فهرست مطالب

حیات - سال بیست و دوم شماره 4 (پیاپی 72، زمستان 1395)

فصلنامه حیات
سال بیست و دوم شماره 4 (پیاپی 72، زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهره پوراسماعیل، فاطمه حشمتی نبوی، طاهره صادقی، محمدناصر شفیعی جعفرآبادی، حمیدرضا بهنام وشانی صفحه 300
    زمینه و هدف
    مشکلاتی که بیماران پس از جراحی استومی روده‏ای با آن ها مواجه می‏شوند، می‏تواند منجر به اختلال در سازگاری و خودکارآمدی آن ها شود. شواهدی وجود دارد که نشان می‏دهد این دو متغیر دارای اثرات متقابل هستند. این مطالعه با هدف تعیین همبستگی بین سازگاری و خودکارآمدی بیماران دارای استومی روده‏ای انجام گرفته است.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی همبستگی در مورد 76 نفر از بیماران دارای استومی روده ای که در بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در سال 1394 بستری بودند، به شیوه نمونه‏گیری در دسترس انجام یافت. ابزار پژوهش پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی و بیماری، مقیاس خودکارآمدی استومی و پرسشنامه سازگاری با استومی بود. تجزیه و تحلیل داده ها در نرم افزار SPSS v.19 و با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی انجام یافت.
    یافته ها
    آزمون همبستگی پیرسون نشان داد که بین ابعاد سازگاری: پذیرش (001/0p<، 518/0=r)، اشتغال ذهنی با اضطراب (001/0p<، 438/0=r)، تعامل اجتماعی (001/0p<، 488/0=r) و خشم (001/0p<، 384/0=r) با میانگین نمره خودکارآمدی ارتباط خطی مثبت و معناداری وجود دارد. آزمون رگرسیون چندگانه نشان داد که بعد تعامل اجتماعی و پذیرش، همبستگی معناداری با خودکارآمدی بیماران دارد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که ابعاد تعامل اجتماعی و پذیرش سازگاری در ارتباط با خودکارآمدی، دارای بیش ترین اهمیت است. بنابراین توصیه می‏شود در مراقبت از بیماران دارای استومی به خصوص در ماه های ابتدایی پس از جراحی، با طراحی و اجرای مداخلات آموزشی و حمایتی مناسب، به سازگاری بیماران با ظاهر فیزیکی استومی و حفظ تعاملات اجتماعی آن ها کمک شود.
    کلیدواژگان: Self، efficacy، Adjustment، ostomy، stoma
  • محمد ابراهیم پور، منصوره عزیززاده فروزی، بتول تیرگری صفحه 312
    زمینه و هدف
    اختلال استرس پس از سانحه، یکی از اختلالات روان پزشکی است که قرار گرفتن در معرض تروما عامل اساسی در پیدایش آن است. این اختلال بر جنبه های مهم زندگی فرد نظیر کیفیت زندگی حرفه ای تاثیر می گذارد. هدف این پژوهش تعیین همبستگی بین علایم استرس پس از سانحه با کیفیت زندگی حرفه ای کارکنان پرستاری بخش های روان پزشکی است.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی تحلیلی به روش سرشماری 160 نفر از کارکنان پرستاری بخش های روان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی کرمان در سال 1392 بررسی شدند. پرسشنامه های ویژگی های جمعیت شناختی و حرفه ای، علایم استرس پس از سانحه (PCL-C) Weathers و کیفیت زندگی حرفه ای (PQOL) Hudnall Stamm جهت گردآوری داده ها مورد استفاده قرار گرفت. داده ها با استفاده از آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون، تی مستقل، آنالیز واریانس یک طرفه و رگرسیون خطی در نرم افزار SPSS v.20 تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    بین علایم استرس پس از سانحه با کیفیت زندگی حرفه ای در پرستاران بخش های روان پزشکی همبستگی معنادار وجود داشت ( 32/0=r، 001/0p<). همچنین علایم استرس پس از سانحه با ابعاد فرسودگی شغلی (36/0=r، 001/0P<) و استرس تروماتیک ثانویه (61/0= rو 001/0p<) ارتباط مثبت و با بعد رضایت از همدردی ارتباط آماری معکوس (29/0-=r، 001/0p<) داشت. پس از حذف اثر متغیرهای سن، تجربه کاری، علاقه به کار و تجربه قبلی حوادث تروماتیک نیز همبستگی دو متغیر اصلی پژوهش معنادار بود (001/0p<).
    نتیجه گیری
    استرس پس از سانحه با کیفیت زندگی حرفه ای روان پرستاران همبستگی دارد. بنابراین توصیه می شود عوامل مرتبط با اختلال پس از سانحه شناسایی و پیشگیری شود.
    کلیدواژگان: اختلال استرس پس از سانحه، کیفیت زندگی حرفه ای، رضایت از همدردی، فرسودگی شغلی و استرس تروماتیک ثانویه
  • محیا شفایی، میترا پیامی، کوروش امینی، سعید پهلوان شریف صفحه 325
    زمینه و هدف

    نگرانی ها در مورد مرگ ممکن است اثرات منفی بر کیفیت زندگی مرتبط با سلامت بگذارد. با وجود این اطلاعات کمی در مورد رابطه اضطراب مرگ و کیفیت زندگی در بیماری های تهدیدکننده حیات به ویژه بیماران همودیالیزی وجود دارد. هدف مطالعه حاضر تعیین ارتباط بین اضطراب مرگ و کیفیت زندگی در بیماران تحت درمان با همودیالیز است.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی همبستگی است. 200 بیمار تحت درمان با همودیالیز به روش تصادفی- طبقه ای از بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی زنجان در فاصله فروردین تا اردیبهشت 1395 در مطالعه شرکت کردند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی، مقیاس اضطراب مرگ تمپلر و پرسشنامه کیفیت زندگی مک گیل بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون های همبستگی رگرسیون و مدل رگرسیون خطی در نرم افزار SPSS v.22 انجام یافت.

    یافته ها

    میانگین امتیاز نمره اضطراب مرگ و کیفیت زندگی بیماران به ترتیب 85/10±54/46 و 01/19±55/82 بود. رابطه معناداری بین اضطراب مرگ و کیفیت زندگی یافت نشد (044/0=r، 05/0< p). در مدل رگرسیونی پیش بینی اضطراب مرگ تنها، جنس عامل معنادار بود. این مدل 3/11% از تغییرات اضطراب مرگ را توضیح داد. همچنین نتایج مدل رگرسیونی نشان داد حمایت اجتماعی و اعتقادات مذهبی تنها پیش بینی کننده های کیفیت زندگی بیماران تحت درمان با همودیالیز بودند و 2/17% از تغییرات آن را تبیین کردند.

    نتیجه گیری

    در مطالعه حاضر رابطه معناداری بین اضطراب مرگ و کیفیت زندگی بیماران همودیالیزی مشاهده نشد. لذا پیشنهاد می شود تحقیقات بیش تری در این زمینه صورت گیرد.

    کلیدواژگان: اضطراب مرگ، کیفیت زندگی، همودیالیز
  • سیده سولماز موسوی، فریبا برهانی، عباس عباس زاده صفحه 339
    زمینه و هدف
    شهامت اخلاقی فضیلتی است که به افراد کمک می کند تا بتوانند بر ترس و محدودیت خود غلبه کنند و در مواجهه با هر شرایطی تصمیم درست بگیرند و عملکرد مناسب داشته باشند. پرستاران به دلیل ماهیت حرفه خود روزانه با مسایل اخلاقی زیادی روبه رو می شوند که تصمیم و عملکرد درست آنان مستلزم برخورداری از شهامت اخلاقی است. هدف این مطالعه تعیین شهامت اخلاقی پرستاران بوده است.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی- مقطعی در سال 1394 انجام یافته است. جامعه مورد مطالعه پرستاران بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بودند. نمونه مورد مطالعه 155 نفر بود. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه شهامت اخلاقی Sekerka و همکاران (2009) استفاده شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و ضریب همبستگی پیرسون، تی مستقل و آنالیز واریانس تک عاملی در نرم افزار آماری SPSS v.22 تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین نمره شهامت اخلاقی پرستاران 91/5±72/63 (دامنه 75-15) بود. بیش ترین و کم ترین میانگین ابعاد به ترتیب مربوط به بعد عامل اخلاقی (22/1±73/13) و تحمل تهدید (80/1±40/11) بود. سابقه کار پرستاران با شهامت اخلاقی و بعد فراتر از تسلیم رابطه مثبت و معنادار داشت (05/0p<).
    نتیجه گیری
    در این مطالعه وضعیت شهامت اخلاقی پرستاران در حد مطلوب بود. با توجه به این یافته می توان ضمن اقداماتی برای تقویت این فضیلت، قدرت استدلال اخلاقی پرستاران را تقویت کرد تا تصمیم گیری ها و اقدامات اخلاقی پرستاران در مسیر درست جاری گردد. همچنین تقویت قدرت استدلال و شهامت اخلاقی پرستاران می تواند به ایفای نقش آن ها به عنوان حامی بیمار کمک کند.
    کلیدواژگان: شهامت اخلاقی، پرستار، فرهنگ سازمان، فضایل اخلاقی
  • مهدیه عزیزی، نرگس ارسلانی، فرحناز محمدی شاهبلاغی، سمانه حسین زاده، اسدالله رجب صفحه 350
    زمینه و هدف
    دیابت، بیماری مزمنی است که نیازمند رفتارهای خودمراقبتی ویژه در سراسر عمر است. نوجوانان مبتلا به دیابت نیاز به آموزش خودمراقبتی برای کنترل دیابت و پیش گیری از عوارض آن دارند. از این رو مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش خودمراقبتی بر عوارض دیابت و هموگلوبین A1C نوجوانان مبتلا به دیابت نوع یک انجام یافته است.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی غیرتصادفی (IRCT2015051322258N1) است که در مورد 74 نفر از نوجوانان 18-12ساله مبتلا به دیابت نوع یک مراجعه کننده به انجمن دیابت ایران که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و در دو گروه (آزمون 34 نفر و شاهد 40 نفر) قرار گرفتند، انجام یافته است. مداخله آموزشی در 5 جلسه برای گروه آزمون اجرا شد. بعد از آن بیماران به مدت 3 ماه از طریق سرویس های تلفن همراه تحت آموزش و پیگیری قرار گرفتند. ابزار مورد استفاده شامل پرسشنامه جمعیت شناختی و بخش «کنترل عوارض و مصرف داروی» پرسشنامه سنجش رفتارهای خودمراقبتی بود. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 18 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    قبل از آموزش بین میانگین «کنترل عوارض و مصرف دارو» و میزان هموگلوبین A1C دو گروه آزمون و شاهد تفاوت معناداری مشاهده نشد (05/0p>). بعد از اجرای برنامه آموزشی اختلاف معناداری بین میانگین «کنترل عوارض و مصرف دارو» و میزان هموگلوبین A1C دو گروه دیده شد (05/0p<).
    نتیجه گیری
    آموزش خودمراقبتی و همچنین پیگیری بعد از جلسات آموزش می تواند موجب کاهش عوارض و کاهش میزان هموگلوبین A1C در نوجوانان مبتلا به دیابت نوع یک شود.
    کلیدواژگان: آموزش، خودمراقبتی، دیابت نوع یک، نوجوانان
  • وحید زمان زاده، لیلا ولی زاده، آزاد رحمانی، منصور غفوری فرد صفحه 362
    زمینه و هدف
    اگرچه مراقبت دلسوزانه به عنوان هسته مرکزی مراقبت های پرستاری شناخته شده، اما هنوز تعریف دقیق و یکسانی از این مفهوم پیچیده و قابل بحث وجود ندارد. این مطالعه با هدف تحلیل مفهوم مراقبت دلسوزانه در پرستاری براساس مدل هیبرید انجام یافته است.
    روش بررسی
    در این مطالعه، از سه مرحله مدل هیبرید (نظری، کار در عرصه و تحلیل نهایی) استفاده شد. در مرحله نظری، به بررسی مفهوم مراقبت دلسوزانه در پایگاه های معتبر در بازه زمانی 2000 تا 2016 پرداخته شد. در مرحله کار در عرصه، با 11 نفر از پرستاران مصاحبه های عمیق انجام یافت و از روش تحلیل محتوا برای تحلیل داده ها استفاده شد. در مرحله آخر، تحلیل نهایی صورت گرفت.
    یافته ها
    نتایج تحلیل نهایی نشان داد که مراقبت دلسوزانه، فرآیندی است که در آن پرستار در یک تعامل سازنده با بیمار ارتباط برقرار کرده و با گذاشتن خود به جای بیمار و درک شرایط وی، به کشف دغدغه های بیمار پرداخته و در حد توان خود برای رفع آن دغدغه ها تلاش می نماید.
    نتیجه گیری
    براساس این تحلیل مفهوم، تعامل سازنده بین پرستار و بیمار از مهم ترین ویژگی مراقبت دلسوزانه بوده که در تعاریف قبلی به آن اشاره نشده است همچنین در این مطالعه، پرستاران بر این موضوع تاکید داشتند که آن ها در حد توان خود تلاش می کنند تا دغدغه های بیماران را رفع کنند. بنابراین، مطالعه حاضر می تواند پایه ای برای مطالعات بعدی در زمینه مراقبت دلسوزانه باشد.
    کلیدواژگان: مراقبت دلسوزانه، مراقبت پرستاری، تحلیل مفهوم، مدل هیبرید
  • مهناز شریفی، اکرم کریمی شاهنجرینی، سعید بشیریان، عباس مقیم بیگی صفحه 381
    زمینه و هدف
    مصرف میان وعده های کم ارزش در چاقی دوره کودکی نقش دارد. هدف از انجام این مطالعه تعیین تاثیر برنامه آموزشی مادران بر مصرف میان وعده های سالم در کودکان 5- 1 ساله با استفاده از نظریه شناختی اجتماعی بوده است.
    روش بررسی
    این مطالعه مداخله ای نیمه تجربی (IRCT2013062912456N2) در سال 1392 با مشارکت 126 مادر دارای کودک 1 تا 5 ساله تحت پوشش مراکز بهداشتی شهر همدان در دو گروه شاهد و مداخله انجام گرفت. مداخله شامل چهار جلسه آموزشی، کتابچه آموزشی، کلیپ آموزشی و 6 پیام نوشتاری بود. سازه های نظریه شناختی اجتماعی و پرسشنامه بسامد مصرف در قبل از مداخله، ده روز و دو ماه بعد از مداخله بررسی شد. داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 16 و با استفاده از آزمون های آماری کای دو، تی مستقل، داده های تکراری و آزمون کوواریانس مورد تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    قبل از مداخله، دو گروه از نظر ویژگی های جمعیت شناختی و سازه های نظریه شناختی اجتماعی و بسامد مصرف میان وعده های کم ارزش همگن بودند (05/0p>). با توجه این که نتایج آزمون آنالیز واریانس اندازه های تکراری برای اثر متقابل گروه و زمان معنادار بوده است. لذا مقایسه میانگین های دو گروه در هر مرحله با آزمون تی مستقل انجام گرفت و تفاوت معنادار بین دو گروه در دو مرحله بعد از مداخله مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    این مداخله تاثیر مثبتی در مصرف میان وعده های سالم در کودکان داشت. می توان برای اصلاح الگوی مصرف میان وعده ها در کودکان از نظریه شناختی اجتماعی و روش به کار رفته در طراحی این برنامه بهره گرفت.
    کلیدواژگان: میان وعده، نظریه شناختی اجتماعی، کودک 5، 1 سال
  • مژگان میرغفوروند، سکینه محمدعلیزاده چرندابی، طاهره بهروزی لک، فاطمه علی اصغری صفحه 394
    زمینه و هدف
    برای حفظ و ارتقای سلامتی، تصحیح و بهبود سبک زندگی امری ضروری است. اصلاح سبک زندگی نقش مهمی در سلامتی طولانی مدت زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک دارد. لذا این مطالعه با هدف تعیین وضعیت سبک زندگی ارتقادهنده سلامت و پیش بینی کننده های فردی- اجتماعی آن در زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک انجام گرفته است.
    روش بررسی
    این مطالعه مقطعی توصیفی- تحلیلی در مورد 174 زن مبتلا به سندرم تخمدان مراجعه کننده به کلینیک های دولتی و خصوصی زنان و ناباروری شهر ارومیه- ایران در سال 1394 انجام یافته است. داده ها با استفاده از پرسشنامه های فردی- اجتماعی و سبک زندگی ارتقا دهنده سلامت جمع آوری شد. جهت تحلیل داده ها از آمارهای توصیفی و آزمون های آماری تی مستقل، آنالیز واریانس یک طرفه و رگرسیون خطی چندگانه در SPSS نسخه 21 استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار نمره کلی سبک زندگی ارتقادهنده سلامت 3/0±2/2 از محدوده نمره قابل دستیابی 4-1 بود. بیش ترین میانگین مربوط به زیرمقیاس تغذیه (5/0±9/2) و کم ترین میانگین نمره مربوط به زیرمقیاس کنترل استرس (5/0±2/1) بود. براساس مدل رگرسیون خطی چندگانه، متغیرهای BMI، تحصیلات همسر، اولین فرد حامی و مقدار خون ریزی از پیش بینی کننده های سبک زندگی ارتقادهنده سلامت در زنان مبتلا به PCOS بودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به قرار گرفتن میانگین نمره کلی سبک زندگی ارتقادهنده سلامت و برخی از ابعاد آن در میانه دامنه نمرات قابل کسب، ضرورت دارد در کنار سایر درمان ها، بهبود سبک زندگی ارتقادهنده سلامت زنان مبتلا به PCOS با توجه به مولفه های فردی- اجتماعی تاثیرگذار در برنامه کاری مراقبان بهداشتی- درمانی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سندرم تخمدان پلی کیستیک، سبک زندگی، ارتقای سلامت
|
  • Zohre Pouresmail, Fatemeh Heshmati Nabavi, Tahereh Sadeghi, Mohammad Naser Shafiee Jafarabadi, Hamid Reza Behnam Voshani Page 300
    Background and Aim
    The challenges that patients face after intestinal ostomy surgery can lead to impaired adjustment and self-efficacy. There is evidence suggesting these variables have reciprocal effects on each other. Therefore¡ the present study aimed to determine the correlation between adjustment and self-efficacy in patients with intestinal ostomy.
    Methods & Materials: This descriptive correlational study was conducted on 76 patients with intestinal ostomy hospitalized in hospitals affiliated to Mashhad University of Medical Sciences using convenience sampling method in 2015. Research instruments were comprised of the demographic and disease information questionnaire¡ the Stoma Self-efficacy Scale¡ and the Ostomy Adjustment Inventory. The SPSS software v.19 using descriptive and inferential statistics was used to analyze the data.
    Results
    The results of Pearson correlation test showed a significant and positive linear correlation between the mean score of self-efficacy and the dimensions of adjustment: acceptance (P
    Conclusion
    The results revealed that the dimensions of social engagement and acceptance of ostomy were the most important factors in relation to self-efficacy. Therefore¡ in order to care for patients with intestinal ostomy especially in the early months after surgery¡ it was recommended to help patients adjust themselves to the physical appearance of ostomy and maintain their social engagement¡ by designing and implementing appropriate educational and supportive interventions.
    Keywords: self, efficacy, adjustment, ostomy, stoma
  • Mohammad Ebrahimpour, Mansooreh Azzizadeh Forouzi, Batool Tirgari Page 312
    Background and Aim
    Post-traumatic stress disorder is one of the psychiatric disorders and exposure to trauma is a key factor in its development. This disorder affects important aspects of a person’s life such as professional quality of life. The aim of this study is to determine the relationship between post-traumatic stress symptoms and professional quality of life among psychiatric nurses.
    Methods & Materials: In this descriptive analytical study¡ 160 nurses in psychiatric wards affiliated to Kerman University of Medical Sciences¡ were selected using census sampling in 2013. Data were collected using questionnaires including professional and demographic characteristics¡ the Weathers’ PTSD checklist (PCL-C) and Hudnall Stamm’s Professional Quality of Life (PQOL). Data were analyzed by the SPSS software v.20 using the Pearson correlation coefficient¡ independent t-test¡ one-way ANOVA and linear regression.
    Results
    There was a significant correlation between PTSD score and professional quality of life scores in psychiatric nurses (r=0.32¡ P
    Conclusion
    Post-traumatic stress has a correlation with professional quality of life in psychiatric nurses. Therefore¡ factors related to PTSD are suggested to be identified and prevented.
    Keywords: posttraumatic stress disorder, professional quality of life, compassion satisfaction, burnout, secondary traumatic stress
  • Mahya Shafaii, Mitra Payami*, Kourosh Amini, Saeed Pahlevan Page 325
    Background and Aim

    Concerns about death may negatively affect health-related quality of life. However, little is known about the relationship between death anxiety and quality of life in life-threatening illnesses especially in hemodialysis patients. This research aimed to determine the relationship between death anxiety and quality of life in hemodialysis patients.
    Methods & Materials: In this descriptive correlational study, 200 hemodialysis patients were selected via stratified random sampling from hospitals affiliated with Zanjan University of Medical Sciences from April to May 2016. Data collection instruments included a demographic questionnaire, the Templer Death Anxiety Scale and the McGill Quality of Life questionnaire. Data analysis was performed by descriptive statistics, correlation test and linear regression model using SPSS v.22.

    Results

    The average score of death anxiety and quality of life were respectively 46.54±10.85 and 82.55±19.01. There was not a significant relationship between death anxiety and quality of life (P>0.05, r=0.044). In the regression analysis, gender was the only significant predictor for death anxiety. This model explained 11.3% of the variance of death anxiety. Moreover, the results of regression model indicated that social support and religious beliefs were only significant predictors for quality of life in hemodialysis patients, and 17.2% of its variance was explained by this model.

    Conclusion

    In the current study, no significant relationship was observed between death anxiety and quality of life in hemodialysis patients. Therefore, it is suggested that further research should be conducted in this area.

    Keywords: death anxiety, quality of life, hemodialysis
  • Seyedeh Soolmaz Moosavi, Fariba Borhani, Abbas Abbaszadeh Page 339
    Background and Aim
    Moral courage is a virtue that helps people overcome their fears and limitations and make the right decision and take the right action when encountering any situations. Due to the nature of their profession, nurses daily face many moral issues, and their correct decisions and performances require moral courage. The aim of this study was to determine the moral courage of nurses employed in hospitals affiliated to Shahid Beheshti University of Medical Sciences.
    Methods & Materials: This descriptive, cross-sectional study was conducted in 2015. The research population was composed of nurses employed in hospitals affiliated to Shahid Beheshti University of Medical Sciences. The study samples were 155 people. The moral courage questionnaire of Sekerka and colleagues (2009) was used to collect the data. Data were analyzed using descriptive statistics, Pearson correlation coefficient, independent t-test and one-way ANOVA on the SPSS software v.22.
    Results
    The mean score of moral courage of nurses was 63.72±5.91 (15-75). The highest and lowest mean scores were for the dimensions of moral agency (13.73±1.22) and endures threats (11.40±1.80) respectively. The work experiences of nurses had a significant positive relationship with moral courage and beyond compliance (P
    Conclusion
    In this study, moral courage of nurses was at a desirable level. According to the findings, while taking steps to strengthen this virtue, we could strengthen nurses’ moral reasoning to make right decisions and perform ethical practices. In addition, strengthening nurses’ moral courage and reasoning can help them play their role as the patient advocate.
    Keywords: Moral courage, nurse, organization culture, moral virtue
  • Mahdieh Azizi, Narges Arsalani, Farahnaz Mohammadi Shahboulaghi, Samaneh Hosseinzadeh, Asadollah Rajab Page 350
    Background and Aim
    Diabetes is a chronic disease that needs lifelong special self-care behaviors. Adolescents with type 1 diabetes need self-care education for the control of diabetes and the prevention of its complications. Therefore, this study aimed to determine the impact of self-care education on the control of diabetes complications, medications and HbA1C in adolescents with type 1 diabetes.
    Methods & Materials: This study is a non-randomized clinical trial (IRCT2015051322258N1) carried out on seventy four adolescents aged 12-18 years old with type 1 diabetes referred to the Iran diabetes association. They were selected using convenience sampling method and allocated into two groups (intervention: 34 people, control: 40 people). An educational intervention was performed in five sessions for the intervention group. After education, the patients were trained and followed up using mobile services for three months. The instruments consisted of a demographic characteristics form and a section of the self-care behaviors scale evaluating medications and the control of complications. Data were analyzed by the SPSS software v.18.
    Results
    Before the education, no significant difference was observed in the mean scores of medications and control of complications and level of HbA1C between the two groups of intervention and control (P>0.05). After the education, there was a significant difference between two groups in the mean scores of medications and control of complications and level of HbA1C (P
    Conclusion
    Self-care education and the follow up after educational sessions can lead to the reduction in diabetes complications and HbA1C level among adolescents with type 1 diabetes.
    Keywords: education_self_care_type 1 diabetes_adolescents
  • Vahid Zamanzadeh, Leila Valizadeh, Azad Rahmani, Mansour Ghafourifard Page 362
    Background and Aim
    Although compassionate care is recognized as a core component of nursing care, there is not still a precise definition about this complex and challenging concept. This study aimed to analyze the concept of compassionate care in nursing using a hybrid model.
    Methods & Materials: A three-phase hybrid model (theoretical, field work, and final analysis) was used in this study. In the theoretical phase, the concept of compassionate care was searched in main databases from 2000 to 2016. In the field work phase, in-depth, face to face interviews were done with 11 nurses. The content analysis method was used to analyze the data. Final analysis was done in the last phase.
    Results
    The results of the final analysis showed that compassionate care is a process in which nurses interactively communicate with patients, try to explore patients’ concerns by putting themselves in their positions and understanding their situations, and do their utmost to eliminate these concerns.
    Conclusion
    According to this concept analysis, the constructive interaction between nurse and patient is one of the most important features of compassionate care that has not been mentioned in previous definitions. Also in this study, the nurses emphasized that they did their best to resolve the patients’ concerns. Therefore, the current study could be the basis for future studies in the area of compassionate care.
    Keywords: compassionate care, nursing care, concept analysis, hybrid model
  • Mahnaz Sharifi, Akram Karimi, Shahanjarini, Saeed Bashirian, Abbas Moghimbeigi Page 381
    Background and Aim
    Unhealthy snacks consumption has an important role in childhood obesity. The aim of this study was to evaluate the effect of an educational intervention for mothers on the consumption of healthy snacks in children aged 1-5 years using social cognitive theory.
    Methods & Materials: This quasi-experimental study was (IRCT2013062912456N2) conducted on 126 mothers who had children 1-5 years old in 2013. The mothers were selected from Hamadan health centers and divided into two groups of intervention and control. The intervention consisted of four sessions, a booklet, a short video, and 6 written messages. The constructs of SCT and food consumption frequency were assessed at baseline, 10 days after the last session and 2-months after the intervention. The data were analyzed by Chi-square test, independent t-test, repeated measures and covariance analysis using SPSS software version 16.
    Results
    At baseline, the two groups were similar in the demographic characteristics, the constructs of SCT, and unhealthy snacks consumption frequency (P>0.05). Considering that the interaction effects of group and time in the repeated measurement analysis of variance were significant, the means of two groups were compared at each stage using independent t test and significant differences between the two groups were observed at two stages after the intervention.
    Conclusion
    This intervention had a positive effect on the consumption of healthy snacks. Therefore, SCT and the implemented procedure could be used to develop interventions to modify snack consumption patterns in children.
    Keywords: snack, social cognitive theory, children 1, 5 years
  • Mojgan Mirghafourvand, Sakineh Mohammad, Alizadeh Charandabi, Tahereh Behroozi Lak, Fatemeh Aliasghari Page 394
    Background and Aim
    Improving and modifying lifestyle is necessary for health maintenance and promotion. Modification of lifestyle can have an important role in the long-term health of women with Poly Cystic Ovarian Syndrome (PCOS). Therefore, this study aimed to determine the status of health promoting lifestyle and its socio-demographic predictors in women with PCOS.
    Methods & Materials: This analytical descriptive cross-sectional study was conducted on 174 women with PCOS referred to gynecology and infertility clinics in Urmia-Iran, in 2015. The data were collected through the socio-demographic and Health Promoting Lifestyle Profile questionnaires. Descriptive statistics, independent t-test, one-way analysis of variance and multivariate linear regression were used to analyze the data through SPSS software version 21.
    Results
    The mean (standard deviation) of total score of the health promoting lifestyle was 2.2 (0.3) out of 4. The highest mean score was in nutrition subscale [2.9 (0.5)] and the lowest mean score was in the subscale of stress control [1.2 (0.5)]. Based on the multivariate linear regression model, the variables of BMI, spouse’s education level, the first supporter and menstrual bleeding amount were predictors of the health promoting lifestyle in women with PCOS.
    Conclusion
    Considering that the mean of total score of the health promoting lifestyle and some of its subscales were in the middle of the range of possible scores, it is necessary that besides other therapies, the improvement of health promoting lifestyle in women with PCOS, according to the influencing socio-demographic determinants, be on the agenda of health providers.
    Keywords: polycystic ovarian syndrome, lifestyle, health promotion