فهرست مطالب

نشریه پژوهشهای خاک (علوم خاک و آب)
سال بیست و پنجم شماره 2 (تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/07/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نورعلی ساجدی، فرهاد رجالی صفحات 83-92
    به منظور بررسی اثر سطوح مختلف روی بر غلظت عناصر غذایی کم مصرف تحت تنش خشکی در ذرت میکوریزایی(سینگل کراس 704)، آزمایشی در سال های 1385 و 1386 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده ی کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک اجرا شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. نتایج حاصل از تجزیه واریانس مرکب نشان داد که غلظت عناصر غذایی تحت تاثیر تنش خشکی قرار گرفت. با اعمال تنش خشکی غلظت مس، منگنز، روی و آهن افزایش اما غلظت فسفر و بر کاهش یافت. تلقیح قارچ میکوریزا غلظت کلیه عناصر غذایی را افزایش داد. با مصرف عنصر روی میزان غلظت مس، روی و درصد پروتئین افزایش اما غلظت آهن، منگنز و بر کاهش یافت. یک اثر آنتاگونیستی بین مصرف روی و غلظت آهن مشاهده شد. تیمار های تنش خشکی، قارچ میکوریزا و روی به تنهایی باعث افزایش درصد پروتئین دانه شدند. اثر متقابل آبیاری و میکوریزا بر غلظت مس و بر در سطح 1% معنی دار شد اما بر غلظت سایر عناصر اثر معنی داری نداشت با این وجود میزان غلظت کلیه عناصر غذایی کم مصرف و درصد پروتئین با تلقیح قارچ میکوریزا تحت تنش خشکی افزایش یافت. با کاربرد روی تحت شرایط تنش خشکی، غلظت مس، روی، آهن، منگنز و درصد پروتئین افزایش ولی مقدار بر کاهش یافت. مصرف توام روی و قارچ میکوریزا باعث افزایش غلظت کلیه عناصر غذایی گردید. بالاترین میزان غلظت روی و درصد پروتئین از اثر متقابل تیمار های میکوریزا و 25 کیلوگرم سولفات روی در هکتار به ترتیب در شرایط متوسط و شدید تنش خشکی حاصل شد.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، قارچ میکوریزا، عناصر غذایی، درصد پروتئین و ذرت
  • لیلا نظمی، محمود شعبانپور، کاظم هاشمی مجد صفحات 93-102
    مدیریت زراعی نامناسب از جمله کشت متراکم و خروج کامل بقایای گیاهی از خاک در مناطق خشک و نیمه خشک باعث کاهش تدریجی و مداوم مواد آلی خاک شده است. این موضوع منجر به نامناسب شدن خصوصیات فیزیکی خاک شده است. افزودن کمپوست ضایعات آلی شامل زباله شهری و لجن فاضلاب می تواند به حل این مشکل کمک کند. اضافه نمودن کمپوست به خاک باعث تشکیل و پایدار شدن ساختمان خاک می شود. به منظور بررسی تاثیر ترکیبات آلی بر خصوصیات فیزیکی خاک آزمایشی به صورت طرح کاملا تصادفی در قالب فاکتوریل که فاکتورهای آزمایشی شامل نوع خاک (لوم سیلتی و رسی)، نوع کود آلی(کود دامی، کمپوست زباله شهری و لجن فاضلاب) و مقدار مصرف کود (0، 75، 150 و 300 متر مکعب در هکتار معادل 0، 175،350 و700 سانتی متر مکعب در هر گلدان با حجم 7 لیتر) در سه تکرار بودند انجام شد. نمونه های خاک پس از هوا خشک شدن با الک 2 میلی متری سرند شده و با تیمارهای کمپوست مخلوط و در گلدان های7 لیتری ریخته شد. خصوصیات فیزیکی نمونه های خاک شامل جرم مخصوص ظاهری، جرم مخصوص حقیقی، تخلخل، درصد رس قابل انتشار، میانگین وزنی قطر خاکدانه ها (MWD) در حالتهای خشک و خیس اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که بیشترین کاهش جرم مخصوص ظاهری و رس قابل انتشار و افزایش MWD خیس در بالاترین سطح اختلاط لجن فاضلاب مشاهده شد. تاثیر مواد اصلاحگر آلی بر جرم مخصوص حقیقی، تخلخل و MWD خشک خاک معنی دار نبود. کاهش جرم مخصوص ظاهری و رس قابل انتشار در خاک لوم سیلتی و افزایش MWD خیس و خشک در خاک رسی بیشتر بود.
    کلیدواژگان: کوددامی، کمپوست زباله شهری، لجن فاضلاب، خصوصیات فیزیکی خاک
  • داود نامدار خجسته، مهدی شرفاء، ذبیح الله اسکندری صفحات 103-112
    اندازه گیری مقدار دقیق رطوبت حجمی خاک در علوم کشاورزی، هیدرولوژی و خاک شناسی بسیار حائز اهمیت است. لذا استفاده از روشی که بتوان رطوبت خاک را در شرایط طبیعی و بدون دست خوردگی با سرعت و دقت بالا به دست آورد، بسیار با اهمیت و کاربردی می باشد. در سالهای اخیر استفاده از دستگاه انعکاس سنج زمانی[1](TDR) که می تواند رطوبت و شوری خاک را در مدت کوتاهی اندازه گیری نماید متداول شده است. در این مطالعه تاثیر میزان رس و مقدار شوری خاک بر ضریب دی الکتریک[2] (یا رطوبت حجمی خاک) اندازه گیری شده با TDR در خاک های شور و غیر شور مورد بررسی قرار گرفت. نمونه برداری از پنج نوع خاک در دو عمق سطحی (30-0) و عمقی (60-30) انجام شد. هر نمونه بافت خاک بسته به میزان رس ان در 15 تا 20 ستون ریخته شد و هربار به بعضی ستونها آب خالص به میزان 0.025 متر مکعب بر مترمکعب و به بعضی از انها 0.03 متر مکعب بر متر مکعب آب با شوری های مختلف)41/0-81/0-53/1-6/2-49/3 -71/4 دسی زیمنس بر متر(اضافه شد تا نزدیک به حالت اشباع رسیدند. سپس چگالی ظاهری آنها به چگالی مشابه در شرایط مزرعه رسانده شد، بعد از 48-24 ساعت ضریب دی الکتریک به وسیله TDR سیستم TRACE اندازه گیری شد. خصوصیات فیزیکی، شیمیایی و مینرالوژیکی خاک ها نیز اندازه گیری شد. نتایج نشان داد با افزایش مقدار شوری خاک، ضریب دی الکتریک خاک نیز زیادتر شده در نتیجه مقدار رطوبت خاک اندازه گیری شده با TDR بیش از مقدار واقعی نشان داده می شود. مقدار آب پیوندی[3]باعث کاهش مقدار ضریب دی الکتریک می شود، که نتیجه این عمل پایین نشان دادن مقدار رطوبت حجمی در خاک با بافت های سنگین شد و این کاهش مقدار ضریب دی الکتریک در اثر تغییر قطبیت ملکول های آب اتفاق می افتد. برای خاک های مورد مطالعه یک نقطه برگشت[4]به دست آمد، که در این نقطه اثر آب پیوندی و شوری در ضریب دی الکتریک یکسان است. نتایج نشان داد که فقط در این نقطه معادله خطی مقدار دقیق رطوبت را نشان می دهد، در زیر این نقطه اثر آب پیوندی باعث تخمین زیادتر مقدار رطوبت و بالای این نقطه باعث تخمین کمتر مقدار رطوبت در خاک می شود. مقدار نقطه برگشت با افزایش مقدار شوری کاهش پیدا می کند. به طور کلی نتایج نشان می دهد برای اندازه گیری میزان رطوبت حجمی خاک با TDR بهتر است نوع شوری و نوع مینرالوژی در معادله واسنجی قرار داده شود زیرا این پارامتر ها می توانند خطای زیادی در اندازه گیری میزان رطوبت حجمی خاک داشته باشند.
  • سیده رقیه احمدپور، محمد علی بهمنیار، سروش سالک گیلانی، اکبر فرقانی صفحات 113-123
    به منظور بررسی وضعیت برخی خصوصیات شیمیایی خاک و میزان فعالیت دو آنزیم اوره آز و فسفاتاز قلیایی در اثر کاربرد کودهای آلی تحقیقی در سال 1387 به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. فاکتور اصلی تیمار کودی (T1= شاهد، T2= کود شیمیایی (سولفات پتاسیم، سوپر فسفات تریپل و اوره به ترتیب 100، 120، و 225 کیلوگرم در هکتار)، T3= کمپوست 20 تن در هکتار، T4= ورمی کمپوست 20 تن در هکتار، T5= کمپوست 40 تن در هکتار، T6= ورمی کمپوست 40 تن در هکتار) و فاکتور فرعی سال کوددهی: یکسال کوددهی (سال 85)، دو سال کوددهی (سال 85 و 86)، سه سال کوددهی (سال 85، 86 و 87) بود. کود آلی و شیمیایی در زمان کاشت مصرف شدند و دو ماه پس از کاشت ذرت از عمق 20-0 سانتیمتری از سطح خاک نمونه برداری صورت پذیرفت. پس از آماده سازی نمونه ها، میزان ماده آلی، نیتروژن کل، فسفر قابل جذب و فعالیت آنزیم های اوره آز و فسفاتاز قلیایی در خاک اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که با به کارگیری کمپوست زباله شهری و ورمی کمپوست میزان فعالیت آنزیم اوره آز و فسفاتاز قلیایی افزایش یافت و با افزایش مقدار مصرف، فعالیت آنزیم ها تشدید یافت. بیشترین میزان فعالیت آنزیم فسفاتاز قلیایی و اوره آز به ترتیب در تیمار ورمی کمپوست 40 تن در هکتار (2hr-1 -g-1. soil+mgN-NH300/114) و (mgPNP. g-1soil hr-167/3366) و کمترین میزان فعالیت در تیمار شاهد (2hr-1 -g-1. soil+mgN-NH379/35) و (mgPNP. g-1soil hr-1 90/1144) مشاهده گردید. با افزایش سطوح و دفعات مصرف کودهای آلی بر میزان ماده آلی، نیتروژن کل و فسفر قابل جذب افزوده شده، و بیشترین میزان آنها در تیمار 40 تن ورمی کمپوست در هکتار که سه سال متوالی کود استفاده شده بود، مشاهده گردید. همچنین تفاوت معنی داری بین سالهای کوددهی از نظر فعالیت آنزیمی و خصوصیات شیمیایی اندازه گیری شده، مشاهده گردید، بیشترین فعالیت آنزیم ها و خصوصیات شیمیایی اندازه گیری شده در تیمارهای کودی که سه سال مستمر کود بکاررفته شد، مشاهده گردید.
    کلیدواژگان: کمپوست زباله شهری، ورمی کمپوست، اوره آز و فسفاتاز قلیایی
  • عباس خاصه سیرجانی*، حسن فرح بخش، سیدذبیح الله راوری، نازنین پسندی پور، عالمه کرمی صفحات 125-135

    به منظور بررسی اثر مصرف کود بیولوژیک تثبیت کننده نیتروژن، سولفات روی و تقسیط کود نیتروژنه بر عملکرد، اجزاء عملکرد و پروتئین گندم رقم پیشتاز در اقلیم معتدله کرمان، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه شهید باهنر در سال 1385 به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار انجام شد. تیمارها شامل ترکیبی از 3 فاکتور: تقسیط کود نیتروژنه از منبع اوره در سه سطح (n1: یک دوم در مرحله پیش از کاشت و یک دوم در مرحله پنجه دهی،n2: یک سوم در مرحله ساقه رفتن، دو سوم درمرحله خوشه دهی، n3: یک سوم در مرحله ساقه دهی، یک سوم درمرحله خوشه دهی و یک سوم در مرحله شیری دانه)، کودسولفات روی در دو سطح (z1: 50 کیلوگرم در هکتار و z0: صفر کیلوگرم در هکتار) و کود بیولوژیک نیتروژنوباکتر در دو سطح (:a12 کیلوگرم در هکتار a0: صفر کیلوگرم در هکتار) بودند. صفات مورد اندازه گیری عبارت بودند از عملکرد دانه، تعداد خوشه در مترمربع، تعداد دانه در خوشه، وزن هزار دانه و پروتئین دانه. بر اساس نتایج بدست آمده حداکثر عملکرد با کاربرد کود بیولوژیک ازتوباکتر، مصرف روی (Zn) و سطح دوم تقسیط کود نیتروژنه یعنی تیمار (n2z 1a1) به میزان 7667 کیلوگرم در هکتار به دست آمد که در مقایسه با تیمار (n2z 0a0) 34/38% افزایش نشان داد. بیشترین اجزاء عملکرد به میزان 07/44، 467، 61/44 (گرم) به ترتیب مربوط به تعداد دانه در خوشه، تعداد خوشه در مترمربع و وزن هزاردانه نیز با مصرف کود ازتوباکتر، مصرف روی (Zn) و سطح دوم فاکتور تقسیط کود نیتروژنه (n2z 1a1) به دست آمد که در مقایسه با تیمار (n2z 0a0) به ترتیب 6/23%،57/8% و 83/11% افزایش یافت. اثر فاکتورهای مورد بررسی بر میزان پروتئین دانه معنی دار شد. بیشترین میزان پروتئین دانه از سطح سوم تیمار تقسیط کود نیتروژنه با مصرف کود بیولوژیک (n3a1) به میزان 15% و کمترین آن از سطح اول تیمار تقسیط کود نیتروژنه که در آن روی و کودبیولوژیک مصرف نشد (n1z0 و n1a0) به ترتیب به میزان 5/9% و 9% به دست آمد.

    کلیدواژگان: گندم، عملکرد و اجزا عملکرد، پروتئین دانه، نیتروژن، روی و ازتوباکتر
  • فاطمه آقابابایی، فایز رئیسی، حبیب الله نادیان صفحات 137-147
    همزیستی قارچ-گیاه یکی از مهمترین روابط متقابل مفید در اکوسیستم های زمینی است که اثرات مثبت آن بر رشد، فیزیولوژی و اکولوژی گیاهان مختلف در گذشته اثبات شده است. با وجود این، همزیستی قارچ های میکوریزائی با گیاه بادام و جذب عناصر غذائی توسط آن هنوز در کشور ایران مورد بررسی و مطالعه قرار نگرفته است. از این رو به منظور بررسی اثر همزیستی میکوریزایی بر جذب عناصر غذایی توسط ژنوتیپ های تجاری و بومی بادام در استان چهارمحال و بختیاری آزمایشی به صورت فاکتوریل شامل چهار ژنوتیپ بادام (مامایی، ربیع، تلخ و سفید)، دو سطح فسفر (0 و 150 کیلوگرم در هکتار) و دو گونه قارچ میکوریزا (Glomus intraradices و Glomus mosseae به همراه یک تیمار بدون تلقیح) در قالب طرح بلوک های کاملا تصادفی با سه تکرار در شرایط گلخانه برای مدت 4 ماه اجرا شد. بر اساس نتایج حاصل از این آزمایش همزیستی ژنوتیب های مختلف گیاه بادام با قارچ های آربسکولار میکوریزا موجب افزایش غلظت و جذب عناصر غیر متحرک مانند فسفر و روی گردید، ولی غلظت عناصر نیتروژن، آهن و منگنز را در اندام هوایی کاهش داد این درحالی است که جذب این عناصر توسط گیاه افزایش یافته و یا تغییری نشان نداد. تلقیح میکوریزایی موجب شد غلظت برخی عناصر مانند فسفر و روی در ریشه بادام افزایش یابد، ولی بر جذب مس و پتاسیم اثر مثبت نشان نداد. ارقام مختلف بادام نیز در برداشت عناصر غذائی از خاک اختلاف معنی دار نشان دادند ولی میزان و روند این اختلاف برای عناصر گوناگون یکسان نبود. نتایج نشان داد که گونه های مختلف قارچ میکوریزا اثرات یکسان بر جذب و غلظت عناصر غذائی در ژنوتیپ های بادام دارند. به طور کلی، نتایج این مطالعه نشان داد که اثر قارچ میکوریزا بر تغذیه عناصر گوناگون در بادام متفاوت است و به نوع و توزیع عنصر غذائی بین اندام های هوائی و زیرزمینی گیاه بستگی دارد در حالی که گونه های قارچ در جذب عناصر غذایی به طور یکسان عمل کرده اند.
    کلیدواژگان: بادام، همزیستی میکوریزایی، خاک های آهکی و جذب عناصر غذایی
  • جبار مرادی، حسینعلی بهرامی، محمدحسین سدری، حسین بشارتی صفحات 149-158
    خاک ورزی از مهمترین اجزاء سیستم های مدیریت خاک در راستای کشاورزی پایدار محسوب می شود که جمعیت و تنوع جانداران خاک را تحت تاثیر قرار می دهد. به همین علت اطلاع داشتن از اثرات کوتاه و دراز مدت خاک ورزی بر روی جانداران خاک به انتخاب سیستم های مناسب تر مدیریتی کمک می کند. در این راستا آزمایشی در ایستگاه تحقیقاتی گریزه واقع در سنندج از فروردین 1387 تا شهریور همان سال به اجرا درآمد و اثرات سه سیستم خاک ورزی (سنتی (CT)، حداقل (MT) و بی خاک ورزی (NT))، سه سطح کود گاوی (0 و 20 و 40 تن در هکتار) طی سه دوره نمونه برداری روی تغییرات جمعیتی کرم های خاکی (نماینده گروه ماکروفون)، کنه ها و پادمان (نمایندگان گروه مزوفون)، و نماتدها (نماینده گروه میکروفون) خاک مورد بررسی قرار گرفتند. وزن مخصوص ظاهری خاک در همان نقاط نمونه برداری از کرم های خاکی، کنه ها و پادمان، و نماتدها اندازه گیری شد. گیاه مورد استفاده برای کشت رقم ذرت SC704 بود. در کوتاه مدت تفاوت معنی داری بین اثر تیمارها برروی وزن مخصوص ظاهری در خاکی با بافت لوم شنی مشاهده نشد. خاک ورزی بر روی جمعیت گروه های میکروفون و مزو فون تاثیر معنی داری نداشت اما برروی جمعیت ماکروفون (کرم خاکی) اثر معنی دار آن مشاهده شد. از طرفی بین خاک ورزی و سیستم بی خاک ورزی تفاوت معنی داری در زیتوده ذرت وجود داشت اما بین خاک ورزی سنتی و خاک ورزی حداقل تفاوت معنی دار نبود. کودگاوی اثر معنی دار مثبتی بر جمعیت نماتدهای خاک و زیتوده ذرت داشت. به طورکلی با توجه به نتایج به نظر می رسد که سیستم مدیریتی خاک ورزی حداقل و کاربرد حداقل 40 تن بر هکتار کود گاوی ازجنبه های زراعی و بیولوژی در شرایط اقلیمی و خاکی مشابه، مطلوب هستند.
    کلیدواژگان: کرم خاکی، کنه ها و پادمان، نماتدها، خاک ورزی و کودگاوی
  • کامران افتخاری، عزیز مؤمنی، مهرداد اسفندیاری، ابراهیم پذیرا صفحات 159-176
    این تحقیق به منظور بررسی وضعیت تخریب خاک در جنوب شرقی استان زنجان انجام شد. نقشه ژئوپدولوژیک منطقه مورد مطالعه با تلفیق لایه های اطلاعاتی شامل اطلاعات لیتولوژیک، ژئومورفیک و پدولوژیک در محیط سامانه اطلاعات جغرافیائی ایلویس تهیه شد. اطلاعات حاصل از نقشه ژئوپدولوژیک و لایه های اطلاعاتی مستخرج از نقشه های خاک شناسی و طبقه بندی اراضی به عنوان اطلاعات ورودی در روش گلاسود به کار برده شد و نقشه حساسیت خاک به تخریب تهیه شد. روش تهیه نقشه تخریب خاک تهیه شده در این تحقیق، رویکردی نوین در تفسیر و کاربرد اطلاعات موجود در نقشه های خاک شناسی برای تخمین تخریب خاک است. نتایج به دست آمده نشان داد که تنها کمتر از 14درصد از اراضی مطالعه شده دارای حساسیت کم به تخریب هستند و در شرایط فعلی نیاز به اعمال مدیریت خاصی ندارند ولی در بقیه اراضی مطالعه شده تخریب خاک با درجات مختلف وجود دارد. از مجموع45500 هکتار اراضی منطقه مطالعاتی بیش از 6000 هکتار از نظر حساسیت به تخریب در گروه خاک های با حساسیت کم، 16400 هکتار در گروه خاک های با حساسیت متوسط و 16650 هکتار در گروه خاک های با حساسیت زیاد قرار گرفت که به تناسب درجه حساسیتشان به تخریب، لازم است اقدامات ضروری برای کنترل تخریب انجام شود.
    کلیدواژگان: روش گلاسود، نقشه ژئوپدولوژیک، لندفرم، تخریب خاک، داده های خاک شناسی و طبقه بندی اراضی
|
  • N. A. Sajedi, F. Rejali Pages 83-92
    In order to study the effects of drought stress, zinc application and mycorrhiza inoculation on uptake of micro nutrients in maize (KSC 704), an experiment was carried out in research farm of Islamic Azad University of Arak, Iran, during 2006-2007. Experimental design was factorial based on RCBD with three replications. Treatments composed of irrigation levels at three levels (%100, %75 and %50 of crop water demand), mycorrhiza fungi at two levels (with and without inoculation), and Zinc sulfate at three levels (0, 25 and 45 kg ha-1). The results of combined variance analysis showed that drought stress significantly increased the concentration of copper, manganese, iron, and zinc, but reduced the concentration of boron. Inoculation with mycorrhiza fungi increased concentration of all nutritional elements. Using zinc sulfate increased the concentration of copper and zinc, but reduced the concentration of manganese, iron and boron. A negative antagonistic interaction was found between zinc and iron. Effect of water stress, mycorrhiza fungi, and zinc sulfate alone was significant on the percent of protein in grain at %1 probability level. Effect of interactions between irrigation and mycirrhiza fungi was significant on the concentration of copper and boron at %1 probability level, but it was not significant on the concentration of other elements. However, the concentration of all nutritional elements and grain percent of protein increased with mycorrhiza inoculation under drought stress. Use of zinc sulfate under drought stress increased the concentration of copper, manganese, iron, zinc and grain percent of protein, but reduced the concentration of boron. Interaction effects of mycirrhiza fungi and zinc sulfate increased the concentration of all nutritional elements. The highest zinc concentration and grain percent of protein was observed in the treatments consisting of inoculation with mycorrhiza fungi + 25 kg ha-1 zinc sulfate and irrigation at 50% and 75% water requirement, respectively.
  • L. Nazmi, M.Shabanpur, K. Hashemimajd Pages 93-102
    Unsuitable agronomic management, such as intensive cropping and removal of whole crop residue from soils, has caused a gradual and continuous decline of soil organic matter in many arid and semi-arid regions. This mismanagement has resulted in improper soil physical properties. Application of organic wastes composts containing municipal solid waste and sewage sludge composts could solve the problem. Addition of composts to soil leads to the development and stability of soil structure. In order to study the effect of organic compounds on soil physical properties, this study was carried out with a completely randomized design in a factorial experiment in three replications. The treatments included soil type (silty loam and clay), type of compost (municipal solid waste, sewage sludge, and cow manure), and the amount of organic fertilizers (0, 75, 150, and 300 m3 / ha equivalent to 0, 175, 350, and 700 cm3/pot). Soil samples were air-dried, passed through 2 mm sieve, and mixed with composts treatments and filled in 7-liter pots. Physical properties of soil samples including bulk density, particle density, porosity, dispersible clay content and wet and dry mean weight diameter of aggregates (MWD) were measured. The highest decrease in soil bulk density and dispersible clays and an increase in wet MWD were observed in the highest rate of sewage sludge application. Effects of organic amendments on soil particle density, porosity, and dry MWD were not significant. Decrease in bulk density and dispersible clay content was more in the silty loam soil, while the increase in dry and wet MWD was higher in the clay soil.
  • D. Namdar-Khojasteh, M. Shorafa, Z. Eskandari, M. Fazeli Sanghani Pages 103-112
    Measurement of soil water content is important in hydrology, agriculture, and pedology. To this end, use of methods that can measure soil water content in a natural and safe condition with high speed and accuracy is very important. Recently, the use of Time Domain Reflectometry (TDR) has become common for quick measurement of soil salinity and volumetric water content. This study aimed to assess the effect of clay content and soil salinity on dielectric constant (volumetric water content) in saline and non-saline soils. At all five sites, both the topsoil (0-0.3 m depth) and the subsoil (0.3-0.6 m depth) were sampled. These soil samples were poured into 15-20 cylinders (sub-samples) depending on their clay content. Afterwards, pure water was repeatedly added to some sub-samples at the rate of 0.025 m3 m-3, while the others received 0.03m3m-3 saline water (EC of 0.41,0.81,1.53,2.6,3.49,4.71 dSm-1) in repeated doses until the water content was close to saturation in each subsample. The samples were then weighed and packed to reach the same bulk density as originally measured in the field. After 24-48 hrs, the TDR measurement was performed. Soil physico-chemical parameters, including organic matter, clay, silt, and sand contents and clay mineralogy were determined. The results showed that higher soil salinity increased soil dielectric constant i.e. both the rise time of the reflected signal and the total time delay increased, resulting in overestimation of soil moisture. The bound water in clay soil reduced the time delay because of its lower dielectric constant caused by specific surface area and affected on polarity of water near the particles, resulting in underestimation of soil water content. There is a turning point moisture, at which the effect of bound water is balanced by the effect of soil electrical conductivity. Also results show that only in one point linear model shows an accurate water measurement; below this point, bound water effect dominates and TDR underestimates soil moisture. Above this point, the effect of soil EC dominates and TDR overestimates soil moisture. This turning point moisture decreases as the soil salinity increases. Overall, the results show that for accurate measurement and avoidance of large errors in measurement of volumetric water content with TDR, salinity and mineralogy of clay content must be included in the calibration equation
  • S. R. Ahmadpoor, M. A. Bahmanyar, S. S. Gilani, A. Forghani Pages 113-123
    To investigate the changes in some chemical characteristics of soil and the activities of urease and alkaline phosphatase, a randomized complete block design experiment with three replications was conducted in 2008. The main factor was fertilizer treatments (T1= no fertilizer, T2= chemical fertilizer (potassium sulfate, triple super phosphate and urea at the rate of 100, 120, 225 kg.ha-1, respectively), T3 and T5 20 Mg.ha-1 compost and vermicompost, respectively, T4 and T6, 40 Mg.ha-1 compost and vermicompost, respectively). The secondary factor was the number of years of fertilizer application i.e 2006, 2006+2007, and 2006-2008. Soil samples were taken from 0-20 cm depth at the end of 60th day of application. Organic and inorganic fertilizers were applied at seedling stage. After preparation of the soil samples, the amounts of organic matter, total nitrogen, available phosphorous, urease and alkaline phosphatase activities were determined. Results indicated that with the application of compost and vermicompost, the activities of urease and alkaline phosphatase increased and, with further increase in the amounts of organic fertilizers, the activities of the enzymes intensified. The maximum activities of urease and alkaline phosphatase enzymes was observed at, respectively, 40 Mg.ha-1 vermicompost treatment (114.00 mgN-NH3. g-1soil 2hr-1) and (33616.67 µgPNP. g-1 soil hr-1). The minimum activities of those two enzymes were recorded for the control treatment and equaled (35.79 mgN-NH3. g-1soil 2hr-1) and (1144.90 µgPNP. g-1 soil hr-1), respectively. Increasing the rate and the number of times of organic fertilizers application enhanced the amount of soil organic matter, total nitrogen, and available phosphorus, whose maxima were measured for the 40 Mg.ha-1 vermicompost treatment. Furthermore, there were signification differences among the number of years of fertilizer application in regard to enzyme activities and changes in chemical characteristics. The maximum enzyme activity and changes in soil chemical characteristics were observed in the treatment consisting of three continuous years of application.
  • A. Khassehesirjani, H. Farahbakhsh, S. Z. Ravari, N. Pasandipoor, A. Karami Pages 125-135

    In order to evaluate the effect of N-fixing biofertilizer, zinc sulfate, and nitrogen timing on yield and yield component and seed protein of wheat var. Pishtaz in parts of Kerman Province with temperate climate, an experiment with factorial RCB design and 3 replicates was conducted in the research farm of Shahid Bahonar University. Treatments were combinations of: (N) Nitrogen application timing (n1: 1/2 before sowing and 1/2 at tillering, n2: 1/3 at stem elongation and 2/3 at heading stage, and n3: 1/3 at stem elongation, heading, and milky stages, (ZN) Zink Sulphate (z1: 50 and z2: 0 kg/ha), and (A) Azotobacter (a1: 2 and a2: 0 kg/ha). Grain yield, number of spikes/m2, number of seeds/spike, 1000 kernel weight (TKW), and grain protein were measured. Based on the results of this study, the treatment n2z1a1 (n2:1/3in stem elongation and2/3 at heading, zn1:50 kg/ha, a1:2 kg/ha) produced the highest yield(7667 kg/ha), which had 46.74% higher yield in comparison with treatment n1z1a1(4083 kg/ha). The treatment n2z1a1 had the highest yield components including number of spikes/m2, number of seeds/spike, 1000 kernel weight (TKW) too (44.07 spikes/m2, 467 seeds/spike, and 44.61 gr, respectively) Seed protein contents as affected by the treatments in this study were significant. The highest (15%) and the least (9%) seed protein content were related to n3 a1(1/3 at stem elongation, heading, and milky stages and 2 kg/ha Azotobacter) and n1a0, respectively.

  • F. Aghababaei, F. Raiesi, H. Nadian Pages 137-147
    Mycorrhizal symbiosis is one of the most important beneficial interactions in terrestrial ecosystems. The positive effects of mycorrhizal symbiosis on the growth, physiology, and ecology of various plants are already recognized. However, the symbiotic relations between mycorrhizal fungi and almond with regard to nutrient uptake by this plant have not yet been explored and studied in Iran. To examine the effects of mycorrhizal inoculation on nutrient uptake by economically important native almond genotypes in Chaharmahal va Bakhtiary Province, a factorial experiment consisting of a randomized complete design with three factors: almond genotypes (Mamaei, Rabee, Talkh, Sefid), phosphorus levels (0 and 150 kg P ha-1), and mycorrhizal treatment (almond inoculated with Glomus intraradices, Glomus mosseae and without inoculation) with three replications was conducted under greenhouse conditions for 4 months. Results showed that the concentrations and uptake of immobile nutrients such as P and Zn in both root and shoot of the plant were increased in mycorrhizal almond, whereas N, Fe, and Mn concentrations showed the reverse trends in the shoot part with an increase or no significant change in their uptake. Phosphorus and Zn concentrations in plant roots were increased, whereas root Cu and K concentrations did not show significant differences between mycorrhizal and non-mycorrhizal plants. Almond genotypes indicated significant differences in nutrient uptake, but the quantity and trend of uptake varied greatly among the nutrients. Results revealed that there was no significant difference between the two fungal species in affecting almond nutrition. Briefly, results imply that the influence of mycorrhizal fungi on almond nutrition may be different and much depends upon the elements involved and their distribution between the above and below ground components of almond, while fungal species had similar effects.
  • J. Moradi, H. A. Bahrami, M. H. Sedri, H. Besharati Pages 149-158
    One of the important components of soil management systems for sustainable agriculture is soil tillage. Tillage affects soil organisms through changes in soil properties. Hence, knowledge of short and long term effects of tillage on soil organisms is important in choosing better management systems for a sustainable agriculture. In order to investigate the short term effects of soil tillage and cow manure application on soil fauna under corn cultivation, an experiment was carried out from April until September 2008, in Grizeh Research Station of Kurdistan Province in Iran. The soil is classified as the Grizeh soil series (Fine, Mixed, Thermic, Fluventic, Xerochrepts). Treatments consisted of three tillage systems including Conventional Tillage (CT) (moldboard plow + disking), Minimum Tillage (MT) (disking), and No Tillage (NT) as the main plots and three levels of cow manure (0, 20 and 40 ton/ha) as subplots, with three replications. Experimental design was Complete Block Design (RCB) as split plot arrangement. Soil samples were collected three times during the experiment. Corn cultivar SC704 was planted as a fodder crop. Soil bulk density (BD) was measured where earthworms, springtails, mites, and nematodes populations were counted as indicators of soil macro, meso, and micro-fauna, respectively. Results showed that in short term, the effect of different tillage systems on BD was not significant and had no pronounced effects on nematodes, mites, and springtails in a loamy-sandy loam soil. However, tillage system had significant effect on earthworm population. Cow manure had positive effects on soil nematode population and corn biomass.. As a general conclusion, using MT treatment and application of 40 ton/ha cow manure were found useful management practices from agronomic and biological viewpoints.
  • K. Eftekhari, A. Moameni, M. Esfandiari, E. Pazira Pages 159-176
    This study was conducted to assess soil degradation status in the Abhar-Khorramdarreh Plain. A geopedologic map (soil map) was produced by integration of three information layers including the lithologic, geomorphic, and pedologic characteristics of the study area in the ILWIS environment. Information from the produced geopedologic map, together with the data extracted from the existing soil maps, was used as input to GLASOD approach to assess the susceptibility of soils to degradation. In addition to the above data layers, several other layers including the salinity map, alkalinity map, and land irrigabillity map were also produced to fulfill the requirements of the GLASOD approach. The result revealed that from a total 45,500 ha land areas studied, only 14% showed little or no evidence of degradation while the rest had varied degrees of susceptibility to degradation. Moderately and highly susceptible lands covered, respectively, 6,000 ha and about 17,000 ha. Based on the results, it is recommended to take the necessary measures to combat soil degradation in moderately and highly sensitive areas to ensure sustainable land management in the studied plain.