فهرست مطالب

پژوهشهای خاک (علوم خاک و آب) - سال بیست و ششم شماره 4 (زمستان 1391)

نشریه پژوهشهای خاک (علوم خاک و آب)
سال بیست و ششم شماره 4 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/24
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمد جمشیدی، عزیز مومنی، غلامرضا زارعیان، کامران افتخاری صفحات 317-326
    در سال های اخیر احداث و توسعه کوره های آجرپزی بر روی اراضی کشاورزی همچون سایر موارد تغییر کاربری اراضی کشاورزی، نگرانی های جدی را در سطح ملی بوجود آورده است. در عین حال داده ها و اطلاعات مستند کافی در مورد شدت عمل، پی آمدها و تهدیدهای حاصل از این نوع تغییر کاربری اراضی در دسترس نیست. در این تحقیق، پراکنش جغرافیائی و قابلیت اراضی تبدیل شده به کوره های آجرپزی در دو دشت مهم کشاورزی مرودشت و کوار در استان فارس تعیین و اثرات این تغییر کاربری اراضی کشاورزی بر روی تولید و مسائل اجتماعی و زیست محیطی آن مورد بررسی قرار گرفت. پراکنش جغرافیائی و روند گسترش زمانی کوره های آجرپزی بصورت نقشه رقومی با استفاده از لایه های اطلاعاتی شامل تصاویر دریافتی از گوگل ارت(Google Earth) و عکس های هوائی سال های مرجع تعیین شد. برای تعیین قابلیت کاربری اراضی برای کشاورزی، از داده های حاصل از تشریح مورفولوژیکی و تجزیه آزمایشگاهی نمونه های خاک نیمرخ های مطالعاتی در دو دشت مورد مطالعه استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها در سیستم اطلاعات جغرافیائی (Arc GIS) انجام شد. مساحت فعلی اشغال شده توسط کوره های آجرپزی پس از چهار دهه فعالیت در دشت مرودشت 560 و در دشت کوار 740 هکتار می باشد. این ارقام به ترتیب یک افزایش 3 و 8 برابری را نسبت به سال 1372 در این دو دشت نشان می دهد. افزایش سطح در دشت مرودشت بیشتر مربوط به خاکبرداری های انجام شده بین کوره های قدیمی و در دشت کوار به دلیل بلعیدن بخش های جدیدی از اراضی کشاورزی در مرکز و شمال این دشت است. اراضی تغییر کاربری یافته دارای خصوصیات مناسب برای کشاورزی بوده و در سیستم طبقه بندی ارضی، غالبا در کلاس IIS قرار می گیرند. روند کنونی تغییرات نشان می دهد در آینده نزدیک مساحت بیشتری از اراضی مستعد دشت های مورد مطالعه از چرخه تولید خارج شده و علاوه بر تهدید جدی برای پایداری تولید، مشکلات عمده ای را به لحاظ اجتماعی و زیست محیطی در این مناطق بوجود خواهد آورد.
    کلیدواژگان: تغییر کاربری اراضی، کوره پزخانه ها، قابلیت اراضی، محیط زیست، سیستم های اطلاعات جغرافیائی، استان فارس
  • عبدالحمید محبی صفحات 327-336
    آلودگی محیط زیست یکی از مشکلاتی است که جوامع بشری با آن روبرو هستند. استان خوزستان علاوه بر وجود چاه های نفت، دارای صنایع متعددی است که باعث آلودگی خاک می شود. یکی از روش های نوین و کم هزینه برای پالایش خاک های آلوده، گیاه پالایی می باشد که افزون بر هزینه کمتر، سازگار با طبیعت بوده و نیاز به امکانات کمتری نسبت به سایر روش های پالایش دارد. ترشحات ریشه گیاهان و سایر مکانیسم های خاک و گیاه روی حرکت عناصر سنگین در ریزوسفر اثر گذاشته و باعث تغییر در میزان پالایش این عناصر توسط گیاهان می گردد. بنابر این با توجه به وجود منابع متعدد آلوده کننده خاک و با عنایت به این که نخلستان های خوزستان در معرض این خطرات قرار دارند لزوم تحقیقاتی در این زمینه اجتناب ناپذیر است به همین منظور آزمایشی با 3 تکرار در قالب طرح کاملا تصادفی و با تیمارهای زیر در گلخانه موسسه تحقیقات خرما و میوه های گرمسیری در اهواز به اجرا در آمد: 1- شاهد (کاشت خرما) 2- کاشت ذرت 3- کاشت یونجه 4- کاشت آفتابگردان 5- کاشت خرما و ذرت 6- کاشت خرما و یونجه 7- کاشت خرما و آفتابگردان. بعد از این که گیاهان زراعی به رشد کامل رسیدند از خاک برداشت وتوزین و غلظت عناصر نیتروژن، فسفر، پتاسیم، مس، منگنز، و سرب در خاک و گیاه اندازه گیری گردید، سپس شاخص جذب محاسبه شد. نتایج نشان داد وزن تر و خشک نهال خرما در تیمار کاشت خرما و گیاهان زراعی بیشتر از کاشت خرما به تنهایی بود. غلظت نیتروژن، فسفر و پتاسیم اندام هوائی و ریشه نخل خرما اختلاف معنی داری بین تیمارهای مختلف نشان نداد.آفتابگردان و یونجه کاشت شده به تنهایی بالاترین و پائین ترین شاخص جذب سرب را داشتند. یونجه کاشت شده با خرما بالاترین فاکتور انتقال سرب را در بین تیمارها به خود اختصاص داد یعنی زمانی که یونجه به همراه خرما کشت شود می تواند نسبت به سایر تیمارها مقدار سرب بیشتری را از ریشه به اندام های هوایی منتقل نماید.
    کلیدواژگان: استخراج گیاهی، فاکتور انتقال، شاخص جذب
  • حمیدرضا متقیان، علیرضا حسین پور، جهانگرد محمدی، فایز رئیسی صفحات 337-346
    مطالعه شکل های مس در خاک امکان تعیین شکل یا شکل های قابل استفاده و متحرک این عنصر را می دهد. هدف این پژوهش بررسی شکل های قابل استفاده مس در خاک های آهکی تیمارشده و تیمارنشده با لجن فاضلاب می باشد. برای تیمار خاک ها 10 گرم لجن فاضلاب به هر کیلوگرم خاک اضافه شد. پس از خواباندن خاک های تیمارشده و تیمارنشده با لجن فاضلاب به مدت یک ماه، شکل های تبادلی، متصل به کربنات ها، متصل به اکسیدهای آهن و منگنز، متصل به ماده آلی و تتمه عنصر مس تعیین شد. گیاه گندم در این خاک ها کشت و پس از 8 هفته گیاهان برداشت و عملکرد، غلظت و جذب مس در آن تعیین شدند. سپس بر اساس ضریب همبستگی بین پاسخ های گیاه و شکل های مس، شکل های قابل استفاده گندم تعیین شدند. نتایج نشان داد که کاربرد لجن فاضلاب سبب افزایش همه شکل های مس و پاسخ های گندم شد. نتایج کشت گلدانی نشان داد که در خاک های شاهد، بین شاخص غلظت مس در گندم و شکل های تبادلی (*66/0 r=)، متصل به اکسیدهای آهن و منگنز (*75/0 r=) و شکل تتمه (*75/0 r=) همبستگی معنی داری وجود داشت. به علاوه در خاک ها تیمارنشده جذب مس با شکل تتمه همبستگی معنی داری (*64/0 r=) داشت. همچنین نتایج نشان داد که در خاک های تیمارشده با لجن فاضلاب غلظت مس در گندم با شکل های تبادلی (**89/0r=) و متصل به اکسیدهای آهن و منگنز (*65/0 r=) همبستگی معنی داری داشت. بنابراین در خاک های شاهد شکل های تبادلی، متصل به اکسیدهای آهن و منگنز و تتمه و در خاک های تیمارشده با لجن فاضلاب شکل های تبادلی و متصل به اکسیدهای آهن و منگنز می توانند به عنوان شکل های دارای قابلیت استفاده گیاه گندم به کار روند.
    کلیدواژگان: مس، لجن فاضلاب، گندم
  • علی خانمیرزایی، کامبیز بازرگان، عبدالامیر معزی، کریم شهبازی صفحات 347-357
    در این مطالعه 32 نمونه خاک سطحی (صفر تا 30 سانتیمتر) با خصوصیات فیزیکی و شیمیایی متنوع از نقاط مختلف استان خوزستان برداشته و شکل های شیمیایی کادمیوم (Cd) به روش عصاره گیری دنباله ای در این خاک ها استخراج گردید. پس از انجام مطالعات شکل های شیمیایی، به منظور بررسی ارتباط بین این شکل ها و جذب گیاهی اقدام به کشت گیاه گندم در شرایط گلخانه در خاک های مورد مطالعه گردید. نتایج نشان داد که بین کادمیوم قابل استخراج با DTPA و قابلیت هدایت الکتریکی (EC) ارتباط معنی داری(r = 0.65، p < 0.01) وجود دارد. از بین شکل های شیمیائی کادمیوم در خاک شکل محلول+تبادلی کمترین (1/5 درصد) و شکل کربناتی بیشترین (40 درصد) مقدار کادمیوم را به خود اختصاص دادند. شکل کادمیوم محلول+تبادلی همبستگی مثبت و معنی داری با میزان کادمیوم قابل استخراج با DTPA و قابلیت هدایت الکتریکی خاک ها نشان داد. شکل کربناتی کادمیوم نیز همبستگی مثبت و معنی داری با درصد رس و میزان کربنات کلسیم فعال خاک نشان داد. بین میزان کادمیوم جذب شده در دانه گندم کشت شده بروی خاک های مورد مطالعه و خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک ها و نیز شکل های شیمیایی کادمیوم ارتباط معنی داری مشاهده نگردید. در حالیکه ارزیابی توزیع وضعیت مقدار کادمیوم کل در این خاک ها و مقایسه آن با حدود ذکر شده در منابع علمی حاکی از آلودگی بیش از نیمی از خاک ها (1/53%) به کادمیوم بود، مقایسه این مقادیر با اطلاعات جذب کادمیوم در دانه نسبت به حد مجاز آلودگی (1/3% بالاتر از حد مجاز)، نشان داد که مقادیر کادمیوم کل خاک، حداقل برای پیش بینی جذب کادمیوم در دانه گندم شاخص مناسبی نیست.
    کلیدواژگان: عصاره گیری متوالی، شکل های شیمیایی کادمیوم، گندم
  • محمد جواد روستا، محمدحسن رحیمیان، محمدعلی مشکوه، روح الله تقی زاده، محی الدین گوشه صفحات 359-368
    در حال حاضر اگرچه ابزارهای متعددی برای پایش سریع و کم هزینه برخی پارامترهای خاک وجود دارند، هنوز انجام پیمایش های طاقت فرسای صحرایی در سطوح وسیع و نمونه برداری از اعماق مختلف به عنوان یکی از مراحل ضروری در تهیه داده های زمینی محسوب می گردد. در این پژوهش اقدام به معرفی و استفاده از ابزاری به نام هدایتگر الکترومغناطیس (EM38) شده که بر اساس شواهد و مستندات علمی متعدد در نقاط مختلف دنیا می تواند تعداد نمونه برداری های صحرایی به منظور پایش شوری اعماق مختلف خاک را به میزان قابل توجهی کاهش داده و از این طریق در هزینه و زمان نمونه برداری ها و اقدامات آزمایشگاهی صرفه جویی نماید. هدف از انجام تحقیق حاضر شناخت بیشتر این ابزار و مشخصا ارزیابی اثرات کاتیونی و آنیونی خاک بر قرائت های این وسیله در دشت آزادگان در استان خوزستان می باشد. بدین منظور با نمونه برداری از خاک اعماق مختلف و همچنین قرائت همزمان دستگاه EM38 در محل نقاط نمونه برداری شده، اقدام به بررسی های آماری بین مقادیر آنیون، کاتیون، شوری و نسبت جذب سدیم خاک اعماق مختلف و قرائت های این دستگاه شده است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که بیشترین همبستگی های آماری بین قرائت های EM38 و میزان یون سدیم خاک وجود دارد. بنابراین انتظار می رود که به توان از این وسیله در پایش میزان سدیم خاک نقاط مختلف کشور نیز بهره برداری نمود. همبستگی معنی دار قرائت های این وسیله و SAR خاک لایه های مختلف نیز بیانگر همین موضوع است.
    کلیدواژگان: خاک، شوری، SAR، هدایتگر الکترومغناطیس (EM38)، دشت آزادگان
  • روح الله تقی زاده مهرجردی، فریدون سرمدیان، محمود امید، غلامرضا ثواقبی، محمد جواد روستا، محمدحسن رحیمیان صفحات 369-380
    تهیه نقشه دقیق از تغییرات مکانی خاک های شور و سدیمی، اولین گام برای مدیریت بهینه این خاک ها می باشد. لذا، در این تحقیق، برای تهیه نقشه شوری 78000 هکتار از اراضی منطقه اردکان، اقدام به نمونه برداری از 151 پروفیل انتخاب شده بر اساس روش هایپرکیوب شد. به منظور پیش بینی پراکنش مکانی شوری خاک در عمق های 30-0 و 100-0 سانتی متری، از روش کریجینگ و کوکریجینگ استفاده شد. متغیرهای کمکی مورد استفاده در روش کوکریجینگ شامل داده های تصویر ماهواره ای +ETM، پارامترهای اراضی و قرائت های افقی-عمودی دستگاه القاء گرمغناطیسی می باشد. با استفاده از روش ارزیابی متقابل و استفاده از معیارهای ریشه مربعات خطا و میانگین خطا، روش مناسب میان-یابی انتخاب شد. نتایج نشان داد که برای پهنه بندی شوری خاک، روش کوکریجینگ با متغیر کمکی هدایت گر الکترومغناطیسی دارای دقت مناسب تری می باشد. دقت روش کوکریجینگ، بر اساس معیارهای ریشه مربعات خطا و میانگین خطا در عمق 30-0 سانتی متری به ترتیب 1/69، 55/30 و در عمق 100-0 سانتی متری به ترتیب 8/48، 41/20 است. نقشه های نهایی شوری خاک همچنین نشان دادند که بیشترین مقدار تجمع نمک در قسمت شمالی منطقه و کمترین میزان شوری در مناطق مرتفع تر می باشد که این مسئله به علت حالت شکل محدب منطقه مورد مطالعه می باشد که باعث حرکت املاح و در نهایت تجمع نمک در نواحی شمالی می شود.
    کلیدواژگان: ارزیابی متقابل، پارامترهای اراضی، درون یابی، سنجش از دور
  • محمدحسن رحیمیان، محمد جواد روستا، محمدعلی مشکوه، محی الدین گوشه، مهدی شیران تفتی صفحات 381-389
    مدیریت نامناسب آب در اراضی تحت کشت دشت آزادگان در غرب استان خوزستان همراه با شیب عمومی ناچیز و ضعیف بودن زهکشی طبیعی منطقه بدلیل واقع شدن این دشت در انتهای حوزه، بر شوری و سطح ایستابی زیرزمینی و همچنین شوری خاک لایه های مختلف بالای آن تاثیر گذاشته است. بروز چنین شرایطی می تواند منجر به کاهش محصول تولیدی منطقه و نیز زوال تدریجی منابع آب و خاک این دشت در دراز مدت گردد. هدف این تحقیق بررسی و ارزیابی میزان تاثیر شوری آب زیرزمینی بر شوری پروفیل خاک در این دشت است که به کمک نمونه برداری های زمینی، تجزیه های آزمایشگاهی و تفسیر داده ها حاصل شده است. بدین منظور در 80 نقطه از دشت آزادگان اقدام به نمونه برداری از آب زیرزمینی و همچنین خاک اعماق مختلف (از سطح زمین تا رسیدن به سطح ایستابی) گردید. سپس روابط بین شوری آب زیرزمینی (ECgw) و شوری عصاره اشباع اعماق مختلف خاک (ECe) بررسی و تاثیرات آب زیرزمینی منطقه بر روند شور شدن خاک لایه های مختلف به صورت کمی تحلیل گردید. نتایج این تحقیق نشان می دهد که شوری پروفیل خاک تا حد زیادی وابسته به شوری آب زیرزمینی بوده (R2=0.70) و این وابستگی ها با افزایش عمق خاک از سطح زمین، افزایش می یابد. همچنین می توان ارتباط بین شوری عصاره اشباع پروفیل خاک و شوری آب زیرزمینی در دشت آزادگان را بر حسب دسی زیمنس بر متر به صورت ECe=0.27ECgw+6.27 تعریف نمود.
    کلیدواژگان: آب زیرزمینی کم عمق، دشت آزادگان، شوری پروفیل خاک
  • ناصر خالق پناه، مهدی شرفا، سعدالله تیموری صفحات 391-402
    حدود 20 میلیون هکتار از اراضی کشورمان را خاک های مبتلا به نمک تشکیل می دهد. هدف از این تحقیق اشتقاق توابع انتقالی تعدادی از خاک های مبتلا به نمک جهت پیش بینی پارامترهای معادله وان گنوختن و رطوبت در مکش های مختلف با استفاده از خصوصیات زودیافت خاک بود. به همین منظور 68 نمونه خاک از خاک های جنوب تهران انتخاب گردید (خاک های شور و شور و سدیمی). منحنی رطوبتی خاک ها در پتانسیل های ماتریک صفر، 10-، 33-، 100-، 300-، 500-، 1000- و 1500- کیلو پاسکال تعیین شدند. فراوانی نسبی ذرات خاک، جرم ویژه ظاهری، کربنات کلسیم، کربن آلی، EC و SAR اندازه گیری شده و پارامترهای معادله وان گنوختن نیز با استفاده از نرم افزار RETC بدست آمد. همچنین کارایی توابع بدست آمده در تخمین منحنی رطوبتی با تعدادی از توابعی که قبلا توسط محققین مختلف ارائه شده بود (13 تابع) مقایسه گردید. بطورکلی یافته های این پژوهش نشان داد: 1- با استفاده از توابع انتقالی می توان نقاط مختلف منحنی رطوبتی خاک و پارامترهای معادله وان گنوختن را به میزان قابل قبولی تخمین زد (در توابع نقطه ای: 577/0≤ R2Adj ≤ 844/0 و 0296/0 ≥ RMSE(cm3/cm3) ≥ 0121/0). 2- نتایج آنالیز حساسیت نشان داد که حساسیت اکثر توابع نقطه ای به تغییرات جرم مخصوص ظاهری بیشتر از بقیه متغیرها بوده و نسبت رس به سیلت، EC و شن در مراتب بعدی قرار می گیرند. 3- با توجه به ضریب پارامتر EC در معادلات و با توجه به ضرایب همبستگی جزئی و نتایج آنالیز حساسیت، مقادیر بالای پارامترEC می تواند تا حدودی توزیع اندازه منافذ و نهایتا شکل منحنی رطوبتی را بواسطه انبساط و انقباض تغییر داده و این تغییرات را می توان با وارد کردن متغیرهای EC و SAR در ایجاد توابع، تا حدودی لحاظ کرد. 4- مقایسه توابع قبلی ارائه شده و توابع بدست آمده نشان می دهد که توابع بدست آمده در این تحقیق، بهترین توابع در تخمین منحنی رطوبتی خاک های مورد مطالعه می باشند.
    کلیدواژگان: توابع انتقالی، پارامترهای معادله وان گنوختن، منحنی رطوبتی خاک، خاک های شور، خاک های شور و سدیمی
  • سعید حکم علی پور، بهرام میرشکاری، رئوف سید شریفی، فرهاد فرح وش، علی عبادی خزینه قدیم صفحات 403-413
    به منظور بررسی تاثیر باکتری های محرک رشد گیاه بر فیلوکرون و سرعت ظهور برگ جو در سطوح مختلف کودهای نیتروژن و فسفر، آزمایشی در سال زراعی 1388 در مزرعه دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل انجام شد. کرت های اصلی شامل دو عامل نیتروژن در سه سطح (صفر، 40 و80 کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص از منبع اوره) و کود فسفر (صفر، 30 و 60 کیلوگرم فسفر در هکتار به صورت P2O5) و کرت های فرعی به تلقیح بذور با باکتری های محرک رشد گیاه در 4 سطح (بدون تلقیح، تلقیح با ازتوباکتر کروکوکوم استرین 5، آزوسپریلوم لیپوفرم استرینOF و مخلوط دو باکتری) اختصاص داده شدند. نتایج نشان داد فیلوکرون، سرعت ظهور برگ، تعداد برگ در بوته، وزن خشک برگ و شاخص سطح برگ تحت تاثیر تیمارهای مورد آزمایش قرار داشتند. به این ترتیب که با افزایش سطوح کود نیتروژن و فسفر سرعت ظهور برگ افزایش و فیلوکرون کاهش یافت. سرعت ظهور برگ در تلقیح توام بذور با باکتری های ازتوباکتر کروکوکوم استرین 5 و آزوسپریلوم لیپوفرم استرین OF، بیشتر از تلقیح انفرادی با باکتری های مورد مطالعه بود. اثر ترکیب تیماری باکتری های محرک رشد گیاه× سطوح کود فسفر× کود نیتروژن برای صفت وزن خشک برگ معنی دار شد. بیشترین ماده خشک برگ در به کارگیری بالاترین سطح نیتروژن و فسفر به همراه تلقیح بذر با باکتری آزوسپریلوم لیپوفرم استرین OF، در مقایسه با سطوح شاهد برآورد گردید. بیش ترین تعداد برگ و شاخص سطح برگ در تلقیح توام با ازتوباکتر و آزوسپریلوم و کمترین آن در عدم پرایمنیگ مشاهده شد. بیشترین تعداد برگ و شاخص سطح برگ در بالاترین سطح نیتروژن و فسفر و کمترین آن ها در سطوح شاهد این دو فاکتور به دست آمد. تلقیح بذر با باکتری های محرک رشد گیاه در تمامی مراحل یادداشت برداری در مقایسه با شاهد از شاخص سطح برگ بالاتری برخوردار بود. بنابراین به منظور افزایش سرعت ظهور برگ، تعداد برگ در بوته و شاخص سطح برگ آن می توان پیشنهاد کرد که تلقیح بذر به طور توام با باکتری های ازتوباکتر و آزسپریلوم در بالاترین سطح از کودهای نیتروژن (80 کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص) و فسفر (60 کیلوگرم فسفر در هکتار به صورت P2O5) به کار برده شود.
    کلیدواژگان: باکتری های محرک رشد گیاه، تلقیح بذر، جو بهاره، فسفر، فیلوکرون و نیتروژن
  • نازنین خاکی پور، کاظم خاوازی، عبدالرضا اخگر صفحات 415-423
    باکتری های ریزوسفری محرک رشد گیاه به گروه نامتجانسی از باکتری های ریزوسفری مفید اطلاق می شود که قادرند با استفاده از یک یا چند مکانیسم معین رشد گیاه را افزایش دهند. باکتری های جنس Pseudomonas و بالاخص گونه های P. fluorescens و P. putida از مهم ترین باکتری های ریزوسفری محرک رشد محسوب می شوند. تولید هورمون اکسین یکی از اصلی ترین دلایل افزایش عملکرد ناشی از تلقیح با این باکتری ها گزارش شده است. در این تحقیق تعداد 50 سویه از گونه های P. fluorescens و P. putida متعلق به بانک میکروبی موسسه تحقیقات خاک و آب که از خاک های مناطق مختلف ایران جداسازی شده بودند از نظرتوانایی در تولید ترکیبات مختلف اکسین مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج حاصل از تعیین ترکیبات مختلف اکسین با استفاده از دستگاه HPLC نشان داد تعداد 36 سویه (72%) از باکتری ها قادر بودند حداقل یکی از انواع ترکیبات ایندولی اکسین شامل IAA(ایندول استیک اسید)، IAM(ایندول استامید) و ILA (ایندول لاکتیک اسید) را ترشح کنند؛ لیکن هیچکدام از سویه های تحت آزمایش IBA (ایندول بوتیریک اسید) ترشح نمی کردند. به منظور بررسی تاثیر تلقیح سویه های تولید کننده IAA بر رشد گیاهچه های کلزا یک آزمون گلخانه ای انجام گرفت. نتایج نشان داد که این سویه ها توانستند ارتفاع اندام هوایی (تا 5/15%)، وزن خشک اندام هوایی (تا58%) و وزن خشک ریشه (تا305%) را به طور معنی داری افزایش دهند. تفاوت های آشکار در مرفولوژی و تراکم تارهای کشنده ریشه کلزا در کشت گلدانی نیز دیده شد. در مجموع بنظر می رسد سویه های سودوموناس فلورسنت مورد مطالعه از طریق ترشح IAA در ریزوسفر بر شاخص های رشد گیاه کلزا تاثیر مثبت داشتند.
    کلیدواژگان: باکتری های ریزوسفری محرک رشد گیاه، اکسین، کلزا، HPLC
|
  • M. Jamshidi, A. Moameni, Gh. Zareian, K. Eftekhari Pages 317-326
    Recently، concerns about conversion of agricultural lands to brick factories have come to the fore. In Iran، few studies have been focused on this issue. This study was conducted to (1) determine the areal extent and magnitude of agricultural lands which have been converted to brick factories in Marvdasht and Kavar plains in Fars Province، and (2) investigate the environmental consequences of brickworks. The aerial photos of the study areas acquired in 1993 and 1955 were used to verify the status of land under brick factories in the past. Google Earth facilities were used to locate the brick factories and map their geographic distribution in 2011. To determine the capacity of the converted lands، several soil profiles were studied in the converted agricultural lands. Data integration was done using Arc GIS software. The number of brick factories and the land areas they occupy have grown dramatically in recent years. Currently، the land swallowed by brick factories covers 560 and 740 ha in Marvdasht and Kavar plains، respectively. The converted land areas show a three-time growth in Marvdasht plain and an eight-time growth in Kavar plain since 1993. Soil survey investigations during fieldwork revealed that most of the converted surfaces belong to class II land with slight limitations for farming. The opportunity to annually produce about 8000 tons of wheat on about 1300 ha of the converted lands has been lost، as a result of improper land use change in Marvdasht and Kavar plains. Land use change by brick factories is a threat to agricultural production in Fars Province. Moreover، intensified brick production has increased adverse environmental effects by augmenting land، water and air pollution. If continued، brickworks not only will consume vast areas of prime agricultural lands، but also، the added value of the agricultural lands will persuade the farmers to sell their lands and immigrate to big cities.
    Keywords: Land use change, brick factories, land capability, environment, GIS, Fars Province
  • A.H. Mohebbi Pages 327-336
    Environmental pollution is one of the main problems of human societies. Plants are able to affect the mobility of heavy metals in the rhizosphere due to root exudates and other mechanisms resulting in a change in their phytoextraction ability. One of the methods for reclaiming contaminated soils، called phytoremediation، makes use of plants. Phytoremediation has a lower cost، is compatible with nature، and requires less equipment and facilities. Khoozestan province not only has many oil wells but also many industries that are causing soil contamination. Therefore، there are several sources of soil pollution in the date palm orchards in Khoozestan province necessitating research on reclamation. This study was carried out with three replications in randomized block design in greenhouse at the Date Palm and Tropical Fruit Research Institute in Ahvaz with the following treatments: 1-control (only date treess)، 2-only corn، 3-only alfalfa، 4-only Sunflower، 5-corn intercropped with date palm، 6-alfalfa intercropped with date palm، 7- sunflower intercropped with date palm. After the crops were grown for one growth period، they were removal from the soil، and then were weighed. Concentrations of nitrogen، phosphorus، potassium، copper، manganese، and lead in soil and plant were measured. Uptake index was calculated. The results showed that alfalfa intercropped with date palm recorded significantly higher amount of fresh and dry weight than corn intercropped with date palm in pot. Sunflower and alfalfa grown alone recorded the highest and lowest lead uptake index، respectively. The highest rate of lead translocation factor belonged to alfalfa intercropped with date palm. In other words، alfalfa translocations of lead from root to shoot while intercropped with date palm was more than the other treatments.
    Keywords: Translocation Factor, Uptake Index, Phytoextraction
  • H. R. Motaghian, A. R. Hosseinpur, J. Mohammadi, F. Raiesi Pages 337-346
    Study of the distribution of Cu in the soil allows investigating its mobility and bioavailability. In this research، available fractions of Cu in some calcareous soils treated and untreated with sewage sludge were investigated. After incubation of the soils for 1 month، different forms of Cu including exchangeable Cu and the forms/ fractions associated with carbonates، organic matter، Fe and Mn oxides and residual Cu were determined and wheat was planted in these soils. After 8 weeks، plants were harvested and Cu concentration، Cu uptake، and yield indices were determined. Available fractions of wheat were determined using correlation coefficient between plant responses and Cu fractions. Results showed that all Cu fractions and plant indices were increased by usage sewage sludge. Results of pot experiment indicated significant correlation between Cu concentration in wheat with exchangeable (r=0. 66*)، Cu associated with Fe and Mn oxides (r=0. 75*)، and residual (r=0. 75*) in untreated soils. Moreover، significant correlations were found between Cu uptake with residual fraction (r=0. 64*) in untreated soils. Also Results showed that Cu concentration in wheat was significantly correlated with exchangeable (r=0. 89*)، Cu associated with Fe and Mn oxides (r=0. 65*). Therefore exchangeable Cu and the forms associated with Fe and Mn oxides and residual fractions in untreated soils، and exchangeable Cu and the forms associated with Fe and Mn oxides fractions in the soils treated with sewage sludge، could be considered as available fractions for wheat.
    Keywords: Copper, Fractionations, Sewage sludge, Wheat
  • A. Khanmirzaei, K. Bazargan, A.A. Moezzi, K. Shahbazi Pages 347-357
    Twenty two soil samples with various chemical and physical properties were collected from different sites of Khuzestan province and chemical forms of soil cadmium (Cd) were determined using a sequential extraction technique. A greenhouse study was conducted to evaluate the relationships between the chemical forms of cadmium and its availability for wheat plant. The results showed a positive correlation between soil DTPA-extractable Cd and electrical conductivity (EC) in the studied soils (r = 0. 65، p < 0. 01). The soluble+exchangeable form was lowest (5. 1%) and the carbonate fraction was the highest (40%) cadmium fraction in these soils. Soluble+exchangeable fraction was positively correlated with soil DTPA-extractable Cd and electrical conductivity. Carbonate fraction showed a significant correlation between clay and active carbonate calcium content in the studied soils. The results also showed that cadmium concentration in wheat grain was not correlated with any soil physico-chemical properties as well as soil Cd fractions. Although comparing the results for soil total Cd with those reported as contamination threshold revealed that more than fifty percent of the studied soils were Cd contaminated، only 3. 1% of the grain samples exceeded maximum permissible Cd concentration suggesting total Cd concentration is not an appropriate index for Cd uptake from soil.
    Keywords: Sequential extraction, Cadmium chemical forms, Wheat
  • M.J. Rousta, M.H. Rahimian, M.A. Meshkat, R.A. Taghizadeh, M.A. Goosheh Pages 359-368
    Although there are different devices for rapid and low cost monitoring of some soil properties، extended field surveys، both in space and depth، seem to be necessary for mapping of these and other soil attributes. In this study، electromagnetic induction device (EM38) has been introduced as a tool for rapid and low cost measurement of soil salinity and other attributes. Main objective of this study was to test and evaluate capabilities of this device for monitoring soil cations and anions in addition to salinity in Azadegan plain، west of Iran. For this purpose، soil samples were taken at different locations and depth intervals، simultaneously with EM38 readings. Relationships between EM38 readings and anions، cations، salinity and Sodium Absorption Ratio (SAR) were investigated through statistical analysis approaches. Results of this study indicated significant correlations between EM38 readings and soil sodium measures as well as SAR. The mentioned result suggests this device as a rapid tool for measurement of soil sodium in different parts of the country.
    Keywords: Soil salinity, SAR, Sodium, Rapid assessment of soil salinity
  • R. Taghizadeh-Mehrjardi, F. Sarmadian, M. Omid, Gh. Savaghebi, M. J. Rousta, M. H. Rahimian Pages 369-380
    Precise mapping of the spatial distribution of salt-affected soils is prerequisite for effective management of these soils. This study was carried out for mapping soil salinity of 78000 hectares of Ardakan soils (0-30 and 0-100 cm) using 151soil samples which were taken based on hyper cube method. The secondary variables used in co-kriging method were ETM data، terrain analysis and EM38 readings. The best model was selected by means of cross validation and error evaluation methods، such as RMSE and ME methods. Results showed that co-kriging method with EM38 data as a secondary variable was the best method for prediction of soil salinity (69. 1، 30. 55، 48. 8 and 20. 41، respectively). Results recommended EM38 as secondary data for mapping soil salinity. Additionally، results showed the largest amount of soil salinity in the north of the area and the smallest values in the areas with more elevation. The concavely shaped plain could help to move soluble salts toward the north of area in which the soils with highest electrical conductivity are found.
    Keywords: Cross validation, Terrain analysis, Interpolation, Remote sensing
  • M.H. Rahimian, M.J. Rousta, M.A. Meshkat, M.A. Goosheh, M. Shiran Pages 381-389
    Mismanagement of water in irrigated fields of Dasht-e-Azadegan (DA) in west of Khuzestan province، lower part of Karkheh river basin، with low slope and poor natural drainage، influences ground water table and also salinity of its adjacent soil profile، especially when the groundwater is saline. Such condition can contribute to reduction of crop yield and degradation of soil and water resources gradually in a long term period. The main objective of this study was to investigate and evaluate the salinity of soil profile in saline-waterlogged area of Azadegan plain through field surveys، laboratory measurement، and data interpretation. For this purpose eighty ground water and soil profile samples were collected from DA during August 2007. Samples were analyzed for ECe and، finally، relationships between ground water and soil salinities (ECgw and ECe) of different depth intervals were interpreted. Results of the study indicated that shallow/saline ground water significantly influenced the salinity of adjacent soil layers and the effect increased with increase in soil depth. Additionally، a simple relationship was obtained for ECe vs. ECgw as ECe =0. 27ECgw+6. 27 (R2=0. 70).
    Keywords: Shallow Ground Water, Azadegan Plain, Soil Salinity Profile
  • N. Khaleghpanah, M. Shorafa, S. Teimouri Pages 391-402
    Salt-affected soils cover up to 20 million hectares of our country. The objective of this study was to derive PTFs of some salt-affected soils to predict the parameters of van Genuchten equation and water retention at a pre-defined potential from readily/easily obtainable soil characteristics. For this purpose، 68 soil samples were chosen from south part of Tehran (saline and saline-sodic soils). Moisture retention curve for these samples were determined at matric potential of 0، -10، -33، -100، -300، -500، -1000 and -1500 kPa. Particle size distribution، calcium carbonate، bulk density، organic carbon، EC and SAR were measured and RETC program was used to obtain the Van Genuchten equation parameters. As to the EC and SAR effect on pore size distribution of soil، these parameters were used in pedotransfer functions as predictor parameters. Also، performance of derived functions in estimation of moisture retention curve was compared with a number of functions (13 functions) that previously were provided by different researchers. Generally، the result of this study showed: 1- Water retention at a pre-defined potential and parameters of van Genuchten equation can be estimated by pedotransfer functions with reasonable accuracy (point transfer functions: 0. 844 ≤ R2Adj ≤ 0. 577 and 0. 0296 ≤ RMSE(cm3/cm3) ≤ 0. 0121)، 2- Sensitivity analysis results showed that the sensitivity of most point functions to changes in bulk density was more than the rest of the parameters and clay-silt ratio، EC، and sand were at the next levels، 3- Considering the coefficient of EC in the equations، partial coefficients of correlation، and results of sensitivity analysis، higher amounts of EC could somewhat affect pore size distribution and، consequently، the shape of moisture retention curve of the soils. This change، which is caused by swelling and shrinkage، to some extent can be predicted via introduction of EC and SAR parameters in developing the equations،4- Comparison of previous functions with those obtained in this study show that derived functions in this research are the best functions for estimation of soil moisture retention curve.
    Keywords: Pedotransfer functions, van Genuchten parameters, Soil moisture retention curve, Saline soils, Saline, Sodic soils
  • S. Hokmalipour, B. Mirshekari, R.S. Sharifi, F. Farahvas, A. Ebadi Khazine Gadim Pages 403-413
    In order to investigate the effects of plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) at various levels of nitrogen and phosphorus fertilizers on phyllochron and leaf appearance rate of barley (Hordeum vulgar L.)، an experiment was conducted at the Research Farm of Islamic Azad University of Ardabil during 2009 growing season. The combination of nitrogen fertilizer at three levels (0، 40، and 80 kg N/ha as urea) and phosphorus fertilizer (0، 30، and 60 kg P2O5/ha) were factorially assigned to the main plots and seed priming with plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) at four levels (no priming، seed priming with Azetobacter chorchorum strain 5، Azospirillum lipoferum strain OF، and combination of seed priming with Azosprilium +Azetobacter) were assigned to the subplots. The results showed that phyllochron، leaf appearance rate، number of leaf per plant، leaf dry matter and leaf area index were significantly affected by nitrogen and phosphorus levels and seed priming with PGPR. With increasing nitrogen and phosphorus levels، the phyllochron decreased but rate of leaf appearance increased. Leaf appearance rate in seed priming with both Azospirillum+Azetobacter was more than Azospirillum or Azetobacter priming alone. Leaf dry matter was increased significantly in the combined treatment of seed priming with PGPR×levels of N and P fertilizers. Maximum leaf dry matter was obtained in the plots which had received the highest levels of nitrogen and phosphorus fertilizers in seed priming with Azospirillum compared to the control treatment. The highest number of leaf per plant and leaf area index were observed in seed priming with both Azospirillum +Azetobacter، and the least values of these parameters were recorded in no priming. Maximum number of leaf per plant and leaf area index were obtained at the highest levels of N and P fertilizers and the minima were observed in treatments with no fertilizer application. In all sampling stages، leaf area index in seed priming with PGPR was more than no priming (control). Thus، in order to increase leaf appearance rate، number of leaf per plant، and leaf area index، seeds priming with Azetobacter+Azospirillum at the highest levels of nitrogen and phosphorus fertilizers can be suggested.
    Keywords: Leaf appearance rate, Nitrogen, Phosphor, Phyllochron, Plant growth promoting, rhizobacteria, Seed priming, spring barley
  • N. Khakipour, K. Khavazi, A.R. Akhgar Pages 415-423
    Plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) are considered to promote plant growth using one or more mechanisms. Pseudomonas bacteria، specially P. fluorescens and P. putida، are the most important kinds of PGPR. Production of auxin by PGPR is one of the main mechanisms that could promote growth and yield of plants. In this research، fifty strains of Fluorescent Pseudomonads selected from microbial culture collection of Soil and Water Research Institute were used. The ability of the strains for production of auxin compounds were evaluated by high performance liquid chromatography (HPLC). Results indicated that 36 isolates (72%) were able to produce at least one type of indolic auxin compounds including indole-3-acetic acid (IAA)، indole-3-acetamid (IAM)، and indole-3-lactic acid (ILM). None of the strains produced indole-3-butyric acid (IBA). A greenhouse experiment was conducted to evaluate the effects of inoculating canola seeds with IAA-producing strains on canola growth. The results showed that the strains significantly increased the height of the aerial parts (up to 15. 5%)، shoot dry weight (up to 58%) and root dry weight (up to 305%). Also vivid differences were seen in morphology and density of root hairs of plants inoculated by the strains. Hence، the studied strains have positive effects on canola plant growth indices through producing IAA.
    Keywords: Plant growth promoting rhizobacteria, Auxin, Canola, HPLC