فهرست مطالب

نشریه پژوهشهای خاک (علوم خاک و آب)
سال بیست و هشتم شماره 1 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/28
  • تعداد عناوین: 20
|
  • محمدهادی میرزاپور، امیرحسین خوشگفتارمنش، محمدحسین داوودی، امیرحسین کوچه باغی صفحات 1-14
    در استان قم سطحی معادل 2000 هکتار به کاشت کلزا اختصاص یافته که بیش از نیمی از این اراضی به درجات مختلفی از مشکل شوری منابع آب و خاک رنج می برند. نیتروژن یکی از مهمترین عناصر ضروری کلزا به ویژه در شرایط شور می باشد. اطلاعات دقیق در خصوص تغذیه ی نیتروژنی کلزا در شرایط شور وجود ندارد. به منظور بررسی اثر مقادیر مختلف نیتروژن بر رشد و عملکرد دو رقم کلزا در شرایط شوری مختلف آب آبیاری و خاک، در سال زراعی 86-1385 دو آزمایش مزرعه ای در دو نقطه از بخش قمرود استان قم اجرا گردید. شوری آب آبیاری و خاک سطحی مزرعه ی اول به ترتیب 5/5 و 8/5 دسی زیمنس بر متر و در مزرعه دوم به ترتیب 3/8 و 1/8 دسی زیمنس بر متر بود. در هر مزرعه، آزمایشی با شش سطح نیتروژن و دو رقم کلزا به صورت کرت های خرد شده و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. کرت های فرعی شامل 6 سطح نیتروژن (صفر، 45، 90، 135، 180 و 225 کیلوگرم نیتروژن در هکتار از منبع اوره) و کرت های اصلی شامل کلزا، رقم های Hyola-401 وPF بود. نتایج نشان داد با افزایش سطح نیتروژن مصرفی تا سطح 225 کیلوگرم نیتروژن در هکتار در هردو سطح شوری آب آبیاری و در هر دو رقم، عملکرد دانه، شاخساره گیاهی و عملکرد روغن بطور معنی داری نسبت به شاهد و نیز دیگر سطوح افزایش یافت در حالی که درصد روغن دانه کم شد (p<0.05). رقم هایولا در هر دو شوری آب آبیاری دارای برتری نسبی در خصوص عملکرد و درصد روغن دانه نسبت به رقم PF بود. برهمکنش رقم در سطوح نیتروژن مصرفی معنی دار نبود. بالا ترین عملکرد دانه در هر دو شوری آب آبیاری در سطح 225 کیلوگرم نیتروژن در هکتار به دست آمد، اگرچه در مورد رقم PF، در شوری بالاتر، بین سطح 225 و 180 کیلوگرم نیتروژن در هکتار اختلاف معنی داری در سطح 5% آزمون دانکن مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: شوری، عملکرد دانه، محتوای روغن دانه، رقم های کلزا Hyola، 401 و PF
  • طاهره رئیسی، علیرضا حسین پور صفحات 15-26
    شرایط شیمیایی و بیولوژیکی خاک های ریزوسفری متفاوت از توده خاک است. این امر منجر به تغییر قابلیت استفاده عناصر غذایی در خاک های ریزوسفری می شود. فسفر یکی از عناصر غذایی محدو کننده رشد گیاهان در مناطق خشک می باشد. هدف ازاین تحقیق بررسی وضعیت جزءبندی فسفر معدنی، فسفر آلی، فعالیت آنزیم های فسفاتاز اسیدی (AcP)، فسفاتاز قلیایی(AlP)، فسفر زیست توده میکروبی (MBP) و کربن آلی محلول (DOC) در خاک های ریزوسفری و توده در 10 خاک آهکی در کشت گندم در ریزوباکس بود. بدین منظور شکل های مختلف فسفر شامل فسفر پیوند شده به اکسیدهای آهن و آلومینیوم (NaOH+CB]-Pi])، فسفر مسدود شده در اکسیدهای آهن (CBD-Pi)، فسفر مرتبط با کلسیم (Ca-Pi)، و فسفر باقیمانده به روش تصحیح شده عصاره گیری مرحله ای اولسن و سامرز تعیین شدند. نتایج نشان داد که فعالیت آنزیم های فسفاتاز، MBP و DOC در خاک های ریزوسفری نسبت به خاک های توده افزایش یافت. همچنین، توزیع جزءهای معدنی فسفر بین خاک های ریزوسفری و توده متفاوت بود. نتایج نشان داد که فراوانی جزءهای فسفر در خاک های ریزوسفری و توده به صورت زیر کاهش یافت Ca-Pi>residual-P>Po>NaOH+CB]-Pi] >CBD-Pi. مازاد براین، نتایج مطالعه همبستگی نشان داد که شاخص های گندم همبستگی معنی داری با جزءهای iNaOH+CB]-P]، CBD-Pi، MBP و AlP در خاک های ریزوسفری داشتند. نتایج نشان داد که جزءهای فسفر در خاک های ریزوسفری تغییر کرده اما تبدیلات داخلی جزءهای مختلف و مکانیسم های درگیر به خوبی مشخص نبودند
    کلیدواژگان: فسفر معدنی، فسفر آلی و آنزیم های فسفاتاز
  • خسرو محمدی، یوسف سهرابی صفحات 27-38
    به منظور بررسی تاثیر روش های مختلف کود دهی و تناوب زراعی بر خواص شیمیایی و بیولوژیکی خاک و عملکرد دانه رقم طلایه کلزا، آزمایشی طی سه سال زراعی 86 تا 89 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی گریزه سنندج انجام گردید. آزمایش به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. سه تناوب زراعی مختلف شامل نخود، آفتابگردان، گندم، کلزا (R1)؛ کود سبز، نخود، کود سبز، گندم، کود سبز، کلزا (R2) و کلزا، گندم، کلزا (R3) به عنوان عامل اصلی در نظر گرفته شدند. شش روش تامین کود پایه شامل کود دامی (N1)، کمپوست (N2)، کود شیمیایی شامل اوره، سوپر فسفات تریپل و فسفات آمونیوم (N3)، کمپوست + کود دامی (N4)، کمپوست + کود دامی + کود شیمیایی (N5) و تیمار شاهد (N6) به عنوان سطوح عامل فرعی تعیین شدند. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که کاربرد همزمان کود دامی، کمپوست و کود شیمیایی، میزان عناصر معدنی خاک را افزایش می دهد. کاربرد کود سبز خانواده بقولات در تناوب R2 به طور معنی داری باعث افزایش نیتروژن، فسفر و پتاسیم خاک، تعداد باکتری و کربن بیوماس میکروبی و همچنین فعالیت دهیدروژناز و پروتئاز نسبت به دو تناوب دیگر گردید. بیشترین تعداد باکتری و بیوماس جامعه میکروبی در تیمار کاربرد کود دامی و کمپوست به دست آمد. بیشترین فعالیت آنزیم های فسفاتاز، پروتئاز، اوره آز و دهیدروژناز در تیمار N4 حاصل شد. بیشترین فعالیت اوره آز (6/48 میکرو گرم اوره در گرم خاک خشک) در تیمار کاربرد کود های آلی در تناوب حاوی کود سبز مشاهده گردید. بیشترین عملکرد دانه نیز در تیمارهای تناوب حاوی کود سبز و کاربرد تلفیقی کود ها مشاهده گردید. در نهایت تیمار R2N4 به عنوان تیمار برتر آزمایش معرفی گردید.
    کلیدواژگان: آنزیم، بیوماس میکروبی، حاصلخیزی، کمپوست، کود دامی
  • جلال حیدری، شجاع قربانی دشتکی*، فایز رئیسی، پژمان طهماسبی صفحات 39-51

    نسبت لایه بندی ماده آلی خاک و پایداری خاکدانه ها را می توان به عنوان شاخص های کیفیت خاک تحت شرایط مختلف از جمله آتش سوزی پوشش گیاهی مراتع محسوب کرد. هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر آتش سوزی پوشش گیاهی بر نسبت لایه بندی ماده آلی خاک، پایداری خاکدانه ها و توزیع ماده آلی در خاکدانه های ریز و درشت در مراتع نیمه استپی کرسنک واقع در استان چهارمحال و بختیاری بود. بدین منظور، مراتعی با تاریخچه ی آتش سوزی متفاوت که طی سال های 1387، 1388 و 1389 به ترتیب 3، 2 و 1 سال پیش از مطالعه دچار آتش سوزی شده بودند، انتخاب گردید. نمونه برداری از دو عمق سطحی (10-0 سانتی متر) و زیر سطحی (25-15 سانتی متر)، مربوط به هر نقطه دچار آتش سوزی و نقطه مجاور آن که دچار آتش نشده بود (شاهد) در 9 تکرار (مجموعا 108 نمونه) انجام شد. سپس تاثیر آتش سوزی بر نسبت لایه بندی ویژگی های ذکر شده با آزمون t مستقل مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد ماده آلی خاک و میانگین وزنی قطر خاکدانه ها (MWD) در نمونه های سطحی تیمارهای 1 و 2 سال پس از آتش سوزی در مقایسه با شاهد به صورت معنی دار کاهش یافت. همچنین، ماده آلی ذره ای (POM) در نمونه های سطحی در تمام سال های مورد مطالعه در مناطق سوخته شده به طور معنی داری کمتر از مناطق شاهد مجاور بود. تاثیر آتش سوزی بر نسبت لایه بندی ماده آلی خاک در تیمارهای 1 و 2 سال پس از آتش سوزی در مقایسه با مناطق شاهد معنی دار بوده و به ترتیب 26 و 22 درصد کاهش یافت. ماده آلی بخش درشت در لایه سطحی و زیر سطحی تیمار 1 سال پس از آتش سوزی در مقایسه با شاهد کاهش معنی دار داشت. در حالی که، ماده آلی بخش ریز در لایه زیر سطحی تیمار 1 سال پس از آتش سوزی نسبت به شاهد افزایش معنی دار نشان داد. یافته های این پژوهش نشان داد که تاثیر آتش سوزی بر ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک، در لایه سطحی به دلیل شدت بیشتر آتش سوزی، نسبت به لایه زیر سطحی بیشتر بود. افزون بر آن، آتش سوزی باعث کاهش ماده آلی خاک و همچنین پایداری خاکدانه ها و در نتیجه افت (تنزل) کیفیت خاک اراضی مرتعی مورد مطالعه گردید.

    کلیدواژگان: چرخه کربن، ساختمان خاک
  • علی اصغر واحدی، اسدالله متاجی، سید محمد حجتی صفحات 53-62
    برآورد هرچه دقیق تر ذخیره کربن آلی خاک در اکوسیستم های پیچیده زمین از جمله جنگل ها با توجه به اهمیت بسیار روزافزون آن در پی کاهش انتشار کربن، گرمایش زمین و تغییرات اقلیمی، امری مهم و ضروری تلقی می گردد. از اینرو تحقیق حاضر با هدف مدل سازی مقادیر وزنی ذخیره کربن در سطح حوض کربن آلی خاک در جنگل آمیخته راش واقع در قطعه شاهد سری 3 جنگل گلندرود صورت گرفت. در پروسه مدل سازی از روش تجزیه رگرسیون گام به گام استفاده گردید به طوری که کلیه خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک در 3 عمق 10-0، 30-10 و 50-30 سانتی متر برای ارائه هریک از مدل های مربوطه مدنظر قرار گرفتند. نتایج حاصل از آزمون تجزیه واریانس یکطرفه (ANOVA) نشان داد که محتوی کلسیم تبادلی، آهک و رس در سطح (P < 0.05) و کربن آلی، ماده آلی، آهک و نیتروژن در سطح (P < 0.01) در لایه های مختلف خاک دارای اختلاف معنی دار می باشند. نتایج به دست آمده نشان داد که میانگین مقدار وزنی حوض کربن آلی خاک در منطقه مورد مطالعهt C ha-1 07/22 ± 87/543 می باشد. نتایج مدل سازی حاکی از آن است که در گام اول نسبت C/N به عنوان مهمترین عامل برای پیش بینی ارزش وزنی حوض کربن آلی خاک می باشد (8/4= SEE، 44/0 = R2adj). در مراحل بعدی مدل سازی، محتوی فسفر، نیتروژن و رس خاک به ترتیب مهمترین عوامل در تعیین پیش بینی ذخایر وزنی حوض کربن آلی خاک معرفی گردیدند (6/2- 8/3= SEE، 83/0- 64/0 = R2adj). نسبت C/N، فسفر، نیتروژن و رس به ترتیب 3/46 درصد، 41/22 درصد، 71/14 درصد و 44/9 درصد از سهم تغییرات وزنی حوض کربن آلی خاک را اختصاص دادند. با اضافه شدن هدایت الکتریکی، pH و منیزیوم تبادلی خاک به ترتیب به عنوان متغیرهای مستقل در گام های بعدی مدل سازی، بهبود قابل توجهی در میزان دقت پیش بینی ارزش وزنی حوض کربن آلی خاک در مدل های ارائه شده ایجاد نشد (3/2- 5/2= SEE، 87/0- 84/0 = R2adj). در طی پروسه مدل سازی نتیجه آنالیز هم-خطی نیز نشان داد که حداکثر فاکتور تورم واریانس مدل های مربوطه ارزش عددی کمتر از 10 داشت (10 < VIF) که از این رو دارای ارزش محاسباتی می باشند.
    کلیدواژگان: تغییرات اقلیم، رگرسیون گام به گام، حوض کربن آلی خاک، ویژگی های فیزیکوشیمیایی، جنگل های آمیخته راش
  • شیرین شرفبافی، کریم شهبازی صفحات 63-76
  • شهرام شاه محمدی کلالق، حسین بابازاده، سولماز بهاری صفحات 77-86
    امروزه استفاده از مدل های ریاضی به عنوان ابزاری کارآمد در مطالعات و مدیریت انتقال جرم در محیط های متخلخل رایج می باشد. در این مطالعه از رابطه توسعه یافته و اصلاح شده انتقال-پخش (ADE)، تحت عنوان رابطه کسری انتقال-پخش (FADE) که براساس تئوری حرکت لوی بنا شده است برای شبیه سازی انتقال برماید در ستون های خاک دست نخورده لوم رسی و لوم شنی (به طول 40 سانتی متر و قطر 10 سانتی متر) استفاده گردید. مقادیر درجه کسری (α) برای دو ستون خاک لوم رسی و لوم شنی همواره کمتر از دو و بترتیب برابر 437/1 و 865/1 بدست آمد. این نشان داد که انتقال برماید در ستون های خاک دست نخورده لوم رسی و لوم شنی بصورت انتقال نامتعارف یا انتقال غیرفیکی بوده و مدل کسری انتقال-پخش، نسبت به مدل انتقال-پخش که براساس قانون انتشار فیکی بنا شده است کارآمدتر بوده و برای شبیه سازی برماید در ستون های خاک دست نخورده لوم رسی و لوم شنی توصیه می گردد. بررسی های نموداری و آماری نیز کارآیی مدل FADE را در شبیه سازی انتقال برماید تائید کردند. علی رغم دقت بالای مدل کسری انتقال-پخش در این تحقیق، در کل تفاوت عمده ای بین دو مدل FADE و ADE مشاهده نگردید.
    کلیدواژگان: انتقال نامتعارف، حرکت براونی، حرکت لوی، درجه کسری
  • شیرین شرفبافی، کریم شهبازی صفحات 87-100
    زیست فراهمی فلزات سنگین یکی از فاکتورهای کلیدی مورد استفاده در ارزیابی خاک های آلوده می باشد. در این پژوهش اثر غلظت و زمان بر زیست فراهمی کادمیم و سرب اضافه شده به یک خاک اسیدی و سه خاک قلیایی بررسی شد. به نمونه های خاک پنج غلظت متفاوت کادمیم و سرب اضافه شده و در رطوبت 85 درصد ظرفیت مزرعه به مدت یکسال در دمای ثابت 25 درجه سانتی گراد خوابانده شد. در فواصل زمانی معین نمونه ها برای اندازه گیری کادمیم و سرب قابل استخراج به روش DTPA برداشت شد. نتایج نشان داد تعییرات زیست فراهمی کادمیم و سرب در ابتدا شدید بوده و سپس کند می شود. الگوی تغییرات زیست فراهمی کادمیم و سرب در غلظت های مختلف به استثنای 5000 میلی گرم بر کیلوگرم سرب مشابه بود. زیست فراهمی کادمیم و سرب اضافه شده به خاک های آهکی پس از یک سال به طور میانگین 4/50 و 57 درصد کاهش یافت و این مقدار در خاک اسیدی به ترتیب 4/35 و 42 درصد بود. کادمیم و سرب قابل استخراج با افزایش مقدار کادمیم و سرب اضافه شده به خاک افزایش یافت ولی در محدوده غلظت مورد پژوهش این افزایش برای کادمیم خطی و برای سرب غیرخطی بود. همچنین، مقایسه ضرایب تبیین ((R2 نشان داد معادله اصلاح شده پروبرت لارسن برازش مناسب را به داده ها دارد (001/0>p، 99/0 تا 92/0 R2=)
    کلیدواژگان: فلزات سنگین، سینتیک، DTPA
  • نرجس زارع، محمدرضا خالدیان * صفحات 101-111

    کاربرد مدل ها در توصیف روابط آب، خاک و گیاه تحت شرایط مختلف، باعث سهولت بررسی سناریوهای گوناگون مدیریتی و تعیین حالت بهینه به منظور استفاده حداقل از نهاده های گران قیمت تولید برای دستیابی به حداکثر عملکرد شده است. با توجه به اینکه مطالعات مزرعه ای زمان بر و هزینه بر هستند و گاهی اوقات نتایج آن تحت تاثیر شرایط غیرقابل کنترل محیطی قرار می گیرند بنابراین استفاده از مدل های کارآمد در توصیف فرآیندهای پیچیده ناشی از اثرات متقابل آب، خاک و گیاه می تواند راهگشا باشد. هدف از این تحقیق کاربرد مدل WAVE[1] به منظور تعیین اجزای بیلان نیتروژن و شبیه سازی ذخیره رطوبت خاک در طول فصل زراعی ذرت در سال 2007 و همچنین اجزای بیلان نیتروژن خاک بدون پوشش از زمان برداشت محصول ذرت تا زمان کشت فصل زراعی بعد (میان فصل 2008-2007) است. این تحقیق در موسسه تحقیقاتی ایرستیا در شهر مونپلیه فرانسه در دوره زمانی 2008-2007 صورت گرفت. مقادیر خروجی مدل شامل شاخص سطح برگ (95/0r2=)، ذخیره آب خاک (96/0r2=) و میزان نیتروژن نهایی خاک (اختلاف حداکثر 6/0 کیلوگرم در هکتار) با مقادیر اندازه گیری شده تطابق قابل قبولی را نشان داد. همچنین براساس شاخص های آماری nRMSE[2] و NSE[3] در خصوص واسنجی ذخیره آب خاک که به ترتیب معادل 7 درصد و 95/0 حاصل شدند، کارایی مدل در رده عالی ارزیابی می گردد.

    کلیدواژگان: حرکت آب، حرکت املاح در خاک، مدل سازی، آبشویی نیترات
  • یحیی پرویزی صفحات 113-126
    مدل فرآیندی WEPP تمامی متغیرهای اثرگذار در فرآیند فرسایش را بر اساس مفاهیم فیزیکی و به کمک معادلات ریاضی محاسبه می کند و جهت شبیه سازی این فرآیند در کاربری زراعت کاربرد خوبی دارد. هدف از اجرای این طرح تعیین قابلیت مدل WEPP در تخمین تلفات خاک و تولید رواناب در کاربری دیمزار و تعیین پتانسیل مدل در شبیه سازی اثرات عملیات مدیریتی در فرسایش بود. این طرح در کبوده علیا در حوضه آبخیز قره سو به مرحله اجرا درآمد. پلات های آزمایشی جمع آوری رواناب و رسوب به ابعاد 3×10 متر با 3 تکرار در شیب های 6، 12، 16 و 20 درصد نصب شد. داده های اقلیمی بارندگی و دما با نصب باران نگار و دماسنج ماکزیمم و مینیمم ثبات در داخل ایستگاه ثبت و داده های سرعت و جهت باد، تشعشع خورشیدی و درجه حرارت نقطه شبنم از ایستگاه سینوپتیک کرمانشاه تهیه گردید. شبیه سازی فرسایش و رواناب با استفاده از نسخه v2008.9 مدل WEPP در هر پلات انجام شد. بررسی نتایج ارزیابی مدل نشان داد که با افزایش شیب دقت برآورد رواناب افزایش یافته است. به گونه ای که مقادیر منفی شاخص ناش- ساتکلیف در دو شیب 6 و 12 درصد و مقادیر مجذور میانگین مربعات خطا (به ترتیب با متوسط 16/3 و 82/4 لیتر) نشان از کارائی پائین مدل در این دو شیب دارد. همچنین مدل در اغلب پلات ها، به استثنای پلات های شیب 6 درصد، به درجات متفاوتی در برآورد رواناب کم برآورد بود. همچنین بیشترین کارائی مدل در برآورد فرسایش در شیب 16 درصد و کمترین کارائی مدل در پلات های شیب 20 درصد بود، جائی که خطای کم برآوردی 5/7 کیلوگرم در پلات در سال و شاخص ناش- ساتکلیف مقدار منفی را نشان داد.
    کلیدواژگان: نسخه v2008، 9 WEPP، پلات های جمع آوری رواناب و رسوب
  • سید علیرضا سیدجلالی، فریدون سرمدیان*، مهدی شرفاء صفحات 127-141

    ارزیابی تناسب اراضی و پیش بینی پتانسیل تولید امری ضروری در برنامه ریزی استفاده از اراضی است. منطقه مورد مطالعه در دشت عقیلی، گتوند، استان خوزستان به مساحت تقریبی 3050 هکتار بین عرض شمالی ¢ 07° 32 و ¢ 10° 32 و طول شرقی ¢52° 48 و ¢ 56° 48 قرار دارد. هدف از این تحقیق مقایسه اثر شاخص های اراضی اصلاح شده و اصلاح نشده بر کلاس های تناسب اراضی و دقت پیش بینی پتانسیل تولید اراضی بوده است. با توجه به نتایج حاصل، شاخص های اراضی اصلاح شده روش پارامتری ارزیابی تناسب اراضی برای هر دو فرمول استوری و ریشه دوم مقادیر بالاتری نسبت به شاخص های اراضی اصلاح نشده نشان داد و کلاس های تناسب اراضی را ارتقاء بخشید. درصد کلاس های تناسب اراضی S1، S2، S3 و N با استفاده از فرمول ریشه دوم، به ترتیب برابر 0، 88، 9 و 3 و پس از اصلاح شاخص اراضی به ترتیب 32، 63، 5 و 0 بدست آمد. این درصدها برای فرمول استوری به ترتیب برابر 0، 40، 55 و 5 و پس از اصلاح شاخص اراضی به ترتیب 55، 38، 6 و 1 محاسبه شد. نتیجه دیگر اینکه ارتقاء کلاس ها وقتی که شاخص اراضی اصلاح شده با بهره گیری از فرمول استوری بکار رفت بیشتر بود نسبت به زمانی که شاخص اراضی اصلاح شده با استفاده از فرمول ریشه دوم مورد بهره برداری قرار گرفت. این ارتقاء بیشتر با شرایط منطقه تطابق بیشتری دارد. برای اعتبارسنجی روش های بکار رفته در این تحقیق، عملکرد پیش بینی شده بدست آمده از دو روش استفاده از شاخص های اصلاح شده و اصلاح نشده، برای دو فرمول استوری و ریشه دوم با عملکرد واقعی زارع مقایسه گردید. صحت و دقت این روش ها با استفاده از معیار ریشه دوم میانگین مربع انحراف (RMSD) مورد ارزیابی قرار گرفت. بر پایه معیار ارزیابی (RMSD)، استفاده از شاخص اراضی به روش ریشه دوم، با بکارگیری فرمول ریشه دوم برای پیش بینی عملکرد محصول، با مقدار RMSD برابر 738 کیلوگرم در هکتار دقت بالاتری نسبت به سایر روش های مطالعه شده دراین پژوهش دارد.

    کلیدواژگان: پتانسیل تولید اراضی، گندم آبی
  • محسن گلشاد فصیح، عبدالرحیم هوشمند، بهروز مهدی نژادیانی صفحات 143-152
    هدایت هیدرولیکی اشباع (Ks) و تخلخل قابل زهکشی () دو پارامتر مهم برای طراحی سیستم های زهکشی زیرزمینی در شرایط غیرماندگار هستند. در این تحقیق به منظور تخمین مقادیر بهینه ی Ksو یک روش معکوس توسعه داده شد. در روش معکوس پیشنهاد شده از الگوریتم ژنتیک به عنوان روش بهینه سازی استفاده شد. معادله ی زهکشی مورد استفاده در این تحقیق معادله گلور-دام بود. برای اندازه گیری داده های مورد نیاز برای واسنجی و ارزیابی روش معکوس پیشنهاد شده، در آزمایشگاه یک مخزن شن طراحی و ساخته شد. همچنین مقادیر Ksو به صورت مستقیم نیز اندازه گیری شدند. ارتفاع سطح ایستابی بین دو زهکش زیرزمینی با استفاده از مقادیر Ksو به دست آمده از روش معکوس و روش مستقیم شبیه سازی شد. مقایسه ی نیمرخ های سطح ایستابی نشان داد که پیش بینی نیمرخ سطح ایستابی با استفاده از مقادیر Ks و به دست آمده از روش معکوس بسیار دقیق تر است. همچنین با کاربرد روش معکوس، مقدار شاخص RMSE بسیار کاهش یافت که نشان دهنده ی دقت بیشتر این روش بود. بنابراین، به نظر می رسد که روش معکوس ارائه شده در این تحقیق یک روش بسیار کارامد برای تخمین مقادیر Ks و می باشد.
    کلیدواژگان: تخلخل قابل زهکشی، روش معکوس
  • محمدرضا جوادی، مهدی صدیقی، شعبانعلی غلامی صفحات 153-162
    هدف از انجام این پژوهش ارزیابی میزان کارآیی دو روش آماری ارزش اطلاعاتی و رگرسیون لجستیک در تهیه نقشه حساسیت به وقوع زمین لغزش در زیر حوزه آبخیز پهنه کلا در جنوب شهرستان ساری است. بدین منظور پس از بررسی های میدانی و مرور مطالعات مشابه، 8 عامل شامل: ارتفاع از سطح دریا، بارندگی، شیب، جهت شیب، کاربری اراضی، فاصله از جاده، خاک و زمین شناسی به عنوان عوامل موثر بر وقوع زمین لغزش شناخته شدند و لایه های اطلاعاتی این عوامل به همراه لایه اطلاعاتی پراکنش زمین لغزش های منطقه در محیط GIS تهیه گردید. 8 لایه اطلاعاتی آماده شده با لایه اطلاعاتی پراکنش زمین لغزش ها تطابق داده شد و اطلاعات مربوط به زمین لغزش ها در هر یک از لایه های اطلاعاتی به صورت کمی بدست آمد. سپس با بهره گیری از مدل های آماری ارزش اطلاعاتی و رگرسیون لجستیک، نقشه حساسیت به وقوع زمین لغزش در محیط GIS تهیه گردید. در نهایت میزان کارآیی دو مدل از طریق درصد فراوانی زمین لغزش در کلاسه های خطر بالا (خطر زیاد و بسیار زیاد) مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد با بهره گیری از مدل ارزش اطلاعاتی 12/72 درصد و مدل رگرسیون لجستیک 56/65 درصد از لغزش های رخ داده در کلاسه های پرخطر و خیلی پرخطر واقع شده اند. بنابراین مدل ارزش اطلاعاتی نسبت به مدل رگرسیون لجستیک کارآیی مناسب تری دارد.
    کلیدواژگان: نقشه پهنه بندی خطر، روش ارزش اطلاعاتی، روش رگرسیون لجستیک، GIS
  • محمدحسن رحیمیان، محمدرضا نوری امامزاده ئی، یوسف هاشمی نژاد، سید حسن طباطبایی، عماد نشاط صفحات 163-173
    کسرآبشویی (LF)، یکی از پارامترهای کلیدی در مدیریت آبیاری اراضی شور محسوب می شود که اندازه گیری و پهنه بندی مقادیر واقعی آن مشکل و پرهزینه است. در این تحقیق که در 62 هکتار از باغات پسته اردکان در غرب استان یزد و در سال 1391 انجام شده است، با استفاده تلفیقی از دستگاه های تعیین گر جبهه رطوبتی (WFD) و القاءگر الکترومغناطیس (EM38) اقدام به تهیه نقشه کسر آبشوئی شده است. بدین منظور ابتدا دستگاه WFD در 24 نقطه از منطقه مطالعاتی نصب و با جمع آوری زه آب عبوری از ناحیه ریشه، ویژگی های شیمیائی زه آب (میزان کاتیون ها و آنیون ها، هدایت الکتریکی) و همچنین کسر آبشویی این نقاط تعیین شد و مورد ارزیابی قرار گرفت. با نمونه برداری از خاک این نقاط و تعیین شوری عصاره اشباع (ECe)، ارتباط بین شوری خاک و کسر آبشوئی به صورت رابطهLF=f(ECe) مشخص شد. به طور همزمان از القاءگر الکترومغناطیس (EM38) استفاده شد و نقشه شوری خاک منطقه مطالعاتی تهیه گردید. با اعمال معادله مذکور بر نقشه شوری خاک، نقشه کسر آبشوئی منطقه مطالعاتی ترسیم و سپس تفسیر گردید. تجزیه شیمیائی نمونه ها نشان داد که همانند آب آبیاری، یون های غالب زه آب خروجی از ناحیه ریشه، یون های سدیم و کلر با مقادیر نسبی 6/71 و 6/74 درصد می باشند. همچنین مشخص گردید که بین شوری خاک و جزء آبشوئی ارتباط آماری معنی داری وجود داشته (R2=0.67 و RMSE=0.054) و می تواند نقشه کسر آبشوئی را با دقت قابل قبول تهیه کند. نتایج نشان داد که کسر آبشویی در شمال، شمال شرقی، جنوب شرقی و جنوب غربی منطقه مطالعاتی کمتر و در جنوب و مرکز آن بیشتر بوده است. نقشه مذکور که منعکس کننده مدیریت آبیاری در منطقه مطالعاتی است، می تواند در برنامه ریزی و بهبود مدیریت های فعلی آبیاری در باغات پسته منطقه مطالعاتی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: القاءگر EM38، تعیین گر جبهه رطوبتی (WFD)، شوری، نقشه کسر آبشوئی
  • علی محمد قائمی نیا، حمیدرضا عظیم زاده، حسین ملکی نژاد صفحات 175-187
    دما پارامتر مهم فیزیکی خاک است که فرایندهای فیزیکی و شیمیایی خاک را کنترل کرده و در رشد و عملکرد محصولات کشاورزی نقش دارد. هدف این مقاله ارائه مدل سینوسی ریاضی برای پیش بینی دمای خاک در ایستگاه های انتخاب شده است. چهار ایستگاه با آب و هوای مختلف از جمله بندرعباس، رشت، شهرکرد و یزد انتخاب شدند. دمای خاک سطحی (پنج سانتی متر) در طی 10 سال (1386-1377) در هریک از ایستگاه ها جمع آوری گردید. مجموعه داده های بکار رفته در ساخت مدل به دو بخش داده های آموزشی (70%) و داده های اعتبارسنجی (30%) تقسیم شدند. به منظور حذف تاثیر نوسانات اقلیمی احتمالی در بازه زمانی مورد بررسی، داده سال های 1377، 1378، 1380، 1381، 1383، 1384 و 1386 برای ساخت مدل استفاده شد. سال های 1379، 1382 و 1385 نیز برای ارزیابی مورد استفاده قرار گرفتند. میانگین و دامنه نوسان سالانه دما به عنوان ورودی مدل سینوسی با استفاده از بیشینه و کمینه داده های موجود محاسبه شد. شاخص های اعتبارسنجی مدل: جذر میانگین مربعات خطا، میانگین خطای اریبی، میانگین درصد خطا، ضریب توافق و ضریب تعیین برای چهار ایستگاه به طور میانگین به ترتیب برابر 64/2، 16/0-، 84/10، 59/0 و 93/0 محاسبه گردید. نتایج حاصل از مدلسازی سینوسی نشان داد که کارایی مدل به ترتیب در ایستگاه های بندرعباس، یزد، شهرکرد و رشت کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: اقلیم های مختلف ایران، مدل سازی، شاخص های اعتبارسنجی
  • افسانه ساعد، شجاع قربانی دشتکی، بیژن خلیلی مقدم، حبیب خداوردی لو، فرزاد مرادی صفحات 189-196
    حجم خاک های ورتی سول با تغییر رطوبت، تغییر کرده و موجب دگرگونی آرایش خلل و فرج خاک می گردد. منحنی انقباض، میزان تغییر تخلخل خاک را در اثر کاهش رطوبت خاک نشان می دهد. به منظور کمی سازی این منحنی، مدل های زیادی ارائه شده است. هدف از این پژوهش، ارزیابی مدل های مک گری و مالافنت، گرانولت و گرنت، پنگ و هورن و کورنلیس و همکاران در برآورد منحنی انقباض برخی خاک های آماس پذیر دشت زرین واقع در استان چهارمحال و بختیاری بود. بدین منظور، 35 نمونه خاک از منطقه موردنظر به گونه ای انتخاب شد که دامنه ای وسیع از انقباض خاک را پوشش دهند. منحنی انقباض خاک ها به وسیله دستگاه صفحات فشاری اندازه گیری شد. مدل های یادشده به داده های اندازه گیری شده برازش داده شد. سپس کارآیی هر یک از مدل ها در برآورد منحنی انقباض خاک با استفاده از آماره های ریشه میانگین مربعات خطا[1]، میانگین خطا[2]، قدرمطلق میانگین خطا[3] و شاخص اطلاعاتی آکایکه[4] ارزیابی شد. همچنین احتمال صحیح بودن مدل با کمترین AIC محاسبه شد. نتایج نشان داد مدل های یادشده قادر به بیان بخش اعظمی از تغییرات منحنی انقباض در خاک های مورد مطالعه بوده اند. با این وجود، مدل گرانولت و گرنت، با AIC برابر با 29/57- و مقادیر RMSE، ME و AME به ترتیب 00052/0، 00122/0- و 0054/0 سانتی متر مکعب بر سانتی متر مکعب در مقایسه با سایر مدل ها کارآیی بیشتری در برآورد منحنی انقباض این خاک ها داشت. بر این اساس، مدل مک گری و مالافنت با AIC برابر با 82/48- و RMSE، AME و ME به ترتیب برابر با 0122/0، 0101/0 و 00342/0 سانتی متر مکعب بر سانتی متر مکعب عملکرد پایینی برای برآورد منحنی انقباض این خاک ها نشان داد. بنابراین جهت برآورد منحنی انقباض در خاک های آماس پذیر این منطقه، استفاده از مدل گرانولت و گرنت پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: منحنی انقباض، مدل مک گری و مالافنت، مدل گرانولت و گرنت، مدل پنگ و هورن، مدل کورنلیس
  • محمدحسن رحیمیان، محمدرضا نوری امامزاده ئی، سید حسن طباطبایی، علی محمد قائمی نیا صفحات 197-207
    دستیابی به ابزارها و روش های مطمئن، سریع و کم هزینه تعیین ویژگی های فیزیکی خاک در مزرعه می تواند تهیه نقشه این ویژگی ها در مقیاس های مختلف را تسهیل کرده و مدیریت مکانی منابع خاک و آب در این اراضی را سرعت بخشد. یکی از این ابزارها القاءگر الکترومغناطیس (EM38) است که توانائی های زیادی در تعیین خصوصیات خاک سطحی و عمقی از خود نشان داده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی کارآیی این دستگاه در تعیین برخی ویژگی های فیزیکی خاک نظیر درصد رس، درصد سیلت، درصد شن، جرم مخصوص، تخلخل، رطوبت و دمای خاک در باغات شور پسته اردکان در استان یزد انجام شده است. بدین منظور همزمان با انجام قرائت های دستگاه EM38 در 90 نقطه از منطقه مطالعاتی، در 25 نقطه نیز نمونه برداری از خاک اعماق 30-0، 60-30، 60-90 و 90-120 انجام و درصد رس، سیلت، شن، رطوبت وزنی، جرم مخصوص ظاهری، رطوبت حجمی و دمای آن ها تعیین شد. سپس روابط رگرسیونی بین قرائت های EM38 با پارامترهای فیزیکی خاک استخراج و کارآیی این دستگاه بررسی گردید. نتایج این پژوهش حاکی از عدم وجود روابط آماری معنی دار بین قرائت های EM38 با درصد رس، سیلت، شن و دمای خاک بود. این در حالی است که همبستگی ها بین قرائت های افقی EM38 و جرم مخصوص ظاهری خاک در اعماق 30-0 و 60-0 سانتی متری با ضرایب تبیین (R2) 68/0 و 65/0 معنی دار بدست آمد. همچنین ضرایب تبیین اصلاح شده (R2adj) برای درصد رطوبت حجمی اعماق 30-0، 60-0 و 90-0 سانتی متری خاک معنی دار بوده و به ترتیب برابر با 69/0، 74/0 و 78/0 بدست آمد. بر اساس این روابط، نقشه های جرم مخصوص ظاهری، درصد رطوبت حجمی و رطوبت اشباع (تخلخل) خاک در اعماق مختلف تهیه و تفسیر شدند. نتایج این پژوهش مناسب بودن روش القای الکترومغناطیس در تعیین و پهنه بندی سریع و کم هزینه برخی ویژگی های فیزیکی خاک نظیر جرم مخصوص، درصد رطوبت و تخلخل لایه های مختلف خاک را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: القاءگر الکترومغناطیس، بافت، تخلخل، جرم مخصوص ظاهری، رطوبت خاک
  • صالح سنجری، ناصر برومند صفحات 209-219
    کانی شناسی به عنوان یکی از مهمترین ویژگی های خاک بسته به توپوگرافی تغییر می کند. هر کانی رسی دارای خصوصیات منحصر به فردی است و بر حسب اینکه هر کدام چقدر در خاک وجود داشته باشند خصوصیات آن خاک تحت تاثیر کانی یا کانی های رسی غالب قرار می گیرد. تحقیق حاضر به منظور مطالعه کانی شناسی رسی خاک های منطقه ی ساردوئیه-جیرفت در سطوح مختلف ژئومرفیک انجام گرفت. رژیم رطوبتی و حرارتی منطقه، به ترتیب زریک و مزیک می باشد. اشکال اراضی پدیمنت سنگی، تپه، پدیمنت پوشیده، دشت آبرفتی و اراضی پست در منطقه شناسایی گردید و هر شکل اراضی بر اساس میزان پایداری، به سطوح مختلف ژئومرفیک تقسیم گردید. بر روی هر سطح ژئومرفیک، یک خاکرخ شاهد حفر، تشریح و نمونه برداری شد. نمونه های خاک تحت آزمایش های کانی شناسی رسی قرار گرفتند. نتایج حاکی از وجود کانی های رسی ایلیت، کلریت، اسمکتیت، ورمی کولیت، پالیگورسکیت و کائولینیت می باشد. کانی اسمکتیت کانی غالب در خاک های منطقه می باشد که از هوادیدگی کانی ایلیت و کلریت تشکیل شده است و از طرفی، در سطح اراضی پست منشاء اتیژنیک دارد. کانی پالیگورسکیت در سطح پایدار پدیمنت پوشیده و در افق کلسیک مشاهده گردید. کانی ورمی کولیت در اراضی پست به دلیل وجود رطوبت زیاد از تبدیل کانی ایلیت ایجاد شده است. به نظر می رسد که کانی های کلریت، ایلیت و کائولینیت در خاک های منطقه تنها از مواد مادری به ارث رسیده اند.
    کلیدواژگان: ژئومرفولوژی، اسمکتیت
  • محمدطاهر نظامی، علیرضا فلاح نصرت آباد صفحات 221-231
    یونجه (Medicago sativa L.) یکی از مهم ترین لگوم های علوفه ای است که بیش از 600 هزار هکتار از اراضی زراعی کشور را به خود اختصاص داده است. این گیاه قادر است در صورت وجود باکتری Sinorhizobium meliloti در خاک و مناسب بودن شرایط اقلیم و خاک، مقدار قابل ملاحظه ای از نیتروژن مولکولی هوا را تثبیت نماید. تعداد 20 نمونه خاک از مناطق مختلف کرج نمونه برداری شد و برخی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی نمونه ها اندازه گیری شد. سپس با کاشت بذر یونجه در شرایط گلخانه ای، تعداد32 جدایه باکتری جداسازی و تعداد 20 جدایه منسوب به S. meliloti شناسایی گردید و با استفاده از آزمون آلودگی، تشخیص جدایه ها تایید شد. برای بررسی تاثیر 20 جدایه S. meliloti بر عملکرد یونجه و مقایسه آن با مصرف کود نیتروژنی در حضور باکتری های S. meliloti آزمایشی در قالب یک طرح کاملا تصادفی شامل فاکتورهای تلقیح (شامل تیمار بدون تلقیح یا شاهد، تیمار تلقیح با باکتری، تیمار کود نیتروژنی) در سه تکرار در مجموع 72 تیمار انجام شد. نتایج تجزیه خاک ها نشان داد که مقدار فسفر، بور، آهن و روی در اکثر مزارع یونجه کمتر از حد بحرانی بود و کمبود این عناصر یکی از عوامل محدود کننده تولید و همچنین تثبیت نیتروژن در مزارع استان بود. نتایج آزمایش گلخانه ای نشان داد تاثیر جدایه های جدا شده و کود نیتروژنی بر عملکرد با شاهد تفاوت معنی داری در سطح احتمال 5 درصد داشت.. تاثیر تعداد نه جدایه روی ارتفاع گیاه،وزن تر و خشک ریشه و تاثیر 10 جدایه روی وزن غده نسبت به شاهد بدون تلقیح در سطح پنج درصد معنی دار بود. مصرف نیتروژن باعث کاهش معنی دار گره زایی نسبت به شاهد و تیمارهای تلقیح شده گردید. بیشترین وزن خشک اندام هوایی مربوط به تیمار S11 با میانگین 38/1 گرم می باشد که نسبت به تیمار S9 با میانگین 36/1 گرم در یک گروه آماری قرار دارند و هر دو نسبت به شاهد با میانگین 93/0 گرم افزایش معنی داری نشان دادند. کمترین وزن خشک نیز مربوط به تیمار S17 با میانگین 77/0 گرم بود.
    کلیدواژگان: کود نیتروژنی، غده، همزیستی، تثبیت نیتروژن، لگومینوز
  • پژمان رودگرمی، حمیدرضا عباسی صفحات 233-243
    تپه های ماسه ای ابردژ در جنوب شرقی استان تهران برای شناسایی شکل ناهمواری ها و ویژگی های فیزیکی، شیمیایی و کانی شناسی بررسی شد. با استفاده از تصاویر ماهواره ای، عکس هوائی و بازدیدهای میدانی، مرز تپه های ماسه ای بارزسازی و سپس اشکال مختلف ناهمواری های ماسه ای مشخص شد. در ادامه خصوصیات فیزیکی و شیمیایی چون pH،EC، درصد گچ و آهک و بافت مورد بررسی قرار گرفت. خصوصیات مرفوسکپی دانه های ماسه از قبیل شکل، وضعیت سطحی و زوایای دانه ها با استفاده از میکروسکوپ نوری تعیین گردید. برای شناسایی کانی های ریگزار ابردژ از دو روشXRD و میکروسکوپی با نور پلاریزه استفاده شد. تپه های ماسه ای ابردژ عمدتا از انواع تپه های عرضی و به تعداد کمتر از نبکا با مساحت حدود 700 هکتار می باشد. باد جهت شرقی ماسه آور است و سایر بادها روی شکل دهی تپه ها موثر می باشد. بر اساس نتایج مطالعه فیزیکی– شیمیائی محدودیتی برای رویش گیاهی در تپه های ابردژ وجود ندارد و مقدار هدایت الکتریکی خاک بین 72/1 تا 88/1دسی زیمنس بر متر برآورد شد. از نظر مرفوسکپی دانه های ماسه تپه های ابردژ زاویه دار می باشند که می تواند بیانگر نزدیکی منشاء تپه های ماسه ای باشد. همچنین دانه های ماسه عمدتا درخشان و هاله مانند هستند که نشان دهنده منشاء رودخانه ای آنها است. میانگین قطر ماسه ها درحدود 200 میکرون است و در حدود 20 تا 25 درصد ذرات قطری بیش از 250 میکرون دارند که نشان دهنده محلی بودن و نزدیکی منشاء ریگ ابردژ است.
    کلیدواژگان: تپه ماسه ای، ریخت شناسی خصوصیات شیمیائی، فیزیکی، کانی شناسی، ابردژ
|
  • M. H. Mirzapour, A. H. Khoshgoftarmanesh, M. H. Davoodi, A. H. Koochebaghi Pages 1-14
    In Qom province، two thousand hectares are under canola cultivation، of which more than half suffer from different degrees of soil and water salinity. Nitrogen is one of the most important nutrients necessary for canola، especially in saline condition. There is no precise information about N nutrition for canola in saline condition. In order to study the effect of different N rates on growth and yield of two cultivars of canola in saline condition، during 2006-2007، two field trials were conducted in two sites in Qomroud district of Qom province. In the first farm، irrigation water and soil salinity levels were، respectively، 5. 5 and 5. 8 dS. m-1، and in the second site، the corresponding salinity levels were 8. 3 and 8. 1 dS. m-1. In each site، the trial was conducted with six levels of N and two canola cultivars in a split plots experiment with randomized complete blocks design and three replicates. Sub plots included nitrogen in six levels (i. e. 0، 45، 90، 135، 180 and 225 kg N. ha-1 as urea source) and the main plot was allocated to two canola cultivars، namely، Hyola-401 and PF varieties. The results showed that، for both cultivars and both irrigation water salinity levels، increasing N level up to 225 kg N. ha-1 enhanced seed yield، dry mater، and oil yield significantly (p<0. 05) in comparison with the control (no nitrogen application) and as well as the other N levels; however، the seed oil content decreased (p<0. 05). The Hyola-401 variety had comparative preference to PF variety in seed yield and oil content. Interaction between varieties and N levels was not significant. The highest seed yield was obtained in 225 kg. N. ha-1 at both salinity levels، whereas in PF variety in second salinity level، there was no significant difference between 180 and 225 kg. N. ha-1 at 5% level in Duncan test.
    Keywords: Salinity, Seed yield, Seed oilcontent, Hyola, 401, PF cultivars
  • T. Raiesi, A. R. Hosseinpur Pages 15-26
    The chemical and biological conditions in the rhizosphere can be different from those in bulk soil. This could alter the quality of the diagnosis of nutrient bioavailability. Phosphorus (P) is one of the primary limiting factors of plant growth in arid areas. The objective of this research was to study the status of various inorganic phosphorus (Pi) fractions، organic phosphorus (Po)، acid and alkaline phosphatase enzymes (AcP and AlP، respectively)، microbial biomass phosphorus (MBP)، and dissolved organic carbon (DOC) in the rhizosphere and the bulk soils of wheat plant growing in 10 calcareous soils in a rhizobox experiment. Thus، P fractions، including P absorbed by Al and Fe oxides (]NaOH+CB]-Pi)، occluded P (CBD-Pi)، P bounded by Ca (Ca-Pi)، and residual P were determined by modified Olsen and Sommers'' sequential fractionation procedure. The results showed that phosphatase activities، MBP، and DOC strongly increased in the rhizosphere soils compared with the bulk soils. Also، the pattern of distribution of the Pi fractions differed between the rhizosphere and the bulk soils. The results showed that the amount of the various P fractions in the rhizosphere and the bulk soils decreased in the following order: Ca-Pi> residual-P> organic P>]NaOH+CB [-Pi> CBD-Pi. Simple correlation coefficients showed that plant indices had positive relationship with] NaOH+CB[-Pi، CBD-Pi fractions، MBP، and AlP in the rhizosphere soils (P≤0. 05). The results indicated that P in the rhizosphere was concomitantly modified but the inner-conversion of different fractions and the mechanisms involved were less clear.
    Keywords: Mineral P, Organic P, Phosphatase enzymes
  • K. Mohammadi, Y. Sohrabi Pages 27-38
    In order to study the effects of crop rotation and different systems of fertilization on soil chemical and biological properties and grain yield of canola (Brassica napus L.) Talayeh cultivar، an experiment was conducted at experimental farm of Agricultural Research Center of Sanandaj during 2007 - 2010 growing seasons. Experimental design was arranged in split plots based on randomized complete blocks design with three replications. Main plots contained three crop rotations including (R1): chickpea، sunflower، wheat، canola; (R2): green manure، chickpea، green manure، wheat، green manure، canola; (R3): canola، wheat، canola. Sub plots were allocated to five strategies for provision of the basal fertilizers requirement and included (N1): farm yard manure; (N2): compost; (N3): chemical fertilizers (Urea، triple super phosphate and ammonium phosphate); (N4): farmyard manure + compost and (N5): farmyard manure + compost + chemical fertilizers; and control (N6). Results showed that simultaneous application of manure، compost and chemical fertilizers increased soil mineral elements (N، P، and K). Application of legume green manure in R2 rotation effectively increased nitrogen، phosphorus، and potassium of soil، number of bacteria، microbial carbon biomass، and also dehydrogenase and protease enzymes activity in comparison with the other rotations. The greatest number and biomass of microbial community was observed in the N4 treatment (farmyard manure + compost). The highest enzyme activity (phosphatase، protease، urease and dehydrogenase) occurred in N4 treatment. The lowest activity of dehydrogenase and protease was achieved from the R3 treatment. Green-manure crop rotation (R2) increased activity of these enzymes significantly. Most urease activity (48. 6 µg urea g-1dry soil) was achieved in the R2N4 treatment. The highest grain yield was observed in R2 and N5 treatments. The R2N4 treatment was selected as the best treatment in this experiment.
    Keywords: Enzyme, Microbial biomass, Fertility, Compost, Farmyard manure
  • J. Heidary, Sh. Ghorbani Dashtaki, F. Raiesi, P. Tahmasebi Pages 39-51

    Stratification ratio of soil organic matter and aggregate stability are considered as indicators of soil quality under different conditions such as burning rangeland vegetation. The objective of this study was to investigate the impact of fire on stratification ratio of soil organic matter and aggregate stability and distribution of organic matter in two macro and micro fractions in semi-steppe rangeland of Karsanak region in Chaharmahal and Bakhtiari province. Several sites which were affected by fire three، two، and one years before this study (i. e. 2008، 2009، and 2010، respectively) were chosen. Since the soil samples were taken from two depths (0-10 cm and 15-25 cm) of each site with 9 replications، the numbers of soil samples for laboratory analysis were 108. Independent t-test (P= 5%) was used to assess the difference between the measured properties at the burned and control sites. The results showed that the soil organic matter and mean weight diameter of aggregates (MWD) in the surface layer decreased significantly in 1 and 2 years after fire. Particulate organic matter (POM) significantly decreased in surface layer of the burned areas compared with the control areas. The effects of fire on stratification ratio of soil organic matter in 1- and 2-years after fire were significant compared with control areas، and stratification of soil organic matter decreased 26% and 22 percent in 1 and 2 years after fire، respectively. Stratification ratio of aggregate stability was lower in all burned areas compared with control areas، but the differences were not significant. Macro organic matter of both surface and subsurface layers in 1 year after fire was significantly reduced compared with the control، while، micro organic matter of subsurface layer showed significant increase. The study results showed that the effect of fire on physical and chemical soil properties in the surface layer were more than subsurface layer، because of higher-severity fire in surface layer. Furthermore، due to reduction of organic matter and aggregate stability after fire، rangeland soil quality decreased.

    Keywords: Carbon Cycle, Soil structure
  • A. A. Vahedi, A. Mataji, M. Hodjati Pages 53-62
    Soil organic carbon (SOC) storage estimation with high accuracy is very important due to having such prominent role corresponding to climate change and global warming reduction. Therefore، the current study was carried out in the beech mixed-stands forest of reserved compartment in Glandrood forests، in the northern parts of Iran. Stepwise regression method was used in order to present the SOC pool weight modeling considering the prominent soil physic-chemical properties at 3 different soil depths (0-10، 10-30، and 30-50 cm). The results of ANOVAs showed that exchangeable calcium content، lime and clay percentage (P < 0. 05) and also carbon content، soil organic matter، nitrogen and C/N ratio (P < 0. 01) were significantly different among the three soil depths. Moreover، on average، the total soil carbon stored considered as SOC pool weight in the ecosystem equaled 543. 87 ± 22. 07 t. C ha-1. According to the stepwise regression analysis C/N ratio was the effective content as explanatory variable to predict SOC pool (R2adj = 0. 44; SEE = 4. 8). In the following models، P، N and clay percentage، respectively، were the effective contents which improved significantly SOC pool prediction (R2adj = 0. 64-0. 83; SEE = 3. 8-2. 6). C/N ratio، P، N and clay were included 46. 3، 22. 41، 14. 71 and 9. 44 percent respectively with respect to the variations of SOC pool. Regression analysis indicated that introducing electrical conductivity، pH، and Mg as input variables in the following steps did not ameliorate the precision of SOC pool prediction clearly (R2adj = 0. 85-0. 89; SEE = 2. 5-2. 1). Furthermore، during the modeling and according to the collinearity diagnostic test، the result indicated that the maximum variance inflation factor of the models was less than 10 (VIF < 10)، validating them for application.
    Keywords: Climate change, Stepwise regression, Soil organic carbon pool, physicochemical properties, mixed forests of beech
  • Sh. Sharafbafi, K. Shahbazi Pages 63-76
    The bioavailability and ultimate fate of heavy metals in the environment are controlled by chemical sorption. In this study، sorption characteristics of Cd in 19 calcareous soils of Iran were assessed at varying Cd concentrations (0. 024-12. 8 mM Cd) and 25°C. Sorption isotherms were well described by the Langmuir and Freundlich equations (R2= 0. 95-1. 00 and R2= 0. 94-0. 99 for Langmuir and Freundlich models، respectively). The maximum adsorption capacity of soils ranged from 2460 to 10226 mg kg-1. Soils with higher clay content had greatest sorption capacity as estimated by the maximum sorption parameter of the Langmuir equation. The results revealed that cation exchange capacity (CEC)، clay، sand، and OC were the most important soil properties affecting Cd adsorption behavior in calcareous soils. Maximum adsorption parameter of Langmuir and Freundlich constant coefficients were significantly correlated with clay، sand، silt، CEC، and OC. However، No statistically significant relation was found between the model parameters and calcium carbonate equivalent (CCE)
    Keywords: Adsorption isotherm, Langmuir, Freundlich models
  • Sh. Shahmohammadi Kalalagh, H. Babazadeh, S. Bahari Pages 77-86
    Nowadays، mathematical models are commonly used as efficient tools in solute transport studies and management in porous media. In this study، the developed and improved Advection-Dispersion Equation (ADE) model known as Fractional Advection-Dispersion Equation (FADE)، which is based on the theory of Levy motion، was used to simulate the transport of bromide through undisturbed clay loam and sandy loam soil columns (10 cm in diameter and 40 cm long). The quantities of fractional order (α) for clay loam and sandy loam soil columns were derived at 1. 437 and 1. 865 (less than 2)، respectively. This indicated that the bromide transport behaviour within the clay loam and sandy loam soil columns was anomalous transport or non-Fickian transport and FADE model was more suitable for simulation of bromide transport through undisturbed clay loam and sandy soil columns compared to ADE model with Fickian diffusion law basis. The graphical and statistical analysis confirmed the efficiency of FADE model for simulation of bromide transport. Despite high accuracy of FADE model in this research، there was no appreciable difference between FADE and ADE models.
    Keywords: Anomalous transport, Brownian motion, Levy motion, Fractional order
  • Sh. Sharafbafi, K. Shahbazi Pages 87-100
    mouseover=«function onmouseover() {msoCommentShow (''_anchor_1''،''_com_1'')}» onmouseout=«function onmouseout() {msoCommentHide (''_com_1'')}» href= «#_msocom_1» > [H1] The objective of this study was to investigate the effect of time and concentration on bioavailability of added Cd and Pb to one acidic and three alkaline soils. The soils were treated with five different concentrations of Cd and Pb and incubated at 85% field capacity and constant temperature of 25 ° C for one year. Samples were taken at certain intervals and extracted by DTPA method. Results showed that decrease in Cd and Pb bioavailability were initially rapid followed by a slower rate at longer time. Time dependence of Cd and Pb bioavailability in different concentrations had a similar pattern، except for 5000 mgPb kg-1. After one year، the bioavailability of soil-added Cd and Pb decreased 50. 4% and 57 % in alkaline soils and 35. 4% and 42% in acidic soil، respectively. bioavailability increased with increasing soil-added Cd and Pb levels، but this increase was linear for Cd and nonlinear for Pb. Comparison of coefficients of determination (R2) showed that the modified Probert- Larsen equation was able to describe the results (R2=0. 92 to 0. 99، p<0. 001).
    Keywords: Heavy metals, Kinetics, DTPA
  • N. Zare, M.R. Khaledian Pages 101-111

    Using models to interpret soil-water-plant relationships under different conditions enable us to study the different management scenarios and then determine the optimum option، which help us to reduce the costs and to improve the benefits. As experimental studies are time consuming and expensive and the results are often affected by uncontrollable environmental conditions، using models to describe the complicated relationships between soil، water، and plant can be a suitable solution. The aim of this study was to use WAVE Model to predict nitrogen balance components and simulation of soil water reserve over a corn crop season in 2007 and also in the period between 2007 harvest and the next crop of 2008. This study was done in the Irstea experimental station in the Southern France in 2007-2008 period. Results showed an appropriate agreement between measured and model simulations of leaf area index (r2=0. 95)، soil water reserve (r2=0. 96)، and final soil nitrogen content (by maximum difference of 0. 6 kg N. ha-1). Also، in calibration process for soil water reserve simulation، according to nRMSE and NSE indices، which were، respectively، 7 % and 0. 95، the performance of the model was excellent.

    Keywords: Water movement, Solute transport in soil, Modeling, Nitrate leaching
  • Y. Parvizi Pages 113-126
    The process-based WEPP model can predict all effective variables of soil erosion physically using mathematical equations، especially in arable lands. The main objectives of this study were to determine the capability of hill-slope version of WEPP model in runoff and soil erosion estimation on rainfed lands and its potential in simulating the different management practices effects on soil erosion. This research was conducted in rainfed area of Kabode region، across the Gharasoo watershed. Runoff and sediment collection plots with dimension of 10×3 meter in three replications were installed on the slopes of 6%، 12%، 16%، and 20%. Climate data recorders including rain gauge and Maximum and Minimum temperature recorders were installed in the site to record daily climate data. Additional climate data requirements including wind velocity and direction، solar radiation، and dew point temperature was obtained from Kermanshah synoptic station. Soil erosion and runoff was estimated in each plot for different hill slopes by the v2008. 9 version of WEPP. Results from the model assessment indicated that the runoff prediction accuracy was increased with increasing slope steepness such that the negative values of Nash-Sutcliff index in the 6% and 12% slope and the high RMSE’s of، respectively، 3. 16 and 4. 82 liter indicated lower accuracy of the model in runoff prediction for these slopes. In all plots، with the exception of plots on 6% slope، runoff was under- estimated. Also، maximum accuracy for soil erosion prediction was in 16% slope plots and the minimum efficiency of the model was in 20% slope، where the under-estimation error was 7. 5 kg per plot per year and the values of Nash-Sutcliff index were negative.
    Keywords: Runoff plots, WEPP version v2008.9
  • S. A. Seyed Jalali, F. Sarmadian, M. Shorafa Pages 127-141

    Performance of land suitability evaluation and land production potential prediction are very important in land use planning. The study region with a surface area of about 3050 hectares is located in Aghili plain، Gotvand، Khuzestan province، between 32° 07¢and 32° 10¢ N latitude and 48° 52¢ and 48° 56¢ E longitude. The aims of this research were to compare effects of corrected and uncorrected land indices on land suitability classes and accuracy of land production potential prediction. Land index was calculated using Storie and square root formulas. Based on the obtained results، the corrected land indices calculated by Storie and Square Root formulas of parametric method showed higher values compared with uncorrected ones and upgraded land suitability classes. The share of land suitability classes S1، S2، S3، and N، using square root formula for uncorrected land indices، were determined as، respectively، 0. 0%، 88%، 9%، and 3%. These values using the corrected land indices were obtained as، respectively، 32%، 63%، 5%، and 0. 0%. The share of land suitability classes S1، S2، S3، and N، using Storie formula for uncorrected land indices، were، respectively، 0. 0%، 4%، 55% and 5%. By using the corrected land indices، these percentages were obtained as، respectively، 55%، 38%، 6%، and 1%. Another conclusion was that the upgrading of the land suitability classes was more when Storie formula was used for the corrected land index، compared with the square root formula. This higher upgrading is more in accordance with conditions of the studied area. For validation of the methods used in this research، regression correlation was established between predicted yield for corrected and uncorrected land indices، using both Storie and square root formula and the observed yield. Root mean squared deviation (RMSD) was also used for evaluation of the methods and showed the higher accuracy of uncorrected square root method، with RMSD= 738 kg/ha، compared to other methods.

    Keywords: Land production potential, Irrigated wheat
  • M. Golshad Fasih, A. R. Hooshmand, B. Mehdinejadiani Pages 143-152
    Saturated hydraulic conductivity (Ks) and drainable porosity () are two important parameters for designing subsurface drainage systems under unsteady-state flow conditions. In this study، an inverse method was developed to estimate the optimal values of Ks and. In the proposed inverse method، a genetic algorithm was used as an optimization technique. The drainage equation used in this research was Glover-Dumm equation. In order to measure the data required for calibration and evaluation of the developed inverse method، a sand box was designed and constructed in the laboratory. Also، the values of Ks and were measured directly. The water table height between the two subsurface drains was simulated by using the values of Ks and obtained from inverse method and direct method. The comparison of water table profiles indicated that predicting the water table profile using the values of Ks and obtained from inverse method was more accurate. In addition، the value of RMSE index decreased significantly using inverse method. Thus، this method was more exact. Therefore، it appears that the inverse method presented in this study is a highly efficient approach for estimating the values of Ks and.
    Keywords: Drainable porosity, Inverse method
  • M. R. Javadi, M. Sadighi, Sh. A. Gholami Pages 153-162
    The purpose of this study was to assess WINF and BLR methods application for mapping of landslide zonation in Pahne-kola sub-watershed located in the south of Sari، Iran. For this purpose، after field investigation and review of similar studies، 8 factors، including hypsometry، precipitation، slope، aspect، land use، distance from roads، soil and lithology، were identified as the effective factors of land slide. Later، the information layers of these factors and information layers of landslides of this region were prepared in GIS. These information layers were adapted with land slide distribution layer and the landslide information layer was obtained as a quantitative information layer. Afterwards، by using WINF and BLR methods، the landslide zonation map was created in GIS. Finally، application of the two methods was assessed by comparison with the frequency of landslide percent on high hazard classes (high and very high hazard). The results showed that for WINF and BLR methods، respectively، 72. 2% and 65. 56% of the landslides were in the high and very high classes. Therefore، the WINF method is better than the BLR method.
    Keywords: Hazard zonation, WINF method, BLR method, GIS
  • M.H. Rahimian, M.R. Nouri, Y. Hasheminejhad, S.H. Tabatabaei, E. Neshat Pages 163-173
    Accurate measurement and mapping of leaching fraction (LF)، as a key parameter in saline irrigation management، is a time consuming and expensive process. This research was carried out in 62 ha of Ardakan pistachio orchards of Yazd province in 2012 for measuring and mapping of LF through integration of the data obtained from Wetting Front Detector (WFD) and Electromagnetic induction (EM38) devices. For this purpose، 24 WFDs were installed in the region to extract root zone leachate waters and to measure their electrical conductivities (ECdw) as well as chemical constituents (Cl، Na، K، Ca and Mg). Soil samples were also collected in these points for ECe measurements. Additionally، ECe in 90 points were measured with the aid of EM38 and used for mapping of soil ECe. After calculation of LF as ECiw/ECdw، relationships between LF and soil ECe was modeled as LF=f (ECe). After statistical evaluation of the equation، it was applied to the ECe map to generate final LF map. Drainage water analysis showed that Na and Cl were the dominant ions in leachate waters (71. 6% and 74. 6%، respectively)، as well as in irrigation water. Also، good agreement was found between LF and soil ECe values with R2=0. 67 and RMSE=0. 054، which led to generation of final LF map. This map، as a demonstration of irrigation management، can be used for planning of irrigation and also improvement of existing management strategies in the studied area.
    Keywords: EM38, WFD, Salinity, Leaching fraction map
  • A. M. Ghaeminia, H. R. Azimzadeh, H. Malekinezhad Pages 175-187
    Temperature is an important soil physical parameter and could control soil physical and chemical processes as well as the growth and yield of crops. The aim of the present study was to use the sinusoidal model for predicting soil temperature in four selected synoptic stations with different climate، namely، Bandar Abbas، Rasht، Shahrekord، and Yazd stations. Soil surface (5 cm) daily temperature was collected during ten years period i. e. 1998 to 2007. For modeling، data set was divided into two parts: 70% for training and 30% for validation. To eliminate the effects of local climate variations on modeling process، data set of 1998 to 2002، 2004 to 2005 and 2007 were chosen for modeling. Daily data set of 2000، 2003 and 2006 were used for model evaluation. Two input parameters of sinusoidal model including mean and annual ranges of temperature were calculated using arithmetic mean، minimum، and maximum temperatures of the data set. Validation indices including RMSE، MBE، MPE، d، and R2 calculated for the four stations were، on average، 2. 64، -0. 16، 10. 84، 0. 59، and 0. 93، respectively. The result of sinusoidal modeling showed that the model efficiency decreased for Bandar Abbas، Yazd، Shahrekord، and Rasht stations، respectively.
    Keywords: Iranian different climates, Modeling, Model training, Validation indices
  • A. Saed, S. Ghorbani Dashtaki, B. Khalili Moghaddam, H. Khodaverdiloo, F. Moradi Pages 189-196
    Volume of vertisols changes by variation in soil water content and it causes re-arrangement of soil pores. Shrinkage curve shows the relation between soil porosity and soil moisture. Many models are presented to quantify shrinkage curve. The objective of this study was to evaluate McGarry and Malafant، Groenevelt and Grant، Peng and Horn، and Cornelis et al models for estimating shrinkage curve of some swelling soils of Dashte Zarrin، Chaharmahal-o- Bakhtiari province، Iran. Therefore، 35 soil samples were randomly selected from 0-30 cm depth of the selected site. Soil shrinkage curves were measured using pressure plate apparatus. The mentioned models were fitted to the measured shrinkage curve data. Then، performance of the models was evaluated using root of mean square error (RMSE)، mean error (ME)، absolute value of mean error (AME) and Akaike information criterion (AIC). Results showed that the models could describe most parts of the variation of shrinkage curve in the study soils. However، Groenevelt and Grant model with the AIC equal to -57. 29، RMSE of 0. 00052 cm3. cm-3، ME of -0. 00122 cm3. cm-3، and AME equal to 0. 0054 cm3. cm-3 was the best model. McGarry and Malafant model had the lowest performance، with AIC equal to -48. 82 and RMSE، ME and AME values equal to 0. 0122، 0. 00342 and 0. 0101 cm3. cm-3، respectively. Thus، for predicting the soils shrinkage curve of the study site، application of Groenevelt and Grant model is suggested.
    Keywords: Cornelis et al model, Groenevelt, Grant model, McGarry, Malafant model, Peng, Horn model, Shrinkage curve
  • M.H. Rahimian, M.R. Nouri, S. H. Tabatabaei, A.M. Qaemi Nia Pages 197-207
    Accurate، rapid، and low-cost instruments for in situ measurement of soil physical properties can simplify generation of their maps in different scales for site specific management of soil and water resources in these areas. One of these instruments is electromagnetic induction device (EM38) that has shown many capabilities in determination of some soil physical properties، both at the surface and in depth. Main objective of this study was to investigate EM38 capabilities in determination of some soil physical properties such as weighted and volumetric water contents (12θm «> and 12 θv)»>، clay، silt، and sand percentages، temperature، apparent bulk density (12ρb«>)، and porosity (n) in saline pistachio orchards of Ardakan، Yazd province. For this purpose، 90 EM38 reading points and 25 soil sampling points were selected in the region. Disturbed and un-disturbed soil samples were collected from four discrete depths (0-30، 30-60، 60-90، and 90-120 cm) and the mentioned parameters were determined. Afterwards، relationships between EM readings and different soil properties were calculated through simple and multiple regression methods. Results of this study showed no significant correlations between EM38 readings and clay، sand، silt contents and temperature، while significant correlations were found between horizontal EM38 readings (EMh) and 12 ρb»> with R2 of 0. 68 and 0. 65 for 0-30cm and 0-60cm soil depths، respectively. Additionally، relationships between EM38 and 12θv «>of 0-30cm، 0-60cm، and 0-90cm soil depths were significant with R2adj of 0. 69، 0. 74 and 0. 78، respectively. Based on these relationships، maps of 12ρb،» > 12θv«> and porosity (n) of different soil depths were prepared and interpreted. Results of this study، however، show suitability of EM38 instrument for low-cost and rapid mapping of some soil physical properties such as moisture، bulk density، and porosity.
    Keywords: Bulk Density, Electromagnetic induction, Moisture, Porosity, Texture
  • S. Sanjari, N. Boroumand Pages 209-219
    Mineralogy، as one of the most important characteristics of soils، varies according to topography. Each clay mineral has unique properties، which influence the overall properties of the soils. The objective of the present study was to investigate soils clay mineralogy in relation to geomorphic surfaces in Sarduieh-Jiroft area. Soil moisture and temperature regimes of the area are xeric and mesic، respectively. Rock pediment، hill، mantled pediment، alluvial plain، and lowland landforms were indentified. Each landform was divided into different surfaces due to geomorphic stability. One representative pedon was studied and sampled on each geomorphic surface. Clay mineralogy analyses were performed on soil samples. The results showed that illite، chlorite، smectite، vermiculite، palygorskite and kaolinite clay minerals were present. Smectite mineral was dominant in the soil of the region as the product of illite and chlorite weathering، and، in lowland surfaces، it had authigenic source. Palygorskite was observed in the stable mantled pediment surface and in calcic horizon. Vermiculite mineral were formed in the lowland due to high humidity of illite mineral transformation. Chlorite، illite، and kaolinite clay minerals seemed to have been inherited from parent material.
    Keywords: Geomorphology, Smectite, Inherited
  • M. T. Nezami, A. R. Fallah Pages 221-231
    One of the most important legume forages of Iran is alfalfa، which annually covers more than 600 thousand hectares of arable land. This plant is capable of fixing significant amounts of molecular nitrogen، if Sinorhizobium meliloti bacteria exist in the soil and suitable climatic and soil conditions prevail. In order to isolate and study the effect of different strains of S. meliloti on alfalfa yield، 20 soil samples were taken from different fields in Karaj and were planted to alfalfa in the green house. Later، 32 strains related to S. meliloti were isolated and 20 of which were confirmed، using the contamination test. To study the effect of these 20 different strains on alfalfa yield and to compare with applied nitrogen fertilizer in the presence of S. meliloti bacteria، an experiment was done using factorial treatments with completely randomized design in three replications (total of 72 treatments). Treatments were (inoculation، no-inoculation، and nitrogen fertilizer). Results of soil analysis showed that the amount of P، B، Fe، and Zn in most of alfalfa fields was less than critical level. Deficiency of these elements was one of the limiting factors of yield and nitrogen fixation in the field. The greenhouse experiment results showed that the effects of inoculation and nitrogen fertilizer on yield were significant (P<0. 05). Also، the effect of nine isolates on height of plant and fresh and dry weight of roots were significant compared to the control، while 10 isolates had significant effects on the nodules weight. Application of nitrogen fertilizer decreased nodulation significantly (P<0. 05) compared to the control and the inoculated treatments. The S11 treatment، which had the highest mean of shoot dry matter (1. 38g)، was in the same statistical group with S9 (with the average of 1. 36 grams) and both treatments showed a significant increase compared to the control. The S17 had the lowest average dry weight (0. 77 g).
    Keywords: Nitrogen fertilizer, Nodule, Symbiosis, Nitrogen Fixation, leguminous plants
  • P. Roudgarmi, H. R. Abbasi Pages 233-243
    Wind is the most important factor of erosion in arid regions. Movement of soil by wind is a complex phenomenon that is under the influence of some factors such as climatic and geomorphological conditions. This research was performed to identify dunes morphology، physical and chemical characteristics، and mineralogical specifications of Abardej''s sand dunes in southeast of Tehran province، Iran. At the first stage، different characteristics of the sand dunes were studied such as dunes morphology، kind of sands granulation، form of sand gravels، and so on. Based on these observations، the morphology of the dunes was transverse، indicating the existence of a dominant wind in one direction. Chemical analysis of Abardej''s dunes showed no important limitation for cultivation of plants. The main minerals of the dunes gravels were quartz، feldspar and calcite. Based on morphoscopic study، gravels of the sand dunes had steep angles. This result showed that the dunes had local sources. The sand gravels were almost shiny and halo، indicating that the dunes came from river - beds. The mean of sand gravels'' diameters was about 200 micron and about 20-25 percent of the gravels had diameters about 250 microns or more. This point، too، showed that the dunes had a local and nearby source.
    Keywords: Wind erosion, Deposition, Dune field, Transverse dunes