فهرست مطالب

دانش حسابرسی - سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 49، زمستان 1391)

نشریه دانش حسابرسی
سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 49، زمستان 1391)

  • 140 صفحه، بهای روی جلد: 15,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/01/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • کیهان مهام، آتوسا آذری پور اصفهانی صفحه 7
    در این تحقیق، تغییر اثربخشی راهبرد داد و ستد متکی به اقلام تعهدی در صورت تغییر ملاکمورد استفاده برای تشخیص اقلام تعهدی نهایی، مورد بررسی قرار گرفته است. بدین منظور،درصد اقلام تعهدی با تقسیم اقلام تعهدی به سود (به جای جمع دارایی ها) اندازه گیری شدهاست و با این کار نشان خواهیم داد که تغییری ظاهرا کوچک در تعریف و مبانی محاس به،تغییری شدید در نوع داده ها ایجاد می کند.
    نتایج تحقیق نشان می دهد که راهبرد داد و ستد مبتنی بر اقلام تعهدی درصدی، بازده پوششیسالانه ای را به دنبال دارد که به میزان قابل ملاحظه ای از معیار سنتی اقلام تعهدی بیشتر استو چنین وضعیتی در خصوص بهبود وضعیت اوراق سهامی که اقلام تعهدی سود آنها کمتر استنیز وجود دارد. به همین ترتیب، نتایج تحقیق سازگار با فرضیه تعصب نسبت به سود و برخیتوضیحات ارائه شده درباره ناهنجاری اقلام تعهدی است. اطلاعات مورد بررسی مربوط به 128شرکت پذیرفته شده در سازمان بورس و اوراق بهادار طی سال های 1380 الی 1389 بودهاست.
    کلیدواژگان: ناهنجاری اقلام تعهدی، ناکارایی بازار، بازده پوششی
  • بهمن طهماسبی، احمد جعفری صمیمی، حنیفه امیری صفحه 25
    میزان رقابت پذیری اقتصاد را در عرصه بین المللی تبیین می نماید، به منظور اجتناب از هرگونهنوسان در نرخ ارز حقیقی می بایست عوامل موثر بر آن مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گیرد.
    در این تحقیق ابتدا مفاهیم نرخ ارز حقیقی و عوامل موثر بر آن از قبیل شاخص های کسریبودجه، رابطه مبادله، صادرات غیرنفتی، نقدینگی و غیره مورد بررسی قرار گرفته است. همچنینیک مدل تخمینی منطبق با فرضیه ها و اهداف تحقیق و بر مبنای روش های اقتصادس نجی با استفاده از نرم افزار Eviews به کار گرفته شده است. نتایج نشان می دهد که طی دوره زمانی1350-88، نرخ ارز حقیقی با متغیرهای کس ری بودجه و صادرات غی رنفتی ارتباط معکوس و بامتغیرهای رابطه مبادله و نقدینگی رابطه مثبت دارد.
    کلیدواژگان: کسری بودجه، نرخ ارز حقیقی، صادرات غی رنفتی، رابطه مبادله، نقدینگی
  • نادر بهلولی، مهدی زینالی، اسرافیل پورقلی صفحه 51
    بودجه ریزی عملیاتی نوعی سامانه برنامه ریزی، بودجه ریزی و ارزیابی است که بر رابطه بودجه هزینهشده و نتایج مورد انتظار تاکید می ورزد. در چارچوب بودجه ریزی عملیاتی بخش های مختلف اداریبراساس استانداردهای مشخصی تحت عنوان شاخص های عملکردی پاسخگو هستند و مدیران درتعیین بهترین شیوه نیل به نتایج از اختیار عمل بیشتری برخوردارند. هدف تحقیق حاضر، بررسیرابطه بین بودجه ریزی عملیاتی و بهبود مسئولیت پاسخگویی در دستگاه های اجرایی استان آذربایجانشرقی است. برای این منظور، بودجه ریزی عملیاتی براساس مدل الماس در سه بعد برنامه ریزی، تجزیه و تحلیل هزینه ها (ABC) و مدیریت عملکرد تعریف و فرضیه اصلی و 3 فرضیه فرعی تنظیم گردیده است. پژوهش حاضر، از نوع کاربردی و از نظر روش اجرایی توصیفی- پیمایشی است و به منظور آزمون فرضیه های تحقیق، اطلاعات مور دنیاز از طریق پرسشنامه جمع آوری شده است. جامعه آماری پژوهش با توجه به موضوع و اهداف پژوهش، شامل ذی حسابان و مدیران مالی دستگاه های اجرایی و حسابرسان رده های مختلف دیوان محاسبات استان آذربایجان شرقی است که به نوعی با بودجه سر و کار دارند. داده های تحقیق با استفاده از روش تحلیل همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد که بین بودجه ریزی عملیاتی و بهبود مسئولیت پاسخگویی در دستگاه های اجرایی استان آذربایجان شرقی، رابطه معنی داری وجود دارد و همچنین ارتباط بین هریک از عناصر بودجه ریزی عملیاتی با بهبود مسئولیت پاسخگویی مورد تایید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: بودجه ریزی عملیاتی، مس ئولیت پاسخگویی، برنامه ریزی، تجزیه و تحلیل هزینه ها (ABC)، مدیریت عملکرد
  • زهره حاجیها، رسول برادران حسن زاده، یونس احمدزاده صفحه 69
    این پژوهش به بررسی تاثیر تخصص در صنعت و دوره تصدی حسابرسی بر مدیریت سود در شرکت های پذیرفته شده بورس اوراق بهادار تهران می پردازد. در این پژوهش تعداد 73 شرکت در دوره زمانی 1390 - 1387 مورد بررسی قرار گرفت. جهت آزمون فرضیه ها از مدل رگرسیونی خطی و آزمون تفاوت استفاده شد، و تاثیر متغیرها به صورت جداگانه مورد بررسی قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان می دهد که نتایج یکسانی هم برای داده های سالانه و هم برای داده های میان دوره ای به دست آمده است. این نتایج نشانگر این است که تخصص در صنعت و دوره تصدی حسابرس ی بر مدیریت سود تاثیر منفی دارد و همچنین امکان مدیریت سود در شرکت هایی که به وسیله حسابرسان متخصص در صنعت و با دوره تصدی بالای چهار سال، حسابرسی می شوند متفاوت (کمتر) است از شرکت هایی که به وسیله این حسابرسان، حسابرسی نمی شوند.
    کلیدواژگان: تخصص در صنعت حسابرسی، تصدی حسابرسی، مدیریت سود، صورت های مالی میان دوره ای
  • امید پورحیدری، سعیده برهانی نژاد صفحه 85
    هدف این تحقیق، بررسی رابطه بین خصوصیات اصول راهبری شرکت ها و مدیریت مالیات در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. خصوصیات اصول راهبری شرکت های مورد استفاده در این تحقیق، اندازه هیات مدیره، ترکیب هیات مدیره، دوگانگی مدیرعامل و اندازه حسابرس می باشد. برای سنجش دقیق تر مدیریت مالیات نیز از میانگین 5 ساله نرخ موثر مالیاتی استفاده شده است. داده های مورد استفاده، از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، طی سال های 1386 تا 1389 استخراج شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها از الگوی رگرسیون چند متغیره استفاده شده است. نتایج حاصل از آزمون فرضیه های تحقیق بیانگر این است که بین اندازه هیات مدیره و مدیریت مالیات ارتباط معنا دار وجود ندارد. به بیان دیگر، در ایران اندازه هیات مدیره تاثیری بر مدیریت مالیات ندارد.
    همچنین نتایج نشان داد که ارتباط منفی و معناداری بین ترکیب هیات مدیره و نرخ موثر مالیاتیوجود دارد. سایر یافته های تحقیق بیانگر ارتباط مثبت و معنادار بین نرخ موثر مالیاتی و دوگانگیوظایف مدیرعامل می باشد. همچنین بین اندازه موسسه حسابرسی و مدیریت مالیات نیز ارتباطمنفی و معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: اندازه حسابرس، اندازه هیات مدیره، ترکیب هیات مدیره، دوگانگی وظایف مدیرعامل، مدیریت مالیات
  • عادل آذر، مصطفی گوهری فر، وحید بقایی صفحه 99
    صنعت سیمان از صنایع پایه بوده که نقش اساسی در توسعه زیربناهای اقتصادی کشور بر عهده داشته و دارد. هدف از این مطالعه ارائه مدلی فازی برای ارزیابی عملکرد شرکت های صنعت سیمان بورس اوراق بهادار تهران با استفاده از نسبت های مالی و با در نظر گرفتن ترجیحات تصمیم گیرندگان مختلف می باشد. این مطالعه بر مبنای FAHP و TOPSIS است، که در آن از FAHP برای تعیین وزن معیارهای مختلف تصمیم گیرندگان استفاده شد و در انتها با استفاده از رویکرد TOPSIS شرکت های صنعت سیمان رتبه بندی گردید. در این پژوهش نسبت های مالی متفاوتی برای ارزیابی مورد استفاده قرار گرفته اند. از نسبت های نقدینگی به منظور سنجش توانایی شرکتها برای انجام تعهدات کوتاه مدت در سررسید استفاده شده است که با توجه به نتایج به دست آمده، شرکت سیمان قاین رتبه اول، شرکت سیمان دشتستان رتبه دوم و شرکت سیمان کرمان رتبه سوم را از نظر این شاخص کسب کرده اند. از نسبت های اهرمی به منظور سنجش توانایی شرکت برای انجام تعهدات کوتاه مدت و بلندمدت استفاده شده است که با توجه به نتایج به دست آمده شرکت سیمان خزر رتبه اول، شرکت سیمان مازندران رتبه دوم و شرکت های سیمان بجنورد و دشتستان به طور مشترک رتبه سوم را از نظر این شاخص کسب کرده اند. از نسبت های فعالیت به منظور سنجش چگونگی سرمایه گذاری در دارایی هایی که برای شرکت ایجاد درآمد می کنند استفاده شده است که با توجه به نتایج به دست آمده شرکت سیمان غرب رتبه اول، شرکت سیمان فارس و خوزستان رتبه دوم و شرکت سیمان بهبهان رتبه سوم را از نظر این شاخص کسب کرده اند. از نسبت های سودآوری به منظور سنجش توانایی شرکت در ایجاد درآمد مازاد بر هزینه استفاده شده است که با توجه به نتایج به دست آمده شرکت سیمان قاین رتبه اول، شرکت سیمان دشتستان رتبه دوم و شرکت سیمانبهبهان رتبه سوم را از نظر این شاخص کسب کرده اند. از نسبت های رشد به منظور سنجش وضعیت شرکت در صنعت مورد فعالیت استفاده شده است. که با توجه به نتایج به دست آمده شرکت سیمان غرب رتبه اول، شرکت سیمان ایران گچ رتبه دوم و شرکت سیمان بجنورد رتبه سوم را از نظر این شاخص کسب کرده اند. و در نهایت با استفاده از رویکرد TOPSIS شرکت ها از نظر عملکرد رتبه بندی شدند که شرکت سیمان قاین رتبه اول، شرکت سیمان ایلام رتبه دوم و شرکت سیمان غرب رتبه سوم را کسب کردند.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، نسبت های مالی، FAHP، TOPSIS، صنعت سیمان
  • عبدالله خانی، کاوه مهرانی، جعفر باقری صفحه 117
    در ایران بر اساس ماده 272 قانون مالیات های مستقیم، روش برون سپاری 1 حسابرسی مالیاتیبه حسابداران رسمی پذیرفته شد. اما در سیر تفاسیر این ماده قانونی، قبول گزارش حسابرسیمالیاتی بدون رسیدگی و صدور برگ تشخیص مطابق مقررات، تبدیل به امکان رسیدگی مجدد ازطرف مامورین مالیاتی و در نتیجه افزایش زمان و هزینه های رسیدگی و در نهایت، کاهش بهره وریو کارایی حسابرسی مالیاتی شد. در این پژوهش، برمبنای رابطه تضاد منافع و به کارگیری راه کار رعایت آیین رفتار حرفه ای، افزایش بهره وری و کارایی حسابرسی مالیاتی مورد آزمون قرار گرفت. جهت پژوهش، پرسش نامه استانداردی تهیه و بین دو گروه حسابداران رسمی و مامورین مالیاتی توزیع، جمع آوری و تجزیه و تحلیل گردید. نتایج پژوهش، نشان دهنده تفاوت معنی دار در رعایت آیین رفتار حرفه ای بین این دو گروه و تفاوت دیدگاه برمیزان تاثیر رعایت آیین رفتار حرفه ای بر بهبود کارایی و اثر بخشی است.
    کلیدواژگان: حسابرسی مالیاتی، آیین رفتار حرفه ای، تضاد منافع
|
  • Keyhan Maham, Atousa Azary Pour Esfahani Page 7
    In this research, we study how the effectiveness of an accruals–based trading strategy changeswith the benchmark used to identify an extreme accrual. We measure “Percent Accruals” as accruals scaled by earnings, rather than total assets, and show that this seemingly small change produces a radically different sort of data. We find that a trading strategy based on percent accruals yields significantly larger annual hedge returns than the traditional accruals measure, and does so mostly by improving the long position in low accrual stocks. As such, our results are consistent with the earning fixation hypothesis and are consistent with some alternative explanations for the accrual anomaly. The result is a sample of 128 firms listed in Tehran Securities Exchange between 2001 2010.
    Keywords: Accrual Anomaly, Market Inefficiency, Hedge Return
  • Bahman Tahmasbi, Dr. Ahmad Jafari Samimi, Hanifeh Amiry Page 25
    The real exchange rate is one of the most important macroeconomic variables in any country. It identifies the degree of competitive power of the country in international economics. Therefore, to avoid exchange rate volatility, one needs to determine its main important causal factors. The purpose of this paper is to identify the main determinants such as the terms of trade index, budget deficit, non-oil exports, and liquidity of real exchange rate in Iran during 1971-2009. Our findings based on the estimated regression models using Eviews 5 software indicate a positive and significant impact of terms of trade and liquidity on real exchange rate, whereas non-oil exports and government budget deficit are negatively related to real exchange rate.
    Keywords: Budget Deficit, Real Exchange Rate, Non, Oil Exports, Terms of Trade, Liquidity
  • Nader Bohlooli, Esrafiel Pourgholi, Mehdi Zeynali Page 51
    Performance-based budgeting is a kind of planning, budgeting and evaluation system that emphasizes the relationship between budgeting costs and expected results. Within performance-based budgeting framework, different administrative departments are accountable based on certain standards of performance indicators,and managers have more authority in determining the best way to achieve the goals. The purpose of this study is to investigate the relationship between performancebased budgeting and improvement of accountability in the administrative agencies of East-Azerbaijan province. For this purpose, performance-based budgeting is defined based on the Diamond Model in three dimensions of planning, cost analysis (ABC), and performance management and one main hypothesis and three sub-hypotheses are set. The present research is applied and descriptive - survey and in order to test the research hypotheses, data are collected through a questionnaire. Regarding the subject and purposes of research, statistical population includes accountables and financial managers of administrative agencies and auditors of East-Azerbaijan Supreme Audit Court who have knowledge on budget. Research data are analyzed using Pearson correlation analysis and regression analysis. Results of research show that there is a significant relationship between the performance-based budgeting and improvement of accountability in the administrative agencies of East-Azerbaijan. Also, the relationship between each element of the performance-based budgeting and accountability improvement is approved.
    Keywords: Performance, Based Budgeting (Operational Budgeting), Accountability, Planning, Cost Analysis (ABC), Performance Management
  • Zohreh Hajiha, Rasool Baradaran Hasanzadeh, Yunes Ahmadzadeh Page 69
    This study investigates the impact of specialization on industry and audit firm tenure on earnings management in companies listed in Tehran Stock Exchange. In this paper, 73 companies have been studied between the years 2009-2010. Using linear regression & discrepancy test, the hypothesis was examined. The results indicate that industry specialization and audit firm tenure have a negative effect on earnings management. Additionally, the possibility of earnings management in companies audited by specialized auditors in industry having more than 4 years of audit experience, is different (namely less than) from the companies which are not audited by those auditors.
    Keywords: Industry Specialization, Audit Firm Tenure, Earnings Management, Interim Financial Reports
  • Omid Pourheidari, Saeede Borhaninejad Page 85
    The purpose of this paper is to investigate the relationship between corporate governancecharacteristics and tax management of listed companies in Tehran Stock Exchange (TSE). In this study, Board Size, Board Composition, Duality of the CEO, and Auditor Size are used as corporate governance characteristics. For measuring tax management, the five year average of effective tax rate is used. The data used has been extracted from firms listed in the Tehran Stock Exchange (TSX) in the period between 2007-2010. For data analysis and hypothesis testing, linear multivariable regression model has been used. The results from hypotheses testing show that there isn’t a significant relationship between Board Size and tax management. In other words, Board Size doesn’t have any impact on tax management in Tehran Stock Exchange (TSE). Also, the results show that there is a significant and negative relationship between Board Composition and effective tax rate. Other results show that there is a significant and positive relationship between duality of the CEO and effective tax rate. Also, there is a significant and negative relationship between Auditor Size and tax management.
    Keywords: Auditor Size, Board Size, Board Composition, Duality of the CEO, Tax Management
  • Adel Azar, Mustafa Goharifar, Vahid Baghaee Page 99
    The Cement Industry is one of the key industries, which plays an essential role in the development of a country's economic infrastructure. The purpose of this study is to present a fuzzy model to evaluate the performance of Tehran Stock Exchange cement firms into account using financial ratios and taking into account the preferences of different decision makers. This study is based on FAHP and TOPSIS. FAHP method is used in determining the value of the criteria of various decision makers, and finally ranking of the firms is determined by TOPSIS method. In the present study, different financial ratios have been used for evaluation. The liquidity ratios are used to assess the ability of companies to perform short-term obligations within deadline. According to obtained results, the following companies have respectively achieved the first, second, and third ranks: Ghaen Cement Co., Dashtestan Cement Co., and Kerman Cement Co. The Leverage Ratios are used to assess the company's ability to perform short-term and long-term liabilities. According to results, Khazar Cement Co. has achieved the first rank, Mazandaran Cement Company the second rank, and Bojnourd and Dashtestan Cement Companies have been jointly ranked the third. The Activity Ratios are used to assess how to invest in assets that generate income for their company. According to the results, Gharb Cement Co. has achieved the first rank, Fars and Khuzestan Cement Co. the second rank, and Behbahan Cement Co. has been ranked the third. The profitability ratios are used to assess the company's ability to generate revenue in excess of the cost. According to the results, Ghaen Cement Co. has achieved the first rank, Dashtestan Cement Co. the second, and Behbahan Cement Co. has been ranked the third. The Growth ratios are used to assess the activities of companies in the industry. According to the results, Gharb Cement Co. has achieved the first rank, Iran Gach Cement Co. the second, and Bojnourd Cement Co. has been ranked the third. And finally using the TOPSIS approach, the companies were ranked in terms of performance. According to the results, Ghaen Cement Co. has achieved the first rank, Ilam Cement Co. the second, and Gharb Cement Co. has been ranked the third.
    Keywords: Performance Evaluation, Financial Ratios, FAHP, TOPSIS, Cement Industry
  • Abdullah Khani, Kaveh Mehrani, Jafar Bagheri Page 117
    According to Article 272 of Direct Tax Law, outsourcing of tax audit to public accounting (ICPA) has been accepted in Iran. Initially outsourcing was thought to be the best way of performing more efficient and effective tax auditing. Later on, problems emerged between ICPA and tax administration that decreased efficiency and effectiveness. The present study indicates that the conflict of interests between ICPA and tax administration can be the source of these problems and commitment to professional ethics can help reduce the conflict. Standered questionnaires were designed and distributed among different auditing groups to provide a better understanding of these groups’ commitment to professional ethics. The results show a significant difference between different groups’ commitment to professional ethics and a relationship among professional ethics adherence, effectiveness, and efficiency.
    Keywords: Audit Tax Outsourcing, Conflicts of Interest, Professional Ethics