فهرست مطالب

مجله مدیریت فرهنگ سازمانی
پیاپی 13 (تابستان 1385)

  • تاریخ انتشار: 1385/05/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی اکبر فرهنگی، مهدی فتاحی، بهاره واثق صفحه 5
    معنویت در محیط کار، از مفاهیم جدیدی است که در سالیان اخیر در ادبیات مدیریت و کسب و کار در غرب ظهور کرده است و حتی از آن به عنوان یک پارادایم جدید نیز یاد می شود. دنیای غرب که در چهارصد سال گذشته سعی در جدایی امور دنیوی و معنوی داشته است، اکنون در جست و جوی یکپارچگی آن هاست. با توجه به تنوع دیدگاه ها درباره معنویت، در ادبیات، معنویت در محیط کار با رویکرد های مختلفی بررسی شده است که سه رویکرد اصلی عبارتند از:? . رویکرد دینی که معنویت را در پیروی از دستورات یک دین خاص مثل مسیحیت می بیند؛? . رویکرد درون گرا که معنویت را امری درونی می داند و? . رویکرد اگزیستانسیالیستی که معنویت را معناجویی در کار و زندگی انسان می داند. در این تحقیق، ابتدا ادبیات این مفهوم مرور شده و سپس با انجام دادن نوعی مفهوم سازی درون گرا از آن، برای نخستین بار این متغیر به عنوان یکی از عوامل ایجاد کننده رفتار شهروندی سازمانی در میان کارکنان دانشکده های دانشگاه تهران در نظر گرفته شده است. رفتار شهروندی سازمانی، شامل رفتار های اختیاری کارکنان است که جزئی از وظایف رسمی آن ها نیست و مستقیما از سوی سیستم رسمی پاداش سازمان در نظر گرفته نمی شود؛ ولی میزان اثربخشی سازمان را افزایش می دهد. این مفهوم جدید نیز به دلیل توانایی پیش بینی و اثرگذاری بر اثربخشی سازمانی، در دهه اخیر اهمیت زیادی یافته است. نتایج آزمون فرضیات تحقیق به روش مدل سازی معادلات ساختاری گویای وجود رابطه معنادار بین معنویت در محیط کار و رفتار شهروندی سازمانی می باشد.
    کلیدواژگان: معنویت در محیط کار، رفتار شهروندی سازمانی، کار
  • محمود فیروزیان، مقدسه محمدیان، هادی غفوریان صفحه 37
    امروزه بنگاه هایی در کسب سود موفق می گردند که در جلب رضایت مشتریان خود در بازارهای هدف بیش تر تلاش نمایند.خریداران امروز باانبوهی از محصولات مواجه هستند و انتظارات آن ها در مورد کیفیت کالاها و خدمات با گذشته تفاوت زیادی دارد.باتوجه به این واقعیت ها،خریداران،کالاها و خدماتی راانتخاب خواهند کرد که با نیازها و انتظارات آن ها مطابقت بیش تری داشته باشد. وظیفه بخش بازاریابی شرکت ها ایجاب می کند که عوامل مؤثر بر رضایت مشتریان را شناسایی و جهت جلب رضایت مشتریان خود تلاش نمایند. تحقیق حاضر به منظور وزن دهی و رتبه بندی عوامل مؤثر بر رضایت مشتریان خودروهای سواری(پراید 141 و زانتیا) از شرکت سایپا در شهرستان شیرازکه طی فروردین ماه 1382 تا فروردین ماه 1384 خودرو خود را خریداری نموده اند(N=1038)، با استفاده از فرایند تحلیل سلسله مراتبی صورت گرفته است. ابتدا عوامل مؤثر بر رضایت مشتریان با استفاده از منابع موجود و نظرات کارشناسان فنی شرکت سایپا شناسایی و سلسله مراتب درخت تصمیم طراحی شده؛ سپس به وسیله پرسشنامه و مصاحبه، داده های لازم جمع آوری و با نرم افزار Expert Choiceمورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. بر اساس نتایج تحقیق، «ویژگی های خودرو» دارای بیش ترین وزن نسبت به عوامل دیگر در رضایت مشتریان خودرو حائز اهمیت می باشد.
    کلیدواژگان: رضایت مشتری، خدمات قبل از فروش، ویژگی های کالا، خدمات پس از فروش، شرایط پرداخت وجه کالا
  • سیداحمد سیرحسینی صفحه 65
    نظر به اهمیت جایگاه مدیریت در تاریخ بشر و ادیان آسمانی و بالاخص در دین مبین اسلام، بیتردید یکی از زیباترین جلوه های مدیریت متعادل که از دیرینگی و تحول آفرینی برخوردار است، مدیریت نبوی است که با اندیشه توانمند و افق دورنگر حضرت پیامبر اعظم اسلام پایهگذاری شد. در این مقاله درصدد تبیین مولفه های اساسی این مدیریت سیاسی و فرهنگی هستیم که در مدل مفهومی ارائه شده به سه بعد فردی، کلان و اجتماعی فرهنگی و مولفه های چهاردهگانه آن پرداخته شده است. ضمن تبیین مختصر هر کدام از آن ها مواردی به صورت مطالعه موردی نیز اضافه می گردد تا مبانی یاد شده برای خواننده ملموستر و مصداقیتر ارائه گردد. در بخش نتیجه نیز راهکار هایی برای اقتباس کارآمد از این مدیریت ارائه شده است.
    کلیدواژگان: مدیریت دینی، مدیریت سیاسی، حکومت نبوی، مدل مفهومی مولفه ها مدیریتی
  • حبیب ابراهیم پور صفحه 83
    مقاله حاضر با مروری گذرا بر مبانی فکری و فلسفی تحت «پارادایم های جامعه شناسی کارکردگرا و ساختارگرا»، به بحث تئوری های سازمان و مدیریت در قالب این دو پارادایم می پردازد. نخست، این پارادایم ها شرح داده می شود؛ سپس تئوری های سازمان و مدیریت را در قالب این پارادایم ها طبقه بندی کرده و با بحثی چالشی در مورد شباهت ها و تفاوت های پارادایم کارکردگرا و ساختارگرا به ارائه مدل ترکیبی اقدام می کند. در نهایت عنوان می کند که ترکیبی از این دو پارادایم در جای خود می تواند شرح کامل تری از تئوری ها ارائه نماید و زمینه تئوری پردازی در مدیریت و سازمان را گسترش دهد.
    کلیدواژگان: پارادایم، کارکردگرایی، ساختارگرایی، تئوری های مدیریت و سازمان، عینیت گرایی
  • کامبیز طالبی صفحه 113
    «نوآوری»، به معنای خلق چیزهای جدید و سودمند، یکی از مهم ترین مفاهیم در حوزه کارآفرینی و مدیریت استراتژیک است که بقای شرکت ها را در جهان متغیر امروز تضمین می کند. شومپیتر یکی از اقتصاددانان برجسته مکتب اتریش و یکی از قدیمی ترین نظریه پردازان در حوزه کارآفرینی، اظهار می کند که نوآوری، فرآیند کارآفرینی و موتور توسعه اقتصادی است. مطالعات فراوانی که در این حوزه انجام شده است، نوآوری را به شقوقی متفاوت تقسیم نموده، که مهم ترین دسته بندی آن، تقسیم نوآوری به نوآوری های تدریجی (برنامه ریزی شده) و رادیکال می باشد. در این مختصر ما در پی تعریف، تشریح و پیشینه این تقسیم بندی از نوآوری بوده و به بررسی تاثیر انواع نوآوری از این چشم انداز بر حوزه مدیریت نوآوری و شبکه های ارتباطی خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: نوآوری رادیکال، نوآوری تدریجی، مدیریت نوآوری و شبکه های ارتباطی
  • علی اصغر پورعزت، غزاله طاهری عطار صفحه 131
    جهان در اعصار گوناگون، حکمرانی حکومت های بی شماری را به خود دیده است. حکومت هایی با قدرت، عظمت و فتوحات بسیار که گاه سالیان متمادی بر گسترده عظیمی از جهان حکمرانی کرده اند، ولی بناگاه از درون تضعیف شده و فروپاشیده اند و بآسانی تسلیم رقیب گشته اند. دلایل بسیاری را می توان برشمرد که در انقراض و فروپاشی یک حکومت دخیلند و به نظر می رسد که این علل به نوعی هم افزایی داشته، فروپاشی یک حکومت مقتدر را سرعت می بخشند. برخورداری جامعه از عدالت، پاسخگویی، آزادی، استقلال، و هویت و همبستگی ملی را می توان از جمله عواملی دانست که احتمالا وجود آن ها موجب می گردد که ارکان آن جامعه پایدارتر شود، و عدم آن ها یا مواجه شدن با عواملی چون ظلم، استبداد و خودکامگی حکمرانان موجب می شود که جامعه به ورطه نابودی فرو افتد و در چرخه خردگریزی و اضمحلال باقی بماند. بنابراین، فرضیه های پژوهش درباره تاثیر الزامات هوشمندی دولت بر پایداری حکومت تدوین شده، هدف از این پژوهش، بررسی این رابطه با روش مطالعه تاریخی است که باروش دلفی به مثابه روش مکمل، انجام شده است.
    کلیدواژگان: عدالت، پاسخگویی، مشارکت، آزادی، دولت هوشمند
  • ابوالفضل سهرابی صفحه 151
    نظام مدیریت مشارکتی که نظام همکاری فکری و عملی کارکنان یک سازمان با مدیریت آن است می کوشد ایده ها و راه حل ها را برای رسیدن به اهداف فردی و سازمانی بسیج کند و از طریق مشارکت کلیه کارکنان، رضایت ذی نفع های سازمان را جلب نماید و از جمله زیر سیستم های آن، نظام پذیرش و بررسی پیشنهادهای کارکنان است. در ایران سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور، موظف گردید از دستگاه های اجرایی بخواهد شورای پذیرش و بررسی پیشنهادها را ایجاد نمایند (معاونت امور مدیریت و منابع انسانی سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور، 1381، ص 48). تعدادی از دستگاه های اجرایی استان قم هم بتبعیت از مصوبه شورای عالی اداری کشور و سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان نسبت به استقرار و اجرای نظام پذیرش و بررسی پیشنهادها اقدام کردند؛ اما بر اساس یافته های تحقیقی با عنوان فوق اجرای این نظام در سازمان های دولتی با چالش هایی مواجه بوده و این چالش ها با توجه به پرسش هایی که از مدیران، کارمندان، دبیران و اعضای شورای پذیرش و پیشنهادها در سازمان های دولتی به عمل آمده در سه دسته اصلی طبقه بندی می شوند: حمایت ناکافی مدیران ارشد از استقرار و اجرای این نظام؛ ناکافی بودن بودجه و اعتبارات؛ ناکافی بودن آموزش ها در سطوح مختلف سازمان؛ مطالب تحقیق حاضر به دلیل گستردگی در دو مقاله جداگانه ارائه می شوند: مقاله اول (مقاله حاضر) عمدتا مبانی نظری است و در آن ویژگی های یک پیشنهاد و عوامل اثرگذار بر نوشتن و ارائه آن مطرح می شوند و مقاله دوم نتایج مطالعات میدانی است؛ پپیشنهادهایی که برای رفع چالش ها از سوی دست اندرکاران ارائه شده می تواند در بهینه سازی این نظام موثر باشد و سازمان های دولتی را در استقرار مدیریت مشارکتی یازی نماید.
    کلیدواژگان: مدیریت مشارکتی، نظام پیشنهادها، سیستم پیشنهادهای کارآمد
  • سید محمد مقیمی صفحه 171
    فرهنگ کارآفرینی و رفتار شهروندی سازمانی دو مقوله مهم رفتاری هستند که امروزه در حوزه تئوری های مدیریت رفتار سازمانی از جایگاه ویژه ای برخوردارند. این دو مبحث دارای نقاط مشترک فراوانی هستند که به نظر می رسد بر هم تاثیرگذار باشند. با توجه به اهمیت این دو مؤلفه مهم رفتاری، در این مقاله که مبتنی بر پژوهشی میدانی در یکی از سازمان های دولتی ایران می باشد، تلاش گردیده تا ضمن تعریفی روشن از مساله، ادبیات مربوط به این دو مقوله با تاکید بر مطالعاتی که به ارتباط این دو مفهوم باز می گردد، مورد بررسی قرار گیرد. سپس، اهداف تحقیق، مدل مفهومی و فرضیات تحقیق، روش تحقیق، جامعه آماری و نمونه های مورد مطالعه و روش های تجزیه و تحلیل داده ها در قالب متدولوژی تحقیق تبیین شده است. یافته های تحقیق با بهره گیری از روش های مختلف آمار توصیفی و استنباطی در قالب جداول تحلیلی، بخشی دیگر از مقاله را تشکیل می دهد که فرضیات تحقیق را مورد آزمون قرار داده و در پایان نیز با توجه به نتایج آزمون های آماری، پیشن هاد ها و راهکار هایی در قالب جمع بندی و نتیجه گیری مقاله ارائه شده است.
    کلیدواژگان: رفتار شهروندی سازمانی، فرهنگ سازمانی کارآفرینانه، سازمان های دولتی، مدیریت کارآفرینانه، موفقیت سازمانی
|
  • Page 37
    Nowadays, companies which try to provide better satisfaction and delight, to their customer in the target market will be much more successful in acquiring profit. Today, buyers have enormous options in choosing products and services, and their expectations of products and services quality are far different from the past. With regard to these facts, therefore, buyers will choose those products and services which have the greatest conformity to their needs and expectations. One of the main tasks of companies marketing department, is to identify the factors which influence customers’ satisfaction and also to provide the best solution to customers’ needs and wants. This survey had weighted and ranked the factors which influence the satisfaction of the customers who had purchased automobiles (namely PRIDE 141, XANTIA) from Sypa automobile manufacturing company in Shiraz province during April of 2003 until April of 2005 (N = 1038), using AHP method. First of all, the influential factors of customer satisfaction, using the existing sources and the company’s technical experts’ viewpoints and decision making tree hierarchy, are outlined. Then, via questioners and interviews, the necessary data are collected and then analyzed using “Expert Choice” software. At the end, according the result of the survey, the specifications of these automobiles had the greatest relative weight in compare to other factors which influence the customer satisfaction and are of more importance
  • Page 65
    Due to the importance of management's role in human history and divine religious and specially Islam, obviously one of the most beautiful manifestation of balanced management which is regarded as being inveterate and innovative, surely. The prophetic management was that was based upon Prophet Mohammed's foresight. In this paper we aimed to clarify the essential components of prophetic management from political and cultural viewpoints. In this way, we had introduced A conceptual model which has three dimensions: individual Macro, socio-cultural: Also its 14 components are analyzed and briefly explained, and it is clear that every of these dimensions require detailed discussion which we had briefly explained them due to its great size. The brief clarification at the elements some case studies are presented to make the text more tangible in the conclusion section, some solutions are presented which might he useful for others to adopt them, and use them for their work
  • Page 83
    In this article we review the intellectual and philosophical basis of functionalism and structuralism sociological paradigms. We then discuss organization and management theories in the framework of these paradigms. Firstly these paradigms are detailed then the organization and management Theories are categorized in this framework. In continuing we describe the differences and similarities between functionalism and structuralism paradigms and then give a combinatory model. Finally we emphasize that combinatory model can give better description about theories and expend the contexts of theorization in organization and management
  • Page 113
    Innovation in new definition means creating something which brings more value or a series of chain value. In strategic studies, Innovation is an angle and in fast changing of business Environment the entrepreneurial firms and ventures need fast growth through different types of Innovations. The different studies regarding Innovation showed That Innovation process is divided into two different types which is called as "Radical and Incremental Innovation". In this article I had discussed about trends of both types on growth process of Entrepreneurial ventures process of Entrepreneurial ventures assets of effectiveness of each types
  • Page 131
    The world has seen different governance styles during various eras. Governments with a high level of power, glory, and dominance have governed continues centuries on an extent part of the world, but then suddenly declined internally, and were dominated by their enemies. There are several reasons why these governments collapsed. It seems that there exists a kind of synergy among these reasons which accelerate the collapse of a powerful government. While, factors such as justice, accountability, freedom, independence, national identity, and national cohesiveness may develop a more sustainable society, lack of them or factors such as cruelty, autonomy, despotism, and violence of governors cause the society collapse and fall in idleness and annihilation cycle
  • Page 171
    Entrepreneurship culture and organizational citizenship behavior (O.C.B) are two important Behavioral issues that has important role in Organizational behavior management theories field today. This two issues, have many concepts in common, and it seems that they are inter influential. With regard to these two important behavioral components, are had tried to define the issues clearly and their literature is also being presented. Then research objectives, conceptual model and research hypothesis, research methodolgy, statistical population and the sample and data analysis nethods are clarified in research methodology. Research findings had utilized descriptive and Inferential statistics and are brought in analytical tables which had tested the research hypothesis end at the end we had poposed suggestion and solutions with regard to statistical test results