فهرست مطالب

مجله مدیریت فرهنگ سازمانی
پیاپی 15 (بهار و تابستان 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/06/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی ابزری، مهدی یزدان شناس صفحه 5
    به دلیل رشد و توسعه سازمان ها و افزایش نقش آن ها در اجتماع، پیامدهای اجتماعی فعالیت های سازمان ها و تاثیرات آن ها بر ذینفعان مختلف اهمیتی روز افزون یافته است؛ به گونه ای که عملکرد اخلاقی و اجتماعی سازمان ها بر عملکرد کلی سازمان تاثیرات بزرگی دارد. امروزه، جامعه نسبت به اقدامات سازمان ها بسیار حساس تر از قبل شده است و بویژه در مقابل فعالیت های غیراخلاقی سازمان ها بسرعت و به طرق مختلف واکنش نشان می دهد. بر همین اساس است که معیارهای اخلاقی و اجتماعی در مدل های مختلف مدیریت کیفیت بالاخص مدل های نوین مدیریت کیفیت، نقش عمده ای را ایفا می کنند. موضوع مدیریت کیفیت دیگر صرفا به محیط درونی سارمانها محدود نمی باشد، بلکه عرصه های بسیار گسترده تری از جمله جامعه و محیط بیرون سازمان ها را دربر می گیرد. در این گفتار، ضمن مروری بر مفاهیم مدیریت کیفیت، مسؤولیت اجتماعی سازمان و اخلاقیات کسب و کار، ارتباط این مفاهیم بسیار مهم با یکدیگر مورد بررسی قرار گرفته است، و اقداماتی که سازمان ها بایستی در جهت ارتقای کیفیت و در جهت مسؤولیت اجتماعی انجام دهند، مشخص می گردند. در پایان، پیشنهادهایی برای مطالعات بعدی ارائه گردیده است.
    نویسنده:
    کلیدواژگان: اخلاقیات کار، مسؤولیت پذیری، مسؤولیت اجتماعی سازمان، مدیریت کییفیت
  • بررسی تاثیر انواع فنون آموزش بر بهبود بهره وری منابع انسانی در دانشگاه تهران
    محمد صادق ضیایی، غلامرضا طالقانی، محمد مهدی تنعمی، عباس نرگسیان صفحه 6
    در سال های آغازین هزاره سوم، بیش تر سازمان ها سعی دارند که سهم بیش تری از تجارت جهانی را به خود اختصاص دهند. برای رسیدن به این هدف باید بتوانند توان رقابت پذیری خود را افزایش دهند و این امر جز از طریق ارتقای بهره وری منابع انسانی آنان امکان پذیر نخواهد بود. در این مقاله، تاثیر انواع فنون آموزش (آموزش ارائه اطلاعات، آموزش شبیه سازی و آموزش ضمن خدمت) بر بهبود بهره وری منابع انسانی دانشگاه تهران مورد بررسی قرار می گیرد و در پایان پیشنهادهایی کاربردی برای دانشگاه تهران و منابع انسانی آن ارائه می گردد.
    کلیدواژگان: انواع فنون آموزش، بهبود بهره وری، کارآیی، اثربخشی
  • سید مهدی الوانی، محمدحسین رحمتی صفحه 7
    در این مقاله علاوه بر مروری اجمالی بر تلاش های انجام شده در جهت هدایت سازمان به سوی معنویت و استقرار اخلاقیات در سازمان، ابتدا برخی از مفاهیم و تعاریف ارایه می شود؛ سپس تکنیک ها و ابزارهای مدیریت اخلاقی در سازمان مورد بررسی قرار می گیرد. این ابزارها و سازوکارها به طور کلی در برگیرنده تدابیر ساختاری، آموزش، تدوین خط مشی ها و تدوین منشور اخلاقی می شود. با مروری بر آثار ارایه شده در زمینه منشور اخلاقی این نتیجه حاصل می شود که در این مقاله ها و تحقیقات، عمدتا تمرکز بر چیستی و چرایی منشور اخلاقیات است و به فرایند تدوین منشور کم تر توجه شده است. لذا تاکید اصلی مقاله بر فرایند عملی تدوین منشور اخلاقی در سازمان می باشد. بدین منظور لازم است که هدف غایی سازمان، ارزش های اصلی سازمان، ذینفعان سازمان مورد توجه قرار گیرند و نکات لازم توجه در مورد هریک از ذینفعان سازمان مشخص و در تدوین منشور اخلاقی لحاظ شود. در این مقاله پس از تشریح این موارد، به طور نمونه یک منشور اخلاقی برای یک دانشگاه تدوین می شود.
    کلیدواژگان: اخلاقیات، اخلاق در سازمان، مدیریت اخلاق، ذینفعان سازمان
  • جهانگیر یدالهی فارسی، مجتبی حسینی صفحه 71
    تئوری مبتنی بر منابع، یکی از مهم ترین تئوری هایی است که در باب مزیت رقابتی در ادبیات مدیریت استراتژیک مطرح گردیده است. این تئوری برخلاف تئوری های سازمان صنعتی که مزیت رقابتی را حاصل عوامل بیرونی سازمان می دانستند، مزیت رقابتی را حاصل منابعی درونی سازمان دانسته، براین نکته تاکید می کند که سازمان ها به دلیل ناهمگن بودن منابعی که در اختیار دارند، می توانند به مزیت رقابتی پایدار دست پیدا کنند. دودیدگاه متفاوت در باب تئوری مبتنی بر منابع در ادبیات موضوع وجود دارد که تفاوت هایی از باب ماهیت و یا ویژگی ها در بین این دو به چشم می خورد. این دو دیدگاه از سوی دو دانشمند مختلف و مشهور در باب این تئوری ارائه گریده اند. در این مقاله با تشریح دو دیدگاه و تحلیل تمایزات آن ها یک جمع بندی در خصوص مزیت رقابتی مبتنی بر منابع ارایه می گردد.
    کلیدواژگان: مزیت رقابتی، منابع کمیاب، منابع ارزشمند
  • حبیب الله رعنایی کردشولی، سید فرامرز قرآنی صفحه 89
    این مقاله، با مرور روش شناسی های مورد استفاده در پژوهش های فرهنگ سازمانی، به این موضوع اشاره می کند که چارچوب ارزش های رقابتی از جمله مدل هایی است که بر مبنای آن می توان نسبت به پژوهش در حوزه فرهنگ سازمانی اقدام نمود. استفاده از این چارچوب در مطالعه فرهنگ سازمانی گویای نوعی حرکت به سمت فاصله گرفتن از رویکرد کیفی است که وجه مشخص اکثر پژوهش های فرهنگی محسوب می شود. با توجه به این که چارچوب مذکور از سوی تعداد قابل توجهی از پژوهشگران به کار گرفته شده، در این مقاله برخی از مهم ترین این مطالعات مورد اشاره قرار گرفته و با اشاره به ابعاد مختلف این موضوع و ویژگی های مثبت آن، تلاش شده است تا ضمن تشویق پژوهشگران به توسعه این الگو در حوزه مدیریت فرهنگ سازمانی، توجه مدیران و کارشناسان سازمان ها را نیز به ضرورت استفاده از این روش برای شناخت و تغییر فرهنگ سازمانی جلب نماید.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، چارچوب ارزش های رقابتی، فرهنگ همکاری
  • علی نقی امیری صفحه 161
    از آن جا که در هر سازمان لازمه تحقق اهداف سازمانی، هماهنگی رفتار افراد نسبت به هم در مسیری خاص است، از جمله ضروریات مطرح در توانایی مدیریت و مهارت های او جهت توفیق دراین وظیفه، شناخت و احاطه بر قوانین حاکم بر رفتار افراد می باشد؛ در غیر این صورت هماهنگی، کنترل وهدایت رفتار امری محال خواهد بود. در این مقاله، تلاش برآن است که ضمن بررسی نگرش های مختلف نسبت به تحلیل رفتارسازمانی، مانند نگرش های مبتنی بر عوامل درونی، نگرش های میتنی بر عوامل بیرونی، عوامل مبتنی بر نسبت درون وبیرون و تحلیل رفتار مبتنی بر اختیار؛ مدل تحلیل رفتار انسان بر اساس نظام فکری اسلامی تبیین گردد. در این مدل، مبانی نظام ادراکی و نظام رفتاری انسان نقش اختیار در رفتار و مبانی آن مورد بحث واقع شده است.
    کلیدواژگان: رفتار، عوامل درونی و بیرونی، علیت، نظام رفتاری
  • بررسی روش های مدیریت هزینه و انتخاب مناسب ترین روش مطالعه موردی شرکت واگن پارس اراک
    حبیب الله جوانمرد، رسول عاشری صفحه 182
    مدیریت هزینه یک سیستم برنامه ریزی و کنترل هزینه هاست که روش های متفاوتی برای ایجادآن وجود دارد. هر سازمانی با توجه به شرایط خودبایدروش مناسب تر را انتخاب کند.در مقاله حاضر، پس از مطالعه تحقیقات مختلف انجام شده در زمینه سیستم مدیریت هزینه نوین و روش های آن (هزینه یابی فعالیت، هزینه یابی هدفمند، هزینه یابی کایزن) سه معیار اساسی و مشترک در هر سه روش را شناسایی و شاخص های اثر گذار در هر روش را معرفی نموده؛ سپس اولویت هر شاخص را با استفاده از نظر خبرگان و کمی سازی از طریق فازی و همچنین روش AHP به دست آورده است. در ادامه، برای انتخاب مناسب ترین روش، مدل سازگاری (Degree of Adaptive) را مورد استفاده قرارداده و اطلاعات لازم را از جامعه مورد مطالعه(واگن پارس) تهیه نموده و مدل را آزمون نموده است و پس از به دست آوردن نتایج میزان سازگاری هر کدام از روش ها، روشی را که بالاترین میزان سازگاری را با ویژگی ها، فرایند و محصولات شرکت داشته، به عنوان مناسب ترین روش مدیریت هزینه به شرکت معرفی نموده، همچنین وضعیت هر کدام از شاخص ها را در هر سه روش برای شرکت تعیین و راه های ارتقای شرکت را برای نیل به هر یک از روش های مدیریت هزینه، ارائه نموده است.
    کلیدواژگان: سیستم مدیریت هزینه، هزینه یابی برمبنای فعالیت، هزینه یابی هدفمند، هزینه یابی کایزن، مدل سازگاری
|
  • Page 5
    Because of the expansion of the organizations and due to the increase of their role in the society, ethical and social subsequences of their operations and their effects on different stakeholders have become very important and serious. Therefore ethical and social performance of the organizations has numerous effects on organizations` overall performance. Today, society is more sensitive to organizations` activities than before; especially it would react immediately and in various ways against to organizations` unethical behavior. Thus, ethical and social attributes play a vital role in different managerial implications and models. Quality management is one of these and new models and theories of it emphasize on these attributes. Nowadays, quality management is not limited to internal organization environment, but it encompasses very extensive spherers including society and external environment of the organizations. In this paper, quality management, corporate social responsibility, work ethics, and the relationships of these important concepts, are addressed and therefore, necessary activities that organizations should do for promoting quality along with realizing corporate social responsibility, specified. At the end, some suggestions are provided for future studies
  • Survey of the impacts of all types of training on the productivity improvement of human resource in University of Tehran
    Page 6
    Abstract In the beginning years of the third Christian millennium, most organizations try to achieve a bigger share of the world trade. To achieve the goal they should increase their capabilities of competitiveness and it is done only through promoting the productivity of human resource. In this research, the impact of all types of training (presentation of information, simulation and on-the-job training) on the productivity of the human resource of University of Tehran is investigated and at the last, some applied recommendations for University of Tehran and its human resource are provided.
  • Page 7
    In this paper, in addition to a brief review of the attempts in guiding organization towards spirituality and establishment of ethics in organization, first some of the presented concepts and definitions, and second the techniques and the ethical management tools will be analyzed. Generally, these tools and mechanisms include structural measurement, education, policy formulation, and ethical charter formulation. Through a review on the ethical charters papers, we can see that the main focus in such papers in on the entity and cause of ethics charters and less attention is paid to the formulation of the ethics charters. Therefore, we mainly had emphasized the practical process of ethical charters formulation. Hence, it is necessary to include the ultimate goal of the organization, core values of the organization, the organization constituencies, and the related issues of each of these subjects. After describing these issues, as an example, we had formulated an ethical charter for an organization
  • Page 71
    Resource based view is on of the most important theories in strategic Management Literature in competitive advantage. In Industrial Organization theory competitive advantage depends on environmental factors but in resource based view, competitive advantage depends on internal organizational factors. In this paper we review two different theories and in this regard we propose a new view on competitive advantage determinants
  • Page 89
    This paper, reviews the methodology used in the researches of organizational culture and points out that the framework of competing values is among the models which can be used as a base for researching in organizational culture field. Using this framework in organizational culture studies indicates a sort of moving toward taking distance from qualitative approach which is feature of most cultural researches. Since the above mentioned framework had been used by a considerably high number of the researchers, the paper deals with some of the most important studies and points to different dimensions of the issue and its positive features, and tries to encourage the researchers to expand this pattern in the field of the management of organizational culture and attract the attention of the managers and experts of the organizations to the necessity of using this method to recognize and change the organizational culture
  • Page 161
    Since in an organization the requisite for aim achievement is individuals’ behavioral coordination in a certain route including necessities in managerial capabilities and skills in order to performing the tasks, recognition and familiarity with rules over individuals’ behaviors, otherwise it is impossible to control and conduct the behaviors. In this article, it is attempted to explain various attributes about organizational behavior analysis such as views based on internal factors, external factors, factors based on internal/external ratio, authority-based behavior analysis and analysis model of human behavior based on Islamic thinking system. Basics of conceptual system as well as human behavioral system are discussed in this model
  • Survey of methods of cost management and selection of the most appropriate method Case study: Arak pars wagon
    Page 182