فهرست مطالب

مجله مدیریت فرهنگ سازمانی
پیاپی 19 (بهار و تابستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/06/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • احمدعلی خائف الهی، مهدی معمارپور، پیمان متقی صفحه 5
    نتایج ممیزی برای مدیریت، درباره میزان مشارکت مدیریت منابع انسانی در تحقق اهداف استراتژیک سازمان باز خورد ایجاد می کند. ممیزی مدیریت منابع انسانی به طور هدفمند نشان می دهد که عملکرد مدیریت منابع انسانی تا چه حد درجهت بهبود بهره وری عمل می کند. هدف این مقاله، بررسی تفاوت میزان بهره وری سازمانی قبل و بعد از ممیزی مدیریت منابع انسانی در صنعت سیمان ایران است. نتایج این تحقیق نشان داد که بهره وری سازمانی پس از اجرای ممیزی مدیریت منابع انسانی، نسبت به قبل از آن بهبود یافته است. هم چنین مشخص شد که میزان شاخص توازن فعالیت های کاری خانوادگی پرسنل پس از ممیزی، تغییر معناداری نکرده است که در انتها به بررسی دلایل عدم تغییر مناسب این شاخص و راهکارهای ارتقای آن پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: ممیزی مدیریت منابع انسانی، بهره وری، غیبت شغلی، جایگزینی شغلی، صنعت سیمان ایران
  • سعید امام قلی زاده، سید رضا برقعی، حسن زارعی متین صفحه 37
    توانمندسازی نیروی انسانی به عنوان یک رویکرد نوین انگیزشی درون شغل به معنی آزاد کردن نیروهای درونی کارکنان و هم چنین فراهم کردن بسترها و به وجود آوردن فرصت ها برای شکوفایی استعدادها، توانایی ها و شایستگی افراد می باشد.
    تحقیق حاضر سعی دارد تا رابطه بین میزان مشارکت کارکنان در تصمیمات سازمانی را با توانمندسازی آنان در شرکت مخابرات استان مازندران بر طبق مدل توماس ولتهوس، مبنی بر چند وجهی بودن توانمندسازی با چهار بعد احساس شایستگی، احساس معنادار بودن، احساس خودسازماندهی یا انتخاب و احساس مؤثر بودن و هم چنین مدل وتن و کمرون با بعد اعتماد بررسی نماید. میزان مشارکت کارکنان نیز با استفاده از مدل ادوارد لاولر با سه بعد میزان نفوذ و کنترل، دسترسی به اطلاعات و تقویت کننده های سازمانی سنجش شده است.
    نتایج تحقیق تمامی فرضیات مبنی بر ارتباط معنادار بین مشارکت کارکنان در تصمیم گیری ها و توانمندسازی آنان را تایید کرد (در این تحقیق p-value مربوط به تمامی آزمون فرض ها بالاتر از 5 % به دست آمد)، هم چنین ضریب همبستگی بین میزان مشارکت کارکنان و توانمندسازی آنان 71/0 به دست آمده، که نشان دهنده ارتباط قوی بین این دو متغیر می باشد.
    کلیدواژگان: مشارکت در تصمیم گیری، توانمندسازی، احساس شایستگی، احساس معنا دار بودن، احساس خود سازماندهی
  • محمد رحمان پور، محمد جواد لیاقتدار، ابراهیم افشار صفحه 59
    امروزه فن آوری اطلاعات و ارتباطات به عنوان ابزاری توانمند، امور اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی بیش تر کشورهای جهان را تحت تاثیر قرار داده است. فاصله کشورهایی که از این فن آوری به عنوان محور توسعه برنامه های ملی خود استفاده می کنند و کشورهایی که به صورت مناسب از این پدیده استفاده نمی کنند، به شدت روبه افزایش است. بررسی آمارها و اطلاعات موجود کشورها در این زمینه، واقعیت مذکور را تایید می کند.
    بررسی وضعیت توسعه فن آوری اطلاعات و ارتباطات در ایران و جهان هدف پژوهش حاضر است. بدین منظور، با استفاده از روش توصیفی مقایسه ای به ارزیابی و بررسی این روند پرداخته شد. از شاخص های مربوط به زیر ساخت های مخابراتی و اینترنتی به عنوان معیار بررسی در این پژوهش استفاده شد. نتایج حاصل از تحلیل ها نشان داد که از جمله قطب های موفق در زمینه توسعه فن آوری اطلاعات و ارتباطات در جهان، آمریکا، اروپا و آسیای شرقی می باشند. جایگاه ایران نیز در مقایسه با کشورهای هم طراز، متوسط پایین ارزیابی شد.
    کلیدواژگان: توسعه، فن آوری اطلاعات و ارتباطات، ایران، جهان
  • سکینه بیگدلی، علی اصغر پورعزت صفحه 89
    بررسی نحوه تعامل دو خرده سیستم سیاسی و اداری در نمونه اعلی حکومت داری در طول تاریخ بشر، به طراحی و مدل سازی نمونه های برتر حکومت داری و اداره کمک می کند. مشخصات چنین الگویی را می توان به خوبی از سنت و کلام امام علی (ع) بازیابی نمود. سؤال اصلی تحقیق، بر نحوه تعامل دو خرده سیستم سیاسی و اداری در حکومت حق مدار علوی ناظر بوده، پژوهشگران برشناسایی ابعاد اثرگذار بر این تعامل تاکید داشته اند.
    این پژوهش در دو مرحله ابتدا با روش تحلیل محتوای کیفی نهج البلاغه و سپس طراحی مدل منطقی معرف مختصات خرده سیستم های سیاسی و اداری منطبق، بر اساس روش تحلیل منطقی انجام گرفته است. حاصل کار تدوین گزاره های بیست و نه گانه ای است که در پنج بخش طراحی شده اند. این گزاره ها بر اساس اصل مبنایی توحید و اصول موضوعه برابری مبتنی بر یکسانی در خلقت، آزادی و اختیار ناشی از همانندی در خلقت و قضایای مبنایی تناسب حق و تکلیف و تسهیل سیر کمال گرایی انسان بنیان نهاده شدند. سپس در جریان نظرسنجی از خبرگان حوزه های نظری گوناگون، دیدگاه های آنان نیز مورد بررسی قرار گرفت و در نهایت، تایید شد.
    با استناد به نهج البلاغه دو خرده سیستم سیاسی و اداری به گونه ای با یکدیگر تلفیق می گردند که هولوگرامی هماهنگ در جهت اهداف اصلی حکومت تشکیل شود. در این هولوگرام خرده سیستم سیاسی در پی تامین نظم، امنیت و عدالت مترصد تعیین رسالت، اهداف کلی و خط مشی های حکومت است. در حالی که خرده سیستم اداری عهده دار اجرای برنامه های مصوب خرده سیستم سیاسی است؛ به گونه ای که بتواند در پی تامین خواسته های خرده سیستم سیاسی، نیازهای به حق مردم را مطابق با دانش عملیاتی روز برآورده سازد.
    کلیدواژگان: خرده سیستم های سیاسی و اداری، حکومت حق مدار، عدالت رویه، ای، بازیگران اجتماعی، تنوع ضروری
  • اکبر حسن پور، روح الله نوری، مجتبی کیایی صفحه 119
    بدبینی سازمانی، یکی از موضوعات مهم رفتاری است که بر عملکرد کارکنان و در نهایت بر کارآمدی و اثربخشی سازمان مؤثر می باشد. این مقاله به مفاهیم اصلی بدبینی سازمانی و رابطه آن ها با دیگر مفاهیم سازمانی می پردازد. در ابتدا، مفهوم بدبینی از نگاه رویکردهای روان شناسی و منابع اسلامی مورد بررسی قرار گرفته، سپس ضمن تعریف بدبینی سازمانی، به متغیرهای تاثیرپذیر پیامدهای بدبینی در سازمان پرداخته می شود. در ادامه مدلی در مورد عوامل تاثیرگذار و پیامدهای آن ارایه می شود. این مدل از طریق انتخاب مجموعه ای از متغیرها می تواند به درک بدبینی سازمانی کمک نماید. در نهایت، نتایج حاکی از آن است، از آن جایی که بدبینی سازمانی ویژگی ذاتی نیست، می تواند به وسیله سازمان ها مدیریت شود.
    کلیدواژگان: بدبینی سازمانی، بدبینی از دیدگاه اسلام، رویکرد روان شناسی، رویکرد سازمانی
  • علی عطافر، سمیه محمودی صفحه 143
    شتاب روزافزون در انجام مطالعات و تحقیقات بازاریابی و اهمیت آن در تولید و مصرف عصر حاضر باعث شده است تا رضایت مشتری و تحقق خواسته او در صدر اهداف شرکت ها قرار گیرد. هدف اصلی این تحقیق بررسی گرایش خریداران در فرایند انتخاب و تصمیم گیری در بازار تلویزیون در شهر اصفهان می باشد.
    تحقیق حاضر از نظر نحوه گردآوری داده ها توصیفی پیمایشی و نوع تحقیق بر مبنای هدف، کاربردی است. جامعه آماری در تحقیق حاضر، خریداران تلویزیون در شهر اصفهان می باشند و نمونه گیری به شیوه تصادفی ساده انجام گرفته است.
    نتایج تحقیق نشان داد که ارزش، کارایی، حجم خرید، مزایا و تنوع در تصمیم خرید مشتریان در هنگام انتخاب تلویزیون مؤثر می باشد و عوامل فوق از عناصر اصلی و تعیین کننده گرایش خریداران در هنگام خرید محصولات می باشد. هم چنین عنصر ارزش رتبه اول را از دیدگاه خریداران در تصمیم خرید آنان کسب نمود. با توجه به نتایج حاصل از آزمون همبستگی، وجود رابطه معنادار بین ارزش و تنوع تایید نگردید.
    کلیدواژگان: گرایش خریدار، فرایند تصمیم گیری، رضایت مشتری
  • حمزه خواستار صفحه 163
    طی دهه های اخیر محققان سطح خرد سازمان برای درک رفتار فردی و گروهی تلاش زیادی کرده اند، در حالی که محققان سطح کلان برای درک رفتار سازمان ها و نهادها به تحقیق و مطالعه پرداخته اند. با این وجود، تحقیقات اندکی وجود دارند که در آنها تاثیر سازمان بر رفتار گروهی و فردی، یا تاثیر رفتار فردی و گروهی بر سازمان به عنوان یک کل مورد آزمون قرار گرفته باشد. انجام چنین تحقیقاتی می تواند منجر به ایجاد بینشی جدید در مسایل سازمان و مدیریت شده و راه را برای درک بهتر و صحیح تر سازمان و اجتماعات انسانی هموار سازد. در مقاله کنونی رویکرد چندسطحی که دیدگاه های خرد و کلان را با هم ترکیب کرده و دانش جامع تری از سازمان ها ایجاد می کند، معرفی شده است. بدین منظور، ابتدا مساله سطح تجزیه و تحلیل در تئوری های سازمان و مدیریت مطرح شده و سپس با ارایه یک مثال، کاربرد رویکرد چندسطحی نشان داده می-شود. در انتهای مقاله نیز مزایا و معایب اتخاذ این رویکرد در فراگرد ایجاد و توسعه تئوری های سازمان و مدیریت مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: تئوری سازمان، رویکرد چندسطحی، سطوح تجزیه و تحلیل، مدل های چندسطحی، تئوری خودکارآمدی
|
  • Ahmadali Khaef Elahi , Mahdi Memarpour, Peyman Mottaghi Page 5
    The results of audit provide feedback about the extent of human resources management participation in the realization of the strategic objectives of organization for management. Human resource management audit indicates to what extent human resources management performance is in the direction of productivity improvement. The aim of this article is study of different amount of organizational productivity, before and after human resources management audit in cement industry of Iran. The results of this research indicated that after human resources management audit, organizational productivity improved in comparison with previous human resources management audit. Also, it was cleared that amount of personnel work (business) and family activities balance index did not meaningfully changed after audit, and in the end, has been dealt with study reasons of proper change lack of this index and procedures of its promotion.
  • Saeed Emamgholizadeh, Seyed Reza Borghei , Hasan Zarei Matin Page 37
    Employee empowerment is a new approach of internal motivation of job means to free internal energy of employee and also provides opportunities for them to actualize their talent, abilities and competencies.Current research implemented within models of Votten and Kamron that implicate multi-dimensions of empowerment have four dimensions of feeling competent, feeling being Meaningful, self-determination and feeling effective and surveys model of Thomas Velthos and increasing dimension trust.Result has yield level of employee empowerment getting upper of mean in the total dimension psychological empowerment. The findings of this study have shown that higher levels of PDM are associated with significantly higher competence, meaning, impact and self-determination (p_value>0.05). A significant positive correlation was found between employees’ participation decisions making and total dimension empowerment. Coefficient correlation PDM and empowerment is 0.71 that indicates a strong relation between the two variables.
  • Mohammad Rahmanpour, Mohammad Javad Liaghatdar , Ebrahim Afshar Page 59
    Nowadays Information and Communication Technology(ICT) function as a powerful tool influencing human affairs including social, economical, cultural and political issues. Countries which invoke these technology are seriously developing much faster from those which make weaker steps. In this sense, it is useful to make comparison between the available statistics in Iran with those of other countries. This article, investigates the present day condition of ICT in Iran and the beyond. To survey this issue we had used descriptive – comparative method. Invoking indexes of telecommunication and internet duplicated by ITU and UNESCO. First of all kinds of development in some selected countries was take into account and then comparison was made between Iran and other countries which have the same position as Iran. The results showed that America, Europe, and East Asia are fundamentally more successful in ICT, internet and telecommunication as opposed of developing countries. Iran, too, gained low middle concerning the same countries. Of the factors making barriers, was insufficient knowledge of ICT, lack of comprehensive policy, and shortage of expertise.
  • Ali Asghar Pourezzat , Sakineh Bigdeli Page 89
    The investigation of relationship between political and administrative subsystems in the 'supreme model' of governance during history of humankind contribute to designing and modeling of better models of governance and administration. This model is retrieved in Imam Ali's words and manners. The present study seeks to investigate and describe the appropriate relationship between elected and appointed officials in the truth-centered government. The main question of this study is concerned with the way these two subsystems in Alavian truth-centered government interact with each other and researchers focus on identifying this interaction. To extract a good model based upon Nahjolbalagha, as the main text of this research, and bring forth the dominant criteria of the truth-centered government, the researchers enjoyed both content analysis and logical analytical methods. These two methods helped to categorize the main points of the text and collect them in a logical construction. The final logical model consists of 29 statements based upon five axioms of truth-centered approach government. Finally, it is concluded from this research that in the truth-centered government all of these interactions are interwoven and harmonized supporting principal goals of government rather than it’s the subsystems or social actors’ goals, while they are sub-optimized.
  • Akbar Hasanpour , Roohullah Noori, Mojtaba Kiaee Page 119
    Organizational cynicism is one of the most important behavioral issues that influences the performance of employees and the efficiency and effectiveness of an organization. This article contains the original concepts of organizational cynicism and it's relation to the other organizational concepts. First, the concept of cynicism and its related psychological and Islamic approaches are discussed. Then, along with the organizational cynicism definition, effected variables of cynicism in organizations are investigated. then a model about the influencing factors and the results of cynicism is designed. This model makes it easy to understand the antecedents of organizational cynicism with selecting a set of variables. Finally, it can be claimed that organizational cynicism can be handled by organizations, since it is not a inborn characteristic.
  • Ali Attafar , Somaye Mahmoodi Page 143
    Understanding customers’ needs and wants, through their view, will help to generate a stronger and more strategic focus on the achievement of marketing objective and customer satisfaction.This study is an applied research with descriptive analytical methodology. The research was carried out among buyer of Television sets in Isfahan The sample size was 195 which have been selected randomly from the population (customers).The results of research showed that value, viability, volume, virtue and variety had an influence on customer decision making. These elements are very important at determining buyer tendencies. Results of Freidman Test, about the relative importance of different elements of buyer disposition indicated that value is in the first rank of importance among other elements. Results of correlation test indicate that there isn’t any significant relationship between value and variety
  • Hamzeh Khastar Page 163
    During recent decades, researchers have attempted to understand individual and group level behavior, at micro levels while macro level researchers studied organizational and institutional level behavior. Yet few scholars have examined organizational effects on individual and group behavior and the effects of individual and group behavior on organization as a whole. Such a research can lead to a new vision in organization and management studies and make it easy to a better understanding of human organizations and communities. This article introduces multilevel approach which combines micro and macro approaches and establishes a more comprehensive knowledge of organizations. First, it reviews the problem of “level of analysis” in organizational and management theories. Then, the application of multilevel approach is shown by presenting an example. Finally the article discusses the barriers and benefits of this approach in the process of building and developing organization and management theories.