فهرست مطالب

مجله مدیریت فرهنگ سازمانی
پیاپی 3 (بهار 1382)

  • تاریخ انتشار: 1382/03/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نورمحمدیعقوبی، سید مهدی الوانی صفحه 5
    مهممترین چالشی که همواره کارگزاران بخش عمومی با آن مواجه هسنند، یاسخ به خواسته ها، انتظارات در حال تغییر شهروندانی است که بخش عمومی مشروعیت خود را از آنها کسب می کند. در راستای پاسخ به این خواسته هاست که مدبربت دولتی بابد در جستجوی شیوه های نوینی باشد که نوآوری مستمر در ارائه خدمات عمومی را برای شهروندان، به ارمغان آورد. کاربرد فناوری اطلاعات و ارلباطات جهت ارائه خدمات دولتی به جامعه که از آن تحت عنوان دولت الکترولیک نام می برند، ابتکار عمل جدیدی است که قصد دارد، تا زمینه دسترسی شهروندان به خدمات عمومی را از طربق رسانه های الکنرونیک فراهم کند و روابط مدیریت دولتی و شهروندان را به گونه ای جدبد یایه ریزی نماید. آنجه که در این نوشته می خوانید، طرح برخی از زوایای دولت إلکترونیک همچون سنخ شناسی دولت الکترونیک. مزایا و قلمرو دولت الکترونیک و چالمش های اجرای آن در کشورهای در حال نوسعه می باشد که به تشریح آن یرداخنه شده است.
    کلیدواژگان: مدیریت دولتی، دولت الکترونیکی، فن آوری اطلاعات و ارتباطات، شهروند و خدمات الکترونیکی، جامعه
  • صدیقه ببرن، علی اکبر فرهنگی صفحه 19
    بسیاری از صاحب نظران علت موفقیت و شکست نهادها را در تفاوت مدیریت آنها می دانند، چرا که به واقع مدیریت عضو حیات بخش هر سازمان محسوب می شود. امروزه با گسترش روزافزون نهادهای رسانه ای به ویژه، مطبوعات که یکی از اثرگذارترین سیستم های فرهنگی جامعه محسوب می شوند، وجود مدیران لایق و کارآمدی را می طلبد که بتوانند موفقیت این نهادها را تضمین نمایند. از آنجایی که یکی از علل اصلی توسعه نیافتگی رسانه ها و خصوصا مطبوعات کشور ما نیز به نوع ساختار سازمانی و شیوه نامطلوب مدیریت آنها بازمی گردد، لذا وجود پژوهشی بنیادی و کاربردی که بتواند با آسیب شناسی جریان مدیریت مطبوعات، به طرح نقایص، کاستی ها پرداخته و حداقل زمینه را برای اصلاح این نماد کلیدی جامعه فراهم آورد، ضروری می نماید. مقاله حاضر چکیده تحقیقی است که بدین منظور در قالب یک رساله دکتری تدوین شده است. فرضیه اساسی تحقیق این است که اثبات کند ساختار و شیوه مدیریت روزنامه ها درایران، فاقد ویژگی های اثر بخشی است. هدف از این تحقیق آن است که در ضمن بررسی ساختار با الگوهای نظری موجود، نحوه مدیریت آنها مورد ارزیابی قرار داده و در عین حال، رابطه و تعامل بین مدیریت مطبوعات را با مالکیت آنها بسنجد و در نهایت، با بررسی ضعفها و مشکلات موجود در مالکیت و مدیریت سازمان های مطبوعاتی کشور، راه حل های کاربردی و مناسب، به منظور اصلاح ساختار سازمانی و شیوه مدیریت مطبوعات و در جهت نزدیکتر ساختن آنها به استانداردهای مدیریت مطلوب، ارائه نماید. روش مورد استفاده در بخش میدانی این تحقیق، روش دلفی است. روش دلفی، روش پیش بینی رخدادهای آینده از طریق جمع آوری قضاوت گروهی از متخصصان و کارشناسان می باشد. به عبارت دیگر، روشی است که از مصاحبه و پرسشنامه چند مرحله ای استفاده می شود.
    کلیدواژگان: ساختار سازمانی، شیوه های مدیریت، وسایل ارتباط جمعی
  • دکترحسن زارعی متین، غلام رضا جندقی، بشری معینی صفحه 47
    با توجه به ییچیدگی و پویایی روز افزون عوامل محیطی و تغییرات بسیار سریع، سازمان های سنتی دیگر قادر به هماهنگی این تغیبرات نیستند و در حال نابود شدن می باشند از این رو، بحتث سازمان های یادگیرنده به عنوان ابزاری برای بقا و هماهنگی با این تغییرات مورد توجه بسیاری از سازمانها قرار گرفته است. آنچه می خوانید خلاصه ای از مبانی نظری و یافته های تحقیق است، پبرامون بررسی میزان یادگیری سازمانی مدارس. تحقیق حاضر با هدف بررسی میزان یادگیری سازمانی مدارس متوسطه دولتی و غیرانتفاعی انجام گرفته است. جهت تحقق هدف فوق یک فرضیه به شرح ذیل تدوین گردیده ((بین میزان یادگیری سازمانی مدارس متوسطه دولتی و غیر انتفاعی تفاوت وجود دارد)) جهت گرد آوری اطلاعات و یافتن ویزگی های سازمان (دبیرستان) یاد گیرنده از روش کتابخانه ای و برای بررسی میزان یادگیری سازمان از پزسشنامه ی محقق ساخته پس از تعییین روایی و پایانی استفاده شده است. یعنی میزان یادگیری سازمانی مدارس غیر انتفاعی کلیه ویژگی های بدست آمده بیش تر از مدارس دولتی است.
    کلیدواژگان: سازمان یادگیرنده، یارگیری سازمانی، مدارس دولتی، مدارس غیر انتفاعی
  • دکترسید رضا سیدجوا دین، مسعود الماسی صفحه 69
    مقاله حاضر حاصل تحقیقی میدانی است که هدف از ان تعیین کیفبت خدمات ارائه شده توسط سازمان تامین اجتماعی، از دیدگاه کارکنان آن سازمان می باشد بر این اساس در این پژوهش از مدل مقیاس کیفیت خدمات به منظور ارزیابی کیفیت خدمات سازمان تامین اجنماعی، به مشتریان خود استفاده شده است جامعه آماری ابن تحقیق کلیه کارکنان سازمان تامین اجتماعی شهر تهران و نمونه آماری 123 نفر از کارکنان آن سازمان میباشد. نتایج حاصل از این تحقبق نشان می دهد که کارکنان این سازمان خود بر این باور هستند که عملکرد سازمان کمتر از انتظارات مشتریان می باشد و در حقیقت ارائه دهندگان، خود، کیفیت خدمات ارائه شده را در سطح پایینی ارزیابی می کنند
    کلیدواژگان: کیفیت خدمات، مقیاس کیفیت خدمات، عوامل محسوس (شواهد فیریکی)، قابلیت اعتبار، پاسخگویی، اطمینان خاطر، همدلی
  • سید محمد مقیمی صفحه 95
    در ابن مفاله کوشش گردیده تا ضمن تشریح جایگاه سازمان های غبر دولتی و مشخصه های آن، چالشهایی که امروزه این نوع سازمان ها در فرآیند توسعهء پایدار با آن مواجه هستند مورد بررسی فرار گیرد سازمان های غیر دولتی برای.توانمند سازی خود حهت مقابله با جالشهای مورد بررسی ناچارند ظرفیتهای درو نی خود را افزایش دهند از آنجا که رویکرد کارآفرینی به عنوان راهکار اساسی مورد توجه سازمان های انتفاعی و غیر انتفاعی در دنیا است، لذا سازمان های غیر دو لتی بایستی ویژگی های سازمان های کارآفرینی را در خود ایجاد نمایند تا بتوانند یاسخگوی نیازهای شهروندان باشند. با توجه به این ملاحظات این ویژگی ها در سازمان های غیر دولتی مورد بررسی قرار گرفته است و در پایان نیز موانع داخلی و محیطی کارآفرینی در سازمان های غیر دولتی مورد نقد و بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: سازمان های غیر دولتی (NGOs)، سازمان های غیر دولتی وابسته به عامهء مردم، سازمان حمایتی ار تشکلهای مردمی، رهبری اجتماعی، چالش های سازمان های غبر دولتی، توانمند سازی سازمان های غیر دولتی، کارآفرینی سازمانی
  • منصور مومنی، علیرضا شاقوزایی صفحه 125
    لازمه اصلاح و بهبود بهره وری، انداره گیری و ارزیابی آن است. به کمک ارزیابی، چگونگی استفاده از منابع سنجیده می شود و روش های بهبود بهره وری کشف می گردد روش های متفاوتی برای اندازه گیری بهره وری در سطح مؤسسه توسط اقتصاددانان، مهندسین، مدیران و حسابداران ارائه شده است و همچنین محک زنی، تجزیه به عناصر و مقایسه مقادیر،واقعی، برنامه ریزی شده از رویکرد های هستند که برای تحلیل شاخصهای بهره وری بکار می روند. مقاله حاضر با استفاده از رویکرد شاخصها تکنیک AHP و مقایسه مقادیر واقعی و برنامه ریزی شده، بهره وری پروژه ها را مورد سنجش، اندازه گیری، تحلیل قرار داده و همراه با ارائه روش، یک متال موردی جهت تبیین هر چه بهتر این روش آورده است.
    کلیدواژگان: رو یکرد شاخصها، بهره وری زمان، بهره وری بودجه، بهره وری نیروی انسانی فرایند تجزیه، تحلیل سلسله مراتبی
  • محمد مهدی مظفری صفحه 141
    پدیده جهانی شدن و جهانی سازی همراه با بعضی عوامل دیگر نظیر تکنولوژی اطلاعات... ساختار سازمانها، سارمان کار فرایند تولید، سبستم روابط صنعتی (روابط کار) کشورهای مختلف جهان را تحت تاثیر قرار داده است. کشورهای آسیایی و اقیانوسیه نیز از این تاثیر بی نصیب نبوده اند. بعضی از تئورسینها روابط کار، در پاره ای از کشورهای منطقه عقیده داشته اند که از طریق گسترش عدالت اجتماعی در تنظیم قانون کار حمایتی (حمایت از کارگر) می توان توسعه افتصادی و اجتماعی جامعه را تضمین وتامین نمود. بعضی دیگر از کشورهای منطقه، بر این عقیده اند که عدالت اجتماعی ار طریق رشد و توسعه مداوم اقتصادی که اشتغال زاست و بیکاری را از بین می برد، رفاه ایجاد می نماید،تامین شود و تا رشد اقتصادی وجود نداشته باشد صحت از عدالت اجتماعی شعاری تو خالی بیش نیست. توسعه این دیدگاه و تسری آن به افکار سیاستمداران و گردانندگان کشورهای منطقه باعث اتخاذ راهبردهای متفاوتی از توسعه اقتصادی گردیده است و قطعا نتایج متفاوتی از رشد و توسعه را نیز به همراه داشته است.
    کلیدواژگان: روابط صنعتی، قانون کار، راهبرد توسعه صادرات، راهبرد، جایگزینی واردات، عدالت اجتماعی، کیفیت زندگی کاری، اشتغال، بیکاری، رفاه اقتصادی، کارگران دانش، صنایع کاربر، صنایع سرمایه بر، سرمایه گذاری مستقیم خارجی