فهرست مطالب

مجله مدیریت فرهنگ سازمانی
پیاپی 5 (بهار 1383)

  • تاریخ انتشار: 1383/03/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • صدیقه خورشید، محمدسعید تسلیمی، کامبیز بدیع، کارو لوکس، احمد جعفرنژاد صفحه 5
    رتبه بندی و انتخاب پروژه های تحقیقاتی یک وظیفه نسبتآ متداول، دشوار و پیچیده شوراهای تخصصی و پژوهشی در مراکز تحقیقاتی و دانشگاهی است. پیچیدگی آن از ملاحظه تاثیر بیش از یک معیار بر روی هر پروژه، و مشارکت تصمیم گیرندگان متعدد درفرآیند رتبه بندی و انتخاب پروژه های تحقیقاتی بر مبنای معیارهای متعدد نشات می گیرد تصمیم گیرندگان؛ رجحان های خویش درباره میزان اهمیت معیارها و میزان تامین معیارها توسط پروژه های تحقیقاتی را بیان می دارند. قضاوت تصمیم گیرندگان مشتمل بر دانش مبهم، نامعلوم آنها است که از طریق،واژه های زبانی بیان می گردد. تئوری مجموعه فازی انعطاف پذیری مورد نیاز برای نمایش عدم اطمینان ناشی از فقدان دانش را فراهم می کند و می تواند موضوع عدم اطمینان و نادقیقی واژه ای را اداره کند و برای اداره اطلاعات نادقیق در مسائل تصمیم گیری دنیای واقعی که ارزش معیارها و گزینه ها و... دقیقا تعیین نمی شوند؛ بکار رود. از این رو تحت محیط تصمیم گیری که ارزش معیارها و پروژه های تحقیقاتی به صورت مبهم و نامعلوم بیان شده باشد؛ می توان برای حل مساله رتبه بندی و انتخاب پروژه های تحقیقاتی؛ از روش های تصمیم گیری با TOPSIS با داده فازی مورد ملاحظه قرار گرفته است. تکنیک تصمیم گیری TPOSIS فازی بر اساس اصلی بنیان گذاشته شده است که بدیل انتخاب شده باید دارای کمترین فاصله از راه حل ایده آل مثبت و بیشترین فاصله از راه حل ایده آل منفی باشد. این اصل در فرآیند تصمیم گیری انسان؛ یک اصل شهودی و پذیرفتنی است.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری گروهی، عدم اطمینان، رتبه بندی، انتخاب پروژه های تحقیقاتی
  • ابوالحسن فقیهی نور، محمد یعقوبی صفحه 43
    دولت الکترونیکی یا ارائه خدمات دولتی با استفاده از فناوری های اطلاعات از جمله اینترنت، آغازگر مرحله جدیدی از حیات مدیریت بخش عمومی است که از واپسین سال های هزاره دوم میلادی مورد توجه تئوری پردازان مدیریت و کارگزاران بخش عمومی قرار گرفته است و هم اکنون توانسته است جایگاه خود را به خوبی در میان برنامه اصلاحات مدیریت بخش عمومی باز نماید. سئوالی که در این میان قابل طرح می باشد آن است که چرا کارگزاران بخش عمومی استقرار دولت الکترونیکی را در دستور کار خویش قرار داده اند و به عبارتی دیگر دلایل گرایش آنها به کاربرد فناوری اطلاعات جهت ارائه خدمات بخش عمومی در چیست آن چه که در این مقاله می خوانید برخی از دلایلی است که ضرورت گرایش مدیریت بخش عمومی به الگوی دولت الکترونیکی را تشریح می کند.
    کلیدواژگان: دولت الکترونیک، فناوری اطلاعات، تجارت الکترونیک، مدیریت، مدیریت بخش عمومی، بخش خصوصی، کار آمدی
  • اسفندیار سعادت، مصطفی علی میری صفحه 45
    این مقاله تعدادی از روندهابی را که در طی دو دهه گذشته بر حوزه مدیریت عمومی تاثیرگذار بوده است مورد بررسی قرار می دهد. مفاهبم این روندها برای مدیریت سازمان های عمومی و روابط بین شهرو ندان، مقامات دولتی مورد توجه هستند. همچنین مهارت و توانایی های نوینی را که مورد نیاز کارگزاران بخش عمومی در آینده است آشکار می سازد و مفهوم جدبدی را از رهبری که متفاوت با رهبری سنتی است مطرح می نماید.
    کلیدواژگان: نا بهنجاری درک معنای تاریخی، رهبری مشترک، رهبری توانبخش، رویکرد درون به برون، رویکرد وارونه
  • حسین صفری، فریدون قاسم زاده، محمدرضا مهرگان صفحه 57
    آنچه که امروزه بعنوان یک ضرورت برای مدیران به اثبات رسیده است، لزوم استفاده از مدیریت استراتژیک جهت ادامه حیات در محیط های پیجیده و متغیر کنونی می باشد. مدیریت استراتژیک عبارتست از تدوین استراتژی مناسب جهت تحقق اهداف بلند مدت در شرایط متحول و متغیرکاری. فرآیند مدیریت استراتژیک شامل مراحل تدوبن، اجرا و ارزیابی استرا تژی می باشد. در مرحله تدوین، ابتدا موقعیت استراتژیکی یک شرکت شناسایی می شود و سپس استرسم منطقه راتژی متناسب با آن موقعیت تعریف می گردد. عمده کار این مقاله مربوط به قسمت اول مرحله تدوین استراتژی یعنی شناسایی موقعیت استراتژیکی می باشد. روش موجود برای تعیین موقعیت استراتژیکی، روش swot در قالب تجزیه و تحلیل محیط داخلی و خارجی که معمولا کار زمانبری است در این مقاله تکنیکی جدید و ابتکاری تحت عنون تکنیک چهار مرحله ای دلتا در جهت شناسایی موقعیت استراتژیکی معرفی میگردد مراحل چهار گانه این تکنیک عبارتند از غربال سازی شاخص ها مدل دلتا اولویت بندی شاخص های تایید شده با استفاده از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی فازی (FAHP)رسم منطقه موجه تار عنکبوتی برای استراتژی های مدل دلتا و تعیین موقعیت استراتژیکی در نمودار سه بعدی در ضمن این تکنین بر اساس مدل دلتا طراحی شده است.
    کلیدواژگان: موقعیت استراتژیک، آزمون فرض فازی، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی مدل دلتا، شرکتهای فراهم کننده خدمات اینترنتی (ISP)، مدل دلتا
  • سید محمد مقیمی صفحه 77
    در این مقاله تلاش گردیده تا ضمن تبیین جایگاه انقلاب کارآفرینانه در تغییر و تحولات جهانی مفهوم کار آفرینی و ویژگی های کارآفرینان از دیدگاه صاحبنظران و همچنین مزیت هایی که کارآفرینی برای جوامع ایجاد می نماید، مورد بررسی قرار گیرد و سپس نقش مدیریت کارآفرینانه در ایجاد سازمان کارآفربن با توجه به صلاحیتها و مهارتهایی که مدیران باید در سازمان های امروزی دارا باشند مورد تحلیل قرار گرفته است. در بخش دیگر این مفاله با ارائه مدلی از عوامل تعیین کننده محیطی به بررسی ابعاد محیطی کارآفرینی پرداخته ایم و در پایان نیز با توجه به اهمیت فرهنگ در ایجاد وتوسعه کارآفرینی، تاثیرات فرهنگ بر کارآفرینی مورد تحلیل قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: کارآفر ینی، مدیریت کارآفرینانه، کارآفرینی سازمانی، عوامل محیطی، فرهنگ، فرهنگ ملی
  • علی نقی امیری صفحه 109
    نظارت، یکی از با اهمیت ترین فرآیند هایی است که هر سازمان برای تضمین بقا، و اطلاع از کیفیت عملکرد و اجرای دقیق برنامه های خود، به آن احتیاج دارد. اطلاعات بدست آمده از فرایند نظارت، به عنوان بازخورد ضمن ایجاد هشیاری در مدیران، به صحت و سلامت روند عملیات و فعالیتهای سازمان، کمک قابل توجهی می نماید. این مقاله حاصل تحقیقی میدانی است که هدف از آن تعیین کیفیت نظارت بر عملکرد مدیران کاروان های حج تمتع و ارائه الگویی اثربخش در این رابطه می باشد. جهت تحقق هدف فوق سه فرضیه ی اصلی به صورت «بین متغیرهای رفتاری، ساختاری و زمینه ای با نظارت اثربخش بر عمکرد مدیران کاروان های حج تمتع، رابطه ی معنی داری وجود دارد» مطرح گردیده است. برای گرد آوری اطلاعات از روش کتابخانه ای و نبز پرسشنامه استفاده شده است.
    کلیدواژگان: نظارت اثربخش، ساختار، زمینه، رفتار، عملکرد، عملکرد مدیران، آئین حج
  • کریم حمدی، حسن اسماعیلی بیدهندی صفحه 147
    در این مقاله ضمن بررسی موضوع ارتباط میان خواسته، مشتری و بررسی دیدگاه های مختلف درباره این موضوع، ویژگی های متفاوت عناصر چرخه تکامل مدیریت بازاریابی، نقش آنها در چگونگی تحول در مدیریت بازار، تبیین گردیده است، همچنین چالش اساسی پیش روی مدیریت بازاریابی، یعنی تهیه ترکیب عناصر آمیخته بازاریابی به همراه بررسی نحوه شکل گیری و پیدایش این مفهوم (آمیخته بازاریابی)، مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. سرانجام «جنبش اصلاحی در مدیریت بازار»، به عنوان واژه معروف مدیریتی دهه اخیر معرفی گردیده، آنجا که تحول در مدیریت بازار درصدد پر کردن خلاء ناشی از رکود نسبی علم مدیریت بازاریابی است.
    کلیدواژگان: مدیریت بازاریابی، تحول در مدیریت بازار، آمیخته بازار یابی، جنبش اصلاحی