فهرست مطالب

مدیریت فرهنگ سازمانی - پیاپی 38 (زمستان 1394)

مجله مدیریت فرهنگ سازمانی
پیاپی 38 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/22
  • تعداد عناوین: 14
|
  • محسن کرمی*، سید مهدی الوانی، مهدی خیراندیش، حمید زارع صفحات 973-993
    در عصر حاضر توفیق سازمان ها در گرو مدیریت صحیح دانش سازمانی است، اما اغلب پیاده سازی موفق مدیریت دانش نیازمند عواملی است که عوامل حیاتی موفقیت مدیریت دانش خوانده می شوند. شناسایی این عوامل حیاتی می تواند کسب وکارها را در برنامه ریزی، پیاده سازی و اجرای مدیریت دانش یاری دهد. لذا این پژوهش با طراحی مدلی مفهومی با رویکرد عوامل حیاتی موفقیت به دنبال شناسایی و اولویت بندی عوامل حیاتی موفقیت در صنایع خودروسازی و کاهش احتمال شکست پیاده سازی سیستم مدیریت دانش است. پس از بررسی متون نظری تحقیق، از بین شاخص های متعدد، 26 شاخص متناسب با صنعت مورد پژوهش و با نظر خبرگان انتخاب، و در پنج بعد دسته بندی شدند. نتایج پس از جمع آوری پرسشنامه ها و تجزیه وتحلیل داده ها، ضمن تایید همه مولفه ها، نشان داد مولفه فرهنگ در اولویت اول قرار دارد و عوامل سازمانی، فناوری اطلاعات، اهداف و راهبردها و مدیریت منابع انسانی به ترتیب، در اولویت های بعدی قرار دارند.
    کلیدواژگان: پیاده سازی سیستم مدیریت دانش، صنایع خودروسازی گروه بهمن، عوامل حیاتی موفقیت، مدیریت دانش
  • عباس نرگسیان، یاشار دیندار، داریوش طهماسبی آقبلاغی* صفحات 995-1017
    پژوهشگران در این مقاله رابطه بین ابزارهای بازاریابی سیاسی و انسجام ملی را بررسی کرده اند و به دنبال پی بردن به این مسئله اند که در صورت وجود رابطه بین این دو متغیر، ماهیت آن چگونه است. جامعه آماری پژوهش حاضر، شهروندان منطقه 6 شهر تهران است. برای گردآوری داده ها از ابزار پرسشنامه و برای سنجش روایی سوال ها، روایی محتوا و روایی سازه بررسی شد. برای سنجش اعتبار محتوای پرسشنامه نظرهای پژوهشگران، استادان دانشگاهی و کارشناسان خبره به کار گرفته شد. سنجش روایی سازه نیز با کمک تحلیل عاملی تاییدی و با نرم افزار لیزرل انجام گرفت. مدل مفهومی پژوهش متشکل از ابزارهای مدرن بازاریابی سیاسی به عنوان متغیر مستقل، انسجام ملی به عنوان متغیر وابسته و مشارکت سیاسی و اعتماد عمومی به عنوان متغیرهای مداخله گر است. نتیجه حاصل از پژوهش تاثیر معنادار ابزارهای مدرن بازاریابی سیاسی بر انسجام ملی را تایید می کند.
    کلیدواژگان: ابزارهای مدرن بازاریابی سیاسی، اعتماد عمومی، انسجام ملی، مشارکت سیاسی
  • محمدرضا اردلان*، اصغر اسکندری صفحات 1019-1040
    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر مولفه های رهبری تیمی عمل محور بر توسعه هم افزایی تیمی با نقش میانجی یادگیری فردی و مهارت های تیمی انجام گرفته است. روش تحقیق توصیفی- همبستگی و از نوع تحلیل مسیر است. جامعه آماری شامل همه کارکنان اداره کل امور مالیاتی استان همدان به تعداد 518 نفر است و حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 221 نفر تعیین شد. برای گردآوری داده ها چهار پرسشنامه رهبری تیمی عمل محور، یادگیری فردی، مهارت های تیمی و هم افزایی تیمی به کار گرفته شد. برای تعیین روایی پرسشنامه ها تحلیل عاملی تاییدی انجام گرفت و به منظور سنجش میزان پایایی ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شد، که این ضریب برای پرسشنامه ها به ترتیب، 87/0، 91/0، 90/0 و 89/0 برآورد شد. داده ها پس از جمع آوری با نرم افزارهای آماری SPSS و Amos تحلیل شد. نتایج نشان داد اثر مستقیم مولفه های رهبری تیمی عمل محور شامل مدیریت وظیفه گرا، کارآمدی تیمی و حمایت از خودمختاری فردی بر یادگیری فردی، مهارت های تیمی و هم افزایی تیمی مثبت و معنادار است. همچنین، اثر غیرمستقیم این مولفه ها بر هم افزایی تیمی با میانجی گری یادگیری فردی مثبت و معنادار است. افزون بر این، اثر غیرمستقیم هر سه مولفه یادشده بر هم افزایی تیمی با میانجی گری مهارت های تیمی مثبت و معنادار است.
    کلیدواژگان: رهبری تیمی عمل محور، مهارت های تیمی، هم افزایی تیمی، یادگیری فردی
  • حمیدرضا حسن زاده، سعید خزایی، آیدا مهاجری* صفحات 1041-1064
    وجود فشار بر صنایع برای رقابت موفقیت آمیز، اهمیت وافری به توانایی درک آینده را از می دهد. از طرفی، بخش تولید از ارکان مهم اقتصادی هر کشور است. در این راستا، هدف این پژوهش، طراحی مدلی از عوامل کلیدی موثر بر آینده تولید در جمهوری اسلامی ایران است. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر نحوه گرد آوری داده ها، توصیفی از شاخه پیمایشی است. در این پژوهش فیش های تحقیق، بررسی نظر خبرگان و پرسشنامه برای گردآوری داده ها به کار گرفته شد؛ بدین گونه که با مطالعات کتابخانه ای، 31 عامل کلیدی موثر بر آینده تولید شناسایی و بنابر نظرهای هفت نفر از استادان و خبرگانی که توامان در حوزه های آینده نگاری و تولید صاحب نظر بودند، نه عامل دیگر اضافه و در قالب هشت بعد دسته بندی شدند. سپس، پرسشنامه هایی مشتمل بر همه عوامل، پس از تایید روایی توسط هفت نفر از استادان و خبرگان، میان 121 نفر از جامعه کارشناسان حوزه آینده نگاری و تولید در تهران بر اساس روش نمونه گیری گلوله برفی تا رسیدن به مرحله اشباع توزیع شد. در مرحله پایایی سنجی، چهار عامل و در مرحله تجزیه وتحلیل داده ها با روش تحلیل عاملی تاییدی چهار عامل دیگر از عوامل حذف شد. در نهایت، مدلی از عوامل کلیدی موثر بر آینده تولید طراحی شد.
    کلیدواژگان: آینده تولید، عوامل کلیدی، مدل
  • سعید صحت، محسن یاراحمدی* صفحات 1065-1090
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر رهبری استراتژیک بر عملکرد شرکت های تکنولوژی محور پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. به منظور تحقق این هدف روش پژوهش تلفیقی به کار گرفته شد. به منظور شناسایی ابعاد و مولفه های رهبری استراتژیک روش دلفی به کار گرفته شد (کیفی). برای بررسی تاثیر رهبری استراتژیک بر عملکرد، روش پیمایش به کار گرفته شد (کمی). جامعه آماری پژوهش در مرحله کیفی، خبرگان حوزه رهبری و مدیریت است. بر اساس روش نمونه گیری قضاوتی 24 نفر انتخاب شد. در مرحله کمی، جامعه آماری پژوهش شامل چهار صنعت خودرو، دستگاه های برقی، شیمیایی، و مواد دارویی است. برای انتخاب شرکت ها روش نمونه گیری دردسترس به کار گرفته شد که داده های 42 شرکت بررسی شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه و داده های دست دوم استفاده شد. برای تحلیل داده ها، مدل سازی معادلات ساختاری به روش حداقل مربعات جزئی اجرا شد. بر اساس تحلیل نتایج دلفی، مدلی برای رهبری استراتژیک با سه بعد و 18 مولفه ترسیم شد. نتایج مرحله کمی نشان داد که سه متغیر قابلیت های فردی، سازمانی و محیطی رهبری استراتژیک در مجموع، 2/29 درصد از تغییرات عملکرد را توضیح می دهند. در پایان، بر اساس یافته های پژوهش پیشنهادهایی مطرح شده است.
    کلیدواژگان: استراتژی، تکنولوژی، عملکرد شرکت، رهبری استراتژیک، مدیریت استراتژیک
  • مرتضی اکبری*، فاطمه دلبری راغب، عاطفه ذوالفقاری، ابوالفضل کلانکی، سمیرا رازی صفحات 1091-1112
    کارآفرینی در پیشرفت علم و فناوری در کشور نقش راهبردی ایفا می کند. رشد و توسعه کارآفرینی، مستلزم سیاست گذاری و نیازمند شناخت دقیق وضعیت موجود حوزه این دانش در کشور است. نقشه علم نیز، ابزاری برای شناخت سیاست گذاران است. پژوهش حاضر با هدف ترسیم نقشه دانش کارآفرینی ایران بر مبنای سرشماری مقالات علمی-پژوهشی فارسی در ایران طی سال های 1380 تا 1391 انجام گرفته است. روش پژوهش توصیفی و تحلیل محتوای کمی است. جامعه آماری این تحقیق همه مقالات علمی و پژوهشی فارسی چاپ شده در حوزه کارآفرینی است که با نمونه گیری تصادفی و در دسترس بر اساس نام مقالات و واژگان کلیدی این مقالات، از پایگاه علمی SID گردآوری شد، تعداد نمونه 219 مقاله علمی-پژوهشی بود. ابزار تحقیق چک لیستی بر اساس متون تحقیق و نظر خبرگان بود. اطمینان از قابلیت اعتماد ابزار با نظرهای خبرگان و بررسی مجدد موارد کدگذاری شده حاصل شد. داده ها با نرم افزار پاژک تحلیل شد. نتایج نشان داد بیشترین تعداد مقالات چاپ شده در حوزه های «کارآفرینی سازمانی» و «کارآفرینی فردی» هستند. مجله های «توسعه کارآفرینی» و «اقتصاد و تجارت نوین» بیشترین اشتراک و مجله های «پژوهش های زنان» و «دستاوردهای روان شناختی» کمترین اشتراک را در مقاله های چاپ شده با موضوع های صنعت، کشاورزی و خدمات در حیطه کارآفرینی دارند.
    کلیدواژگان: علم سنجی، کارآفرینی، مقالات علمی، پژوهشی، نقشه های علم
  • سید محمد میرکمالی، ابراهیم مزاری *، کبری خباره، سودابه ذوقی پور صفحات 1113-1133
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل استرس زای شغلی اعضای هیئت علمی دانشگاه بیرجند و رابطه آن با کیفیت زندگی کاری آنان انجام گرفته است. روش پژوهش توصیفی- همبستگی است که با به کارگیری فرمول نمونه گیری کوکران و روش نمونه گیری تصادفی ساده، حجم نمونه 136 نفر تعیین شد. پرسشنامه های استرس شغلی (HSE)، با ضریب پایایی 90/0 و کیفیت زندگی کاری با ضریب پایایی 91/0 به کار گرفته شد. داده ها با آزمون های کولموگروف- اسمیرنوف، تحلیل عاملی اکتشافی، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام تحلیل شد. نتایج نشان داد عوامل استرس زای شغلی تقاضا، حمایت مسئولان و همکاران، نقش، کنترل و ارتباط بوده است. ابعاد کیفیت زندگی کاری اعضای هیئت علمی نیز، قانون گرایی در سازمان، پرداخت منصفانه و کافی، توسعه قابلیت های انسانی، تامین فرصت رشد و امنیت، فضای کلی زندگی، محیط کار ایمن و بهداشتی و یکپارچگی و انسجام اجتماعی است. استرس شغلی و کیفیت زندگی کاری (33/0- =r) در سطح معناداری 01/0 با یکدیگر رابطه معکوس و معنادار داشته اند، همچنین، تقاضا (35/0-=r)، کنترل (30/0- = r) و نقش (11/0- =r)، به عنوان عوامل استرس زای شغلی با کیفیت زندگی کاری همبستگی معکوس داشته اند. در نهایت، از میان عوامل استرس زای شغلی، تقاضا و کنترل با کیفیت زندگی کاری اعضای هیئت علمی، همبستگی چندگانه معنا دار داشته اند و 17/0 درصد از تغییرات آن را پیش بینی می کنند.
    کلیدواژگان: استرس شغلی، اعضای هیئت علمی، پرسشنامه استرس شغلی (HSE)، کیفیت زندگی کاری
  • رمضان جهانیان*، سمیرا حسینی صفحات 1135-1157
    این پژوهش با هدف بررسی نقش جو سازمانی بر میزان بهره وری کارکنان در آموزشکده های فنی و حرفه ای استان تهران انجام شد. روش تحقیق حاضر توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کارکنان آموزشکده های فنی و حرفه ای استان تهران به تعداد 1500 نفر و نمونه پژوهش 305 نفر از کارکنان به روش تصادفی ساده بر اساس فرمول کوکران انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری، یکی پرسشنامه جو سازمانی هالپین و کرافت، و دیگری پرسشنامه بهره وری اچیو که توسط گلداسمیت و همکاران طراحی شد. روایی ابزارها با نظرسنجی صاحب نظران تایید شد. پایایی پرسشنامه ها نیز با آلفای کرونباخ به ترتیب برابر با 87/0و 85/0 تایید شد. به منظور بررسی رابطه متغیرهای تحقیق آزمون ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون اجرا شد. نتایج نشان داد بین ابعاد جو سازمانی یعنی روحیه گروهی، علاقه مندی به کار، ملاحظه گری در محیط کار، صمیمیت بین کارکنان، مزاحمت در محیط کار، فاصله گیری در محیط کار، نفوذ و پویایی مدیران، ارزش گذاری به تولید دانش و بهره وری کارکنان رابطه مثبت و معنادار وجود دارد.
    کلیدواژگان: آموزشکده های فنی و حرفه ای، بهره وری، جو سازمانی، کارکنان
  • محمدحسین مقدسان*، محمد علی سرلک، آسیه اندیشمان، اکبر بهمنی صفحات 1159-1178
    روایتگری سازمانی سال هاست که در علم مدیریت بارها مورد بحث قرار گرفته، و از مزایای به کارگیری آن در سازمان فراوان گفته شده است، ولی متاسفانه در پژوهش های داخلی فقط یک تحقیق در این زمینه شایان توجه بوده است. با توجه به خلا نظری یادشده، بر آن شدیم شیوه بهره گیری از مهم ترین موضوع های مطرح در مدیریت، یعنی فرهنگ، اخلاق و معنویت را از روایتگری سازمانی، شرح دهیم. در این پژوهش قدرت بهره گیری از روایتگری توسط رهبران و در نتیجه انتقال آن ها به فرهنگ سازمانی طوری است که اعضای سازمان ارتباط با یک جامعه بزرگتر و هدف عالی تر را احساس کنند. این پژوهش از نوع مطالعات توصیفی و کاربردی است. دو فرضیه پژوهش تاثیر روایتگری در ایجاد فرهنگ اخلاق مدار و معنوی است و ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه است، روایی محتوا و پایایی با محاسبه آلفای کرونباخ تایید شد. جامعه پژوهش کارکنان صنعت برق است و تعداد نمونه 131 نفر برآورد شد. تحلیل اطلاعات به وسیله نرم افزارهای SPSS و لیزرل انجام گرفت و برای آزمودن فرضیه ها از آزمون تی یک طرفه و بر اساس آن فرضیه های پژوهش به میزان 95 درصد تایید شد. امید است پژوهش یادشده با منابع غنی به کارگرفته شده در آن، فتح بابی بر تحقیقات آتی مبحث مغفول مانده روایتگری سازمانی باشد.
    کلیدواژگان: داستان سرایی، روایتگری، رهبری، فرهنگ اخلاقی، معنویت
  • عاطفه پورحاتمی *، حسن زارعی متین، بهزاد حیاتی، مهدی عطایی صفحات 1179-1200
    فراموشی سازمانی مفهومی جدید است که مدتی است به متون نظری سازمان و مدیریت وارد شده و مورد توجه محققان در این عرصه قرار گرفته است. در پژوهش پیش رو اثر فراموشی سازمانی (هدفمند و غیرهدفمند) بر فرایند یادگیری سازمانی بررسی شده است. پژوهش حاضر از نظر روش توصیفی و از نوع پیمایشی و از منظر هدف کاربردی است. برای جمع آوری داده ها پرسشنامه های محقق ساخته یادگیری سازمانی و فراموشی سازمانی به کار گرفته است. جامعه مورد بررسی همه مدیران و کارشناسان دفتر مرکزی جهاد دانشگاهی شهر تهران و نمونه پژوهش نیز طبق فرمول کوکران 127 نفر است که به روش تصادفی ساده از جامعه آماری انتخاب شدند. نتایج حاکی از آن است که فراموشی سازمانی هدفمند اثر مثبت و معنادار بر فرایند یادگیری سازمانی دارد، در حالی که فراموشی سازمانی غیرهدفمند بر مراحل فرایند یادگیری سازمانی اثر معنادار نداشته است. در ادامه نیز اثر فراموشی سازمانی هدفمند و غیرهدفمند بر متغیرهای گوناگون اندازه گیری شد. برای مثال مشخص شد فراموشی سازمانی هدفمند بر نشر دانش، عملکرد دانش و بازنگری نتایج اثر معنادار و مثبت دارد. همچنین، نتایج نشان داد فراموشی سازمانی غیرهدفمند بر متغیرهای یادشده اثر معنادار نداشته است.
    کلیدواژگان: بازنگری نتایج، عملکرد دانش، فراموشی سازمانی هدفمند، فراموشی سازمانی غیرهدفمند، نشر دانش
  • مرضیه سادات حسینی، معصومه شامی، حسین خنیفر* صفحات 1201-1221
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی و مطالعه ابعاد مدل OEM در آموزش های ضمن خدمت نواحی آموزش وپرورش استان قم با به کارگیری روش تحقیق توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری این تحقیق معلمان شرکت کننده در دوره های آموزش ضمن خدمت است. نمونه به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه است. پایایی پرسشنامه با آلفای معادل 972/0 تایید شد. جهت بررسی فرضیه ها، آزمون تی تک نمونه اجرا شد. نتایج نشان داد آموزش های ضمن خدمت بر اساس ابعاد مدل OEM مطلوب نیست. ضمنا، ابعاد مدل بر اساس آزمون فریدمن رتبه بندی شد که طی آن، بعد برون دادها از سایر ابعاد نامطلوب تر ارزیابی شد. همچنین، ویژگی های جمعیت شناختی با به کارگیری آزمون کای دو، مقایسه و مشخص شد فراگیرانی که مدرک تحصیلی لیسانس دارند، نسبت به سایر افراد، آموزش های ضمن خدمت را مطلوب تر ارزیابی کرده اند.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی، آموزش ضمن خدمت، برون دادها، پیامدها، درون دادها، فرایندها
  • تورج حسن زاده ثمرین*، حسن نیکرو احمدگورابی صفحات 1223-1243
    این پژوهش تاثیر عدالت سازمانی بر فضیلت سازمانی در شهرداری رشت را بررسی و تبیین می کند. بررسی رابطه بین عدالت سازمانی و فضیلت سازمانی و توصیف متغیرهای آن ها از مبانی نظری هدف این پژوهش است. فرض اساسی این پژوهش این است که آیا بین عدالت سازمانی و فضیلت سازمانی رابطه مثبت و معنادار وجود دارد و متغیرهای عدالت سازمانی می توانند تغییرات فضیلت سازمانی را تبیین کنند. برای این منظور از جامعه آماری 927 نفری کارمند مناطق پنج گانه شهرداری رشت، 248 نفر به عنوان نمونه تعیین شد که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری پرسشنامه 37 سوالی بوده است. در این تحقیق به منظور آزمون فرضیه های مرتبط با مدل مفهومی پیشنهادی، روش های آمار استنباطی به کار گرفته شده است. در روش آمار استنباطی تحلیل همبستگی و تحلیل رگرسیون انجام گرفت. نتایج آزمون همبستگی میان متغیرهای تحقیق نشان می دهد مقدار عدد معناداری مشاهده شده برای همه مولفه های عدالت سازمانی، از سطح معنا داری استاندارد (05/0a=) کمتر است و رابطه معنادار بین مولفه های فرعی و متغیر اصلی عدالت سازمانی با متغیر فضیلت سازمانی در شهرداری رشت تایید شد. به عبارت واضح تر، با افزایش عدالت سازمانی، فضیلت سازمانی ارتقا و بهبود می یابد.
    کلیدواژگان: عدالت اطلاعاتی، عدالت توزیعی، عدالت رویه ای، عدالت سازمانی، فضیلت سازمانی
  • محمود مرادی*، کیخسرو یاکیده، فاطمه مدنی صفحات 1245-1266
    مفهوم دوسوتوانی سازمانی، به توانایی سازمان برای توجه به دو هدف ناسازگار سازمانی به طور برابر اشاره می کند که در شرایط عدم اطمینان به طور معمول اثری مثبت بر عملکرد دارد و به عملکرد پایدار، بقا و موفقیت طولانی مدت منجر می شود. اما این فقط در صورتی امکان پذیر است که فرهنگی ایجاد شود تا اعضای سازمانی را قادر کند از شایستگی های موجود بهره برداری کنند (بهره برداری) و از طرف دیگر فرصت ها و توانایی های جدید را کشف کنند (کتشاف). هدف از پژوهش حاضر نیز بررسی نقش فرهنگ سازمانی دوسوتوان و دوسوتوانی سازمانی بر عملکرد است. بدین منظور و برای آزمون فرضیه های پژوهش، شرکت های فعال در صنایع غذایی به عنوان جامعه آماری پژوهش انتخاب شدند و پرسشنامه بین مدیران 62 شرکت توزیع، جمع آوری و تحلیل شده است. مدل پیشنهادی بر مبنای مدل سازی معادلات ساختاری به روش حداقل مربعات جزئی با کمک نرم افزار Warp PLS تجزیه وتحلیل شد. نتایج تحلیل از رابطه بین فرهنگ سازمانی دوسوتوان و دوسوتوانی، همچنین رابطه این دو با عملکرد حمایت می کند. همچنین، با توجه به نتایج، نقش میانجی دوسوتوانی در رابطه فرهنگ سازمانی دوسوتوان و عملکرد تایید شد.
    کلیدواژگان: دوسوتوانی سازمانی، عملکرد، فرهنگ سازمانی دوسوتوان
  • محمدرضا یکتایی، مهدی علی پور، علی خسروی*، حانیه بذرافشان صفحات 1267-1287
    با توجه به اینکه سازه هوش معنوی از هوش های هیجانی، عاطفی و عقلایی کامل تر است و سایر هوش ها را تحت تاثیر قرار می دهد، پژوهش حاضر تاثیر این هوش را بر عملکرد ارزیابی می کند. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر نحوه گرآوری داده ها توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش اداره آموزش وپرورش منطقه شش تهران است که به روش نمونه گیری تصادفی 85 نفر به عنوان نمونه از میان آن ها انتخاب شد. در راستای سنجش شاخص های مربوطه با بهره گیری از نظرهای خبرگان، به هفت شاخص اصلی برای سنجش متغیر هوش معنوی دست یافتیم. ابزار تحقیق پرسشنامه است که پایایی و روایی آن، به ترتیب، از طریق محاسبه آلفای کرونباخ، و روایی محتوا و روایی سازه تایید شد. داده ها به روش مدل سازی معادلات ساختاری با کمک نرم افزار PLS تجزیه وتحلیل شد. بر اساس نتایج این پژوهش، تاثیر شاخص های خودآگاهی، انعطاف پذیری، شکیبایی، تجربه های معنوی و توانایی حل مسئله بر عملکرد تایید، و تاثیر دو شاخص هدفمندی و تعالی جویی بر عملکرد رد شد.
    کلیدواژگان: عملکرد فردی، هوش، هوش معنوی
|
  • Mohsen Karami *, Seyed Mahdi Alvani, Mahdi Kheirandish, Hamid Zare Pages 973-993
    In current century, success of organizations is dependent on the correct management of knowledge and also knowledge management (KM) successful implementation relies on its critical success factors (CSFs). Identifying these critical factors can help businesses in planning and implementing knowledge management. Hence, this study aims to propose a conceptual model with the CSFs approach in order to identify and prioritize these factors in automobile industry in Iran and to reduce the probability of knowledge management system implementation failure. After reviewing the research literature and integration and summarization of the factors, 26 indicators were found and categorized in 5 groups. After the endorsement of experts, questionnaires were broadcasted among the population of statistical society in Bahman Automobile Industry. Data analysis showed that all the factors of the model were verified. In the next step, Friedman test results show that the ratings are as follows: 1.organizational culture, 2. Organizational factors, 3. Information technology, 4. Goals and strategies, 5. human resource management.
    Keywords: Bahman Automobile Industry, Critical success factors, knowledge management, Knowledge management system implementation
  • Abbas Nargesian, Yashar Dindar, Dariush Tahmasebi Aghbelaghi * Pages 995-1017
    The aim of this paper is to analyze the impact of modern political marketing tools on national cohesion. In this study, researchers sought to study the concept of these variables in case of recognizing the relationship between them. This study has been in done in 6th region of Tehran. For collecting data, a survey method has been used which its construct and content reliabilities were tested. In addition, the validity of questionnaire’s items was verified by researchers, scholars and experts. Liserl software and Factor Analysis were used to assess construct reliability. The conceptual model of research includes modern political marketing tools as independent variables, and national cohesion as dependent and political participation and public trust as nuisance variables. As a result, this paper shows the significant relationship between modern marketing tools and national cohesion.
    Keywords: Modern Political Marketing Tools, National cohesion, Political Participation, Public trust
  • Mohammad Reza Ardalan *, Asghar Eskandari Pages 1019-1040
    The purpose of this study is investigation the impact of components of action-centered team leadership on team synergy development has been with mediator role of individual learning and team skills. The research method is descriptive-correlation and was based on Path analysis. Statistical population included all staff of general administration of tax affairs of Hamadan province comprised of 518 people, and the sample size of 221 subjects was determined based on the Cochran formula. Toward data collected used from the four questionnaires with items: action-centered team leadership, individual learning, team skills, and team synergy. For appointment of the questionnaires validity used of the Confirmatory Factor Analysis, and to assess the reliability used by Cronbach's Alpha coefficient, was estimated 0.87, 0.91, 0.90 and 0.89 respectively. The data after collecting analyzed by SPSS and Amos Graphics. Results showed that: Direct effect of components of action-centered team leadership include task management, team efficacy, and individual autonomy support on individual learning, team skills, and team synergy is positive and significant. Indirect effect of these factors on team synergy with intermediary of individual learning is positive and significant. Furthermore, indirect effect of every three components on team synergy with intermediary of team skills is positive and significant.
    Keywords: Action, centered team leadership, Individual learning, Team skills, Team synergy
  • Hamid Reza Hassanzadeh, Saeed Khazaee, Aida Mohajeri* Pages 1041-1064
    Existence of pressure on industries for successful competition, gives redundant importance to ability of percepting future. Withal, manufacturing sector is one of the important economic pillars of each country. In line with this, the purpose of this study is presenting a model of key factors affecting the future of manufacturing in Islamic Republic of Iran. This research is an applied research and in terms of data gathering, is descriptive from metrical type.In this research, research fiches, asking experts’ opinions and questionnaires have been used for data gathering, so that by using library studies, 31 key factors affecting the future of manufacturing were identified and then based on opinions of 7 professors and experts, expertized conjointly in both foresight and manufacturing fields, 9 other factors were added and categorized in 8 dimensions. Then questionnaires, containing all factors, after validity confirming by 7 experts, were distributed among 121 experts of foresight and manufacturing fields in Tehran, chosen based on snowball sampling method till the saturation stage. In reliability examination stage, 4 factors and in the stage of data analysis through confirmatory factor analysis, 4 other factors were eliminated and finally a model of key factors affecting the future of manufacturing was presented.
    Keywords: Future of manufacturing, Key factors, Model
  • Saeid Sehhat, Mohsen Yar Ahmadi* Pages 1065-1090
    The purpose of this study is to investigate the effect of strategic leadership on performance in Technology-driven Enterprises listed in Tehran Stock Exchange. The research used a mixed methodology for attaining this goal. In the first step, Delphi method was used for identification the dimensions and factors of strategic leadership (qualitative). In the next step, the survey method was used for investigating the effect of strategic leadership on performance (quantitative). In the qualitative section, the sample included 24 experts in leadership and strategic management. Descriptive statistics were used for data analyses. In the quantitative section, the Statistical population included 65 cases in four industries of automobile, electrical machines, chemical and medical products. Using census method, the data of 42 corporations were analyzed. Questionnaires and secondhand data of corporate were used as instruments for data collection. It has used Structural Equation Modeling in Partial Least Square (PLS) method for data analysis. Based on results of Delphi, a model of strategic leadership with 3 dimensions and 18 factors were presented. The results of quantitative data show that, totally, individual, organizational, and environmental capabilities describe %29.2 of performance changes. Several suggestions have been presented based on the findings.
    Keywords: Firm performance, Strategic leadership, Strategic management, Strategy, Technology
  • Morteza Akbari *, Fatemeh Delbari Ragheb, Atefeh Zolfaghari, Abolfazl Kalanaki, Samira Razi Pages 1091-1112
    Entrepreneurship is one of the interdisciplinary sciences that has recently received a lot of attention and plays a strategic role in the development of science and technology in the country. But the development of this knowledge needs to policy making and also in turn requires an accurate understanding of the current status of the field of entrepreneurship in the country. Map of science, is a tool that is able to provide the knowledge to policy makers, this study aimed at mapping based on scientific knowledge of entrepreneurship, Iran's Persian scientific researches in recent years (2000-2011) has been performed. Survey of all Persian scientific paper and research in the field of entrepreneurship that had been collected from the SID database, from the number of scientific papers, 219 samples have been selected and analyzed. Data were analyzed using Pajek software. The credibility and transferability of data were assessed. The results showed that the largest number of published papers were in the areas of "organizational entrepreneurship" and "individual entrepreneurship". "Journal of entrepreneurship Development" and "Quarterly Journal of New Economy & Commerce" have most subscribed, and Journals "Women's Studies" and "psychological outcomes" lowest common themes in the articles published by Industry, Agriculture and Services sectors in the area of entrepreneurship.
    Keywords: entrepreneurship, Science Maps, Scientific Researches, scientometrics
  • Seyed Mohammad Mirkamali, Ebrahim Mazari *, Kobra Khabare, Soodabeh Zoughipour Pages 1113-1133
    This study aims to identify job stressors faculty members of Birjand University and its relationship with quality of work life. The research method was descriptive and correlational that Using Cochran's sampling formula that Sample size was determined by actual count, 136 members and simple random sampling was used. Job stress (HSE) questionnaire with reliability (α= 0.90) and quality of work life questionnaire with reliability (α= 0.91) was used to collect data .Data collected by the research questions and using KM test, explorarity factor analysis, correlation analysis, stepwise regression for analysis. Result showed the most important job stressors are demand, officials and support staff, management and relationship. QWL as well as faculty members of Birjand, in the rule of law, fair and adequate pay, Human capabilities development, providing opportunities for continued growth and security, overall living space, workplace safety and health and social integrity. Job stress and QWL(r =-0.33)have a significant inverse relationship and demand (r= -0.35), control (r= -0/30) and Role (r= -0.11) as job stressors have a significant inverse relationship with the quality of work life. Among job stressors, demand and control have a significant multiple correlation with QWL and predicted 0.17% of their change.
    Keywords: Faculty members, Job stress, Quality of work life, Questionnaire (HSE)
  • Ramezan Jahanian*, Samira Hosseini Pages 1135-1157
    A suitable organization climate not only can be affective on improving individuals’ stimulation, motivation and participation in decision-making, and increase their creativity and innovation, but also it can be seen as a source of enhancing their productivity. Therefore, this research has been done to investigate the role of organizational climate on increasing the staffs’ productivity in Technical and Vocational colleges in Tehran. Regarding the methodology, the study is conducted as a correlation descriptive research. The population includes staffs working in all technical and vocational colleges in Tehran (1500 individuals). 305 participants as are randomly selected and the sample size is determined on the basis of Kukran formula. The data collection tools are the Organizational Climate Description Questionnaire (OCDQ) by Andrew Halpin and Don Croft (1963) and Productivity Questionnaire by Blanchard and Gold Smith (1980). The questionnaires’ validity are confirmed by experts and their reliability coefficient are 0.87, 0.85 respectively according to Cronbach’s Alpha. In order to investigate the relationship between variables, Pearson correlation coefficient and regression analysis methods are applied. The gained results reveals that there is a positive significant relationship between different aspects of organizational climate such as team spirit, circumspect behavior at workplace, cordiality among staff, disturbance at workplace, spacing at workplace, employers` penetration and dynamism, evaluation of science production, and the staffs’ productivity.
    Keywords: Organizational climate, productivity, Personnel, Technical, vocational colleges
  • Mohammad Hossein Moghaddasan*, Mohammad Ali Sarlak, Asiyeh Andishman, Akbar Bahmani Pages 1159-1178
    Organizational storytelling is frequently discussed for many years in management but unfortunately, there is only one study in this case in Iran. According to the above mentioned theoretical vacuum, we decided to describe the method of using culture, morality and spirituality from organizational storytelling. This study is descriptive and functional. Two hypotheses: the storytelling impact on moral and spiritual culture development. Data collected by questionnaire, Content validity and reliability of the questionnaire were obtained by Cronbach's alpha. Research community id the Staff of electricity industry and the sample size was 131. Data analysis was performed using SPSS and LISREL and to test the hypothesis, t- student test was used. Accordingly, this research was 95 percent were approved. In our research we found that storytelling can integrate and improve these items in organization. We use best resource to begin improving this content (storytelling) in theory.
    Keywords: Ethical culture, Ethic, Leadership, Storytelling
  • Atefeh Poorhatami *, Hassan Zarei Matin, Behzad Hayati, Mahdi Ataei Pages 1179-1200
    Organizational forgetting is new concept that recently entered to organization and management literature and researchers attend to it. Current research investigates the effect of organizational forgetting (intentional and accidental) on organizational learning process. Research design is descriptive, survey and in terms of goal is applicable. Data was gathered by means of researcher made questionnaire of organizational learning and forgetting. Research census is all managers and experts of Jahad Daneshgahi central office in Tehran city. According to Cochran formula size of sample is 127, which randomly selected from census. The results show that Planned organizational forgetting is a significant positive effect on organizational learning process while non-targeted organizational forgetting no significant effect on the process of organizational learning; Then, the effectiveness of organizational forgetting (intentional and accidenta) were measured on different factors. For example, it was found that organizational forgetting is a positive and significant effect on the dissemination of knowledge, knowledge performance, and result review. The results showed that accidental organizational forgetting had no significant effect on these factors.
    Keywords: Accidental organizational forgetting, Intentional organizational forgetting, Knowledge Dissemination, Knowledge performance, Result review
  • Marziyeh Sadat Hosseini, Masoumeh Shami, Hossein Khanifar* Pages 1201-1221
    Human forces is training is a beneficial investment while its effects have a leading role on optimized development and nourishment of related enterprises and community general improvement. Research main goal is studying and evaluating OEM model dimensions in zones in-service training of Qom pedagogy. So, research model changed according to our population features, then data was gathered and got to ready to be analyzed via survey research methodology. Research hypotheses were tested using inferential statistics. Questionnaires tool was used for gathering data. The sample consists of participant teachers (n = 296) in in-service training completed the questionnaire, that a 0.972 Cranach α approved questionnaire validity. Demographic features were examined in descriptive statistical part, frequency distribution graphs were drawn. One- sample T–test was used to evaluate usefulness of in-service training in inferential statistical part, that results showed in-service training popularity hypothesis was rejected, based on OEM model dimensions. Furthermore, model dimensions were ranked based on Friedman test during which it turned output dimension was more undesirable than the other dimensions. Totally, findings demonstrated that zones in-service training of Qom pedagogy does not have desirability. Getting favorite status needs training courses to be considered by education authorities.
    Keywords: Inputs, In, service training, Outputs, outcomes, Pathology, Processes
  • Tooraj Hassanzadeh Samarin*, Hassan Nikroo Ahmad Goorabi Pages 1223-1243
    In recent years there has been considerable debate about the positive outcomes of organizational justice ‘So that it is effective as a tool to achieve Organizational virtuousness. Because the rate of municipal facilities in leading economic, social and cultural role is responsible for the different areas And the other people as owners and beneficiaries of justice are mutually communication Infrastructure and create conditions for the development of trust among individuals and organizations, public and municipal employees can be for mutual gain. The purpose of this study is to analyze and explain the relationship between organizational justice and organizational virtuousness is in Rasht municipality. For this purpose, the population of 927 employees in Rasht municipality, a sample size of 247 was determined. The results of this study show that in Rasht municipality significant positive relationship between Organizational justice and organizational virtuousness.
    Keywords: Distributional justice, Informational justice, Organizational justice, Organizational virtuousness
  • Mahmoud Moradi *, Keikhosro Yakideh, Fatemeh Madani Pages 1245-1266
    Ambidexterity concept refers to the ability of organizations to address two incompatible objectives. In environmental uncertainty, organizational ambidexterity typically has a positive effect on performance and leads to sustainable competitive advantage, long-term success and survival. Nevertheless, it is possible only when the culture enables organizational members to exploit current competence (exploitation) and explore new opportunities and abilities (exploration).The purpose of this study is to assess the effects of organizational culture ambidexterity and organizational ambidexterity on performance. In order to evaluate the research hypotheses, companies operating in the food industry were selected as population and questionnaires from managers of 62 companies is collected and analyzed. The proposed model is analyzed using Structural Equation Modeling techniques with the help of Warp PLS program. Results support the relationship between organizational culture ambidexterity and organizational ambidexterity, as well as their relationship with performance. Also according to the results, organizational ambidexterity has a mediator role in the relationship between organizational culture ambidexterity and performance.
    Keywords: Organizational Ambidexterity, Organizational Culture Ambidexterity, Performance
  • Mohammad Reza Yektaee, Mahdi Alipur, Ali Khosravi *, Haniye Bazrafshan Pages 1267-1287
    As the spiritual intelligence structure is more complete than other ones such as emotional intelligence and intellectual intelligence and it influences other intelligences, the present research assesses the impact of this intelligence on performance. In order to measure the related parameters, most of the items of Naseri tool have been used, but according to its generality and non-nativeness, we achieved seven main indicators to measure the variable of the spiritual intelligence by taking advantage of the opinions of the experts. A questionnaire was prepared and distributed with the Kazemi tool in the department of Education and Training of the region 6 of Tehran, with a population of 120 and 85 samples were analyzed. The factor analysis was performed and the reliability and validity of the prepared tool and the Kazemi tool was approved. According to the results of this research, the impact of the indicators of self-awareness, flexibility, patience, spiritual experiences and problem-solving ability on performance was confirmed; but the same was rejected for the impact of indicators of targeting and Excellency.
    Keywords: Individual performance, Intelligence, Spiritual intelligence