فهرست مطالب

دین و ارتباطات - سال هجدهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1390)

نشریه دین و ارتباطات
سال هجدهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/10/08
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسام الدین آشنا، محمدرضا برزویی صفحات 5-32
    هدف مقاله حاضر شناسایی، توصیف و تحلیل جایگاه محتوای دیجیتال اسلامی در خط مشی های «فناوری اطلاعات و ارتباطات» (فاوا) در ایران در سال های 1381 تا 1386 است؛ در تحلیل خط مشی های فاوا از مدل خط مشی گذاری فرایندی استفاده شده است. از جمله اهداف دولت جمهوری اسلامی ایران در برنامه های توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور، توسعه استفاده و کاربرد فناوری اطلاعات و ارتباطات در بخش های مختلف کشور است. بدین منظور، با توجه به انگیزه های دولت و پس از ابلاغیه «سیاست های کلی نظام در بخش شبکه های اطلاع رسانی رایانه ای» در سال 1380 گسترش فناوری اطلاعات و ارتباطات در ایران در دستور کار سیاست های کلان دولت قرار گرفت. در سال 1381 برنامه اصلاح فرآیندها، روش های انجام کار و توسعه فناوری اداری به عنوان یکی از برنامه های هفت گانه اصلی ایجاد تحول در نظام اداری کشور و نیز، آیین نامه ای تحت عنوان توسعه کاربرد فناوری اطلاعات و ارتباطات با نام اختصاری «تکفا» توسط هیئت وزیران تصویب شد و از سال 1383 اجرایی گردید. در سال 1385 برنامه تسما (تولید و ساماندهی محتوای الکترونیکی ایران) طرح و در سال 1389طرح تکفا 3 مطرح شده است. تحلیل و ارزیابی خط مشی های محتوایی فناوری اطلاعات و ارتباطات در سال های گذشته بر اساس یک مدل علمی و کلان به لحاظ هزینه ملی و اثر گذاری قطعی بر آینده فرهنگ و ارتباطات در کشور از اهمیت خاصی برخوردار است. بررسی این سیاست ها در قالب شش سوال اصلی مدل فرایندی نشان می دهد که توسعه و پیشرفت در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات نیازمند دو بال زیرساخت و محتواست که این دو بال در کنار هم سبب توسعه و پیشرفت خواهند شد. در جمهوری اسلامی ایران و در برنامه توسعه و کاربری فناوری اطلاعات و ارتباطات نگاه غالب به حوزه زیرساخت معطوف بود و عملا حوزه محتوای الکترونیکی بومی و بالطبع حوزه محتوای دیجیتال اسلامی، مغفول ماند که این مقاله بر اساس مدل تعیین شده، به بررسی محتوای دیجیتال اسلامی در میان برنامه های فناوری اطلاعات و ارتباطات کشور بین سال های 81 تا 86 خواهد پرداخت.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات (فاوا)، خط مشی گذاری فاوا، محتوای دیجیتال اسلامی، توسعه و کاربری فناوری اطلاعات و ارتباطات (تکفا)، مدل فرایندی
  • فواد ایزدی، مهسا ماه پیشانیان صفحات 33-67
    باراک اوباما پس از به قدرت رسیدن تغییرات ساختاری در دیپلماسی عمومی آمریکا به خصوص نسبت به جهان اسلام را در کانون توجه دولت خود قرار داد و از اصطلاحاتی نظیر دیپلماسی عمومی نوین،[i] دیپلماسی عمومی مبتنی بر گفتگو،[ii] دیپلماسی عمومی فرهنگ محور،[iii] دیپلماسی عمومی شبکه ای،[iv] و دیپلماسی چندشریکی[v] سخن به میان آورد، اما واقعیت امر آن است که وی نیز همانند دولت های پیشین از دیپلماسی عمومی به عنوان ابزاری برای تبلیغات سیاسی و اقناع افکار عمومی برای حفظ امنیت و بقای رژیم صهیونیستی، تسلط بر منابع نفتی و اقتصادی خاورمیانه و تامین منافع آمریکا استفاده نمود.
    بر همین اساس، مقاله حاضر می کوشد تا با استفاده از چارچوب نظری دیپلماسی عمومی نوین به بررسی مفهوم، ابعاد، سابقه، روش ها و راهکارهای دیپلماسی عمومی آمریکا پس از 11 سپتامبر 2001 بپردازد. در همین راستا درصدد پاسخگویی به این سوال اصلی می باشیم که ساختار دیپلماسی عمومی ایالات متحده آمریکا پس از 11 سپتامبر 2001 از چه الگویی پیروی نموده است؟ مقاله به این نتیجه می رسد که آمریکا با پیروی از الگوهای سنتی دیپلماسی عمومی و ارتباطات یک سویه پس از 11 سپتامبر 2001، همچنان از این مقوله به عنوان ابزاری برای تبلیغات سیاسی و اقناع افکار عمومی جهان به منظور تامین منافع و اهداف سیاسی، اقتصادی و امنیتی خود استفاده نموده است.
    کلیدواژگان: دیپلماسی عمومی نوین، گفتگوی متقارن دوسویه، آمریکا، خاورمیانه، کنش ارتباطی
  • حسن بشیر، میثم قمیشیان صفحات 69-95
    «زنانگی»، نقطه تفاوت گرایش های گوناگون فمینیستی است. اینکه زنانگی اصالت بیولوژیک یا ذاتی دارد یا برساخته اجتماع است، محملی برای جدال فمینیست ها با هم است. فمینیست های لیبرال، زنانگی را غیراصیل می شمارند و آن را برساخته ای اجتماعی و در خدمت نظام سرمایه داری می دانند. در عوض فمینیسم رمانتیک زنانگی را مقوله ای ارزشمند تلقی می کند و آن را نه تنها نقطه ضعفی برای زنان نمی شمارد که درصدد است جهان را نیز زنانه کند. نوشتار حاضر بر آن است تا گفتمان های دو مکتب فمینیستی (لیبرال و رمانتیک) حاکم بر فیلم «پسر آدم، دختر حوا» را استخراج نماید. نتایج این تحلیل نشان می دهد که فیلم درعین حال که بر بستر نشانه های فمینیسم لیبرال ساخته شده است، ولی به نقد رمانتیکی آن نیز می پردازد.
    کلیدواژگان: لیبرالیسم، فمینیسم لیبرال، فمینیسم رمانتیک، زنانگی، فیلم پسر آدم، دختر حوا
  • علی ربیعی، نجیبه محبی صفحات 97-116
    از نگاه پسااستعماری ذهنیت غرب در مورد آنچه که شرق می داند، تصویری دارای اعوجاج و دور از حقیقت است؛ شناختی که به تبع آن، غرب را در کنش هایش نیز به همان خطاها آلوده می کند. هنر نیز فارغ از این تمایزگذاری های میان خود و دیگری مستتر در گفتمان پسااستعماری نیست. نقش آن روی سکه خود در هر هنری دیگری است که انکار و طرد می شود. در این میان، مضامین هنرهای تصویری از آن رو که تصویر صدق و کذب ندارد و گویا عین حقیقت است، کمتر مورد واکاوی مخاطبان قرار می گیرد. در این تحقیق، کاریکاتورهایی که غیرمسلمانان از زن مسلمان کشیده بودند، با نشانه شناسی به عنوان روشی با قابلیت ترجمه تصویر به یک جمله خبری که پس از این تبدیل، تصویر قابلیت صدق و کذب می یابد، رمزگشایی شد و کاریکاتور به عنوان انتزاعی ترین و طنزآمیزترین هنر تصویری از منظر نظریه پسااستعماری قرائت شد. مطالعه نمونه تحقیق و تحلیل داده ها نشان داد این تصاویر به بازتولید یک «دیگری» منفعل و ناآگاه و عقب افتاده و همواره در نقش یک ابژه جنسی منتهی شده است و نگاه آن منطبق با مولفه های مطالعات پسااستعماری بوده است.
    کلیدواژگان: مطالعات پسااستعماری، نشانه شناسی، کاریکاتور، زمان و مکان در نشانه شناسی، زن مسلمان، حجاب
  • امیرعبدالرضا سپنجی، نفیسه مومن دوست صفحات 117-144
    در فرایندهای ارتباطی هدف اصلی را اغلب اقناع مخاطب بیان کرده و کلید اقناع را تغییر نگرش دانسته اند. یکی از اساسی ترین ابزارهای ارتباطی در ارتباطات انسانی گفتگوست؛ ازاین رو، کلام ابزاری در مباحث اقناعی است. هدف این مقاله تبیین نظریات مطرح در حوزه ارتباطات انسانی با موضوع اقناع، بر اساس شیوه مناظره ای امام رضا(ع) است.دیدگاه استبدادی و متعصبانه به انسان، ارتباطی منفعت طلبانه و اقناعی در جهت تحمیق و مسخ انسان را دنبال می کند؛ حال آنکه توجه به مصالح انسانی و داشتن دغدغه رشد و تعالی بشر، این ارتباط را به ابزاری برای هدایت فرد به سوی مصالح انسانی مبدل می سازد. ارتباطی که با هدف رفع جهل، شناخت، اطلاع یابی از عقاید و تفاسیر دیگران نسبت به موضوعات یکسان آغاز می گردد و الزاما هدف اقناع و تغییر نگرش ندارد. براین اساس، تبیین و توضیح مفاهیم و اصطلاحات مطرح در حوزه ارتباطات اقناعی، موضوعیت می یابد. مقاله حاضر پژوهشی بنیادی و میان رشته ای است که با هدف بررسی اقناع و تغییر نگرش در ارتباطات انسانی، با توجه به سیره ارتباطی امامان معصوم(ع) و با رویکردی برون دینیانجام شده است.
    کلیدواژگان: اقناع، ترغیب، تغییر نگرش، مناظره های امام رضا(ع)، فراتحلیل
  • کاظم عظیمی صفحات 145-175
    مکتب های ادبی غربی نتوانسته اند به صورت مستمر و پایدار مورد توجه و پیروی ادبا و شعرا قرار گیرند، چه غالبا بدون ویژگی های اصیل انسانی- اخلاقی بوده اند. اصل مترقی مهدویت، باور اصیل مذهب شیعه و غایت بعثت همه انبیای الهی در راستای تحقق وعده الهی مبنی بر حاکمیت دین حق و رهایی نوع بشر از جهل، ظلم و کفر است و طرح نظریه ادبیات مهدویت می تواند در سایه این باور مترقی شیعه، همه انسان ها را در همه زمان ها و مکان ها زیر پرچم عدالت، ایمان، برابری و یکتاپرستی جمع کند. ادبیات صرفا برای ادبیات بودن یا به دلیل لذت هنری- وجدانی، ارزشی ندارد بلکه ادبیات برای انسان است و انسان به دنبال سعادت. سنت های ادبی همچون عناصر ادبیات، انواع، مضامین و فنون ادبی این قابلیت را دارند که در قالب نظریه ادبیات مهدویت به کار گرفته شوند و زمینه سعادت و خوشبختی همه انسان ها را در سراسر جهان فراهم سازند. این مقاله در پی آن است که نظریه مترقی ادبیات مهدویت و عناصر، فنون و مضامین آن را مورد طرح و بسط قرار دهد.
    کلیدواژگان: ادبیات، عناصر ادبیات، ادبیات اسلامی، ادبیات مهدویت
  • احمد نادری صفحات 177-207
    مقاله حاضر به بررسی پدیده ژئوپلیتیک و ژئوکالچر تشیع با استفاده از نظریات کلاسیک در این حیطه می پردازد و با تبیین مفهوم «ریملند شیعی» و موقعیت تشیع به عنوان عاملی موثر در مناسبات منطقه ای و بین المللی، سعی در پاسخ به این سوال دارد که نقش ایران به عنوان یک بازیگر منطقه ای، در معادلات بین المللی چیست؟ پدیده شیعه و جمعیت های شیعی، از لحاظ جغرافیایی در قلب ریملند واقع شده و با ظهور انقلاب ایران به پدیده ای اثر گذار در معادلات بین المللی تبدیل شد. انقلاب ایران که یک انقلاب مبتنی بر ایدئولوژی شیعی بود، از سویی ایران را تبدیل به ام القرای شیعه نمود و از سوی دیگر، به بیداری جمعیت های شیعی در کشورهای منطقه ریملند انجامید. شیعیان کشورهای منطقه که بیشتر آنان زیر سلطه حاکمان سنی مذهب به سر می برند، در این سال ها با الگوگیری از انقلاب ایران، و با تاکید بر موقعیت های اعتراضی به وضع موجود- که مبتنی بر تبعیض های سازمان یافته و دولت خواسته ضد آنان است- سعی در تغییر وضع موجود داشته اند. این مقاله به بررسی نقش شیعیان منطقه به عنوان فضای «پیرامونی» ایران، و واکاوی موقعیت سیاسی- اجتماعی و ژئوپلیتیک آنان در ارتباط با ایران به عنوان «مرکز» تشیع می پردازد تا از این رهگذر، به تبیین ژئوپلیتیک پدیده شیعه به عنوان بازیگری فعال در معادلات منطقه ای و بین المللی، و همچنین ژئوپلیتیک نوین تشیع نائل آید
    کلیدواژگان: شیعه، هارتلند، ریملند، ایران، ژئوپلیتیک، معادلات منطقه ای، سیاست بین الملل
|
  • Hesamoddin Ashna, Mohammad Reza Borzouee Pages 5-32
    The purpose of this article is to describe and examine the position of Islamic digital content in the policies of FAVA، (Information and communication technology) in Iran during 1381-1386. To analyze the policies، the process policy-making model has been used. One of the objectives in the economic، social and cultural development program of the Islamic Republic of Iran is the advancement of the use and practice of information and communication technology in different sections of the society. To this end، after the proclamation of the government’s “macro-policies in the field of computer-based information networks” in 1380، the related technology advancement was added to the agenda. In 1381، the reform program implementation guidelines، as one of the seven major administrative development plans، together with relevant regulations called TEKFA (information and communication technology advancement and use) were ratified and presented by the government and came into force in 1383. In 1385، TESMA (Producing and organizing electronic content in Iran)، and in 1389، TEKFA 3 were presented. Evaluating and analyzing the information and communication content policies in recent years by adopting a scientific macro-model is of great significance due to its impact on the future of culture and communication as a national asset. The survey of these policies according to the six questions of the process model lead to the following
    Results
    development in information and communication technology requires both a suitable infrastructure and content. In the Islamic Republic of Iran’s information and communication development program، emphasis has been put on the infrastructure، while neglecting the necessity of a local and Islamic view of the content. The article، therefore، provides an overview of the Islamic digital content in information and communication technology programs running in the years 1381-1386، based on the proposed model.
    Keywords: information, communication technology (FAVA), FAVA policy, making, Islamic digital content, Information, communication development, Use (TEKFA), process model
  • Foad Izadi, Mahsa Mahpishanian Pages 33-67
    Though Obama''s initial focus، once he took power، was on structural transformation of the U. S. public diplomacy especially in regard to the Islamic world، and made use of such expressions as new public diplomacy، dialog-based diplomacy، culture-centered diplomacy، network-oriented diplomacy، and multi stakeholder diplomacy، it all turned out، however، to be a mere rhetoric in the manner of his predecessors aiming at safeguarding Zionism، dominating the Middle-East''s oil resources and economy، and securing America''s national interests. This article، while adopting the theoretical framework of new public diplomacy، tries to survey the concept، dimensions and methods of America''s public diplomacy in the aftermath of September 11، 2001. The question is، «What model the U. S. public diplomacy has followed after September 11?» The article concludes with this answer: The U. S. once again has remained loyal to its traditional models of public diplomacy which is a unilateral one even after September 11. It is a propagandist endeavor to induce the international public opinion of recognizing the U. S. political، economic and security interests
    Keywords: new public diplomacy, dialog, based diplomacy, secret strategic action, communicative function
  • Hassan Bashir, Meysam Qomeishian Pages 69-95
    “Femininity” is a turning point in feminist approaches. One feminist controversy is whether femininity is biological or socially constructed. Liberal feminists consider it as non- essential، socially constructed and in the service of capitalism. Contrariwise، romantic feminism finds the status to be an asset and views it as not only a weak point but attempts to render the whole world feminine. This article has depicted these two discourses in the feature film “Adam’s Son، Eve’s Daughter”. The result shows that though the movie is based on signs derived from liberal feminism، it simultaneously makes some criticism of romantic feminist nature.
    Keywords: liberalism, liberal feminism, romantic feminism, femininity, Adam's Son, Eve's Daughter
  • Ali Rabeei, Najibeh Mohebbi Pages 97-116
    From the postcolonial viewpoint، the western picture of eastern knowledge is distorted، which in its turn can push the west to mistaken actions. Art is no exception when it comes to differentiating between oneself and «the other» as discussed in orientalism. «The other» is always neglected in artistic performances. In visual arts، for example، it is taken for granted that one''s picture is the whole truth، hence not the subject of scrutiny and criticism. In this research we have decoded the cartoons drawn by non-Muslims depicting Muslim woman، after translating the given pictures into statements which can be labeled as true or untrue. The most abstract and humorous type of visual art i. e cartoon is thus interpreted from the postcolonial perspective. The result is that these pictures depict an otherness which is passive، ignorant، backwarded، and a sexual object، which can horribly alienate Muslim woman، and by extension the totality of Muslims، from the international community.
    Keywords: postcolonial studies, semiotics, cartoon, time, place in semiotics, Muslim woman, hijab
  • Amir A.R. Sepanji, Nafiseh Momendoost Pages 117-144
    The basic objective of communication process has often been considered to be the audience''s persuasion، and the key to this is attitude change. One basic communication tool among humans is dialog، hence discourse is a means of persuasion. The purpose here is defining current theories in the field of human communication as they concern the issue of persuasion based on Imam Reza''s (pbuh) debate method. An authoritarian and biased view about humans seeks an advantageous and persuasive form of communication only to deceive and subdue one''s audience. Conversely، observing human''s essential interests and feeling concerned about his progression and exaltation transform this kind of communication into a means of leading to those interests. In other words، this kind of communication may not necessarily aim to persuade or change attitudes، but to obliterate ignorance and understand other people''s opinions and interpretations of shared issues. On this basis، a definition of concepts related to a persuasive form of communication comes to our notice. This article is the result of a fundamental and interdisciplinary research that intends to examine the issue of persuasion and attitude change in human communication with a special regard to the Infallible Imam''s communicative behavior and by adopting an extra-religious approach.
    Keywords: persuasion, encouragement, attitude change, Imam Reza's (pbuh) debates, ultra, analysis
  • Kazem Azimi Pages 145-175
    Western literary schools have failed to attract the attention of poets and men of letters for long due to their lacking in genuine human and ethical quality. Launching Mahdaviat theory of literature deriving from Shiite sublime belief in the Savior، can gather all humans from all time and place under the banner of justice، faith، equality and monotheism. Literature is not to be considered as an end in itself، but as a means for human''s ultimate bliss. Literary elements such as genres، themes and techniques have the potential to be employed within the framework of Mahdaviat in order to lead humanity worldwide to happiness. The article is to elaborate on Mahdaviat literary theory and discuss the above-mentioned elements.
    Keywords: literature, literary elements, Islamic literature, Mahdaviat literature
  • Ahmad Naderi Pages 177-207
    This article talks about the geopolitical and geocultural phenomenon of Shia’ by using pertinent classical theories، and through the explanation of the Rimland’s concept of Shia’ and the latter’s status as an effective factor in regional and international relations، It tries to provide an answer to the question: What role does Iran play in international equations? In fact، Shia’ and Shia’ zones are، geographically speaking، situated in the heart of Rimland and turned into an influential phenomenon in international equations subsequent to the Islamic Revolution in Iran. This Revolution which was based primarily on Shia’ ideology، transformed the country into Shia’ metropolis and at the same time caused the awakening of Shia’ population in Rimland region. The Shia’ communication of the region، mostly ruled by Sunni regions، have adopted the Iranian revolution model and endeavored to bring about changes in the state-imposed oppressions against them. We have explored here the role of regional Shia’ communities as the peripheral zone in relation to Iran، as well as their socio-political or geopolitical status next to Iran as the center of Shia’، with the purpose of offering a geopolitical explanation of this phenomenon as an active player in both regional and international equations.
    Keywords: Shia', heartland, Rimland, Iran, geopolitical, regional equations, international politics