فهرست مطالب

دین و ارتباطات - سال بیست و یکم شماره 1 (بهار و تابستان 1393)

نشریه دین و ارتباطات
سال بیست و یکم شماره 1 (بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/05/14
  • تعداد عناوین: 5
|
  • آقا یوسفی*، مجید صفاری نیا، محمود شرفی، حمیدرضا ایمانی فر صفحات 5-26
    رابطه بین شخصیت و دین، یکی از بحث های عمده و محوری در روان شناسی است که به آن کمتر توجه شده است. هدف از این پژوهش، بررسی رابطه بین ویژگی های شخصیتی با عمل به باورهای دینی، جهت گیری مذهبی و نگرش مذهبی است. نتایج این پژوهش می تواند در شناخت ویژگی های شخصیتی گرایش به دین موثر باشد.
    در این پژوهش علی مقایسه ای، 150 پسر و 150 دختر با روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای از بین دانشجویان دختر و پسر دانشگاه پیام نور فسا انتخاب شدند و با پرسشنامه های استانداردشده پنج عامل بزرگ شخصیت نئو، جهت گیری مذهبی، نگرش مذهبی و عمل به باورهای مذهبی مورد آزمون قرار گرفتند. نتایج تجزیه و تحلیل رگرسیون نشان داد که عامل با وجدان بودن با خرده مقیاس پیشرفت طلبی و خویشتن داری، عمل به باورهای مذهبی را پیش بینی نمود و عامل دل پذیر بودن با خرده مقیاس نوع دوستی و میانه روی نیز توانست عمل به باورهای مذهبی را پیش بینی نماید. همچنین نتایج تحقیق همسو با تحقیقات پیشین نشان داد که زنان در ابعاد دین داری و عوامل شخصیتی به طور معناداری نمراتی بالاتر از مردان به دست آوردند. اما برخلاف تحقیقات پیشین، نتایج این تحقیق نشان داد که عامل برون گرایی جهت گیری مذهبی را پیش بینی می نماید، ازاین رو، پیشنهاد می گردد که این پژوهش در جوامع تحقیقی دیگر نیز تکرار گردد.
    کلیدواژگان: پنج عامل بزرگ شخصیت نئو، عمل به باورهای مذهبی، روان شناسی دین
  • علی جعفری*، عبدالله بیچرانلو صفحات 27-53
    در این مقاله، ضمن تبیین رویکرد هنجاری اسلام به موضوع ازدواج در حوزه هایی مثل «لزوم کمک به فرزندان در جهت تشکیل خانواده»، «سن مناسب ازدواج»، «فاصله سنی همسران»، «همسان همسری»، «فرایند همسرگزینی تا ازدواج»، «مولفه های انتخاب آگاهانه همسر» و... تلاش شده است تا روند عمومی بازنمایی ازدواج در سینمای ایران در نسبت با آن مطالعه شود. سوال اصلی این تحقیق این است که برساخته ازدواج در سینمای ایران چقدر با دیدگاه اسلام درباره ازدواج منطبق است؟
    این مطالعه با روش تحلیل محتوای کمی انجام شده است و جامعه آماری تحقیق، عبارت است از کل فیلم های سینمای ایران از سال 1376 تا 1390 که در آن ها یکی از نقش های اصلی فیلم به نحوی با مسئله ازدواج خود درگیر می شود. از میان حدود 150 فیلم که از این ویژگی برخوردار بوده اند، 116 فیلم در دسترس، جامعه آماری تحقیق را تشکیل داده است.
    تحلیل محتوای فیلم ها حاکی از بروز شش روند نامطلوب در بازنمایی ازدواج در سینمای ایران است. آسیب های عمده بازنمایی ازدواج در سینمای ایران عبارت است از: برساخته کمرنگ شدن ازدواج به مثابه مقوله ای غیرجدی، کمرنگ شدن مرزهای معنایی روابط پیش و پس از ازدواج (تقلیل معنای شرعی ازدواج)، هم نشینی ازدواج با تنش، تضعیف وجوه آیینی ازدواج و بازنمایی غیرواقعی از ازدواج.
    کلیدواژگان: اسلام، هنجار، ازدواج، سینمای ایران، فیلم
  • طاهر روشن دلی اربطانی*، سمیه نبافی، مهدیه جلال پور صفحات 55-88
    هدف از نگارش این مقاله تبیین نظری و تجربی مدل تحلیلی است که در آن نگرش مخاطب نسبت به محتوای رسانه دینی (صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران) در نقش متغیر درونی و ابعاد دین داری مخاطب، دانش دینی مخاطب، نوع دین داری در نقش متغیر بیرونی تعریف شده اند. تعریف هر یک از متغیرهای تدوین شده در مدل پژوهش دارای مبنای نظری است. روش تحقیق در این پژوهش پیمایشی و برای گردآوری داده ها از پرسش نامه دست ساخته استفاده شده است که طبق آزمون دارای اعتبار و قابلیت اعتماد است. جامعه آماری پژوهش، مردم شهر اصفهان و تعداد نمونه 300 نفر بوده و روش نمونه گیری نیز تصادفی بوده است. در این پژوهش تاثیر ابعاد دین داری مخاطب، نوع دین داری اش و میزان دانش دینی او بر نوع نگرش مخاطب نسبت به محتوای رسانه دینی در قالب فرضیات متعدد سنجیده شده است. مدل تحلیلی این پژوهش با نرم افزار ای موس طراحی شده است. شاخص های برازش مدل نشان می دهند که شاخص کای اسکوئر بیانگر ارزش عددی برابر با 3.28. است و این عدد بر اساس آنچه شوماخر و لومکس (2009) مقدار قابل قبول آن را در فاصله 1 تا 5 پیشنهاد می کنند، مقدار خوبی است. علاوه بر این شاخص، شاخص ها یی دیگر نیز برای مدل مزبور محاسبه شده که یکی از این شاخص ها، ریشه میانگین مربعات خطای برآورد RMSEA با مقدار 0.078 یعنی کمتر از 08/ 0 به دست آمده است.
    کلیدواژگان: رسانه، دین، رسانه دینی، صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران
  • احسان علی اکبری بابوکانی*، محمد تقی فخلعی، محمدحسن حائری یزدی صفحات 89-118
    ازآنجاکه در اسلام رعایت عدالت امری مهم و ضروری است، مقاله حاضر بر این است که جایگاه عدالت در نگاه اسلام را در حوزه اطلاع رسانی و ارتباطات بررسی نماید؛ بدین صورت که جایگاه عدالت در اطلاع یابی شهروندان اسلامی از یک طرف و پخش اطلاعات و اخبار گروه های مختلف از شهروندان حکومت اسلامی از طرف دیگر، آیا مطلقا رواست یا اینکه باید نسبت به گروه های مختلف و اطلاعات گوناگون در اطلاع یابی و اطلاع رسانی قائل به تفکیک شویم. نگارنده معتقد است فراهم ساختن امکان اطلاع یابی همه مردم از اخبار و اطلاعات، عرضه و نشر این یافته ها به صورت عمومی و عادلانه رسالت نهادهای متولی نشر اطلاعات و اخبار محسوب می شود و شرطی ارتکازی و بدیهی است که در فعالیت های اطلاع رسانی نزد عقلا پذیرفته شده و همه کسانی که با علم به این مسئله نزد عقلا به فعالیت خبررسانی و انتقال پیام وارد و متصدی این امر می شوند، شرط مذکور را در ضمن عقد می پذیرند و عمل به آن را بر خویش الزام می نمایند. و نهادهای متولی نشر و توزیع اطلاعات و اخبار باید برای کلیه افراد، احزاب، گروه ها و... که شهروند دولت اسلامی به حساب می آیند و محروم از بیت المال مسلمین نیستند، امکان اینکه بتوانند اخبار و اطلاعات خود را تبیین و به نمایش گذارند، فراهم آورند. مخالفان نظام اسلامی دو دسته هستند: دسته اول: گروهی که اقدام به خشونت و جنگ ضد دولت اسلامی می نمایند که نمی توان عقلا و شرعا در این ظرفیت مهم یعنی مخابره اطلاعات و اخبار سهیم دانست اما گروه ها یی که مخالفت آن ها صرفا نظری- فکری است که در صورت رعایت موازین شرعی و اخلاقی در این مهم ذی حق هستند و سلب آن ظلم به حساب می آید.
    کلیدواژگان: عدالت، اطلاع رسانی، اطلاع یابی، مخالفان فکری، مخالفان محارب
  • مهدی ناظمی اردکانی*، محمد نوروزی، علی اسکندری، خلیل نوروزی، حسین مهرعلی صفحات 159-189
    نام گذاری هر سال بیانگر جهت گیری های کلان کشور در آن سال است. با توجه به اینکه این جهت گیری های کلان به عنوان گام های کلیدی تحقق سند چشم انداز 1404 و آرمان های دهه عدالت و پیشرفت محسوب می شوند، پیگیری و تلاش همه جانبه در جهت تحقق اهداف برنامه ریزی شده در این سال، امری بسیار ضروری است. در این پژوهش کوشیده شده است با انجام مطالعات کتابخانه ای، تشکیل گروه فکری و نظرسنجی از خبرگان، ظرفیت های رسانه ملی در راستای تبیین و تحقق سیاست های کلان نظام مبتنی بر شعار سال شناسایی شود، ضمن اینکه در گام دوم با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی(AHP)، به رتبه بندی راهبردهای کلان و راهکارهای عملیاتی شناسایی شده اقدام شده است.
    بر اساس نتایج به دست آمده از پژوهش، فرهنگ سازی در میان خانواده ها و گفتمان سازی در جامعه به عنوان مهم ترین راهبردهای کلان رسانه ملی در راستای تحقق سیاست های کلان نظام مبتنی بر شعار سال، از سوی خبرگان انتخاب شدند، ضمن اینکه دیده بانی و پیگیری اجرایی شدن سیاست ها، تشریح و تبیین سیاست ها برای عموم جامعه و ارائه راهکار و حمایت نرم افزاری از موضوع سال در رتبه های بعدی قرار گرفتند. تزریق فرهنگ کار و تلاش، انعکاس مستمر فعالیت های اقتصادی کشور و چگونگی پیشرفت پروژه ها و طرح های اجرایی، ترویج سبک زندگی اسلامی- ایرانی، معرفی مشکلات مردم و پیگیری پاسخ های مسئولان در زمینه مشکلات و معرفی راهکارهای کاهش مصرف و ارائه الگوی صحیح مصرف از مهم ترین راهبردهای انتخاب شده جهت تحقق اهداف سال، از سوی خبرگان بودند. در یک جمع بندی کلی می توان گفت، مهم ترین رسالت رسانه ملی در این سال باید تلاش برای فرهنگ سازی و تزریق روحیه جهادی در همه عرصه های جامعه باشد.
    کلیدواژگان: رسانه ملی، فرهنگ سازی، فرایند تحلیل سلسله مراتبی، جمهوری اسلامی ایران
|
  • Pages 5-26
    One of the less discussed issues in psychology is the relationship between personality and religion. The purpose of this study is to investigate the relationship between personality characteristics and practice of religious beliefs، religious orientation and religious attitude. The results of this study can be useful in identifying personality traits which make the individual tend to religious behavior. In this causal-comparative study، 150 boys and 150 girls were selected by cluster sampling from among students in Payam-e-Noor University (Fasa Campus) and were analyzed based on standardized Big Five Personality Inventory NEO questionnaires in the domains of religious orientation، religious attitude، and practice of religious beliefs. The regression analysis results showed that conscientiousness can predict religious beliefs. Agreeableness factor can predict the practice of religious beliefs. Flexibility and Neuroticism couldn''t predict any religious aspect. The results consistent with previous research showed that women meaningfully achieved higher scores in religiousness and personality traits compared to men. However، unlike previous research، the survey results showed that extroversion factor could predict religious orientation; hence it is recommended that the study be replicated in other research communities.
    Keywords: The Big Five Personality Neo, Practicing Religious Beliefs, Psychology of Religion
  • Pages 27-53
    In this paper, after defining the normative approach of Islam to marriage in areas such as the difference of sexual desire between men and women, the proper age of marriage, the necessity of helping one's children to marry, couple's age difference, monogamous relationship, compatibility between spouses, the process of seeking a marital partner and elements of informed choice of the spouse, it has been attempted to depict its representation in Iranian cinema. This study has been done with a quantitative content analysis. The research population consisted of Iranian movies from 1997 through 2011, where at least one of the leading roles was given to marriage. The final selection was 116 which were accessible from among 150 movies. The content analysis of the movies signifies instances of undesirable representation of marriage in the Iranian cinema: Lessening the importance of marriage as a serious institution, belittling meaningful boundaries of relations before and after marriage i.e. decreasing its religious sanctity, associating marriage with tension i.e. weakening its appeasing effect, distorting the ritual aspects of marriage, and finally offering an unrealistic treatment of the issue.
    Keywords: Islam, Marriage, Iranian Cinema, Films
  • Pages 55-88
    The purpose of this paper is to explain the theoretical and empirical analysis model where the audience's attitude toward the content of the religious media (IRIB) is defined as an internal variable, and the religious dimensions of the audience and their religious knowledge are defined as external variables. The definition of each of the variables in the research model has a theoretical basis. The methodology of the research is survey and the data was gathered by reliable questionnaires. The population of the study is the people of Isfahan city, and the sampling number is 300 based on random sampling. In this research the effect of religiousness dimensions of the audience, their type of religiousness, and range of their religious knowledge on their attitude toward the religious media content were measured within the framework of various hypotheses. Chi-square fit indices indicate a numerical value equal to 3.28. This is a good value based on what Schumacher and Lumks (2009) suggest that an acceptable value is between 1 to 5. In addition to the above parameters, the other parameters of the model are calculated, one of which is the root mean square error of estimating (RMSEA) with the amount of 0.078, which is less than 8% of what is obtained.
    Keywords: media, Religion, Religious Media, Islamic Republic of Iran Broadcasting
  • Pages 89-118
    Since observing justice is important and essential in Islam, the present article reviews the status of justice in communication and informing from the perspective Islam. That on the one hand the status of justice in informing of citizens and on the other hand, broadcasting and transmitting news of different groups of citizens of the Islamic state news is permissible thoroughly or it is obligatory to distinguish different groups and various information? The author believes that facilitating the acquisition and dissemination of information to the public fairly is the duty of mass media. This condition is obviously accepted by intellectuals who work on the reporting in the contract and act on their obligation to provide it. Institutions of publishing news for all individuals, parties, etc. who are citizens of the Islamic state who are not banned from public funds, may provide agency and publishing. Opponents of the Islamic regime are two categories: First group: this group proceeded to violence and war against the Islamic state. This group does not share on the potential of reporting news in the Islamic government according to the wisdom and religious. second group: this group are opponents of Islamic government but the opposition is just theoretically and ideologically. This group, if observe the ethical and legal principles is share in the reporting system.
    Keywords: Justice, Informing, Information Seeking, Intellectual Opponents, Combatant
  • Pages 159-189
    The Leader's nomination of each year introduces the main perspectives of it. These perspectives are the important stages in achieving the objectives of the Islamic Republic of Iran’s 1404 Vision Statement and the desired goal of the “Justice and Development Decade”. Therefore, trying to pursue the planned goals in this year is very critical. In this research, after reviewing the literature in this subject, forming thought groups and surveying the opinions of experts, the capabilities of Iran’s media for realizing the motto “The Year of National Production, and Promoting Iranian Labor and Investment” have been identified. Also in the second stage, with the help of analytical hierarchy process (AHP), these strategic perspectives and functional solutions have been ranked. Given the results of the research, culture making in families and creating the necessary discourses in society are the main perspectives of Iran’s media in this year. Controlling the implementations of these polices, and their explanation with introducing the solutions and software protection are in the later ranks. Creating work culture, constant reporting of the national economic activities and describing the progress of national projects, introducing Islamic- Iranian lifestyle, discussing people’s problems and pursuing the official's responses, and offering solutions for reducing consumption with ensuing consumption models are among the main operational solutions for achieving this year’s goal. To sum up, we can say that the most important mission of the national media for this year is to try to create the so-called jihadi culture (high-spirited and heroic endeavor to change for the best) in all social areas.
    Keywords: IRIB, Culture Making, The Hierarchical Analysis, Iran