فهرست مطالب

دین و ارتباطات - سال بیست و چهارم شماره 2 (پاییز و زمستان 1396)

نشریه دین و ارتباطات
سال بیست و چهارم شماره 2 (پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عماد افروغ، حسین مهربانی فر* صفحات 9-44
    صنعت مد لباس به عنوان یکی از صنایع فرهنگی فراگیر و سودآور جهان امروز، ماهیت پیچیده ای دارد که هر گونه سیاست گذاری در قبال آن ناگزیر از مطالعه نظام مند ساز و کار آن در جامعه است. در این پژوهش نظر به نقش جدی رسانه ها در شکل دهی به فرهنگ و سبک زندگی، سیاست رسانه ای مد لباس مبتنی بر مسئله شناسی چرخه مد لباس در جامعه ایران و همچنین مطالعه وضعیت موجود سیاست های این حوزه (پیشینه سیاستی)، مورد توجه قرار گرفته است.
    مطالعه چرخه مد با بهره گیری از روش مصاحبه عمیق و مطالعات اسنادی و تحلیل داده ها با روش تحلیل مضمون، ما را به هشت مسئله محوری همچون «مشکلات معرفتی و سردرگمی شناختی در حوزه مد اسلامی ایرانی»، «عدم وجود اقتصاد سیاسی مد لباس اسلامی ایرانی»، «دیده نشدن و عدم ظهور جدی الگوهای لباس بومی» و... رساند؛ مسائلی که در ارتباط جدی با کلان مسئله «نبود برندهای جریان ساز بومی اسلامی ایرانی در حوزه مد لباس» قرار دارند. در نهایت بر اساس این هشت مسئله، هشت اولویت سیاست رسانه ای و 38 توصیه سیاستی متناظر با آن ارائه شد. از جمله این اولویت ها می توان به «کمک به رفع مشکلات معرفتی و مهارتی حوزه مد لباس»، «کمک به شکل گیری اقتصاد سیاسی مد لباس» و «کمک به دیده شدن هر چه بیشتر الگوهای بومی مد لباس در زندگی روزمره مردم» اشاره نمود.
    کلیدواژگان: سیاست رسانه ای، مد لباس، چرخه مد
  • ناصر باهنر، حامد سهرابی* صفحات 45-73

    نخبگان جزو سرمایه های مهم هر جامعه ای محسوب می شوند که اگر به موقع و به درستی شناسایی، جذب، هدایت و به کارگیری نشوند آسیب هایی جدی به پیشرفت جامعه وارد می شود. از طرف دیگر نوجوانی دوره ای است که شخصیت افراد شکل می گیرد و مقدمه ای اساسی برای مراحل بعدی زندگی انسان ها به شمار می رود. بدین جهت این دوره برای قشر نخبه می تواند سرنوشت ساز باشد و اگر درست و بهینه مورد استفاده قرار نگیرد، هم خود فرد، هم جامعه ای که در آن زندگی می کند خسارت های جبران ناپذیری را متحمل خواهند شد. نوجوان در این دوره برای ساختن هویت خود و پاسخگویی به سایر نیازهای مادی و معنوی اش عضو گروه های مختلف می شود. ارتباطات گروهی ذیل عنوان روان شناسی اجتماعی موضوعات مختلفی را با عنوان پویایی گروه بررسی می کند؛ از ماهیت و شاخصه های یک گروه گرفته تا نظریه های تشکیل آن، نوع ارتباط اعضا و کارکردهای آن. شناخت این ظرفیت ها درسیاست گذاری ارتباطات گروهی حوزه نخبگان می تواند نقش بسزایی در شناسایی، جذب و هدایت نخبگان یک جامعه از مقطع نوجوانی باشد. در این پژوهش سعی شده تا با استفاده از ظرفیت های موجود ارتباطات گروهی در حوزه نخبگان نوجوان، سیاست های مجموعه کانون دانش پژوهان نخبه که با تشکیل گروه هایی نخبگانی در مقطع نوجوانی در مناطق جنوبی تهران فعالیت می کند مورد مطالعه قرار گیرد و نهایتا مدلی از ظرفیت های ارتباطات گروهی به منظور سیاست گذاری در حوزه نخبگان نوجوان ارائه گردد. برای این کار علاوه بر استفاده از روش های اسنادی، از مشاهده مشارکتی و مصاحبه عمیق برای شناخت ظرفیت های ارتباطات گروهی و مطالعه مجموعه مورد نظر بهره گرفته شده است.

    کلیدواژگان: ارتباطات گروهی، نخبگان، نوجوان، دانش پژوهان نخبه
  • احمد پاکتچی، حامد سجادی * صفحات 75-104
    مدارس سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان (سمپاد) به عنوان یکی از ارکان اصلی سیاست گذاری نخبگان در عرصه آموزش و پرورش طی سه دهه اخیر به سرعت در سراسر کشور گسترش یافته و طیف وسیعی از دانش آموزان مستعد مناطق مختلف ایران را جذب نموده است. پژوهش حاضر در پی بررسی ابعاد فرهنگی متمایز اجتماع دانش آموزان/ دانش آموختگان سمپاد با تاکید بر پیکره اطلاعاتی در فضای مجازی می باشد. در این راستا با استفاده از نشانه شناسی فرهنگی به مثابه روش، بر مبنای نظریه ابعاد فرهنگی خرت هوفستده (2012) چارچوب نظری سامان یافته است. به علاوه آنکه دینامیسم و پویایی مولفه های نشانه شناختی سمپاد در بستری از تقابل و ارتباط میان خود و دیگری غیرسمپادی، امکان دستیابی به برخی از ویژگی های مهم فرهنگی آن فراهم می سازد. براین اساس گروه دانش آموزان سمپادی در فیس بوک با بیش از 21900 عضو به عنوان بزرگترین گروه مختص به سمپادی ها در شبکه های اجتماعی، برای نمونه گیری انتخاب شد. از منظر تحلیل نشانه شناختی با توجه به اهداف تاریخی تاسیس مراکز آموزشی سمپاد و لزوم تمایزیابی هویتی اعضای آن، دوگانه تقابلی «هلنیسم بربریت» در شکل گیری اجتماع سمپاد جایگاهی محوری ایفا می کند. در این میان فاصله قدرت اندک، فردگرایی، مردگرایی، احتمال گریزی زیاد، جهت گیری بلند مدت و زیاده روی به عنوان ابعاد غالب فرهنگی هویت سمپادی در نسبت با دیگری فرهنگی خود، به شمار می آیند.
    کلیدواژگان: آموزش نخبگان، مدارس سمپاد، ابعاد فرهنگی، نشانه شناسی فرهنگی
  • غلامرضا خواجه سروی، مرتضی بیات* صفحات 105-131
    نگاه اجمالی به سپهر رسانه ای که جامعه ایرانی و جامعه بین الملل را در برگرفته است، به علاوه امکانات و نوآوری های فنی، شرایط جدیدی در این سپهر ایجاد کرده است. این تغییرات مهم از یک طرف و از طرف دیگر تا حدی اشباع فضای رسانه از انواع گوناگون شبکه های رادیویی و تلویزیونی و گسترش فضای مجازی ، برنامه ریزان و تصمیم گیران را وادار می کند تا برای گسترش و توسعه انواع رسانه ها، در پی الگویی کارآمد مناسب با این شرایط باشند. بر اساس چنین نگاهی است که پژوهش حاضر این سوال را طرح کرده است که الگوی مطلوب برای سیاست گذاری رسانه در جمهوری اسلامی ایران چیست و چه مشخصاتی دارد؟ برای اینکه رسانه ای در جامعه اسلامی به عنوان الگوی مطلوب شناخته شود، با رجوع به مبانی اندیشه سیاسی اسلام و استخراخ شاخصه ها به توصیف و سپس تبیین آن ها در الگودهی به رسانه های جامعه اسلامی پرداخته شد. بر این اساس رسانه در جامعه اسلامی باید از یک سری اصول اساسی تبعیت کند. در این نگاه، اولین ویژگی رسانه مطلوب در اسلام «دین مداری» است، اهمیت دین مداری در این است که وقتی دین باشد، بصیرت، امنیت و آرامش هم به وجود خواهد آمد، لذا باید رسانه در محور دین بچرخد. «اخلاق مداری» ، امیدبخشی و «آگاهی بخشی» از دیگر شاخصه های اصیل در طراحی و سیاست گذاری رسانه مطلوب در جامعه اسلامی است که عناوین فوق باید برای موضوعات زندگی ایرانی و اسلامی، استحکام درونی خانواده، ایجاد تمدن نوین اسلامی، افزایش جمعیت، حفظ هویت ملی، دشمن شناسی، تشویق برای ازدواج، آگاهی در خصوص چالش های کشور و تبیین بحران های غرب... برنامه ریزی های عقلانی و جدی اتخاذ کنند.
    کلیدواژگان: رسانه های جمعی، الگوی رسانه مطلوب، سیاست گذاری
  • مجتبی صمدی، علی احمدی * صفحات 133-165
    یکی از شیوه های تحلیل پدیده های فرهنگی در حوزه سیاست گذاری فرهنگی تهیه اطلس فرهنگی است. در کشورهای توسعه یافته مانند فرانسه، آمریکا، انگلستان و روسیه داده های پایه فرهنگی و مردم شناختی در مهندسی فرهنگی (کلان) کشورشان به طور مستمر مورد استفاده قرار می گیرد و نتایج آن در اطلس فرهنگی ارائه می شود. به هر حال، هر گونه اقدام و فعالیتی در دایره ارزیابی تاثیرات اجتماعی و یا پیوست نگاری فرهنگی و در نگاهی کلان تر تدوین چارچوب سیاست گذاری فرهنگی در کشور مانند تدوین نقشه مهندسی فرهنگی کشور، نیازمند خوانشی فرهنگی در قالب شاخص ها و مولفه هایی فرهنگی است که یکی از آن ها اطلس فرهنگی می باشد.
    هدف این تحقیق بررسی تاثیر تدوین اطلس فرهنگی در سیاست گذاری ها و مهندسی فرهنگی کشور است. ازاین رو، سوال تحقیق این است که شرایط و شاخصه های فرهنگ ملی و منطقه ای تا چه اندازه می تواند در بازنمایی ابعاد مختلف فرهنگ موثر باشد و این امر تا چه میزان در چرخه سیاست گذاری و مهندسی فرهنگی نقش دارد. همچنین، آیا می توان در این زمینه با تدوین اطلس فرهنگی ایران به نتایج مطلوبی در ارائه الگوی مهندسی کشور دست یافت؟ لذا با این پرسش ها می توان به تفاوت های فرهنگی در نواحی جغرافیای فرهنگی کشور که در نظرگاه هافستد مطرح شده به میان آورد. در این تحقیق بر اساس مطالعات کتابخانه ای و سندپژوهشی در کنار فراتحلیل پژوهش های ملی و بین المللی صورت گرفته، ابعاد و مولفه های اطلس فرهنگی ایران را که مبنایی برای پیوست نگاری ها و ارزیابی تاثیرات اجتماعی است، تبیین می شود.
    این پژوهش با تصویر بایسته هایی از آمارها و مطالعات صورت گرفته مانند مطالعات هافستد، گلوب و... ، نشان می دهد که توجه به این عناصر می تواند، علاوه بر ارائه تعریفی جدید از اطلس فرهنگی، حیطه پیوست نگاری و ارزیابی های فرهنگی و اجتماعی در ایران را متحول و ابعاد جدیدی را بر آن بگشاید.
    کلیدواژگان: اطلس فرهنگی، جغرافیای فرهنگی ایران، مطالعات هافستد و گلوب، پیوست فرهنگی
  • عبدالله گیویان، محسن امین * صفحات 167-194
    آیین های مذهبی یکی از فرصت های ویژه اصحاب ادیان و مذاهب برای اعلام موجودیت خود به هویت های دیگر و هم چنین موقعیتی مناسب برای بازنمایی و برساخت اهالی مذهب از وضعیت فرهنگی و اجتماعی خود است. در میان فرق اسلامی، مذهب تشیع به عنوان یک اقلیت بزرگ که محبت اهل بیت (:) از ارکان با اهمیت آن است، طول تاریخش را در جامعه مسلمانان همراه با طرد و درحاشیه بودگی تحمیلی از جانب اکثریت اهل سنت گذرانده و کمتر فرصت خودنمایی یافته است. آیین های حسینی از مهم ترین و تاثیرگذارترین مراسم جمعی و اجتماعی شیعیان می باشند که از حیث: تاسیس، تکوین و کیفیت اجرا عمدتا با زمینه هایی از فرهنگ عامه عجین گشته اند.
    آیین پیاده روی اربعین که هرساله مصادف با 20 صفر و همزمان با اربعین شهادت حضرت سیدالشهداء (7) در مسیرهای منتهی به کربلای معلی برگزار می شود، با توجه به حضور میلیونی اقشار و ملیت های گوناگون شیعه از اقصی نقاط جهان، خصوصا در سال های اخیر گسترش چشم گیری داشته و به یکی از بزرگ ترین اجتماعات آیینی جهان تبدیل شده است. در این پژوهش با عنایت به ویژگی ها و امتیازات ویژه این آیین شیعی، تلاش کردیم تا با تماس مستقیم با واقعیت درحال اجرا از طریق روش کیفی مردم نگاری، سه رکن اساسی ماهیت، ساختار و کارکردهای آیین پیاده روی اربعین را با تفسیرهای مشارکت کنندگان اصلی اش یعنی: زائران، مروجان و مجریان این آیین از منظر چارچوب مفهومی ارتباطات آیینی مطالعه کنیم. شایان ذکر است علی رغم توجه به پیشینه این آیین در تاریخ اجتماعی شیعیان عراق و هم چنین زمینه های فرهنگی موجود، تمرکز اصلی این پژوهش به روی مشارکت کنندگان ایرانی قرار داشته است.
    نتایج حاصل از دو مرحله تحلیل داده های به دست آمده از مصاحبه ها و مشاهدات میدانی به روش های مضمون بندی داده ها و کدگذاری نظریه ای نشان داد: این آیین شیعی در ارتباط تنگاتنگی با سه مفهوم کلان محبت اهل بیت، نمایش جهانی و هویت شیعی قرار دارد.
    کلیدواژگان: پیاده روی اربعین، اجتماع، آیین، ارتباطات آیینی، شیعیان، نمایش
  • محمدسعید مهدوی کنی، رضا امینی هرندی* صفحات 195-242
    در دهه های اخیر در حوزه مدیریت و برنامه ریزی شهری، رویکرد برنامه ریزی توسعه محله ای پایدار بسیار مورد توجه قرار گرفته است. این رویکرد که مشارکت مردم از مهم ترین ارکان اصلی آن محسوب می شود، به دنبال آن است که مردم را در مراحل مختلف تصمیم گیری، اجرا و ارزیابی دخیل و از ظرفیت ها و استعداد هایی که در بین مردم محله وجود دارد، به بهترین شکل استفاده کند. برای اجرای چنین رویکردی در هر شهری باید ویژگی ها و شرایط آن ها مد نظر قرار گیرد و الگوی بومی برای آن تهیه شود. یکی از ویژگی ها، سرمایه ها و ارکان اصلی محله های شهرهای اسلامی و ایرانی، نهاد مسجد است که معمولا در هر شهر و محله های آن نوعی مرکزیت داشته و کارکردهای مختلفی در طول تاریخ و زمان معاصر برعهده داشته و از این جهت می تواند در الگوی بومی توسعه فرهنگی اجتماعی در سطح محله موثر و کارآمد باشد. در این تحقیق تلاش شده است نوعی از توسعه فرهنگی اجتماعی محله ای ارائه شود که محوریت آن با مسجد باشد، لذا با پیونددادن مطالعات صورت گرفته در زمینه توسعه محله ای و توسعه فرهنگی اجتماعی و همچنین آثار موجود در حوزه مسجد و کارکردهای آن، نه مولفه به عنوان مولفه های اصلی توسعه فرهنگی اجتماعی محله ای پایدار مسجد محور ارائه و از این رهگذر با استفاده از روش کیفی و ابزار مصاحبه و مشاهده مشارکتی، ضمن بررسی یک مورد (مسجد ثامن الائمه (ع) واقع درشهرک قدس تهران) و تطبیق مولفه ها با این مسجد، میزان تحقق چنین توسعه ای و امکان تداوم و همچنین موانع موجود در گسترش آن مطالعه و مدل مسجد مذکور نیز احصاء گردیده است. در نهایت مشخص شد اگرچه مسجد ثامن الائمه (ع) نتوانسته است در همه زمینه ها و ابعاد توسعه فرهنگی اجتماعی محله ای به صورت کاملا ایده آل نقش آفرین و اثرگذار باشد، ولی با این وجود می توان افزایش وحدت و همبستگی محله ای، زمینه سازی جهت افزایش تعاون و مشارکت محله ای و تقویت هویت و تعلق محله ای را از جمله عوامل و مولفه های مهم اثرگذاری این مسجد در سطح محله ذکر کرد.
    کلیدواژگان: مسجد، برنامه ریزی شهری، توسعه محله ای پایدار، توسعه فرهنگی، مشارکت اجتماعی
|
  • Emad Afrough, Hosein Mehrabani Far * Pages 9-44
    The fashion dress industry as one of the most popular and profitable industries in the contemporary world has a complex nature, and any related policy must inevitablymake a systematic study of its mechanism in society. Here, due to the significant role of the media in shaping the culture and lifestyle, the media policy for clothing fashionis taken into consideration based on analyzing its cycle problems as well as the background of related media policy in Iranian society. Studying this cycle with the help of an in-depth interview and documentary studyand data analysis(using thematic analysis method)resulted in identifying eight main problems including epistemological bewilderment in the field of Islamic Iranian fashion, absence of a political economy of Islamic Iranian clothing fashion and overlooked local clothing styles. These are all seriously connected with the general problem of the absence of Islamic Iranian brands in clothing fashion. Based on these problems eight media policy priorities and 38 pertinent policy recommendationswere determined. Among these priorities is "helping to solve epistemic and skill-related problems in the field of fashion", "helping to shape the political economy of fashion," and “helping Islamic Iranian clothing fashion to be more seen in everyday life of people.
    Keywords: Media Policy, ClothingFashion, Fashion Cycle
  • Naser Bahonar, Hamed Sohrabi * Pages 45-73

    Elite groups comprise a significant portion of every society, and if they are not recognized, recruited, guided and employed correctly and at the right time, the society will suffer serious harms in its progress. On the other hand, adolescence is a phase when one’s personality is developed and paves the way for one’s future life. Thus, it could be taken as a determining factor for the elite groups so that if it goes unattended, both the individual and the society will undergo unreparable harms. The adolescent at this time usually joins various groups to answer to his material and spiritual needs. Collective communication, under the category of social psychology surveys different issues as group dynamism, from the nature and features of a group to its formation theories, kind of member communication, and its functions. Recognizing these participatory observation and capacities in formulating the related policies about elite groups can play a crucial role in the identification, recruitment, and guidance of these groups in society. This research attempts to utilize the actual collective communication potentials in the field of adolescent elite groups to study the policies of the center for elite scholars that are active in the southern Tehran. It finally provides a model of collective communication capacities in order to formulate policies in the field of adolescent elites. To this end, besides using documentary methods, it has benefited from participatory observation and in-depth interview for studying the whole intended group.

    Keywords: Collective Communication, Elites, Adolescents, Elite Scholars
  • Ahmad Pakatchy, Hamed Sajadi * Pages 75-104
    National Organization for Development of Exceptional Talents (NODET) schools, known as SAMPAD in Iran, a main pillar of policy making in elite education and training during the last three decades, has expanded and attracted a wide range of talented students from around Iran.The current studyseeks to investigatevarious cultural dimensions of SAMPAD community of students/alumni, based on the Internet corpus .In this regard and by using cultural semiotics as method, the theoretical framework has been organized on the basis of the Cultural Dimension Theory (Geert Hofstede et al., 2012).In addition, thedynamism of SAMPAD semiotic components in the context of the relationship/opposition between Ego and Alter (non-SAMPAD) provides access to some important cultural properties. Accordingly, a SAMPAD student Group in Facebook, which is the largest group dedicated to SAMPAD in social networks and has more than 21900 members, was selected for sampling.From the perspective of semiotic analysis, in regard to the historical objectivesof SAMPADeducational institutions and the necessity ofrecognizing various identities derived from it, the binary opposition Barbarous/Hellenism plays a crucial role in creating SAMPAD community. In this context, individualism, masculinity,power distance, uncertainty avoidance and long-term orientation are considered to be the dominantculturaldimensions of SAMPAD's identity.
    Keywords: Elite education, SAMPAD schools, Cultural dimension of Hofstede, Cultural semiotics
  • Qolam Reza Khaje Sarvi, Morteza Bayat * Pages 105-131
    A glimpse into the media sphere that surrounds Iranian society and the international community, besidesthe existing equipment and technical innovations, has created a new situation in it. These major changes on the one hand, and the almost saturated media sphere with a variety of radio and television networks and the spread of cyberspace on the other hand, make planners and decision-makers seek a suitable and efficient modelthat suits the existing condition.Based on this viewpoint , the present research has posed this question: what is the ultimate model for media- related policy making in the Islamic Republic of Iran? What is essential for the media here is to follow some principles. The first is its religiosity, which entails insight, security and tranquility. Moral scrupulousness, raising hope and consciousness are among authentic specifications of planning the desired media in the Islamic Republic of Iran, and these are the ones which should provide for Islamic- Iranian way of life, family integrity, creating modern Islamic civilization, population increase, maintaining national identity, recognizing enemies, encouraging marriage, making people aware of their countries’ challenges, and explaining western crises.
    Keywords: Mass media, Quran, Policymaking, Islamic Republic of Iran, Desired media model
  • Mojtaba Samadi, Ali Ahmadi * Pages 133-165
    Providing Cultural Atlas is a way of analyzing the cultural phenomenon in the field of cultural policy-making. In developed countries such as France, USA, England and Russiathe cultural and anthropological databasesare continually used in cultural engineering of the countries and its results are presented in their Cultural Atlas.This of course requires a cultural reading in the framework of cultural indexes and specifications. The purpose of this research is to evaluate the effect of providing Cultural Atlas in policy-making and cultural engineering of the country. Therefore, the research question is to evaluate the effectiveness of components and conditions of national and regional culture in representing different dimensions of the culture and the role it plays in policy-making and cultural engineering cycle. The research also evaluates whether it is possible to achieve good results in presenting the model of cultural engineering in the country through providing the Iranian Cultural Atlas. It is, therefore, possible to get the cultural differences in the country’s cultural geography dimensionsas developed by Geert Hofstede. In this research, the dimensions and components of Iranian Cultural Atlas, which is supposed to be the basis for cultural impact assessment and evaluation of social impacts, are explained based on the documentation review, alongside the meta-analysis of national and international researches.
    Through explaining the essentials of statistics and studies such as Hofstede and Globe, this research indicates that consideration of these elements can change the domain of cultural impact assessment and evaluation of social impacts in Iran and also can open new dimensions in addition to providing a new definition of Cultural Atlas.
    Keywords: Cultural Atlas, Cultural Geography of Iran, Cultural impact, Cultural engineering
  • Abdollah Guivian, Mohsen Amin * Pages 167-194
    Religious rituals provide a particular opportunity for their adherents and practitioners to assert themselves vis-à-vis other religious identities, and at the same time they are an apt opportunity for the representation of their cultural and social conditions. Among Islamic sects, Shia , as a remarkable minority whose affectionate attachment to the Prophet's Household is a significant feature of it, has been unduly marginalized in long terms of its history under the pressure of Sunni majority, and has been granted little time to demonstrate its magnificence. Husseini rituals are among the most important and efficient collective rituals of Shias that are mixed with the popular culture in terms of the development and performance quality.
    Arbaeen procession which is organized annually in the direction of Karbala on the 40th day of Imam Hussein's martyrdom has proved itself, especially in recent years, as one of the most massive rituals in the world, by involving large sections of Shias from around the world. In this research, by considering the specific features and advantages of this, it has been attempted to study this phenomenon by using direct observation of the event and qualitative demographic assessment and by considering the three basic pillars of ritual practice, i.e. essence, structure and functions through the participant's (pilgrims, promoters and organizers) interpretations. It must be noticed that despite a recourse to the ritual background which refers to Iraqi social history, the focus of our research is on Iranians.
    The results derived from two phases of assessing data gained through interviews, field observations and coding them show that this ritual is in close contact with three general concepts: affection to the Prophet's Household, global demonstration and Shia identity.
    Keywords: Arbaeen procession, Congregation, Ritual, Ritual communication, Demonstration
  • Mohammad Saeed Mahdavikani, Reza Aminiharandi * Pages 195-242
    In recent decades, the approach to the planning of sustainable community development has had a huge importance in the field of urban planning and management.The participation of people is one of the main factors of this approach and it tries to include them in different stages of decision making, execution and evaluation and tries to benefit from their capacity and potentials. This has been the center of attention in Iran in recent years and many books have been published about it. In order to implement such an approach in every city, we need to consider their specifications and provide a local pattern for them. One of the main elements of Islamic cities and communities is mosque which hasusually beengiven a central role in them and has assumed different functions in history and contemporary time, and because of that,it can be used as an effective example of cultural-social development at local level. In this research a local type of cultural-social development based on mosque has been presented. To do this, we have connected many studies done on community development, cultural-social development and mosques and we have introduced 9main components as the main factors of sustainable cultural-social community development based on mosques. Then by using qualitative method and interviews and participatory observation, we selected Samen-al-Aemeh Mosque in Shahrak-e-Gharb district, and while adjusting those components with it, we assessed the scope of the feasibility of this development together with the existing obstacles.The conclusion is that despite its not achieving an ideal efficiency in all socio- cultural domains, the mosque has succeeded in promoting cooperation and people’s participation in their local issues and developing their community sense.
    Keywords: Mosque, Urban planning, Sustainable community development, Cultural development, Social participation