فهرست مطالب

دین و ارتباطات - سال پانزدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1387)

نشریه دین و ارتباطات
سال پانزدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1387)

  • 204 صفحه، بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1387/05/15
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حسن بشیر، ابوذر زارع درخشان، حسین همازاده ابیانه صفحه 5
    همان گونه که یکی از شروط مهم پایایی و ماندگاری هر پیام، جای گرفتن در قالب های هنری است، برای انتقال مفاهیم متعالی و غنی اسلامی نیز گریزی از استفاده از ابزار هنر نیست. انقلاب اسلامی با ادعای جامعیت در تمام زمینه های فردی و جمعی و برای صدور اندیشه های خود سخت نیازمند ابزار هنر است. عمق این نیاز آن گاه روشن تر می شود که جایگاه تاریخی انقلاب اسلامی در برابر ایدئولوژی هایی که علی رغم کثرتشان در مبنای اومانیستی شان مشترک اند، درک شود و در راه انتقال اندیشه های والای انقلاب به نسل های آینده و همچنین، صدور آن ها به دیگر حوزه های جغرافیایی و معرفتی، «هنر» یکی از بهترین ابزارهاست؛ زیرا هنر «زبان مشترک تمامی انسان ها» است.
    با در نظر گرفتن این نکته و با تاکید بر سطح گسترده مطالعات رهبری و صاحب نظر بودن ایشان در عرصه هنر و ادبیات ایران، و ضرورت انجام پژوهشی در آثار معظم له به منظور یافتن جایگاه هنر و تبیین خط مشی های ارائه شده امری ضروری می نماید. این پژوهش کوشیده است با توجه به تاثیرگذاری بی اندازه هنر در فرهنگ عمومی و جایگاه تولیدکننده این متون، حرکتی در راستای استخراج اهداف و خط مشی های ترسیم شده توسط رهبری برای هنر و هنرمندان انجام دهد.
    کلیدواژگان: آیت الله خامنه ای، مقام معظم رهبری، هنر، هنر اسلامی، تحلیل محتوا
  • شعبانعلی بهرامپور، سید محمد مهدی زاده صفحه 41
    این مقاله، چالش ها، تهدیدها، توانایی ها، فرصت ها و چشم انداز مطبوعات ایران را در دهه آینده نشان می دهد. ازاین رو، ابتدا بر وضعیت کنونی مطبوعات کشور، به ویژه بر وضعیت آماری، تنوع، تکثر و محتوا نگاهی می افکند و سپس کاستی ها، تهدیدها و چالش های مطبوعات را به طور خلاصه توضیح می دهد. چالش های اقتصادی، حرفه ای، مدیریتی و چالش ها و تهدیدهای دیگر، هریک به طور جداگانه مدنظر قرار می گیرند.
    چشم انداز آینده مطبوعات در محوری جداگانه بر این نکته تاکید دارد که هرگونه سیاست گذاری در عرصه مطبوعات باید به گونه ای باشد که چالش ها و تهدیدها را به فرصت، و فرصت ها را به توانایی تبدیل کند. عرصه رسانه ای به گونه ای است که حتی کوچک ترین قصور ممکن است فرصت ها را به چالش تبدیل کند. بایسته های آگاهانه سیاست گذاری های مطبوعات برای نیل به توسعه در بخش پایانی مقاله مد نظر قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: مطبوعات، چالش ها، توانایی ها، بایسته ها
  • امیرعبدالرضا سپنجی، حسینعلی افخمی صفحه 61
    ازآنجاکه برای مقوله ارتباطات از دیدگاه فرایندی، تاثیر و اثرگذاری موضوعیت می یابد، در این مقاله قصد بر آن است که نظریه های تاثیر رسانه های همگانی و سیر تغییر و تحولات این نظریه ها، انواع و نحوه تاثیر بر مخاطبان از طریق رسانه ها بررسی شود. درعین حال، با عنایت به محتوای متون موثق اسلامی، شامل قرآن و احادیث معتبر که از جانب پیامبر اکرم(ص) و ائمه معصوم(ع) روایت شده است، در خصوص موضوع تاثیر و اثرگذاری مثبت بر مخاطبان نیز در این مقاله بحث خواهد شد. در حوزه مطالعات رسانه ای، پژوهش ها و مباحث مختلفی در مورد تاثیرات کلی رسانه های همگانی بر نگرش، تصورات و رفتار مخاطبان، همچنین عمق و شدت این تاثیرات مطرح شده است که گستره زمانی حدودا هشتادساله ای را شامل می شود. لازم به ذکر است که تقریبا تمام مطالعات مربوط به تاثیر رسانه ها، تاثیر رسانه را مفروض می دانند، اما در خصوص شدت و قدرت این اثرگذاری، توافق کلی وجود ندارد. از دیدگاه عقل سلیم، رسانه های همگانی در حوزه اخلاق، اعتقادات و رفتار، دارای برخی تاثیرات اند. سیر تاریخی توجه به مقوله تاثیر رسانه ای از اوایل قرن بیستم و با اعتقاد به تاثیر قدرتمند رسانه ها (نظریه تزریقی) آغاز می شود، سپس به مرحله اعتقاد به تاثیر محدود رسانه ها می رسیم. ضمن آنکه نظریه دومرحله ای رسانه ها نیز در همین ایام مطرح می شود. درعین حال، در دهه های 1950 و 1960م. مجددا نظریه تاثیر قدرتمند رسانه ها طرح می گردد. پس از این مراحل، نظریه کاشت گربنر، نظریه های مک لوهان در حوزه تاثیر رسانه ها، نظریه تجربه تاثیرهای ترکیبی، مارپیچ سکوت و... در حوزه تاثیر رسانه ای مطرح شده اند.
    کلیدواژگان: اسلام، نظریه های تاثیر رسانه، قرآن، حدیث، مخاطب، رسانه های همگانی، تبلیغ
  • حمید عبداللهیان، لیلا منفرد صفحه 87
    این مقاله ضمن آنکه یک متن روش شناختی در حوزه تحلیل ایدئولوژی در مطبوعات است، به چگونگی بازنمایی ایدئولوژی در متون ارتباطی می پردازد تا ارتباط عناصر ساختاری ایدئولوژیک مطبوعاتی را به حوزه شناخت درآورد. پرسش اول اینکه متون ارتباطی چگونه از ساختار ایدئولوژیک موجود در جامعه تاثیر می پذیرند؟ و پرسش دوم اینکه آیا ارتباطی بین زبان در متون ارتباطی با ساختار ایدئولوژیک و بافت جامعه وجود دارد؟ چنین به نظر می رسد که در جامعه معاصر ایران برای مثال، تحلیل در اینجا، ساختار مطبوعات تحت تاثیر بافت سیاسی، فرهنگی و اقتصادی جامعه قرار دارد؛ به نحوی که تعامل میان بافت و متون ارتباطی سبب استمرار نظام مطبوعاتی ایدئولوژی مدار شده است. ادعای نظری ما این است که مطبوعات هر جامعه تحت تاثیر نظام های ایدئولوژیک آن جامعه قرار گرفته و هویت پیدا می کنند. به همین دلیل در این مقاله ابتدا مدلی نظری برای مطالعه ساختار ایدئولوژی ارائه می شود؛ سپس نقش عناصر این ساختار در تداوم و استمرار روابط ایدئولوژیک در مطبوعات به طور نظری بحث می گردد. با توجه به اینکه تا کنون روشی برای تحلیل ایدئولوژی در مطالعات ارتباطی به صورت عملی ارائه نشده، در این مقاله مدلی برای تحلیل روابط ایدئولوژیک در مطبوعات ارائه می شود. مقاله پیشنهاد می کند که این مدل به عنوان مبنایی برای مطالعات بعدی ارتباطی برای رابطه میان متون ارتباطی و بازتولید روابط ایدئولوژیک استفاده گردد. در همین راستا، ابتدا مفهوم ایدئولوژی از طریق بازخوانی مباحث تامپسون، گولدمان و مانهایم بازسازی می شود و سپس، مفاهیم و روشی نوین معرفی می شود که با استفاده از مدل های تحلیلی این مطالعه، قابلیت آن را دارد که به عنوان چارچوبی مناسب برای مطالعه ساختار ایدئولوژی در متون ارتباطی به ویژه متون مطبوعاتی به کار رود.
    کلیدواژگان: ایدئولوژی، صور نمادین، تعامل بافت جامعه با صور نمادین، فرایند ارزش گذاری، راهبردهای عملی ایدئولوژی، ساختار کلی و جزئی
  • ابراهیم فیاض صفحه 117
    جامعه شناسی از اروپا به آمریکا کوچ کرده است و در آمریکا، هویت آمریکایی به خود گرفته است؛ از جمله حوزه ملی تحقیقاتی جامعه شناسی، جامعه شناسی معرفتی است که متاخرترین حوزه جامعه شناسی را تشکیل می دهد و جامعه شناسی معرفتی آمریکایی نیز یک نوع جامعه شناسی معرفتی خاص است که سیاست گذاری خاص فرهنگی و ارتباطی را ایجاب می کند. این نوشتار به دنبال شناخت جامعه شناسی معرفتی آمریکایی است و می خواهد به شناخت سیاست گذاری میان فرهنگی مبتنی بر آن برسد. بنابراین، می توان گفت این نوشتار به شناخت علوم اجتماعی آمریکایی و سیاست گذاری مبتنی بر آن می پردازد.
    کلیدواژگان: جامعه شناسی شناخت، روان شناسی شناخت، سیاست گذاری برنامه ریزی، نظریه های جامعه شناسی، چارچوب مفهومی روان شناسی اجتماعی
  • مسعود کوثری صفحه 147
    این مقاله به بررسی ویژگی ها و کارکردهای رسانه ‍ های کوچک در مقایسه با رسانه های بزرگ (سنتی) می پردازد و نشان می دهد که ضمن شباهت هایی که بین این دو دسته از رسانه ها وجود دارد، تفاوت های قابل ملاحظه ای از نظر ساختار و کارکردهای این رسانه ها با رسانه های بزرگ وجود دارد. منظور از رسانه های کوچک در این مقاله آن دسته از رسانه هایی است که با مدد فناوری های نوین ارتباطی و اطلاعاتی از نظر سازمان تولید، نحوه توزیع و مواجهه با مخاطب در مقیاس هایی کوچک عمل می کنند. این کوچکی نه تنها به آن ها قابلیت تولید سریع تر را داده است بلکه از فاصله بین تولید کننده و مخاطب نیز کاسته است و همزمان به ایجاد تولید کننده- مخاطب منجر شده است.
    کلیدواژگان: رسانه، رسانه کوچک، فناوری های نوین ارتباطی و اطلاعاتی، مخاطب
  • امیدعلی مسعودی صفحه 169
    آموزش مجازی از جمله دستاوردهای جامعه اطلاعاتی است. این نوع آموزش با ارتقای سطح دانش بشری، آن ها را به جامعه معرفتی و دانش محور رهنمون می شود. در چنین جامعه ای دادوستد «دانش» جایگزین «کار و خدمات» می شود.
    پیش بینی می شود مزیت های آموزش الکترونی و شیوه های این آموزش باعث رشد روزافزون کاربران اینترنت در سراسر جهان شود؛ زیرا با داشتن فقط یک دستگاه رایانه و اتصال به شبکه جهانی، کاربران می توانند اکنون و در آینده وارد جامعه معرفتی شوند.
    دو عامل «شکاف دیجیتالی» و «فاصله فرهنگی»، باعث عدم دسترسی شهروندان کشورهای در حال توسعه و فقیر به آموزش الکترونی و محروم شدن آن ها از مزایای این نوع آموزش شده است. با مطالعه برخی کشورهای در حال توسعه از جمله کشور جمهوری اسلامی ایران می توان به چالش های موجود در این زمینه بیشتر واقف شد و برای آینده برنامه ریزی کرد.
    نویسنده در پایان برای رفع موانع توسعه کشورهای فقیر، همکاری کشورهای جهان، سازمان های بین المللی و از جمله یونسکو را پیشنهاد می کند.
    کلیدواژگان: شکاف دیجیتالی، آموزش الکترونی، دانشگاه مجازی، فاصله فرهنگی، جامعه اطلاعات
  • چکیده انگلیسی مقالات
    صفحه 204
|
  • Dr. Hassan Bashir, Abouzar Zare Derakhshan, Hossein Homazadeh Abianeh Page 5
    A message is immortalized when given an artistic form, so it is inevitable to do the same with Islamic concepts. Besides, art is deemed to hold a noble status and its extensive and profound relation with other fields makes it necessary to give it deserving consideration. The Islamic Revolution has to adopt artistic means for its propagation since it is based on the Revelation and the Infallible Traditions and has as its motto the unity of piety and politics and comprehensiveness in every personal and public domain. This requirement becomes especially manifest when we see the historical stance of the Islamic Revolution that inherits the instructions of all prophets coming face to face with other ideologies that despite their large number share a humanistic worldview. Art is thus the most efficient means of transmitting the elevated thoughts inherent in the Revolution to the coming generation of people or to other geographical and epistemological areas, and this is due to the fact that art is the shared language of all nations.Recognizing the fact that the thoughts of the leaders of revolutions play a remarkable part in setting the directions, the idea of velayat-e-faqih is to be attributed the same significance in Islamic Revolution. In the case of the Supreme Leader of our Revolution, we should assert his extensive authority on various fields of Iranian and global art and literature, hence the necessity of more scrutiny in his thoughts for the sake of delineating his guidelines concerning art.
  • Shabanali Bahrampoor, Dr. Sayyed Mohammad Mahdizadeh Page 41
    This article illustrates challenges, threats, capacities, opportunities and prospect of the Iranian press in the next decade. It first glances at the present condition of the country’s press especially in regard to their statistical stance, variety, multiplicity, and content and then proceeds to briefly mention the shortcomings, threats, and challenges of the press. Challenges of all kinds; economic, professional, managerial and others are dealt with each in its own turn.The prospect of the press stresses separately on this point that any type of policy in the press should in some way convert threats and challenges to opportunities and transform these into capacities. The press is an arena where the minutest negligence may turn opportunities into challenges. The last section of the article takes notice of the thoughtful exigencies of the press policy that could lead to development.
  • Amir Abdolrreza Sepanji, Dr. Hosseinali Afkhami Page 61
    Since in looking at communication from a process-oriented point of view, the topic of “effect” finds prominence, this article aims at examining the theories of mass media effects, the changes they have undergone, and the ways in which media influence audiences. Meanwhile, focusing on the contents of authentic Islamic texts, including the Quran and authentic Hadiths coming down to us from the Prophet Muhammad and the holy Imams (peace be upon them), the topic of positive effects on audiences will be discussed. In the field of media studies, much research has been done and various discussions have been presented about the effects of mass media on audience attitudes, assumptions and behaviors, and about their depth and intensity, all appearing in an eighty-year time span. It must be pointed out that almost all such studies agree on the effects of the media as a basic assumption, although there is no consensus about its intensity and power as yet. From a commonsensical point of view, mass media have some degree of effect on ethical issues, beliefs and behaviors.The historical process of considering the effects of media dates back to early 20th century, beginning with the presumption that media have strong effects on audience members (hypodermic needle theory), later replaced with limited-effect theory. During the same time, a two-step flow hypothesis was also presented. In the 1950s and 60s we can see a re-emergence of powerful-effect model, followed by Gerbner’s cultivation theory, McLuhan’s theories concerning media effects, negotiated media influence, spiral of silence, etc.
  • Dr. Hamid Abdollahian, Leyla Monfared Page 87
    This article, being a methodological text in the field of ideology analysis in the press, deals with the representation of ideology in communicative texts so that it brings to light the relation between structural elements of ideology therein. One of the questions is how communicative texts are affected by the existing ideological structure of the society. The second is whether there is any relationship between the language used in communicative texts and the ideological structure or social organization. Taking the contemporary Iran as a case in point, we realize that its press are under the influence of the political, cultural and economic contexts to the extent that the interaction between communicative context and texts have caused the continuation of the ideology- based press system. Our theoretical claim is that the press of every society shape their identity under the impact of the existing ideologies. That is why the article first offers a theoretical model for the study of the ideological structure. Then the role of the latter's components in the continuation of ideological relations in the press are discussed. Since there has been no practical method for the ideological analysis in communicative studies, we have presented a model for that. This model could be used further as a basis for later communicative studies when discussing the relation between communicative texts and the reproduction of ideological relations. To this end, first there is a reference to the concept of ideology as considered by Thomson, Goldman and Manheim, and then a new method is introduced which can be used as a suitable framework for the study of ideology structure in communicative texts especially the press.
  • Dr. Ebrahim Fayyaz Page 117
    Sociology has been transferred from Europe to America and has therefore assumed an American identity. One of the most recent research fields in sociology is epistemological sociology and the American form of this is a special one that requires special cultural and communicative policy. This article is to shed light on the American epistemological sociology with the aim of recognizing an intercultural policy based on it.
  • Dr. Masoud Kousari Page 147
    The article is a study of the features and functions of small media as compared with the big or traditional ones and illustrates the considerable differences between the two despite some seeming similarities at first glance. By small media it means those acting at lower scales in regard to producing organization, distribution method and addressing the audience with the help of new communication technologies. This smallness not only provides better opportunity for quicker production, but it lessens the gap between the producer and the audience leading to the simultaneous presence of producer/consumer.
  • Dr. Omid Ali Masoodi Page 169
    Virtual education is one of the achievements of information society. Promoting human knowledge, this form of education leads us in the direction of a knowledgeable, knowledge-oriented society, where “knowledge” rather than “work and services” is exchanged. It is predictable that the advantages of electronic education and its methods will lead to an ever- increasing number of internet users all over the world, as just having access to a computer and connecting to the World Wide Web would now enable one to enter the knowledge society.“Digital gap” and “cultural divide” are two factors restricting access to electronic education for citizens living in developing, poor countries, depriving them of the advantages of this form of education. Studying a number of developing countries, including Islamic Republic of Iran, helps us better understand the challenges existing in this field and plan for the future.In the end, the writer proposes a cooperation between the world countries and international organizations, such as UNESCO, to help remove barriers on the way of development of the poor countries.