فهرست مطالب

مجله علوم پزشکی رازی
سال بیست و یکم شماره 3 (پیاپی 120، خرداد 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/19
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مرتضی منصوریان، مهناز صلحی، زهره ادب، مرضیه لطیفی صفحات 1-8
    زمینه و هدف
    وابستگی به تلفن همراه باعث ایجاد حس تنهایی و حمایت اجتماعی نامطلوب می شود. هدف مطالعه حاضر تعیین ارتباط بین میزان استفاده از تلفن همراه با احساس تنهایی و حمایت اجتماعی در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تهران است.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی که با روش نمونه گیری طبقه بندی روی 405 نفر از دانشجویان انجام شد، ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه های استاندارد میزان استفاده از تلفن همراه و نسخه سوم مقیاس احساس تنهایی و حمایت اجتماعی به همراه سوالات دموگرافیک بود. داده ها در نرم افزارآماری SPSS نسخه 16 و با استفاده از آزمون های آماری آنالیز واریانس، T-Test، کای دو و ضریب همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین های نمره وابستگی به تلفن همراه، احساس تنهایی و حمایت اجتماعی به ترتیب 8/41 (در حد متوسط)، 5/16 (در حد متوسط) و 9/30 (در مرز خفیف و متوسط) بود. میان نمرات وابستگی به تلفن همراه با احساس تنهایی و حمایت اجتماعی همبستگی منفی معنادار به میزان32/0 r= - و 36 /0 r= - بدست آمد (001/0 p=). میانگین نمره وابستگی به تلفن همراه در زنان دانشجو و دانشجویان دانشکده های پزشکی و بهداشت بیشتر بود (001/0 p= و0001/0 p=). دسته بندی متوسط و شدید وابستگی به تلفن همراه و حمایت اجتماعی در دانشجویان زیر 25 سال بیشتر مشاهده شد (001/0 p= و004/0 p=).
    نتیجه گیری
    میانگین نمرات وابستگی مفرط به تلفن همراه، احساس تنهایی و حمایت اجتماعی در دانشجویان مورد بررسی مناسب نیست و استفاده مفرط از تلفن همراه با احساس تنهایی و حمایت اجتماعی همبستگی دارد.
    کلیدواژگان: تلفن همراه، وابستگی، احساس تنهایی، حمایت اجتماعی، دانشج ویان
  • سیامک محبی، لیلا آزادبخت، آوات فیضی، محمد حضوری، غلامرضا شریفی راد * صفحات 9-18
    زمینه و هدف

    سندرم متابولیک مجموعه ای از عوامل خطر مرتبط با بیماری های قلبی عروقی و دیابت می باشد که هر روز بر شمار مبتلایان به آن افزوده می شود. این مطالعه با هدف تعیین اثر برنامه آموزشی مبتنی بر ارتقاء خودکارآمدی درک شده بر کنترل عوامل خطر ساز بیماری سندرم متابولیک صورت گرفت.

    روش کار

    در این مطالعه پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل تصادفی، 182 زن مبتلا به سندرم متابولیک به صورت تصادفی سیستماتیک در دو گروه آزمون و کنترل قرار گرفتند. ابزار مورد استفاده پرسشنامه محقق ساخته خودکارآمدی درک شده و پرسشنامه 24 ساعته یادآمد خوراک بود. همچنین برگه ثبت اطلاعات برای جمع آوری داده های مربوط به دور کمر، فشار خون سیستولیک و دیاستولیک، TG، HDL و FBS مورد استفاده قرار گرفت. بعد از گردآوری داده ها، مداخله آموزشی 3 جلسه ای برای گروه آزمون به کار گرفته شد و نتایج پس آزمون 3 ماه بعد از مداخله جمع آوری شد. در نهایت داده ها توسط آزمونهای T مستقل و وابسته به وسیله نرم افزار SPSS تحلیل گردید.

    یافته ها

    میانگین نمره خودکارآمدی و مصرف درشت مغذی ها در گروه آزمون بعد از مداخله، بر خلاف قبل آموزش با گروه کنترل اختلاف معنی دار نشان داد. همچنین در گروه آزمون بعد از مداخله، میانگین دور کمر 2/4 سانتی متر، تری گلیسرید mg/dl 15/54، قند خون ناشتا mg/dl 61/13، فشار خون سیستولیک mmHg 42/7 و فشارخون دیاستولیک mmHg 55/9 کاهش و میانگین HDL mg/dl 87/5 افزایش داشته است که این تغییرات به طور معنی داری بر اساس میانگین درصد تغییرات از گروه کنترل بیشتر است.

    نتیجه گیری

    افزایش خودکارآمدی می تواند راهکاری مطمئن در خصوص ترغیب بیماران به رعایت رژیم غذایی سالم با محدود کردن چربی و کربوهیدرات دریافتی و کاهش انرژی دریافتی روزانه و به تبع آن کاهش میزان عوامل خطر ساز سندرم متابولیک باشد.

    کلیدواژگان: سندرم متابولیک، خودکارآمدی درک شده، تغذیه، آموزش
  • وحید نجاتی، اسماعیل شیری، سمانه فرقانی صفحات 19-26
    زمینه و هدف
    بازشناسی هیجان چهره یک عامل مهم در برقراری ارتباطات اجتماعی است و نقص در این توانایی می تواند تعامل اجتماعی کودک را مختل نماید. هدف این مطالعه بررسی تاثیر تمرین های بازشناسی حالات هیجانی صورت بر بهبود درک حالات هیجانی آنها بود.
    روش کار
    این پژوهش از نوع پژوهش شبه تجربی است و در قالب یک طرح پیش آزمون- پس آزمون بدون گروه کنترل انجام شده است. نمونه مورد استفاده در این پژوهش شامل 30 نفر دختر دوره ی پیش دبستانی با سن 6 سال می باشد که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برنامه مداخله به صورت پیشرونده به نمونه ها ارائه شده و برای پاسخ های شرکت کنندگان، بازخورد ارایه می شد. برای تحلیل اطلاعات از روش های آماری توصیفی و آزمون های تی وابسته و اندازه گیری مکرر استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های مطالعه نشان داد که تمرینات بازشناسی حالات هیجانی در بازشناسی حالت هیجانی شادی (001/0 p<)، بازشناسی حالت هیجانی غم (005/0 p<)، بازشناسی حالت هیجانی خشم (000/0 p<) و در بازشناسی حالت هیجانی ترس (000/0 p<) تاثیر گذار است.
    نتیجه گیری
    هر چند که ادراک حالات هیجانی یک فرایند ضمنی است و کودک در روند رشد بدون آموزش مستقیم آن را یاد می گیرد، ولیکن بر اساس یافته های مطالعه حاضر می توان نتیجه گرفت که بازشناسی حالات هیجانی می تواند به صورت صریح به وسیله درمانگر آموزش داده شود.
    کلیدواژگان: بازشناسی هیجانی، توانبخشی هیجانی، کودکان پیش دبستانی
  • پروین فرزانگی، ابراهیم امان زاده صفحات 27-35
    زمینه و هدف
    پرفشارخونی یکی از اصلی ترین عوامل خطرزای بیماری های قلبی عروقی پس از دهه پنجم زندگی زنان است اما مکانیسم های مسئول افزایش فشارخون پیچیده می باشند. لذا تحقیق حاضر به منظور بررسی اثر تمرین هوازی بر سطوح اندوتلین-1، پروتئین واکنشی C و نیتریک اکسید در زنان یائسه پرفشارخون انجام شد.
    روش کار
    دراین مطالعه نیمه تجربی کنترل شده، 20 زن یائسه غیرفعال (50 تا 55 سال) مبتلابه پرفشارخونی ضعیف، به طورتصادفی به دوگروه مساوی تمرین هوازی وکنترل تقسیم شدند. برنامه تمرینی شامل 45 تا 60 دقیقه فعالیت هوازی ریتمیک با شدت50 تا 65 درصد حداکثرضربان قلب، 3 جلسه در هفته و به مدت 6 هفته بود. فشارخون سیستولی و دیاستولی و سطوح اندوتلین-1، پروتئین واکنشی C ونیتریک اکسید پلاسمایی قبل و پس از مداخله اندازه گیری شد. آنالیزآماری داده ها با استفاده ازآزمون t مستقل و t وابسته صورت گرفت (05/0 p<).
    یافته ها
    کاهش معنی داری در فشارخون سیستولی (001/0= p) و دیاستولی (008/0= p) پس از فعالیت هوازی مشاهده شد که با افزایش قابل توجه نیتریک اکسید (002/0= p) و کاهش سطوح اندوتلین-1 (100/0= p)، پروتئین واکنشی C (001/0= p) در زنان یائسه پرفشارخون همراه بود.
    نتیجه گیری
    یک برنامه تمرین هوازی نظارت شده می تواند پرفشارخونی را بهبود بخشد و هم چنین ممکن است سطوح افزایش یافته میانجی گرهای التهابی و تنگ کننده عروقی را از طریق افزایش فراهمی زیستی نیتریک اکسید تقلیل دهد.
    کلیدواژگان: تمرین هوازی، اندوتلین، 1، پروتئین واکنشی C، زنان یائسه، نیتریک اکسید
  • محمدرضا آرامش، آرش ملکیان، مسعود دهدشتیان، آزیتا شاهوری، لیلا منجزی صفحات 36-43
    زمینه و هدف
    میزان مرگ و میر نوزادان یکی از پارامترهای مهم در ارزیابی کیفیت زندگی در جوامع می باشد. حدود 65% موارد مرگ و میر کودکان زیر یک سال به دوران نوزادی اختصاص دارد. مطالعه حاضر به منظور تعیین علل مرگ و میر نوزادان در بخش مراقبت های ویژه نوزادا ن (NICU) بیمارستان امام خمینی (ره) اهواز در سال1390 و ارائه راهکارهای پیشگیری از مرگ ومیر نوزادان، انجام شد.
    روش کار
    این پژوهش یک مطالعه مقطعی-توصیفی بود. جامعه مورد مطالعه شامل کلیه نوزادان فوت شده بستری در بخش مراقبت های ویژه نوزادان بیمارستان امام خمینی (ره) در سال1390 بودند. با مراجعه به بایگانی بیمارستان، اطلاعات مورد نیاز از پرونده های مرتبط با نوزادان فوت شده استخراج شد و با SPSS نسخه 19 مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    از 1620 نوزاد بستری شده در سال 1390 تعداد 284 نوزاد (5/17%) فوت نمودند. از این تعداد 1/39% مونث، 9/59% مذکر و 1/1% موارد ابهام تناسلی داشتند. دیگر اینکه، 9/79% از این نوزادان نارس و 1/77% نیز وزن کمتر از2500 گرم داشتند. 2/78% از موارد مرگ و میر در هفته اول بعد از تولد رخ داده بود و شایع ترین دلایل مرگ به ترتیب شامل نارسی و مشکلات ناشی از آن (8/58%)، ناهنجاری های مادرزادی (3/17%)، آسفیکسی حول وحوش تولد (8%)، عفونت (6%) و دلایل دیگر (9/9%) بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به فراوانی بالای مرگ نوزادان نارس در سن کمتر از سی و هفت هفته، باید توجه بیشتری در جهت پیشگیری از زایمان زودرس و همچنین پیشگیری از عفونت نوزادی، آسفیکسی حول وحوش تولد و سایر در دستور کار قرار گیرد.
    کلیدواژگان: علل مرگ نوزادی، حاملگی، نوزاد پرخطر
  • صدیقه حسین آبادی، عبدالله برخورداری، مهدی راعی، پیمان حمیدی بگه جان، طاهره راعی بندپی، حسین روحانی، احسان رحمانی فرد، مجتبی محمدیان صفحات 44-52
    زمینه و هدف
    صنعت سیمان یکی از صنایع مهم در توسعه هر کشور و در عین حال یکی از آلوده ترین صنایع از نظر عوامل زیان آور محیط کار می باشد. هدف این مطالعه تعیین وضعیت سلامتی پرسنل یکی از شرکت های سیمان کشور بر اساس اطلاعات موجود در پرونده های سلامت آن ها بود.
    روش کار
    این پژوهش به روش مطالعات مقطعی در سال 1390 انجام شده است. در این مطالعه اطلاعات بدست آمده از 331 پرونده سلامت کارگران (مربوط به تمامی پرسنل شاغل در شرکت سیمان شاهرود) که شامل معاینات قبل از استخدام، معاینات دوره ای و نیز نتایج آزمایشات و معاینات موارد خاص بوده مورد بررسی قرار گرفته است. اطلاعات توسط نرم افزار آماری SPSS نسخه 15 و به کمک آزمون های آماری t مستقل و کای دو تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی داری در کلیه آزمون ها 05/0 p< بود.
    یافته ها
    میانگین (انحراف معیار) سن و سابقه کارکارگران به ترتیب 51/7 ± 40 و 53/5 ± 1/12 سال بود. افت شنوایی (5/33%)، بیمار ی های قلبی عروقی (4/18%) و ناراحتی های اسکلتی عضلانی (9/13%) به ترتیب شایع ترین بیماری کارگران بود. ارتباط آماری معنی داری بین رسته کاری با بیماری های قلبی عروقی (03/0 p=) و افت شنوایی (002/0 p=) وجود داشت. ارتباط بیماری های قلبی عروقی(02/0 p=)، اسکلتی عضلانی (03/0 p=)، کلیوی (003/0 p=)، گوارشی (04/0 p=) و افت شنوایی (002/0 p=) با سابقه کار و بیماری های قلبی عروقی(007/0 p=)، گوارشی(007/0 p=) و افت شنوایی(001/0 p<) با سن یک ارتباط معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که اشتغال در صنعت تولید سیمان علاوه بر افت شنوایی، باعث افزایش ریسک ابتلا به بیماری های کلیوی و دیابت نسبت به سایر افراد جامعه می شود. شرایط نامناسب و عوامل زیان آور محیط کار در این صنعت عامل احتمالی شیوع این مشکلات سلامتی است.
    کلیدواژگان: وضعیت سلامتی، سلامت شغلی، پرونده های پزشکی، کارخانه سیمان شاهرود
  • عباسعلی گائینی، علی صمدی، مریم خالصی صفحات 53-60
    زمینه و هدف
    شاخص توده وزن بدن (Body Mass Index: BMI) یکی از متداول ترین روش های آنتروپومتریکی تشخیص چاقی است. هدف از این مطالعه بررسی حساسیت و ویژگی صدک های BMI استاندارد 2000 CDC (Center of Disease Control 2000) در تشخیص چاقی کودکان پیش دبستانی در مقایسه با چاقی واقعی بر اساس معیار شاخص چربی بدن (Fat Mass Index FMI:) و مقایسه وضعیت اضافه وزن و چاقی براساس دو معیار ذکر شده است.
    روش کار
    قد، وزن و ضخامت چین پوستی ناحیه سه سر پشت بازو در 603 کودک پیش دبستانی شهر تهران اندازه گیری شد. از تقسیم وزن (به کیلوگرم) به مجذور قد (به متر) BMI و از تقسیم میزان توده چربی (به کیلوگرم) به مجذور قد (به متر) FMI کودکان محاسبه شد. BMI برابر صدک 85 تا 95 استاندارد مرجع 2000 CDC به عنوان معیار اضافه وزن و 95 BMI ≥ به عنوان معیار چاقی منظور شد. همچنین، FMI بیش از صدک 90 به عنوان معیار چاقی واقعی در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد بر اساس BMI میزان شیوع چاقی و اضافه وزن در بین کودکان پیش دبستانی به ترتیب 1/5 و 8/9 درصد بود، هرچند درصد شیوع اضافه وزن و چاقی در پسران بیشتر از دختران بود. تفاوت معنی داری بین دو جنس به لحاظ شیوع اضافه وزن و چاقی وجود نداشت (834/0= p، 211/0= p). همچنین، 46 درصد از کودکان واقعا چاق و 4/0 درصد از کودکانی که بر اساس FMI چاق نبودند، با استفاده از معیار BMI چاق تشخیص داده شدند. به علاوه، با استفاده از FMI به عنوان معیار چاقی واقعی حساسیت و ویژگی صدک 90 BMI در تعیین چاقی به ترتیب 73 و 4/97 درصد به دست آمد.
    نتیجه گیری
    علیرغم داشتن ویژگی بالا، BMI حساسیت نسبتا کمی داشته و ممکن است کارایی کمی در تشخیص چاقی کودکان داشته باشد. همچنین، به نظر می رسد در مقایسه با BMI، FMI معیار مناسب تری برای تعیین چاقی در کودکان است. با وجود این، به دلیل نبود استانداردهای مرجع دقیق در مورد FMI مطالعات بیشتر در این زمینه مورد نیاز است.
    کلیدواژگان: چاقی، اضافه وزن، شاخص توده وزن بدن، شاخص توده چربی بدن
  • ضیاء فلاح محمدی، محمد آقاسی، مرجان احمدی کردآسیابی صفحات 61-68
    زمینه و هدف
    استرس اکسایشی در آبشار منتهی به تحلیل نورون دوپامینی در بیماری پارکینسون، مشارکت دارد. عصاره هیدروالکی گل گیاه ازگیل ژاپنی غنی از ترکیبات فنولی است. این مطالعه با هدف بررسی اثر محافظتی عصاره گل گیاه ازگیل ژاپنی در برابر کاهش سطوح عامل نوروتروفیک مزانسفالی مشتق از آستروسیت (Mesencephalic Astrocyte-derived Neurotrophic Factor (MANF) ساقه مغز ناشی از ضایعه القاء شده با تزریق درون بطنی6- هیدروکسی دوپامین در موش های صحرایی نر انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه آزمایشگاهی تجربی سه گروه: پایه، کنترل و گروه عصاره + پارکینسون قرار داشتند که پس از اتمام دوره پژوهش، گروه کنترل و گروه عصاره + پارکینسون سم عصبی 6-هیدروکسی دوپامین را دریافت و استرس را تجربه کردند. گروه مصرف عصاره به مدت دوازده هفته و در هر هفته سه بار عصاره را به صورت درون صفاقی و به میزان 200 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن دریافت کردند. سطح MANF ساقه مغز با روش الایزا اندازه گیری گردید.
    یافته ها
    داده ها به روش آنالیز واریانس یکطرفه و آزمون تعقیبی توکی تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد که سطح MANF ساقه مغز در موش های پارکینسونی در گروه مصرف کننده عصاره نسبت به گروه پایه تفاوت معنادار نداشته است(223/0 p=)، اما با گروه کنترل تفاوت معنادار دارد (042/0 p=).
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان داد که پیش درمان با مصرف مزمن عصاره گل گیاه ازگیل ژاپنی می تواند سبب محافظت از سطح MANF در برابر ضایعه ناشی از 6-هیدروکسی دوپامین شود و احتمالا می تواند نقش حفاظتی در برابر بیماری پارکینسون داشته باشد.
    کلیدواژگان: عصاره گل گیاه ازگیل ژاپنی، 6هیدروکسی دوپامین، MANF، موش صحرایی
  • سعیده پرورش، محمد آهنگرداودی، شهریار دبیری، اعظم دهقانی صفحات 69-75
    زمینه و هدف
    برگشت ادرار از مثانه به حالب (VUR) Vesicoureteral Reflex)) از یافته های شایع در کودکان مبتلا به پیلونفریت است که می تواند باعث آسیب کلیوی شود. تشخیص ریفلاکس نیازمند تصویربرداری به روش تهاجمی می باشد. استفاده از روش های غیر تهاجمی برای تشخیص VUR مانند سنجش سطح اینترلوکین 8 ادراری می تواند روش جایگزین مناسبی باشد.
    روش کار
    در این مطالعه مقطعی، 80 کودک با سابقه ی پیلونفریت که حداقل 1 ماه از درمان آن ها گذشته بود، مورد بررسی قرارگرفتند و بر اساس (VCUG) Voiding Cystourethrogram به دو گروه الف)40 بیمار مبتلا به ریفلاکس ادراری به عنوان مورد و گروه ب)40 کودک بدون ریفلاکس ادراری با کشت ادراری منفی به عنوان گروه کنترل تقسیم شدند. سطح ادراری IL8 و کراتینین در این دو گروه سنجیده و از آزمون T و نرم افزار spss جهت تحلیل آماری استفاده شد.
    یافته ها
    از 80 کودک مورد مطالعه 12 نفر پسر (15%) و 68 نفر دختر (85%) بودند. میانگین سنی کل بیماران 5/32 ماه بود. از 40 بیمار مبتلا به VUR، 22 نفر (55%) ریفلاکس یک طرفه داشتند. نسبت IL8 به کراتینین ادراری در گروه مبتلا به ریفلاکس 60/7 ± 9/4 پیکوگرم به ازای هر میکرومول و در گروه غیر مبتلا به ریفلاکس 46/9 ± 2/5 پیکوگرم به ازای هر میکرومول با (894/0 p=) گزارش شد که نشان دهنده ی عدم ارتباط معنی دار بین دو گروه بود. تفاوتی در سطح ادراری اینترلوکین 8 در درجات مختلف ریفلاکس و موارد یکطرفه با دو طرفه VUR مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    اینترلوکین8 ادراری شاخص مناسبی جهت غربالگری و تشخیص و پیگیری بیماران مبتلا به ریفلاکس ادراری نیست. همچنین در تعیین شدت VUR نیز کمک کننده نیست.
    کلیدواژگان: ریفلاکس ادراری، سیستویورتروگرام حین ادرار، اینترلوکین 8 ادرار، پیلونفریت
  • سید مهدی مرعشی، فرح صابونی، وحید ضیایی، زینب نصری نصرآبادی * صفحات 76-82

    تب حاد روماتیسمی (Acute Rheumatic Fever (ARF) عارضه ای از ابتلا به عفونت با استرپتوکوک گروه A می باشد. هرچند شیوع این بیماری به خصوص در کشورهای پیشرفته طی سالیان اخیر کاهش قابل ملاحظه ای داشته، همچنان مواردی از سرتاسر دنیا گزارش می شود. متاسفانه این کاهش در شیوع در کنار علایم غیر اختصاصی سبب شده پزشکان در تشخیص افتراقی بین بیماری ها، این بیماری را مدنظر نداشته باشند. بیمار دختر بچه 7 ساله ای بود که به دلیل تب بالا، کمر درد و درد دوطرفه مچ پاها به کلینیک آورده شده بود. سابقه بیماری جدی نداشت و برنامه واکسیناسیون وی به طور کامل انجام شده بود. در معاینه، افزایش تعداد ضربان قلب و تب 7/39 درجه سانتیگراد وجود داشت. در بررسی های اولیه آزمایشگاهی افزایش قابل توجه تعداد گلبول های سفید خون، افزایش پروتئین واکنشی C، سرعت رسوب گلبول های قرمز خون و تیتر آنتی استرپتولیزین O دیده می شد. به منظور کاهش علایم التهاب قلب، بیمار تحت درمان با پردنیزولون قرار گرفت. یک روز پس از شروع درمان با کورتیکوستروئید، تب بیمار به طور قابل توجهی کاهش پیدا کرد و درد مفاصل نیز برطرف شد. بیمار در روز هفتم بستری با بهبود کامل علایم مرخص شد و مورد توصیه در خصوص تزریق پروفیلاکسی بنزاتین پنیسیلین قرار گرفت.
    علیرغم کاهشی که در موارد بروز تب حاد روماتیسمی به وجود آمده، به دلیل خطر ایجاد درگیری پایدار دریچه های قلبی، این بیماری باید به به عنوان یکی از مهم ترین بیماری ها در آموزش طب کودکان در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: تب حاد روماتیسمی، التهاب مفاصل، استرپتوکوک گروه A، گلودرد چرکی
  • سید مهدی مرعشی، محمد مجیدی، مهران صادقیان، زینب نصری نصرآبادی صفحات 83-84
|
  • Morteza Mansourian, Mahnaz Solhi, Zohreh Adab, Marzieh Latifi Pages 1-8
    Background
    The rapid development of communication and mobile use has generated discussions about changing people's life and their dependence on cell phones. Dependence to mobile phone creates a sense of loneliness and unsuitable social support. This study aimed to determine the relationship between cell phone use and loneliness and social support scores in Tehran University of Medical Sciences’ students in 2002.
    Methods
    This descriptive - analytical study was conducted on 405 students in Tehran University of Medical Sciences. Samples were selected by stratified sampling method. Instruments for collecting the data were the standardized questionnaires of Mobile phone Addiction Index (MPAI) and the third edition of Loneliness Scale UCLA and social support, along with demographic questions. The data were analyzed using SPSS version 16, and the ANOVA, chi-square and Pearson correlation co-efficient tests.
    Results
    The mean for mobile phone dependence, loneliness and social support scores were: 83/41 (moderate), 53/16 (moderate) and 93/30 (borderline, mild to moderate), respectively. A significant correlation was observed between the dependence to mobile phone with loneliness and social support scores (respectively r= -. 32, r= -. 36, p=.001). Moderate and sever dependency upon mobile phone were higher in female students (p=.046), under 25 years old students (p=.001, p=.04) and medical and health science students.
    Conclusion
    Average of dependence to cell phone, loneliness and social support is not appropriate in these students and excessive use of mobile phone is associated to feeling loneliness and social support. Depending to mobile phone is related to age, sex and health and medical colleges’ students. Therefore designing effective interventions and education of correct use of mobile phones are recommended.
    Keywords: Mobile phone, Dependence, Loneliness, Social support, Students
  • Siamak Mohebi, Leila Azadbakht, Awat Feizi, Mohammad Hozoori, Gholamreza Sharifirad Pages 9-18
    Background

    Metabolic syndrome is a collection of risk factors for coronary heart disease and diabetes with every day increasing number of sufferers. This study aimed to determine the effect of an educational program on improvement of perceived self-efficacy on the control of metabolic syndrome risk factors.

    Methods

    In this randomized pretest-posttest control group study, 182 women with metabolic syndrome were randomly divided into two experimental or control groups. The self-efficacy questionnaire and 24-hour dietary recall questionnaire were used. Also, a data sheet was used to record data on waist circumference, systolic and diastolic blood pressure, TG, HDL and FBS. After data collection, educational interventions were conducted in 3 sessions, and 3 months after intervention, post-test results were collected. The dependent and independent T -test data were analyzed by SPSS software.

    Results

    Mean scores of self-efficacy and macronutrient consumption in experimental group after educational intervention was significantly different from control group. Also, in the experimental group, the mean of waist circumference decreased 4.2 centimeter, triglycerides concentration 54.15 mg/dL, fasting blood sugar, 61.13 mg/dL; systolic blood pressure 7.42 mmHg and diastolic 9.55 mmHg, and mean of HDL increased 5.87 mg/dL; that based on the average percent changes, this changes is significantly greater than the control group.

    Conclusions

    Increased self-efficacy could become a trusted approach to encourage patients to follow a healthy diet with reduced fat, carbohydrate, and energy intake and consequently, may reduc the risk factors of metabolic syndrome.

    Keywords: Metabolic syndrome, Perceived self, efficacy, Nutrition, Education
  • Vahid Nejati, Esmaeil Shiri, Samaneh Forghani Pages 19-26
    Background
    Recognition of facial expression is an important factor in establishing a successful social interaction and deficit in this capability can cause defect in child’s social interaction. The purpose of this study was evaluation of emotional recognition training on enhancing perception of emotional expression of faces.
    Methods
    This was a quasi-experimental pretest- posttest study without control group. Thirty preschool girl students aged 6 years selected with accessible sampling method participated in this study. Emotional recognition intervention was presented in a progressive method with a feedback for responses. T- Test and repeated measures were used for analysis.
    Results
    Findings showed that emotional recognition can enhance ability of emotional recognition in happiness (p<0.0001), sadness (p<0.005) angry (p<0.001) and fear (p<0.000).
    Conclusion
    Though the emotion perception is an implicit process with children learns it without direct education, present study found that emotional recognition could be trained with an explicit approach by therapists.
    Keywords: Emotional recognition, Emotional rehabilitation, Children
  • Parvin Farzanegi, Ebrahim Amanzadeh Pages 27-35
    Background
    Hypertension is one of the major cardiovascular risk factors after the fifth decades of life in women but mechanisms responsible for the increase in blood pressure are complex. The present study was performed to assess the effect of aerobic exercise in endothelin-1, C-reactive protein and nitric oxide in hypertensive postmenopausal women (HPW).
    Methods
    In a randomized controlled trial, 20 hypertensive postmenopausal, sedentary women, aged 50–55 years were randomized to an rhythmic aerobic exercise intervention of moderate-intensity (50%–65% maximal heart rate), for 45-60 min/day, and 3 days/week for 6 weeks(n=10 per each groups). Systolic and diastolic blood pressure values and alsoplasma levels of endothelin-1, C-reactive protein and nitric oxide were measured before and after the intervention. Data were analyzed by paired and independent t tests (p<0.05).
    Results
    A significant reduction in both systolic and diastolic blood pressure values (p=0.001, p=0.008, respectively) was seen after aerobic exercise which was accompanied by markedly increase of nitric oxide (p=0.002) and significantly decrease in plasma ET-1(p=0.001) and C-reactive protein (p=0.001) concentrations in the HPW.
    Conclusions
    A program of supervised aerobic exercise improves hypertension and may attenuate the increased inflammatory and vasoconstrictor mediators by increasing the bioavailability of nitric oxide.
    Keywords: Aerobic exercise, Endothelin, 1, C, reactive protein, Postmenopausal women, Nitric oxide
  • Mohammad Reza Aramesh, Arash Malekian, Masood Dehdashtian, Azita Shahori, Leila Monjezi Pages 36-43
    Background
    One of the most important health indices is neonatal mortality rate. Mortality in neonatal period is high, that is about 65% of mortality in infancy. This study was conducted to identify neonatal mortality causes among neonates admitted in Neonatal Intensive Care Unit (NICU) at Imam Khomeini Hospital, Ahvaz, 2011-2012.
    Methods
    This study is a cross-sectional study over all infants died in the NICU at Imam Khomeini hospital from March 2011 to March 2012.The data was obtained from medical records. Statistical analysis was performed by SPSS version 19.
    Results
    From 1620 infants admitted in 2011, 284(17.5%) infants died. About 39.1% of newborns were female, 59.9% male and 1.1% with ambiguity in sex. About 79.2% were premature and 77.1% of them were low birth weight (LBW). Some 78.2% of mortality were occurred at the first week of life. The most common causes of death were prematurity and its complications (58.8%), congenital anomalies (17.3%), birth asphyxia (8%) and infection (6%), respectively.
    Conclusion
    Due to the high mortality rate among infants aged below 37 weeks, more attention must be paid for prevention of preterm delivery, infection risks, birth asphyxia etc.
    Keywords: Neonatal mortality causes, Pregnancy, High risk neonate
  • Sedigheh Hossein Abadi, Abdullah Barkhordari, Mehdi Raei, Peyman Hamidi Bagejan, Tahere Raee Bandpey, Hosein Rohani, Ehsan Rahmanifard, Mojtaba Mohamadian Pages 44-52
    Background
    The cement industry is one of the most important industries involved in development of countries and also of the most polluting industry work place with harmful agents’ preposition. The purpose of this study was to investigate the workers’ health status in a cement company based on their available medical records.
    Methods
    This cross-sectional study is conducted in 2011. In the study, we examined data obtained from 331 workers’ health records (all Shahroud cement company personnel) including their pre-employment, periodical examination and case-specific medical records. Chi-square and independent t-test was used to analyze the data using SPSS version 15. The significance level in all tests was 0.05.
    Results
    Average (Standard Deviation) of age and work history for workers were 40 ±7.5 and12.1 ± 5.5 respectively. Hearing loss (33.5%), cardiovascular disease (18.4%) and musculoskeletal disorders (13.9%) were the most prevalent diseases. statistically significant association was found between cardiovascular diseases (p=0.03) and hearing loss (p=0.002) with job category. Work history was associated with cardiovascular disease (p=0.02), musculoskeletal disorder (p=0.03), renal disease (p=0.003), gastrointestinal disease (p=0.04) and hearing loss (p=0.002). Significant associations were found between age and cardiovascular disease (p=0.007), gastrointestinal disease (p=0.007), and hearing loss (p<0.0001).
    Conclusion
    Working in cement industry may cause hearing loss, high risk of renal diseases and diabetes compared to the normal people. The unsuitable conditions and the harmful work environment are possible causes to workers’ health problems.
    Keywords: Health Status, Occupational Health, Medical records, Shahroud Cement Factory
  • Abbasali Gaeini, Ali Samadi, Maryam Khalesi Pages 53-60
    Background
    Body mass index (BMI) is one of the most popular anthropometric techniques to identify obesity. The purpose of this study was to evaluate the sensitivity and specificity of BMI percentiles of Center of Disease Control (CDC2000) in determining obesity in preschool children in comparison to real obesity (based on body fat index FMI) and compare the status of overweight and obesity based on this two index.
    Methods
    Height, weight and triceps skinfold thickness was measured in 603 preschool children in Tehran. BMI calculated by dividing weight (in kilograms) to squared height (in meters) and FMI calculated by dividing the amount of fat mass (in kilograms) to squared height (in meters). BMI≥95th percentile of CDC2000 standards were used as the criteria of obesity and the 85th Result
    Based on BMI prevalence of obesity and overweight among preschool children were 5.1 and 9.8, respectively; moreover the prevalence of overweight and obesity was higher in boys than girls. The difference between two sexes was not significant (p=0.211, p=0.834). About 46% of really obese children and 4% of the non-obese children, who were not obese according to FMI, were diagnosed as obese by BMI. Moreover, using FMI as a real measure of obesity, sensitivity and specificity of BMI 90 percentile appeared to be 73% and 97.4%, respectively.
    Conclusion
    Despite having high specificity, BMI had low sensitivity and may have low efficiency in diagnosing childhood obesity. It seems that comparing to BMI; FMI is a better indicator to determine obesity in children. However, the lack of precise standard references for FMI makes further studies in this area necessary.
    Keywords: Obesity, Overweight, Body Mass Index, Fat Mass Index
  • Zia Fallah, Mohammadi, Mohammad Aghasi, Marjan Ahmadi Kordasiabi Pages 61-68
    Background
    Oxidative stress contributes to the cascade leading to dopamine cell degeneration in Parkinson’s disease (PD). Eriobotrya Japonica flower extract (EJFE) has abundant amount of phenolic compounds. This study was performed with the aim of protective effects of Eriobotrya Japonica flower extract on intraventricular 6-hydroxydopamine-induced lesion in male rats.
    Methods
    In this laboratory experimental study rats were divided into three groups: basic, Control and extract-Parkinson. At the final study stage, the control and extract-parkinson groups received 6-hydroxydopamine (6-OHDA) (dissolved in saline) and experienced the stress. The extract-Parkinson group received 200 mg/kg EJFE intraperitoneally three times per week for 12 weeks. The Mesencephalic Astrocyte-derived Neurotrophic Factor (MANF) levels in the brainstem were measured by ELISA method.
    Results
    Data was analyzed using one-way analysis of variance (ANOVA) and Tukey post-hoc test. Results showed that the EJFE significantly decrease the MANF levels in Parkinson rats (p=0.042).
    Conclusion
    The results of this study showed that pre-treatment with hydroalcoholic extraction of Eriobotrya japonica increases protection against 6-OHDA lesion and may have protective role against Parkinson disease.
    Keywords: Eriobotrya japonica flower extract, 6, hydroxydopamine, MANF, Rat
  • Saeideh Parvaresh, Mohammad Ahangar Davudi, Shahriar Dabiri, Azam Dehghan Pages 69-75
    Background
    The retrograde flow of urine from the bladder to the ureter (Vesicoureteral Reflux -VUR) is a common finding in children with Urinary Tract Infection (UTI) that can result in renal injury. Diagnosis of reflux requires interventional invasive imaging (Voiding Cystourethrogram -VCUG). Detection of urine Interleukin-8 (IL8) levels as a noninvasive method can be usefull method for diagnosis of VUR in children after resolvent UTI.
    Methods
    In this cross sectional study, 80 children in whom at least one month had passed from their UTI treatment, were assessd. According to VCUG, the children were divided in to two groups; “case group” consisted of 40 patients with VUR and “control group” consisted of 40 patients without VUR. Then urinary levels of IL8 and creatinin were assassed. T_study and chi square were used for analytical conclusions in SPSS software.
    Results
    From 80 children, 12 were males and 68 were females. Overall mean age was 32-48 months. From 40 VUR patients, 22 had unilateral reflux. Relation of IL8 to Ucr in the first group (VUR positive) was 4.9±7.60 pg/µmol and in the second group was 5.2±9.46 pg/µmol revealing no significant relationship between the two groups.Also there was no relationship between IL8/Ucr in different grades of reflux, uni/ bilateral cases and infant age with older.
    Conclusion
    Urinary IL8 is not a benefit marker for screening, diagnosis and follow up of patients with VUR.
    Keywords: Vesicoureteral Reflux (VUR), UTI, IL8, Ucr, Voiding Cystourethrogram (VCUG)
  • Sayed Mahdi Marashi, Farah Sabouni, Vahid Ziaee, Zeynab Nasri Nasrabadi Pages 76-82

    Acute rheumatic fever (ARF) is a complication of group A streptococcus infection. Despite a considerable prevalence diminish especially in modern countries in recent years, it is reported occasionally throughout the world. Unfortunately, this decline in incidence and non-specific presentations may cause physicians not to consider the ARF in differential diagnosis.A 7 years old girl was admitted to our clinic with a high fever, low back pain and bilateral ankle arthralgia. She had no history of severe diseases and her immunization schedule was complete. On physical examination, she had tachycardia and temperature of 39.7 degrees C. Her initial laboratory tests revealed considerable leukocytosis, increase in C-reactive protein, erythrocyte sedimentation rate and anti-streptolysin O titer. Only prednisolone was used to subside acute myocarditis. One day after initiation of corticosteroid therapy, her temperature significantly decreased and her articular pain was resolved. She was discharged with full recovery on day 7 and prophylactic treatment with Benzathine penicillin injection was recommended. Despite declining incidence of ARF, because of tendency to develop persistent cardiac valve involvement, it must be considerd as one of the most significant disorders in pediatric practice.

    Keywords: Acute rheumatic fever, Arthritis, Group A streptococcus, Pharyngitis