فهرست مطالب

علوم پزشکی رازی - سال بیست و یکم شماره 12 (پیاپی 129، اسفند 1393)

مجله علوم پزشکی رازی
سال بیست و یکم شماره 12 (پیاپی 129، اسفند 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/18
  • تعداد عناوین: 10
|
  • نرگس محمدی، وحید بیاتی، رضا نجات بخش*، محمدحسن حیدری، معصومه دادپی، آزاده توسل صفحات 1-9
    زمینه و هدف
    بیشتر از 90% زنان از انواع داروها در دوران بارداری استفاده می کنند. هدف از این مطالعه، بررسی تغییرات بافتی کبد جنین موش صحرایی (رت) نژاد ویستار در اثر مصرف مورفین خوراکی توسط مادر باردار می باشد.
    روش کار
    رتها پس از بارداری به چهار گروه تقسیم شدند در گروه های تجربی از روز 8 بارداری تا روز 20 بارداری با دوزهای mg/ml 0/1، mg/ml 0/2 و mg/ml 0/3 مورفین سولفات در ml25 آب مصرفی روزانه رت ها ریخته شد. در روز 21 بارداری جنین ها طی عمل جراحی خارج و با استفاده از استریومیکروسکوپ کبد جنین ها برداشته شد. نمونه های بافتی با روش هماتوکسیلین- ائوزین (H&E) رنگ آمیزی شده وبا توسط میکروسکوپ نوری مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها توسط نرم افزار SPSS ارزیابی شدند.
    یافته ها
    بخش های کبدی از نظر پارامترهایی مانند هپاتوسیت های واکوئله، اتساع سینوزوئیدی و افزایش تعداد سلول های کوپفر، لنفوسیت ها و نوتروفیل ها بررسی شدند. هرچند تاثیر کمترین دوز مورفین (mg/ml 0/1) با گروه کنترل معنی دار بود (05/0≥p)، اما دوز های میانی mg/ml 0/2 و دوز بالا mg/ml 0/3 اختلاف بسیار معنی داری را نسبت به گروه کنترل نشان دادند (0/001≥p).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان می دهد که کمترین دوز مورفین (mg/ml 0/1) در جنین تاثیرات کمتری دارد، ولی دوز های میانی mg/ml 0/2 و دوز بالا mg/ml 0/3 باعث ایجاد ناهنجاری و آسیب های بافتی قابل توجهی در جنین می شود. این اثرات مضر تابع میزان دوز مصرفی، دوره و مدت زمان استفاده از دارو می باشد
    کلیدواژگان: مورفین، داروهای ضددرد اوپیوئیدی (Opioids)، کبد جنین، هیستوپاتولوژی
  • عاطفه قنبری جلفایی*، مهدی نصراصفهانی، زهرا میربلوک جلالی، شیما تمنایی صفحات 10-17
    زمینه و هدف
    شیوع اختلالات روانپزشکی و رفتاری در بیماران مبتلا به صرع مزمن بالا بوده و اختلالات شخصیت در مطالعات مختلف در این بیماران بین 4 تا 38% گزارش شده است. وجود اختلالات شخصیت در بیماران مصروع می تواند منجر به اختلال در عملکرد، رعایت دستورات درمانی اعم از دارویی و غیردارویی و سازگاری با بیماری و سایر استرس ها شود که همگی در کنترل حملات صرع نقش دارند و بدیهی است تشخیص و درمان آن سبب کمک به درمان می شود. هدف از این مطالعه ارزیابی ویژگی های شخصیتی بیماران مصروع به وسیله MCMI III و بررسی رابطه آن با متغیرهای مرتبط با صرع بود.
    روش کار
    بیمارانی مبتلا به صرع که در طول 10 ماه به درمانگاه صرع بیمارستان رسول اکرم (ص) مراجعه کردند وارد مطالعه شدند. گردآوری اطلاعات مرتبط با حملات صرع به وسیله روانپزشک و با استفاده از اطلاعات کلینیکی در دسترس مثل پرونده، شرح حال، معاینات، مشاهدات بالینی و EEG انجام گرفت و ویژگی های شخصیتی به وسیله پرسشنامه MCMI III به دست آمد.
    یافته ها
    شایع ترین اختلال شخصیت اختلال شخصیت افسرده (%19) بود و در مجموع %36 بیماران حداقل به یک نوع اختلال شخصیت مبتلا بودند. وضعیت شغلی-تحصیلی در بیماران مبتلا به اختلالات شخصیت بدتر بود. خصوصیات مرتبط با صرع ارتباط معنی داری با ابتلا به اختلالات شخصیت نداشتند.
    نتیجه گیری
    اختلالات شخصیت در بیماران مبتلا به صرع شایع و نیازمند توجه است.
    کلیدواژگان: اختلال شخصیت، صرع، بیماری
  • مجید متولی باشی*، سروش کرد صفحات 18-26
    زمینه و هدف
    تالاسمی اینترمدیا یک بیماری اتوزوم مغلوب بوده که از نظر بالینی طیفی بسیار گسترده از اختلالات وابسته به هموگلوبین را شامل می شود و از نظر شدت بیماری بین تالاسمی ماژور و مینور قرار می گیرد. سطح بالای هموگلوبین جنینی تاثیر عمده ای بر وخامت کلینیکی (بالینی) این بیماری دارد، به طوری که افزایش تولید HbF شدت بیماری را کاهش می دهد. عوامل مختلفی درون لوکوس بتا گلوبین می توانند در کاهش شدت علائم بالینی بیماران بتا تالاسمی اینترمدیا تاثیرگذار باشند. همچنین برخی پلی مورفیسم ها در ژن BCL11A می توانند سبب افزایش تولید هموگلوبین جنینی و تعدیل فنوتیپ بالینی این بیماران شوند. هدف مطالعه حاضر بررسی ارتباط پلی مورفیسم rs11886868 با تالاسمی اینترمدیا است.
    روش کار
    مطالعه ی انجام شده از نوع گذشته نگر می باشد. در این مطالعه پلی مورفیسم شایع rs11886868 در اینترون 2 ژن BCL11A با استفاده از روش Tetra-primer ARMS PCR در میان 50 بیمار مبتلا به بتا تالاسمی اینترمدیا تعیین ژنوتیپ شد. میزان هموگلوبین جنینی و هموگلوبین کل، با مطالعه ی داده های حاصل از الکتروفورز برای هر بیمار مشخص گردید. تجزیه و تحلیل داده ها توسط نرم افزار آماری SPSS16 انجام گرفت.
    یافته ها
    میانگین میزان هموگلوبین جنینی در بیماران 75.2±32.04g/dl و میانگین میزان هموگلوبین کل در آنها 8.9±1.33g/dl بود. افرادی که از نظر جایگاه پلی مورفیک هتروزیگوت (CT) بودند، میانگین هموگلوبین جنینی و هموگلوبین کل بالاتری نسبت به افراد فاقد این جایگاه داشتند، هرچند که این افزایش ها از لحاظ آماری معنادار نبودند (مقدار P به ترتیب 0/93 و 0/51).
    نتیجه گیری
    در این مطالعه ارتباطی بین الل بهبودی بخش C و افزایش بیان ژن گاما گلوبین و میزان هموگلوبین جنینی در بیماران مورد مطالعه مشاهده نشد. به علاوه مشاهده گردید که با حضور الل T در جایگاه پلی مورفیسم، مقدار HbF و Hb افزایش می یابد، هرچند این افزایش ها از لحاظ آماری معنادار نبودند.
    کلیدواژگان: بتا تالاسمی اینترمدیا، پلی مورفیسم BCL11A، HbF، Tetra، primer ARMS PCR
  • مهری کلهر*، نضال آژ، محمود علیپور، فریده اقدام پور صفحات 27-38
    زمینه و هدف
    حاملگی نوجوانان یک مسئله بهداشتی عمومی است که مادران نوجوان و در سطح وسیع اجتماع را متاثر می کند. حاملگی نوجوانان عوارض برای جنینی و مادر به همراه دارد. مطالعه حاضر با هدف مقایسه پیامدهای حاملگی در نوجوانان و زنان نخست زا انجام شد.
    روش کار
    مطالعه ی توصیفی-مقایسه ای بر روی 382 زن حامله در دو گروه شامل 122 نفر در گروه نوجوان و 260 نفردر گروه زنان نخست زای بالای 20 سال مراجعه کننده به مرکز آموزشی درمانی کوثر شهر قزوین در سال 92-1391 با روش نمونه گیری در دسترس انجام شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای 3 قسمتی شامل مشخصات فردی، حاملگی، زایمان و پیامدهای نوزادی بود. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق SPSS.16 و آزمونهای آماری T-test و Chi Square انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد وزن گیری مادر در بارداری، دکولمان، پره اکلامپسی، جفت سرراهی، سقط و تاخیر رشد داخل رحمی دارای تفاوت معنی دار نبود (0/05<p). استفراغ، بی خوابی و عفونت ادراری در گروه نوجوانان بیشتر بود ولی دیابت و پیلونفریت در گروه نخست زا بیشتر بود (0/04=p). خونریزی پس از زایمان در دو گروه مشابه بود. طول مدت زایمان در گروه نوجوانان به طور معنی داری کوتاهتر بود و زایمان طبیعی در گروه نوجوانان بیشتر بود (0/04=p).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد که پیامدهای بارداری بین دو گروه ارتباط آماری معناداری وجود دارد که این امر نشان دهنده ی لزوم توجه بیشتر به گروه آسیب پذیر نوجوانان می باشد. می توان با ارتقاء آموزش و آگاهی در مادران از پیامدهای نامطلوب پیشگیری کرد.
    کلیدواژگان: بارداری در نوجوانان، پیامدهای مادری، پیامدهای نوزادی، زنان نخست زا
  • اسحق رحیمیان بوگر*، سیدموسی طباطبایی، جلیله طوسی صفحات 39-50
    زمینه و هدف
    سوء مصرف مواد از مهم ترین چالش های پیش روی متخصصان سلامت روان در جوامع معاصر است. این مطالعه با هدف بررسی نقش صفات شخصیت و عوامل جمعیت شناختی در نگرش نسبت به سوء مصرف مواد و پیامدهای آن انجام گرفت.
    روش کار
    طی یک مطالعه توصیفی مقطعی از میان دانشجویان دانشگاه دامغان تعداد 95 دانشجوی پسر و 105 دانشجوی دختر با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند و مقیاس نگرش سنج به مواد مخدر، پرسشنامه پنج عامل شخصیت و پرسشنامه جمعیت شناختی را تکمیل کردند. داده ها به کمک همبستگی و تحلیل رگرسیون چندگانه به روش گام به گام با نرم افزار SPSS-19 تحلیل شدند.
    یافته ها
    بین روان رنجورخویی، برون گرایی، گشودگی، توافق پذیری، مسئولیت پذیری و درآمد با نگرش نسبت یه سوء مصرف مواد و خطرات آن رابطه معنادار وجود داشت (0/001>p). جنسیت، سطح تحصیلات و سن نیز تنها رابطه معناداری با نگرش به خطرات سوء مصرف مواد داشتند (0/001>p). توافق پذیری، روان رنجورخویی، مسئولیت پذیری، گشودگی و درآمد نقش معناداری در پیش بینی تمایل به سوء مصرف مواد داشتند (0/001>p). به علاوه، مسئولیت پذیری، گشودگی، روان رنجورخویی، جنسیت، توافق پذیری، سطح تحصیلات و سن در پیش بینی خطرات سوء مصرف مواد دارای نقش معناداری بودند (0/001>p).
    نتیجه گیری
    صفات شخصیتی و عوامل جمعیت شناختی نقش مهمی در گرایش به سوء مصرف مواد و خطرات ادراک شده آن دارند. به منظور پیشگیری اولیه از سوء مصرف مواد توجه به این عوامل در تدوین و اجرای برنامه های پیشگیرانه طی کارآزمایی های بالینی ضروری است.
    کلیدواژگان: سوء مصرف مواد، روان رنجورخویی، شخصیت، دانشجویان
  • زهرا وزیری، پروانه لک*، پیمانه لک صفحات 51-57
    زمینه و هدف
    هیپرهوموسیستئینمی در افزایش بروز مشکلات حین بارداری و زایمان نظیر پره اکلامپسی نقش دارد. مطالعه حاضر با هدف مقایسه سطح سرمی هوموسیستئین در زنان باردار ترم پره اکلامپتیک با غیر پره اکلامپتیک انجام گرفت.
    روش کار
    مطالعه مورد شاهدی حاضر بر روی 50 نفر از زنان باردار ترم تک قلوی بالای 37 هفته طی سال های 1386-1384 انجام شده است. زنان بارداری که سابقه بیماری های نظیر فشار خون مزمن، دیابت، صرع و نیز مصرف داروهایی نظیر متوتروکسات، کاربامازپین و فنی توئین و سایر داروهای ضد تشنج را داشتند، از مطالعه خارج شدند. در صورت وجود پروتئینوری مساوی یا بالاتر از 300 میلی گرم در ادرار 24 ساعته و یا مساوی یا بالاتر از 1+ در آزمایش Dipstick، به همراه فشار خون مساوی یا بالاتراز مقدار 140/90 میلی متر جیوه، خانم باردار در گروه مورد قرار می گرفت. در این مطالعه به ازای هر فرد از گروه مورد، یک نفر به عنوان گروه کنترل در نظر گرفته شد. در این مطالعه از آزمون student T-test و مدل رگرسیون لجستیک در نرم افزار SPSS با سطح معنی داری 95% برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    در این مطالعه میانگین سطح سرمی هوموسیستئین در زنان باردار مبتلا به پره اکلامپسی به صورت معنی داری بالاتر از سایر زنان باردار بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نقش معنی دار هوموسیستئین در بروز پره اکلامسی در زنان باردار، کنترل این ماده با استفاده از رژیم های غذایی و یا مصرف دارو توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: بارداری، پره اکلامسی، هوموسیستئین
  • مریم موسوی، جلیل کوهپایه زاده*، سیدکامران سلطانی عربشاهی، شعله بیگدلی، کامران حاتمی صفحات 58-67
    زمینه و هدف
    یکی از الگوهای اندازه گیری محیط و فضای حاکم بر آموزش، ابزار سنجش محیط آموزشی دانشگاه داندی (Dundee DREEM)Ready Education Environment)) است که از آن جهت تحلیل مقایسه نگرش دانشجویان نسبت به محیط های آموزشی استفاده می شود. هدف از این مطالعه مقایسه محیط آموزشی بخش های بالینی اصلی در مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی ایران با استفاده از ابزار DREEM است.
    روش کار
    مطالعه حاضر توصیفی مقطعی بوده و ابزار مورد استفاده پرسش نامه تغییر یافته DREEM مشتمل بر 44 سوال بود که با استفاده از نظرات کارآموزان (161 نفر) و کارورزان (106 نفر) گروه های اصلی بالینی شامل بیماری های داخلی، زنان و زایمان، کودکان و جراحی عمومی در بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی ایران انجام و اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS 16 با انجام آزمونهای آماری تعیین ضرایب همبستگی، آزمون تی مستقل و آنالیز واریانس تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین امتیاز پرسش نامه 96/1 از 176 به دست آمد که با توجه به راهنمای تفسیر امتیازات پرسش نامه تغییر یافته DREEM، نکات مثبت در محیط نسبت به نکات منفی غالب بود. میانگین کلی و میانگین تمامی حوزه ها به جز درک دانشجو از توانایی علمی خود بر حسب مقطع تحصیلی تفاوت معنی دار داشت (p= 0.000). میانگین تمامی حوزه ها و میانگین کلی بر حسب بخش های بالینی معنی دار شد (p=0.004).
    نتیجه گیری
    در همه بخش های بالینی اصلی، نکات مثبت موجود در محیط نسبت به نکات منفی بیشتر بود. مطالعات بیشتری برای ارزیابی و اطمینان از وجود کیفیت مناسب محیط های آموزشی بالینی از دیدگاه دانشجویان با استفاده از پرسش نامه تغییر یافته DREEM در ایران نیاز است. همچنین مقایسه محیط های آموزشی با استفاده از روش های دیگر ارزیابی محیط های بالینی می تواند ما را به استفاده از ابزار مناسب تری جهت این سنجش رهنمود کند.
    کلیدواژگان: DREEM، ایران، محیط آموزشی، بخش های بالینی
  • مسعود وکیلی، سمیرا کفان*، غلامرضا تبریزی، محسن عربی، روشنک هاشمی نصب زاده صفحات 68-74
    زمینه و هدف
    هدف از این مطالعه بررسی تاثیر ارزیابی های جامع سالمندی بر کیفیت زندگی و طول عمر افراد سالمند ناتوان مبتلا به سرطان می باشد.
    روش کار
    این مطالعه یک مطالعه مداخله ای بوده که بر روی 70 بیمار مبتلا به سرطان انجام شد. افراد تحت مطالعه به صورت تصادفی در دو گروه مورد و کنترل تقسیم بندی شده، و تحت ارزیابی های جامع سالمندی (Comprehensive Geriatric Assessment CGA) قرار گرفتند. بر اساس نتایج حاصل از تست های فوق، مداخلات لازم در بیماران گروه مورد مطالعه انجام گرفت. در پایان ماه ششم مجدد ارزیابی CGA انجام گرفته شد و مقایسه تست های بین دو گروه انجام شد.
    یافته ها
    میانگین سنی بیماران 4/2±67/1 سال بود. در این مطالعه نشان داده شد که مداخلات CGA تاثیری بر میزان فعالیت های فیزیکی شامل تست هایInstrumental Activities of Daily Living) IADL) و Activities of Daily Living)ADL) نداشته است، ولی در بهبود خلق افسردگی بیماران در «تست (GDS (Geriatric Depression Scale» تاثیر قابل ملاحظه ای دارد.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه مشخص شد که مداخلات CGA در عملکرد زندگی بیماران سالمند مبتلا به سرطان موثر می باشد.
    کلیدواژگان: I ADLADL CGA
  • مهرانگیز قربانی* صفحات 75-80
    زمینه و هدف
    افتادن نتیجه عدم بازیابی تعادل در افراد است. هدف از این تحقیق بررسی تاثیر خستگی عضلات بازکننده تنه بر کنترل تعادلی ایستا در دو گروه سنی جوان و میانسال در افراد سالم است.
    روش کار
    10 زن جوان (1/6± 23 سال) و 6 زن میانسال (5/4 ± 51 سال) در آزمون بی حرکت ایستادن روی دو پا بر روی یک صفحه نیرو پیش و پس از خستگی با چشمان بسته شرکت کردند. خستگی؛ با تکرار حرکت بازکردن تنه تا رسیدن به سطح خستگی در افراد حاصل شد. برای ارزیابی تعادل ایستا جابهجایی مرکز فشار فرد در دو جهت A/P و M/L روی صفحه نیرو اندازه گرفته شد.
    یافته ها
    اختلاف معنی داری بین عامل سن و خستگی مشاهده نشد. تغییرپذیری (COP(center of pressure) در گروه میانسال در مقایسه با افراد جوان در دو حالت پیش و پس از خستگی بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق نشان داد که خستگی عضلات اکستنسور تنه بر تعادل ایستا تاثیر نمی گذارد و بین دو گروه تفاوت معنی داری مشاهده نشد. کنترل پاسچری با افزایش سن افزایش می یابد. اثر خستگی عضلات تنه بر کنترل تعادل ایستا معنی دار نبود.
    کلیدواژگان: خستگی، عضلات بازکننده تنه، کنترل تعادلی ایستا
  • سمیرا امانی کلاریجانی، فرزاد شیدفر*، محمدرضا وفا، محمدرضا اشراقیان، رامین شکرریز صفحات 81-89
    زمینه و هدف
    کم خونی فقر آهن از رایج ترین اختلالات تغذیه ای است و از آنجا که محتوای آهن رژیم غذایی نسبتا ثابت بوده و افزایش دریافت غذایی دشوار است، برای درمان از مکمل های آهن استفاده می شود. در برخی مطالعات اثر اسید دوکوزا هگزانوئیک (Docosahexaenoic acid) DHA) در افزایش همزمان مقدار آهن و کاهش حساسیت اکسیدان دیده شده است. هدف مطالعه حاضر، تعیین تاثیر مکمل یاری با آهن به تنهایی و توام با دوکوزا هگزانوئیک اسید بر شاخص های کم خونی فقر آهن در زنان مبتلا به کم خونی فقر آهن است.
    روش کار
    در یک کارآزمایی بالینی دو سوکور، 76 زن 45-15 ساله، به طور تصادفی به دو گروه df (دریافت کننده 500 میلی گرم DHA + یک عدد فرو سولفات حاوی 50 میلی گرم آهن عنصری) و pf (دریافت کننده دارونما حاوی 500 میلی گرم روغن ذرت + یک عدد فرو سولفات با 50 میلی گرم آهن عنصری) تقسیم شدند. در ابتدا و پس از طی 12 هفته، از هر دو گروه نمونه خون ناشتا گرفته شد و شاخص های خونی اندازه گیری شد.
    یافته ها
    پس از مداخله، سطوح(Hb (Hemoglobin)، MCH(Mean Corpuscular Hemoglobin، درصد (HCT (Hematocrit و غلظت سرمی آهن در هر دو گروه نسبت به ابتدای مطالعه، به طور معناداری افزایش یافت. ظرفیت تام اتصال به آهن نیز در هر دو گروه کاهش معناداری یافت. افزایش معنادار سطوح (MCV (mean corpusclar volume تنها در گروه df مشاهده شد (0/001 =p) و افزایش (MCHC (Mean corpuscular hemoglobin concentration در هیچ یک از گروه ها معنادار نبود. میانگین تغییرات هیچ یک از این فراسنج ها بین دو گروه معنادار نبود.
    نتیجه گیری
    مصرف مکمل DHA تاثیری بر شاخص های خونی کم خونی فقر آهن نمی گذارد.
    کلیدواژگان: اسید دوکوزا هگزانوئیک، کم خونی فقرآهن، شاخص های خونی
|
  • Narges Mohammadi, Vahid Bayati, Reza Nejatbakhsh*, Mohammad Hasan Heidari, Masoomeh Dadpay, Azadeh Tavassol Pages 1-9
    Background
    More than 90% of women use drugs during pregnancy. The aim of this study was to investigate oral morphine-induced histopathological changes in Wistar rat fetuses’ liver.
    Methods
    Animals were divided to 1 control and 3 drug level induced groups. 0. 1، 0. 2 and 0. 3 mg/ml of morphine sulphate (99. 98%) in drinking water (25 ml) were administered orally to pregnant rats from day 8 to 20. On gestation day 21، fetuses were removed surgically and after removing liver of fetuses، samples of tissue stained by hematoxylin and eosin (H&E) method and studied under light microscope. The data evaluated by SPSS software، ANOVA and analysis varieties.
    Results
    In the experimental groups with dose 0. 1، 0. 2 and 0. 3 mg/ml of morphine، liver sections appeared with vacuolated hepatocytes، dilated sinusoids، and increased number of kupffer cells، lymphocytes and neutrophils. The results in experimental groups with doses 0. 2 and 0. 3mg/ml of morphine were significant comparing with control group (p≤ 0. 001).
    Conclusion
    The results indicate that the lowest dose of morphine (0. 1mg/ml) induced very low toxicity in fetuses but the middle dose (0. 2mg/ml) and the high dose of morphine (0. 3mg/ml) induced adverse reactions. It is concluded that oral morphine sulphate induces significant histopathological changes in the liver tissue، and the severity of these changes increases with time، period and dosage
    Keywords: Morphine, Opioids, Fetus liver, Histopathology
  • Atefeh Ghanabri Jolfaei*, Mehdi Nasr Esfahani, Zahra Mirblock Jalali, Shama Tamannai Pages 10-17
    Background
    Psychiatric disorders and behavioral disturbance are prevalent in epileptic patients and in previous studies the reported rates of personality disorders range from 4% to 38%. Comorbidity of personality disorders in epileptic patients could cause dysfunction, poor compliance, maladjustment and other psychological distresses which are important in the treatment of epilepsy, therefore the diagnosis and treatment of personality disorders could be helpful in management of epilepsy. The aim of this study was assessment of personality disorders in epileptic patients.
    Methods
    The samples were recruited from epilepsy clinic of Rasoul Akram Hospital. Characteristics of epilepsy were collected by reviewing the files and assessments such as EEG and interviewing with patients. Personality disorders were assessed by MCMI III.
    Results
    the most prevalent personality disorder was depressive personality and 36% of the patients had at least one personality disorder. The socio-economic status in patients with personality disorder was poorer, but characteristics of epilepsy had no significant relationship with comorbidity of personality disorders.
    Conclusion
    Personality disorders in epileptic patients are prevalent and require attention
    Keywords: Personality disorder, Epilepsy, Disease
  • Majid Motovali, Bashi*, Soroush Kord Pages 18-26
    Background
    A Thalassemia intermedium is an autosomal recessive disease that from clinical and also genotypic view contains a very heterogeneous group of hemoglobinopathies and severity of disease is placed between thalassemia major and minor. High levels of fetal hemoglobin have a major impact on the severity of this disease, so that increased production of HbF, reduces these verities of disease. Many factors both within and outside of the beta-globin locus, including some polymorphisms in BCL11A gene, can increase the production of fetal hemoglobin and modify the clinical symptoms of beta-thalassemia intermedia patients.
    Methods
    This research is a retrospective study. In this study, common polymorphism rs11886868 in intron 2 of BCL11A gene using Tetra-primer ARMS PCR method was genotyped among 50 patients with beta thalassemia intermedia disease. The values of fetal and total hemoglobin were determined by study of electrophoresis data for each patient. Data were analyzed using independent-samples t test, paired-samples t-test and Chi-square statistical method through SPSS v.16.
    Results
    Genotyping study of BCL11A polymorphism showed that a total of 45 patients were heterozygous (CT) and 5 were homozygous (CC) in polymorphic site. Average levels of fetal and total hemoglobin in patients were 75.2±32.04g/dl and 8.9±1.33g/dl, respectively. People who were heterozygote (CT) in polymorphic site, had a higher average of fetal and total hemoglobin in comparison with patients without this status, however, this increase was not statistically significant (p-values were 0.93 and 0.51, respectively).
    Conclusion
    Our data showed that in the presence of T allele in polymorphic site, the values of HbF and Hb would be increased. However, that increase was not statistically significant
    Keywords: Beta thalassemia intermedia, BCL11A polymorphism, HbF, Tetra, primer ARMS PCR
  • Mehri Kalhor*, Nezal Aj, Mahmood Alipour, Farideh Eghdam Poor Pages 27-38
    Background
    Teenage pregnancy is a public health issue that affects teenage mothers and community at large-scale. Teenage pregnancy has side effects for mother and embryo. The present study compared pregnancy outcomes in teenage and primiparas.
    Methods
    Present study was a descriptive-comparison with 382 pregnant women in two groups, 122 teenage mothers and 260 primiparas above 20 years old admitted to Kowsar Teaching Hospital in Qazvin in 2012-2013 using convenience sampling. Data gathering tool was a questionnaire with three sections including demographics, pregnancy and delivery information, and neonatal outcomes. Data were analyzed using Chi square test and t-test through SPSS v. 16.
    Results
    Results showed that weight gain in pregnancy and complications such as abruption, preeclampsia, placenta previa, miscarriage and IUGR in two groups were no significantly different (p>0.05). Vomiting, insomnia and urinary tract infection were more frequent in teenage pregnancy but diabetes and pyelonephritis were higher in primiparas (p=0.04). Post-partum was similar in both groups. Duration of delivery was significantly shorter and vaginal delivery was higher in teenage pregnancy (p=0.04).
    Conclusion
    This study showed that some pregnancy outcomes between the two groups have significant association, which denotes the necessity of paying more attention to vulnerable groups of teenage. Hence, promoting the level of education in mothers can prevent unintended consequences
    Keywords: Teenage pregnancy, Maternal outcomes, Neonatal outcomes, Primipara
  • Rahimian Boogar *, Sayed Mosa Tabatabaee, Jalileh Tosi Pages 39-50
    Background
    Substance abuse is the most important problem for mental health specialists in the contemporary societies. This study was aimed to examine the role of personality traits and demographical factors in attitude towards substance abuse and its outcomes.
    Methods
    In this cross-sectional descriptive study, from students of Damghan University, 95 boys and 105 girls selected by simple random sampling and they completed the The Attititde to Addiction Scale, The Personality Five-Factor Questionniare and Demographical Questionniare. Data were analyzed using correlation and stepwise multiple regression through SPSS v. 19.
    Results
    There was a significant relationship among neuroticism, extraversion, openness, agreeableness, conscientiousness and income with attitude to substance abuse and related outcomes (p<0.001). Also, gender, literacy and age merely have significant relationship with attitude to outcomes of substance abuse (p<0.001). Agreeableness, neuroticism, conscientiousness, openness and income had significant role on prediction of inclination to substance abuse (p<0.001). Also, conscientiousness, openness, neuroticism, gender, agreeableness, literacy and age had significant role on predicting the outcomes of substance abuse (p<0.001).
    Conclusion
    Personality traits and demographical factors have important role in tendency towards substance abuse and related perceived outcomes. For primary prevention of substance abuse it is important to pay attention to these factors in planning and implementation of preventive programs during clinical trials
    Keywords: Substance abuse, Neuroticism, Personality, College students
  • Zahra Vaziri, Parvaneh Lak*, Peymaneh Lak Pages 51-57
    Background
    due to this fact that hyperhomocysteinemia had role in increasing incidence of pregnancy and delivery problems such as preeklampsia, it seems that performing present study for assessing serum level of homocysteine in pregnant women with preeklampsia was necessary. Present study was performed for comparing homocysteine level between term pregnant women with and without preeklampsia.
    Methods
    Fifty term pregnant women with higher than 37 weeks gestational age between 2005 and 2007 were recruited. Pregnant women with history of chronic hypertension, diabetes, epilepsy and those using methotrexate, carbamazepine, phenytoin and other anticonvulsant drugs, were excluded. Pregnant women with more than 300 mg protein in 24-hours urine sample or +1 results with Dipstick test for proteinuria and blood pressure more than 140/90 mmhg were defined as case group. Equal and matched pregnant women were selected for control group. Independent student t-test and logistic regression model were used as statistical test. SPSS software was used for data analysis and p-values less than 0.05 were assumed as significant.
    Results
    Mean of serum level of homocysteine in pregnant women with preeklampsia was significantly higher than other pregnant women.
    Conclusion
    According to the role of homocysteine in incidence of preeklampsia in pregnant women, prescribing drug and control of dietary regimen were recommended for control of serum level of homocysteine in pregnant women
    Keywords: Homocysteine, Preeclampsia, Pregnancy
  • Maryam Moosavi, Jalil Koohpayehzadeh*, Seyyed Kamran Soltani Arabshahi, Shoaleh Bigdeli, Kamran Hatami Pages 58-67
    Background
    One of the models for measuring environment is Dundee Ready Education Environment (DREEM) that one of its usages is comparative analysis of student's perception of educational environment. The aim of this study was comparison between educational environments of main clinical wards in teaching hospitals affiliated to Iran University of Medical Sciences based on DREEM.
    Methods
    This study was descriptive cross-sectional. The questionnaire was modified DREEM including 44 questions that performed in four main clinical wards (internal medicine, gynecology, pediatric and surgery) of educational hospitals by distributing among stagers (N=161) and interns (N=106). Data were analyzed using correlation coefficient test, ANOVA through SPSS 16 software.
    Results
    The mean score for the questionnaire was 96.15 out of 176 that with attention to modified DREEM interpretation guide, environment was rather positive than negative. Total mean and all domains except student's academic self-perception were significant between stages (p=0.00). The total mean and all domains were significant among the wards (p=0.004)
    Conclusion
    The educational environment in all main clinical wards had more positive than negative points. Further studies are needed to assess and ensure the quality of clinical learning environments from the perspective of students using a modified DREEM questionnaire. Moreover, comparison between educational environments using other evaluation methods can lead us to a more suitable tool in this setting.
    Keywords: DREEM, Iran, Educational environment, Clinical wards
  • Masoud Vakili, Samira Kafan, Gholamreza Tabrizi, Mohsen Arabi, Roshanak Hashemi Nasabzadeh Pages 68-74
    Background
    In this study, the impact of comprehensive geriatric assessments on the quality and the length of life in disabled elderly cancer patients were evaluated.
    Methods
    In an interventional study, 70 patients with cancer were randomly divided into two treatment and control groups. Patients were evaluated during a six-month study using comprehensive geriatric assessment (CGA) test.
    Results
    The patient’s mean age was 4.2 ± 67.1 years. It was shown that CGA intervention had no impact on physical activity tests, including instrumental activities of daily living and activities of daily living, but a significant improvement was shown in patient’s psychological status using geriatric depression test.
    Conclusion
    The results of the current study showed that CGA interventions have a positive effect on the quality of the life of the elderly cancer patients
    Keywords: I ADL, ADL, CGA
  • Mehrangiz Qorbani* Pages 75-80
    Background
    Falls is due to people's failure of balance recovery. The purpose of this study was to investigate the effect of trunk extensor muscle fatigue on static balance control in young healthy adults compared to middle aged participants.
    Methods
    Ten young adult females (23 ± 1.6 years) and 6 middle-aged females (51 ± 5.4 years) participated in stand immobile test on a force plate, with their feet together and eyes closed under two conditions; before and after fatigue. Fatigue was achieved through repetitive extensions of the trunk until a subjective fatigue level was reached. We measured center of pressure (COP) displacements in the A/P and M/L directions using a force plate to assess static balance.
    Results
    We did not observe any significant interaction between age and fatigue. The COP variability was higher for the middle aged compared to the young adults in both the fatigue and no-fatigue conditions.
    Conclusion
    The results of this study indicate that trunk extensor fatigue does not affect static balance differently for young compared to middle aged subjects. This study also suggests that postural control decreases significantly with increasing age. Trunk extensor fatigue did not significantly affect the balance control of upright stance.
    Keywords: Fatigue, Trunk, extensor muscle, Static balance control
  • Samira Amani Kelarijani, Farzad Shidfar *, Mohammad Reza Vafa, Mohammad Reza Eshraqian, Ramin Shekarriz Pages 81-89
    Background
    Iron deficiency anemia (IDA) is one of the most common nutritional disorder, and since the iron content of the diet is relatively stable and it is difficult to increase dietary iron intake, supplements are used for treatment. Studies have reported the concomitant effect of DHA (docosahexaenoic acid) in increase of iron content and reduction sensitivity to oxidants. The aim of this study was to determine the effect of iron supplementation alone and in combination with DHA on indices of iron deficiency anemia in women with iron deficiency anemia.
    Methods
    In a double-blind clinical trial, 76 women aged 15-45 years randomly divided into two groups, df (receiving 500 mg DHA + one tablet of ferrous sulfate containing 50-mg of elemental Iron) and pf (receiving placebo containing 500 mg corn oil + one tablet of ferrous sulfate, 50 mg of elemental iron). Before and after 12 weeks, fasting blood samples were taken from both groups and blood indices were measured.
    Results
    After intervention, the levels of hemoglobin (Hb), mean corpuscular hemoglobin (MCH), the percentage of hematocrit (HCT), serum iron, in both groups compared with baseline, significantly increased. Total iron-binding capacity was significantly reduced in both groups. Mean corpusclar volume (MCV) level was significantly increased only in df and increase of Mean Corpuscular Hemoglobin Concentration (MCHC) in any of the groups was not significant. Average change of these parameters between the two groups was not significant.
    Conclusion
    DHA supplementation does not effect on blood indices of iron anemia.
    Keywords: Docosahexaenoic acid, Iron deficiency anemia, Blood indices