فهرست مطالب

علوم پزشکی رازی - سال بیست و دوم شماره 8 (پیاپی 137، آبان 1394)

مجله علوم پزشکی رازی
سال بیست و دوم شماره 8 (پیاپی 137، آبان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/08/13
  • تعداد عناوین: 9
|
  • رحیم احمدی، بهاره زند* صفحه 1
    زمینه و هدف
    تغییرات در چرخه تاریکی-نور بر ترشح بسیاری از هورمون ها موثر است. هدف از این مطالعه بررسی اثرات دوره های مختلف تاریکی بر سطح سرمی هورمون های LH، FSH، DHEA، تستوسترون و کورتیزول در موش های صحرایی نر می باشد.
    روش کار
    در این مطالعه ی تجربی- آزمایشگاهی، 30 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار به طور تصادفی به 5 گروه 6 سری شامل گروه شاهد (در معرض 12 ساعت روشنایی-12 ساعت تاریکی) و گروه های در معرض 13، 15، 18 و 21 ساعت تاریکی در شبانه روز، تقسیم بندی شدند. پس از گذشت 8 هفته، در سرم خون، میزان هورمون های LH، FSH، DHEA، تستوسترون و کورتیزول اندازه گیری گردید. در نهایت داده ها از طریق آزمون آنالیز واریانس یکطرفه تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    سطح سرمی LH و FSH در گروه های در معرض 18 و 21 ساعت تاریکی در شبانه روز، نسبت به شاهد، دچار افزایش معناداری گردید (P<0.05). سطح سرمی تستوسترون و کورتیزول در همه گروه های در معرض تاریکی در مقایسه با شاهد، کاهش معناداری داشت. سطح سرمی DHEA در گروه های در معرض 15، 18 و21 ساعت تاریکی نسبت به شاهد دچار کاهش معناداری شد.
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش نشان می دهند که افزایش دوره تاریکی سبب کاهش سطح سرمی تستوسترون، کورتیزول و DHEA و افزایش LH و FSH می گردد؛ بر این مبنا، عامل تاریکی به عنوان یکی از عوامل موثر در بروز اختلالات جنسی و اختلالات مرتبط با تغییرات کورتیزول قابل طرح است.
    کلیدواژگان: چرخه تاریکی، نور، LH، FSH، DHEA، تستوسترون، کورتیزول، موش صحرایی
  • فربد عبادی فرد آذر، طاهره دهداری*، لاله دهداری صفحه 19
    زمینه و هدف
    دانستن انتظارات اساتید راهنما می تواند در افزایش کیفیت پایان نامه دانشجویان تحصیلات تکمیلی تاثیرگذار باشد. هدف مطالعه حاضر تبیین انتظارات اساتید دانشگاه علوم پزشکی ایران از دانشجویان دکتری در روند انجام رساله دکتری در قالب یک تحلیل محتوای کیفی می باشد.
    روش کار
    تحقیق با طراحی کیفی بر روی 25 استاد دانشگاه علوم پزشکی ایران در سال 1393 با استفاده از نمونه گیری مبتنی بر هدف انجام شد. داده ها از طریق مصاحبه های بدون ساختار جمع آوری و به روش تجزیه و تحلیل محتوایی (از نوع Conventional) تحلیل شدند. کلیه مصاحبه ها ضبط و پیاده شد و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سن اساتید مشارکت کننده 6/48 سال با انحراف معیار60/6 بود. پس از تحلیل و کدبندی اطلاعات، 3 مضمون اصلی شامل وظایف دانشجو در فرآیند تحقیق (با 5 زیر طبقه شامل انتخاب موضوع، آماده سازی و ثبت پروپوزال، جمع آوری داده ها، فرآیند پذیرش مقاله، نگارش و دفاع از رساله)، پیش نیازهای لازم برای انجام رساله (با 5 زیر طبقه شامل پذیرش استاد راهنما، پیش نیازهای علمی، انتظارات و توقعات غیر واقع بینانه از استاد، مهارت های شناختی –روانی لازم و توجه به زمان) و ارتباطات (با 2 زیر طبقه شامل نحوه برقراری ارتباط با استاد راهنما و برآورده کردن انتظارات گروه آموزشی) به عنوان انتظارات اساتید از دانشجویان دکتری ظهور یافتند.
    نتیجه گیری
    آگاه سازی دانشجویان دکتری از انتظارات اساتید راهنما در روند انجام رساله می تواند به کاهش توقعات و انتظارات غیر واقع بینانه و در نهایت افزایش کیفیت رساله منجر شود.
    کلیدواژگان: انتظارات، دانشجوی دکتری، استاد راهنما، رساله، مطالعه کیفی
  • زینب رستمی فصیح، علیرضا مصداقی نیا *، کاظم ندافی، رامین نبی زاده نودهی، امیرحسین محوی، مهدی هادی صفحه 31
    زمینه و هدف
    شاخص کیفیت هوا (Air Quality Index-AQI) ارتباط کیفیت هوا را با سطوح سلامتی به صورت کمی بیان می کند. با استفاده از مدل شبکه عصبی مقدار AQI برای یک روز بعد بر مبنای متغیرهای هواشناسی و خودهمبستگی شاخص، برای شهر کرمانشاه پیش بینی شد.
    روش کار
    بعد از آماده سازی داده های آلاینده های معیار و متغیرهای هواشناسی سال های 91-1389، تاخیرهای زمانی یک روز قبل و بعد متغیرها ایجاد شد. مقدار شاخص یک روز بعد به عنوان متغیر وابسته و سایر متغیرها به عنوان ورودی مدل استفاده گردید. عملکرد مدل با استفاده از ضریب همبستگی (r)، ضریب تبیین (R2) و ریشه میانگین مربع خطا ارزیابی شد. تحلیل حساسیت مدل بررسی و مهمترین متغیرهای موثر برای پیش بینی AQI شناسایی گردید.
    یافته ها
    مقدار r مراحل آموزش، اعتبارسنجی و آزمون مدل بالاتر از 75/0 تعیین و R2 مرحله آزمون برابر 6/0 تعیین شد. در بین متغیرهای هواشناسی، میزان دید افقی و میزان بارندگی تاثیر بیشتری بر مقدار شاخص داشتند به نحوی که بارندگی در یک روز قبل به طور معناداری باعث کاهش مقدار AQI روز بعد خواهد شد. همچنین بین میزان دید افقی و AQI ارتباط معکوس مشخص گردید.
    نتیجه گیری
    مدل پیشنهادی می تواند برای پیش بینی مقدار شاخص AQI شهر کرمانشاه مورد استفاده قرار گیرد. با توجه به مسئله آلودگی هوا و خصوصا مشکل ریزگردها، چنانچه چنین مدلی به صورت دینامیک استفاده شود نقش آن در اعلان وضعیت هوا ملموس تر خواهد شد. پیشنهاد می گردد پیش بینی شاخص AQI در قالب یک مدل با قابلیت به روز شدن برای این استان در مطالعات بعد انجام گردد.
    کلیدواژگان: پیشبینی، شبکه عصبی مصنوعی، متغیرهای هواشناسی، شاخص کیفیت هوا
  • سمیه بهارلو *، فرزانه تقیان، مهدی هدایتی صفحه 44
    زمینه و هدف
    هدف، بررسی تاثیر تمرین هوازی برمیزان گلوکز، انسولین و مقاومت به انسولین در زنان مبتلا به کم کاری تیروئید تحت بالینی دارای اضافه وزن–چاق بود.
    روش کار
    روش تحقیق حاضر نیمه تجربی و طرح تحقیق شامل پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل و تجربی بود. تعداد 23 زن مبتلا به کم کاری تیروئید تحت بالینی با میانگین سنی 56/6 ± 08/41 سال، دارای شاخص توده بدن (Body Mass Index-BMI) بیشتر از 25 کیلوگرم برمتر مربع به صورت هدفمند انتخاب شدند و به صورت تصادفی به دو گروه تجربی (n=13) وکنترل(n=10) تقسیم شدند. ابتدا قد، وزن، BMI، نسبت دور کمر به دور باسن(Waist-Hip Ratio-WHR) و سطوح گلوکز ناشتا، انسولین، T4 و TSH اندازه گیری شد. مقاومت به انسولین با استفاده از مدل HOMA-IR محاسبه شد. سپس آزمودنی های گروه تجربی تحت تاثیر برنامه تمرین هوازی قرار گرفتند. گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرده و فقط پیگیری شدند. همه متغیرها پس از 12 هفته مجددا اندازه گیری شدند. به منظور مقایسه درون گروهی داده ها از آزمون t همبسته و برای مقایسه بین گروهی از آزمون t مستقل استفاده شد (سطح معنا داری P&le0. 05 در نظر گرفته شد).
    یافته ها
    پس از12 هفته تمرین هوازی در گروه تجربی وزن، BMI، دور کمر، WHR و همچنین سطوح انسولین، مقاومت به انسولین و TSH کاهش معناداری یافت. در سطوح گلوکز ناشتا تغیر معناداری مشاهده نشد. سطح T4 در گروه تجربی افزایش معنی داری یافت. در گروه کنترل، انسولین و مقاومت به انسولین افزایش معنا داری یافته بود.
    نتیجه گیری
    کاهش خطر بیماری های قلبی- عروقی وخطر ابتلا به دیابت، در زنان مبتلا به کم کاری تیروئید تحت بالینی دارای اضافه وزن –چاق احتمالا از طریق کاهش وزن با تمرینات هوازی امکان پذیر است.
    کلیدواژگان: کم کاری تیروئید تحت بالینی، تمرین هوازی، مقاومت به انسولین
  • محمد مهدی سلطان دلال *، ابوالفضل اکبری، محمدحسن شیرازی، محمد کاظم شریفی یزد صفحه 54
    زمینه وهدف
    باکتری اشریشیاکلی انتروپاتوژن (EPEC Enteropathigenic E.coli) از خانواده انتروباکتریاسه و بعنوان یک عامل مهم گاستروانتریت و اسهال بویژه در کودکان کشورهای در حال توسعه و نیز توسعه نیافته می باشد. این پاتوتایپ می تواند در کودکان زیر 5 سال سبب بیماری شدید و یا حتی مرگ شود. تعیین الگوی توزیع این پاتوتایپ ها در نواحی جغرافیایی مختلف و بررسی مقاومت آنتی بیوتیکی آنها به منظور تجویز مناسب آنتی بیوتیک ها اهمیت زیادی دارد. این مطالعه با هدف بررسی شیوع پاتوتایپ EPEC عامل اسهال در کودکان زیر 5 سال شهر تهران و تعیین الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی آنها انجام گرفت.
    روش کار
    300 نمونه اسهال کودکان زیر 5 سال از بیمارستان کودکان تهران جمع آوری و با استفاده از تستهای بیوشیمیایی استاندارد به عنوان کشت برروی محیط های انتخابی و تست های بیوشیمیایی، گونه های اشریشیاکلی شناسایی شدند. تمامی ایزوله ها اشریشیاکلی های جدا شده به منظور بررسی وجود ژن اینتیمین (eaeA) با تکنیک واکنش زنجیره ای پلیمراز (PCR) مورد ارزیابی قرار گرفتند. تعیین مقاومت آنتی بیوتیکی پاتوتایپ های حاوی ژن eaeA به کمک تست آنتی بیوگرام در مورد 16 آنتی بیوتیک به روش انتشار در دیسک صورت گرفت. برای تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی استفاده شد.
    یافته ها
    از تمام نمونه های اخذ شده از بیماران، 36 مورد (12%) EPEC با تکنیک PCR مورد تایید واقع شد. بیشتر پاتوتیپ های EPEC جدا شده 22 مورد(1/61%) (62%) مربوط به کودکان زیر 1 سال بودند. تمام 36 پاتوتایپ های جدا شده نسبت به آنتی بیوتیک های ایمی پنم و مروپنم حساس بودند. بیشترین میزان مقاومت پاتوتایپ ها نسبت به آنتی بیوتیک های تتراسایکلین و آموکسی سیلین23 مورد(9/63%) (64%) بود. همچنین 24 ایزوله (7/66%) (67%) الگوی مقاومت چندگانه به آنتی بیوتیک های رایج را نشان دادند.
    نتیجه گیری
    پاتوتایپ های EPEC در ایران به عنوان عامل اسهال کودکان مطرح هستند که بایستی جهت شناسایی آنها از تکنیک های نوین و معتبر بهره گرفت. این پاتوتایپ ها به طور روزافزون به برخی آنتی بیوتیک های متداول مقاوم شده اند. جهت درمان مناسب بیماری های مربوطه و عدم بروز مقاومت روزافزون عوامل پاتوژن، شناسایی قطعی و تعیین الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی آنها حائز اهمیت زیادی است.
    کلیدواژگان: مقاومت آنتی بیوتیکی چندگانه، اشریشیاکلی انتروپاتوژن (EPEC)، اسهال کودکان
  • محمدعلی بیگدلی، سید سعید هاشمی نظری *، سهیلا خداکریم، هادی مافی، حمید برودتی، مریم موسوی، مریم مرادی، نسترن نصراللهی صفحه 63
    زمینه و هدف
    دیابت شایع ترین بیماری متابولیک در دنیا است. مهم ترین عامل کنترل این بیماری رفتارهای خودمراقبتی است. اگر بین بیمار و افراد ارایه دهنده خدمات به بیماران تعامل وجود داشته باشد در نهایت به کنترل بهتر بیماری دیابت کمک می نماید. هدف از اجرای این تحقیق بررسی ارتباط پزشک و بیمار بر رفتارهای خودمراقبتی می باشد.
    روش کار
    مطالعه حاضر از نوع مقطعی تحلیلی می باشد. 500 بیمار دیابتی از بین 752 بیمار با استفاده از نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده انتخاب شدند. ابزار گردآوری، پرسشنامه های اطلاعات دموگرافیکی، خودمراقبتی، سلامت بیمار و ارتباط بین پزشک و بیمار می باشد. از جداول فراوانی، آزمون های کای اسکوئر، تی مستقل و ANOVA جهت بررسی رابطه بین مشخصات دموگرافیک و خودمراقبتی استفاده شد. رگرسیون خطی چندگانه نیز برای پیش گویی عوامل موثر بر خودمراقبتی مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    ارتباط پزشک و بیمار با سن، وجود عارضه دیابت و وجود علائم افسردگی ارتباط معنی دار داشت. ارتباط بین پزشک و بیمار پس از طول مدت ابتلا به دیابت قوی ترین عامل پیش گویی کننده در رفتار خودمراقبتی بود.
    نتیجه گیری
    ارتباط پزشک و بیمار توانست رفتارهای خودمراقبتی را در بیماران دیابت نوع 2 پیشگویی نماید. عاملی که در ارتباط پزشک و بیمار تاثیرگذار بوده عدم دسترسی بیماران به پزشک متخصص می باشد. لذا پیشنهاد می شود مطالعه مشابه ای در مناطق شهری انجام و ارتباط پزشک و بیمار و تاثیر آن بر رفتارهای خودمراقبتی مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: دیابت نوع دوم، خودمراقبتی، ارتباط بین پزشک و بیمار
  • مهدی نصری نصر آبادی *، رسول شامحمدی صفحه 75
    زمینه و هدف
    بیماری مولتیپل اسکلروزیس (ام - اس) یک بیماری خود ایمنی، التهابی و مزمن است که به صورت ضایعات عصبی یا میلین تخریب شده در جسم سفید مغز، طناب نخاعی و اعصاب بینایی بروز می کند. این بیماری نیز مانند سایر بیماری های خود ایمنی در میان خانم ها و در سنین جوانی شیوع بیشتری دارد به طوری که بیشترین افراد مبتلا به آن خانم ها و جوانان می باشند. این بیماری در آقایان معمولا در سنین بالاتر بروز پیدا می کند و در مراحل پیشرفته تشخیص داده می شود. از طرفی اصفهان یکی از مناطق پر خطر در زمینه ی ابتلا به این بیماری گزارش شده است. در بسیاری از تحقیقات انجام شده ارتباط بین این بیماری با فلزاتی نظیر روی، مس و آهن بررسی شده است. محققان و پژوهشگران بیماری های خاص، غلظت عناصر بدن این بیماران را با استفاده از نمونه های خونی یا مایع نخاعی پیگیری کرده اند؛ لذا در این مطالعه سعی بر آن شد تا با استفاده از نمونه های خونی، ارتباط بین تعدادی از عناصر سنگین و این بیماری و نیز ارتباط برخی از عناصر شاخص موجود در منطقه اصفهان با این بیماری بررسی شود.
    روش کار
    جهت تعیین سطح عنصر سلنیوم خون بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس، از 58 بیمار و با همکاری بخش ام - اس بیمارستان آیت الله کاشانی اصفهان و به شکل کاملا تصادفی در مدت چهار هفته نمونه های خونی تهیه و توسط روش فعال سازی نوترونی و با استفاده از روش آماری SPSS و آزمون تی مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    براساس نتایج به دست آمده در این تحقیق و همچنین دیگر پژوهش های انجام شده احتمال کمبود میزان سلنیوم در خون بیماران ام - اس نسبت به میزان نرمال آن زیاد بود.
    نتیجه گیری
    هر گونه انحراف سلنیوم از میزان طبیعی می تواند یکی از عوامل مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس باشد یا حداقل ممکن است در اینکه یک بیمار چه نوع مولتیپل اسکلروزیس را دارد، نقش داشته باشد.
    کلیدواژگان: مولتیپل اسکلروزیس، اصفهان، سلنیوم، خون، روش فعال سازی نوترونی
  • رقیه عابدی، آذر طل، فرشته مجلسی *، محمود محمودی مجد آبادی، فاطمه کیا صفحه 84
    زمینه و هدف
    عواملی نظیر فقدان آگاهی صحیح در مورد بهداشت دوران قاعدگی منجر به ایجاد عملکردهای غلط در این دوران می شود. اما می توان با آموزش و ایجاد تغییرات رفتار، اگاهی و مهارت های دوران بلوغ را به دانش آموزان انتقال داد. لذا پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر یک برنامه آموزشی بر مبنای سازه های الگوی اعتقاد بهداشتی بر افزایش بهداشت بلوغ جسمی دانش آموزان دختر شهر گنبد در سال92 طراحی و اجرا گردید.
    روش کار
    این پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی بود.102 دانش آموز واجد شرایط با انجام تخصیص تصادفی در دو گروه مداخله و مقایسه وارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته بود. برای اندازه گیری اعتبار پایایی پرسشنامه از روش آزمون مجدد (بر روی 30 نفر و به فاصله 10 روز) استفاده گردید. جهت تعیین اعنبار محتوایی (روایی)، پرسشنامه توسط10 نفر از اساتید صاحب صلاحیت مورد بررسی قرار گرفت. دانش آموزان قبل از انجام مداخله آموزشی پرسشنامه ها را تکمیل کردند. مبنای طراحی مداخله آموزشی بر اساس سازه های مدل اعتقاد بهداشتی بود. مداخله آموزشی بر اساس نتایج پیش آزمون به مدت یک ماه به طول انجامید و پس آزمون 3ماه پس از مداخله آموزشی در دو گروه انجام گردید. سپس داده های گردآوری شده در نرم افزار SPSS نسخه22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در این مطالعه از آزمون های آماری کای دو، مک نمار، من ویتنی، تی مستقل، تی زوجی و آنالیز واریانس استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج متغیر های دموگرافیک در دو گروه تفاوت معنی داری نداشتند (p> 0.05). در گروه مداخله قبل و 3 ماه بعد از آموزش، متغیر اگاهی از 78/9 ± 07/53 به 25/7 ± 09/81 متغیر عملکرد از 93/10 ± 06/48 به 32/11 ± 94/53، حساسیت درک شده از 4/10 ±61/72 به 6/9±ه6/79، شدت درک شده از 98/7 ±33/66 به 88/6± 5/77، منافع درک شده از 51/8 ±20/66 به 99/6± 78/76، موانع درک شده از 81/11 ±84/58 به 57/10± 78/64/43، خودکار آمدی از 33/9 ±16/78 به 04/7± 32/93 و راهنما برای عمل از 85/16 ±61/ 26به 05/16 ± 21/46 رسید. نتایج نشان داد که در گروه مداخله اختلاف معنی داری در متغیر های آگاهی و عملکرد و سازه های مدل قبل و 3 ماه بعد از مداخله آموزشی وجود دارد (p<0.05). در گروه مقایسه این متغیر ها اختلاف آماری معنی داری را نشان ندادند (p> 0.05).
    نتیجه گیری
    استراتژی مداخلات آموزشی مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشتی تغییرات قابل ملاحظه ای درارتقاء رفتار بوجود می آورد و انجام مداخلات آموزشی با به کارگیری انواع مدل های آموزش بهداشت جهت برنامه ریزی آموزش مسائل دوران بلوغ پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: بلوغ جسمی، مداخله آموزشی، مدل اعتقاد بهداشتی
  • رحیم احمدی، الناز نقوی *، صدیقه مولایی صفحه 95
    زمینه و هدف
    مطالعات نشان می دهند که بین فعالیت برخی آنزیم ها و سبک زندگی ارتباطاتی وجود دارد. هدف این مطالعه تعیین اثرات دود قلیان و استرس بی حرکتی بر میزان فعالیت آلکالین فسفاتاز و کراتین کیناز سرمی در موش های صحرائی ماده می باشد.
    روش کار
    این تحقیق، یک تحقیق تجربی- آزمایشگاهی بود. موش های صحرائی ماده نژاد ویستار به گروه های 7 سری شاهد، دریافت کننده دود قلیان، تحت بی حرکتی، دریافت کننده دود قلیان و بی حرکتی تقسیم شدند. دود تنباکو 10 بار طی دوره های 10 دقیقه ای و 5 دقیقه استراحت بینشان و بی حرکتی مزمن طی دو نوبت 2 ساعته روزانه انجام شد. پس از 7 هفته، نمونه های خونی تهیه و فعالیت آنزیم ها در سرم با اسپکتروفتومتری اندازه گیری شد. داده ها توسط آنالیز واریانس یک طرفه بین گروه ها مورد مقایسه قرار گرفتند.
    یافته ها
    فعالیت سرمی کراتین کیناز و آلکالین فسفاتاز در موش های تحت بی حرکتی دریافت کننده دود قلیان نسبت به گروه دریافت کننده دود قلیان یا گروه تحت بی حرکتی، به طور معناداری بیشتر بود (مقادیر p به ترتیب 012/0، 009/0، 047/0 و 046/0) که نشان دهنده اثر هم افزایی این دو عامل بر سطح آنزیم ها می باشد. علاوه بر این، فعالیت این آنزیم ها در موش های دریافت کننده دود قلیان نسبت به گروه تحت بی حرکتی بیشتر بود (مقادیر p به ترتیب برابر با 031/0 و 048/0).
    نتیجه گیری
    این تحقیق نشان داد که شیوع مصرف قلیان و بی حرکتی در ایران، خطری جدی برای سلامتی افراد محسوب می شود. ضرورت کنترل این عوامل و اطلاع رسانی علمی بیشتر در راستای تامین سلامت افراد جامعه، امری اجتناب ناپذیر به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: کراتین کیناز، آلکالین فسفاتاز، دود قلیان، بی حرکتی، موش صحرائی
|
  • Rahim Ahmadi, Bahareh Zand* Page 1
    Background
    Studies have shown that variation in light-dark cycle influences secretion of many hormones. The aim of this study was to investigate the effects of different periods of darkness on serum level of LH, FSH, testosterone and cortisol in male rats.
    Methods
    In this laboratory experimental study, 30 male Wistar rats were randomly divided into control (exposed to 12h light - 12h dark), and experimental (exposed to13, 15, 18 or 21h darkness/day) groups,and there were 6 rats in each group. After 8 weeks, blood samples were collected and following serum collection, the levels of LH, FSH, testosterone and cortisol were measured. The data were analyzed using ANOVA.
    Results
    Serum LH, FSH levels significantly decreased in rats exposed to darkness for 18 and 21 h/day compared with control animals (p<0.05). Serum level of testosterone and cortisol was significantly decreased in all groups exposed to darkness compared to control animals. Serum level of DHEA significantly decreased in groups exposed to darkness for 15, 18 and 21 h/day compared with control animals.
    Conclusion
    The findings of this study suggest that prolonged periods of darkness results in decreased serum level of testosterone, cortisol and DHEA and leads to increased LH and FSH according to which, darkness can be considered as a factor leading to sexual disorders and disorders related to cortisol.
    Keywords: Light, dark cycle, LH, FSH, testosterone, Cortisol, DHEA, Rat
  • Page 19
    Background
    Knowing the expectations of supervisors may affect the quality of graduate student's theses. The aim of this study was to explore expectations of supervisors from Ph.D students in the process of performing Ph.D thesis as a qualitative content analysis design (conventional method).
    Methods
    This qualitative study was conducted on 25 supervisor of Iran University of Medical Sciences, Tehran, Iran in 2014 which were purposefully selected and interviewed. All interviews were recorded and then transcribed.
    Results
    The mean age of participants was 48.6 (SD=6.60) yr. old. After analyzing and coding of data supervisors had 3 expectations from PhD students. These expectations consists of the task of students in the process of performing thesis with 5 categories (including selection of subject, preparation and registration of proposal, data collection, writing and defense of thesis and acceptance process of the article), essential pre-requisites for performing thesis with 5 categories (included acceptance supervisor, academic pre-requisites, unrealistic expectations from supervisor, needed cognitive-psychological skills and considering the time) and finally communication with 2 categories (included method of communicate with supervisor and meet the expectations of department).
    Conclusion
    Informing PhD students regarding the expectations of their supervisors, in the process of performing thesis may reduce unrealistic expectations and ultimately lead to an improved quality of thesis.
    Keywords: Expectation, Supervisor, Qualitative research, PhD student, Dissertation
  • Page 31
    Background
    Air Quality Index (AQI) quantifies the relationship between air quality and the level of health. The value of AQI may be predicted using neural network model for a day in advance, based on the meteorological variables and autocorrelation behavior of the index in Kermanshah, a city in western Iran.
    Methods
    Data for air pollution and meteorological variables, collected during three years, were lagged for two proceeding days. The AQI for a next day was considered as dependent variable and other were used as predictors. The performance of model was assessed with correlation coefficient (r). The most important variables to predict the AQI were identified using sensitivity analysis.
    Results
    The r coefficient for the training, validation and testing the model was 0.75. Among the meteorological variables, the horizontal view and precipitation had a greater impact on the AQI. One day proceeding precipitation can significantly reduce the amount of AQI for the next day. An inverse relationship was found between AQI and horizontal view.
    Conclusion
    The proposed model can be used to predict the Kermanshah’s AQI index. Regarding to the issue of air pollution in this city, especially fine particulate pollutions if such a model is used dynamically to predict the AQI, it can be useful tools for the declaration of an air pollution alert. The preparation of an online model-based system for the prediction of AQI index for Kermanshah city is suggested to be conducted in future studies.
    Keywords: Forecasting, Artificial neural networks, Meteorological variables, Air quality index
  • Somayeh Baharloo *, Farzaneh Taghiyan, Mehdi Hedayati Page 44
    Background
    The goal of the current research was investigation of effect of aerobic exercise on glucose, insulin and insulin resistance in overweight-obese subclinical hypothyroidism women.
    Methods
    This study was semi-experimental. After medical screening 23 women suffering from subclinical hypothyroidism disorder with age average of 41.08 ±6.56 years and BMI over 25 kg/m2, were objectively selected and randomly divided into two groups: control (N=13) and experimental (N=10). Initially their height, weight, BMI,, Waist-Hip Ratio (WHR) and the serum levels of fasting glucose, insulin T4 and TSH were measured. Insulin resistance was calculated via HOMA-IR model. Then samples of experimental group performed aerobic exercise. The control group received no intervention and were just followed. After 12 weeks all variables were measured again. data depended t-test was used and for group comparison independent t-test was used (p value &le0.05).
    Results
    After 12 weeks of symphonic aerobic exercise in experimental group body composition including weight, BMI, WHR, and also insulin levels, and TSH had significant reduction no significant change in fasting glucose was seen and T4 levels had increased. In control group insulin and insulin resistance were significantly increased, too.
    Conclusion
    The reduction of cardiovascular disease and reduction of insulin resistance amongclinical hypothyroidism women is probably possible through weight decreasing with.
    Keywords: Sub clinical hypothyroidism, Aerobic exercise, Insulin resistance
  • Page 54
    Background
    Enteropathogenic E.coli (EPEC) pathotypes are belonging to enterobacteriaceae family that is known as agent of gastroenteritis and diarrhea in under 5 year old children. These bacteria have high prevalence in developed and developing countries that may cause severe diarrhea even death. Prevalence and antibiotic resistance patterns of these pathotypes are different in various regions and are dependent on many factors. Awareness of the patterns is necessary for physicians in order to treat infections. This research is aimed to identify of EPEC pathotypes in diarrheal fewer than 5 years old children and study the patterns of antibiotic resistance of these strains in Tehran.
    Methods
    300 samples were collected from children with diarrhea visited in children Hospital in Tehran. Bacterial isolates confirmed as E.coli species on the basis of standard bacterial and biochemical tests. All isolates E.coli species were subjected to polymerase chain reaction (PCR) for detection of eaeA (intimin) gene in terms of EPEC pathotypes. Then, antibiogram test for EPEC pathotypes was performed using 16 different antibiotic disces by disc diffusion agar (Kirby-Bauer) method.
    Results
    Among all specimens, 36(12%) isolates bearing eaeA gene were confirmed as EPEC using PCR. 22 specimens(61.1%) 62% of identified pathotypes were isolated from under 1 year old children. All pathotypes were sensitive to imipenem and meropenem. Antibiotic resistance toward amoxicillin and tetracycline23(63.9%) (64%) was higher than others. Also 24 isolates(66.7%) (67%) showed multi-resistant pattern toward several routine antibiotics.
    Conclusion
    Since EPEC pathotypes are diagnosed as agent of diarrhea in children in our country, identification of these pathotypes showed be made through novel techniques. Antibiotic resistance of EPEC pathotypes toward classic antibiotics including tetracycline and amoxicillin is increasing. Evaluation and detection of antibiotic resistance pattern of these pathotypes is very important for effective treatment and decreasing of resistance toward antibiotics.
    Keywords: Multi, antibiotic resistance, Enteropathogenic Escherichia coli (EPEC), Childhood diarrhea
  • Page 63
    Background
    Diabetes is the most common metabolic disease in the world. The most important factor in controlling the disease is self-care. If there is interaction between patient and service providers, it would ultimately contribute to the better control of diabetes. The purpose of this study is to examine the relationship between doctor and patient and self-care behaviors.
    Methods
    The present study is a cross-sectional analysis. 500 out of 752 diabetic patients were selected using stratified random sampling. Data were collected using questionnaires containing demographic information, self-care behaviors, patient health and doctor and patient relationship. Frequency tables, chi-square, independent t and ANOVA tests were used to examine the relationship between demographic characteristics and self-care. Also, multiple linear- regression was used to predict the affecting factors on the self-care.
    Results
    There was a significant association between doctor and patient relationship and parameters like age, presence of diabetes complication and symptoms of depression. Doctor and patient relationship after the duration of diabetes was the strongest predictor of self-care behavior.
    Conclusion
    Doctor and patient relationship could predict self-care behaviors in type II diabetes patients. One factor influencing the doctor-patient relationship is the patient’s lack of access to a specialist. Therefore, it is suggested to conduct a similar study in urban areas and examine the doctor-patient relationship and its impact on the self-care behaviors.
    Keywords: Diabetes type 2, Self, care, Doctor, patient relationship
  • Mehdi Nasri Nasrabadi*, Rasul Shamohamadi Page 75
    Background
    Multiple Sclerosis (MS) is an autoimmune disease, resulting in chronic inflammatory lesion of the nerve or destruction of myelin, the white substance of the brain, spinal cord and optic nerves. This disease, like other autoimmune diseases are more common among young women in a way that most young people are affected with it. The disease affects older aged men in and is diagnosed in advanced stages. However, Isfahan has been reported as one of the high risk areas in this disease. In many studies the relation between this disease with metals such as zinc, copper and iron has been investigated. Researchers studying particular diseases have detected body element concentrations in these patients using blood or spinal fluid samples. The present study is an attempt to use the blood samples to investigate the relationship between the blood concentration of heavy metals in Isfahan area and their correlation with MS disease.
    Methods
    To determine the selenium element level in blood of patients with MS, blood samples were obtained from 58 patients with the collaboration of MS department of Isfahan Ayatollah Kashani Hospital randomly within four weeks and were analyzed by neutron activation analysis method using t-test.
    Results
    The results showed that selenium in the blood of MS patients are lower level than normal.
    Conclusion
    Any deviation from the normal level of selenium can be one of the causes of multiple sclerosis, or at least it may play role in what kind of MS a patient could have.
    Keywords: Multiple sclerosis, Isfahan, Selenium, Blood, Neutron activation method
  • Page 84
    Background
    Factors such as lack of proper knowledge on health period of menarche leads to wrong behavior in this period. But we can transfer knowledge and basic skills to students by teaching and changing their behavior. Consequently، present study mainly aimed to determine the effect of educational intervention based on Health Belief Model (HBM) on promotion of physical puberty health among the girls in Gonbad in 2014.
    Methods
    This study was a quasi-experimental. In this study102 girl students were selected using random sampling method. Data collection was performed through a designed questionnaire based on HBM model. We used test re-test to investigate the reliabity of the questionnaire and the questionnaire was evaluated by competent Professors in order to determine its content validity. The 30 participants filled out questionnaire befor the intervention. Education intervention was performed for intrvention group. Educational intervention in case group was a speech، along with group discussion، and application of pamphlet and educational booklet. Two groups filled out questionnaires three months after completion of intervention. The data were analyzed through SPSS v. 22 software using Chi-square test، Mann-Whitney،Mac-Nemar، Wilcoxon، t-test، and analysis of Covariance (ANCOVA).
    Results
    Findings of the present study showed that demographic variables were not significantly different in two groups. Before and three months after the education in the intervention group، Knowledge scores raised from 52. 07 ± 9. 7 to 81. 09± 7. 25، practice from 48. 06 ± 10 to 53. 94± 11. 32، susceptibility from 61. 72 ± 10. 4 to 79. 6± 9. 6، severity from 66. 33 ± 7. 98 to 77. 5± 6. 88، benefits from 66. 2 ± 8. 51 to 76. 78± 6. 99، barriers from 58. 84 ± 11. 81 to 43. 64± 10. 57، cues to action from 26. 61 ± 16. 85 to 46. 21± 16. 05، and self-efficacy from 78/16 ± 9/33 to 93/32± 7/04. They were significantly different in the intervention group (p< 0. 05)، but not in the control group (p> 0. 05).
    Conclusion
    The results showed that the educational intervention strategy based on HBM Model could bring significant changes in the awareness and behaviour of adolescent girls. Different types of training is recommended based on health educational models on promotion of physical puberty health.
    Keywords: Physical puberty, Educational Intervention, Health Belief Model