فهرست مطالب

مجله علوم پزشکی رازی
سال بیست و دوم شماره 12 (پیاپی 141، اسفند 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/12
  • تعداد عناوین: 12
|
  • نسیبه روزبه، فاطمه عبدی، فریده کاظمی، فرین سلیمانی * صفحات 1-9
    زمینه و هدف
    کمبود ریزمغذی ها یک مشکل اساسی بهداشتی است که همه سنین، به ویژه کودکان در کشورهای در حال توسعه در معرض خطر آن هستند. یکی از این ریزمغذی ها، آهن است که کمبود شدید یا طولانی مدت آن به کم خونی فقر آهن منجر می گردد. کم خونی فقر آهن می تواند بر رشد و تکامل کودکان تاثیر بگذارد. این مطالعه مروری به بررسی تاثیر کمبود این ریزمغذی بر جنبه های مختلف عصبی- تکاملی کودکان در مطالعات مختلف پرداخته است.
    روش کار
    با استفاده از کلیدواژه های«فقر آهن، کودک، شیرخوار، تکامل، تاخیر تکامل» مقالات در پایگاه های اطلاعاتی PubMed، Web of science، ISI، Scopus، Google scholar، Iranmedex و SID، جستجو گردید و 150 مقاله بازیابی شد که رابطه دو متغیر اصلی فقر آهن، تکامل کودک و عوارض سیستم عصبی را بررسی می کردند. پس از بررسی توسط گروه تحقیق، درنهایت 62 مقاله وارد مطالعه گردید. داده های منتشر شده از سال 1989 تا 2014 در این بررسی گنجانده شد.
    یافته ها
    بررسی مطالعات نشان داد که فقر آهن در دوران پس از تولد می تواند منجر به اختلال متابولیسم انتقال دهنده های عصبی، هیپومیلینیزاسیون در مغز، کاهش توجه، کاهش توانایی یادگیری، کم توانی شناختی، اختلالات سیستم شنوایی، الگوی غیرطبیعی خواب و تاخیر تکاملی گردد.
    نتیجه گیری
    با توجه به اهمیت سلامت کودکان به عنوان سرمایه های آینده کشور و با توجه به اثرات کمبود آهن بر تکامل و ایجاد عوارض در سیستم عصبی، لازم است تدابیری جهت پیشگیری، تشخیص و درمان به موقع فقر آهن اتخاذ شود تا از پیامدهای کمبود آن پیشگیری نماییم.
    کلیدواژگان: فقر آهن، کودک، شیرخوار، تکامل، تاخیر تکامل
  • ندا شناسی فام، الهام مسلمی *، مهسا کاوسی صفحات 10-18
    زمینه و هدف
    سرطان روده چهارمین سرطان شایع در دنیا می باشد. تعداد موارد جدید بیماری از سال 1975 در حال افزایش است. فعالیت بیش از اندازه خانواده EGFR در انواع سرطان ها گزارش شده است و این امر نشان دهنده نقش گیرنده انسانی فاکتور رشد اپیدرمی 2 (HER2) به عنوان یکی از اعضای این خانواده در بسیاری از سرطان ها به اثبات رسیده است. هدف از این مطالعه بررسی میزان بیان HER2 در سرطان روده و ارتباط احتمالی آن با پیشرفت مراحل بیماری می باشد.
    روش کار
    در این مطالعه 30 نمونه بافت بلوک پارافینه ی افراد مبتلا به سرطان روده و 10 نمونه غیر توموری مورد بررسی قرار گرفت. RNA نمونه ها، پس از پارافین زدایی با محلول RNX استخراج و سپس سنتز cDNA بر روی نمونه ها انجام شد. در انتها میزان بیان ژن HER2 به کمک تکنیک Real-time PCR نسبی تعیین گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بیان نسبی ژن HER2 در افراد بیمار به صورت میانگین نسبت به نرمال به میزان 48/7 برابر افزایش داشته است. مقایسه میزان بیان در نمونه ها نشان دهنده افزایش بیان HER2 در بیماران در مرحله III نسبت به نمونه های در مرحله II و I بود. همچنین ارتباط معناداری با افزایش سن، مشاهده گردید که این ژن در افراد بالای 50 سال بیشتر از افراد زیر 50 سال بیان می گردد.
    نتیجه گیری
    با توجه به افزایش میزان بیان HER2 در نمونه های سرطان روده بزرگ می توان بیان نمود که ارزیابی میزان بیان HER2 می تواند هدفی احتمالی در تشخیص و پیش آگهی، سرطان روده در کنار سایر فاکتورها مطرح باشد.
    کلیدواژگان: سرطان روده، HER2، بیان ژن
  • علی رمضانخانی، علی اکبر حقدوست، مریم اخوتی، نسرین سهام خدم* صفحات 19-29
    زمینه و هدف
    فعالیت بدنی در محیط کار علاوه بر اثرات بر جنبه های مختلف سلامتی کارکنان، در افزایش بهره وری، کاهش غیبت از کار و جایگزینی نیز موثر است. فعالیت بدنی در محیط کار متاثر از عواملی چندگانه است. هدف از انجام پژوهش حاضر مرور نظام مند شناسایی تعیین کننده های فعالیت بدنی در محیط کار است.
    روش کار
    جستجو برای شناسایی مطالعات مرتبط در پایگاه داده های الکترونیک در بازه زمانی سال های 2013-2000 انجام شد. مطالعات در پایگاه های PubMed،Scopus ، Web of science، Sportdiscus وCochrane Library مورد جستجو قرار گرفتند و مطالعاتی که با معیار های ورود مطابقت داشتند وارد مرور شدند. ارزیابی کیفیت مقالات با استفاده از 2 ابزار انجام شد. سپس اطلاعات مورد نیاز مطالعات استخراج و نتایج به شکل نقلی گزارش گردید.
    یافته ها
    17 مطالعه طبق معیار های ورود وارد مرور شدند. ارزیابی کیفیت مقالات نشان داد که 4 (23%) مطالعه کیفیت پائین، 10(59%) مطالعه کیفیت متوسط و 3 (18%) مطالعه کیفیت بالا داشتند. عوامل فردی مرتبط شامل عوامل جمعیت شناختی، روان شناختی و عواملی نظیر کمبود زمان در فعالیت بدنی کارکنان نقش دارند. تعیین کننده های محیطی شامل محیط فیزیکی، فرهنگی- اجتماعی و اقتصادی بودند. عوامل سازمانی مرتبط با فعالیت بدنی شامل زمان شیفت کاری، تعداد ساعات کاری، نوع شغل، تسهیلات در محیط کار و حمایت های مالی و محیطی از سوی سازمان بودند.
    نتیجه گیری
    در رفتار فعالیت بدنی کارکنان در محیط کار عواملی نظیر عوامل فردی، محیطی و سازمانی نقش دارند. شناسایی این عوامل می تواند در مداخلات و برنامه ریزی های ارتقاء سلامت در محیط کار مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: فعالیت بدنی، تعیین کننده، محیط کار، مرور نظام مند
  • منیژه معتمدی، حمیدرضا مختاری نیا *، رضا اسکویی زاده، پوریا رضاسلطانی صفحات 30-37
    زمینه و هدف
    اختلالات اسکلتی- عضلانی شایع ترین آسیب شغلی می باشد. همچنین یکی از مشکلات عمده بهداشت جهانی است که هزینه اقتصادی و انسانی قابل توجهی دارد و بر روی کیفیت زندگی هم تاثیرگذار است. هدف این مطالعه تعیین شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی و تعیین سطح خطر در کارگران بخش مونتاژ یک کارخانه باطری سازی بود.
    روش کار
    این مطالعه به روش توصیفی از نوع مقطعی در سال 1392 صورت گرفته است. جامعه مورد مطالعه شامل 138 نفر از کارگران شاغل دارای سن بین 21 و تا 46 سال در بخش مونتاژ کارخانه بود که به صورت تصادفی در مطالعه شرکت کردند و پرسشنامه نوردیک را جهت جمع آوری اطلاعات تکمیل کردند. همچنین برای بررسی وضعیت بدنی حین کار، از روش آنالیز رولا استفاده گردید. آنالیز آماری داده ها با کمک نرم افزار SPSS نسخه 21 انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میزان شیوع درد و ناراحتی اکثریت جمعیت شاغل در واحد مونتاژ، به ترتیب در نواحی فوقانی پشت تعداد 42 نفر (4/30%)، گردن تعداد 36 نفر (1/26%)، قسمت تحتانی پشت تعداد 25 نفر (1/18%) و زانو تعداد 16 نفر (6/11%) رنج می بردند همچنین نتایج ارزیابی وضعیت بدنی رولا نشان داد که نمره سطح خطر 31/25%، 12/53% و 62/15% به ترتیب به رتبه های 4، 3 و 2 تعلق گرفت.
    نتیجه گیری
    میزان شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی در کارگران، بالا بوده و بیشتر پوسچرها به دلیل بالا بودن نمره رولا، نیاز به اصلاح دارند. بر اساس نتایج به دست آمده، عمده ترین مشکلات ارگونومیکی شامل پوسچر نامطلوب، بلند کردن و حمل دستی بار و خمش و پیچش ناحیه کمر می باشد.
    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی عضلانی، میزان شیوع، صنعت باطری، پرسشنامه نوردیک، RULA
  • مریم شریف رازی، مهران قاسم زاده، احسان صراف کازرونی، احترام سادات حسینی* صفحات 38-46
    زمینه و هدف
    برخی از مطالعات علوم پایه حاکی از تاثیر لکوسیت ها در فعال سازی پلاکت ها می باشند. ازآنجایی که CD40L از مولکول های پیش التهابی مهم پلاکتی بوده و همچنین میزان آن در فرآوردهای پلاکتی می تواند به عنوان یک مارکر تشخیصی در فرایند PSL (Platelet Storage Lesion) محسوب گردد، در مطالعه حاضر به بررسی اثر فرایند کاهش لکوسیتی بر میزان بیان CD40L در پلاکت های کنسانتره پرداخته شد.
    روش کار
    کنسانتره های پلاکتی حاصل از PRP (Platelet Rich Plasma) بعد از تهیه به دو گروه پلاکت های کنسانتره (غیر فیلتره) و فیلتر شده پیش از ذخیره تقسیم گردیدند. با استفاده از روش فلوسایتومتری، سطوح بیان CD40L در روزهای 1، 3 و 5 بعد از ذخیره در هر دو فرآورده مذکور سنجیده و مقایسه شد. برای تحلیل داده ها از نرم افزار Graphpad استفاده گردید. برای مشخص کردن منشا تفاوت احتمالی بین سه روز نگهداری از آزمایش Kruskal Wallis استفاده شد. برای مقایسه تفاوت های بین دو گروه از Mann–Whitney U test استفاده گردید.
    یافته ها
    بیان CD40L در روزهای 1، 3 و 5 در فرآورده های غیر فیلتره به ترتیب 06/5±35، 84/5±62 و 19/6±82 درصد بود که بیان این مولکول در روزهای سوم و پنجم نگهداری افزایش معناداری را نسبت به روز اول نشان داد (05/0p>). بیان CD40L در روزهای 1، 3 و 5 در فرآورده های فیلتره نیز به ترتیب 4±24، 4±41 و 6±51 بود درحالی که الگوی افزایشی مشابهی از بیان CD40L در اینجا نیز مشاهده شد. همچنین نتایج نشان داد که در فرآورده های فیلتره کاهش لکوسیتی، میزان بیان CD40L در روزهای 3 و 5 نگهداری کاهش معناداری نسبت به پلاکت های غیر فیلتره داشت.
    نتیجه گیری
    نتایج حاکی از تاثیر لکوسیت ها در القای فرآیند PSL بود. همچنین با توجه به اهمیت مولکول CD40L در فرایندهای التهابی، به نظر می رسد که کاهش بیان این مولکول متعاقب فیلتراسیون بتواند در کاستن عوارض نامناسب انتقال فرآورده های پلاکتی موثر باشد.
    کلیدواژگان: بیان CD40L، پلاکت کنسانتره، فیلتراسیون کاهش لکوسیتی
  • فرزانه گرگانی، فرشته مجلسی *، محمد کاظم مومنی، آذر طل، عباس رحیمی فروشانی صفحات 47-58
    زمینه و هدف
    آنمی فقر آهن از شایع ترین مشکلات دوران بارداری است که موجب زایمان زودرس، تولد نوزاد کم وزن، افزایش مرگ و میر جنینی، افزایش خونریزی بعد از زایمان و بروز زجر جنینی می گردد. این مطالعه با هدف بررسی فراوانی آنمی و عوامل موثر بر آن در زنان باردار تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی زاهدان در سال 1392 اجرا شد.
    روش کار
    این مطالعه به صورت توصیفی تحلیلی در 1194 مادر باردار انجام شد. از هر شهرستان تحت پوشش این دانشگاه 3 مرکز بهداشتی درمانی که مادران باردار شهری و روستایی را پوشش می دادند، انتخاب و از هر مرکز با 56 زن باردار تصادفی انتخاب شده، مصاحبه و پرسشنامه تکمیل گردید. میزان هموگلوبین با مراجعه به پرونده خانوار مادر و با استفاده از پرسشنامه که مشتمل بر 4 بخش، دموگرافیک (8 سوال)، باروری (22 سوال) تغذیه و مصرف دخانیات (7 سوال) و آزمایشگاهی (1 سوال) بود جمع آوری شد. داده ها با نرم افزار (19)SPSS و استفاده از آمار توصیفی - استنباطی (آزمون کای دو و رگرسیون لجستیک) تجزیه و تحلیل گردید. سطح معنی داری کمتر از 05/0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    شیوع آنمی در استان 6/46% برآورد شد که دامنه آن بین 2/71- 2/ 22 درصد در شهرستان های مختلف متغیر بود که این شیوع بین شهرستان های تابعه (001/0 >p) و بین مناطق شهری و روستایی معنی دار بود (007/0 =p). بین شیوع آنمی و سطح تحصیلات مادر (003/0 =p)، انجام مراقبت های قبل از بارداری (010/0 =p)، روش پیشگیری از بارداری (040/0 =p)، مصرف گوشت قرمز (010/0 =p)، استعمال قلیان (001/0 = p)، مصرف مکمل در بارداری قبلی (0001/0>p)، مصرف قرص آهن طی بارداری فعلی (001/0>p) و زمان مصرف چای (005/0 =p) تفاوت آماری معنی داری وجود داشت. نتایج آنالیز رگرسیون لجستیک نشان داد که محل سکونت (003/0 =p)، روش پیشگیری از بارداری (030/0 =p)، استعمال قلیان (046/0 =p) و زمان مصرف چای (005/0 =p) اثر معنی داری بر ابتلا به آنمی داشت. در این مطالعه سن بارداری و تعداد زایمان با وضعیت آنمی رابطه معنی داری نداشت.
    نتیجه گیری
    با عنایت به بیش از دو برابر بودن فراوانی آنمی مادران باردار این استان به نسبت میانگین کشوری که می تواند نتیجه محرومیت اقتصادی و فرهنگی باشد، ضرورت توجه به الگوی صحیح غذایی و مصرف منظم مکمل و قرص آهن، عدم استعمال قلیان و لزوم اجرای برنامه آهن یاری به صورت ویژه را در این منطقه نمایان می سازد.
    کلیدواژگان: بارداری، زنان باردار، آنمی فقر آهن، الگوی غذائی
  • احمد دراهکی* صفحات 59-69
    زمینه و هدف
    مطالعه روند باروری طی سال های 1355 تا 1390 حاکی از تحولات چشمگیر باروری در دهه های اخیر است. نتایج مطالعات انجام شده در زمینه باوری نشان دهنده همگرا شدن ایده آل های افراد با رفتار باروری می باشد. ایده آل ها مبنای عمل افراد جامعه قرار می گیرند و رفتار افراد را شکل می دهند. هدف از مطالعه اخیر تبیینی از باروری ایده آل زنان می باشد.
    روش کار
    روش تحقیق حاضر پیمایشی می باشد. جمع آوری داده ها نیز از طریق پرسشنامه محقق ساخته انجام گرفته است. جامعه آماری شامل زنان 15 تا 49 ساله ازدواج کرده ی شهر نسیم شهر می باشد که از این میان 304 نفر به صورت نمونه خوشه ایچند مرحله در اسفندماه 1393 مورد مطالعه قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج رگرسیون خطی چندگانه نشان دهنده آن است که با کنترل سایر متغیرها نیاز عاطفی به فرزند برای سنین بالاتر بیشترین تاثیر را بر باروری ایده آل زنان مورد مطالعه دارد حتی اثرگذاری برخی دیگر از متغیرها که در تحلیل دومتغیره معنادار بودند نیز از طریق این متغیر صورت می پذیرد. متغیرهای، استقلال تصمیم گیری، نگرش به هزینه های اقتصادی فرزندان و تحصیلات شوهر از دیگر متغیرهایی بودند که با کنترل سایر متغیرها معناداری خود را حفظ نمودند. در مجموع متغیرهای مستقل توانستند 20 درصد از تغییرات متغیر وابسته را تبیین نمایند.
    نتیجه گیری
    درصورتی که سیاست گذاران بخواهند در راستای مداخله در باروری در جهت تعدیل آن عمل کنند باید زمینه اقتصادی مناسب را برای خانواده ها فراهم کنند. نیاز عاطفی به فرزند از بین نمی رود اگرچه توالی فرزندان بیشتر بر اساس تغییرات اقتصادی و اجتماعی کاهش یابد و این خود زمینه تداوم باروری و جلوگیری از کاهش بیشتر آن است.
    کلیدواژگان: رفتار باروری، باروری ایده آل، استقلال تصمیم گیری، استقلال تحرکی، ترجیح جنسیتی
  • امین گچ پز، مسعود فریدونی *، مرتضی بهنام رسولی صفحات 70-79
    زمینه و هدف
    هموگلوبین پروتئینی است که در گلبول های قرمز خون وجود دارد و نقش آن حمل و نقل گازهای اکسیژن و دی اکسیدکربن در خون می باشد. این پروتئین دارای گروه هم که یک گروه پروستتیک است می باشد. مولکول هموگلوبین به عنوان یک القاء کننده قوی آنزیم هم اکسیژناز است. همچنین مولکول های آزاد کننده مونوکسیدکربن (CORMs) دارای اثرات ضد دردی بر درد نوروپاتیک هستند، بنابراین تحقیق حاضر بر این فرضیه استوار بوده است که تجویز نخاعی هموگلوبین می تواند با افزایش تولید CO موجب تخفیف درد حرارتی و شیمیایی و التهاب شود.
    روش کار
    در این مطالعه تجربی – آزمایشگاهی، موش های صحرایی نر نژاد ویستار (200-250 گرم) به سه گروه دریافت کننده طی تجویز نخاعی سالین، تجویز حاد هموگلوبین و تجویز مزمن هموگلوبین طی 5 روز متوالی (mg/ml 1) تقسیم بندی شدند. درد حرارتی توسط آزمون Tail flick قبل و 5 دقیقه بعد از تجویز نخاعی مورد سنجش قرار گرفت و پاسخ به درد شیمیایی با تزریق کف پایی فرمالین طی یک ساعت ثبت گردید. حجم پا قبل از تجویز ها و یکساعت پس از تزریق کف پایی فرمالین به روش پلتیسومتری برای سنجش میزان ادم التهابی اندازه گیری شد.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده از این تحقیق نشان داد که تجویز نخاعی حاد و مزمن هموگلوبین موجب کاهش معنی دار درد شیمیایی (01/0p<) و التهاب (001/0p<) ناشی از تزریق کف پایی فرمالین گردید. از طرفی اگرچه تجویز حاد هموگلوبین بر آستانه درد حرارتی اثری نداشت اما تجویز مزمن هموگلوبین منجر به افزایش معنی دار آستانه درد حرارتی شد (01/0p<).
    نتیجه گیری
    هموگلوبین احتمالا از طریق افزایش سطح مونو اکسیدکربن در بافت نخاعی، میزان درد شیمیایی و التهاب را کاهش می دهد، از طرفی بیشتر بودن این اثر در گروه مزمن نسبت به گروه حاد احتمالا به علت اثر هموگلوبین در سطح ژنی و بر روی بیان ژن هم اکسیژناز می باشد.
    کلیدواژگان: هموگلوبین، درد، التهاب، تجویز نخاعی
  • سید جعفر موسوی، معصومه حبیبیان *، پروین فرزانگی صفحات 80-90
    زمینه و هدف
    کمبود ویتامین D به عنوان یک مشکل اصلی در سراسر جهان شناخته شده است و ممکن است نقش مهمی را در پاتوژنز دیابت نوع 2 ایفا نماید. هدف کلی این پژوهش بررسی اثر تمرین هوازی بر سطوح 25- هیدروکسی ویتامین D و مقاومت انسولینی در زنان یائسه پرفشارخون با دیابت نوع 2 بود.
    روش کار
    در این تحقیق نیمه تجربی، 20 زن دیابتی نوع 2 بطور تصادفی به گروه های تمرین هوازی و کنترل تقسیم شدند. برنامه تمرینی شامل 25 تا 40 دقیقه تمرین هوازی با شدت 50 تا 70 حداکثر ضربان قلب، 3 جلسه در هفته و به مدت 8 هفته بود. سطوح 25-هیدروکسی ویتامین D، گلوگز و انسولین به ترتیب با استفاده از روش ایمنواسی، آنزیماتیک کالریمتری و الایزا سنجیده شد. مقاومت انسولینی از طریق معادله HOMA-IR تعیین شد. آنالیز داده ها با استفاده از آزمون های t زوجی و tمستقل در سطح معنی داری (05/0p<) انجام شد.
    یافته ها
    پس از 8 هفته تمرین هوازی، کاهش معنی داری در فشارخون سیستولی و دیاستولی، گلوگز و مقاومت انسولینی در زنان یائسه پرفشارخون با دیابت نوع 2 مشاهده شد که با افزایش معنی داری در سطوح 25- هیدروکسی ویتامین D نیز همراه بود (05/0>p).
    نتیجه گیری
    تمرین هوازی منظم می تواند منجر به کاهش فشارخون سیستولی و دیاستولی، سطوح گلوگز، انسولین و مقاومت انسولینی زنان یائسه پرفشارخون با دیابت نوع 2 شود که این اثرات حمایتی ورزش ممکن است به توسعه سطوح ویتامین D مربوط شود.
    کلیدواژگان: تمرین هوازی، دیابت، مقاومت انسولینی، ویتامینD
  • ایمان زکوی *، علی اصغر ولی پور، رفعت عیسی زاده، مژگان بنی هاشمی امام قیسی صفحات 91-103
    زمینه و هدف
    چاقی و اضافه وزن منجر به کاهش سطوح پلاسمایی گرلین و ابستاتین می شود. مطالعات درباره اثر برنامه تمرینی بر گرلین و ابستاتین، به ویژه در انسان ها، بسیار اندک و محدود است. هدف از این پژوهش، تاثیر دوازده هفته تمرین ترکیبی (هوازی- مقاومتی) بر مقادیر پلاسمایی گرلین و ابستاتین نوجوانان چاق است.
    روش کار
    این مطالعه از نوع نیمه تجربی است. تعداد 30 نوجوان چاق، هدفمند و در دسترس به طور تصادفی در دو گروه تجربی (شاخص توده بدنی (BMI) 55/3±046/31 کیلوگرم بر مترمربع و درصد چربی 71/2±74/34) و گروه کنترل (BMI 198/3±404/30 کیلوگرم بر مترمربع و درصد چربی 465/2±06/35) تقسیم شدند. سپس گروه تجربی برنامه تمرین ترکیبی (تمرین هوازی شامل دویدن روی نوار گردان برای مدت 20 دقیقه در 70-60 درصد حداکثر اکسیژن مصرفی (V02max)) و (تمرین مقاومتی با شدت 70 درصد یک تکرار بیشینه (1RM) با 10 تکرار در هر حرکت برای 2 ست) را به مدت 12 هفته (هر هفته سه جلسه) انجام دادند. درحالی که گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکردند و تنها پی گیری شدند. متغیرهای وزن، درصد چربی، شاخص توده بدنی (BMI یاBody mass index ) و حداکثر اکسیژن مصرفی (Vo2max) قبل و بعد تمرینات از هر دو گروه اندازه گیری شدند. نمونه خونی در حالت ناشتا طی دو مرحله، 48 ساعت قبل و بعد از تمرینات برای سنجش میزان پلاسمایی گرلین و ابستاتین گرفته شد. برای مقایسه درون گروهی از آزمون t همبسته و برای مقایسه بین گروهی از آزمون t مستقل استفاده شد. تمامی محاسبات آماری با نرم افزار SPSS نسخه 19 انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که مقادیر وزن، درصد چربی، BMI متعاقب انجام 12 هفته تمرین ترکیبی (هوازی- مقاومتی) به طور معنی داری کاهش یافت (05/0p<) و V02max، مقادیر پلاسمایی گرلین و ابستاتین به طور معنی داری افزایش یافت (05/0p<).
    نتیجه گیری
    می توان نتیجه گیری کرد 12 هفته تمرین ترکیبی (هوازی- مقاومتی) وزن، درصد چربی، شاخص توده بدنی و را کاهش و مقادیر پلاسمایی گرلین و ابستاتین را افزایش می دهد و همچنین همبستگی معناداری بین گرلین با ابستاتین وجود دارد. بنابراین ممکن است برنامه ترکیبی با کاهش وزن، BMI و درصد چربی باعث افزایش سطوح پلاسمایی گرلین و ابستاتین شود.
    کلیدواژگان: تمرینات ترکیبی، گرلین، ابستاتین، چاقی
  • زهرا سلطانی، حدیث صبور *، عباس نوروزی جاویدان، رامین حشمت، باقر لاریجانی، حسن امامی رضوی صفحات 104-115
    زمینه و هدف
    کاهش تراکم استخوان در افراد دارای آسیب نخاعی مشکل شایعی است. با توجه به شیوع بالای کاهش پوکی استخوان در این افراد، این مطالعه برای اولین بار با هدف بررسی وضعیت تراکم استخوانی و شاخص های مربوط به آن در بیماران مبتلا به ضایعه نخاعی انجام شده است.
    روش کار
    در افراد دارای آسیب نخاعی مزمن که به درمانگاه مرکز تحقیقات ضایعات مغزی و نخاعی مراجعه کرده بودند، معیارهای آنتروپومتریک، تراکم استخوان و سطوح سرمی فسفر، ویتامین D، آلکالین فسفاتاز استخوان، سطح کلاژن CTX، استئوکلسین، هورمون پاراتیروئید (PTH) و کلسی تونین و رژیم غذایی بیماران مورد مطالعه قرار گرفت. از نرم افزار N4 جهت تجزیه و تحلیل پرسشنامه یادآمد 24 ساعت خوراک استفاده شد. استانداردهای بین المللی برای طبقه بندی نورولوژیک آسیب نخاع (ISNCSCI) و (ASIA) مورد استفاده قرار گرفتند. درجه تکمیل آسیب به صورت کامل یا ناقص طبقه بندی گردید.
    یافته ها
    بین گروه زنان و مردان، تراکم استخوان مهره های کمری و ران تفاوت معنی داری وجود داشت. CTX در مردان، به صورت معنی داری بالاتر بود (23/0=r). همبستگی معنی داری بین مدت پس از آسیب با T-score و Z-score مهره کمری یافت شد. بیماران با آسیب نخاعی در سطح کمری سطح کلسی تونین بالاتری داشتند (040/0=p)، میانگین مصرف کلسیم در زنان mg/day 270±7/565 و مردان mg/day 755±3/835 بود که هم در مردان و هم در زنان کمتر از مقادیر توصیه شده است.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان داد که کمبود ویتامین D و کلسیم مشکل شایعی است و بیماران به درجاتی دارای کاهش تراکم استخوان بودند.
    کلیدواژگان: آسیب نخاعی، تراکم استخوان، شاخص های استخوانی، ویتامین D
  • محمد امیری، رضا چمن، محسن اعرابی، احمد احمدی نسب، علی حجازی، احمد خسروی * صفحات 116-125
    زمینه و هدف
    فرسودگی شغلی اصطلاحی است برای توصیف تغییرات منفی در نگرش، خلق و رفتار افرادی که در مواجهه با فشارهای مرتبط با کار قرار می گیرند. مطالعه حاضر با هدف سنجش شدت فرسودگی شغلی بهورزان و تعیین برخی از عوامل مرتبط با آن در استان های شمال شرق ایران انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه مقطعی تعداد 548 نفر از بهورزان شاغل در دانشگاه های علوم پزشکی شاهرود، سبزوار، نیشابور، بجنورد و سمنان به روش تصادفی ساده انتخاب و پرسشنامه فرسودگی شغلی مسلاچ به صورت خودایفا را تکمیل نمودند. داده ها با استفاده از رگرسیون لجستیک رتبه ای و آزمون کای- دو تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    اکثر بهورزان تحت مطالعه (71%) زن و متاهل (90%) بودند. 6/14% بهورزان از درآمد و 4/7% از امکانات ضروری خود رضایت کامل داشتند. علی رغم رضایت نسبی از درآمد و امکانات ضروری بیش از 75% بهورزان به شغل خود علاقه شدید داشتند. میانگین امتیاز شدت خستگی عاطفی در افراد موردمطالعه 60/15±9/16، شدت عدم موفقیت فردی 54/13±5/35، شدت مسخ شخصیت 07/5±8/4 و میانگین امتیاز شدت تعارض 66/4±1/6، شدت فرسودگی شغلی 14/25±1/63 بود. بین شدت فرسودگی شغلی با رضایت از درآمد، امکانات ضروری، علاقه به شغل، جنس و محل سکونت رابطه معناداری مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    گرچه شدت فرسودگی شدید در بهورزان پایین است ولی شدت فرسودگی در حیطه عدم موفقیت فردی و خستگی عاطفی در بهورزان باسابقه کار بالای 10 سال بالاست. فراهم نمودن امکان انتقال بهورزان باسابقه به خانه های بهداشت نزدیک به مرکز شهرستان و امکان ادامه تحصیل و ارتقای علمی و شغلی آنان می تواند به بهبود وضعیت کمک شایانی نماید.
    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، بهورزان، خستگی عاطفی، مسخ شخصیت
|
  • Nasibeh Roozbeh, Fatemeh Abdi, Farideh Kazemi, Farin Soleimani* Pages 1-9
    Introduction
    Deficiencies in micronutrients are a major health issue in all ages , especially children, in developing countries. Severe or long-term iron deficiency will lead to iron deficiency anemia and thus affect children’s growth and development. This review article tried to determine the neurodevelopmental effects of deficiency in this micronutrient among children.
    Methods
    A comprehensive search was conducted on PubMed, Web of Science, ISI, Scopus, Google Scholar, IranMedex, and SID databases. “Iron deficiency”, “child”, “infant”, “development”, and “developmental delay” were used as keywords. A total of 150 articles on the relation between iron deficiency and developmental and nervous system disorders in children were retrieved. After further evaluations, 88 articles were excluded and only 62 articles (published during 1989-2014) were considered. Findings: Review of the literature revealed relations between iron deficiency in infants and impairment of neurotransmitter metabolism, hypomyelination in the brain, attention deficit, reduced learning ability, Ô
    Background
    Deficiencies in micronutrients are a major health issue in all ages, especially children, in developing countries. Severe or long-term iron deficiency will lead to iron deficiency anemia and thus affect children’s growth and development. This review article tried to determine the neurodevelopmental effects of deficiency in this micronutrient among children.
    Methods
    A comprehensive search was conducted on PubMed, Web of Science, ISI, Scopus, Google Scholar, Iran Medex, and SID databases. “Iron deficiency”, “child”, “infant”, “development”, and “developmental delay” were used as keywords. A total of 150 articles on the relation between iron deficiency and developmental and nervous system disorders in children were retrieved. After further evaluations, 88 articles were excluded and only 62 articles (published during 1989-2014) were considered.
    Results
    Review of the literature revealed relations between iron deficiency in infants and impairment of neurotransmitter metabolism, hypo myelination in the brain, attention deficit, reduced learning ability, cognitive disability, auditory system disorders, abnormal sleep patterns, and developmental delay.
    Conclusion
    Apparently, iron deficiency exerts undeniable neurodevelopmental effects in children. Considering the significance of children in the future of a country, appropriate measures need to be taken to ensure timely prevention, diagnosis, and treatment of iron deficiency.
    ognitive disability, auditory system disorders, abnormal sleep patterns, and developmental delay.
    Conclusion
    Apparently, iron deficiency exerts undeniable neurodevelopmental effects in children. Considering the significance of children in the future of a country, appropriate measures need to be taken to ensure timely prevention, diagnosis, and treatment of iron deficiency.
    Keywords: Iron deficiency, Child, infant, Development, Developmental delay
  • Neda Shenasifam, Elham Moslemi *, Mahsa Kavosi Pages 10-18
    Background
    Colorectal cancer is the fourth most common cancer in the world. It is the third largest risk factor for cancer individuals. The number of new cases is rising since 1975. Hyper activities of EGFR family have been reported in various cancers. The purpose of this study was to investigate the expression levels of HER2 in colorectal cancer and its possible association with advanced stages of disease.
    Methods
    In this study 20 samples of colorectal cancer paraffin block and 10 non-tumor individual samples were collected. After de-paraffin, RNA molecules were extracted from samples by RNX plus solution, after that CDNA was synthetized by reverse transcription method and finally the relative HER2 gene expression was evaluated by Real Time PCR.
    Results
    In 20 cases of colorectal cancer compared with non-tumor samples, over expression of HER2 gene was observed. The increased expression compared with non-tumor samples observed in all patient samples and the amount of over expressed HER2 in patients with stage III was more than stage II and I. expression levels were also increased by increasing the age. The observation showed that the increased expression of HER2 occurs from the early stages of the disease.
    Conclusion
    Due to the increased HER2 expression in colorectal cancer, it is clear that the HER2 assessment can be considered as a valuable prognostic factor for screening especially in early stages of disease.
    Keywords: Colorectal cancer, HER2, Gene expression
  • Dr Ali Ramezankhani, Dr Ali Akbar Haghdoost, Dr Maryam Okhovati, Nasrin Sahamkhadam* Pages 19-29
    Background
    Physical activity in the workplace has significant effects on different aspects of employee’s health. It can be effective in increasing the productivity and decreasing staff’s absents and turn-over. Physical activity is affected by multiple factors. The purpose of current research is systematic review of individual, environmental and organizational determinants of physical activity in the workplace.
    Methods
    Relevant articles searched in electronic databases including Scopus, PubMed, Web of Science, Sportdiscus, Cochrane Library and Google Scholar from 2000 to 2013. Studies which were qualified based on inclusion criteria were entered to review. Quality assessment of studies was done by using two tools including New Castle-Ottawa Scale and Quality Assessment Tools for Quantitative Studies Tool. In next stage, required information was extracted from the studies and results of the studies were reported narratively.
    Results
    17 articles were eligible to include in review. Study Quality assessment showed that 18% (n: 3) of studies were categorized as high, 59% (n: 10) moderate and 23% (n: 4) low quality. Individual determinants were demographic, psychological characteristics and lack of time. Environmental determinants were social-cultural, physical and economical environments. Related organizational factors were work time and shift, job type, facilities, financial and environmental support.
    Conclusion
    Individual, environmental and organizational factors play a role in staff’s physical activity. Identifying these factors can be used in health promotion interventions and programs in the workplace.
    Keywords: Physical activity, Determinant, Workplace, Worksite, Systematic review
  • Manizhe Motamedi, Hamidreza Mokhtarinia *, Reza Oskoee Zade, Pouria Rezasoltani Pages 30-37
    Background
    Musculoskeletal disorders are the most common occupational injuries and constitute a huge global health problem with substantial economic and human cost as well as negative impact on the quality of life. The aim of this study was to determine the prevalence of musculoskeletal disorders and level of risk among the workers of the assembly line of a battery factory.
    Methods
    In this descriptive cross-sectional study performed in 2013, 138 workers aged between 20 and 46 years from assemble line of a battery construction company that have been selected randomly and filled out the NORDIC questionnaire.
    Also, for the assessing physical posture during work, RULA method were applied and filled out by researcher. Statistical analyzing were done by SPSS (v.21).
    Results
    On the basis of the findings of this study majority of the recruited population suffer from upper back 42 Workers(%30.4) and neck pain 36 workers (%26.1) and lower back pain 25 workers (%18.1) then by knee pain 16 workers (%11.6) respectively. Also results of RULA method analyzing showed that risk level score for 31.2, 53.1 and 15.6% of all postures were 4, 3 and 2 respectively.
    Conclusion
    The prevalence of MSDs in the workers was high. Most of postures are needed to be corrected because of high score in RULA method. Based on the obtained results, the most significant ergonomic problems in workers were found to be awkward postures, manual material handling and back bending and twisting.
  • Maryam Sharifrazi, Dr. Mehran Ghasemzadeh, Ehsan Saraf Kazerooni, Dr. Ehteramolsadat Hosseini* Pages 38-46
    Background
    Several lines of evidence suggest the role of leukocyte in platelet activation. Since pro-inflammatory mediator CD40 ligand (CD40L) has been considered as a marker of platelet activation that reflecting platelet storage lesion (PSL), we evaluated the effect of leukoreduction processes on thereby the levels of expressed CD40L in Platelet Concentrates (PCs).
    Methods
    In present study PRP-PCs were subdivided into two groups of usual platelets (non-filtered) and leuko-reduced platelets following pre-storage filtration. Using flow-cytometry method, the levels of platelet CD40L expression were analyzed for each group in day 1, 3 and 5 post-storage.
    Results
    In non-filtered products, CD40L expression on days 1, 3 and 5 after storage were 35±5.06, 62±5.84 and 82±6.1, respectively. CD40L expression showed significant increases in day 3 and 5 after storage compared to day 1 (p
    Conclusion
    This study has demonstrated that pre-storage leukoreduction of PCs can reduce CD40L expression during platelet storage, the finding that suggests the effect of leukocytes in the promotion of PSL. In addition, considering the importance of CD40L in inflammatory function, it seems leuko-reduced platelet products decrease the adverse effects of platelet transfusion especially in susceptible recipients.
    Keywords: CD40 Ligand, Platelet concentrate, Pre, storage leuko, reduction
  • Farzaneh Gorgani, Fereshteh Majlessi *, Mohammad Kazem Momeni, Azar Tol, Abbas Rahimi Foroshani Pages 47-58
    Background
    Iron is one of most important element of body need during pregnancy that plays a significant role in developing and growth of fetus and safe delivery. Iron deficiency anemia is one of the most common problems of pregnancy that can induce premature labor and can increase risk of fetal mortality, post-partum bleeding and neonatal distress. This study has been conducted to evaluate the prevalence of anemia and some of its related factors in pregnant women whom covered by a health center affiliated to Zahedan University of Medical Sciences -2013.
    Methods
    This descriptive analytic study has evaluated 1194 pregnant woman referred to 3 health centers covered by Zahedan University of Medical Sciences, Iran. In each center one observer interviewed with 56 pregnant women. Hb level and other required information obtained from their family health documents and a special questionnaire that contained 4 parts: demographic data (8 items), maternal data (12 items), nutritional & smoking data (7 items) & Lab data (1 item). All data were analyzed using analytic statistics and Chi square and logistic regression through SPSS v. 19.
    Results
    Overall prevalence of anemia in this study was 46.6% (in range of 22.2- 71.2). Significant difference was observed among the means of cities (p
    Conclusion
    Comparison between results of this study and other national study- that reported mean prevalence of anemia in pregnant mother 21.5%, it was shown that prevalence of anemia in pregnant mothers of this state (Sistan & Baluchestan) is times of mean of country that maybe is influenced by economic and cultural factors. Thus, there is the need of special attention to safe nutrition program and effort for regular use of supplemental iron and folic acid and avoiding of water pipe and tobacco smoking in this area.
    Keywords: Pregnancy, Pregnant mother, Iron deficiency anemia, Diet
  • Ahmad Dorahaki* Pages 59-69
    Background
    Ideals take foundation for individual action and formed behavior. The purpose of the current study is explanation of women's ideals fertility. In this context, variables, age, independence of women in three dimensions, economic, decision making and mobility, fatalistic attitude to fertility, gender preference, emotional need of child for the older age, the attitude to the economic costs of children, attitudes to comfort parents, attitudes to the nurture of children, number of siblings as a sign of habitus of individuals, wife education and husband education are Selected and were examined their effect on ideals fertility.
    Methods
    This study is a survey. Data collection was conducted through a questionnaire made by researcher. The population statistical is married women aged 15 to 49 in the city of Nasimshar that studied 304 married women aged 15 to 49 to the multi-stage cluster sample in March 2015.
    Results
    Multivariate linear regressions results indicate that emotional needed of children for older age with control other variables are the greatest impact on women's ideals fertility even the impact of other variables that were significant in the bivariate analysis is also done through this variable. Variables, independent decision making, attitude to the economic costs of children and husband education were variables that with control the other variables held theirs significant. In general, the independent variables could explain 20 percent of variability of the dependent variable.
    Conclusion
    If policy-makers want to intervention in the fertility to adjust its, should Provide appropriate economic context for families. The emotional needs of the child do not disappear although the sequence of more children reduced by the economic and social changes and that is the context of the continuing fertility and prevent further decline.
    Keywords: Fertility, Ideals fertility, Independence of decision, making, Independent of mobility, Gender preference
  • Amin Gachpaz, Dr Masoud Fereidoni *, Dr Morteza Behnam, Rassouli Pages 70-79
    Background
    Hemoglobin is a protein in red blood cells, and the role of that is to transport the oxygen and carbon dioxide in the blood. This protein has a heme group that is a prosthetic group. Hemoglobin is known as a potent inducer for heme oxygenase enzyme. Also the administration of CO releasing compounds (CORMs) can reduce the neuropathic pain. So this study is based on the assumption that intrathecal administration of hemoglobin can be lead to elevation of CO production and reduction in thermal and chemical pain and inflammation.
    Methods
    The male Wistar rats (200-250 g) were randomly divided into 3 groups included saline treatment, acute treatment of hemoglobin and chronic treatment of hemoglobin (1mg/ml) for 5 constitutive days. Thermal pain sensation was assessed using Tail flick test before and 5 minutes after i.t. injection and responses of chemical pain to sub plantar formalin (2.5%, 5µl) injection were recorded for one hour. Paw volume was measured before treatments and one hour after sub-plantar injection of formalin for inflammatory edema assessment using plethysmometery test.
    Results
    Results from this experiment showed that acute and chronic i.t. injection of hemoglobin reduced the chemical pain (p
    Conclusion
    Hemoglobin reduces pain sensation and inflammation probably due to increasing the level of CO in spinal cord tissue. This effect was higher in chronic group that is possibly due to the effects of hemoglobin on the heme oxygenase gene expression.
    Keywords: Hemoglobin, Pain, Inflammation, Intrathecal administration
  • Seyyed Jafar Moosavi, Masoumeh Habibian *, Parvin Farzanegi Pages 80-90
    Background
    Vitamin D deficiency is a major problem worldwide and it may also play a key role in the pathogenesis of type 2 diabetes. The aim of this study was to evaluate the effect of regular aerobic exercise on plasma levels of 25- hydroxy vitamin D and insulin resistance in hypertensive postmenopausal women with type 2 diabetes mellitus (T2DM).
    Methods
    Twenty sedentary postmenopausal women with T2DM were randomly assigned to control and exercise groups (n=10). Training program consisted of 25-40 minutes of aerobic exercise at 50-70 percent of maximal heart rate, 3 sessions per week for 8 weeks. The levels of 25-(OH) D and fasting glucose and insulin was evaluated by radioimmunoassay and enzymatic colorimetric and ELIZA method, respectively. Insulin resistance was calculated with the HOMA-IR equation. Data were analyzed by paired and independent t tests. The level of statistical significance was set at p˂0.05.
    Results
    After 8 weeks exercise training, a significant reduction in both systolic and diastolic blood pressure values, fasting glucose, and insulin resistance was seen which was accompanied by markedly increase of 25-(OH)D in hypertensive postmenopausal women with T2DM (p˂0.05).
    Conclusion
    Regular aerobic exercise can erduce the resting systolic and diastolic blood pressure, glucose, insulin and insulin resistance in postmenopausal women with T2DM and this protective effect of exercise may be related to improved vitamin D deficiency.
    Keywords: Regular exercise, Diabetes, insulin resistance, Vitamin D
  • Iman Zakavi *, Ali Asghar Vali Pour, Rafat Issazadeh, Reza Baharlooii Yancheshme Pages 91-103
    Background
    Obesity and Overweight decrease plasma levels of ghrelin and obestatin. Studies on the effects of exercise on ghrelin and obestatin, especially in human, are few and limited. The aim of this study was assessing effect of 12 weeks combined exercise (Aerobic-resistance) on plasma levels of ghrelin and obestatin in obese adolescents.
    Methods
    Thirty obese adolescents were willing to cooperate voluntarily; they were randomly divided in two groups: experimental group (BMI 31.046±3.55Kg/m2, BF% 34.74±2.71) and control group (BMI 30.404±3.198Kg/m2, BF% 35.06±2.465). Then, the experimental group received combined exercise program aerobic training consisted of running on a treadmill for 20 minutes at 60-70% of maximal oxygen consumption (VO2max) and (intensity resistance training 70% of one repetition maximum (1RM) for 2 sets of 10 repetitions per movement) for 12 weeks (three sessions per week). The control group received no intervention but were followed. Variables including weight, body fat percentage, BMI, VO2max were measured in both groups before and after exercises. Blood samples were collected in two stages, 48 hours before and after exercise to measure of plasma levels of ghrelin and obestatin. Paired t-test was used for intergroup comparisons and independent t-test was used for comparison between the two groups. All statistical calculations were performed through SPSS software version 19.
    Results
    The findings showed that values of weight, body fat percentage, BMI performed after 12 weeks of combined exercise (aerobic - resistance) significantly decreased. VO2max, plasma levels of ghrelin and obestatin significantly increased (p
    Conclusion
    We can conclude that 12 weeks of combined exercise (aerobic - resistance) reduced weight, body fat percentage, and BMI; while it increased plasma levels of ghrelin and obestatin.
    Keywords: Concurrent Training, ghrelin, obestatin, obesity
  • Zahra Soltani, Hadis Sabour *, Abbas Norouzi Javidan, Ramin Heshmat, Bagher Larigani, Hasan Emami Razavi Pages 104-115
    Background
    Bone loss in spinal cord injured patients is common problem. Based on high prevalence of osteoporosis in these patients, this study was designed for the first time to evaluate bone mineral density and related markers in spinal cord injured patients.
    Methods
    Inpatients with chronic spinal cord injury who was referring to the clinic of spinal cord injury research center were recruited. Anthropometric, bone mineral density, serum levels of phosphorus, 25(OH)D, ALP, CTX, osteocalcin, PTH, calcitonin and food intake were evaluated.
    Results
    There was a significant difference in bone density of lumbar and femoral site groups. Serum level of CTX in male group was significantly higher than femoral group (r=0.23). Time since injury was related positively to T. Score and Z. Score lumbar bone mineral density. Patients who was injured at lumbar level had the highest calcitonin level (p=0.04). Mean intake of calcium was 565.7±270mg/day in female group and 835.3±755mg/day in male group, in both it was lower than the recommended amount.
    Conclusion
    Our study showed that vitamin D and calcium deficiency are common problem and these patients had different grades of low mineral density.
    Keywords: Spinal cord injury, Bone mineral density, Biomarker, Vitamin D
  • Mohammad Amiri, Reza Chaman, Mohsen Arabi, Ahmad Ahmadinasab, Ali Hejazi, Ahmad Khosravi* Pages 116-125
    Background
    Job burnout is a term to describe the negative changes in attitudes and behavior of people exposed to work stress. This study aimed to measure the intensity of burnout among rural health workers and to determine its related factors in Northeastern provinces of Iran.
    Methods
    In this cross-sectional study a total of 548 rural health workers (Behvarz) working in medical universities of Shahroud, Sabzevar, Neishabour, Bojnourd and Semnan randomly were selected and investigated through Maslach Burnout Inventory. Data were analyzed using proportional ordered logistic regression and chi-square tests.
    Results
    Most of the participants (71%) were female and married (90%). 14.6% of the participants were completely satisfied with their income and 7.4% with their essential facilities. Despite moderate satisfaction with their income and essential facilities, more than 75% of the rural health workers were highly interested in their job. The mean score of the intensity of emotional exhaustion, lack of personal accomplishment, depersonalization, conflict and burnout among the participants were 16.9±15.60, 35.5±13.54, 4.8±5.07, 6.1±4.66, and 63.1±25.14, respectively. Significant relationships were observed between burnout and factors including satisfaction with income and essential facilities, interest in job, gender, and place of residence.
    Conclusion
    Although burnout among rural health workers is low, the intensity of emotional exhaustion, lack of personal accomplishment in health workers with experience of over 10 years is high. The opportunity to transfer high experienced workers to health houses close to city center, and providing the opportunity of continuation of education and academic and job promotion can improve the situation.
    Keywords: Burnout, Rural health worker, Emotional exhaustion, Depersonalization