فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی بابل
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 13، زمستان 1380)

  • 55 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1380/10/15
  • تعداد عناوین: 11
|
  • طیبه نادری، یدالله نیکیان، فریبا امین زاده صفحه 7
    سابقه و هدف
    تست بدون استرس (NST) شایع ترین تست بررسی سلامت جنین قبل از زایمان می باشد که در موارد احتمال دیسترس جنین انجام می شود. هدف از این مطالعه تعیین میزان حساسیت و ویژگی این تست در مواردی است که مادر از کاهش حرکت جنین شکایت داشته، یا در سونوگرافی میزان مایع آمنیوتیک کمتر از حد طبیعی برای آن سن حاملگی گزارش شده است.
    مواد و روش ها
    مطالعه به صورت مقطعی در یک نمونه 120 نفری از مراجعین به زایشگاه نیک نفس بیمارستان باهنر کرمان انجام گرفت. 84.2 درصد مادران از کاهش حرکت جنین شکایت داشتند و در 61 درصد موارد کاهش حجم مایع آمنیوتیک گزارش شد. کلیه زنان باردار با سن حاملگی 42-38 که از کاهش حرکت جنین شکایت داشته و با سونوگرافی کاهش حجم مایع آمنیوتیک را گزارش کرده بود، وارد مطالعه شدند.
    یافته ها
    نتایج NST در 64.1 درصد از موارد غیرواکنشی و در35.9 درصد واکنشی بود. در 41.7 درصد از موارد دیسترس جنین حین لیبر یا زایمان وجود داشت که از این تعداد 94.1 درصد NST غیرواکنشی داشتند. در مواردی که کاهش مایع آمنیوتیک گزارش شده بود حساسیت NST برابر با 89% و ویژگی آن 74.5% محاسبه شد و در مواردی که مادر از کاهش حرکت جنین شاکی است حساسیت تست برابر با63.4% و ویژگی آن 32% به دست آمد.
    نتیجه گیری
    در مواردی که مادر از کاهش حرکت جنین شکایت دارد و یا میزان مایع آمنیوتیک کاهش یافته و NST نیز غیرواکنشی می باشد، مانیتورینگ دقیق ضربان قلب جنین لازم می باشد.
    کلیدواژگان: تست بدون استرس (NST)، کاهش حرکت جنین، کاهش حجم مایع آمنیوتیک
  • ناصر جان محمدی، احمر قربانپور صفحه 11
    سابقه و هدف
    روش های تشخیصی و درمانی پارگی های منیسک زانو متنوع بوده و دانستن ویژگی های آنها جهت دستیابی به نتایج بهتر کمک کننده می باشد. این مطالعه با توجه به اپیدمیولوژی، علل، روش های تشخیصی، درمان های جراحی و بعد از جراحی و ارزشیابی آنها با توجه به عوامل تاثیر گذار در پیش آگهی صورت گرفته است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی مقطعی بر اساس اطلاعات موجود در پرونده بیماران، انجام مصاحبه، معاینه بالینی و رادیوگرافی صورت گرفت. ارزشیابی نهایی (نمره متوسط کل) بیماران بر اساس نمره رضایت کلی بیماران از درمان و نمره متوسط معاینه بالینی با توجه به علایم بالینی موثر محاسبه گردید.
    یافته ها
    77% بیماران کمتر از 35 سال سن داشتند و 88% بیماران مرد و 43% ورزشکار بودند. در 80% درد و 58% قفل شدن شایع ترین شکایت بود. آرتروگرافی شایع ترین وسیله تشخیصی (72%) با دقت 93% برای منیسک داخلی و 74% برای منیسک خارجی بود نتیجه درمان در ترمیم منیسک، پارشیل منیسکتومی و توتال منیسکتومی به ترتیب با نمره متوسط کل 12، 13، 15 سیر نزولی داشت. استفاده از بانداژ جونز جهت بی حرکتی پس از عمل به مدت 2 تا 4 هفته و انجام فیزیوتراپی به مدت 10 تا 20جلسه بهترین نتیجه را داشت. میزان شیوع درد، تورم، قفل شدگی، محدودیت حرکتی و بی ثباتی قبل از عمل به ترتیب 80%، 15%، 52%، 33% بود که به 7%، صفر، 13% و 10% تقلیل یافت.
    نتیجه گیری
    در بیماران با صدمه زانو مخصوصا در ورزشکاران جوان باید به فکر پارگی منیسک بود. آرتروگرافی به عنوان وسیله تشخیصی ساده، قابل دسترس و مناسب شناخته شده ترمیم پارگی و برداشتن ناکامل منیسک به ترتیب روش های درمانی ایده آل می باشند. همچنین پس از عمل جراحی بی حرکتی بوسیله بانداژ جونز به مدت 2 تا 4هفته و 10 تا 20 جلسه فیزیوتراپی بهترین نتیجه را خواهد داشت.
    کلیدواژگان: پارگی منیسک زانو، علل، آرتروگرافی
  • نساء اصنافی، کریم الله حاجیان، حسین حصاری صفحه 16
    سابقه و هدف
    عمل جراحی سزارین با وجود مورتالیتی و موربیدیتی بالاتر نسبت به زایمان طبیعی در کشورما همچنان رو به افزایش است. مورتالیتی و موربیدیتی در سزارین اورژانس 2.3 برابر بیشتر از سزارین غیر اورژانس می باشد. از آنجایی که در جامعه ما تا به حال فراوانی علل سزارین اورژانس و عوارض همراه آن مطالعه نشده است، برآن شدیم که این بررسی انجام گردد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی مقطعی اطلاعات لازم از پرونده بیمارانی که در بیمارستان یحیی نژاد بابل در نیمه اول سال 78 تحت عمل سزارین اورژانس قرار گرفتند، توسط پرسشنامه جمع آوری و درصد فراوانی، علل سزارین اورژانس و عوارض ناشی از آن بررسی گردید. انتخاب نمونه بصورت سرشماری بود.
    یافته ها
    در این بررسی بیش از 703 مورد سزارین انجام شد که 402 (57%) مورد سزارین اورژانس بود. شایع ترین علت، دیسترس جنینی 30.8% بوده، سزارین تکراری و عدم تناسب سر ولگن به ترتیب با 19.4% و 15.9% دومین و سومین علت سزارین اورژانس بودند. از طرفی فراوانی آنمی پس از عمل در این بیماران 21.1% بوده است. 89.8% خانم ها دچار افت هموگلوبین کمتر از 2 mg/dl بودند. شیوع تب پس از عمل در این خانمها 13.9% بوده است. از طرفی شایع ترین علت مراجعه این بیماران، آبریزش با شیوع 39.8% بوده است.
    نتیجه گیری
    باید با توجه و دقت بیشتر در مراقبت های بارداری، آموزش بیشتر به خانمهای باردار، دادن آگاهی به آنان، همچنین تشخیص و درمان به موقع موارد غیر طبیعی در بارداری و از همه مهم تر دقت بیشتر روی گذاشتن علت سزارین، از افزایش بی مورد میزان سزارین خصوصا سزارین اورژانس کاست.
    کلیدواژگان: سزارین اورژانس، پارگی کیسه آب، دیسترس جنینی
  • سودابه تیرگر طبری، محمود حاجی احمدی، ناهید قلی نژاد، زهرا طالب زاده نوری صفحه 20
    سابقه و هدف
    هیرسوتیسم افزایش رشد موهای ترمینال و وابسته به آندروژن در زنان می باشد که در نواحی چانه، لب فوقانی، گونه ها، قسمت مرکزی قفسه سینه، اطراف نوک پستان ها، قسمت تحتانی شکم و نواحی داخلی ران ها مشاهده می گردد. هیرسوتیسم می تواند به دلایل ایدیوپاتیک، مشکلات تخمدانی، غدد فوق کلیه، غده هیپوفیز و مصرف داروها رخ دهد. اهداف این مطالعه به منظور تعیین فراوانی هیرسوتیسم در دانشجویان دختر دانشگاه علوم پزشکی بابل در نیمسال اول سال تحصیلی 79-1378 و تعیین ارتباط با اختلالات قاعدگی، آکنه، آلوپسی آندروژنیک، هیپرتریکوز و سابقه خانوادگی هیرسوتیسم در افراد به تفکیک سن صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی به روش مقطعی با استفاده از پرسشنامه به صورت سر شماری در نیم سال اول تحصیلی 79-1378 در دانشجویان دختر دانشگاه علوم پزشکی بابل انجام شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار spss و آزمون آماری chi - square استفاده گردید.
    یافته ها
    از 607 دانشجوی دختر 462 دانشجو در این مطالعه شرکت کردند. در کل 6/31% دچار هیرسوتیسم بودند. در کل جمعیت 306 نفر (67%) در محدوده سنی 23-20 سال قرار داشتند. 38% از افراد هیرسوت دچار اختلال قاعدگی، 49% مبتلا به آکنه، 34% دچار آلوپسی آندروژنیک، 28% دچار هیپرتریکوز و 28% سابقه خانوداگی هیرسوتیسم داشتند که ارتباط معنی داری بین فراوانی هیرسوتیسم و موارد فوق به دست آمد.
    نتیجه گیری
    با توجه به ارتباط معنی دار بین هیرسوتیسم با اختلال قاعدگی، آکنه، آلوپسی آندروژنیک، هیپرتریکوز و سابقه خانوادگی هیرسوتیسم، علاوه بر مسایل نژادی و ایدیوپاتیک باید به ابتلا زمینه ای افراد به تخمدان پلی کیستیک توجه نمود.
    کلیدواژگان: هیرسوتیسم، دانشجویان، اختلالات قاعدگی، سندرم تخمدان پلی کیستیک، آکنه، هیپرتریکوز
  • سیدعلی اصغر سفیدگر، کیوان کیاکجوری، معصومه میرزایی، فخرالسادات شریفی صفحه 25
    سابقه و هدف
    عفونت قارچی گوش خارجی بیماری مزمن و شایعی می باشد که کمتر مورد توجه قرار گرفته و در صورت عدم درمان منجر به عوارض ناخواسته می گردد. این مطالعه به منظور بررسی انواع عفونت قارچی گوش در شهرستان بابل طی سال های 79-1370 انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه بر روی کلیه بیماران در سنین مختلف با تشخیص عفونت گوش خارجی صورت گرفت. نمونه برداری از محتویات توسط اتوسکوپ انجام و به آزمایشگاه تخصصی قارچ شناسی ارسال گردید. با رعایت شرایط استریل آزمایشات مستقیم و کشت بر روی نمونه ارسالی انجام و کلنی قارچهای مورد نظر جدا و شناسایی شدند.
    یافته ها
    قارچهای شناسایی شده از 305 بیمار (216 نفر زن و 89 نفر مرد) همگی از قارچهای ساپروفیتی موجود در هوا بوده که بیشترین قارچ های شایع در منطقه (54.8%) از جنس آسپرژیلوسها و درصد بالایی (59.9%) از نوع آسپرژیلوس نیجر به خصوص در زنها بوده است. دیگر قارچهای جدا شده از درصد پایینی برخوردار بودند.
    نتیجه گیری
    باتوجه به شیوع بالای اتومایکوزدر جامعه مورد مطالعه که نشان دهنده وفور عفونت قارچی است توصیه می گردد که در موارد عفونت گوش خارجی به دنبال عدم موفقیت در درمان اولیه یا بهبودی ناکامل، عفونت قارچی گوش مدنظر قرار گیرد. در نظر داشت. این بررسی نشان دهنده شیوع بالای عفونت قارچی گوش خارجی در منطقه است
    کلیدواژگان: اتومایکوزیس، قارچهای ساپروفیت، آسپرژیلوزیس
  • جمیله نوروزی، رحیم سوادکوهی، امین رستمکلایی صفحه 30
    سابقه و هدف
    در سال های اخیر، کمپیلوباکترژژونی به عنوان عامل عمده ای از گاستروآنتریت حاد در انسان مورد توجه قرار گرفته است. این مطالعه به منظور تعیین شیوع کمپیلوباکترججونی در کودکان کمتر از 7 سال مبتلا به اسهال حاد مراجعه کننده به بیمارستان کودکان امیرکلا صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه بر روی 260 نمونه مدفوع کودکان کمتر از 7 سال مبتلا به اسهال در بیمارستان کودکان امیرکلا انجام و در محیط اختصاصی اسکیرو، کشت و مورد بررسی قرار گرفت. به علاوه، پرسشنامه ای برای هر بیمار شامل اطلاعات اولیه و خصوصیات اسهال تکمیل گردید.
    یافته ها
    از 260 نمونه مدفوع، 20 مورد کمپیلوباکتر جدا گردید که 12 مورد (4.6%) آن، کمپیلوباکتر ججونی و بیشترین موارد آن نیز در کودکان کمتر از 2 سال مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    براساس این نتایج علت موارد کم این باکتری در سال 78 ممکن است به علت انجام اقدامات بهداشتی موثر به دنبال اپیدمی گاستروآنتریت شبه وبایی در این شهر باشد.
    کلیدواژگان: کمپیلوباکتروژژونی، کودکان، اسهال
  • صفحه 33
    سابقه و هدف
    روش های مختلفی جهت تعیین اندازه رحم از جمله روش بی خطر سونوگرافی مورد استفاده قرار گرفته اند. این مطالعه اندازه طبیعی رحم خانمهای سنی باروری بابل را با استفاده از سونوگرافی مورد بررسی قرار می دهد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه (توصیفی تحلیلی) مقطعی بین سالهای 79-1378 در بیمارستان شهید یحیی نژاد بابل انجام گرفت. 231 زن 45-15 سال که هیچگونه یافته غیرطبیعی در آناتومی رحم و پاتولوژی لگنی و همچنین خونریزی غیرطبیعی رحمی نداشتند، بررسی شدند. اندازه های رحمی با استفاده از دستگاه اولتراسونوگرافی شکمی time- Real تعیین گردید.
    یافته ها
    متوسط اندازه های رحمی در زنان به طور کلی 86.6×49.6×40.6 mm و در زنان نولی پار72.8×42.8×32.4 mm و در مولتی پار 90.8×51.7×43.1 mm بود. متوسط سنی زنان 31.7±9.6 سال، 24.7±4 BMI کیلوگرم بر متر مربع بود. بین اندازه های رحمی و پاریتی و نیز سن زنان بستگی معنی دار مستقیمی دیده شد(p<0.05) ولی اندازه رحم با BMI ارتباط معنی داری نداشت.
    نتیجه گیری
    طبق بررسی انجام شده اندازه های طبیعی رحم در خانم های سنین باروری نسبت به سایر مطالعات در مناطق دیگر بیشتر است و آگاهی از اندازه های طبیعی رحم، توانایی تشخیص بیماری های مختلف رحم را با استفاده از سونوگرافی که وسیله ای رایج جهت بررسی رحم می باشد، امکان پذیر می سازد.
    کلیدواژگان: اولتراسونوگرافی، اندازه رحمی، سنین
  • صدیف درویش مقدم صفحه 37
    سابقه و هدف
    تشخیص پرکاری تیرویید و از جمله بیماری گریوز در حضور علایم کلاسیک آن کار دشواری نیست. اما در پاره ای از موارد تظاهر بیماری به صورت غیرمعمول می باشد، به طوری که تشخیص نهایی بالینی اهمیت می یابد.
    گزارش موارد
    در این گزارش 10 بیمار مبتلا به تیروتوکسیکوز با تظاهر غیرمعمول مورد بررسی قرار گرفتند که شش نفر مرد و بقیه زن بودند. محدوده سنی آنان 68-17 سال با میانگین48.2 بود. فراوانی علایم غیرمعمول عبارت بود از خارش منتشر در غیاب بیماری پوستی (3 مورد)، استفراغ و بی اشتهایی (3 مورد)، فلج هیپوکالمیک (2 مورد)، دیسفاژی توام با آسپراسیون مکرر ریوی (1 مورد)، میکسدم پره تیبیال (1 مورد) و یافته Means Lerman scratch (یک مورد). فاصله زمانی بین شروع علایم تا تعیین تشخیص نهایی از 10 تا 120 روز متفاوت بود.
    در آزمایشات عملکرد تیرویید افزایش هورمون و پرکاری در تمام بیماران وجود داشت. در ادامه بررسی بیماری زمینه ای یافت نشد. تمام علایم به جز یک مورد میکسدم پره تیبیال و دو مورد اگزوفتالمی پس از درمان با داروهای ضدتیرویید برطرف گردید. در طی دوره درمانی 18 ماهه عارضه ای مشاهده نشد. پس از قطع دارو بیماری در سه مورد برگشت نمود.
    نتیجه گیری
    با توجه به تظاهرات مختلف تیروتوکسیکوز، در تشخیص افتراقی بیماران با علایم گوارشی، قلبی، جلدی و عضلانی اسکلتی به ویژه در سنین بالاتر بایستی این بیماری را در ذهن داشت.
    کلیدواژگان: تیروتوکسیکوز، بیماری گریوز، تظاهرات غیرمعمول، دیسفاژی، خارش
  • فرشید اولیایی، حمیده اکبری صفحه 42
    سابقه و هدف
    اندوکاردیت عفونی بیماری است که بر روی دریچه های قلب وژتاسیون ایجاد می کند. نوع خاصی از آن در زمینه مصرف مواد مخدر تزریقی بروز می نماید. اکثر این بیماران، مردان جوان هستند. گلومرولونفریت هلالی یک عارضه نادر اندوکاردیت عفونی است که در عرض چند هفته تا چند ماه به سمت نارسایی کلیه پیش می رود.
    گزارش مورد: بیمار آقای 40 ساله با ادم، تهوع، استفراغ، تنگی نفس، تب و کاهش حجم ادرار مراجعه کرد. به دلیل نارسایی شدید کلیه و هیپرکالمی، دیالیز حاد انجام شد. با توجه به تب و سوفل قلبی از بیمار اکوکاردیوگرافی به عمل آمد که وژتاسیون بزرگی روی دریچه تریکوسپید معلوم گشت. جهت تعیین نوع ضایعه کلیوی، بیوپسی انجام شد. پس از مدتی مشخص شد که بیمار معتاد به مواد مخدر تزریقی می باشد. بیوپسی حاکی از گلومرولونفریت کرسنتیک (هلالی) فیبروتیک بود. به دلیل پیشرفته بودن بیماری، بیمار در برنامه دیالیز دایم قرار گرفت.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه در 22% از اندوکاردیت های عفونی، ضایعات گلومرولی به وجود می آید و در این بین نوع گلومرولونفریت هلالی نادرترین بوده و به نوعی بدترین پیش آگهی کلیوی را دارد، شک بالینی به مشکل کلیوی در حین اندوکاردیت عفونی می تواند در جهت مراقبت های لازم برای حفظ هر چه بیشتر این عضو کمک کننده باشد.
    کلیدواژگان: اندوکاردیت عفونی، اعتیاد به مواد مخدر تزریقی، گلومرولونفریت کرسنتیک (هلالی)
  • چکیده انگلیسی
    صفحه 47