فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی بابل
سال شانزدهم شماره 9 (پیاپی 84، شهریور 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/13
  • تعداد عناوین: 10
|
  • پرویز امری مله، ابراهیم علیجانپور، نوین نیک بخش، نسیبه ثمرقندی، مصطفی اسماعیل نیا، ثریا خفری صفحات 7-13
    سابقه و هدف
    کنترل موثر درد پس از اعمال جراحی برای کاهش عوارض آن اهمیت بالایی دارد. در این مطالعه اثر فنتانیل جلدی با مورفین وریدی بر درد بعد از عمل جراحی کانسر مری به روش ترانس هیاتال مقایسه شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه کارآزمایی بالینی یک سوکور بر روی 57 بیمار کلاس I و II انجمن بیهوشی آمریکا کاندید جراحی الکتیو کانسرمری به روش ترانس هیاتال که بصورت تصادفی به دو گروه (فنتانیل جلدی = F و مورفین M =) تقسیم شدند، انجام گردید. در گروهF، یک چسب جلدی فنتانیل (μg/h50) یک ساعت قبل از شروع القای بیهوشی به پوست قفسه سینه چسبانده شد. در گروه M در پایان جراحی4 میلی گرم مورفین وریدی تجویز شد. وضعیت درد، میزان فشار خون، تعداد ضربان قلب و تعداد تنفس بیماران در طول 72 ساعت بعد از عمل در ساعات 0-2-4-6 و بعد از آن هر 6 ساعت اندازه گیری شد.در هر دو گروه در صورتی که نمره درد بیمار (براساس Visual Analogue Scale) بیش از 3 شد، 4 میلی گرم مورفین وریدی تزریق شد. در پایان میانگین میزان دریافت مورفین و نمره درد، میزان شیوع دپرسیون تنفسی، تغییرات فشار خون و ضربان قلب در دو گروه مقایسه شد. (IRCT:201110107752N1)
    یافته ها
    تعداد بیماران گروه فنتانیل و مورفین بترتیب 29 و 28 بیمار بود. دو گروه از نظر سن، جنس و وزن مشابه بودند. اثر بخشی فنتانیل جلدی در کاهش نمره درد پس از جراحی کانسر مری بروش ترانس هیاتال بهتر از گروه مورفین وریدی بود (001/0p<). میانگین میزان مورفین تجویز شده در هر بیمار در گروه M (mg82/3±64) و در گروه فنتانیل جلدی (mg63/5±20) بوده است (05/0p<).میزان شیوع دپرسیون تنفسی، تغییرات فشار خون و ضربان قلب در دو گروه تفاوت بارزی نداشت.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان می دهد که فنتانیل جلدی(TFP) یک روش موثر و مناسب در کاهش درد پس از عمل کانسرمری به روش ترانس هیاتال می باشد.
    کلیدواژگان: فنتانیل جلدی، مورفین، سرطان مری، مقیاس دیداری درد
  • مینا مطلب نژاد، علی اکبر مقدم نیا، آتنا شیرزاد صفحات 14-20
    سابقه و هدف
    موکوزیت دهانی دردناک ترین عارضه حین و پس از پرتو درمانی در ناحیه سر و گردن می باشد که مکررا منجر به وقفه دوره درمانی می شود. محققین همواره به دنبال داروهایی برای پیشگیری و درمان این عارضه بوده اند. در این میان، بسیاری از مواد و داروهای طبیعی و گیاهی پیشنهاد شده است که به علت کم عارضه بودن، در دسترس و قابل پذیرش بودن آنها مورد توجه قرار گرفته است. این مقاله، مروری بر برخی از این عوامل، می باشد.
    مواد و روش ها
    برای دستیابی به منابع مورد نیاز از موتور جستجوی pubmed، google و بانکهای اطلاعاتی Iranmedex و SIDبا استفاده از واژه های کلیدی، موکوزیت دهانی، رادیوتراپی، داروهای گیاهی، پروپولیس، بابونه، عسل، آلوئه ورا، شیرین بیان، گل همیشه بهار استفاده شد و داروهای گیاهی چینی محدود شده در عنوان و چکیده مقاله فارسی و انگلیسی طی سالهای 2013-1995 بررسی شدند.
    یافته ها
    بعد از مرور عناوین و چکیده ها، از مجموع 89 مقاله، 27 مقاله اصلی و مروری در مورد اثر مواد و داروهای طبیعی متنوع بر موکوزیت دهانی ناشی از رادیاسیون مورد مطالعه قرار گرفتند.
    نتیجه گیری
    با توجه به شواهد ناکافی در مورد اثر داروهای طبیعی بر موکوزیت دهانی ناشی از رادیوتراپی، پیشنهادات و راهنمایی های مناسب در این زمینه ارائه نمی شود.
    کلیدواژگان: موکوزیت دهانی، داروی گیاهی، رادیوتراپی
  • ناهید منوچهریان، فرشید رحیمی بشر، مریم عرب صفحات 21-28
    سابقه و هدف
    انجام جراحی سزارین تحت بیحسی نخاعی به سطح بیحسی بالایی(T4-T6) نیازمند است که رسیدن به آن به عوامل مختلفی (دز و باریسیته دارو، پوزیشن، سرعت تزریق و...) بستگی دارد. هدف از این مطالعه ارزیابی تاثیر سرعت تزریق نخاعی بوپیواکائین 5/0% بر سطح بلوک حسی و حرکتی در بیماران کاندید جراحی سزارین می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه کارآزمایی بالینی دوسوکور پس از تاییدیه کمیته اخلاق بر روی 75 خانم باردار ترم کاندید سزارین انجام شد.همه بیماران تحت بیحسی نخاعی قرار گرفته و بطور تصادفی بر اساس سرعت تزریق ماده بیحسی در فضای ساب آراکنوئید (که شامل 10میلی گرم بوپیواکائین 5/0% به همراه 5/2 میکروگرم سوفنتانیل و 5/0 میلی لیتر سالین نرمال با حجم کلی 3 میلی لیتر) در سه گروه 25 نفری قرار گرفتند. گروه تزریق سریع (F)، ماده بیحس کننده را با سرعت 1میلی لیتر در ثانیه یعنی حجم 3 میلی لیتری بوپیواکایین را در عرض 3 ثانیه، گروه تزریق متوسط (M) حجم 3 میلی لیتری را با سرعتml/s 2/0 یعنی در عرض 15 ثانیه و گروه تزریق آهسته (S) حجم 3 میلی لیتری را با سرعتml/s 04/0 یعنی در عرض 75 ثانیه دریافت نمودند. سپس بلافاصله سطح بلوک حسی و حرکتی و زمان رسیدن به آن، هریک دقیقه بترتیب با استفاده از روش pinprick و اسکور بروماژ تعیین گردید. فشارخون و ضربان قلب در فواصل منظم اندازه گیری و بهمراه میزان بروز تهوع و استفراغ و مقدار افدرین مصرفی ثبت شد (2N 2012122210841: IRCT).
    یافته ها
    این مطالعه نشان داد که میانه سطح بلوک حسی در گروه های آهسته (S)، متوسط(M) و سریع (F) بترتیبT6، T5 وT4 بود که در گروه سریع به طور معنی داری بالاتر از دو گروه دیگر بود. میانگین زمان شروع بی حسی در گروه سریع، 4/0±3 ودر دو گروه S وM بترتیب 7/0±4/4 و 4/0±2/4 دقیقه بود (001/0P<). میزان بروز هیپوتانسیون و میانگین زمان رسیدن به سطح حسی T10نیز در گروه سریع در مقایسه با دو گروه دیگر بالاتر بود (گروه سریع 4/14±8/114، متوسط 7±6/81 و آهسته 3/18±74 دقیقه (001/0P<). در گروه سریع شیوع تهوع و استفراغ 76% و 48% بود در حالیکه این میزان در گروه آهسته بترتیب 20% و 8% و در گروه متوسط 16% و 8% بود (001/0p<).
    نتیجه گیری
    تزریق سریع بوپیواکایین نخاعی سبب گسترش بیشتر سطح بلوک حسی - حرکتی و افزایش هیپوتانسیون و تهوع- استفراغ در جراحی سزارین می گردد.
    کلیدواژگان: بوپیواکایین، بی حسی نخاعی، سزارین، بلوک حسی، هیپوتانسیون
  • پیمان زمانی، سیده مریم موسوی، حسین رضایی، وفا دلفی صفحات 29-35
    سابقه و هدف
    مسئله مهم در رابطه با اثربخشی گفتاردرمانی کودکان کم شنوای شدید، نوع و روش آموزش آیتمهای زبانی گفتاری است. اخیرا درمانگران به رویکردهای ترکیبی توجه بیشتری می کنند. بررسی تاثیر افزودن حرکات بیانگر به رویکرد شنیداری کلامی در گفتاردرمانی کودکان کم شنوای شدید، هدف این پژوهش می باشد.
    مواد و روش ها
    این کارآزمایی بالینی دوسو کور روی 66 کودک کم شنوای شدید (دو گروه 33 نفره) انجام شد. در گروه مورد از روش شنیداری کلامی به همراه حرکات بیانگر و در گروه شاهد از روش شنیداری کلامی برای آموزش هشت فعل فارسی استفاده شد. امتیازات زبانی قبل و بعد از مداخلات بوسیله آزمون فارسی نیوشا محاسبه و در دو گروه مورد مقایسه قرار گرفت (2N 201306027657: IRCT).
    یافته ها
    نمره زبان درکی افعال در گروه مورد، قبل و بعد از مداخله به ترتیب برابر 51/0±52/2 و 39/0±28/4، (001/0=p) و در گروه شاهد برابر 66/0±62/2 و 61/0±44/3، (045/0=p) بود. تفاوت بین دو گروه بعد از مداخلات معنی دار شد (032/0=p). نمره زبان بیانی افعال در گروه مورد، قبل و بعد از مداخله به ترتیب برابر 47/0±70/1 و 70/0±21/3، (001/0=p) و در گروه شاهد برابر 51/0±62/1 و 29/0±19/2، (055/0=p) بود. تفاوت بین دو گروه بعد از مداخلات معنی دار بود (012/0=p).
    نتیجه گیری
    افزودن حرکات بیانگر به روش شنیداری کلامی توانست باعث تغییر معنی دار در نمره زبان بیانی افعال ساده کودکان 3-2 ساله کم شنوای شدید شود. اما هر دو روش ترکیبی و شنیداری کلامی برای آموزش زبان درکی افعال ساده در این کودکان تاثیر مثبت و یکسان داشتند.
    کلیدواژگان: کم شنوایی شدید، فعل ساده، حرکات بیانگر، رویکرد شنیداری کلامی
  • سید ابراهیم حسینی، فاطمه بسطام پور، هیبت الله صادقی صفحات 36-42
    سابقه و هدف
    ناباروری از مسائل مهم علم پزشکی است که در بسیاری از موارد به دلیل کمبود سلول های جنسی ایجاد می شود. برای درمان این بیماری از داروهای شیمیایی و گیاهی مختلفی استفاده می گردد.با توجه به اثرات جانبی اکثر داروهای شیمیایی در درمان ناباروری، این مطالعه با هدف بررسی اثر عصاره آبی الکلی برگ جعفری بر وزن بیضه ها و سلول های دودمانی جنسی انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی از 50 سر موش صحرایی نر بالغ استفاده شد. حیوانات به گروه های کنترل، شم و 3دسته تجربی دریافت کننده دوزهای g/kg1، 5/1 و 2 عصاره آبی الکلی برگ جعفری تقسیم شدند. تجویزها برای 28 روز و به صورت گاواژ انجام شد. در پایان دوره، بیضه ها خارج و پس از اندازه گیری وزن بدن و بیضه ها، اقدام به شمارش سلول های دودمانی جنسی گردید.
    یافته ها
    داده ها نشان داد که عصاره برگ جعفری باعث افزایش معنی دار وزن گروه های تجربی دریافت کننده مقادیر حداقل (g/kg 1) (45/11±9/247) و متوسطg/kg 5/1 (89/8±6/259) و وزن بیضه چپ در گروه های تجربی دریافت کننده مقادیر متوسط g/kg 5/1 (0581/0±386/1) و حداکثر g/kg 2 (0369/0±320/1) عصاره آبی الکلی برگ گیاه جعفری نسبت به گروه کنترل در سطح 05/0≥P می باشد و همچنین باعث افزایش معنی دار تعداد سلول های اسپرماتوسیت در هر 3 دوز، اسپرماتید، اسپرم و سروتولی در دوزهای متوسط و حداکثر می گردد (05/0≥p).
    نتیجه گیری
    برگ جعفری احتمالا از طریق مهار آنزیم های 5- آلفا ردوکتاز و آروماتاز، تقویت دفاع آنتی اکسیدانی و کاهش استرس های اکسیداتیو باعث افزایش وزن و سلول های دودمانی جنسی گردیده است.
    کلیدواژگان: جعفری، بیضه، سلول های دودمانی جنسی
  • رضا بدل زاده، اعظم عباس زاده *، شهربانو عریان، فاطمه حیدرزاده صفحات 43-47
    سابقه و هدف

    بیماری های ایسکمیک قلبی جزو مهمترین علل مرگ و میر در جوامع امروزی بوده و پست کاندیشنینگ بعنوان یک استراتژی درمانی جدید در محافظت قلبی در شرایط ایسکمیک مطرح است. هدف از این مطالعه، بررسی اثر ایسکمیک پست کاندیشنینگ بر التهاب ناشی از آسیب ایسکمی-رپرفیوژن میوکارد در رت نر می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی از 21 سر رت نر نژاد ویستار استفاده شد که به 3 گروه کنترل، گروه ایسکمی-رپرفیوژن و گروه پست کاندیشنینگ تقسیم بندی شدند. پس از جراحی، قلب موشها ایزوله شده و به دستگاه لانگندورف با فشار ثابت متصل گردیدند. در گروه های دوم و سوم بعد از 15 دقیقه دوره تثبیت عملکرد قلب، ایسکمی منطقه ای به مدت30 دقیقه با بستن شریان کرونری نزولی قدامی چپ (left anterior descending) و سپس رپرفیوژن بمدت 60 دقیقه با باز کردن مجدد شریان کرونری LAD القا شد. در گروه سوم (پست کاندیشنینگ) در شروع رپرفیوژن، پست کاندیشنینگ به صورت 3 دوره متناوب 30 ثانیه ای رپرفیوژن و ایسکمی به قلبهای ایزوله اعمال شد. پس از نمونه برداری از ناحیه ایسکمیک، سوپرناتانت حاصل از نمونه های بطن چپ جهت اندازه گیری کراتین کیناز به عنوان شاخص آسیب و فاکتورهای التهابی اینترلوکین-6 (IL-6) و فاکتورنکروز توموری-آلفا (TNF-α) با استفاده از کیتهای اختصاصی به روش الایزا استفاده گردید.

    یافته ها

    ایسکمی-رپرفیوژن توانست سطح آنزیم کراتین کیناز میوکاردی را نسبت به گروه کنترل افزایش دهد (U/l 4±12 در مقایسه با U/l 3±27) (05/0P<). همچنین سطوح عوامل التهابی IL-6 و TNF-α در گروه ایسکمی-رپرفیوژن بطور معنی داری در مقایسه با کنترل افزایش یافت (05/0P<). اعمال پست کاندیشنینگ توانست از افزایش مقدار آنزیم کراتین کیناز در قلب ایسکمیک جلوگیری کرده و آن را به حدود U/l 3±17 برساند و مقادیر IL-6 و TNF-α را نسبت به گروه ایسکمی-رپرفیوژن بطور معنی داری کاهش دهد (05/0P<).

    نتیجه گیری

    ایسکمیک پست کاندیشنینگ می تواند با جلوگیری از تشدید پاسخ های التهابی در میوکارد از شدت آسیب رپرفیوژن کاسته و باعث محافظت قلب ایسکمیک شود.

    کلیدواژگان: پست کاندیشنینگ، التهاب، رپرفیوژن، ایسکمی میوکارد، محافظت قلبی
  • اکبر سلیمانی، مریم آل رسول دهکردی، لعبت جعفرزاده، سعید آل رسول، عبدالرحیم کاظمی وردنجانی صفحات 48-54
    سابقه و هدف
    تشخیص سریع پره اکلامپسی می تواند مداخله زودهنگام و زایمان بموقع را امکان پذیر سازد و خطر پیشرفت به سمت پره اکلامپسی شدید، ادم ریوی، اکلامپسی، سکته مغزی و حتی مرگ را کاهش دهد. کمبود فاکتور 5 لیدن در طی حاملگی می تواند منجر به ایجاد حوادث لخته ساز جفتی و عوارض جنینی و مادری چون پره اکلامپسی و سقط مکرر شود. این مطالعه به منظور بررسی ارتباط کمبود فاکتور 5 لیدن با پره اکلامپسی، اکلامپسی انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مورد-شاهدی بر روی 142 مادر باردار مبتلا به پره اکلامپسی (از هفته بیستم بارداری به بعد) مراجعه کننده به درمانگاه مامایی بیمارستان هاجر شهرکرد با انجام معاینات بالینی و آزمایشگاهی و نظر متخصص بعنوان گروه مورد و تعداد 142 مادر باردار با فشارخون نرمال به عنوان گروه شاهد انتخاب شدند. پس از اخذ رضایت نامه و تکمیل پرسشنامه مربوطه، 4 سی سی خون از بیماران اخذ و فاکتور 5 لیدن بررسی شد. بیماران بعد گذشت 6 ماه از نظر فشارخون پیگیری شدند.
    یافته ها
    میزان کمبود فاکتور 5 لیدن در بیماران باردار دارای پره اکلامپسی 5 مورد (5/3%) بود در حالی که در زنان باردار سالم موردی مشاهده نشد (03/0=P). در گروه مورد در مقایسه با گروه شاهد سابقه وجود بیماری پره اکلامپسی قبلی در ایجاد پره اکلامپسی فعلی نقش داشته است (001/0=p). همچنین در گروه موردBMI قبل حاملگی نسبت به گروه شاهد به شکل معنی داری بیشتر بود (001/0=p).
    نتیجه گیری
    نظر به معنی دار بودن اختلاف کمبود فاکتور 5 لیدن بین زنان باردار دارای پره اکلامپسی در مقایسه با زنان سالم در منطقه مورد مطالعه، به نظر می رسد بررسی سطح این فاکتور در کاهش عوارض نامطلوب اختلالات عروقی ناشی از کمبود این فاکتور در زمان بارداری کمک کننده می باشد.
    کلیدواژگان: اکلامپسی، ترومبوفیلی، فاکتور 5 لیدن، پره اکلامپسی
  • مریم رف رف، صفورا نبوی*، محمدحسین صومی، عزیز همایونی راد، محمد اصغری جعفرآبادی راد صفحات 55-62
    سابقه و هدف

    پروبیوتیک ها از طریق بهبود ویژگی های میکروفلور روده اثرات مفیدی در میزبان بر جای می گذارند. نقش میکروفلور روده در اختلالات مربوط به چاقی از قبیل بیماری کبد چرب غیر الکلی (Non-Alcoholic Fatty Liver Disease، NAFLD) تا حد زیادی شناخته شده است. شواهدی مبنی بر اثرات مفید فرآورده های پروبیوتیکی در NAFLD وجود دارد. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر مصرف ماست پروبیوتیک در مقایسه با ماست معمولی بر شاخص های تن سنجی در بیماران مبتلا به NAFLD می باشد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی دو سوکور کنترل دار بر روی تعداد 72 بیمار مبتلا به NAFLD با شاخص توده بدنی(Body M ass Index، BMI) بالاتر از 25 انجام شد. افراد به روش تخصیص تصادفی به یکی از دو گروه مداخله یا کنترل (36=n نفر در هر گروه) وارد شدند و به مدت 8 هفته روزانه به ترتیب 300 گرم ماست پروبیوتیک و 300 گرم ماست معمولی مصرف کردند. دریافت های غذایی، وزن، قد و دور کمر در ابتدا و انتهای مطالعه اندازه گیری شد و BMI محاسبه و مورد مقایسه قرار گرفت. (8N201210313664: IRCT)

    یافته ها

    در گروه دریافت کننده ماست پروبیوتیک کاهش معنی داری در وزن (2/13±32/84 در مقابل 33/13±58/82 کیلوگرم) و BMI (61/3±1/30 در مقابل 7/3±48/29 کیلوگرم بر متر مربع) مشاهده شد (001/0>P برای هر دو). درصد تغییرات در وزن و BMI در مقایسه با گروه کنترل به میزان 07/1% بود (به ترتیب 005/0> Pو 004/0>P). محیط دور کمر درون هر دو گروه بعد از مداخله تفاوت معنی داری نشان داد (45/8±4/97 در مقابل 36/8±71/95 سانتی متر در گروه دریافت کننده ماست پروبیوتیک و 58/10±38/98 در مقابل 56/10±04/97 سانتی متر در گروه دریافت کننده ماست معمولی; 002/0>P برای هر دو) اما این تغییرات بین دو گروه معنی داری نبود.

    نتیجه گیری

    یافته ها نشان داد که مصرف ماست پروبیوتیک منجر به کاهش وزن و BMI در بیماران مبتلا به NAFLD می گردد و احتمالا در مدیریت وزن در این بیماران مفید باشد.

    کلیدواژگان: ماست، پروبیوتیک، نمایه توده بدن، دور کمر، کبد چرب غیرالکلی
  • علیجان احمدی آهنگر، پیام سعادت، رضا سهراب نژاد، ثریا خفری، امین ضرغامی، مرجان خواجه زاده صفحات 63-69
    سابقه و هدف
    حالت کوما حداقل 3% مراجعات بیماران به بخش اورژانس بیمارستان ها را تشکیل میدهد. اطلاع از علل شایع حالت کوما در هر منطقه میتواند در پیشگیری و درمان آنها موثر باشد. لذا این مطالعه به منظور بررسی علل کاهش هوشیاری و حالت کوما در بیماران مراجعه کننده به بیمارستان آیت الله روحانی بابل انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی بر روی 108 نفر از بیماران با علائم کاهش سطح هوشیاری، مراجعه کننده به اورژانس بیمارستان دانشگاهی آیت الله روحانی شهرستان بابل، در سال 1391-1390 انجام شد. مشخصات دموگرافیک، تشخیص اولیه و درجه کوما ثبت شد و سپس علائم بالینی و علل کاهش هوشیاری مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    از 108 بیمار مورد مطالعه، 54 نفر(50%) زن و همین تعداد مرد بودند. میانگین سنی افراد مورد مطالعه 52/18±81/66 با میانه 72 سال بوده است. شایع ترین علایم بالینی، همی پارزی با 12 مورد (1/11%) و بی اختیاری ادراری 11 مورد (2/10%) بودند. از نظر سابقه بیماری همراه، به ترتیب پرفشاری خون 42 مورد (9/38%)، سکته مغزی 38 مورد (2/35%) و دیابت 37 مورد (3/34%) داشتند. تشخیص نهایی، بیماری های عفونی 23 مورد (3/21%) بیشترین اتیولوژی و بیماری های عروقی مغزی 18 مورد (6/16%) و علل متابولیک 16 مورد (8/14%)، حملات تشنج 12 مورد (1/11%) و مسمومیت ها 10مورد (3/9%) از دیگر علل شایع بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد که شایع ترین علل کاهش هوشیاری، علل عفونی و بیماری های عروقی مغزی و علل متابولیک بوده اند ولی سابقه بیماری های سیستمیک مانند هیپرتانسیون و بیماری های نورولوژیک قبلی بخصوص سکته مغزی در تعداد زیادی از بیماران نیز وجود داشته است.
    کلیدواژگان: کاهش هوشیاری، کوما، سکته مغزی، یبماریهای عفونی، هیپرتانسیون، مسمومیت ها
  • محمدحسن امامیان، حسین ابراهیمی، کامبیر قربانی، مهرداد هنرور، پریسا شیرازی صفحات 70-76
    سابقه و هدف
    سالانه حدود صد هزار نفر از کشور ایران راهی حج تمتع می شوند. در این سفر به دلایل مختلف زمینه انواع بیماری ها و حوادث برای حجاج فراهم است. هر ساله تعداد قابل توجهی از حجاج به انواع بیماری ها و حوادث مبتلا شده و بعضا در بیمارستانهای ایران و عربستان سعودی بستری می شوند. این مطالعه به منظور تبیین راهبردهای ارتقاء سلامت حجاج در حج تمتع انجام گردید.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه کیفی با انجام نمونه گیری هدفمند در حج تمتع سال 1389 با 14 پزشک متخصص مرکز پزشکی حج، 10 پزشک کاروان، مدیر کاروان و سایر عوامل اجرایی مصاحبه انجام شد و با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی، داده های حاصل از مصاحبه های نیمه ساختار یافته فردی و چهره به چهره تحلیل شد.
    یافته ها
    طبقات اصلی این مطالعه «برنامه ریزی دقیق قبل از عزیمت (در ایران)» و «تمهیدات لازم در حین سفر (در عربستان)» تعیین گردید. زیر طبقات این دو طبقه شامل «اقدامات اساسی توسط سازمان حج و زیارت»، «اجرای راهکارهای پیشگیری توسط حجاج» و «بکارگیری ضوابط دقیق تر برای انتخاب عوامل اجرایی» بود.
    نتیجه گیری
    سلامت حجاج ایرانی در حج تمتع هنوز نیاز به توجه و ارتقاء دارد. در این راستا بکارگیری اقداماتی در مراحل مختلف و در همه فرآیندهای این سفر معنوی توصیه می شود که گاها بسیار ساده و قابلیت اجرای بالایی دارند.
    کلیدواژگان: حج تمتع، ایران، ارتقاء سلامت _
|
  • P. Amri Maleh , E. Alijanpour , N. Nikbakhsh , N. Samarghandi , M. Esmaeilnia , S. Khafri Pages 7-13
    Background And Objective
    Effective control of postoperative pain is very important to reduce its complications. This study was performed to compare the efficacy of trans-dermal fentanyl patch and intravenous morphine on postoperative pain of esophageal cancer surgery with trans-hiatal approach.
    Methods
    In this double blind clinical trial study، 57 ASA class I-II patients who scheduled for elective esophageal cancer surgery with trans-hiatal approach were randomly divided into two groups (M=Morphine، F=Fentanyl patch). In a fentanyl group (F)، a TFP (50 µg/h) was placed on chest wall skin one hour before the induction of anesthesia. In M group، morphine 4 mg was administrated at the end of surgery. Pain score، blood pressure، heart rate and respiratory rate in 0-2-4-6 and then every 6 hours for 72 hours after surgery were measured. In both groups 4mg intravenous morphine was administered to the patient if they had pain score (base of visual analogue scale) more than three. Finally، the mean amount of morphine، pain score، the incidence of respiratory depression، changes in blood pressure and heart rate in two groups was compared. (IRCT: 201110107752N1)
    Findings
    The numbers of patients in fentanyl and morphine groups were 29 and 28، respectively. The two groups were similar for age، gender and weight. The efficacy of TFP to reduce pain score after operation was better than the Morphine group (p<0. 001). The mean amount of prescribed morphine in M group was (64±3. 82mg) and in F group (20±5. 63mg) (p<0. 05). The incidence of respiratory depression، blood pressure and heart rate variation was not significant in two groups.
    Conclusion
    This study showed that the transdermal fentanyl patch (TFP) could be an appropriate and effective method to reduce postoperative pain of esophageal cancer surgery with trans-hiatal approach.
    Keywords: Transdermal fentanyl patch, Morphine, Esophagus cancer, Visual analogue scale
  • M. Motallebnejad (Dds , A.A. Moghadamnia , A. Shirzad (Dds Pages 14-20
    Background And Objective
    Oral mucositis is the most common painful complication during and after radiotherapy in head and neck region causing to stop course of radiation frequently. Researchers have been continuously looking for drugs to prevent and treat this complication. However many natural and herbal agents have been suggested, some of which are attractive because of their safety, accessibility and availability. This study reviewed a number of these agents.
    Methods
    Literature search was done in PubMed, Google, Iran Medex, and SID. The MeSH keywords used for the search were oral mucositis, radiotherapy, herbal medicine, propolis, chamomile, honey, aloevera, Glycyrrhizaglabra, calendula officinalis, Chinese herbal drugs limited to the topics and abstracts in English and Persian articles published 1995-2013.
    Findings
    After sifting through the topics and abstracts, eventually 27 articles were selected which were related to the effect of various natural agents on radiation mucositis.
    Conclusion
    According to inadequate evidences about effect of natural agents on oral mucositis, there is not appropriate guideline for management of oral mucositis.
    Keywords: Oral mucositis, Radiotherapy, Natural agents
  • N. Manouchehrian , F. Rahimi Bashar , M. Arab Pages 21-28
    Background And Objective
    Adequate sensory block for cesarean section under spinal anesthesia is T4-T6 that several factors (local anesthetic dose and baricity, position, rate of injection …) correlate with block height. This study was designed to evaluate the efficacy of intrathecal injection rate of bupivacaine 0.5% on sensory and motor block in cesarean section.
    Methods
    After confirmation of Ethic committee in this double blind clinical trial study, 75 term parturients were evaluated. All of patients underwent spinal anesthesia and allocated randomly to 3 groups (n=25) according to intrathecal injection rate of 10 mg bupivacaine 0.5% and 2.5 μg sufentanil and 0.5 ml normal saline in total volume of 3 ml. Patients received intrathecal local anesthetic by injection rate of 1ml/sec or 3ml/3 sec in Fast group, 0.2 ml/sec or 3ml/15 sec in Moderate group and 0.04 ml/sec or 3ml/75 sec in Slow group. Immediately sensory and motor block level were determined every 1 minute by Pinprick and Bromage score respectively. Blood pressure and heart rate was measured regularly, and nausea, vomiting and ephedrine dose was recorded. (IRCT=IRCT2012122210841N2)
    Findings
    Our study demonstrated that sensory level in Fast, Moderate and Slow groups was respectively T4, T5 and T6 that significantly was higher in Fast group. Timing of sensory block in Fast group was 3±0.4 and in Moderate and Slow groups were 4.4±0.7 and 4.2±0.4 minutes respectively (p<0.001). Fast injection of spinal anesthetic significantly increases prevalence of hypotension and reducing time of sensory level to T10 in cesarean delivery (F=114.8±14.4, M=81.6±7 and S=74±18.3 minutes, p<0.001). Incidence of nausea and vomiting in Fast group was 76% and 48% whereas in Moderate was 16% and 8% and in Slow group was 20% and 8% (p<0.001).
    Conclusion
    We concluded that fast intrathecal injection of bupivacaine increases sensory and motor block and hypotension, nausea and vomiting in cesarean section.
    Keywords: Anesthesia, Spinal, Bupivacaine, Cesarean section, Hypotension, Sensory block
  • P. Zamani , S.M. Mousavi , H. Rezai , V. Delphi Pages 29-35
    Background And Objective
    An important factor determining the efficacy of speech therapy for children with severe hearing loss is the type and the method of educating speech and language items. Recently, speech therapists pay more attention to synthetic therapeutic approaches. The aim of this study was to investigate the effect of adding gestures to auditory verbal training (AVT) program in speech therapy for children with severe hearing loss.
    Methods
    This double-blind clinical trial study conducted on 66 children with severe hearing loss (two groups of 33 subjects). For education of 8 Farsi verbs, AVT method plus gestures were offered to study group and control group received just AVT program. Language scores were calculated by Farsi version of Newsha Test before and after intervention and compared in two groups. (IRCT201306027657N2)
    Findings
    In intervention group, receptive score language of simple verbs were 2.52±0.51 and 4.28±0.39 before and after the intervention respectively (p=0.001). In control group, these values were 2.62±0.66 and 3.44±0.61 respectively (p=0.045). There was a significant difference between mean receptive score of the two groups after the intervention (p=0.032). In case group, expressive score language of simple verbs were 1.70±0.47 and 3.21±0.70 before and after the intervention respectively (p=0.001). In control group, these values were 1.62±0.51 and 2.19±0.29 respectively, (p=0.055). There was a significant difference between the two groups after intervention in expressive score (p=0.012).
    Conclusion
    Adding gestures to AVT program significantly changed the expressive score in 2–3 year old children with severe hearing loss. But, both the synthetic approach and the AVT had the same degree of positive effect for education of receptive language of simple verbs for these children.
    Keywords: Severe hearing loss, Simple verb, Gesture, Auditory verbal training program
  • S.E. Hosseini , F. Bastampoor , H. Sadeghi Pages 36-42
    Background And Objective
    Infertility is a major problem in medical science due to low amount of sexual cells. Herbal and chemical medicines are used to treat this disease. Due to the side effects of chemical drugs in treatment of infertility, the aim of this study was to investigate the effect of hydro-alcoholic extract of parsley leaf on testis weight and sexual dynastic cells.
    Methods
    In this experimental study, 50 adult male rats were used. Animals were divided into control, sham and 3 experimental groups receiving 1, 1.5 and 2 g/kg extract of parsley leaf. Prescriptions were performed as gavage for 28 days. At the end of period, the testes were removed and after measuring body weight and testes, sexual dynastic cells were counted.
    Findings
    Results indicated that parsley leaf extract caused a significant increase in body weight of experimental groups receiving minimum dose of 1gr/kg (247.9±11.45) and medium dose of 1.5gr/kg (259.6±8.89) hydro-alcoholic extract of parsley leaf and caused a significant increase in left testis weight in experimental groups receiving medium dose of 1.5g/kg (1.386±0.0581) and maximum dose of 2g/kg (1.320±0.0369) hydro-alcoholic extract of parsley leaf in compared to control group (p≤0.05). Also it caused a significant increase in the number of spermatocytes cells at every three dose, spermatids, sperm and sertoli cells at medium and maximum doses (p≤0.05).
    Conclusion
    Parsley leaf caused an increase in weight and sexual dynastic cells by 5alpha-reductase and aromatase inhibition, reinforcing antioxidant defense and reducing oxidative stresses.
    Keywords: Parsley, Testis, Sexual dynastic cell
  • R. Badalzadeh, A. Abbaszadeh, S. Oryan, F. Heydarzadeh Pages 43-47
    Background And Objective

    Ischemic heart diseases are the leading cause of mortality in modern society and postconditioning is considered as a new therapeutic strategy in cardioprotection against ischemic insults. The purpose of this study was to investigate the effect of ischemic postconditioning on inflammation caused by ischemia-reperfusion myocardium injury in rat.

    Methods

    In this experimental study, 21 male Wistar rats were used and divided into three groups: control, ischemia-reperfusion and postconditioning. After surgery, the hearts of rats were isolated and mounted on a Langendorff apparatus with a constant pressure. In second and third groups, after 15-minutes stabilization period of cardiac function‚ the hearts were exposed to 30-minutes regional ischemia by occlusion of left anterior descending coronary artery and followed by 60-minutes reperfusion. In third group (postconditioning), postconditioning was exerted at the start of reperfusion by applying 3 alternative cycles of 30 seconds reperfusion and ischemia. The resulting supernatants of samples from ischemic zone of left ventricle were used to measure creatine kinase (CK) enzyme as in indicator of damage and inflammatory factors interlukin-6 (IL-6) and tumor necrosis factor (TNF-α) using laboratory kits via ELISA assay.

    Findings

    Ischemia-reperfusion significantly increased the level of myocardial CK enzyme as compared with control group (27±3 vs. 12±4 U/l) (p<0.05). In addition, the levels of inflammatory agents IL-6 and TNF-α were significantly increased in I/R group (p<0.05). Induction of postconditioning significantly reduced the CK level to about 17±3 U/l in third group and significantly decreased the levels of IL-6 and TNF-α as compared with those of I/R group (p<0.05).

    Conclusion

    Postconditioning can protect the heart by preventing the production of inflammatory agents in myocardium, and thereby reduce the reperfusion injury.

    Keywords: Postconditionoing, Inflammation, Reperfusion, Myocardial Ischemia, Cardioprotection
  • A. Soleimani , M. Ale., Rasool Dehkordi , L. Jafarzadeh , S. Ale., Rasool , A. Kazemi Vardanjani Pages 48-54
    Background And Objective
    Early diagnosis of preeclampsia could make early intervention and on time delivery possible and decrease the risk of progressing into severe preeclampsia, pulmonary edema, eclampsia, stroke, and even death. Factor V Leiden (FVL) during pregnancy could lead to placental clotting events and fetal and maternal complications such as preeclampsia and recurrent miscarriage. This study was designed and conducted to investigate the association of FVL deficiency with preeclampsia and eclampsia in pregnant women.
    Methods
    In this case-control study, 142 pregnant women with preeclampsia (since the 20th week of pregnancy onwards) referring Maternal Clinic of Hajar Hospital, Shahrekord were selected as control group after clinical, laboratory examinations and according to specialist viewpoint and 142 pregnant women with normal blood pressure were selected as control group. After obtaining consent and completing relevant questionnaire, 4cc blood was taken from patients and FVL rate was measured. The patients after six months were followed up in view of blood pressure.
    Findings
    The rate of FVL deficiency in the pregnant women with preeclampsia was 5(3.5%) cases while no case was observed in healthy pregnant women group (p=0.03). In case group compared to control group, preeclampsia history contributed to development of current preeclampsia (p=0.001). In addition, in case group the prepregnancy BMI was significantly higher compared to control group (p=0.001).
    Conclusion
    In view of significant difference of FVL deficiency between pregnant women with preeclampsia and healthy women in the region under study, it seems that measurement of this factor help unpleasant complications of vascular disorders derived from this factor deficiency during pregnancy decrease.
    Keywords: Eclampsia_Thrombophilia_Factor V Leiden_Preeclampsia
  • M. Rafraf, S. Nabavi, M.H. Somi, A. Homayouni, Rad, M. Asghari, Jafarabadi Rad Pages 55-62
    Background And Objective

    Probiotics have beneficial effects on the host by improving the intestinal microflora. The role of intestinal microflora in obesity-related disorders such as nonalcoholic fatty liver disease (NAFLD) largely is known. There are evidences for the possible effects of probiotics products in NAFLD. This study aimed to investigate the effects of probiotic yogurt intake compared to conventional yogurt on anthropometric parameters in patients with NAFLD.

    Methods

    In present double-blind randomized controlled clinical trial, 72 NAFLD patients with body mass index (BMI) greater than 25 Kg/m2 were studied. Subjects were randomly allocated to either the intervention or control group (n=36, in each group) and consumed daily 300 g of probiotic yogurt or 300 g of conventional yogurt for 8 week, respectively. Dietary intakes, weight, height and waist circumference were measured at the beginning and end of the study and BMI were calculated. Statistical analysis was performed using SPSS software. Data were analyzed by chi-squared test, independent sample t-tests, analysis of covariance and paired t-tests. (IRCT: 201210313664N8)

    Findings

    In probiotic yogurt group significant reductions were observed in weigh (84.32±13.2 vs. 82.58±13.33 Kg) and BMI (30.1±3.61 vs. 29.48±3.7 Kg/m2; p<0.001 for both). Changes percent in weight and BMI were 1.07% compared with the control group (p<0.004 and p<0.005, respectively). Waist circumference significantly was decreased in both of groups (97.4±8.45 vs. 95.71±8.36 cm in probiotic yogurt group and 98.38±10.58 vs. 97.04±10.56 cm in conventional yogurt group; p<0.002 for both) but these changes were not different between two groups.

    Conclusion

    The result of this study showed that probiotic yogurt consumption lead to reduction of weight and BMI in NAFLD patients and may be useful in weight management in these patients.

    Keywords: Yogurt, Probiotic, Body mass index, Waist circumference, Nonalcoholic fatty liver disease
  • A. Ahmadi Ahangar , P. Saadat , R. Sohrabnejad , S. Khafri , A. Zarghami, M. Khajehzadeh Pages 63-69
    Background And Objective
    Coma state constitutes at least 3% of patients referring to hospital emergency unit. Knowing the common causes of coma in each region can be effective in preventing and treating these cases. The aim of this study was to assess the causes of loss of consciousness and coma state in patients referred to Ayatollah Rouhani hospital in Babol (2011-2012).
    Methods
    This cross-sectional study was conducted on 108 patients with complaint of loss of consciousness presenting to the hospital emergency department of Ayatollah Rouhani hospital in Babol, Iran (2011-2012). Demographic characteristics, primary diagnosis and degree of coma were recorded and then clinical signs and causes of loss of consciousness were surveyed.
    Findings
    Of 108 studied patients, 54 patients (50 %) were women and 54(50 %) were men. The mean age of the study population was 66.81±18.52 with a median of 72 years. Most common clinical signs were hemiparesis in 12(11.1%) and urinary incontinence in 11 cases (10.2%). Regarding the history of comorbid disease, there was hypertension in 42 patients (38.9%), stroke in 38(35.2 %) and diabetes in 37(34.3 %), respectively. In final diagnosis infectious diseases in 23 cases (21.3%) was the most etiology, cerebrovascular disease in 18(16.6%), metabolic causes in 16(14.8%), seizure disorder in 12(11.1%) and intoxication in 10(9.3%) were the other common causes.
    Conclusion
    The results of this study showed that infectious diseases and cerebrovascular disease and metabolic disorders were most common causes of loss of consciousness but history of systemic disorders such as hypertension and previous neurological disease especially ischemic stroke were seen in many cases.
    Keywords: Loss of consciousness, Coma, Cerebrovascular disease stroke, Infection, Hypertension, Intoxications
  • M.H. Emamian , H. Ebrahimi , K. Ghorbani , M. Honarvar , P. Shirazi Pages 70-76
    Background And Objective
    Every year about one hundred thousand of Iranians go to the Hajj. The pilgrims are susceptible to different types of diseases and injuries. However, every year a considerable number of pilgrims diseased with a variety of illnesses and injuries, and sometimes admitted in Iranian or Saudi Arabia hospitals. This study aimed to investigate the strategies to improve the health status of Hajj pilgrims.
    Methods
    In this qualitative study, data collection was done with semi-structured individual interviews and by using purposeful sampling and content analysis. Interviews were performed during the Hajj 2010, with 14 specialist physicians and 10 caravan’s physicians, caravan’s managers and other executive stuffs.
    Findings
    The main strata were "detailed planning before departure (in Iran)" and "necessary arrangements during the trip (in Saudi Arabia)". These strata include three substrata of "substantial measures by Hajj and Pilgrimage Organization", "utilizing prevention strategies by pilgrims" and "precise criteria for selection of executive persons in caravans".
    Conclusion
    The health of Iranian Hajj pilgrims needs more attention and promotion. Preventive measures in all stages of Hajj and its processes are recommended to ensure this promotion. These measures usually are simple and easy to run.
    Keywords: Hajj, Health promotion, Iran