فهرست مطالب

مجله دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال بیست و سوم شماره 2 (پیاپی 63، تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/09/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پریسا صالحی، محمد مهدی رویین پیکر*، مریم داوری، زهرا امامی، هومن ظریف نجفی صفحه 81
    زمینه و هدف
    از آنجایی که اندازه دندان ها در ارتباط با نژاد می باشد، به نظر می رسد اطلاعات آماری اندازه دندان های جامعه ای که در آن درمان های ارتودنسی صورت می گیرد اهمیت بسیاری دارد. هدف از این مطالعه دستیابی به ارتباط بین عرض مزیودیستال 4 دندان اینسایزور و مولار اول دائمی و دندان های کانین و پرمولارهای نروییده در دو فک و ارائه معادلاتی جهت پیشگویی عرض کانین و پرمولارهای نروییده بود.
    روش بررسی
    مطالعه مقطعی حاضر بر روی 715 کست مطالعه قبل از درمان (526 زن و 189 مرد) بیماران مراجعه کننده به بخش ارتودنسی دانشکده دندانپزشکی شیراز و مطب خصوصی ارتودنتیست ها صورت گرفت. بزرگترین عرض مزیودیستال تمامی دندان ها با کولیس دیجیتال با دقت mm 01/0 اندازه گیری گردید و سپس تمامی داده ها توسط نرم افزار SPSS و تست های آماری Pearson Correlation، Independent T-test، Paired samples T- test و Multiple linear regression مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    تخمین های به دست آمده از معادلات پیشنهادی تاناکا-جانسون (0001/0P=) و جدول مایرز (05/0P=) با مجموع عرض مزیودیستال دندانی در جمعیت جنوب ایران تفاوت معنی داری نشان داد. در نتیجه معادلات رگرسیون جدیدی به تفکیک جنس و فک بر اساس عرض دندان های اینسایزور و مولارهای اول هر دو فک ارائه گردید. از میان معادلات رگرسیون پیشنهادی بیشترین ضریب تعیین (r2) متعلق به معادله 12 متغیره است که عرض مزیودیستال کانین و پرمولارهای نروییده فک بالا و پایین را بر اساس عرض مزیودیستال تمامی دندان های اینسایزور و مولارهای اول هر 2 فک پیشگویی می کند. معادله رگرسیون پیشنهادی بر اساس مجموع عرض مزیودیستال تمامی دندان های اینسایزور و مولار اول هر دو فک جهت تخمین کانین و پرمولارهای نروییده فک بالا 227/4x+177/0 Y= و جهت تخمین کانین و پرمولارهای نروییده فک پایین 730/2x+ 188/0Y= بود که نسبت به معادلات به دست آمده بر اساس دندان های ثنایا و مولر اول یک فک و دندان های ثنایا به تنهایی، از ضریب بالاتری برای پیشگویی دندان های رویش نیافته برخوردار بود.
    نتیجه گیری
    تخمین تاناکا- جانسون و جدول پیشنهادی مایرز در جمعیت جنوب ایران Overestimate است. به این علت معادلات رگرسیون جدیدی براساس سایز دندان های ثنایا به تنهایی و دندان های مولر اول و ثنایا با هم به منظور افزایش دقت در آنالیز فضا در هر 2 فک پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: دوره دندانی مختلط، معادله رگرسیون، دیامتر، آنالیز
  • سمانه آقازاده *، حمیدرضا عظیمی لیسار، مهدی آشوری، محمد جواد خرازی فرد صفحه 92
    زمینه و هدف
    مطالعه حاضر جهت ارزیابی تاثیر ماتریکس استخوان دمینرالیزه گاو)زنوگرافت؛ (Demineralized Bone Matrix (DBM) در فرآیند ترمیم نقایص استخوان و مقایسه آن با پودر استخوان دمینرالیزه انسان (DBM انسان: آلوگرفت) که به صورت بالینی مورد استفاده قرار می گیرد، طراحی شده است.
    روش بررسی
    مطالعه بر روی 7 عدد خرگوش نر سفید نژاد نیوزلندی انجام گرفت. در ناحیه درز میانی استخوان پاریتال هر خرگوش، سه نقص استخوانی بای کورتیکال به قطر 8 میلی متر با فرز ترفاین شماره 8 ایجاد شد. نقایص با مواد پیوندی به صورت تصادفی، پر شدند. یکی از نقایص در همه خرگوش ها بدون ماده پیوندی رها شد (به عنوان نقص کنترل). 3 ماه بعد ارزیابی هیستوپاتولوژیک در مورد میزان استخوان سازی انجام گرفت. داده ها با استفاده از تست Friedman مقایسه شدند و هنگامی که P-value کمتر از 05/0 بود، تستWilcoxon (Boneferroni adjusted) برای مقایسه دو به دوی گروه ها به کار گرفته شد.
    یافته ها
    آنالیز آماری نشان داد که اختلاف بین نمونه های گروه محتوی DBM گاو با گروه کنترل (03/0P=) و DBM انسان با گروه کنترل (02/0P=) از جهت آماری معنی دار بود، اما اختلاف بین گروه های DBM گاو و DBM انسان معنی دار نبود (87/0P=).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه ترمیم رضایت بخشی را در نقایص استخوان پاریتال خرگوش که با DBM گاو پر شده بودند، نشان داد. میزان بهبودی در این نقایص با بهبودی نقایص استخوانی پرشده با DBM انسان که به صورت بالینی مورد استفاده قرار می گیرد، قابل مقایسه بود.
    کلیدواژگان: ماتریکس استخوان دمینرالیزه، زنوگرافت، آلوگرافت، خرگوش
  • حمیدرضا رجعتی حقی*، سکینه نیکزاد، عباس آذری، جمال کاشانی صفحه 102
    زمینه و هدف
    در بی دندانی ها بریج با ساپورت ایمپلنت انتخاب اول است. اما محدودیت های آناتومیک و سایر موارد احتمالا شرایطی را ایجاب می کند که ترکیب ایمپلنت و دندان استفاده شود. عدم تشابه جابه جایی (mobility) دندان و ایمپلنت باعث ایجاد اهرم یک طرفه می شود که احتمال شکست یا شل شدن قطعات ایمپلنت را دارد. هدف از این مطالعه ارزیابی تنش اطراف ایمپلنت و دندان در یک بریج سه واحدی فک پایین با دو نوع اتصال دهنده سخت و غیر سخت در پروتز سمان شونده با استفاده از مدل سازی سه بعدی به روش اجزاء محدود بود.
    روش بررسی
    دراین مطالعه با استفاده از روش اجزاء محدود و نرم افزار Solid works چهار مدل سه بعدی در رایانه شبیه سازی شد. مدل ها به شرح زیر می باشد: 1- اتصال سخت بین دندان و ایمپلنت (RCCP) 2- اتصال غیر سخت در مزیال ایمپلنت (NRCCP1) 3- اتصال غیر سخت دیستال دندان پرمولر دوم (NRCCP2) 4- اتصال غیر سخت وسط پونتیک (NRCCP3). پس از اتمام شبیه سازی نمونه ها تحت نیروی N150 عمودی در مرکز سطح اکلوزال روکش ها قرار گرفت.
    یافته ها
    در تمامی مدل ها تنش در ناحیه کرستال ایمپلنت متمرکز بود و الگوی توزیع تنش اطراف دندان متعادل تر از ایمپلنت بود به جز مدل NRCCP2. توزیع تنش در اتصال غیرسخت نامتعادل بود بخصوص مدل NRCCP1. وجود اتصال غیرسخت در طراحی بریج تنش در سوپراستراکچر را افزایش می دهد و به ساختارهای مجاور منتقل می کند.
    نتیجه گیری
    بریج ایمپلنت/دندان بعنوان یک انتخاب ارزشمند مطرح است. در این بریج ها اتصال سخت ارجح است چون پروتز و ایمپلنت دارای انعطاف پذیری ذاتی هستند که اختلاف جابجایی دندان و ایمپلنت را جبران می کند.
    کلیدواژگان: پروتزهای متکی بردندان و ایمپلنت، اجزاء محدود، بیومکانیک، تحلیل تنش، اتصال سخت و غیرسخت
  • روشنک بقایی نایینی، سعید نوکار، هستی برقعی* صفحه 111
    زمینه و هدف
    طرح All-on-4 با ویژگی های منحصر بفرد خود برای بازسازی فک پایین بی دندان مناسب به نظر می رسد. مسلما بررسی چگونگی توزیع تنش و کرنش این طرح، می تواند در کنار مطالعات کلینیکی قدمی در جهت انتخاب طرح درمان مناسب باشد. هدف از این مطالعه تحلیل اجزای محدود، تعیین توزیع تنش و کرنش استخوان اطراف ایمپلنت در طرح All-on-4 در مندبیل بی دندان بود.
    روش بررسی
    مدل سه بعدی فک پایین با استفاده از داده های حاصل از CT-Scan تهیه شد. ایمپلنت 5/13×4 میلی متر Nobel Biocare نیز مدل سازی شد. ایمپلنت های خلفی با زاویه 45 درجه و قدامی ها به صورت عمودی و موازی در فک پایین بی دندان جایگذاری شدند. ایمپلنت ها با بارتیتانیومی و آکریل اسپلینت شدند. نیرو در دو حالت N 178 در قدام و N 300 در اولین مولر سمت چپ اعمال گردید. پس از مش بندی، تعریف خصوصیات مواد و شرایط مرزی، تحلیل توسط نرم افزار ABAQUS انجام گرفت.
    یافته ها
    میزان تنش Von-Mises و کرنش در استخوان اطراف ایمپلنت ها تعیین شد. به هنگام بارگذاری قدامی، حداکثر تنش (MPa 9/38) در اطراف ایمپلنت های قدامی و به هنگام بارگذاری خلفی، حداکثر تنش (MPa 3/77) در اطراف ایمپلنت های خلفی نزدیک به محل اعمال نیرو متمرکز بود. حداکثر کرنش در بارگذاری خلفی، اطراف ایمپلنت نزدیک محل اعمال نیرو و هنگام بارگذاری قدامی اطراف ایمپلنت های خلفی دیده شد.
    نتیجه گیری
    در هنگام بارگذاری خلفی، مقدار قابل توجه کرنش در استخوان اطراف ایمپلنت های خلفی زاویه دار مشاهده شد. در نتیجه در این ناحیه احتمال تحلیل استخوان وجود دارد. این در حالی است که به هنگام بارگذاری قدامی، مقادیر تنش و کرنش بدست آمده مطلوب بود
    کلیدواژگان: ایمپلنت، آنالیز اجزای محدود، توزیع تنش
  • ایوب پهلوان*، یحیی نخجوانی، سارا توسلی حجتی صفحه 120
    زمینه و هدف
    آلودگی رطوبتی و یا بزاقی مینای اچ شده حین کاربرد سیلنت، بیشترین علت شکست درمان ذکر شده است. تعدادی از مطالعات نشان داده اند که عوامل باندینگ هیدروفیل قادرند بعد از آلودگی بزاق به مینا اچ شده باند شوند. در این مطالعه اثر پرایمر بر نفوذ سیلنت در سطح مینا اچ شده با آلودگی و یا بزاق مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    40 دندان انسیزور دائمی کشیده شده و سالم انتخاب شدند و سطح مینایی دندان ها با یک ژل اسید فسفریک به مدت 20 ثانیه اچ شده و به مدت 30 ثانیه با جریان آب شسته و تا رسیدن به سطح گچی خشک شدند. در این مرحله دندان ها به صورت تصادفی به 4 گروه درمانی 10تایی تقسیم شدند:1- سیلنت نوری Deguseal از کارخانه Degussa برروی سطح مینا اچ شده به عنوان گروه کنترل قرار گرفت.
    2- سطح اچ شده با یک لایه بزاق و سپس پرایمر و سیلنت نوری پوشانده شد و پس از 10 ثانیه پرایمر، Scotchbond Multe-Purpose از کارخانه 3M برروی سطح قرار گرفت و با پوار هوا پخش شد، سپس سیلنت نوری بکار رفت.
    3- سطح اچ شده با برس مویی آغشته به آب مرطوب گشته و سپس پرایمر پوشانده شد و سیلنت نوری بکار رفت.
    4- سیلنت روی مینای اچ شده و آلوده به بزاق و رطوبت بکار رفت. سپس کلیه دندان ها طی مراحلی جهت مشاهده توسط SEM آماده شدند. در بزرگنمایی1400 در 4 ناحیه به صورت تصادفی تگ ها شمارش گشتند. تجزیه و تحلیل داده ها توسط آنالیز واریانس یک طرفه انجام شد.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد که پرایمر سبب نفوذ سیلنت در دندان های آلوده به بزاق شد، ولی تگ ها از نظر تعداد و شکل قابل قیاس با گروه شاهد نبودند (001/0P<). در گروهی که پرایمر در سطح مرطوب بکار رفت، تگ ها شکل منظم داشته و از نظر تعداد نیز با گروه شاهد برابری می کردند (05/0P>). درصورت کاربرد سیلنت روی سطح مینای آلوده تگ رزینی تشکیل نشد.
    نتیجه گیری
    کاربرد پرایمر تا حدودی حساسیت سیلنت را به آلودگی بزاق کاهش می دهد ولی تعداد و شکل تگ ها تغییر می یابد و تعداد تگ ها کم می شود. بنابراین هنگامی که ایزولاسیون دقیق امکان پذیر نیست، کاربرد پرایمر تاحدی سودمند است اما ایزولاسیون در مورد سیلنت تراپی تاکید می شود.
    کلیدواژگان: فیشور سیلنت، پرایمر، بزاق، آلودگی، مینا
  • سیامک یعقوبی*، وحید اسماعیلی صفحه 129
    زمینه و هدف
    ناراحتی های اسکلتی عضلانی در حرفه دندانپزشکی به دلیل وضعیت های بدنی نادرست موجب از دست رفتن وقت، هزینه و سلامتی دندانپزشکان می شود. پیشگیری از این مشکلات مستلزم ارزیابی و اصلاح وضعیت های کاری دانشجویان می باشد. این مطالعه با تعیین مشکلات موجود در وضعیت های کاری دانشجویان به وسیله روش (REBA) Rapid Entire Body Assessment، تاثیر آموزش بر بهبودآن را مورد ارزیابی قرار داد..
    روش بررسی
    وضعیت کاری 69 نفر از دانشجویان قبل و بعد از طی دوره آموزشی یک روزه در زمینه «اصول ارگونومیک در دندانپزشکی»به وسیله روش REBA بررسی شد. موارد مورد استفاده در دوره آموزشی بر اساس مطالعات موجود در این زمینه تهیه شد. نمرات حاصل از REBA با نرم افزار SPSS و توسط Paired T-test آنالیز شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که وضعیت های بدن 2/94% از دانشجویان در حین کار در سطح خطر متوسط و بالا بود و نیاز به اصلاح داشت. نمرات REBA افراد بر اساس نوع کار دندنپزشکی معنی دار بود (05/0P<) و افراد بدترین وضعیت کاری را در حین کارهای جراحی، اندو و اطفال دارا بودندد. مقایسه نمراتREBA قبل و بعد از آموزش هر چند از نظر آماری معنی دار بود (05/0P<) ولی تاثیر زیادی در بهبود وضعیت کاری دانشجویان نداشت.
    نتیجه گیری
    وضعیت های بدن دانشجویان نیاز به اصلاح دارد. دوره آموزشی یک روزه اصول ارگونومیک در بهبود وضعیت کاری دانشجویان موثر بوده ولی کافی نیست. جهت بهبود وضعیت بدن در هنگام کار دندانپزشکی نیاز به آموزش بیشتر دانشجویان در این زمینه می باشد.
    کلیدواژگان: دندانپزشکی، REBA، وضعیت بدن، ارگونومی
  • مهرداد پنج نوش، مریم میرزایی*، مجید تاری صفحه 136
    زمینه و هدف
    بررسی رادیوگرافیک قبل از جایگذاری ایمپلنت اغلب با توموگرافی برای مشخص کردن موقعیت ساختار آناتومیک حیاتی و ارزیابی استخوان کامل می شود. هدف از این مطالعه بررسی دقت توموگرافی خطی با استفاده از فیلم و Photostimulable Phosphor Plate جهت ارزیابی کمیت استخوان مندیبل برای استفاده در طرح درمان ایمپلنت بود.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع بررسی روش ها بود. توموگرام هایی از 2 مندیبل خشک انسانی با استفاده از توموگرافی خطی با فیلم وPhotostimulable Phosphor Plate تهیه شد. در هر مندیبل 10 ناحیه انتخاب گردید و با گوتاپرکا علامت گذاری شد. فاصله بین کرست فوقانی تا کانال مندیبل، ارتفاع کلی و پهنای مندیبل در هر توموگرام اندازه گیری شده و همینطور در مقاطع مندیبل نیز اندازه گیری شد. مقادیر حاصل از مقاطع توموگرافیک با اندازه های واقعی فواصل مورد نظر روی مقاطع استخوانی مقایسه شد.
    یافته ها
    با اصلاح مقادیر بدست آمده روی مقاطع توموگرافیک توسط ضریب بزرگنمایی عنوان شده توسط کارخانه سازنده دستگاه، میانگین مطلق اختلاف با واقعیت در توموگرافی خطی با استفاده از فیلم و Photostimulable Phosphor Plate برای تعیین ارتفاع مندیبل به ترتیب 59/0 میلی متر (45/0SD=) و 65/0میلی متر (72/0SD=) و میانگین مطلق اختلاف با واقعیت در توموگرافی خطی با استفاده از فیلم و Photostimulable Phosphor Plate برای تعیین پهنای مندیبل به ترتیب 34/0 میلی متر (33/0SD=) و 31/0 میلی متر (33/0SD=) بود. میانگین مطلق اختلاف با واقعیت در توموگرافی خطی با استفاده از فیلم و Photostimulable Phosphor Plate برای تعیین موقعیت کانال مندیبولار به ترتیب 54/0میلی متر (30/0SD=) و 52/0 میلی متر (56/0SD=) محاسبه شد. در توموگرافی خطی با استفاده از فیلم 100% از اندازه گیری ها جهت تعیین موقعیت کانال، 80% از اندازه های ارتفاع استخوان و 95% از اندازه های پهنای استخوان در محدوده خطای 1± میلی متر واقع شده بودند. در توموگرافی خطی با Photostimulable Phosphor Plate 75% از اندازه گیری ها جهت تعیین موقعیت کانال، 75% از اندازه گیری های ارتفاع استخوان و 95% از اندازه گیری های پهنای استخوان در محدوده خطای 1± میلی متر واقع شده بودند. در تعیین موقعیت کانال مندیبولار و تخمین ارتفاع و پهنای مندیبل بین توموگرافی خطی با استفاده از فیلم و Photostimulable Phosphor Plate اختلاف معنی داری مشاهده نشد (05/0P>).
    نتیجه گیری
    دقت توموگرافی خطی با استفاده از فیلم و Photostimulable Phosphor Plate در اندازه گیری ارتفاع و پهنای مندیبل و تعیین موقعیت کانال مندیبولار در محدوده قابل قبول است.
    کلیدواژگان: توموگرافی، ایمپلنت، مندیبل
  • محمد هاشم حسینی*، جواد چلیپا، مصطفی فاطمی، فاطمه حیدری صفحه 142
    زمینه و هدف
    یکی از اهداف اصلی در درمان ارتودنسی نرمال کردن موقعیت دندان ها در هر سه پلن فضایی است که شامل تمایل محوری صحیح مزیودیستال نیز می باشد. جهت شناخت میزان صحیح این تمایل، در این مطالعه، تمایل محوری مزیودیستال دندان های خلفی در هر چهار نیم فک، در کلاس II اسکلتودنتال بررسی و تغییرات حاصله با افراد کلاس I مقایسه شد.
    روش بررسی
    در این پژوهش، تعداد 78 عدد کلیشه رادیوگرافی پانورامیک متعلق به بایگانی دانشکده دندانپزشکی دانشگاه تهران از افراد دارای اکلوژن کلاس I اسکلتی در محدوده سنی 12-24 سال و 78 عدد کلیشه رادیوگرافی پانورامیک در افراد دارای مال اکلوژن کلاس II اسکلتی در محدوده سنی 12-19 سال انتخاب شد. نمونه های انتخاب شده همه در دوران دندان های دائمی و فاقد Missing، نهفتگی، دندان کشیده شده و کرادینگ خلفی بودند. پس از تعیین رفرنس برای فک بالا (خط واصل تحتانی ترین نقطه ریم اربیت دو طرف) و فک پایین (خط واصل مرکز فورامن منتال چپ و راست)، محور طولی دندان ها تعیین و رسم شد: (در دندان تک ریشه: تصویر کانال ریشه در بلندترین ناحیه، در پره مولرهای بالا: میانگین کانال باکال و پالاتال، درمولرهای پایین: میانگین تصویر کانال مزیال و دیستال و در مولرهای بالا: تصویر کانال پالاتال). میانگین های به دست آمده کلاس I و کلاس II اسکلودنتال با استفاده از آزمون T-test مقایسه شدند.
    یافته ها
    آنالیز آماری مقایسه بین دو گروه اسکلتی کلاس I و کلاس II نشان داد که تفاوت معنی داری (05/0P<) در زاویه قرارگیری دندان ها از بعد مزیودیستالی بین دندان های 15، 16، 17، 25، 26 و 27 در فک بالا در نمونه های کلاس II در مقایسه با همین دندان ها در کلاس I وجود داشت و این زوایا در افراد کلاس II مزیالی تر بود. همچنین در فک پایین زوایای دندان های 36 و 46و 47 نیز در کلاس II اسکلتودنتال نسبت به کلاس I اسکلتودنتال مزیالی تر شدند. دندان های دیگر در مقایسه تفاوت آماری معنی داری را بین دو کلاس فکی نشان ندادند (05/0P>).
    نتیجه گیری
    دندان های پرمولر دوم به بعد در فک بالا در افراد کلاس I نسبت به کلاس I تمایل مزیالی بیشتری دارند. در فک پایین این تمایل تنها در مولرها دیده می شود.
    کلیدواژگان: محوری، اسکلتال، رادیوگرافی پانورامیک
|
  • Salehi P., Roeinpeikar Smm *, Davari M., Emami Z., Zarif Najafi H Page 81
    Background And Aims
    Since there is a relationship between the tooth size and race, it seems that having statistical information about the tooth size in a society in which the orthodontic treatments are done, is very important. The aim of this study was to determine the relationship between the mesiodistal width of permanent incisors and first molars in both jaws with unerrupted permanent canine and premolars. New regression equations for prediction of the sum of mesiodistal width of canine and premolars were established.
    Materials And Methods
    A total of 715 dental casts (526 female, 189 male) were recruited from the department of orthodontics of Shiraz dental school and private offices of orthodontists for this cross sectional study. The greatest mesiodistal widths of all teeth were measured with digital caliper with accuracy of 0.01 mm. All data were analyzed with SPSS software and Pearson Correlation, independent T-test, paired sample T-test and multiple linear regression tests.
    Results
    Tanaka-Johnston equations and Moyer’s prediction tables had significant difference with mesiodistal dental width of south Iranian population, so new regression equations (based on incisors and first molars) for different jaws and sexes were presented in this study for south Iranian population. The best suggested regression is the regression that is based on all maxillary and mandibular incisors and first molars and has 12 variables. The suggested regression for prediction of maxillary canine and premolars based on the summation of mesiodistal width of all incisors and first molars in both jaws was Y=0.177X+4.227 and for prediction of mandibular canine and premolars was Y=0.188X+2.730, which a the greatest in r2 prediction of unerrupted teeth in comparison with the regressions based on incisors alone or incisors and first molars in one jaw.
    Conclusion
    Tanaka-Johnston and Moyer’s prediction tables are overestimated the actual size of south Iranian’s teeth width. So new regression equations based on incisors alone and incisors and first molars are suggested to increase the accuracy of space analysis in both jaws.
    Keywords: Mixed Dentition Analysis, Regression equation, Mesiodistal width
  • S. Aghazadeh *, Hr. Azimi Leysar, M. Ashouri, Mj. Kharazifard Page 92
    Background And Aims
    The present study was designed for evaluation of bovine demineralized bone matrix (DBM) in healing process of bone defects and comparison of bovine DBM (xenograft) and human DBM (allograft) which is used clinically.
    Materials And Methods
    Seven male white New Zealand rabbits were used in this study. The incision was made directly over the midsagital suture of the parietal bone. Then 3 bicortical defects were created with trephine bur No.8 (8mm diameter). The defects were randomly filled with graft materials. One of the defects was left without any graft in all samples (as a control defect). The amount of bone formation was evaluated 3 months after surgery histopathologically. The data were analyzed using Friedman test, and when P-value was less than 0.05, the pair wise group comparison were performed by Wilcoxon (Boneferroni adjusted) test.
    Results
    Statistical analysis showed that there was a significant difference between bovine DBM group with control group (P=0.03). Furthermore, human DBM group was significantly different from control group (P=0.02). However, the difference between bovine DBM group and human DBM group was not statistically significant (P=0.87).
    Conclusion
    The results of this study showed the satisfactory bone healing in rabbit parietal bone defects filled with bovine DBM. The amount of healing in these defects was similar to bone defects which were filled with human DBM that is used clinically.
    Keywords: Demineralized Bone Matrix, Xenograft, Allograft, Rabbit
  • Hr. Rajati Haghi *, S. Nikzad, A. Azari, J. Kashani Page 102
    Background And Aims
    Freestanding fixed partial prosthesis is considered the first choice whenever possible. However, anatomical limitations for implants and other reasons may create situation in which it would be preferable to connect the implants to teeth. A biomechanical dilemma in a tooth/implant-supported system comes from dissimilar mobility. This disparity cause the bridge to function as a cantilever and a series of potential problems such as osseointegration loss, screw loosening arise. The aim of this study was to analyze the tooth-implant supported bridges in rigid/non-rigid connectors in cemented prostheses using finite element stress analysis.
    Materials And Methods
    In this study four three-dimensional models were simulated by use of Solid works software. These models are: 1-RCCP: rigid connector between tooth and implant, 2-NRC CP1: non-rigid connector at mesial side of implant, 3-NRC CP2: non-rigid connector at distal side of second premolar, 4-NRC CP3: non-rigid connector at the middle of pontic, The stress values of four models loaded with vertical forces (150 N) were analyzed.
    Results
    The maximum stress concentration was located at the crestal bone around implant and stress distribution was more balanced around the teeth except in the model of NRCCP2. Stress distribution was imbalanced in non-rigid connection especially in the NRCCP1 model. The presence of non-rigid connector in bridge increases the stress values in suprastructure and transfers to the adjacent structures.
    Conclusion
    The tooth-implant supported prosthesis should be considered as a valuable prosthetic option. It could be suggested that if tooth and implant abutments are to be used together as fixed prostheses supports, rigid connector is the choice because the prosthesis and implant possess the inherent flexibility to accommodate dissimilar mobility characteristics.
    Keywords: Implant, tooth supported prosthesis, Biomechanics, Stress analysis, Finite element, Rigid connection, Non, rigid connection
  • R. Baghai Naini, S. Nokar, Sh. Borghei * Page 111
    Background And Aims
    The All-on-4 design with its significant advantages is an appropriate model in reconstruction of edentulous mandible. Evaluation of stress and strain distribution in this model is necessary for better judgment. The purpose of this FEA study was to measure stress and strain distribution on peri-implant bone in All-on-4 design in edentulous mandible.
    Materials And Methods
    Three dimensional finite element model of human mandible was simulated according to data from CT-Scan of a cadaver. The model of 4×13.5 mm Nobel Biocare implant was simulated. Posterior implants were inserted in 452 inclination and anterior implants were parallel and vertical. Implants were splinted with a titanium bar and an acrylic superstructure was then simulated around the bar. Vertical loads of 178 N and 300 N were applied at incisor and left first molar positions, respectively. After meshing, defining boundary conditions and materials properties, analysis was performed with the aid of ABAQUS.
    Results
    Maximum Von-Mises stress of 38.9 MPa during anterior loading was located in peri-implant bone of anterior implants but maximum strain was observed in peri-implant bone of posterior implants. In posterior loading, maximum stress (77.3 MPa) was in peri-implant bone of posterior implant which was next to the place of load insertion. Maximum strain was found in the same area.
    Conclusion
    During posterior loading, significant amount of strain was observed in peri-implant bone of posterior angulated implant. As a result, there was a possibility of resorption in this area. During anterior loading, detected stress and strain was absolutely favorable.
    Keywords: Implant, Finite element analysis, Stress distribution
  • A. Pahlevan *, Y. Nakhjavani, S. Tavassoli Hojati Page 120
    Background And Aims
    Moisture contamination of etched enamel during application of sealant is the most frequently cited reason for sealant failure. In previous studies, some hydrophilic bonding agents have been shown to bond to etched enamel after salivary contamination. The purpose of this study was to evaluate the enamelsealant interface following the use of primer on the saliva contaminated and/or moist etched enamel.
    Materials And Methods
    40 extracted human incisors were selected. The enamel surfaces were etched for 20 seconds with an acid gel and rinsed for 30 seconds and dried until chalky surface was observed. Teeth were randomly divided into four treatment groups (n=10). Sealant (Deguseal mineral, Degussa) was applied on (1) etched enamel surface as a standard control group, (2) in conjunction with using primer material on moist etched enamel, (3) in conjunction with using primer material on salivary contaminated etched enamel, and (4) on wet contaminated etched enamel surface as a negative control group. Then, the specimens were observed with scanning electron microscopy (SEM) at ×1400 magnification. To evaluate the enamel resin interface, the number of resin tags was counted. Data were analyzed using one-way ANOVA.
    Results
    The results showed that primer used on moist enamel under sealant had no significantly difference in number and shape of tags in comparison with standard group (P>0.05). Application of primer on saliva contaminated enamel surface under sealant significantly reduced the number of tags and changed the shape and pattern of tags (P<0.001). Following application of sealant on contaminated and etched enamel alone, no resin tags formed.
    Conclusion
    Application of primer relatively reduced sensitivity to saliva contamination but the pattern was changed and number of tags reduced. Therefore, primer application might be useful whenever the isolation is not possible. However, it should be emphasized that restrict isolation in sealant therapy is recommended.
    Keywords: Fissure sealant, Primer, Saliva, Contamination, Enamel
  • S. Yaghobee *, V. Esmaeili Page 129
    Background And Aims
    Musculoskeletal disorders in dentists due to abnormal postures may result in economic and health problems. To prevent these problems, the working posture of dental students should be assessed and corrected in dental procedures. This study determine these problems and the effect of training courses on them by Rapid Entire Body Assessment method (REBA).
    Materials And Methods
    The posture of 69 students were assessed by REBA before and after of the “Ergonomic principles in dentistry” course. The subjects which were used in the training course were based on the previous studies on this issue. The REBA scores were assessed by SPSS software using Paired T-test.
    Results
    The results showed that the students’ posture should be corrected. Postures of 94.2% of students were in moderate and high risk level which needed to be corrected. The worst working positions were during surgery, endodontic and pediatric dentistry procedures. Although the REBA scores before and after training course were statistically different (P<0.05), the training did not improve the posture of students remarkably.
    Conclusion
    The students’ working postures should be improved. One-day ergonomic principles course improved the working posture of students but it was not sufficient. More training and instructions are needed to have a good working position in dental procedures.
    Keywords: Dentistry, REBA, Posture, Ergonomics
  • M. Panjnoush, M. Mirzaey*, M. Tari Page 136
    Background And Aims
    Radiographic examination prior to implant placement is often complemented with tomography for location of vital anatomic structures and evaluation of bone volume. The aim of this study was to evaluate the accuracy of Photostimulable Phosphor Plate system with that of conventional film-screen in mandibular pre-implant linear tomography
    Materials And Methods
    In this test evaluation study, tomograms of 2 dry human mandibles were taken using the both film-screen and Photostimulable Phosphor Plate. 10 sites were selected in each mandible and marked with gutta-percha. Distance of superior border to the mandibular canal and the total height and width of mandible were measured on the tomograms and also on the mandibles after sectioning. The radiographic values were compared with real ones.
    Results
    After correction of tomographic values by the magnification factor of the unit, the mean of absolute differences with reality in linear tomography using film-screen and Photostimulable Phosphor Plate for height of mandible were 0.59mm (SD=0.54) and 0.65mm (SD=0.72), respectively. The mean of absolute differences with reality in linear tomography using film-screen and Photostimulable Phosphor Plate for width of mandible were 0.34mm (SD=0.33) and 0.31mm (SD=0.33), respectively. In localization of the mandibular canal, the mean of absolute differences with reality were 0.54mm (SD=0.30) and 0.52mm (SD=0.56) for linear tomography using film-screen and Photostimulable Phosphor Plate, respectively. In linear tomography using film-screen, 100% of measurements for localization of the canal, 80% of height and 95% of width were with in ± 1mm error limits. In linear tomography using Photostimulable Phosphor Plate, 75% of measurements for localization of the canal, 75% of height and 95% of width were within ± 1mm error limits. There was no significant difference between linear tomography using film-screen and Photostimulable Phosphor Plate in localizing the mandibular canal and height and width estimation (P>0.05).
    Conclusion
    The accuracy of linear tomography using film-screen and Photostimulable Phosphor Plate in height and width estimation and localization of the canal is within acceptable limits.
    Keywords: Tomography, Implant, Mandible
  • Smh. Hosseini *, J. Chalipa, Sm. Fatemi, F. Heidari Page 142
    Background And Aims
    The main purpose of orthodontic treatment is normal positioning of teeth in three dimensional plans, including the mesiodistal inclination. In this study, mesiodistal axial inclination of posterior teeth in skeletal class II was evaluated and compared with that of posterior teeth in skeletal class I.
    Materials And Methods
    Seventy-eight panoramic radiographs for subjects between 12 to 24 years old with skeletal class I and 78 panoramic radiographs for subjects between 12 to 19 years old with skeletal class II were selected. All of the subjects were in permanent dentition with no tooth missing, no tooth extraction, no impacted tooth, and no crowding in posterior teeth. Two reference lines were established over each radiograph: the upper one passing through the most inferior point of right and left orbits lower one passing through the right and left mental foramina. After that, the long axis of teeth was traced (the image of root canal in single-rooted teeth, mean image of buccal and palatal canals in upper premolars, mean image of mesial and distal canals in lower molars, and the image of palatal canal in upper molars.). The mean values for two skelotodental classes were analyzed using T-test.
    Results
    The results showed that there was significant difference between (P<0.05) mesiodistal axial inclination of teeth 15, 16, 17, 25, 26, and 27 in upper jaw in skeletal class II compared with that of the same teeth in skeletal class I, which was more mesially in skeletal class II. Mesiodistal axial inclination of teeth 36, 46, and 47 in lower jaw was more mesially in class II compared with that of the same teeth in class I. For other teeth there were no significant differences between two skeletodental classes (P>0.05).
    Conclusion
    The mesiodistal axial inclination of upper molars and second premolars and lower molars in class II was more mesially compared with that of the same teeth in class I.
    Keywords: Axial, Skeletal, Panoramic Radiography