فهرست مطالب

Journal of Dental School
Volume:21 Issue: 3, 2003

  • تاریخ انتشار: 1382/08/15
  • تعداد عناوین: 36
|
  • بررسی وضعیت مرگ برنامه ریزی شده سلولی در بیماری پریودنتیت مزمن و پریودنتیت تهاجمی
    وزیری شهرام، خسروی روزبه، اسلامی بهنام، کریمی شیرین، مشهدی عباس فاطمه صفحه 1
    سابقه و هدف

    مرگ برنامه ریزی شده سلولی (Apoptosis) یک نوع مرگ فیزیولوژیک است. تحقیقات زیادی نشان دهنده اثر این فرایند در پاتوژنز بیماری های پریودنتال بوده اند. اکثر این تحقیقات بر روی پریودنتیت مزمن (Chronic sever Periodontitis) انجام شده اند. هدف ما در این تحقیق بررسی اختصاصی برروی مونونوکلئرهای بافت لثه در بیماری پریودنتیت تهاجمی (Aggressive Periodontitis) بود.

    مواد و روش ها

    مطالعه به روش تجربی - تحلیلی صورت پذیرفت. نمونه ها به سه دسته سالم، پریودنتیت مزمن و پریودنتیت تهاجمی تقسیم شده، در هر کدام از گروه ها 15 نمونه قرار داده شد. نمونه ها پس از فیکس شدن در فرمالین 10 درصد به مدت 24 ساعت در پارافین قرار داده شدند. به وسیله میکروتوم از بلوکهای پارافینی مقطعهای 4 میکرونی تهیه شد. تکنیک بررسی دو آنتی بادی Fas و Bcl-2 به وسیله Immunohistochemistry بررسی شدند. مقطعهای بافتی همچنین با H&E نیز رنگ آمیزی شدند. شمارش سلولها در بافتها به صورت مثبت (بیان گیرنده رنگ گرفته شده در سطح سلول) و منفی (عدم بیان گیرنده رنگ گرفته شده در سطح سلول) ثبت شد و آنالیزهای آماری روی آنها انجام گرفت.

    یافته ها

    بروز گیرنده Fas در بیماری پریودنتیت تهاجمی 69/2±86/3 بود. درصد بروز Bcl-2 در همین دسته بیماری 24/6±57/36 درصد گزارش شد. در بیماری پریودنتیت مزمن این میزان به ترتیب برای گیرنده Fas (17.26±37.73%) و برای Bcl-2 (15.53±68.34) بود. کاهش گیرنده Fas و Bcl-2 در سطح سلولهای منونوکلئر در نمونه های پریودنتیت تهاجمی از نظر آماری تفاوت معنی داری را در مقایسه با نمونه های سالم و پریودنتیت مزمن نشان داد (Mann-whitney Testو P value<0.05).

    نتیجه گیری

    یافته ها بیانگر کاهش چشمگیر بیان گیرنده Fas در سلولهای منونوکلئر در بیماری پریودنتیت تهاجمی بودند، به علاوه این درصد در مورد گیرنده Bcl-2 نیز صادق بود و کمتر از نمونه های سالم و پریودنتیت مزمن بود. بنابراین میتوان این چنین فرض کرد که اختلال در روند مرگ سلولهای منونوکلئر جمله عوامل اصلی در روند پاتوژنز بیماری پریودنتیت تهاجمی است.

  • بررسی تغییرات فرم و اندازه قوس فکی نرمال در نوجوانان گروه سنی 12 تا 16 ساله ایرانی (مطالعه طولی 4 ساله در شهر قزوین)
    نوری مهتاب، پدیسار پرویز، عدالت آزاده، ولی پور بهنام صفحه 2
    سابقه و هدف

    پیش بینی الگوی نرمال رشد طی فرآیند بلوغ از اهمیت ویژه ای برخوردار است. تغییرات اندازه و شکل قوس دندانی بر روی زیبایی دندانها و به خصوص ثبات سیستم دندانی اثر چشمگیری دارد. از آنجایی که تاکنون مطالعه طولی Longitudinal برروی تغییرات قوس دندانی در ایران انجام نشده بود این مطالعه با هدف بررسی تغییرات فرم و اندازه قوس فکی نرمال در نوجوانان 12 تا 16 ساله ایرانی در شهر قزوین طراحی شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه به صورت توصیفی - طولی بر روی 26 نفر از نوجوانان دارای اکلوژن نرمال با متوسط سنی 1±16 سال در پایان آن طراحی شد. این افراد دارای اکلوژن نرمال براساس تعریف Moyers در ابتدای مطالعه بودند. از هر یک از نمونه ها یک مدل دندانی در سال 1377 و دیگری در سال 1381 تهیه شد، مدلها طبق روش استاندارد پروفیت برای تراش دندانی تراش داده شدند. از نمای اکلوزال مدلها دو فتوگرافی با استفاده از دوربین دیجیتال در فاصله 20 سانتیمتری و با زاویه ای عمود بر میدلاین کست در طول زمان تهیه شد. پس از سوپرابمپوزیشن دو منحنی بر روی حداکثر تطابق میدلاین و نقاط وسط لبه اینسایزال دندانهای قدامی، کاسپ کانین و نوک کاسپ مزیال مولر اول تغییرات قوس دندانی در ناحیه عرض و عمق مولر و کانین محاسبه شد. تغیرات شکل قوس و سطح زیر این منحنی نیز محاسبه گردید. سپس میانگین انحراف معیار و فاصله اطمینان 95% برای هر یک از شاخصها در کل نمونه ها و به تفکیک جنس محاسبه و با استفاده از آزمون Paired T-test تغییرات شاخص در طول زمان و با T-test تفاوتها در بین دو جنس محاسبه گردید.

    یافته ها

    بیشترین حد متوسط تغییرات در کل نمونه ها در عمق مولرها در فک بالا به میزان -1.69mm و در فک پایین به میزان -1.29mm بود. در طی چهار سال در کل نمونه ها تغییر معنی دار در شاخصهای عمق و عرض مولر بالا، عمق کانین بالا، عمق کانین و مولر پایین و سطح منحنی فک پایین مشاهده شد. در سال 77 تفاوت در عرض کانین و مولر بالا عمق کانین بالا و سطح زیر منحنی فک بالا و بین دو جنس وجود داشت. در سال 1381 تفاوت در کلیه شاخصها به جز عمق کانین بالا بین دو جنس مشاهده شد که همواره در پسران بزرگتر از دختران بود.

    نتیجه گیری

    پس از گذشت 4 سال قوس دندانی پهن تر و کوتاهتر شده، تغییرات معنی دار بیشتر در جهت کوتاهتر شدن قوس و در جهت ساژیتال میباشند. اختلاف ابعاد قوس با گذشت زمان بین دو جنس بیشتر شده و این ابعاد همواره در پسران بزرگتر میباشد.

  • بررسی تاثیر درمان پریودنتال جراحی بر روی کنترل متابولیک افراد دیابتی نوع 2 و غیر وابسته به انسولین
    مفید رسول، صانعی اشرف سادات، جوادی الهام صفحه 3
    سابقه و هدف

    بیماری دیابت شایعترین بیماری اختلال متابولیسم است. یکی از مشکلات این افراد افزایش شیوع و شدت بیماری پریودنتال میباشد. در رابطه با تاثیر درمان پریودنتال بر کنترل متابولیک دیابت مطالعات متعددی در گذشته صورت گرفته که نتایج متناقضی را بیان داشته اند. هدف از انجام این تحقیق ارزیابی تاثیر درمان پریودنتال جراحی بر کنترل متابولیک افراد دیابتی نوع 2 غیر وابسته به انسولین بوده است.

    مواد و روش ها

    این تحقیق به روش نیمه تجربی و قبل و بعد از درمان بر روی 12 بیمار دیابتی نوع نوع 2 و NIDDM که به پریودنتیت متوسط تا شدید مبتلا بودند صورت گرفت. در ابتدای مطالعه شاخصهای پریودنتال شامل عمق پاکت، حد چسبندگی بالینی، اندکس خونریزی از لثه و اندکس پلاک و نیز شاخصهای آزمایشگاهی شامل گلوکز خون ناشتا (FPG) و HbAlC تعیین و ثبت شدند. سپس درمان پریودنتال شامل: جرمگیری، آموزش بهداشت و جراحی فلپ و پاکسازی مکانیک صورت گرفت. 2 تا 3 ماه بعد از آخرین جراحی مجددا شاخصهای ذکر شده اندازه گیری شده، ثبت گردیدند. یافته ها توسط آزمون آماری Wilcoxon ارزیابی شدند.

    یافته ها

    تمامی شاخصهای پریودنتال کاهش معنی داری یافتند. کاهش HbAlC و FPG کل بیماران از نظر آماری معنی دار نبود. با تقسیم بیماران برحسب میزان HbAlC اولیه ایشان به 2 گروه و (>%7،? 7) مشاهده شد که در گروه HbAlC >%7 به طور معنی داری کاهش یافت اما در گروه دیگر کاهش معنی دار نبود. کاهش FPG در هیچ یک از گروه معنی دار نبود.

    نتیجه گیری

    درمان جراحی پریودنتال سبب بهبود معنی دار شاخصهای پریودنتال در تمام بیماران و نیز کاهش معنی دار HbAlC در افرادی که کنترل متابولیک ضعیفتر دارند (HbAlC >7%) میگردد. لذا لازم است افراد دیابتی علاوه بر معاینات منظم پزشکی از نظر وضعیت دهانی و پریودنتال نیز ارزیابی شوند تا در صورت وجود بیماری، درمان مناسب صورت گیرد.

  • بررسی اثر لیزر پالسی Nd:YAG بر استحکام باند برشی کامپوزیت به عاج
    امیر قاسمی، نازنین حکیم صفحه 4
    سابقه و هدف
    روش های گوناگونی به منظور بهینه کردن خواص کامپوزیتها و نحوه باند آنها با عاج بکار گرفته شده است. در سالهای اخیر محققین تواسته اند با استفاده از انرژی لیزر میزان ریزنشت را در ترمیمهای کامپوزیتی کاهش دهند. با توجه به اهمیت موضوع، این تحقیق با هدف بررسی اثر لیزر Nd:YAG بر استحکام باند برشی کامپوزیت بر عاج پیش درمانی شده در شرایط invitro صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    مطالعه به روش تجربی بر روی 20 دندان پر مولر تازه کشیده شده انسانی صورت گرفت. ابتدا تاج دندانهای تراشیده شده و سطح عاجی موازی افق در آنها تهیه شد. دندانها به طور تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. دندانهای گروه آزمایش تحت تابش لیزر با انرژی 20mJ/pulse قرار گرفتند و دندانهای گروه کنترل دست نخورده باقی ماندند. در مرحله بعد ستونی از کامپوزیت تتریک سرام با باند Syntac در وسط سطح عاجی قرار گرفت و تست استحکام با دستگاه Instron اندازه گیری شد. برای بررسی وضعیت سطح عاج نیز تعداد 6 دندان انتخاب، 3 نمونه از آنها تحت تابش لیزر و 3 نمونه تحت تابش قرار نگرفتند. پس از Fixation،Drying و Coating نمونه ها توسط میکروسکوپ الکترونی مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها توسط آزمون Man-Whitney مورد قضاوت آماری قرار گرفتند.
    یافته ها
    استحکام باند برشی در گروه کنترل Mpa 1.4±2.2 و در گروه آزمایش 7/0±5/2 بدست آمد که تفاوت بین آنها از نظر آماری معنی دار نبود. همچنین مطالعات سطح عاجی از بسته شدن اکثریت توبولهای عاجی به دنبال تابش لیزر حاکی بود.
    نتیجه گیری
    به نظر میرسد استفاده از لیزر پالسی Nd:YAC تغییر محسوسی بر میزان استحکام باند برشی در کامپوزیت تتریک سرام با باند سینتاک نمی گذارند.
  • مقایسه اثرات کلینیکی جایگزین بزاق (بزاق مصنوعی) و ترکیب موسینوژن طبیعی در بیماران با خشکی دهان
    امیر فیاض، مهران زاده عطار صفحه 5
    سابقه و هدف
    خشکی دهان یا به عبارت دیگر کاهش ترشح بزاق یکی از مشکلات اصلی بیماران دیابتیک، بیمارانی که داروهای خاصی را مصرف میکنند و به خصوص بیمارانی که تحت پرتودرمانی ناحیه سر و گردن قرار می گیرند، میباشد. انواع متفاوتی از ترکیبات دارویی و غیردارویی جهت کاهش این علائم پیشنهاد گردیده اند. جانشین بزاق (بزاق مصنوعی) مورد پسند بسیاری از بیماران قرار نگرفته است، در دسترس نبوده و به علاوه گرانقیمت میباشد. هدف از این مطالعه مقایسه تاثیر یک نوع جانشین بزاق محصول کارخانه با عصاره دانه ریحان (ماده موسینوژن طبیعی) با فرمولاسیون خاص در بیماران با مشکل خشکی دهان میباشد.
    مواد و روش ها
    این تحقیق به صورت تجزیه کلینیکی، متقاطع و دوسوکور روی 30 بیمار دچار خشکی دهان صورت گرفت. 24 بیمار تحت پرتودرمانی، 4 بیمار دیابتیک و 2 بیمار مصرف کننده داروهای ایجاد کننده خشکی دهان از دو ترکیب جانشین بزاق و موسینوژن گیاهی، هر کدام به مدت یک هفته در فواصل تقریبی مصرف نمودند. هر کدام از بیماران یک نوع پرسشنامه را در سه زمان متفاوت در خلال مطالعه تکمیل نمودند.
    یافته ها
    در مجموع عملکرد دو ماده دیگر جایگزین بزاق و ترکیب عصاره حاصل از دانه ریحان از نظر بهبود آثار خشکی دهان و اعمال فیزیولوژیک چون تنفس، بلع، جویدن، تکلم، تشخیص طعم غذا و همچنین التهاب و سوزش مخاطب دهان شبیه به هم بوده و اختلاف آماری آنها بسیار ضعیف میباشد.
    نتیجه گیری
    عصاره حاصل از دانه ریحان (ماده موسینوژن طبیعی) میتواند در کاهش علائم حاصل از عارضه خشکی دهان بکار رود.
    کلیدواژگان: خشکی دهان، جایگزین بزاق
  • بررسی تاثیر دستگاه فانکشنال Two Piece Function Corrector نوع Open Bite بر وضعیت دنتواسکتال بیماران Skeletal Class II Open Bite
    محمد فراهانی، لیلا روغنی زاده صفحه 6
    سابقه و هدف
    ناهنجاری Class II open bite اسکلتال، سیر درمان دشواری دارد و در صورت عدم درمان در سنین جهش رشدی، چرخش مندیبل به سمت پایین و عقب همچنان ادامه می یابد. هدف مطالعه حاضر بررسی تغییرات دندانی - استخوانی ناشی از کاربرد دستگاه فانکشنال TPFC open bite type در بیماران مبتلا به ناهنجاری Skeletal class II open bite میباشد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش با روش نیمه تجربی انجام شد و 21 بیمار (با میانگین سنی 8 سال و 8 ماه) مراجعه کنند به مرکز درمانی خصوصی براساس شرایط ورود به طرح با روش غیراحتمالی ساده انتخاب شده، به طور متوسط 12 ماه تحت درمان قرار گرفتند. جهت سنجش اثرات اسکلتال و دندانی دستگاه، از 18 اندازه گیری خطی و زاویه ای سفالومتری های جانبی بیماران، قبل و بعد از درمان استفاده گردید.
    یافته ها
    طی مطالعه زاویه ANB 1.7 درجه کاهش و طول کلی مندیبل 5/5 میلیمتر افزایش نشان داد. زاویه آرتیکولار 3/1 درجه و زاویه Ramal Inclination 1.4 درجه کاهش یافت. فاصله راس کاسپهای مزیالی دندانهای مولر اول بالا و پایین تا پلنهای مورد نظر ثابت ماند.
    نتیجه گیری
    کاربرد دستگاه مورد بحث در بیماران تحت مطالعه جهت تصحیح مشکل Class II از طریق ایجاد تغییرات مطلوب اسکلتال و نیز تغییرات دندانی موثر واقع شد همچنین ناهنجاری Open bite اسکلتال از طریق ممانعت از رویش عمودی دندانهای خلفی کنترل شد.
  • بررسی تاثیر جراحی فلپ پریودنتال یک مرحله ای و مقاسه با نوع چند مرحله ای آن در بهبود شاخصهای کلینیکی در مبتلایان به پریودنتیت مزمن
    علیرضا فتحیه، حمید مقدس، شهرزاد خاطفی صفحه 7
    سابقه و هدف
    اتیولوژی بیماری های پریودنتال به چندین عامل بستگی دارد و موفقیت درمان اساسا به شدت حذف یا کاهش پریودنتوپاتوژنهای اگزوژنوس یا اندوژنوس وابسته میباشد. بیشتر گونه های پریودنتوپاتوژن در چندین ناحیه در حفره دهان شامل مخاط زبان، بزاق، پاکت پریودنتال و سطح سخت داخل دهانی و همچنین نواحی حلقی - دهانی شامل سینوس و لوزه قادر به کولونیزه شدن وجود دارند. همچنین ثابت شده است که عفونت دوباره پاکتهای درمان شده میتواند توسط میکروارگانیسمهای نواحی پاکت درمان نشده ایجاد شود. هدف از این مطالعه ارزیابی اثرات مفید کلینیکال درمان جراحی پریودنتال یک مرحله ای کل دهان در مقابل نوع چند مرحله ای آن در فواصل 3 و 6 ماه بعد از درمان در بیماران مبتلا به پریودنتیت مزمن متوسط تا پیشرفته بود.
    مواد و روش ها
    روش انجام تحقیق به صورت Sequential randomized controlled clinical trial و تکنیک تصادفی شاهددار 5 مرد و 15 زن با میانگین سنی 43 سال به صورت تصادفی در 2 گروه قرار گرفتند. در گروه مورد، جراحی پریودنتال یک مرحله ای در عرض 72 ساعت انجام شد و در گروه شاهد جراحی به صورت چندمرحله ای درعرض 4 هفته متوالی صورت گرفت. عمق پروبینگ، حد چسبندگی کلینیکی، تحلیل لثه، میزان خونریزی پاپیلری و ایندکس لثه در ابتدای درمان و 3 و 6 ماه بعد ثبت شدند، سپس نتایج تحت آنالیز آماری قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان داد که کاهش میانگین عمق پروبینگ و بهبود حد چسبندگی کلینیکی کل دهان در گروه جراحی چند مراحله ای فقط در فواصل ابتدای درمان با ماه سوم از نظر آماری معنی دار بود ولی در گروه جراحی یک مرحله ای در فواصل ابتدای درمان با ماه سوم یا ششم تغییرات از نظر آماری قابل ملاحظه بود و در هیچ کدام از گروه های مورد و شاهد اختلاف بین ماه سوم و ششم از نظر آماری معنی دار نبود. در رابطه با کاهش میانگین عمق پروبینگ و بهبود حد چسبندگی کلینیکی در نواحی جراحی شده هر 2 روش درمان باعث بهبود معنی داری در طول 3 ماه و 6 ماه شدند و این اختلاف مربوط به زمان ابتدای درمان با ماه سوم یا ششم بود و بین ماه سوم یا ششم اختلاف معنی داری یافت نشد. در رابطه با کاهش میانگین عمق پروبینگ و بهبود حد چسبندگی کلینیکی در نواحی جراحی نشده نتایج نشان داد که در گروه جراحی یک مرحله ای، تغییرات شاخصهای کلینیکی در زمان ابتدای درمان با ماه سوم یا ششم معنی دار بود و در گروه جراحی چند مرحله ای میانگین افزایش تحلیل لثه در کل دهان و نواحی جراحی شده در طول سه ماه و شش ماه نسبت به ابتدای درمان از نظر آماری قابل ملاحظه بود ولی در نواحی جراحی نشده در هیچ یک از گروه های مورد و شاهد اختلافی مشاهده شد. هر 2 روش درمان باعث کاهش معنی دار آماری از ایندکس خونریزی پاپیلری و لثه بین زمان ابتدای درمان با ماه های سوم یا ششم شدند ولی بین ماه های سوم و ششم این کاهش از نظر آماری قابل ملاحظه نبود.
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق نشان داد که هر 2 روش جراحی سبب بهبود شرایط پریودنتال می شوند هر چند که روش جراحی یک مرحله ای ثابت بیشتری را در ابقاء شرایط پریودنتال بدست آمده در طول مدت دوره بین 3 ماه و 6 ماه نسبت به روش جراحی چند مرحله ای نشان داد.
  • مقایسه تاثیر و موفقیت تزریق انفیلتره با بلاک در ترمیم دندان E پایین کودکان
    عبدالحمید ظفرمند، پریسا مهراشتیاق، نرجس امیری تهرانی صفحه 8
    سابقه و هدف
    تزریق اولین مرحله درمان در دندانپزشکی کودکان است لذا بیشترین واکنش منفی را در کودکان ایجاد میکند. تزریق مرسوم در بی حسی مولرهای فک پائین، تزریق بلاک است. این تکنیک دارای معایبی مخصوصا در دندانپزشکی کودکان است. از جمله مهمترین آنها استرس بیشتر در هنگام تزریق و ایجاد بی حسی طولانی مدت است که میتواند سبب عوراضی مانند گازگرفتگی زبان و لب و ناراحتی کودک شود. با توجه به این مساله، مقالات جایگزینهای متعددی برای آن پیشنهاد کرده اند. این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر و موفقیت تزریق انفیلتره با بلاک در ترمیم دندان مولر دوم شیری فک پایین کودکان 8-5 ساله انجام پذیرفت.
    مواد و روش ها
    تحقیق از نوع تجربی و به صورت randomized controlled clinical trial انجام پذیرفت. 34 کودک 8-5 سال با همکاری خوب که نیاز به درمان دو طرفه ترمیم آمالگام دندان E دو طرف فک پایین داشتند، انتخاب و درمان ترمیمی در یک طرف با تزریق انفیلتره و در سمت دیگر با تزریق بلاک انجام شد. عکس العمل کودکان حین تهیه حفره براساس مقیاس SEM ارزیابی شد. بر این اساس، حرکات دست و بدن، حرکات چشم، شکایت لفظی و گریه به عنوان 4 منشاء درد ارزیابی و در پایان نتایج دو گروه با هم مقایسه شد.
    یافته ها
    از 34 کودک، هیچکدام در هر دو ترزیق انفیلتره و بلاک حرکات دست و پا و بدن. شکایت لفظی یا گریه ناشی از درد نداشتند. فقط در یک مورد، حرکت چشم در تزریق بالک دیده شد و در انفیلتره در هیچکدام از 34 کودک حرکت چشم نداشت.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که در واکنشهای چهارگانه مورد بررسی هیچگونه تفاوتی بین دو تکنیک فوق وجود نداشت و با توجه به مزایای تزریق انفیلتره میتوان آن را با صددرصد موفقیت جایگزین تکنیک بلاک در ترمیم دندانهای E فک پایین کرد.
  • مقایسه تاثیر فلپ جابجا شونده تاجی با و بدون پیوند بافت همبند در پوشش ریشه
    زهره طبیب زاده، حمید مقدس، سورنا وهبی، ناصر ولایی صفحه 8
    سابقه و هدف
    با توجه به شیوع تحلیل لثه و اهمیت آن از جهت حساسیت در دندان، امکان پوسیدگی و زیبایی، مطالعات متعددی در زمینه روش های مختلف درمانی به منظور پوشش ریشه صورت گرفته است که گاها نتایج متناقض و متفاوتی را گزارش کرده اند. هدف از این مطالعه مقایسه دو روش فلپ جابجا شونده تاجی با پیوند بافت همبند (SeCTG) و بدون پیوند بافت همبند (CAF) در پوشش ریشه در افراد مراجعه کننده به دانشکده دندانپزشکی و درمانگاه های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در سال 1380 و رفع تناقضات در مورد برتری هر یک از دو روش فوق میباشد.
    مواد و روش ها
    تحقیق به روش Sequentional matched randomized clinical trial و Intra individual split mouth برروی 34 دندان دارای تحلیل لثه کلاس I میلر صورت گرفت. برای تمام بیماران فاز یک درمان پریودنتال شامل آموزش بهداشت، جرمگیری و صاف و صیقلی کردن سطح ریشه دندانها در صورت نیاز انجام پذیرفت. دندانها از لحاظ ارتفاع و عرض تحلیل و حد چسبندگی بالینی همسان (match) شده، بعد به صورت تصادفی برای آنها عمل جراحی SaCTG یا CAF انجام گرفت. بیماران به مدت 3 ماه پیگیری (follow) شده، و اثر روش های جراحی برروی شاخصها به کمک پروب ویلیامز، پرگار و کولیس بررسی و نیز سطح آن به روش جدید (برای اولین بار) با استفاده از نرم افزار AutoCad و با استفاده از استنت آکریلی و 5 نقطه حاشیه تحلیل لثه در باکال محاسب گردید. تغییرات هر یک از شاخصهای 5 گانه داخل هر گروه به صورت مقایسه قبل و بعد با آماره Paired T test و بین دو روش جراحی با آماره T Test مورد قضاوت قرار گرفت.
    یافته ها
    تحقیق برروی 7 فرد شامل 2 زن 5 مرد در سنین 25/12±14/43 و روی 34 دندان انجام شد. میزان کاهش ارتفاع تحلیل در روش SeCTG، 1±2.65 میلیمتر (4/61 درصد) و در روش CAF، 0.82±2.62 میلیمتر (6/62 درصد) و میزان کاهش عرض تحلیل در روش SeCTG، 1.47±1.73 میلیمتر (2/36 درصد) و در روش CAF، 2.02±1.92 میلیمتر (8/40 درصد) بود. حد چسبندگی بالینی با روش SeCTG، 0.94±2.24 میلمتر (8/39 درصد) و با روش CAF، 0.97±2.49 (45.9 درصد) بهبود (Gain) یافت. سطح پوشش یافته ریشه در روش SeCTG، 4.99±7.99 و در روش CAF، 7.04±10.44 میلیمتر مربع بود. تمام تغییرات شاخصهای ذکر شده داخل گروه ها (قبل و بعد از عمل جراحی) معنی دار بود ولی تغییرات بین گروه ها (مقایسه دو روش) معنی دار نبود. تنها 6/17 درصد از ریشه دندانها با روش SeCTG و 9/52 درصد از دندانها با روش CAF، بیش از 5/12 میلیمتر (3/2 بیشترین مقدار) پوشش یافتند (P<0.04).
    نتیجه گیری
    هر دو روش جراحی SeCTG و CAF در کاهش ارتفاع و عرض تحلیل و حصول چسبندگی بالینی موثر و مشابه بوده اما با توجه به راحتی بیشتر، صرف زمان، هزینه، درد و ناراحتی کمتر، روش فلپ جابجا شونده تاجی توصیه شده، پیشنهاد می شود تا از روش تعیین سطح به عنوان معیار نتیجه (outcome) و موفقیت درمان استفاده و اعتبار آن ارزیابی شده، حد آستانه (cut off) آن تعیین گردد.
  • بررسی تاثیر رینگ لاینرهای خشک و مرطوب بر تطابق مارجین کراون ریختگی
    ابوالفضل صبوری، مازیار شیخ الاسلامی صفحه 9
    سابقه و هدف
    با توجه به اهمیت تطابق مارجین رستوریشن ریختگی روی دندان تراش خورده و تاثیر روش های سیلندرگذاری بر آن و تناقضاتی که در نتایج تحقیقات وجود دارد، در این تحقیق تاثیر روش سیلندرگذاری یک لایه رینگ لاینر خشک و یک لایه رینگ لاینر رطوب بر مارجینال گپ کستینگهای حال از آنها بررسی شد. این تحقیق با هدف بررسی تاثیر رینگ لاینرهای خشک و مرطوب بر تطابق مارجین کراون ریختگی انجام شد تا روش مناسبتر جهت ساخت کستینگهای مشابه با حداقل مارجینال گپ تعیین شود.
    مواد و روش ها
    تحقیق به روش تجربی صورت گرفت. تعداد 10 الگوی مومی بلافاصله بعد از تصحیح مارجین روی دای فلزی با هر یک از دو روش سیلندرگذاری ذکر شده با استفاده از اینوستمنت (Accufit) phosphate-bonded سیلندرگذاری و با استفاده از آلیاژ (Vera bond) base metalریخته شدند. مارجینال گپ (marginal gap) در هر کستینگ در امتداد چهار نقطه باکال، مزیال، لینگوال و دیستال روی دای در زیر stereoscopic microscope پس از تصویر برداری به وسیله دوربین دیجیتال توسط فرد مطلعی که از روش تحقیق آگاه نبود با استفاده از مقیاس برنامه فتوشاپ برحسب میکرون اندازه گیری شد. از آنالیز واریانس (Univariate ANOVA) در P=0.05 استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین (Mean±SD) مارجینال گپ کستینگهای حاصل از روش یک لایه رینگ لاینر خشک برابر با86±33μm و روش یک لایه رینگ لاینرمرطوب برابر با 32±46μm بود. میانگین مارجینال گپ کستینگهای حال از روش یک لایه رینگ لاینر مرطوب به طور معنی دار آماری (P<0.001) کوچکتر از روش یک لایه رینگ لاینر خشک بود. مارجینال گپ در امتداد نقاط باکال، مزیال، لینگوال و دیستال در هر یک از دو روش سیلندرگذاری اختلاف آماری معنی دار نداشت (P>0.05). پراکندگی و تکرارپذیری نتایج حاصل از دو روش سیلندرگذاری اختلاف آماری معنی دار نداشت (P=0.524).
    نتیجه گیری
    روش یک لایه رینگ لاینر مرطوب نسبت به روش یک لایه رینگ لاینر خشک روش مناسبتر جهت ساخت کستینگهایی با مارجینال گپ قابل قبول از نظر کلینیکی است.
  • مقایسه اثر استامینوفن، آسپرین و ایبوپروفن بر حرکت ارتودنسی و تحلیل ریشه دندان خرگوش
    مسعود سیفی، مهدی روادگر، بهنام اسلامی صفحه 11
    سابقه و هدف
    هدف از این مطالعه بررسی اثر 3 داروی متداول NSAIDs شامل استامینوفن، آسپرین و ایبوبروفن بر حرکت ارتودنسی دندان و تحلیل ریشه در خرگوش بود.
    مواد و روش ها
    مطالعه به روش تجربی و با استفاده از مشاهده و فرم اطلاعاتی به عنوان روش جمع آوری اطلاعات انجام شد. روش نمونه گیری بصورت simple random dampling بود. تعداد 24 عدد خرگوش نر بالغ، از نژاد سفید نیوزیلندی و با وزن 1.35-2.5kg به طور تصادفی به 3 گروه مطالعه و 1 گروه کنترل تقسیم شدند که هر گروه شامل 6 خرگوش بود. تحت بیهوشی NiTi closed coil spring بین دندان انسیزور و مولر اول سمت چپ فک پایین تعبیه شد. این وسیله نیرویی در حد 6 انس را به دندانها وارد می کرد که توسط نیروسنج به هنگام نصب اندازه گیری شد. به گروه استامینوفن روزانه یکبار، 200mg/kg استامینوفن به صورت قرص داده شد. به گروه آسپرین روزانه یکبار 100mg/kg آسپیرین به صورت قرص داده شد. به گروه ایبوبروفن روزانه یکبار، 10mg/kgایبوبروفن و به صورت سوسپانسیون داده شد. به گروه کنترل در طی مدت مطالعه دارویی داده نشد. بعد از 1 ماه خرگوشها Sacrifice شده و حرکت ارتودنسی دندان مولر اول توسط گیجهای مخصوص با دقت 0.05mm اندازه گیری شد. بعد از انجام مراحل هیستولوژیک، مقاطعی (مزیودیستالی) از هر گروه تهیه و مقاطع میانی ریشه برای محاسبه تحلیل ریشه سمت مزیال ریشه مولر اول انتخاب و تحلیل سمت مزیال ریشه دندان مولر اول توسط کامپیوتر محاسبه شد. میانگین میزان حرکت دندان و تحلیل ریشه توسط آنالیز ANOVA مورد بررسی قرار گرفت و برای مقایسه گروه های مختلف از آنالیز Multiple Comparisons استفاده شد.
    یافته ها
    گروه ایبوبروفن و آسپرین تفاوت آماری معنی داری را در حرکت ارتودنسی دندان در مقایسه با گروه کنترل و گروه استامینوفن نشان دادند (P<0.001). گروه آسپرین کمترین میزان تحلیل ریشه را نشان داد که در مقایسه با سایر گروه ها از لحاظ آماری معنی دار بود (P<0.05).
    نتیجه گیری
    استامینوفن اثری روی حرکت ارتودنسی دندان نداشت ولی آسپرین و ایبوبروفن سبب کاهش حرکت ارتودنسی دندان شدند. مصرف آسپرین ممکن است سبب کاهش تحلیل ریشه شود.
  • مقایسه اثر بزاق افراد سالم و مبتلایان به بیماری پریودنتال بر مرگ نوتروفیلها
    ماندانا ستاری، علی رحمانی چراتی، سعید خلیلی صفحه 12
    سابقه و هدف
    درصد قابل توجهی از نوتروفیل های بزاق و شیار لثه دستخوش تغییرات دژنراتیو شده اند که علت و مکانیسم مرگ این سلولها کاملا مشخص نشده است. در برخی تحقیقات، مکانیسم مرگ نوتروفیل ها را به Apoptosis یا مرگ برنامه ریزی شده سلول نسبت داده اند، حال آنکه در تحقیقی دیگر، مکانیسم مرگ را به نکروز نسبت دادند. با توجه به مطالب فوق، هدف از انجام این تحقیق را بر پایه مقایسه اثر بزاق افراد سالم و مبتلا به بیماری های پریودنتال بر مرگ نوتروفیلها بنا نمودیم.
    مواد و روش ها
    روش این مطالعه به صورت تحلیلی (Analyticalو مورد - شاهد (Case-Control) بوده است. برای این منظور، از بین بیماران مراجعه کننده به بخش پریودنتیکس دانشکده دندانپزشکی شهید بهشتی و درمانگاه قاضی طباطبایی و از بین دانشجویان دندانپزشکی در مجموع 45 نمونه بزاق کامل (Whole Saliva) بصورت غیر احتمالی و از افراد در دسترس تهیه شد که نمونه ها مربوط به 15 فرد سالم، 15 فرد مبتلا به ژنژیویت و 15 فرد مبتلا به پریودنتیت مزمن (Chronic Periodontitis) بودند. پس از تهیه رقت 5/0 از نمونه های بزاق، نمونه ها به مدت 30 دقیقه با نوتروفیلهای خون محیطی مربوط به یک فرد سالم مجاور شدند. سپس به رنگ آمیزی با کیت Annexin-V-Flous و مشاهده در زیر میکروسکوپ فلورسانس جهت تعیین درصد سلولهای اپوپتوتیک و سلولهای نکروتیک اقدام شد.
    یافته ها
    میانگین درصد سلولهای زنده در گروه های سالم، مبتلا به ژنژیویت و مبتلا به پریودنتیت مزمن به ترتیب حدود 20/3±93/88، 90/6±13/80 و 32/7±06/77 بود. میانگین درصد سلولهای اپوپتوتیک در گروه های سالم، مبتلا به ژنژیویت و مبتلا به پریودنتیت مزمن به ترتیب حدود 19/3±06/11، 92/6±73/19 و01/7± 22 بود. میانگین درصد سلولهای نکروتیک در گروه های سالم، مبتلا به ژنژیویت و مبتلا به پریودنتیت مزمن به ترتیب حدود 0؛ 51/0±13/0 و60/2±93/0 برآورد شد. با انجام آنالیزهای آماری، اختلافات آماری معنی دار از لحاظ درصد سلولهای زنده و اپوپتوتیک بین سه گروه مورد مطالعه ملاحظه گردید (P=0.000)، اما از نظر درصد سلولهای نکروتیک، به اختلاف آماری معنی دار برخوردار نشد. همچنین مشخص شد که همبستگی های آماری معنی داری نیز بین درصد سلولهای زنده، اپوپتوتیک و نکروتیک با سه گروه مورد مطالعه وجود دارد (به ترتیب P=0.000،P=0.000 و P=0.027).
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های بدست آمده از این تحقیق چنین نتیجه گیری می شود که بزاق کامل افراد مبتلا به ژنژیویت و پریودنتیت مزمن قادر به القای مرگ نوتروفیل ها میباشد و احتمالا با پیشرفت بیماری پریودنتال بر شدت این اثر افزوده میشود.
  • بررسی تاثیر BTDMA و غلظت های گوناگون آن بر استحکام باند برشی یک باند آزمایشی به عاج
    زهرا جابری انصاری، شاهین کسرایی صفحه 13
    هدف
    هدف از این مطالعه بررسی اثر یک مونومر هیدروفیل جدید حاوی دو گروه کربوکسیلیک اسید (BTDMA) بر استحکام باند برشی یک سیستم باندینگ یک جزئی پایه میباشد.
    مواد و روش ها
    روش تحقیق به صورت تجربی و تکنیک جمع آوری اطلاعات مشاهده بود. 90 دندان پرمولار انسانی سالم به 6 گروه تقسیم شدند. در هر گروه سطح صافی از عاج قسمت باکالی هر دندان ایجاد گردیده و با اسید فسفریک 37% به مدت 15 ثانیه اچ گردید. یک سیستم باند پایه تجربی بر اساس حلال استن / الکلی بعنوان پایه تهیه شده و به آن درصدهای وزنی مختلف 5%، 10%، 15% و 30% از مونومر هیدروفیل BTDMA اضافه گردید. تمام سیستم های تجربی با تکنیک باندینگ مرطوب در سطح عاج دمینرالیزه بکار برده شدند.جهت مقایسه و به عنوان کنترل از یک سیستم باند تجاری معتبر [(Single bond) 3M] استفاده گردید. سپس یک استوانه از کامپوزیت Z100 (3M) بقطر3.2mm و ارتفاع 2mm به دندان باند گردید. بعد از یک هفته نگهداری در آب مقطر استحکام باند برشی بوسیله ماشین تست مکانیکی یونیور سال، توسط یک تیغه بفرم چیزل و با سرعت 5/0 میلیمتر در دقیقه اندازه گیری شد. یافته ها با تست ANOVA و تست Tukey آنالیز شدند.
    یافته ها
    استحکام باند برشی در گروه پایه کمترین بوده و با تمام گروه ها اختلاف معنی دار داشت (P<0.05). اضافه نمودن مونومر BTDMA سبب افزایش استحکام باند برشی نسبت به گروه Base شده بود. گروه %15 BTDMA با بیشترین میانگین استحکام باند، با تمام گروه ها به غیر از گروه 10% BTDMA اختلاف معنی داری را نشان می داد (P < 0.05). لازم به ذکر است که با افزایش میزان مونومر BTDMA به 20% وزنی، میزان استحکام باند برشی نسبت به گروه 15% BTDMA کاهش یافت (P<0.05).
    نتیجه گیری
    افزودن درصد معینی از مونومر BTDMA به سیستم پایه باندینگ سبب افزایش استحکام باند برشی به عاج می گردد.
  • بررسی وضعیت اکلوژن در کودکان 5-3 ساله مهدکودکهای شهر تهران در سال 1381
    مینا بی ریا، غلام رضا اسلامی امیرآبادی، مونا رحمانی صفحه 14
    سابقه و هدف
    مشخصات اکلوژن سیستم دندانی شیری در بین جمعیتهای مختلف وضعیت متفاوتی را نشان می دهد و آمارهای متفاوتی از وضعیت اکلوژن دندانهای شیری در جوامع مختلف گزارش شده است. هدف از انجام این تحقیق بررسی وضعیت اکلوژن دندانهای شیری در کودکان 3 تا 5 ساله مهد کودکهای شهر تهران در سال 1381 و مقایسه این روابط به تفکیک سن و جنس میباشد.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق که از نوع توصیفی و مقطعی میباشد. 811 کودک 3 تا 5 ساله از مهد کودکهای شهر تهران با روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند و پس از معاینه تحت نور اتاق و در وضعیت CO روابط اکلوژنی آنها نظیر رابطه مولرهای دوم شیری، رابطه کانین های شیری، اوربایت، اورجت و... مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    فراوانی نسبی رابطهFTP (Flush Terminal Plane) در جمعیت مورد بررسی 4/55%، MS (Mesial Step) 36.8% و DS (Distal Step) 7.8%، رابطه C1 I کانین ها 77.3%، C1 II 13.3%و C1 III 9.4% بدست آمد. در 7/78% افراد اوربایت نرمال و در1/79% اورجت نرمال مشاهده شد. شیوع کرادینگ در فک پایین 9/9% و در فک بالا 2/1% بدست آمد فضای اولیه در فک بالا بصورت یکطرفه بطور معنی داری در پسران بیشتر از دختران دیده شد (P=0.024).در 38% افراد بین همه دندانهای ثنایا فضا وجود داشت و در 5/14% موارد بین ثنایاها فضا وجود نداشت. فراوانی کراس بایت قدامی 3/3% و کراس بایت خلفی 5.7%بدست آمد. در 9 نفر اینفرااکلوژن و در 4 نفر دندان دوتایی و در 3/12% افراد نیز انحراف خط میانی دندانی مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    در مجموع به نظر میرسد که فراوانی مشخصات ویژه اکلوژنی در بین جمعیتهای مختلف متفاوت میباشد و علت این اختلافات را میتوان به عواملی نظیر نوع مطالعه، تعداد نمونه ها، معیارهای مورد استفاده در حین معاینه، نژاد، رژیم غذایی و غیره نسبت داد.
  • بررسی تیتر anti-HBs در دانشجویان دندانپزشکی واکسینه دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در سال 1381
    مریم بهاروند، زهرا آیرملو صفحه 15
    سابقه و هدف
    با توجه به اهمیت ویروس هپاتیت B که عامل اتیولوژیک هپاتیت سرمی میباشد و توسط هرگونه ترشحات انسانی منتقل می شود و با توجه به اینکه مقادیر جزیی ویروس باعث انتقال بیماری است، لذا این مطالعه با هدف اندازه گیری تیتر anti-HBs در دانشجویان دندانپزشکی واکسینه به منظور ارزیابی میزان تاثیر واکسن و عوامل موثر بر آن انجام شد.
    مواد و روش ها
    روش مطالعه از نوع مشاهده ای توصیفی و تکنیک مطالعه با ارائه پرسشنامه و آزمایشهای سرولوژی بود. در پرسشنامه ها سوالاتی از قبیل مشخصات فردی، سابقه پزشکی، سابقه دارویی، کیفیت، کمیت و زمان واکسیناسیون مورد بررسی قرار گرفته بود. پس از تکمیل پرسشنامه ها از 150 فرد واجد شرایط نمونه خونی برای انجام آزمایشهای HBs Ag، anti-HBs، anti-HBc از طریق ELISA، گرفته شد. افرادی که از لحاظ مارکر HBsAg و anti-HBc مثبت بودند از مطالعه خارج شدند و مطالعه بر روی 143 نفر صورت پذیرفت. سپس وضعیت تیتر anti-HBs به سه صورت: تیتر anti-HBs<10 (منفی)، تیتر anti-HBs مابین 10 تا 100 (مثبت خوب) و تیتر anti-HBs>100 (مثبت عالی) با متغیرهای از قبیل سن، جنس، تعداد دوز واکسن و زمان سپری شده از آخرین واکسیناسیون، بررسی شد که درنهایت اطلاعات جمع آوری شده با مدل آماری Logistic Regression مورد آنالیز آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که در هیچکدام از موارد رابطه آماری معنی داری (P-value<0.05) بین وضعیت تیتر anti-HBs با متغیرهای سن، جنس، تعداد دوز واکسن و زمان سپری شده از آخرین واکسیناسیون وجود ندارد.
    نتیجه گیری
    2/97% از افراد مورد مطالعه از نظر مارکر anti-HBs مثبت بودند که از این میان 2/18% پاسخ دهنده خوب و 79% پاسخ دهنده عالی بودند. بهتر است در مورد افرادی که در گروه پاسخ دهنده خوب هستند (تیتر anti-HBs<100) و جز گروه های High-risk جامعه به شمار می آیند دوز یادآور تجویز گردد.
  • بررسی آزمایشگاهی میزان جذب فلوراید در مینا متعاقب مصرف دهانشویه مدارس کشور و مقایسه آن با دهانشویه NaFRINSE
    قاسم انصاری، علیرضا صدر صفحه 16
    هدف
    این مطالعه با هدف بررسی میزان جذب فلوراید در مینای سالم متعاقب مصرف دهانشویه سدیم فلوراید مدارس کشور ارزیابی شد و مقدار آن با دهانشویه خارجی NaFRINSE (مورد تایید ADA) بصورت آزمایشگاهی مقایسه گردید.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع تجربی دارای گروه های کنترل و آزمایش بود. 30 دندان پرمولر اول سالم که به منظور ارتودنسی کشیده شده بودند به صورت تصادفی به دو گروه پانزده تائی و هر دندان نیز به دو نیمه مزیالی و دیستالی (یک نیمه کنترل و دیگری آزمایش) تقسیم شدند. سطح معینی به صورت نیمدایره روی سطح مینای هر نیمه آزمایش به مدت 30 دقیقه در معرض یکی از دهانشویه ها قرار گرفت و سپس با کاربرد روش Acid Etch Enamel Biopsy در دو عمق از همه نیمه ها نمونه برداری شد. محتوای فلوراید جهت بررسی میزان جذب آن و کلسیم جهت تعیین عمق نمونه برداری در همه نمونه ها اندازه گیری شد.
    یافته ها
    پس از انجام محاسبات و آنالیز آماری به روش Repeated Measure مشخص گردید در هر دو دهانشویه در دو عمق، فلوراید جذب مینایی داشته که بطور متوسط در دهانشویه ایرانی برای عمق اول و دوم به ترتیب 55/594 و33/463 و به همین ترتیب در دهانشویه خارجی برابر 41/781 و 73/488 ppm بود میزان این جذب بین دو دهانشویه از لحاظ آماری اختلاف معنی داری ندارد (P<0.05).
    نتیجه گیری
    دهانشویه تولید شده در ایران همانند مشابه خارجی آن قابلیت افزایش دادن فلوراید مینای دندان را دارد و مصرف آن میتواند به صورت هفتگی به عنوان مکمل برنامه روزانه مسواک زدن خصوصا در مناطقی که ابتلا به پوسیدگی در آنها شیوع بالایی دارد توصیه گردد.
  • بررسی تاثیر نوع کامپوزیتهای دندانی در میزان ریزنشت ترمیم های C1 II
    رویا امینیان رویا، سودابه کیمیایی، امیر قاسمی، احمد نجفی صفحه 17
    سابقه و هدف
    یکی از معایب کامپوزیتهای دندانی، انقباض پلی مریزاسیون و ریزنشت ناشی از آنها میباشد. گزارشات حاکی از این مساله هستند که پوسیدگی ثانویه ناشی از ریزنشت عامل اصلی شکست ترمیم های کامپوزیتی خلفی در بیش از 65% موارد است. در مورد کاهش ریزنشت کامپوزیتها مقالات و راه حلهای فراوانی ارائه شده است با این حال هنوز اتفاق نظر دقیقی در این رابطه بدست نیامده است. هدف از این تحقیق، بررسی اثر نوع کامپوزیتهای دندانی بر میزان ریزنشت ترمیم های C1 II در شرایط in vitro بود.
    مواد و روش ها
    روش تحقیق به صورت تجربی و تکنیک آن مشاهده بود. در دو سطح پروگزیمالی 24 دندان پر مولر سالم انسانی حفره های C1 II تهیه و به صورت تصادفی به 3 گروه (8 دندان، 15 حفره در هر گروه) تقسیم شدند. گروه اول با استفاده از کامپوزیت کندانس شونده، گروه دوم با استفاده از کامپوزیت flowable و کامپوزیت کندانس شونده و گروه سوم با استفاده از کامپوزیت سلف کیور و کامپوزیت کندانس شونده ترمیم گردیدند. بعد از ترموسایکلینگ (1000 بار، 5 درجه سانتیگراد و 55 درجه سانتیگراد) و استفاده از تکنیک نفوذ رنگ (فوشین بازی 2%) دندانها برش داده شده و با درجه بندی 5 تایی ریزنشت زیر استریومیکروسکوپ (بزرگنمایی 16X) بررسی شدند.
    یافته ها
    با استفاده از آنالیز آماری Kruskal - Wallis بین میزان ریزنشت گروه اول، دوم و سوم تفاوت آماری معنی داری مشاهده نگردید (P>0.05).
    نتیجه گیری
    میزان ریزنشت تفاوت آماری معنی داری بین گروه کامپوزیت کندانس شونده به تنهایی و همراه با کامپوزیت سلف کیور یا flowable نداشت.
  • بررسی روش های مختلف Debonding بر ابعاد براکتهای ارتودنسی
    لادن اسلامیان، بهنام اسلامی، پژمان هادی صادق صفحه 18
    هدف
    هدف از این تحقیق تعیین اثر سه روش مختلف Debonding بر بیس و ابعاد Wing های براکتهای فلزی سه شرکت معتبر تولید کننده براکت میباشد.
    مواد و روش ها
    تحقیق به روش تجربی صورت گرفت. تعداد 108 براکت استاندارد Edgewise، با slot 0.022 اینچ، بطور مساوی از سه شرکت (AO) American Orthodontics، 3M Unitek و Dentaurum بر روی دندانهای پرمولر بالا و پایین که به جهت درمان ارتودنسی extract شده بودند، در گچ استون قرار داده شدند. در Slot نیمی از براکتها وایر روند 018/0 (به جهت ایجاد تشابه با مراحل پایانی درمان ارتودنسی) بوسیله Elastomeric module قرار داده شد. دندانها در آب 37 درجه سانتیگراد قرار داده شده و پس از 48 ساعت با سه روش جداسازی، براکتها در جهت مزیودیستالی، در جهت اکلوزوجینجیوالی و با اعمال نیرو بر یک wing از دندانها جدا گردیدند. برای اندازه گیری ابعاد براکتها قبل و بعد از جداسازی از استریومیکروسکوپ Olympus با بزرگنمایی 20 × و نرم افزار Adobe photoshop کمک گرفته شد. تغییرات براکتها بطور ماکروسکوپیک و میکروسکوپیک (عرض slot، عمق slot و عرض براکت) مورد بررسی قرار گرفتند. داده های بدست آمده با استفاده از آنالیز واریانس Multifactorial مورد قضاوت قرار گرفتند. در صورت مشاهده اختلاف آزمون LSD انجام شد.
    یافته ها
    روش جدا کردن براکت از ناحیه بیس برای براکتهای مش دار شرکتهای AO و Dentaurum نسبتا آسیب زا بوده (21%) و تغییرات ایجاد شده در بیس، با چشم غیر مسلح قابل تشخیص بودند. میانگین عرض slot براکتها پس از جدا کردن از لحاظ کلینیکی افزایش قابل ملاحظه ای پیدا نکرد. در این میان براکتهای شرکت Dentaurum از دو شرکت دیگر بیشتر دچار تغییر شدند (P<0.01). البته این تغییرات همراه با افزایش عرض slot طی recycling باعث کاهش در Torque موثر براکتها (بین 14-0 درجه) خواهد شد. میانگین عرض براکتها نیز از نظر کلینیکی به میزان غیر قابل ملاحظه ای پس از جداسازی، کاهش یافته و این کاهش در براکتهای شرکت Dentaurum از دو شرکت دیگر بیشتر بوده (P < 0.01). بعلاوه روش های جداسازی نیز در این مورد بر تنوع براکتها اثر داشته (P < 0.001) بطوریکه براکتهای شرکت Dentaurum با روش جداسازی اکلوزوجینجیوالی بیشترین کاهش را در عرض خود نشان دادند. وجود سیم 018/0 اینچ روند در slot براکتها هنگام جداسازی نیز تاثیری بر تغییرات ایجاد شده در ابعاد براکت در هیچیک از شرکتها و روش های جداسازی مختلف نداشت.
    نتیجه گیری
    برای براکتهای مش دار شرکتهای AO و Dentaurum روش های جداسازی براکت از wing مناسبتر بوده و در این میان روش اعمال نیروی 45 درجه در جهت اکلوزوجینجیوالی با تکیه بر سطح اکلوزالی دندان بهترین روش میباشد. برای براکتهای Integral شرکت 3M Unitek روش جدا کردن براکت از بیس مطمئن ترین روش میباشد. در ضمن استفاده از پلایر LODI نیز برای براکتهای هر سه شرکت روش بسیار مناسبی میباشد.
  • بررسی ارزش تشخیصی فلوسیتومتری در ردیابی اسکواموس سل کارسینومای دهان با استفاده از بزاق
    بهنام اسلامی، محمد مشرف، کتایون علی محمدکلهری، کاوه علومی صفحه 19
    سابقه و هدف

    کارسینوم سلول سنگفرشی شایعترین بدخیمی ناحیه دهان و حلق است که بیش از 90 درصد از کل بدخیمی های این ناحیه را تشکیل میدهد. بقا 5 ساله بیماران در این سرطان بطور کلی حدود 50 درصد گزارش شده است. جهت تشخیص، screening و پروگنوز این سرطان روش های متفاوتی توسط محققین ارائه شده است. برخی از محققین وضعیت پلوئیدی DNA هسته ای را در ارتباط با میزان بقا و پروگنوز تومور دخیل دانسته اند ولی در ارتباط با screening و detection تومور تحقیقی در این رابطه صورت نگرفته است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه به روش تجربی - تحلیلی و جهت ارزیابی قدرت تشخیصی فلوسیتومتری (FCM) بزاق در تشخیص زود هنگام کارسینوم سلول سنگفرشی دهان طرح ریزی شد. به این جهت تعداد 20 بیمار دچار کارسینوم اولیه سلول سنگفرشی دهان و 30 فرد سالم (شاهد) که از نظر مهمترین عوامل خطر این کارسینوم (شامل سن، جنس و مصرف سیگار و الکل) با بیماران match بودند تحت بررسی قرار گرفتند. فلوسیتومتری با استفاده از بزاق این افراد انجام شد و نتایج آن با یافته های هیستولوژیک، به عنوان استاندارد طلایی مقایسه شد.

    یافته ها

    در بین بیماران 17 مورد آناپلوئیدی، 1 مورد تتراپلوئیدی و 2 مورد دیپلوئیدی دیده شد ولی در میان افراد شاهد تنها 2 مورد آناپلوئیدی وجود داشت. میزان موارد غیر دیپلوئید در بین دو گروه از لحاظ آماری متفاوت بود (90 درصد در مقابل 7/6 درصد، P<0.0001). میانگین کسر فاز S در بین بیماران 4/26 درصد و در بین افراد شاهد 5/15 درصد بود (P<0.05). متوسط اندکس DNA در بیماران 40/1 (از 1.00 تا 71/2) محاسبه شد.

    نتیجه گیری

    حساسیت فلوسیتومتری 90 درصد و ویژگی آن3/93 بود و صحت تشخیصی تست 92 درصد بدست آمد و از این تست میتوان به عنوان یک تست تشخیصی برای کمک به پاتولوژی در این بیماران استفاده کرد.

  • مقایسه واکنش بافتی دو ماده (MTA (Prooroot و Root MTA در بافت همبند RAT
    بهنام اسلامی، ایمان بلورچی، ماندانا ستاری، محمد اثنی عشری صفحه 20
    سابقه و هدف
    در حین درمانهای اندودانتیکس با مواردی مانند اپکس باز، تحلیل ریشه، جراحی پری رادیکولار، پرفوریشنها، پالپوتومی و پوشش مستقیم پالپ (DPC) مواجه می شویم. امروزه ماده MTA (Trioxide Aggregate Mineral) جهت درمان این موارد بکار رفته و نتایج بسیار خوبی هم بدست آمده است ولی این ماده گران بوده و بایستی خارج از کشور تهیه شود. اخیرا ماده مشابه ایرانی آن در تبریز ساخته و به بازار ارایه شده است که نسبتا ارزان و در دسترس میباشد. هدف از این مطالعه بررسی و مقایسه واکنش نسجی دو ماده MTA (Proroot) و مشابه ایرانی آن Root MTA بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه بر روی 45 Rat آلبینه نر و بالغ انجام گرفت. روش مطالعه تجربی و تکنیک اجرای آن مشاهده و تکمیل پرسشنامه بود. مواد مورد مطالعه داخل تیوبهایی از جنس پلی اتیلن قرار گرفته سپس در زیر پوست Rat ها در نواحی کتف و سرین قرار داده شدند. جهت گروه کنترل از همین تیوبها بصورت خالی استفاده گردید. Rat ها در سه گروه 15 تایی پس از سه روز، یک هفته و یک ماه قربانی شدند و نمونه ها بصورت Enblock برداشته شدند و از نظر گرید التهابی، نوع سلولهای التهابی، وجود ژانت سل و تشکیل کپسول فیبروز مورد بررسی هیستوپاتولوژیک قرار گرفتند.
    یافته ها
    یافته ها نشان دادند که MTA (Proroot) تحمل بافتی بهتری نسبت بهRoot MTA (ساخت ایران) دارد، ولی تفاوت این دو از نظر آماری معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    بنابراین با توجه به خصوصیات نزدیک Root MTA به MTA (Proroot) در صورت تایید سایر آزمایشات، Root MTA میتواند بعنوان جایگزین MTA مورد استفاده قرار گیرد.
  • بررسی کلیدهای اکلوژن نرمال در افراد 14 تا 18 ساله شهر اصفهان در سال 1374
    امیر محمدی صفحه 21
    زمینه و هدف
    رسیدن به شش کلید اکلوژن نرمال Andrews جز اهداف درمانی هر ارتودنتیستی می باشد. تحقیق حاضر با هدف بررسی کلید های اکلوژن بر روی کست های دندانی 40 نفر با اکلوژن نرمال صورت پذیرفت.
    مواد و روش ها
    در این بررسی توصیفی و مقطعی رابطه مولری، وجود فضا بین دندانها و وجود چرخش دندانی مورد ارزیابی قرار گرفت و عمق curve of spee، زوایای angulation و inclination دندانها اندازه گیری گردید.
    یافته ها
    نتایج این بررسی نشان دادند، ضمن اینکه کلیدهای اکلوژن نرمال Andrews در نمونه های مورد بررسی در این تحقیق وجود دارد، اما اختلاف هایی مشاهده می شود که عبارتند از: 1 میانگین زوایای angulation و inclination تاج بعضی از دندانها مشابه نمونه های Andrews نبوده و این اختلاف از نظر آماری ارزشمند می باشد 2 curve of spee کاملا صاف در هیچ یک از نمونه های تحقیق حاضر مشاهده نگردید (5/0 تا 5/2 میلیمتر) 3 در بعضی از این نمونه ها مختصری فضا (کمتر از 5/0 میلیمتر) در دیستال دندان کانین فک پایین و یا مزیال دندان کانین فک بالا وجود داشت.
    نتیجه گیری
    اختلاف های مشاهده شده بین نتایج بررسی حاضر و مطالعه Andrews می تواند بخاطر تفاوت نژادی دو گروه مورد بررسی باشد.
    کلیدواژگان: کلیدهای اکلوژن نرمال، Angulation، Inclination، curve of spee
  • بررسی کلنیکی میزان موفقیت دو ماده رتروفیل MTA و آمالگام
    پری قاضیانی، حسام الدین صفایی صفحه 22
    سابقه و هدف
    استفاده از یک ماده رتروفیل به منظور سیل آپیکالی در بالا بردن درصد موفقیت جراحی های اندودنتیکس امری ضروری می باشد. تحقیقات نشان داده اند که هیچکدام از موارد موجود خواص یک ماده ایده آل جهت رتروفیل را دارا نمی باشند. آمالگام سالیان متوالی بعنوان یک ماده رتروفیل قابل قبول مورد استفاده بوده است. در حال حاضر ماده MTA بعنوان رتروفیل پیشنهاد شده است و مطالعات مختلف برتری آن را بر آمالگام نشان داده است. تاکنون هیچگونه مطالعه انسانی در مورد MTA گزارش نشده است. این تحقیق با هدف مقایسه میزان موفقیت کلینیکی و رادیوگرافیک دو ماده رتروفیل آمالگام و MTA صورت پذیرفت.
    مواد و روش ها
    به منظور مقایسه میزان موفقیت کلینیکی و رادیوگرافیک دو ماده رتروفیل آمالگام و MTA از بیمارانی که طی سه سال متوالی در بخش اندودنتیکس دانشکده دندانپزشکی مشهد جراحی ریشه شده بودند دعوت بعمل آمد و در نهایت 56 بیمار (72 ریشه) مراجعه نموده و مورد مطالعه و بررسی قرار گرفتند. از این تعداد 51 ریشه و رتروفیل آمالگام و 21 ریشه و رتروفیل MTA داشتند. در هر دو گروه یک مورد کشیدن دندان بعلت درد و تورم شدید مشاهده شد.
    یافته ها
    با توجه به معیارهای در نظر گرفته شده کلینیکی و رادیوگرافیک در گروه رتروفیل شده با آمالگام 43 ریشه (3/84%) و در گروه رتروفیل شده با MTA 15 ریشه (4/71%) موفقیت مشاهده شدند و عدم موفقی در گروه رتروفیل شده با آمالگام در 3 ریشه (9/5%) و در گروه رتروفیل شده با MTA در 3 ریشه (3/14%)، موارد نامطمئن در گروه رتروفیل شده با آمالگام در 5 ریشه (9.8%) و در گروه رتروفیل شده با MTA در 3 ریشه (14.3%) مشاهده شد. تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از تست chi-square نشان داد که از نظر موفقیت کلینیکی و رادیوگرافیک میان دو گروه اختلاف معنی داری وجود نداشت (P>0.05).
    نتیجه گیری
    اگرچه تحقیقات چند سال اخیر که بصورت Invitro و یا مطالعه حیوانی بوده است به برتری MTA نسبت به آمالگام بعنوان یک ماده رتروفیل گواهی می دهند ولی با توجه به تحقیق انسانی حاضر و درصد موفقیت بالای آمالگام نسبت به موادی که تاکنون جهت رتروفیل بکار برده شده اند، به مطالعات گسترده تر و با نمونه های بیشتر نیاز می باشد تا بتوان دو ماده را با یکدیگر مقایسه کرد.
    کلیدواژگان: مواد رتروفیل، MTA، آمالگام
  • بررسی تغییرات PH و انتشار یون کلسیم در عاج ریشه دندان در موارد استفاده از هیدروکسید کلسیم به عنوان داروی پانسمان داخل کانال
    علیرضا فرهاد، قدمعلی خدارحمی، بهناز برکتین صفحه 22
    سابقه و هدف
    از آنجایی که دندانپزشکان به تدریج به این نتیجه رسیده اند که کارآیی دندانهای طبیعی بسیار بیشتر از دندانهای جایگزین شده می باشد، حفظ دندانها با درگیری پالپ کوشش بیشتری را می طلبد. در مواردی لزوم استفاده از intra canal medicament محسوس است از جمله در کانالهای با پالپ نکروزه یا دارای ضایعه پری آپیکال و نیز کانالهای مترشحه به خاطر اثرات و خصوصیات مطلوب هیدروکسید کلسیم این ماده پیشنهاد اول جهت داروی پانسمان داخل کانال می باشد. هدف از این مطالعه ارزیابی انتشار یون کلسیم و یون هیدروکسیل از عاج ریشه در هنگام استفاده از خمیر هیدروکسید کلسیم بعنوان داروی پانسمان داخل کانال بود.
    مواد و روش ها
    پنجاه و دو دندان تک کاناله تا شماره 60 Filingو تا شماره 110 Flaringشدند و دیفکت های خارجی در سطح 3/1 کرونالی ریشه ایجاد شد. جهت حذف لایه اسمیر از EDTA 17%استفاده شد. تمام سطح ریشه به جز دیفکت خارجی سیل گردید و دندان ها در نرمال سالین قرار داده شدند. 10دندان بعنوان گروه کنترل انتخاب شدند و پس از 3 روز غلظت یون کلسیم و pH نرمال سالین اندازه گیری شد. 42 دندان دیگر به سه گروه 14 تایی تقسیم شدند (گروه های A،B و C) پودر هیدروکسید کلسیم با آب مقطر مخلوط شد تا خمیر هیدروکسید کلسیم بدست آید. این خمیر در کانال هر 42 دندان قرار گرفت و غلظت یون کلسیم و pH نرمال سالین بعد از 24 ساعت در گروه A، بعد از 48 ساعت در گروه B و بعد از یک هفته در گروه C اندازه گیری شد.
    یافته ها
    تفاوت غلظت یون کلسیم و نیز pH بین گروه هایی که پس از 24 ساعت (A)،48 ساعت (B) و یک هفته (C) ارزیابی شدند نسبت به گروه کنترل معنی دار بوده، افزایش نشان داد. همچنین تفاوت گروه های A،B با گروه C نیز در مورد غلظت یون کلسیم و pH معنی دار بود و میزان آنها افزایش داشت و تفاوت غلظت یون کلسیم و pH بین گروه های Aو B معنی دار نبود و افزایش معنی داری در آنها مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    هرچه مدت استفاده از هیدروکسید کلسیم در داخل کانال افزایش یابد. میزان یون کلسیم و pH محیط افزایش می یابد و به همین خاطر اثرات هیدروکسید کلسیم هم بیشتر ظاهر می شود.
    کلیدواژگان: کلسیم هیدروکسید، داروی داخل کانال
  • بررسی شیوع ضایعات دهانی و صورتی جذام در بیماران جذامی تحت پوشش مراکز بهداشت استان قزوین (سال 77-76)
    صدیقه عظیمی حسینی صدیقه، جمیله بیگم طاهری، کاوه علومی صفحه 23
    سابقه و هدف
    جذام یکی از قدیمی ترین بیماری های بومی کشور ماست. با اینکه این بیماری معمولا کشنده نمی باشد، به علت ایجاد معلولیت به خصوص در گروه سنی کودکان و نوجوانان از اهمیت ویژه ای برخوردار است. تشخیص این بیماری در مراحل اولیه حائز اهمیت است. چه بسا اگر بیماری به موقع تشخیص و درمان شود در مراحل اولیه متوقف گردیده و شخص بهبود می یابد. این بیماری دارای تظاهرات در صورت و حفره دهان می باشد که می تواند به تشخیص آن کمک نماید. از آنجا که استان قزوین از نظر بروز و شیوع جذام به ترتیب رتبه اول و دوم را در ابتلا به جذام در کشور ما داراست، این مطالعه با هدف بررسی تظاهرات دهانی صورتی در مبتلایان به جذام صورت پذیرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه بصورت توصیفی بر روی 100 نمونه از پرونده های مراجعین به مرکز بهداشت شهید بلندیان و ثبت تظاهرات صورتی دهانی، همچنین اندکس لثه ای این بیماران با مطالعه کلینیکی صورت گرفت.
    یافته ها
    از مجموع 100 بیمار 62 نفر بیمار مرد و 38 نفر زن با محدوده سنی 7 تا 85 سال (میانگین سنی 86/51 سال) بودند که از این تعداد 46 نفر دارای تظاهرات دهانی (بدون اختلاف معنی دار بین انواع جذام) و 57 نفر دارای تظاهرات صورتی که بیشترین میزان دو نوع لپروماتوز (P<0.0026) است، یافت شد. شاخص لثه ای تنها در 36 مرد بیمار مورد ارزیابی قرار گرفت، که از نظر اختلاف معنی داری بین انواع طیف جذام مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    جذام دارای تظاهرات دهانی صورتی عمده ای است که می تواند در تشخیص زودرس آن کمک کننده باشد.
    کلیدواژگان: جذام، تظاهرات دهانی، تظاهرات صورتی، قزوین
  • بررسی اثر لاک میکونازول ساخت ایران بر دنچر استوماتیت
    سورینا صهبا، صدیقه بختیاری صفحه 24
    زمینه و هدف
    با توجه به شیوع دنچراستوماتیت در بیمارانی که از پروتز متحرک استفاده می کنند و به لحاظ مطالعه در مورد یک شیوه جدید درمانی، پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر لاک میکونازول ساخت ایران بر دنچراستوماتیت افراد ساکن در آسایشگاه سالمندان کهریزک طی سال 1378 صورت پذیرفت.
    مواد و روش ها
    مطالعه به روش کارآزمایی بالینی دوسوکور بر روی 38 بیمار مبتلا به دنچراستوماتیت با میانگین سنی 12±77 که به طور تصادفی در دو گروه تجربی A و کنترل B قرار گرفته بودند انجام شد. تشخیص دنچراستوماتیت با معاینه مخاط کام از نظر اریتم و کشت مثبت کاندیدا در روز پایه صورت گرفت. در روزهای اول و هفتم برای بیماران بر حسب گروه از لاک میکونازول فرموله شده در ایران یا لاک پلاسیو در سطح دنچر استفاده شد. پیگیری بیماران در روزهای 7، 14 و 21 با تهیه نمونه از مخاط کام و سطح دنچر به منظور کشت کاندیدا و بررسی اریتم مخاط کام انجام شد و نتایج با استفاده از آزمون Chi square و آنالیز مرکب استخراج شدند.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان داد که تعداد کلنی کاندیدا در سطح دنچر و مخاط کام در گروه تجربی طی سه مرحله پیگیری کمتر از گروه کنترل بود (P<0.005)، در روز 14 اریتم مخاط کام نیز در گروه تجربی به نحو چشمگیری کاهش یافته بود (P<0.01). هیچگونه عارضه جانبی در طی مراحل درمان با این دارو مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه با توجه به اثربخشی، سهولت کاربرد و عدم مشاهده عوارض جانبی لاک میکونازول که به منظور انجام این پژوهش برای اولین بار در ایران ساخته شد، می توان این دارو را برای درمان دنچراستوماتیت مورد استفاده قرار داد.
    کلیدواژگان: کاندیدا، کاندیدوزیس، دنچراستوماتیت، میکونازول
  • بررسی تغییرات فاصله بین اکلوزالی با اسپلینت اکلوزالی در افراد دارای دندان طبیعی
    امید صوابی، محمد غنی صفحه 25
    سابقه و هدف
    بر اساس عقیده اکثر محققین، وجود فاصله بین اکلوزالی جهت سلامتی عضلات و بافتهای دهانی و فکی صورت الزامی است. همچنین وجود این فاصله در زیبایی، عملکرد و راحتی نقش بسزایی دارد. هدف از این تحقیق، بررسی تغییرات این فاصله به دنبال افزایش فوری ارتفاع عمودی می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه بر روی 16 نفر از دانشجویان که دارای دندانهای طبیعی و اکلوژن Cl I بودند انجام گرفت. برای هر یک از آنها یک اسپلینت اکلوزالی ساخته شد. فاصله بین اکلوزالی قبل از اسپلینت و بعد از مراحل مختلف استفاده از اسپلینت، با استفاده از TOM گیج اندازه گیری شد. جهت تحلیل نتایج از آزمون آنالیز واریانس و دانکن استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان دادند که در میزان فاصله بین اکلوزالی قبل و بعد از استفاده از اسپلینت تغییر ایجاد نشده است.
    نتیجه گیری
    این تحقیق مشخص کرد عضلات فکی می توانند با افزایش ارتفاع عمودی تطابق پیدا کنند و این تغییرات اثری روی فاصله بین اکلوزالی ندارد.
    کلیدواژگان: فاصله بین اکلوزالی، ارتفاع عمودی، اسپلینت اکلوزالی
  • بررسی شیوع موارد Caries free در کودکان 6 ساله شهرستان خمین
    اشرف سادات صانعی، معصومه مسلمی، فرهاد مسلمی، عبدالحمید ظفرمند صفحه 25
    سابقه و هدف
    هدف از انجام این تحقیق، بررسی شیوع موارد Caries Free ((C.F و نیازهای درمانی کودکان 6 ساله در شهرستان خمین می باشد.
    مواد و روش ها
    جامعه مورد بررسی دانش آموزان 6 ساله شهرستان خمین بودند. در این تحقیق تعداد 713 دانش آموز کلاس اول با روش سیستماتیک خوشه ایانتخاب گردیدند. از مجموع این تعداد 485 نفر در مناطق شهری (245 پسر و 240 دختر) و 227 نفر در مناطق روستایی (119 پسر و 108 دختر) ساکن بودند. تحقیق با توجه به ماهیت آن بر اساس توصیفی و از نوع Cross Sectional انجام شد.
    یافته ها
    نتایج این تحقیق نشان داد که شیوع موارد C.F در دندانهای شیری 7/18%، در دندانهای دائمی 2/19% و در کل دندانهای شیری و دایمی 18% و در پسران بیشتر از دختران است. میانگین dmft در کل نمونه ها برابر 20/4 و میانگین DMFT برابر با 15/0% بود. از نظر نیازهای درمانی بیشترین نیاز درمانی مربوط به پرکردگی های دو سطحی و به میزان 2/37% بود. در مقایسه میزان شیوع موارد C.F در مناطع روستایی و شهری مشخص شد که درصد افراد فاقد پوسیدگی در شهر (2/19%) بیشتر از مناطق روستایی (2/15%) بوده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این تحقیق و وجود اختلاف زیاد با استانداردهای جهانی نیاز به خدمات دندانپزشکی پیشگیری و آموزشی در این مناطق کاملا وجود دارد.
    کلیدواژگان: شیوع، Caries free، کودکان 6 ساله
  • مقایسه گرمازایی ‎آکریل فوری ساخت ایران (آکروپارس) و Trim II جهت ساخت پروتزهای ثابت موقت
    حسن سازگارا، منیره نیلی، کاوه سیدان، سینا نواب صفحه 26
    سابقه و هدف
    با توجه به اینکه آکریل آکروپارس جهت ساخت پروتزهای ثابت موقت در داخل کشور تولید شده است و به دلیل نگرانی از به مخاطره افتادن سلامت پالپ به دلیل گرمازایی بیش از حد مجاز این آکریل و به علاوه به دلیل عدم ارایه نسبت مناسب پودر به مایع توسط کارخانه سازنده، این تحقیق با هدف تعیین نسبت مناسب پودر به مایع آکریل آکروپارس و مقایسه میزان افزایش درجه حرارت داخل اطاقک پالپ بین این آکریل و آکریل Trim II صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    این تحقیق تحقیقی تجربی است که به صورت invitro بر روی دندانهای کشیده شده پرمولر دوم و مولر دوم سمت چپ بالا با تراش ایده آل انجام گرفت. پودر مایع آکریل در آکروپارس با نسبتهای حجمی 8/1 به 1 و 2/2 به 1 مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده نشان دادند که بین افزایش درجه حرارت ایجاد شده در نسبتهای مختلف پودر به مایع آکریل آکروپارس، اختلاف معنی داری دیده نمی شود ولی افزایش درجه حرارت ایجاد شده به وسیله Trim II،4.6±0.3?C و در مورد آکریل آکروپارس 4.5±0.3?C می باشد که این اختلاف افزایش 25% به لحاظ آماری معنی دار می باشد (P<0.001).
    نتیجه گیری
    رستوریشنهای موقتی ساخته شده توسط رزین آکریکلی Trim II بطور مشخصی سبب تغییرات حرارتی کمتری در اتاقک پالپ دندان نسبت به رستوریشنهای ساخته شده توسط رزین آکروپارس می شوند.
    کلیدواژگان: رستوریشنهای موقتی ثابت، رزین آکریلی، حرارت اتاقک پالپ
  • مقایسه سه روش آماده سازی کانال بر میزان جابه جایی اپیکالی کانال های انحنادار ریشه دندان با دو روش اندازه گیری
    شهره روان شاد، علیرضا عدل، لیلا خجسته پور صفحه 29
    سابقه و هدف
    درمان موفق ریشه به حذف کامل باکتری ها و دبری ها از سیستم کانال ریشه و شکل دهی مناسب در پر کردن کانال بستگی دارد. بدنبال قرار گرفتن فایل در کانال های انحنا دار ریشه نیروهایی در آن شکل می گیرند که تمایل دارند وسیله را مستقیم کنند. این امر موجب برداشتن عاج زیادی از بخش خارجی انحنا کانال می شود. آنگاه پدیده ای بنام جابجایی اپیکالی روی می دهد. هدف از این مطالعه مقایسه اندازه گیری های انجام شده به دو روش از میزان جابجایی اپیکالی ایجاد شده بدنبال آماده سازی کانال های انحنا دار ریشه انسان با استفاده از سه روش پاکسازی و شکل دهی کانال است.
    مواد و روش ها
    مطالعه به روش تجربی و بر روی 45 ریشه کشیده شده دندان انسان با انحنا 20 تا 43 درجه انجام شد. ریشه ها با استفاده از روش چرخشی (پروفایل) و دو روش دستی (بالانس فورس و استپ بک) آماده سازی گردیدند. سپس با دو روش پروژکت کردن رادیوگرافی اکسپوژر مضاعف و اسکن کردن آنها و اندازه گیری با نرم افزار کامپیوتری از میزان جابجایی ایجاد شده اندازه گیری بعمل آمد.
    یافته ها
    یافته های این تحقیق تفاوت معنی داری میان میزان جابجایی ایجاد شده در سه روش آماده سازی نشان ندادند (P<0.05) با اینکه اندازه گیری های انجام شده با استفاده از نرم افزار کامپیوتری دقیق تر بود، لیکن از نظر آماری تفاوت معنا داری میان دو روش اندازه گیری مشاهده نشد (P<0.05).
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان داد روش آماده سازی استپ بک می تواند به اندازه دو روش پروفایل و بالانس فورس در آماده سازی کانال های انحنا دار موثر واقع گردد.
    کلیدواژگان: جابجائی اپیکالی، آماده سازی کانال، کانال انحنادار ریشه دندان
  • بررسی اثر انواع باندینگ بر استحکام برشی کامپوزیت به مینا
    زهرا جابری انصاری، احمد نجفی، همایون عالی داعی صفحه 30
    سابقه و هدف
    هدف از انجام این تحقیق، مقایسه استحکام باند برشی کامپوزیت به مینا با استفاده از باند مینایی، سیستمهای چسبنده یک مرحله ای، دو مرحله ای و بدون باندینگ می باشد.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق پنج نوع رزین چسبنده شامل باند مینایی Southern Dental Industries (SDI)،ETCH & PRIME 3.0 یک مرحله ای EXCITE SINGLE BOND، PRIME & BOND، (دو مرحله ای) و یک گروه بدون باند مورد ارزیابی قرار گرفتند. 60 دندان پرمولر انسانی به طور تصادفی به شش گروه 10 تایی تقسیم شدند. سطوح باکالی کلیه دندانها توسط دیسک الماسی بدون اکسپوز شدن عاج صاف گردید. در تمامی گروه ها به جز گروه ETCH & PRIME 3.0، دندانها توسط اسید فسفریک 37% به مدت 15 ثانیه اچ شده، توسط پوآر آب و هوا به مدت 10 ثانیه شسته شدند. سپس از هر سیستم باندینگ طبق دستور کارخانه استفاده شد. کامپوزیت رزین Heliomolar توسط قالب پلاستیکی به قطر 8/3 میلی متر و ارتفاع 2 میلی متر روی سطوحی که قبلا باند زده شده بود، قرار داده شد. استوانه کامپوزیتی از چهار جهت و از هر جهت به مدت 40 ثانیه با دستگاه نور داده شد. نمونه ها به مدت یک هفته در درجه حرارت اتاق، داخل آب نگهداری شدند. در نهایت استحکام برشی باند هر نمونه توسط دستگاه universal testing machine (3710_016) Instron اندازه گیری شد. نتایج توسط آزمونهای ANOVA یک طرفه و TUKEY آنالیز شدند.
    یافته ها
    میانگین استحکام برشی باند در محدوده 8.17±1.97 مگاپاسکال برای گروه بدون باند، تا 99/4±22/19 مگاباسکال برای باند مینایی SDI بود. میانگین استحکام باند برشی گروه بدون باندینگ به میزان قابل توجهی از بقیه گروه ها کمتر بود. میانگین استحکام برشی باند مینایی SDI تفاوت قابل ملاحظه ای با میانگین استحکام باند برشی prime & bond نشان می داد، ولی اختلاف سایر گروه ها با هم و همچنین با باند مینایی SDI از لحاظ آماری معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    استحکام باند مینایی بیشتر از سایر مواد باندینگ می باشد. عدم استفاده از باندینگ به میزان قابل توجهی استحکام باند را کاهش می دهد. استحکام باند مواد چسبنده یک مرحله ای و دو مرحله ای تفاوت معنی داری را نشان نمی دهد.
    کلیدواژگان: باند مینایی، استحکام باند برشی
  • ارزیابی وضعیت سلامت دهان و دندان ها در دانش آموزان پسر 12 و 15 ساله مراکز آموزشی ناشنوایان شهر تهران در سال تحصیلی 79-1378
    مینا بی ریا، محمد علی سلیمانی صفحه 31
    سابقه و هدف
    برنامه ریزی جهت ارتقا سطح سلامت و بهداشت دهان و دندان افراد جامعه به داشتن اطلاعات کافی در مورد وضعیت آن جمعیت منوط می باشد. بررسی شیوع پوسیدگی دندانی، وضعیت پریودنشیوم و تعیین نیازهای درمانی به ما کمک می کند تا به کمک یک برنامه ریزی صحیح و با بکارگیری اقدامات درمانی و پیشگیری، به حفظ سلامت جامعه کمک کرده، از صرف هزینه های بیهوده جلوگیری نمائیم. با توجه به اینکه ناشنوایان از نظر فراگیری دستورات بهداشتی دچار مشکل می باشند و بنظر می رسد که بیشتر از افراد سالم در معرض ابتلا به بیماری های دهان و دندان باشند، این تحقیق با هدف بررسی وضعیت سلامت دهان و دندان دانش آموزان پسر ناشنوای 12 و 15 ساله مراکز آموزشی ناشنوای شهر تهران را در سال تحصیلی 79-1378 انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی بر روی 103 دانش آموز 12 و 15 ساله و از طریق مصاحبه و معاینه انجام گرفت.
    یافته ها
    در تحقیق حاضر میانگین DMFT کل، 43/2±69/3 درصد افراد بدون پوسیدگی 10% بدست آمد. در جمعیت 12 ساله 37.5% و در جمعیت 15 ساله %5/37 لثه ها سالم بوده، بیشترین مشکل لثه در 12 ساله ها بصورت خونریزی از لثه و در 15 ساله ها وجود جرم بوده است. از نظر نیازهای درمانی، 92% افراد مورد مطالعه به نوعی درمان دندانپزشکی نیازمند بودند بطوری که در دهان 5/87% افراد 12 ساله و 2/87% افراد 15 ساله حداقل یک دندان به پرکردگی یک سطحی نیاز داشت. در ضمن 64% افراد به آموزش بهداشت و 33% به آموزش بهداشت توام با جرم گیری نیاز داشتند.
    نتیجه گیری
    میزان پوسیدگی و نیازهای درمانی کودکان ناشنوا، بیش از دیگر همسالان ایشان می باشد و این قشر از اجتماع بدلیل ناتوانی در فراگیری عادی دستورات بهداشتی، نیازمند توجه بیش از پیش دندانپزشکان و مسوولین مربوطه در اجرای برنامه های پیشگیری و درمانی می باشند.
    کلیدواژگان: وضعیت سلامت دهان و دندان، دانش آموزان، ناشنوا
  • مقایسه میزان جابجایی کانال های خمیده به دنبال استفاده از فایل های استنلس استیل و نیکل تیتانیوم (Invitro)
    زهره آهنگری، ناهید محمدزاده اخلاقی، کاوه علومی صفحه 32
    سابقه و هدف
    مرحله آماده سازی کانال، وقت گیرترین و مشکل ترین مرحله در درمان کانال ریشه می باشد. این مرحله بویژه در کانال های باریک و خمیده همواره مشکلاتی را برای دانشجویان، دندانپزشکان عمومی و حتی متخصصین اندودانتیکس ایجاد می کند. خطای عمده در این نوع کانال ها گشاد کردن بیش از حد کانال می باشد. هدف از این تحقیق مقایسه میزان جابجایی کانال های خمیده به دنبال استفاده از فایل های نیکل تیتانیوم و استنلس استیل می باشد.
    مواد و روش ها
    جهت این کار از تکنیک آماده سازی Passive Step-Back به همراه دو حرکت Filing و Watch-winding بر روی بلوک های آکریلی دارای کانالهای با خمیدگی تدریجی 40 درجه استفاده شده است. میزان برداشت از سطوح داخلی و خارجی خمیدگی کانال ها در 11 سطح تا 10 میلیمتر بالای اپکس (محل شروع خمیدگی) مورد ارزیابی قرار گرفت و از نظر آماری توسط آنالیز واریانس یکطرفه Kruskal-Wallis بررسی شد.
    یافته ها
    آماده سازی کانال با فایل های نیکل تیتانیوم (NT) بطور معنی داری با فایل های استینلس استیل (SS) تفاوت داشت(P<0.05) و فایل های (NT) در مجموع میزان برداشت کمتری نسبت به فایل های (SS) داشته و با جابجایی کمتر مسیر کانال آماده سازی مناسب تری را ایجاد نمودند.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که جهت آماده سازی مناسب کانال های خمیده استفاده از فایل های (NT) در ترکیبی از حرکات filling و Watch-winding در 3/1 اپیکالی این کانال ها و نیز کاربرد فایل های (SS) با حرکت anticurvature در 3/2 تاجی کانال مفیدتر باشد.
    کلیدواژگان: کانال خمیده، فایل، نیکل تیتانیوم، استینلس استیل، Passive Step، Back، Nitiflex، Flexofile
  • بررسی مقایسه ای تاثیر آغشته نمودن سطوح شکسته رزین های آکریلیک در هنگام ترمیم توسط مونومر و کلروفرم در مقدار استحکام عرضی آنها
    حمید نشان داراصلی، اسماعیل شریفی صفحه 33
    سابقه و هدف
    یکی از مسایلی که در ترمیم دست دندانهای شکسته وجود دارد، شکستن مجدد آنها در همان نقطه قبلی می باشد. برای حل این مساله روش های مختلفی پیشنهاد شده است که این مطالعه با هدف مقایسه میزان موفقیت این روش ها انجام گردید.
    مواد و روش ها
    روش تحقیق به صورت مداخله ای آزمایشگاهی صورت گرفت. در این مطالعه 4 گروه ده تایی از نمونه هایی به ابعاد 15×3×70 mm که از آکریل پختنی ساخته شده بودند، تشکیل گردید. در سه گروه نمونه ها از وسط شکسته، در محل شکست bevel شدند. محل شکستگی در گروه اول فقط با آکریل فوری ترمیم گردید. در گروه دوم لبه های ترمیم به مدت 180 ثانیه به مونومر آغشته شدند. در گروه سوم جهت اچ نمودند، لبه ها به مدت 5 ثانیه به کلروفرم آغشته شده، سپس ترمیم گردیدند. سه گروه فوق از نظر استحکام عرضی با گروه چهارم با روش آنالیز واریانس و آزمون t-test مقایسه گردیدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که استحکام عرضی در گروه سوم و چهارم نسبت به گروه اول افزایش یافته ولی فقط در گروه سوم تفاوت، معنی دار بوده و این افزایش استحکام به میزان 97% گروه چهارم بود.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که استفاده از کلروفرم به مدت 5ثانیه باعث بیشترین تقویت آکریل ترمیم نسبت به سایر روش ها می باشد.
    کلیدواژگان: استحکام عرضی، ترمیم، پروتز کامل
  • بررسی مقایسه ای استحکام اتصال دندان های مصنوعی ایرانی با آکریل آکروپارس
    فرحناز نجاتی دانش، امید صوابی اصفهانی، مهران عرفانی صفحه 34
    سابقه و هدف
    با وجود پیشرفت های اخیر در درمان بیماران بی دندان با پروتزهای دندانی، جدا شدن دندانهای مصنوعی از بیس رزینی دنچر یکی از مشکلات اصلی پروتزهای دندانی متحرک می باشد. به علاوه جدا شدن دندان از بیش رزینی به عنوان یکی از شایعترین علل شکست پروتزهای متکی بر ایمپلنت های Branemark شناخته شده است. با تولید انواع مختلف محصولات دندانپزشکی و از جمله دندانهای مصنوعی و رزین بیس دنچر در داخل کشور، بررسی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی آنها ضروری به نظر می رسد. هدف از انجام این تحقیق ارزیابی استحکام اتصال دندانهای آکریلیک ایرانی با آکریل آکروپارس بود.
    مواد و روش ها
    مطالعه به روش تجربی آزمایشگاهی انجام شد. 84 دندان کانین آکریلیک از 4 نمونه دندان مصنوعی برلیان، مرجان، سوپر نیوکلار و اروم دنت انتخاب و به 4 گروه تقسیم شدند. دندانهای هر گروه بر روی مدلهای مومی به شکل استوانه قرار گرفتند و طی عملیات مفل گذاری و پخت به رزین آکریلیک آکروپارس متصل گردیدند. نمونه ها با دستگاه اینسترون مورد آزمایش قرار گرفتند و نیروی لازم برای جدا شدن دندان از رزین آکریلیک ثبت گردید. برای بررسی نتایج از آنالیز واریانس استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان داد که دندان برلیان بیشترین استحکام باند را با زرین آکریلیک آکروپارس دارد و این تفاوت از لحاظ آماری معنی دار بود (P<0.05). ضعیف ترین باند مربوط به دندان سوپرنیوکلار بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به نظر می رسد استفاده از دندان برلیان امکان جدا شدن دندان از بیس را کاهش می دهد. در صورت کاربرد دندانهای سوپرنیوکلار روش هایی جهت افزایش قدرت اتصال دندانها توصیه می شود.
    کلیدواژگان: دندانهای رزین آکریلیک، استحکام اتصال دندانهای مصنوعی به بیس رزینی، دندانهای پلاستیک، بیس های رزین آکریلیک
  • ارزیابی مقایسه ای دستگاه Apex.Finder (آپکس یاب) و رادیوگرافی در تعیین طول کانال ریشه دندان Invivo
    سید بهروز موسوی، نسیم ضرغام صفحه 35
    سابقه و هدف
    انجام یک معالجه ریشه مناسب بر سه اصل تهیه حفره دسترسی، آماده سازی کانال و پر کردگی سه بعدی استوار است. تعیین طول دقیق کانال ریشه و باقی ماندن در محدوده آن در طی معالجه ریشه از اهمیت خاصی برخوردار است. روش های مختلفی جهت تعیین طول دقیق کانال که نقطه ختم آن (C.D.J)؛ 0.5-1 mm آپکس رادیوگرافی (که یک لندمارک هیستولوژیک است) می باشد، وجود دارد. وجود مشکلات متعدد روش رادیوگرافی، دانشمندان را بر آن داشت تا از آپکس یابهای الکترونیکی برای تعیین طول کانال استفاده نمایند. اساس کار آپکس یابهای الکترونیکی بافتهای بدن استوار است. اولین دستگاه الکترونیکی اندازه گیری طول کانال ریشه دندانها توسط Sunada در سال (1962) اختراع شد. اخیرا دستگاه های الکترونیک پیشرفته تری بر اساس Impedance طراحی شده اند که نسبت به محلولهای یونیزه حساس نبوده، دقت بیشتری را نسبت به دستگاه های قبلی دارا می باشند. دقت تعیین طول کانال توسط دستگاه های الکترونیکی 95-60% گزارش شده است. در این مطالعه به بررسی مقایسه ای دقت تعیین طول کانال ریشه دندان توسط Apex-Finder (آپکس یاب) ایرانی با روش رادیوگرافی پرداخته شد. این تحقیق با هدف سنجش قابلیت اعتبار این دستگاه برای جایگزینی و کمک به تکنیک رادیوگرافی صورت پذیرفت.
    مواد و روش ها
    این تحقیق یک مطالعه توصیفی مقطعی بر روی 140 کانال از دندانهای بیماران مراجعه کننده به بخش اندودنتیکس که در شرایط خشک و مرطوب کانال ها با وضعیت های مختلف پاپ و پری اپیکال تعیین طول و بررسی شده بودند صورت پذیرفت. نتایج با آنالیز واریانس یکطرفه و آزمون کای دو مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    یافته ها نشان دادند که 79.3% طول کانال ها در شرایط خشک و مرطوب توسط (آپکس یاب) A.F در محدوده ±0.5 میلیمتر اندازه رادیوگرافی بود. بنابراین وضعیت خشک و مرطوب بودن کانال در دقت اندازه گیری نقش داشته و در شرایط خشک نسبی دقت اندازه گیری بهتر بود. وضعیت پالپ و پری اپیکال هیچ تاثیری بر دقت دستگاه ندارد. سن، نوع و موقعیت دندان نیز بر دقت دستگاه تاثیری نداشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به دقت دستگاه A.F ساخت ایران کاربرد آن همواره با سایر روش ها و یا به تنهایی در خانمهای باردار، با وضعیت های خاص آناتومیکی و بخصوص بیمارانی که مشکلات عدم تعادل عضلانی دارند بسیار سودمند است و استفاده از آن در تعیین طول کانال توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: آپکس یاب، تعیین طول، آپکس رادیوگرافی، CDJ، کانال خشک
  • بررسی مقایسه ای کنترل پلاک میکروبی متعاقب آموزش عملی و بیانی مسواک زدن
    حمید مقدس، سحر سجادیان موسوی صفحه 36
    سابقه و هدف
    کنترل پلاک میکروبی لازمه موفقیت هر گونه درمان در بیماری های پریودنتال می باشد. نحوه انجام آن همواره مورد بحث بوده است. هدف از انجام این تحقیق تعیین و مقایسه میزان کنترل پلاک میکروبی متعاقب آموزش عملی و بیانی مسواک زدن بود.
    مواد و روش ها
    تحقیق به روش تجربی و از نوع کارآزمایی بالینی کنترل شده انجام شده، تکنیک آن معاینه، مصاحبه و تکمیل فرم اطلاعاتی بود. تحقیق بر روی 36 نفر از دانشجویان دندانپزشکی مقطع علوم پایه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انجام شد. بیماران از لحاظ سطح بهداشتی هماهنگ شده، سپس عمل پروفیلاکسی برای تمام نمونه ها صورت گرفت. نمونه ها به 3 گروه تجربی، شاهد مثبت و شاهد منفی تقسیم شدند به گونه ای که ایندکس پلاک و ایندکس لثه ای 3 گروه از لحاظ آماری برابر باشد. در گروه شاهد مثبت آموزش از طریق نشان دادن پلاک میکروبی و بیان آموزش توسط دانشجوی دندانپزشکی صورت گرفت. آموزش در گروه تجربی متعاقب روش بالا بعلاوه عمل مسواک زدن توسط بیمار تا حذف کامل پلاک میکروبی مشهود بود. به گروه شاهد منفی هیچ آموزشی داده نشد.
    یافته ها
    میزان تغییرات پلاک اندکس قبل از آموزش و در بررسی 2 ماه پس از زمان مبنا در هر یک از گروه های شاهد مثبت و تجربی اختلاف آماری معنی داری را نشان داد (گروه شاهد مثبت P<0.003، گروه تجربی P<0.002) ولی این میزان تغییرات در گروه شاهد منفی اختلاف آماری معنی داری را نشان نداد (P<0.08). مقایسه تغییرات ایندکس پلاک میکروبی بین گروه تجربی و شاهد مثبت پس از طی 2 ماه از زمان مبنا نشانگر نتایج بهتر گروه تجربی نسبت به گروه شاهد مثبت بود که اختلاف این دو از نظر آماری معنی دار بود (P<0.002).
    نتیجه گیری
    کنترل پلاک میکروبی متعاقب آموزش عملی مسواک زدن در مقایسه با آموزش بیانی آن نتایج بهتری را به همراه داشت.
    کلیدواژگان: آموزش بهداشت دهان، پلاک میکروبی، ژنژیویت، پریودنتیت
|
  • Comparison of the effectiveness of Saliva Substitute and Natural Mucinogen in Patients with Xerostomia
    Dr. Amir Fayyaz, Dr. Mehran Zadeh Attar Page 5
    Background and Aim
    Xerostomia or in the other word reduction in secretion of saliva, is one of the major problems of diabetic patients, patients using specific medication and particularly patients undergoing radiotherapy to the head and neck. Various types of medication and nonpharmacological composition for related symptoms has been suggested. Saliva Substitute (Artificial Saliva) have not proven to be acceptable to many patients, are not available and are expensive. The purpose of this study is to compare the effectiveness of a manufactured saliva substitute with linssed extract basil (Natural Mucinogen) with specific formulation in patient with xerostomia. Method & Materials: This clinical trial, cross-over and double – blind study was done on 30 patients suffering from dry mouth. 24 post irradiation patients, 4 diabetic patients and 2 patients with drug induced xerostomia used a Saliva Substitute and lissed mucilage, each for almost 1 week in an arbitrary sequence. Each patient had to complete a questionnaire at 3 different intervals during the trial.
    Results
    It is concluded that application of Saliva Substitute and linssed extract basil in amelioration of symptoms of xerostomia, respiration, duglutition, mastication and speech. Perception of taste and also inflammation and irritation of mucosa is almost similar and statistically is not significant.
    Conclusion
    Linssed extract basil (Natural Mucinogen) can be used for reduction of dry mouth related symptoms.
  • Evaluation of the effect of adhesives on the shear bond strength of composite resin- to- enamel joint
    Dr. Zahra Jaberi Ansari, Dr. Ahmad Najafi, Dr. Homayoon Alidaee Page 13
    Aim
    To compare the shear bond strengths of composite to enamel using enamel bond, one –step, two step adhesive systems and without bonding.
    Material and Methods
    SDI enamel bond, Etch & prime 3.0 (one-step), Excite, Single bond, Prime & bond (two-step) were evaluated. Sixty sound human premolars were divided into six subgroups for each of five adhesives. (N=10). Small flat areas on the buccal surfaces of all teeth were ground in enamel with diamond disk. In all groups, except Etch &prime 3.0, the surface was etched for 15 seconds with 37% phosphoric acid, rinsed with water for 10 seconds. Each bonding system was applied according to its manufacture’s directions. After adhesive application, Heliomolar composite restorative materials were applied in 3.8-mm diameter plastic molds to the completed specimens were stored in water for one week before testing. Shear bond strengths were measured using an instron testing machine (3710-016). Data were subjected to one way ANOVA and Tukey’s multiple comparison tests.
    Result
    Mean shear bond strengths observed in this study were between 8.17±1.97 Mpa (without bonding) to 19.22±4.99 Mpa (SDI enamel bond). The mean shear bond strength of the subgroup without bonding was significantly lower than all other subgroups. The mean shear bond strength of SDI enamel bond was significantly different than the mean shear bond strength of Prime & Bond, but there was no significant difference for other subgroups with each other and with SDI enamel bond.
    Conclusion
    The results of this study suggest that mean shear bond strength for SDI enamel bond is higher than the other adhesive systems. Unusing of bonding shows significantly lower bond strengths than the other adhesives. There were no significant difference bond strength between one-step and two step adhesive bondings.
  • Evaluation of six keys of normal occlusion of the 14-18 year old group in Isfahan in 1374
    Corresponding Author: Dr. Amir Mohammadi Page 21
    Aim
    To achieve Andrews six keys of occlusion is a component of treatment goals of each orthodontist. Present study was carried out in order to evaluate six keys in 40 dental casts with normal occlusion. Method & Material: In this descriptive, cross – sectional study molar relationship, existence of space between teeth and dental rotation was evaluated and curve of spee, crowns angulation and inclination of teeth was measured.
    Results
    The results of this study showed that although Andrews normal keys exist in our samples, some differences are observed including the following: 1) The mean of angulation and inclination angles of crown of some teeth werent similar to Andrews samples and these differences are statistically significant 2) The curve of spee wasnt completely flat in any of our samples 3) In some cases a small space (lower than 0.5mm) existed distal to the lower canine or mesial to the upper canine.
    Conclusion
    The differences that been observed between results of present and Andrew's study can be due ethenic difference between two groups samples.
  • Clinical evaluation of MTA and Amalgam as a retrofilling material
    Dr. Pari Ghaziani, Dr. Hessamoddin Safaee Page 22
    Background and Aim
    It is essential to use a reliable retrofill material in surgical endodontics in order to gain successful results. Past investigations showed that none of the available materials are ideal. Amalgam has been accepted as a retrofill material for many years. MTA has been suggested as a better replacement for amalgam recently. There has not been any report on MTA usage in human. The aim of this study was to evaluate the clinical and radiographic succes of amalgam and MTA as a retrofill material. Method & Material: In order to evaluate the clinical and radiographic success of amalgam and MTA as a retrofill material we followed 56 patients (72 roots) who had received surgically retrofilled treatment during the past three years.
    Results
    In respect to the standard criteria for success and failure related to endodontics we found that 84.3% (43 roots) of amalgam refrofilled roots and 71.4% (15 roots) of MTA were categorized as successful cases. 5.9% (3 roots) with amalgam and 14.3% (3 roots) with MTA were classified as failure treatment. 9.8% (5 roots) with amalgam and 14.3% (3 roots) with MTA were considered uncertain cases. Statistical analysis using chi – square test revealed that there was not any significant differences (P>0.05) between amalgam and MTA as a retrofill material.
    Conclusion
    Further investigations need to carry out in order to compare the success and failure of MTA and amalgam in human. Our clinical study showed no significant difference between MTA and Amalgam as a retrofill material.
  • PH Changes and Calcium Ion Diffusion from Calcium Hydroxide Intracanal Medication through Root Dentin
    Dr. Alireza Farhad, Dr. Ghadamali Khodarahmi, Dr. Behnaz Barakatein Page 22
    Aim
    Considering that the use of intracanal medicaments in teeth with necrotic pulp, periapical lesion, or exudating canals is evident, this study was performed to evaluate the ca ++ and OH- diffusion through root dentin using calcium hydroxide paste as intracanal dressing. Method & Materials: 52 single – rooted teeth were selected. The canals were enlarged to size 60 master apical file and flared to size 110. External defects were created on the coronal one- third of the root surface. 17%EDTA and 5% sodium hypochlorite were used to eliminate the smear layer. All surfaces except the external defects were sealed and the teeth were placed in normal saline. Ten teeth were selected as the control group and after three days, ca+2 concentrations and the pH in the saline were determined. 42 remaining teeth were divided to three groups with 14 teeth in each one (A, B, C groups). Calcium hydroxide powder and distilled water were mixed to make calcium hydroxide paste. This paste was placed in root canal of 42 teeth. Ca++ concentration and pH of normal saline were determined after 24 hours in group A, after 48 hours in group B and after one week in group C.
    Results
    The ca++ concentration and pH in all three groups (A, B and C) were significantly different from control group. The most ca++ release and pH was seen in group C that was significantly different from groups A and B.
    Conclusion
    In order to gain the maximum effect of calcium hydroxide as an intracanal dressing it is recommended to be used for 1 week.
  • Oral and facial manifestations of leprothic patients in Qazvin Province: 1376-1377
    Dr. Sedighe Azimi Hosseini, Dr. Jamile Beygom Taheri, Dr. Kaveh Oloomi Page 23
    Background and Aim
    Leprosy has a long endemic history in Iran. Although it is not a mortal disease but it has significant importance due to the disability, which it causes in children and adolescence. Early diagnosis of this disease may help its early treatment and regression. Leprosy has many oral and facial manifestations that can help its diagnosis. Qazvin is one of the cities which has a high prevalence and incidence of leprosy being first in prevalence and second in incidence. The objective of this study was evaluating of oral and facial manifestation of leprothic patients.
    Material and Method
    This is a descriptive existing data research on 100 of leprothic patients’ records in public health centers of Qazvin. These patients were recalled to the center for establishment of their oral and facial manifestation and gingival index.
    Results
    62 women and 38 men with age range of 7 to 85 years (mean 51/86) without any significant variation between different kind of leprosy. 57 patients had facial manifestations, which it was mostly significant in lepromatose type (P<0.0026). Gingival index was calculated only in 36 patients who didn’t differ in disease types.
    Conclusion
    Leprosy has significant oral and facial manifestation that can help its early diagnosis.
  • Effect of IRAN formulated Micconazole Lacquare in treatment of Denture stomatitis
    Dr. Sourina Sahba, Dr. Sedighe Bakhtiari Page 24
    Aim
    The purpose of this study was to evaluate the effect of IRAN formulated miconazole Lacquare on denture stomatitis in patients who were residents of Kahrizac Geriatric center in 1999 (1378).
    Material and Method
    This double–blind clinical trial study was conducted on 38 patients (mean age 77± 12) In two parallel group: miconazole group A and control group B. Denture stomatitis was diagnosed by inspection of palatal mucosa for erythema and positive fungal culture on base day, then on days I and 7 according to their groups, the miconazole lacquare or placebo was applied on denture Inner surfaces. Follow up examination took place on days 7, 14 and 21 by preparation of specimen from palatal mucosa and Denture.
    Results
    Data revealed that application of IRAN formulated miconazole lacquare significantly reduces the number of candida colonies (P<0.05) and palatal erythema (P<0.01).
    Conclusion
    Due to results, Iran formulated miconazole lacquare is an effective agent on denture stomatitis.
  • Reproducibility of Interocclusal distance with occlusal splint in dentate subjects
    Dr. Omid Savabi, Dr. Mohammad Ghani Page 25
    Background and Aim
    The Interocclusal Distance (IOD) is essential for health of muscles and other parts of masticatory system. It has also a certain rule in esthetics, Function and comfort of patients. Method & Material: In this study the reproducibility of IOD after immediate increase of vertical dimension was evaluated. 16 Dentate subjects with class I occlusion that has no history of tempromandibular and muscle disorders were selected. Full occlusal splints were made for each subject and IOD were measured before and after splint insertion. The Variance and Duncan tests were used to analyze the results.
    Results
    There was no significant difference between IOD before and after splint insertion.
    Conclusion
    It seems that muscles can adapt with increasing of vertical dimension and these changes have no effect on IOD.
  • Prevalence of caries free in 6 - years - old children of Khomein town
    Dr. Ashraf Sadat Sanei *, Dr. Massoume Moslemi, Dr. Farhad Moslemi, Dr. Abdolhamid Zafarmand Page 25
    Aim
    The aim of this study was to evaluate the prevalence of dental caries in 6 – years – old children of Khomein town. Method & Material: The present study was descriptive and cross – sectional. A total of 713 student of this age, 485 in the city (245 boys, 240 girls) along with 227 students in the rural regions (119 boys and 108 girls) were selected for the study.
    Results
    The results showed the prevalence of caries free about 18.7% in primary dentition and 19.2% in permanent dentition and the total percent of 18%. The prevalence of caries free was higher in boys than girls. The mean of dmft and DMFT in total was 4.02 and 0.15. The most dental treatment need was Cl II restorations (31.25%). Caries free prevalence in the city (19.2%) was more than rural areas (15.2%).
    Conclusion
    The results of this study showed high difference between WHO standards and what found in the studied area, showing great needs for providing dental services and health instructions.
  • Comparison of heat generating of two types of Acrylic resins, Acropars and Trim II for provisional restoration construction
    Dr. Hassan Sazgara, Dr. Monire Nili, Dr. Kaveh Seyyedan, Dr. Sina Navab Page 26
    Background and Aim
    The aims of this study were to determine the ratio of the powder to liquid of Acropars (Iranian made self-cured temporary crown and bridge acrylic resin) and comparison of pulp chamber increasing temperature during acrylic setting between Acropars (Marlic Co.) and Trim II (Bosworth Co.). Method & Material: This study is done through the experimental and single blind method. A temperature, which connected to a digital thermometer, was placed in pulp chamber and surrounded by amalgam. After that temporary restorations by Trim II and Acropars acrylic resin were made over the teeth and temperature changes were recorded every 30 seconds.
    Results
    Results showed that there was no significant difference between the amount of increasing temperature in Acropars. But produced temperature in Trim II was 3.6± 0.3 0C and for Acropars was 4.5± 0.30C. This difference of increasing temperature of 25% is significant (P<0.01).
    Conclusion
    The provisional restorations made by Trim II acrylic resin would change the pulp chamber temperature significantly less than those which made by Acropars resin.
  • An invitro comparison of three instrumentation techniques on apical transportation of curved root canals by two measurement methods
    Dr. Shohre Ravanshad, Dr. Alireza Adl, Dr. Leila Khojasteh Poor Page 29
    Aim
    A basic tenet in endodontic therapy is the thorough cleaning and shaping of the root canal system, while maintaining the original canal configuration. It has been demonstrated that the files tend to straighten once introduced into the curved, resulting in excessive removal of dentin on the outside wall of the curvature which is called apical transportation (AT). The purpose of this study was to compare the amount of AT resulting from three instrumentation techniques. Method & Material: The study was done on 45 extracted human roots with 20-43o curvature. All roots were prepared by rotary (profile) and hand (balanced - force, step-back) techniques. The resulting AT was measured by double exposure radiographic projection method and by using computer analysis through photoshop 5.5 software.
    Results
    There was no statistically significant difference of AT between three experimental groups (P<0.05) and no difference between two measurement methods (P<0.05).
    Conclusion
    Under the condition of this study, it seems that step back to be as effective as profile and balanced- force in preparing curved root canals.
  • An Assessment of Oral & Teeth's Health status of 12 and 15 years old Boys of Tehran Deaf's Schools, Iran 1379
    Dr. Mina Biria, Dr. Mohammadali Soleimani Page 31
    Aim
    In this study oral and teeth’s health status of 12 and 15 years old boys of Tehran deaf’s schools was evaluated in order to planning treatment programs. Methods & Materials: one hundred and three 12 and 15 year deaf student were examined and DMFT, CPITN, dental treatment needs and also prevalence of malocclusion, fluorosis and traumatic injuries of teeth were determined.
    Results
    In this study, the average of DMFT was 3.59±2.43 and the percent of caries free was %10. Evaluation of CPITN showed that the average of healthy sextants in 12 years old children was 4.75±1.23 and in 15 years old was 4.56±1.60. %92 of the students needed to have a kind of dental treatment and %64 needed to learn oral hygiene instructions.
    Conclusion
    The high prevalence of tooth decay and dental needs of this population shows that hearing loss can be an effective factor in the oral health.
  • Evaluation of curved canal dislocation after using nickel titanium (NT) and stainless steel (SS) files (invitro)
    Dr. Zohre Ahangari, Dr. Nahid Mohammadzadeh Akhlaghi, Dr. Kaveh Oloomi Page 32
    Background and Aim
    Canal preparation is the hardest and most time consuming stage of the root canal therapy, particularly in curved narrow canals. The main error that occurs in these canals is overwidening. The aim of this study was to compare the quantity of curved canal dislocation after using two types of endodontic files made of nickel-titanium (NT) and stainless steel (SS). Method & Materials: In addition we used two kinds of movements in our study to evaluate their effects on quality of canal preparation.40 same acrylic blocks with a 40 degrees gradual curve were made and were divided into 4 groups of 10. 1) Nitiflex (NT) with Filing movement, 2) Nitiflex with Watch-winding movement, 3) Flexofile (SS) with Filing movement, 4) Flexofile with Watch-winding movement. Canal shapes were stored in the computer memory before doing any preparation. Then the canals were prepared in all groups with Passive Step-Back technique. Canal shapes were stored in the computer memory again. Primary and secondary pictures were superimposed with an especial computer program. The quantity of removed material from the inner and outer canal walls was evaluated in 11 sections from the apex to the 10 millimeters above it (beginning of the curve). At last the results were analyzed with Kruskal-Wallis variance analysis.
    Results
    The quantity of material removed with SS files was significantly more than NT files (P<0.05). Also the NT files prepared the canal more suitable.
    Conclusion
    We concluded that for curved canal preparation first must used (NT) file with both filling and (WW) motion in 1/3 apically and for preparation in 2/3 coronally used (SS) file with anticurvature filling were more suitable.
  • Assessing transverse strength of repaired head cured resins that wetted with monomer, chloroform and comparison with unwetted repaired resins and unrepaired resins
    Dr. Hamid Neshandar Asli, Dr. Esmaeel Sharifi Page 33
    Aim
    One of the problems which repaired complete denture is refracturing at the same repaired point. To solve this problem, different methods have been introduced. The following study will show the success rate of these methods. Method & Material: In this study has been used 40 test specimens (15.3.70 mm) in 4 groups and all of them made of heat cure acrylic material. Three of the four groups have been cut and beveled at the center. The first group was repaired with selfcure Acrylic material. In second group, monomer has been applied the edges for 180 seconds, and in third group chloroform has been applied for 5 seconds to achieve etching and then repaired. All 3 groups have been compared with the fourth group for transverse strength on ANOVA and t – test.
    Results
    The result of this study determined, the transverse strength in second and third groups, to be increased than the first group. However a significant difference was found in third group (P<0.05) and the transverse strength was about 97% of the fourth group.
    Conclusion
    This study showed that, using of chloroform for 5 seconds were caused the most reinforcement in repaired acrylic resin than other methods.
  • A comparative study of bonding strength between Iranian plastic teeth and Acropars resin base material
    Dr. Farahnaz Nejati Danesh, Dr. Omid Savabi, Dr. Mehran Erfani Page 34
    Background and Aim
    One of the common problems of removable prosthesis is separating of the acrylic teeth from the acrylic resin base because of improper occlusal forces, accidents and errors in laboratory procedures. The purpose of this study was evaluation of bonding strength of different Iranian acrylic resin teeth (Super Nevoclar, Berelian, Marjan and Urum dent) to Acropars acrylic denture base material. Method & Material: For this research, 84 plastic teeth (canine of four different types of Iranian teeth) were selected. These teeth were divided in four groups according the type of the teeth. The teeth processed on acrylic blocks. They were loaded by instron set until the fracture. The forces of fracture of the teeth were recorded and analyzed. Analysis of variances and Duncan test were used for data analysis.
    Result
    The results showed that there was significant difference between Berelian acrylic teeth and the other groups (P<0.05). Berelian teeth had the greatest bonding strength between four groups.
    Conclusion
    The use of Berelian acrylic teeth reduces the chance of separation of acrylic teeth from acrylic resin base. In the case of the super Nevoclar teeth, surface treatment of ridgelap portion is recommended.
  • Clinical evaluation of Apex Finder and radiography in determination of root canal length (invivo)
    Dr. Seyyed Behrooz Mousavi, Dr. Nasim Zargham Page 35
    Aim
    Determining and remaining within the confines of the working length of the root canal during instrumentation are recurrent problems in endodontics. Currently, electroniv apex locators are being used to determine working length and hence, decrease the number of radiographs taken. The purpose of this study is to compare clinicaly the radiography and an electronic apex locator “apex finder”. Method & Material: In this invitro study, 140 root canal (in 99 teeth), were measured by the apex-finder and then radiographed. The working lenghts obtained by the apex-finder and those obtained by radiographs were recorded and compared. In addition, this study was undertaken to evaluate the influence of intracanal conditions (dryness or wetness), pulp and periapical status, patient’s age and type of teeth, on the root canal length measurements.
    Results
    In 79.3% of the root canals (at least in one of dry or wet conditions), the apex – finder measurements were within ± 0.5 mm of the radiographic findings. Furthermore, intracanal conditions have influenced the validity of findings, but not the other factors.
    Conclusion
    Apex finder with good accuracy is useful for determining working length of the root canal in pregnant women, disorder muscle patent with complex root anatomy. Application of this apex finder recommend for determining canal length.
  • The effect of Practical versus verbal oral hygiene instruction on the amount of dental plaque - A clinical study
    Dr. Hamid Moghaddas, Dr. Sahar Sadjadian Mousavi Page 36
    Background and Aim
    There are different recommendations on how to use oral hygiene instruction in dental patients. The purpose of this study was to compare the amount of dental plaque formation following practical versus verbal oral hygiene instruction. Method & Material: This study was carried out on 36 dental students age 19-20 years old, who was matched and then randomly devided into 3 groups of experimental, positive control and negative control. Experimental group patients were instructed verbal and practical toothbrushing, in positive control group only oral hygiene was instructed verbally and in negative control group no oral hygiene instruction was done.
    Results
    The changes in plaque index before instruction and 2 months after baseline in experimental group and positive control group were statistically significant. However no significant differences was found in negative control group. A comparison of changes in plaque indexes between experimental group and positive control group following 2 months showed statistically different results between these 2 groups, however the result was better in experimental group than control group.
    Conclusion
    It can be concluded from the results of this study that practical methods of brushing is better than verbal oral hygiene instruction in removing the dental plaque.