فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی کردستان - سال نهم شماره 1 (پیاپی 33، پاییز 1383)

مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان
سال نهم شماره 1 (پیاپی 33، پاییز 1383)

  • 83 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1383/08/27
  • تعداد عناوین: 9
|
  • فردین فتحی، تقی طریحی، سیدجواد مولی، منصوره موحدین صفحه 1
    مقدمه
    ظرفیت سلولهای بنیادی رویانی در تمایز به سلولهای مختلف سازنده بدن و توانایی تجدید خود بطور نامحدود، این سلولها را به یک منبع دهنده و جذاب سلولی جهت انجام مطالعات مربوط به تکوین جنین و استراتژی های سلول درمانی و ژن درمانی مبدل ساخته است. در پژوهش حاضر دودمان سلولی CCE به سلولهای عصبی تمایز داده شد.
    مواد و روش ها
    برای شروع آزمایش سلولهای جدا شده از فلاسکهای کشت به پتری دیشهای سیلیکونیزه منتقل شدند. تحت این شرایط سلولها بطور ناگهانی مجتمع شده و اجسام شبه رویانی را در محیط کشت تشکیل دادند. اجسام شبه رویانی بدست آمده به مدت چهار روز در محیط کشت فاقد رتینوئیک اسید و چهار روز در محیط کشت حاوی اسید رتینوئیک کشت داده شدند. سپس به پتری دیشهای مخصوص کشت سلولهای چسبنده منتقل شده و تحت ارزیابی مورفولوژیک قرار گرفتند. همچنین از رنگ آمیزی کرزیل ویولت و ارزیابی ایمونوسیتوشیمی به کمک آنتی بادی های نستین و سیناپتوفیزین جهت تایید فنوتیپ سلولهای شبه عصبی حاصله استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج بعمل آمده از این پژوهش نشان داد که چند روز پس ازانتقال اجسام شبه رویانی به فلاسکهای مخصوص کشت سلولهای چسبنده، سلولهای شبه عصبی در حاشیه آنها ظاهر شده و بتدریج مورفولوژی سلولهای عصبی را بیشتر کسب می کنند. این سلولها با اتصال به کف پتری دیشها رشد کرده و با گذشت زمان بر تراکم آنها افزوده می گردد. مشاهده اجسام نیسل در رنگ آمیزی کرزیل ویولت و مثبت بودن نتیجه واکنشهای ایمونوسیتوشیمی ماهیت عصبی سلولهای تمایز یافته را تائید کرد.
    نتیجه گیری
    آنچه از این پژوهش می توان نتیجه گرفت این است که اجسام شبه رویانی که در پتری دیشهای سیلیکونیزه از دودمان سلولی CCE تهیه می شود قادر است تحت تاثیر اسید رتینوئیک به سلولهای عصبی تمایز پیدا کند. همچنین سلولهای CCE دودمان سلولی مناسبی جهت شبیه سازی مراحل مختلف تکوین عصبی جنین به صورت آزمایشگاهی می باشند.
    کلیدواژگان: اجسام شبه رویانی، تمایز سلولی، سلولهای بنیادی رویانی CCE
  • فرشید قربانی شهنا، ایرج محمد فام، فریده قلاوند صفحه 13
    مقدمه
    ظهور رایانه ها، پایانه های تصویری و قابلیتهای روز افزون آنها باعث گردیده که روز به روز بر شمار کاربران آنها افزوده گردد. استفاده از این وسائل مخاطرات جدیدی را برای شاغلین ایجاد کرده است که میدانهای الکترومغناطیسی از آن جمله می باشند. لذا ارزیابی این عامل خطر زا و پایش سلامت کاربران رایانه ها ضروری می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی تحلیلی است که با استفاده از دستگاه HI-3603 ساخت شرکت Holaday آمریکا، شدت میدانهای الکتریکی و مغناطیسی اطراف 80 مانیتور رایانه های اداری و آموزشی دانشگاه علوم پزشکی همدان در فواصل و جهات مختلف اندازه گیری شده است. از بین کاربران رایانه 50 نفر به عنوان گروه مورد و از بین پرسنل دیگر، 61 نفر نیز به عنوان گروه شاهد انتخاب شدند. علائم سندرم خستگی مزمن ناشی از کار با مانیتورها نیز با استفاده از یک پرسشنامه برای گروه مورد و شاهد جمع آوری گردیده است. برای تحلیل نتایج نیز از آزمون مجذور کای و t-test استفاده گردیده است.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که در 7/97% از موارد در فاصله 30cm جلو مانیتور شدت میدان مغناطیسی بیشتر از 20mA/m (استاندارد MPRII وTCO) بود و در فاصله cm 50، در 5/27% موارد بالاتر از حد استاندارد بود. در 7/28% موارد در فاصله 30cm جلوی مانیتور شدت میدان الکتریکی بیشتر از 2.5V/m(استاندارد MPRII) بود، در حالیکه در فاصله cm 50، در 10% موارد بیشتر از این حد بود. عوامل موثر دیگر بر شدت میدان مغناطیسی نوع مانیتور (001/p0<) و عمر مانیتور (034/p=0) تعیین گردید. مقایسه علائم سندرم خستگی مزمن در بین دو گروه نشانگر شیوع بیشتر اکثر این علائم مثل آبریزش از چشم (001/p<0)، سردرد (001/p<0) و سرگیجه (002/0 p=) در گروه مورد نسبت به گروه شاهد بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصله، حداقل فاصله ایمن بیش از 60 سانتیمتر از اطراف مانیتور جهت کار با آن توصیه می شود.
    کلیدواژگان: پایانه های تصویری، سندرم خستگی مزمن، رایانه، میدانهای الکترومغناطیسی
  • افشین ملکی، سید اشرف حسینی، مظفر فیروز منش، ناصر رشادمنش صفحه 23
    مقدمه
    از آنجایی که آب عمومی ترین ماده مصرفی انسان است. لذا کیفیت آن نقش مهمی در سلامت مصرف کننده دارد. از طرفی این ماده حیاتی به راحتی آلوده شده و می تواند انواع مختلف اجرام بیماریزا را با خود حمل می کند. لذا ضرورت کسب اطمینان از عدم وجود آلودگی (بویژه آلودگی بیولوژیکی) الزامی است. که جهت حصول به این مهم تعیین شاخص های بیولوژیکی از جمله گروه کلیفرم و آزمایش MPN طراحی و اجرا شده است. منتهی در روش های روتین کنترل کیفیت بیولوژیکی آب، بررسی کیفیت آب از نظر انگلی، چون کار دشواری است و انجام آن به ابزار و لوازم پیچیده ای جهت فیلتراسیون حجم زیاد آب (حدود 400 لیتر) نیازمند است، توجهی نشده است.
    مواد و روش ها
    نوع مطالعه نیمه تجربی و هدف تعیین کارایی فیلترهای پمپ خلا در حذف کیست- تک یاخته و تخم انگل در آب می باشد. روش گردآوری داده ها بصورت مشاهده و انجام بررسی های آزمایشگاهی بود. بطوریکه ابتدا یک وسیله ساده و بدون نیاز به پمپ خلا برای فیلتراسیون آب با امکانات موجود طراحی شد و سپس با افزودن دستی تعداد مشخصی کیست ژیاردیا (شامل سه نمونه حاوی 3 میلیون، سی هزار و سیصد عدد کیست در 50 لیتر آب) به حجم معینی آب و فیلتراسیون آن و سپس شمارش کیست های باقی مانده روی فیلتر، کارآیی سیستم مشخص شد. سپس در مرحله بعد با کمک دستگاه طراحی شده در 12 نقطه شهر (7 مخزن و 5 نقطه شبکه توزیع) و 2 نقطه در تصفیه خانه (آب خام ورودی و آب تصفیه شده خروجی) برداشت نمونه به حجم 400 لیتر انجام شد.
    یافته ها
    نتایج بررسی نشان داد که دستگاه طراحی شده در جدا سازی کیست های ژیاردیا در نمونه های بکار رفته با تعداد سه میلیون، سی هزار و سیصد عدد کیست به ترتیب دارای راندمان 75، 66 و 59 درصد بوده است. همچنین نتایج بررسی آب شهر در تمام نقاط داخل شهر منفی و فقط نمونه آب خام ورودی به تصفیه خانه مثبت و حاوی تعدادی تخم و لارو کرم های آزاد زی، 4 مورد کیست ژیاردیا و 2 مورد کیست آنتامباکلی بود.
    نتیجه گیری
    نتیجه حاصل گویای این واقعیت است که دستگاه طراحی شده با توجه به درصد های جداسازی انگل و کیست ها واجد کارآیی لازم می باشد و لذا به عنوان یک وسیله ساده و ارزان برای هدف فوق مناسب است. و در خصوص آب شرب شهر نتیجه گرفته می شود که اولا سیستم شبکه توزیع آب شهر تقریبا سالم بوده و امکان ورود زه آبهای آلوده در آن بسیار ضعیف است. و ثانیا کارآیی سیستم تصفیه بالا بوده و مراحل تصفیه آب از جمله صاف سازی و گندزدایی بدرستی انجام می شود. و در مورد آب خام بدلیل ورود فاضلابهای انسانی و کشاورزی منطقه بالا دست سد، وجود عامل بیولوژیکی طبیعی است.
    کلیدواژگان: کیست ژیاردیا، تخم انگل، پایش بیولوژیکی آب، فیلتراسیون
  • ستاره اخوان صفحه 31
    مقدمه
    پیدایش جفت در انسان به اندازه نحوه نمو و تکامل جنین انسان شگفت آور است. جنین در زندگی داخل رحمی به جفت به عنوان ریه، کبد و کلیه نیازمند است. گاها به دلایل متعدد و اغلب ناشناخته خونریزی به داخل دسیوابازال روی می دهد و طبعا تغییرات نکروتیک در بافتهای مجاور محل خونریزی ایجاد می شود اما منجر به جدا شدگی تخم بارور و ایجاد انقباضات رحمی در همان زمان نمی گردد، بلکه حاملگی تداوم پیدا می کند. پیامد چنین حاملگی هایی همواره مورد سوال بوده و مادر حامله و پزشک نگران سلامتی جنین هستند. این مطالعه با هدف بررسی پیامد چنین مواردی انجام شده است.
    مواد و روش ها
    مطالعه اخیر از نوع هم گروهی بوده و 75 نفر خانم باردار دارای خونریزی ساب کوریونیک با 83 نفر خانم فاقد این عارضه از نظر پیامد حاملگی مورد بررسی قرار گرفتند. مراجعه کنندگان از میان خانمهای بارداری که جهت مراقبتهای بارداری به کلینیک تخصصی مراجعه کردند انتخاب شدند و تحت سونوگرافی قرار گرفتند. سونوگرافی روتین برای بیماران مراجعه کننده به کلینیک تخصصی بیمارستان بعثت شهر سنندج در طی سال 81 و 82 در هفته 10-8 حاملگی انجام گرفت آن دسته از مادرانی که که مشخصا بیماری سیستمیک خاصی را ذکر می کردند و افراد با سابقه بد مامایی، خونریزی واژینال مشخص در سه ماهه اول حاملگی را داشتند وارد مطالعه نشدند. معیار ورود در گروه مواجهه BHCG مثبت و نتیجه سونوگرافی دال بر خونریزی ساب کوریونیک در فاصله هفته های 10-8 حاملگی بود. از بیماران فاقد BHCGو همسان شده از نظر سن، سن حاملگی و تعداد حاملگی های قبلی تعداد 83 نفر بعنوان گروه غیر مواجهه وارد مطالعه شدند. سیر حاملگی با مراقبتهای روتین دوران بارداری ارزیابی شد. اطلاعات به دست آمده پس از جمع آوری با استفاده از تستهای آماری T test و X2 تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد که فراوانی کلیه عوارض حاملگی در افراد دارای خونریزی ساب کوریونیک بیش از گروه کنترل بوده و اختلاف معنی دار وجود داشته است.
    نتیجه گیری
    به طور کلی به نظر می رسد که شیوع اغلب عوارض مامایی از قبیل سقط، مرگ داخل رحمی جنین، دکولمان، محدودیت رشد جنین، پارگی زودرس کیسه آب و زایمان زودرس در حاملگی های دچار عارضه خونریزی ساب کوریونیک بالاتر از افراد گروه کنترل می باشد.
    کلیدواژگان: خونریزی ساب کوریونیک، عوارض حاملگی، پیامد حاملگی
  • اسدالله فتح الله پور، ربابه محمدبیگی، یحیی مدیحی صفحه 37
    مقدمه
    هموفیلی یکی از مهمترین اختلالات انعقادی کودکان بوده که درمان فعلی آن جایگزین کردن فاکتورهای انعقادی می باشد. این درمان از لحاظ اقتصادی و نیز انتقال بعضی از بیماری های ویروسی خطرناک برای بیماران و جامعه مشکلات زیادی ایجاد کرده است. استفاده از جانشینی مناسب در درمان این بیماری به منظور کاهش مشکلات فوق الذکر هدف این پژوهش می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع مداخله ای بوده و جامعه آماری مورد مطالعه شامل بیماران هموفیلی مراجعه کننده به بیمارستان بعثت (39 نفر) بودند که به روش سرشماری ساده انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه مداخله (13 نفر) و مقایسه (15 نفر) تقسیم شدند. داروی TEA فقط در گروه اول به مدت 2 ماه مورد استفاده قرار گرفت سپس نتایج حاصله از مقایسه هر گروه با خودش قبل و بعد از مطالعه توسط نرم افزار SPSS و تست های آماری wilcoxonو آزمون علامتها مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در گروه مداخله میزان خونریزی از 07/4 مورد در ماه به 3 مورد در ماه و میزان مصرف فاکتور از 15/80 واحد برای هر کیلوگرم وزن بدن در ماه به 26/58 واحد در ماه کاهش یافت. در گروه مقایسه در دفعات خونریزی و نیز میزان مصرف فاکتورهای انعقادی قبل و بعد از پایان مطالعه تغییری مشاهده نگردید.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد که مصرف داروی TEA به عنوان پروفیلاکسی در بیماران هموفیلی دفعات خونریزی و نیز میزان مصرف فاکتورهای انعقادی را کاهش می دهد. و لیکن بدلیل کاهش مقدار فاکتورهای انعقادی خون و افزایش PTT ممکن است احتمال خونریزی در شرایط خاص را افزایش دهد لذا به عنوان پیشگیری جایگزین مناسبی نمی باشد.
    کلیدواژگان: Tranexamic acid، پروفیلاکسی، انعقادی خون
  • رکسانا یغمایی، عزت الله رحیمی صفحه 43
    مقدمه
    گلوکز سوخت اصلی بیشتر سلولهای بدن انسان می باشد. از طرف دیگر بالا بودن سطح گلوکز در خون چنانچه در بیماری دیابت دیده می شود، با عوارض مزمن متعددی همراه است. در دیابت فعالیتهای سلولهای پوست مختل شده و در نتیجه باعث پیدایش تظاهرات مزمن پوستی در دیابت می شود. بسیاری از این تظاهرات بعلت مشکل در عملکرد عروق کوچک (Micravascular) پوست بوجود می آید. این مطالعه با هدف تعیین شیوع تظاهرات پوستی در بیماران دیابتی مراجعه کننده به مرکز توحید سنندج انجام شده است.
    مواد و روش ها
    جامعه آماری شامل کلیه بیماران دیابتیک مراجعه کننده به مرکز دیابت استان کردستان بود. نمونه برابر با 134 نفر از بیماران دیابتیکی بود که در 6 ماهه اول سال 1381 جهت معاینه به مرکز دیابت استان کردستان مراجعه کرده بودند. و روش نمونه گیری بصورت سرشماری بود. داده های گردآوری شده وارد نرم افزار آماری SPSS win شده و با استفاده از آمار توصیفی بصورت جداول توزیع فراوانی نمایش داده شدند.
    یافته ها
    از میان افراد مورد مطالعه تعداد 38 نفر یعنی 4/28 درصد مرد و 96 نفر یعنی 6/71 درصد زن بودند. میانگین سنی جهت مورد بررسی 5/54 سال با انحراف معیار 12 سال بود. حداقل سن 14 سال و حداکثر 79 سال بود. از میان کل بیماران مورد بررسی 48 مورد یعنی 8/35 درصد فاقد علایم پوستی بودند. در حالیکه 86 نفر یعنی 2/64 درصد بیماران دارای یکی از تظاهرات پوستی بودند. خارش شایعترین تظاهر پوستی در میان بیماران مورد مطالعه ما بوده است.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه ما و مقایسه آن با سایر مطالعات نشان می دهد که تظاهرات پوستی در بیماران بررسی شده در این تحقیق با میانگین بیشتر مناطق دنیا برابر می باشد در حالی که از نظر شدت ضایعات و جدی بودن آنها فراوانی پایین تری دارد. که ممکن است به علت کنترل نسبتا خوب دیابت در بیماران ما باشد.
    کلیدواژگان: دیابت، عوارض پوستی
  • فرامرز کوهسار، رضا ابری، عزت الله قائمی، علیرضا احمدی، ناصر بهنام پور، محسن سعیدی، مسعود بازوری صفحه 48
    مقدمه
    آلودگی با انگل های روده ای یکی از مشکلات مهم بهداشتی و اقتصادی ممالک مختلف جهان به ویژه کشورهای در حال توسعه است که می تواند عوارض مختلفی مانند بیماری های اسهالی و یا مرگ را به همراه داشته باشد. تعیین فراوانی آلودگی و نیز عوامل شایع این آلودگی در گروه های مختلف اجتماعی به خصوص کودکان دارای اهمیت ویژه ای است. هدف این مطالعه بررسی عوامل فوق در کودکان دبستانی شهرستان علی آباد کتول می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه روی 252 کودک در مقطع ابتدایی انجام شد. ابتدا پرسشنامه ای حاوی اطلاعات فردی تنظیم گردید. سپس نمونه مدفوع از دانش آموزان ابتدایی جمع آوری شده و سریعا به آزمایشگاه منتقل و پس از بررسی ماکروسکوپی، مطالعه میکروسکوپی روی نمونه ها انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که2/41 درصد کودکان آلودگی انگلی داشتند که 34 درصد آنها مربوط به تک یاخته های روده ای و 3/8 درصد مربوط به کرمهای روده ای بود. ژیاردیا شایع ترین تک یاخته با 6/20 درصد و هیمنولپیس نانا با 8 درصد شایع ترین کرم جدا شده بودند
    نتیجه گیری
    بین میزان آلودگی با سن، شغل والدین، محل سکونت و قومیت تفاوت معنی داری وجود نداشت ولی تفاوت معنی داری بین سواد مادر و آلودگی دانش آموزان مشاهده گردید (p?0.05) با توجه به آلودگی حدود 50%در کودکان دبستانی به نظر می رسد آزمایشات دوره ایی جهت کودکان دبستانی این منطقه در تشخیص و درمان به موقع می تواند مفید باشد.
    کلیدواژگان: شیوع، عفونتهای انگلی، کودکان دبستانی
  • انسیه جنابی، سکینه محمد علیزاده، ریحانه ایوان بقا صفحه 55
    مقدمه
    یکی از موارد بسیار حایز اهمیت در استفاده از روش های مختلف پیشگیری از بارداری طول مدت تداوم استفاده از آنها می باشد. آی.یو.دیCu-T380A روش ضد بارداری بسیار موثر و کم هزینه و طولانی اثری می باشد که 5/12% زنان حایز شرایط مناطق شهری استان آذربایجان شرقی از آن استفاده می کنند. با توجه به متفاوت بودن میزان تداوم و دلایل عدم تداوم این روش در مناطق مختلف و عدم انجام پژوهشی در این زمینه در منطقه، در این مطالعه میزان تداوم و دلایل عدم تداوم استفاده از آی.یو.دی Cu-T380A در مراکز بهداشتی- درمانی شهر تبریز بررسی شده است.
    مواد و روش ها
    با روش تصادفی تعداد 401 نفر از زنان تحت پوشش مراکز بهداشتی که از اول سال 1376 لغایت انتهای سال 1378 کارگذاری IUD Cu-T380A داشتند، انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها علاوه بر بررسی پرونده های بهداشتی با خود افراد نیز مصاحبه تلفنی به عمل آمد. جهت تعیین میزان تداوم آی.یو.دی در زمانهای مختلف پس از کارگذاری از روش کاپلان مایر استفاده شد.
    یافته ها
    میزان تداوم 1 و 6 ماهه، 1، 2، 3، 4، 5 و6 ساله به ترتیب 3/98%، 3/89%، 3/79%، 3/68%، 3/58%، 6/49%، 9/43% و 36% بود. شایعترین دلایل عدم تداوم درد و خونریزی (47%) و خروج خود به خود (6/18%) بودند، در کل 3 مورد حاملگی همراه با آی.یو.دی رخ داده بود که یک مورد آن مربوط به سال اول استفاده بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به پایین بودن میزان تداوم و دلایل عدم تداوم مشخص شده در این پژوهش، به نظر می رسد که بایستی مددجویان با روش مشاوره و پیگیری به درستی راهنمایی گردند، چرا که این امر منجر به رضایت بیشتر و بهبود میزان تداوم آی.یو.دی Cu-T380A می شود. در ضمن لازم است انواع دیگر آی.یو.دی که عارضه افزایش میزان خونریزی با آنها کمتر می باشد مثل نوع Progestasert در اختیار کلیه مراکز بهداشتی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: میزان تداوم، دلایل عدم تداوم، آی، یو، دی Cu، T380A
  • ناصر صادقیان، جواد غروبی، شاهرخ ادهمی صفحه 61
    تومور ویلمز شایعترین تومور توپر کلیوی در دوران کودکی است و 6% کل تومورهای بدخیم این دوران را تشکیل می دهد.
    این تومور در دوره نوزادی نادر است و تاکنون کمتر از 20 مورد تایید شده آن گزارش شده است. درمان تومور ویلمز اکنون متحول شده و با پیشرفتی مداوم از دو دهه پیش تاکنون سورویوال 4 ساله آن به 90% رسیده است. میانگین سن اکثر بیماران مبتلا به نوع یکطرفه این بیماری 5/3 سال است. در این مقاله یک مورد نوزاد 8 روزه مبتلا به تومور ویلمز یکطرفه که تحت عمل جراحی نفرکتومی راست قرار گرفته و درمان با شیمی درمانی استاندارد ادامه داده و در پیگیری 5 ساله کاملا بهبودی یافته است، گزارش می شود.
    کلیدواژگان: تومور ویلمز، نوزاد، نفروپلاستوم، آبسه
|
  • Fathif. , Tiraihit., Ph, Mowla S. J., Movahedin M. Page 1
    Introduction
    Unlimited self renewal potential of embryonic stem cells in differentiation to different types of cells Provides cells which can be an attractive doner source for developmental studies, cell therapy and gene therapy sterategies. In this research ES cells were differentiated into neuron-like cells.
    Material And Methods
    At first, dispersed cells from growing cultures were plated into siliconized petri dishes. Under these conditions the cells spontaneously produced embryoid bodies. Embryoid bodies were cultured in a medium containing retinoic acid for four days and anather four days in a medium without retinoic acid. Then embryoid bodies were plated into tissue culture grade Petri dishes and evaluated morphologicaly. Also cresyl violet staining and immunocytochemical evaluation using nestin and synaptophysin antibodies were performed to verify the phenotype of the neural cells.
    Results
    Our results showed after transfering of embryoid bodies into tissue culture dishes neural like cells were appeared at the margin of embryoid bodies. Gradually these cells increase in namber and grow on the surface. The results of cresyl violet staining and immunocytochemical evaluations confirmed that differentiated cells were of neural origin.
    Conclusion
    Therefore, It can be concluded when ever embryoid bodies are prepared from CCE embryonic stem cells using siliconized petri dishes, they can be differentiated into neural cells, and CCE embryonic stem cells is a suitable cell line for in vitro studies on embryonic development.
  • Ghorbani-Shahnaf. , Mohamadfami. , Ghalavand. F. Page 13
    Introductin: The advent of computers, visual display terminals and their capabilities have gradually resulted in an increase in their use and user population. The use of these devices have created new hazards for their operators, namely exposure to their electromagnetic field (EMF). Therefore, assessment of this hazard and monitoring of operator's health is necessary.
    Material And Methods
    This study was of a descriptive-analytical type. In this study, EMF around 80 monitors was measured at various distances in the of Medical School of Hamadan University using HI-3603 survey meter. 50 computer operators wereselected as the case group and another 61 were selected as the control group. The data concerning the signs of chronic fatigue syndrome (CFS) were collected by use of questionnaires for both groups. The statistical test of t-test and χ2 were used for the analysis of the results.
    Results
    Results indicated that in 97.7% and 27.5% of cases, at distances of 30cm and 50cm from the monitors respectively, the intensity of the magnetic field was greater than 20mA/m, respectively. In 28.7% and 10% of cases at distances of 30 cm and 50cm, the intensity of the electric field was greater than 2.5 V/m respectively. It was found that there was a relationship between the type and the life span of monitors (P<0.05). A comparison of the signs of CFS between the case and control groups indicated that there was a higher prevalence of lacrimation (P<0.001), headaches (P<0.001) and dizziness (P=0.002) in the case group.
    Conclusion
    While operating a computor, it is recommended to keep a mininum distance of 60 cm away from it.
  • Malaki, A. , Hosaini, S-A. , Firozmanesh, M. , Reshadmanesh, N. Page 23
    Introduction
    Water is the most common material in use so its quality plays an important role in the health of people. Water is contaminated easily and it may carry several contaminants and germs in it. It is necessary to make sure that drinking water is not contaminated (particularly with biological contaminants). Biological indices such as Coliform and the MPN test have been designed to assess the quality of water. In routine biological quality control procedures of water parasite rates, quality control has been neglected due to a need for complex devices that is required for water filtration in huge volumes (approximately 400 liters).
    Materials And Methods
    This was a Quasi-Experimental study to assess the efficacy of Vacuum pump less filters and membrane filters in removal of cysts, oocytes and parasites. Data was collected by observation and experimental tests. We designed a simple device for water filtration without a vacuum pump, and then we added a certain amount of giardia cysts (3 samples containing 3000000,30000 and 300 cysts in 50 liters of water) to a certain amount of water. The water was filtrated and the efficacy of the system was determined. In the second stage, water sampling was performed by means of the designed device. We took 12 samples from the city water (7 samples from water sources and 5 samples from distribution networks) and 2 samples from 2 points in a refinery plant (entering raw water and refined outgoing water). a total of 400 liters of water was collected for testing.
    Results
    This survey showed that the designed device was effective in removing giardia cysts up to 75%, 66% and 59% for 3000000, 30000 and 300 cysts respectively. According to the findings of this study all samples of water from different parts of city showed no parasictic contamination. only the entering raw water of the refinery plant contained a number of larvae, 4 giardia cysts and 2 Entamoeba coli cysts.
    Conclusion
    The designed device showed to be effective in removing cysts and parasites from water, so it is suitable for use because it is a simple and cheap device. Water in the distribution network is relatively safe and it is much less likely for contaminated waters to enter the distribution system. Refinery plant's efficacy is high and all stages of decontamination are performed well. contamination of entering raw water by biological factors in the apper parts of the dam is due to agricultural and human sewage contamination.
  • Akhavan, S Page 31
    Introduction
    Placental development in humans is as wonderful as the development of the fetus. During its brief intrauterine existence the fetus is dependent upon the placenta as its lung, liver and kidneys. Sometimes, because of unknown reasons, hemorrhage into decidua basalis and necrotic change in the tissues adjacent to the bleeding occurs but it doesn’t lead to miscarriage. The outcome of these pregnancies is under question and usually physicians and pregnant women are worried about it. The aim of this study to find the relationship between the subchorionic hemorrhage and the outcome of pregnancy.
    Material And Methods
    The statistical population included 75 women suffering from subchorionic hemorrhage (SH) and 83 women not suffering from. They were chosen out of many pregnant women who referred to Besat Hospital Gynecology and Obstetrics clinic, Sanandaj. All of them underwent sonography. Prenatal care was done for them and the data was analyzed using Ttest and methods of analysis.
    Results
    The results of this study showed that pregnancy complications were more apparent in the case group than in the control group which included women with normal pregnancies and without subchorionic hemorrhage.
    Conclusion
    Based on the results of this study miscarriage, intrauterine fetal death, placental abruption, intrauterine growth restriction, premature rupture of membrane, preterm labor in women with SH are more common than those in the control group.
  • Fatholapoura. , Mohamadbigir. , Madihi, Y Page 37
    Introduction
    Hemophilia is one of the most important coagulation disorders. At the present time the current treatment is factor replacement which may lead to many socio-economic problems and also transmission of some viral infections. In this study we evaluate an alternative treatment to factor replacement to decrease the aforementioned problems.
    Material And Methods
    This was an interventional study and the statistical population included all Hemophilia patients that referred to Besat Hospital. They were randomly divided into two groups: an intervention group of 13 patients and a control group of 15 patients. Tranexamic acid was only used for the intervention group (15 patients). Then the data was assessed by spss win software.
    Results
    In the intervention group bleeding episodes were reduced significantly (from 4.07 episodes per month to 3 episodes per month) and so was the need for factor replacement (from 80.1 u/kg/m to 58.7 u/kg/m). In the control group bleeding episodes and the need for factor replacement did not differ prior to and during the study.
    Conclusion
    The results of this study showed that daily prophylactic use of TEA is effective in reducing bleeding episodes and decreasing the need for factor replacement in hemophilia patients. However, due to increased PTT and decreased serum clotting factors in patients, the risk of life threatening bleeding is likely to be high. Thus we don’t recommend the use of TEA as a prophylactic measure in hemophilia.
  • Yaghmaier. , Rahimi Page 43
    Introduction
    Clucose is the major fuel for most mammalian cells. However, abnormally high levels of glucose, as seen in diabetes may, lead to development of chronic complications. The aim of this study was to determine the frequency of skin complications in diabetic patients who had referred to Tohid hospital in Sanandaj (IRAN) in 1381.
    Material And Method
    Statistical population consisted of all diabetic patients who had referred to Kurdistan center of diabetes. A total of 134 diabetic patients referred to diabetes center of Kurdistan province during the first six months of 1381. The were examined and the data concerning their dermatologic status were collected and analyzed by use of SPSS. Win software and descriptive statistics.
    Results
    The study showed that 38 patients (28.4%) were male and 96 patients (71.6%) were females. Median age of the patients was 54.5 years (sd=12). Minimum age was 14 years and max. age was 79 years old. 48 patients (35.8%) of the population under survey had no skin complications. While 86 patients (64.2%) had one of the skin complications. Pruritus was the most common skin complication (40.3%).
    Conclusion
    It seems that the prevalence of skin complications in diabetic patients in our study is similar to, and the severity of complications is less than those of other parts of the world. It may by due to good control and management of diabetes in our patients.
  • Koohsarf. , Abrir. , Ghaemie. , Ahmadia., Dmt, Behnampourn. , Saeidim. , Bzorim. Page 48
    Introduction
    parasisteic infection of intestine is one of the most important health and economic problems in different countries especially in developing countries, which may leded to complications such as diarrhea or death. The determination of common causes of this health problem and its prevalence in various strata of society, especially children, is of particular importance. The aim of this research was to study the above factors in primary school children in Aliabad town in Golestan province.
    Material And Methods
    This study included 252 primary school children in 2002. A questionnaire concerning personal demographic information was completed for all of the sample subjects. Afterwards, a stool sample from each child was obtained and transferred to the laboratory for macroscopic and microscopic assessments. The data was analyzed by using spss and 2.
    Results
    The results of this study showed that 41.2% of the studied cases were infected, (34% had intestinal protozoa and 8.3% had enteric worm's infection). The most common infections were Giardiosis with 20.6% and H.nana with 8% prevalences.
    Conclusion
    There was not a meaningful correlation between the rate of infection and age, parents’ employment, place of residence and ethnicity. However, there was a significant relation between these infections and mother’s literacy (P0.05). periodical tests are recommended which can assure early diagnosis and treatment.
  • Jenabie. , Mohammadlizadehs. , Ivanbaghar. Page 55
    Intruduction: There are various variables, such as the duration and client consistency in using a particular contraceptive method as well as some individual determinants, which play an important role in the optimal use of different contraceptive methods. IUD Cu-T380A is a safe and an effective method used by 12.5% of urban women in East Azerbaijan. The usage continuation rate of IUD Cu-T380A as well as its discontinuation reasons were evaluated in this study.
    Material And Methods
    This study was a cohort study with a sample population of 401 women randomly selected. All these women were using the IUD (Cu-T380A) method as a single contraceptive method. The data collection process started on March 21st, 1997 and ended on March 20th, 1999. Questionnaires were used to collect the data. For determining the period of IUD continuation after its insertion the Kaplan Meier method was used.
    Results
    Usage of IUD Cu-T380A by women at the end of 1st month, 6th month, 1st year, 2nd year, third year, 4th year, 5th year and 6th year was 98.3%, 89.3%, 79.3%, 68.3%, 58.3%, 49.6%, 43.9% and 36% respectively. The most common reasons for discontinuation of IUD were bleeding (44.2%) and expulsion (18.6%). Overall 3 pregnancies were reported after insertion of IUD, one of which occurred in the first year of its insertion.
    Conclusion
    The results of this study could help health authorities and care givers in terms of counseling of women desiring IUD insertion and its follow up. This factor could result in more satisfaction with IUD usage and improve its continuation rate. In addition, it is recommended that other kinds of IUD, such as progestasert which will decrease the bleeding rate, are provided in health centers.