فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی کردستان - سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 39، بهار 1385)

مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 39، بهار 1385)

  • 107 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1385/08/15
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مهرداد روغنی، توراندخت بلوچ نژاد مجرد، فرشاد روغنی دهکردی صفحه 1
    زمینه و هدف
    دیابت قندی بویژه نوع 1 موجب بروز اختلال در روندهای مرتبط با یادگیری، حافظه و شناخت در جامعه انسانی و حیوانات آزمایشگاهی می گردد. با توجه به وجود شواهد متعدد مبنی بر اثر تقویت کننده علف چای بر حافظه و یادگیری، لذا اثر تجویز خوراکی و درازمدت بخش هوایی علف چای (Hypericum perforatum) بر یادگیری و حافظه در موش های صحرایی دیابتی با استفاده از آزمون اجتنابی غیرفعال مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    48 راس موش صحرایی نر نژاد ویستار به طور تصادفی به چهار گروه کنترل، کنترل تحت تیمار با علف چای، دیابتی، و دیابتی تیمار شده با علف چای تقسیم بندی شدند. تیمار با علف چای به مدت 1 الی 2 ماه ادامه یافت. برای دیابتی نمودن موش ها از استرتوزوتوسین به فرم تک دوز و داخل صفاقی به میزان 60 میلی گرم بر کیلوگرم وزن حیوان استفاده گردید. میزان گلوکز سرم قبل از بررسی و در طی هفته های چهارم و هشتم پس از بررسی تعیین گردید. به علاوه، برای بررسی حافظه و یادگیری حیوانات، میزان عملکرد از نظر تاخیر اولیه (Initial Latency) و تاخیر در حین عبور (Step-through Latency) در آزمون اجتنابی غیر فعال پس از گذشت یک و دو ماه تعیین گردید.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده نشان داد که تجویز بخش هوایی علف چای با یک نسبت وزنی 1.15 به مدت یک الی دو ماه در موش های گروه های کنترل و دیابتی تغییر معنی دار در میزان گلوکز سرم ایجاد نمی نماید. به علاوه، در موش های دیابتی و دیابتی تحت تیمار با علف چای فقط در پایان ماه دوم افزایش معنی دار در مورد تاخیر اولیه در مقایسه با گروه کنترل بدست آمد (p<0.05). به علاوه، از نظر تاخیر اولیه هیچگونه تفاوت معنی دار بین دو گروه دیابتی و دیابتی تحت تیمار مشاهده نگردید، که خود به مفهوم عدم تغییر توانایی موش ها در کسب اطلاعات جدید در موش های دیابتی تحت تیمار می باشد. از طرف دیگر، با اندازه گیری تاخیر در حین عبور مشخص شد که تیمار موش های گروه کنترل با علف چای موجب افزایش معنی دار تاخیر در حین عبور در پایان ماه های اول (p<0.05) و دوم (p<0.05) در مقایسه با گروه کنترل می گردد. همچنین، کاهش تاخیر در حین عبور در موش های دیابتی (p<0.05) و افزایش آن (p<0.05) در موش های دیابتی تحت تیمار در پایان ماه دوم بخوبی مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    مصرف خوراکی و درازمدت بخش هوایی علف چای موجب افزایش توانایی حیوان برای ذخیره نمودن اطلاعات در انبارهای حافظه و افزایش قدرت به یادآوری اطلاعات انبار شده در حیوانات سالم و دیابتی شده می گردد.
    کلیدواژگان: علف چای، یادگیری و حافظه، آزمون اجتنابی غیرفعال، دیابت قندی، استرپتوزوتوسین، موش صحرایی
  • بررسی مقایسه ای درمان آکنه ولگاریس با استفاده از سولفات روی و تتراسیکیلین خوراکی در بیماران مبتلا
    فرخ راد، رکسانا یغمایی، سیروس شهسواری صفحه 11
    زمینه و هدف
    آکنه ولگاریس یک بیماری شایع پوستی می باشد و بسیاری از مردم تقریبا در دوره ای از زندگی به آن مبتلا می شوند. جهت درمان این بیماری از آنتی بیوتیک های مختلفی استفاده می شود. با توجه با اثرات عنصر روی بر پوست بدن در این مطالعه اثرات درمانی روی با تتراسیکلین مورد مطالعه قرار می گیرد.
    روش بررسی
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده 82 بیمار مبتلا به آکنه ولگاریس بطور تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. در گروه مداخله روزانه 220 میلی گرم سولفات روی (معادل 50 میلی گرم روی) به مدت 12 هفته و در گروه دوم داروی روتین شده تتراسیکلین به مقدار 250 میلی گرم چهار بار در روز (یک گرم در روز) به مدت دوازده هفته تجویز گردید و سپس علایم بهبودی مورد بررسی قرار گرفتند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS win و از تست های آماری کای اسکور و T-test استفاده شد.
    یافته ها
    دو گروه در ابتدای مطالعه از نظر علایم، محل ابتلا و میزان روی سرم با هم تفاوت معنی دار آماری نداشتند و بعد از 3 ماه پس از درمان میزان بهبودی در دو گروه مشابه بود.
    نتیجه گیری
    بنظر می رسد استفاده از سولفات روی در درمان آکنه ولگاریس می تواند به اندازه تتراسیکلین کارآیی داشته باشد.
    کلیدواژگان: سولفات روی، آکنه ولگاریس، تتراسیکلین
  • مظفر خزاعی، مریم یادگاری، رستم قربانی صفحه 16
    زمینه و هدف
    در طب سنتی غرب کشور گیاه غازیاقی (Falcaria vulgaris) مصارف گوناگونی از جمله درمان زخم های پوستی و زخم معده دارد. این گیاه اثرات قابل توجهی در حفاظت معده در مقابل ضایعات ناشی از اتانول نشان داده است. هدف مطالعه حاضر، بررسی اثر حفاظتی عصاره هیدرو الکلی غازیاقی بر زخم معده ناشی از آپرین در موش صحرایی می باشد.
    روش بررسی
    24 عدد موش صحرایی جوان از نژاد NMRI، با وزن 230-180 گرم، در چهار گروه 6 تایی قرار گرفتند:گروه آزمایش، عصاره گیاه با دوز/day mg/kg 150گروه شاهد مثبت، امپرازول با دوز /day mg/kg 5 گروه شاهد منفی، آب مقطر با دوز /day 1cc/kgگروه شاهد منفی حلال دارو، عصاره گیاه با دوز/day mg/kg 150به مدت 14 روز، به طریقه گاواژ دریافت کردند.
    از روز دهم رت ها به مدت 48 ساعت گرسنه نگه داشته شده و سپس سه گروه اول به مدت 3 روز (روزهای 14-12)، آسپرین day/mg/kg 200 در یک میلی لیترحلال (کربوکسی متیل سلولز1%) و گروه آخر فقط حلال دارو را گرفته و سه ساعت پس از آخرین دوز، حیوانات کشته شدند. پس از تشریح و جداسازی معده، با کمک استریو میکروسکوپ و Graticule، ابعاد زخم ها (mm) و میانگین آنها برای هر معده تعیین، سپس ضریب زخم ماکروسکوپی و میزان بهبودی محاسبه گردید. به منظور بررسی زخم ها و بهبود آنها، لام های میکروسکوپی از معده تهیه گردید. داده ها با روش آماری ANOVA و تست TUKEY تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    عصاره غازیاقی (150mg/kg/day) ضریب زخم را نسبت به دو گروه کنترل به طور معنی دار (p<0.01) کاهش می دهد. همچنین درصد بهبودی زخم را نسبت به گروه شاهد منفی (آب مقطر) 91.73% و شاهد مثبت (امپرازول) 90.25% افزایش داد. بررسی بافت شناسی، یافته های ماکروسکوپی را تایید نمود.
    نتیجه گیری
    عصاره گیاه غازیاقی دارای اثر حفاظتی قابل توجه بر زخم معده ناشی از آسپرین می باشد.
    کلیدواژگان: غازیاقی، زخم معده، اثر حفاظتی، ضریب زخم، آسپرین
  • بهروز احسن صفحه 27
    زمینه و هدف
    اثرات اینترفرون بتا (INF beta) در درمان مولتیپل اسکلروزیس (MS) مورد بررسی قرار گرفته است. البته استفاده بالینی از آن در درمان بیماران یک امر پیچیده می باشد زیرا اثرات آن نسبی بوده و عوارض جانبی آن هنوز کاملا شناخته نشده است این مطالعه با هدف شناخت یافته های بالینی در بیماران مبتلا به MS و همچنین نتایج درمان با Avonex که یک نوع اینترفرون بتا می باشد در درمانگاه تخصصی مغز و اعصاب بیمارستان توحید سنندج انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت قبل و بعد (Before-After) انجام شد. حجم نمونه 42 نفر بود که با روش سرشماری وارد مطالعه شدند به گونه ای که تمامی بیمارانی که از آغاز سال 1380 تا پایان سال 1382 با تشخیص بیماری MS در درمانگاه تخصصی بیمارستان توحید سنندج تحت درمان قرار گرفتند وارد مطالعه شدند. بیماران به مدت سه سال پیگیری شدند. داده های مطالعه پس از جمع بندی وارد محیط نرم افزار آماری SPSS win گردیده با استفاده از این نرم افزار و آمار توصیفی شامل فراوانی و میانگین و انحراف معیار و تست های آماری t test pairedو X2 نسبت به تجزیه و تحلیل داده ها اقدام شد.
    یافته ها
    بر اساس نتایج این مطالعه 42 بیمار مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس پس از تشخیص و شروع درمان با داروی اینترفرون بتا مورد بررسی قرار گرفتند. میانگین سنی بیماران مورد مطالعه 13.73±34.85 سال بود. بیشتر بیماران مورد مطالعه 18 نفر (42.8 درصد) در گروه سنی 30 تا 39 سال قرار داشتند. تعداد مردان 7 مورد و تعداد زنان 35 مورد بود و نسبت زن به مرد 5 به 1 بود. مقایسه تعداد حملات بیماری قبل و بعد از درمان با آونکس در بیماران مولتیپل اسکلروزیس مورد مطالعه نشان داد که میانگین تعداد حملات قبل از شروع Avonex، 1.29 ± 1.8 حمله بود در حالیکه این میانگین بعد از شروع درمان 1.04±0.71 حمله بود که از نظر آماری با p<0.01 معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که داروی Avonex عود و حملات ناشی از بیماری مولتیپل اسکلروزیس را به مقدار قابل توجهی کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: مولتیپل اسکلروزیس، Avonex، اینترفرون بتا
  • حسن نصیریان، حسین لدنی، بهروز داوری، منصوره شایقی، محمدرضا یعقوبی ارشادی، حسن وطن دوست صفحه 33
    زمینه و هدف
    استراتژی های مدیریت مقاومت به حشره کش ها معمولا بعد از رشد و توسعه مقاومت طراحی می شود، اما در صورتی که بتوان بروز مقاومت را قبل از بکارگیری حشره کش های جدید پیش بینی کرد امکان برنامه ریزی مدیریت موثر مقاومت خواهد بود. هدف از این مطالعه تعیین اثر سمیت فیپرونیل بر روی سوش حساس و سوش های مقاوم به پرمترین سوسری آلمانی بوده است.
    روش بررسی
    به منظور انجام این مطالعه 11 سوش وحشی از خوابگاه های دانشجویی دانشگاه های علوم پزشکی تهران، تربیت مدرس، صنعتی شریف، تهران، بیمارستان های امام خمینی و فیاض بخش و مجتمع های مسکونی سامان از سطح شهر تهران جمع آوری شد. در این تحقیق، سوسری های نر تازه بالغ شده (حداکثر تا 3 هفته) برای انجام آزمون ها به روش کاربرد موضعی برگزیده شدند.
    یافته ها
    سوش حساس میزان μg 0.43 و ng 0.96 در سطح LD50 نسبت به حشره کش پرمترین و فیپرونیل به ترتیب نشان داد. تمامی سوشهای وحشی نسبت به حشره کش پرمترین در مقایسه با سوش حساس انسکتاریم با نسبت مقاومت بین 8.6 تا 17.8 برابر، مقاوم بودند در حالیکه سوش های بوستان 10، خوابگاه زنجان، مجتمع مسکونی سامان و فاطمیه با نسبت مقاومت بین 2.6-2 برابر متحمل و بقیه سوش ها نسبت به حشره کش فیپرونیل کاملا حساس بودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج مشاهده شده در این تحقیق و طبیعی بودن سطح حساسیت بالاتر سوش های وحشی در مقایسه با سوش حساس نسبت به حشره کش فیپرونیل، آلودگی روزافزون اماکن انسانی به سوسری آلمانی و مشاهده مقاومت سوسری آلمانی به سمومی که در حال حاضر برای مبارزه با این آفت بهداشتی مورد استفاده قرار می گیرد (بویژه پایروتروییدها) و بطور روزافزون بر شدت آن افزوده می شود، حشره کش فیپرونیل و بویژه فرمولاسیون طعمه آن، می تواند جایگزین مناسبی به منظور مبارزه با این آفت بهداشتی در ایران باشد.
    کلیدواژگان: سوسری آلمانی، سطح حساسیت، فیپرونیل، پرمترین
  • زهرا بصیرت، مسروره حسینی، مهرداد فارسی، علی بیژنی صفحه 42
    زمینه و هدف
    تلقیح اسپرم به داخل رحم (IUI) پس از تحریک تخمدان یکی از روش های درمان ناباروری است که به علت سادگی و کم هزینه بودن قبل از روش های تهاجمی تر کمک باروری (ART) مورد استفاده قرار می گیرد. این روش در انواع مختلف ناباروری از جمله فاکتور مردانه، فاکتور دهانه رحم و ناباروری با علت ناشناخته به کار می رود. هدف از این مطالعه شناخت ارتباط پارامترهای اسپرم با موفقیت IUI می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی تحلیلی (مقطعی)، 223 زن (43-17 سال) که بطور کلی تحت 413 سیکل IUI قرار گرفته اند بررسی شدند. این مطالعه بر اساس کلیه نمونه های در دسترس طی سال 1383 انجام شد. بیماران از نظر دفعات IUI و پارامترهای اسپرم مورد بررسی قرار گرفتند. آنالیز منی بر اساس راهنمای (2001) NAFA-ESHRE manual انجام شد. پس از جمع آوری داده ها، آنالیز آماری توسط آزمون های T-test و X2و Fisher exact test انجام شد. p<0.05 به عنوان اختلاف معنی دار تلقی شد.
    یافته ها
    میزان بارداری به ازای یک سیکل IUI ٪7.7 و برای هر زوج 14.3% بود. با تکرار IUI تا 3 بار شانس افزایش حاملگی وجود داشت. افرادی که آنالیز اولیه منی حاوی اسپرم سریع (گرید 4 و3) بود میزان بارداری بالاتری (19.8% در مقابل 8.9%) داشتند (0.016=p). میزان بارداری در افراد با مورفولوژی طبیعی اسپرم بیشتر و مساوی 15%، 18.3% و در افراد با مورفولوژی کمتر از 15%، 9.8% بود (0.143=p). در بررسی تعداد اسپرم بعد از شستشو نیز افرادی که تعداد کل اسپرم بیشتر و مساوی 20 میلیون بود میزان بارداری در همسرانشان 16% و در افراد با شمارش اسپرم کمتر از 20 میلیون میزان بارداری 3.4% بود (0.054=p).
    نتیجه گیری
    طبق مطالعه ما وجود اسپرم سریع (گرید 4 و 3) در منی قبل از شستشو مهمترین فاکتور در پیشگویی موفقیت IUI می باشد.
    کلیدواژگان: IUI، پارامترهای اسپرم، نازایی، بارداری
  • رشید رمضانزاده*، نور امیر مظفری، پریسا فرنیا، فریده قاضی صفحه 50
    زمینه و هدف

    هدف از این مطالعه بررسی فراوانی سویه های مختلف مایکوباکتریوم توبرکلوزیس جدا شده از بیماران مسلول با تکنیک اسپولیگوتایپینگ و ارزیابی ریسک فاکتورهای مربوطه می باشد.

    روش بررسی

    در این مطالعه مقطعی – تحلیلی، 439 بیمار مراجعه کننده به بیمارستان مسیح دانشوری، مرکز آزمایشگاه رفرانس سل کشوری، طی سالهای 1384-1383 مورد بررسی قرار گرفت. سویه های مایکوباکتریوم توبرکلوزیس بعد از شناسایی و انجام آزمون های آنتی بیوگرام با روش اسپولیگوتایپینگ تیپ بندی شدند و در نهایت با استفاده از تستهای t و chi-square مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته

    اسپولیگوتایپینگ منتج به ایجاد 140 طرح گردید که در 9 فامیل طبقه بندی شدند. اکثریت الگوهای اسپولیگوتایپ بدست آمده 87.1% منحصر به فرد بوده و برای اولین بار در ایران گزارش می شود، در حالیکه مابقی 12.8% آنها مطابق با طرح های موجود در بانک جهانی اسپولیگوتایپینگ بودند که از سایر نقاط دنیا نیز گزارش شده اند. همچنین غالبترین فامیل در این مطالعه متعلق به فامیل Haarlem می باشد. فقط 6.3% از سویه ها به فامیل بیجینگ تعلق داشتند و اکثریت سویه ها مربوط به زیر گروه غیربیجینگ بود. سویه های مقاوم به چند دارو بیشتر در گروه تکاملی 1 دیده شد. در حالت کلی، مقاومت آنتی بیوتیکی بالایی در سویه های جدا شده از بیماران افغانی دیده شد (p<0.001).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که سویه های مقاوم به چند دارو در باکتری های جدا شده از بیماران افغانی ساکن در ایران خیلی بالا بود. به علاوه، وجود فامیل بیجینپ در میان سویه های جدا شده از بیماران ایرانی بایستی جدی در نظر گرفته شود. همچنین مطالعات بیشتری برای روش شدن اهمیت سایر فاکتورهای مهم در کنترل سل نیاز است.

    کلیدواژگان: سل، مقاومت، آنتی بیوتیک، اسپولیگوتایپینگ، بیجینگ
  • نسین قربانمهر، منصوره موحدین*، سید جواد مولی صفحه 60
    زمینه و هدف

    انجماد جنین های انسانی یک فعالیت روتین در درمانگاه های درمان ناباروری می باشد. تکوین موفقیت آمیز و لانه گزینی جنین های منجمد شده به میزان زیادی به محیط کشت مناسب، فاکتورهای رشد، سایتوکاین ها و بیان ژنومی دارد. مطالعات اخیر بیانگر نقش مهم فاکتور رشد اپیدرمال (EGF) و رسپتور آن در تکوین جنین و مراحل لانه گزینی می باشند.
    هدف از این مطالعه تعیین تاثیر فاکتور رشد اپیدرمال در تکوین قبل از لانه گزینی و بیان رسپتور آن در جنین موش منجمد شده با استفاده از نی کشیده شده می باشد.

    روش بررسی

    جنین های 16-8 سلولی 66 تا 72 ساعت پس از تزریق HCG از موش های تحریک تخمک گذاری شده نژاد NMRI بدست آمدند و به 4 گروه (دو گروه شاهد و دو گروه آزمون) تقسیم شدند. جنین های گروه شاهد 1و 2 به مدت 96 ساعت در محیط MEM-? -و (+EGF(10 ng/ml MEM-? کشت داده شدند. جنین های گروه آزمون 1 و 2 بلافاصله پس از جمع آوری منجمد شدند و پس از ذوب به ترتیب در دو محیط MEM-? و MEM-? +EGF (10 ng/ml) برای مدت 96 ساعت کشت داده شدند. تکوین جنین ها بطور روزانه ثبت شد. نتایج بدست آمده با استفاده از آزمون X2 بررسی شدند.
    بررسی بیان ژن گیرنده با روش RT-PCR در جنین های خارج شده و یا در حال خروج از زونا صورت گرفت. به دنبال واکنش RT (ترجمه معکوس) واکنش PCR با استفاده از پرایمرهای Nested صورت پذیرفت تا دقت و حساسیت کار افزایش یابد.

    یافته ها

    میزان تشکیل بلاستوسیست و خروج از زونا در جنین های منجمد شده به میزان قابل توجهی کمتر از جنین های غیرمنجمد بود. میزان دژنراسیون در جنین های منجمد شده بوضوح بالاتر بود. مقایسه دو گروه شاهد 1 با 2 و آزمون 1 با 2 بصورت دو به دو نشان داد که میزان تشکیل بلاستوسیست، خروج از زونا و دژنراسیون در بین این گروه ها از تفاوت معنی داری برخوردار نیست. بررسی های مولکولی با روش RT-PCR نشان دادند که پس از 96 ساعت کشت جنین ها mRNA مربوط به گیرنده فاکتور رشد اپیدرمال در هر 4 گروه شاهد 1و 2، آزمون 1 و 2 بیان می شود.

    نتیجه گیری

    افزودن EGF با غلظت 10 ng/ml به یک محیط کشت مانند MEM-? هیچگونه تاثیر محرکی بر تکوین جنین های منجمد شد و غیر منجمد ندارد.
    انجماد باعث ایجاد وقفه در بیان ژن گیرنده فاکتور رشد پس از 96 ساعت کشت جنین های منجمد شده، نمی شود.

    کلیدواژگان: جنین قبل از لانه گزینی، انجماد جنین، فاکتور رشد اپیدرمال، بیان ژن
  • محمد صالح هژیر، سید نجم الدین صنوبر طاهایی، ناصر رشادمنش، کیومرث رشیدی صفحه 71
    زمینه و هدف
    رژیم غذایی و تغذیه درمانی در درمان و کنترل وزن، یکی از مناسب ترین روش های درمانی محسوب می گردد. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر مصرف ماست در کاهش وزن و BMI بیماران مبتلا به چاقی و اضافه وزن انجام گرفت.
    روش بررسی
    تعداد 32 نفر افراد چاق و دارای اضافه وزن در یک مطالعه مداخله ای به روش بلوک راندمایز به دو گروه آزمایش 17 نفر (مصرف کننده دو سروینگ ماست) و گروه شاهد 15 نفر (عدم مصرف ماست) تقسیم شدند و در یک دوره زمانی 12 هفته ای در سه ماهه آخر سال 1383 در شهر سنندج مورد مطالعه قرار گرفتند. روش گردآوری داده ها مشاهده و ابزار مورد استفاده ترازو، دستگاه قد سنج بود. در ابتدای مطالعه دو گروه از نظر قد و وزن سنجش شدند و بعد از مداخله مجددا از نظر وزن بررسی گردیدند و تغییرات وزن و BMI دو گروه از طریق نرم افزار آماری SPSS و با استفاده از آزمون های T تست و من ویتنی U مقایسه گردید و p<0.05 معنی دار تلقی گردید.
    یافته ها
    در ابتدای مطالعه دو گروه از نظر قد و وزن و BMI تفاوت معنی دار نداشتند. بعد از مداخله تغییرات وزن (کاهش) گروه آزمایش نسبت به گروه شاهد بیشتر و از نظر آماری با p<0.05 معنی دار بود. از نظر مقایسه تغییرات (کاهش) BMI در دو گروه هر چند از نظر آماری معنی دار نبود، ولی کاهش گروه آزمایش بیشتر از گروه شاهد بود.
    نتیجه گیری
    بیمارانی که از رژیم های لاغری استفاده می کنند، مصرف حداقل دو سروینگ ماست در روز می تواند در کاهش وزن آنها موثر باشد.
    کلیدواژگان: ماست، کاهش وزن چاقی، BMI
  • نعمت ستوده اصل، امیرهوشنگ بختیاری صفحه 77
    زمینه و هدف
    فرسودگی شغلی از عوامل موثر بر کاهش کیفیت عملکرد کارکنان می باشد. این اختلال در میان کارکنان انواع مشاغل نظیر مددکاران اجتماعی، پزشکان، پلیس، پرستاران، ماماها و مشاغلی از این قبیل مشاهده می گردد. با توجه به اهمیت فرسودگی شغلی پرستاران و اثرات آن بر ارایه خدمات بهداشتی و درمانی، در این پژوهش پدیده فرسودگی شغلی در پرستاران و ماماهای شاغل در بیمارستان های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی سمنان مورد مطالعه قرار گرفته است.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع توصیفی و مقطعی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه پرستاران و ماماهای دارای مدرک تحصیلی کاردانی و بالاتر شاغل در مراکز بهداشتی - درمانی تابعه دانشگاه علوم پزشکی سمنان در سال 1383 می باشد. در این پژوهش جهت تعیین میزان فرسودگی شغلی پرستاران و ماماها از پرسشنامه استاندارد (MBI) Maslach Burnout Inventory استفاده گردید. با توجه به محدود بودن جامعه آماری تمامی 110 پرستار و مامای دانشگاه در مطالعه شرکت کردند. تعداد 102 نفر پرسشنامه تحقیق را تکمیل نمودند. اطلاعات به دست آمده با استفاده از نرم افزار 10 SPSSو آمار توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان داد، افزایش ساعات کار بیش از 8 ساعت در روز به طور معنی داری موجب بروز فرسودگی عاطفی در پرستاران و ماماها می گردد (p<0.05). نتایج تحقیق بیانگر رابطه ای معکوس و معنی دار بین سابقه کاری و میزان فرسودگی عاطفی است، به گونه ای که میزان فرسودگی عاطفی در کارکنان با سابقه کار کمتر از 5 سال، بیشتر است (p<0.05). همچنین نتایج این پژوهش بیانگر افزایش فرسودگی عاطفی در کارکنان شیفت در گردش می باشد (p<0.05).
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که، فرسودگی عاطفی و پیشرفت و ترقی شخصی دارای سطحی متوسط در میان پرستاران و ماماهای شاغل دانشگاه علوم پزشکی سمنان می باشد. همچنین توجه به توسعه روابط بین فردی و کنترل و تغییر در عواملی مانند ساعت و شیفت کاری، می تواند باعث کاهش فرسودگی عاطفی و افزایش سطح پیشرفت و ارتقای شخصی کارکنان گردد.
    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، پرستار، ماما
  • نعمت الله میرزایی صفحه 84
    زمینه و هدف
    زالو گرفتگی یکی از علل نادر خونریزی های دستگاه گوارش، دستگاه تنفسی و ژنیتال است. بزاق زالو حاوی مواد آنتی کواگولان و وازودیلاتور قوی است که مهمترین آنها هیرودین نام دارد که با مهار ترومبین و مکانیسم های دیگر باعث اختلال انعقادی و خونریزی موضعی می شود. معمولا زالو در کسانی که آب های آلوده و یا آب نهرهای راکد کوهستانی را می نوشند، وارد دهان و بینی می شود و شایعترین محل زالو گرفتگی مخاط بینی و نازوفارنکس است که باعث خون دماغ و دیسترس تنفسی می شود، ولی در موارد نادر ممکن است به مخاط عمقی تر مانند مری و نای بچسبد و باعث هماتمز، هموپتیزی و دیسترس تنفسی شدید شود.
    معرفی بیمار: مورد بیمار کودکی 7 ساله ساکن یکی از روستاهای استان کردستان بود که در تاریخ 12/6/84 به علت اپیستاکسی و هموپتیزی در اورژانس بیمارستان توحید سنندج بستری گردید که پس از انجام اقدامات مختلف علت خونریزی زالو گرفتگی ناحیه نازوفارنکس بود که زالو با فورسپس خارج گردید و در نهایت خونریزی بیمار قطع و با حال عمومی خوب ترخیص شد.
    نتیجه گیری
    در مناطقی که از آب چشمه، رودخانه یا قنات استفاده می شود، باید به زالو گرفتگی به عنوان یک علت نادر اختلالات خونریزی دهنده دستگاه گوارش، تنفس و ژنیتال توجه شود و ساکنان این مناطق در زمینه زالو گرفتگی و استفاده از آب آشامیدنی سالم آموزش ببینند.
    کلیدواژگان: زالو، هیرودین، خون دماغ
|
  • M. Roghani , T. Baluchnejadmojarad , F. Roghani Dehkordi Page 1
    Background And Aim
    Diabetes mellitus (especially type I) is accompanied with disturbances in learning, memory, and cognitive skills in the human beings and experimental animals. Considering the potential nootropic effect of the medicinal plant Hypericum perforatum (HP), therefore, this study was conducted to evaluate the effect of long term oral administration of HP aerial part on learning and memory in diabetic rats by use of passive avoidance test.
    Materials And Methods
    In this study, male Wistar diabetic rats were randomly divided into control, HP-treated control, diabetic, and HP-treated diabetic groups. HP treatment continued for 1 to 2 months. For induction of diabetes a single dose of streptozotocin 60mg/kg was injected i.p. Serum glucose level was determined before the study and at the 4th and 8th weeks after the experiment. In addition, for evaluation of learning and memory, initial latency (IL) and step-through latency (STL) were determined after 1 and 2 months using passive avoidance test.
    Results
    One- and two-month administration of HP aerial part at a weight ratio of 1/15 did not show any significant hypoglycemic effect in treated control and diabetic groups. Furthermore, there was a significant increase (p<0.05) in IL in diabetic and HP-treated diabetic groups after two months as compared to control group. In this respect, there was no significant difference between diabetic and HP-treated diabetic groups. In addition, STL significantly increased in HP-treated control group after 1 (p<0.05) and 2 (p<0.05) months in comparison with control group. On the other hand, STL significantly decreased (p<0.05) in diabetic group and significantly increased (p<0.05) in HP-treated diabetic group as compared to control group after two months.
    Conclusion
    In summary, long term oral administration of HP aerial part could enhance the recall capability of stored information in control and diabetic animals.
  • Acne vulgaris:A comparison of therapeutic effects of zinc sulfate v.s tetracycline
    F. Rad , R. Yaghmaie , S. Shahsavari Page 11
    Background And Aim
    Acne vulgaris is one of the most common skin problems and affects nearly all adolescents and adults at some time in their lives. Different antibiotics have been used for the treatment of acne vulgaris. In our study the therapeutic effects of zinc versus tetracycline, in the treatment of acne vulgaris was evaluated.
    Materials And Methods
    In this clinical trial study 82 acne patients, after registration of their characteristics and physical examination, were divided into two groups based on block randomization method. Zinc sulfate with a daily dose of 220 mg (equivalent to 50 mg elemental zinc) and tetracycline hydrochloride with a daily dose of one grams(250 mg every six hours) were prescribed for the intervention and control group respectively, for 12 weeks.Chi-square and T test were used for the analysis of the results.
    Results
    There were no significant relationship between the two groups, concerning clinical symptoms and serum zinc level. Also after three months of therapy, the rate of improvement in the two groups was rate of improvement in the two groups statistically was similar.
    Conclusion
    zinc seems to be as effective as tetracycline in the treatment of acne vulgaris
  • M. Khazaei (Fellowship), M. Yadegari , R. Ghorbani Page 16
    Background And Aim
    In traditional medicine of west of Iran, Falcaria vulgaris (Ghazzayaghi) were used for many purposes such as treatment of skin ulcer and gastric disorders. The extract of falcaria vulgaris showed prominent protective effect on gastric mucosa against ethanol adverse effects in our pervious study. The aim of this study is to evaluate the protective effect of hydroalcoholic extract of F. vulgaris on aspirin-induced gastric ulcer in rat.
    Materials And Methods
    24 young male rats (NMRI strain), with the weights of 180-230 gr divided into four groups (6 Rats/group):Case group, received 150 mg falcaria vulgaris extract /kg/day, Control negative group, received 1cc DW /kg/day, Control positive groups received 5 mg omeprazole /kg/day, ASA solvent groups received 150 mg falcaria vulgaris extract /kg/day, Gavage of the above mentioned doses continued for 14 days. Animals were deprived of food from day ten for 48 hour and the three first groups received ASA (200 mg/kg/day) in1cc solvent (carboxymethyl cellulose) orally for 3 days (12-14) and the last group received only ASA. Solvent 3 hours after the last dose, Animals were killed and their stomachs were dissected. Based on the size of ulcers and their mean number, the microscopic ulcer-index and cure rate were assessed for every stomach by use of stereomicroscope and graticule. In order to study ulcer formation and its healing, microscopic slides from the lesions were prepared. Data were analyzed by one-way ANOVA and Tukey test.
    Results
    F. vulgaris extract (150 mg/kg/day) significantly (p<0.01) decreased stomach ulcer index and also increased cure rate to 91.73%, and 90.25% in comparison to negative control and positive control groups respectively. Histologic survey confirms macroscopic findings.
    Conclusion
    F. vulgaris extract has significant beneficial effects on the healing of aspirin induced gastric ulcer.
  • B. Ahsan Page 27
    Background And Aim
    The effect of beta INF on multiple sclerosis has been reviewed in some studies but it is partially effective and some of its complications are unknown. This study was performed to evaluate Avonex efficacy in reducing relaps and attacks in the patients with Multiple sclerosis in Sanandaj.
    Materials And Methods
    This was a before-after study from 1380 to 1382, encompassing 42 patients with multiple sclerosis who had received Avonex for 3 years. Data collected, were analyzed by means of SPSS. Win, x² and paired T-tests.
    Results
    Mean age of the patients was 34.85±13.73 years and most patients (42.8%) were between 30-39 years of age. 83.4% of patients were female and 16.6% of them were male (ratio5/1). The mean number of attacks in the patients before treatment with Avonex was 1.8±1.29, while after treatment it declined to 0.71±1.04. which is statistically significant (p<0.01).
    Conclusion
    Results of this study suggest that Avonex reduce recurrences and attacks of MS in the patients.
  • H. Nasirian Msph, H. Ladonni , B. Davari Msph, M. Shayeghi , M.R. Yaghoobi Ershadi , H. Vatandoost Page 33
    Background And Aim
    Strategies to manage resistance to insecticides have usually been designed when resistance has already been developed. However, if the likelihood of resistance development to novel insecticides can be predicted before their use, it should be possible to establish an effective resistance management program. The current study was designed to investigate the effect of fipronil against permethrin sensitive and permethrin resistant strains of Blattella germanica (L.) for effective control of this pest in Iran in the future.
    Materials and Methods
    In order to conduct this study eleven feral German cockroach strains were collected from infested student dormitories of Tehran University of Medical Sciences, Sanatee Sharif, Tarbiat Modares and Tehran Universities and also residential Saman Apartments, and two infested hospitals in Tehran. Their sensitivity to permethrin and fipronil were compared with that of a standard susceptible strain. Tests were conducted on newly emerged adult males (ultimately 21 years old) by topical application.
    Results
    LD50`s of permethrin and fipronil for the susceptible strain were 0.43µg and 0.96 ng respectively. The resistance of feral strains to permethrin was 8.6 to 17.7 times as much as that of the susceptible strain. According to this investigation all strains are resistant to permethrin, whereas resistance rates of the strains from Bustan-10, Zanjan Fatemiyeh dormitories and residential Saman Apartments were 2 to 2.6 times more than that of the susceptible strain. Other strains were completely susceptible to fipronil.
    Conclusion
    According to the results of this study and considering ever-increasing infestation of human habitations by German cockroach and the resistance to insecticides; fipronil especially its toxic bait formulations can be regarded as the appropriate candidate to control this pest in Iran.
  • Z. Basirat , M. Hosseini , M. Farsi , A. Bijani Page 42
    Background And Aim
    Intrauterine insemination (IUI) after ovulation induction is one of the infertility treatment methods that is used before more invasive assisted reproductive techniques (ART) because of its simplicity and low expenditures. This procedure is performed in different kinds of sub-fertility such as those related to male factors, cervical factors and unexplained infertility. The aim of this study was to determine the relationship of sperm parameters with IUI success.
    Materials And Methods
    In this cross sectional descriptive analytical study, 223 infertile couples who had undergone 413 IUI cycles were studied. Sampling method was census and based on available medical records of the patients in 2004. Number of IUI cycle and sperm parameters of the patients were reviewed. Semen analysis was done on the basis of NAFA-ESHRE guide manual (2001); data were collected and then analyzed statistically by means of X2, T and Fisher exact tests. p<0.05 was considered significant.
    Results
    Pregnancy rate was 7.7% for every IUI cycle and 14.3% for every couple. Those who had progressive sperm (grade 3 and 4) in their first semen analysis, had more pregnancy rate (19.8% vs. 8.9%) (p=0.016). Those with 15% and more morphologically normal sperm had higher pregnancy rate (18.3%), but, in other subjects with less than 15%, the pregnancy rate declined to 9.8% (p=0.143). In the study of sperm count after washing, the pregnancy rate in the wives of the men with total sperm count of more than 20 million was 16%, while total sperm count of less than 20 million, led to a pregnancy rate of 3.4% (p=0.054).
    Conclusion
    According to our study the existence of progressive sperms (grade 3 and 4) in semen analysis before washing, is one of the most important factors in prediction of IUI success.
  • R. Ramazanzadeh, N. Amirmozafari, P. Farnia, F. Ghazi Page 50
    Background And Aim

    Spoligotyping was applied to investigate the prevalence of all genotype in M. tuberculosis isolates. The associated risk factors among patients with different nationalities residing in Iran were also determined.

    Materials And Methods

    In this analytic cross-sectional study a total of 439 patients that referred to the NRITLD, the referral tuberculosis center in Iran; have been registered during March 21st, 2003 to March 21st 2004.The isolated Mycobacterium tuberculosis strains have been characterized by performing susceptibility tests against four first-line antituberculosis drugs and were then subjected to spoligotyping characterization. T-test and chi-square were used for analysis of the data.

    Results

    Spoligotyping of M. tuberculosis strains resulted in 140 different patterns that divided into 9 clades. One hundred twenty two (87.1%) of these spoligotype isolates were unique and reported for the first time. The remaining 18 (12.8%) spoligotype patterns were previously reported from other geographical regions of the world. Haarlem family was most prevalent than other genotype. Interestingly, 6.3% of the strains belonged to the Beijing family. The MDR (multi drug resistance), double and triple resistance were seen in group Ι of evolutionary scenario. Antibiotic resistances were higher in those isolated from the Afghani patients (p<0.001). The other risk factors such as sex and age were also contributing factors to the diseases state.

    Conclusion

    The results showed that multi drug-resistance was more prevalent in bacteria isolated from Afghani TB patients residing in Iran. In addition, spread of M. tuberculosis strains belonging to the Beijing family among Iranian patients has to be considered seriously. It is also important to undertake studies to identify which factors are the most significant to consider in tuberculosis control program.

  • N. Ghorbanmehr, M. Movahedin, S.J. Mola Page 60
    Background And Aim

    Successful development and implantation of cryo-preserved embryos depend on suitable culture medium, cytokines, growth factors and genomic expression. Epidermal growth factor and its receptor have important roles on embryonic development and implantation. The purpose of this study was to investigate the influence of EGF on preimplantation development and to detect mRNA for the EGF receptor in vitrified mouse embryo.

    Materials And Methods

    8 to 16 celled mouse embryos were collected from super-ovulated NMRI mice 56 to 64 h after HCG injection and divided into 4 groups: two control groups were cultured in MEM-α (control 1) and MEM-α+EGF (10 ng/ml) as control 2. The experimental groups were vitrified immediately after collection and then cultured for 96h in MEM-α and M-α+EGF (l0 ng/ml) respectively. Expression of EGFR in hatched and hatching blastocysts was studied too. Following RT, PCR nested primers were designed to optimize the specificity.

    Results

    The results showed that blastocyst formation and hatching rates were significantly lower in vitrified embryos and degeneration rate was significantly higher in these groups. Blastocyst formation, hatching and degeneration rates were not significantly different in control group 1 compared to control group 2 and also in exp. group 1 in comparison with exp. group 2. 96 hours after culture, mRNA expression of EGFR was detected in embryos in the four groups.

    Conclusion

    In conclusion addition of EGF (10 ng/ml) to a complex medium like (MEM-α) doesn’t have any stimulatory effect on embryonic development of vitrified and non-vitrified embryos. Vitrification did not prevent EGFR expression after 96h of culturing, but it seems that addition of EGF to the medium stimulates EGFR expression in mouse blastocysts.

  • M.S. Hazhir , S.N. Senobar Tahaee , N. Reshadmanesh , K. Rashidi Page 71
    Backgrou and
    Aim
    Diet regimen and nutritional therapy are suitable methods to reduce weight in obese people. The aim of this study is to determine the effect of yoghurt on weight reduction and BMI in overweight people.
    Materials And Methods
    32 overweight people in an interventional study were divided into to groups by block randomization, experimental group included 17 and control group 15 people. Before the beginning of study; the weights and heights of the subjects of the two groups were measured. The weight and BMI were measured in experimental group after 12 weeks again. Alterations of body weight and BMI in experimental group and control group were evaluated by means of SPSS software, Mann-whitney U and T-tests. p<0.05 was regarded significant.
    Results
    At the beginning of the study; weight, height and BMI of the people in the two groups had no significant difference but after yoghurt intake, experimental group, achieved more weight reduction than control group which was statistically significant (p<0.05). Although reduction of BMI was not significant statistically in both groups; reduction of BMI in experimental group was more than that of control group.
    Conclusion
    Taking two servings of the yoghurt is effective in weight reduction in the obese and overweight people.
  • N. Sotodeh-Asl , A.H. Bakhtiary Page 77
    Background And Aim
    Occupational exhaustion is one of the essential factors influencing performance quality of staff and has been reported in social workers, policemen, doctors, nurses and individuales having stressful jobs. As the occupational exhaustion may affect the quality of the services of the health care organizations. This study has been designed to investigate the level of occupational exhaustion in the nurses and midwives who work in the health and care units of Semnan University of Medical Sciences (SUMS).Methods and Materials: This is a descriptive cross sectional study which measured the demographic data and OE level of all nurses and midwives of SUMS. A standard questionnaire (Maslage and Jackson, 1981) was used to measure the OE level in three different fields including: 1) emotional exhaustion, 2) depersonalization 3) personal promotion.
    Results
    The findings of this study showed that increasing daily work-hours to over 8 hours/day may influence significantly initiation of the emotional exhaustion in nurses and midwives (p<0.05). A significant reverse relation was detected between the experience period and emotional exhaustion, so the people with less experience period showed higher emotional exhaustion (p<0.05). A higher level of emotional exhaustion was also observed in staff working in rotational shifts (p<0.05).
    Conclusion
    The findings of this study indicate that the emotional exhaustion is the most important sequel of occupational exhaustion, which has been observed among the SUMS staff. Paying attention to the development of communicative skills, controlling the contributing factors such as work-hours/day and sensible work programs may decrease the emotional exhaustion and so improve the quality of the services of the health care organizations.
  • N. Mirzaie Page 84
    Background And Aim
    Leech bite is a rare cause of GI, respiratory and genital bleeding. leech salivatory secretions contains strong anticoagulant and vasodilator substanses among them Hirudin is the most important and promotes local bleeding by thrombin inhibition and other mechanisms. Usually leeches may be swallowed by drinking stagnant or even mountain stream water and then enter the mouth and nostrils. Ingested leeches in most frequently attach to the mucosa of nose or nasopharynx leading to epistaxis and respiratory distress, but rarely, they may attach to trachea, bronchi or oesophagus and give rise to haematemesis, haemoptysis and severe respiratory distress.Case Report: A 7 years old girl, lived in one of the Kurdistanś villages admitted in Tohid hospital urgency unit with epistaxis and haemoptysis. After taking medical diagnostic measures the cause of bleeding turned out to be leech attachment to her nasopharynx. Leech was removed by means of surgical forceps. Bleeding was stopped and she was discharged.
    Conclusion
    Leech bite should be considered as a rare cause of GI, respiratory and genital bleeding in regions where people drink stagnant or stream water. People living in such rural regions need more education concerning leech bite and use of suitable water.