فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی کردستان - سال چهاردهم شماره 4 (پیاپی 54، زمستان 1388)

مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان
سال چهاردهم شماره 4 (پیاپی 54، زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/10/11
  • تعداد عناوین: 11
|
  • فریده دین محمدی، پریسا فرنیا، علیرضا بیگلری، مهدی کاظم پور، رشید رمضان زاده، محمدرضا مسجدی، علی اکبر ولایتی صفحات 1-9
    زمینه و هدف
    ایزونیازید یکی از داروهای مهم خط اول درمان سل می باشد. مقاومت به این دارو در بسیاری از نقاط جهان رو به افزایش است. جهش های ایجاد شده در ژنKatG و inhA در اغلب موارد عامل مقاومت به ایزونیازید می باشند. هدف از این مطالعه ارائه روشی مناسب و سریع برای شناسایی موتاسیونهای مرتبط با مقاومت به ایزونیازید در مایکوباکتریوم توبرکلوزیس می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه وجود جهش در نواحی خاصی از ژنهای katG وinhA در90 نمونه کشت مثبت بیماران مسلول ریوی پس از انجام تست های حساسیت داروئی بررسی شد. برای تعیین جهش های کدون 315 KatG از تکنیکPCR-RFLP استفاده گردید. محصول PCR حاصل از تکثیر این قطعه ژنی (bp620) توسط آنزیم محدودالاثر MspI برش داده شد. برای شناسائی جهش در ژن inhA نیز از تکنیک MAS-PCR استفاده شد.
    یافته ها
    5/34% درصد از نمونه های مقاوم به ایزونیازید فنوتیپ Thr315 و 5/65% از نمونه های مقاوم فنوتیپ Ser315 را نشان دادند. اختصاصیت Thr315 برای نمونه های مقاوم 100% می باشد. همچنین در این مطالعه از 52 نمونه مقاوم به ایزونیازید 6/34% در کدون 463 دارای اسیدآمینه Arg و 4/65% دارای اسیدآمینه Leu بودند. فراوانی جهش در لوکوس (15C →T-)inhA نمونه های MDR و غیرMDR به ترتیب 20% و 7/16% درصد بود.
    نتیجه گیری
    با استفاده از روش PCR-RFLP (آنزیم MSPI) و MAS PCR جهش های ایجاد شده در کدون 315 ژن KatG و ناحیه پروموتورinhA شناسایی می شوند. این روش ها علاوه بر سادگی و ارزان بودن نسبت به روش های دیگر در مدت زمان کمتری نتایج دقیق و مطمئنی را فراهم می آورند.
    کلیدواژگان: مایکوباکتریم توبرکلوزیس، مقاومت به ایزونیازید
  • علیرضا بامشکی، مهریار تقوی گیلانی، قاسم سلطانی، ناهید زیرک صفحات 10-19
    زمینه و هدف
    فنتانیل جلدی علاوه بر درمان دردهای مزمن، جهت کنترل درد بعد از عمل نیز مورد استفاده قرار می گیرد. هدف از این مطالعه مقایسه اثر فنتانیل جلدی و مورفین وریدی در کنترل درد بعد از جراحی قفسه سینه و همچنین مقایسه میزان بروز عوارض ناشی از این دو روش می باشد.
    روش بررسی
    40 بیمار ASA I، II که جهت جراحی قفسه سینه انتخاب شده بودند به صورت تصادفی به دو گروه مساوی تقسیم شدند. در گروه مورفین در مرحله بعد از عمل، مورفینmg/kg 1/0 هر 6 ساعت تزریق می شد و در گروه فنتانیل، چسب فنتانیلμg/h 50 دو ساعت قبل از عمل چسبانده می شد. همچنین در دو گروه در صورت نیاز مورفین mg/kg 1/0 تزریق می گردید. نتایج با نرم افزار SPSS13 تجزیه و تحلیل و P کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    عوامل مستقل مانند سن، جنس، سیگار و وزن در دو گروه مشابه بود. کاهش فشار خون در گروه مورفین بیشتر و معنی دار بود (01/0p<) و افزایش ضربان قلب در گروه فنتانیل بیشتر دیده شد (01/0p<). میزان میانگین درد در گروه فنتانیل 3/0±2/3 و در گروه مورفین 4/0±6/4 بر اساس درجه آنالوگ گفتاری به دست آمد و میزان مصرف مورفین در گروه مورفین حدود سه برابر گروه فنتانیل (16/3±71 در برابر 79/9±5/22) بود.
    نتیجه گیری
    فنتانیل جلدی برای کنترل درد بعد از جراحی قفسه سینه مؤثرتر از مورفین وریدی بوده و تغییرات تنفسی یکسانی دارند. کاهش فشار خون در گروه مورفین بیشتر از فنتانیل و افزایش ضربان قلب در گروه فنتانیل بیشتر از مورفین بود.
    کلیدواژگان: تراکوتومی، درد بعد از عمل، فنتانیل جلدی، مورفین
  • ظاهر اعتماد، نادر اسماعیل نسب صفحات 20-28
    زمینه و هدف
    امروزه یکی از مهمترین علل مرگ و میر در جهان و کشورمان بیماری های قلبی- عروقی است و یکی از عوامل خطرزای این بیماری ها تغییرات پاتولوژیک لیپیدها و لیپوپروتئین های سرم می باشد. از آنجایی که شواهد پژوهشی نشان داده اند اضافه وزن و چاقی با افزایش لیپیدها و لیپوپروتئین های سرم رابطه دارد، بنابراین هدف از تحقیق حاضر تعیین اثر یک برنامه تمرین مقاومتی عضلات میان تنه بر تغییرات ترکیب بدن و لیپیدهای سرم دانشجویان بود.
    روش بررسی
    روش مطالعه به صورت نیمه تجربی بود، بدین منظور نمونه گیری به صورت داوطلبانه و انتخابی از جامعه دانشجویان پسر دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج از طریق اندازه گیری مجموع چربی زیر پوست تحت کتفی و سه سر انجام شد و در نهایت 27 آزمودنی با میانگین سنی 09/1± 63/20 سال که مجموع چربی زیر پوست بیش از30 میلی متر داشتند انتخاب شدند و به مدت 8 هفته (هفته ای سه جلسه و مجموعا 24 جلسه) به برنامه تمرین مقاومتی عضلات میان تنه پرداختند. در ابتدا و پایان برنامه نیز علاوه بر خون گیری از ورید ناحیه ساعد (آنتی کوبیتال)، جهت تعیین میزان کلسترول تام و تری گلیسیرید، چربی زیر پوست نواحی تحت کتفی، دوسر، شکم، سه سر و سینه آزمودنی ها با استفاده از کالیپر ثبت شد. همچنین دور شکم، دور کمر و دور باسن آزمودنی ها با متر نواری اندازه گیری شد. سپس با بهره گیری از روش اندازه گیری درصد چربی بدن که توسط بولیو، لوهمان و اسلاوتر پیشنهاد شده بود به محاسبه توده چربی و توده بدون چربی اقدام گردید و در پایان اطلاعات بدست آمده با استفاده از آزمون t جفت شده (pair t-test) مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان داد که برنامه تمرین مقاومتی عضلات میان تنه بر کلسترول (Chol)، تری گلیسیرید (TG)، چربی زیر پوست نواحی تحت کتفی، شکم، سه سر و سینه و همچنین دورشکم، دور کمر، دور باسن، وزن کل بدن، وزن توده چربی بدن و درصد چربی بدن آزمودنی ها اثر معنی داری داشته است (05/0P<)، در حالی که چنین تاثیر معنی داری در مورد چربی زیر پوست ناحیه دو سر و توده بدون چربی مشاهده نشده است.
    نتیجه گیری
    برنامه تمرین مقاومتی عضلات میان تنه با شرایط ذکر شده نه تنها باعث کاهش معنی دار کلسترول و تری گلیسیرید می شود بلکه علاوه بر شکم دیگر نواحی بدن نیز که تحت تاثیر تمرین قرار نگرفته اند کاهش چربی خواهند داشت. از طرف دیگر با این نوع تمرینات فقط دور شکم کم نمی شود، بلکه کاهش دور کمر و دور باسن نیز همراه آن اتفاق می افتد.
    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی، لیپید های سرم، چربی زیر پوستی وصول
  • مهدی جعفریان، پریسا فرنیا، محمد کارگر، موئد اغالی میرزا، رشید رمضان زاده، مجتبی احمدی، محمد رضامسجدی، علی اکبر ولایتی صفحات 29-39
    زمینه و هدف
    امروزه پیدایش سویه های MDR به عنوان یک مشکل جدی در برابر برنامه کنترل بیماری سل در اغلب کشورها و در سطح جهانی مطرح است. از سال 1990 تاکنون موارد متعددی از گسترش سل MDR در مناطق مختلف جهان گزارش شده است، که عمدتا به دلیل استفاده نابجا و نادرست از داروهای سل است. از علل اصلی بروز مقاومت داروئی به عنوان یک عارضه ساخت دست بشر می توان به اشتباه در طبقه بندی، عدم پایش حین درمان بیماران و عدم نظارت در مصرف داروهای ضد سل اشاره نمود. هدف این مطالعه بررسی تنوع ژنتیکی سویه های مایکوباکتریوم توبرکلوزیس جدا شده از بیماران با استفاده از تکنیکMIRU-VNTR می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه از 96 سویه مایکوباکتریوم توبرکلوزیس جدا شده از بیماران مبتلاء به سل ریوی تست های حساسیت داروئی به عمل آمد و تنوع ژنتیکی سویه ها براساس لوکوس هایMIRU-VNTR محاسبه گردید. اختلاف آللی هر کدام از لوکوس ها با استفاده از فرمول آماری HGDI بدست آمد.
    یافته ها
    بررسی الگوی ژنتیکی سویه های حساس نشان داد که این سویه ها متعلق به خانواده هایDehli/CAS، Haarlem، LAM،H37RV، Caprae می باشند. در صورتیکه در سویه های مقاوم به داروئی مایکوباکتریوم توبرکلوزیس بیشتر الگوی ژنتیکی خانواده هایHaarlem و LAM به چشم می خورد. اختلاف آللی لوکوس های سویه های حساس و مقاوم معنی دار نمی باشد. به طور کلی لوکوس هاس2، 4، 20، 24، 27 به عنوان کمترین اختلاف آللی به میزان (3≥ HGDI) و لوکوس های 10، 16، 26، 31 و 40 بیشترین اختلاف آللی به میزان (6 ≤HGDI) را در بین لوکوس ها سویه های حساس و مقاوم شناسائی شدند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که بیشترین تنوع ژنتیکی سویه های حساس و مقاوم به دارو به خانواده هایHaarlem و Dhli/CAS تعلق داشتند و تکنیک استفاده شده MIRU-VNTR در این مطالعه برای بررسی تنوع ژنتیکی سویه های مایکوباکتریوم روشی سریع، دقیق و ارزان می باشد و در جمعیت های با فراوانی بالا به راحتی می توان از این تکنیک استفاده نمود.
    کلیدواژگان: مایکوباکتریوم توبرکلوزیس، مولکولار اپیدمیولوژی، الگوی ژنتیکی، MIRU، VNTR
  • عطا شاکریان صفحات 40-49
    زمینه و هدف
    یکی از زمینه های مهم سازگاری در زندگی انسان موضوع ازدواج و رضامندی زناشویی است. رضامندی زناشویی حالتی است که طی آن زن و شوهر از ازدواج با یکدیگر و با هم بودن احساس شادمانی و رضایت دارند. هدف پژوهش حاضر بررسی عوامل مؤثر در رضامندی زناشویی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی سنندج است.
    روش بررسی
    نوع مطالعه توصیفی- تحلیلی و جامعه آماری شامل 240 نفر از دانشجویان متاهل این دانشگاه بودند که به صورت نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. داده های پژوهش با استفاده از آزمون رضامندی زناشویی (M.S.I) Marital Satisfaction Inventory و پرسش نامه محقق ساخته جمع آوری و از آزمون های آماری رگرسیون و آنالیز واریانس برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده نشانگر پیش بینی رضامندی زناشویی توسط متغیرهای جمعیت شناختی (سن، جنس، تحصیلات، شغل و تعداد فرزندان) است. نتایج دیگر پژوهش حاکی از آن است که با افزایش سن، رضامندی زناشویی کاهش می یابد و ارتباط معنی داری بین سالهای تاهل با مؤلفه های جاذبه تفاهم نگرش و سرمایه گذاری با رضامندی زناشویی وجود دارد.
    نتیجه گیری
    متغیرهای جمعیت شناختی پیش بینی کننده رضامندی زناشویی در دانشجویان است.
    کلیدواژگان: رضامندی زناشویی، جمعیت شناختی
  • کامبیز ذهنی، شهریار محمودی صفحات 50-59
    زمینه و هدف
    بارداری ناخواسته یکی از مشکلات مهم بهداشتی در جهان و بخصوص کشورهای در حال توسعه و از جمله ایران است. بطوریکه درصد بارداری های ناخواسته در ایران 25% تخمین زده می شود. از میان روش های مختلف پیشگیری از بارداری، روش اضطراری پیشگیری تنها راهی است که می تواند بعد از تماس جنسی، استفاده شود و تا 75 درصد از حاملگی ناخواسته جلوگیری نماید. با توجه به اهمیت آگاهی و عملکرد زنان در مورد این روش، مطالعه حاضر به منظور تعیین میزان دانش و بکارگیری روش پیشگیری اورژانسی از بارداری در زنان متاهل مراجعه کننده به مراکز بهداشتی و درمانی شهر سنندج در سال 87-1386 انجام گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، 400 نفر از زنان متاهل مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر سنندج درسال87 - 1386 که در فاصله سنی 49-15 سال قرار داشتند، بصورت تصادفی خوشه ایانتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از پرسشنامه ای که مشتمل بر دو بخش خصوصیات دموگرافیک و تعیین میزان دانش و سابقه بکارگیری در مورد روش پیشگیری اورژانسی از بارداری (روش yuzpe) بود، جمع آوری گردید. داده ها سپس با استفاده از محیط نرم افزاریSPSS و آزمون آماری کای دو مورد تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد که در میان افراد مورد مطالعه، 75/62 درصد در خصوص موارد استفاده، 5/83 درصد در مورد نحوه بکارگیری و 75/62 درصد در خصوص عوارض روش پیشگیری اورژانسی از بارداری دارای دانش در حد ضعیف می باشند. دانش کل 75/61 درصد زنان در مورد این روش نیز ضعیف بود. یافته ها حاکی از ارتباط معنی دار آماری (05/0>P) میان سطح دانش کل در مورد روش پیشگیری اورژانسی از بارداری و سطح تحصیلات، وضعیت اشتغال و سابقه استفاده از این روش می باشد. در مورد سابقه بکارگیری زنان در خصوص استفاده از این روش، 75/8 درصد آنان سابقه بکارگیری صحیح را داشته اند.
    نتیجه گیری
    با توجه به تمایل اکثریت زنان مورد مطالعه به استفاده از این روش، می توان با افزایش سطح کیفی برنامه های مشاوره تنظیم خانواد و آموزش صحیح استفاده از این روش، در افزایش آگاهی و عملکرد زنان جامعه و در نهایت کاهش آمار بارداری های ناخواسته و عوارض ناشی از آن امیدوار بود.
    کلیدواژگان: روش پیشگیری از بارداری، روش پیشگیری اورژانسی از بارداری، بارداری ناخواسته
  • سمر قربانپور، علی بیدمشکیپور، محمدحسین میرمؤمنی، صدیقه خزاعی صفحات 60-71
    زمینه و هدف
    سرطان پستان مهم ترین نئوپلاسم در زنان است که سبب مرگ و میر در اغلب کشورهای پیشرفته و خیلی از کشورهای در حال توسعه است. با توجه به افزایش روزافزون وقوع سرطان پستان در ایران، تحقیقات مولکولی در این زمینه ضروری به نظر می رسد. در مطالعات بسیاری موتاسیون های ژن BRCA1 در سرطان پستان وراثتی مورد بررسی قرار گرفته است ولی میزان بروز سرطان پستان غیروراثتی بر خلاف سرطان پستان فامیلی بسیار بالاست. هدف اصلی این مطالعه شناخت نقش جهش ژن BRCA1 در سرطان پستان تک گیر (Sporadic) می باشد.
    روش بررسی
    برای مشخص کردن موتاسیون ژن های BRCA1 از تکنیک PCR-SSCP استفاده شده است. 30 عدد بلوک پارافینی بافت پستان از بیماران مبتلا به سرطان پستان که در بیمارستان امام رضا (ع) و بیمارستان طالقانی شهر کرمانشاه تحت جراحی قرار گرفتند جمع آوری شد. سپس بلوک ها جهت بررسی مشخصات تومور، با تهیه لام از نمونه های بافتی، توسط پاتولوژیست تحت مطالعه قرار گرفتند. بررسی موتاسیون در اگزون های 5، A11 و B11 ژن BRCA1 با استفاده از تکنیک PCR-SSCP و رنگ آمیزی نیترات نقره آمونیاکی انجام شد. آزمون مورد استفاده در تحلیل داده ها، آزمون مربع کای پیرسون بود.
    یافته ها
    20% بیماران (6 بیمار) دارای جهش بودند، به این صورت که از 30 نمونه مورد مطالعه 3/13% (4 بیمار) در اگزون 5 و 7/6% (2 بیمار) در اگزون B11 دارای جهش بودند. جهشی در اگزون A11 در نمونه های مورد بررسی مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده از این تحقیق نشان می دهد که جهش در اگزون های 5 و B11 ژن BRCA1 در پیشرفت سرطان پستان غیروراثتی در این بیماران نقش دارد.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، ژن BRCA1، جهش، ریسک فاکتور، تشخیص مولکولی
  • محمد کارگر، مریم باقرنژاد، عباس دوستی صفحات 72-78
    زمینه و هدف
    رژیم های درمانی متداول برای ریشه کنی هلیکوباکترپیلوری شامل دو آنتی بیوتیک، همراه با مهارکننده های پمپ پروتونی و ترکیبات بیسموت است. کلاریترومایسین یکی از کلیدی ترین آنتی بیوتیک های مورد استفاده در رژیم های درمانی در ایران است. هدف از این پژوهش، تعیین مقاومت به کلاریترومایسین و ارزیابی نقش جهش های نقطه ای متداولA2143G، A2142G و A2142C در ایجاد مقاومت به این دارو می باشد.
    روش بررسی
    این پژوهش به صورت توصیفی- تحلیلی (مقطعی) بر روی 263 بیمار مراجعه کننده به بخش اندوسکوپی بیمارستان هاجر شهرکرد در تابستان 1386 انجام شد. نمونه های بیوپسی بر روی محیط انتخابی بروسلا آگار کشت و گرمخانه گذاری گردید. برای تعیین هویت H.pylori از روش رنگ آمیزی گرم، اوره آز، کاتالاز، اکسیداز و PCR به منظور شناسایی ژن ureC و برای ارزیابی مقاومت به کلاریترومایسین نیز از روش استاندارد دیسک دیفیوژن CLSI (Clinical and Laboratory Standards Institue) استفاده گردید. جهش های A2143G و A2142G با استفاده از پرایمرهای اختصاصی و آنزیم های برش دهنده BsaI و MboII با روش PCR-RFLP شناسایی گردید. همچنین برای شناسایی جهش A2142C از پرایمرهای اختصاصی و روش PCR استفاده شد.
    یافته ها
    با آزمون PCR، جداسازی 84 سویه H.pylori (94/31%) مورد تایید قرار گرفت. از 19 سویه مقاوم، 13 مورد (42/68%) جهش A2143G، 3 مورد (79/15%) جهش A2142G، 2 مورد جهش A2142C (53/10%) و 1 جهش ناشناخته شناسایی گردید.
    نتیجه گیری
    به دلیل میزان مقاومت قابل توجه به کلاریترومایسین، ضرورت ارزیابی مستقیم این جهش با روش های مولکولی در سایر مناطق کشور وجود دارد.
    کلیدواژگان: هلیکوباکترپیلوری، کلاریترومایسین، 23SrRNA، PCR، RFLP، _ مقاومت دارویی
  • نظام میرزایی، جعفر نوری، امیر حسین محوی، مسعود یونسیان، افشین ملکی صفحات 79-88
    زمینه و هدف
    با توجه به اهمیت ارزیابی اثرات زیست محیطی پروژه ها، مطالعات ارزیابی اثرات زیست محیطی احداث کارخانه کمپوست سنندج، پس از جمع آوری و تجزیه و تحلیل اطلاعات با هدف بررسی آثار مثبت و منفی حاصل از احداث کارخانه و ارائه راهکارهای مدیریتی کاهش اثرات سوء زیست محیطی با بهره گیری از روش ماتریس لئوپولد با انجام تغییرات در آن که نوآوری مطالعه بوده انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه ابتدا وضعیت موجود محیط زیست منطقه مورد بررسی قرار گرفت و سپس با تعیین گزینه های ارزیابی با توجه به خواص و نوع آلاینده های پیش بینی شده برای کارخانه مذکور به تفکیک فاز ساختمانی و بهره برداری، اثرات احداث کارخانه کمپوست سنندج بر مؤلفه های زیست محیطی در سه محدوده بلافصل، تحت اثرات مستقیم و تحت اثرات غیر مستقیم و در سه فاصله زمانی کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت مورد بررسی قرار گرفت. در این مطالعه با توسعه ماتریس لئوپولد و تبدیل آن به ماتریس چهار قسمتی علاوه بر مقدار (اهمیت) و دامنه اثرات، مدت زمان ماندگاری اثرات در محیط نیز به عنوان یک فاکتور مجزا در ارزیابی مورد توجه قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج و دستاوردهای این مطالعه در دو گزینه نه (اجرای پروژه بدون ملاحظات زیست محیطی) و گزینه اجرا (اجرای پروژه با اعمال روش های کاهش اثرات سوء) به تفکیک فاز ساختمانی و بهره برداری بررسی و ارائه گردیده است.
    نتیجه گیری
    برآیند اثرات در گزینه عدم اجرای پروژه (253-) برآورد شده است و اجرای پروژه مردود اعلام می گردد و پس از تقلیل اثرات سوء گزینه اجرا با برآیند (351) مورد پذیرش قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: کارخانه کمپوست، ارزیابی اثرات زیست محیطی، ماتریس چهار قسمتی، سنندج
  • زهره عدالتی شاطری، حمیدرضا آقا محمدیان شعر باف، مرتضی مدرس غروی، حسین حسن آبادی صفحات 89-98
    زمینه و هدف
    اگرچه ازدواج یکی از مهمترین تصمیمات زندگی هر فرد است، اما زوج ها معمولا وقت و انرژی صرف آماده شدن برای ورود به این رابطه نمی کنند و بسیاری از زوج ها در همان سالهای اول ازدواج خود تعارضات زناشویی قابل توجهی تجربه می کنند. از آنجا که نابسامانی ارتباط زناشویی با بسیاری پیامدهای طولانی مدت جسمی و روانی مرتبط است، پیشگیری از این عواقب آسیب زا جزء اولویتهای روانشناسان و متخصصان حیطه سلامت شده است. یکی از رویکردهای پر کاربرد و معروف در این زمینه غنی سازی ازدواج است. غنی سازی ازدواج رویکردی است آموزشی با هدف ارتقا ارتباط زوج ها، که تلاش می کند زوج ها را نسبت به خودشان و همسرشان آگاه سازد، همدلی و صمیمیت را تقویت نماید، و مهارتهای ارتباط کارآمد و حل مساله آنها را گسترش دهد. در این مقاله سودمندی یکی از برنامه های غنی سازی ازدواج بر روی زوج های ایرانی ارزیابی شده است.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر از نوع شبه آزمایشی است و طرح مورد استفاده دوگروه ناهمسان با پیش آزمون و پس آزمون است. 15 زوج در این مطالعه شرکت داشتند. دو مقیاس رضایت زناشویی انریچ و تطابق دو نفری (داس) برای ارزیابی رضایت مندی زناشویی زوج ها در سه مقطع پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری مورد استفاده قرار گرفت. 8 زوج (گروه آزمایشی) آموزش های ده هفته ای برنامه غنی سازی تایم را دریافت نمودند و 7 زوج دیگر (گروه کنترل) هیچ آموزشی دریافت نکردند. داده ها با کمک آمار توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج حاکی از عدم تغییر نمرات گروه کنترل در مقیاس ها طی مدت مطالعه بود. در حالی که نمرات گروه آزمایش بهبود معناداری در پس آزمون داشت و این بهبود تا مرحله پیگیری نیز حفظ شده بود، هم در مقیاس انریچ و هم در مقیاس داس (001/0p<).
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش سودمندی آموزش های برنامه غنی سازی ازدواج در افزایش رضایت مندی زناشویی در نمونه ای از زوج های ایرانی را تایید می کند.
    کلیدواژگان: غنی سازی ازدواج، طرح تایم، رضایت مندی زناشویی
  • زهرا حاتمی، مارلین اردلان صفحات 99-105
    زمینه و هدف
    در عصر حاضر که عصر رقابتهای درسی و علمی می باشد، اضطراب امتحان روز به روز در حال افزایش است که این اضطراب باعث انحراف توجه فرد شده و با مشغول شدن فکر، پردازش اطلاعات کم می شود و باعث می شود انسان از بخش عمده ای از امکاناتش محروم گردد. هدف از انجام این تحقیق تعیین سطح اضطراب امتحان دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کردستان و ارتباط آن با برخی مشخصات دموگرافیک در آنان است.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی بوده و بر روی 374 دانشجوی دانشگاه علوم پزشکی کردستان با استفاده از پرسشنامه پایا و روای اضطراب امتحان اسپیلبرگر و مشخصات دموگرافیک آنان نیز بوسیله پرسشنامه جداگانه جمع آوری گردید. سپس با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و روش های آمار توصیفی و استباطی تجزیه و تحلیل داده ها انجام گردید.
    یافته ها
    از میان افراد مورد مطالعه 9/55% زن، 8/58% دارای گروه سنی 20-18 سال، 5/92% مجرد، 8/19% رشته پزشکی، 8/50% مقطع کاردانی و 5/38% از دانشکده پزشکی بودند. بررسی سطح اضطراب در دانشگاه علوم پزشکی کردستان نشان داد از مجموع 374 نمونه تعداد: 48 نفر (8/12%) سطح اضطراب سالم، 272 نفر (7/72%) سطح اضطراب نسبی سالم و 54 نفر (4/14%) سطح اضطراب مرضی را دارا بودند. همچنین نتایج نشان داد که بین سطح اضطراب مرضی و مقطع تحصیلی رابطه معنی دار وجود داشت که این اضطراب در دانشجویان مقطع کاردانی سطح بالاتری را به خود اختصاص می داد (05/0p<). بین سطح اضطراب مرضی با متغیرهای سن، جنس و دانشکده محل تحصیل رابطه معنی دار وجود نداشت (05/0p>). بین سطح اضطراب و رشته تحصیلی نیز نتیجه تحقیق نشان دهنده وجود اختلاف معنی دار بین رشته های مختلف بود که در این مورد دانشجویان کاردانی علوم آزمایشگاهی دارای سطح بالای اضطراب امتحان بودند (05/0p<).
    نتیجه گیری
    در این مطالعه دانشجویانی با سطح اضطراب بالا وجود دارد، با توجه به اثرات منفی این اضطراب بر عملکرد تحصیلی دانشجویان، اجرای برنامه های پیشگیری از این اضطراب و ارائه خدمات روانشناختی و مشاوره و همچنین شناسایی علل آن و سپس برنامه ریزی جهت مرتفع نمودن علل، پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: اضطراب امتحان، دانشجویان، دانشکده
|
  • Farideh Dinmohammadi, Dr Parisa Farnia, Dr Alireza Biglari, Mehdi Kazempoor, Dr Rashid Ramazanzadeh, Dr Mohammad Reza Masjedi, Dr Ali Akbar Velayati Pages 1-9
    Background And Aim
    Isoniazid is one of the essential first line drugs in TB treatment. Resistance rate to this drug is increasing in many parts of the world. Mutations in KatG and inhA genes are frequently the cause of resistance of mycobacterium TB to INH. The aim of this study was to find a precise method for early detection of mutations associated with resistance of mycobacterium TB to INH.
    Materials And Methods
    After performing sensitivity tests, presence of mutations in special loci of katG and inhA genes in 90 specimens obtained from positive cultures of TB patients was investigated. PCR-RLFP method was used to detect mutations in katG 315 codon. The PCR product resulting from the reproduction of this genetic segment (620 bp) was digested by restriction enzyme MspI. To identify mutations in inhA gene, MAS-PCR technique was used.
    Results
    34.5% of the INH resistant strains had Thr315 phenotype and 65.5% had Ser 315 phenotype. Thr 315 is 100% specific for determination of INH resistant isolates. Among 52 resistant isolates, 34.6% had Arg and 65.4% had Leu in codon 463. The frequencies of mutations in the (-15C → T) locus of inhA gene were 20% and 16.7% in MDR and Non MDR isolates respectively.
    Conclusions
    By using PCR-RFLP with restrictive enzyme and MAS PCR mutations in codon 315 of KatG gene and promoter location of inhA gene can be identified. These methods are simpler and cheaper than other methods and provide early accurate and reliable results.
  • Dr Alireza Bameshki, Dr Mehryar Taghavi Gilani, Dr Ghasem Soltani, Dr Nahid Zirak Pages 10-19
    Background And Aim
    Transdermal fentanyl can be used for treatment of chronic pain and postoperative pain. The aim of this study was to compare the effect of transdermal fentanyl with that of IV morphine on post thoracotomy pain and their complications.
    Material And Methods
    40 patients ASA I, II who had been selected randomly for thoracotomy, was divided into two similar groups. After operation, morphine 0.1mg/kg was administered IV Q6h for morphine group in ICU and in fentanyl group fentanyl patch 50 μg/h was administered 2 hours before operation. Also in both groups morphine 0.1mg/kg was infused PRN. SPSS13 was used for data analysis & P<0.05 was considered significant.
    Results
    Demographic parameters such as age, sex, weight and smoking were similar in two groups. Decrease of blood pressure was more in morphine group but it was not significant & increase of heart rate was more common in fentanyl group (p<0.01). Pain relief was more in fentanyl group (3.2 vs 4.6 score based on VAS). Morphine consumption in M group was three times more than that of fentanyl group (71±3.16 vs 22.5±9.79).
    Conclusion
    Transdermal fentanyl was more effective than IV morphine for controlling post thoracotomy pain and respiratory changes were similar in both groups. Hypotension in morphine group was more common than that of fentanyl group but tachycardia was more prevalent in fentanyl group.
  • Zaher Etemad, Dr Nader Esmailnasab Pages 20-28
    Background And Aim
    Today one of the most important causes of death in the world and our country is cardiovascular diseases. One of the risk factors of these problems is the pathologic changes in the level of serum lipid and lipoproteins. Scientific evidence shows that over weight and obesity are related to high serum lipid and lipoprotein levels. The purpose of the present study was to investigate the effects of strength exercise program of anterior muscles on the body composition and serum lipids of the students of Azad University.
    Material And Methods
    This was a semi experimental study. The volunteer male students of Sanandaj Islamic Azad University were entered into the study selectively after measuring the total subcutaneous fat of subscapular and triceps areas. Finally 27 subjects with a mean age of 20.63±1.09 years and subcutaneous fat of more than 30 mm were selected. They performed Strength exercise on Anterior muscles; 3 sessions per week for a total of 8 weeks (24 sessions). The following measurements, were recorded before and after the exercise program; blood sampling from anticubital vein in order to determine the level of total cholestrol, and triglycerides (TG), subcutaneous fat of subscapular, biceps, abdomen, triceps and pectoral sites of the subjects by using caliper. Waist, buttocks and abdomen circumfrences of the subjects were also measured by a tape. And finally body fat percentage was estimated by using the method recommended by Boileau, Lohman & Slaughter. The collected data were analyzed by use of paired t test.
    Results
    The result of the study indicated that the Strength exercise program of the anterior muscles had significant relationship with reduction of cholesterol, TG and subcutaneous fat of sub-scapular, abdomen, triceps and pectoralis areas, and also decrease in waist, hips and buttock circumfrences, total body weight, body fat, and body fat percentage of the subjects. However these types of exercises did not have any significant effect on subcutaneous fat of biceps and lean body weight.
    Conclusion
    We concluded this specific strength exercise program of the anterior muscles not only decreases TG and cholestrol but also reduces the fat of the abdomen and other sites of the body, which had not been exercised. On the other hand such execise can produce a reduction in the size of waist and butocks in addition to abdomen.
  • Mehdi Jafarian, Dr Parisa Farnia, Dr Mohammad Kargar, Moayed Aghalimerza, Dr Rashid Ramazanzadeh, Mojtaba Ahmadi, Dr Mohammad Reza Masjiedi, Dr Ali Akbar Velayati Pages 29-39
    Background And Aim
    Nowadays, MDR strains of mycobacterium tuberculosis are a serious problem in many countries which poses difficulties for TB control program. Since 1990s, spread of MDR TB cases in different parts of the world have been reported which is mainly because of incorrect use of TB drugs. One of the main causes of drug resistance occurring as a complication of human mistakes can be wrong classification and lack of monitoring of the patients during treatment and lack of supervision on the consumption of anti TB drugs. The purpose of this study was to investigate genetic diversity of M.tuberculosis strains isolated from patients by means of MIRU-VNTR technique.
    Material And Method
    In this study 96 mycobacterium tuberculosis strains were isolated from the patients with pulmonary tuberculosis and drug sensitivity tests was performed by MIRU-VNTR technique. Genetic diversity of the strains based on MIRU-VNTR loci was estimated. Allelic difference of each loci was determined by means of statistical HGDI formula.
    Results
    Genetic pattern of sensitive strains showed that these strains belong to families of Dehli/CAS, Haarlem, LAM, H37RV and Caprae. Most drug resistant strains had genetic pattern of Haarlem and LAM families. Loci allelic differences between sensitive and resistant strains were not significant. Based on differentiation index of all strains, 10, 16, 26, 31 and 40 loci had the most allelic differences (HGI ≥ 0.6) and 2, 4, 20, 24 and 27 loci had the least differences (HGI ≤ 0.3).
    Conclusion
    The results showed that most genetic diversity of sensitive and resistant strains belonged to Haarlem and Dhli/CAS families and MIRU-VNTR technique used in this study for determination of genetic diversity of mycobacterium strains is a rapid, accurate and cheap method which can be used easily in the populations with high frequency of TB.
  • Ata Shakerian Pages 40-49
    Background And Aim
    One of the important aspects of human life is marriage and marital satisfaction. Marital satisfaction is a situation in which, couples have satisfaction and happy feeling of marriage and living together. The aim of this study was to evaluate the factors influencing marital satisfaction in the students of Islamic Azad University in Sanandaj.
    Material And Method
    This was a descriptive analytic study. The study population included 240 couples in this university who were selected by means of random sampling. The results of this study were collected by means of marital satisfaction inventory (M.S.I) and a researcher made questionnaire. Data analysis was performed by statistical regression test and variance analysis.
    Results
    The results of this study indicated that prediction of marital satisfaction by demographic variables (age, sex, education, occupation and number of off springs) is possible. Other results of this research indicated that with increasing age marital satisfaction decreases and there is a significant relation between marital years and factors such as attractiveness, rapport, attitude and spiritual matters with marital satisfaction.
    Conclusion
    Demographic variables can be used to predict marital satisfaction in university students.
  • Kambiz Zehni, Shahryar Mahmoodi Pages 50-59
    Background And Aim
    Unwanted pregnancy is one of the important problems in the world and developing countries; in particular Iran. The rate of unwanted pregnancy in Iran is about 25%. Among family planning methods emergency contraception (EC) is the only method that can be used after intercourse and can prevent unwanted pregnancy in 75% of cases. Considering the importance of women's knowledge and practice about this method, the present study was designed in order to determine the level of knowledge and the rate of using EC among married women referring to health-care centers of sanandaj in 2008.
    Materials And Methods
    In this descriptive-analytical study, 400 married women between 15-49 years old referring to health care centers in sanandaj were selected through cluster sampling. The data were collected and recorded in a questionnaire with two parts for demographic characteristics and determination of the level of knowledge with rate of practice of EC. The data were introduced into SPSS software and analyzed by means of variance analysis and chi-square tests.
    Results
    The results showed low level of knowledge in 62.7% of subjects about indications, in 83.5% about method of using and 62.7% about side effects of EC. 61.7% of women had low general knowledge about EC. The level of general knowledge about EC had a significant relation with educational level, employment and history of using EC (P<0.05). 8.75% of the women had history of appropriate practice of EC.
    Conclusion
    Considering the interest of most women to use this method, the rate of unwanted pregnancies and their complications can be reduced hopefully by increasing the quality of family planning consultations and proper education about using EC method. Key words:
  • Samar Ghorbanpoor, Dr Ali Bidmeshkipoor, Dr Mohammad Hosein Mirmomeni, Sedigheh Khazaee Pages 60-71
    Background And Aim
    Breast cancer is the most important malignancy in women, leading to mortality and morbidity in most developed and many developing countries. Considering increasing rate of incidence of breast cancer in Iran molecular investigation seems necessary. In several studies BRCA1 gene mutations had been investigated but in contrast to familial cases, the incidence of non genetic breast cancer is very high. The aim of the present study was to evaluate the role of BRCA1 gene mutations in sporadic cases of breast cancer.
    Material And Methods
    In this study we used PCR-SSCP technique to detect BRCA1 mutations. Thirty paraffin-embedded human breast specimens were reviewed by a pathologist. The specimens had been obtained from the patients with sporadic breast cancer who had been operated in Imam Reza and Taleghani Hospitals in Kermanshah. Tumor samples were studied by use of PCR-SSCP technique to detect mutations in exon 5, exon 11A (300bp) and exon 11B (296bp) of BRCA1 gene. X2 test was used for data analysis.
    Results
    Mutations were detected in 6 cases (20%); 4 cases (13.3%) in exon 5, and 2 cases (6.7%) in exon 11B. No mutation was detected in exon 11A.
    Conclusion
    Our results suggested exon 5 and exon 11B gene mutations contribute to the development of breast cancer in sporadic cases.
  • Dr Mohammad Kargar, Maryam Baghernejad, Dr Abas Doosti Pages 72-78
    Background And Aim
    Current therapeutic regimens used for eradication of H.pylori consist of two antibiotics with proton pump inhibitors and bismuth compounds. Clarithromycin is the most important antibiotic used for treatment of H.pylori infection in Iran. The aim of this study was to identify clarithromycin resistance in H.pylori strains and evaluate role of A2143G, A2142G and A2142C of 23SrRNA point mutations in producing resistance to this drug.
    Material And Methods
    This was a cross-sectional study which included 263 patients who had referred to endoscopy department of Hajar hospital, in Shahrekord city, in 2007. Biopsy samples were cultured on brucella agar medium and incubated. For identification of H.pylori gram stain, urease, catalase, oxidase tests were used and PCR method was used to identify Urec gene. Standard method of NCLSI (National Clinical and Laboratory Standards Institute) was used for assessment of clarithromycin resistance. Specific primers and restriction enzymes BsaI and MboII were used to detect A2143G and A2142G mutations by PCR-RFLP method. Also for determination of A2142C mutation, specific primers and PCR method were used.
    Results
    Isolation of 84 strains of H.pylori (31.94%) was confirmed by means of PCR method. Among 19 (22.62%) of clarithromycin resistant strains, 13 (68.40%), 3 (15.78%) and 2 (10.52%) had A2143G, A2142G, A2142C mutations respectively and one unknown mutation was detected in 23SrRNA gene.
    Conclusion
    Because of considerable resistance to clarithromycin, precise diagnosis of this mutation by molecular approach in other parts of the country seems necessary.
  • Nezam Mirzaei, Dr Jafar Nori, Dr Amir Hossein Mahvi, Dr Masoud Yunesian, Dr Afshin Malaki Pages 79-88
    Background And Aim
    Considering the importance of environmental impact assessment of projects, an environmental impact assessment (EIA) of establishment of compost plant in Sanandaj was planed. The aim of this study was to assess positive and negative impacts resulted from establishment of the compost plants and provide managerial solutions to minimize environmental harmful impacts by use of modified Leopold Matrix and Scaling checklist methods which was an innovation in our study.
    Material And Methods
    In this study, the present environmental situation was investigated. Considering the properties and kind of pollutions of this plant, after determination of assessment criteria, direct and indirect impacts of construction and exploitation of the plant on environmental elements were evaluated at short, medium and long term intervals. By expansion of Leopold Matrix into four parted matrix, in addition to the amount (importance) and extent of the impacts, the remaining duration of impacts on the environment was assessed as a separate factor.
    Results
    The results of this study were presented in the form of two alternatives: No (performance of the project with no concern for environmental issue) and yes (performance of the project with application of the methods to reduce environmental harmful impacts).
    Conclusion
    The resultant of the first alternative (No) was (-253). Therefore the project was rejected. After reducing the harmful impacts, the resultant was (+351) ant the project was accepted.
  • Zohreh Edalati Shateri, Dr Hamid Reza Aghamohamadian Shearbaf, Dr Morteza Modarres Gharavi, Dr Hossein Hassanabadi Pages 89-98
    Background And Aim
    Although marriage is one of the most important issues in life, yet many couples do not devote time and energy to enter in this relationship. A significant proportion of married couples experience serious marital conflicts early in their common life. Since marital distress has been related to many negative long-term health and emotional consequences, prevention of these detrimental outcomes is the main priority for psychologists and the health care field specialists. One of the famous applied approaches for this problem is marriage enrichment. Marriage enrichment is an educational approach to help couples to improve their relationships and become aware of themselves and their partners, encourage empathy and intimacy, and develop effective communication and problem-solving skills. In This study the effectiveness of one of the marriage enrichment programs in Iranian couples was estimated.
    Material And Methods
    This was a quasi experimental research with pretest and post test and included fifteen couples in two non matched groups. We used two marital satisfaction scales – ENRICH and Dyadic Adjustment Scale - for assessment of their marital satisfaction in three steps: pre test, post test, and follow up. Eight couples (experimental group) received time program (training in marriage Enrichment) educations for ten weeks, and seven other couples (control group) didn’t receive any education. Data were analyzed by means of descriptive and inferential statistics.
    Results
    The results showed that control group didn’t have any change in marital satisfaction scales but experimental group showed a significant improvement in the post test that persisted into the follow up step (p<0.00008 for Enrich Scale and p<0.0002 for DAS Scale).
    Conclusion
    The results of this study supported the beneficial effects of marriage enrichment program on marital satisfaction in our study couples.
  • Zahra Hatami, Marlin Ardalan Pages 99-105
    Background And Aim
    In the present epoch with scientific competitions, test anxiety is increasing day by day and this anxiety can lead to distraction of mind. Occupation of the mind can result in inadequate information processing and causes the students to be deprived of their major potentialities. The aim of this study was to assess the level of test anxiety and its related factors in the students of Kurdistan University of Medical Sciences.
    Material And Methods
    This was a descriptive-analytic study. The study population included 374 students. Data were collected and recorded in valid and reliable spielberger's test anxiety questionnaire and demographic characteristics of the subjects were recorded in another questionnaire. SPSS statistical software was used for data analysis.
    Results
    55.9% of the subjects were female, 58.8% were between 18-20 years of age, 92.5% were single, 19.8% were medical students, 50.8% had associate degree and 38.5% were from medical school. Evaluation of test anxiety showed: 48(12.8%) subjects had healthy anxiety level, 272 (72.7%) had relative healthy anxiety level & 54 (14.4%) had morbid anxiety level. There was a significant relationship between educational degree & morbid anxiety level and this anxiety was higher in those with associate degree (p<0.05). No significant relationship was detected between morbid anxiety level and variables such as age, gender and different faculties (p>0.05). There were significant relationships between anxiety level and educational fields in different fields of study, so that laboratory sciences students had a high level of test anxiety (p<0.05).
    Conclusions
    In this study there were students with high anxiety levels. Considering the negative effects of this kind of anxiety on educational performance of the students, psychological counseling and identification of the causes of anxiety and designing plans for elimination of these causes are recommended.