فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی کردستان - سال شانزدهم شماره 2 (پیاپی 60، تابستان 1390)

مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان
سال شانزدهم شماره 2 (پیاپی 60، تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/06/15
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مجتبی ایزدی، اصغر ظریفیان، انوش اقدامی، داوود خورشیدی، حمیدرضا ثمری خلج صفحات 1-8
    زمینه و هدف
    اگرچه هر دو اختلال عملکرد سلول های بتا و مقاومت انسولین در پاتوژنز دیابت نوع 2 مؤثرند اما نقش آدیپونکتین در عملکرد سلول های بتا کمتر مورد توجه قرار گرفته است. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط بین سطوح آدیپونکتین سرم و عملکرد سلول های بتا انجام گرفت.
    روش بررسی
    41 مرد بزرگسال غیر ورزشکار چاق 35 تا 50 ساله (BMI≥30) مبتلا به دیابت نوع 2 برای شرکت در مطالعه حاضر انتخاب شدند. غلظت های سرمی ناشتای آدیپونکتین، گلوکز، تری گلیسرید و انسولین در همه شرکت کنندگان پس از 10 تا 12 ساعت ناشتای شبانه اندازه گیری شد. با استفاده از سطوح گلوکز و انسولین ناشتا، عملکرد سلول های بتا محاسبه شد. پس از جمع آوری داده ها، برای تعیین ارتباط آدیپونکتین با عملکرد سلول های بتا و سایر متغیرها از آزمون همبستگی پیرسون استفاده گردید.
    یافته ها
    یافته های مطالعه حاضر ارتباط معنی داری را بین سطوح آدیپونکتین سرم و عملکرد سلول های بتا نشان نداد (145/0=p). ارتباط منفی و معنی داری بین چربی شکمی (010/0=p) و تری گلیسرید سرم (004/0=p) با آدیپونکتین مشاهده شد. همچنین ارتباط خطی معنی داری بین سطوح آدیپونکتین و انسولین ناشتا مشاهده شد (015/0=p)
    نتیجه گیری
    یافته های مطالعه حاضر بیان می کند که علیرغم ارتباط بین آدیپونکتین و مقاومت انسولین در بیماران دیابتی نوع 2، این هورمون با عملکرد سلول های بتا در این بیماران مرتبط نیست و شاخص پیشگوی مناسبی از عملکرد سلول های بتا نمی باشد.
    کلیدواژگان: دیابت نوع 2، آدیپونکتین، عملکرد سلول های بتا
  • فرانک صفدری ده چشمه، تهمینه صالحیان، ندا پروین، نسرین اکبری صفحات 9-15
    زمینه و هدف
    ایلیوس یکی از شایعترین مشکلات بعد از جراحی های شکمی و از جمله سزارین است که باعث عدم توانایی در شروع تغذیه می گردد. برگشت حرکات روده عامل مهمی برای شروع تغذیه محسوب می شود. مطالعات متعددی در خصوص نقش شروع زودرس مایعات در برگشت حرکات روده انجام شده ولی در زمینه تاثیر جویدن آدامس در عمل سزارین مطالعات کاملی وجود ندارد. پژوهش حاضر با هدف مقایسه تاثیر شروع زودرس مایعات و جویدن آدامس در برگشت حرکات روده ای پس از عمل سزارین انتخابی در زنان نخست زای بستری در بیمارستان هاجر شهرکرد انجام شد.
    روش بررسی
    در این کار آزمایی بالینی تصادفی، 180 بیمار کاندید سزارین پس از جراحی، به صورت تصادفی در یکی از سه گروه جویدن آدامس، تغذیه زودرس وکنترل قرار گرفتند. در گروه آدامس به محض هوشیاری، جویدن آدامس چهار بار در روز هر بار به مدت 15 دقیقه انجام و درگروه مایعات 4 ساعت پس از عمل جراحی، تغذیه با آب میوه آغازشد. گروه کنترل نیز رژیم روتین بخش را دریافت نمودند. در نهایت بازگشت حرکات روده بین سه گروه با هم مقایسه گردید. نتایج به دست آمده با آزمونهای آماری کای دو، تی تست وآنالیز واریانس یکطرفه تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    در دو گروه آدامس و مایعات، بازگشت حرکات روده ای به میزان معنی داری سریعتر از گروه کنترل و در گروه آدامس سریعتر از گروه مایعات بود (05/0>p).
    نتیجه گیری
    جویدن آدامس بعد از عمل سزارین یک روش سالم، ارزان و مفید است که توسط بیماران بخوبی تحمل شده و موجب برگشت سریعتر عملکرد روده ای و بهبودی سریعتر بعد از عمل می شود.
    کلیدواژگان: ایلئوس، تغذیه زودرس، جویدن آدامس، حرکات روده، سزارین انتخابی وصول
  • محمد علی حسینپور فیضی، مرضیه قنبریان، محمد خلج کندری، ثریا شیری، وحید منتظری، منیره حلیمی صفحات 16-26
    زمینه و هدف
    تنظیم بیان ژن در سطح ترجمه به ویژه در مرحله آغازین وابسته به عملکرد فاکتور آغازگر یوکاریوتی «eIF4E»در قالب کمپلکس آغازگر EIF4F می باشد. گزارشات مبنی بر بیان متفاوت و بالای ژن EIF4E در چندین سرطان از جمله سینه، روده، ریه، سر و گردن، پروستات و سیستم هماتوپوئتیک، مؤید نقش این فاکتور در تومورزایی و پیشرفت سرطان است. لذا در این تحقیق تلاش بر این بوده است که میزان بیان این فاکتور پروتئینی به عنوان یک مارکرمولکولی جدید در تومورهای تیروئید و بافت های حاشیه ی آن مورد ارزیابی قرارگیرد.
    روش بررسی
    در تحقیق حاضر 21 نمونه توموری از نوع پاپیلاری و 14 نمونه حاشیه ی تومور به صورت یک مطالعه ی مورد شاهدی با استفاده از تکنیک Reverse transcriptase polymerase chain reaction (RT-PCR)به صورت نیمه کمی مورد بررسی قرار گرفت و ژن ß2m جهت نرمال سازی نتایج به کار گرفته شد. به منظور آنالیز آماری، میزان بیان eIF4Eبا استفاده از نرم افزار SPSS (نگارش 16) و تست های آماری پارامتریک One way-Anova و t-test در گروه های مختلف مورد مقایسه قرار گرفته شد.
    یافته ها
    بررسی ها نشان داده است که 1) ژن eIF4E در تمامی نمونه های مورد مطالعه بیان شده است.2) میزان بیان این فاکتور در نمونه های سرطانی نسبت به نمونه های حاشیه ی توموری افزایش یافته است. 3) سطوح بیان این ژن در بافت های بدخیم سرطانی بیشتر از بافت های خوش خیم بوده است.
    نتیجه گیری
    در مجموع یافته های این تحقیق نشان داد که ژن eIF4E به عنوان فاکتور آغازگر ترجمه ای دارای بیان سراسری بوده و میزان بیان آن با ماهیت سرطانی تومور ها و درجه ی بدخیمی تومو رهای سرطانی ارتباط مستقیمی داشته است. این نتایج ضمن تایید نقش ژن eIF4E در پیشبرد روند سرطانی، افزایش بیان این ژن را در بروز تومورهای تیروئیدی مؤثر دانست. بنابراین ارزیابی بیان ژن eIF4E می تواند ملاک مناسبی جهت تمایز بیماری های توموری از انواع غیر توموری محسوب شود و به عنوان مارکری جهت رده بندی تومورهای تیروئیدی مورد استفاده قرار گیرد. این فاکتور پیش آگهی و تشخیصی، همچنین می تواند هدف درمانی نوید بخش برای درمان سرطان باشد.
    کلیدواژگان: سرطان تیروئید، eIF4E، پیشرفت سرطان، RT، PCR نیمه کمی
  • هاجر سلملیان، فرزان خیرخواه، روشنک ثاقبی، فاطمه نصیری امیری، محمود حاجی احمدی، هاجر پاشا صفحات 27-35
    زمینه و هدف
    رشد سریع جمعیت در قرن اخیر تهدیدی برای زندگی انسان است و تنظیم خانواده تاثیر به سزایی بر سلامت خانواده داشته است. حدود 13 میلیون زن در سراسر جهان از دپو پروورا بعنوان روش پیشگیری استفاده می کنند. مطالعات متفاوت بصورت متناقض ایجاد و تشدید افسردگی را در مصرف کنندگان دپو پروورا و بعضی مقالات نیز بی اثر بودن روی خلق را گزارش کرده اند. بنابراین بررسی اثرات دپو پروورا روی خلق ارزشمند است. از آنجائیکه افسردگی در زنان می تواند موجب وقوع واکنشهای جسمی، روانی و اجتماعی عمده ای شود، لذا بر آن شدیم مطالعه ای در این زمینه انجام دهیم.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه تجربی است که در آن 64 زن تحت پوشش خدمات تنظیم خانواده مراکز بهداشتی درمانی شهرستان بابل، پرسشنامه ای را مشتمل بر اطلاعات دموگرافیک در قبل از تزریق دپو پروورا و پرسشنامه استاندارد بک را در قبل و 3 ماه بعد از تزریق دپو پروورا تکمیل نمودند. جهت تجزیه و تحلیل داده های این تحقیق از آزمون دقیق فیشر و ویلکاکسون استفاده گردید.
    یافته ها
    میانگین نمره علائم افسردگی قبل از تزریق دپو پروورا 2/8±50/6 و بعد از تزریق آن6/6±50/4 بود که تفاوت معنی داری داشت (001/0p=). بین سن، تحصیلات، رضایت از شغل همسر، کمک همسر در امور منزل، رضایت از زندگی زناشویی، نوع خانواده، کفایت درآمد خانواده، سابقه سقط جنین، نتیجه حاملگی اخیر، رضایت از ارتباط با پدر و مادر در زمان کودکی، رضایت از ارتباط با خانواده خویش، رضایت از ارتباط با دوستان و آشنایان، حمایت از طرف والدین و اقوام، حوادث نگران کننده در یکسال گذشته با افسردگی قبل و بعد از مصرف دپو پروورا رابطه معنی داری وجود نداشت. در حالیکه بین رضایت از خانواده همسر (034/0p=) و سابقه خلق افسرده (026/0p=) با افسردگی قبل از مصرف دپو پروورا، و احساس از دست دادن استقلال خود با افسردگی قبل و بعد از مصرف دپو پروورا به ترتیب رابطه معنی داری وجود داشته است (001/0p= و 024/0p= به ترتیب).
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش و عدم تاثیر دپو پروورا در افزایش علائم افسردگی، می توان با مشاوره مناسب زنان در قبل از تزریق میزان استفاده از آن را افزایش داد.
    کلیدواژگان: افسردگی، دپو پروورا (دپومدروکسی پروژسترون استات)، تست بک
  • سید صفا علی فاطمی، خیرالله یاری*، محمود تولایی، دانیال کهریزی صفحات 36-44
    زمینه و هدف

    بوتولیسم بیماری کشنده ای است که توسط نوروتوکسین یکی از هفت نوع کلستریدیوم بوتولینوم ایجاد می شود. بخش کربوکسیل زنجیره سنگین نوروتوکسین کلستریدیوم بوتولینوم تیپ A(BoNT/A-Hc)، از قابلیت بالایی در تحریک سیستم ایمنی برخوردار است که امروزه برای تولید واکسن نوترکیب علیه بوتولیسم به کار می رود. هدف از این پژوهش بیان و تخلیص فرم محلول این بخش از نوروتوکسین در باکتری اشریشیاکلی نوترکیب می باشد.

    روش بررسی

    در این تحقیق وکتور pET28aحاوی ژن BoNT/A-Hc به باکتری اشریشیاکلی نوترکیب انتقال داده شد. در ادامه، بهترین کلنی از سویه نوترکیب بر اساس سه شاخصه مهم میزان رشد باکتری، بیان پروتئین و پایداری پلاسمید انتخاب شد. سپس بیان محصول در محیط کشت LB و M9 اصلاح شده بررسی، و پروتئین مورد نظر با ستون کروماتوگرافی رزینی تخلیص گردید.

    یافته ها

    در شرایط بهینه شده کشت باکتری در مقیاس فلاسک، 52 میلی گرم پروتئین محلول BoNT/A-Hcبه ازای یک لیتر محیط کشت حاصل شد.

    نتیجه گیری

    براساس یافته های این تحقیق می توان نتیجه گیری کرد که انتخاب سویه مناسب براساس شاخصه های مهم رشد باکتری، بیان پروتئین نوترکیب و پایداری پلاسمید در افزایش بازدهی تولید پروتئین نوترکیب موثر است.

    کلیدواژگان: بیان پروتئین، اشریشیاکلی، کلستریدیوم بوتولینوم، بوتولیسم
  • بهمن صالحی، شیرین مرادی، سمیه ابراهیمی، محمد رفیعی صفحات 45-54
    زمینه و هدف

    هدف از اجرای پژوهش حاضر مقایسه شیوع اختلال ADHD(نقص توجه، بیش فعالی - تکانشگری، ترکیبی) در دانش آموزان دختر و پسر مقطع ابتدایی ناحیه یک شهرستان اراک بوده است.

    روش بررسی

    این پژوهش یک مطالعه توصیفی- تحلیلی است که به صورت مقطعی بر روی 2000 دانش آموز مقطع ابتدایی انجام گردید. در این پژوهش از روش نمونه گیری طبقه ای و جهت جمع آوری داده ها از آزمون هوشی ماتریس های پیش رونده ریون (جهت بررسی هوش دانش آموزان)، پرسشنامه کانرز (دو فرم معلم و والدین) جهت بررسی اختلال ADHD، چک لیست شرح حال کودک (جهت جمع آوری اطلاعات دموگرافیکی دانش آموزان) و پرسشنامه تشخیصی K-SADS-E (جهت شناسایی هر چه دقیق تر اختلال ADHD) استفاده شده است. همچنین، داده های جمع آوری شده با استفاده از روش های تحلیل آماری مربع- کا (جهت تعیین رابطه بین متغیرهای کیفی) و رگرسیون لجستیک (جهت بدست آوردن. O.Rیا نسبت شانس هر یک از عوامل) و با کمک نرم افزار SPSS 15 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    از 2000 دانش آموزی که در این مطالعه شرکت داشتند، 168 نفر آنها به یکی از انواع اختلال ADHD مبتلا بودند و یافته های حاصل از بررسی های انجام شده بر روی آنها نشان دادند که شیوع اختلال نقص توجه، 3/2 درصد (6/1 درصد در پسران و 9/2 درصد در دختران) شیوع اختلال بیش فعالی- تکانشگری، 5/3 درصد (9/3 درصد در پسران و 9/2 درصد در دختران) و شیوع اختلال ترکیبی، 7/2 درصد (4 درصد در پسران و 3/1 درصد در دختران) بوده است؛ و بین شیوع اختلال ADHD و هر یک از متغیرهای: جنسیت (001/0>p)، پایه تحصیلی (027/0>p) و میزان درآمد ماهیانه خانواده مبتلایان به اختلال ADHD رابطه معناداری وجود داشته است (019/0>p). اما بین میزان تحصیلات پدر و مادر، شغل پدر و مادر، سکونت در مناطق آلوده با فلزات سنگین، و نوع سکونت دانش آموزان با اختلال ADHD رابطه معناداری وجود نداشته است.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج حاصل از این پژوهش، به اداره آموزش و پرورش هر ناحیه توصیه می شود که با ارائه آموزش های ضمن خدمت به معلمان و همچنین آموزش والدین در خصوص شناسائی به موقع کودکان مبتلا به اختلال ADHD و ارجاع آنها جهت درمان، از شدت علایم و ایجاد مشکلات تحصیلی بعدی جلوگیری نمود.

    کلیدواژگان: اختلال نقص توجه، اختلال بیش فعالی، تکانشگری، اختلال ترکیبی، دانش آموزان ابتدایی، مقیاس درجه بندی کانرز (والدین و معلمین)
  • رضا شکوهی، سید جواد جعفری، مهدی شیرزاد سیبنی، ندا گمار، سمیرا سعیدی صفحات 55-65
    زمینه و هدف

    یکی از عمده ترین آلاینده های محیط زیست که در پساب صنایع مختلف از جمله نساجی وجود دارند رنگها می باشند که برای انسان و محیط زیست آلودگی ایجاد می کنند. لذا هدف از این تحقیق، بررسی حذف رنگ اسید بلو 113 از محیط های آبی با استفاده از جذب برروی گل قرمز فعال شده به عنوان جاذب ارزان قیمت می باشد.

    روش بررسی

    این تحقیق یک نوع مطالعه تجربی- آزمایشگاهی بود. ابتدا گل قرمز با استفاده از 20 میلی لیتر اسید نیتریک 1 نرمال به ازای هر 10 گرم گل قرمز به مدت 24 ساعت و خشک شدن در دمای oc150 طی مدت 4 ساعت فعال سازی شد. سپس زمان تعادل در شرایط ثابت در سیستم مورد مطالعه تعیین گردید که برابر 60 دقیقه بود. در ادامه با ثابت نگه داشتن زمان تعادل، تاثیر pH، غلظت اولیه رنگ، سینیتیک و تعادل فرآیند مورد بررسی قرار گرفت. آنالیز و تفسیر داده ها با استفاده از نرم افزار اکسل و ضریب رگرسیون انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که کارایی حذف رنگ با افزایش pH و غلظت اولیه رنگ، کاهش و با افزایش زمان تماس، افزایش یافت. همچنین نتایج نشان داد که داده های جذب از ایزوترم لانگمویر (mg/g172/0= (qe و)9943/0R2=) سینیتیک شبه درجه دو (mg/g 86/3= (qe و)9999/0R2=) بهتر پیروی کرد و با توجه به ثابت بودن ضریب توزیع گل قرمز با افزایش مقدار اولیه گل قرمز سطح جاذب همگن می باشد.

    نتیجه گیری

    به طور کلی نتایج حاصل از این مطالعه مشخص ساخت که می توان از گل قرمز به عنوان یک جاذب موثر و ارزان قیمت در زمان سریع با کارایی بالا، جهت تصفیه پساب صنایع نساجی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: رنگ اسید بلو 113، محیط های آبی، گل قرمز، مدل سینتیکی، مدل ایزوترمی، جذب سطحی
  • کوروش عزیزی، بهروز داوری، محسن کلانتری، سجاد فکری صفحات 66-76
    زمینه و هدف
    جوندگان دم جارویی (Rodentia: Muridae: Gerbillinae) مهمترین میزبانان مخزن انگل عامل بیماری لیشمانیوز جلدی مرطوب (Zoonotic Cutaneous Leishmaniasis=ZCL) یعنی Leishmania major می باشند. در مناطق مختلف کشور گونه های متفاوتی از این جوندگان در نگهداری انگل نقش دارند. از آنجا که شهرستان جاسک در حال حاضر مهمترین کانون اندمیک این بیماری در استان هرمزگان و جنوب شرقی کشور محسوب می گردد، مطالعه حاضر به منظور آگاهی از گونه های جوندگان این شهرستان و تعیین گونه های مخزن انگل طراحی و اجرا گردید.
    روش بررسی
    در مطالعه ای توصیفی در سال 1387، جوندگان از مناطق مختلف شهرستان با استفاده از تله های زنده گیر صید گردیدند. این جوندگان در فیلد با استفاده از کلروفرم بیهوش و از لاله گوش هر حیوان چهار عدد لام بروش سمباده زنی تهیه و سپس مشخصات مرفومتریک آنها بطور کامل اندازه گیری و ثبت گردید. شکم هر جونده با تیغ جراحی باز و کبد و طحال هر نمونه در تیوبهای شماره گذاری شده حاوی اتانول 70 درصد نگهداری و بقیه بدن نیز پس از پاکسازی در بطری های حاوی فرمالین ده درصد جهت تاکسیدرمی و تعیین هویت به آزمایشگاه جانورشناسی ارسال گردید. لامهای تهیه شده هم به روش میکروسکپیک (رنگ آمیزی با گیمسا) و هم مولکولی مورد بررسی قرار گرفتند. کبد و طحال هر نمونه مورد استخراج DNA و تکثیر آن قرار گرفتند. استخراج DNA بروش Proteinase K و فنل/کلروفرم/آیزوآمیل الکل انجام و تکثیر آنهم به روش Nested-PCR و با استفاده از پرایمرهای LIN R4-Lin17-LIN19 که بطور اختصاصی بخش متغیر (Variable) مینی سیرکلهای کینتوپلاست گونه های مختلف انگلهای لیشمانیا را تکثیر می نمایند، انجام پذیرفت. این پرایمرها قادر به تشخیص و تمایز میان گونه های لیشمانیای موجود در کشور بودند.
    یافته ها
    در مجموع 106 سر جونده صید گردید که از پنج گونه از سه جنس مختلف بودند. گونه Meriones persicus با 35/27 درصد صید گونه غالب بود. آلودگی لیشمانیایی بطریقه میکروسکپی در یک نمونه ماده گونه Tatera indica (7/3%)، یک نمونه ماده گونه Meriones hurrianae (85/3%) و یک نمونه نر گونه Gerbillus nanus (88/5%) مشاهده گردید. در روش مولکولی نیز یک مورد آلودگی در گونه T. indica، دو مورد آلودگی در دو نمونه ماده M. hurrianae (69/7%) و دو مورد آلودگی در نمونه های نر وماده ای از G. nanus (76/11%) مشاهده و گونه انگل L. major شناسایی گردید.
    نتیجه گیری
    جوندگان دم جارویی به وفور و با تنوع نسبتا زیاد در شهرستان جاسک و درمجاورت اماکن انسانی فعالیت می نمایند. گونه های T. indica، M. hurrianae و G. nanus بعنوان میزبانان مخزن بیماری در این کانون معرفی می شوند. این مطالعه اولین مطالعه مولکولی مخازن بیماری لیشمانیوز در جنوب شرقی کشور می باشد. آلودگی گونه ژربیلوس نانوس به لیشمانیا ماژور برای اولین بار در دنیا گزارش می گردد.
    کلیدواژگان: لیشمانیوز پوستی، جوندگان دم جارویی، Nested، PCR، لیشمانیا ماژور، تاترا ایندیکا، ژربیلوس نانوس، مریونس هوریانه، جاسک، ایران
  • محسن ایماندار، علی حسن پور، سعید عسگر لو، غلامرضا عبدالله پور، محمدحسین صادقی زالی، منصور خاکپور صفحات 77-85
    زمینه و هدف
    لپتوسپیروز یک بیماری عفونی مشترک بین انسان و دام با انتشار جهانی است که در اثر اسپیروکت هایی از جنس لپتوسپیرا به وجود می آید. منبع اصلی این بیماری، جوندگان و حیوانات وحشی می باشند که لپتوسپیراها را در ادرار خود دفع می کنند. هدف از این مطالعه، بررسی میزان آلودگی سرمی به سویه های مختلف لپتوسپیرا اینتروگانس در کارگران کشتارگاه صنعتی دام شهر خوی بود.
    روش بررسی
    تعداد 30 نمونه سرمی از افراد در تماس با این دام ها اخذ گردید. سپس این نمونه ها با استفاده از روش آگلوتیناسیون میکروسکوپی (MAT) توسط 6 آنتی ژن زنده لپتوسپیرا شامل: هارجو، پومونا، ایکتروهموراژیه، گریپوتایفوزا، کنیکولا و بالوم مورد مطالعه قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج حاصل از آزمایش MAT نشان داد که تعداد 4 نمونه، مثبت (13/33درصد) و تعداد 12 نمونه حالت مشکوک (40 درصد) دارند که شایعترین سروتیپ در مورد نمونه های سرمی مثبت، ایکتروهموراژیه و در بین نمونه های مشکوک، سروتیپ پومونا بود. تمام نمونه های مثبت با تیتر200:1 مثبت تشخیص داده شدند و هیچ یک از نمونه ها در رقت های100:1 و400:1 از خود واکنش نشان ندادند. 50 درصد نمونه های مثبت در گروه سنی 30-20 ساله و 50 درصد آنها در گروه سنی 50-40 سال حضور داشتند. همچنین افرادی که دارای سابقه کاری زیر 7 سال بودند، 50 درصد نمونه های مثبت و 3/83 درصد نمونه های مشکوک را به خود اختصاص دادند.
    نتیجه گیری
    لپتوسپیروز یک بیماری شغلی بوده و بخصوص کارگران کشتارگاه بیشتر از سایر افراد در معرض خطر ابتلا به بیماری لپتوسپیروزیس و آلودگی به سویه های مختلف آن قرار دارند که این امر منجر به انتقال آلودگی به چرخه مواد غذایی و پروتئینی خواهد شد.
    کلیدواژگان: کارگران کشتارگاه، شیوع سرمی، لپتوسپیرا، MAT، خوی
  • سید رضا محبی، محمد رستمی نژاد، محمد امین پور حسین قلی، سید محمد ابراهیم طاهایی، منیژه حبیبی، پدرام عظیم زاده، فرامرز درخشان، محمدرضا زالی صفحات 86-92
    زمینه و هدف
    هپاتیت A یک بیماری ویروسی است که از طریق مدفوعی- دهانی منتقل می شود و میزان شیوع آن ارتباط مستقیمی با سطح بهداشت جامعه دارد. میزان شیوع این عفونت در جمعیتهای مختلف متفاوت است. هدف این مطالعه بررسی شیوع آنتی بادی بر علیه ویروس هپاتیت A و سنجش نیاز به واکسیناسیون علیه این ویروس در استان تهران می باشد.
    روشی بررسی: این مطالعه توصیفی- تحلیلی (مقطعی) در فاصله زمانی سالهای 1385 و 1386 در استان تهران انجام شد. 448 نفر به صورت نمونه گیری خوشه ایتصادفی انتخاب و نمونه خون و اطلاعات دموگرافیک (توسط پرسشنامه) از آنها اخذ شد. تعیین آنتی بادی بر علیه ویروس هپاتیت A به روش الایزای رقابتی انجام گردید و آزمون مربع کای برای آنالیز معنادار بودن متغیرها و آزمون تی برای معنادار بودن اختلاف میانگین ها استفاده شد.
    یافته ها
    287 نفر از جمعیت مورد مطالعه زن و 161 نفر مرد بودند. آنتی بادی ضد ویروس هپاتیت A در 405 نفر (%4/90) مثبت شد. بین گروه های سنی مختلف و جنسیت با مثبت بودن آنتی بادی رابطه معناداری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج بررسی ما نشان می دهد که میزان حضور آنتی بادی در این منطقه بسیار بالا می باشد که با آمارهای سازمان بهداشت جهانی مطابقت دارد. نتایج بدست آمده مشابه نتایج بررسی در شهرستان زابل و شرق استان گلستان و در تضاد با نتایج بدست آمده از شهرستان اصفهان و تبریز می باشد. هم اکنون نیازی به انجام واکسیناسیون در این منطقه نمی باشد.
    کلیدواژگان: هپاتیت A، سرواپیدمیولوژی، استان تهران، آنتی بادی علیه هپاتیت A
  • پیام خماند، افسانه غفاری، وحید یوسفی نژاد، ناصح سیگاری صفحات 93-98
    زمینه و هدف
    یافته های پاراکلینیکی مرگ مغزی در برخی موارد می تواند بعضی از بیماری ها مانند خونریزی ساب آراکنوئید (SAH) را تقلید نماید. در این مقاله، موردی معرفی می شود که سی تی اسکن مغز در زمان مرگ مغزی، نمای خونریزی ساب آراکنوئید را تقلید کرد.
    معرفی بیمار: بیمار مردی 28 ساله بود که به علت افت هوشیاری و ایست قلبی- تنفسی در زمینه سوء مصرف دارو به بیمارستان توحید سنندج انتقال یافت. در سی تی اسکن بدون تزریق مغز که در زمان مرگ مغزی از بیمار (در روز سوم بستری) بعمل آمد، افزایش دانسیته در قاعده مغز در طول مسیر شرائین اصلی حلقه ویلیس و نیز وریدهای عمقی مغز مشاهده شد که در درجه اول خونریزی ساب آراکنوئید و با احتمال کمتر ترومبوز سینوس وریدی را تداعی می کرد. اما پس از انجام پونکسیون لومبر و عدم وجود گلبول قرمز و گلبول سفید در نمونه اخذ شده و رد ترومبوز سینوس وریدی به دلیل D-Dimer کمتر از 0.5mg/dl، مشخص شد که این تغییرات مربوط به توقف جریان خون و وجود لخته منتشر در شرائین قاعده مغز و وریدهای عمقی مغز در جریان مرگ مغزی بوده است.
    نتیجه گیری
    یافته های تصویربرداری در مرگ مغزی می تواند یافته های مربوط به خونریزی ساب آراکنوئید و یا ترومبوز سینوس وریدی را تقلید کند. لذا تاکید بر شرح حال دقیق، یافته های بالینی، زمان انجام سی تی اسکن و انجام L.P و سایر اقدامات پاراکلینیکی می تواند کمک کننده باشد.
    کلیدواژگان: مرگ مغزی، سی تی اسکن مغز، خونریزی تحت عنکبوتیه، خونریزی تحت عنکبوتیه کاذب
|
  • Mojtaba Izadi, Dr Asghar Zarifian, Anoosh Aghdami, Davood Khorshidi, Hamid Reza Samarikhalaj Pages 1-8
    Background And Aim
    Although both insulin resistance and beta cell dysfunction contribute to pathogenesis of type II diabetes, the role of adiponectin in beta cell function has received limited attention. The objective of this study was to determine the relationship between serum adiponectin level and beta cell function.
    Material And Methods
    Forty one non athletes fat adult men between 35 and 50 years of age (BMI≥30) with type II diabetes were enrolled in this study. Serum concentrations of adiponectin, glucose, triglyceride and insulin were measured after 10-12 hours overnight fasting in all participants. Beta cell function was assessed by measuring fasting glucose and insulin level. After data collection, we used Pearson correlation test to determine the relationship between adiponectin and beta-cell function in patients with type II diabetes (p≤0.05).
    Result
    The results of this study didnt show any significant relationship between serum adiponectin and beta cell function (p=0.145). Visceral fat (p=0.010) and serum triglycerides had a negative significant relationship with fasting adiponectin (p=0.004). Also there was a significant linear relationship between fasting adiponectin and insulin (p=0.015).
    Conclusion
    This study demonstrated that despite the presence of a relationship between adiponectin and insulin resistance in type 2 diabetes, this hormone had no relation with beta cell function in these patients and it is not a suitable indicator for prediction of beta cell function.
  • Faranak Safdari-Dehcheshmehi, Tahmineh Salehian, Neda Parvin, Nasrin Akbari Pages 9-15
    Background And Aim
    Ileuses is one of the most common problems after abdominal surgery including cesarean section (CS) which leads to inability to start feeding. Several studies have been performed on the effects of liquid diet in the postoperative period on the recovery of bowel movement but there has been no perfect study on the effect of gum chewing on this subject. The aim of this study was to compare the effect of early oral feeding with liquid diet on the recovery of bowel movements with that of gum chewing in primiparous women after (CS) in Hajar Hospitral in Shahrekord in 2007.
    Materials And Methods
    In this randomized clinical trial, 180 patients scheduled for elective cesarean section were randomly divided into three groups: gum-chewing group (n=30), early feeding group (n=30) and control group (n=30) postoperatively. The patients in the gum-chewing group chewed postoperatively sugar free gum four times daily, each time for 15 minutes, as soon as they recovered from anesthesia. In the early oral feeding group the women received a liquid diet within six hours after surgery, and control group received routine post operative dietary regimen. Data were analyzed by x2, paired and independent t tests and one way ANOVA. p<0.05 was considered significant.
    Results
    Recovery of bowel movements in the gum chewing and early oral feeding groups was significantly faster than that of control group and was faster in gum chewing group in comparison to early oral feeding group (P<0.05).
    Conclusions
    Gum chewing after CS is safe, inexpensive and beneficial which is well tolerated by the patients and associated with rapid resumption of intestinal function and rapid recovery of the patients after cesarean-section.
  • Dr Mohammad Ali Hoseinpourfeizi, Marzieh Ghanbarian, Mohammad Khalaj-Kondori, Soraya Shiri, Dr Vahid Montazeri, Dr Monireh Halimi Pages 16-26
    Background And Aim
    Regulation of protein synthesis in the early stage of translation depends on the function of eIF4E factor especially in the form of eukaryotic initiation factor (eIF4F). Overexpression of eIF4E in multiple cancer types, including malignancies of the prostate, breast, colon, lung, and the hematopoietic system is indicative of the role of this factor in tumorogenesis and promotion of the cancers. In this study we investigated the expression pattern of eIF4E as a new molecular marker in thyroid tumors and their marginal normal tissues.
    Materials And Methods
    We used semi-quantitative RT-PCR technique to examine the expression of eIF4E in 21 papillary carcinoma tissue specimens and 14 specimens of corresponding marginal normal tissue adjacent to the malignant lesions. ß2m gene was considered as an internal control. Rate of expression of eIF4E in different groups were compared with one another by use of SPSS software and data were analyzed by one way ANOVA and t-test.
    Results
    Our data revealed significant expression of eIF4E in all tumor samples compared to non-tumor lesions and normal tissues (P<0.05). Moreover the expression level was notably increased in malignant tumor samples compared to marginal tissues of the tumors (P<0.05). The rate of expression was more in tumor samples than non-malignant samples.
    Conclusion
    The results of this study indicated that the rate of expression of eIF4E gene is associated with kind of tumor and grade of malignancy. Also this study confirmed the role of eIF4E gene in tumor progression and development of thyroid tumors. Therefore eIF4E gene expression can be an appropriate indicator for diagnosis of tumors and can be used as a guide for grading of thyroid tumors. This prognostic and diagnostic factor can be considered as a promising therapeutic target for treatment of cancers.
  • Hajar Salmalian, Dr Farzan Khirkhah, Dr Roshanak Saghebi, Fatemeh Nasiri Amiri, Dr Mahmoud Hajiahmadi, Hajar Pasha Pages 27-35
    Background And Aim
    In the recent century, rapid growth of population is a threat to human life. Family planning has been of great benefit to family health. Thirteen million women in the world use Depo-Provera as a contraceptive method. Different studies have reported development of depression in Depo-Provera users, and some articles reported that they are ineffective on mood. Therefore assessment of Depo-Provera effects on mood is important. Depression in women can lead to physical, psychological and social reactions. Therefore we decided to assess the effect of Depo-Provera on depression rate in the health center of Babol City.
    Materials And Methods
    This Study was a Quazi-experimental study. 64 women completed a questionnaire consisted of demographic data before Depo-Provera injection and also Beck Standard Questionnaire before and 3 months after Depo-Provera injection at the health center of Babol City. For data analysis we used Wilcoxon and Fisher`s exact tests.
    Results
    Mean score of depression symptoms before Depo-Provera injection was 6.50±8.2 but three month after injection it was 4.50±6.6 which had a significant difference (p=0.001). Age, education, satisfaction of husband’s job, husband’s literacy, husband’s aid at home, satisfaction with the marital life, family class, family income, child abortion history, outcome of recent pregnancy, satisfaction in relationship with parents in childhood, satisfaction in relationship with family members, support from the family and relatives, satisfaction in relationship with friends and worrisome events during the last year showed no significant relationship with depression before and after Depo-Provera injections. But satisfaction with husband’s family (p=0.034) and history of depression (p=0.026) had a significant relationship with depression before Depo-Provera injection. Also there was a significant relationship between loss of independency and depression before and after Depo-Provera injection (p=0.024, p=0.001).
    Conclusion
    The results of this study showed lack of deterioration of depression by Depo-Provera injections. Therefore appropriate consultation can lead to increased use of Depo-Provera.
  • Dr Seyed Safa Ali Fatemi, Khairollah Yari, Dr Mahmood Tavallaei, Dr Danial Kahrizi Pages 36-44
    Background And Aim

    Botulism is a lethal disease which is caused by the one of the neurotoxins of the 7 types of Clostridium botulinum. The carboxylic domain of the heavy chain of Clostridium botulinum type A neurotoxin (BoNT/A-Hc), is highly capable of activating immune system and is used for production of a vaccine against botulism. The aim of this study was to express and produce soluble form of BoNT/A-Hc in recombinant E. coli.

    Materials And Methods

    Hc part of BoNT/A was subcloned in pET28a vector and clone was expressed in E. coli BL21 (DE3). Then the best recombinant clones were selected based on three main factors: expression, growth and plasmid stability. Then protein expression was evaluated in LB and M9 media and the protein was purified by resin column chromatography.

    Results

    In flask culture, under optimal conditions of bacterial culture yielded 52mg of BoNT/A-Hc soluble protein from each liter of culture medium.

    Conclusions

    According to the results of this study, selection of suitable strains on the basis of important growth indices of the bacteria, expression of recombinant protein and plasmid stability can lead to in increased efficiency of the recombinant protein production.

  • Dr Bahman Salehi, Shirin Moradi, Somayeh Ebrahimi, D. Mohammad Rafeei Pages 45-54
    Background And Aim

    The aim of this study was to compare the prevalence of ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) between female and male students of primary schools in Arak City.

    Materials And Methods

    This study was a descriptive-analytical, cross– sectional study which included 2000 female and male students of primary schools in Arak City between 2009 and 2010. The method of sampling was stratification. We used Intelligence-Matrix of Raven Scale to study students 'intelligence, Canners questionnaire (parents and teachers) to study ADHD, the demographic checklist for recording student's demographic data, and K-SADS-E questionnaire to document diagnosis of ADHD. Data were introduced into SPSS software and analyzed by chi-square test to determine the relationship between qualitative variables and also logistic regression model to determine odds ratio.

    Results

    In this study among 2000 students, 168 were suffering from one type of ADHD. Also this study showed that the prevalence of attention deficit was 2.3 percent (%1.6 in boys and %2.9 in girls), prevalence of hyperactivity–impulsivity disorder was 3.5 percent (%3.9 in boys and %2.9 in girls) and prevalence of the combined type of disorder was 2.7 percent (%3 in boys and %1.3 in girls). There were a significant relationship between prevalence of ADHD and each of the following variables including: gender (p<0/001), educational level (p<0/027), and monthly family income of the students who were suffering from ADHD (p<0.019), but there was no significant relationship between the parent's educational level, the parent's occupation, living in areas polluted with heavy metals, living style and ADHD.

    Conclusion

    According to the results of this study we recommend that the educational departments in every city provide training programs for the teachers and parents about the identification of signs and symptoms of ADHD to prevent deterioration of ADHD and educational problems in the children.

  • Dr Reza Shokohi, Seyed Javad Jafari, Mehdi Siboni, Neda Gamar, Samira Saidi Pages 55-65
    Background And Aim

    Dyes are among the most important sources of environmental pollutants which are found in wastewater of different industries such as textile manufacturing industries and are harmful for human health and environment. The purpose of this study was to assess removal of AB113 dye from aqueous solution by its adsorption onto activated red mud as a cheap adsorbent.

    Materials And Methods

    This study was a laboratory study. At first red mud was activated by adding 20 ml nitric acid for each 10 gr of red mud for 24 hours, and dried out in 150 0C for 4 hours. Acquired equilibrium time was determined which was 60 min. The effect of pH, contact time and initial AB113 dye concentration, kinetic and isotherm models were studied at constant equilibrium time. Data were interpreted and analyzed by Excel software and regression coefficient.

    Results

    Increased pH and increased initial dye concentration led to decreased rate of dye removal. But dye removal increased by increasing contact time. The results showed that AB113 adsorption follows Longmuir isotherm (R2= 0.9943, qe= 0.172 mg/g) and pseudo second order models (R2= 0.9999, qe= 3.86 mg/g) to a greater degree. Considering the constant distribution coefficient, with increasing initial amount of red mud adsorbent surface became homogeneous.

    Conclusion

    The results of this study showed that red mud can be used as a fast, effective and cheap adsorbent with high efficiency for the treatment of textile manufacturing wastewater.

  • Dr Korosh Azizi, Dr Behrooz Davari, Mohsen Kalantari, Sajad Fekri Pages 66-76
    Background And Aim
    Gerbillid rodents (Rodentia: Muridae: Gerbillinae) are the most important reservoir hosts of Leishmania major which is the causative agent of zoonotic cutaneous leishmaniasis (ZCL). Different gerbil species are reservoirs of ZCL in different parts of Iran. Since Jask City is the most important endemic area in Hormozgan Province and eastern part of Iran, the present study was designed to identify the gerbil's fauna in this city and detect the reservoir hosts of ZCL in Jask City.
    Materials And Methods
    This was a descriptive study and the rodents were caught in rectangular wire-mesh traps from different areas of the city. The trapped animals were euthanized under chloroform anesthesia. Duplicate impression smears were prepared from the external ears and their morph metric characteristics were measured and recorded. After dissection of the abdomen of the animals by a scalpel liver and spleen of each animal were removed and preserved in a tube containing 70% ethanol and the whole body was incubated in another tube containing 10% formalin and sent to zoology lab for taxidermy and identification of different species. Impression smears were examined for leishman body by means of a light microscope after Giemsa staining. Small parts of spleen and liver of the animals were homogenized and used for DNA extraction. Whole DNA extracted usnig Proteinase K and Phenol/Chloroform/Isoamyl alcohol methods. The variable segment of minicircles of kinetoplast DNA was proliferated by means of nested-PCR technique using species-specific primers (LIN R4-LIN 17 –Lin 19).
    Results
    All the 106 rodents in this study belonged to five species. Meriones persicus was the dominant species (27.35%). Microscopic examination detected the leptomonads in a female specimen of Tatera indica (3.7%), a female specimen of Meriones hurricane (3.85%) and a male specimen of Gerbillus nanus species (5.88%), while leishmania kinetoplast DNA was detected in one femalespecimen of T.indica, 2 female specimens (7/69%) of M.hurrianae, and one female and one male specimen (11/76%) of G.nanus species. The parasites were identified as L. major.
    Conclusion
    Different species of gerbil rodents are active and abundant in the vicinity of human residential areas in Jask City. T. indica, M. hurricane and G. nanus species are reservoir hosts of ZCL in this endemic area. In this study we used molecular assay for detection of ZCL reservoir hosts for the first time in south east part of the country. Infection of G. nanus by L. major was detected for the first time in the world.
  • Mohsen Imandar, Ali Hassanpour, Saeed Asgarlou, Gholamreza Abdollahpour, Mohammad Hossein Sadeghi Zali, Mansour Khakpoor Pages 77-85
    Background And Aim
    Leptospirosis is a world-wide zoonotic infection occurring in animals and human. Rodents and wildlife are the major sources of the infection which can excrete Leptospira in their urine. The purpose of this study was to assess the seroprevalence of leptospira species in the slaughter house workers in khoy City.
    Materials and Methods
    30 serum samples were obtained from people slaughterhouse workers. Sera were tested by MAT using live Leptospira antigens including hardjo, pomona, icterohaemorrhagiae, grippotyphosa, canicola and ballum.
    Results
    The results of this study showed that four samples (13/33 percent) were positive and 12 samples (40 percent) had doubtful results. Icterohaemorrhagiae and Pomona were the most-prevalent serotypes in positive samples and samples with doubtful results respectively. All positive samples were identified in 1:200 titre. All of the samples were negative in 1:100 and 1:400 dilutions. 50% of the positive sera belonged to the subjects between 20 and 30 years of age and other 50% belonged to those with an age range of 40-50 years. 50% of the positive samples and 83% of the samples with doubtful results belonged to the subjects with employment records of less than 7 years.
    Conclusion
    Leptospirosis is an occupational disease and slaughterhouse workers are more at risk of contamination with different strains of Leptospira and developing this infection which leads to transmission of contamination to protein and nutrient cycling.
  • Dr Seyed Reza Mohebi, Mohammad Rostaminejad, Mohammad Amin Pourhoseingholi, Seyed Mohhammad Ebrahim Tahaei, Manizheh Habibi, Pedram Azimzadeh, Dr Faramarz Derakhshan, Dr Mohammad Reza Zali Pages 86-92
    Background And Aim
    Hepatitis A is a viral infection which is transmitted via fecal-oral route and its prevalence is directly related to the public health standards. The prevalence rate of this infection is different in different populations. The aim of this study was to determine the prevalence of hepatitis A antibody and assess the need for vaccination against hepatitis A in Tehran Province.
    Materials And Methods
    This descriptive analytical cross-sectional study was conducted from 2006 to 2007 in Tehran Province. 448 subjects were selected by random cluster sampling. Blood samples were collected and demographic data were recorded in a questionnaire. Anti-HAV antibodies were measured by ELISA competitive method. Chi-square test and student t-test were used for statistical analysis.
    Results
    This study included 287 women and 161 men. Anti-HAV antibody was positive in 405 subjects (90.4%). There were no significant relationships between HAV seropositivity and different age groups or gender.
    Conclusion
    The results of our study showed a high prevalence of antibody in this region which is compatible with those of WHO results. Our results were similar to those obtained in Zabol City and eastern parts of Golestan Province but were not compatible with the results of the studies from Isfahan and Tabriz. At the present time there is no need for vaccination in this region.
  • Dr Payam Khomand, Dr Afsaneh Ghaffari, Dr Vahid Yousefinejad, Dr Naseh Sigari Pages 93-98
    Background And Aim
    Many finding in neuroimaging of brain death can mimic other disorders such as subarachnoid hemorrhage (SAH). Here, we report a case of brain death with a CT scan mimicking SAH. Case Report: Our patient was a 28 year old man who was transferred to Tohid Hospital because of decreased level of consciousness after drug overuse and also cardiopulmonary arrest. Brain CT scan at the stage of brain death showed increased density at the basal arteries of circle of Willis and deep venous structures which was suggestive of SAH and to lesser degree CVT. Lumbar puncture (L.P) revealed no RBC and WBC in CSF, and D-Dimer (a sensitive test for CVT) was less than 0.5mg/dl. Therefore the findings in the brain CT scan of our patient were associated with extensive thrombosis in the basal arteries and deep veins.
    Conclusion
    Brain CT scan of a brain dead patient can mimic subarachnoid hemorrhage and cerebral vein thrombosis. Therefore history, clinical findings and paraclinical measures such as CT scan and LP can be useful for proper diagnosis.