فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی کردستان - سال شانزدهم شماره 3 (پیاپی 61، پاییز 1390)

مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان
سال شانزدهم شماره 3 (پیاپی 61، پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/08/02
  • تعداد عناوین: 11
|
  • محمدرضا رحمانی، یوسف مطهری نیا، محمد علی رضایی، ندا اسدزاده، وریا حسینی، بهزاد محسن پور، نسرین بهمنی، محمد سعید هخامنشی، کیومرث رشیدی صفحات 1-8
    زمینه و هدف
    بروسلوزیس یک عامل عمده زئونوز بوده و استان کردستان در ایران یکی از مناطق اندمیک برای شیوع این بیماری است. هدف از این مطالعه جداسازی بروسلا از بیماران بروسلوزیس و تعیین گونه های این باکتری به منظور بررسی شیوع این سویه ها در استان کردستان می باشد.
    روش بررسی
    از 60 بیمار بروسلوز دارای علایم مراجعه کننده به بیمارستان توحید سنندج نمونه گیری از خون انجام گرفت. هر نمونه در محیط کشت خون (BACTEC) تلقیح شده و در شرایط دمایی ◦C37 به مدت 5 روز قرار گرفت. پس از این مدت، نمونه ها روی محیط بروسلا آگار به مدت 3 روز کشت داده شد و سپس برای تشخیص باکتری های رشد کرده، روش PCR و تست های اوره آز، تولید H2S، کاتالاز، اکسیداز، رنگ آمیزی گرم و رشد روی محیط های دارای رقت های مختلف از رنگهای تایونین و فوشین انجام شد. همچنین از روش آگلوتیناسیون اختصاصی برای تعیین گونه این باکتری ها نیزاستفاده گردید.
    یافته ها
    از60 نمونه خون گرفته شده از بیماران بروسلوزی، 18 سوش بروسلا جداسازی شد. پس از انجام تستهای بیوشیمیایی، کل باکتری های جدا شده به عنوان بروسلا ملی تنسیس با بیووار یک تا سه شناخته شد. نتایج آگلوتیناسیون نشان داد که 14 سوش جزو بیوار 1 بروسلا ملی تن سیس و 4 سوش جزو بیوار 3 می باشند.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان می دهد که شیوع بروسلوز با عامل بروسلا ملی تن سیس در استان کردستان بالا بوده و تلاش برای ریشه کن سازی این باکتری در این منطقه باید اختصاصی برای این باکتری باشد.
    کلیدواژگان: جداسازی بروسلا، تعیین گونه، استان کردستان، PCR
  • حمدالله دلاویز، ابوالفضل فقیهی، علیرضا عزیززاده دلشاد، محمد هادی بهادری، جمشید محمدی، امرالله روزبهی * صفحات 9-19
    زمینه و هدف

    ضایعات اعصاب محیطی یکی از دغدغه های جراحان اعصاب بوده و شیوه های مختلفی برای ترمیم بکار گرفته شده است. این مطالعه، poled polyvinelidene fluoride (PVDF) tube را همراه با فاکتور رشد و ژل کلاژن بعنوان یک جایگزین پیوند اتوگرافت بررسی می کند.

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی، عصب سیاتیک چپ 50 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار مورد جراحی و بطور تصادفی به 5 گروه تقسیم شدند. درگروه اپی نوریال، دو انتهای عصب قطع شده به همدیگر سوچور شد. در گروه اتوگرافت یک سانتی متر از عصب سیاتیک قطع و بعد از 180 درجه چرخش به دو انتهای عصب سوچور زده شد. در گروه کانال راهنمای عصب، لوله PVDF همراه با فاکتور رشد عصب و ژل کلاژن به دو انتهای عصب سوچور زده شد. درگروه اکسوتومی دو انتهای عصب لای عضلات پنهان گردید و در گروه شم، عمل جراحی با لمس عصب سیاتیک تکمیل گردید. دو ماه بعد از جراحی، نورونهای قطعات L4-L6 نخاع به شیوه های بافت شناسی، ایمونوهیستوشیمی و ردیابی مورد مطالعه قرار گرفت. داده ها با استفاده از تست آماری آنالیز واریانس یک طرفه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین نورونهای بکس مثبت و نورونهای نشاندار شده با DiI به ترتیب در گروه آکسوتومی و شم نسبت به سایر گروه ها افزایش معنی دار آماری (p<0.05) و میانگین نورونهای نشاندار درگروه اپی نوریال نسبت به گروه های اتوگرافت و کانال راهنمای عصب، افزایش معنی دار آماری (P<0.05)نشان داد. تفاوت معنی دار آماری در مقایسه میانگین نورونهای نشاندار شده بین گروه اتوگرافت و کانال راهنمای عصب مشاهده نگردید. مقایسه میانگین نورونها در سمت چپ نسبت به سمت راست کاهش آماری معنی داری (p<0.01) را نشان دادند.

    نتیجه گیری

    کانال راهنمای عصب همراه با درمانهای دیگر محیط مناسبی را برای رشد اکسون فراهم می کند و می توان آن را بعنوان یک جایگرین برای پیوند اتوگرافت در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: کانال راهنما، NGF، PVDF، ترمیم عصب سیاتیک، نورونهای حرکتی نخاع، ردیابی
  • یوسف مطهری نیا، مهدی رهنما، محمدرضا رحمانی، محمد علی رضایی، رضا شاپوری* صفحات 20-30
    زمینه و هدف

    لژیونلا پنوموفیلا عامل بیماری لژیونر بوده که می تواند کشنده باشد و تا به حال واکسنی برای آن تهیه نشده است. همچنین آنتی ژنهای این باکتری محرک سیستم ایمنی هستند. هدف از این مطالعه مقایسه ایمنی زایی لیپوپلی ساکارید و فرکشن پروتئینی لژیونلا پنوموفیلا در مواجهه با دوز کشنده این باکتری در مدل موشی است.

    روش بررسی

    پس از کشت انبوه باکتری، لیپوپلی ساکارید و فرکشن پروتئینی این باکتری با روش فنل داغ و تیمار آنزیمی به دست آمد. الکتروفورز بر روی ژل پلی اکریلامید برای لیپو پلی ساکارید و فرکشن پروتئینی انجام شد. برای تهیه واکسن از لیپو پلی ساکارید و فرکشن پروتئینی، 10 میکروگرم از هر آنتی ژن در 5/0 میلی لیتر محلول سالین حل و برای تزریق آماده شد. 6 گروه موش ماده نوع BALB/c (هر گروه دارای 15 موش) انتخاب شدند. 4 گروه از موش ها به صورت تزریق داخل صفاقی و سه دوز با فواصل دو هفته ای مورد واکسیناسیون قرار گرفتند. به دو گروه دیگر به عنوان شاهد فقط نرمال سالین تزریق شد. دو هفته پس از آخرین واکسیناسیون، به دو گروه از موش های واکسینه شده و یک گروه شاهد، دوز کشنده باکتری ((LD100 تزریق شد. همچنین شش هفته پس از آخرین واکسیناسیون، دو گروه دیگر واکسینه شده و گروه شاهد مورد مواجهه قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج مواجهه با دوز کشنده باکتری اول نشان داد که تاثیر ایمنی زایی فرکشن پروتئینی و لیپوپلی ساکارید به ترتیب 66/86% و 33/73% و شش هفته پس از آخرین ایمونیزاسیون 66/86% برای فرکشن پروتئینی و 60% برای لیپو پلی ساکارید می باشد.

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد که فرکشن پروتئینی و لیپوپلی ساکارید لژیونلا پنوموفیلا دارای ایمنی حفاظتی مناسبی بوده و گزینه هایی برای مطالعات تولید واکسن می باشند.

    کلیدواژگان: لژیونلا پنوموفیلا، ایمنی زایی، لیپوپلی ساکارید، فرکشن پروتئینی
  • ستاره اخوان، فرناز زندوکیلی، ملیحه عرب، حدیقه کریمی، فردین غریبی صفحات 31-38
    زمینه و هدف
    فراوانی و موربیدیتی گرگرفتگی منجر به درمانهای متعدد چه هورمونی و چه غیر هورمونی در سال های اخیر شده است. کاربرد فلوکسیتین و سیتالوپرام با عوارض محدود و قابلیت تحمل بالا توسط اغلب خانم های مبتلا به گرگرفتگی مورد توجه محققین قرار گرفته است ولی در مورد کارائیشان اختلاف نظر زیاد است. در این مطالعه اثرات فلوکسیتین، سیتالوپرام، هورمون درمانی و دارونما در درمان گرگرفتگی پری منوپوزال مقایسه شد.
    روش بررسی
    این مطالعه یک کارآزمایی بالینی تصادفی شده بود (RCT). جامعه مورد مطالعه شامل زنان 55-46 ساله با علائم گر گرفتگی که حداقل 1 سال از قطع قاعدگی و اثبات یائسگی آنها گذشته بود می باشد. روش نمونه گیری بلوک بندی تصادفی بود و نمونه ها در چهار گروه فلوکستین، سیتالوپرام، هورمون درمانی و دارونما مورد مطالعه قرار گرفتند. داده ها پس از جمع آوری وارد رایانه شده و با استفاده از نرم افزار SPSS و با استفاده از آزمون های کای دو، آنالیز واریانس و کروسکال والیس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    گروه های مورد مطالعه از نظر میانگین مدت منوپوز، سابقه ابتلا به بیماری مزمن، مصرف دارو و فراوانی فشار خون در ابتدای مطالعه تفاوت معنی داری با هم نداشتند. اما بین میانگین سنی گروه ها اختلاف معنی داری وجود داشت (03/0P=). کاهش میانگین دفعات گرگرفتگی بعد از مداخله در گروه استروژن + پروژسترون 57%، گروه فلوکستین 7/74%، گروه سیتالوپرام 8/81% و دارونما 80% بود (001/0p<).
    نتیجه گیری
    با توجه به درصد بالای موفقیت درمان داروهای سیتالوپرام و فلوکستین در درمان گرگرفتگی و کم عارضه بودن آنها، استفاده از این داروها در درمان گرگرفتگی به عنوان جایگزین مناسبی برای هورمون درمانی و در افرادی که در آنها مصرف استروژن ممنوعیت دارد و یا به عللی تمایل به مصرف استروژن ندارند، به عنوان گزینه مناسبی باید مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: یائسگی، گرگرفتگی، سیتالوپرام، فلوکستین، هورمون درمانی
  • محمد مهدی اصلانی، علی زواری، محمد یوسف علیخانی صفحات 39-47
    زمینه و هدف
    سویه های اشریشیاکلی انترواگره گیتیو عامل ایجاد اسهال حاد و مزمن و اسهال پایدار در کودکان می باشند. این سویه ها دارای الگوی چسبندگی اختصاصی اگره گیتیو (stacked brick) به سلول های اپیتلیالی مانند HeLa و HEp-2 هستند. استفاده از تکنیک PCR بر اساس حضور ژنهای مرتبط با ویرولانس، تشخیص سویه های EAEC را تسهیل می نماید. هدف از انجام این مطالعه ارزیابی روش PCR ژن pCVD432 جهت شناسائی سویه های EAEC و وجود ژنهای ویرولانسastA، aap، aafA، aggA، aggR جهت افتراق سویه های تیپیک و آتیپیک EAEC می باشد.
    روش بررسی
    در این تحقیق 140 نمونه مدفوع جمع آوری شده از کودکان زیر 12 سال دارای اسهال مراجعه کننده به بیمارستان بعثت همدان در سال 87-86 مورد برسی قرار گرفتند. بعد از تلقیح نمونه ها به محیط مکانکی آگار در دمای 37 درجه سانتی گراد بمدت 18 ساعت انکوبه گردیدند. بعد از شناسائی کلنی های اشریشیاکلی با تستهای بیوشیمیائی، ابتدا با استفاده از پرایمر pCVD432 که اختصاصی سویه های EAEC است، سویه های EAEC شناسایی و پس از آن فاکتورهای ویرولانس آنها با استفاده از پرایمرهای اختصاصی ژن های ویرولانس aggR، aggA، aafA، aaP و astA مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    از 140 بیمار مبتلا به اسهال 15(8/10%) سویه اشریشیا کلی دارای ژن pCVD432 ایزوله گردید. ژن aggR در 11(3/73%) سویه شناسائی گردید. ژنهای aggA و aafA به ترتیب در 3 و 4 ایزوله وجود داشت. ژن aap در 9 سویه و ژن astA در 7 سویه مثبت گزارش گردید. چندین ترکیب مختلف از شاخص های ژنتیکی در بین سویه های EAEC مشاهده شد و مشخص گردید که شایعترین الگوهای ژنومی aggR-aap با 3/53% وaggR-aafA با 7/26% بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان می دهد که در این منطقه سویه های EAEC یکی از شایعترین پاتوژنهای روده ای محسوب می گردند. PCR ژن pCVD432 بعنوان معمول ترین هدف جهت شناسائی مولکولی این سویه ها می باشد. سویه های تیپیکال EAEC با دارا بودن ژن aggR شیوع بالائی در سویه های ایزوله شده دراین منطقه را نشان داده اند و با توجه به الگوی فاکتورهای ویرولانس دارای هتروژنی هستند.
    کلیدواژگان: اشریشیا کلی انتروآگره گیتیو، واکنش زنجیره ای پلیمراز، کودکان
  • افشین ملکی، پگاه بهمنی، اسماعیل قهرمانی صفحات 48-55
    زمینه و هدف
    متیل تری بوتیل اتر (MTBE) یک ترکیب آلی فرار است که اثرات زیان آوری روی محیط، منابع آب های سطحی و زیرزمینی داشته و به دلیل حلالیت بالای آن در آب و فراریت پایین آن منجر به تغییر طعم و مزه آب آشامیدنی می شود. هدف از این تحقیق تعیین کارایی راکتور لجن فعال دارای بستر ثابت در حذف زیستی متیل تری بوتیل اتر از فاضلاب سنتتیک است.
    روش بررسی
    این تحقیق از نوع مداخله ای - کاربردی بوده که در آن راکتور مورد استفاده از جنس پلاکسی گلاس طراحی و پس از انتقال لجن فعال به آن، به مدت 4 هفته سیستم به صورت ناپیوسته مورد راهبری قرار گرفت. در طول یک ماه به تدریج از غلظت گلوکز موجود در محلول غذایی کاسته و MTBE افزوده شد. پس از گذشت 32 روز از راه اندازی سیستم، کل COD ورودی به سیستم از طریق MTBE تامین گردید. پارامترهای COD، TSS، MLSS، SVI، دما، pH و اکسیژن محلول به صورت دوتایی (Duplicate) و با نرم افزار Excel مورد آنالیز قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج این پژوهش نشان داد که با افزایش بار آلی ورودی راندمان راکتور تا حدودی کاهش پیدا می کرد. میانگین راندمان حذف COD در زمان ماندهای هیدرولیکی 4، 6، 8 و 10 ساعت به ترتیب 7/82، 45/92، 97/95 و 1/96 درصد بود.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد راکتور تلفیقی لجن فعال دارای بستر ثابت تا بارگذاری آلی kgCOD/m3.d 3 و 5/4 به ترتیب قادر به تامین استاندارد فاضلاب های خانگی و صنعتی بر اساس استانداردهای سازمان حفاظت محیط زیست ایران از لحاظ COD پساب خروجی برای تخلیه به منابع آبی پذیرنده می باشد. بنابراین می توان نتیجه گیری کرد که راکتور لجن فعال دارای بستر ثابت، یک تکنولوژی کارآمد، اجرایی و قابل اعتماد برای تصفیه فاضلاب های قوی می باشد.
    کلیدواژگان: MTBE، بستر ثابت، لجن فعال
  • دائم روشنی، انوشیروان کاظم زاده *، ابراهیم حاجی زاده، فیروز امانی صفحات 56-64
    زمینه و هدف

    بیماری های قلبی عروقی یکی از شایع ترین علل مرگ و از عمده ترین مشکلات بهداشتی جهان می باشند. در اکثر تحقیقات پزشکی که هدف بررسی توزیع بقا می باشد از روش های مانند رگرسیون کاکس استفاده می شود، حال آنکه این مدل رابطه بین عوامل خطرزا با لگاریتم تابع خطر را خطی، فرض می کند که در بسیاری از موارد این فرض عملی نیست. هدف از مطالعه حاضر، ارائه روش اسپلاین جریمه شده در تحلیل بقای بیماران مبتلا به سکته قلبی حاد می باشد.

    روش بررسی

    این تحقیق یک مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع طولی بوده که به روش آینده نگر بر روی 650 نفر از بیماران دارای سکته قلبی حاد انجام گرفت. بیماران به مدت یک سال از لحظه ابتلا به سکته قلبی به لحاظ فوت یا عدم فوت پی گیری و اطلاعات لازم از طریق چک لیستی جمع آوری شدند. از دو روش چند متغیره متفاوت، مدل رگرسیون مخاطره متناسب و مدل کاکس با اسپلاین های جریمه شده استفاده شد. تحلیل داده ها با نرم افزار R نسخه 12/2 انجام و سطح معنی داری 05/0 در نظر گرفته شده است.

    یافته ها

    میزان مرگ و میر در بین کل بیماران در یک سال مورد بررسی به تعداد 67 نفر(3/10%) بود. 48% بیماران سیگاری، 4/33% دارای سابقه پرفشاری خون، 7/17% دیابتی، 3/15% دارای لیپید بالا، 30% دارای آریتمی بودند و 3/10% دارای بلوک بودند. عوامل موثر بر میزان بقا بر اساس مدل کاکس با اسپلاین های جریمه شده سن، مصرف استرپتوکیناز و سطح کسر جهشی بودند.

    نتیجه گیری

    با داشتن میزان بقا و عوامل موثر بر میزان بقا در بیماران با سکته قلبی حاد می توان در ارائه خدمات بهینه برای بیماران و همچنین اقدامات ویژه جهت کنترل و کاهش میزان مرگ و میر ناشی از سکته قلبی حاد و افزایش طول عمر و بقای این بیماران اقدام نمود.

    کلیدواژگان: بقا، سکته قلبی، مدل کاکس، اسپلاین های جریمه شده
  • افشین ملکی، امیر حسین محوی، رضا رضایی، مهدی شیرزاد سیبنی صفحات 65-75
    زمینه و هدف
    آلودگی های ناشی از فلزات سنگین مشکلات بسیار جدی را برای انسانها و بقاء موجودات زنده سبب شده است و بیوفیلم باکتری ها قادر به جذب فلزات سنگین از محیط آبی و تجمع آن در ساختمان سلولی خود هستند. لذا هدف این مطالعه بررسی توانایی بیوفیلم اشرشیاکلی (عامل مؤثر در جذب فلزات) تثبیت شده بر روی زئولیت کلینوپتیلولایت برای حذف کادمیم از محیط آبی است.
    روش بررسی
    این تحقیق یک مطالعه تجربی- آزمایشگاهی است. آزمایشات جذب در یک راکتور منقطع در مقیاس آزمایشگاهی با استفاده از کلینوپتیلولایت به تنهایی و به همراه بیوفیلم باکتری انجام شد. اثر غلظت اولیه فلز، pH محیط مایع و زمان تماس بر روی راندمان حذف بررسی شد و نهایتا نتایج توسط مدلهای ایزوترمی تحلیل گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میزان جذب کادمیم درکلینوپتیلولایت در مقایسه با کلینوپتیلولایت پوشیده شده با بیوفیلم کمتر است. در ضمن جذب متاثر از پارامترهایی چون غلظت اولیه فلز، pH محیط مایع و زمان تماس می باشد. همچنین میزان جذب برای کلینوپتیلولایت و بیوفیلم ثابت شده بر روی کلینوپتیلولایت به ترتیب برابر 8/6 و 6/9 میلی گرم بر گرم برای غلظت اولیه کادمیم بین 25 تا 100 میلی گرم بر لیتر می باشد. ضمنا مشخص شد که با افزایش غلظت اولیه کادمیم، میزان جذب افزایش می یابد در حالیکه درصد حذف روندکاهشی را نشان داد. حداکثر کارایی جذب در pH 6 بدست آمد و هر دو مدل لانگمیر و فروندلیچ، فرآیند جذب را بخوبی توصیف نمودند.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج حاصل می توان نتیجه گیری کرد که وجود بیوفیلم سبب افزایش کارایی جذبی کلینوپتیلولایت شده است و ضمنا بیو فیلم مورد بررسی بسیار امید بخش برای حذف کادمیم از محیط آبی است.
    کلیدواژگان: جذب، فلز سنگین، بیثوفیلم، اشرشیاکلی
  • فریبا سیدالشهدایی، فرناز زندوکیلی، وحید یوسفی نژاد، ژیلا یوسفی، فردین غریبی صفحات 76-83
    زمینه و هدف
    پس از تصویب قانون سقط جنین درمانی در سال 1384، تحول عمده ای در برخورد با موارد سقط های درمانی ایجاد گردید. این مطالعه با هدف شناخت علل درخواست سقط درمانی در خانم های باردار مراجعه کننده به سازمان پزشکی قانونی سنندج از تیر ماه 82 الی تیر ماه 86 انجام شد.
    روش بررسی
    نوع مطالعه توصیفی بود. جامعه مورد مطالعه شامل کلیه پرونده های مربوط به سقط درمانی موجود در سازمان پزشکی قانونی شهر سنندج از سال 1382 لغایت سال1386 بودند. حجم نمونه برابر با 58 نفر و نمونه گیری با روش سرشماری انجام شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و جداول توزیع فراوانی تهیه گردید.
    یافته ها
    بیشترین میزان درخواست سقط درمانی مربوط به سال 86 با 18 مورد (31%) و کمترین میزان مربوط به سال 1382 با 6 مورد (3/10%) بود. بالاترین میزان سقط درمانی مربوط به گروه سنی 30 تا 35 سال با 16 نفر (6/27%) و کمترین میزان مربوط به گروه سنی 18> با یک مورد (7/1%) بود. میانگین سن بارداری مراجعین 1/4±8/11 (دامنه 19-5) هفته بود. انجام سقط درمانی در 34 نفر (6/58 %) از مراجعین تایید شد. شیوع علل جنینی درخواست مجوز سقط جنین 22 مورد (9/37%) و علل مادری 36 مورد (1/62%) بود. در میان موارد تایید شده جهت سقط درمانی 18 مورد (9/52%) به دلیل علل جنینی و 16 مورد (1/47%) به علل مادری بود. شایعترین علل جنینی مجوز سقط درمانی آنانسفالی 7 مورد (6/20%) و بتا تالاسمی 3 مورد (8/8%) و شایعترین علت مادری، بیماری های قلبی عروقی 10مورد (4/29%) بود.
    نتیجه گیری
    نتیجه مطالعه حاضر نشان می دهد که پس از تصویب قانون سقط درمانی موارد علل جنینی درخواست سقط درمانی به طور گسترده ای در حال افزایش است. به نظر می رسد نیاز به مداخلات هر چه بیشتر جهت ارتقای آگاهی در زمینه سقط درمانی در میان افراد جامعه و جامعه پزشکی و همچنین ترویج روش های قطعی پیشگیری از بارداری در میان زنان مبتلا به بیماری های قلبی عروقی پیشرفته وجود دارد.
    کلیدواژگان: سقط جنین، سقط درمانی، سقط جنایی، پزشکی قانونی
  • مجید نواییان، مرتضی پیری، بهاره پاکپور صفحات 84-94
    زمینه و هدف
    کانابینوئیدهای درون زاد و مواد اپیوئیدی هر دو به مقدار زیاد در مغز بیان می شوند و نقش مهمی در تعدیل فرآیندهای عصبی برعهده دارند. در این مطالعه نقش احتمالی سیستم کانابینوئیدی هیپوکامپ پشتی بر روی فراموشی القاء شده با مورفین و یادگیری وابسته به وضعیت مورفین در موشهای سوری نر مورد بررسی قرار گرفته است.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی از 255 سر موش کوچک آزمایشگاهی نر نژاد NMRI استفاده شد. نمونه ها پس از بیهوشی در دستگاه استریوتاکسی قرار گرفتند و کانول گذاری دو طرفه در ناحیه CA1 هیپوکامپ پشتی انجام شد. بعد از طی دوره بهبودی هفت روزه، آزمون رفتاری با استفاده از دستگاه یادگیری احترازی غیر فعال آغاز شد. در این مطالعه مورفین به عنوان آگونیست گیرنده اپیوئیدی و WIN55،212-2 به عنوان آگونیست گیرنده کانابینوئیدی استفاده شده است.
    یافته ها
    تزریق درون صفاقی مورفین بلافاصله بعد از آموزش به صورت وابسته به دوز تثبیت حافظه اجتنابی مهاری را در حیوان کاهش داد (01/0P<). فراموشی القاء شده با تزریق بعد از آموزش مورفین با تزریق همان مقدار مورفین قبل از آزمون اصلاح می گردد (001/0P<)، که به این حالت یادگیری وابسته به وضعیت گفته می شود. تزریق قبل از آزمونWIN55،212-2 به ناحیه هیپوکامپ پشتی فراموشی القاء شده با مورفین را به حالت عادی برمی گرداند (001/0P<).
    نتیجه گیری
    این یافته ها نشان می دهند که گیرنده های کانابینوئیدی ناحیه CA1 هیپوکامپ پشتی نقش مهمی در فراموشی القاء شده با مورفین و یادگیری وابسته به وضعیت مورفین بازی می کنند.
    کلیدواژگان: کانابینوئیدها، مورفین، یادگیری اجتنابی مهاری
  • جعفر صادق تبریزی، فرید غریبی صفحات 95-109
    زمینه و هدف
    در سراسر دنیا مردم، بیماران، دولت و پرداخت کننده های ثالث، خواستار ارزیابی غنی تر شرایط خدمات سلامت برای بهبود مستمر کیفیت هستند. کشورهای مختلف رویکردهای متفاوتی را جهت حفظ و ارتقای کیفیت و بهبود استانداردها اتخاذ نموده اند که صدور مجوز، اعطای گواهینامه و اعتباربخشی، از جمله سیستم های ایجاد شده در این راستا می باشند. اعتباربخشی به سبب استانداردهای حداکثری و چالش برانگیز به عنوان قدرتمندترین روش شناخته شده در این عرصه می باشد. هدف پژوهش حاضر، جستجوی سیستماتیک نقاط قوت و ضعف مدل های اعتباربخشی، برای انتخاب مدل یا مدل های مرجع به منظور الگوبرداری جهت طراحی مدل ملی می باشد.
    روش بررسی
    برای انجام این پژوهش، جستجوی سیستماتیک از database های Ovid Medline، SID و PubMed، با استفاده از کلید واژه های accreditation، hospital، practice medical، clinic،accreditation models، health care و معادل های فارسی آنان صورت پذیرفت. با توجه به معیارهای ورود و خروج تعریف شده، حاصل این جستجو 2379 مقاله بود که بر اساس هدف مطالعه که اشاره به مزایا و معایب مدل های اعتباربخشی دارد به صورت مرحله به مرحله به ترتیب با مطالعه عنوان، چکیده و مقاله کامل، پالایش شده و در نهایت 83 مقاله از میان آنها انتخاب و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. سپس یافته های به دست آمده از مقالات، در جداول خلاصه سازی وارد گردیده و در گام بعدی، مدل های بزرگ اعتباربخشی جهان بر اساس 25 مؤلفه با یکدیگر مقایسه و نتیجه گیری نهایی به عمل آمد.
    یافته ها
    در میان تمامی مقالات، مدلهایی که بیشترین بحث و تحلیل را به خود اختصاص داده بودند به ترتیب، مدل های اعتباربخشی JCAHO آمریکا و CCHSA کانادا بودند و مدل های اعتباربخشی انگلستان، استرالیا و فرانسه در رده های بعدی قرار گرفتند. نتایج به دست آمده از این بحث، با بررسی های به عمل آمده دیگر همخوانی دارد به طوریکه در آن مطالعات نیز این مدل ها به عنوان بزرگترین و اثرگذارترین مدل های اعتباربخشی رایج در دنیا معرفی شده اند. در ارتباط با مؤلفه هایی که مبنای مقایسه قرار گرفتند، مدل اعتباربخشی JCAHO آمریکا و پس از آن CCHSA کانادا به ترتیب دارای بیشترین نقاط قوت و کمترین نقاط ضعف بودند.
    بحث و نتیجه گیری
    بر اساس مؤلفه های تعریف شده، مدل اعتباربخشی JCAHO آمریکا و سپس CCHSA کانادا در بهترین شرایط کاربردی بوده و سایر مدل های بزرگ مانند مدل های ACHS استرالیا، ANAES فرانسه، QHNZنیوزیلند و مدل های انگلستان، در وضعیت تقریبا مشابهی قرار دارند. بنابراین به نظر می رسد که مدل مربوط به کمیسیون مشترک (JCAHO) بهترین مدل برای الگو بردای جهت طراحی مدل ملی باشد.
    کلیدواژگان: کیفیت، اعتباربخشی، مدل مرجع
|
  • Dr Mohammad Reza Rahmani, Yousef Motaharinia, Mohammad Ali Rezaie, Neda Asadzadeh, Vorya Hoseini, Dr Behzad Mohsen Pour, Nasrin Bahmani, Dr Mohammad Saeid Hakhamaneshi, Dr Kiomars Rashidi Pages 1-8
    Background And Aim
    Brucellosis is a major cause of zoonosis and is endemic in Kurdistan Province in Iran. The purpose of this study was to isolate Brucella species from brucellosis patients and identify different species of this bacterium in order to determine the prevalence of these species in Kurdistan Province.
    Material And Methods
    60 blood samples were obtained from brucellosis patients with clinical symptoms of the disease in Tohid Hospital in Sanandaj. The samples were cultured in BACTEC medium and incubated at 35 0C for 5 days. Then, the samples were cultured on Brucella agar for 3 days. For detection of the bacteria we used catalase, oxidase and urease tests, PCR, Gram stain and media with various dilutions of Thionin and Fuschin dyes. Also we used agglutination test for identification of Brucella species.
    Results
    18 Brucella strains were isolated from 60 blood samples of the patients. PCR and biochemical methods revealed that all the 18 isolated bacteria were Brucella melitensis.The results of agglutination test showed that 14 bacteria belonged to biovar 1 and 4 bacteria to biovar 3.
    Conclusion
    This study showed a high prevalence of brucellosis due to Brucella melitensis in Kurdistan Province and efforts in this region should be aimed at the eradication of this bacterium.
  • Dr Hamdollah Delaviz, Dr Abolfazl Faghihi, Dr Alireza Azizzadeh Delshad, Dr Mohammad Hadi Bahadori, Dr Jamshid Mohammadi, Dr Amrollah Roozbehi Pages 9-19
    Background And Aim

    Peripheral nerve lesions are a challenge for neurosurgeons and different surgical repairing methods are applied for the treatment of this problem. This study was conducted to evaluate the poled polyvinelidene fluoride (PVDF) tube filled with nerve growth factor (NGF) and collagen gel as a substitute for nerve autograft.

    Material And Methods

    In this experimental study the left sciatic nerve was manipulated in 50 male Wistar rats and then the animals were divided randomly into five groups. In the epineural group the injured nerves were repaired by end to end suture. In the rats with autograft a 10 mm piece of sciatic nerve was rotated through 180° and sutured in the nerve gap. In the nerve guidance channel group (NGC), polarized piezoelectric PVDF tube containing NGF and collagen gel was replaced in the gap and in the axotomy group two nerve ends were hidden among muscles. The left sciatic nerve was exposed but not transected in the sham group. After two months L4-L6 segment neurons of spinal cord were studied histologically and by immunohistochemical and axonal DiI tracing. The collected data were analyzed by one way ANOVA, LSD and paired t- test.

    Results

    The mean number of Bax positive cells and labeled motor neurons increased significantly in axotomy and sham group respectively, compared to the other groups (P<0.05). Also, the mean number of labeled motor neurons increased significantly in epinural group in comparison to the autograft and the NGC groups (P<0.05). There was no significant difference in the mean number of the labeled neurons between the autograft and nerve guidance channel groups. The mean number of motor neurons in the left side showed a significant decrease in comparison to that of the right side (p<0.01).

    Conclusion

    The PVDF tube together with other therapies provided a favorable environment for nerve regeneration and could be used as a substitute for autograft in nerve injuries.

  • Yousef Motaharinia, Dr Reza Shapouri, Dr Mehdi Rahnema, Dr Mohammad Reza Rahmani, Mohammad Ali Rezaie Pages 20-30
    Background And Aim

    Legionella pneumophila is the cause of legionellosis disease that can be fatal. Yet, no vaccine has been available for this infection. Also antigens of these bacteria can stimulate the immune system. The purpose of this study was to compare the immunogenic effect of lipopolysaccharide fraction with that of protein fraction of Legionella pneumophila in challenging with lethal dose of these bacteria in mice.

    Material And Methods

    After preparation of bacterial biomass, LPS and protein fractions were separated by hot phenol method and precipitated by enzyme digestion. LPS and protein fraction electrophoresis on poly acrylamide gel was performed. For preparation of vaccines from LPS and protein fractions, 10µg of each antigen was solved in 0.5 ml of normal saline and used for injection. Six groups of female BALB/c mice (each group consisted of 15 mice) were selected. Four groups of mice were vaccinated by intraperitoneal (i.p) injections at fortnightly intervals for three times. The two control groups of mice received normal saline injections. Two weeks after the last immunization, two groups of vaccinated mice and one control group were challenged with LD100 of the virulent strain of L. pneumophila. Also six weeks after the last immunization the other three groups (2 vaccinated and one control groups) were challenged.

    Result

    The results of the first challenge showed the immunogenic efficiency gains of 86.66% and 73.33% for protein fraction and LPS respectively, and after six weeks of the last immunization the immunogenic efficiency gains were 60% for LPS and 86.66% for protein fractions.

    Conclusion

    This study showed that the protein fraction and LPS of L.pneumophila have high immunogenic activity and can be proper candidates for vaccine studies.

  • Dr Setareh Akhavan, Dr Farnaz Zandvakili, Dr Malihe Arab, Dr Hadigheh Karimi, Fardin Gharibi Pages 31-38
    Background And Aim
    Frequency and morbidity of hot flushes has led to development of multiple hormonal and non hormonal treatments in the recent years. Fluoxetine and citalopram with limited side effects and high tolerability by most women with hot flushes have attracted the researcher's attention but there are plenty of rooms for disagreement on their effectiveness. In this study the effects of fluoxetine, citalopram, hormone therapy and placebo on perimenopausal flushes, were compared with one another.
    Materials And Methods
    This study was a randomized clinical trial (RCT). The study population included 46 to 55 year old women with hot flush who had lack of menstruation and reached menopause for at least 1 year. Sampling method was blocked randomization and the patients were divided into four groups including fluoxetine, citalopram, hormone therapy and placebo groups. The collected data were introduced into the SPSS software and analyzed by chi- square, ANOVA and Kruskal-Wallis tests.
    Results
    There were no significant differences between the groups in the mean duration of menopause, history of any chronic disease, drug use and frequency of hypertension before intervention (p<0.05). But there was significant differences between the values of the mean age of the groups before intervention (P=0.03). The mean frequency of hot flushes decreased by 57%, 74.7%, 81.8% and 80% after intervention in estrogen + progesterone, fluoxetine, citalopram and placebo groups respectively (P<0.001).
    Conclusion
    Considering the high rate of success of the treatment of the hot flushes with citalopram and fluoxetine and few side effects of these drugs, they can be regarded as good alternatives to hormone therapy and for thoese who are not willing to take estrogen.
  • Dr Mohammad Mehdi Aslani, Ali Zavari, Dr Mohammad Yousef Alikhani Pages 39-47
    Background And Aim
    Enteroaggregative Escherichia coli (EAEC) strains have been implicated as causative agents of acute, chronic and persistent diarrhea in children. EAEC have special aggregative adherence pattern for HEp-2 or HeLa cells. PCR methods based on the presence of essential virulence factors would facilitate the diagnosis of EAEC strains. The aim of this study was to assess the usefulness of the PCR assay targeting the pCVD432gene for the detection of EAEC strains and the presence of aggR, agg, aafA, aap and astA genes which can be used for the differentiation of typical and atypical EAEC strains.
    Materials And Methods
    One hundred and forty faecal samples were collected from children of less than 12 years of age with diarrhea at the Besat Hospital, in Hamadan, between July 2007 and May 2008. The faecal samples were plated onto MacConkey agar and incubated at 37 oC for 18 hours. E.coli colonies were identified by biochemical tests. EAEC strains were identified by ues of pCVD432 primer which is specific for EAEC strains. Then their virulence factors were evaluated by use of specific primers of aggR, aggA, aafA, aap and astA genes.
    Results
    Strains of E. coli harboring the pCVD432 gene were found in the faecal samples from 15 (10.8%) patients. The aggR gene was present in 11(73.3) strains. The aggA gene was found in 3 isolates and 4 strains had the aafA gene. The aap and astA genes were found in 9 and 7 strains, respectively. Several different combinations of the genetic markers were found among the EAEC strains. The most prevalent combinations were aggR/aap, found in 8 (53.3%) and aggR/aafA detected in 4(26.7%) strains.
    Conclusions
    The results of this study showed that EAEC strains were one of the most prevalent enteric pathogens in children in this region. The pCVD432 gene PCR assay is the most common method for detection of EAEC strains. Typical EAEC strains with aggR gene had a high prevalence in this region and considering the pattern of virulence factors, they were heterogenous.
  • Dr Afshin Maleki, Pegah Bahmani, Esmail Ghahremani Pages 48-55
    Background And Aim
    Methyl-tributylether (MTBE) is a volatile organic compound which has detrimental effects on the environment, surface water and groundwater resources and it can change the taste of drinking water. The aim of this research was to determine the efficiency of activated sludge reactor with fixed bed in biological removal of methyl-tri-butyl ether from synthetic wastewater.
    Materials And Methods
    This was an intervention-applicable study. The applied reactor was made of plexiglas and after transfer of activated sludge to it; the system ran for 4 weeks discontinuously. During a period of one month, concentration of glucose of the solution reduced and that of MTBE increased. 32 days after running the system, the whole COD input was provided through MTBE. COD, TSS, MLSS, SVI, temperature, PH, and dissolved oxygen parameters were analyzed in duplicate forms by excel software.
    Results
    The results of this research indicated that by increasing the organic input load, the efficiency of the reactor decreased to some extent. The mean values of efficiency of COD removal during hydraulic remains of 4, 6, 8 and 10 hours were 82.7, 92.45, 95.97 and 96.1%, respectively.
    Conclusion
    The results of this study showed with organic loadings up to 3 and 4/5 kg COD/m 3.d, the combined activated sludge reactor with fixed bed is capable of meeting the standards of household and industrial wastewater according to the standards of Environmental Protection Organization of Iran as to effluent wastewater COD for discharge in accepting water resources. Therefore we can conclude that the activated sludge reactor with fixed bed is an efficient, reliable and applicable technology for the treatment of strong wastewater.
  • Daem Roshani, Dr Anoshirvan Kazemzadeh, Dr Ebrahim Hajizadeh, Dr Firooz Amani Pages 56-64
    Background And Aim

    Cardiovascular diseases are one of the most common causes of death and also major health problems in the world. The classical methods such as Cox regression are used in most medical studies on survival distribution, while this model assumes a linear relationship between log hazard ratio and risk factors which is not useful in many cases. The present study was performed to use the method of penalized splines to analyze the survival rate of the patients who had acute myocardial infraction.

    Materials And Methods

    This research was a prospective descriptive-analytical study of longitudinal type which included 650 patients with acute myocardial infarction. Patients were followed for one year from the moment of diagnosis of MI, for survival analysis. The collected data were recorded in a check-list for every patient. Two different multivariate methods, proportional hazard regression and Cox model with penalized splines were used. Data analysis was carried out using R version 2.12 software and significant levels were considered 0.05.

    Results

    The mortality rate of the patients in a period of one year was 10.3% (67patients). History of smoking, hypertension, diabetes, hyperlipidemia, arrhythmia and heart block were detected in 48%, 33.4%, 17.7%, 15.3%, 30% and 10.3% of the patient respectively. Based on Cox model with penalized splines the factors affecting survival rate were age, ejection fraction and use of streptokinase.

    Conclusion

    Knowledge of the survival rate and factors affecting survival in the patients with acute MI can be used to provide the patients with valuable services, and to take measures to control and reduce mortality rate which can lead to increased life expectancy of these patients.

  • Dr Afshin Maleki, Dr Amir Hosien Mahvi, Reza Rezaie, Mehdi Shirzad Siboni Pages 65-75
    Background And Aim
    Heavy metals pollution represents a serious problem for human health and for life in general and bacterial biofilms are able to adsorb heavy metals from dilute aqueous solutions and accumulate them within their cell structure. The aim of this study was to investigate the ability of Escherichia coli biofilm (an effective agent for metal adsorption) supported on clinoptilolite for the removal of cadmium from aqueous solutions.
    Materials And Methods
    Adsorption experiments were carried out in a laboratory-scale batch model with clinoptilolite alone and clinoptilolite covered by a bacterial biofilm. The effects of initial heavy metal concentrations, pH, and agitation time on the removal efficiency were studied. Finally, experimental results were analyzed using isotherm equations.
    Results
    The results of this study revealed that cadmium adsorption to clinoptilolite was lower than that of clinoptilolite covered by biofilm and adsorption of the cadmium was influenced by several parameters such as initial concentration of cadmium, biosorption time and solution pH. The uptake values for clinoptilolite and for clinoptilolite covered by biofilm were 6.8 mg/g and 9.6 mg/g respectively in the batch model, for initial cadmium concentrations of 25 and 100 mg/L. It was also observed that as the initial cadmium concentration increased, the uptake increased, but the removal rate decreased. Maximum adsorption efficiency was achieved at pH value of 6. The biosorption equilibrium for cadmium was best described by the Freundlich and Longmuir models.
    Conclusion
    It is concluded that the presence of biofilm increased the uptake efficiency of clinoptilolite and the biofilm tested in our study seems very promising for the removal of cadmium from aqueous solution.
  • Dr Fariba Sayedoshohadaie, Dr Farnaz Zandvakili, Dr Vahid Yousefinejad, Dr Zhila Yousefi, Fardin Gharibi Pages 76-83
    Background And Aim
    Passing the medical abortion law in 2006 brought about, a major change in dealing with cases of therapeutic abortion. This study was performed to investigate the causes of therapeutic abortion request made by pregnant women who had referred to the Legal Medicine Organization in Sanandaj, from July 2004 to July 2008.
    Materials And Methods
    This was a descriptive cross sectional study and included all the files of therapeutic abortion (58 files) in the Forensic Medicine Organization in Sanandaj from 2004 to 2008. Sampling method was census. The collected data were analyzed by using SPSS statistical software and frequency tables were prepared.
    Results
    Most requests for therapeutic abortion were made in 2008 and included 18 cases (31%) and the least number of requests was in 2004 with six cases (10.3%). 16 patients between 30 and 35 years of age had the highest rate of abortion (27.6%). The lowest rate of abortion belonged to those with less than 18 years of age with one case (1.7%). The mean gestational age was 11.8± 4.1 (range 5-19 week). The approved cases of therapeutic abortion included 34 patients (58.6%).The prevalence rates of requests for abortion license due to fetal and maternal causes were 22 (37.9%) and 36 (62.1%), respectively. Among the confirmed cases of therapeutic abortion 18 (52.9%) had fetal causes and 16 (47.1%) had maternal causes. The most common fetal causes for therapeutic abortion permit was anencephaly with 7 cases (20.6%) and thalassemia with 3 cases (8.8%) and the most common maternal cause was cardiovascular diseases with 10 cases (29.4%).
    Conclusion
    The results of this study indicated that after passing the medical abortion law, the numbers of requests for therapeutic abortion due to fetal causes are on the rise. Further interventions to promote knowledge in the field of therapeutic abortion among the medical staff and in the society and encourage use of certain methods of contraception by women with advanced cardiovascular disease are recommended.
  • Dr Majid Navaeian, Dr Morteza Piri, Dr Bahareh Pakpour Pages 84-94
    Background And Aim
    Both endogenous cannabinoids and opiate substances have high levels of expression in the brain and may have important neuromodulatory functions. The present study evaluated the possible role of cannabinoid system of the dorsal hippocampus in morphine induced amnesia and morphine state-dependent memory in adult male mice.
    Material And Methods
    In this experimental study 255 adult male NMRI mice were anaesthetized and put into a stereotaxic device and cannula were implanted bilaterally in the CA1 regions of their dorsal hippocampus. Seven days after recovery from surgery, the behavioral testing was started by use of inhibitory avoidance task. In this study morphine and WIN55, 212-2 was used as opioid receptor agonist and cannabinoid receptor agonist respectively.
    Results
    Intra peritoneal (i.p.) administration of morphine immediately after training, decreased memory formation in a dose-dependent way (P<0.01). Amnesia induced by post-training morphine injection was reversed by pre-test administration of the same dose of morphine that is due to a state-dependent effect (P<0.001). Pre-test intra-CA1 administration of WIN55 212-2 after training, reversed amnesia induced by morphine and restored normal memory state (P<0.001).
    Conclusion
    The results of this study suggested that cannabinoid receptors of the dorsal hippocampal CA1 regions might play an important role in morphine-induced amnesia and morphine state-dependent memory.
  • Dr Jafar Tabrizi, Farid Gharibi Pages 95-109
    Background And Aim
    People, patients, governments and third party payers seek in-depth accurate assessment of health care quality world wide. To meet this aim, countries have different approaches to improving quality and standards, which licensure, certification and accreditation are some of these systems developed for this purpose. Because of maximum and challenging standards, accreditation is distinguished as the most powerful method. The aim of this study was to perform a systematic review of advantages and disadvantages of accreditation models to select and use as the reference model to develop a national accreditation model.
    Materials And Methods
    In this study, a systematic review was conducted in SID, Ovid Medline and PubMed databases using key words of accreditation, hospital, medical practice, clinic, accreditation models and health care in both English and Persian languages. Considering defined inclusion and exclusion criteria, 2379 articles were identified. After that, based on the advantages and disadvantages of accreditation models, titles, abstracts and content of selected articles were studied step by step and finally 83 articles were selected and analyzed. Then the findings were extracted and summarized in the summary tables. Finally, based on 25 selected items the best accreditation models in the world were compared with one another in order to develop a national model.
    Results
    The accreditation models which were of much debate were JCAHO from USA and CCHSA from Canada, and the accreditation models of UK, Australia and France were in the next places. The results of this study were compatible with those of previous studies. According to the comparative items the accreditation models of JCAHO and CCHSA had the most advantages and the least disadvantages respectively.
    Conclusion
    Based on the defined items, the JCAHO accreditation model and then CCHSA model are the models which can be best applied and other important accreditation models such as ACHS of Australia, ANAES of France, QHNZ of New Zealand and UK accreditation models are almost as the same level as JCAHO and CCHSA models. Therefore it seems that the Joint Commission accreditation model (JCAHO) is the best model which can be used as a benchmark to design a national accreditation model.