فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی کردستان - سال هفدهم شماره 2 (پیاپی 64، تابستان 1391)

مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان
سال هفدهم شماره 2 (پیاپی 64، تابستان 1391)

  • 126 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/06/05
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مسعود رسول آبادی، ادیب خضری، عطاالله حیدری صفحه 1
    زمینه و هدف
    امروزه «تعداد مقالات علمی نمایه شده در بانکهای اطلاعاتی معتبر و بین المللی» جزو مهم ترین شاخص های تولید علم در سطح جهان است. موسسه اطلاعات علمی (ISI) اطلاعات اغلب مجلات معتبر بین المللی را نمایه می کند. این نوشتار درصدد است تا با استفاده از داده های استخراج شده از پایگاه اطلاعاتی استنادی مذکور، وضعیت برونداد علمی محققین دانشگاه علوم پزشکی کردستان را تا پایان سال 2011 میلادی نشان داده و آن را با وضعیت برونداد علمی دانشگاه های همرتبه خود مقایسه نماید.
    روش بررسی
    با ورود به قسمت جستجوی ساده در پایگاه Web of Science و انتخاب نمایه استنادی علومEXPANDED- SCI در بازه زمانی 20111993 اشکال مختلف املایی دانشگاه علوم پزشکی کردستان که به عنوان آدرس وارد پایگاه شده بود، به کمک عملگر OR با هم ترکیب شد تا عبارت جستجوی مناسب ایجاد گردد. سپس با استفاده از پایگاه مذکور عملیات تجزیه و تحلیل داده ها صورت گرفت.
    یافته ها
    مجموعا 157 سند علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان در پایگاه استنادی علوم تا پایان سال 2011 میلادی نمایه شده است. بیشترین تعداد مربوط به «مقالات پژوهشی»، با 111 سند (5/71%) و کمترین تعداد مربوط به «یادداشت» با 1 سند (5/0%) است. بهداشت عمومی، محیط و حرفه ای با 35 رکورد (87/22 درصد)، طب گرمسیری با 24 رکورد (68/15 درصد)، پزشکی داخلی عمومی با 21 رکورد (75/13 درصد)، داروشناسی و داروسازی با 12 رکورد (19/7 درصد)، و شیمی چند رشته ای با 10 رکورد (53/6 درصد) به ترتیب بیشترین حوزه موضوعات علمی را به خود اختصاص داده اند. سایر حوزه ها کمتر از 10 رکورد داشته اند. در سطح بین المللی بیشترین مشارکت با کشور کانادا (با 7 رکورد) و کمترین همکاری با کشورهای مصر، چین، فیلیپین و تایلند (با 1 رکورد) بوده است. در سطح ملی نیز بیشترین همکاری با دانشگاه علوم پزشکی تهران (با 29 رکورد) و دانشگاه تربیت مدرس (با 13 رکورد) می باشد. مجموع 157 سند علمی دانشگاه در 89 مجله مختلف چاپ شده اند که از این میان، 23 مجله بیشترین مقالات را منتشر کرده اند (54%)که فقط 5 مجله از آنها ایرانی هستند. تعداد کل استنادها به مقالات دانشگاه 300 مورد و میانگین استناد به هر مقاله 91/1 بوده است. میانگین تعداد مقاله به هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 01/1 است.
    نتیجه گیری
    تولید علم در دانشگاه علوم پزشکی کردستان سیر صعودی داشته و افزایش تعداد استنادها نشان دهنده رشد کیفیت مقالات است.
    کلیدواژگان: برونداد علمی، شاخصهای علم سنجی، نمایه استنادی علوم، وبگاه علوم، دانشگاه علوم پزشکی کردستان
  • محمود رضا نخعی، محمدرضا پالیزوان صفحه 15
    زمینه و هدف
    بتا – کاروتن پیش ماده رتینول است. این ترکیب به عنوان یک آنتی اکسیدان نیز عمل می کند و در صنایع غذایی به عنوان رنگ طبیعی مورد استفاده قرار می گیرد. در کشور های در حال توسعه یکی از بهترین منابع تامین کننده رتینول، کاروتنوئید ها هستند. به خصوص برای گروه های آسیب پذیر (مادران، بچه ها و نوزادان). بنابراین ارزیابی زیست فراهمی این مواد مغذی از اهمیت ویژه ای بر خوردار است.
    روش بررسی
    در این مطالعه که به صورت مقطعی انجام شد،80 مادر شیر ده از بین زایشگاه های خصوصی و دولتی شهر تبریز انتخاب گردید. مشخصات دموگرافیک و رژیم غذایی آنها با مصاحبه به دست آمد. بتا -کاروتن شیر مادر نیز به روش کار -پرایس در طول موج 620 میلی میکرون و فیبر رژیم غذایی نیز به روش چن و آندرسن اندازه گیری شد.
    یافته ها
    میزان بتا-کاروتن دریافتی و میزان آن در شیر مادران در حد طبیعی به دست آمد. عمده ترین منبع تامین کننده ویتامین آمنابع گیاهی بود. فیبر دریافتی نیز در مقایسه با میزان توصیه شده روزانه از رقم بالایی بر خوردار بود. بین میزان بتا- کاروتن شیر مادران با تغذیه مناسب و مادران سوء تغذیه ای اختلاف معنی داری مشاهده نشد. ارتباط معنی داری نیز بین میزان چربی دریافتی و بتا- کاروتن شیر مادر بدست نیامد (003/0r =، 997/0P =).
    نتیجه گیری
    چربی رژیم غذایی هنگامی که با مقدار زیادی فیبر مصرف شود، نقش چندانی در افزایش زیست فراهمی کاروتنوئید ها ندارد.
    کلیدواژگان: آغوز، چربی رژیم غذایی، بتا کاروتن، مادران شیرده
  • محمد مهدی سلطان دلال، منصور بیات، محمدحسین یزدی، سولماز آقامیری، مسعود قربان زاده مشکانی، ترانه پیمانه عابدی محتسب، بهروز شجاعی سعدی صفحه 21
    مقدمه
    استافیلوکوکوس اورئوس های مقاوم به متی سیلین (MRSA) به یک مشکل بزرگ در درمان بیماری ها تبدیل شده اند. این سویه ها با ساکن شدن در بینی به شدت موجب افزایش عفونت های بیمارستانی و مرگ و میر بیماران می شوند. آویشن یک گونه گیاهی است که به طور گستره در سراسر جهان برای مصارف درمانی مورد استفاده قرار می گیرد. هدف از این مطالعه، بررسی خواص ضد میکروبی اسانس آویشن بر روی سویه های MRSA جدا شده از مواد غذایی در شرایط آزمایشگاهی می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه که به روش In vitro انجام شد، اثر ضد میکروبی به همراه حداقل غلظت مهار کننده رشد (MIC) و حداقل غلظت کشنده باکتری (MBC) اسانس آویشن شیرازی بر استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به تتراسایکلین، اریترومایسین، تری متوپریم- سولفامتوکسازول و متی سیلین مورد بررسی قرار گرفت.
    نتایج
    یافته های ما نشان داد که اسانس آویشن شیرازی بر استافیلوکوکوس اورئوس های مقاوم به تتراسایکلین، اریترومایسین، تری متوپریم- سولفامتوکسازول و متی سیلین ایزوله شده از مواد غذایی اثرات خوبی دارد.
    نتیجه گیری
    با ساخت داروی مناسب با منشاء گیاهی و عوارض کمتر دارویی می توان به درمان عفونت های استافیلوکوکی امیدوار بود.
    کلیدواژگان: اسانس، آویشن شیرازی، حداقل غلظت مهار کننده رشد، مقاومت به آنتی بیوتیکی
  • مجید منصوری، ناهید قطبی، لیلا بهادربیگی صفحه 30
    مقدمه
    درمان با داروهای گیاهی از روش های شایع در طب سنتی میباشد. مطالعات قبلی نشان میدهد که شیرخشت میتواند در درمان زردی نوزادی کاربرد داشته باشد ولی مطالعه ای که اثرات پیشگیری کننده آن را در بروز زردی نوزادی بررسی کند، انجام نشده است. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر شیرخشت بعنوان داروی پیشگیری کننده از زردی نوزادان انجام گردید.
    مواد و روش ها
    این مطالعه بصورت کارآزمایی بالینی دوسو کور و در بین نوزادان ترم متولد شده در بیمارستان بعثت سنندج انجام شد. بیماران با روش بلوک-راندمایز به دو گروه تقسیم شدند که درگروه مداخله از 24 ساعت اول بعد از تولد قطره خوراکی شیرخشت (بیلی ناستر تولیدی شرکت سبحان) به مقدار 5 قطره، سه بار در روز و به مدت 3 روز و به گروه شاهد، دارونمای تولیدی همین شرکت به نوزادان داده شد. در روزهای سوم الی پنجم بیلی روبین اندازه گیری گردید.
    نتایج
    در این مطالعه 140 نوزاد بررسی شدند که بین دو گروه از نظر متغیرهای پایه از قبیل جنس، نوع زایمان، بیلی روبین تفاوت معنی داری مشاهده نشد. در گروه شیر خشت تعداد 11 نفر (7/15%) و در گروه پلاسبو تعداد 15 نفر (4/21%) از افراد در معاینه روز 3 تا 5 دچار زردی نوزادی شده بودند که تفاوت معنی دار نبود (38/0P=). همچنین میانگین بیلی روبین روز 3 تا 5 در گروه شاهد 0/2±2/12و در گروه مداخله 9/1±5/12 میلیگرم در دسی لیتر بود که تفاوت آماری معنی داری مشاهده نشد (54/0 = P).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه، شیر خشت مقدار 5 قطره، سه بار در روز و به مدت 3 روز تاثیر پیشگیری کننده در بروز زردی نوزادی در روز 3 تا 5 تولد ندارد. هرچند مطالعاتی آن را در درمان زردی نوزادی مفید دانسته اند ولی مفید بودن این دارو در پیشگیری از زردی ثابت نشد.
    کلیدواژگان: زردی نوزادی، شیرخشت، بیلی روبین، پیشگیری
  • امیرارسلان سراجیان، بهنام زمان زاد، پرویز افروغ، محمد مهدی سلطان دلال * صفحه 36
    زمینه و اهداف

    عفونت مجاری ادراری یکی از شایعترین بیماری های با منشا باکتریال در انسان می باشد. شایعترین عامل اتیولوژیک، باکتری اشریشیاکلی بوده ومهمترین عامل ویرولانس در سویه های یوروپاتوژنیک اشریشیاکلی فیمبریای p می باشد. ساخت فیمبریای p توسط اپرون پاپ کد می گردد. اهمیت فیمبریای p در بروز عفونت مجاری ادراری بخصوص در مجاری فوقانی است. هدف از این مطالعه بررسی شیوع فیمبریای p در سویه های یوروپاتوژنیک اشریشیا کلی ایزوله شده می باشد.

    روش بررسی

    تعداد 182 ایزوله اشریشیاکلی بررسی گردید. ابتدا توسط روش جوشاندن ((boiling DNA باکتری استخراج و سپس با استفاده از روش PCR، سویه های باکتری از نظر وجود ژن papC یا به عبارتی اپرون پاپ مورد آزمایش قرار گرفتند. پس از انجام مراحل PCR، محصولات PCR با استفاده از ژل پلی آکریل آمید، الکتروفورز و رنگ آمیزی گردیدند.

    یافته ها

    بر اساس نتایج بدست آمده از آزمایش PCR، از بین 182 سویه جداشده، 66 نمونه (3/36 %) واجد ژن papC بودند.

    نتیجه گیری

    نتایج بدست آمده نشان داد که شیوع اپرون پاپ در سویه های ایزوله شده در دامنه شیوع جهانی قرار داشته ودر موارد پیلونفریت این شیوع به مراتب بیشتر از سیستیت و باکتریوری بدون علامت می باشد.

    کلیدواژگان: عفونت مجاری ادراری، اپرون پاپ، ژن papC، فیمبریای P
  • پوپک معتمد وزیری، فرید بحرپیما، سید محمد فیروزآبادی، بیژن فروغ، آریان شمیلی صفحه 44
    مقدمه
    ناتوانایی های به جا مانده از سکته مغزی در اندام فوقانی مشکلات عملکردی ماندگارتری داشته و در تحقیقات مختلف کمتر از اندام تحتانی مورد توجه قرار گرفته است. استفاده از تحریکات مغناطیسی به عنوان وسیله ای برای تولید جریانهای القایی در مغز با اهداف درمانی، روش جدیدی است. هدف این مطالعه سنجش تاثیر استفاده از تحریکات مکرر مغناطیسی مغز بر بهبود عملکرد حرکتی و قدرت دست مبتلا و مقایسه آن با تاثیرات حاصله از استفاده منحصر توانبخشی بود.
    روش کار
    با توجه به مطالعات قبلی و فرمول حجم نمونه،12 بیمار انتخاب و در دو گروه توانبخشی با تحریک مغناطیسی کاذب و توانبخشی با تحریک مغناطیسی واقعی تقسیم بندی شدند. درمان 10 جلسه، 3 بار در هفته بوده و ارزیابی پیش از درمان و در انتهای درمان به وسیله پرسشنامه های بارتل، فوگل مایر و دینامومتر انجام گرفت.
    یافته ها
    در گروه اول که توانبخشی به همراه تحریک مغناطیسی کاذب دریافت نمودند، نمره پرسشنامه های بارتل، فوگل مایر بهبود معنی دار نشان دادند(01/0P<). اما در مقدار قدرت در دست گرفتن اشیا، افزایش معنی دار نشان داده نشد. در گروه دوم که تحت درمان توانبخشی به همراه تحریک مغناطیسی واقعی قرار گرفتند، بهبود معنی دار در نمرات پرسشنامه های بارتل، فوگل مایر و قدرت در دست گرفتن اشیا دیده شد(05/0P<).
    نتیجه گیری
    تحریک مغناطیسی مغز، زمانی که درمانهای مرسوم کمتر کمک کننده هستند، موجب بهبود عملکرد و قدرت دست مبتلا در بیماران سکته مغزی در مراحل مزمن سکته مغزی می گردد.
    کلیدواژگان: سکته مغزی، تحریک مغناطیسی مغز، توانبخشی مرسوم، عملکرد حرکتی
  • میترا محرابی، جاوید صدرایی، فاطمه غفاری فر صفحه 53
    هدف
    کریپتوسپوریدیوم یکی از عوامل رایج اسهال در انسان و حیوانات می باشد که از انتشار جهانی برخوردار است، که در افراد HIV مثبت و نوزادان بیماری شدید و مزمن ایجاد می کند. تا کنون درمان قطعی و موثر برای آن یافت نشده است. هدف ما از این مطالعه بررسی اثر دارویی ذغال اخته، سیر و ترکیبی از هر دو بر روی اووسیستهای این انگل در محیط هنکس بود.
    روش بررسی
    در روش کار از ذغال اخته و قرص سیر و ترکیبی از هردو آنها عصاره هایی با رقت 5/12%، 25%،50%،100% تهیه و توسط فیلتر 22/0 استریل گردیدند. اووسیستهای انگل از مدفوع گوساله های جوان و اسهالی جدا شده و با روش سوکروز، شیتر تغلیظ شدند و مقدار λ 100 از آن حاوی 106×2 اووسیست و λ 900 از رقتهای دارویی تهیه شده را در لوله های اپندروف ریخته و به مدت 24 و 48 ساعت در انکوباتور 37 درجه نگهداری کردیم (تست ها به صورت سه بار انجام شدند).
    یافته ها
    نتایج بدست آمده نشان داد که تمامی رقتها بر روی اووسیستهای کریپتوسپوریدیوم پارووم اثر داشت، اما غلظت 100% سیر در مقایسه همان غلظت از با ذغال اخته بیشترین اثر را نشان داد(001/0P<). ترکیب عصاره دو گیاه بیشترین تاثیر را بر روی کاهش اووسیست انگل در مقایسه با تاثیر انفرادی آنها دارد(001/0 >P). این تحقیق نشان می دهد که گیاه ذغال اخته، سیر و ترکیب هر دو آنها می توانند بر روی کریپتوسپوریدیوم موثر باشند.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه داروهای شیمیایی عمدتا دارای عوارض جانبی می باشند وعصاره این داروها در کمترین مقدار هم احتمالا به دلیل وجود ماده فنلی بنام پلی فنلیک در ذغال اخته و ماده آلیسین در سیر بر روی این انگل موثر می باشد بنابراین در کودکان، سالمندان و کسانیکه دارای نقص سیستم ایمنی هستند می توان از این عصاره ها استفاده نمود.
    کلیدواژگان: ذغال اخته، سیر، کریپتوسپوریدیوم پارووم
  • امین اکبریان، جاوید صدرایی *، مهدی فروزنده صفحه 61
    زمینه و هدف

    ژیاردیا لامبلیا تک یاخته انگلی آلوده کننده روده کوچک است که در سراسر جهان انسان را آلوده می کند. این انگل در انسان معمولا به وسیله مواد غذایی و آب های آلوده به کیست انتقال می یابد. هدف از این تحقیق ارزیابی تفاوت های ژنتیکی ژیاردیا لامبلیا در شهر خرم آباد و روستاهای اطراف با استفاده از PCR و تعیین توالی بود.

    روش بررسی

    در این تحقیق 30 نمونه مثبت مدفوع از نظر ژیاردیا لامبلیا از شهر خرم آباد و روستاهای اطراف جمع آوری شد و سپس نمونه ها بعد از صاف کردن در محلول دیکرومات 5% نگهداری شدند. قبل از استخراج DNA با روش فنل کلروفورم تمامی نمونه ها برای زدودن دیکرومات با محلول PBS شستشو داده شدند. به منظور تعیین تفاوت های ژنتیکی 5 نمونه بصورت تصادفی انتخاب و تعیین توالی بر روی آنها انجام شد.

    یافته ها

    پس از استخراج DNA، تکثیر ژن GDH با روش PCR از 30 نمونه مدفوع دارای انگل بر روی 24 نمونه با موفقیت انجام شد. هم ردیفی توالی GDH به دست آمده با توالی های بانک ژن انجام گردید و بدلیل محدودیت مالی 3 نمونه شهری و 2 نمونه روستایی همه از ژنوتایپ A زیاردیا لامبلیا بودند و تفاوتی مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد که ژنوتایپ غالب در شهر خرم آباد و روستاهای اطراف می تواند ژنوتایپ A باشد ولی بدلیل محدود بودن نمونه ها تحقیقات بیشتری لازم می باشد.

    کلیدواژگان: ژنوتایپ، ژیاردیالامبلیا، شهرستان خرم آباد، PCR و تعیین توالی
  • مختار یعقوبی، محمد فتحی، دائم روشنی، سینا ولیئی، مهرداد مرادی، هادی حسنخانی صفحه 72
    مقدمه
    یکی از علل کمر درد هرنی دیسک می باشد که 90% از مردم دنیا درد ناشی از آنرا را تجربه می کنند. روش های دارویی و غیر دارویی متعددی برای تسکین کمردرد از جمله روش های فیزیوتراپی (کیسه آب گرم و مادون قرمز و...) وجود دارند. لذا در این پژوهش تاثیر کیسه آب گرم و اشعه مادون قرمز بر درد ناشی از هرنی دیسک کمری مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی 60 بیمار مبتلا به هرنی دیسک کمری انتخاب و شدت درد با استفاده از مقیاس عددی10 قسمتی و طول مدت درد آنها بر حسب دقیقه اندازه گیری و ثبت گردید. سپس نمونه ها به طور تصادفی به دو گروه 30 نفری(گروه مادون قرمز و کیسه آب گرم) تقسیم شده و طی یک ماه هفته ای سه جلسه مداخله انجام شد و هر بار بعد از مداخله شدت درد و طول مدت درد در هر دو گروه اندازه گیری شده و در پایان داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج
    نتایج نشان داد که میانگین شدت درد و طول مدت درد به ترتیب در گروه مادون قرمز (33/8 ± 67/65 دقیقه) و بعد از مداخله به ترتیب به(60/5 ± 33/44 دقیقه) کاهش و در گروه کیسه آب گرم (hot pack) شدت درد و طول مدت درد قبل از مداخله بترتیب (6/8 ± 81 دقیقه) و بعد از مداخله به ترتیب به (60/5 ± 33/50 دقیقه) کاهش یافت. اثرات مادون قرمز و کیسه آب گرم بعد از مداخله مساوی ولی طول مدت درد در گروه مادون قرمز بعد از مداخله بیشتر کاهش یافت.
    نتیجه گیری
    با توجه به اثر بخش اشعه مادون قرمز و گرمای ناشی از آن و کیسه آب گرم پیشنهاد می گردد بیماران سرپایی از آن بعنوان یک روش غیر دارویی که اثرات مضر داروها را ندارد برای تسکین درد استفاده نمایندو چون کیسه آب گرم گرمای مرطوب تولید می کند بیماران احساس بهتری نسبت به استفاده از آن نیز دارند.
    کلیدواژگان: مادون قرمز، کیسه آب گرم، هرنی دیسک، درد
  • افشین ملکی، شیوا زندی، امیرحسین محوی صفحه 82
    زمینه و هدف
    افزایش آلودگی محیط زیست توسط فلزات سنگین سبب نگرانی های بسیار جدی بدلیل خصوصیات سرطانزایی، تجزیه ناپذیری و تجمع بیولوژیکی آنها شده است. کادمیم و مس دو فلز سنگین بسیار متداول در محیط زیست است. منظور از این مطالعه بررسی جذب کادمیم و مس توسط کاه گندم اصلاح شده توسط بیکربنات سدیم از محیط آبی میباشد.
    مواد و روش ها
    فرآیند جذب بصورت منقطع و در شرایط آزمایشگاهی با تاکید بر اثرات پارامترهای مختلفی چون pH، زمان تماس، غلظت آرسنیک و مقدار جاذب بر راندمان جذب مورد بررسی قرار گرفت. به منظور تفهیم بهتر فرآیند جذب ایزوترمهای تعادلی تعیین شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که جذب کادمیم و مس متاثر از فاکتورهایی چون غلظت اولیه، مقدار جاذب و pH محیط مایی است. حداکثر جذب در pH حدود 7 حاصل شد. میزان یونهای فلزی جذب شده با افزایش مقدار فلز، افزایش یافت. در بین سه مدل ایزوترم مورد بررسی شامل مدل لانگمیر، فروندلیچ و دوبینین-رادشکویچ، دو مدل لانگمیر و فروندلیچ جذب کادمیم و مس را بخوبی توصیف نمودند. متوسط انرژی آزاد جذب (1/11 کیلو ژول بر مول برای کادمیم و 4/11 کیلو ژول بر مول برای مس) نشاندهنده مکانیسم جذب شیمیائی هر دو فلز بر روی جاذب است.
    نتیجه گیری
    بر مبنای نتایج حاصل از این مطالعه می توان اظهار نمود که روش جذب سطحی با استفاده از کاه گندم اصلاح شده یک روش کارامد و قابل اطمینان برای حذف کادمیم و مس از محلول های آبی می باشد.
    کلیدواژگان: جذب، کاه گندم، ایزوتروم جذب، کادمیم، مس
  • کامران منصوری، پریوش سیفی، علی مصطفایی، حمیدرضا محمدی مطلق صفحه 96
    رگ زایی یا آنژیوژنز، به فرآیند تشکیل عروق خونی جدید از انواع موجود گفته می شود که برای رشد و نمو طبیعی بدن اهمیت فراوانی دارد. آنژیوژنز وابسته به تعادل دقیق بین تحریک کننده ها و مهارکننده های طبیعی درون بدن است. در صورتی که این تعادل از حالت طبیعی خارج شود، شرایط برای بروز بیماری هایی همچون رگ زایی قرنیه، اندومتریوز، چاقی، آترواسکلروز، پسوریازیس و رشد و متاستاز تومورها فراهم می گردد. بطور کلی، این فرآیند تحت تاثیر عوامل مختلف بوده و در برگیرنده یکسری رخدادهای سلولی از قبیل مهاجرت، تکثیر و تمایز سلولهای اندوتلیال و در نهایت تشکیل عروق، بلوغ و بازسازی نهایی آنها می باشد. به همین دلیل، مهار رگ زایی بعنوان یک عامل کمک کننده در درمان های مرسوم سرطان مثل شیمی درمانی و پرتودرمانی، توجه محققانی را که در این زمینه به مطالعه می پردازند به خود معطوف کرده است و در سالهای اخیر، مهار رگ زایی به عنوان ایده ای نوین در کنترل و درمان انواعی از اختلالات وابسته به رگ زایی بویژه رشد و متاستاز تومور مطرح شده است. به دلیل اهمیت فرآیند رگ زایی در ایجاد بیماری های وابسته به آن، در این مقاله مروری به بررسی ابعاد مختلف فرآیند رگ زایی و مکانیسمها و عوامل مربوط به آن، و همچنین مطالعات پیرامون آنها پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: رگ زایی، تومور، فاکتورهای ضد رگزایی
  • محمد پورفخاران، امین شمس اختری، کمال سیدفروتن، نازیلا سادات سیدفروتن، نغمه سادات جعفری، مرضیه نوری آق قلعه، سعید شیرنگی، ندا قلی زاده سندان صفحه 108
    مقدمه
    امروزه پیوند مو، درمان اصلی ریزش موی سر می باشد، که باپشرفتهای این روش وتشابه بیشترموهای کاشته شده باحالت طبیعی استقبال از آن را روز به روز بیشتر می کند.در روش های جدیدتر برای حالت طبیعی تر موهای کاشته شده فولیکول ها به صورت تک تک یادر دسته های کوچکتر کاشته می شود. که در این حالت با افزایش زمان کاشت مو و مواجهه طولانی تر فولیکول های خارج شده با استرسورهای محیطی مواجه خواهیم بود. وسیله طراحی شده باهدف کاهش زمان کاشت و کم کردن مواجهه با استرسورها در این مقاله معرفی می گردد.
    معرفی مورد: استفاده از وسیله جدید با نام (میکروایمپلنت) micro implant برروی آقای 45 ساله کاندید پیوند مو انجام گرفت. پس از توضیحات کافی وکسب رضایت، آزمایشات لازم انجام گرفت که همگی طبیعی گزارش شد. از ناحیه ی پس سری 3 قطعه ی 10 در 2 سانتی متری جدا ودر محلول فیزیولوژیک قرار گرفت. سپس به قطعاتی با 4-1 فولیکول تقسیم وبا استفاده از micro implant طی نیم ساعت درناحیه ی پیشانی کاشته شد.
    نتیجه گیری
    استفاده از این روش با کاهش چشمگیر مدت عمل، تاثیربسزایی در سلامت فولیکول های کاشته شده و موفقیت پیوند خواهد داشت.
    کلیدواژگان: پیوند مو، فولیکول مو، میکروایمپلنت
|
  • Masoud Rasolabadi, Adib Khezri, Dr Ataollah Haydari Page 1
    Background And Aim
    One of the most important indicators in scientific output in the world is the number of articles indexed in international and reliable indices. Many scientific institutions perform statistical analysis on countries, institutions and individuals. An Institution of Scientific Information (ISI) indexes the scientific information of most of international scientific journals. Using information on Web of Science we can evaluate scientific output of countries, universities and individuals and compare them with one another. The aim of this study was to assess the status of scientific output of Kurdistan University of Medical Sciences according to scientometric indicators until the end of 2011and compare it with those of other universities within the same rank, in Iran.
    Materials And Methods
    By use of basic search in Web of Science and choosing SCIـEXPANDED index from 1993 to 2011 different affiliated addresses indexed in WOS for Kurdistan University of Medical Sciences combined by using OR operator, then data were collected and analyzed.
    Results
    Total number of records indexed in WOS till the end of 2011 was 157. Maximum and minimum number of records were 111 (71. 5%) for original articles and 1 (0. 5%) for letter respectively. Maximum number of scientific output belonged to public, environmental and occupational health with 35 (22. 87%), tropical medicine with 24 (15. 68%), general and internal medicine with 21 (13. 75%), pharmacology with 12 (7. 19%), and multidisciplinary chemistry with 10 (6. 53%) records. Each of the other subjects had less than 10 records. Canada had maximum international collaboration with 7 records and Egypt, Philippines, Thailand, each with one record had minimum international collaboration. Maximum national collaboration was related to Tehran University of Medical Sciences with 29 records and Tarbeyat Modaress University with 13 records. 157 records of Kurdistan University of Medical Sciences had been published in 89 journals, among them 23 journals, published maximum number of articles (54%). Only 5 journals were Iranian. Total number of citations was 300 and a median citation per article was 1/91. Average article for every academic member was 1/01.
    Conclusion
    Scientific output of Kurdistan University of Medical Sciences has been on the rise. Increase in citations is indicative of improvement of the quality of the articles in this university.
    Keywords: Scientific output, Scientometric indicators, Science Citation Index, Web of Science, Kurdistan University of Medical Sciences
  • Dr Mahmood Reza Nakhaie, Dr Mohammad Reza Palizvan Page 15
    Background anr
    Aim
    Beta-carotene is a precursor for retinol and is an antioxidant. This compound is used as natural color in food industries. In developing countries one of the best sources of retinol is carotenoids, especially for vulnerable groups (women, children, infants). Therefore the evaluation of bioavailability of this nutrient is very important.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, 80 lactating mothers were selected from private and public hospitals in Tabriz. Demographic characteristics and dietary regimen of the patients were recorded after interview with the patients. Colostrum beta-carotene was measured by means of Karr-Price method at 620nm and the concentration of beta-carotene was determined at the wavelength of 620nm.The dietary fiber were measured by use of Chen and Anderson method.
    Results
    The concentration of beta-carotene in milk and dietary intake was normal. The main source of vitamin A was from vegetables. Dietary fiber intake in comparison with recommended dietary allowance was high. There was no significant correlation between milk beta- carotene in well-nourished and undernourished mothers. There was also no significant correlation between dietary fat intake and colostrum beta-carotene of lactating mothers (p≤0/997) (r = 0/003).
    Conclusion
    Dietary fat when used with high amount of fibers has no significant effect on increasing the bioavailability of carotenoids.
    Keywords: Colostrum, dietary fat intake, Beta, carotene, Lactating mothers
  • Dr Mohammad Mehdi Soltan Dallal, Dr Mansour Bayat, Mohammad Hosein Yazdi, Soolmaz Aghaamiri, Masoud Ghorbanzadeh Meshkani, Taraneh Peymaneh Abedi Mohtasab, Behrooz Shojaee Sadi Page 21
    Background And Aim
    Methicillin –resistant strains of Staphylococcus aureus (MRSA) have created a major problem in the treatment of diseases. MRSA colonization in nose can lead to increased rate of nosocomial infections and mortality. Zataria multiflora is a plant which is widely used in the world for medical purposes. The aim of this study was to evaluate the in vitro antimicrobial effect of zataria multiflora extract on MRSA strains isolated from food.
    Material And Method
    In this in vitro study the antimicrobial effect of Shirazi Zataria multiflora extract on MRSA and other Staphylococcus aureus strains resistant to tetracycline, erithromycine, trimethoprim, sulfamethoxazol, and methiclline, together with its MIC and MBC were determined.
    Results
    Shirazi zataria multiflora, had a significant affects against MRSA, and other Staphylococcus aureus resistant to methicillin, tetracycline, erithromycine, trimethoprim, and sulfametoxazol, isolated from food.
    Conclusion
    Production of a suitable herbal medicine with few side effects will give rise to a promising out-look in the treatment of infections caused by Staphylococcus aureus.
    Keywords: Essence, Zataria multiform, Minimum Inhibitory concentration (MIC). Antibiotic resistance
  • Dr Majid Mansouri, Dr Nahid Ghotbi, Dr Leila Bahadorbeigi Page 30
    Background And Aim
    Herbal medicines have been used commonly as a traditional therapeutic method for treatment of medical disorders. Previous studies had shown that purgative manna (Shirkhesht) can be used for the treatment of infantile icterus; however no study has been performed on the preventive effects of this herb on infantile icterus. This study was conducted to evaluate the preventive effects of purgative manna on neonatal icterus.
    Material And Methods
    This was a double blind clinical trial and included neonates born in Besat Hospital, in Sanandaj. Patients were divided into two groups on the basis of blocked randomization. Twenty four hours after birth, five drops of oral purgative manna drop (BiliNaster produced by Sobhan Co.) was given to the intervention group three times a day, for three days and a placebo produced by the same company was given to the infants in the control group with the same dose for three days. Bilirubin was measured every day from the third to fifth days.
    Results
    This study included 140 neonates. Intervention and control groups had no significant difference in regard to basic variables such as sex, type of birth, and bilirubin. 11 neonates (15.7%) in purgative manna group and 15 neonates (21.4%) in placebo group had developed icterus which showed no significant difference (p=0.38). In addition, the mean values of bilirubin measured in the control and intervention groups from the third to fifth days were 12.2 mg/deciliter (±2) and 12.5 mg/deciliter (±1.9) respectively which had no significant statistical difference (p=0.54).
    Conclusion
    According to the results of this study, use of five drops of purgative manna three times a day, for three days, did not have any preventive effect on neonatal icterus between the third and fifth days after birth. Some studies have showed the effectiveness of this drug in preventing neonatal icterus, but we did not observe such effect in our study.
    Keywords: Neonatal icterus, Purgative manna, Bilirubin, Prevention
  • Amir Arsalan Serajian, Dr Behnam Zaman Zad, Parviz Afroogh, Dr Mohammad Mehdi Soltan Dallal Page 36
    Background And Aim

    Urinary tract infection is one of the most common bacterial diseases in human being.The most important etiologic agent is Eschrichia coli & the most important virulence factor in uropathogenic E.coli is P fimberiae. Construction of P fimbriae is coded by pap operon. The importance of P fimbriae is related to the incidence of urinary tract infection, especially infection of the upper tracts. The aim of this study was to identify & determine P fimbriae prevalence in isolated uroparhogenic E.coli.

    Material And Methods

    A total of 182 isolates of E.coli were evaluated. Bacterial DNA was extracted by boiling method & subsequently DNA samples were examined for pap operon (pap C gene) by use of PCR method. Then PCR products were stained and identified by polyacrylamid gel electrophoresis.

    Results

    Based on the results of PCR, among 182 isolated strains, 66 samples (36.3%) had pap operon(pap C gene).

    Conclusion

    The results indicated that prevalence of pap operon in isolated strains was within the global range. Pyelonephritis was more common than cystitis & asympthomatic bacteriuria.

    Keywords: Urinary tract infection, Pap operon, Pap C gene, P fimbriae
  • Poopak Moatamed Vaziri, Dr Farid Bahrpeyma, Dr Seyed Mohammad Foroozabadi, Dr Mohammad Foroogh, Aryan Shmini Page 44
    Background And Aim
    Disabilities of upper extremities, as a sequel of stroke, often result in permanent functional complications which have received less attention in comparison to lower limb disabilities. Magnetic stimulation is a new therapeutic method which is used for induction of currents in the brain. The aim of this study was to compare the effect of magnetic stimulation on the wrist and elbow joints movements and grip force with that of routine rehabilitation.
    Material And Method
    12 hemiplegic patients were assigned to two groups. Patients in group I, received routine rehabilitation with placebo magnetic stimulation, and patients in group II, received magnetic stimulation with routine rehabilitation for 10 sessions, 3 times a week. Pre and post treatment evaluations were performed by use of Barthel index, Fugl-Meyer Motor Impairment Scale and dynamometer.
    Result
    In group I, Barthel and Fugl-Meyer indexes showed significant improvement, but no significant improvement noted in the rate of grip force. Group II, showed significant improvement in Barthel and Fugl-Meyer indexes and rate of grip force.
    Conclusion
    When conventional treatment is not effective, rTMS can improve force and function of hand muscles in chronic hemiplegic patients.
    Keywords: Hemiplegia, rTMS, Routine rehabilitation, Motor function
  • Mitra Mehrabi, Dr Javid Sadraie, Dr Fatemeh Ghaffarifar Page 53
    Background And Aim
    Cryptosporidium is a common cause of diarrhea worldwide in both humans and animals. It causes severe and chronic diseases in HIV positive people and neonates. As yet no effective treatment has been found for it. The aim of this study was to evaluate the therapeutic effects of blue berry cherry, garlic and mixture of them on the Cryptosporidium parvum oocysts in HANK medium.
    Material And Methods
    Different concentrations of blue berry cherry extract, garlic tablets and mixture of them, with dilutions of %100, %50, %25 and %12.5, were prepared and sterilized by filter 0.22. The oocysts were separated from the stool of young calves suffering from diarrhea and were concentrated by use of sucrose and Shyter methods. 100λ of the concentrate containing 2×106 oocysts and 900λ of the above mentioned dilutions (blue berry cherry extract, garlic tablets and mixture of them) were poured into the Ependrof vials (pipes) and kept into an incubator at 37ºC for 24 to 48 hours (tests were performed in triplicates).
    Results
    The results showed that all concentrations were effective in reducing Cryptosporidium parvum oocysts, but 1/100 garlic concentration, was more effective than blue berry cherry at the same concentration (P <0.001). The mixture of them had the highest effect on reducing Cryptosporidium Parvum oocysts compared with those of blue berry cherry or extract of garlic tablets(P<0.001). Blue berry cherry, garlic and mixture of them are effective in reducing Cryptosporidium oocysts.
    Conclusion
    Since chemical compounds have side effects, use of blue berry cherry, garlic and mixture of them even in very low doses, can reduce the number of oocysts of this parasite, which is probably due to presence of allicin in garlic and polyphenolic compounds in blue berry cherry. Therefore, they can be used in children, elderly and those with immune system defects.
    Keywords: Blue berry cherry, Garlic, Cryptosporidium parvum, Parasite
  • Amin Akbarian, Dr Javid Sadraie, Dr Mehdi Forozandeh Page 61
    Background And Aim

    The intestinal protozoa Giardia lamblia is a parasite frequently involved in human parasitic gastroenteritis throughout the world. Transmission of G. lamblia cysts to human occurs mainly via ingestion of contaminated food and water. The aim of this study was to evaluate Giardia lamblia genetic differences in the Khorramabad City and its surrounding villages by means of PCR and sequencing.

    Material And Methods

    In these study 30 fecal samples positive for Giardia lamblia were collected from the patients in Khorramabad city and its surrounding villages. The samples were fixed in dichromate 5% after filtration. Before DNA extraction, all samples were washed with PBS solution in order to remove dichromate. For determination of genetic differences sequencing on 5 samples was performed.

    Results

    After DNA extraction, amplification of GDH gene from 24 of 30 samples was performed by PCR, successfully. Alignment of the obtained GDH sequences with reference sequences (gene bank) indicated the presence of only one genotype of G. lamblia; 5 specimens were identified as G. lamblia assemblage A.

    Conclusion

    Assemblage A was the dominant genotype in Khorramabad City and its surrounding villages. Because of limited number of samples in this study, further studies with higher number of samples are recommended.

    Keywords: Genotype, Giardia lamblia, Khorramabad City, PCR, sequencing
  • Mokhtar Yaghobi, Mohammad Fathi, Dr Daem Roshani, Sina Valiee, Dr Mehrdad Moradi, Dr Hadi Hasankhanki Page 72
    Background And Aim
    Disk herniation is one of the causes of low back pain that 90% of people experience this pain. There are many pharmacological and non-pharmacological methods to alleviate the low back pain, such as physiotherapy techniques (infra-red and hot pack, etc.). In this study we investigated the effect of infra-red and hot pack on the low back pain associated with disk herniation.
    Material And Methods
    In this experimental study, 60 patients with disk herniation were selected and divided randomly into infra-red and hot pack groups. Severity of the pain was measured on the basis of a numerical rating scale up to 10. Intervention was performed three times a week for one month. Severity and duration of pain were measured before and after intervention. SPSS software was used for data analysis.
    Results
    The results of this study showed that the mean scores of pain severity and duration in infra-red group was 65.67±8.33 minutes which decreased to 44.33±5.60 minutes after intervention. The respective values for the hot pack group were 81±8.6 and 50.33±5.60 minutes before and after intervention. Effect of infra-red and hot pack on pain reduction was the same after intervention but infra-red was more effective in reducing the duration of pain.
    Conclusion
    Considering the effect of infra-red, it can be recommended for pain reduction as a safe non pharmacological method. Hot pack is also effective in reducing pain by producing humid heat and patients’ compliance with this method will be higher.
    Keywords: Infra, red, Hot pack, Disk herniation, Pain
  • Dr Afshin Maleki, Shiva Zandi, Dr Amir Hosein Mahvi Page 82
    Backgrounds and
    Aim
    Increased environmental pollution caused by toxic metals is a great concern because of their carcinogenic, non-biodegradability and bio-accumulation properties. Cadmium (Cd) and copper (Cu) are two of the most common heavy metals in the environment. The objective of this study was to assess the effect of modified wheat straw promoted by sodium bicarbonate for removal of cadmium and copper from aqueous solution.
    Materials And Methods
    Adsorption process was accomplished in a laboratory-scale batch with emphasis on the effect of various parameters such as pH, contact time, arsenic concentration and adsorbent dosage on adsorption efficiency. In order to understand the adsorption process, equilibrium isotherms were also determined.
    Results
    The results of this study showed that adsorption of the Cd and Cu was influenced by several parameters such as arsenic initial concentration, adsorbent dosage and solution pH. Maximum adsorption efficiency was achieved at a pH of 7. The adsorbed amount of metal ions increased with the initial concentration of the metals. Among the isotherm models tested, i.e., the Langmuir, Freundlich, and Dubinin Radushkevich, the adsorption equilibrium of both Cd and Cu was best described by the Langmuir and Freundlich models. Mean values of the free energies of adsorption (11.1 kJ mol-1 for Cd and11.4 kJ mol-1 for Cu) indicated that adsorption of Cd and Cu ions by wheat straw might follow a chemisorption mechanism.
    Conclusion
    We concluded that adsorption by modified wheat straw is an efficient and reliable method for removal of Cd and Cu from aqueous solutions.
    Keywords: Adsorption, Wheat straw, Adsorption isotherm, Cadmium, Copper
  • Kamran Mansouri, Dr Parivash Seifi, Dr Ali Mostafaie, Hamid Reza Mohammadi, Motlagh Page 96
    Angiogenesis, the process of new blood vessels formation from existing ones, is important for the normal body growth and development. Angiogenesis is dependent on a delicate equilibrium between endogenous angiogenic and anti-angiogenic factors. If this equilibrium is disturbed, different diseases such as corneal neovascularization, endometriosis, obesity, atherosclerosis, diabetic retinopathy, psoriasis, tumor growth and metastasis may ensue. In general, angiogenesis process is under the influence of several factors and consists of cellular events such as migration, proliferation and differentiation of endothelial cells and finally formation, maturation and remodeling of vessels. Hence, angiogenesis inhibition as a useful measure in conventional therapies such as chemotherapy and radiation has attracted scientists’ attention studying on these issues. In recent years, the angiogenesis control has been considered as a novel idea for control and treatment of angiogenesis-dependent disorders especially tumor growth and metastasis. Because of its importance in causing these disorders, we discuss various aspects of angiogenesis, its mechanisms and causes and also the related studies in this review article.
    Keywords: Angiogenesis, Tumor, Anti, angiogenic factors
  • Dr Mohammad Fakharan, Dr Amin Shams Akhtari, Dr Kamal Seyed Forootan, Nazila Sadat Seyed Forootan, Dr Naghmeh Sadat Jafari, Marzieh Noori Agh Ghaleh, Dr Saeed Shirangi, Neda Gholizadeh Sandani Page 108
    Background And Aim
    Hair transplantation is the main therapeutic method for androgenic alopecia. Improvement of the hair transplant techniques with more acceptable appearance of the transplanted hair has made this method more popular. Nowadays, for more acceptable appearance of transplanted hair, every follicle is transplanted separately or in small groups which is a time consuming procedure and exposes the follicles to environmental stressors. The new device that we introduce here can be time saving and decreases the exposure time to stressors. Case report: This device was named Micro-implant and we used it for hair transplantation in a 45 years old man with androgenic alopecia. After informed consent and adequate explanations, necessary laboratory tests were performed which their results were normal. Three 10×2 cm grafts were resected from occipital area. The grafts were placed into sterile physiologic buffer rapidly and then divided by a scalpel into small pieces, each containing 1-4 follicles. These graft units were transplanted into the frontal bald area by means of the Micro-implant.
    Conclusion
    Use of this device will reduce transplantation time notably and maintain the viability of the transplanted follicles which ensure success of transplantation.
    Keywords: Hair transplantation, Hair follicle, Micro, implant