فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی کردستان - سال بیست و یکم شماره 4 (پیاپی 84، مهر و آبان 1395)

مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان
سال بیست و یکم شماره 4 (پیاپی 84، مهر و آبان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/09
  • تعداد عناوین: 12
|
  • نجف زارع، مریم پرواره، بیژن نوری *، مهشید نامداری صفحات 1-16
    زمینه و هدف
    سلامتی روان از اصلی ترین عوامل تعیین کننده وضعیت سلامتی است که می تواند تمامی جنبه های زندگی افراد جامعه را متاثر سازد. یکی از پرسشنامه هایی که به منظور غربالگری اختلالات روانشناختی غیر پسیوتیک به کار می رود پرسشنامه سلامت عمومی GHQ-28 ( General Health Questionnaire ) می باشد. هدف از این پژوهش برآورد شیوع اختلالات روانی در جامعه دانشجویان ایرانی براساس پرسشنامهGHQ-28 به روش متا آنالیز می باشد.
    روش بررسی
    کلید واژه های GHQ، اختلالات روانی و دانشجویان در بانک های اطلاعاتی الکترونیکی همانند PubMed، Scopus، MAGIranT، Iranmedex، Medlib، SID و ISI جستجو شد. داده ها با استفاده از مدل اثرات تصادفی مورد بررسی قرار گرفت. همگنی مطالعات با استفاده از شاخص2 Iمورد ارزیابی قرار گرفت. داده ها با استفاده نسخه 2 نرم افزار CMA تحلیل شد.
    یافته ها
    در 77 مطالعه انجام گرفته طی سالهای 1370 تا 1393 در ایران با حجم نمونه 44162 نفر، شیوع کلی اختلالات روانی در دانشجویان ایرانی بر اساس مدل ااثرات تصادفی برابر 2/33 % (371/0-295/0CI: 95% ) بود. شیوع اختلالات روانی در بین دانشجویان ایرانی در بازه زمانی 1370 تا 1393 روند روبه افزایشی داشته است (01/0>p).
    نتیجه گیری
    اختلالات روانی در بین دانشجویان ایرانی شایع می باشد و روند رو به افزایشی دارد.
    کلیدواژگان: متاآنالیز، سلامت عمومی، اختلال روانی، دانشجویان، پرسشنامه سلامت عمومی GHQ، 28
  • وحید ساری صراف، رامین امیرساسان، داریوش شیخ الاسلامی وطنی، حسن فرجی* صفحات 17-28
    زمینه و هدف
    مکمل کراتین عمومی ترین مکمل است که جهت کمک ارگوژنیکی و نقش درمانی آن پیشنهاد شده است. هدف ما بررسی اثر مکمل سازی کراتین بر فاکتورهای آپوپتوزی Bcl-2، Bax و نسبت Bcl-2/Baxدر فعالیت مقاومتی حاد مردان میانسال بود.
    روش بررسی
    در یک طرح کنترل شده-دارونما، دوسوکور، انتخاب تصادفی و همسان سازی شده، بیست و هفت مرد میانسال (43/5 ± 59/45 سال) بطور تصادفی به سه گروه با مصرف روزانه 20 گرم مونوهیدرات کراتین (10 نفر) یا دارونما (مالتودکسترین، 10 نفر) و کنترل (7 نفر) به مدت یک هفته تقسیم شدند. در روز هشتم، آزمودنی ها یک فعالیت حاد مقاومتی با شدت 80 درصد حداکثر یک تکرار بیشینه را انجام دادند. گروه کنترل هیچ فعالیتی انجام نداد. نمونه های خونی یک روز قبل از شروع دوره و بلافاصله پس از فعالیت حاد ورزشی جهت اندازه گیری غلظت های سرمی Bcl-2 و Bax جمع آوری شد.
    یافته ها
    در پس آزمون نسبت به پیش آزمون، Bcl-2 بطور معناداری با 78/118 درصد در گروه کراتین افزایش (05/0p<) و با 36/7 درصد بطور غیرمعناداری در گروه دارونما کاهش یافت (05/0p>). غلظت سرمی پروتئین Bax در گروه دارونما با 98/17 درصد افزایش یافت (05/0p<) اما در گروه کراتین، نسبت به پیش آزمون، تغییر معناداری نداشت (05/0p>). درصد تغییر نسبت Bcl-2/Bax در گروه کراتین بطور معناداری بالاتر بود (05/0p<) اما در گروه دارونما نسبت به پیش آزمون پایین تر بود (05/0p<). تغییری در گروه کنترل مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج مطالعه حاضر می توان، با توجه به تایید افزایش Bax و کاهش نسبت Bcl-2/Bax در گروه دارونما، اشاره کرد که فعالیت ورزشی حاد مقاومتی آپوپتوزیس ایجاد کرده است اما مونوهیدرات کراتین، با توجه به افزایش Bcl-2 و درصد تغییر نسبت Bcl-2/Bax، می تواند اثر محافظتی در ایجاد آپوپتوزیس داشته باشد. بنابراین مکمل کراتین ممکن است استراتژی مفیدی برای جلوگیری از مرگ سلول آپوپتوزی که توسط استرس فعالیت حاد شدید ایجاد می شود باشد.
    کلیدواژگان: مونوهیدرات کراتین، Bcl، 2، Bax، فعالیت ورزشی مقاومتی
  • آذین اشجع اردلان، فاطمه کشاورزی *، آزاد فتاحی راد، فهیمه باغبانی ارانی صفحات 29-40
    زمینه و اهداف
    افزایش مقاومت دارویی به ماکرولیدها احتمالا بدلیل مصرف بی رویه و نا بجای این آنتی بیوتیک می باشد. هدف از مطالعه حاضر، بررسی مقاومت به ماکرولیدها در ایزوله های استرپتوکوک بتا همولیتیک گروهA جدا شده از نمونه های بالینی حامل ژن mef و مقایسه فنوتیپ و ژنوتیپ آن ها و همچنین بررسی میزان فراوانی این باکتری در جامعه مورد مطالعه بود.
    مواد و روش ها
    چهل نمونه استرپتوکوک پیوژنز بتا همولیتیک گروه A که از 825 نمونه بیمارستانی با روش DAD جدا شده بود، با استفاده از تکنیک PCR و پرایمرهای اختصاصی برای دو ژن mefA و mefE بررسی شدند و سپس آنالیز آماری داده ها با نرم افزار SPSS و EXCEL انجام گرفت.
    یافته ها
    شیوع فراوانی استرپتوکوک بتا همولیتیک گروه A در جامعه مورد مطالعه 84/4% و مقاومت ماکرولیدی در میان ایزوله ها 40% بود. میزان فراوانی فنوتیپ های ایزوله های GAS مقاوم به اریترومایسین در تست القای مقاومت (D-TEST) از میان 8 ایزوله، تعداد (50%)4 مورد دارای فنوتیپ Mو (5/37%)3 مورد دارای فنوتیپ cMLSB و (5/12%)1 مورد دارای فنوتیپ MLSB i بودند. از میان 16 ایزوله دارای مقاومت ماکرولیدی 8 ایزوله (50%) حامل ژن mefA و یک ایزوله (25/6%) حامل ژن mefE و 7 ایزوله (5/37%) هیچ کدام از ژن های mefA /E را نداشتند.
    نتیجه گیری
    در مطالعه حاضر در میان ایزوله های GAS مقاوم به اریترومایسین، فنوتیپ Mدارای بیشترین شیوع بود. به علاوه، برای بررسی و تفسیر تست های D-TEST و آنتی بیوگرم، تست PCR به عنوان یک تست روتین تاییدی است.
    کلیدواژگان: استرپتوکوک بتا همولیتک گروهA، ژن mef، MLSB، D، TEST
  • اسماعیل ایزدپناه، فاطمه نیک اندام، محمد رامان مولودی، کامبیز حسن زاده * صفحات 41-48
    زمینه و هدف
    گزارش هایی مبنی بر اثرات مفید گیاه دارچین در بهبود مشکلات تنفسی، گوارشی، تسکین دردهای ماهیانه زنانه و بیماری های التهابی مانند آرتریت وجود دارد. هدف از این مطالعه بررسی اثرات ضد دردی عصاره هیدروالکلی دارچین در موش صحرایی به روش پلانتار تست بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، موش های صحرائی نر از نژاد ویستار در 6 گروه 8 تایی قرار گرفتند: گروه ها ی آزمایشی تحت تیمار با دوزهای 200 و 400 mg/kg عصاره هیدروالکلی دارچین به تنهایی، به همراه نالوکسان یا فلومازنیل از طریق داخل صفاقی قرار گرفتند. اثر ضد دردی با استفاده از دستگاه پلانتار در زمان های30، 60 و 90 دقیقه ارزیابی شد.
    یافته ها
    نتایج مطالعه ما نشان داد تزریق داخل صفاقی دوز mg/kg400 عصاره هیدروالکلی دارچین در مدل درد سنجی پلانتار، مدت زمان تاخیر در پاسخ به اثرات دردزایی حرارتی در زمان 60 و 90 دقیقه پس از تزریق را در مقایسه با گروه کنترل بصورت معنی داری به ترتیب با 05/0˂Pو 01/0˂P افزایش داد. همچنین نتایج نشان داد، اثر ضد دردی در گروه دریافت کننده mg/kg400 عصاره هیدروالکلی دارچین به همره نالوکسان یا فلومازنیل در مقایسه با گروه کنترل اختلاف معنی داری نداشته و از القاء اثر ضد دردی عصاره هیدروالکلی دارچین جلوگیری شد.
    نتیجه گیری
    یافته های حاصل از این مطالعه حاکی از اثر ضد دردی عصاره هیدروالکلی دارچین بود. با توجه به اثر فلومازنیل و نالوکسان در پیشگیری از اثر ضد دردی دارچین، به نظر می رسد مسیرهای اپیوئیدی و گابائرژیک در بروز ضد دردی دارچین دخیل باشند.
    کلیدواژگان: عصاره هیدروالکلی دارچین، اثر ضد دردی، آزمون پلانتار
  • شهاب الدین باقری *، صدرالدین شجاع الدین، علی اشرف جمشیدی، امیر لطافت کار، محمدرضا نیکو صفحات 49-60
    زمینه و هدف
    سندروم درد پاتلوفمورال (PFPS) از شایعترین اختلالات اسکلتی عضلانی زانو در بین ورزشکاران و افراد فعال است. مشاهده پاسخ های عضلانی به اغتشاشات غیر منتظره از رایج ترین روش ها برای ارزیابی استراتژی های عصبی است. هدف مطالعه حاضر ارزیابی پاسخ الکترومایوگرافی عضلات وستوس به اغتشاش وضعیتی دینامیک در ورزشکاران مبتلا به سندروم درد پاتلوفمورال بود.
    روش بررسی
    10 ورزشکار مبتلا به سندروم درد پاتلوفمورال و 10 ورزشکار سالم به صورت در دسترس انتخاب شد. از مقیاس NPRS برای ارزیابی درد استفاده شد. فعالیت الکترومایوگرافی عضلات VMO و VL حین اغتشاش وضعیتی دینامیک اندازه گیری شد. سیگنالهای الکترومایوگرافی با استفاده از یک سیستم 16- کاناله مدل BTS-FREEEMG 300 ساخت ایتالیا جمع آوری شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون t مستقل استفاده شد.
    نتایج
    در اغتشاش وضعیتی قدامی میزان RMS عضله VMOو VL در گروه PFPS، به ترتیب 59/33 %و 35/33% بیشتر از گروه کنترل بود، در میزان RMS عضله VL بین دو گروه از نظر آماری تفاوت معنی داری مشاهده شد (04/0= P). در اغتشاش وضعیتی خلفی میزان RMS عضله VMOو VL در گروه PFPS، به ترتیب 38 %و 52/49% بیشتر از گروه کنترل بود. در میزان RMS عضله VL تفاوت معنی داری بین دو گروه مشاهده شد (04/0= P).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که به طور کلی عضلات وستوس در ورزشکاران مبتلا به PFPS نسبت به افراد سالم در اغتشاش وضعیتی دینامیک فعالتر از افراد سالم است. با توجه به اینکه سندروم درد پاتلوفمورال و بطور کلی اختلالات مفصلی سبب اختلال عملکرد در کل دستگاه حسی حرکتی می شود، یک درمانگر به جای تمرکز بر علائم موضعی، در اختلال عملکرد حسی حرکتی باید کل بدن را مد نظر قرار دهد.
    کلیدواژگان: پاسخ الکترومایوگرافی، اغتشاش وضعیتی دینامیک، سندروم درد پاتلوفمورال، عضلات وستوس
  • عین الله نادری *، رامین بلوچی، فاطمه جباری، رسول اسلامی صفحات 61-72
    زمینه و هدف
    بی ثباتی عملکردی مچ پا (FAI) به عنوان خالی کردن مفصل پس از اسپرین های مجدد از شایع ترین عوارض ناتوان کننده اسپرین مچ پا در میان ورزشکاران می باشد. هدف از پژوهش حاضر مقایسه تاثیر تمرینات ثبات مرکزی و عصبی عضلانی بر تعادل پویا و عملکرد اندام تحتانی ورزشکاران مبتلابه FAI بود.
    روش بررسی
    بدین منظور 36 زن ورزشکار مبتلابه FAI که از طریق پرسشنامه ابزار عملکردی پا و مچ پا به صورت در دسترس و هدفمند انتخاب شده بودند را به صورت تصادفی در سه گروه کنترل (12n=)، گروه تمرینات ثبات مرکزی (12n=) و گروه تمرینات عصبی عضلانی (12n=) تقسیم کردیم. گروه های تمرینی 6 هفته تمرینات عصبی عضلانی و ثبات مرکزی را تحت نظارت متخصصان فیزیوتراپی و در قالب 3 جلسه در هفته (18 جلسه) انجام دادند. تعادل پویا و عملکرد ذهنی و عینی اندام تحتانی آزمودنی ها قبل و بعد از انجام 6 هفته تمرینات منتخب عصبی عضلانی و ثبات مرکزی به ترتیب به وسیله آزمون های تعادلی Y، مقیاس ارزیابی توانایی پا و مچ پا و آزمون لی لی به شکل هشت لاتین اندازه گیری شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آمار توصیفی و آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره در سطح معناداری 05/0 P≤ استفاده شد.
    یافته ها
    امتیازات آزمون Y در هر سه جهت در دو گروه تمرینی در مقایسه با گروه کنترل بهبود معناداری نشان دادند (05/0 P<) و آزمودنی های گروه های تمرینی در مقایسه با گروه کنترل بهبود معنا داری را در امتیازات مقیاس ارزیابی توانایی پا و مچ پا در فعالیت های روزانه و ورزشی و آزمون لی لی نشان دادند (05/0 P<). از طرفی بین تاثیر تمرینات ثبات مرکزی و عصبی عضلانی بر تعادل پویا و عملکرد ورزشکاران مبتلابه FAI تفاوت معناداری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    شش هفته تمرینات پیش رونده و تحت نظارت ثبات مرکزی و عصبی عضلانی به طور معناداری تعادل پویا و عملکرد اندام تحتانی اندازه گیری شده ورزشکاران مبتلا FAI را بهبود می بخشد؛ اما این دو نوع پروتکل متفاوت تمرینی تاثیری یکسان در بهبود این عوامل ذکرشده در ورزشکاران مبتلابه ناپایداری عملکردی مچ پا دارند.
    کلیدواژگان: ناپایداری عملکردی مچ پا، تمرینات ثبات مرکزی، تمرینات عصبی عضلانی، تعادل پویا
  • مینا نوری *، هومن مینو نژاد، فواد صیدی صفحات 73-82
    زمینه و هدف
    خستگی در انتهای مسابقات ورزشی، یکی از عوامل خطرساز آسیب ACLاست و باعث تغییر در الگو های عصبی-عضلانی فعالیت عضلات اطراف زانو می شود. تاکنون مطالعات اندکی به بررسی تاثیر خستگی عملکردی در موقعیت هایی شبیه به شرایط واقعی مسابقات ورزشی بر روی عوامل عصبی-عضلانی موثر بر آسیب ACL پرداخته اند. لذا هدف از این تحقیق بررسی تاثیر خستگی عملکردی بر زمانبندی فعالیت عضلات موثر در آسیب ACL حین تکلیف پرش-فرود تک پا در زنان ورزشکار بود.
    روش بررسی
    در تحقیق حاضر 15 ورزشکار زن والیبالیست، بسکتبالیست و هندبالیست شرکت کردند. فعالیت الکترومیوگرافی عضلات چهارسررانی و همسترینگ، قبل و بعد از اعمال خستگی حین تکلیف پرش-فرود تک پا بررسی شد. از روش آماری تحلیل واریانس چند متغیری با اندازه گیری های مکرر در سطح 05/0≥pاستفاده شد.
    یافته ها
    طبق نتایج بدست آمده خستگی باعث تاخیر در زمان آغاز فعالیت عضلات پهن خارجی (002/0p=) و نیم وتری (049/0p=) شد؛ درحالی که در زمان آغاز فعالیت عضلات راست رانی (143/0p=)، پهن داخلی (670/0p=) و دوسررانی (226/0p=)، بین قبل و بعد از خستگی تفاوت معناداری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان دادند خستگی باعث تاخیر در شروع فعالیت عضلات نیم وتری و پهن خارجی و در نتیجه تغییر در الگو های عصبی-عضلانی فعالسازی عضلات در تکلیف پرش-فرود می شود. این امر ACL را مستعد آسیب می سازد. با توجه به نتایج تحقیق، برنامه های تمرینی مناسب جهت افزایش کارایی عضلات در حین خستگی توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: خستگی عملکردی، زمانبندی فعالیت الکترومیوگرافی، تکلیف پرش، فرود، ورزشکار
  • مژگان احمدی *، آسیه عباسی دلویی، لاله بهبودی صفحات 83-93
    هدف
    هدف از این تحقیق بررسی مقایسه تاثیر هشت هفته تمرین هوازی و مقاومتی بر فعالیت آنزیم پاراکسوناز-1، آریل استراز و نیمرخ لیپیدی در دختران چاق بود.
    روش بررسی
    بدین منظور، 30 زن چاق (سن 5±30 سال، قد 2±60/1 متر، وزن 7/6±23/85 کیلوگرم و شاخص توده بدنی33-31کیلوگرم/ مجذور متر) انتخاب و به طور تصادفی به سه گروه تمرین هوازی(10 نفر)، تمرین مقاومتی(10 نفر) و کنترل(10 نفر) تقسیم شدند. گروه های تجربی، تمرین هوازی روی تردمیل با شدت 60 تا 75% ضربان قلب ذخیره و تمرین مقاومتی با شدت 55 تا 75% 1RM را به مدت هشت هفته انجام دادند. نمونه های خون آزمودنی ها 48 ساعت قبل و بعد از پروتکل تمرینی و 12 ساعت بعد از ناشتایی جمع آوری شد. داده ها با استفاده از آنالیز واریانس یکطرفه و آزمون تعقیبی توکی در سطح 05/0P≤ تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد تمرین هوازی بر غلظت آنزیم پاراکسوناز-1 (001/0P=) و آریل استراز (006/0P=) در دختران چاق اثر معناداری داشت. با این وجود، بین اثر هشت هفته فعالیت هوازی و مقاومتی بر کلسترول، تری گلیسیرید، LDL پلاسما، در دختران چاق تفاوت معناداری وجود نداشت(05/0P>). همچنین، نتایج نشان داد پس از هشت هفته فعالیت هوازی سطوح HDL پلاسما در دختران چاق به طور معناداری افزایش یافت(007/0P=). بین اثر هشت هفته فعالیت هوازی و مقاومتی بر VLDL پلاسما با گروه کنترل نیز تفاوت معناداری وجود داشت(001/0P=).
    نتیجه گیری
    با توجه نتایج تحقیق حاضر به نظر می رسد تمرین هوازی می تواند با افزایش سطوح آنزیم پاراکسوناز-1 و آریل استراز و همچنین اصلاح نیمرخ لیپیدی، خطر بیماری قلبی-عروقی در افراد دارای چاقی را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: چاقی، تمرین هوازی، تمرین مقاومتی، پاراکسوناز، 1، آریل استراز
  • طاهره مبری *، شهلا حجت، علیرضا رحیمی صفحات 94-106
    زمینه و هدف
    هدف از انجام تحقیق حاضر، مقایسه توانایی عملکردی زانو و کنترل پوسچر استاتیک و دینامیک در زنان هندبالیست سالم و مبتلا به درد پاتلوفمورال بود.
    روش بررسی
    در تحقیق مورد- شاهدی حاضر، تعداد 25 زن هندبالیست مبتلا به سندروم PFP و 25 زن هندبالیست سالم در تحقیق حاضر شرکت کردند. از مقیاس WOMAC و گونیامتر یونیورسال، جهت ارزیابی عملکرد و دامنه حرکتی مفصل زانو، و تست های شارپند رومبرگ و SEBT، جهت ارزیابی کنترل پوسچر استاتیک و دینامیک آزمودنی ها استفاده شد. داده ها در محیط نرم افزار SPSS نسخه 21 با استفاده از آزمون کلموگروف- اسمیرنوف و t مستقل در سطح معنی داری 05/0 آنالیز گردید.
    یافته ها
    عملکرد مفصل زانوی زنان هندبالیست مبتلا به PFP بطور معنی داری ضعیف تر از گروه کنترل سالم، بود(001/0=p). در گروه PFP، دامنه حرکتی فلکشن بطور معنی داری بیشتر (002/0= p) و دامنه حرکتی اکستنشن (005/0=p)، توانایی کنترل پوسچر استاتیک(001/0=p)، و کنترل پوسچر دینامیک در جهات خلفی(002/0=p)، خلفی خارجی(001/0=p)، خارجی(001/0=p) و قدامی خارجی(006/0=p)، بطور معنی داری کمتر از گروه سالم بود. اما در کنترل پوسچر دینامیک جهات قدامی، قدامی داخلی، داخلی و خلفی داخلی، تفاوت معنی داری بین گروه سالم و مبتلا به PFP مشاهده نشد(05/0
    نتیجه گیری
    تغییرات منفی در توانایی عملکردی زانو و کنترل پوسچر استاتیک و دینامیک در جهات خلفی و خارجی در زنان مبتلا به PFP را می توان به ضعف و آتروفی عضلات رویه آنترومدیال مفصل زانو یا سفتی عضلات رویه پوسترولترال این مفصل نسبت داد. از این رو، در توانبخشی مبتلایان به سندروم PFP، تقویت عضلات آنترومدیال و کشش عضلات پوسترولترال زانو حائز اهمیت زیادی است.
    کلیدواژگان: زنان هندبالیست، سندروم PFP، توانایی عملکردی، کنترل پوسچر استاتیک و دینامیک
  • شیرین یزدانی *، الناز دیزجی، فرزانه علیزاده، رغد معمار صفحات 107-117
    زمینه و هدف
    هدف از پژوهش حاضر مقایسه اوج فشار کف پایی و زمان رسیدن به آن هنگام راه رفتن با سرعت عادی در افراد مبتلا به زانوی عقب رفته و افراد سالم بود.
    روش بررسی
    10 زن دارای زانوی عقب رفته و 11 زن سالم در این تحقیق شرکت کردند. برای اندازه گیری زاویه زانو از گونیامتر استفاده شد. فشار کف پایی نیز با استفاده از پلت فورم emed حین راه رفتن با پای برهنه اندازه گیری شد. پس از تقسیم کف پا به 10 ناحیه، اوج فشار و زمان رسیدن به آن محاسبه شدند. برای تحلیل داده ها از آزمون های MANOVA و اندازه گیری های مکرر در سطح معناداری 05/0 استفاده شد.
    یافته ها
    در افراد زانوی عقب رفته اوج فشار در پای راست در نواحی پاشنه داخلی (04/0=p)، پاشنه خارجی (02/0=p) و میدفوت داخلی (02/0=p) و در پای چپ در نواحی میدفوت خارجی (02/0=p) و انگشتان سه، چهار و پنج (04/0=p) به طور معناداری از افراد سالم کمتر بود. همچنین زمان رسیدن به اوج در پای راست افراد زانوی عقب رفته در نواحی پاشنه داخلی (0001/0=p)، پاشنه خارجی (0001/0=p) و میدفوت داخلی (01/0=p) و در پای چپ در نواحی پاشنه داخلی (03/0=p) و خارجی (03/0=p) به طور معناداری بیشتر از افراد سالم بود.
    نتیجه گیری
    ناهنجاری زانوی عقب رفته با تغییر راستای کشش نیروی عکس العمل زمین باعث تغییر اوج فشار وارده بر کف پا هنگام راه رفتن می شود. این تغییرات ممکن است عملکرد عضلات مختلف اندام تحتانی و الگوی راه رفتن فرد را تغییر دهد. بنابراین در طراحی برنامه توانبخشی و اثربخشی آن در افراد مبتلا به زانوی عقب رفته ارزیابی توزیع فشار کف پا توصیه می شود.
    کلیدواژگان: زانوی عقب رفته، اوج فشار کف پایی، زمان رسیدن به اوج، راه رفتن
  • وفا میهمی *، آرش خورمهر، عزت الله رحیمی صفحات 118-131
    زمینه و هدف
    حجم داده های موجود در کاربردهای مختلف به سرعت در حال افزایش است. در چنین شرایطی نیاز به روش هایی برای مدیریت خودکار و بدست آوردن اطلاعات و دانش از داده ها بیشتر می باشد. همین امر سبب شده است که استفاده از سیستم های خبره و داده کاوی در کاربردهای مختلف بویژه پزشکی مورد توجه محققان در حوزه های مختلف یاشد. پیش بینی بیماری ها مانند بیماری های قلبی نیز از جمله ی این مسائل پیچیده می باشد که در انتخاب ریسک فاکتورهای مهم و بدست آوردن نتیجه درست مسئله مورد توجه است.
    روش بررسی
    در این مقاله، به کمک یک سیستم فازی یک مدل برای پیش بینی بیماری های قلبی طراحی شده است که با استفاده از قوانین طراحی شده بر اساس دانسته های پزشکی و مقایسه هوشمند عمل می کند. در سیستم پیشنهادی، معیارهایی که برای تشخیص بیماری های قبلی توسط پزشک متخصص استفاده می شود به عنوان قوانین طراحی شده سیستم، جهت تصمیم گیری به سیستم داده خواهد شد. در مرحله بعد، این قوانین روی ریسک فاکتورها اعمال شده، و وجود یا عدم وجود بیماری قلبی برای فرد مورد نظر را پیش بینی می کند. همچنین در سیستم پیشنهادی برای افرایش کارایی و دقت سیستم تشخیص بیماری قلبی، تاثیر ریسک فاکتورهای مهم تر افرایش داده شده است. الگوریتم پیشنهادی بر روی مجموعه داده های 1000 بیمار اعم از بیمار قلبی و افراد سالم جمع آوری شده از بیمارستان توحید سنندج در نرم افرار متلب و به کمک جعبه ابزار فازی شد.
    یافته ها
    نتایج آزمایشات انجام شده بر روی مجموعه داده های جمع آوری شده از بیمارستان توحید سنندج نشان داد که الگوریتم پیشنهادی توانست با دقت 98 درصد پیش بینی درست افراد مستعد بیماری قلبی را انجام دهد. مزیت دیگر این الگوریتم این است که با اینکه تعدادی فاکتور بسیار مهم مانند تست ورزش در اختیار نبود (بدلیل عدم ثبت در پرونده بیشتر بیماران) بازدهی مناسبی داشته است.
    نتیجه گیری
    الگوریتم پیشنهادی قادر به شناسایی بیماران قلبی با دقت بسیار مناسبی می باشد، همچنین ریسک فاکتور های سن، فشار خون، چربی مضر، سیگار، سابقه فامیلی و جنسیت تاثیر بسزایی در ابتلای فرد به این بیماری دارند، بنابراین با برنامه مداخله ای و اطلاع رسانی از طریق رسانه ها و مراکز پزشکی و درمانی می توان از شیوع این بیماری جلوگیری کرد.
    کلیدواژگان: پیش بینی بیماری قلبی، سیستم های فازی، موتور استنتاج فازی، ریسک فاکتور
  • منوچهر امینی، انور محمدی بانه *، رامین حشمت صفحات 132-140
    مقدمه
    تدوین و راه اندازی registry یکی از معیارهای مهم برای مدیریت سیستم بهداشتی می باشد. در این مطالعه registry بیماران دیالیز خونی سراسر کشور که فقط حاوی اطلاعات شخصی اندکی از بیماران بودند را گسترش داده و داده های مختلف در رابطه با مسائل اپیدمیولوژیک و معیار های موثر در بررسی وضعیت این بیماران جمع آوری و گزارش گردید.
    روش بررسی
    در یک مطالعه توصیفی- تحلیلی با همکاری مدیریت بیماری های خاص و پیوند اعضاء وزارت بهداشت،درمان و آموزش پزشکی داده های بیماران همودیالیزی سطح کشور مورد بررسی قرار گرفتند. دراین مطالعه تعداد 18160 بیمار همودیالیزی موجود در 428 بخش دیالیز در سطح کشور بررسی شدند. داده های دموگرافیک ، بالینی و آزمایشگاهی در مدت 2 ماه جمع آوری شدند. این اطلاعات شامل :مشخصات فردی، مدت بیماری، علت بیماری، ، کلسیم، PTH، هموگلوبین، فریتین و... بودند. داده ها توسط نرم افزار SPSSv.18 با استفاده از آزمون تی تست تحلیل شدند.
    نتایج
    .میانگین سن بیماران 7/16±86/67 سال بود . در بررسی علل مختلف بروز ESRD ، بیشترین میزان علت بروز را دیابت و پس از ان فشار خون به ترتیب با 35/37 درصد و 9/23 درصد به خود اختصاص دادند. یافته ها نشان دادکه 2/2درصد بیماران مبتلا به HBS Ag positive و 06/3 درصد به HCVAb positive مبتلا بوده اند . بیشتر بیماران 7/75 درصد در هفته 3 جلسه دیالیز داشتند. سطح هموگلوبین کمتر از 10 mg/dl 3/42 درصد بود. و 3/20 درصد آنها سطح کلسیم کمتر از mg/dl 8 داشتند. سطح PTH 6/22 درصد بیماران بیش از 300 mg/dlبود.
    نتیجه گیری
    کنترل نامطلوب هموگلوبین، آلبومین، فریتین و... که پیش بینی کننده میزان بقاء بیماران همودیالیزی می باشند ، درمرگ ومیر و بروز بیماری های قلبی، عروقی این بیماران تاثیرگذار بوده است. مراقبت از بیماران دیابتی و بیماران با فشار خون بالا میتواند در کاهش ابتلا به ESRD موثر باشد.
    کلیدواژگان: registry، دیالیز خونی، عوامل بیماری
|
  • Dr Najaf Zare, Maryam Parvareh, Dr Bijan Noori *, Mahshid Namdari Pages 1-16
    Background And Aim
    Mental health is one of the most important factors which can affect all aspects of human life. One of the questionnaires to screen the non-psychotic disorders is the general health questionnaire (GHQ). This meta-analysis study aims to investigate the psychological disorders by using general health questionnaire (GHQ) in Iranian university students.
    Materials And Methods
    We searched PubMed, Scopus, MAGIran, Iranmedex, Medlib, SID and ISI data bases for GHQ, psychotic disorders and students as main key words. In order to assess homogeneity and publication bias we used I2 index and Egger test. CMA 2.0 software was used for data analysis.
    Results
    We found 77 studies performed between 1991 and 2015 which included 44162 students. By using random models, we found a prevalence rate of 33% (95% CI: 0.295, 0.371) for mental disorders among Iranian students which showed an increasing trend (p
    Conclusion
    In this study we found a high prevalence rate of mental disorders with an increasing trend in the Iranian students.
    Keywords: Meta, analysis, General Health, University students, GHQ, 28 questionnaire
  • Dr Vahid Sari, Sarraf, Dr Ramin Amirsasan, Dr Dariush Sheikholeslami, Vatani, Hasan Faraji * Pages 17-28
    Background And Aim
    Creatine supplementation is the most popular supplement used as an ergogenic and therapeutic aid. The purpose of this study was to examine the effect of creatine supplementation on apoptotic factors Bcl-2, Bax and Bcl-2/Bax ratio in middle-aged men during acute resistance exercise.
    Material and
    Method
    In a placebo-controlled, double-blind, randomized, parallel study, twenty seven men (mean age 45.59±5.43) were randomly assigned to 3 groups: supplement group (n=10) received 20 g of creatine monohydrate per day and placebo group (n=10) received maltodextrin for one week. Our control group included 7 men. On the 8th day, the subjects in the experimental groups performed an acute resistance exercise with 80% of one repetition maximum. The controls did not perform any exercises. Blood samples were collected one day before supplement intake (Pre) and immediately after acute exercise (Post) for the measurement of serum Bcl-2 and Bax concentrations.
    Results
    Bcl-2 significantly increased by 118/78 percent in creatine group (p0.05) in the Post compared to the Pre exercise stage. In the Post exercise stage, serum Bax protein concentration increased in the placebo group by 17/98 percent (p0.05). The alteration percent of Bcl-2/Bax ratio was significantly higher in the creatine group after exercise (p
    Conclusion
    Based on the results of the study acute resistance exercise, caused apoptosis which was confirmed by increased Bax and decreased alternation percent of Bcl-2/Bax ratio in the placebo group, but creatine monohydrate can provide a protective effect against apoptosis by increasing Bcl-2 and Bcl-2/Bax ratio. Thus, use of creatine supplementation may be useful for prevention of apoptotic cell death induced by stress of acute intense exercise.
    Keywords: Creatine monohydrate, Bcl, 2, Bcl, 2, Bax ratio, Resistance exercise
  • Azin Ashja Ardalan, Dr Fatemeh Keshavarzi *, Dr Azad Fattahy Rad, Dr Fahimeh Baghbani, Arani Pages 29-40
    Background And Aim
    Increased resistance to the macrolides is probably due to excessive and inappropriate use of this type of antibiotics. The purpose of this study was to investigate macrolide resistance in group A Streptococci strains isolated from clinical samples carrying mef gene and comparison of the phenotype and genotype of the mef gene carriers and prevalence of bacteria in the study population.
    Material and
    Methods
    Forty Beta-hemolytic streptococci pyogenes group A isolates obtained from 825 various clinical specimens by using disk agar diffusion (DAD) were studied for the presence of mefA and mefE genes by polymerase chain reaction (PCR). Statistical analysis was performed by means of SPSS and Microsoft Office Excel softwares.
    Results
    Prevalence of group A streptococcus was 4.84 % and also we found a macrolide resistance of 40% among isolates in the study population. By using D-test, the prevalence rates of phenotypes of GAS resistant to erythromycin among 8 isolates were 50% (4cases) for M-phenotyp,37.5% (3 cases) for cMLS- phenotype and 12.5% (1 case) for iMLSB -phenotype 1. Among 16 isolates resistant to macrolides, 8 (50%) had mefA, one (6.25%) had mefE and 7 isolates (43.75%), didn,t have mefA / E genes.
    Conclusion
    In the present study M- phenotype had the highest frequency among GAS isolates resistant to erythromycin. Also, PCR can be used as a confirmatory routine test for interpretation of the results of anti-biogram and D-tests.
    Keywords: Beta, hemolytic streptococci group A, Macrolides, MLSB, D, TEST, Gene mef
  • Dr Esmael Izadpanah, Fatemeh Nikandam, Dr Mohammad Raman Moloudi, Dr Kambiz Hassanzadeh* Pages 41-48
    Background And Aim
    There have been reports of beneficial effects of Cinnamomum extract on the respiratory disorders, digestive problems, menstrual pain and inflammatory diseases such as arthritis. The aim of this study was to evaluate the analgesic effects of hydroalcoholic extract of Cinnamomum in rats by using plantar test.
    Material and
    Methods
    Wistar male rats were divided into six groups (n=8) randomly. The rats received either hydroalcoholic extract of Cinnamomum (200, 400, mg/kg) alone, or in combination with naloxone or flumazenil intraperitoneally and after 30, 60 and 90 min, the analgesic effects of the extracts was assessed by means of plantar test.
    Results
    The results showed that injection of hydroalcoholic extract of Cinnamomum (400 mg/kg, ip) increased significantly the time delay in response to thermal pain inducing effect in pain model of plantar test at 60 (P
    Conclusion
    Our findings confirmed the analgesic effect of Cinnamomum extract. Considering the effects of flumazenil and naloxone on inhibition of the Cinnamomum analgesia, it seems that opioidergic and GABAergic pathways may be involved in the mechanism of Cinnamomum analgesic effect.
    Keywords: Hydroalcoholic extract of Cinnamomum, Analgesic effect, Plantar test
  • Shahabedin Bagheri *, Dr Sadredin Shojaedin, Dr Ali Ashraf Jamshidi, Dr Amir Letafatkar, Dr Mohammad Reza Nikoo Pages 49-60
    Background And Aim
    Patellofemoral pain syndrome (PFPS) is among the most common musculoskeletal disorders in the athletes and active individuals. Observation of muscular responses to unexpected perturbations is one of the most common methods to evaluate the neural strategies. The aim of this study was to evaluate the EMG response of vastus muscles to dynamic postural perturbations in the athletes with PFPS.
    Material and
    Method
    This study included 10 male athletes with PFPS and 10 healthy male athletes. NPRS scale was used to assess pain. EMG activity of VMO and VL muscles measured during dynamic postural perturbation. The EMG signals were collected using a 16- channel BTS-FREEEMG 300 system, manufactured in Italy. Independent-t test was used for data analysis.
    Results
    RMS values for VMO and VL muscles in PFPS group, were higher than the corresponding values of the control group by 33.59% and 33.35% respectively, in the forward postural perturbation. There was a significant difference in VL muscle RMS values between the two groups (P=0.04). RMS values for VMO and VL muscles in PFPS group were higher than those of the control group by 38% and 49.52% respectively, in the backward postural perturbation and there was a significant difference in VL muscle RMS values between the two groups (P=0.04).
    Conclusion
    The results showed that valtus muscles were more active in response to dynamic postural perturbation in the athletes with PFPS in comparison to the healthy athletes. Patellofemoral pain syndrome and in general joint disorders can lead to dysfunction in the whole sensory-motor system. Therefore, instead of focusing on local symptoms we should examine the whole body in sensory-motor system dysfunction.
    Keywords: Electromyography response, Postural dynamic perturbations, Patellofemoral pain syndrome, Vastus muscles
  • Dr Aynollah Naderi *, Dr Ramin Baloochi, Fatemeh Jabbari, Dr Rasoul Eslami Pages 61-72
    Background And Aim
    Functional ankle instability (FAI) as giving away after recurrent sprains is the most common disabling complications of ankle sprain among athletes. The purpose of this study was to compare the effects of core stability exercises and neuro-muscular exercises on dynamic balance and lower limb function of athletes with functional ankle instability.
    Material and
    Methods
    Hence, 36 athlete women with FAI selected purposively by functional ankle tool questionnaire were assigned randomly to a control group (n=12), core stability group (n=12) and neuromuscular group (n=12). Exercise groups performed 6 weeks of supervised core and neuromuscular training programs for 3 days per week. Before and after performing 6 weeks of core and neuromuscular exercises, dynamic balance, subjective and objective function of participants were assessed respectively by y-balance test, foot and ankle ability measure and 8 hopping test. Gathered data was analyzed by descriptive statistics and MANCOVA test at significant level of p≤0.05.
    Results
    Research findings showed significant improvement in reach distance in three different directions of the y-balance test in the experimental groups compared with control group (P
    Conclusion
    Six weeks progressive supervised core stability and neuromuscular training programs significantly improved measured dynamic balance and lower limb function of athletes with FAI, but these two different exercise protocols had the same effects in improvement of these mentioned factors in athletes with functional ankle instability.
    Keywords: Functional Ankle Instability, Core Stability Exercises, Neuromuscular Exercises Dynamic Balance
  • Mina Noori *, Dr Hooman Minoonejad, Dr Foad Seydi Pages 73-82
    Background And Aim
    Previous studies have shown that fatigue at the end of athletic events is one of the risk factors for ACL injury, causing changes in neuromuscular activity pattern of the muscles around the knee. But few studies have dealt with the effect of functional fatigue in situations similar to real sport conditions of on neuromuscular factors leading to ACL injury. The aim of this study was to evaluate the effect of functional fatigue on timing of muscles involved in ACL injury during single leg jump-landing task in female athletes.
    Material and
    Methods
    This study included 15 female volleyball, basketball and handball players. Electromyography activity of the quadriceps and hamstring muscles were recorded before and after single leg jump-landing task. For data analysis we used multivariate analysis of variance with repeated measures at significance level of 95% and alpha less than or equal to 0.05.
    Results
    According to the results, fatigue can lead to a delay in the onset of vastus lateralis (p=0.002) and semitendinosus muscles activity (p=0.049); while there were no significant differences in the onset of activity of rectus femoris (p=0.143), vastus medialis (p=0.670) and biceps femoris muscles (p=0.226) between before and after fatigue.
    Conclusion
    The results showed that fatigue can cause delayed onset of activity of semitendinosus and vastus lateralis muscles, leading to changes in neuromuscular patterns of muscles activation in jump-landing task. This may expose ACL to injury. Therefore, we recommend appropriate training programs to increase muscle performance during fatigue.
    Keywords: Functional Fatigue, Timing of Electromyography Activity, Jump, landing task, Athlete
  • Dr Mozhgan Ahmadi *, Dr Asieh Abbassi Daloii, Dr Laleh Behbudi Pages 83-93
    Background And Aim
    The aim of this study was to make a comparison between the effects of eight weeks aerobic and resistance training on paraoxonase-1, arylesterase activity and lipid profile in obese girls.
    Material and
    Method
    30 obese women with mean values for age 30±5years, height 1.60±2m and weight 85.23±6.7kg, and body mass index of 31-33kg/m2 were divided randomly into three aerobic exercise (n=10), resistance training (n=10) and control (n=10) groups. Experimental groups performed aerobic exercise on treadmill between 60 to 75% of heart rate reserve and resistance training between 55 to 75% 1RM for 8 weeks. Blood samples were taken from the subjects 48 hours before and 48 hours after training and also after 12 hours of fasting. Data were analyzed by use of ANOVA and Tukey post hoc test. P≤0.05was considered significant.
    Results
    The results showed that aerobic exercise had a significant effect on serum concentrations of paraoxonase-1 (P=0.001) and arylesterase (P=0.006) in obese girls. However, there was no significant difference between the effects of eight weeks of aerobic and resistance training on the plasma levels of cholesterol, triglycerides and LDL in obese girls (P≤0.05). Also, the results showed that plasma HDL levels significantly increased after eight weeks of aerobic training in obese girls (P=0.007). The effects of eight weeks of aerobic and resistance training on plasma VLDL level, were significantly different from those of the control group (P=0.001).
    Conclusion
    According to the results of this study, it seems that aerobic exercise can increase paraoxonase-1 and arylesterase plasma levels and also modify lipid profile which can result in reduced risk of cardiovascular diseases in obese people.
    Keywords: Obesity, Aerobic training, Resistance Training, Paraoxonase, 1, Arylesterase
  • Tahereh Mobarra *, Dr Shahla Hojjat, Dr Alireza Rahimi Pages 94-106
    Background And Aim
    The aim of this study was to compare knee functional ability and static and dynamic postural control in healthy female handball players and female handball players with patellofemoral pain.
    Materials And Methods
    This non-experimental and case-control study included 25 female handball players with PFP syndrome and 25 healthy female handball players. WOMAC scale and universal goniometer were used for assessment of knee function and range of motion of the knee joint. We used Sharpend Romberg and SEBT tests for measurement of static and dynamic postural control. Using SPSS version 21, data were analyzed by kolmogorov-Smirnov and independent t –tests. p ≤ 0.05 was considered significant.
    Results
    Knee function was significantly weaker in the patients with PFP than the healthy control group (P=0.001). In PFP group, flexion range of motion was significantly more (P=0.002) and extension range of motion (P=0.005), static postural control (P=0.001) and dynamic postural control in posterior (P=0.002), posterolateral (P=0.001), lateral (P=0.001) and anterolateral (P=0.006) directions were significantly less than those in the healthy subjects. But, there were no significant differences between the two groups in relation to dynamic postural control in anterior, anteromedial, medial and posteromedial directions (P>0.05).
    Conclusion
    Negative changes in knee functional ability and static postural control and dynamic postural control in lateral and posterior directions in the women with PFP, can be attributed to weakness and atrophy of the knee anteromedial muscles or stiffness of the knee posterolateral muscles. Hence, in rehabilitation of PFP patients, the strengthening of the anteromedial muscles and stretching of the posterolateral muscles of the knee should be considered essential.
    Keywords: Female handball players, PFP syndrome, Functional ability, Static, dynamic postural control
  • Dr Shirin Yazdani *, Elnaz Dizaji, Farzaneh Alizadeh, Dr Raghd Meamar Pages 107-117
    Background And Aim
    The aim of this study was to compare plantar peak pressure and time to peak pressure during normal walking between women with genu recurvatum (GR) and healthy subjects.
    Material and
    Methods
    10 women with genu recurvatum and 11 healthy women participated in this study. The knee angle was measured by goniometer. Plantar pressure was measured using emed platform during barefoot walking. After dividing plantar area into 10 masks, peak pressure values and time to peak pressure were calculated. Repeated measure and MANOVA were used for statistical analysis. P
    Results
    Subjects with GR had significantly lower peak pressure values at the lateral heel (p=0.02), medial heel (p=0.04) and midfoot (p=0.02) masks of the right foot; and also at the lateral midfoot (p=0.02) and 3rd 4th and 5th toes (p=0.04) masks of the left foot, compared to the healthy women. Also, we found higher values for time to peak pressure at the masks of the lateral heel (p=0.0001), medial heel (p=0.0001) and midfoot (p=0.01) of the right foot and at the masks of medial (0=0.03) and lateral heel (p=0.03) of the left foot in the subjects with GR, compared to healthy women.
    Conclusion
    GR abnormality can change peak plantar pressure during walking by changing the alignment of ground reaction force. These changes may affect the function of the lower limb muscles and alter the gait pattern. So, assessment of plantar pressure distribution is recommended for planning and evaluation of the effectiveness of rehabilitation programs in the patients with GR.
    Keywords: Genu recruvatum, Plantar peak pressure, Time to peak pressure, Gait
  • Vafa Maihami *, Arash Khormehr, Dr Ezatollah Rahimi Pages 118-131
    Background And Aim
    Nowadays, there are increasing amounts of data in various fields, which calls for special methods for management and extraction of information. Therefore, use of expert systems in different fields in particular medicine has attracted the attention of many investigators. Prediction of diseases such as heart attack is also a complex issue for which selection of major risk factors and obtaining correct results have been considered essential.
    Material and
    Methods
    In this study, using fuzzy system, a model was designed which works based on medical knowledge and discerning comparison. In this system the criteria used for the diagnosis heart attack are introduced into the system. Then theses criteria will be used for the risk factors in order to predict presence or absence of heart attack. In order to increase efficiency and accuracy of the system, the influence of the more important risk factors have received higher values. The proposed algorithm was used for the data collected from 1000 heart attack cases and patients without heart disease by using fuzzy systems in Tohid Hospital in Sanandaj.
    Results
    The proposed algorithm could predict heart disease with 98% accuracy in the subjects predisposed to heart attack. Another advantage of this method is its high efficiency in the absence of important diagnostic methods, such as exercise testing.
    Conclusion
    The proposed algorithm can accurately identify patients with heart disease. Risk factors such as age, blood pressure, unhealthy fat, smoking, family history and gender have significant impacts on the development of heart disease, Therefore, designing interventional programs by medical centers and providing information by mass media can be useful for prevention of heart attack.
    Keywords: Prediction of heart attack, Fuzzy systems, Fuzzy inference engine, Risk factors
  • Dr Manoochehr Amini, Dr Anwar Mohammadi Baneh *, Dr Ramin Heshmat Pages 132-140
    Background And Aim
    Establishment of registry system is an important criterion for health care management system. In this study we extended registry system which included only a few items of personal information. Data concerning epidemiologic issues and important criteria influencing the status of these patients were collected.
    Materials And Methods
    In a cross-sectional study, in cooperation with the specific diseases and organ transplantation management of Ministry of Health and Medical Education, we collected and studied data of the hemodialysis patients in our country. This study included 18,160 patients from 428 dialysis departments. We collected demographic, clinical and laboratory data including demographic characteristics, disease duration, cause of renal disease and recorded serum levels of hemoglobin ,calcium, PTH, ferritin and…. ., during a period of 2 months. Using SPSSv.18 software data were analyzed by t-test.
    Results
    The mean age of the patients was 67.86 ± 16.7 years. The most common causes of ESRD were diabetes (37.35%) and hypertension (23.9%) respectively. 2.2 percent and 3.06 percent of the patients were positive for HBSAg and HCVAb respectively. Most patients ( 75.7%) had been on dialysis 3 times a week. Hemoglobin levels were less than 10 mg / dl in 42.3 % of the patients . 20.3 % of the patients had calcium levels of less than 8 mg/dl. PTH level was more than 300 mg / dl in 22.6% of the patients.
    Conclusion
    Poor control of hemoglobin, albumin, ferritin, etc., as predictors of survival in hemodialysis patients can lead to higher mortality and development of cardiovascular disease in these patients. Control of diabetes and high blood pressure can be effective in reducing the incidence of ESRD.
    Keywords: Registry, Hemodialysis, Pathogens