فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی کردستان - سال بیست و یکم شماره 6 (پیاپی 86، بهمن و اسفند 1395)

مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان
سال بیست و یکم شماره 6 (پیاپی 86، بهمن و اسفند 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/16
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سلمان دلیری، جعفر بازیار، کورش سایه میری *، علی دل پیشه، فاطمه سایه میری صفحات 1-15
    مقدمه
    خودکشی به عنوان یک معضل اجتماعی می تواند درنتیجه تاثیر عوامل جغرافیایی، محیطی، فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی ایجاد گردد. مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط بروز اقدام به خودکشی و خودکشی موفق با مناطق اقلیمی کشور ایران به روش مرور سیستماتیک و فراتحلیل انجام شد.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر یک مطالعه مرور سیستماتیک و فراتحلیل در مورد میزان بروز اقدام به خودکشی و خودکشی موفق در اقلیم های هفت گانه کشور ایران می باشد که بر روی مقالات منتشر شده طی سالهای 1393–1380 انجام شد. به این منظور با جستجو در بانک های اطلاعاتیSID، Magiran، Irandoc، Google scholar، Scopus، Pubmed، Medlib، Web if Science با استفاده از کلید واژه های خودکشی، اقدام به خودکشی، بروز، ایران و ترکیبات آنها، کلیه مقالات مرتبط توسط دو پژوهشگر آموزش دیده به طور مستقل استخراج شدند. نتایج مطالعات با استفاده از میانگین وزنی و توزیع پواسون توسط نرم افزار Spss16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    در جستجوی اولیه، از تعداد 74 مقاله، تعداد30 مقاله شرایط ورود به مطالعه را داشتند. بیشترین میزان بروز اقدام به خودکشی مربوط به منطقه 5 (اصفهان، یزد، سمنان و قم) 7/114 در صد هزار نفر و کمترین میزان مربوط به منطقه 6 (چهارمحال بختیاری، کهگیلویه و بویراحمد و خوزستان) 37 در صد هزار نفر بود. بیشترین میزان بروز خودکشی موفق در کشور مربوط به منطقه اقلیمی یک (ایلام، لرستان، همدان، کردستان و کرمانشاه) 9/12 در صدهزار نفر و کمترین میزان مربوط به منطقه اقلیمی پنج (اصفهان، یزد، سمنان و قم) 8/2 در صدهزار نفر برآورد شد. منطقه اقلیمی 5، دارای بیشترین میزان بروز اقدام به خودکشی و کمترین میزان بروز خودکشی موفق بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های این مطالعه، میزان بروز اقدام به خودکشی و خودکشی موفق تحت تاثیر عوامل اقلیمی قرار دارد. بر اساس مطالعات انجام شده در مناطق مختلف جهان عوامل جغرافیایی و جوی می توانند بر میزان بروز آن ها موثر باشند. مطالعه حاضر به صورت اکولوژیک صورت گرفته است و جهت بررسی ارتباط این عوامل با خودکشی می بایست مطالعاتی در سطح فردی صورت پذیرد. لذا پیشنهاد می گردد مطالعات فردی جهت بررسی ارتباط عوامل اقلیمی با اقدام به خودکشی و خودکشی موفق در سطح کشور صورت پذیرد تا بتوان نقش این عوامل را بهتر مشخص نمود.
    کلیدواژگان: اقلیم هفت گانه، اقدام به خودکشی، ایران، بروز، خودکشی موفق، فراتحلیل
  • کارو ثروت یاری، عباس احمدی *، هاجر کاشفی، محمد نظیر منبری، امین رستمی، محمد رامان مولودی صفحات 16-26
    مقدمه
    گیاه یونجه به طور سنتی به عنوان محافظ کبد، آنتی اکسیدان، تسکین مشکلات گوارشی و برای کاهش زمان خونریزی استفاده می شود. این مطالعه با هدف بررسی اثر عصاره یونجه بر تست های عملکردی کبد، فاکتورهای بیوشیمیایی خون و سیستم انعقادی در موش صحرائی نر انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، 32 سر موش صحرایی نر به طور تصادفی به 4 گروه (8n =) کنترل و سه گروه درمانی دریافت کننده غلظت های (250، 500، 750 میلی گرم / کیلوگرم / گاواژ روزانه) عصاره هیدروالکلی یونجه تقسیم شدند. بعد از 14روز تیمار در روز 15ام، نمونه خونی از حیوانات گرفته شد و فاکتورهای پروتئین کل[1]، فیبرینوژن، پلاکت خون، زمان پروترومبین (PT[2])، زمان ترومبوپلاستین نسبی (PTT[3])، سدیم، گلوکز، آلانین آمینو ترانسفراز ([4]ALT) و آلکالن فسفاتاز (ALP[5] ) اندازه گیری شد. نتایج توسط آنالیز واریانس یک طرفه[6] مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که عصاره یونجه به طور قابل توجهی سطح سرمی ALP، ALT، و غلظت گلوکز خون را در مقایسه با گروه کنترل کاهش داد. علاوه بر این، یونجه بصورت وابسته به دوز سطح پروتئین کل، فیبرینوژن و سدیم پلاسما را در مقایسه با گروه کنترل بصورت معنی دار(01/0>P، 001/0>P) افزایش داد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که عصاره یونجه دارای اثرات محافظت کبدی بوده و اثرات آن بر سیستم انقعادی از طریق افزایش سطح فیبرینوژن خون بوده واثری بر سایر شاخص ها ندارد.
    کلیدواژگان: یونجه، تست های عملکردی کبد، فیبرینوژن، پلاکت خون، گلوکز
  • سید پریا برزنجه، فرشته قلعه نویی، سعید میرزایی * صفحات 27-35
    هدف
    هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر 12 ماه تمرین قدرتی در آب بر تراکم استخوان مهره های کمری و استخوان ران زنان یائسه مبتلا به پوکی استخوان بود.
    روش بررسی
    بدین منظور، 30 زن یائسه مبتلا به پوکی استخوان با میانگین سن 50 تا 65 سال، به دو گروه تجربی و کنترل تقسیم شدند. گروه تجربی، 12 ماه برنامه تمرین قدرتی در آب، 3 جلسه در هفته (دوشنبه، چهارشنبه و جمعه)، و به طور متوسط به مدت 50 دقیقه را انجام دادند. چگالی سنجی استخوان از طریق جذب سنجی انرژی اشعه ایکس و به روش استاندارد در مهره های L2 و L3 ستون فقرات کمری و گردن استخوان ران انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون t مستقل در سطح معنی داری 05/0≥Pانجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد 12 ماه تمرین قدرتی در آب بر تراکم استخوان دومین و سومین مهره کمری زنان یائسه تاثیر معنی داری دارد (000/0=P). همچنین نتایج نشان داد 12 ماه تمرین قدرتی در آب بر تراکم استخوان ران زنان یائسه تاثیر معنی داری دارد (000/0=P). 12 ماه تمرین قدرتی در آب بر درصد نمره T دومین و سومین مهره کمری زنان یائسه تاثیر معنی داری داشت (000/0=P). همچنین، 12 ماه تمرین قدرتی در آب بر درصد نمره T ران زنان یائسه تاثیر معنی داری دارد (000/0=P).
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های تحقیق حاضر، احتمالا تمرین قدرتی در آب بتواند منجر به افزایش تراکم استخوانی در زنان یائسه مبتلا به پوکی استخوان گردد.
    کلیدواژگان: تمرین قدرتی، تراکم استخوان، یائسگی، پوکی استخوان
  • کبری یاری، سیف الله مرادی، فردین غریبی *، سید مسعود موسوی جم، مسطوره اسطوار صفحات 36-43
    مقدمه
    هزینه ها در کیفیت ارائه خدمات تاثیر دارد و تعیین هزینه تمام شده خدمات بهداشتی درمانی موضوع مهمی است که همواره ذهن مدیران این بخش را به خود مشغول کرده است. این مطالعه با هدف بررسی هزینه تمام شده مراکز بهداشتی درمانی روستایی و خانه های تحت پوشش آن در استان کردستان در سال 1393 انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش توصیفی، بر روی 30 مرکز بهداشتی – درمانی روستایی و خانه های تحت پوشش (182 خانه ) دانشگاه علوم پزشکی کردستان در سال 1393 انجام گردید. هزینه ها به روش هزینه یابی بر مبنای فعالیت تعیین گردید. هزینه ها در دو دسته هزینه های مستقیم شامل : هزینه های پرسنلی ، مواد و لوازم مصرفی و غیر مصرفی ، حاملهای انرژی و تعمیرات و خودرو و پزشک خانواده روستایی و هزینه های غیر مستقیم شامل هزینه هایی انجام شده توسط مراکز بهداشت شهرستان ، شبکه های بهداشت و درمان و معاونت بهداشتی ، معاونت توسعه و حوزه ریاست جمع اوری گردید.
    نتایج
    هزینه های مستقیم هر خانه بهداشت در سال 1393 برابر 394/722/971 ریال بود که بالاترین سهم به پزشک خانواده روستایی با 2/76 درصد و حقوق بهورزان با 62/18 درصد بود . هزینه هر مرکز بهداشتی درمانی روستایی برابر 722/851/515/1 ریال بود . .هزینه مستقیم یک مرکز روستایی با خانه های تحت پوشش آن برابر 000/981/628/7 ریال بود . هزینه های غیر مستقیم شامل هزینه های مربوط به مرکز بهداشت شهرستان ، معاونت بهداشتی و معاونت توسعه و حوزه ریاست به ازاء هر مرکز روستایی برابر 000/345/479 ریال بود .
    نتیجه گیری
    بودجه تخصیص یافته سالیانه به دانشگاه علوم پزشکی با توجه به میانگین هزینه مراکز بهداشتی درمانی روستایی کم بوده و این امر می تواند در روند ارائه خدمات اولیه مراقبتهای بهداشتی درمانی به مناطق روستایی تاثیر گذار باشد .
    کلیدواژگان: هزینه، مرکز بهداشتی درمانی، خانه بهداشت
  • مرضیه ثاقب جو *، زینب نظام دوست، ایمان صفاری، آذر حمیدی صفحات 44-54
    زمینه و هدف
    افزایش برخی عوامل التهابی مترشحه از بافت چربی می تواند در بروز سندروم متابولیک موثر باشد. پژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیر 12 هفته تمرین هوازی بر سطوح سرمی اینترلوکین-6، واسپین و سرم آمیلوئیدی A زنان یائسه مبتلا به سندروم متابولیک انجام گرفت.
    روش بررسی
    در مطالعه تجربی حاضر، 30 زن یائسه مبتلا به سندروم متابولیک (میانگین سن: 48/9 ± 61 سال، شاخص توده بدنی: 23/6±16/32 کیلوگرم بر متر مربع و میزان چربی بدن: 71/2±82/30 درصد) در 2 گروه تجربی و کنترل قرار گرفتند. گروه تجربی، 12 هفته تمرین هوازی (3 جلسه در هفته با شدت 75-65 درصد حداکثر اکسیژن مصرفی در جلسه اول شروع شد و به 85-75 درصد حداکثراکسیژن مصرفی افزایش یافت) انجام دادند. نمونه گیری خونی و اندازه گیری درصد چربی بدن، 24 ساعت قبل و 48 ساعت متعاقب آخرین جلسه تمرینی انجام گرفت. داده ها با استفاده از آزمون تی مستقل و زوجی و ضریب همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شد و (05/0>P) معنادار تلقی گردید.
    یافته ها
    کاهش معنی داری در سطوح سرمی اینترلوکین-6، واسپین و سرم آمیلوئیدی A (مقادیر P به ترتیب 0001/0 ، 01/0، 04/0) و درصد چربی (02/0P=) در گروه تجربی مشاهده شد؛ در حالی که در گروه کنترل تغییر معنی داری مشاهده نشد. بین میانگین چربی بدن با سطوح سرمی اینترلوکین-6، واسپین و سرم آمیلوئیدی A ارتباط مثبت معنی داری مشاهد شد (05/0>P).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد تمرین های هوازی به واسطه کاهش عوامل التهابی، می تواند در کاهش وضعیت التهابی بیماران مبتلا به سندورم متابولیک موثر باشد.
    کلیدواژگان: تمرین هوازی، اینتر لوکین، 6، واسپین، سرم آمیلوئیدی A، زنان یائسه، سندروم متابولیک
  • کریم شریفی، مظفر محمودی *، جمیل عبدالمحمدی، بختیار مرادی، شیما کرمی، کژال برومندی، سیروس شهسواری صفحات 55-63
    مقدمه
    زانو بزرگترین مفصل سینوویال بدن و مفصلی لولایی است. مفصل زانو در هر طرف بوسیله لیگامان های جانبی (کولترال)، در داخل توسط منیسک ها و لیگامان های صلیبی قدامی (ACL[1]) و خلفی (PCL[2]) حمایت می شود. تقریبا 50 % افراد در طول عمرشان درد زانو را تجربه می کنند. آرتروسکوپی تکنیک دقیقی برای تشخیص و درمان ناهنجاری ها و صدمات زانو است هرچند بسیاری از جراحان ارتوپدی MRI را وسیله مناسب و غیر تهاجمی جهت تشخیص ضایعات داخل مفصل زانو می دانند.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی بود که روی 500 بیمار که برای اولین بار با درخواست MRI بدون سابقه جراحی در محل زانو به مرکز MRI شهید قاضی سنندج در فاصله زمانی 5 ماه از اول آبان تا آخر اسفند سال 1394 مراجعه کردند; انجام گرفت. پرسش نامه مربوط به اندیکاسیونها و متغیرهای مختلف از جمله سن، جنس، شغل، ناحیه ی درد، سابقه ی تروما، خالی کردن زانو، قفل کردن زانو و سایر علایم و سوابق برای هر یک تکمیل گردید. آزمونMRI با دستگاه GE HDxt 1.5Tانجام شد و تصاویر توسط پزشک رادیولوژیست تفسیر گردید.
    نتایج
    از بین بیماران مطالعه شده 134 نفر (1/34%) دچار پارگی ACL و 12 نفر (1/3%) دچار پارگی PCL بودند و صدمات MCL و LCL نیز به ترتیب در 8 (0/2%) و 5 نفر (3/1%) مشاهده گردید. در 187 نفر (6/47%) نیز افیوژن مشاهده شد. از نظر ضایعات منیسک، 84 نفر (4/21%) دچار آسیب دیدگی در این بافت شده بودند و منیسک 52 نفر (2/13%) نیز تخریب شده بود. از دست رفتن شکل آناتومیکی و یا فعالیت فیزیولوژیکی منیسک های داخلی و خارجی موجود در مفصل زانو معیارهای تعیین ضایعه بودند.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد آسیبهای منیسک زانو به ویژه منیسک داخلی مستعدترین ناحیه برای ایجاد آسیب هستندو پارگیPCLیا رباط صلیبی خلفی بود وهمینطور تومورهای استخوانی کمترین شیوع را در این مطالعه داشتند.
    کلیدواژگان: زانو، ضایعات مفصلی، ام آر آی
  • امین اکیا، کیومرث امینی * صفحات 64-71
    زمینه و هدف
    استافیلوکوکوس ها می توانند موجب طیفی وسیعی از بیماری ها شامل عفونت های پوستی و مسمومیت های غذایی شوند و نیز یکی از عوامل مهم عفونت های nosocomial (عفونت های بیمارستانی) می باشند. مقاومت به آنتی بیوتیک یکی از مشکلات عمده بوده و استفاده گسترده از آنتی بیوتیک ها نقش عمده ای در ظهور باکتری های بازی می کند. هدف از انجام این مطالعه، بررسی میزان مقاومت های آنتی بیوتیکی و جداسازی ژن های مقاومت به ونکومایسین در استافیلوکوکوس اورئوس جداشده از نمونه های بالینی با روشMultiplex PCR می باشد.
    روش بررسی
    پس از جمع آوری 150 نمونه بالینی (زخم، سوآپ بینی) از مراکز درمانی تهران طی ماه های فروردین تا تیر ماه 1394 به صورت تصادفی، تست های مختلف بیوشیمیایی و میکروبی جهت شناسایی سویه های استافیلوکوکوس اورئوس انجام شد. آزمون های حساسیت آنتی بیوتیکی توسط روش دیسک دیفیوژن (کربی - بائر) بر روی آنتی بیوتیک هایی از گروه های مختلف انجام گرفت. به منظور شناسایی ژن مقاومت به ونکومایسین از پرایمرهای اختصاصی van استفاده شد.
    نتایج
    بیشترین میزان مقاومت به آنتی بیوتیک کلیندامایسین با 3/83% و بیشترین میزان حساسیت را آنتی بیوتیک های ونکومایسین و لینزولید با 6/96 % مشاهده شد. همچنین در این مطالعه با استفاده از روش Multiplex PCR، از مجموع 60 نمونه انسانی،تنها 1 نمونه (6/1%) دارای ژنهای VanA و VanB بودند و ژن VanC در هیچ نمونه ای مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهد که میزان شیوع باکتری استافیلوکوکوس اورئوس در نمونه های بیمارستانی بالا بوده و میزان مقاومت به ونکومایسین در سویه های این باکتری پایین بوده است.
    کلیدواژگان: استافیلوکوکوس اورئوس، ژن های مقاومت به ونکومایسین، Multiplex PCR
  • محسن پوربرزگر، هومن مینونژاد، فواد صیدی، اسماعیل مظفری پور * صفحات 72-82
    زمینه و هدف
    هدف از این تحقیق بررسی تاثیر آنی اعمال پروتکل ماساژ بر حس عمقی مفاصل زانو و مچ پای ورزشکاران بود.
    روش بررسی
    نمونه آماری تحقیق 30 نفر از ورزشکاران 18تا28 سال دانشگاه تهران بود که به صورت تصادفی به دو گروه 15 نفری تجربی (ماساژ) و کنترل جای گرفتند. اندازه گیری حس عمقی به روش بازسازی زاویه و بوسیله ژیرسکوپ صورت گرفت. گروه تجربی تحت 10 دقیقه ماساژ قرار گرفتند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تی زوجی و مستقل استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان داد که اعمال ماساژ باعث کاهش معنادار خطای بازسازی زاویه در مفصل زانو به میزان 94/0 درجه و در مچ پا ( 86/0 درجه در پلانتار فلکشن و 79/0 درجه در دورسی فلکشن شده است (05/0P<) .
    نتیجه گیری
    براساس نتایج تحقیق حاضر می توان از اعمال ماساژ به عنوان مداخله ای برای بهبود حس عمقی و متعاقب آن کاهش بروز و پیشگیری از آسیب در ورزشکاران استفاده نمود.
    کلیدواژگان: ماساژ، حس عمقی، ژیرسکوپ، خطای بازسازی زاویه
  • فرهاد نعلینی، سروه رشیدبیگی * صفحات 83-88
    مقدمه
    سنگهای ادراری سومین بیماری شایع دستگاه ادراری هستند. ESWL یک درمان موثر و غیرتهاجمی در درمان سنگهای ادراری است که می تواند عوارض جانبی روی کلیه داشته باشد. تغییرات ایندکس های داپلر به صورت افزایش RI و PI به عنوان شاخص های آسیب در کلیه ESWL شده، اثبات شده است، ولی ایجاد آسیب در کلیه مقابل مورد توافق نیست. لذا این مطالعه را جهت بررسی تغییرات ایندکس های داپلر پس ازESWL در کلیه مقابل طراحی نمودیم.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع تحلیلی است و بر روی بیمارانی انجام شده است که با تشخیص سنگ کلیه برای اولین بار به بخش سنگ شکن بیمارستان امام رضا شهر کرمانشاه مراجعه کردند، ایندکس های داپلر قبل و بلافاصله بعد از انجام ESWLبا سونوگرافی داپلر در کلیه مقابل اندازه گیری شدند. داده ها با استفاده از آزمون های آماری و نرم افزار SPSS ویرایش 22 تجزیه و تحلیل گردید.
    نتایج
    شاخص RI شریان اصلی کلیه در کلیه مقابل، قبل و بعد از ESWL از 04/0±59/0 تا 04/0±67/0 افزایش معناداری یافت (05/0P<). شاخص RI شریان لوبر کلیه در کلیه مقابل، قبل و بعد از ESWL از 02/0±59/0 تا 04/0±66/0 افزایش معناداری یافت (05/0P<). شاخص PI شریان اصلی کلیه در کلیه مقابل، قبل و بعد از ESWL از 14/0±11/1 تا 15/0±14/1 افزایش معناداری یافت (05/0P<). شاخص PI شریان لوبر کلیه در کلیه مقابل، قبل و بعد از ESWL از 13/0±09/1 تا 13/0±12/1 افزایش معناداری یافت (05/0P<).
    نتیجه گیری
    براساس نتایج شاخصهای سونوگرافی کالر داپلر به نظر می رسد، بهره گیری از ESWL موجب آسیب به بافت و تغییرات در جریان خون کلیه مقابل بیماران تحت درمان با ESWL می شود.
    کلیدواژگان: سونوگرافی کالرداپلر، سنگ شکنی خارج بدنی توسط امواج شوکی، ایندکس مقاومت داپلر
  • حسن متین همایی *، ماجد زبیری، محمد علی آذربایجانی، کمال عزیزبیگی صفحات 89-98
    زمینه و هدف
    فعالیت های بدنی بر التهاب اثر دوگانه دارد. در همین راستا نتایج مطالعات بسیار متناقض می باشد. به همین دلیل مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر مکمل ویتامین D طی هشت هفته تمرینات مقاومتی بر IL-6، TNF-alpha و CRP انجام شد.
    روش بررسی
    در یک تجربی 20 مرد سالم تمرین نکرده با روش هدفمند در دسترس به عنوان آزمودنی انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه مکمل ویتامین D - تمرین مقاومتی (10n=) و دارونما - تمرین مقاومتی (10n=) قرار گرفتند. نمونه گیری خونی در دو مرحله پیش آزمون-پس آزمون جهت سنجش غلظت IL-6، TNF-alpha و CRP جمع آوری شد. برنامه تمرین مقاومتی به صورت سه جلسه در هفته و یک روز در میان به مدت هشت هفته با شدت فزاینده در هشت حرکت انجام شد. هرهفته 5 درصد 1RM به شدت آن افزوده شد. آزمودنی های گروه مکمل ویتامین D - تمرین مقاومتی پرل 50000 واحدی ویتامین D را یک روز قبل از شروع دوره تمرینات مقاومتی به صورت 2 هفته یکبار شروع کرده و تا آخرین جلسه دوره تمرینات مقاومتی مصرف قرص های ویتامین D را ادامه دادند.
    یافته ها
    غلظت IL-6، TNF-alpha در گروه مکمل ویتامینD -تمرین مقاومتی کاهش معنی داری نسبت به پیش آزمون نشان دادند (05/0>P). در گروه دارونما و تمرین مقاومتی نیز این کاهش مشاهده شد(05/0>P، در حالیکه CRPتحت تاثیر تمرین مقاومتی و مکمل ویتامین D قرار نگرفت (05/0˃P ). با وجود این در تعامل گروه در زمان، مکمل ویتامین D تنها بر TNF-alpha تاثیر معنی داری داشت (05/0>P).
    نتیجه گیری
    تمرینات مقاوتی فزاینده می تواند شاخصهای التهاب سیستمیک را در مردان سالم با درصد چربی طبیعی کاهش دهد؛ با وجود این ترکیب ویتامین D و تمرینات مقاومتی به طور انتخابی بر برخی از فاکتورهای التهاب سیستمیک تاثیر می گذارد و می تواند این شاخص ها را تخفیف دهد.
    کلیدواژگان: تمرین قدرتی، التهاب، ویتامین D، آنتی اکسیدان
  • شهاب الدین باقری *، سید حسین حسینی، فرزانه ساکی، محمدرضا نیکو، عاطفه یاراحمدی صفحات 99-109
    زمینه و هدف
    سندروم درد پاتلوفمورال از شایع ترین اختلالات زانو در ورزشکاران و زنان است. علی رغم استفاده از تمرین در آب در درمان اختلالات اسکلتی عضلانی و آسیب های ورزشی، تاثیر آن بر شدت درد و عملکرد مفصل زانو در افراد مبتلا به سندروم درد پاتلوفمورال به ندرت مورد توجه قرار گرفته است. در مطالعه حاضر اثرات تمرین در آب با تمرین سنتی بیرون از آب در زنان ورزشکار مبتلا به سندرم درد پاتلوفمورال مورد مقایسه قرار گرفته است.
    روش بررسی
    20 ورزشکار دانشگاهی و مبتلا به سندروم درد پاتلوفمورال در این مطالعه شرکت داشتند که به صورت تصادفی به دو گروه تمرین در آب (10 نفر) و بیرون از آب (10نفر) تقسیم شدند. پروتکل بیرون از آب در سالن ورزشی و تمرین در آب دراستخر معمولی اجرا شد. تمرینات بر مبنای تقویت عضلات ابداکتور و چرخاننده خارجی هیپ طراحی شد. از مقیاس سنجش عددی درد برای ارزیابی شدت درد، مقیاس های کوجالا و مقیاس عملکردی اندام تحتانی برای ارزیابی عملکرد مفصل زانو در فعالیت های مختلف قبل و بعد از پروتکل های تمرینی استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل اثر مداخلات درمانی آزمون آماری تحلیل واریانس در اندازه های تکراری استفاده شد.
    یافته ها
    بر اساس نتایج آزمون تحلیل واریانس در اندازه های تکراری در مقیاس سنجش عددی درد (040/0=p) و مقیاس عملکردی اندام تحتانی (024/0=p) بعد از مداخله تمرینی بین دو گروه اختلاف معنی دار مشاهده شد. تجزیه و تحلیل آماری نشان داد در نمرات کوجالا بعد از مداخلات تمرینی بین دو گروه اختلاف معنی داری وجود نداشت (927/0=p).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که استفاده از آب به عنوان یک مدالیته درمانی در کاهش درد و بهبود عملکرد زانو در افراد مبتلا به سندروم درد پاتلوفمورال در مقایسه با تمرین بیرون از آب موثر واقع شد.
    کلیدواژگان: تمرین در آب، درد، عملکرد، زانو، سندروم درد پاتلوفمورال
  • حمیده حاج نصیری، رضا قانعی قشلاق، مریم کرمی، مریم طاهرپور، مرضیه خاتونی، کورش سایه میری * صفحات 110-121
    زمینه و هدف
    خشونت خانگی یک مشکل عمده بهداشتی و عامل شایع مختل کننده سلامت زنان است که مواردی از قبیل بدرفتاری های عاطفی، جسمی و جنسی را در بر می گیرد. هدف از این مطالعه مرور سیستماتیک و متاآنالیز مقالاتی بود که به شیوع انواع خشونت های جسمی، جنسی وعاطفی در زنانی ایرانی پرداخته اند.
    روش بررسی
    در این مطالعه تمامی مقالات دارای متن کامل در فاصله سال های 2001 تا 2014 که به بررسی خشونت خانگی در زنان ایرانی پرداخته بودند، مرور شدند. در نهایت 52 مقاله از طریق پایگاه های اطلاعاتی ملی و بین المللی از قبیل Scopus، Sciens Direct Pubmed، Google Schola ، SID،Magiran PreQuest، به دست آمدند. آنالیز داده ها با استفاده از روش متاآنالیز، مدل اثرات تصادفی انجام شد. ناهمگنی بین مطالعات با آزمون I2 بررسی شد. داده ها با نرم افزار Stata نسخه 2/11 تحلیل شدند.
    یافته ها
    میزان شیوع خشونت عاطفی (59% با فاصله اطمینان 95%: 50 تا 67) بیش تر از خشونت های جسمی (45% با فاصله اطمینان 95%: 34 تا 55) و جنسی (32% با فاصله اطمینان 95%: 25 تا 50) بود. نتایج متارگرسیون نشان داد که با افزایش سال های انتشار مقالات میزان شیوع خشونت های جنسی (083/0P=) و جسمی (276/0P=) کاهش و میزان شیوع خشونت های عاطفی (377/0P=) افزایش یافته بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع بالای خشونت خانگی در زنان ایرانی (مخصوصا خشونت عاطفی)، به نظر می رسد باید بررسی های بیشتری در زمینه عوامل زمینه ساز این نوع خشونت به عمل آید؛ همچنین با تدوین سیاستهایی مبنی بر ارتقاء سطح حمایت اجتماعی از زنان و آگاه کردن عموم جامعه از اهمیت این موضوع بتوان از افزایش آن پیشگیری نمود.
    کلیدواژگان: خشونت جسمی، خشونت عاطفی، خشونت جنسی، زنان، متاآنالیز، ایران
|
  • Salman Daliri, Jafar Bazyar, Dr Kourosh Sayehmiri *, Dr Ali Delpisheh, Fatemeh Sayehmiri Pages 1-15
    Background And Aim
    Suicide is a social problem which can be influenced by geographical, cultural, economic, social, and environmental factors. The aim of the present study was to perform a systematic review and meta-analysis in order to evaluate the relationship of rates of suicide attempts and successful suicides with seven climatic conditions in Iran.
    Materials And Methods
    The present study was a systematic review and meta-analysis on the incidence rates of suicide attempts and successful suicide in seven climatic areas of Iran which was carried out by reviewing the published papers between 2001 and 2014. Using the keywords suicide, attempted suicide, incidence, Iran and combined terms, two trained investigators searched SID, ISI, Pubmed, Google Scholar, Irandoc, Scopus, and Magiran databases and all the relevant articles were extracted independently by them. The results were analyzed by using weighted average and Poisson distribution.
    Results
    Among 74 articles, 30 were eligible for our study. The highest level of suicide attempts belonged to the climate area 5 (Isfahan, Yazd, Semnan and Qom cities ) with and incidence rate of 114.7/100000 people and the least belonged to the climate area 6(Chaharmahal and Bakhtiaree, kohkiloyeh and BoyerAhmad, Khuzestan Province) with the incidence rate of 37/ 100000 people. The highest and lowest incidence rates of successful suicide belonged to climate area 1 (Ilam, Lorestan, Hamadan, Kurdistan and Kermanshah) and climate area 5 with incidence rates of 12.9 and 2.8/100000 people respectively. Climate zone 5 had the highest incidence rate of suicide attempts and lowest rate of successful suicide.
    Conclusion
    According to the findings of this study, the incidence of suicide and successful suicide can be influenced by climatic factors. Based on the results of the studies conducted in different regions of the world, geographical and climatic factors can affect the incidence rates of suicide attempts and successful suicides. This was an ecological study. In order to find the association of climate factors with suicide attempts and successful suicides, further studies should be done on individual level.
    Keywords: Seven climatic conditions, Suicide attempt, Iran, Incidence, Successful suicide, Meta-analysis
  • Karo Servatyari, Dr Abbas Ahmadi *, Hajar Kashefi, Mohammad Nazir Manbari, Dr Amin Rostami, Dr Mohammad Raman Moulodi Pages 16-26
    Background And Aim
    Medicago sativa (Alfalfa) has been used traditionally as liver protectant, antioxidant agent and also for the treatment of bleeding and digestive problems. The aim of this study was to evaluate the effect of hydroalcholic extract of Medicago sativa on liver function tests, blood biochemical factors and coagulation system parameters in male rats.
    Materials And Methods
    In this experimental study, 32 male Wistar rats were randomly divided into 4 groups (n= 8) including control, and three experimental groups which received gavage (250, 500, 750 mg/kg/day). These groups were treated for 14 days and on the 15th day plasma levels of total protein, fibrinogen, Na, glucose, alanine amino transferase (ALT), and alkaline phosphatase (ALP) were measured. We also measured platlet count, prothrombin time (PT) and partial thromboplastin time (PTT). The results were analyzed by one way ANOVA.
    Results
    The results of the present study showed that use of the extract decreased significantly the serum levels of ALP, ALT, and also blood glucose concentration in the experimental groups, compared to the control group. Furthermore, alfalfa increased total protein and fibrinogen in a dose dependent manner in the experimental groups (p
    Conclusion
    The results of this study showed hepatoprotective effect of alfalfa extract. The effect of alfalfa on coagulation system was exerted via increasing the blood level of fibrinogen and it had no effect on other indices.
    Keywords: Medicago sativa, Liver function tests, Fibrinogen, Blood platelets, Glucose
  • Seyed Parya Barzanjeh, Fereshteh Ghale Nouie, Saeed Mirzaei * Pages 27-35
    Background And Aim
    The aim of this study was to investigate the effect of 12 months of strength training in water on bone mineral density of the lumbar spine and femoral neck in postmenopausal women with osteoporosis.
    Material and
    Methods
    In this study, 30 postmenopausal women with osteoporosis (age range: 50 - 65 years), were divided into two experimental and control groups. The experimental group performed 12-month strength training program in water, 3 times a week (Monday, Wednesday and Friday), for 50 minutes. Using energy X-ray absorptiometry, we performed bone densitometry of L2 and L3 vertebrae and femoral neck by standard methods. Data were analyzed by independent t test. P≤0.05 was considered significant.
    Results
    The results showed that 12 months of strength training in the water had significant effect on bone mineral density of L2-L3 vertebra (P=0/000) and bone mineral density of the femur (P=0/000) in postmenopausal women. Also we found significant effects on the percentages of T scores of L2-L3 vertebra (P=0/000) and the femur (P=0/000) after 12 months of strength training in water in postmenopausal women.
    Conclusion
    Based on these findings, possibly strength training in the water can lead to increased bone density in postmenopausal women with osteoporosis.
    Keywords: Strength training, Bone mineral density, Menopause, Osteoporosis
  • Kobra Yari, Sayfollah Moradi, Fardin Gharibi *, Seyed Masoud Mosavi Jam, Mastooreh Ostovar Pages 36-43
    Background And Aim
    Costs can influence the quality of health services. Estimation of the costs of the health care services is an important issue that has always preoccupied the minds of the managers of the health system. This study aimed to assess the costs of rural health centers and primary health centers in Kurdistan Province in 2014.
    Material and
    Methods
    This cross-sectional study included 30 rural health centers and 182 primary health centers of kurdisatn University of Medical Sciences in 2014. Costs were determined on the basis of activity-based costing. Costs were divided into direct and indirect categories. Direct costs were related to personnel, consumable and non-consumable materials, energy , repairs , car and rural family physician. Indirect costs, included costs imposed by the city health centers, deputy of health , deputy of logistics and finance, and university chancellor's office.
    Results
    Direct costs of the health centers in 2014 amounted to 971,722,394 Rials. The highest proportion of the costs belonged to rural family physician (76.2%) and the lowest was related to the health workers (18.6%) . The costs of each rural health center ran to 1,515,851,000 Rials . Direct costs of a rural center including its primary health centers amounted to 7,628,981,000 Rials. Indirect costs, including costs imposed by the city health centers, deputy of health , deputy of logistics and finance, and university chancellor's office were 479,345,000 Rials.
    Conclusion
    Considering the average costs of rural health centers, the annual budget allocated to the Kurdistan University of Medical Sciences, is low, and can affect the quality of basic health services for rural areas.
    Keywords: Cost, Health Center, Home Health
  • Dr Marzieh Saghebjoo*, Zaynab Nezamdoost, Iman Saffari, Azar Hamidi Pages 44-54
    Background And Aim
    Increase in some inflammatory factors secreted by the adipose tissue can have predisposing effect on the development of metabolic syndrome. This study aimed to assess the effect of 12 weeks of aerobic training on serum levels interleukin-6, vaspin and serum amyloid A in postmenopausal women with metabolic syndrome.
    Material and
    Methods
    In this semi-experimental study, 30 postmenopausal women with metabolic syndrome (mean age: 61 ± 9.48 years, body mass index: 32.16± 6.23 Kg/m2, and body fat: 30.82 ± 2.71%) were assigned to two experimental and control groups. The experimental group performed 12 weeks of aerobic training (3 sessions per week, with an intensity of 65-75% of maximum oxygen consumption at the first session which increased to 75-85 percent of maximum oxygen consuming) . 24 hours before and 48 hours after the last training sessions, blood samples were obtained and body fat percentage was measured. Data were analyzed by using independent and paired t-tests and also Pearson's correlation coefficients. P
    Results
    We found significant decrease in the serum levels of interleukin-6, vaspin and serum amyloid A (P values were 0.0001, 0.01, 0.04 respectively) and fat percentage (P=0.02) in the experimental group. No significant changes were observed in the control group. There was a significant positive correlation between the mean body fat and serum levels of interleukin-6, vaspin and serum amyloid A (P
    Conclusion
    It seems that aerobic training can be effective in reducing inflammatory conditions by decreasing inflammatory factors in the patients with metabolic syndrome.
    Keywords: Aerobic training_Interleukin - 6_Vaspin_Serum amyloid A_Postmenopausal women_Metabolic syndrome
  • Dr Karim Sharifi, Mozafar Mahmoodi *, Jamil Abdolmohammadi, Bakhtiar Moradi, Shima Karami, Kajal Broomandi, Siroos Shahsavari Pages 55-63
    Background And Aim
    Knee is the largest synovial joint in the body. Knee joints are supported on each side by collateral, meniscal, anterior cruciate ligaments (ACL) and posterior cruciate ligaments (PCL). About 50% of people experience knee joint pain in their lifetime. Arthroscopy is a technique used for accurate diagnosis and treatment of disorders and injuries of the knee joint, although many orthopedic surgeons believe that MRI is a convenient and non-invasive tool for the diagnosis of knee joint injuries.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was performed in MRI Imaging Center of ShahidGhazi Clinc in Sanandaj during a period of five months from October to March 1394. 500 patients who had referred for the first time and had no history of knee surgery were entered into the study. Every patients filled out a questionnaire including indications and variables such as age, sex, occupation, location of pain, history of trauma, knee giving way, knee locking and other symptoms. MRI was performed by using GE HDxt 1.5T MRI system and the images were interpreted by a radiologist.
    Results
    In this study, 134 (34.1%) patients had ruptured ACL and 12 (31%) had ruptured PCL. MCL and LCL injuries were found in 8 (2%) and 5 (1.3%) patients respectively. In 187 (47.6%) patients had effusion. Meniscal lesions were found in 84 (21.4%) cases and the meniscal ligaments of 52 (13.2%) patients had been destroyed. Loss of the anatomical shape and physiological activity of internal and external meniscus were considered as our criteria for knee joint lesions.
    Conclusion
    In this study, housewives had the highest frequency (26.2%) of knee injuries. Interestingly, we found the lowest frequency rate among the retired men (1.5% ) and the highest frequency rate among the military personnel (22.1%) Clinical symptoms of audible knee sound and trauma were found in 61.1% and (49.1%) respectively. The study also showed that the medial meniscus ligament was the most prone ligament to injury. Rupture of posterior cruciate ligament (PCL), as well as bone tumors had the least frequency rates.
    Keywords: Knee articular lesions, MRI
  • Amin Akia, Dr Kiomars Amini * Pages 64-71
    Background And Aim
    Staphylococcus aureus can cause a range of diseases including skin disorders, food poisoning and nosocomial infections. Resistance to antibiotics is a major problem and widespread use of antibiotics plays a major role in the emergence of resistant bacteria. The aim of this study was to evaluate the antibiotic resistance and isolation of vancomycin resistance genes in S. aureus strains isolated from clinical samples by multiplex PCR.
    Material and
    Methods
    150 clinical samples were collected randomly from ulcers and nasal swabs from medical centers in Tehran from April to July 2015. Biochemical and microbiological tests were performed to identify strains of S. aureus. Antibiotic susceptibility test was conducted by disc diffusion (Kirby-Bauer) method.
    Results
    The highest resistance rate belonged to clindamycin (83.3 %). Vancomycin and linezolid had the highest sensitivity rate (96.6%). Using multiplex PCR, from 60 human samples only one (1.6%) had VanA and VanB genes, but we did not detect VanC gene in the samples.
    Conclusion
    The results showed a high prevalence rate of S. aureus with low resistance to vancomycin in the clinical samples.
    Keywords: Staphylococcus aureus, vancomycin resistance genes, Multiplex PCR
  • Mohsen Poorbarzegar, Dr Hooman Minoonejad, Dr Foad Seidi, Esmaeil Mozafaripour * Pages 72-82
    Background And Aim
    The purpose of the present study was to examine the immediate effect of massage protocol on proprioception sense of knee and ankle joints in collegiate male athletes.
    Material and
    Method
    The study included 30 athletes of Tehran University, with the age range of 18 to28 years. They were randomly divided into experimental and control groups. Each group consisted of 15 athletes. Using gyroscopes, measurement of proprioception was performed by method of knee and ankle joint repositioning error. The experimental group received 10 minutes of massage. Paired t-test and independent t-test were used to analyze the data.
    Results
    The results of the study showed that use of massage decreased the repositioning error in the knee joint by 0. 94 degree and in the ankle joint by 0.86 at plantar flexion and 0.79 at dorsiflexion.
    Conclusion
    Massage can be used for the improvement of proprioception and prevention of injuries in the athletes.
    Keywords: Massage, Proprioception sense, Gyroscope, Repositioning error
  • Dr Farhad Nalaini, Dr Serveh Rashidbeigi * Pages 83-88
    Background And Aim
    Urinary stones are considered as the third most common disorder of the urinary tract. ESWL is an effective and non-invasive treatment of urinary stones that can have adverse effects on the kidneys. Changes of Doppler indices i.e. increased RI and PI have been used as indicators for the assessment of the damage to the kidney tissue. But damage to contralateral kidney has been a matter of controversy. The aim of this study was to investigate the changes in Doppler indices in contralateral kidney after ESWL.
    Material and
    Method
    This was an analytic study and included the patients who had referred to the renal stone crusher section of Imam Reza Hospital for the first time. Doppler indices were measured in the contralateral kidney before and immediately after ESWL by Doppler ultrasonography. Data were analyzed by using SPSS 22 software and statistical tests.
    Result
    RI indices of major renal artery and lobar artery in contralateral kidney increased significantly before and after ESWL from 0.59±0.04 to 0.67±0.04 (P
    Conclusion
    According to color Doppler indices, it seems that use of ESWL can cause damage to kidney tissue and lead to changes in contralateral kidney blood flow in the patients treated with ESWL.
    Keywords: Extracorporeal shock wave lithotripsy, Color Doppler ultrasound, Doppler resistance index
  • Dr Hasan Matinhomaee*, Majed Zobeiri, Dr Mohammad Ali Azarbayjani, Dr Kamal Azizbeigi Pages 89-98
    Background And Aim
    Physical activity has a dual effect on inflammation. Different studies have showed very contradictory results. The present study was designed to investigate the effects of vitamin D supplementation during 8 weeks of resistance training (RT) on IL-6, TNF- α and CRP concentrations.
    Material and
    Methods
    In this semi experimental study 20 healthy, sedentary men were randomly divided into two groups [(RT-Vitamin D, n = 10) and (RT-placebo, n=10)]. In order to determine IL-6, TNF- α and CRP concentrations, fasting venous blood samples were obtained before and after 8 weeks of supplementation.
    Resistance training (RT) was performed with increasing intensity every other day (3 sessions per week) for 8 weeks. Intensity of RT increased by 5% every week. During 8 weeks, RT-vitamin D group received one dose of vitamin D (50000 IU) every 2 weeks until the end of the training sessions.
    Results
    Statistical analysis revealed significant decrease in the contractions of IL-6 and TNF- alpha in RT-D supplementation group after training compared to the pretest stage (P≥0/05).
    The same results were also found in RT- placebo group (P≥0/05), while CRP was not affected by RT- Vitamin D (P˃0/05). However, with time, vitamin D alone had a significant effect on TNF-alpha (P≥0/05).
    Conclusion
    Progressive resistance exercise (PRE) can decrease systemic inflammation (SI) indices in the healthy men with normal body fat percentage, although the combination of vitamin D and resistance training can selectively affect systemic inflammation and decrease the levels of these indices.
    Keywords: Resistance Training, Inflammation, Vitamin D, Antioxidants
  • Shahabeddin Bagheri, Dr Seyed Hossein Hosseini, Dr Farzaneh Saki, Dr Mohammad Reza Nikoo, Atefeh Yarahmadi Pages 99-109
    Background And Aim
    Patellofemoral pain syndrome is one of the most common knee disorders in the athletes and women. Despite use of water-based exercise in the treatment of musculoskeletal disorders and sport injuries, its impact on the pain and knee function in the patients with patellofemoral pain syndrome has not been investigated appreciably. The present study made a comparison between the effects of water-based exercise and conventional land- based exercise in the female athletes with patellofemoral pain syndrome.
    Material and
    Methods
    20 collegiate athletes with patellofemoral pain syndrome were included in this study and randomly assigned to two groups: water-based (n = 10) and Land-based (n = 10) groups. Land – based protocol was performed in the gym and water-based training was implemented in the pool. Exercises were designed to strengthen the hip abductors and external rotator muscles. We used NRS to assess pain intensity, and Kujala and LEFS scale for the assessment of the knee function in various activities before and after the exercises protocols. We used repeated measures ANOVA for analysis of the effects of the therapeutic interventions.
    Results
    According to the results of repeated measure ANOVA we found significant differences in NRS (p=0.040) and LEFS (p=0.024) after intervention between the two groups. Statistical analysis showed no significant difference in kujala scores between the two groups (p=0.927).
    Conclusion
    The results showed that water-based exercise as a therapeutic modality was more effective in reducing the pain and improvement of the knee function in the patients with patellofemoral pain syndrome, compared to land-based exercise.
    Keywords: Water- based exercise, Pain, Function, Knee, Patellofemoral pain syndrome
  • Hamideh Hajnasiri, Reza Ghanei Gheshlagh, Maryam Karami, Maryam Taherpour, Marzieh Khatooni, Dr Kourosh Sayehmiri * Pages 110-121
    Background And Aim
    Domestic violence is one of the major health problems and is a common source of health disorder among women which includes cases of emotional, physical and sexual abuse. The purpose of the present study was to provide a systematic review and meta-analysis study by reviewing the studies on the various forms of physical, sexual, and emotional violence.
    Materials And Methods
    This study included, the full-text studies on domestic violence against women performed from 2001 to 2014. Finally a total of 52 articles were selected using national and international data bases such as Science Direct, Scopus, Magiran PreQuest, SID, Google Schola, and Pubmed. Data analysis was done by meta-analysis method, applying random effects model. Study heterogeneity was measured by I2 test. The data were analyzed by STATA version 11.2.
    Results
    The prevalence rate of emotional-mental violence (59% with CI 95%: 50-67) was higher than those of physical violence (45 % with CI 95%: 34-55) and sexual violence (32% with CI 95%: 25-50). Meta-regression results indicated a chronologically decreasing trend in the prevalence rates of sexual (P=0.083) and physical (P=0.276) violence; and a chronologically increasing trend in the prevalence rate of domestic violence (P=0.377).
    Conclusion
    Considering the high prevalence rate of domestic violence among the Iranian women (especially emotional violence), more studies are necessary to determine predisposing factors for emotional violence. We can also prevent the increasing trend of emotional violence by following policies advocating a higher level of social support for women and increasing the awareness of the public about the importance of the issue.
    Keywords: Physical violence, Emotional violence, Sexual violence, Women, Meta-analysis, Iran