فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی کردستان - سال بیست و دوم شماره 5 (پیاپی 91، آذر و دی 1396)

مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان
سال بیست و دوم شماره 5 (پیاپی 91، آذر و دی 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/21
  • تعداد عناوین: 12
|
  • هیرو حمزه پور، سینا ولیئی، محمد آزاد ماجدی، دائم روشنی، جمال صیدی* صفحات 1-12
    زمینه و هدف
    یکی از شاخص های بهبودی در بخش مراقبت ویژه ارتقاء سطح هوشیاری بیماران می باشد. عوامل مختلفی از جمله نوع مراقبت در تغییرات سطح هوشیاری بیماران موثر هستند. لذا این مطالعه با هدف تعیین تاثیر برنامه مراقبت مبتنی بر الگوی سازگاری روی در بعد فیزیولوژیک بر سطح هوشیاری بیماران بخش مراقبت ویژه انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه کارازمایی بالینی سه سو کور در سال 1395 بر روی 100 بیمار بخش مراقبت ویژه انجام شد. به صورت تصادفی دو بخش آی سی یو در بیمارستان بعثت سنندج به عنوان بخش مداخله و کنترل انتخاب شدند. بیماران واجد شرایط در هر بخش به صورت مجزا به روش تصادفی ساده به گروه مداخله یا کنترل تخصیص داده شدند. در گروه مداخله مراقبت مبتنی برالگوی سازگاری و در گروه کنترل مراقبت های روتین انجام شد. سطح هوشیاری بیماران بر اساس GCS به مدت 7 روز، روزی 2 بار برای هر بیمار اندازه گیری شد. داده های بدست آمده با نرم افزار SPSS نسخه21 تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین سطح هوشیاری در زمان های اول تا سوم دارای تفاوت معنی داری بین گروه کنترل و مداخله را نشان نداد (05/0>P). تفاوت میانگین سطح هوشیاری اندازه گیری شده در روز و شب چهارم به بعد در دو گروه کنترل و مداخله تفاوت معنی دار بود(05/0>P).
    نتیجه گیری
    مراقبت مبتنی بر الگوی سازگاری روی توسط پرستاران بعد از سه روز بر افزایش سطح هوشیاری بیماران بخش مراقبت ویژه تاثیر داشت. پیشنهاد می گردد در جهت ارتقاء سلامت بیماران در بخش مراقبت ویژه مراقبت های پرستاری سازمان یافته مبتنی بر الگو های پرستاری ارائه گردد.
    کلیدواژگان: سطح هوشیاری، الگوی سازگاری روی، بخش مراقبت ویژه
  • علی گرزی، لیلا طاهرخانی*، احمد رحمانی صفحات 13-21
    زمینه و هدف
    فعالیت ورزشی یکی از عوامل موثر در تغییرات اشتها می باشد. هدف از پژوهش حاضر تاثیر دریافت مکمل فولات بر میزان گرلین و لپتین سرم موش های صحرایی نر نژاد ویستار در طول 10 هفته تمرین تناوبی شدید بود.
    روش بررسی
    27 سر موش صحرایی نر ویستار (وزن: 34/27±94/203 گرم، سن: 9 هفته) پس از یک هفته آشناسازی به صورت تصادفی به چهار گروه کنترل (6n=)، دریافت مکمل فولات (6n=)، تمرین تناوبی پرشدت (7n=) و تمرین اینتروال پرشدت + دریافت مکمل فولات (8n=) تقسیم شدند. پروتکل تمرینHIIT با سرعت 30 متر در دقیقه به مدت 1 دقیقه با 10 تکرار و 2 دقیقه استراحت فعال در هفته اول شروع شد و در هفته دهم به سرعت 75 الی80 متر در دقیقه به مدت 1 دقیقه با 7 تکرار و 3 دقیقه استراحت فعال رسید.
    ارائه مکمل فولات به گروه های دریافت کننده به صورت قرص فولات محلول در آب آشامیدنی صورت گرفت. 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی حیوانات بی هوش شدند، سرم نمونه ها جمع آوری شد و میزان گرلین و لپتین سرم به وسیله کیت الایزا اندازه گیری شد.
    یافته ها
    نتایج این پژوهش نشان داد که مکمل فولات همراه با تمرین HIIT در مقایسه با گروه تمرین HIIT، گرلین سرم را به طور معناداری (01/0P=) افزایش داد. همچنین لپتین سرم در گروه های فولات، HIIT و HIIT+ مکمل در مقایسه با گروه کنترل کاهش معنی دار(035/0P=) یافت ولی در گروه HIIT+ مکمل نسبت به گروهHIIT تفاوت معنی داری نداشت (955/0P=).
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های پژوهش حاضر، مصرف فولات در طول تمرینات تناوبی شدید، گرلین سرم را به طور معنی داری افزایش می دهد. از این رو، مکمل فولات می تواند از کاهش اشتها در ورزشکارانی که تمرینات تناوبی با شدت بالا انجام می دهند، جلوگیری کند.
    کلیدواژگان: تمرین تناوبی شدید، مکمل فولات، گرلین، لپتین، اشتها
  • مهدا دلشاد، آوا صفراغلی آذر، داود بشاش* صفحات 22-31
    زمینه و هدف
    طی دهه های اخیر، مطالعات نشان داده اند که فعالیت ناهنجار مسیر فسفاتیدیل اینوزیتول-3 کیناز (PI3 Kinase) یک مرحله ضروری برای شروع و حفظ تومورزایی در بسیاری از سرطان ها از جمله لوسمی پرومیلوسیتی حاد (Acute promyelocytic leukemia) می باشد. در این مطالعه، بر آن شدیم تا اثر ضدسرطانی مهارکننده تمام ایزوفرمی PI3K را بر رده سلولی NB4 (برگرفته ازAPL) مورد ارزیابی قرار دهیم.
    روش بررسی
    در این مطالعه، به منظور بررسی میزان فعالیت مسیر PI3K/Akt در سلول های NB4 و همچنین ارزیابی تاثیر مهارکننده PI3K در بلوک کردن این مسیر، سلول ها با با غلظت های مختلف از BKM120 تیمار شدند و سپس میزان فسفریلاسیون Akt توسط روش وسترن بلاتینگ مورد ارزیابی قرار گرفت. در ادامه، جهت سنجش تاثیر دارو بر فعالیت متابولیک، شاخص آپوپتوز و تغییر بیان ژن های دخیل در آپوپتوز به ترتیب آزمون های MTT،Annexin-V/PI apoptosis assay و Real Time Quantitative RT-PCR انجام شد. در انتها معنادار بودن یافته ها از نظر آماری از طریق روش t-test و با کمک نرم افزار SPSS 17 مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده نشان داد که مهار مسیر PI3K/Akt توسط BKM120 منجر به کاهش فعالیت متابولیک سلول های NB4 به صورت وابسته به دوز و زمان می گردد (001/0>P). همچنین نتایج حاصل از فلوسایتومتری و RT-PCR نشان داد مرگ سلولی القاء شده در سلول های تیمار شده با دارو افزایش چشمگیری داشته است (001/0>P) و بیان mRNA ژن Bax نسبت به Bcl-2 افزایش داشته است (001/0>P).
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده در این مطالعه حاکی از اثر آپوپتوتیک مطلوب BKM-120 از طریق مهار مسیر PI3K/Akt روی سلول های رده NB4 می باشد.
    کلیدواژگان: آپوپتوز، فسفاتیدیل-3 کیناز، لوسمی پرومیلوسیتیک حاد، NB4، BKM120
  • محیا بهرامی، پیمان رحیمی فیلی*، علی اصغر مقدم صفحات 32-43
    زمینه و هدف
    تکنولوژی استفاده از سلول های بنیادی به دلیل عدم وجود یک سیستم کشت ایده آل برای رشد و تکثیر این سلول ها محدود شده است. هدف از این مطالعه بررسی اثر غلظت های مختلف ویتامین ث بر القاء کلونی زایی این سلول ها در محیط کشت است.
    روش بررسی
    سلول های اسپرماتوگونی بیضه بره نابالغ طی دو مرحله هضم آنزیمی جدا و به روش حذف تمایزی خالص سازی شدند. این سلول ها به مدت 10 روز به چهار روش تیمار شدند: گروه شاهد شامل کشت ساده سلول های اسپرماتوگونی در محیط DMEM حاوی 1 درصد آنتی بیوتیک و 5 درصد FBS و تیمارهای 1، 2 و 3 شامل محیط بالا و به ترتیب 20، 40 و 60 میکروگرم بر میلی لیتر ویتامین ث بود. تعویض محیط کشت هر 3 روز انجام شد و تعداد و قطر کلونی های تشکیل شده در روزهای 4، 7 و 10 پس از کشت به وسیله میکروسکوپ معکوس بررسی گردید. شناسایی سلول ها با رنگ آمیزی ایمنوسیتوشیمی علیه PGP9.5 انجام شد. یافته های حاصل از پنج بار تکرار با استفاده از نرم افزار R و آزمون آماری آنالیز واریانس مورد بررسی قرار گرفت و 05/0>p بعنوان سطح معنی داری تعیین گردید.
    یافته ها
    مساحت کلونی های اسپرماتوگونی در روز 7 در تیمار 2 (41/0) اختلاف معنی داری با تیمار 3 (08/0) داشت (05/0P<). همچنین مساحت کلونی ها در روز 10 کشت در تیمار 2 با دیگر گروه ها اختلاف معنی دار داشت (05/0P<).
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان می دهد که ویتامین ث در دوز 40 میکروگرم بر میلی لیتر دارای تاثیر مثبت افزایشی بر مساحت کلونی های اسپرماتوگونی است ، اما روی تعداد سلول های اسپرماتوگونی بی تاثیر است.
    کلیدواژگان: سلول بنیادی اسپرماتوگونی، ویتامین ث، کشت سلول
  • منصور رضایی، مرتضی محمدی*، افشین الماسی، امیر حسین هاشمیان صفحات 44-54
    زمینه و هدف
    روش های مختلفی برای تحلیل داده ها در مطالعات بقا مورد استفاده قرار می گیرد. این مطالعه به منظور تحلیل عوامل مرتبط با بقای بیماران پیوند کلیه با استفاده از اسپلاین جریمه شده در مدل کاکس و مقایسه آن با مدل مخاطرات متناسب کاکس انجام پذیرفت.
    روش بررسی
    مطالعه به صورت همگروهی گذشته نگر بر روی اطلاعات 876 بیمار پیوند کلیه در شهر کرمانشاه طی سالهای 1394-1380 انجام گرفت. برای تحلیل داده ها از مدل مخاطرات متناسب کاکس و اسپلاین جریمه شده در کاکس، استفاده گردید. کلیه محاسبات با نرم افزار R نسخه 2/3/3 انجام شد. سطح معنی داری 05/0 در نظر گرفته شد و معیار مقایسه کارایی مدل ها، ملاک آکاییکه بود.
    یافته ها
    میزان بقای 1، 3 و 5 ساله بیماران مورد بررسی با استفاده از مدل مخاطرات متناسب کاکس بترتیب 9/94، 3/92و 2/90و با استفاده از مدل کاکس با اسپلاین جریمه شده بترتیب 6/95،3/93و 4/91 بدست آمد. متغیرهای سن گیرنده ، کراتینین بعد از عمل، اوره بعد از عمل و بیماری زمینه ای دیابت با طول عمر بیماران ارتباط معنی دار داشتند (05/0>P). ملاک آکائیکه برای مدل مخاطرات متناسب کاکس و مدل اسپلاین جریمه شده در کاکس بترتیب 3/1016 و 1/984 بدست آمد.
    نتیجه گیری
    با توجه به ملاک آکاییکه کمتر و برازش دقیق تر مدل اسپلاین جریمه شده بر روی متغیرهای پیوسته تاثیر گذار بر روی بقای بیماران پیوند کلیه، می توان از این مدل به جای مدل رایج مخاطرات متناسب کاکس، برای برآورد دقیق تر بقای بیماران پیوند کلیه بهره گرفت.
    کلیدواژگان: بقا، پیوند کلیه، مدل مخاطرات متناسب کاکس، مدل اسپلاین جریمه شده
  • فرید ابن رسولی، زهرا حاج ابراهیمی*، سید مهدی طبایی، مجتبی داربویی صفحات 55-65
    زمینه و هدف
    در سال های اخیر، از نیروهای بیوفیزیکی به ویژه بی وزنی به طور فزاینده ای برای دستکاری سلول ها به خصوص برای تمایز سلولی و مهندسی بافت استفاده شده است. مشخص شده است که بی وزنی به عنوان یک فاکتور مکانیکی، رشد و تمایز سلولی را تحریک می کند. در مطالعه حاضر، تاثیر بی وزنی شبیه سازی شده توسط دستگاه کلینواستت تک محوره بر چرخه سلولی و میزان آپوپتوز در سلول های بنیادی مشتق از بافت چربی بررسی شد.
    روش بررسی
    بعد از جداسازی و تایید سلول های بنیادی مشتق از بافت چربی انسان، سلول ها برای مدت سه روز در شرایط بی وزنی شبیه سازی شده که توسط دستگاه کلینواستت تک محوره ایجاد شده بود؛ قرار گرفتند. بعد از سه روز چرخش، نمونه های کنترل و بی وزنی توسط رنگ PI رنگ شدند و چرخه سلولی و میزان آپوپتوز در آن ها بررسی شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که سلول های جدا شده مارکرهای مزانشیمی را بیان می کنند و توانایی تمایز به سلول های چربی و استخوان را دارند. نتایج ما نشان داد که 3 روز بی وزنی شبیه سازی شده توسط کلینواستت تک محوره، ازنظر آماری تاثیر معنی داری بر چرخه سلولی و میزان آپوپتوز ندارد(05/0
    نتیجه گیری
    مطالعات قبلی نشان داده است که بی وزنی شبیه سازی شده توسط کلینواستت سه محوره یا RPM، چرخه سلولی را تغییر می دهد و میزان آپوپتوز را افزایش می دهد. براساس داده های ما، به نظر می رسد که استرس تنشی ایجاد شده توسط کلینواستت تک محوره بسیار کمتر از کلینواستت سه محوره می باشد. بنابراین ما کلینواستت تک محوره را برای مطالعات تمایز سلولی و سلول درمانی در شرایط بی وزنی برای مطالعات آینده پیشنهاد می کنیم.
    کلیدواژگان: سلول های بنیادی مشتق از بافت چربی، بی وزنی شبیه سازی شده، کلینواستت تک محوره
  • فرشاد فرزادفر، سعیده جعفری، خالد رحمانی، سینا ولیئی، فرزام بیدارپور، مهری ملاشیخی، قباد مرادی* صفحات 66-83
    هدف
    در سال های 1390 تا 1392 در کشور ایران تلاش هایی جهت اجرای طرح پزشک خانواده در شهرها شد. هدف از این مطالعه تبیین دیدگاه مدیران، گیرندگان و ارائه دهندگان خدمات سلامت در زمینه مشکلات اجرای برنامه پزشک خانواده شهری در ایران بود.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر یک مطالعه کیفی است. داده ها از طریق 37 مصاحبه فردی با مدیران و 21 بحث گروهی با گیرندگان و ارائه دهندگان خدمات سلامت در بخش دولتی و خصوصی در سه استان البرز، آذربایجان غربی و کردستان در سال 1393 جمع آوری گردید. یافته های مطالعه به روش آنالیز محتوا مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از یافته های مطالعه حاضر 7 طبقه پیرامون مشکلات در زمینه اجرای پزشک خانواده شهری در ایران بدست آمد که شامل: مشکلات مالی، مشکلات فرهنگی، مشکلات آموزشی، مشکلات انگیزشی، مشکلات ساختاری و برنامه نویسی، مشکلات اجرایی و مشکلات زمینه ای بود.
    نتیجه گیری
    تعریف و تثبت منابع مالی و طراحی قوانین مناسب برای پرداخت ها برای حل مشکلات مالی، آموزش مردم و کارکنان و مشارکت رسانه ها در آموزش برای حل مشکلات فرهنگی پیشنهاد می شود. اصلاح کریکولوم آموزش پزشکی برای حل مشکلات آموزشی، جلب مشارکت بخش خصوصی و متخصصان و تضمین تداوم برنامه برای حل مشکلات انگیزشی، پیشنهاد می شود. طراحی تشکیلات مناسب و تهیه پروتکل ها برای حل مشکلات ساختاری، و هماهنگی بین بخشی و درون بخشی و حمایت طلبی سیاست گذاران برای حل مشکلات زمینه ای پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: پزشک خانواده، ارائه دهندگان خدمت، گیرندگان خدمت، مطالعه کیفی، ایران
  • ناظم قاسمی* صفحات 84-92
    مقدمه
    به منظور افزایش زیست پذیری سلول های بنیادی در محیط درونی بدن و با توجه به اثرات مشترک ضد التهابی و ضد آپوپتوزی سلول های بنیادی مشتق از بافت چربی انسان human adipose derived stem cells (hADSCs) و آستاگزانتین و توانایی عبور آنها از سد خونی مغزی، در این مطالعه اثرات آستاگزانتین بر بقاء و تکثیر سلول های hADSCs با هدف دستیابی به یک مکمل در سلول درمانی بیماری MS، مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    بعد از جداسازی سلول های hADSCs و بررسی CD مارکرها ، این سلول ها به مدت 72 ساعت در محیط DMEM-F12 و در حضور غلظت های مختلف آستاگزانتین (1ng/ml)، (5 ng/ml) و (10 ng/ml) کشت داده شدند. نهایتا تکثیر و زیست پذیری سلول ها با استفاده از روش های Tryphan Blue و MTT مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که درصد بالایی از سلول های hADSCs ، مارکرهای CD90 و CD44 و درصد پایینی از آنها مارکرهای سلول های خونساز را بیان کردند. بعلاوه میانگین درصد بقاء در سلول های تیمار شده با 5 نانوگرم آستاگزانتین در مقایسه با سایر گروه ها به صورت معنی داری افزایش یافته است (04/0=P). نتایج تریپان بلو هم نشان داد که آستاگزانتین اثر قابل توجهی در تکثیر سلول های بنیادی دارد و میانگین تعداد سلول ها در گروه تیمار شده با 5 نانوگرم آستاگزانتین نسبت به گروه کنترل، به صورت معنی داری افزایش یافته است (03/0=P).
    نتیجه گیری
    آستاگزانتین توانایی افزایش بقاء و تکثیر سلول های hADSCs را دارد و از این ماده می توان در درمان های مبتنی بر سلول، در بیماری MS استفاده کرد.
    کلیدواژگان: آستاگزانتین، تکثیر سلولی، بقای سلولی
  • ناظم قاسمی* صفحات 93-102
    زمینه و هدف
    مولتیپل اسکلروزیس(MS) یک بیماری اتوایمن تخریب کننده میلین است که سیستم عصبی مرکزی را تحت تاثیر قرار می دهد. این مطالعه با هدف ارائه یک روش ساده، کارامد و کوتاه مدت در تمایز سلول های بنیادی مشتق از بافت چربی انسان به سلول های پیش ساز الیگودندروسیتی به منظور دستیابی به یک جمعیت همگنی از این سلول ها انجام شد.
    روش بررسی
    بعد از جداسازی سلول های بنیادی، تمایز سلولی به دو روش و با استفاده از اجسام شبه جنینی و سلول های شبه اکتودرمی انجام شد. قابلیت زیست پذیری سلولها با استفاده از روش MTT و درصد سلول های بیان کننده مارکر های Olig2 و A2B5با کمک ایمونوسیتوشیمی مشخص گردید. همه ی داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و با آزمون آماری Independent- Samples T Test آنالیز شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که درصد بالایی از سلول های بنیادی، مارکرهای CD90 و CD105و درصد پایینی از آنها مارکرهای CD45 و CD14 (مارکرهای سلول های خونساز) را بیان کردند. بعلاوه میانگین درصد سلول های بیان کننده مارکرهای الیگودندروسیتی پیش ساز (Olig2 و (A2B5 در دو گروه متفاوت بود (031/0P=). علاوه بر این، مقایسه قابلیت زیست پذیری سلولها نشان داد که میانگین جذب نوری در سلول های تمایز یافته با منشاء اجسام شبه جنینی نسبت به سایر گروها افزایش یافته است (044/0P=).
    نتیجه گیری
    تمایز سلول هایhADSCs به سلول های الیگودندروسیتی پیش ساز با استفاده از اجسام شبه جنینی روشی سریع، کارامد و مقرون به صرفه برای دستیابی به یک جمعیت همگنی از این سلول ها می باشد.
    کلیدواژگان: مولتیپل اسکلروزیس، سلول های بنیادی بالغین، الیگودندروگلیا
  • مژگان یوسف پور، علی قاسم نیان *، احمد رحمانی صفحات 103-110
    زمینه و هدف
    پژوهش ها نشان داده اند که رادیکال های آزاد باعث ایجاد بیش از 60 نوع بیماری می شوند و عاملی که ممکن است باعث توقف روند تخریبی رادیکال های آزاد در بدن شود، سیستم آنتی اکسیدانی (ضد اکسایشی) است. همچنین یکی از مهمترین عواملی که موجب افزایش شکل گیری رادیکال های آزاد در بدن می شود تنفس شدید حین فعالیت بدنی است. هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر یک دوره تمرین تناوبی شدید بر میزان ظرفیت آنتی اکسیدانی تام پلاسما و مالون دی آلدهید بافت کبدی موش های صحرایی نر ویستار بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه 16 سر موش صحرایی نر بالغ نژاد ویستار با میانگین وزن 200 گرم به صورت تصادفی به 2 گروه کنترل(8سر) و تناوبی شدید(8 سر) تقسیم شدند. تمرینات تناوبی شدید به مدت 8 هفته و هر هفته به مدت پنج روز انجام شد. آب و غذای استاندارد به صورت آزاد در اختیار همه حیوانات قرار گرفت. 48 ساعت بعد از آخرین جلسه تمرین و پس از 8 ساعت ناشتایی شبانه ، پس از بیهوشی حیوانات نمونه های خونی و بافتی جمع آوری شد و با استفاده از روش رنگ سنجی فعالیت ظرفیت تام آنتی اکسیدانی پلاسما و غلظت مالون دی آلدهید بافت کبد اندازه گیری شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز از آزمون تی تست مستقل استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج این تحقیق نشان داد 8 هفته تمرین تناوبی شدید تاثیری بر میزان فعالیت ظرفیت آنتی اکسیدانی تام پلاسما و همچنین غلظت مالون دی آلدهید بافتی نداشت (05/0
    نتیجه گیری
    با توجه به این که 8 هفته تمرین تناوبی شدید تاثیری بر تغییرات ظرفیت آنتی اکسیدانی تام و غلظت مالون دی آلدهید نداشته است، شاید بتوان با احتیاط عنوان کرد که تمرینات ورزشی منظم تناوبی، با ایجاد سازگاری مفید در سیستم آنتی اکسیدانی، بدن را در مقابل تولیدات استرس اکسیداتیو مقاوم تر ساخته است.
    کلیدواژگان: تمرینات تناوبی شدید، ظرفیت آنتی اکسیدانی تام، مالون دی آلدهید
  • شکوفه حاتمی، فاطمه فتوحی، مریم صالحی، الهه ناظری، حدیث شکوفی، بهرخ فرهمند* صفحات 111-120
    زمینه و هدف
    ویروس آنفلوانزا A یک پاتوژن تنفسی مهم است که باعث بیماری و مرگ و میر گسترده در طول اپیدمی های فصلی و پاندمی ها می شود. واکسن های رایج آنفلوانزا توانایی ایجاد ایمنی موثر در برابر سویه های مختلف ویروس آنفلوانزا را ندارند. طراحی واکسن های فراگیر با استفاده از آنتی ژن های حفاظت شده ی ویروس آنفلوانزا در جهت رفع این محدودیت می باشد. ناحیه بیرونی پروتئین M2 آنفلوانزا (M2e)، ساقه هماگلوتینین (HA2) و نوکلئوپروتئین (NP) بخشهای بسیار حفاظت شده در میان زیرگونه های مختلف ویروس آنفلوانزا A هستند. هدف این مطالعه، افزودن بخشی از ژن NP به سازه ی دوتایی 3M2e-HA2 و بیان کایمر سه تایی در سیستم پروکاریوتی بود. این پروتئین نوترکیب کاندید آنتی ژنی نوید بخشی برای تولید واکسن فراگیر محسوب می شود.
    روش بررسی
    ابتدا بخشی از ژن NP ویروس آنفلوانزای انسانی سویه A/H1N1(PR/8/34) با روش PCR و با استفاده از پرایمر های اختصاصی طراحی شده تکثیر شد. ژن تکثیر شده در وکتور کلونینگ pGEM-TEasy کلون شد. سپس ژن NP تایید شده در وکتور بیانی نوترکیب pET28a-3M2e-HA2 در پایین دست قطعه ی HA2 کلون شد. پس از تایید کلونینگ، پروتئین کایمر در باکتری E.coli سویه BL21(DE3) بیان شد.
    یافته ها
    نتایج Colony PCR، هضم آنزیمی و تعیین ترادف نشان دادند که قطعه انتخابی ژن NP در وکتور نوترکیب pET28a-3M2e-HA2 به درستی جایسازی شده است. بیان پروتئین کایمرتوسط SDS-PAGE بررسی و با آزمایش وسترن بلات تایید شد.
    استنتاج: طراحی و تولید پروتئین نوترکیب 3M2e-HA2-NP می تواند گام مهمی درجهت تولید واکسن فراگیر به منظور مقابله با زیرگونه های مختلف ویروس آنفلوانزا باشد.
    کلیدواژگان: واکسن آنفلوانزا، پروتئین کایمر، 3M2e، HA2، NP
  • هاشمیه چهره، گیتی ازگلی*، خدیجه ابوالمعالی، ملیحه نصیری صفحات 121-132
    زمینه و هدف
    رضایت زناشویی یک متغیر روانشناختی است و به عنوان یک ویژگی فردی برای زوجین در نظر گرفته میشود. عوامل مختلفی بر رضایت زناشویی اثر گذار است. ویژگی های شخصیتی یکی از عوامل مهم اثرگذار بر رضایت از رابطه زناشویی می باشد. هدف از این مطالعه مرور سیستماتیک بررسی ارتباط ویژگی های شخصیتی و رضایت زناشویی بر اساس مدل پنج عامل شخصیتی می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه، مقالات چاپ شده ایرانی به دو زبان فارسی و انگلیسی در محدوه زمانی 2005 تا 2016 جستجو شد. جستجو در پایگاه های Web of Science، Sciencedirect، Pubmed، SID، Magiran، Google Scholar، Iranmedex، Irandoc انجام شد. برای یافتن مقالات مرتبط، از کلید واژه های « رضایت زناشویی» ، « ویژگی های شخصیتی» ، « فاکتورهای شخصیتی» ، « مدل پنج عامل شخصیتی» ، «مسوولیت پذیری»، توافق جویی«، »برون گرایی«، »روان رنجورخویی«، »گشودگی« و ترکیب این کلید واژه ها با استفاده از عملگر »AND« استفاده شد.
    یافته ها
    حجم نمونه 6508 نفر بود. یافته های مطالعات مورد بررسی نشان داد که ویژگی روان رنجورخویی با رضایت زناشویی ارتباط منفی و معنی دار و ویژگی های مسوولیت پذیری، برونگرایی، توافق جویی و گشودگی با رضایت زناشویی ارتباط مثبت و معنی داری دارند.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های اکثریت مطالعات مورد بررسی در این مطالعه، روان رنجورخویی به طور منفی رضایت زناشویی را تحت تاثیر قرارمی دهد. تعیین ابعاد مختلف شخصیتی افراد بر اساس مدل پنج عامل بزرگ شخصیتی در برنامه های مشاوره پیش از ازدواج برا افزایش هر چه بیشتر استحکام ازدواج و خانواده ضروری به نظر میرسد.
    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، ویژگی های شخصیتی، روان رنجورخویی، توافق جویی، برونگرایی، گشودگی، مسوولیت پذیری
|
  • Hero Hamzehpour, Sina Valiee Dr, Mohammad Azad Majedi Dr, Daem Roshani Dr, Jamal Seidi Dr * Pages 1-12
    Background And Aim
    One of the indicators of recovery in the patients admitted to intensive care units is improvement of the level of consciousness. Various factors, including the type of care are effective in the changes of consciousness level of the patients. This study was conducted to determine the effect of nursing care plan based on “Roy adaptation model” in physiologic aspect on the level of consciousness of the patients in the intensive care unit.
    Material and
    Methods
    This triple-blind clinical trial included 100 patients in the intensive care unit in 2017. Two ICU units in Sanandaj hospitals were selected randomly as intervention and control groups. Eligible patients in each unit were randomly assigned to intervention and control groups. The intervention group received nursing care plan based on "Roy adaptation model” and the control group received routine care. We measured level of consciousness for every patient based on the GCS for 7 days, twice a day. We used SPSS version 21 for data analysis.
    Results
    The mean level of consciousness in the first three days and nights did not show any significant difference between the intervention and control groups. But there was a significant difference between the mean levels of consciousness from the fourth day and night on, between intervention and control groups (p
    Conclusion
    Roy adaptation model was effective in increasing the level of consciousness after three days in the patients in the intensive care unit. Therefore, we recommend organized nursing care based on standard nursing models for all of the patients in the intensive care units.
    Keywords: Level of consciousness, Roy adaptation model, Intensive care unit
  • Ali Gorzi Dr, Leila Taherkhani Dr *, Ahmad Rahmani Dr Pages 13-21
    Background And Aim
    Exercise training is one of the contributing factors in appetite changes. The purpose of this study was to investigate the effect of folate supplementation on serum levels of ghrelin and leptin during 10 weeks of high intensity interval training in male Wistar rats.
    Materials And Methods
    After a period of familiarization for one week, 27 male Wistar rats (weight= 203/94 ± 27/34gr, Age: 9 weeks), were randomly divided into four groups: control (n=6), folate supplementation (n=6), high intensity interval training (n =7) and HIIT纉媵 supplementation (n =8). HIIT training protocol started with speed of 30 m/min for 1 min with 10 reps and 2 min active rest in the first week and reached to 75-80 m/min for 1 min with 7 reps and 3 min active rest in the last week. Folate supplementation carried out by dissolving folate tablets in drinking water. 48 hrs after the last training session, animals were anesthetized, serum samples were collected and ghrelin and leptin levels of serum were measured by using ELISA kit.
    Results
    The results of this study showed that serum ghrelin level increased significantly (P=0/01) in folateᲂ group compared to those in HIIT groups. Also, there was a significant decrease (P=0/35) in serum leptin levels in the folate, HIIT and folateᲂ groups compared to that in the control group but, we found no such significant (P=0/955) differences between folateᲂ and HIIT groups.
    Conclusions
    According to our results, folate supplementation during high intensity interval training resulted in increased serum ghrelin level. Therefore folate supplementatian can prevent loss of appetite in the athletes who perform high intensity interval training.
    Keywords: High intensity interval training, Folate supplementation, Ghrelin, leptin, Appetite
  • Mahda Delshad, Ava Safaroghli-Azar, Davood Bashash Dr * Pages 22-31
    Background And Aim
    In the last decades, experimental studies have shown that aberrant activation of phosphatidylinositol 3-kinase (PI3K) pathway is an essential step for both initiation and maintenance of tumorgenesis in a wide range of human cancers, such as, acute promyelocytic leukemia (APL). In this study, we investigated the cytotoxic effect of BKM120, a pan-PI3K inhibitor, on APL-derived NB4 cells.
    Material and
    Methods
    To evaluate the inhibitory effect of BKM120 on PI3K/AKt pathway, we analyzed the expression and phosphorylation level of Akt using western blot. Using western blot, phosphorylation rate of Akt was evaluated. In order to evaluate the effect of the inhibitor on the metabolic activity, apoptosis index and alteration of the expression of apoptotic-related genes, we used MTT assay, annexin-V/PI staining and RT-PCR analysis respectively. Using SPSS 17 software data were analyzed by t-test.
    Results
    We found that inhibition of PI3K/Akt pathway by BKM120 resulted in reduction of metabolic activity of APL-derived NB4 cells in a dose- and time-dependent manner (p≤ 0.001). Moreover, the results obtained from flowcytometry and RT-PCR analysis showed a significant increase in BKM120 induced apoptotic cell death in the inhibitor-treated cells (p≤ 0.001). We found BKM120 increased iBax/Bcl-2 transcriptional ratio (p≤ 0.001).
    Conclusion
    BKM-120 exerts a favorable apoptotic effect on NB4 cells through inhibition of the PI3K/Akt signaling pathway.
    Keywords: Apoptosis, Phosphatidylinositol 3-kinase, Acute promyelocytic leukemia, NB4, BKM120
  • Mahya Bahrami Dr, Peiman Rahimi-Feyli Dr *, Ali Asgar Moghaddam Dr Pages 32-43
    Background And Aim
    The technology of using spermatogonial stem cells (SSCs) has been limited due to lack of an ideal culture system for growth and proliferation. The aim of this study was to investigate the effects of different doses of vitamin C on SSCs colony formation in vitro.
    Materials And Methods
    The cells were isolated from testes of prepubertal lambs by two enzymatic digestions, purified by differential platting, and then treated for 10 days by using 4
    Methods
    Simple culture including SSCs in DMEM containing 1% antibiotic and 5% FBS as our control group and for the three other cultures we used the same culture medium as that in control group plus 20, 40 and 60 µg/ml of vitamin C respectively. Culture media were refreshed every 72h and colony numbers and diameters were determined on the 4th , 7th and 10th days after the beginning of culture by using inverted microscope. Spermatogonial cells were identified by immunocytochemistry staining against PGP9.5. Using R software, the results obtained from 5 repeats were evaluated by ANOVA. P
    Results
    On the 7th day, we found a significant difference between the culture No. 2 (0.41 mm2) and culture No. 3 (0.08 mm2) in regard to spermatogonial colonies surface areas (P
    Conclusion
    The results of this study showed that vitamin C with a dose of 40 (μg/ml) was effective in increasing the surface area of spermatogonial colonies. But it had no effect on spermatogonial cell number.
    Keywords: Spermatogonial stem cells, Vitamin C, Cell culture
  • Mansour Rezaei Dr, Morteza Mohammadi *, Afshin Almasi Dr, Amir Hossein Hashemian Dr Pages 44-54
    Background And Aim
    Various methods are used to analyze the data in survival studies. The aim of this study was to compare the analysis results of penalized splines in Cox model and Cox proportional hazards model in relation to the effects of prognostic factors related to the survival of renal transplant patients.
    Material and
    Methods
    This retrospective study included data of 876 renal transplant patients in Kermanshah, in Iran, from 2001 to 2015. Cox proportional hazards model and penalized splines in cox model were used. We used R version 3.3.2 for data analysis. The significance level was set at 0.05 and Akaike information criterion was used to compare the efficacy rates of these models.
    Results
    Using Cox proportional hazards model, one, three and five year survival rates of the patients were 94.9, 92.3 and 90.2 percent, respectively. But the corresponding figures for penalized spline model were 95.6, 93.3 and 91.4 percent. The recipient's age, postoperative creatinine, urea after surgery and underlying diabetes were significantly associated with the patient's survival rates (p
    Conclusion
    Considering lower Akaike information criterion and suitability of penalized spline model for continuous variables affecting the survival of renal transplant patients, this model can be used instead of Cox proportional hazards model for more accurate estimate of survival rate of the renal transplant patients.
    Keywords: Survival, Renal transplantation, Cox proportional hazards model, Penalized spline model
  • Farid Ebnerasuly, Zahra Hajebrahimi Dr *, Seyed Mehdi Tabaie Dr, Mojtaba Darbouy Dr Pages 55-65
    Background And Aim
    In recent years, biophysical forces especially microgravity increasingly has been used for cell manipulation, in particular cell differentiation and tissue engineering. Microgravity, as a mechanical factor, has been demonstrated to stimulate cell proliferation and differentiation. In this study, we investigated the impact of simulated microgravity condition generated by one-axis clinostat, on cell cycle and apoptosis rate of adipose derived stem cells (ADSCs).
    Material and
    Methods
    After isolation and characterization of human ADSCs, they were exposed to simulated microgravity condition generated by one-axis clinostat, for 3 days. After 3 days of clinorotation, control and microgravity samples were stained with PI, then, we evaluated cell cycle and apoptosis rate.
    Results
    Isolated cells expressed mesenchymal markers and were able to differentiate into adipocytes and osteocytes. Our results showed that 3 days of simulated microgravity induced by one-axis clinostat had no statistically significant effects on the cell cycle and apoptosis rate.
    Conclusion
    Previous studies have shown that simulated microgravity induced by 3-axis clinostat or RPM altered cell cycle and increased apoptosis rate. Based on our data, it seems that shear stress generated by one-axis clinostat is much less than that generated by three-axis clinostat. Therefore, we recommend use of one-axis clinostat for evaluation of cell differentiation and cell therapy under microgravity conditions for the future studies.
    Keywords: Adipose derived stem cells, Simulated microgravity, One-axis clinostat
  • Farshad Farzadfar Dr, Saeedeh Jafari, Khaled Rahmani Dr, Sina Valiee Dr, Farzam Bidarpour Dr, Mehri Molasheikhi, Ghobad Moradi Dr * Pages 66-83
    Background And Aim
    From 2011 to 2013 some efforts had been made in Iran to implement urban family physician program. The aim of this study was to determine the viewpoints of managers, providers, and clients of health care services about the problems in the implementation of urban family physician program in Iran.
    Materials And Methods
    This study was a qualitative study. Data were collected through holding 21 sessions of focus group discussions and 37 individual interviews with managers, providers, and clients of health care services in Alborz, West Azerbaijan, and Kurdistan Provinces in 2014. Data were analyzed by means of content analysis method.
    Results
    According to the results of this study, the problems on the implementation of urban family physician program in Iran can be classified into seven categories including: financial, cultural, educational, motivational, structural, administrative, and contextual problems.
    Conclusion
    We propose definition and stabilization of the financial resources and establishment of appropriate rules for payments to solve financial problems, and also training of general population and staffs and involvement of the mass media in training to solve the cultural problems. In order to solve the educational problems reforms in medical curriculum are recommended. Motivational problems can be solved via encouraging the private sector and experts to take part in the program and also through guaranteeing the continuity of the program. Establishment of appropriate organizations and provision of protocols are recommended to solve the structural problems. Finally, to overcome the contextual problems it is suggested to promote cross-sectoral and inter-sectoral coordination and also attract support from policy-makers.
    Keywords: Family physician, Service providers, Service clients, Qualitative research, Iran
  • Nazem Ghasemi Dr * Pages 84-92
    Background And Aim
    In order to enhance in vivo stem cell viability and considering similar anti-inflammatory and anti-apoptotic effects of human adipose derived stem cells (hADSCs) and astaxanthin (AST) and their ability to cross the blood-brain barrier, we investigated the effects of (AST) on hADSCs proliferation and viability to provide a supplement for cell based therapy in MS patients.
    Materials And Methods
    After isolation of hADSCs and assessment of CD markers, they were cultured in DMEM-F12 medium in the presence of AST at various concentrations (1, 5, and 10 ng/ml) for 72 h. Finally, we assessed cell proliferation and cell viability by MTT and Tryphan Blue methods.
    Results
    The results revealed that a high percentage of hADSCs expressed CD90 and CD44 markers and a low percentage of them expressed hematopoietic cell markers. In addition, in the group cultured in the presence of 5 ng/ml AST the mean percentage of cell viability increased significantly compared to other groups (p = 0.04). Tryphan Blue results also revealed significant effect of AST on stem cell proliferation and culture of these cells in the presence of 5 ng/ml of AST, led to significant increase in the mean percentage of cell count compared to the results of the control group (p = 0.03).
    Conclusion
    Astaxanthin can increase hADSCs proliferation and survival and this agent can be used in the cell-based therapies in MS patients.
    Keywords: Astaxanthin, Cell proliferation, Cell survival
  • Nazem Ghasemi Dr * Pages 93-102
    Background And Aim
    Multiple sclerosis (MS) is an autoimmune demyelinating disease which affects central nervous system (CNS). The aim of this study was to provide a simple, short term and efficient method for differentiation of human adipose tissue-derived stem cells (hADSCs) into oligodendrocyte precursor cells in order to provide a homogeneous population of these cells.
    Materials And Methods
    After stem cell isolation, cell differentiation was performed by two methods using embryoid body and ectodermal-like cells. The cell viability was evaluated by MTT assay and the mean percentage of differentiated cells expressing Olig2 and A2B5 markers was determined by using immunocytochemistry techniques. Data were analyzed by independent- samples t- Test.
    Results
    The results showed that a high percentage of stem cells expressed CD90 and CD105 markers and a low percentage of them expressed CD14 and CD45 markers (hematopoietic cell markers). In addition, the mean percentages of the cells which expressed oligodendrocyte progenitor cells markers (Olig2 and A2B5) were different in the two groups (P=0.031). Moreover, comparison of cell viability showed significant light absorbance by the cells differentiated from embryoid body compared to the other groups (p = 0.044).
    Conclusion
    The differentiation of human adipose derived stem cells into oligodendrocyte progenitor cells using embryoid body is a rapid and efficient method in order to provide a homogeneous population of these cells.
    Keywords: Multiple sclerosis, Adult stem cells, Oligodendroglia
  • Mozhgan Usefpor, Agha Ali Ghasemnian Dr *, Ahmad Rahmani Dr Pages 103-110
    Background And Aim
    The results of many studies have shown that free radicals are cause of more than 60 diseases and antioxidant system (antioxidant) can stop the damaging process induced by free radicals in the body. One of the most important factors which can increase the production of free radicals is heavy breathing during physical activity. The aim of this study was to investigate the effect of a period of high intensive interval training on plasma total antioxidant capacity and malondealdehyde level in liver tissue of male Wistar rats.
    Materials And Methods
    In this study, 16 adult male Wistar rats (195-220 g) were randomly divided into control (n = 8) and training (n=8) groups. The training protocol consisted of running on treadmill 5 days a week, for 8 weeks. Standard meal and water were provided and the subjects were allowed to choose their food freely. 48 hours after the last session of training and 8 hours of overnight fasting, blood and tissue samples were collected to measure the total antioxidant capacity and MDA level by using colorimetric method. We used independent T test for data analysis.
    Results
    The results showed that 8 weeks of intensive interval exercise had no significant effect on the plasma antioxidant activity and capacity and also tissue level of MDA (p>0.05).
    Conclusion
    Since 8 weeks of high intensive interval training had no effect on the total antioxidant capacity and malondialdehyde level, it can be said cautiously that exercise at regular intervals can induce useful adaptation in antioxidant system which can lead to resistance against oxidative stress.
    Keywords: Intensive interval training, Total antioxidant capacity, Lipid peroxidation
  • Shokofeh Hatami, Fatemeh Fotouhi, Maryam Salehi, Elahe Ghaderi, Hadis Shokohi, Behrokh Farahmand Dr * Pages 111-120
    Background And Aim
    Influenza A virus is an important respiratory pathogen which can cause high rates of morbidity and mortality during seasonal epidemics and pandemics. Current vaccines are not capable of producing effective immunity against different influenza virus subtypes. Designing universal vaccines using conversed domains of influenza virus antigens can overcome this limitation. The ectodomain of influenza M2 protein (M2e), the hemagglutinin stalk domain (HA2), and nucleoprotein (NP) are the most conserved sequences among subtypes of influenza A viruses. The aim of this study was to attach part of the NP gene into the binary structure of 3M2e-HA2 and assessment of expression of a chimer trimer protein in prokaryotic system. This recombinant protein is considered as a promising antigenic candidate for a universal vaccine production.
    Materials And Methods
    First, part of the NP gene segment of human influenza A/H1N1(PR/8/34)was amplified by PCR using designed specific primers. This amplified gene was cloned into pGEM-TEasy cloning vector. Then, the confirmed segment of NP gene was subcloned into PET28a/3M2e-HA2 recombinant expression vector, downstream of the HA2 segment. After confirmation of cloning, the chimer protein was expressed in E.coli BL21(DE3).
    Results
    The results of colony PCR, restriction enzyme digestion and sequencing indicated that the NP gene segment was correctly cloned into PET28a/3M2e-HA2. Chimer protein expression was analyzed by SDS-PAGE and confirmed by Western blotting.
    Conclusion
    Design and production of recombinant protein (3M2e-HA2-NP) could be an important step towards the development of a universal influenza vaccine.
    Keywords: Influenza vaccine, Chimer protein, 3M2e, HA2, NP
  • Hashemieh Chehreh, Giti Ozgoli Dr *, Khadijeh Abolmaali Dr, Malihe Nasiri Dr Pages 121-132
    Background And Aim
    Marital satisfaction is a psychological variable and considered as an individual characteristic for couples. Various factors affect marital satisfaction. Personality traits are among the most important factors affecting marital satisfaction. This study aimed to investigate the relationship between personality traits and marital satisfaction based on five factors model of personality.
    Materials And Methods
    In this study, we searched all Iranian and non-Iranian articles published between 2005 and 2016 in both Persian and English languages in the Sciencedirect, Web of Sience, Pubmed, SID, Magiran, Google Scholar, Iranmedex, Irandoc databases. To find relevant articles, we used the key words of "marital satisfaction", "personality characteristics", "personality factors", "five factor model of personality", willingness to accept responsibility, agreeableness, extroversion, neuroticism, openness and combination of them.
    Results
    We found 6508 articles. The findings of the articles indicated significant negative correlation between neuroticism and marital satisfaction. But willingness to accept responsibility, extroversion, agreeableness and openness traits had positive correlation with marital satisfaction.
    Conclusion
    Based on the results of the articles used in our study, neuroticism can affect the marital satisfaction negatively. Determination of different aspects of personality traits in the pre-marriage programs is necessary to increase the stability of marriage and family.
    Keywords: Personality traits, Five factors model of personality, Marital satisfaction