فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی کردستان - سال بیست و سوم شماره 3 (پیاپی 95، امرداد و شهریور 1397)

مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان
سال بیست و سوم شماره 3 (پیاپی 95، امرداد و شهریور 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/25
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمد عبدی، ذکریا وهاب زاده، امین غنی وش، لیلا فرهادی، محمد سعید هخامنشی، پدرام عندلیبی صفحات 1-9
    زمینه و هدف
    امروزه آترواسکلروز به عنوان یک بیماری التهابی مالتی فاکتوریال شناخته می شود. ترکیب تری متیل آمین –N001/0>P) افزایش دهد. تونیکامایسین میزان بیان IL-6 را بطور معنی داری افزایش داد.
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه شواهدی را فراهم کرد که نشان می دهد سایتوکاین پیش التهابی IL-1β در بین سایرین نقش بیشتری در القاء واکنش های التهابی ناشی از TMAO به عنوان یک ریسک فاکتورآترواسکلروز دارد.
    کلیدواژگان: سایتوکاین، آترواسکلروز، تری متیل آمین-N- اکسید، تونیکامایسین، ماکروفاژ
  • یعقوب کرکوبی، قباد مرادی، پژمان شریفی، شهناز غفوری * صفحات 10-18
    زمینه و هدف
    با توجه به روند رو به افزایش بیماری سرطان تیروئید و افزایش تعداد موارد جدید، این مطالعه با هدف تعیین عوامل خطر سرطانهای تیرویید دراستان کردستاننتایج نشان داد؛ دو گروه مورد مطالعه از نظر؛ جنس، وضعیت تاهل، محل سکونت و شغل با هم تفاوت معناداری نداشتند. بین چاقی، سابقه ابتلا به سرطان تیروئید در خانواده، مصرف داروی لووتیروکسین و سطح هورمونی TSH).
    نتیجه گیری
    چاقی، سابقه سرطان در خانواده و همچنین مصرف کنندگان داروی لووتیروکسین را برجسته ساخته که میتواند مورد توجه برنامه ریزان آموزشی و بهداشتی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: عوامل خطر، سرطان تیروئید، استان کردستان
  • امید عبدالهی*، محمد رامان مولودی، دارا دستان، کتایون حسن زاده، اسماعیل ایزدپناه صفحات 19-25
    زمینه و هدف
    گزارش هایی مبنی بر اثرات ضد دردی، ضد افسردگی، ضد التهابی، ضد عفونی کننده، آرام بخشی و ضد اسپاسم گیاه یاس رازقی وجود دارد. هدف از این مطالعه بررسی اثرات ضد دردی عصاره هیدروالکلی یاس رازقی در موش صحرایی به روش پلانتار تست و تعیین نقش مسیر گابائرژیک و اپیوئیدرژیک بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی موش های صحرائی نر از نژاد ویستار در 6 گروه 6 تایی قرار گرفتند: گروه ها ی آزمایشی شامل گروه کنترل، گروه های تحت تیمار با دوزهای mg/kg 400 و200 ، 100 عصاره هیدروالکلی یاس رازقی، و گروه های تحت تیمار با موثرترین دوز عصاره به همراه نالوکسان یا فلومازنیل از طریق داخل صفاقی بودند. اثر ضد دردی با استفاده از دستگاه پلانتار در زمان های30، 60 و 90 دقیقه ارزیابی شد.
    یافته ها
    نتایج مطالعه ما نشان داد تزریق داخل صفاقی دوز mg/kg200 عصاره هیدروالکلی یاس رازقی مدت زمان تاخیر در پاسخ به اثرات دردزایی حرارتی در زمان های 30، 60 و 90 دقیقه پس از تزریق را بصورت معنی داری در مقایسه با گروه کنترل افزایش داد (05/0>P). در حالیکه تجویز نالوکسان به همراه این دوز در هر سه زمان از اثر ضد دردی آن جلوگیری کرد (05/0>P). این الگوی کاهش اثر ضد دردی در تجویز همزمان فلومازنیل و عصاره فقط در زمان 60 دقیقه معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    یافته های حاصل از این مطالعه حاکی از اثر ضد دردی عصاره هیدروالکلی یاس رازقی بود. با توجه به اثر نالوکسان در پیشگیری از اثر ضد دردی آن، به نظر می رسد مسیر اپیوئیدی در بروز اثر ضد دردی یاس رازقی غالب باشد.
    کلیدواژگان: عصاره هیدروالکلی یاس رازقی، اثر ضد دردی، مسیر اپیوئیدرژیک
  • سارا هراتی زاده، محمد علی ابراهیم زاده، مریم نظم بجنوردی، هاتف قاسمی حمیدآبادی*، علیرضا عبدانی پور، جواد اختری صفحات 26-35
    زمینه و هدف
    مطالعات متعددی نشان می دهند که سیستم اعصاب مرکزی دارای قابلیت ترمیم اندوژنوس می باشد. اما میزان تکثیر سلول های بنیادی عصبی اندوژنوس جهت درمان بیماری های نورودژنراتیو کافی نمی باشد. لذا به نظر می رسد که تحریک تکثیر سلول های بنیادی عصبی اندوژنوس جهت ترمیم نورونی الزامی است. هدف از این مطالعه بررسی تاثیرتکثیری عصاره گیاه آقطی بر سلول های بنیادی عصبی مشتق از هیپوکمپ موش صحرایی تازه بدنیا آمده در شرایط آسیب اکسیداتیو پراکسید هیدروژن است.
    روش بررسی
    سلول های بنیادی عصبی از هیپوکمپ مغز نوزاد موش صحرایی تازه متولد شده استخراج و کشت شدند. ماهیت عصبی این سلولها با استفاده از بیان نشانگر خاص عصبی Nestin و از طریق تکنیک ایمونوسیتوشیمی مورد ارزیابی قرار گرفت. جهت ایجاد شرایط اکسیداتیو در محیط کشت سلولی، 5×104 سلول را به هر یک از چاهک های پلیت 96 خانه منتقل و سپس، هیدروژن پراکسید اضافه شد. بعد از 24 ساعت تست زنده مانی انجام و توسط دستگاه مقدار جذب هر گروه ارزیابی شد. سپس سلول های بنیادی عصبی به مدت 24 ساعت تحت تیمار غلظت های مختلف (100، 200، 400 و 500 (میکروگرم بر میلی لیتر عصاره آقطی به میزان 50 میکرون قرار گرفتند. درصد تکثیر سلولی با استفاده از MTT بررسی شد.
    یافته ها
    بررسی های ایمونو فلورسنت نشاندهنده بیان مارکر اختصاصی نستین در سلولهای بنیادی عصبی مشتق از هیپوکمپ موش صحرایی بود. نتایج تحقیق حاضر موید کاهش میزان زنده مانی سلول ها در غلظت های مختلف H2O2 بود. درصد تکثیر سلول های بنیادی عصبی طی شرایط آسیب اکسیداتیو پراکسید هیدروژن در گروه های تیماربا عصاره گیاه آقطی نسبت به گروه کنترل بیشتر بود. بیشترین میزان تکثیر سلول ها در غلظت 500 μg/ml مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    این یافته ها نشان می دهند که عصاره متانولی آقطی می تواند میزان تکثیر و بقای سلول های بنیادی عصبی را در شرایط آزمایشگاهی و طی شرایط آسیب اکسیداتیو بهبود ببخشد و به نظر می رسد که قابلیت بالقوه ای در روند ترمیم عصب داشته باشد.
    کلیدواژگان: سلول های بنیادی عصبی، سامبوکوس ابولوس، تکثیر، زنده مانی
  • مژگان محمدی فر، فاطمه عقیقی، محمود سلامی، سید علیرضا طلایی * صفحات 36-44
    زمینه و هدف
    مصرف مکرر اپیوئیدها فعالیت مدارهای نورونی و شکل پذیری آنها را دست خوش تغییر قرار می دهد و مواجه شدن دستگاه عصبی نابالغ با این مواد می تواند تاثیرات عمیق تر و گسترده تری برجای بگذارد. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر مصرف مورفین در دوره شیردهی بر یادگیری و حافظه فرزندان موش های صحرائی انجام شده است.
    روش بررسی
    این مطالعه تجربی روی 40 سر موش صحرائی نر نژاد ویستار 45 تا 50 روزه در یک گروه کنترل (CO) و 3 گروه از حیواناتی که مادران آنها در دوره شیردهی هر 12 ساعت یک بار به ترتیب 5 (M5)، 10 (M10) و 20 (M20) میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن مورفین سولفات به صورت زیرپوستی دریافت کرده بودند، انجام شد. یادگیری فضائی به مدت 4 شب (هر شب 4 جلسه) در ماز آبی موریس سنجیده شد. شب آخر نیز حافظه فضائی بررسی شد.
    یافته ها
    نتایج مطالعه حاضر نشان می دهند که در مقایسه با حیوانات کنترل، موش هایی که مادران آنها در دوران شیردهی مورفین مصرف کرده بودند، به منظور یافتن سکوی پنهان زمان بیشتر را در ماز سپری کرده و مسافت بیشتری را نیز پیموده اند و این اختلاف برای دوزهای 10 و 20 میلی گرم بر کیلوگرم مورفین معنی دار بود (01/0>P برای هردو مقایسه). همچنین، آنها زمان کمتر و مسافت کمتری را در ربع هدف در مرحله بازخوانی حافظه گذرانده بودند (01/0>P برای هردو مقایسه).
    نتیجه گیری
    می توان گفت مصرف مورفین در دوره شیردهی توسط موش های صحرائی به صورت وابسته به دوز باعث ایجاد اختلال در یادگیری و حافظه فضائی فرزندان آنها می شود.
    کلیدواژگان: مورفین، دوران شیردهی، یادگیری فضائی، حافظه، موش صحرایی
  • حسین امیری، شاهین فکور *، لقمان اکرادی صفحات 45-55
    زمینه و هدف
    کبد چرب غیر الکلی به عنوان یک بیماری متابولیکی کبد در جهان شناخته شده است. هدف از این مطالعه بررسی اثر پیشگیرانه عصاره آبی اناربومی منطقه کردستان از ایجاد کبد چرب در اثر رژیم غذایی پرچرب در موش می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه ، 48 سر موش به 6 گروه شاهد، تغذیه با جیره پرچرب ، تغذیه با جیره پرچرب و درمان با کلوفیبرات و سه گروه تغذیه با جیره پرچرب و تغذیه با عصاره انار با دوز های مختلف به مدت 6 هفته تقسیم گردیدند. در پایان پارامترهای بیوشیمیایی HDL-LDL ،تری گلیسرید و توتال کلسترول ، آنزیم های کبدی ALT، AST و ALP و آنتی اکسیدان های GPX-SOD-CAT سرم اندازه گیری شدند.با کمک مطالعات هیستوپاتولوژی کبد ضمن درجه بندی، پاسخ گروه های مورد مطالعه مقایسه گردیدند.
    یافته ها
    در گروه با رژیم پرچرب، آنزیم های کبدی ، کلسترول، تری گلیسرید و LDL افزایش معنی داری را در مقایسه با سایر گروه ها نشان دادند. اما HDL و آنتی اکسیدان ها در گروه با بالاترین میزان مصرف عصاره و گروه کلوفیبرات افزایش معنی داری را نسبت به سایر گروه ها نشان دادند. مطالعات آسیب شناسی تغییر سلول های چربی کبد در گروه پرچرب را در درجه 4 اما در گروه های عصاره انار و کلوفیبرات بترتیب درجات 1 و صفر را نشان داد.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد که عصاره انار بومی کردستان با توجه خواص آنتی اکسیدانی آن اثر پیشگیرانه از سندروم کبد چرب دارد و با افزایش دوز عصاره، نتیجه بهتری حاصل می گردد.
    کلیدواژگان: عصاره انار، آنزیم کبدی، بیوشیمیایی، آنتی اکسیدان، کبد چرب
  • الهام مهدیانی، حسین خادم حقیقیان *، مریم جوادی، علی اکبر کرمی، ماریا کاویانپور صفحات 56-66
    زمینه و هدف
    کاهش تحرک اسپرم از عوامل اصلی ناباروری مردان می باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر مکمل یاری دانه خرنوب بر تغییرات فراسنج های اسپرم، فاکتورهای التهابی، شاخصهای استرس اکسیداتیو و هورمونهای جنسی در مردان نابارور ایدیوپاتیک انجام گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه یک کارآزمایی بالینی تصادفی دو سوکور بود که 60 مرد مبتلا به استنوسپرمی به یکی از دو گروه مداخله یا گروه دارونما (30 نفر) تقسیم شدند. گروه مداخله به مدت 12 هفته روزانه 500 میلی گرم پودر خرنوب (سه کپسول 500 میلی گرم) و گروه دارونما روزانه سه کپسول دارونما مصرف کردند. فراسنج های اسپرم، ظرفیت آنتی اکسیدانی تام، غلظت مالون دی آلدئید، فاکتورهای التهابی و هورمون های جنسی پلاسما در ابتدای و انتهای مطالعه تعیین شد. تجزیه و تحلیل آماری با نرم افزار SPSS انجام و آزمون Independent sample t test جهت مقایسه میانگین تغییرات بین دو گروه استفاده گردید. در این پژوهش مقدار P-value کمتر از 05/0 از نظر آماری معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    پس از انجام مداخله، تغییرات تعداد، غلظت و درصد کل اسپرم های متحرک، ظرفیت آنتی اکسیدانی تام و غلظت مالون دی آلدهید و فاکتورهای التهابی پلاسما در گروه مداخله معنی دار بود (05/0> P). تغییرات هورمونهای جنسی در دو گروه معنی دار نبود(05/0< P).
    نتیجه گیری
    افزایش غلظت و تحرک اسپرم و کاهش استرس اکسیداتیو و عوامل التهابی در گروه دریافت کننده خرنوب مشاهده گردید. دریافت گیاهان با ظرفیت آنتی اکسیدانی می تواند یکی از راه های مقابله با آسیب های اکسیداتیو اسپرم در این گروه از مردان نابارور باشد.
    کلیدواژگان: خرنوب، آستنواسپرمی، استرس اکسیداتیو، فاکتورهای التهابی
  • محمد براری، شهلا افراسیابیان، بهزاد محسن پور، کتایون حاجی باقری، فرشاد شیخ اسمعیلی * صفحات 67-72
    زمینه و هدف
    در دهه های اخیر گسترش سوشهای مقاوم استاف اورئوس، پنوموکوک، انتروکوک و گرم منفی های روده ای ناشی از استفاده نامناسب از آنتی بیوتیکها، ضرورت توجه به مصرف صحیح آنها را مطرح کرده است. این مطالعه با هدف تعیین میزان تجویز صحیح آنتی بیوتیک توسط پزشکان عمومی در اورژانس بیمارستان توحید شهر سنندج انجام گرفت.
    روش بررسی
    در یک مطالعه توصیفی ، نسخ تجویز شده دارو در 170 بیمار مراجعه کننده به اورژانس بیمارستان توحید در شهرستان سنندج در یک بازه زمانی یک ساله از خرداد ماه 1392 تا خرداد ماه 1393 مورد ارزیابی قرار گرفتند. انتخاب بیماران در طول سال و در هر ماه بین 14 تا 15 نفر بود. بعد از معاینه و نسخه نویسی توسط پزشک عمومی بیماران توسط یک نفر از همکاران طرح به پزشک متخصص عفونی ارجاع داده میشدند و بیمار توسط پزشک متخصص مجددا معاینه و نسخه صادر می شد. در نهایت داده های مربوط به نسخ پزشکان عمومی و متخصص عفونی از نظر سن و جنس بیمار و داروهای تجویز شده در یک فرم اطلاعاتی ثبت و با هم مقایسه گردیدند. داده ها توسط نرم افزار spss v.18 و آمار توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    از کل بیماران مورد مطالعه (170 نفر)، 81 نفر (6/47%) زن و 89 نفر (4/52%) مرد با میانگین سنی 44/15±86/39 سال بودند. بر اساس نتایج این مطالعه 18/11 درصد از بیمارانی که توسط پزشک عمومی برای آنان آنتی بیوتیک تجویز شده بود از نظر پزشک متخصص عفونی نیاز به آنتی بیوتیک نداشته اند. همخوانی و تشابه دارویی دقیق آنتی بیوتیکهای تجویز شده (برای یک بیمار مشخص) توسط پزشک عمومی با پزشک متخصص 8/7% بود. میانگین تعداد داروهای تجویز شده توسط پزشکان عمومی و متخصص عفونی به ترتیب 08/2 و 21/2 بود. بیشترین انتی بیوتیک تجویز شده توسط متخصص عفونی سپیروفلوکساین و آزیترومایسین هر کدام با 3/13 درصد و پزشکان عمومی سیپروفلوکساسین با 3/21درصد و سفکسیم با 12 درصد بوده است.
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه ضرورت آموزش پزشکان عمومی در خصوص تجویز آنتی بیوتیک از طریق دوره های آموزشی را نشان میدهد.
    کلیدواژگان: تجویز آنتی بیوتیک، پزشک عمومی، پزشک متخصص عفونی
  • نسترن علی آبادی، هدایت صحرایی، زهرا بهاری، غلام حسین مفتاحی * صفحات 73-84
    زمینه و هدف
    در این مطالعه، اثر استرس بی حرکتی مادر در دوران بارداری بر حافظه فضایی، رفتار شبه-اضطرابی و غلظت BDNF در مغز فرزندان نسل اول نر در موشهای کوچک آزمایشگاهی نر نژاد NMRI بررسی گردید.
    روش بررسی
    در یک مطالعه تجربی، بیست موش ماده بطور تصادفی به دو گروه استرس و کنترل تقسیم شدند. حیوانات گروه استرس از روز اول تا روز پانزدهم بارداری،هر روز به مدت شصت دقیقه در داخل لوله هایی (به قطر داخلی 6 سانتیمتر و به طول 20 سانتیمتر) به منظور القاء استرس بی حرکتی قرار گرفتند. گروه کنترل استرسی دریافت نکردند. پس از تولد، فرزندان توسط مادران پرورش یافته و فرزندان نر (10 سر در هر گروه) بعد از رسیدن به سن بلوغ (20-25 گرم)مورد ارزیابی حافظه فضایی با استفاده از ماز بارنز و رفتار شبه-اضطرابی با استفاده از ماز مرتفع بعلاوه قرار گرفتند.همچنین غلظت BDNF مغز با استفاده از الایزا ریدر مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج ماز بارنز نشان داد که زمان رسیدن و مسافت طی شده برای رسیدن به سوراخ هدف در موشهایی که تحت استرس بودند نسبت به گروه کنترل افزایش معنی داری (001/0p<) را نشان داد. همچنین، تعداد خطا جهت رسیدن به سوراخ هدف در گروه استرس به طور معنی داری (001/0p<)بیشتر از گروه کنترل بود. علاوه براین، میزان اضطراب در موشهایی که تحت استرس جنینی بودند بطور معنی داری بیشتر از گروه کنترل بود. غلظت BDNF مغز گروه کنترل نیز بطور معنی داری (001/0p<) از گروه استرس بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان داد که استرس دوران بارداری می تواند سبب کاهش BDNF مغز فرزندان شود و ممکن از این طریق سبب اختلال در حافظه فضایی و رفتارهای شبه-اضطرابی گردد.
    کلیدواژگان: استرس بی حرکتی، ماز بارنز، حافظه فضایی، رفتار شبه اضطرابی، BDNF
  • شهلا افراسیابیان، حمید نوری، کتایون حاجی باقری، ابراهیم قادری، شادیه عبدالهی، بهزاد محسن پور * صفحات 85-91
    زمینه و هدف
    با توجه به اهمیت سپسیس و عوارض آن در مرگ و میر بیماران بستری در بخشهای مختلف ، اهمیت بالای تشخیص زودرس و درمان به موقع و مناسب در بقای بیماران، در این مطالعه ارزش سطح سرمی پروکلسیتونین در افتراق سندرم پاسخ التهابی سیستمیک (( SIRS عفونی و غیر عفونی در بیماران مراجعه کننده به بیمارستان توحید سنندج مورد بررسی قرار گرفت .
    روش بررسی
    در یک مطالعه (مورد-شاهد) در بیماران SIRS مثبت که با دستور بستری پزشکان عفونی از مطب به بیمارستان توحید سنندج ارجاع شده بودند سطح سرمی پروکلسی تونین اندازه گیری شد. بعد از مشخص شدن نتیجه ی آزمایشات و بر اساس تشخیص نهایی پزشک معالج ، بیماران به دو گروه SIRSعفونی (گروه مورد ) و غیرعفونی (گروه شاهد) تقسیم شدند. افراد با سابقه دریافت آنتی بیوتیک در 48 ساعت قبل ، ترومای مکانیکال ، گرمازدگی ، عمل جراحی اخیر ، ابتلا به کانسر و سوختگی شدید از مطالعه خارج شدند . حجم نمونه در هر گروه 30 نفر محاسبه شد و داده ها از طریق نرم افزار SPSS و توسط تست تی مستقل برای مقایسه داده های کمی در دو گروه و آزمون همبستگی پیرسون جهت بررسی ارتباط سطح سرمی پروکلسی تونین با متغیرهای مربوط به علایم حیاتی و مارکرهای خونی استفاده شد. سطح معنی داری در این مطالعه کمتر از 05/0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    میانگین سطح سرمی پروکلسی تونین در گروه مورد به طور معنی داری از گروه شاهد بیشتر بود و نیز در بیمارانیکه تعداد تنفس و میزان WBC بیشتری در خون داشتند سطح سرمی پروکلسی تونین افزایش معنی داری داشت . دیگر نتایج این مطالعه نشان داد حساسیت ، ویژگی و دقت تست پروکلسی تونین برای حد آستانه 0.52 نانوگرم در میلی لیتر به ترتیب 70%، 94%و 7/81%و همچنین ارزش اخباری مثبت و منفی به ترتیب 7/75%و 3/91% برآورد شد .
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج بدست آمده، پروکلسی تونین حساسیت و ویژگی قابل توجهی در افتراق SIRSعفونی و غیر عفونی دارد و میتواند به عنوان یک تست تشخیصی در کنار دیگر معیارهای بالینی و پاراکلینیکی در مراحل اولیه بیماری مورد نظر قرار گیرد که این خود میتواند به تشخیص و شروع زودتر درمان کمک کند.
    کلیدواژگان: پروکلسی تونین، سندرم پاسخ التهابی سیستمیک، سپسیس
  • نیره قمیان، سمیه معین درباری * صفحات 92-97
    مقدمه
    تورشن تخمدان یکی از علل نادر جراحی های اورژانس در طی بارداری می باشد.بارداری هتروتوپیک نیز یکی از انواع نادر بارداری بوده که با لانه گزینی جنین در دو محل مختلف مشخص می گردد.همراهی این دو عارضه با هم بسیار نادر می باشد.در این مقاله یک مورد نادر بارداری هتروتوپیک که با تورشن تخمدان همراه شده بود، مورد بررسی قرار گرفت.
    معرفی بیمار: بیمار یک خانم 33 ساله ،حاملگی چهارم خودبخودی،دارای یک فرزند با سابقه دو بار سقط بود که با شکایت درد شکم و لکه بینی مراجعه کرده بود .سن بارداری براساس اخرین قاعدگی 7 هفته و 4 روز بود .در سونوگرافی همراه بیمار بارداری هتروتوپیک به صورت یک جنین زنده در داخل رحم و یک جنین زنده در لوله رحمی و مایع آزاد فراوان در شکم گزارش شده بود.به دلیل علایم حیاتی ناپایدار بیمار تحت عمل جراحی قرار گرفت که یک بارداری خارج رحمی پاره شده در لوله راست به همراه کیست تخمدان 5 سانتی متر در همان سمت همراه با دو دور پیچ خوردگی آدنکس وجود داشت.تورشن برطرف شده سالپنژکتومی راست انجام و کیست تخمدان حذف شد.دو روز بعد از عمل بارداری داخل رحمی فاقد قلب بود که دو دوز میزوپروستول استفاده و در نهایت به دلیل بقایای بارداری کورتاژشد .یک روز بعد از کورتاژ بیمار با حال عمومی خوب مرخص شد .
    نتیجه گیری
    همزمانی بارداری هتروتوپیک و پیچ خوردگی تخمدان بسیار نادر می باشد.در این موارد تشخیص زودرس سبب حفظ تخمدان و باروری آینده وهمچنین حفظ بارداری داخل رحمی موجود می شود.
    کلیدواژگان: حاملگی هترو توپیک، پیچ خوردگی تخمدان، کیست تخمدان
  • محسن رجب نیا چناری*، بایزید قادری، احمد فتوحی، سیما حاجی قنبری صفحات 98-101
    زمینه و هدف
    یکی از اهداف اصلی در طب انتقال خون، سازگاری فرآورده خونی با بیمار است، که از این رو ارزیابی بالینی و سرولوژیک جهت حداکثر سازگاری (یا حداقل ناسازگاری) انجام می پذیرد. شناخته شده ترین گروه های خونی سیستم آنتی ژنی ABO و پر اهمیت ترین آن ها سیستم Rh می باشد. در این میان شایع ترین آنتی ژنی که واکنش ناسازگاری را در پی دارد آنتی ژن D می باشد و رخداد واکنش های همولیتیک آلوایمیون در سایر زیرمجموعه های گروه Rh بسیار نادر است. به طور خاص آنتی بادی آنتی-C یکی از علت های نادر بیماری همولیتیک در نوزادان است که در مقالات به آن اشاره شده است.
    معرفی مورد: بیمار خانم 85 ساله کاندید اکسیزیون وسیع زخم مزمن سطح دورسال پای راست، که جهت اصلاح سریع تر آنمی و آمادگی برای عمل جراحی کاندید دریافت Packed-Cell شد. با توجه به ناسازگاری خون بیمار با تمام واحدهای خونی هم گروه از نظر ABO و Rh، پانل تمامی آنتی بادی های گروه خونی چک شد و Anti-C-Antibody مثبت و سایر آنتی بادی ها منفی گزارش شد.
    نتیجه گیری
    در بیماران با ناسازگاری با فرآورده های خونی با گروه خونی ABO و Rh مشابه، می بایست سایر گروه های خونی را نیز در نظر داشت تا بتوان با انتقال فرآورده با حداکثر سازگاری (حداقل ناسازگاری) از عوارض انتقال خون پیشگیری کرد.
    کلیدواژگان: انتقال خون، گروه خونی، آنتی بادی آنتی-C
|
  • Mohammad Abdi Dr, Zakarya Vahabzadeh Dr, Amin Ghanivash, Leila Farhadi, Mohammad Saeed Hakhamaneshi Dr, Pedram Andalibi Dr Pages 1-9
    Background And Aim
    Atherosclerosis is known as a multifactorial inflammatory disease. Trimethylamine N-oxide (TMAO) as a risk factor, has a potential to trigger or enhance the immune inflammatory reactions in atherosclerosis. Yet, The exact mechanism by which TMAO induces inflammation during atherosclerosis is not well understood. The present study was designed to evaluate the expression of IL-1β, IL-6, and TNF-α mRNA in response to treatment of macrophages with different concentrations of TMAO.
    Material and
    Methods
    In this experimental in-vitro study, U937-derived macrophages were treated with different concentrations of TMAO (37.5, 75,150 and 300 µM) for 24 h. A group of cells were also treated with tunicamycin as positive control for stress. RT-qPCR was used to evaluate the expression of IL-1β, IL-6, and TNF-α mRNA levels. One-Way ANOVA and Post-hoc Dunnett test were used to compare the mean value of every group with that of control group.
    Results
    Although TMAO increased expression of IL-1β, IL-6, and TNF-α mRNA, only 300 µM of TMAO significantly increased expression of IL-1β mRNA compared to the control cells (P
    Conclusion
    The results of this study showed that among the above mentioned cytokines, IL-1β as a proinflammatory cytokine had a greater role in inflammatory reactions, induced by TMAO as a risk factor for atherosclerosis.
    Keywords: Cytokine, Atherosclerosis, Trimethylamine-N-Oxide, Tunicamycin, Macrophage
  • Yaghoob Karkoobi Dr, Ghobad Moradi Dr, Pezhman Sharifi, Shahnaz Ghafoori Dr* Pages 10-18
    Background And Aim
    Considering the increasing trend of thyroid cancer and increased number of new cases we performed this study to determine the risk factors for thyroid cancer in Kurdistan Province.
    Materials And Methods
    80 patients and 80 controls were matched and entered into this case-control study from September 2009 to September 2016 in Kurdistan Province. Data were collected by reviewing the records of the patients, making phone calls and face-to-face interviews. Using SPSS v.20 software, data analysis was performed by chi-square test, T-test and logistic regression.
    Results
    The results showed that there were no significant differences between the two groups in terms of gender, marital status, residential place, and profession. Thyroid cancer showed significant relationships with obesity, history of thyroid cancer in family, use of levothyroxine and TSH level.
    Conclusion
    The results of the study highlighted the importance of TSH level, obesity, history of thyroid cancer in family, and use of levothyroxine which can be considered as risk factors for thyroid cancer by education and health planners.
    Keywords: Risk factors, Thyroid cancer, Kurdistan Province
  • Omid Abdollahi *, Mohammad Raman Moloudi Dr, Dara Dastan Dr, Katayoon Hassanzadeh, Esmael Izadpanah Dr Pages 19-25
    Background And Aim
    There are several reports about analgesic, anti-depressant, anti-inflammatory, antiseptic, sedative, and anti-spasmodic effects of Jasminum sambac. The aim of this study was to investigate the analgesic effects of Jasminum sambac hydroalcoholic extract and determine the role of GABAergic and opioidergic pathways in rat model by a plantar device.
    Material and
    Methods
    Wistar male rats were randomly divided into six groups (n=6) including control, the groups treated with hydroalcoholic extract of Jasminum Sambac (100, 200, 400, mg/kg, ip) and the groups which received the most effective dose of the extract in addition to naloxone or flumazenil. The analgesic effect was assessed by plantar device after 30, 60 and 90 min of the injections.
    Results
    Our results showed that injection of hydroalcoholic extract of Jasminum sambac (200 mg/kg, ip) increased significantly the time delay in response to thermal pain inducing effect at 30, 60 and 90 (P
    Conclusion
    The results indicated the analgesic effect of Jasminumsambac extract. Considering the preventive effect of naloxone on the analgesia produced by Jasminum sambac, opioidergic pathway seems to be dominant in the development of Jasminum sambac analgesic effect.
    Keywords: Hydroalcoholic extract of Jasminum sambac, Analgesic effect, Opioidergic pathways
  • Sara Haratizadeh, Mohammad Ali Ebrahimzadeh Dr, Maryam Nazm Bojnordi Dr, Hatef Ghasemi Hamidabadi Dr *, Alireza Abdanipour Dr, Javad Akhtari Dr Pages 26-35
    Background And Aim
    Recently, several studies have indicated that the central nervous system has the capacity for endogenous repair. But, the proliferation capacity of endogenous neural stem cells (NSCs) isn’t sufficient for the treatment of neurodegenerative diseases. So, it sounds that stimulation of endogenous NSC proliferation is essential for neuroregeneration. The aim of this study was to examine the effects of Sambucus ebulus extract on the proliferation of neonatal rat hippocampus-derived neural stem cells (NSCs) under oxidative stress condition induced by H2O2.
    Material and
    Methods
    The NSCs were isolated from neonatal rat hippocampus. To confirm neural characteristics of neural stem cells, the expression of neural-specific marker, Nestin was investigated by immunocytochemistry technique. 5×104 cells were cultured in every well of a 96 well plate and H2O2 was added to induce oxidative stress condition. Then NSCs were exposed to 50 µg Sambucus ebulus extract for 24 hours, at various concentrations (25, 50, 100, 200, 400 and 500 μg/ml). The cell proliferation rate was assessed by MTT colorimetry assay before and after treatment with the extract.
    Results
    Immunofluorescent studies showed that neural stem cells expressed specific neural marker; Nestin. The proliferation rate of NSCs increased in the treated groups in comparison to that in the control group. The highest rate of survival was observed when Sambucus ebulus was used at the concentration of 500 μg/ml. (P
    Conclusion
    The results showed that the methanolic extract of Sambucus ebulus can promote proliferation and survival of NCSs in vitro and also after exposure to oxidative stress condition, suggesting its potential beneficial effect on neuroregeneration.
    Keywords: Neural stem cells, Sambucus ebulus, Proliferation, Survival
  • Mozhgan Mohammadifar, Fatemeh Aghighi, Mahmood Salami Dr, Seyed Alireza Talaei Dr * Pages 36-44
    Background And Aim
    The frequent use of opioids changes function and plasticity of neural circuits. Exposing the immature nervous system to opioids can have deeper and more extensive impacts. The aim of this study was to investigate the effects of morphine consumption during lactation period on learning and memory of rats offspring.
    Material and
    Methods
    This experimental study included 40 male Wistar rats with age range of 45-50 days. Animals were divided into control group (CO) and 3 experimental groups of rats whose mothers had received subcutaneous injections of 5 (M5), 10 (M10) or 20 (M20) mg/kg morphine every 12 hours during lactation period. Spatial learning was evaluated by Morris water maze (MWM) on 4 consecutive days (4 trials/day). Spatial memory retrieval was also evaluated on the last day.
    Results
    Our results indicated that the rats whose mothers had received morphine during lactation period spent more time and traveled more distance to find the hidden platform than the controls in the learning stage. These differences were statistically significant when doses of 10 and 20 mg/kg morphine (P
    Conclusion
    Morphine consumption during lactation period impairs spatial learning and memory of the rat's offspring in a dose dependent manner.
    Keywords: Morphine, Lactation period, Spatial learning, Memory, Rat
  • Hossein Amiri, Shahin Fakour Dr *, Loghman Akradi Dr Pages 45-55
    Background And Aim
    Non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) is recognized as a metabolic liver disease in the world. The purpose of this study was to investigate the preventive effects of Punica granatum extract on fatty liver disease in the rats receiving high fat diet.
    Material and
    Methods
    In this study rats were divided into 6 groups: healthy control, feeding with high fat diet, feeding with high fat diet plus clofibrate and feeding with high fat diet plus Punica granatum extract with different doses for 6 weeks. At the end of the experiment biochemical indices including LDL, HDL, triglyceride and cholesterol, hepatic enzymes (AST, ALT, ALP) and concentrations of GPX, SOD, and CAT antioxidants in serum were measured. After histopathologic examinations and grading of fatty liver the groups were compared with one another.
    Results
    High-fat diet group showed statistically significant increase in hepatic enzymes, cholesterol, triglyceride and LDL compared to other groups. Whereas high dose extract and clofibrate groups showed statistically significant increase in HDL and antioxidant activity compared to other groups. The results of histopathological examination showed fatty liver changes of grade 4 in the high-fat diet, grade 1 in the extract and grade zero in the clofibrate groups.
    Conclusion
    The results of this study showed the preventive effect of Kurdistan native Punica on fatty liver disease which is related to its antioxidant properties.
    Keywords: Punica extract, Fatty liver, Hepatic enzyme, Antioxidant, Biochemical studies
  • Elham Mahdiani, Hossein Khadem Haghighian Dr *, Maryam Javadi Dr, Ali Akbar Karami Dr, Maria Kavianpour Pages 56-66
    Background And Aim
    Reduction in sperm motility is one of the main causes of male infertility. The aim of this study was to investigate the effect of Carob supplementation on sperm parameters, inflammatory factors, oxidative stress indices and sex hormones in the men with idiopathic infertility.
    Materials And Methods
    This study was a randomized double-blind controlled clinical trial which included 60 men with asthenospermia. The patients were assigned to intervention and placebo groups (n =30). The intervention group received 1500 mg Carob / day (three 500 mg capsules), and the placebo group received three placebo capsules / day for 12 weeks. The parameters of sperm, total antioxidant capacity, malondialdehyde concentration, inflammatory markers and plasma sex hormones were measured at the beginning and at the end of the study. Statistical analysis was performed by SPSS software and independent sample t-test was used to compare the mean values of changes between the two groups. P-value of less than 0.05 was considered statistically significant.
    Results
    Differences in the changes in number, concentration and the percentage of motile sperms, total antioxidant capacity, concentration of MDA and plasma inflammatory markers were significant after the intervention (p0.05).
    Conclusion
    Increased concentration and motility of the sperm and decreased oxidative stress and inflammatory factors were observed in the intervention group. Use of plants with antioxidant capacity can be one of the ways to cope with oxidative damage to sperm in this group of infertile men.
    Keywords: Carob, Asthenozoospermia, Oxidative stress, Inflammatory markers
  • Mohammad Barari Dr, Shahla Afrasiabian Dr, Behzad Mohsenpour Dr, Katayoon Hajibagheri Dr, Farshad Sheikhesmaili Dr * Pages 67-72
    Background And Aim
    In recent decades, the emergence of resistant strains of staphylococcus aureus, pneumococci, enterococcus and intestinal gram-negative bacteria due to the inappropriate use of antibiotics has emphasized the necessity of proper use of antibiotics. The aim of this study was to evaluate the appropriate antibiotic administration by general practitioner in the emergency department of a teaching hospital (Tohid Hospital) in Sanandaj, Iran.
    Material and
    Methods
    In this prospective descriptive study we evaluated the prescriptions for 170 patients who had been referring to the emergency department of Tohid Hospital in Sanandaj from May 2013 to May 2014. We selected 14 to 15 patients every month in a period of one year. After examination and writing prescriptions by the general practitioner, the patients were re-examined by an infectious diseases specialist. Finally, general practitioners and infectious diseases specialist's prescriptions data were recorded and compared with each other in regard to age, gender and prescribed drugs. Using spss v.18 software the data were analyzed by descriptive statistics.
    Results
    Among 170 patients, 52.4% (89) were male and 47.6% (81) were female with an average age of 39.86 ± 15.44 years. According to the results of this study, 11.18% of patients who had received antibiotics prescribed by the general practitioner did not require antibiotics. The exact compatibility and similarity of the prescribed antibiotics by the general practitioner and infectious diseases specialist for a specific patient was 7.8%. The mean numbers of the drugs prescribed by general practitioner and infectious diseases specialist was 2.08 and 2.21, respectively. The most common prescribed antibiotics by the infectious diseases specialist and general practitioner were ciprofloxacin (13.3%) and azithromycin (13.3%). Ciprofloxacin (21.3%) and cefixime (12%) were the most common antibiotics prescribed by the general practitioner.
    Conclusion
    The findings of this study showed necessity of educational programs for general practitioners about antibiotic prescription.
    Keywords: Antibiotic administration, General practitioner, Infectious diseases specialist
  • Nastaran Aliabadi, Hedayat Sahraei Dr, Zahra Bahari Dr, Gholamhossein Meftahi Dr * Pages 73-84
    Background And Aim
    In this study, we investigated the effect of immobilization stress during pregnancy on the spatial memory, anxiety-like behavior and brain BDNF level in F1 generation male NMRI mice.
    Materials And Methods
    Twenty female pregnant mice were randomly divided into stress and control groups. The stress group received stress using a restraint cylinder (6 cm ID, 20 cm L) 60 min/day from the 1st to the 15th day of pregnancy. The control group did not receive stress. The male F1 offspring was nursed by their mothers (n=10/group) until reaching weights between 20 and 25 g. Then they were tested for spatial memory using Barnes maze and anxiety-like behavior by the elevated plus-maze. Also, brain BDNF level was measured by means of an ELISA reader.
    Results
    Barnes maze test results showed that the time and distance to reach the target hole were significantly (p
    Conclusion
    The present study indicated that prenatal stress can lead to decreased level of BDNF in the brain of the offspring which may result in spatial memory disorder and anxiety-like behavior.
    Keywords: Restraint stress, Barnes maze, Spatial memory, Anxiety-like behavior, BDNF
  • Shahla Afrasiabian Dr, Hamid Noori, Katayoon Hajibagheri Dr, Ebrahim Ghaderi Dr, Shadieh Abdollahi, Behzad Mohsenpour Dr * Pages 85-91
    Background And Aim
    Considering the importance of sepsis and its complications in the mortality of the patients admitted to different parts of hospital and the importance of early diagnosis and timely and appropriate treatment in the patient's survival, we investigated the value of procalcitonin serum level for the differential diagnosis between infectious and non-infectious SIRS in the patients referring to Tohid Hospital in Sanandaj.
    Material and
    Methods
    In this descriptive analytical (case-control) study, we measured procalcitonin level in SIRS positive patients who had been referring to Tohid Hospital in Sanandaj.
    After obtaing the results of the lab.tests the patients were divided into two groups of infectious SIRS (case group) and non-infectious (control group) based on the final diagnosis made by our infectious diseases specialist. Patients with history of antibiotic intake within the last 48 hours, mechanical trauma, heat stroke, recent surgery, cancer and severe burn were excluded from the study. Each group consisted of 30 patients. Using SPSS software, data were analyzed by independent T-test to compare the quantitative data between the two groups. We also used Pearson correlation test to investigate the relationship between procalcitonin serum level and variables related to vital signs and blood markers. P
    Results
    Mean procalcitonin serum level in the case group was significantly higher than that in the control group, and the patients with higher respiratory rate and higher WBC counts had significant increase in procalcitonin serum level. Results of this study showed that the sensitivity, specificity and accuracy of procalcitonin test at the threshold of 0.52 ng / ml were 70%, 94% and 81.7%, respectively, and positive and negative predictive values were 75.7% and 91.3%, respectively.
    Conclusion
    According to the results, procalcitonin level had a significant sensitivity and specificity in the differential diagnosis between infectious and non-infectious SIRS and can be considered as a diagnostic test along with other clinical and paraclinical criteria in the early stages of these disorders. This can be helpful in making early diagnosis and timely administration of medications.
    Keywords: Procalcitonin, Systemic inflammatory response syndrome, Sepsis
  • Nayereh Ghomian Dr, Somayeh Moeindarbari Dr * Pages 92-97
    Background And Aim
    Ovarian torsion is one of the rare causes of emergency surgeries during pregnancy. Heterotopic pregnancy is a rare type of pregnancy characterized by embryo implantation in two different locations. occurence of these two complications at the same time is a very rare condition. In this study, we present a rare case of heterotopic pregnancy accompanied by ovarian torsion.
    Patient presentation: A 33-year-old woman with fourth pregnancy presented with abdominal pain and spotting. Based on the last menstrual period, the gestational age was estimated as 7 weeks and 4 days. Ultrasound results revealed a heterotopic pregnancy with a live embryo in the uterus, a live embryo in the fallopian tube, and abundant fluid in the abdomen. Because of the patient’s unstable vital signs, she was operated and we detected a ruptured right tubal pregnancy with a 5 cm ovarian cyst on the same side and two-folded adnexal torsion. Resolution of the torsion, right salpingectomy and removal of the ovarian cyst were performed. Two days after the operation, the intrauterine embryo had no sign of heart activity; therefore, two doses of misoprostol were prescribed for the patient and curettage was performed. The patient was discharged on the next day with a good general condition.
    Conclusion
    The simultaneous occurance of heterotopic pregnancy and ovarian torsion is a rare condition. In these cases, early diagnosis will help to preserve the ovaries and future fertility and also at the same time, maintain the intrauterine pregnancy.
    Keywords: Heterotopic pregnancy, Ovarian torsion, Ovarian cyst, Pregnancy
  • Mohsen Rajabnia Chenari Dr *, Bayazid Ghaderi Dr, Ahmad Fotuhi, Sima Hajighanbari Dr Pages 98-101
    Background And Aim
    One of the main goals of blood transfusion medicine is to determine the compatibility of the blood products with the patients. Therefore, clinical and laboratory (serologic) evaluations should be done to determine the maximum compatibility (or minimum incompatibility). The most known blood groups is the ABO antigenic system and the most important of them is Rh system. Among these, the most common antigen that results in incompatibility reaction is D antigen. The occurrence of alloimmune hemolytic reactions in other subsets of the Rh blood group is rare. Specifically, anti-C antibody is one of the rare causes of hemolytic disease in neonates, which has been reported in the articles.
    Case Presentation
    The patient was a 85- year- old female, who was candidate for an extensive excision of right lower limb's chronic wound. The patient required packed-cell transfusion to correct anemia before surgery. Due to incompatibility of the patient's blood with any of the same ABO and Rh blood products, the panels of all blood group antibodies were checked, which revealed positive anti-C antibody. Other antibodies were negative.
    Conclusions
    In the patients with incompatibility with the same ABO and Rh blood products, other blood groups should also be considered in order to prevent the transfusion complications by using a product with maximum compatibility (minimum incompatibility).
    Keywords: Blood transfusion, Blood group, Anti-C antibody