فهرست مطالب

مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان
سال بیست و چهارم شماره 1 (پیاپی 99، فروردین و اردیبهشت 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/01/12
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمد آزاد ماجدی*، صبا کاوه مجد، فایق یوسفی، بهزاد احسن صفحات 1-10
    زمینه و هدف
    یکی از بلوک های شایع مورد استفاده در جراحی اندام فوقانی، بلوک آگزیلاری است. بنابراین، هدف از انجام این مطالعه، مقایسه تاثیر افزودن دکسمدتومدین و فنتانیل به لیدوکائین بر روی ویژگی های بلوک شبکه آگزیلاری است.
    روش بررسی
    این تحقیق از نوع کارآزمایی بالینی و دو سوکور بوده که بر روی 36 بیمار کاندید جراحی های آرنج و آرنج به پایین در سال 1396 در بیمارستان بعثت و کوثر سنندج انجام گرفت. بیمارانبا استفاده از روش بلوک بندی چهار تایی بطور تصادفی در دو گروه تقسیم شدند. به بیماران گروه یک ،40 سی سی لیدوکایین 1% سالین نرمال به علاوه 50 میکروگرم فنتانیل و در گروه 2 ،100میکروگرم دکسمدتومدین به اضافه 40 سی سی لیدوکایین 1% ( همسان با گرو ه 1) تزریق شد. سپس، داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری اندازه گیری های مکرر ، تی مستقل و کای سکوار و از طریق نرم افزار آماری SPSS نسخه 21 تجزیه و تحلیل شدند .
    یافته ها
    با توجه به نتایج مطالعه حاضر، بین دو نوع داروی لیدوکائین+ فنتانیل و لیدوکائین+ دکسمدتومدین در کاهش عوارض تفاوت معنی داری وجود دارد (0.001>P).
    نتیجه گیری
    اضافه کردن فنتانیل به لیدوکائین تاثیر بیشتری در ویژگی های بلوک شبکه آگزیلاری در مقایسه با افزودن دکسمدتومدین داشت.
    کلیدواژگان: بلوک شبکه آگزیلاری، فنتانیل، دکسمدتومدین، لیدوکائین، بی حسی
  • شیوا روشنخواه، سیروس جلیلی، محمدرضا سلحشور* صفحات 11-23
    زمینه و هدف
    استفاده از گیاهان دارویی یکی از روش های افزایش تولید شیر در پستان بوده است. پتروسیلینوم کریسپوم گیاهی چند منظوره در طب سنتی است که شامل آمینو اسیدهای ضروری، ویتامین ها و مواد مغذی فراوانی است. هدف از مطالعه حاضر تعیین اثرات عصاره گیاه پتروسیلینوم کریسپوم بر روی پارامترهای تولید شیر در موش های صحرایی ماده می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، تعداد 32 رت ماده از نژاد ویستار بطور تصادفی به 4 گروه تقسیم شدند. گروه یک، گروه شاهد (نرمال سالین) و گروه 2 تا 4 ، گروه های مورد، که بصورت داخل صفاقی دوزهای متفاوت عصاره گیاه (100، 150 و 200 میلی گرم/ کیلوگرم) به مدت 21 روز تجویز شد. عصاره گیری از گیاه پتروسیلینوم کریسپوم انجام شد. هورمون پرولاکتین بر اساس روش RIA prolactin radio immune اندازه گیری شد. میزان بیان ژن رسپتور پرولاکتین(PRLR)، بررسی های بافت شناسیبر اساس تکنیکهای مورفومتریک در نسج غده پستان انجام شد. یافته ها با استفاده از روش آماری واریانس یکطرفه آنالیز شدند.
    یافته ها
    تجویز پتروسیلینوم کریسپوم در تمام گروه های مورد مطالعه، موجب افزایش معنی داری در تمام پارامترهای مورد بررسی در مقایسه با گروه کنترل شد (P<0.0001).
    نتیجه گیری
    عصاره پتروسیلینوم کریسپوم اثرات مثبت بر پارامترهای تولید شیر در غدد پستانی دارد.
    کلیدواژگان: پتروسیلینوم کریسپوم، تولید شیر، موش صحرایی
  • مهدی اسکندریان بروجنی، رفیعه علیزاده میران، فاطمه افخمی، زینب توکل، مهدی شمس آرا* صفحات 24-44
    زمینه وهدف
    موش های تراریخته، که اغلب توسط ادغام تصادفی یک ژن خارجی به درون ژنوم شان و یا توسط جهش هدفمند در یک ژن ویژه بوجود می آیند، ابزار بسیار موثری برای مطالعه عملکرد ژن، در بدن موجود زنده می باشند. در این مقاله مروری، ابتدا روش های رایج تولید موشهای تراریخته و مشکلات مرتبط با آنها مورد بررسی قرار می گیرد و سپس روش های جدیدی که برای غلبه بر این مشکلات توسعه یافته اند، مورد کنکاش قرار می گیرند و در انتها چشم اندازهای آتی درباره هدف گیری ژنها مطرح می شوند.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت مروریدر پایگاه های اطلاعاتی Pubmed, Scopus, Google Scholar, Springer, Elsevier و Magiran و با استفاده از کلمات کلیدی transgenic mice, functional genetics, target genes, homologous recombination در بازه زمانی 2018-1980 انجام شده است.
    یافته ها
    در این مطالعه به بررسی تغییرات ژنی در سطح وسیع، پردازش افتراقی و غیرفعال سازی ایزوفرم های اختصاصی ژن ، تغییرات ژنی القایی و موضعی ، سیستم Cre/loxP و برخی چشم اندازهای آتی پرداخته شده است.
    نتیجه گیری
    میزان موفقیت برای دست ورزی ژنی در ژنوم موش بطور چشمگیری افزایش یافته است و استفاده از موشهای ناک اوت منجر به کسب دانش عظیمی در زمینه زیست شناسی انسان و بیماری ها گردیده است
    کلیدواژگان: موش های تراریخته، ژنتیک عملکردی، هدف گیری ژنها، نوترکیبی همولوگ
  • غلام حسین دریا*، اردوان نوروزی اصل، آمنه خوشوقتی، ابراهیم رحمانی مقدم، سیده مریم موسوی صفحات 45-55
    زمینه و هدف
    گیاه شقایق کوهی در طب سنتی ایران برای کاهش عوارض دیابت استفاده می شود. این مطالعه برای مقایسه اثر گیاه شقایق کوهی و داروی گلیبن کلامید بر میزان غلظت گلوکز خون، نمایه لیپید های خون و وزن موش های صحرایی دیابتی القاء شده با آلوکسان صورت پذیرفت.
    مواد و روش ها
    چهل سر موش صحرایی نر به طور تصادفی به پنج گروه هشتایی تقسیم شدند: شاهد سالم، سالم تیمار با عصاره با دوز روزانه 500 میلی گرم بر کیلوگرم، شاهد دیابتی، دیابتی تیمار با عصاره با دوز روزانه 500 میلی گرم بر کیلوگرم، دیابتی تیمار با داروی گلیبن کلامید با دوز روزانه 5 میکروگرم بر کیلوگرم. پس از القاء دیابت، در روز های اول، پانزدهم و سی ام وزن کشی از حیوانات انجام شده و نمونه های خون جهت اندازه گیر غلظت گلوکز، تری گلیسیرید، کلسترول، HDL-C و LDL-C جمع آوری گردید. در پایان نتایج با آنالیز واریانس با اندازه های تکراری و آنالیز واریانس یک طرفه و تست تعقیبی tukey مورد تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    علی رغم کاهش معنی دار در غلظت گلوکز در گروه دیابتی+عصاره نسبت به گروه شاهد دیابتی (0.001>P)، اما این کاهش به طور معنی داری کمتر از گروه دیابتی+دارو بود (0.03=P). غلظت تری گلیسیرید، کلسترول و LDL در گروه دیابتی+عصاره نسبت به گروه شاهد دیابتی کاهشی معنی دار نشان داد (0.001>P). همچنین افزایش معنی دار در غلظت HDL در مقایسه گروه دیابتی+عصاره با شاهد دیابتی مشاهده شد (0.001>P).
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر ضمن اثبات اثر ضددیابتی گیاه شقایق کوهی در موش های صحرایی، این اثر را با داروی گلیبن کلامید قابل قیاس می داند.
    کلیدواژگان: دیابت، شقایق کوهی، گلوکزخون، الگوی چربی، موش صحرایی
  • مهرنوش خشنودی فر*، روناک مهاجرپور، عزت الله رحیمی، دائم روشنی، یدا... زارع زاده صفحات 56-65
    زمینه و هدف
    دانش و اندوخته های پزشکان با مرور زمان دچار کاهش می یابد، بنابراین جایگاه دوره های بازآموزی برای پزشکان بسیار مهم است. روش آموزش به صورت وارونه یا همان Flipped classroom یک روش آموزشی ترکیبی است که در ان در محتوی آموزشی با استفاده از فناوری های نوین خارج از کلاس به فراگیران ارائه می شود. این مطالعه با هدف تعیین بررسی تاثیر استفاده از کلاس وارونه (Flipped Class) بر رضایت، مشارکت فعال و میزان یادگیری در دوره های خاص آموزش مداوم پزشکان عمومی در مرکز آموزش مداوم دانشگاه علوم کردستان در سال 1396 انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه که به صورت مداخله ای طراحی شده بود، تعداد 120 نفر از پزشکان عمومی شاغل در شهرستان سنندج که مشمول قانون آموزش مداوم پزشکان بودند، وارد مطالعه شدند و با روش تخصیص تصادفی به دو گروه مداخله )گروه کلاس وارونه( و مقایسه )کلاس سنتی( تقسیم شدند. ابزارهای جمع آوری داده در این مطالعه شامل پرسشنامه رضایت سنجی محقق ساخته، چک لیست محقق ساخته جهت سنجش مشارکت فعال ، سئوالات پس از آزمون برای سنجش میزان یادگیری بود. شروع آموزش و فعالیتهای یادگیری در گروه مداخله از دو هفته قبل از روز تعیین شده جهت برگزاری دوره حضوری ، آغاز شد. گروه مقایسه تا روز برگزاری دوره بازآموزی، آموزشی دریافت نکردند و تنها به آنها اطلاع رسانی از طریق سامانه اموزش مداوم و ارسال نامه انجام شد. در گروه مداخله آموزش به صورت درخواست یافتن پاسخ برای سوالات ارایه شد و گروه مقایسه به روش معمول سخنرانی، آموزشهای خود را دریافت نمودند.
    نتایج
    نتایج مطالعه نشان داد که افراد شرکت کننده هر دو گروه از برگزاری دوره بازآموزی رضایت داشتند. با اینحال میانگین رضایت از برگزاری دوره بازآموزی به طور معنی داری در گروه مداخله بیشتر از گروه مقایسه بود. (P= 0.001) میانگین نمره پس از آزمون در گروه مداخله (2.25 ± 15.50 ) به طور معنی داری بیشتر از گروه مقایسه ( 2.18±12.85) بود (P= 0.0001) . همچنین میانگین نمره مشارکت پزشکان شرکت کننده در بازآموزی نیز در گروه مداخله) 1.71 ±9.01) با اختلاف معنی داری نسبت به گروه مقایسه (2.02 ± 7.6) بیشتر بود (P= 0.0001) .
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که آموزش به روش وارونه (Flipped Classroom) دربرنامه های آموزش مداوم پزشکان عمومی موثر و مفید است. این روش نه تنها یادگیری پزشکان را از برنامه های آموزش مداوم افزایش میدهد بلکه با افزایش رضایت مندی آنان زمینه مشارکت آنان در سیستم بهداشت و درمان را در امر بازآموزی افزایش داده و باعث اشتراک تجارب و به روز شدن دانش آنان می شود.
    کلیدواژگان: آموزش وارونه، آموزش مداوم، پزشکان عمومی، یادگیری
  • امیر الهایی، امل ساکی مالحی*، محمد ثقت الاسلامی صفحات 66-77
    مقدمه و اهداف
    مطالعه حاضر عوامل موثر بر زمان تا تجربه عود در بیماران مبتلا به لنفوم هوچکین را با در نظرگرفتن کسر شفایافتگی مورد تجزیه و تحلیل قرار داده
    زمینه و هدف
    مطالعه حاضر عوامل موثر بر زمان تا تجربه عود در بیماران مبتلا به لنفوم هوچکین را با در نظرگرفتن کسر شفایافتگی مورد تجزیه و تحلیل قرار داده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه گذشته نگر، پرونده تمامی بیماران مرکز آنکولوژی و هماتولوژی بیمارستان شفای شهرستان اهواز با تشخیص لنفوم هوچکین، در بازه زمانی 1391-1381، بررسی شد. برای پاسخ به سوال "چرا بعضی افراد حاضر در مطالعه در مقابلپیشامد موردنظر ایمن هستند؟" مدل های آنالیز بقاء همراه با کسر شفایافتگی به کارگرفته شد کهتا کنون در کشور مطالعه ای مبنی بر بررسی میزان شفایافتگی بیماری هوچکین صورت نگرفته است. مدل های شفایافته آمیخته و ناآمیخته با استفاده از توزیع های وایبل، نمایی، لگ نرمال، لگ لجستیک و گاما و یک مدل لجستیک برای برآورد نسبتافراد ایمن و بررسی عوامل مرتبط با آن با استفاده از دستور Cureregr8 در محیط نرم افزار STATA13به داده ها برازش شد. برای مقایسه کارایی این مدل ها از ملاک اطلاع آکائیک استفاده شد.
    نتایج
    مدل پارامتری آمیخته با توزیع وایبل دارای کم ترین مقدار معیار آکائیک (804/3171) بود. عوامل موثر بر بقای بلندمدت، هموگلوبین بالای 5/10(0.018=P-value ) و مرحله بیماری است (0.032P-value = ).عوامل موثر بر بقای کوتاه مدت بیماران سن بالای 30 سال(0.001P-value = )، درگیری در محل کشاله ران (0.010P-value = )، مرحله بیماری(0.001>P-value) و درگیری مغز استخوان (0.003=P-value) هستند.
    نتیجه گیری
    در وضعیت هایی که جامعه مورد بررسی شامل دو زیرگروه مستعد و غیر مستعد(ایمن یا شفایافته)برای واقعه مورد نظر (عود از بیماری لنفوم هوچکین) باشد، استفاده از مدل شفایافته به منظور بررسی جداگانه متغیرهای مرتبط با نسبت شفایافتگی و نیز توزیع زمان آن واقعه برای افراد مستعد مناسبب است.
    کلیدواژگان: لنفوم هوچکین، آنالیز بقاء، کسر شفایافتگی، عود، مدل پارامتری آمیخته، مدل پارامتری ناآمیخته
  • مهرسا فریدنیا، حمید محبی*، موسی خلفی، کامیلیا مقدمی صفحات 78-89
    زمینه و هدف
    چاقی تجمع بیش از حد چربی و ذخیره سازی آن به علت عدم تعادل بین انرژی دریافتی و انرژی مصرفی می باشد. رژیم های غذایی پر چرب از طریق مهار آنزیم های فرآیند لیپولیز باعث افزایش چاقی و در نتیجه بیماری های متابولیکی زیادی می شوند. در حالی که ورزش از طریق فعال کردن این آنزیم ها می تواند منجر به تغییر در مقدار بافت چربی احشایی و کاهش چاقی شود. هدف از تحقیق حاضر بررسی اثر تمرینات تناوبی با شدت بالا (HIIT) و تمرین تداومی با شدت متوسط (MICT) بر محتوای پریلیپین1، ATGL، CGI-58 بافت چربی احشایی موش های صحرایی نر چاق بود.
    روش بررسی
    چهل سر موش صحرایی نر ویستار به پنج گروه 8 تایی تقسیم شدند. یک گروه به تعداد 8 سر به مدت 10 هفته رژیم غذایی استاندارد (SD) مصرف نمودند و 32 سر دیگر تحت رژیم غذایی پرچرب (HFD) به مدت 10 هفته قرار گرفتند. پس از القاء چاقی، 8 سر از گروه رژیم غذایی پرچرب و 8 سر از گروه رژیم غذایی استاندارد کشته شده و نمونه ها جهت بررسی اثرات رژیم غذایی پر چرب جمع آوری شدند. سایر موش های چاق به طور تصادفی به 3 گروه کنترل رژیم غذایی پر چرب (HFD+SED)، پروتکل تمرین تداومی با شدت متوسط (MICT) و پروتکل تمرین تناوبی با شدت بالا (HIIT) تقسیم شدند. پروتکلHIIT شامل اجرای 10 وهله دویدن روی تردمیل به مدت 4 دقیقه با شدت معادل 90-85 درصد VO2max و با دوره های استراحتی فعال 2 دقیقه ای می باشد و پروتکل MICT شامل دویدن روی تردمیل با شدت معادل 70-65 درصد VO2max می باشدکه از نظر مسافت با پروتکل HIIT همسان شده است. تمرینات به مدت 12 هفته به صورت 5 جلسه در هر هفته اجرا شدند. در آخر نمونه ها برای اندازه گیری محتوای پریلیپین 1، ATGL، CGI-58 به روش وسترن بلات جمع آوری شد.
    یافته ها
    در این تحقیق نشان داده شد که چاقی منجر به کاهش معنی دار محتوای پروتئین های پریلیپین 1، ATGL و 8 CGI-5 شد. در حالی که هر دو تمرین تداومی با شدت متوسط و پروتکل تمرین تناوبی با شدت بالا منجر به افزایش معنی دار محتوای پریلیپین 1 و ATGL شدند (0.05≤ p). همچنین تمرین تناوبی با شدت بالا منجر به افزایش معنی دار محتوای CGI-58 شد (0.05≤ p). در حالی که تمرین تداومی با شدت متوسط منجر به تغییرات معنی دار در محتوای پروتئین CGI-58 نشد.
    نتیجه گیری
    یافته های این تحقیق نشان داد که رژیم غذایی پر چرب منجر به افزایش توده چربی و همچنین افزایش وزن و چاقی می شود. در مقابل نشان داده شد تمرینات ورزشی از طریق افزایش پروتئین ها و آنزیم های موثر در فرآیند لیپولیز می تواند منجر به کاهش توده چربی و کاهش وزن شود.
    کلیدواژگان: تمرین تناوبی با شدت بالا، تمرین تداومی با شدت متوسط، پریلیپین 1، ATGL، CGI-58، چاقی
  • نسرین مقیمی، صدرا سبزواری، رسول نصیری کالمرزی، اوین شافعی، وحید یوسفی نژاد* صفحات 90-97
    مقدمه
    میزان دعاوی قانونی علیه پزشکان و پرسنل بهداشت و درمان و موسسات درمانی در سال های اخیر در سطح جهان پیوسته رو به افزایش بوده است. ارزیابی موارد قصور پزشکی در کمیته های مرگ و میر بیمارستان ها یکی از راه های بررسی موارد خطاهای پزشکی است که علیرغم عدم وجود شکایتی بر علیه پزشکان به بررسی موارد قصور در پرونده های بیماران فوت شده در بیمارستان ها می پردازد. این مطالعه با هدف تعیین فراوانی قصور پزشکی در پرونده های بیماران فوت شده مورد بررسی در کمیته مرگ و میر بیمارستان توحید سنندج در سال 1395 انجام گردید.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی- مقطعی و از نوع گذشته نگر بود. در این مطالعه پس از اخذ تاییده کمیته اخلاق دانشگاه پرونده تمام بیماران فوت شده در بیمارستان توحید سنندج در سال 1395 مورد بررسی قرار گرفت. از میان این پرونده ها مواردی ارجاعی به کمیته مرگ و میر و نتیجه ارزیابی کارشناسی آن کمیته مورد ارزیابی قرار گرفت و نهایتا اطلاعات مواردی که قصور در پرونده توسط کمیته مرگ و میر بیمارستان احراز شده بود، استخراج گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی، میانگین، انحراف معیار، درصد و برای اهداف تحلیلی از آزمون کای اسکویر استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 22 انجام شد.
    نتایج
    از میان کل 732 نفر فوت شده در بیمارستان توحید سنندج بیشترین تعداد مرد (52.6%)، بیسواد (70.2%)، ساکن شهر (73.7%) و خانه دار (32.9%) بودند. میانگین سنی افراد فوت شده 69.8 سال بود. بیشترین علت مرگ در فوت شدگان مربوط به سرطان با 22.7% بود. از میان کل موارد فوت شده 25 مورد (3.5%) در بررسی اولیه مشکوک به قصور پزشکی بوده و با بررسی پرونده در کمیته مرگ و میر در 2.3% از کل موارد فوت شده و 68% از پرونده های ارجاع شده به کمیته مرگ و میر تشخیص قصور پزشکی مسجل گردید. بیشترین موارد قصور پزشکی به دلیل بی مبالاتی 58.8% بود.
    نتیجه گیری
    یافته های مطالعه حاضر نشان داد که بیشترین موارد قصور پزشکی به دلیل بی مبالاتی کادر پزشکی و درمانی بود. توجه به ارتقای توانایی های پزشکان و سایر کادر درمانی در خصوص مراحل مختلف درمانی در دوران تحصیل ایشان و در قالب کارگاه های آموزشی موثر بعد از فراغت از تحصیل و توجه بیشتر به موازین شرعی و اصول اخلاقی می تواند در کاهش موارد فوت ناشی از قصور پزشکی در مراکز درمانی تاثیر قابل توجهی داشته باشد.
    کلیدواژگان: قصور پزشکی، کمیته مرگ و میر، بیمارستان، بی مبالاتی
  • سلمان دلیری، خیراله اسداللهی*، آرزو کریمی، اسد احسان زاده، نازنین رضایی صفحات 98-111
    زمینه و هدف
    کم کاری مادرزادی تیروئید یک بیماری اندوکرین بوده و از علل اصلی عقب ماندگی ذهنی در نوزادان به شمار می رود. عوامل ژنتیکی، محیطی و جغرافیایی در ابتلا به این بیماری دخیل می باشند. با توجه به اینکه تا کنون مطالعه ای در زمینه کم کاری مادرزادی تیروئید در استان ایلام صورت نگرفته است، مطالعه حاضر با هدف برآورد میزان بروز و ارتباط عوامل اقلیمی با ابتلا به کم کاری مادرزادی تیروئید در استان انجام شد.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی-تحلیلی جهت بررسی میزان بروز و توزیع جغرافیایی کم کاری مادرزادی تیروئید در نوزادان متولد شده در استان ایلام از ابتدای سال 1385 تا پایان سال 1395 می باشد. بر این اساس کلیه نوزادانی که طی سال های مذکور توسط آزمایشگاه های رفرانس در مرکز بهداشت شهرستان های استان با استفاده از نمونه پاشنه پا در 3 تا 5 روزگی مورد غربالگری کم کاری مادرزادی تیروئید قرار گرفته بودند و نتایج آنها به معاونت بهداشتی دانشگاه پزشکی ایلام ارسال شده بود مورد بررسی قرار گرفتند. جهت بررسی توزیع جغرافیایی از نرم افزار ArcGIS (ver 10.3) و جهت بررسی ارتباط عوامل جغرافیایی با بروز کم کاری مادرزادی تیروئید از آزمون آماری رگرسیون پواسون و نمودار پراکنش استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها توسط نرم افزار SPSS16 انجام شد.
    یافته ها
    بر اساس یافته های حاصل از غربالگری 106900 نوزاد متولد شده در استان ایلام، میزان بروز کم کاری مادرزادی تیروئید در کل نوزادان 2/61 در 1000 تولد زنده، در نوزادان پسر 2/7 در 1000 تولد زنده و در نوزادان دختر 2/48 در 1000 تولد زنده برآورد شد. نوزادان پسر 55/4% و نوزادان دختر 44/6% از بیماران را تشکیل داده بودند. بین میانگین بارش سالیانه، و پوشش گیاهی با ابتلا به کم کاری مادرزادی تیروئید ارتباط آماری معنی داری مشاهده شد (0/05>p). اما بین میانگین دمای سالیانه، تابش نور خورشید و رطوبت نسبی با ابتلا به بیماری ارتباط آماری معنی داری مشاهده نشد (0.05<p).
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های مطالعه حاضر استان ایلام از مناطق با بروز بالای کم کاری مادرزادی تیروئید در کشور می باشد. در این استان شهرستان های آبدانان و ایلام دارای بیشترین میزان بروز بوده و جزء کانون های پر خطر بیماری می باشند در نتیجه مسئولین می بایست برنامه ریزی مناسبی در جهت کنترل و کاهش بروز بیماری در استان اتخاذ نمایند. همچنین در بین عوامل جغرافیایی میانگین بارش سالیانه، پوشش گیاهی و تابش نور خورشید در ارتباط با ابتلا به کم کاری مادرزادی تیروئید بودند.
    کلیدواژگان: بروز، پراکندگی جغرافیایی، کم کاری مادرزادی تیروئید، نوزادان
  • محمد مهدی سلطان دلال*، محمد فرجی، فردین میر احمدی صفحات 112-121
    کلستریدیوم پرفرنجنس (clostridium perfringens) از جمله عوامل باکتریایی بیماری زا در حیوانات واز عوامل مهم مسمومیت های غذایی در انسان میباشد. اسانس میوه درخت بنه (P.atlantica Subsp.Kurdica) یا پسته وحشی به عنوان ترکیب ضد میکرروبی در مقابل اکثر میکرو ارگانیسمها شناخته شده است. هدف از این تحقیق تعیین فعالیت ضد میکروبی اسانس میوه درخت بنه بر روی باکتری کلستریدیوم پرفرنجنس در محیط ازمایشگاهی و فراورده های گوشتی میباشد. در این تحقیق اثرات ضد میکروبی اسانس میوه درخت بنه برروی کلستریدیوم پرفرنجنس، به روش دیسک کاغذی (تعیین قطر هاله عدم رشد) ورقت سازی در لوله ، ،تعیین غلظت ممانعت کنندگی (MIC) وحداقل غلظت کشندگی (MBC) مورد ارزیابی قرار گرفت. نهایتا در مرحله سوم بررسی استفاده از حداقل غلظت کشنده از اسانس به عنوان ترکیب ضد باکتری به فرآورده غذایی (سوسیس و کالباس ) برای کاهش میکروب های بی هوازی به خصوص کلستریدیوم می باشد.جهت ارزیابی اماری از روش نرم افزار SASدر قالب آزمون فاکتوریل دو عامله بر پایه طرح کاملا تصادفی انجام می شود. نتایج نشان داد که حداقل غلظت بازدارندگی (MIC) برای باکتری کلستریدیوم برابی 250 میلی گرم بر لیتر است. وحداقل غلظت کشندگی (MBC) در اسانس بنه برای باکتری کلستریدیوم برابر 500 میلی گرم در لیتر بود. ولی بر روی طعم ، رنگ و بو و بطور کلی خصوصیات ارگانو لپتیک آن اثر مثبتی نداشته که این مسئله را می توان با خالص سازی رنگ بری حل کرد و یا از آن می توان به عنوان دارو و درمان عفونت یا مسمومیت ناشی از این باکتری استفاده کرد.
    کلیدواژگان: اسانس میوه درخت بنه، کلستریدیوم پرفرنجنس، حداقل غلظت بازدارندگی MIC، سوسیس وکالباس و خصوصیات ارگانو لپتیک
  • جواد بهشتی پور، غزاله ادهمی*، میلاد مرادی، شاهین شعبانی صفحات 122-131
    زمینه و هدف
    توکسوپلاسموزیس از جمله بیماری های زئونوز با گسترش جهانی است. اطلاعات اندکی در ارتباط با خطر مواجه شغلی در این بیماری وجود دارد. لذا هدف از این مطالعه تعیین شیوع سرمی و ریسک فاکتورهای مرتبط با توکسوپلاسموزیس در میان قصابان شهر سنندج، غرب ایران، بود.
    روش بررسی
    این مطالعه مقطعی از اردیبهشت تا مهر سال 1397 بر روی 53 قصاب شاغل در قصابی های شهر سنندج، مرکز استان کردستان، انجام شد. نمونه گیری به صورت سرشماری بود. معیار ورود قصابان به مطالعه شامل حداقل 1 سال سابقه کار در قصابی و سن بیشتر از 18 سال بود. از هر قصاب 5 میلی لیتر خون وریدی در شرایط آسپتیک اخذ شد و سرم تهیه گردید. تمام 53 نمونه سرمی با استفاده از کیت الایزا جهت حضور آنتی بادی IgG ضد توکسوپلاسما گوندی ارزیابی شدند. همچنین، مشخصات دموگرافیک و ریسک فاکتورهای توکسوپلاسموزیس بررسی گردید که عبارت بودند از: سن، محل زندگی، سطح تحصیلات، مدت فعالیت به عنوان قصاب، مصرف گوشت خام، خوردن مواد غذایی هنگام کار کردن، پوشیدن دستکش، زخمی شدن هنگام تماس با گوشت خام و نگه داری گربه. جهت آنالیز داده ها از آزمون های مجذور کای و رگرسیون لجستیک چندمتغیره بهره گرفته شد.
    یافته ها
    در مجموع، 6 نفر (11/32 درصد) از 53 قصاب شرکت کننده در این مطالعه توکسوپلاسما مثبت بودند. ارتباط معنی داری بین خوردن مواد غذایی هنگام کار کردن و نیز پوشیدن دستکش با شیوع توکسوپلاسموزیس مشاهده گردید (P 0.05).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که شیوع سرمی توکسوپلاسموزیس در میان قصابان شهر سنندج در سطح پایینی بوده که می تواند از سه بعد توجیه شود: آشنایی بیشتر قصابان نسبت به کیست بافتی انگل در مقایسه با سایر اقشار جامعه، نادیده گرفتن قصابان شاغل در قصابی های فاقد مجوز که کمتر اصول بهداشتی را رعایت می کنند و نیز پیشرفت فرآیندهای مختلف عرضه گوشت خام در دو دهه اخیر.
    کلیدواژگان: شیوع، توکسوپلاسموزیس، عوامل خطر، مواجه شغلی، ایران
  • حامد گویلی، محمد فتحی، یدالله زارع زاده، مختار یعقوبی*، دائم روشنی صفحات 134-145
    زمینه و هدف
    یکی از مباحث مهم در اورژانس پیش بیمارستانی موضوع ایمنی است. قدم اول جهت ارتقاء ایمنی کارکنان و بیماران، سنجش و بررسی نگرش ایمنی کارکنان اورژانس پیش بیمارستانی است که خود و بیماران را از آسیب حفظ نماید. نظر به اهمیت این موضوع، نگرش ایمنی و عوامل موثر بر آن همچون سابقه خطا و تصادف حین ماموریت در یک سال گذشته، در کارکنان فوریت های پزشکی 115 شهرستان سنندج موردمطالعه قرار گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی تحلیلی_مقطعی در سال 1396 انجام شده است. جامعه مورد مطالعه کارکنان فوریت های پزشکی 115 شهرستان سنندج بودند. مطالعه به صورت تمام شماری و تعداد نمونه ها 72 نفر بود. از پرسشنامه جهت جمع آوری اطلاعات استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. برای تعیین رابطه متغیرهای موردنظر با نگرش ایمنی از ضریب همبستگی پیرسون و اسپیرمن و همچنین آزمون کای دو استفاده شد.
    یافته ها
    بر اساس یافته های آزمون، نگرش ایمنی در کارکنان فوریت های پزشکی در سطح پایینی قرار داشت (با میانگین 11/3 و انحراف معیار 435/0±). میان معیارهای شش گانه نگرش ایمنی، شامل جو همکاری در سازمان، جو ایمنی در سازمان، مدیریت ادراکات، وضعیت شغلی با خصوصیات دموگرافیک ارتباط معنی دار وجود داشت. مابین معیارهای رضایت شغلی و شناخت استرس با خصوصیات دموگرافیک ارتباط معناداری دیده نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که نگرش ایمنی در کارکنان فوریت های پزشکی در سطح پایین و نیاز به آموزش و ارتقا دارد و پیشنهاد می گردد مفاهیم مربوط به ایمنی در برنامه های آموزشی کارکنان فوریت ها پزشکی گنجانده شود.
    کلیدواژگان: خدمات فوریت های پزشکی، ایمنی، نگرش، مراقبت های اورژانس پیش بیمارستانی
|
  • Mohammad Azad Majedi*, Saba Kavehmajd, Fayegh Yousefi, Behzad Ahsan Pages 1-10
    Background and Aim
    One of the common blocks used in upper extremity surgery is axillary block. The aim of this study was to make a comparision between the effects of dexmedtomedian and fentanyl as adjuvants to lidocain on axillary plexus block. Methods and Materials: This double-blinded clinical terial included 36 patients and was performed in Besat and Kosar Hospitals in Sanandaj in 2017. Patients were randomly divided into two equal groups. Patients in group 1 received 40 cc of lidocaine 1% and normal saline plus 50 μg fentanyl. Group 2 patients received 100 mg of dexmedetomidine plus 40 cc of lidocaine 1% (Matched with group 1). Using SPSS software version 21, data were analyzed by independent sample t-test.
    Results
    There was a significant difference between the two groups in regard to the beginning and quality of the sensory block (p≤0.01) and motor block (p≤0.05). Based on visual analog scale addition of fentanyl to lidocaine at all times had a greater effect on reducing the pain intensity compared to the addition of dexmedetomidine and there was a significant difference between the two groups (p≤0.01). There was no significant difference in the incidence of nausea, vomiting, dizziness and seizure between the two groups. But, the groups showed significant differences in the incidence rates of heart arrhythmias and hypotension (p≤0.01).
    Conclusion
    Comparison between fentanyl and dexmedetomidine showed that addition of fentanyl to lidocaine led to a greater effect on the properties of the axillary plexus block.
    Keywords: Axillary plexus block, Fentanyl, dexmedetomidine, Lidocaine, Anesthesia.
  • Shiva Roshankhah, Syrus Jalili, Mohammadreza Salahshoor* Pages 11-23
    Background and Aim
    Use of medicinal plants is one of the methods to increase breast milk. Petroselinum crispum is a multipurpose herb in traditional medicine which contains essential amino acids, vitamins and numerous nutrients. This study aimed to determine the effects of Petroselinum crispum extract on milk production parameters in female rats. Material and
    Methods
    In this experimental study, 32 Wistar female rats were randomly assigned to 4 groups; group1, control group (normal saline) and groups 2 to 4 (experimental groups). The experimental groups received various doses of  Petroselinum crispum (100, 150, 200 mg/kg/day intraperitoneally) for 21 days. Petroselinum crispum extract was prepared. Prolactin hormone measurements were carried out based on RIA prolactin radio immune assay method. Using morphometrical techniques, prolactin receptor (PRLR) mRNA expression level and histological evaluation of mammary gland tissue were investigated. Data were analyzed by one way ANOVA test.
    Results
    Petroselinum crispum administration increased significantly all the parameters in experimental groups compared to those in the control group (P<0.0001).
    Conclusion
    Petroselinum crispum extract had positive effects on the milk production parameters in mammary glands.
    Keywords: Keywords: Petroselinum crispum, milk production, Rat
  • Mahdi Eskandarian Boroujeni, Rafieh Alizadeh Miran, Fatemeh Afkhami, Zeinab Tavakol, Mehdi Shamsara* Pages 24-44
    Background & Aim
    Transgenic mice, of tengenerated by random integration of foreign genes into the mouse genome or by targeted mutation in a particular gene, have demonstrated to be a very effective tool for studying gene function in living things. In this review article, we discussed on the current methods of generating genetically-modified mice and their related problems and then investigated the new methods developed to overcome these problems. Finally, we discussed future prospects on the gene targeting. Methods & Materials: This is a review article, which has been written after searching Pubmed, Scopus, Google Scholar, Springer, Elsevier and Magiran databases by using keywords of transgenic mice, functional genetics, genetargeting, and homologous recombination.
    Results
    This study dealt with genetic variations in a wide range, differential processing and inactivation of gene-specific isoforms, local and induced genetic changes, Cre/loxP system and some future perspectives.
    Conclusion
    Success rate in genetic modification of mouse genome has increased dramatically, and use of knockout mice has resulted in increased knowledge of human biology and diseases.
    Keywords: transgenic mice, functional genetics, target genes, homologous recombination
  • Gholam Hossein Darya*, Ardavan Nowroozi, Asl, Ameneh Khoshvaghti, Ebrahim Rahmani, Moghadam, Sayyedeh Maryam Musavi Pages 45-55
    Background & Aim
    Yellow horned poppy is known as an antidiabetic drug in Iran folk medicine. This study was conducted to compare the effect of yellow horned poppy and glibenclamide on blood glucose concentration, blood lipid profile and weight of alloxan-induced diabetic rats.
    Materials & Methods
    40 male rats were randomly divided into five groups of eight: 1)healthy control 2)healthy treated with 500 mg/kg of body weight (BW)/day of the extract 3)diabetic control 4)diabetic treated with 500 mg/kg of BW/day of the extract 5)diabetic treated with 5µg/kg of BW/day of glibenclamide. Diabetes induced in the 3rd,4th and 5th groups  by intraperitoneal injection of 120 mg/kg BW of alloxan. The weight of rats was measured after 1, 14 and 28 days. After a month, animals were euthanized and blood samples collected to measure serum levels of fasting blood glucose, triglyceride, cholesterol and lipoproteins including: HLD-C and LDL-C by an auto-analyzer. Data analysis was performed by repeated measure Anova, one way Anova and Tukey test.
    Results
    We found a significant decrease in glucose concentration in the diabetic+extract group compared to the diabetic control (P<0.001), this decrease was significantly lower than that in the diabetic+drug group (P=0.03). Triglyceride, cholesterol and LDL concentrations in the diabetic+extract group showed a significant decrease compared to those in the diabetic control group (P<0.001). Significant increase in HDL concentration was observed in the diabetic+extract group compared to that in the diabetic control group (P<0.001).
    Conclusion
    The present study showed antidiabetic effect of yellow horned poppy in the rats which is comparable to the effect of glibenclamide.
    Keywords: Diabetes mellitus, Yellow Horned Poppy, FBS, Lipids profile, Rats
  • Mehrnoosh Khoshnoodi Far*, Roonak Mohajerpour, Ezatollah Rahimi, Daem Roshani, Yadollah Zarezadeh Pages 56-65
    Background and Aim
      Physicians’ knowledge and capabilities decrease over time; therefore, continuous medical education is important. Flipped class is a blended teaching method that inverts instructional cycle by delivering the educational content by innovative technology out-of-class.  The aim of this study was to determine the effects of flipped class on satisfaction, active participation, and learning levels in general practitioners attending continuous medical education courses in the Kurdistan University of Medical Sciences in 2017. Material and
    Methods
    This interventional study included 120 general practitioners in Sanandaj who were attending the continuous medical education courses. They were randomly assigned to intervention (flipped class) and control (traditional class) groups. Data were collected by a researcher-made questionnaire in order to evaluate participant satisfaction, and a researcher made checklist for evaluation of active participation and a set of post-test questions for assessment of knowledge. The validity and reliability of the questionnaire and the checklist were assessed by using expert panels and measurement of Cronbach’s alpha respectively.Two weeks prior to the designated day, the intervention group started educational activities by finding answers to the questions. The control group did not receive any instruction until the designated day of the classes. On the designated day the control group listened to the lectures in traditional way. The educational content delivered to both groups was identical.
    Results
      The results of the study showed that all the participants were satisfied with the continuous medical education classes.  However, the mean satisfaction level of the re-training period was significantly higher in the intervention group (P = 0.001). The mean post-test score in the intervention group (15.50 ± 2.25) was significantly higher than that in the control group (12.85 ± 2.18) (P = 0.0001). Also, the mean score of participation in the intervention group (9.01 ± 1.71) was significantly higher compared to that in the control group (7.60 ± 2.02) (P = 0.0001).
    Conclusion
    The results of this study showed that flipped classroom strategy was an effective way of continuous education programs for general practitioners. This approach not only improved the knowledge of physicians after continuous medical education programs, but also increased their satisfaction by increasing their active participation.
    Keywords: Inverse education, Flipped Calss, Continuing education, General practitioners, Learning
  • Amir Elhaei, Amal Saki Malehi*, Mohammad Seghatoleslami Pages 66-77
    Background and Aim
    This study aimed to analyze the factors affecting time and experience of relapse in the patients with Hodgkin's lymphoma, using cure fraction. Material and
    Methods
    This retrospective study included all the patients diagnosed as Hodgkin's lymphoma in the Center for oncology and hematology in Shafa Hospital in Ahwaz City from 2002 to 2012. We used survival analysis and cure fraction models In order to answer the question, "why are some people in the study don’t experience recurrence?". We used mixture and nonmixture cure models using Weibull, exponential, log-normal, log-logistic and gamma distributions, and a logistic model for estimation of  the proportion of safe individuals; and Cureregr8 instruction for study of its associated factors. STATA13 software was used for data analysis. Akaike information criterion (AIC) was used to compare the performance of these models.
    Results
     Parametric model of Weibull distribution had the lowest AIC (804.3171).  Factors affecting long-term survival of the patients with Hodgkin's lymphoma, were hemoglobin > 10.5 (P-value = 0.018) and stage of the disease (P-value = 0.032). Factors affecting short-term survival of the patients included age >30 years (P-value = 0.001), involvement of the groin site (P-value = 0.010) Stage of disease (P-value < 0.001) and bone marrow involvement (P-value = 0.003).
    Conclusion
    When the study population includes two susceptible and non-susceptible (safe or healed) subgroups in regard to recurrence of Hodgkin's lymphoma, use of cure models for separate evaluation of the variables associated with the long and short term survival and cure rates is appropriate.
    Keywords: Hodgkin lymphoma, Survival analysis, Cure fraction, Recurrence, Mixture parametric model, Non-mixture parametric model
  • Mehrsa Faridnia, Hamid Mohebbi*, Mousa Khalafi, Kamilia Moghaddami Pages 78-89
    Background and Aim
    Obesity is an excessive accumulation of fat and its storage due to an imbalance between energy intake and energy consumption. High-fat diets, through inhibition of lipolysis enzymes can lead to increase in obesity and also many metabolic diseases. While exercise can activate these enzymes and lead to a change in the amount of visceral adipose tissue and reduce obesity. The purpose of this study was to investigate the effect of high intensity interval training (HIIT) and moderate intensity continuous training (MICT) on the content of perilipin 1, ATGL, and CGI-58 in visceral adipose tissue of obese male rats. Material and
    Methods
    Forty male Wistar rats were divided into five groups of eight. A group of 8 rats consumed standard diet (SD) for 10 weeks, and 32 other rats used high-fat diet (HFD) for 10 weeks. After induction of obesity, 8 rats from high fat diet group and 8 rats from standard dietary group were killed, and the samples were collected to study the effects of high-fat diet. Other obese rats were randomly divided into three groups: high-fat diet sedentary (HFD+SED), moderate-intensity continuous training protocol (MICT), and high-intensity interval training protocol (HIIT). The HIIT protocol consisted of 10 times of running, each time for 4 minutes, on a treadmill with an intensity of 90-85% VO2max, with 2 minutes active rest periods, and the MICT protocol included running on treadmill with an intensity of 70-65% VO2max, which had been matched with the HIIT protocol in terms of distance. 5 sessions of The training scheduals were performed per week for 12 weeks. Finally, the samples were collected by western blot method to measure the content of perilipin 1, ATGL, CGI-58.
    Results
    The results of this study showed that obesity caused a significant reduction in the content of prilipin 1, ATGL and CGI-58. While both moderate-intensity continuous training and high-intensity interval training significantly increased the content of perilipin 1 and ATGL (p≤ 0.05). Also, the high-intensity interval training led to a significant increase in CGI-58 content (p<0.05). While moderate-intensity continuous training did not result in significant changes in CGI-58 protein content.
    Conclusion
    The findings of this study showed that high-fat diet resulted in increased fat mass, as well as weight gain and obesity. On the contrary, exercise trainings can lead to a decrease in fat mass and weight loss by increasing the proteins and enzymes effective in the lipolysis process.
    Keywords: High intensity interval training, Moderate intensity continuous training, Perilipin 1, ATGL, CGI-58, Obesity.
  • Nasrin Moghimi, Sadra Sabzevari, Rasoul Nasiri Kalmarzi, Avin Shafei, Vahid Yousefinejad* Pages 90-97
    Introduction
    The number of lawsuits against doctors and healthcare personnel and medical institutions has steadily increased in recent years worldwide. The evaluation of medical malpractice in hospital’s mortality committees is one of the ways to investigate medical errors, which, despite the lack of complaints against doctors, addresses malpractices in cases of deaths in hospitals. The aim of this study was to determine the frequency of medical malpractice in dead patients examined at the Tohid Hospital in Sanandaj, Iran in 2017. Material and
    Methods
    This is a retrospective descriptive cross-sectional study. In this study, after obtaining the Ethics Committee approval of the Kurdistan University of medical sciences, the records of all the patients died at Tohid Hospital in Sanandaj in 2017 evaluated. Out of these cases, referral cases to the Mortality committee and the outcome of the evaluation of the baccalaureate of the committee were evaluated, and eventually information was extracted from cases where the malpractice was recorded by the hospital mortality committee. For data analysis, descriptive statistics, mean, standard deviation, percentage and for analytical purposes, Chi-square test was used. Data analysis was done using SPSS 22 software.
    Results
    Among the total 732 deaths in Tohid Hospital, the highest number of cases was males (52.6%), illiterate (70.2%), urban residents (73.7%) and housewives (32.9%). The mean age of the deceased was 69.8 years. The largest cause of death was cancers (22.7%). Of the total number of deaths, 25 cases (3.5%) were suspected of having errors in the preliminary evaluation, which malpractice confirmed in 2.3% of all deaths and 68% of the cases referred to the mortality committee. The most type of malpractices were due to Indifference in 58%.
    Conclusion
    The findings of this study showed that the most cases of medical failure were due to medical indifference in medical personnel. Considering the improvement of the abilities of physicians and other medical staff in various stages of treatment during their education and in the form of effective workshops after graduation, and paying more attention to religious standards and ethics can reduce the deaths due to medical malpractice have a significant impact on treatment centers.
    Keywords: Medical malpractice, Mortality Committee, Hospital, Indifference
  • Salman Daliri, Khairollah Asadollahi*, Arezoo Karimi, Asad Ehsanzadeh, Nazanin Rezaei Pages 98-111
    Background and Aim
    Congenital hypothyroidism is an endocrine disorder and is one of the main causes of mental retardation in the newborns. Genetic, environmental and geographical factors are associated with the disease. This study aimed to evaluate the incidence rate and correlation of geographical factors with congenital hypothyroidism in Ilam Province.
    Materials and Methods
    This study was a descriptive analytical study and evaluated the incidence rate and geographical distribution of congenital hypothyroidism in the newborns in Ilam Province from the beginning of 2006 to the end of 2016. We studied the results of heel samples of the newborns between 3 to 5 days of age who had been screened for congenital hypothyroidism in the referral laboratories of the health centers of the health department of the Ilam University of Medical Sciences in all cities of Ilam Province. We used ArcGIS (ver 10.3) software for evaluation of geographical distribution. Statistical tests of Poisson regression and scatter plot were used to investigate the relationship between geographical factors and the incidence rate of congenital hypothyroidism. Data analysis was performed by use of SPSS 16 software.
    Results
    Based on the findings of the screening of 106900 newborns born in Ilam Province, the incidence of congenital hypothyroidism in this study was 2.61 in 1000 live births (2.7 male newborns / 1000 live births, and 2.48 female newborns / 1000 live births). Among all the patients 55.4% were male and 44.6% were female. There was a significant correlation between the mean annual rainfall and herbal coverage with congenital hypothyroidism (p0.05).
    Conclusion
    Based on the findings of this study, incidence of congenital hypothyroidism is high in Ilam Province. Abdanan and Ilam cities had the highest incidence rates of hypothyroidism and are among the high risk hotspots of the disease. As a result, authorities should take appropriate measures in order to control and reduce the incidence of this disease in the province. Also, among the geographical factors, the mean annual rainfall, herbal coverage and sunlight were associated with congenital hypothyroidism.
    Keywords: Incidence, Geographical distribution, Congenital hypothyroidism, Newborn
  • Mohammad Mehdi Soltan Dallal*, Mohammad Faraje, Fardin Mirahmadi Pages 112-121
    Abstract Background and
    purpose
    Clostridium perfringens is one of the pathogenic bacterial factors in animals and one of the important causes for food poisoning in human. The essence of P.atlanticaSubsp. Kurdica fruit or wild pistachios has been recognized as an anti- microbial compound against most of micro-ore anti-organisms. The purpose of this research is to determine the anti-microbial activity of the essence of P.atlanticaSubsp. Kurdica fruit on Clostridium perfringens microbe in laboratory environment and meat fabrications. Investigation
    Method
    in this research, anti-microbial effects of the essence of P.atlanticaSubsp. Kurdica fruit on Clostridium perfringens was evaluated via determining the minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC). Ultimately, in third step of investigation, using the MBC from essence is considered as an anti-bacterial compound for food fabrications (hot dog and kielbasa) in order to reduce non-aerobic microbes especially Clostridium. SAS software method is used in form of two-factor factorial experiment based on a totally random plan in order to construct statistical evaluation.
    Findings
    the results showed that MIC for Clostridium bacteria equals 250 milligrams per liter, ad MBC in P.atlanticaSubsp. Kurdica fruit essence for Clostridium bacteria was equal to 500 milligrams per liter. In concentration of 500 milligrams per liter of P.atlanticaSubsp. Kurdica fruit essence on Clostridium bacteria in samples of produced hot dogs had fatal effects.
    Conclusions
    The P.atlanticaSubsp. Kurdica fruit essence on Clostridium has not only inhibition property but also anti-bacterial property and not only in laboratory, but also in samples of produced hot dogs, but does not have positive effects on its taste and this problem can be solved by purification and decolourization or it can be used as a drug or remedy for infection or poisoning resulted from it. Keywords: P.atlanticaSubsp. Kurdica fruit essence, minimum inhibitory concentration (MIC), hot dogs and sausages, organoleptic properties
    Keywords: Mashberry fruit essential oil, Clostridium perfringens, Minimum inhibitory concentration (MIC), Sausage, sausages, organo-leptic characteristics
  • Javad Beheshtipour, Ghazaaleh Adhami*, Milad Moradi, Shaahin Shabani Pages 122-131
    Background and Aim
    Toxoplasmosis is a zoonotic disease with worldwide distribution. There is little information about the risk of occupational exposure to toxoplasmosis. Therefore, the aim of this study was to determine the seroprevalence and risk factors associated with toxoplasmosis among the butchers in Sanandaj City.
    Materials and Methods
    This cross-sectional study was conducted on 53 butchers in Sanandaj from May to October 2018. Sampling method was census. The inclusion criteria consisted of: at least 1 year of work experience in the butcher shop and age > 18 years old. After obtaining 5 ml blood sample from each butcher serum samples were prepared. All 53 serum samples were evaluated by ELISA kit for anti-Toxoplasma gondii IgG antibody. Furthermore, demographic characteristics and risk factors for toxoplasmosis were investigated, which included: age, residence area, educational level, duration of activity, raw meat consumption, eating while working, wearing gloves, injury when handling raw meat and keeping cat indoors. Data were analyzed by chi-square test and multivariate logistic regression.
    Results
    6 (11.32%) of the 53 butchers were positive for Toxoplasma gondii. Eating while working and wearing gloves had a significant association with the prevalence of toxoplasmosis (P0.05).
    Conclusion
    The results of this study showed low seroprevalence of toxoplasmosis among the butchers of Sanandaj, which can be explained in three aspects: acquaintance of the butchers with the parasitic cysts of the tissues compared to other strata of society, ignoring butchers in non-licensed butcher shops who do not follow hygiene standards, as well as the advancement of various processes of raw meat supply in the last two decades.
    Keywords: Prevalence, Toxoplasmosis, Risk Factors, Occupational Exposure, Iran
  • Hamed Gavili, Mohammad Fathi, Yadollah Zarezadeh, Mokhtar Yaghobi*, Daem Roshani Pages 134-145
    Background and Aim
    Safety is one of the important subjects in the pre-hospital settings. Determination and evaluation of safety attitudes of the emergency staff is the first step toward improving the safety of the staff and patients. In this study, we investigated safety attitudes and the factors affecting safety such as error and accident history, during mission, in the last year, in the staff of emergency medical services in Sanandaj. Material and
    Methods
    This was a cross-sectional descriptive study. We used census method. Study population included personnel of emergency medical services (72 people). We used a questionnaire for data collection. SPSS version 20 software was used for data analysis. Pearson correlation coefficient, Spearman correlation coefficient and chi-square test were used to determine the relationship between the variables and the safety attitudes.
    Results
    Based on the findings of this study, the safety attitudes of the emergency medical staff were significantly at a low level (mean: 3.11, p=±0/435). six dimensions of safety attitudes, including the cooperative atmosphere in the organization, safety climate in the organization, perceptual management, and job status had significant relationship with demographic characteristics. Job satisfaction criteria and stress recognition showed no significant relationship with demographic characteristics.
    Conclusion
    The results of this study showed that the safety attitudes of the emergency medical staff towards safety were significantly at a low level.Therefore education in order to improve the attitudes of the emergency medical staff is necessary. We recommend inclusion of safety attitudes conceot in educational programs for emergency medical staff.
    Keywords: Emergency Medical Services, Safety, Attitude, prehospital emergency care