فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی گیلان - پیاپی 37-38 (بهار و تابستان 1380)

مجله دانشگاه علوم پزشکی گیلان
پیاپی 37-38 (بهار و تابستان 1380)

  • 104 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1380/06/20
  • تعداد عناوین: 18
|
  • محمدرضا نقی ئی صفحات 1-5

    ‌پژوهش‌های بسیاری در زمینه فرضیه عملکرد مواد مغذی آنتی اکسیدانی بعنوان ریشه کن کننده‌های رادیکالهای آزاد مشتق شده از اکسیژن و پیشگیری از آسیب سلولی یا بافتی و بروز بیماریهای دژنراتیو نظیر آتروسکلروز حاصل از اکسیداسیون لیپوپروتیین با چگالی کم (LDL) Low Density Lipoprotein انجام گرفته است. از میان روش های ارایه شده برای بررسی این مطلب، مدل پایش پیوسته (Continuous Monitoring) امکان ارزیابی از تاثیر ویتامینهای محلول در چربی بر پیشگیری از اکسیداسیون LDL را فراهم می آورد که این مقاومت بصورت واحد زمان (دقیقه) در فاز تاخیری (Phase Lag) بیان می‌شود. در مطالعه حاضر ضمن معرفی و ارایه روش بکار رفته، زمانهای حاصله از اکسیده شدن نمونه‌های LDL بدست آمده ازا فراد سالم بزرگسال اکثرا در دامنه 40-50 دقیقه محاسبه گردید. عقیده بر این است که با تامین منابع بیشتر آنتی اکسیدان ها در رژیم و یا تجویز مکمل در صورت نیاز می‌توان این زمان را افزایش داد که معرف مقاومت بیشتر LDL در مقابله با اکسیدانها یا رادیکالهای آزاد است که با استفاده از مدل فوق قابل ارزیابی می‌باشد.

    کلیدواژگان: آنتی اکسسیدانها، لیپوپروتئین های ال دی ال
  • علی اکبر طاهریان، عشرت فتاحی صفحات 6-12

    ‌سرطان دهانه رحم یکی از سرطانهای شایع دستگاه تناسلی در زنان می‌باشد که از نظر شیوع، سومین سرطان در زنان است. تعیین عوامل خطرزای سرطان دهانه رحم، هدف اصلی این تحقیق می‌باشد. این پژوهش به صورت مورد و شاهد است. از مجموع 282 نمونه. 87 نفر با تشخیص کانسر مهاجم سرویکس در گروه مورد و 195 نفر افراد سالم در گروه شاهد قرار داشتند. روش نمونه گیری در گروه مورد به طریق آسان و در گروه شاهد، تصادفی بود که دو گروه از نظر سنی همسان شده بودند. محل پژوهش در دو بیمارستان امین و سید الشهداء اصفهان تعیین گردید. تجزیه و تحلیل اطلاعات با کامپیوتر و نرم افزار SPSS انجام شد. نتایج حاصل نشان داد کانسر سرویکس با سن در اولین ازدواج وقتی کمتر از 15 سال باشد (5 = OR و 95% حدود اطمینان 5/1 تا 6/16 و 001/0 = P) و تعداد زایمان بیشتر از 6 عدد (2/3 =OR و 95% حدود اطمینان 2/1 تا 8/‌8 و 0001/0 =P) و روش جلوگیری از حاملگی (Ocpills) رابطه دارد. در مورد مدت زمان استفاده از قرص جلوگیری از بارداری، نتایج نشان داد: در زنانی که بیشتر از 5 سال Ocpills مصرف می‌کردند (3/‌3 = OR و 008/0 = P) می‌شود. میانگین دفعات آمیزش جنسی در هفته، در دهه های اول‌، دوم، سوم و چهارم زندگی زناشویی، در گروه مورد نسبت به شاهد بیشتر بود (001/0 = P). همچنین بررسی وضعیت اقتصادی - اجتماعی دو گروه رابطه نداشت ولی بین میزان سواد، در دو گروه، رابطه معنی داری وجود داشت (018/0 = P). در این تحقیق نتایج پاپ اسمیر 5/15% منفی کاذب را نشان داد. برخی ریسک فاکتورهای ذکر شده در این پژوهش ممکن است باعث افزایش بروز سرطان سرویکس گردد. که با غربالگری بیشتر و تلاش در حذف آنها می توان امید داشت که میزان بروز آن کاهش یابد.

    کلیدواژگان: آبستنی، پیشگیری از آبستنی، سرطان دهانه رحم، علت شناسی
  • نیر معمار صفحات 13-18

    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی تحلیلی میباشد که بمنظور بررسی میزان آگاهی زنان و مردان 15 سال به بالا در زمینه پیشگیری از بیماریهای ایدز و هپاتیت (ب) در شهر سنندج در سال 1377 انجام شده است. اهداف ویژه پژوهش شامل تعیین مشخصات دموگرافیک زنان و مردان بالای 15 سال و تعیین میزان آگاهی آنها در زمینه پیشگیری از انتقال بیماری ایدز و هپاتیت (ب) برحسب جنس - سن - شغل و میزان تحصیلات بود. جامعه پژوهش 852 نفر از زنان و مردان بالای 15 سال را تشکیل میدادند که بطور تصادفی خوشه ای از مناطق مختلف شهر سنندج انتخاب شده بودند. ابزار گردآوری داده ها در این بررسی، پرسشنامه ای با 23 سوال بود که از طریق مصاحبه تکمیل می‌گردید. یافته‌ها نشان داده که اکثریت واحدهای مورد پژوهش را زنان، متاهلین دارای تحصیلات دیپلم، خانه‌دار و در رده‌های سنی 15 - 24 سال تشکیل داده‌اند. بیشترین درصد شایعترین راه انتقال ایدز را آمیزش جنسی، اکثریت آنان بهترین راه پیشگیری از ایدز را آموزش همه اقشار جامعه دانسته‌اند و اکثریت آنان نیز در مورد بهترین راه پیشگیری از هپاتیت (ب) اطلاعی نداشتند. نتایج نشان داد که بین میزان آگاهی از راه های انتقال ایدز و پیشگیری از آن با متغیرهای تحصیلات، شغل، سن (به تفکیک) با 0001/0 >P ارتباط معنی‌داری وجود دارد و نیز بین میزان آگاهی از راه های انتقال هپاتیت (ب) و پیشگیری از آن با متغیرهای تحصیلات، شغل، سن (به تفکیک) با0001/0 >P ارتباط معنی داری وجود دارد. با توجه به نتایج بنظر میرسد سطح آگاهی جامعه مورد پژوهش در مورد راه های پیشگیری و انتقال ایدز و هپاتیت (ب) پایین است و لذا لازم است کارکنان بهداشتی به مسئله آموزش توجه بیشتری را مبذول دارند. .

    کلیدواژگان: سندرم کاهش ایمنی اکتسابی (ایدز)، هپاتیت B
  • احمد طالبیان، محمدرضا کلاه ریز، محسن اربابی، سید غلام عباس موسوی صفحات 19-25

    نظر به این که حملات ریسه یکی از مشکلات نسبتا شایع در کودکان و از حالات مضطرب کننده برای والدین است و با توجه به تناقضات مطرح در رابطه بین کم خونی و درمان آهن در این حملات، این پژوهش به منظور تعیین رابطه شاخص های CBC با حملات ریسه در کودکان انجام گرفت. تا این پژوهش یک مطالعه تحلیلی از نوع مورد شاهدی است که بر روی 86 کودک زیر 6 سال مراجعه کننده به درمانگاه بیمارستان شهید بهشتی و مطب خصوصی در شهر کاشان در سال 1378 صورت گرفت. تعداد 43 کودک با شرح حال حملات ریسه به عنوان گروه مورد و 43 نفر که به علل غیر از ریسه مراجعه کرده بودند در صورتی که بیماری آنها تاثیری روی یافته های CBC نداشت به عنوان گروه شاهد انتخاب شدند. بعد از مشابه سازی نسبی اطلاعات مربوط به افراد به اضافه یافته‌های CBC آنها در فرم اطلاعاتی ثبت و سپس یافته ها با استفاده از آزمون های آماری کای اسکویر و آزمون دقیق فیشر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. تحقیق نشان داد که میزان حملات ریسه در پسران 1/65 و در دختران 9/34 درصد بود. بیشترین میزان حملات ریسه با 1/58 درصد در کودکان 2-1 سال مشاهده گردید. در 4/74 درصد موارد حملات از نوع سیانوتیک بود، مدت حملات در اکثر موارد 2-1 دقیقه و از نظر تعداد 5/46 درصد از بیماران حداقل یک حمله در روز داشتند. از نظر یافته های CBC، کمبود مقادیر MCH MCV RBC نسبت به مقادیر نرمال در گروه مورد شایعتر از گروه شاهد و اختلاف مقادیر در دو گروه از نظر آماری معنی دار بود. در مورد تغییرات Hb و HCTگرچه کاهش مقادیر آن در گروه مورد شایعتر از گروه شاهد بود لیکن اختلاف مقادیر دو گروه از نظر آماری معنی‌دار نبود. تحقیق نشان داد کاهش تعداد RBC و مقادیر، MCH MCV در کودکان مبتلا به حملات ریسه بیشتر از گروه شاهد بود. از اینرو انجام مطالعات تحلیلی و تجربی پیرامون تاثیر ترکیبات آهن بر روی یافته های CBC و حملات ریسه توصیه می‌شود

    کلیدواژگان: ریسه، یافته های MCH، MCV، HCT، Hb، RBC) CBC)
  • مسعود صالحی، اسماعیل صانعی مقدم صفحات 26-29

    هپاتیت A همانند سایر بیماریهای روده ای در تمام دنیا منتشر است اما فراوانی و سیمای اپیدمیولوژیک آن بسته به وضعیت بهداشت محیط و تراکم جمعیت متفاوت است ، به منظور آگاهی از وضعیت اپیدمیولوژی هپاتیت A در استان سیستان و بلوچستان این تحقیق در بهار سال 1377 در شهرستان زابل انجام شد ‌229 نفر از جمعیت روستایی زیر 30 سال شهرستان زابل به طور تصادفی انتخاب شدند و از نظر IgG Anti HAV بررسی شدند. از جمعیت مورد مطالعه 202 نفر (6/88 درصد) درای آنتی بادی علیه HAV بودند(فاصله اطمینان 95% = 8/92 - 4/84%). فراوانی عفونت HAV در جنس مذکر6/85 درصد و در جنس مونث 4/91 درصد بود. اما این اختلاف بر اساس آزمون کای دو معنی دار نبود. نتایج نشان داد آلودگی از همان سال اول عمر اتفاق افتاده و به سرعت نسبت آن افزایش می‌یابد به گونه‌ای که 6/79 درصد کودکان زیر پنج سال و صددرصد کودکان 15-19 ساله مبتلا به عفونت هپاتیت A بودند .لذا عفونت هپاتیت A در زابل هیپر‌آندمیک بوده و در اغلب موارد نیازی به تجویز ایمونوگلوبولین به اطرافیان بیماران مبتلا به هپاتیت A نیست. قرار دارد.

    کلیدواژگان: ایمونوگلوبولین ها، روش های همه گیری شناسی سرم، هپاتیت A
  • شهریار صدراشکوری، مجتبی امیری، محمد جواد گلچای، جمیله شمس گیلانی، عباس درجانی، نرگس علی زاده صفحات 30-35

    ‌سندرم استیونس جانسون یک بیماری پوستی - مخاطی حاد‌، خطیر‌، و خودبخود محدود شونده با مورتالیتی و موربیدیتی قابل توجه می‌باشد که درمان اختصاصی آن با استرویید سیستمیک در چهار دهه گذشته مورد بحث بوده است.‌ هدف از این مطالعه مقایسه طول مدت بستری و عوارض مشاهده شده در بین بیماران درمان شده با استرویید سیستمیک و بیماران تحت درمان حمایتی بوده است. ‌این مطالعه بصورت توصیفی - مقایسه ای بر روی 40 بیمار مبتلا به سندرم استیونس جانسون (SJS) بستری شده در بخش پوست بیمارستان رازی رشت (تنها مرکز ارجاع بیماران درماتولوژی در استان گیلان در یک دوره 6 ساله (1379 - 1373) انجام شده است . بیماران با معیارهای زیر در این مطالعه قرار گرفته‌اند: ‌1 - ابتلاء متوسط تا شدید حداقل یک ناحیه مخاطی 2- ابتلاء گسترده پوست (میانگین 50٪ سطح پوست) توسط ضایعات منطبق با اریتم مولتی فرم بیماران یک گروه تحت درمان با درمانهای حمایتی - علامتی و استرویید سیستمی (پردنیزولون‌ mg /kg / day 1-5/0، متوسط 33 میلی‌گرم در روز) و گروه دیگر فقط تحت درمانهای حمایتی و علامتی قرار گرفته‌اند.‌ متوسط طول مدت بستری در گروه تحت درمان حمایتی 25/13 روز و در گروه تحت درمان با استرویید سیستمیک 9/05 روز بوده است 045/0>P) در گروه استرویید، 5 بیمار دچار عارضه شدند در حالی که در گروه حمایتی 8 بیمار دچار عارضه.‌‌شدند. که تفاوت معنی داری از نظر آماری مشاهده نشد .اگر استرویید سیستمیک زود هنگام (متوسط 3 روز از شروع راش پوستی) و با دوز متوسط (mg /kg /day 1-5/0) شروع شود، نه تنها باعث افزایش عارضه در بیماران SJS نمی‌شود بلکه باعث کاهش طول مدت بستری بیماران نیز می‌گردد.

    کلیدواژگان: سرخی پوست به اشکال متعدد، سندرم استیون جانسون
  • علی نویدیان، فتیحه کرمان ساروی صفحات 36-41

    در هر جامعه‌ای مرگ و میر کودکان زیر یکسال از شاخص های مهم بهداشتی است که جهت ارزیابی خدمات بهداشتی و تعیین سطح توسعه یافتگی جامعه بکار گرفته می‌شود. اگر علل مرگ در کشورهای رو به توسعه از قبل شناخته شود با تدابیر ساده می‌توان آنها را از میان برداشت. این مطالعه به منظور بررسی عوامل مرتبط با مرگ کودکان زیر یکسال تحت پوشش خانه‌های بهداشت زابل انجام شده است. نوع مطالعه موردی - شاهدی ونمونه پژوهش شامل کلیه مرگهای زیر یکسال که از بهمن 1377 تا 1378 رخ داده است . ‌‌در کل 200 نمونه (100گروه مورد، 100 گروه شاهد) مورد بررسی قرار گرفتند که از نظر سن‌، جنس‌، محل سکونت از نظر روستای اصلی و اقماری همسان شدند و اطلاعات طی مصاحبه حضوری با مادران واحدهای مورد پژوهش و پرونده بهداشتی کودکی تکمیل گردید. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از آزمون تی وکای دو استفاده شده است . یافته‌ها نشان داد که متغیرهای وزن تولد (002/0 = P)، وضعیت کودک از حیث طبیعی بودن و نارس بودن (005/0 = P)، مدت تغذیه با شیر مادر (000/0 =P)، وضعیت تغذیه کودک از حیث استفاده از شیر مادر(001/0 = P)، دفعات مراقبت بر اساس دستورالعمل کودکان (001/‌0= P)، روند رشد (0000/0 = P)، سواد مادر (02/0 = P)، خویشاوندی والدین‌ (01/0 =P) و دفعات مراقبت مادر بر اساس دستورالعمل (04/0 = P) در مقایسه با متغیرهای دیگر در مرگ کودکان از اهمیت بیشتری برخوردارند و ارتباط معنی داری با مرگ کودکان داشتند . ‌

    نتیجه گیری

    در مجموع با توجه به عوامل مرتبط در مرگ کودکان می‌توان با برنامه ریزیهای دقیق بعضی از عوامل را از طریق ارتقای سطح آگاهی و حساس نمودن مادران و پرسنل بهداشتی مرتفع نمود.

    کلیدواژگان: جمعیت نگاری، مادران، مرگ و میر، مراقبت از نوزادان، مرگ و میر در نوزادی و کودکی
  • فرناز دهقانی، سکینه محمدعلی زاده، محمد کاظمیان صفحات 42-47

    حفظ سلامت و مراقبت از نوزادان تحت تاثیر دانش و نگرش خانواده نسبت به بیماری و درمان و همچنین تجارب قبلی آنان در ارتباط با سیستم مراقبت بهداشتی می‌باشد. هدف از این مطالعه توصیفی تعیین دانش، نگرش و عملکرد مادران در زمینه یرقان نوازد می‌باشد. مادرانی که زمان گردآوری داده‌ها در زایشگاه های شهر کرمان وضع حمل کرده و نوزادان آنها حداکثر 20 روزه بودند در منزل به سیوالات پرسشنامه پاسخ دادند. گردآوری داده ها از طریق پرسشنامه پژوهشگر - ساخته که روایی و پایایی آن قبل از جمع آوری داده ها تعیین گردیده بود صورت گرفت. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های مجذور کا، تی، آنالیز واریانس یک راهه، کروسکال والیس، فیشرو ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد. نتایج نشان داد گروه سنی 30 - 26 سال دارای بیشترین فراوانی (4/36%) بودند و در مورد تحصیلات بیشترین مادران (2/33%) در گروهی قرار داشتند که تعداد سالهای تحصیل آنها 12 - 9 سال بود. از نظر وضعیت اشتغال، اکثر مادران خانه دار بودند (8/76%). مادران مورد مطالعه در مجموع 05/75 نمره دانش و 5/70% نمره نگرش را کسب کردند. 72% از مادران قبل از تولد و 42% بعد از تولد نوزاد، اقداماتی را جهت پیشگیری از یرقان نوازد انجام داده بودند. از بین مادرانی که نوزاد مبتلا به زردی داشتند، بیشترین درصد اقدام، مربوط به مراجعه به پزشک (82%) بود که در 51 % موارد، اولین اقدام نیز بود و بعد از آن مصرف داروهای گیاهی، به میزان 71% بود که 48% موارد آن در الویت اول قرار داشت. بین نمره دانش و نگرش همبستگی مثبت متوسطی (46٪) مشاهده گردید .

    کلیدواژگان: افزایش بیلیروبین خون، مادران، مراقبت از نوزاد، یرقان نوزاد
  • آرزو عطارختایی، کاوه فرخیان، عباس درجانی صفحات 48-52

    اریترودرمی یک بیماری شدید پوستی است که می‌تواند همراه اختلالات متابولیک و خیم باشد و به همین علت نیازمند توجه و رسیدگی فوری است. شناخت علل اریترودرمی در بیماران بستری مشکل و پیچیده است. در مطالعات انجام شده در کشورهای مختلف این علل متفاوت بوده‌اند. هدف این تحقیق، بررسی علل اریترودرمی در بیماران ارجاعی به بخش پوست بیمارستان رازی رشت (تنها مرکز بستری بیماران پوستی استان گیلان) بود. این مطالعه بصورت توصیفی و با بررسی گذشته نگر اطلاعات موجود در پرونده‌های بیمارستانی 64 بیمار مبتلا به اریترودرمی که طی سال 1374 الی 1379 در بخش پوست بیمارستان رازی رشت بستری شدند، انجام پذیرفت. سن متوسط بیماران 51 سال و اکثرا بیشتر از 40 سال داشتند. تعداد بیماران مذکر 3 برابر بیماران مونث بود. در این بیماران پسوریازیس با 8/46%، واکنش دارویی با 1/14%‌، درماتیت با 3/9% ولنفوم با 2/6% شایعترین علل اریترودرمی را تشکیل می‌دادند، در حالیکه پتیریازیس رو براپیلاریس 1/3% و بیماریهای لیکن پلان، پمفیگوس فولیاسه، ایکتیوز و آکتینیک رتیکولویید هر کدام 6/1% موارد را شامل می شدند. در 1/14% بیماران علت خاصی شناخته نشد. با توجه به امکان شناخت علت در 9/85% بیماران و با در نظر گرفتن این نکته که شایعترین علل اریترودرمی در ماتوزهای قبلی خصوصا پسوریازیس می‌باشند. لذا شناخت به موقع این عوامل و درمان مناسب و صحیح آنها در پیشگیری از اریترودرمی کمک کننده است.

    کلیدواژگان: التهاب اکسفولیاتیو (التهاب ورقه ورقه شدن پوست)
  • محمدحسن هدایتی امامی، فرشته سدادی، محمد اسدیان راد صفحات 53-57

    پر‌مویی (هیرسوتیسم) هم برای بیمار و هم برای پزشک مشکل بزرگی است، زیرا در‌باره تعریف پر‌مویی اتفاق نظر وجود ندارد و معلوم نیست که تا چه مقدار و چه وسعت و درجه ای از پر مویی را باید غیر طبیعی تلقی کرد. تحت تاثیر عوامل ژنتیک و نژاد، تنوع عمده ای در طرح رویش مو در دختران و زنان سالم وجود دارد. برای تعیین شیوع هیرسوتیسم و الگوی رویش مو در دختران و زنان دانشجوی سالم این بررسی انجام شد. دویست و پنجاه و شش (256) نفر از دانشجویان دختر و زن دانشگاه علوم پزشکی گیلان به صورت اتفاقی نمونه برداری شدند. این افراد سابقه اختلال قاعدگی، بیماری تیرویید و گالاکتوره نداشتند و داروهایی که بر رویش مو تاثیر دارد، مصرف نکرده بودند. براساس هر دو "نظام درجه بندی "، درجه Ferriman و Gallwey" ، و "نظام درجه بندی تعدیل شده Ferriman Gallwey موی هر یک از نواحی نه گانه و ناحیه بناگوش تعیین شد. میانگین سن (یک انحراف معیار± سن) افراد مورد مطالعه5/2 ± 22 سال (دامنه سنی بین 18 تا 31 سال) بود. نود درصد، مجرد بودند. سن شروع قاعدگی (یک انحراف معیاری± سن) 6/3 ± 3/13 سالگی بود. طول دوره قاعدگی آنان (یک انحراف معیاره ± روز)6/4 ±4/29 روز و مدت خونریزی هر دوره قاعدگی (یک انحراف معیار ± روز) 4/1 ± 6/5 روز بود. تنها در نه نفر، شدت رویش مو در هر یک از نواحی نه گانه، صفر بود. بر مبنای "نظام درجه بندی Ferriman و Gallwey"، همه دختران و زنان مورد مطالعه مبتلا به هیرسوتیسم به حساب می آمدند. براساس "نظام درجه بندی تعدیل شده Ferriman و Gallwey". تنها در 52 دانشجو (20٪دانشجویان مورد مطالعه درجه مو در هر چهار ناحیه کمتر از 2 بود. بر اساس "نظام درجه بندی تعدیل شده Ferriman و Gallwey" نیز نزدیک به 80 درصد موارد پرمو به حساب می‌آیند. نتیجه آن که مطالعه حاضر نشان می‌دهد که در نمونه‌ای از دختران و زنان ایرانی سالم، پرمویی شدید فراوان است. براساس هر دو "نظام درجه بندی Ferriman و Gallwey"، و "نظام درجه بندی تعدیل شده Ferriman و Gallwey"، اکثریت آنان پرمو به حساب می‌آیند.

    کلیدواژگان: پرمویی، مو
  • سنبل طارمیان، رقیه مولایی لنگرودی صفحات 58-62

    سل ریوی معمولا بیماری مزمن بوده و عامل آن مایکوباکتریوم توبرکلوزیس می‌باشد. بمنظور مبارزه با این بیماری، با هدف یافتن بیماران مبتلا به سل ریوی فعال و تطبیق یافته های رادیولوژیک با آن در مطالعه‌ای گذشته نگر و در بررسی رادیوگرافی قفسه سینه در 101 بیمار با اسمیر خلط مثبت از نظر باسیل اسید فست (بیماری سل فعال) در مرکز ارجاع آموزشی - درمانی رازی رشت در طی دو سال نتایج زیر بدست آمد: بیشترین یافته ها کدورت (Consolidation) (%5/46) بوده با نماهای متفاوت، بیش از همه در قله های دو ریه و نیمه فوقانی ریه راست (7/23%) که 3 مورد از آنها نمای کاملا بهبود یافته داشتند و سپس بترتیب حفره (cavity) (%6/35) بیشتر در لبهای فوقانی ریه، بعد، تجمع مایع در حفره جنب(Pleural effusion) (%6/12) و میلیاری (9/0%) بوده است. 4 مورد هم CXR نرمال داشتند. موارد خلط خونی (Haemoptysis) و درصد بالاتر تعداد میکروب در خلط بترتیب مربوط به وجود کدورت‌های ریوی و حفره بوده است. در زنان و مردان از نظر میزان شیوع یافته های رادیولوژیک و علایم بالینی تفاوت عمده ای وجود نداشت. در تایید یافته‌های قبلی در سایر منابع، در منطقه ما هم تصاویر CXR در بیماران خلط مثبت از نظر باسیل اسید فست، می تواند در حد بسیار پیشنهاد کننده، (highly suggestive) علامت فعال بودن بیماری سل ریوی باشد.

    کلیدواژگان: پرتونگاری، سل ریه
  • حسین مسعودی راد صفحات 63-68

    با ترمیم و نگهداری دندان‌های معالجه ریشه شده، نه تنها از ایجاد ناحیه بی دندانی جلوگیری می شود بلکه از جابجایی دندان های طرفی و مقابل نیز ممانعت بعمل می آید. Postها اغلب در دندان های معالجه ریشه شده به عنوان بخشی از ترمیم کامل تاج مورد استفاده قرار می‌گیرند. از شیوه های حرارتی، شیمیایی، مکانیکال جهت خارج سازی گوتاپرکا از داخل ریشه دندان و تهیه فضای Post استفاده می‌گردد. در این بررسی جهت خارج سازی گوتاپرکا از وسایل زیر استفاده شد: الف) Hot Plugger ب)Gates Glidden ج)Peeso Reamer. در 60 دندان کشیده شده انسان با باقی گذاردن 5 میلی متر گوتاپرکا در انتهای ریشه از ابزارهای فوق استفاده گردید پس از یک هفته از تکمیل معالجه ریشه، میزان تاثیر این شیوه ها روی نشت آپیکال (انتهای ریشه) ثبت گردید. نتایج نشان دهنده وجود اختلاف معنی دار بین گروه های مورد مطالعه بوده است. حداقل میزان میانگین نشت در گروه Hot Plugger به میزان945/1 میلی متر و حداکثر میانگین در گروه Peeso Reamer به میزان 669/4 میلی متر بوده است در گروه Gates Glidden این میزان 843/3 میلی متر بوده است. نتیجه این بررسی حاکی از آن است که جهت خارج نمودن گوتاپرکا از کانال ریشه دندان پلاگر داغ وسیله مناسبتری می‌باشد.

    کلیدواژگان: آماده سازی پست، آماده سازی مجرای ریشه دندان، درمان مجرای ریشه دندان
  • نسرین عاقلی، آریو موحدی صفحات 69-77

    کلسترول و بخصوص کلسترول LDL بزرگترین نقش را در ایجاد بیماریهای قلبی - عروقی بعهده دارد. از مهمترین عوامل محیطی موثر روی این بیماریها تغذیه فرد می‌باشد. جهت اطلاع از میزان کلسترول سرم و ارتباط آن با میزان کلسترول و چربیهای دریافتی مطالعه ای از نوع Cross Sectional روی 628 نفر زن و مرد 65-35 ساله ساکن مناطق بیست گانه شهر تهران انجام شد. . نتایج بدست آمده نشان داد که در 6/59 درصد موارد کلسترول تام و در 59 درصد موارد کلسترول LDL بترتیب کمتر از 200 و 130 میلی گرم در دسی لیتر می‌باشد که برای سلامتی بسیار مناسب تشخیص داده شده است. بر عکس میزان کلسترول HDL در6/63 درصد زنان و9/81 درصد مردان زیر 40 میلی گرم در دسی لیتر است و این امر باعث می شود تا نسبت بین کلسترول LDL به کلسترول HDL که یکی از عوامل مهم خطر بیماریهای عروقی محسوب می شود بالا رود. بررسی وضع تغذیه این افراد نشان داد که بیش از 50 درصد جمعیت بیشتر از 75گرم چربی در روز مصرف می کند که دو سوم آن از نوع اشباع است. مقدار کلسترول دریافتی در 90 درصد جمعیت در محدوده مقدار توصیه شده که 300 میلی گرم است می‌باشد. از لحاظ آماری ارتباط معنی داری بین چربیهای دریافتی و کلسترول سرم مشاهده نگردید. از این مطالعه نتیجه گرفته شد که هیپرکلسترولمی در کمتر از 10 درصد جمعیت مشاهده میشود ولی کمبود کلسترول HDL بسیار قابل توجه بوده و باید بعنوان یک عامل خطر مهم در جمعیت ایرانی مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: چربی ها، کلسترول، لیپوپروتئین های کلسترول اچ دی ال، لیپوپروتئین ها، کلسترول ال دی ال
  • سید مرتضی برهانی صفحات 78-81

    این مطالعه روی 229 کودک زیر 6 ماه که به ده مرکز بهداشت شهر رشت در سال 1373 مراجعه کرده بودند صورت گرفت. در این مطالعه 116 (66/50%) پسر و 113 (34 /49 %) دختر شرکت داشتند. از پسران 96 نوزاد شیر مادرخوار و 20 نوزاد شیرخشک خوار بوده و از دختران 102 نوزاد شیر مادرخوار و 11 نوزاد شیرخشک خوار بودند. ا طبق چارت رشد موجود به این نتیجه رسیدیم که:1- چارت جداگانه جدیدی برای نوزادان شیرمادرخوار نیاز است. 2- نوزادان شیرمادرخوار در مقایسه با همتایان خود رشد آرام تری می‌داشتند که این رشد مربوط به دریافت کم انرژی همراه با تکامل طبیعی و تسهیل رشد این کودکان بوده و آنان کمتر در معرض عفونت‌اند. طبق این تحقیق مشخص گردید که تمایل به شیردهی در مادران افزایش یافته که می‌توان آنرا ناشی از تبلیغات دانشگاه و مراکز بهداشتی دانست. تعلیمات اسلامی را نیز می‌توان عامل مهمی در تمایل به شیردهی در مادران دانست. در انتها مهمترین عامل موثر در کاهش شیردهی ناکافی بودن شیر مادر ناشی از اضطراب می‌باشد.

    کلیدواژگان: تغذیه با شیر مادر، تغذیه با شیشه، تغذیه کودکان، رشد کودکان، شیر مادر
  • عاطفه قنبری، پارسا یکتا، زهرا عطرکارروشن صفحات 82-89

    ‌دیابت یک بیماری مزمن محسوب می شود، و یکی از موارد بسیار مهم در امر مراقبت از بیماران مزمن ، بررسی کیفیت زندگی آنها است . بیماران دیابتی با اختلالات زیادی در ابعاد کیفیت زندگی مواجه هستند ولی سیوال این است که کیفیت زندگی بیماران متاثر از چه عواملی است؟ در این راستا محقق بر آن شد تا تحقیقی با هدف تعیین الگوی عوامل موثر بر ابعاد کیفیت زندگی انجام دهد و در نهایت به الگوی دست یابد، که به توصیف هر چه بیشتر تاثیر مشخصات فردی – زمینه‌ای بر کیفیت زندگی بیماران می پردازد. در این مطالعه توصیفی (مقطعی)، تعداد 117 بیمار دیابتی نوع دو مراجعه کننده به مرکز آموزش دیابت بیمارستان سینا واقع در شهر تبریز به مدت شش ماه از مرداد تا دی ماه 1379، انتخاب گردیدند، که از این تعداد 5/85 درصد نمونه ها زن و بقیه مرد(5/14 درصد) بودند، واحدهای مورد پژوهش به دو سری پرسشنامه پاسخ دادند اول، ابزار استاندارد شده کیفیت زندگی مرتبط با سلامت، دوم، ابزار اختصاصی دیابت شامل 9 بعد، عملکرد جسمی، درد، فعالیت روزمره، احساس، خواب، ارتباط با نزدیکان، سلامت کلی، مشکلات و رضایت از روش های درمانی است. با استفاده از آمار استنباطی :تجزیه واریانس، ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون چند مرحله‌ای و معادله رگرسیون داده ها مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که متغیرهای مستقل (سن، وجود افراد مطلع در خانواده، نان آور بودن، وضعیت اشتغال و عوارض) همزمان 52/‌0 با متغیر وابسته (عملکرد جسمی) ارتباط دارد و 27/0 از واریانس عملکرد جسمی بوسیله متغیرهای فوق تعیین می شوند، از طرف دیگر بین سن و عملکرد جسمی با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون همبستگی معکوس و معنی‌دار وجود دارد (01/0> P= - 31/0- = R . در واقع تغییرات در ابعاد کیفیت زندگی متاثر از عوامل فردی - اجتماعی و اقتصادی است و می توان نتیجه گرفت که اندازه گیری کیفیت زندگی همراه با مشخصات فردی - زمینه ای، اطلاعات کاملی را برای بیماران مزمن فراهم می آورد که در نهایت می توان از این اطلاعات در راستای برنامه ریزی درمانی - مراقبتی بیماران مزمن و اصلاح کیفیت زندگی آنان بهره جست.

    کلیدواژگان: دیابت شیرین، کیفیت زندگی
  • عبدالرسول سبحانی، حسین شجاعی تهرانی صفحات 90-97

    ‌مصرف همزمان بیش از یک دارو (پلی فارماسی) با واکنشهای نامطلوب دارویی، خطاهای درمانی، افزایش خطر بستری شدن و افزایش هزینه های درمانی همراه است. بخصوص وقتی تعداد اقلام دارو بیش از چهار باشد افزایش خطر قابل ملاحظه است. این مطالعه با هدف تعیین شیوع پلی فارماسی و بعضی عوامل همراه با آن بصورت توصیفی- تحلیلی در جمعیت نسخه های پزشکان در سازمان تامین اجتماعی و بیمه خدمات درمانی شهر رشت در سال 1379 انجام شد. ابزار اندازه گیری فرم تنظیم شده دارای متغیرهای: تعداد اقلام دارو، سال فراغت از تحصیل و مدرک پزشک، جنس پزشک و بیمار بود. نمونه مورد بررسی 4750 نسخه اتفاقی بود. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزارهای SPSS و 3-NOS انجام شد و برای آزمون فرضیه های ایجاد شده از آزمونهای - t Test و Chi - square استفاده شد (05/0= α). پلی فارماسی در 88% از نسخه ها دیده شد. 62% پلی فارماسی مینور (2 تا 4 دارو) و 26% پلی فارماسی ماژور (5 = <دارو) داشتند. نسخ متعلق به بیماران زن 60% بیشتر از بیماران مرد بود. اما شیوع پلی فارماسی در مردان 89% و در زنان 87% بود که تفاوت آماری معنی داری نشان نداد. شیوع پلی فارماسی در نسخه های پزشکان عمومی 91% و در متخصصین5/83% بود که از نظر آماری این تفاوت معنی دار نبود، ولی تفاوت پلی فارماسی ماژور بین پزشکان عمومی و متخصص از نظر آماری معنی دار بود (01/0>P). در بین پزشکان متخصص، متخصصین قلب و عروق با 3/29% دارای بیشترین پلی فارماسی ماژور بودند. شیوع پلی فارماسی در نسخه های پزشکان مرد 89% و در پزشکان زن 82% بود. نسخه های فارغ التحصیلان سالهای 79- 1374 با 6/89% دارای بیشترین پلی فارماسی، و نسخه های فارغ التحصیلان سالهای 64-1360 دارای کمترین پلی فارماسی ماژور (13%) بودند. در 5/8 % از نسخ تداخل دارویی روی داده بود و % 59 از تداخلات شدید دارویی همراه با پلی فارماسی ماژور بود. داروهای سلسله اعصاب مرکزی با 45% بالاترین درصد بودند. مسکن ها با 24% بیشترین اقلام تجویزی از این گروه بودند. داروهای قلبی - عروقی با 5/‌20٪ در رده دوم بودند. نتیجه اینکه پلی فارماسی در نمونه مورد مطالعه رایج است. که با جنس پزشک ارتباط ندارد ولی با سال فارغ التحصیلی پزشک ارتباط دارد. بنابراین مسوولان دارویی کشور باید نظارت و برنامه ریزی در راستای منطقی کردن مصرف داروها را در اولویت قرار دهند

    کلیدواژگان: اثرات متقابل داروها، تجویز دارو، داروها، مصرف توام چند دارو
  • فرنوش فرضی، علی میرمنصوری، علی اشرف صفحات 98-103

    اول عمل سزارین بسیاری موارد یک جراحی اورژانس است و سرعت در انجام آن برای نوزاد و مادر حیاتی است. در مواردی که بیحسی نخاعی برای انجام این عمل انتخاب می‌شود، متخصص بیهوشی بخاطر شرایط اورژانس اغلب اوقات فرصت کافی ندارد تا از طریق آماده سازی پوست با مواد ضدعفونی کننده مناسب در زمان لازم از استریل بودن پوست موضع ورود سوزن اطمینان حاصل نماید در این شرایط خطر عفونت پوست، نسوج زیر پوست و فضای زیر عنکبوتیه وجود دارد. هدف از این مطالعه مقایسه تاثیر دو روش آماده سازی سریع پوست به منظور انجام بیحسی نخاعی بود. در این مطالعه که بصورت کارآزمایی بالینی یکسو کور انجام گرفت. نمونه ها شامل 100 بیمار کاندید عمل سزارین اورژانس تحت بیحسی نخاعی بودند که بطور تصادفی انتخاب و در دو گروه 50 نفری قرار گرفتند. در هر گروه یکی از دو روش الف یاب برای آماده سازی پوست بکار رفت. گروه الف:بتادین 10% بمدت 60 ثانیه گروه ب بتادین 10% بمدت 50 ثانیه و سپس شستشوی با الکل 96°. ‌از سطح پوست بیماران قبل و بعد از آماده سازی پوست با سو آب استریل نمونه برداری و بر روی محیط های EMB و NA کشت داده شد و 24 ساعت بعد مورد بررسی قرار گرفت. سپس نتایج حاصل با نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. بررسی محیط های کشت پس از 24 ساعت نشانگر رشد کلنی باکتری در همه نمونه ها قبل از آماده سازی پوست در هر دو گروه بود. پس از آماده سازی پوست کشت مثبت در 15 مورد (30%) از گروه الف و 3 مورد (6%) از گروه ب مشاهده شد. مقایسه این دو گروه دارای اختلاف معنی دار بود. (001/0 >P) بررسی فوق موید عدم کفایت بتادین 10% در زمان کمتر از 60 ثانیه برای استریل نمودن پوست بود. پس از بتادین شستن پوست با الکل تعداد موارد کشت مثبت را از 30% در گروه الف به 6% در گروه ب کاهش داد. توصیه می گردد در صورت آماده سازی پوست با بتادین 10% در زمان کوتاه تر از 60 ثانیه در انتها از الکل °96 برای شستشوی پوست استفاده شود تا از خطر عفونت کاسته شود.

    کلیدواژگان: بیحسی نخاعی، پوست، سزارین، مراقبت های پیش از عمل جراحی، مواد ضد عفونت
  • گزارش یک مورد نادر دیورتیکول دیودنال در ناحیه آمپول واتر
    احمدعلی قنبری صفحات 103-104
|
  • M.R Naghii * Pages 1-5

    Much researches has focused on the theory that antioxidant nutrients act as scavengers of oxygen derived free radicals, thereby helping to prevent cell and tissue damage that otherwise would give rise to degenerative diseases such as atherosclerosis caused by LDL oxidation. Findings from extensive studies suggested that the determination of lag objective procedure for determining the susceptibility of LDL towards oxidation as well as of pro and antioxidants, particularly fat soluble vitamines. In this study, the Lag-time or oxidation resistance for LDL samples, obtained from 8 healthy male adult subjects was found to be between 40-50 minutes. It is evident that the intake of dietary antioxidants or supplements can increase the resistance or Lag-time and the measurement of Lag- phase could be a highly promising routine method for measuring the total antioxidant status of LDL and its susceptibility towards oxidative conditions.

    Keywords: Antioxidants, Lipoproteins, LDL
  • AA Taherian *, E Fatahie Pages 6-12

    Cancer of the cervix is a common malignancy in females' genital tract. This is the third most common malignancy in females. The main object of this study was to determine the risk factors associated with cervical cancer. In this case-control study, from 282 cases, 87 patients with progressive disease were in the case group and 195 healthy women in the control group. Sampling method in the case group was a simple one and in the control group a randomized one. These two groups had the same age characteristics. This research was performed in "Sayed-Al-Shohada" and "Amin" hospitals. The data were analyzed by SPSS. The results showed that cervical cancer is related to age of first marriage (P= 0.0008, OR=5), number of delivery (P=0.0001, OR= 3.2) and contraceptive method used (oc pills). Results showed that in the group who used oral contraceptive pills for more than 6 years, O.R was 3.3 (P = 0.008). The weekly mean intercourse rate at the first, second, third, and fourth decades of marriage life in the case group was more than control (P = 0.001). Socioeconomical status differences were not significant in rural VS urban areas (P>0.05). There was a significant relationship between education in two groups (P=0.018). Pap smear test results were flales negative in about 15.5 percent of cases. Some of the above mentioned risk factors probably increase the cervical cancer incidence. We wish by performing more interventional programs designed to omit as much risk factors as possible, this incidence rate would be reduced.

    Keywords: Cervix Neoplasm, Cervix Neoplasm - Etiology, Contraception, Pregnancy
  • N Memar * Pages 13-18

    This is a descriptive-analytic survey to evaluation the knowledge of women and men over 15 years old about prophylaxis and transferring of AIDS and hepatitis B in sanandaj in 1998. The purpose of this study was to determine knowledge of people over 15 years old about prophylaxis of AIDS and hepatitis B based on their age, job, and education. In this study 852 men and Women over 15 yr. were selected by cluster-randomized sampling, the method of data collection was questionnaire with 23 questions. Most of cases was women, married, graduated from high school, housewife and 15-24 years old. The most of them belived that the best way for prophylaxis is training the people. The most of them don't know the way of hepatitis B transfer and prophylaxis. Based on results there was significant relationship (P<0.0001) between knowledge about transfer and prophylaxis of AIDS and education, job and age also there was significant relationship (P<0.0001) between knowledge about transfer and prophylaxis of hepatitis B and education, job and age. It appears that partitioners individuals' knowledge about prophylaxis and transferring of AIDS and hepatitis B was low, therefore the health workers needs special attention to the training the of people.

    Keywords: Acquired Immunodeficiency Syndrome (Aids), Hepatitis B
  • A Talebian *, MR Kolahriz, M Arbabi, SGA Moosavi Pages 19-25

    Breath holding (B.H) attacks is one of the most common problem in children that disturbs their parents. With respect to the presence of discrepancies between anemia and iron therapy in this condition, this study designed for evaluation the relation of C.B.C findings and B.H attacks. This analytical case-control study was done on 86 patients under 6 years old who referred to outpatient clinic of Shahid Beheshti Hospital and Private Clinic in Kashan in 1999. Patient group includes 43 child with B.H attacks and control group includes 43 child with other disease which had no effect on C.B.C findings. Demographic characteristics and C.B.C Findings recorded and evaluated by Chi-square and exact Fisher Tests. Study showed that rate of B.H attacks in boys was 65.1% and in girls 34.9%, most common rate was in age 1-2 years(58.1%). In 74.4% of patients B.H attacks was of cyanotic type and 46.5% of patients had at least one attack daily. C.B.C findings such as R.B.C number, M.C.V and M.C.H in compare with normal values, in patients was lower than control groups and this difference statistically was significant. Study showed that decreased number of R.B.C and magnitude of M.C.V and M.C.H in patient with B.H attack were more than control group. It is suggested that more analytical and experimental studies are needed for evaluation of iron compound effects on C.B.C findings and B.H attacks.

    Keywords: B.H attacks, C.B.C findings (R.B.C, M.C.V, M.C.H, Hb, Hct)
  • M Salehi *, E Sanei moghadam Pages 26-29

    Hepatitis A , like any other intestinal diseases, is common across the world. But its prevalence and epidemiological feature vary according to sanitation and crowded of people. This study which was conducted in the spring of 1377 (1998) aims at the evaluation of epidemiologic pattern of hepatitis A in Zabol. 229 people from rural area of Zabol were randomly selecteted and investigated for IgG AntiHAV. 202 people (88.6%) had antibody against HAV (95% confidence interval =84.4%-92.8%). Prevalence of the infection were 85.6% for men and 91.4% for women. But this difference was not significant. The results indicated that the infection occurred in the first year of life and its proportion incresed rapidly in such away that 79.6% of the children who were under 5 year old and 100% of 15-19 years olds were infected by hepatitis A. So hepatitis A infection in Zabol is hyperendemic and in most cases there is no need to prescribe immunoglobolin to the patient's family or relatives.

    Keywords: Hepatitis A, Immunoglobulins, Seroepidemiologic Methods
  • Sh Sadre Eshkevari *, M Amiri, J Golchai, J Shamse Gillani, A Darjani, N Alizadeh Pages 30-35

    Stevens-Johnson syndrome (SJS) is a serious acute self limited emergency in dermatology with considerable morbidity and mortality, Its specific therapy with systemic steroids has been the matter of challenge and controversy in the past 4 decades. The purpose of this study was comparing of complications and the length of hospitalization between those treated with steroids and supportive care versus only supportive care measures. This is a cross-sectional study of 40 cases of SJS admitted to dermatology department of Razi Medical Center in Rasht in a 6 year period (1995-2001), evaluated with diagnostic criteria of: 1- Moderate to severe involvement of at least one issues. 2- Widespread involvement of the skin (mean 50% of skin surface) by lesions compatible with Erythema Multi form (EM), in two group of 20 patients, either on supportive care or supportive care with moderate doses of systemic steroids (0.5-1 mg/kg/day) (mean: 33mg prednisolone) The mean duration of hospitalization in supportive care group was 13.25 days while this period for systemic steroids group was 9.05 days (P<0.05) In steroid group,5patients and but in other group 8 patients were developed complication. It was not statistically significant. If systemic steroids begin soon (mean:3 day after appearance of rashes) with a moderate dose and short period, not only does not cause further complication but also reduce the length of hospitalization; in comparison to those on supportive care only. It is apparent that these data needs further prospective study for confirmation with regard to ethical limitation of prospective study in a rare emergency problem such as SJS.

    Keywords: Erythema multi form, Stevens-Johnson syndrome
  • A Navidian *, F Kermansaravi Pages 36-41

    I.M.R is one of the most important Indexes in health system that used for in assessment of health service and appllicated determine of developing society. If we'll diagnose the case of mortality in developing countries we can dissolve this problem with simple Actions. this study was carried out for determine of correlation between demographic factors of mother and child and I.M.R in village of Zabool that covered by home health . This investigation was a cased-control and society study on the died children that had less than one years old from January 99 to January of 2000 control group was one years children that was matched with case group for age and sex. Totally 200 children was participant in this study. Data gathering instrument was questionnaire that completed by interview with mothers and read children health record. Descriptive and analytical statistic was used for data analysis . Results indicated that there was significant relation between weight of birth (P=0.002), maturation (P=0.005), time of breast feeding (P=0.000), nutrition status of children (P=0/001) Number of child's cares (P=0.001), process of infant growth (P=0.000), mother's education (P=0.02), parents' relationship (P=0.001), and number of mother's cares (P=0.04), with I.M.R. On the whole, considering the factors related to I.M.R , it is possible to decrease it through accurate planning and increasing the general knowledge of mothers and health staffs.

    Keywords: Demography, Infant care, Mortality- In Infancy, childhood, MotherMortality
  • F Dehghani *, S Mohammadalizadeh, M. Kazemian Pages 42-47

    The purpose of this descriptive study is determining knowledge, attitude and practice of mothers about Jaundice . The mothers who delivered into midwifery wards of Kerman and has a maximum of 20 days newborn baby responded to questions in their homes . Data collection performed by investigator-made questionnaire that its validity and reliability determined before gathering data . Statistical testes including chi-square, t, one way Anova, Kruskal-Wallis, Fisher and Pearson coefficient were used. The age of most subjects were 26-30 years (36.4%). In regard to education levels, the majority of mothers (33.2%) educated 9-12 school years and 76.8% cases were housekeepers. In general, studied mothers acquired 75.05% total knowledge scores and 75.5% total attitude scores. 72% of subjects done Jaundice prevention practices before and 42% after delivery. Among the mothers who had children with jaundice the majority (82%) refere to physician that in the most cases (51%) this practice was in primary priority and after referral. 71% mothers were used plant drugs which in 48% cases were in primary priority. There was a moderate correlation between total score of knowledge and attitude(r=0.46).

    Keywords: Hyperbilirabinemia, Infant Care, Jaundice, Neonatal, Mothers
  • A Darjani *, K Farrokhian, A Attarkhataie Pages 48-52

    Erythroderma is a severe skin disease that can be associated with serious metabolic disorders and so it requires immediate care. The difficulty with erythroderma lies in finding the underlying cause. Several studies in other countries, that reported a different incidence of each etiologic group. The aim of this study was to evaluate various causes of erythroderma in Gilan and compare the findings with previous studies. This descriptive study was done retrospectively by reviewing the existing records of 64 erythrodermic patients admitted in skin diseases ward of Razi Hospital in Rasht in 1995-2000. The mean age of onset was 51 years, and majority of patients were older than 40 years, with a male female ratio of 3/1. The most frequent causes of erythroderma were psoriasis (46.8%), drug reactions (14.1%), dermatitis, (9.3%) and lymphoma (6.2%) followed by PRP (3.1%) and lichen planus, Pemphigus foliaceus, Ichthyosis, actinic reticuloid each in 1.6%. No cause could be found in 14.1%. With regard to the possibility of recognizing the etiology in 85.9% of patients and consideration of this point that the most common etiologies of erythroderma are the underlying dermatitis, especially psoriasis, early recognition and appropriate treatment of these underlying causes is recommended in order to prevent erythroderma.

    Keywords: Dermatitis Exfoliative
  • M H Hedayati Omami *, F Saddadi, M Assadian rad Pages 53-57

    Hirsutism is a difficult problem for both to the patients and the physicians. Its definition is subjective and the severity of hirsutism and the degree of acceptance are dependent on racial, cultural and social factors. The hair growth pattern, under the influences of genetic and ethnic factors, has significant variations among normal females. In order to determine the prevalence of hirsutism and the hair growth pattern in normal female students, this study is conducted. We studied 256 randomly selected normal female students of Guilan University of Medical Sciences. All students with menstrual abnormality, thyroid disease, galactorrhea and history of medication affecting hair growth were excluded. The "Ferriman-Gallwey scoring system" and the "modified Ferriman-Gallwey scoring system" for body hair were used. The age (mean ± 1 STD) of the students was 22 ± 2.5 years; age range was 18 -31 years. ninety percent of them were single. Age at menarche (mean ± 1 STD) was 13.3 ± 3/6 years. Their menstrual period (mean ±1 STD) was 29.4±4.6 and bleeding period (mean ± 1 STD) was 5.6 ± 1.4 days. Only in nine students the score of hair growth in any of the nine areas was zero. On the basis of the "Ferriman-Gallwey scoring system" all the students were considered hirsute, and on basis of the "modified Fcrriman-Gallwey scoring system", only in 52 (20%) of students the hair growth score of all the four areas was less than 2. On the basis of the "modified Ferriman-Gallwey scoring system" for body hair, near 80% of the students were considered hirsute, too. In conclusion, in a sample of normal Iranian females, hirsutism is common and on the basis of both the "Ferriman-Gallwey scoring system" and the "modified Ferriman-Gallwey scoring system" for body hair, most of them were hirsute.

    Keywords: Hair, Hirsutism
  • S Taramian *, R Molaci Langeroodi Pages 58-62

    Pulmonary Tuberculosis (TB), usually is a chronic disease that caused by Mycobacterium Tuberculosis. Identification of the cases of TB is the key to control of it and radiology still plays a major role in both active and passive TB diagnosis. To assess the radiological patterns of presentation of active postprimary pulmonary TB, in this review and retrospective analysis, we studied CXRs, and medical records of 101 cases with positive sputum smear for AFB seen over a period of 2 years (1997-1999) in Razi referral center in, Rasht. The most common chest radiographical findings were as follows: consolidation, with different patterns such as reticulonodular appearance air space, fibrosis and calcification (46.5%) mostly at both apexes and upper lobes with right side dominancy (23.7%) 3 of them had healed process appearances. Cavities with air-fluid levels (mostly upper lung zones) (35.6%) and isolated pleural effusions (12.6%) and Milliary pattern (0.9%). 4 cases had normal CXRs, .Haemoptysis and high sputum bacillary burden were related in proper order to the presence of CXR consolidations and then the cavities. There were no significant differences found between sex and radiological and clinical patterns. Consisting with other reports and findings, we may consider CXR appearances in patients with AFB+ sputum as "highly suggestive" for "active disease in pulmonary TB", in endemic areas.

    Keywords: Radiography, Tuberculosis, Pulmonary
  • H Masoodi Rad * Pages 63-68

    By restoration of pulpally exposed teeth with root canal therapy edentulous areas and neighbouring teeth displacement can be avoided. Prefabricated posts may be used for crown restoration of these teeth. For the preparation of root canal for post placement, Gutta percha should be removed by means of mechanical, thermal and chemical agents. To study the amount of apical leakage in vitro, three methods have been compared: 1. not plugger. 2. gates glidolen and 3- peeso reamer, in 60 human single extrated root teeth, (earning at least 5mm gutta-percha at apical third). Result showed significant difference between 3 methods. Highest leakage observed in peeso remer group (4.669mm), and least leakage seen in hot plugger group (1.945mm), and in gates glidden group (3.843mm). The result of this investigation shows that hot plugger is appropriate instrument for removal of gutta-percha from tooth root canal system.

    Keywords: Post Preparation, Root Canal Preparation, Root Canal Therapy
  • N Apheli *, A Movahedi Pages 69-77

    Cholesterol and particularly LDL-c is one of the most important risk factors of cordiovascular disease. The most important environmental factor that influence this anomaly is nutritional status. The aim of this Cross-Sectional study was determination of the level of serum cholesterol and its association with fats and cholesterol intake. we selected 628 men and women aged 35-65 years old in Tehran. The results indicated that, the level of total cholesterol and LDL-c in 59% of the population was less than 200 and 130 mg/dl respectively. The level of HDL-c in 63.6% of women and 81.9% of men was below 40 mg/dl, so that the LDL-c/HDL-c ratio which is a predictor of cardiovascular disease increased. The nutritional status indicated that more than 50% of the population consumed daily, more than 75 gr of total fats, which 2/3 of this fat constituted from saturated fats. the cholesterol intake in 90% of the population was less than 300 mg/day. We observed no significant association between serum lipids and fats and cholesterol intake. We concluded that less than 10% of the population suffer from hypercholesterolemia, but the decrease of HDL-c is remarkable and can be considered as an important risk factor for cardiovascular disease in Iranian population.

    Keywords: Cholesterol, Fats, Lipoproteins, HDL Cholesterol, LDL Cholesterol
  • M Borhani * Pages 78-81

    We evaluated 229 cases of children who were born in the first half of the year. These cases refered to the ten health centers in Rasht in 1995. There were 116 (50.66%) boys and 113 (49.34%) girls in this research. We saw that 96 boys were feed through the breast milk in the first four months, and 20 boys were feed through the formula and we saw 102 girls out of 113 were feed through the breast milk and 11 girls were feed through the formula. According our growth chart we understood that: 1) New separate chart is needed for breast fed Infants. 2) Breast fed infants were leaner than their counterparts, the slower growth and lower energy intake of the breast fed infants were associated with normal accelerated development and they were less morbidity from infectious illness. We had shown that breast feeding has increased about fifth fold. It is due to promotion of breast milk feeding with the university and health centers. The rule of Islamic religion was an important factor in the promotion of breast feeding. Finally the most important factor which was effective in the loss of breast milk, is insufficient breast milk that it is misapprehension.

    Keywords: Bottle Feeding, Breast Feeding, Child Development, Child Nutrition, Milk, Human
  • A Ghanbari *, Parsa Yekta, Atrkar Roushan Pages 82-89

    Nowadays one of the most important methods for evaluation of treatment and care is to assess the quality of life (QOL).chronic patient like diabetics are face with many disorder in dimensions of QOL.The important question is what factors effect it? In this regard, the researcher wishes to assess the relational pattern between demographic characteristic and dimensions of QOL.So to achieve a pattern which describes the effects of such factors on QOL are of interest. The sample consisted of 117 patients with type 2 diabetes who referred to Sina Hospital of Tabriz. From the total number, 85.5% were female and 14.5% were male. Subjects answered two sets of questionnaires :(1)standard instrument of QOL related to health, (2) specific instrument of diabetes which included nine dimensions:physical function, pain, daily activities, feelings ,sleep, relation with relatives ,overall health , problems and satisfaction with treatment methods The data were analyzed by inferential statistics, Variance Analysis , Pearson Correlation Coefficient, Multi-stage Regression and Linear Regression. The results showed that independent variables (age, presence of medically educated people in family ,bread winner of family, employment and complication ) were 0.52 simultaneously related to dependent variable (physical function) and 0.27 of physical function variance of above variables were determined. Also it was shown that was an inverse and significant correlation between age and physical function (R=0.31,P<0.01).

    Keywords: Diabetes Mellitus, Quality of Life
  • A Sobhani *, H Shodjai Pages 90-97

    Simultaneous use of multiple drugs (Polypharmacy, PP) is associated with adverse drug reactions, medication errors, increased risk of hospitalisation and increased curative costs, specially when the number of drugs exceeds four items. This cross-sectional study was conducted to determine prevalence of PP and its some associated factors. Data were derived from health insurance prescriptions practitioners in Social Security Organization and Employees Services insurance: Rasht 2000-2001(n=4750). Data collection tool was a questionnaire including: drug items, graduation year specially and sex of practitioners and patient. Data analysis was performed by SPSS, NOS-3 softwares and for hypothesis test chi-square and t-test was used and statistically significant difference was determined (α=0/05). Poly pharmacy was observed in 88% of prescriptions, which consisted of 62% minor PP(2-4 Drug) and 26% Major PP (Drug>=5). Drug prescriptions were 60% more prevalent among women than men, but prevalence of PP was 89% in men and 87% in women (non significant). The prevalence of PP was 91% in prescriptions of general practitioners and 83.5% in prescriptions of specialists (non significant). There was a significant difference between general practitioners and specialists in major PP(P<0.01). Cardiologistes had the most of major PP(29.3%). The prevalence of PP was 89% in male practitioners and 82% in female practitioners. PP were seen in prescriptions of practitioners graduated between 1995-2000 and the least of major PP (13%) in prescriptions of 1981- 84 graduates . Drug interaction occurred in 8.5% of prescriptions and 59% of server drug interaction were associated with major PP. The most prescribed drugs were central nervous system medications with 45% and the predominant drug in this group were analgesics (24%) and cardiovascular drugs with 20.5% were the second degree. In conclusion PP is widespread in this sample; not related to prescribers' sex, but related to graduation year. Responsible authorities should make priority in supervising and planning for rational drug use.

    Keywords: Drug interactions, Drugs, Polypharmacy, Prescriptions Drug
  • F Farzec *, A Mirmansoori, A Ashraf Pages 98-103

    Cesarean section is an emergency operation and in many cases it is vital for mother and newborn to do it fast. If spinal Anesthesia, be chosen, because of emergency condition, anesthesiologist always haven't enough time to be sure of skin sterility at the site of needle puncture with skin preparation in the required time by proper detergents. In this situation there is danger of infection in: skin, subcutaneus and subarachnoial infection. The main goal of this study is comparing the efficacy of two skin preparation methods for spinal anesthesia. Samples include 100 Candidates of emergency cesarean section under spinal anesthesia who randomly selected and divided into two Group, each conclude 50 patients. for each group we used one of the methods for skin preparation : A or B Group A : 10% Bethadin For 60 seconds Group B : 10% Bethadin For 50 seconds and then Washing with Alcohol 96° Before and after skin Preparation, Skin samples was taken with sterile swab and cultured on EMB and N. A Growth media, cultures were studied 24 hours later. Results were analyzed with SPSS software. culture study showed growth of bacterial colony in all samples before skin preparation in both Group after 24 hours. Positive culture after skin preparation was seen in 15 (30%) Group A and 3(6%) Group B. Difference between two groups was significant(P < 0.001) Results showed that Bethadin 10% is not fully effective in shorter than 60 seconds period, for skin sterility. Washing the skin with 96° Alcohol reduce positive cultures From 15 (30%) in Group A to 3 (6%) in Group B Therefore we recommend if you want to prepare the skin with Bethadin in shorter than 60 seconds wash it with Alcohole 96° finally to reduce the risk of infection.

    Keywords: Anesthesia, Spinal, Anti- Infective Agents, Cesarean Section, Preoperative Care, Skin