فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی گیلان
پیاپی 91 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/07/07
  • تعداد عناوین: 10
|
  • عالیا صابری، شادمان نعمتی*، پویا پورافشار صفحات 1-7
    مقدمه
    سرگیجه یکی از شکایت های شایع پزشکی بوده و به دلیل ابتلای دستگاه های وستیبولر محیطی یا مرکزی ایجاد می شود. با توجه به نقش عوامل ژنتیک و سبک زندگی و عادت ویژه غذائی بر بروز برخی انواع سرگیجه و با توجه به نیاز آگاه سازی بیماران و پزشکان خانواده از علل شایع و چهره های بالینی گوناگون آن لازم بود در منطقه گیلان مطالعه ای بر شایع ترین علل و تفاوت نشانه های انواع مرکزی و محیطی سرگیجه انجام شود.
    هدف
    تعیین فراوانی نسبی و یافته های بالینی، دموگرافی و پاراکلینیک سرگیجه های مرکزی و محیطی
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی بر 152 بیمار مراجعه کننده با شکایت سرگیجه به بیمارستان های امیرالمومنین(ع) و پورسینای رشت از مهر 1390 تا مهر 1391 انجام شد. اطلاعات بیماران شامل ویژگی های دموگرافی، معاینه بالینی و شواهد پاراکلینیک، جمع آوری و با نرم افزار SPSS-17 و آزمون های chi square و فیشر تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج
    از 107 بیمار زن و 45 مرد (میانگین سنی 51.84±16.8 ساله)، 55 نفر(36/2%) علایم شنوایی و 30 نفر(19/7%) شکایات نورولوژی (دوبینی، اختلال تکلم و علایم عصبی موضعی) داشتند که از دسته اول40 نفر(26/3%) در گروه محیطی و 1 نفر(0/6%) در گروه مرکزی(P=0.007) و در دسته دوم 7نفر(4/6%) در گروه محیطی و 15نفر(9/8%) در گروه مرکزی قرار گرفتند(P=0.0001). برای 113 نفر MRI مغز انجام شدکه در 19/5% موارد نقایص آسیب شناسی مرتبط با سرگیجه را نشان داد. در 99 نفر اودیومتری انجام شد که در 38/4% موارد مختل و در بقیه طبیعی بود. در مجموع 59/2% علل سرگیجه را علل محیطی و در راس آن سرگیجه حمله ای خوش خیم وضعیتی (BPPV)(47/8%) تشکیل می داد. فراوانی سرگیجه مرکزی و محیطی برحسب گروه سنی اختلاف معنی دار نداشت اما به تفکیک جنس سرگیجه مرکزی در مردان نسبت به زنان شایع تر بود(0/04=P).
    نتیجه گیری
    شایع ترین نوع سرگیجه در جمعیت مورد بررسی انواع محیطی بود. نقش معاینه بالینی در شناسایی نوع سرگیجه بسیار مهم است.
    کلیدواژگان: بیماری های گوش، بیماری های مغز، سرگیجه، علت شناسی
  • کوروش جعفرکاظمی، مرتضی فلاح کرکان، علیرضا بادسار، علیرضا امیرمعافی، آبتین حیدرزاده، مرتضی رهبر طارمسری* صفحات 8-15
    مقدمه
    شکایت های پزشکی همواره از گویه های چالش بر انگیز در گستره طبابت بوده و دشواری های زیادی برای پزشک و بیمار هر دو به همراه داشته است. با توجه به نیاز به داده های فراگیر برای برنامه ریزی بهداشتی استان گیلان و نیز اهمیت این جستار به عنوان عامل موثر در امنیت شغلی پزشکان و سلامت بیماران، پژوهش در این خصوص ضروری به نظر می رسد.
    هدف
    تعیین عوامل همراه در شکایت به سازمان نظام پزشکی از پزشکان استان گیلان در سال های 1385 الی 1390
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی- توصیفی 425 پرونده مربوط به شکایات ناشی از قصور پزشکی در سازمان نظام پزشکی استان گیلان طی سال های 1385 تا 1390 به روش سرشماری بررسی شد. به این ترتیب که فهرست بازبینی شامل اطلاعات شاکیان از قبیل سن، جنس، تاریخ شکایت، علت شکایت همراه اطلاعات پزشکان متشاکی از قبیل جنس، رشته طبابت، محل طبابت، بیشینه کاری و احکام صادره هیات بدوی و تجدید نظر تهیه و تکمیل شد. سپس، داده ها وارد نرم افزار آماری SPSS18 شد و با استفاده از آمار توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    نتایج
    بیشترین شکایات به ترتیب از دندانپزشکان، متخصصان ارتوپدی، پزشکان عمومی، متخصصان جراحی عمومی و متخصصان زنان و زایمان شده بود. آرای صادره در مرحله کمیسیون اولیه و هیات بدوی 354 مورد (83/3 درصد) منع قرار تعقیب و تبرئه و 67 مورد(15/7درصد) قصور بود و پرونده 4 مورد نیز با رضایت شاکی مختومه شده بود. شایع ترین علل شکایت از سوی بیماران ابتدا خطای درمانی و عوارض ناشی از درمان و سپس مالی بوده است.
    نتیجه گیری
    اکثر شکایات مطرح شده از سوی بیماران منطقی و درست نبوده است و بدنبال آن پزشکان متشاکی تبرئه شده اند. لذا آگاهی پزشکان به بیماران، آشنا کردن بیمار با روش های درمانی و عوارض احتمالی و کاهش رابطه مالی بین پزشک و بیمار و رعایت اخلاق پزشکی در بسیاری از موارد می تواند مانع طرح شکایت توسط بیمار شود.
    کلیدواژگان: بیماران، پزشکان، درمان غلط، قصور پزشکی، مرکز نظام پزشکی
  • پریسا کسمایی*، فرخنده امین شکروی، علیرضا حیدرنیا، ابراهیم حاجی زاده، زهرا عطرکار روشن صفحات 16-22
    مقدمه
    با وجود بهبود کلی سلامت دندان کودکان در دهه های اخیر، مشکلات دندانی شیوع بالایی در این دوران دارد. سه سازه محوری منافع، موانع و خودکارآمدی درک شده، انگیزندگان بنیادی رفتار هستند زیرا به افراد کمک می کنند تا از راه تمرکز بر منافع رفتار، آموزش چگونگی چیره شدن بر موانع و ایجاد میزان بالای خودکارآمدی، تاریخچه مثبتی از رفتار برای آینده را شکل دهند.
    هدف
    تعیین قدرت پیش بینی سه سازه محوری منافع، موانع و خودکارآمدی درک شده در رفتار بهداشتی مسواک زدن دانش آموزان دختر مدارس ابتدایی شهر رشت
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی بر 265 دانش آموز دختر پایه چهارم مدارس دولتی شهر رشت از بیست و دو مدرسه (نمونه گیری سیستماتیک) با انتخاب حدود دوازده دانش آموز در هر مدرسه (نمونه گیری تصادفی ساده) در سال 1391 انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه ای حاوی اطلاعات دموگرافی، منافع، موانع، خودکارآمدی درک شده و سنجش عملکرد بود. برای تحلیل داده ها از آزمون های مجذور کا، من ویتنی و رگرسیون لوجستیک استفاده شد.
    نتایج
    17/4% دانش آموزان دست کم دوبار در روز مسواک می زدند. نتایج رگرسیون لجستیک نشان دهنده قدرت پیش بینی کنندگی قوی متغیرهای موانع درک شده (OR=1.73، 95%CI=1.07-2.79، P=0.024) و سطح تحصیلات مادر (OR=5.31، 95%CI=1.41-20.0، P=0.014) در مسواک زدن کمینه دو بار در روز بود. متغیرهای معنی دار در آزمون من ویتنی، موانع، خودکارآمدی درک شده و در آزمون مجذورکا، میزان تحصیلات مادر بوده اند (P<0.0001). بین مسواک زدن کمینه دوبار در روز باخستگی، تنبلی و بی حوصلگی ارتباطات معنی دار آماری وجود داشت(0/0001>P).
    نتیجه گیری
    تمرکز روی چیرگی بر موانع بویژه سه مانع نامبرده در مداخله های آموزشی ارتقای رفتار مسواک زدن برای این گروه سنی، همچنین، ارتقای سطح تحصیلات مادران و برنامه ریزی های آموزشی برای آنان در این عرصه پیشنهاد می شود. اگر چه میان خودکارآمدی درک شده و مسواک زدن منظم،اختلاف معنی دار آماری وجود داشت، این سازه دارای قدرت پیش بینی رفتار نبود. یافته فوق می تواند مورد پشتیبانی نظریه رشد شناختی پیاژه باشد که بر اساس آن در دوره عملیات عینی هنوز فهم مسایل انتزاعی برای کودکان دشوار است.
    کلیدواژگان: رفتار، بهداشت دندان، مدرسه ها، انگیزش
  • عالیا صابری، سیدعلی رودباری*، سارا سواحلی، احسان کاظم نژاد صفحات 23-31
    مقدمه
    تا کنون ابزارهای انبوهی در مرحله حاد سکته مغزی، برای پیشگویی ناتوانی، عملکرد، توان حرکت و مرگ و میر بیماران معرفی شده است.
    هدف
    تعیین ارتباط بین یافته های الکتروانسفالوگرافی (EEG) و تغییر ناتوانی، استقلال و وضعیت عملکرد، توان حرکت و مرگ و میر بیماران دچار سکته مغزی ایسکمی
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت مقطعی بر 47 بیمار در محدوده سنی 50-90 سالگی که دچار سکته مغزی ایسکمی در محدوده شریان مغزی میانی شده و از فروردین تا اسفند سال 1391 به بیمارستان پورسینای رشت مراجعه کرده بودند انجام شد.CT اسکن مغزی در ابتدای پیشامد وMRI و یا CT اسکن مغزی کنترل 48 ساعت پس از آن در همه بیماران برای تایید تشخیص انجام شد.EEG در ساعت 48 تا 72 از هنگام وقوع حادثه بعمل آمد و بیماران بر پایه اختلال آن به 3 گروه با EEG طبیعی، اختلال متوسط و شدید بخش شدند. در 48 ساعت اول، یک هفته و سه هفته پس از حادثه متغیرهای ناتوانی، وضعیت استقلال و عملکردی و قدرت ماهیچه ای به ترتیب بر پایه شاخص های Modified Rankin Disablity(MRD)، (FIM) Functional Independence Measure،MRC) BethelوMedical Research Council scale)و مرگ ومیر بیماران سنجیده شد. اطلاعات با نسخه 20 نرم افزار SPSS و آزمون های Chi Square، Independent t، Post HocTukey، Kruskal-Wallis، Anova،Repeated Measure Anova وSphericity مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    در کل 47 بیمار (46/8%مرد، 53/2 %زن) با میانگین سنی 73.09±9.01 سالگی در این مطالعه شرکت کردند. 46/8% بیماران، انسداد تنه شریان مغزی میانی چپ و بقیه درگیری سمت راست داشتند. 15 نفر در گروه 1، 15 نفر در گروه 2 و 17 نفر در گروه 3 قرار گرفتند. تفاوت معنی داری از نظر سن و جنس بین گروه ها وجود نداشت(P>0.05).
    تفاوت معنی داری از نظر میانگین و تغییر میانگین شاخص های Rankin و FIM و Barthel و MRC در گذر زمان و میزان مرگ ومیر بین گروه ها دیده نشد.(P>0.05)نیتجه گیری: الکتروانسفالوگرافی ارزش پیشگویی کننده پیامد عملکردی مرگ و میر بیماران دچار سکته مغزی ایسکمی را ندارد.
    کلیدواژگان: الکتروانسفالوگرافی، سکته مغزی
  • زهرا قندریز مجدی*، علی اصغر نورسته، مریم کوشا صفحات 32-38
    مقدمه
    اختلال نقص توجه/ بیش فعالی الگوی پایدار بی توجهی یا بیش فعالی و رفتارهای تکانشی است. یکی از اختلال های همراه آن، اختلال هماهنگی حرکتی است.
    هدف
    مقایسه آمادگی قلبی- عروقی در کودکان دچار اختلال نقص توجه/ بیش فعالی با و بدون اختلال هماهنگی حرکتی با کودکان سالم
    مواد و روش ها
    روش مطالعه از نوع توصیفی مقایسه ای بود. آزمودنی ها 45 کودک پسر در محدوده سنی 9-7 سالگی بودند که 30 نفر از آنها به مراکز دولتی و خصوصی سرپایی روانپزشکی کودک و نوجوان مراجعه کرده و به صورت غیر تصادفی هدف دار انتخاب شده بودند.15 کودک سالم، به صورت تصادفی از مدرسه های شهر رشت بودند. جهت تشخیص ADHD)Attention Deficit Hyperactivity Disorder) و DCD)Disorder Developmental motor Coordination)مصاحبه بالینی بر اساس ملاک هایDiagnostic and Statistical Manual of Mental Disorder)DSM-IV)توسط فوق تخصص روانپزشکی کودک و نوجوان انجام شد. برای اندازه گیری آمادگی قلبی- عروقی از آزمون 6 دقیقه پیاده روی استفاده شد. داده ها توسط نرم افزار SPSS- 16.0 تحلیل شد. برای تعیین معنی دار بودن تفاوت متغیرها از نظر آماری در سه گروه از آزمون ANOVA و برای نشان دادن تفاوت گروه ها از آزمون تعقیبی دانکن استفاده شد. از نظر آماری میزان P کمتر از 0/05 معنی دار تلقی شد.
    نتایج
    مقایسه آماری استقامت قلبی- عروقی بین سه گروه کودکان دچار ADHD با و بدون DCD و کودکان سالم نشان داد که کودکان ADHD با و بدون DCD استقامت قلبی- عروقی پایین تری نسبت به کودکان سالم دارند (0/0001 =P). استقامت قلبی- عروقی در کودکان ADHD+DCDبه طور معنی دار از کودکان ADHD کمتر بود (P<0.05).
    نتیجه گیری
    کودکان دچار ADHD با و بدون DCD استقامت قلبی- عروقی پایین تری نسبت به کودکان سالم دارند. همراهی DCD با ADHD باعث ضعف بیشتر در آمادگی جسمی کودکانADHD می شود.
    کلیدواژگان: اختلالات در مهارت های حرکتی، اختلال بیش فعالی ناشی از کمبود توجه، بیماری های قلب و عروق
  • ناهید ندایی*، عباسعلی حسین خانزاده، افشین شفقی، اکرم پرند صفحات 39-46
    مقدمه
    با وجود این که عوامل روانشناختی از جمله تنش می تواند در کیفیت زندگی افراد دچار بیماری بازگشت اسید معده به مری نقش مهمی ایفا کند، داده های کمی در مورد تاثیر مداخله های روانشناختی از جمله مدیریت استرس بر این امر در دسترس است.
    هدف
    تعیین اثربخشی آموزش مدیریت استرس بر افزایش کیفیت زندگی در افراد دچار GERD که طی 18 ماه به مطب پزشک فوق تخصص بیماری های گوارش و کبد واقع در شهر انزلی مراجعه کرده بودند.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مداخله ای که از نوع مداخله ای و با گروه کنترل بود، 38 بیمار زن دچارGERD تاییدشده از سوی پزشک که تحت درمان دارویی قرار داشتند به صورت در دسترس انتخاب شده و به طور تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. بیماران در دو مرحله به پرسشنامه کیفیت زندگی در بیماری بازگشت اسید معده به مری پاسخ دادند: پیش آزمون(قبل از اجرای مدیریت تنش به شیوه گروهی که شامل دو بخش دانش افزایی و مهارت آموزی بود) و پس آزمون (بعد از این مداخله روانشناختی). داده ها به روش تحلیل کوواریانس یک ر اهه تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج
    آموزش مدیریت تنش باعث افزایش کیفیت زندگی کل (0/01 =p) و چهار بعد آن، شامل: زندگی روزمره (0/02= p)، کیفیت زندگی (0/02= p)، وضعیت روحی (0/05= p)، و نگرانی ها و دغدغه ها (0/04= p) در افراد دچار GERD شد ولی بر سایر ابعاد(روابط، خواب، و غذا) تاثیر معنی دار نداشت.
    نتیجه گیری
    آموزش مدیریت تنش گروهی می تواند کیفیت زندگی بیماران دچار GERD را افزایش دهد.
    کلیدواژگان: رفلوی معده به مری، فشار روانی، کیفیت زندگی
  • اعظم نوری سعید، بهمن اکبری، ارسلان سالاری* صفحات 47-52
    مقدمه
    بیماران قلبی عروقی به خصوص بیماران دچار اختلال در عروق کرونر در مرحله حاد، اضطراب زیادی دارند و به نسبت بیماران با اضطراب کمتر، 5 مرتبه بیشتر دچار عوارض جدی قلبی می شوند. تاب آوری به معنای توانایی بیرون آمدن از شرایط سخت یا تعدیل آن می باشد. و جایگاه ویژه ای در حوزه های روانشناسی تحول، روانشناسی خانواده و بهداشت روانی دارد که می تواند به بیرون آمدن از شرایط سخت بیماری های طبی نیز کمک کنند.
    هدف
    مقایسه تاب آوری روانی در مبتلایان به بیماری عروق کرونر قلبی با افراد سالم.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه ی مقطعی با گروه کنترل است که جامعه آماری آن شامل کلیه ی مراجعینی بودند که تحت عمل آنژیوگرافی قرار گرفته بودند. به روش نمونه گیری در دسترس از مراجعین به بیمارستان حشمت 372 نفر 186 نفر در گروه بیمار و 186 نفر در گروه سالم انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده، پرسشنامه تاب آوری روانی بود که توسط محمدی در سال 1388 در ایران استاندارد شده بود. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS-18 و روش آماری توصیفی،آزمون های تحلیل رگرسیون و Chi Square انجام شد و سطح معنی دار آزمون ها 0/05>P در نظر گرفته شد.
    نتایج
    در مجموع 372 نفر، 220 نفر (59/1%) مذکر و 152 نفر مونث (40/9%) بودند و میانگین سنی 51.94±11.27 سالگی بود. 82/8% سطح سواد دیپلم یا کمتر داشتند. 94/7% متاهل بودند و 26/7% چاق و 40% دارای اضافه وزن بودند. بین گروه های سنی (P=0.001) و جنسیت (P=0.002) در بین دو گروه اختلاف معنی داری وجود داشت. میانگین نمره تاب آوری روانی در گروه بیمار 65.50±15.81 و در گروه سالم 66.00±13.20 بودکه اختلاف معنی داری نداشت (P=0.986).
    نتیجه گیری
    علیرغم نبود ارتباط بین تاب آوری روانی در گروه های سالم و بیمار در مطالعه ی ما، نمی توان نتیجه گرفت که تاب آوری اثر بازدارندگی روی بروز بیماری عروق کرونر ندارد و مطالعات آینده نگر با در نظر داشتن سایر عوامل خطر موثر بر بیماری جهت بررسی این فرضیه توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: اضطراب، بهداشت روانی، بیماری عروق کرونر، فشار روانی
  • فرشته فکور، فرنوش فرضی*، مهرسیما عبدالله زاده، فهیمه گلریزان، احسان کاظم نژاد صفحات 53-60
    مقدمه
    مادر نیاز دارد پس از سزارین هر چه سریع تر نگهداری نوزاد خود را به عهده گیرد. تسکین درد در مادر باعث افزایش راحتی و بهبود سریع تر و کاهش مدت بستری و عوارض مانند ترومبوآمبولی ریوی و نیز هزینه درمان می شود.
    هدف
    تعیین تاثیر بلوک عضله شکمی (TAP) با تزریق مارکایین 25/0% بر میزان بی دردی پس از عمل سزارین
    مواد و روش ها
    این مطالعه کارآزمایی بالینی دوسوکور بر 76 بیمار بود که مورد جراحی سزارین انتخابی قرار گرفتند. بیماران به صورت تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. در گروه مورد 20 سی سی بوپیواکائین 0/25% بین فاسیای عضله عرضی شکم و فاسیای عضله ابلیک اینترنال تزریق شد و در گروه شاهد به همان میزان سالین نرمال (دارونما) استفاده شد. شدت درد در ساعت های 2، 4، 6، 12، 24و 48 پس از جراحی با معیار VAS سنجیده و در صورتی که بیمار نیاز به تسکین درد داشت شیاف دیکلوفناک بکار رفت. عوارض نظیر تهوع، استفراغ و سرگیجه نیز ثبت شد. داده ها با نرم افزار (SPSS (21 آنالیز شد. مقدارP برای معنی دار بودن کمتر از 0/05 در نظرگرفته شد.
    نتایج
    میانگین میزان درد در ساعت دوم (P=0.0001)، چهارم (P=0.0001) و ششم (P=0.039) در گروه مداخله به صورت معنی دار پایین تر از گروه شاهد بود. میانگین تعداد شیاف دیکلوفناک استفاده شده در گروه بوپیواکایین کمتر از گروه دارونما بود (P=0.0001). در گروه بوپیواکایین، میانگین و خطای معیار زمان بی دردی 13.77±2.41 و در گروه دارونما 5.94± 1.27 ساعت بود. درصد بقای بی دردی در گروه بوپیواکایین 14/3% و در گروه دارونما 2/9% بود که این تفاوت از لحاظ آماری معنی دار بود (P= 0.001).
    نتیجه گیری
    بلوک عضله ی عرضی شکمی با بوپیواکائین 0/25% بدون داشتن عوارض جانبی (سرگیجه، تهوع، استفراغ) و تاثیر در هنگام تحرک بیمار، درد متعاقب سزارین را کاهش داده و نیاز به داروی مسکن را کم می کند.
    کلیدواژگان: بوپیواکایلن، درد پس از عمل جراحی، سزارین، ماهیچه راست شکمی
  • افشین شفقی، محمدرضا نقی پور، شیما حقانی، علیرضا امیرمعافی*، ملینا روحی راد صفحات 61-67
    مقدمه
    هلیکوباکتر پیلوری یکی از شایع ترین عفونت های باکتریایی انسان و از مهم ترین عوامل ابتلای به گاستریت مزمن، زخم های معده و دئودنوم، لنفوم بافت لنفاوی همراه مخاط و سرطان معده است. بیماری های ناشی از عفونت با این باکتری گستره گوناگون دارد و ریشه کنی باکتری نسبت به هزینه های ناشی از درمان عوارض این عفونت مقرون به صرفه تر است.
    هدف
    بررسی نتایج درمانی رژیم دارویی آموکسی سیلین، بیسموت، امپرازول و کلاریترومایسین در ریشه کنی هلیکوباکترپیلوری در بیماران و بررسی عوارض این رژیم
    مواد و روش ها
    در این مطالعه نیمه تجربی 179 بیمار دچار عفونت هلیکوباکترپیلوری که از فروردین تا آذر سال 1390 به یک درمانگاه فوق تخصصی گوارش مراجعه کرده بودند و نیاز به آندوسکوپی داشتند، پس از اندوسکوپی وارد مطالعه شدند و 8 هفته پس از تجویز رژیم چهار دارویی موردنظر و آزمون تنفسی اوره برای بررسی ریشه کنی، میزان موفقیت درمان بررسی شد.
    نتایج
    اکثر افراد مورد مطالعه را زنان (58/7%) تشکیل می دادند. شایع ترین علایم بیماران پیش از درمان شامل نفخ(76 ٪) و درد اپی گاستر(74/9 ٪) بود. میزان ریشه کنی با این رژیم 89/9% تعیین شد. در مجموع، 13 نفر(7/2 ٪) دچار عوارض دارویی شدند. ولی شدت عوارض در حدی نبود که درمان متوقف شود. این عوارض به ترتیب شامل بی اشتهایی(5 نفر)، نفخ(4نفر)، تشدید ریفلاکس(4 نفر)، احساس پری و سنگینی معده(3نفر) و استفراغ(2نفر) بود. تمام علایم بیماران نسبت به پیش از درمان، بهبود معنی دار داشت. تفاوت معنی داری بین میزان ریشه کنی در دو جنس بدست نیامد.
    نتیجه گیری
    عوارض دارویی ناچیز بود و بهبود قابل ملاحظه و معنی دار در علائم بیماران نسبت به قبل از درمان بوجود آمد. برحسب میزان ریشه کنی(89.9 %) می توان گفت رژیم چهار دارویی مورد مطالعه در ریشه کنی عفونت هلیکوباکتر پیلوری موفق بوده است.
    کلیدواژگان: آمپرازول، آموکسی سیلین، بیسموت، دارو درمانی ترکیبی، کلاریترومایسین، هلیکوباکترپیلوری
  • مرتضی فلاح کرکان، علی منفرد *، نسترن فرحمند پرکار صفحات 68-72
    مقدمه
    نشانگان باردت بیدل بیماری ارثی نادری است که با چاقی شکمی، عقب ماندگی ذهنی، پلی داکتیلی، دیستروفی شبکیه یا رتینوپاتی پیگمانته، هیپوگنادیسم و یا هیپوژنیتالیسم نارسایی کلیه شناخته می شود. نارسایی کلیه به عنوان یکی از مهم ترین علت های مرگ این بیماران شناخته شده است. این گزارش به اهمیت بالینی در نظر گرفتن تشخیص نشانگان باردت بیدل در بزرگسالان با دیستروفی شبکیه، پلی داکتیلی و نارسایی کلیه تاکید می کند.
    معرفی مورد: یک زن 32 ساله دچار نشانگان باردت بیدل تشخیص داده نشده معرفی می شود که با علایم اورمی و اسیدوز متابولیک به اورژانس بیمارستان ارجاع شده بود.
    نتیجه گیری
    باردت بیدل نشانگان نادر، اغلب فراموش شده یا تشخیص داده نشده است که باید بی درنگ توسط پزشکان متخصص کودکان شناسایی شده و بموقع به متخصصین چشم، غدد و کلیه ارجاع داده شود.
    کلیدواژگان: سندرم باردت بیدل، نارسایی کلیه
|
  • Dr A. Saberi, Dr Sh Nemati *, Dr P. Pourafshar Pages 1-7
    Introduction
    Vertigo is one of the most medical complains and is due to the involvment of peripheral or central vestibular system. Considering the role of genetic factors, life style, and special diets in the incidence of some kinds of vertigo and the nessecity of informing the patients and family physicians about the common probable reasons and different clnical features of the symptom, it seemed nescesary to study its common reasons and the difference of its peripheral and central types in the studied area.
    Objective
    To Determine the relative frequency and clinical, demographic and paraclinic characteristics of central and peripheral vertigo
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was performed on 152 patients with vertigo, referred to Amir-Al-Momenin and Poursina hospitals in Rasht, from October 2011 to October 2012. Patient's information and praclinic data were collected and then, analyzed using SPSS.17 software, chi square and Fisher tests.
    Results
    From 107 female and 45 malepatiens(mean age:51.84±16.8 years), 55 cases (36.2%) had otologic symptoms and 30 cases (19.7%) had neurological complains (e.g. diplopia, speech disorders, and focal signs).Of the first group, 40 cases (26.3%) had peripheral and 1 case (0.6%) had central vertigo (P=0.007), and in the second group 7 subjects (4.6%) had peripheral and 15 cases (9.8%) had central vertigo (P=0.0001). As shown, 113 cases under wentbrain MRI that revealed neuro-pathological deficits related to the vertigo only in 19.5% of the cases. Also, in 99 cases audiometery was performed that were abnormal only in 38.4% of the cases. Peripheral verigo was the most common type of vertigo (59.2%), especially Benig Paroxysmal Peripheral Vertigo (BPPV) (47.8%). The frequencies of central and peripheral vertigo in terms of age were not significantly different among the groups (p=0.062); however, central vertigo was more common in men than in women (p=0.04).
    Conclusion
    The most common type of vertigo in our patients was peripheral type, and the physical examination can play an important role in the diagnosis of vertigo Conflict of interest: non declared
    Keywords: Brain Diseases, Ear Diseases, Vertigo, Etiology
  • K. Jafar Kazemi, Dr M. Fallah Karkan, Dr A. Badsar, A. Amir Maafi, Dr A. Heydarzadeh, Dr M. Rahbar Taramsari * Pages 8-15
    Introduction
    Medical complaints are always the most challenging items in the scope of practice and have great difficulties for both the physician and the patient. Due to the need for comprehensive data for health planning of Guilan province And the importance of this research as factors in occupational safety and health practitioners, patients, research in this area is necessary.
    Objective
    Determining factors in a complaint to the Medical Council of Doctors in Gilan Province in the years 2005 to 2010
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study of 425 cases related to medical malpractice lawsuits stemming from the Medical Council of Guilan during the years 1385 to 1390 was carried out. Thus the plaintiffs checklist includes information such as age, sex, date of complaint, the complaint doctors information such as gender, field of practice, location of practice, Work Experience and the first instance and appeal preparation was completed. The data were entered into a statistical software SPSS18 and were analyzed using descriptive statistics.
    Results
    Dentists had the most claims, followed by orthopedic surgeons, General Practitioners, General Surgeons and Gynecologists. Physicians were found innocent and guilty in 354 cases(83.3%) and 67 cases (15.7%) of cases, respectively. Also, patients quit their claims in 4 cases. The most common causes of complaints mentioned by patients, were medical error, complications of treatments and then, financial issues. Most causes of proposing a claim were malpractice, treatment complications and financial issues.
    Conclusion
    The data showed that most of the claims recorded were unfounded and consequently, respective physicians were not guilty. Therefore, knowledge of the patient's physician, the patient is familiar with the methods of treatment and possible side effects and reduce the financial relationship between the physician and patient compliance in many cases can be prevented by a patient complaint.
    Keywords: Malpractice, Medical Council Center, Medical Errors, Patients, Physicians
  • P. Kasmaei *, Dr F. Amin Shokravi, Dr A. Hidarnia, Dr E. Hajizadeh, Dr Z. Atrkar, Roushan Pages 16-22
    Introduction
    Although children’s dental health has generally improved over recent decades, yet, dental problems has a high prevalence during childhood. Three main constructs perceived benefits, perceived barriers and perceived self-efficacy are the major motivational constructs because of helping people to shape a positive behavioral history for the future by focusing on the benefits of a behavior, teaching how to overcome barriers to carrying out the behavior, and engendering high levels of self-efficacy.
    Objective
    Determining the predictive power of three main constructs perceived benefits, perceived barriers and perceived self-efficacy in brushing behavior among primary schools female students in Rasht city
    Materials And Methods
    This cross sectional study was conducted on female students of grade four in Rasht in 2012. According to the statistical estimation and systematic sampling method, the number of samples and schools were 265 and 22, respectively. From each school about 12 students were selected with simple randomized sampling. The measuring tool was a questionnaire. Data were analyzed using descriptive methods, and analytical methods like Chi2, Mann-Whitney U test and Logistic regression.
    Results
    As shown, 17.4% of the students brush at least twice a day. The logistic regression analysis indicated that perceived barriers (OR=1.73, 95%CI=1.07-2.79, P=0.024) and mother’s educational level (OR=5.31, 95%CI=1.41-20.0, P=0.014) were the significant predicting factors for tooth brushing twice a day or more. According to the Mann-Whitney U test, perceived barriers, perceived self-efficacy and along with Chi2 test, mother’s educational level were significant factors (P<0.0001). There was also a significant difference between fatigue, laziness and impatience with brushing at least twice a day (P<0.0001).
    Conclusion
    The educational intervention programs to promoting brushing behavior in this age group should focus on overcoming the barriers particularly on the three above-named barriers. Promoting the educational level of mothers and planning the educational programs for them in this field are recommended as well. As perceived self-efficacy has statistical significant difference with regular brushing behavior, it has no power to predict behavior. This finding could be supported by Piaget’s Theory of Cognitive Development, according to which children during the concrete operational stage still have difficulties with abstract terms
    Keywords: Behavior, Dental Health, Schools, Motivation
  • Dr A. Saberi, Dr Sa Roudbary *, Dr S. Savaheli, Dr E. Kazemnejad Pages 23-31
    Introduction
    Till now multiple devices have been introduced in order to predict the ''patients'', disability, function, muscle force and mortality in the acute phase of stroke.
    Objective
    Determination the relationship between electroencephalography (EEG) findings and change of disability, functional status, functional independency, muscle force and mortality of the patients with ischemic stroke.
    Materials And Methods
    This cross sectional study was performed on 47 patients in the range of 50-90 years old involved by ischemic stroke in the territory of middle cerebral artery, referred to Poursina Hospital in Guilan-Rasht in the north of Iran. At first, for all the patients a brain CT and after 48 hours a brain MRI or CT scan were done routinely to confirm the diagnosis. EEG accomplished during 48-72 hours after stroke, and the ''patients'' were grouped in 3, accoring to EEG abnormality: normal EEG, moderate and severe abnormal EEG. The patients disability, functional independency, functional status, and muscle force, respectively were assessed by Modified Rankin Disability, FIM, Bethel index and Medical Research Council scale(MRC) and their mortality in the first 48 hours, one week and three weeks afterstroke.The data were processed by software SPSS 20 using Chi square, independent T, Post Hoc Tukey,Kruskal-Wallis, Anova,Repeated Measure Anova and Sphericity.
    Results
    A total of 47 patients (48.6% men, 53.2% women) with mean age of 73.09±9.01 years old participated in this study. Left middle cerebral artery involvement was evident in 46.8% of the patients and the others had right side involvement. First and second groups included 15 patients and third group17 patients and there wasn’t any statistically significant difference between groups in age and sex. (P>0.05) No significant difference was found, either between groups in means and change of means of Rankin score, FIM, Barthel Index and MRC during the study period. (P>0.05)
    Conclusion
    EEG findings can’t determine prognostic value for functional outcome and mortality of patients.
    Keywords: Electroencephalography, Stroke
  • Z. Ghandriz Majdi *, Dr Aa Norasteh, Dr M. Koosha Pages 32-38
    Introduction
    Attention Deficit/ Hyperactivity Disorder (ADHD) is persistent pattern of inattention and/or hyperactivity- impulsivity behavior. ADHD is frequently accompanied by Developmental Coordination Disorder (DCD).
    Objective
    To assess the Cardiovascular Fitness in children with attention deficit / hyperactivity disorder with and without developmental coordination disorder and normal children.
    Materials And Methods
    In this descriptive comparative study, a total of 45 male children aged 9-7 years in which 30 individuals non-randomly selected from child psychiatry outpatient squarely addressed both public and private centers. Fifteen normal children were selected from elementary schools students in Rasht. Diagnostic criteria by clinical interview based on DSM-IV criteria, were performed by child and adolescent psychiatrist. Cardiovascular Fitness was tested with 6-minute walk. Data were analyzed using SPSS-16.0 software. Variables to determine statistically significant differences in the three groups ANNOVA test were used. Levels lower than the rate of p= 0/05 were considered significant.
    Results
    Children with ADHD with and without DCD showed poor Cardiovascular Fitness, compared with normal children (P<0.05). Cardiovascular Fitness in ADHD+ DCD group was lower than that in ADHD counterparts.
    Conclusions
    ADHD children with and without DCD have poor Cardiovascular Fitness than normal children. Cardiovascular Fitness deficit may differentiate motor problems in DCD and ADHD
    Keywords: Attention deficit disorder with Hyperactivity, Cardiovascular Diseases, Motor Skills Disorders
  • N. Nedaee *, Dr A. Hossein Khanzadeh, Dr A. Shafaghi, Dr A. Parand Pages 39-46
    Introduction
    Although psychological factors such as stress can have adverse effects on quality of life in patients with Gastroesophageal Reflux Disease (GERD), there have not been sufficient research on the effects of psychological interventions such as stress management training on this condition.
    Objective
    The purpose of this study is to determine the effectiveness of stress management training in enhancing quality of life in patients with GERD who were referred to a Gastroenterology and Liver Disease specialist in Anzali, Iran, during the past 18 months.
    Materials And Methods
    The present research is conducted in the form of a semi-experimental study including a control group. We sampled 38 available female patients with GERD who were diagnosed by the specialists and received medical treatment; then, we randomly divided them into two groups – experimental and control. The patients responded to the Quality of life Questionnaire in Gastroesophageal Reflux] REFLUX-QUAL] at two stages: as a pretest –before implementing a group stress management training that included two stages of informing and training – and as a posttest – after the psychological intervention. We analyzed the resulting data using a one-way analysis of covariance.
    Results
    Stress management training improves the Global Quality of Life (p= 0.01), and four of its dimensions including Daily Life (p= 0.02), Quality of Life (p= 0.02), State of Mind (p= 0.05) and Worries and Concerns (p= 0.04) in patients with GERD, but did not significantly influence the other dimensions; Relationships, Sleep, and Food.
    Conclusion
    Group stress management training can increase the quality of life in patients with GERD. Conflict of interest: non declared
    Keywords: Gastroesophageal Reflux, Quality of Life, Stress
  • A. Noori Saeid, Dr B. Akbari, Dr A. Salari * Pages 47-52
    Introduction
    Cardiovascular patients,especially coronary artery diseasecases in acute phase, experience much anxiety and will be at the risk of developing serious cardiac complications, five times more than other patients. Resiliency is the ablity to escape from hard satatus or modification of it. It plays an important role in psychology of evolution, family and mental hygiene which can be helpful in exuding from difficult state of medical diseases.
    Objective
    This research was done to compare psychological resiliency in patients with coronary artery disease and their noraml counterparts.
    Materials And Methods
    This is a cross-sectional with control group study in which the population consists of all the persons referred to angigraphy. In total, 372 persons were entered in the study through availabe sampling in Heshmat hospital. Tool of research was resilence standardized questionnaire (by Mohammadi, 2010, Iran). Analysis was doneby enteing data in SPSS-18 and using descriptive statistical tests, univariate analysis of covariance and Chi Square analysis. P value less than 0.05 was considered significant.
    Results
    Of the 372 persons, 220 (59.1%) were male and 152 (40.9%) were female and mean of age was 51.94±11.27 years. 82.8% had less than high school education. 94.7% were married and 26.7% were obese and 40% were overweight. There was a significant difference in terms of age (P=0.001) and sex (P=0.002) between the two groups. There was no significant difference between means of psychological relisience in patient group (65.50±15.81) and normal group (66.00±13.20) (P=0.986).
    Conclusion
    Despite lack of relationship between psychological resiliency in healthy and patient groups, it can not completelybe concluded that psychological resiliency has no preventive effecton improving coronary artery diseaseand more studies with considering other risk factors affecting disease verification of hypothesis are recommended. Conflict of interest: non declared
    Keywords: Anxiety, Coronary Avtery Diseases, Mental Health, Stress, Psychological
  • Dr F. Fakor, Dr F. Farzi *, Dr M. Abdollahzadeh, Dr F. Golrizan, Dr E. Kazemnejad Pages 53-60
    Introduction
    After caesarean, mothers need to take care of their babies as soon as possible, and pain relief in them leads to more comfort and faster recovery and it reduces hospitalization time and complications such as pulmonary thromboembolism as well as treatment costs.
    Objective
    Determining the effect of TAP block by injection of Bupivacaine 0.25% after caesarean section on post operative pain.
    Materials And Methods
    This study was performed on seventy six women that underwent elective caesarean section. Then, the women were randomly divided into two groups. Six women were excluded from the study which was a double-blind clinical trial. In the case group: 20cc of Bupivacaine 0.25% was injected between transverse abdominal muscle fascia and internal oblique muscle fascia, and in control group the same amount of normal saline was used. Pain intensity was measured by VAS score at 2,4,6,12,24,48 hours after surgery. In both groups, if the patient needed pain relief, diclofenac suppository was used and its dose was recorded. Some complications such as nausea, vomiting and dizziness were recorded too, data were analyzed by SPSS (21) software, P value less than 0.05 was considered statistically significant.
    Results
    VAS score at 2, 4, 6 hours after surgery in case group was significantly lower than that in the control group. (P=0.0001, P=0.0001, P=0.039), respectively. The mean number of administered diclofenac in bupivacaine group was lower than that in placebo group (P=0.0001). The mean and standard deviation of pain free period in bupivacaine group was 13.77±2.41 and in placebo group was 5.94± 1.27. Survival rate of analgesia was 14.3% in bupivacaine group and 2.9% in placebo group. This difference was statistically significant (P= 0.001).
    Conclusion
    Transverse abdominal plane block with Bupivacaine 0.25% can reduce post caesarean pain without any side effects, such as dizziness, nausea and vomiting, and any effect on the time of ambulation. It can also reduce use of analgesics Conflict of interest: non declared
    Keywords: Bupivacaine, Cesarean Section, Pain, Postoperative, Rectus Abdominis
  • Dr A. Shafaghi, Dr M.R. Naghipour, Dr Sh. Haghani, A. Amir Maafi *, M. Rouhi Rad Pages 61-67
    Introduction
    Helicobacter Pylori infection is one of the most common infectious diseases.It can result in chronic gastritis, peptic and duodenal ulcers, MALT lymphoma and gastric cancer. The H-pylori infection can lead to a wide range of diseases and the cost spent on the eradication is much less than the cost spent on the treatment of complications of the infection
    Objective
    Study the efficacy of quadruple therapy (Amoxicillin, Bismuth, Omeprazole and Clarithromycin) on the eradication of Helicobacter Pylori infection.
    Materials And Methods
    Between March 2011 and December 2011, we conducted a Quazi- experimental study on Helicobacter pylori infectious patients in Anzali. They were included after doing an endoscopy. Eight weeks after taking four-drugs regimen, Urea Breath Test was done to check the rate of eradication.
    Result
    The majority of the patients were females (58.7 %). The most common symptoms before the treatment were flatulence (76 %) and epigastric pain (74.9 %). The eradication rate was 89.9 %. There were significant differences in all of the symptoms while the difference between gender and eradication rate was non-significant.
    Conclusion
    Regardless of few side effects, all symptoms of the patients were treated significantly. As the eradication rate was 89.9 %, this quadruple drug regimen was effective on the eradication of the H-pylori. Conflict of interest: non declared
    Keywords: Amoxicillin, Bismuth, Clarithromycin, Drug Therapy, Combination, Helicobacter Pylori, Omeprazol
  • Dr M. Fallah Karkan, Dr A. Monfared *, N. Farahmand Porkar Pages 68-72
    Introduction
    Bardet Biedl syndrome is a rare hereditary disorder associated with central obesity, mental retardation, polydactyly, retinal dystrophy, retinitis pigmentosa, hypogenitlism, hypogonadism, renal failure. Renal failure is a major cause of mortality in these patients. This report highlights the clinical importance of considering a Bardet Biedl syndrome diagnosis in adults with retinal dystrophy, polydactyly and renal failure. Case Report: we present the case of a 32 yr old woman presented to our emergency room with uremic symptoms and metabolic acidosis.
    Conclusion
    Bardet Biedl syndrome, a rare often forgotten or not been diagnosed disorder, should be promptly identified by pediatricians and timely be referred to the ophtalmologist, endocrinologist, and nephrologist. Conflict of interest: non declared
    Keywords: Bardet Biedl Syndrome, Renal Insufficienc