فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی گیلان
پیاپی 92 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/10/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سکینه پرستش، زهرا کوشانفر، آذر درویش پور صفحات 1-9
    مقدمه
    ایدز جدی ترین مشکل بهداشتی قرن حاضر محسوب می شود. روزانه نزدیک به7000 نفر در گوشه و کنار دنیا به عفونت HIV دچار می شوند. کشور ما نیز از این گسترش جهانی، ایمن نمانده است.
    هدف
    تعیین آگاهی مراجعان به نمایشگاه هفته سلامت شهر رشت در مورد ایدز
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی، ابزار گرد آوری اطلاعات پرسشنامه ای شامل 2 بخش بود. نمونه های پژوهش 155 نفر از مراجعان پایگاه بودند که در محدوده سنی 12 ساله و بالاتر قرار بودند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و جدول های فراوانی مطلق و نسبی با نرم افزارspss نسخه 16استفاده شد.
    نتایج
    بیشتر مراجعین(75%)، مونث و زیر 20 ساله بودند(میانگین سنی 21/13±76/27 سالگی). همچنین، از نظر رده شغلی، اکثریت(37%) دانش آموز و از نظر محل سکونت، اکثریت(95%) ساکن شهر بودند. نتایج نشانگر آن بود که میزان آگاهی در مورد شناخت بیماری و درمان آن در اکثریت موارد(74%)، در حد خوب و در ارتباط با روش های پیشگیری از در 66% موارد در حد خوب بوده است. در مورد شایع ترین راه انتقال از فرد بیمار به دیگران، 57%، پاسخ درست دادند و درصد قابل توجهی نیز گمان نادرستی در مورد راه های انتقال بیماری داشتند به طوری که راه هایی موجب انتقال نمی شود را به عنوان راه انتقال می دانستند(84%) نشستن در کنار فرد آلوده، 82% دست دادن با فرد آلوده، 65% بوسیدن، 35% نیش حشرات و 38% خون و تراوش بدن فرد آلوده). همچنین، یافته ها نشان داد که بین میزان آگاهی با تحصیل (05/0P=)و پیشینه کسب داده ها (002/0P=) رابطه معنی دار وجود دارد.
    نتیجه گیری
    به رغم آگاهی خوب مراجعان در رابطه با پیشگیری و درمان ایدز، هنوز برخی تصورات غلط و کاستی اطلاعاتی در خصوص راه های انتقال آن وجود دارد که نقش سازمان های مرتبط را در برنامه ریزی برای افزایش میزان آگاهی عموم جامعه برجسته می کند.
    کلیدواژگان: آگاهی، ایدز، پیشگیری و کنترل
  • فاطمه سقطی جلالی، زهرا عباسی رنجبر، لیدا محفوظی صفحات 10-15
    مقدمه
    پای دیابتی یکی از مهم ترین عوارض دیابت شیرین و همراه با موربیدیته و هزینه فراوان برای بیمار و جامعه است. شناخت ویژگی های جمعیت شناختی، بالینی و درمانی در جوامع گوناگون در درمان موثرتر و برنامه ریزی بهتر برای پیشگیری از عوارض و ناتوانی ناشی از این عفونت شایع کمک کننده است.
    هدف
    بررسی ویژگی های جمعیت شناختی، بالینی و درمانی بیماران با عفونت پای دیابتی
    مواد و روش ها
    مطالعه به روش مقطعی با استفاده از داده های پرونده ی تمام بیمارانی که به علت عفونت زخم پای دیابتی در بیمارستان رازی رشت در سال 1390 بستری شده بودند انجام شد. متغیرهای اصلی مطالعه شامل سن، جنس، نوع دیابت، مدت بیماری دیابت، قند خون ناشتا و قند خون هنگام بستری، سابقه ی آمپوتاسیون، سابقه ی مصرف سیگار، شدت عفونت، نوع درمان، نوع جراحی و دستاورد بیماری بود. داده ها با نرم افزار SPSS Ver 16 آنالیز گردید.
    نتایج
    از 204 بیمار مورد بررسی میانگین سنی افراد 63/11 ± 69/60 ساله و 8/57% مرد و2/92% دچار دیابت نوع دو بودند. 9/77٪ بیماران بستری، درمان دارویی آنتی بیوتیکی همراه با درمان جراحی دریافت کرده بودند.101 بیمار (5/49٪) تحت درمان قطع عضو قرار گرفتند. ارتباط آماری معنی دار بین غلظت قند خون) 0001/0(p= و اولین قند خون ناشتا)03/0(p= با شدت عفونت پای دیابتی در بیماران ما بدست آمد. حدود 3/1 بیماران سابقه قطع عضو در بستری های پیشین داشتند.
    نتیجه گیری
    میزان قطع عضو در اثر عفونت پای دیابتی در بیماران ما نسبت به مطالعات مشابه بسیار بیشتر (حدود نیمی از موارد در برابر 14-24%) بود. نیاز به بررسی بیشتری برای شناسایی علل و راهکارهایی برای کاستن این معضل وجود دارد.
    کلیدواژگان: پای دیابتی، دیابت شیرین، عفونت، همه گیری شناسی
  • محمد اسماعیل پوربندبنی، حسن عباسپور، ابوذر رمضانی، فرخ قلی پور، فاطمه رمضانی پاکپورلنگرودی صفحات 16-24
    مقدمه
    سنجش کیفیت، برنامه ریزی بایسته برای بهبود کیفی خدمات سازمان هاست. کتابخانه های دانشگاه های علوم پزشکی، به عنوان مراکز تامین و گسترش اطلاعات تخصصی برای جامعه پزشکی کشور، اهمیت ویژه ای دارند.
    هدف
    بررسی کیفیت خدمات کتابخانه های دانشگاه علوم پزشکی گیلان با استفاده از پرسشنامه لایب کوآل، به عنوان متداول ترین ابزار بین المللی
    مواد و روش ها
    این مطالعه، توصیفی مقطعی و جامعه آماری آن دانشجویان کارشناسی دانشگاه علوم پزشکی گیلان بودند. نمونه ها 135 نفر بود که به صورت تصادفی ساده انتخاب شده و داده های پژوهش با پرسشنامه لایب کوآل در نیمه دوم سال تحصیلی 92-1391 شمسی توزیع، گردآوری و با نرم افزار اکسل شکاف کفایت و برتری بدست آمده تحلیل شد.
    نتایج
    میانگین کلی کمینه انتظار کاربران 9/5، میانگین کلی بیشینه انتظار کاربران 8 و میانگین کلی سطح واقعی خدمات کتابخانه های دانشگاه علوم پزشکی گیلان 24/6 بدست آمد. میانگین شکاف کفایت در ابعاد سه گانه ابزار لایب کوآل مثبت و به ترتیب برای «فضای کتابخانه» 23/0، «موثر بودن خدمات» 58/0، و بعد سوم «کنترل اطلاعات» 13/0 محاسبه شد.
    نتیجه گیری
    چگونگی سطح ارائه خدمات کتابخانه های دانشگاه علوم پزشکی گیلان از دیدگاه دانشجویان کارشناسی مناسب است و برای رسیدن به وضعیت بهینه باید در خصوص ارائه راهکارهای عملی چاره اندیشی کرد.
    کلیدواژگان: خدمات کتابخانه ای، دانشجویان، کتابخانه های پزشکی، لایپ کوآل
  • ابراهیم مسعودنیا، احمدرضا زمانی، فهیمه اصفهانیان صفحات 25-33
    مقدمه
    سبک ارتباطی پزشک بیمار، یکی از متغیر های مهم کارساز بر روند درمان است. از دسته برآیند های مهم سبک های گوناگون ارتباط پزشک بیمار رضایت بیمار از درمان مشاوره و درمان است.
    هدف
    مقایسه ی دو سبک رابطه ی پزشک بیمار، یعنی فعال منفعل (پدرمابانه) و دوسویه مشارکت از نظر رضایت بیمار
    مواد و روش ها
    دو روش پیمایشی و مشاهده ای استفاده شده است. جامعه آماری شامل همه پزشکان و بیمارانی بود که در ماه های آذر و دی(1391) به مراکز درمانی برگزیده (شامل دو بیمارستان و بیست مطب خصوصی) شهر اصفهان مراجعه کرده بودند. با روش نمونه گیری در دسترس، 40 پزشک و 200 بیمار انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها عبارت بود از مقیاس سبک های غیرکلامی رابطه پزشک بیمار (DPNCI) و مقیاس 18 ماده ای رضایت بیمار ((PSQ-18.
    نتایج
    تفاوت معنی داری بین سبک های ارتباطی فعال منفعل (پدرمابانه) و دوسویه مشارکت از نظر میزان رضایت بیمار به طور کلی (05/0>P) و نیز مولفه های کیفیت امکانات (05/0>P)، رفتار بین فردی (01/0>P)، ارتباط (01/0>P) و زمان سپری شده (05/0>P) دیده شد. رگرسیون چندگانه رشته مراتبی نشان داد که سبک رابطه پزشک بیمار 6/52 درصد از متغیر رضایت بیماران را تبیین کرد.
    نتیجه گیری
    سبک های ارتباط پزشک بیمار از جمله عوامل موثر بر رضایت بیماران است. سبک رابطه ی دوسویه مشارکت منجر به رضایت بالاتر بیماران در مقایسه با سبک رابطه فعال- منفعل (پدرمآبانه) شد. بنابراین، توجه به ایجاد و تقویت الگوی ارتباطی دوسویه مشارکت با هدف افزایش رضایت بیماران بایسته به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: رضایت بیمار، روابط پزشک و بیمار، مشاوره
  • مریم اصغرنیا، فریبا میربلوک، عاطفه قنبری، رحمان ایرانی دوست حقیقی، سیده فاطمه دلیل حیرتی صفحات 34-41
    مقدمه
    ناباروری در 15-10 درصد زوج ها وجود دارد. داروهای گوناگونی در درمان نازایی بکار می رود که شایع ترین آنها داروهای محرک تخمک گذاری هستند که پیامد متفاوت از بروز عوارض مادری یا نوزادی در مطالعات گوناگون داشته است.
    هدف
    مقایسه پیامد حاملگی های همراه یا بدون درمان با داروهای محرک تخمک گذاری
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی طی 2 سال(1390-1391) انجام شد. از بیماران باردار در زایمان، 552 نفر حاملگی خودبخود و 232 نفر حاملگی با درمان نازایی داشتند. داده های دموگرافی مادر(مدت نازایی، نوع داروی مصرفی)، عوارض دوران حاملگی(سزارین، دیابت حاملگی، پره اکلامپسی و...) و پیامد نوزادی(آپگار دقیقه 1و5، بستری در NICU، وزن کم زمان تولد و...) بررسی شد.
    نتایج
    دو گروه از نظر مدت ازدواج، سن حاملگی و سابقه سقط تفاوت معنی دار داشتند.(05/0>P) از نظر پره اکلامپسی، دکولمان، زایمان زودرس، جفت سرراهی، پارگی زودرس پرده، دیابت حاملگی، سزارین، محدودیت رشد داخل رحمی، مرگ نوزاد، مرگ داخل رحمی، وزن کم زمان تولد، کاستی های مادرزادی(نقص لوله عصبی، هیپوسپادیاس، آترزی مری)، بستری نوزاد در NICU تفاوت معنی دار نبود ولی از نظر وزن نوزاد(0001/0=P)، دور سر(01/0=P)، آپگار دقیقه 1 و5(01/0=P) و(01/0=P) دو گروه تفاوت معنی دار داشتند.
    نتیجه گیری
    نازایی و درمان آن با داروهای محرک تخمک گذاری ممکن است بر وزن نوزاد، دور سر، آپگار دقیقه 1 و 5 تاثیر بگذارد، لذا در این گروه بیماران مراقبت دقیق دوران حاملگی باید درنظر باشد.
    کلیدواژگان: القا، تخمک گذاری، عوارض آبسننی، عوارض زایمان، مادران، ناباروری، نوزاد
  • سجاد بشرپور، اکبر عطادخت، دیبا خسروی نیا، محمد نریمانی صفحات 42-52
    مقدمه
    انگیزش درمان با تاثیر بر جستجو، تکمیل و پذیرش آن و تغییر بلندمدت در رفتار، عنصری کلیدی در درمان و بهبود اختلال مصرف مواد است.
    هدف
    تعیین نقش خودکنترلی شناختی و دلسوزی به خود در پیش بینی انگیزش درمان افراد وابسته به مواد
    مواد و روش ها
    این پژوهش به شیوه مقطعی اجرا شد. همه افراد دارای وابستگی به مواد که در نیمه اول سال 1392 به مراکز ترک اعتیاد شهر شیراز مراجعه کرده و تحت درمان بودند جامعه آماری این پژوهش را تشکیل دادند. 150 نفر از این افراد به شیوه نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شده و بعد از مصاحبه بالینی به پرسش نامه های خودکنترلی شناختی، دلسوزی به خود و انگیزش درمان پاسخ دادند. داده ها نیز با استفاده از آزمون های همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه و چند متغیره تحلیل شد.
    نتایج
    انگیزش درمان به طور منفی با خود کنترلی شناختی(41/0-=r؛001/0>p) و به طور مثبت با مولفه های مهربانی به خود(37/0=r؛001/0>p)، خودداوری (32/0=r؛001/0>p)، وجه مشترک انسانی(33/0=r؛001/0>p)، انزوا(32/0=r؛001/0>p)، ذهن آگاهی(40/0=r؛001/0>p) و همدردی بیش از حد(36/0=r؛001/0>p) ارتباط داشت. نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که 30 درصد واریانس انگیزش درمان، 30 درصد واریانس بازشناسی مشکل، 28 درصد واریانس دوسوگرایی و 24 درصد واریانس گام برداری به وسیله دلسوزی به خود و خود کنترلی شناختی تبیین می شد.
    بحث و نتیجه گیری
    خودکنترلی شناختی و دلسوزی به خود در پیش بینی انگیزش درمان و آمادگی برای تغییر افراد وابسته به مواد نقش دارد.
    کلیدواژگان: اعتیاد به مواد مخدر، انگیزش
  • رضوانه قاسم نژاد، فهیمه محمد قاسمی، معصومه فغانی، محمد هادی بهادری صفحات 53-62
    مقدمه
    اکسی توسین هورمونی نانو پپتید ی است که بر سطوح مختلف استرس سلولی تاثیر می گذارد.
    هدف
    تعیین اثر اکسی توسین اگزوژن بر متغیرهای کمی و کیفی اسپرماتوژنز در بیضه موش صحرایی با ایسکمی- پرفیوژن دوباره در کوتاه مدت
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، موش های صحرایی بالغ نر نژاد آلبینو ویستار (28عدد) به طور تصادفی به 5گروه تقسیم شدند:1-گروه کنترل، 2-گروه ایسکمی - پرفیوژن مجدد(IR)، 3-گروه اکسی توسین (OT)،4- گروه اکسی توسین حین القای ایسکمی(OTD+IR). 5-اکسی توسین پس از القای پرفیوژن مجدد(OTA+IR). ایسکمی با چرخش 720 درجه طناب اسپرماتیک در جهت عقربه های ساعت القا شد. پس از 2 ساعت با چرخش خلاف عقربه های ساعت، پرفیوژن مجدد برقرار شد. اکسی توسین به میزان μ/Kg03/0 به صورت داخل صفاقی (IP) در گروه های زیر درما ن با دارو تزریق شد. یک ساعت پس از پرفیوژن مجدد از بیضه چپ برای ارزیابی های: جانسون و هیستومورفومتری و رادیوایمونومتری برای مطالعه کمی و کیفی اسپرماتوژنز و سطوح هورمون های جنسی نمونه گیری شد.
    نتایج
    القای ایسکمی در گروه IR به طور محسوس منجر به کاهش سلول های زایا، ادم و احتقان بافت همبند بیضه شد. ضخامت اپی تلیوم ژرمینال، نمره جانسون و تعداد سلول های اسپرماتوسیت پاکی تن به طور معنی دار کاهش (01/0p<) یافت در حالی که سطوح هورمون های جنسی در هیچ کدام از گروه ها تغییر معنی داری نکرد. اکسی توسین در هردوگروه OTD+IR و OTA+IR متغیرهای کمی و کیفی را به صورت معنی دار بهبود بخشید(05/0p<).
    نتیجه گیری
    مطالعه ما نشان داد تجویز μ/Kg 03/0 اکسی توسین آثار محافظتی هم بر متغیرهای کمی و هم متغیرهای کیفی اسپرماتوژنز در بیضه زیر ایسکمی یا پس از ایجاد ایسکمی دارد. این اثرات چه بسا با کاهش استرس سلولی بدون تاثیر بر محور هیپوتالاموس- هیپوفیز- گنادی انجام می شود.
    کلیدواژگان: آسیب ایسکمی، ریپرفیوژن، اکسی توسین، بیضه، هورمون های جنسی
  • سعید آصف زاده، یزدان سپرده، سیدعلی موسی نیای زارع، مهکامه میر تمیز دوست صفحات 63-68
    مقدمه
    عمده ترین مشکل ارائه خدمات سلامت، مساله اقتصادی آن است. بیمارستان ها یکی از مهم ترین و پرهزینه ترین واحدهای نظام سلامت در هر کشوری محسوب شده و به عنوان یکی از سازمان های اصلی ارائه دهنده خدمات سلامت، حساسیت و اهمیت ویژه ای در اقتصاد و بهداشت دارند. بنابراین، شناخت و تجزیه تحلیل منابع تامین مالی و درآمد بیمارستان ها در تصمیم گیری های ریزبینانه مدیریت بسیار مهم است.
    هدف
    تعیین وضعیت درآمد اختصاصی بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی گیلان در سال 1391
    مواد و روش ها
    این پژوهش، مطالعه ای توصیفی بود که در 22 بیمارستان دانشگاه علوم پزشکی گیلان براساس اطلاعات سال 1391 انجام و برای جمع آوری داده ها به واحدهای امور مالی این مراکز مراجعه شد. ابزار مورد استفاده چک لیستی بود که پس از تایید روایی محتوا برای گردآوری داده درآمد های نقدی، بیمه ای، درآمد کل و کسورات بیمه استفاده شد.
    نتایج
    به طور متوسط 61/17% درآمد این بیمارستان ها در سال 1391 از محل درآمدهای نقدی و 39/82% از محل مبالغ دریافتی از سازمان های بیمه گر بود که 31/2% از همه مبالغ درخواستی بیمارستان ها از سازمان های بیمه گر مشمول کسورات بیمه ای شده بود. همچنین، سهم مبالغ دریافتی از بیماران به درآمد کل در بیمارستان های مناطق محروم تر، بیشتر و سهم مبالغ دریافتی از سازمان های بیمه گر به درآمد کل در این بیمارستان ها، کمتر بود.
    نتیجه گیری
    چون اساسی ترین منبع درآمد این بیمارستان ها، مبالغ دریافتی از سازمان های بیمه گر است، باید گام های اساسی در جهت کاهش کسورات بیمه ای و وصول حداکثری درآمد بیمارستان ها برداشته شود. همچنین، بالاتر بودن میزان مبالغ دریافتی مستقیم از بیماران و پایین تر بودن این میزان از سازمان های بیمه گر به درآمد کل در بیمارستان های مناطق محروم تر می تواند به دلیل نبود پوشش کامل بیمه ای در این مناطق باشد.
    کلیدواژگان: بیمارستان های دانشگاهی، درآمد
  • بهرام دربندی، مارال فرحمند، سینا خواجه جهرمی صفحات 69-75
    مقدمه
    کم خونی فانکونی سندرم ژنتیکی اتوزوم مغلوب است که شایع ترین علت آن جهش در ژن FANCAاست. این بیماری نادر در بسیاری ازموارد با ناهنجاری های کروموزومی و سوماتیک انبوهی مانند کوتاهی قد، لکه های پوستی، ناهنجاری های انگشت شست و استخوان رادیوس، ناهنجاری های دستگاه ادراری تناسلی و بسیاری ختلال دیگر همراه است. هم چنین این بیماری با اختلال شدید خونی به صورت آنمی آپلاستیک همراه است که به دلیل اهمیت عوارض هماتولوژی این بیماری لازم است در هر بیمار با آنمی آپلاستیک، به فکر کم خونی فانکونی نیز باشیم.
    معرفی مورد: در این مقاله به معرفی یک دختر 8 ساله پرداختیم که با شکایت تب و زخم های دهانی، پان سیتوپنی و پائین بودن معیارهای رشد مراجعه کرده بود و در بیوپسی مغز استخوان، هیپوپلازی شدید مغز استخوان وجود داشت. نتایج بررسی کروموزومی نیز افزایش شکست کروموزومی را نشان داد. بنابراین، تشخیص آنمی فانکونی برای وی مطرح شد. بیمار هم اکنون کاندید پیوند سلول های بنیادی است ولی به صورت دوره ای نیاز به تزریق گلبول قرمز متراکم و پلاکت پیدا می کند.
    نتیجه گیری
    آنمی فانکونی می تواند یکی از علل دیرکرد مراحل رشد و پان سیتوپنی باشد؛ حتی اگر برخی از سنجه های بالینی بیماری را نداشته باشد.
    کلیدواژگان: پان سیتوپنی، کم خونی فانکونی
  • حسن عباس پور، زرخاتون مهدی زاده صفحات 76-83
    با توجه به حجم فراوان تولید مدارک و مقالات در حوزه علوم پزشکی و هم چنین فشردگی محتوای اطلاعاتی در شکل مقاله علمی چاپ شده در مجلات علمی و پژوهشی به خصوص مجلات دانشگاهی، لزوم دسترسی فوری به مندرجات مدارک تولید شده به یک نیاز برای بهره گیران اطلاعاتی بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است. نمایه ها مهم ترین ابزاری است که توسط کتابداران تهیه گردیده و در اختیار بهره گیران قرار می گیرد. با توجه به ماهیت نمایه که توصیفگر محتوای موضوعی مقاله است با استفاده از آن می توان به ارتباط مقاله به نیاز خود پی برد، همچنین به منظور جلوگیری از دوباره کاری و ایجاد سرعت و دقت در فعایت های علمی و پژوهشی از نمایه استفاده نمود. هدف اصلی از تهیه این نمایه، گردآوری و تنظیم مقالات چاپ شده در چهار شماره سال 1393 مجله دانشگاه علوم پزشکی گیلان است تا کمکی باشد به جامعه پزشکی که بتواند علاوه بر یافتن نشانی اطلاعات مورد نیاز در کمترین زمان به اطلاعات نیز دسترسی پیدا کند و همچنین از این طریق در انتخاب موضوع و تحقیقات جدید و همچنین از تحقیقات تکراری جلوگیری به عمل آید. نمایه حاضر در چهار قسمت تهیه شده است. نمایه عنوان - مولف - موضوع فارسی و موضوع لاتین، تعداد مقالات سال 93 در چهار شماره 43 عنوان مقاله بود که به صورت الفبایی عنوان منظم گردید که شماره 1 تا 43 مبنای بازیابی سایر نمایه قرار گرفته است در اطلاعات کتاب شناختی از تکرار ام مجله و سال خودداری شده است (مجله دانشگاه - سال 1393) در نمایه مولف، نام نویسندگان مقاله به ترتیب الفبایی آورده شده است که شماره بازیابی جلوی آن ارجاع به نمایه عنوان به منظور دریافت اطلاعات کتاب شناختی و ارجاع به مقاله مورد نظر در هر یک شماره های مجله می باشد. نمایه موضوعی براساس تجزیه و تحلیل محتوای مقالات دانشگاه از اصطلاح نامه پزشکی فارسی و medicak subject Heading (mesh) به عنوان ابزار کنترل شده نمایه سازی استفاده شده که به هر مقاله چند کلید واژه (keyword) اختصاص یافته است که به صورت الفبایی منظم شده و شماره بازیابی جلوی آن ارجاع به نمایه عنوان جهت دستیابی به اصل مقاله در هر یک از شماره های مجله و دانشگاه علوم پزشکی در سال 1393 می باشد.
|
  • S. Parastesh, Z. Kooshanfar, A. Darvishpour Pages 1-9
    Abstract
    Introduction
    AIDS is the most serious health problem in present century. Every day, approximately 7,000 people are infected with HIV around the world. Our country is not immune of worldwide spread of this disease.
    Objective
    The purpose of this study was to assess the level of knowledge related to HIV/AIDS in people who visited the site of Rasht health`s week exhibition.
    Materials And Methods
    This cross - sectional study was carried out using a questionnaire consisting of two sections. The samples were 155 cases of 12years of age and over. The data were analyzed using descriptive statistics by spss software version 16
    Results
    The results showed that the majority of samples(75%) were females andunder 20 years (mean age 27.76±13.21). Also, in terms of job categories, the majority(37%) of them were student, and regardingthe accommodation, the majority (95%) lived in city The results indicated that the level of knowledge regarding the understanding and treatment of disease in the majority of cases(74%), and in relation to the prevention of disease transmission in 66% of cases were good. 57%of individuals answered correctly to the most common way of transmission from patient to others, and considerable percentage of them had misconceptions in relation to transmission ways so that theyexpressed non transmission ways as transmission routes (84% sitting the contaminated, 82% handshake with an infected person, 65% kissing, 35% bites insect and 38%, blood and body fluids of an infected person). There was a significant relationship between the knowledge and educational level (P =0.05) and the information history (P =0.002).
    Conclusion
    Despite good knowledge regarding prevention and treatment of AIDS, there are still misconceptions and information deficiencies about transmission, and this highlights the role of related organizations to plan in order to improve awareness of community.
    Keywords: Aids, Knowledge, Prevention, Control
  • Dr F. Saghati Jalali, Dr Z. Abbasi Ranjbar, Dr L. Mahfoozi Pages 10-15
    Abstract
    Introduction
    Diabetic foot infection is a major complication of diabetes mellitus and is associated with a high morbidity and cost rate for the patients and community.This study was conducted to investigate demographic, clinical and treatment outcome characteristics of these patients.
    Materials And Methods
    This study is a descriptive/ analytical cross-sectional research conducted on data from medical records of 204 diabetic foot infection patients admitted to Razi Hospital,Rasht,1390.The main variables of the study were: age, gender, type and duration of diabetes, duration of diabetic foot infection, FBS and BS, history of amputation, smoking, severity of infection, type of treatment (antibiotic therapy /surgery), type of surgery (debridment/amputation) and treatment outcome. The data were analyzed using spss16 software. The association of variables were analyzed using chi-square test.
    Results
    The mean age of the patients was 60.69±11.63 years. 57.8 % of the patients were male. 92.2% of them had type 2 diabetes. The mean duration of diabetes was 14.94±10.4 years.77.9% of the patients underwent medical and surgical treatment for diabetic foot infection. 101 cases (49.5%) had limb amputation. 5 patients (2.5%) died. There was a significant association between BS and FBS on admission and severity of diabetic foot infection(p=0.0001 & 0.03 respectively).
    Conclusion
    High rate of amputations in our study in comparison to other similar studies (about half of our cases versus 14-24% in other studies) shows that further research on the causes and alternative treatment and preventive methods for this problem are required.
    Keywords: Diabetes Mellitus, Diabetic foot, Epidemiology, infection
  • Dr M. Esmaeilpour Bandboni, H. Abbaspour, A. Ramezani, F. Gholipoor, F. Ramezani Pakpour Langeroudi Pages 16-24
    Introduction
    Assessment of quality services is an essential program to improve the organizational level. Health sciences libraries have the main role in the dissemination of specialized information to the medical communities
    Objective
    quality services provided by the libraries of Guilan University of Medical Sciences were assessed through applying the Libqual tool, the most common international instrument.
    Materials And Methods
    This is a descriptive cross -sectional study and its statistical population was the undergraduate medical students. The sample size was 135 undergraduate medical students who were selected in simple randomized sampling method. Data gathering was done by applying the Libqual questionnaire in the academic year 91-92 (2012-2013). The data were analyzed using Excel Software for calculation of Adequacy and, so were Superior gaps.
    Results
    The average of overall minimum expectation of service levels in three dimensions was 5.9, in desired expectation of service levels was8, and in perceived service levels was calculated 6.24. The average of adequacy gap in three dimensions was positive, in order for "Library as Place" was 0.23, in "Effect of Service" was 0.58, and so in "Information Control" was calculated 0.13
    Conclusion
    Service levels of libraries at Guilan University of Medical Sciences, according to medical undergraduate students’ perspectives are appropriate and practical solutions must be designed to get to optimal conditions and standards.
    Keywords: LibQUAL, Libraries, Medical, Library Services, Students
  • Dr E. Masoudnia, Dr Ar Zamani, F. Esfahanian Pages 25-33
    Introduction
    Doctor-patient communication style is one of the most important effective variables in treatment process. Patient satisfaction in one of the most important styles in this communication.
    Objectives
    The aim of this study was to compare the activity-passivity and mutual-participation communication styles with regard to patients satisfaction.
    Materials And Methods
    This study was conducted using survey and observational method. Data were collected from 40 doctors and 200 patients in two hospitals and twenty private clinics in Isfahan, between December and January 2012. The subjects were selected using available sampling method. The instruments used for gathering data were Doctor-Patient Nonverbal Communication Instrument (D-PNCI) and Patient Satisfaction Questionnaire (PSQ-18). Principle component analysis (PCA) method and T-test for independent groups were used for data analysis.
    Results
    Significant differences were found between activity-passivity and mutual-participation communication styles of doctor-patient communication, with regard to general satisfaction in general (P<0.05), and with regard to components of technical quality (P<0.05), interpersonal manner (P<0.01), communication (P<0.01), and time spent with doctor (P<0.05). Hierarchical regression analysis showed that doctor-patient relationship style explained for 52.6% of the variance of patients satisfaction.
    Conclusion
    Doctor-patient communicational style was found to be an effective factor of patients satisfaction. Mutual-participation relationship style resulted in higher patient satisfaction, compared with activity-passivity communication style. So paying attention to creating and strengthening mutual-participation communication model to increase patients satisfaction seems to be necessary.
    Keywords: Counseling, Patient Satisfaction, Physician, Patient Relations
  • Dr M. Asgharnia, Dr F. Mirblouk, Dr A. Ghanbari, Dr R. Iranidust Haghighi, Sf Dalil Heirati Pages 34-41
    Introduction
    Infertility is defined as 1 year of unprotected intercourse without conception and affects 10-15% of couples. Pregnancy in this population is believed to be associated with increased obstetric and neonatal risks
    Objective
    Pregnancy in this population is believed to be associated with increased obstetric and neonatal risks, so we compared these complications in pregnancies after ovulation induced by drugs with spontaneous pregnancy.
    Materials And Methods
    This is a prospective cross-sectional study and was done during 2 years (2011-2012). Study population consisted of 552 pregnant women without infertility treatment, and 232 patients with infertility treatment, (ovulation induction). Maternal demographic data (duration of infertility, type of ovulatory drug,…), complication of pregnancy (cesarean section, gestational diabetes, preeclampsia,…), also neonatal outcomes (1 and 5 minutes apgar score, admission in neonatal intensive care unit[NICU], low birth weight,…) were collected.
    Results
    There was a significant difference between two groups in terms of duration of marriage, gestational age and history of abortion. There were no differences between spontaneous and stimulated pregnancy with regard to preeclampsia, abruptio placenta, preterm birth, placenta previa, Intrauterine growth retardation (IUGR), neonatal death, intrauterine fetal death (IUGR), low birth weight (LBW), congenital malformation [neaural tube defect (NTD), hypospadias, alimentary tract atresia], admission in NICU, but there were significant differences between two groups regarding one and five minutes Apgar score(P=0.01), (P=0.01), mean neonatal weight (P=0.0001) and head circumference (P=0.01).
    Conclusion
    Based on this study findings, we can conclude that pregnancies achieved by ovarian stimulation may be at higher risk for low birth weight, decreased head circumference and 1 and 5 minutes Apgar score, so close surveillance during pregnancy should be considered.
    Keywords: Infant, Newborn, infertility, Mothers, Natural Childbirth, Ovulation Induction, Pregnancy Complications
  • Dr S. Basharpoor, Dr A. Atadokht, D. Khosravinia, Dr M. Narimani Pages 42-52
    Introduction
    Motivation is a key element in treatment and recovery of substance use disorders by influencing patients to seek, complete, and acceptance of treatment and make successful long-term changes
    Objective
    the current study was conducted in other to evaluate treatment motivation based on cognitive self-control and self- compassion in people with substance dependency.
    Materials And Methods
    The study carried out was a cross sectional type. The whole people with substance dependency referred to Shiraz centers of addiction treatment in the second half of 1392, comprised our statistical population of this research. One hundred and fifty people were selected by multistage random sampling method. Having conducted clinical interview, they were asked to respond to questionnaires of cognitive self-control, self- compassion and treatment motivation. Collected data were analyzed by tests of Pearson correlation and multivariate and multiple regressions.
    Results
    The results showed that treatment motivation is negatively correlated with low self-control (r=-0.41; P<0.001), and positively with self-kindness(r=0.37; P<0.001), self-judgment(r=0.32;P<0.001), common humanity(r=0.33; P<0.001), isolation(r=0.32; P<0.001), mindfulness(r=0.40; P<0.001), and over-identification(r=0.36; P<0.001). The results of multiple regression showed that 30% variance of motivation, 30% variance of problem recognition, 28% variance of ambivalence and 24% variance taking steps are explained by self- compassion and cognitive self-control.
    Conclusion
    The results of this study demonstrate that cognitive self-control and self- compassion play a role in predicting treatment motivation and readiness to change in drug-dependent individuals.
    Keywords: Narcotic Dependence, Motivation
  • R. Ghasemneghad, Dr F. Mohammadghasemi, Dr M. Faghani, Dr Mh Bahadori Pages 53-62
    Introduction
    Oxytocin is a nonpeptide hormone affecting the level of cell stresses.
    Objective
    The aim of this study was to investigate protective effect of exogenous oxytocin on quantitative and qualitative spermatogenesis parameters in rat’s testis under ischemia-reperfusion.
    Materials And Methods
    In this experimental study,twenty-eight adult wistar albino rats were randomly divided into five groups: 1: controls 2: Ischemia-Reperfusion (IR) 3: oxytocin (OT) 4: oxytocin during induction of Ischemia (OTD+IR). 5: oxytocin after induction of IR (OTA+IR). Testicular ischemia was achieved by torsion of the left testis 720º clockwise for 2 hours. Two hours after ischemia, torsion was removed and reperfusion was performed. Oxytocin was administered in a dose of 0.03µg/kg intraperitoneally. Oxytocin was administered in groups under treatment. Three hours after surgery left testis was removed and evaluations were made by Jhonson’s score, radioimmunoassay (RIA), and histomorphometry for quantitative and qualitative study of spermatogenesis and sex hormones.
    Results
    Induction of ischemia-reperfusion in group2 induced marked degeneration of germ cells, edema and blood vessels congestion in testis. The height of germinal epithelium and jhonson’s score and pachyten spermatocyte numbers were reduced significantly (p<0.01). However, serum levels of sex hormones were not affected. OT in both groups of OTA+IR and OTD+IR ameliorated quantitative and qualitative parameters (p<0.05).
    Conclusion
    The present study showed administration of 0.03µg/kg oxitocin has protective effects on both qualitative and quantitative parameters of spermatogenesis in testis under or after occurrence of ischemia. These effects probably are through reduction of cell stresses without any effect on hypothalamic-pituitary-gonadal axis.
    Keywords: Ischemia, Reperfusion Injury, Oxytocin, Sex Hormones, Testis
  • Research | Subject: Special | Received:_Accepted:_Published: Pages 63-68
    Introduction
    The main problem of health care services is their economic aspect. Hospitals are one of the most important and costly units of health care system in every country and are of great importance in health and economy, as one of the main organizations providing health care services. For this reason, identification and analysis of funding sources and incomes of hospitals is very important in careful management decision making.
    Objective
    Determine the status of specific incomes of hospitals of Guilan University of Medical Sciencs in 2012
    Materials And Methods
    This research is a descriptive study which is conducted in 22 Hospitals affiliated with Guilan University of Medical Sciences, and based on the data collected in 2012. In order to collect data, we referred to the finance units of the centers. The instrument used in this study is a checklist which was used for data collection related to cash income, insurance income, total income and insurance deductions, after the confirmation of its content validity.
    Results
    On average, 17.61% of the income of the hospitals under study (in 2012) was earned through cash revenues and 82.39% obtained from insurance organizations and 2.31% of hospitals invoices from insurance organizations is included in insurance deductions. Also, the proportion of the amount received from patients to the total income in more deprived hospitals, is more and the proportion of the amount received from insurance organizations to the total income of these hospitals, is lower.
    Conclusion
    Since the main source of revenues for the hospitals under study is the amount received from insurance organizations, it is necessary to take essential steps in order to reduce insurance deductions and collect the maximum revenue of hospitals. Also, the higher amount of direct payments by patients and the lower amount of payments by insurance organizations to the total income in more deprived hospitals could be due to a lack of full coverage insurance on these areas.
    Keywords: Hospitals, University, Income
  • Dr B. Darbandi, M. Farahmand, Dr S. Khagehjahromi Pages 69-75
    Introduction
    Fanconi anemia is an autosomal recessive genetic syndrome which is most commonly caused by FANCA gene mutation. This rare disease is associated with a variety of chromosomal and somatic abnormalities including short stature, skin spots, deformity of the thumb and radius, genitourinary tract anomalies and many other disorders. Also the disease is associated with severe blood disorder in the form of aplastic anemia. Because of the importance of hematologic complications of the disease, fanconi anemia should also be considered in patients with aplastic anemia. Case report: In this report, we have introduced an 8 -year old girl who was referred to us with the complaints of fever and mouth ulcers, pancytopenia and low growth measures. There was severe hypoplasia in her bone marrow biopsy. Chromosome studies also showed increased chromosomal fragility. So Fanconi anemia was the most likely diagnosis. The patient is currently a candidate for stem cell transplantation but periodically requires infusion of packed red blood cells and platelets.
    Conclusion
    Fanconi anemia can be considered as one of the causes of growth retardation and pancytopenia, even though not satisfying some of its clinical criteria.
    Keywords: Pancytopenia, Fanconi anemia