فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی گیلان - پیاپی 99 (پاییز 1395)

مجله دانشگاه علوم پزشکی گیلان
پیاپی 99 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/08/16
  • تعداد عناوین: 11
|
  • بهروز خاکپور طالقانی، سعیده جهان پناه، محمد رستم پور، ملک معین انصار *، ادریس مهدوی صفحات 1-9
    مقدمه
    گیاهان یکی از مهم ترین بن مایه های دارویی هستند و در پزشکی سنتی مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته اند. با توجه به این که بیشتر داروهای ضد درد موجود عوارض جانبی دارند، امروزه یافتن عوامل ضد درد جدید با عوارض کمتر بایسته به نظر می رسد.
    هدف
    ارزیابی اثر ضد درد برگ گیاه رازک (Humulus lupulus) بر موش سوری نر با آزمون های سنجش درد
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، موش های سوری نر نژاد NMRI به 18 گروه 7 تایی تقسیم شدند: کنترل (سالین نرمال به صورت تزریق درون صفاقی(i.p.)، کنترل مثبت (مرفین mg/kg5/2 بصورت زیرجلدی)، دریافت کننده دوزهای مختلف رازک (mg/kg50،25،10 و 100بصورت i.p.). LD50 عصاره آبی- الکلی برگ رازک محاسبه شد. سپس، آزمون های پس کشیدن دم، فازهای حاد و مزمن فرمالین و رایتینگ (6 گروه برای هر آزمون) برای ارزیابی درد استفاده شد. داده ها با نرم افزار 22 SPSS مورد واکاوی آماری شد. نتایج با آزمون آماری آنالیز واریانس یک طرفه (One-Way ANOVA) و به دنبال آن آزمون تکمیلی Tukey سنجیده شد. 05/0P< به عنوان سطح معنی داری انتخاب شد.
    نتایج
    در آزمون پس کشیدن دم، تفاوت معنی داری بین گروه های دریافت کننده رازک در دوزهای مختلف و گروه کنترل ایجاد نشد. در آزمون فرمالین همه دوزهای رازک توانست درد را در هر دو فاز حاد و مزمن در مقایسه با گروه کنترل به طور معنی دار کاهش دهد (001/0P<). در آزمون رایتینگ نیز تعداد پیچش شکمی موش ها در تمامی گروه های دریافت کننده عصاره رازک نسبت به گروه کنترل به طور معنی داری کاهش یافت (001/0P <). در هر سه آزمون، مرفین باعث کاهش معنی دار درد شد (001/0P<).
    نتیجه گیری
    تزریق (i.p.) عصاره آبی- الکلی برگ رازک باعث کاهش درد در موش های سوری نر می شود.
    کلیدواژگان: تست فرمالین، درد، (رازک)، عصاره گیاه، موش ها
  • زهرا کوشانفر، طاهره خالق دوست محمدی *، عزت پاریاد، احسان کاظم نژاد لیلی، سید جواد گل حسینی صفحات 10-16
    مقدمه
    آلودگی صوتی به معنی وجود سطحی از صدا در محیط است که جهت ساکنان آن محیط ناراحت کننده باشد. در بیمارستان ها بخش ویژه مکانی است که بیش از سایر بخش ها تحت تاثیر سر و صدا قرار دارد. با توجه به متفاوت بودن محیط و ساختار بیمارستان های رشت با سایر مراکز و وجود نداشتن مطالعه فوق در این محیط لزوم انجام این مطالعه احساس می گردد.
    هدف
    تعیین میزان صدا در بخش های مراقبت ویژه مراکز آموزشی- درمانی شهر رشت
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی جامعه پژوهش شامل 7 بخشICU بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی گیلان در شهر رشت شامل بیمارستان های( پورسینا، رازی، الزهرا، ولایت، امیرالمومنین و حشمت) می باشند. میزان صدا با دستگاه صداسنج مدل450-CEL و پس از کالیبراسیون، به دو روش موضعی و محیطی اندازه گیری شد. داده ها توسط نرم افزار SPSS و با استفاده از آمار توصیقی، استنباطی و آزمون های آماری آنووا و پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفتند.
    نتایج
    نتایج نشان داد که در روش موضعی بیشترین میانگین تراز معادل صدا (Laeq) در ایستگاه پرستاری(93/66دسی بل)، تخت بیمار(16/62 دسی بل)، راهروی جنب درب(76/69دسی بل) مربوط به آی سی یوجنرال بیمارستان رازی، ونتیلاتور (60/ 66 دسی بل) مربوط به آی سی یو جراحی اعصاب بیمارستان پورسینا و راهروی ملاقاتی(60/63 دسی بل) مربوط به آی سی یو ENT بیمارستان امیرالمومنین می باشد. همچنین میزان تراز معادل صدا به روش محیطی در هر سه زمان مورد نظر دارای تفاوت معنی دار آماری است (0001/0(P=. میانگین میزان صدا در بخش های ICU در صبح بیشتر از عصر بود. همچنین ارتباط معنی داری بین میانگین صدا و درصد اشغال تخت وجود دارد(027/0P=).
    نتیجه گیری
    در کل نتایج تحقیق نشان دادکه تراز معادل صدا(Laeq)در همه بخش هایICU نسبت به استانداردهای بین المللی و سازمان حفاظت محیط زیست ایران بیشترمی باشد. لذا توصیه می شود جهت کاهش آن از برنامه ریزی مناسب و مدیریت شده (تجهیزات سالم و سیستم تهویه مناسب، استفاده از مواد جاذب صوت در سقف و دیوار و...) استفاده شود و همچنین برای آگاهی کارکنان دوره های آموزشی مرتبط برگزار گردد.
    کلیدواژگان: بخش مراقبت ویژه، سر و صدا
  • میر محمد جلالی، شاهین کوه منایی، ربابه سلیمانی، سعید تیزنو *، مریم اکبری صفحات 17-25
    مقدمه
    بیماری دیابت، به سبب تغییر سوخت و ساز گلوکز، در بسیاری از ارگان های بدن مانند گوش داخلی، تغییر پاتوفیزیولوژی بارزی ایجاد می کند. در مطالعات، عنوان شده که در کودکان با آغاز زود هنگام دیابت، آسیب های ناشی از این بیماری می توانند بر کارکرد گوش داخلی تاثیرگذار بوده و در نتیجه باعث اختلال شنوایی، افت کارکرد حرکتی و اختلال تعادل شود ولی تاکنون مدارک گواه مند و قطعی در مورد تاثیر دیابت بر عملکرد شنوایی، تعادلی و حرکتی وجود نداشته است.
    هدف
    تعیین تاثیر احتمالی دیابت نوع 1 بر عملکرد شنوایی و تعادلی کودکان .
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی، 148 کودک با بازه سنی 12- 6 ساله، وارد مطالعه شدند (65 کودک دچار دیابت نوع 1 به عنوان گروه مورد و 83 کودک غیر مبتلا به عنوان گروه شاهد). در هر دو گروه آزمون شنوایی صدای خالص (PTA)، و تست تعادلی- حرکتی (BOT-2)Bruininks-oseretsky انجام شد. همچنین، در افراد گروه مورد، آزمون های پاسخ شنوایی ساقه مغز (ABR) و (DPOAE)Distortion-product otoacoustic emission انجام و چگونگی کنترل قند خون، با استفاده از نگارش نتیجه آخرین آزمایش هموگلوبینA1C بررسی شد.
    نتایج
    میانگین آستانه در آزمون PTA در گروه مورد و شاهد به ترتیب 8/2 ± 5/3 و 2/1 ±6/1 دسی بل بود. میانگین دیرکرد مطلق موج V و فاصله بین موجیI-V در کودکان مبتلا در محدوده طبیعی بود. کمترین پاسخ طبیعی در آزمون DPOAE کودکان مبتلا در فرکانس 750 و 1000 هرتز دیده شد که کمتر از 50 درصد بود. در همه شاخص ها و زیر شاخص های آزمون BOT-2، بین دو گروه اختلاف معنی دار وجود داشت 0001/0 p<رابطه بارزی بین زیر شاخص هماهنگی دست ها، توان و چایکی و نمره ترکیبی کلی و نتایج PTA وجود داشت. همچنین، رابطه وارونه ای بین میزان هموگلوبین A1C و زیر شاخص قدرت و چابکی وجود داشت.
    نتیجه گیری
    ارگان های شنوایی و تعادلی در کودکان دچار دیابت نوع 1، عملکرد ضعیف تری در سنجش با همسالان غیردیابتی این کودکان داشتند. بنابراین، مطالعه بیشتری برای تشخیص زودتر و تاثیر اقدام پیشگیرانه پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: اختلالات تعادلی، اختلالات شنوایی، دیابت شیرین نوع 1، کودکان
  • هانیه حقیقی، حمیدرضا وزیری *، زیبا ظهیری صفحات 26-33
    مقدمه
    ناباروری زنان بیماری چند عاملی با زمینه ژنتیکی بنیادین است. ژن گیرنده هورمون فولیکولی ((FSHR بر بازوی کوتاه کروموزوم شماره دو قرار دارد. این ژن در سلول های گرانولوزا ی تخمدان بیان می شود و عاملی بایسته برای هماهنگی فرایش گناد ها، بلوغ جنسی و پدیدآوری گامت در دوره ی باروری است. رخداد جهش در این ژن می تواند سبب کاهش میزان پیوند لیگاند به گیرنده و سطح cAMP شود.
    هدف
    بررسی پیوستگی پلی مورفیسم G> A1255 ژن FSHR با ناباروری زنان.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مورد- شاهدی بر 77 زن نابارور و 74 زن سالم انجام شد. DNA ژنومی از نمونه های خون محیطی دو گروه برون آورده شد. بازشناخت ژنوتیپ به روش Allele –Specific PCR و آنالیز آماری با نرم افزار MedCalc Ver. 12 انجام شد.
    نتایج
    درصد فراوانی ژنوتیپی Thr/Thr، Ala/Thr، Ala/Ala در گروه کنترل به ترتیب 81/10، 10/42و 94/45 و در گروه بیمار به ترتیب 58/15، 15/63 و 36/22 بود. فراوانی ژنوتیپی بین دو گروه کنترل و بیمار تفاوت معنی دار داشت(008/0P=).
    نتیجه گیری
    ژنوتیپ Ala/Ala و Ala/Thr در افراد بیمار نسبت به کنترل فراوانی بیشتری داشت. در نتیجه پلی مورفیسمG> A 1255 می تواند به عنوان عامل خطر در ناباروری زنان بوده باشد. با این حال ممکن است با نگرش اندازه ی جمعیت و خزانه ژنتیکی نتیجه این مطالعه تغییر کند.
    کلیدواژگان: پلی مورفیسم، گیرنده FSH، ناباروری
  • سحر ابریشم کش *، سیدموسی کافی، مهناز فلاحی خشت مسجدی صفحات 34-42
    مقدمه
    بیماری های ناگوار و کهنه بر عوامل روان شناختی بیماران اثر گذاشته به طوری که توانایی ابراز احساس و هیجان در سطح مناسب را از آنان بر می گیرد.
    هدف
    بررسی و مقایسه نمایش و کنترل هیجانی و دوسوگرایی در ابرازگری آن به عنوان سبک های ابراز هیجان، در زنان دچار بدخیمی سینه و زنان سالم
    مواد و روش ها
    روش پژوهش مقطعی بود و نمونه ها 108 نفر از زنان همسر دار شهر رشت (54 زن بیمار و 54 زن سالم) با روش نمونه گیری دردسترس آسان استوار بر هدف انتخاب و با پرسشنامه های سبک های ابرازهیجان دربردارنده پرسشنامه ابرازگری هیجانی (EEQ)و دوسوگرایی در ابرازگری هیجانی (AEQ) و پرسشنامه کنترل هیجانی(ECQ) ارزیابی شدند. داده ها با برآورد آزمون تحلیل واریانس ANOVA برای مقایسه دو نمونه مستقل و با نرم افزارSPSS-18 واکاوی شد.
    نتایج
    زنان دچار بدخیمی سینه در مقایسه با زنان سالم به شکل معنی دار ابرازگری هیجانی کمتری دارند (01/0 p<) و در مقیاسهای فرعی این متغیر (ابراز هیجان مثبت، ابرازصمیمیت و ابراز هیجان منفی) زنان بیمار به شکل معنی داری (01/0 p<) ابرازگری هیجانی مثبت کمتری داشتند. در مقایسه دو گروه از نظر متغیرکنترل هیجانی نیز زنان دچار بدخیمی سینه در مقایسه با زنان سالم به طور معنی دار (01/0p<) کنترل هیجانی بیشتری داشتند و در مقیاسهای فرعی این متغیر (بازداری هیجانی،کنترل پرخاشگری، نشخوار ذهنی و کنترل خوش خیم) زنان بیمار به شکل معنی داری(01/0p<) بازداری هیجانی بیشتری داشتند. نتایج پژوهش تفاوت معنی داری را در متغیر دوسوگرایی در ابرازگری هیجانی و در مقیاس های فرعی این متغیر (دوسوگرایی در ابراز هیجان مثبت و دوسوگرایی در ابراز استحقاق) با وجود نمره بالاتر زنان بیمار در مقایسه با زنان سالم نشان نداد.
    نتیجه گیری
    ابراز هیجان نقش چشمگیری در نگهداری روابط بین فردی بازی میکند. رویارویی به واسطه روی آورد هیجانی (مانند مقابله فعال با پردازش و ابراز هیجان) می تواند منجر به پاسخ های اجتماعی مثبت و بدست آوردن پشتیبانی اجتماعی به عنوان یک سپر در مقابله با بیماری شود و سازگاری بیماران دچار بدخیمی سینه را افزایش دهد.
    کلیدواژگان: سرطان های سینه، هیجان ها
  • فردین مهرابیان، پروانه حسنی پور * صفحات 43-49
    مقدمه
    نیروی انسانی مهم ترین عامل در بهبود بهره وری است، امروزه در برخی از سازمان های بهداشتی، درمانی و بیمارستان ها کاهش بهره وری نیروی انسانی به یک چالش مبدل شده است که می تواند ناشی از استفاده نشدن بهینه از منابع انسانی موجود در بیمارستان ها باشد.
    هدف
    بررسی عوامل موثر بر بهره وری منابع انسانی از دیدگاه کارکنان بیمارستان حضرت رسول اکرم(ص) رشت.
    مواد و روش ها
    پژوهش از دسته مطالعات توصیفی و مقطعی است که در زمستان سال 1393 انجام شد. جامعه و محیط پژوهش همه کارکنان بیمارستان رسول اکرم(ص) رشت دربرگیرنده 420 نفر بودند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه استاندارد دربردارنده دو بخش که بخش اول آن حاوی 8 پرسش در مورد ویژگی های دموگرافی و بخش دوم 42 سوال در خصوص مولفه ها و متغیرهای موثر بر بهره وری نیروی انسانی بود. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار 18SPSS و شاخص های آمار توصیفی و اعتبار محتوای آن با تحلیل عاملی اکتشافی و رتبه بندی با آزمون فریدمن انجام شد.
    نتایج
    شرایط محیطی با میانگین رتبه 72/3، شیوه رهبری با میانگین رتبه 30/3، فرهنگ سازمانی با میانگین رتبه 99/2، توانمند سازی با میانگین رتبه 87/2و عوامل انگیزشی با میانگین رتبه 12/2 مهم ترین مولفه های بهره وری نیروی انسانی بودند.
    نتیجه گیری
    فراهم کردن شرایط محیطی، تامین امکانات و سازوکار مناسب، حاکم ساختن فرهنگ کار و توانمند ساختن کارکنان نقش بسزایی در افزایش بهره وری نیروی انسانی در بیمارستان دارد.
    کلیدواژگان: بیمارستان ها، کارایی، نیروی انسانی
  • ارسلان سالاری، فردین میربلوک، بیژن شاد، رضا پوربهادر، عاطفه قنبری، حیدر دادخواه، آسیه عشوری، زهره حیدرنژاد * صفحات 50-56
    مقدمه
    از دیرباز، بیماری رگ های کرونر، به عنوان علت عمده مرگ و ناتوانی در جوامع توسعه یافته، مورد توجه پژوهشگران قرار داشته است. در این راستا، عوامل خطر جدید مانند میزان آهن سرم که در چارچوب فریتین سنجیده می شود، به سبب تولید رادیکال های آزاد و افزایش تولید گونه های فعال اکسیژن در بروز بیماری عروق کرونر، مورد توجه قرار گرفته است.
    هدف
    تعیین ارتباط سطح فریتین سرم و شدت درگیری عروق کرونر
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی- مقطعی بر 400 بیمار دچار بیماری عروق کرونر مراجعه کننده به بیمارستان دکتر حشمت رشت از مهر ماه 1393 تا فروردین1394 انجام شد. سطح فریتین سرم به همراه سایر نشانگرهای خونی در آزمون های آزمایشگاهی معمول پیش از آنژیوگرافی انداره گیری شد. واکاوی داده ها با آزمون من- ویتنی، کندوال تاو- بی و ضریب همبستگی اسپیرمن انجام شد.
    نتایج
    میانه سنی بیماران 58 سالگی بود و 56% بیماران مرد و 44% زن بودند. میانه سطح فریتین سرم در زنان 74 (دامنه:8-397) و در مردان 95 (دامنه:17-450) نانوگرم در دسی لیتر بود (001/0 >P). داده ها نشان دادند که در مجموع بیماران و نیز در سطوح متغیرهای مخدوشگر، بین سطح فریتین سرم با تعداد عروق درگیر ارتباط معنی دار دیده نمی شود (05/0
    نتیجه گیری
    بین سطح فریتین سرم با شدت درگیری عروق کرونر ارتباط معنی دار وجود ندارد که این یافته پژوهش های بیشتری را در این مورد فرا می خواند.
    کلیدواژگان: آنژیوگرافی کرونر، بیماری سرخرگ کرونر، فریتین
  • فرحناز عبدالله زاده، ال ناز اصغری، محمد اصغری جعفرآبادی، فریبا محمدی، علیرضا روحانی، محسن مردانی کیوی * صفحات 57-68
    مقدمه
    کیفیت زندگی کاری یک مفهوم بسیار مهمی است که با عوامل مدیریتی و انسانی زیادی ارتباط دارد. با توجه به این که پرستاران بیشترین تعداد نیروی انسانی سازمان های بهداشتی هستند، از این رو ارزیابی کیفیت زندگی کاری آنان و عوامل پیشگویی کننده آن برای افزایش بهره وری سازمانی و دیگر پیامدهای کاری الزامی است.
    هدف
    با توجه به شرایط ویژه پرستاران در اتاق عمل، هدف این مطالعه تعیین عوامل پیش بینی کننده کیفیت زندگی کاری در پرستاران اتاق عمل می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه ی توصیفی- تحلیلی در مراکز آموزشی درمانی شهرتبریز در سال94-93 انجام شد. جامعه ی پژوهشی پرستاران شاغل در اتاق عمل بودند که به صورت خوشه اینمونه گیری شدند. ابزار مطالعه پرسشنامه ی کیفیت زندگی کاری Sirgy بود که پس از تعیین روایی و پایایی(85/0=α) استفاده شد. این ابزار، کیفیت زندگی کاری را از هفت بعد نیازهای بهداشتی و ایمنی، اقتصادی و خانوادگی، اجتماعی، عزت نفس، خود شکوفایی، دانش و نیازهای زیباشناختی می سنجد. داده ها با نرم افزار 16SPSS و با آزمون های توصیفی، تحلیلی و رگرسیون واکاوی شدند.
    نتایج
    در پایان 147 پرسشنامه تکمیل شد. میانگین و انحراف معیار کیفیت زندگی کاری40/8±65/44 بود. درد ماهیچه ای(000/0=p)، ورزش روزانه(030/0=p) و رضایت شغلی(001/0=p) که در تجزیه تحلیل تک متغیره با کیفیت زندگی کاری ارتباط معنی داری داشتند. ورزش روزانه و رضایت شغلی نیز توانستند 7/19 درصد تغییر واریانس کیفیت زندگی کاری را پیشگویی کنند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج ،تسهیل شرایط ورزش روزانه ، اصلاح مشکلات ارگونومیکی و بهبود رضایت شغلی پرستاران اتاق عمل در جهت بهبود کیفیت زندگی کاری آنان ضرورت دارد.
    کلیدواژگان: اتاق عمل، پرستاران، کیفیت زندگی
  • پروانه صانعی، مریم حاجی شفیعی، احمد اسماعیل زاده *، عمار حسن زاده کشتلی، حمیدرضا روح افزا، حمید افشار، آوات فیضی، پیمان ادیبی صفحات 69-81
    مقدمه
    مطالعات اندکی در مورد ارتباط مجموع عوامل شیوه زندگی با سلامت روان، به ویژه در کشورهای خاورمیانه، انجام شده است.
    هدف
    تعیین ارتباط مجموع عوامل شیوه زندگی با اضطراب و افسردگی در بزرگسالان اصفهانی.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی در سال 1392 بر 3363 بزرگسال 70-19 ساله اصفهانی انجام شد. امتیاز شیوه زندگی سالم با استفاده از اطلاعات دریافت غذایی، فعالیت فیزیکی، استعمال دخانیات، دیسترس روانی و چاقی محاسبه شد. برای ارزیابی اجزای امتیاز شیوه زندگی سالم از پرسشنامه بسامد غذایی 106- قلمی اعتبارسنجی شده، پرسشنامه GPPAQ (General Practice Physical Activity Questionnaire) و GHQ (General Health Questionnaire) استفاده شد. در ارزیابی شیوع اضطراب و افسردگی نیز معیار HADS (Hospital Anxiety and Depression Scale) مورد استفاده قرار گرفت.
    نتایج
    شیوع اضطراب و افسردگی به ترتیب 2/15 و 0/30 درصد بود. افراد بالاترین امتیاز شیوه زندگی سالم، پس از تعدیل مخدوشگرهای نهفته، 93% شانس کمتری برای اضطراب (30/0-02/0:CI%95، 07/0OR:) و 97% شانس کمتری برای افسردگی (11/0-01/0:CI%95، 03/0OR:) داشتند. همچنین، افراد غیرسیگاری در مقایسه با افراد سیگاری شانس کمتری برای اضطراب (89/0-47/0:CI%95، 65/0OR:) و افسردگی (82/0-48/0:CI%95، 63/0OR:) داشتند. افراد با سطوح پایین دیسترس روانی در مقایسه با سطوح بالاتر، نیز شانس کمتری برای اضطراب (16/0-10/0:CI%95، 13/0OR:) و افسردگی (12/0-08/0:CI%95، 10/0OR:) داشتند. همچنین، افراد با تغذیه سالم، در مقایسه با افراد با تغذیه ناسالم، 25% شانس کمتری برای افسردگی (91/0-61/0:CI%95، 75/0OR:) داشتند.
    نتیجه گیری
    امتیاز شیوه زندگی سالم با کاهش خطر اضطراب و افسردگی در بزرگسالان اصفهانی همراه بود. تغذیه سالم، دیسترس روانی و استعمال دخانیات از شاخص های مستقل پیشگویی کننده اختلال روانشناختی بودند.
    کلیدواژگان: استعمال دخانیات، اضطراب، افسردگی، چاقی، سبک زندگی، فعالیت حرکتی
  • مریم کوشا *، علی اصغر نورسته، سیده لیدا خلیلی نودهی صفحات 82-92
    مقدمه
    اختلال نقص توجه/ بیش فعالی (ADHD)، از شایع ترین اختلال های روانپزشکی در کودکان و نوجوانان است. مبتلایان در حوزه های گوناگون مشکل دارند، مانند مهارت های حرکتی و بویژه حفظ تعادل در هماهنگی حرکات تعادلی یکی از اجزای مهم در هماهنگی حرکتی برای تمرین ورزشی حتی فعالیت های همه روزه زندگی است.
    تمرینات ورزشی هدفمند با تمرکز بر بهبود عملکردهای حرکتی، بخشی از درمان های غیر دارویی در ADHD است که با پیشرفت مهارت های ورزشی، اعتماد بنفس و روابط اجتماعی آنان همراه است و در پایان باعث بهتر شدن پیش آگهی می شود.
    هدف
    تعیین تاثیر تمرینات ثبات مرکزی بر تعادل کودکان اختلال نقص توجه/ بیش فعالی.
    مواد و روش ها
    پژوهش از نوع نیمه تجربی (پیش آزمون- پس آزمون بدون گروه کنترل) و جامعه آماری دانش آموزان پسر 11-8 ساله شهرستان بندرانزلی در سال تحصیلی 94-93 بودند. نخست پرسشنامه کانرز پدرومادر برای غربالگری ADHD تکمیل شد و سپس مصاحبه بالینی با ملاک هایDSM-5(Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorder) توسط روانپزشک کودک انجام شد. در نهایت 10 کودک وارد مطالعه شدند. تعادل ایستا با آزمون بازسازی شده لک لک و تعادل پویا با آزمون ستاره تعدیل شده Y اندازه گیری شد. داده با نرم افزار 16 SPSS واکاوی شد. نخست نرمال بودن توزیع داده ها با آزمون کالموگراف اسمیرنوف بررسی و سپس آزمون T با سطح معنی داری کمتر از 05/0 استفاده شد.
    نتایج
    مقایسه آماری در مورد تعادل ایستا و پویا در پای برتر و غیر برتر، پیش و پس از اجرای برنامه تمرین ثبات مرکزی در کودکان پسر دچار ADHD نشان داد که اجرای این برنامه با بهبود عملکرد تعادلی ایستا و پویا همراه است (05/0≥(P ولی این بهبود در خصوص پای برتر و غیر برتر تفاوت آماری معنی دار نشان نداد.
    نتیجه گیری
    اجرای برنامه تمرینی ثبات مرکزی اثر مثبت معنی داری در بهبود تعادل ایستا و پویای کودکان دچار ADHD دارد. به نظر می رسد می توان از این تمرینات به عنوان مداخل هدفمند برای بهبود عملکرد تعادلی به منظور ارتقاء مهارت های حرکتی در کودکان ADHDاستفاده کرد.
    کلیدواژگان: اختلال نقص توجه، بیش فعالی، تعادل ایستا، تعادل پویا، تمرینات ثبات مرکزی
  • حسین خوشرنگ، فرنوش فرضی *، ندا ابراهیم پور، زهرا عطرکار روشن، سید علاء الدین عسکری صفحات 93-100
    مقدمه
    یکی از مهم ترین مسائل در آماده سازی کودکان برای جراحی اضطراب هنگام جدا شدن از پدرومادر است. اضطراب می تواند سبب واکنش های تهاجمی و افزایش دیسترس کودک شده و کنترل درد پس از عمل را دشوار سازد. در حال حاضر رایج ترین روش، استفاده از آرا م بخش ها پیش از ورود به اتاق عمل در کودکان مصرف داروی خوراکی است که شایع ترین دارو میدازولام است.
    هدف
    مقایسه تجویز داخل بینی دگزمدتومدین با میدازولام در سهولت جداسازی کودک از پدرومادر پیش از ورود به اتاق عمل و پذیرش ماسک بیهوشی و همکاری هنگام تعبیه رگ محیطی
    مواد و روش ها
    این کارآزمایی بالینی تصادفی دوسوکور روی 60 کودک 8-2 ساله با کلاس سلامت فیزیکی 1و2 کاندید جراحی الکتیو در بیمارستان های آموزشی، درمانی رشت انجام شد. کودکان با بلوک تصادفی به دو گروه 30 نفره تقسیم شدند. 30دقیقه قبل از ورود به اتاق عمل گروه(1) 1μg/kg و گروه(2) 0.2mg/kg میدازولام از طریق بینی دریافت کردند. سهولت جداسازی کودک از پدرومادر، همکاری هنگام آماده سازی رگ محیطی و ماسک گیری با استفاده از سیستم های نمره دهی تعریف شده با آزمون های آماری Chi2، t-test و k-s دو نمونه ای بین دو گروه مقایسه شد.
    نتایج
    در مجموع 49 پسر و 11 دختر وارد مطالعه شدند. میانگین سنی شرکت کنندگان 67/1 ± 45/4 سالگی بود. از نظر جنس، سن، ضربان قلب، فشار خون واشباع اکسیژن شریانی پایه دو گروه اختلاف آماری معنی دار نداشتند. اشباع اکسیژن شریانی 15 دقیقه پس از تجویز دارو(016/0p=) و هنگام ورود به اتاق عمل (036/0p=) در گروه بیش از گروه میدازولام بود. دریافت کنندگان میدازولام هنگام ورود به اتاق عمل راحت تر از پدرومادر خود جدا شدند(027/0p=)، زمان القای بیهوشی ماسک را بهتر تحمل کردند (013/0p=) ولی از نظر همکاری هنگام تعبیه رگ محیطی اختلاف آماری معنی داری با گروه دگز مدتومیدین نداشتند (221/0p=).
    نتیجه گیری
    تجویزداخل بینی میدازولام در سهولت جدایی کودک از پدرومادر و تحمل ماسک بیهوشی بر برتری دارد ولی دپرسیون تنفسی کمتری نسبت به میدازولام ایجاد می کند.
    کلیدواژگان: اضطراب، دگزمدتومدین، میدازولام
|
  • Dr B. Khakpour Taleghani_S. Jahan Panah_Dr M. Rostampour_Dr M. M Ansar * E. Mahdavi Pages 1-9
    Introduction
    Plants are one of the most important sources of medicines and have been considered by traditional medicine researchers. Most pain medications have side effects, nowadays, and it seems essential to find new analgesics with limited side effects.
    Objective
    The aim of this study was to evaluate the analgesic effect of Humulus lupulus (hops) leaf on pain in rats.
    Materials And Methods
    In this experimental study, male NMRI rats were divided into 18 groups, 7 in each: control (saline i.p. injection), positive control (morphine 2.5 mg.kg, s.c.), and hops extract groups (10, 25, 50 & 100 mg.kg, i.p.). LD50 of hops leaf hydro-alcoholic extract was calculated. Then, Tail flick, acute and chronic phases of formalin and writhing tests (6 groups each test) were used to assess pain. The results were analyzed using one-way ANOVA, followed by post hoc Tukey test. P
    Results
    In the tail flick test, there was no difference between hops extract groups and controls. In the formalin test, pain was reduced in both acute and chronic phases by the extract (10, 25, 50 & 100 mg.kg) significantly (P
    Conclusion
    Our results showed the antinociceptive effect of hops leaf Hydro-alcoholic extract after i.p. injection.
    Keywords: Formalin test, (Humulus Iupulus), Mice, Pain, Plant Extract
  • Z. Kooshanfar_T. Khaleghdoost Mohammadi *_E. Paryad_Dr E. Kazemnezhad_S. J Golhosseini Pages 10-16
    Introduction
    Noise pollution means a level of sound in the environment that is uncomfortable for its residents. In hospitals, ICU is a place where most of the other wards are affected by its sound.Given the different environment and structure of Rasht hospitals from other centers and lack of study on this environment, we feel the need for this study.
    Objective
    The aim of this study is to determine the level of noise in Rasht Hospital’s Intensive Care Units.
    Materials And Methods
    In this Descriptive-analytical study, we included 7 ICU at theGuilanUniversity of Medical Sciences hospitals inRasht)i.e., Pousina, Razi, Alzahra, Velayat, Amiralmomenin and Heshmat).The tool used was a sound meter CEL-450 model and the researchers after calibration, measured sound levels in two ways of local and environmental. Data were analyzed by SPSS softwareand presented with descriptive and inferential statistics, ANOVA and Pearson.
    Results
    The results showed that in local method, the highest mean (Laeq)was in nursing station (66.93 dB), patient bed (62.16 dB) , next door corridor (69.76 dB) related to general ICU in Razi hospital, ventilator (66.60 dB) related to NeurosurgeryICU in Poursinahospitaland hall meeting (63.60 dB) related to ENTICU in Amiralmomenin hospital. Also(Laeq), a statistically significant difference was observed between the environmental method in any desired three times(P =0.0001).The mean sound level of the ICU was higher (in the morning) than that in the evening.There was a significant relationship between the average sound and BOR(Inpatient Bed Occupancy Rate)(P=0.027).
    Conclusion
    Overall, the results showed that the total equivalent sound level (Laeq) in all parts of the ICU, compared to international standards and EPA Iran, is even greater. Therefore, it is recommended to reduce it through proper planning and management (sound equipment and ventilation systems, the use of sound-absorbing material in the ceiling and walls, etc.) as well as promoting staff awareness, and providing related training course.
    Keywords: Noise, Intensive Care Units
  • Dr Mm Jalali, Dr Sh Koohmanaee, Dr R. Soleimani, Dr S. Tizno *, Dr M. Akbari Pages 17-25
    Introduction
    Diabetes mellitus (DM) can cause pathophysiological changes of body organs including the inner ear due to changes in the metabolism of glucose. Studies showed that in children with early onset diabetes, the damage caused by the disease can affect the function of the inner ear leading to hearing impairment, motor function, and impaired balance. There is no documented evidence about the impact of diabetes on the hearing, movement and balance. The
    Objective
    this study was to evaluate the potential impact of type 1 diabetes on hearing and balance function in children.
    Materials And Methods
    65 diabetic children were included in this cross-sectional study of auditory and balance disorder and compared with control group (83 cases). The age range of enrolled participants was between 6-12 years. Audiologic exams including pure tone audiometery (PTA), Auditory Brain-Stem Response (ABR) and Distortion-Product Otoacoustic Emission (DPOAE) were assessed. Also, Bruininks-Oseretsky (BOT-2) was used for balance examination. Comparative evaluation was performed between the two groups and final data were analyzed by SPSS 19.
    Results
    In this study, the thresholds of PTA in case and control groups were 3.5 ± 2.8 and 1.6 ± 1.2 dB, respectively. The average absolute latency of wave V and interpeak latency I-V in diabetic children were within normal range. The lowest percentage of normal response in DPOAE test of diabetic children was observed at frequencies 750 and 1000 Hz which were less than 50 percent. All of the scales and subscales BOT-2 between the two groups were different statistically (p
    Conclusion
    Children with type 1 diabetes had weaker performance in hearing and balance systems, compared to peers without diabetes. Thus, further studies are recommended on the significance of early diagnosis and preventive measures.
    Keywords: Balance Disorders, child, Diabetes Mellitus, Type1, Hearing disorders
  • H. Haghighi_Dr H. R Vaziri *_Dr Z. Zahiri Pages 26-33
    Introduction
    Female infertility is one of the multifactorial diseases with a substantial genetic basis. Follicle stimulating hormone receptor (FSHR) encoding gene was mapped to the short arm of chromosome 2. The FSHR gene is expressed by granulosa cells in the ovary and it is an essential factor for regular gonadal development, sexual maturation at puberty and gamet production during the fertile period. The mutation in the FSHR gene leads to decrease in ligand binding to receptor and cAMP levels.
    Objective
    The aim of this study was to evaluate the association between 1255G>A polymorphism at FSHR gene with female infertility.
    Materials And Methods
    In this case-control study, 50 infertile women and 74controls were enrolled. Genomic DNA was extracted from peripheral blood. Genotypes were determined by Allele-Spesific PCR. Statistical analysis was performed using the Medcalc program (Ver 12.1).
    Results
    The results of this study revealed that the frequencies of Ala/Ala,Ala/ Thr and Thr/Thr genotypes in the controls were 45.94%, 42.10% and 10.81%, respectively; while in infertile females they were 22.36%, 63.15% and 15.58%, respectively. A significant difference in genotypes frequencies was found between healthy and patient groups (P=0.008).
    Conclusion
    The prevalence rates of Ala/Ala and Ala/Thr genotypes were observed to be significantly higher in patients group, compared to control group. Our findings suggest that the 1255G>A polymorphism maybe associated with females infertility. However, the results may be different when selecting different genetic pools or target population size.
    Keywords: Infertility, polymorphism, Receptors FSH
  • S. Abrishamkesh *, Sm Kafimasoleh, M. Fallahikheshtmasjedi Pages 34-42
    Introduction
    Severe and chronic diseases can influence patients` psychological factors and prevent expressing emotion at an appropriate level.
    Objective
    The purpose of this research is to study and compare emotional expressiveness, emotional control and ambivalence in emotional expressiveness in women suffering from breast cancer and healthy counterparts.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, 108 married women living in Rasht (54 suffering from breast cancer and 54 healthy women) were studied using available sampling method and based on the purpose of selection and through questionnairs related to styles of expressing emotion including emotional expressiveness questionnaires (EEQ), ambivalence in emotional expressiveness questionnaires and Emotional Control Questioners (ECQ). To compare two independent samples, the data were analyzed by ANOVA and SPSS-18 software.
    Results
    The results showed that women suffering from breast cancer had significantly less emotional expressiveness (in comparison with healthy women) (p
    Conclusion
    The styles of emotion expression have considerable roles in preserving and maintaining relationship. Coping through emotional appeal (Such as active coping and processing by means of emotional expression) can lead to positive social responses and community support as a buffer in coping with the disease and more adaptability in patients with breast cancer.
    Keywords: Breast Cancer Emotions
  • F. Mehrabian, P. Hassani Pour* Pages 43-49
    Introduction
    the most important factor in improving workforce productivity is human resources and today in some health organizations, health care centers and hospitals, the reduction of human resources productivity has become a challenge which may be due to lack of efficient use of human resources in the hospital.
    Objective
    the factors affecting productivity of human resources from the perspective of Holy Prophet Hospital staff in Rasht, northern Iran
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was conducted in the winter of 2014. The target population entered the study were all Prophet Hospital staff consisting of 420 persons in the city of Rasht. Data collection tool was a standardized questionnaire which consisted of two parts: The first part comprised 8 questions about demographic characteristics and the second part 42 questions about the components and variables affecting the productivity of the workforce. Data analysis was done through SPSS software, descriptive statistics and the content was validated using exploratory and confirmatory factor analysis and rating of Friedman test.
    Result
    The environmental conditions with an average rank of 3.72, leadership with an average rank of 3.30, organizational culture with an average rank of 2.99, empowering with 2.87 and motivational factors with average grade 2.12, were the most important factors influencing the productivity of human resources.
    Conclusion
    Based on these findings, it can be suggested that promoting the environmental conditions, providing appropriate equipment, the dominance of culture and empowering the employees, all together play a role in increasing the efficiency of human resources in the hospitals.
    Keywords: Efficiency Hospitals Manpower
  • A. Salari, F. Mirblouk, B. Shad, R. Pourbahdor, A. Ghanbari, H. Dadkhah, A. Ashouri, Z. Heidarnezhad* Pages 50-56
    Introduction
    Coronary artery disease (CAD), is a leading cause of mortality and morbidity in the world and more focused among the researchers. For this reason, novel risk factors for CAD, such as serum iron in the form of serum ferritin levels have been emphasized. Excessive serum iron can increase risk of CAD by the production of free radicals and incorporation into lipid peroxidation.
    Objective
    To investigate the relationship between serum ferritin level and severity of obstructive CAD.
    Materials And Methods
    This analytical cross-sectional study was conducted on 400 patients with CAD, referred to Rasht Heshmat Heart Hospital from September of 2014 to March of 2015. Demographic information, serum ferritin level with other blood markers was collected before angiography and the severity of vessel involvement was evaluated afterwards. Data analysis was done using Mann-Whitney, Kendall tau and Spearman correlation coefficient tests.
    Results
    The median age of patients was 58 years and 56% were male. The median of serum ferritin level in women and men was 74 and 95 µg/dl, respectively (p.05 for all)
    Conclusion
    In this study, no significant relationship was observed between serum ferritin level and severity of obstructive CAD. Further investigations are needed to consolidate the finding.
    Keywords: Ferritin Coronary Angiography Coronary Artery Disease
  • F. Abdollahzade, E. Asghari, M. Asghari Jafarabadi, F. Mohammadi, A. Rohani, M. Mardani, Kivi* Pages 57-68
    Introduction
    Quality of work life (QWL) is an important concept, which is associated with many administrative and human factors. Given that nurses are the largest staffing in healthcare organizations, evaluating their quality of working life and its predictive factors is required in order to increase the productivity and other work out comes.
    Objective
    Given the special conditions of nurses in the operating room, the study aimed at determining predictive factors of QWL among operating room nurses.
    Materials And Methods
    This analytical-descriptive study was done in training hospitals of Tabriz in 2015. The research community was nurses in the operating room, selected by cluster sampling. The Sirgy QWL questionnaire was used after determining the validity and reliability (α= 0.85). It evaluates QWL in terms of seven parameters including hygienic and safety, economical and domestic, social, self-respect, self-bloom, knowledge, and aesthetics. Data were analyzed in SPSS 16 software by descriptive analysis, Pearson, t-test and ANOVA. In order to predict changes of the quality of working life variance, linear regression was used.
    Results
    As revealed, 147 questionnaires were completed. The mean and SD of QWL was 44.65 ± 8.40. Muscle pain (p= 0.000), exercise (p = 0.030) and job satisfaction (p = 0.001) in univariate analysis were significantly associated with QWL. Daily exercising and job satisfaction could also predict 19.7% of the variance of the quality of working life.
    Conclusion
    According to the results, facilitating daily physical exercise, correcting ergonomic problems and improving job satisfaction of nurses seem to be necessary in order to improve the QWL.
    Keywords: Nurses Operating Rooms Quality of Life
  • P. Saneei_M. Hajishafiee_A. Esmaillzadeh *_A. Hassanzadeh Keshteli_H. R Roohafza_H. Afshar_A. Feizi_P. Adibi Pages 69-81
    Introduction
    Association of a combination of lifestyle-related factors and mental health is less studied in earlier studies, especially in Middle Eastern countries.
    Objective
    This study aimed to examine how combinations of several lifestyle-related factors is related to depression and anxiety in a large group of middle-age Isfahani population.
    Materials And Methods
    In a cross-sectional study in 2012 on 3363 Isfahani adults (19-70 yr), a healthy lifestyle score was constructed by the use of data from dietary intakes, physical activity, smoking status, psychological distress and obesity. A dish-based 106-item semi-quantitative validated food frequency questionnaire (FFQ), General Practice Physical Activity Questionnaire (GPPAQ), General Health Questionnaire (GHQ) and other pre-tested questionnaires were used to assess the components of healthy lifestyle score. The Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS) was applied to screen for anxiety and depression.
    Results
    The prevalence rates of anxiety and depression among study participants were 15.2 and 30.0%, respectively. After adjustment for potential confounders, we found that individuals with the highest score of healthy lifestyle were 93% less likely to be anxious (OR: 0.07; 95% CI: 0.02-0.30) and 97% less likely to be depressed (OR: 0.03; 95% CI: 0.01-0.11), compared with those with the lowest score. In addition, non-smokers had lower odds of anxiety (OR: 0.65; 95% CI: 0.47-0.89) and depression (OR: 0.63; 95% CI: 0.48-0.82), compared with smokers. Individuals with low levels of psychological distress had expectedly lower odds of anxiety (OR: 0.13; 95% CI: 0.10-0.16) and depression (OR: 0.10; 95% CI: 0.08-0.12) than those with high levels. Individuals with a healthy diet had 25% lower odds of depression (OR: 0.75; 95% CI: 0.61-0.91) than those with a non-healthy diet.
    Conclusion
    We found evidence indicating that healthy lifestyle score was associated with lower odds of anxiety and depression in this group of Isfahani adults. Healthy diet, psychological distress, and smoking status were independent predictors of mental disorders.
    Keywords: Anxiety Depression Life Style Motor Activity Obesity Smoking
  • M. Kousha *, Aa Norasteh, Sl Khalili Pages 82-92
    Introduction
    Attention Deficit / Hyperactivity Disorder (ADHD), is one of the most common disorders in child psychiatry. Children with ADHD have difficulties in different areas, including motor skills and, especially motor coordination. Balance is one of the important components in motor coordination for exercise and even daily living activities.
    Targeted exercise with focus on improving motor performance is an important part of the non-pharmacological treatments for ADHD patients in order to upgrade athletic skills, confidence, social relationships and improve the prognosis.
    Objective
    To investigate the effect of core stabilization training on balance in children with attention deficit/hyperactivity disorders (ADHD).
    Materials And Methods
    This study is a semi-experimental (pretest, posttest without control group). The study population included all male students 8-11 years old with attention deficit/hyperactivity in Bandar Anzali in the 93-94 school year. At first, parents completed the Conners parent rating scale for ADHD and then, diagnostic criteria by clinical interview based on DSM-5 (Diagnostic and Statistical Manual of mental Disorder) criteria were assessed by child psychiatrists. Finally, 10 children with ADHD were enrolled in the study. Static balance was assessed by stork modified test and dynamic balance by the star excursion balance test. Data were analyzed using SPSS-16.0 software. The normality of data was evaluated by Kolmogorov-Smirnov test, and then we used dependent t-test and independent t-test, and significance level was set at( P≤0.05).
    Results
    Statistical comparison of static and dynamic balance in the dominant and non-dominant foot before and after the implementation of core stabilization training in boys with ADHD showed that the implementation of this program improves the performance of static and dynamic balance (P≤ 0.05)but no significant difference was observed between the improvement of the dominant and non-dominant foot (P≥ 0.05).
    Conclusion
    Core stabilization training is effective on improving the static and dynamic balance in children with ADHD. It seems that these exercises can be targeted as interventions to improve balance performance used to enhance motor skills in children with ADHD.
    Keywords: Attention Deficit Disorder with Hyperactivity Motor Skills Disorders
  • H. Khoshrang, F. Farzi *, N. Ebrahimpour, Z. Atrkarroushan, Sa Asgari Pages 93-100
    Introduction
    Relieving preoperative anxiety is an important concern for the pediatric anesthesiologists. Anxiety can cause aggressive reactions and increase child’s distress and might even make postoperative pain management impossible. Oral midazolam has been the most frequently used premedication in children. The purpose of this study was to evaluate preoperative sedative effects, anxiety level changes and the ease of child-parent separation of preoperative intra nasal dexmedetomidine compared with intra nasal midazolam in children scheduled for elective surgery. Child cooperation in the operating room (OR) and recovery time were also compared.
    Materials And Methods
    This prospective, double-blinded, randomized study was done on sixty 2-8 year old, ASA I _ II children scheduled for elective surgery in teaching hospitals in Rasht, Iran. Using random blocks, the children were divided into 2 equal groups (group D and group M). Group D received 1µg/kg intranasal dexmedetomidine and group M received 2 mg/kg intranasal midazolam 30 minutes before entering to the OR. The ease of child_ parent separation according to Feld score, cooperation for inserting the IV line, accepting the anesthesia mask were assessed and compared between the two groups using Chi square, t-test and KS statistical tests.
    Results
    The study was done on 49 (81.7%) boys and 11 (18.3) girls with the mean age of 4.45±1.67 years. No statistical difference was seen between the two groups in sex, age, basal heart rate (HR), blood pressure (BP) and arterial O2 saturation (SpO2). HR and BP were also statistically equal 15 minutes after administration of the drug and at the time of entering to the OR. But SpO2 levels in both times were higher in group D than in group M. (p= 0.016 and p= 0.036, respectively). Children receiving midazolam separated from parents more easily and accepted the anesthesia mask better than the Dexmedetomidine group. (p=0.013) But there was no difference between two groups in IV line insertion (p=0.221).
    Conclusion
    Administration of intranasal midazolam 30 minutes before surgery is superior to dexmedetomidine in ease of child_parent separation and acceptance of anesthesia mask. But dexmedetomidine causes less respiratory depression than midazolam.
    Keywords: Anxiety Dexmedetomidine Midazolam