فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 102 (تیر 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/04/20
  • تعداد عناوین: 15
|
  • مقایسه اولتراسونوگرافی با سیتولوژی وپاتولوژی در ندول های تیروئید
    هادی مجیدی، عادله بهار، زهرا کاشی، فرشاد نقشوار، عباس هدایتی اصل صفحات 2-7
    سابقه و هدف
    استاندارد طلایی برای تشخیص ندول های تیروئید سیتولوژی (آسپیراسیون سوزنیFNA) و پاتولوژی است اما نقش اولتراسونوگرافی در تعیین خوشخیمی و بدخیمی در حال تقویت شدن است. هدف ما در این مطالعه مقایسه این دو روش تشخیصی است تا برای اولتراسونوگرافی نقش مکملی بیش تری نشان داده شود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به شیوه cross sectional از تاریخ تیرماه 88 تا مهرماه89 در بیمارستان امام خمینی(ره) ساری انجام شده است. 254 بیمار با ندول تیروئید تحت ارزیابی با اولتراسونوگرافی سیاه و سفید و رنگی و آسپیراسیون سوزنی (FNA) قرار گرفتند. همکاری بین رادیولوژیست، پاتولوژیست و فوق تخصص غدد به شیوه double blind صورت گرفت. ما بعد از جمع آوری اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS-17 حساسیت، ویژگی، ارزش اخباری منفی (NPV) و ارزش اخباری مثبت (PPV) را برای 12 متغیر محاسبه کردیم و هم چنین با رسم منحنی ROC حدی (Cut off) برای اندزه ندول تیروئید در تعیین خوشخیمی وبدخیمی مشخص نمودیم. در نهایت با استفاده از regression logistic analysis، P value و (confidence interval) Odd ratio برای متغیرهای معنی دار تعیین شدند.
    یافته ها
    44 بیمار با سیتولوژی ناکافی از مطالعه خارج شدند. در سیتولوژی 210 بیمار دیگر، (91 درصد) 191 مورد ندول خوش خیم (7/5 درصد)، 12 مورد ندول مشکوک و (3/3 درصد) 7 مورد ندول بدخیم داشتیم. همه بیماران با سیتولوژی بدخیم و هشت نفر از 12 بیمار با سیتولوژی مشکوک تحت عمل جراحی قرار گرفتند. بعد از جراحی و بررسی آسیب شناسانه در مجموع 206 ندول (34/5 درصد)، 11 مورد بدخیمی دیده شد. ندول های بدخیم نسبت به انواع خوش خیم بیش تر با افزایش اندازه لوب تیروئید (6/63 درصد در مقابل 5/20 درصد و 01/0p<) و هم چنین با حدود ناصاف (54 درصد در مقابل 1/5 درصد و 0001/0p<) همراهند.
    استنتاج
    مطالعه ما نشان داده که هیچ متغیری به تنهایی بدخیمی را مشخص نمی کند. ما نتیجه گرفتیم که حدود ناصاف ندول ها و لوب بزرگ تیروئید با ندول برجسته بهترین شاخص تعیین کننده بین بدخیمی و خوشخیمی می باشند.
    کلیدواژگان: اولتراسونوگرافی، سیتولوژی، ندول تیروئید
  • تعیین شاخص های فارماکوکینتیکی شربت سیلدنافیل در هیپرتانسیون ریوی کودکان
    محمدرضا رافتی، محمدرضا شیران، آرش بدیعی، فریبا رشیدی قادر، مجید سعیدی صفحات 9-17
    سابقه و هدف
    هایپرتانسیون شریان ریوی (PAH) بیماری کشنده ای است که بیماران را در همه سنین مبتلا نموده و به سبب نارسایی قلبی حاد و مزمن با مرگ و میر بالایی همراه می باشد. سیلدنافیل خوراکی جهت درمان هایپرتانسیون ریوی در بالغین و اخیرا در کودکان به کار می رود. با توجه به محدود بودن اطلاعات فارماکوکینتیکی، هدف از این مطالعه بررسی خصوصیات فارماکوکینتیکی شربت سیلدنافیل در درمان PAH در کودکان بود.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش برچسب باز، آینده نگر و مداخله ای 20 کودک 2 ماه تا 12 سال دچار فشار خون بالای شریان ریوی که به درمان های معمول و در دسترس پاسخ درمانی مناسب نداده بودند، وارد مطالعه شدند. بیماران تحت درمان شربت سیلدنافیل با دوز mg/kg 5/0 دو بار در روز قرار گرفتند که در صورت نیاز بالینی تا mg/kg 2 دو بار در روز طی 4 هفته قابل افزایش بود. دوره درمان بیماران 12 هفته بود. 5 نمونه پلاسمایی جهت تعیین شاخص های فارماکوکینتیکی گرفته شده و پس از آماده سازی با دستگاه HPLC تعیین مقدار شدند و اطلاعات به وسیله نرم افزار p-pharm تحلیل شدند.
    یافته ها
    17 نفر از بیماران (9 پسر و 8 دختر) تا پایان مطالعه باقی ماندند. میانگین دوز مصرفی سیلدنافیل mg/kg/day 6/1 در بیماران بود و مدل یک بخشی باز به عنوان بهترین مدل فارماکوکینتیکی در نظر گرفته شد. شاخص های فارماکوکینتیکی سیلدنافیل شامل L/h35/1±19/4Cl =،h 49/1±94/4= t1/2 و L39/7±86/27Vd = به دست آمدند و شایع ترین عارضه جانبی هم گرگرفتگی بود.
    استنتاج
    خصوصیات فارماکوکینتیکی سیلدنافیل در کودکان با هیپرتانسیون ریوی تا حد زیادی نزدیک به بزرگ سالان بود. بیماران شربت سیلدنافیل را به خوبی تحمل نموده و عارضه جانبی شدید و جدی رخ نداد. به نظر می رسد شربت سیلدنافیل می تواند به عنوان دارویی ایمن و ارزان در کودکان با هیپرتانسیون ریوی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: هایپرتانسیون ریوی، اطفال، شربت سیلدنافیل، فارماکوکینتیک، HPLC
  • حمیدرضا حاتم آبادی، حامد منصوری، فرهاد عصار زادگان، مجید شجاعی صفحات 19-22
    سابقه و هدف
    ظهور داروهای ترومبولیتیک افق های جدیدی را در درمان مبتلایان به سکته مغزی گشوده است. از طرف دیگر، تاخیر زمانی و ممنوعیت های دارویی، موانع جدی در جهت به کارگیری موفق این دارو می باشد. هدف از این مطالعه بررسی موانع موجود در شروع به موقع درمان ترومبولپتیک در بیماران مبتلا به سکته مغزی می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی و مقطعی، بیماران مبتلا به سکته مغزی مراجعه کننده به اورژانس بیمارستان امام حسین(ع) از خرداد سال 89 تا شهریور سال 90 مورد بررسی قرار گرفتند. پرسشنامه ای شامل اطلاعات دموگرافیک، وضعیت اقتصادی، سابقه بیماری و فواصل زمانی تکمیل گردید. در نهایت اطلاعات در نرم افزار SPSS 18 وارد و با استفاده از تست های تی تست وکای اسکور مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت.
    یافته ها
    از 171 بیمار وارد شده به مطالعه، در نهایت 151 بیمار بررسی شدند. میانگین سنی 7/59 سال و 97 نفر مرد (2/64 درصد) بودند. علل عدم تزریق دارو در (3/70 درصد) 104 نفر از دست دادن زمان طلایی، در 31 نفر (9/20 درصد) وجود منع مصرف دارو، در 8 نفر (4/5 درصد) نداشتن تخت مراقبت ویژه و در 5 نفر (4/3 درصد) عدم استطاعت مالی بود. میانگین های زمانی بین ورود بیمار به اورژانس تا ویزیت پزشک، انجام سی تی اسکن، مشاوره نورولوژی و تصمیم نهایی برای بیمار به ترتیب برابر 11، 112، 211 و 320 دقیقه به دست آمد.
    استنتاج
    مهم ترین مانع در شروع به موقع ترومبولیتیک تراپی گذشتن زمان طلایی است و آموزش همگانی در جهت ارتقاء سطح آگاهی عمومی جامعه می تواند در کاهش این تاخیر زمانی موثر باشد.
    کلیدواژگان: سکته مغزی، زمان، ترومبولیتیک تراپی، موانع
  • فاطمه خوش اندام سروینه باغی، سید امیر رضا مظفری، عباس یعقوبی پور، عباس نظام تبارملکشاه صفحات 24-29
    سابقه و هدف
    امروزه افزایش فشارخون یکی از مهم ترین مشکلات سلامت عمومی به علت شیوع بالای آن و ارتباط با بیماری قلبی عروقی می باشد در ایران بیش از 15 درصد بالغین دچار پر فشاری خون هستند. در مبتلایان به فشارخون بروز مرگ ناگهانی در مقایسه با افرادی که فشار خون طبیعی دارند دو سوم بیش تر است. شیوع بیماری در رانندگان حرفه ای به دلیل سبک زندگی کم تحرک، تغذیه نامناسب، استرس شغلی و مصرف دخانیات بیش تر از سایر مشاغل است هدف از این پژوهش تعیین میزان شیوع فشار خون در رانندگان حرفه ای و ارتباط آن با ریسک فاکتورهای مرتبط می باشد.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش که یک پژوهش مقطعی و از نوع توصیفی تحلیلی می باشد داده های مربوط به 400 نفر از رانندگان حرفه ای استان مازندران از نظر میزان فشارخون سیستولی و دیاستولی، سن، سابقه کار، شاخص توده بدنی مورد بررسی قرار گرفت و سپس میزان همبستگی متغیرهای فوق با فشارخون،تعیین شد. جهت تجزیه تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و آزمون های آماری پیرسون و کای دو استفاده شد. فشارخون بالا عبارت است از فشار خون سیستولی مساوی یا بیش تر از 140میلی متر جیوه یا فشار خون دیاستولی مساوی یا بیش تر از 90 میلی متر جیوه.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که20 درصد رانندگان فشار خون بالا داشتند و2/53 درصد رانندگان در مرحله پیش فشار خون بالا بودند. میانگین فشارخون سیستولی 6/119 با (انحراف معیار 2/15) و میانگین فشارخون دیاستولی 41/77 (با انحراف معیار 5/8) بود. 72 درصد رانندگان دارای اضافه وزن یا چاق بودند. آزمون های آماری نشان داد که بین سن، سابقه کار، شاخص توده بدنی و ازدیاد فشار خون همبستگی خطی معنی دار آماری 05/0 وجود دارد.
    استنتاج
    شیوع فشارخون بالا در رانندگان حرفه ای 20 درصد بود و درصد بالایی از رانندگان نیز در مرحله پیش فشار خون بالا بودند. به منظور ممانعت از ورود رانندگان پیش فشار خون بالا به مرحله فشار خون بالا جهت پیشگیری و کنترل فشارخون و هم چنین کاهش عوامل زمینه ساز بیماری، باید تلاش هایی در جهت اصلاح شیوه زندگی آنان صورت پذیرد که به نظر می رسد بهترین روش برای این منظور آموزش رانندگان به صورت منظم و مستمر توسط مراکز ذیصلاح باشد.
    کلیدواژگان: فشار خون، رانندگان حرفه ای، شیوع
  • معصومه باقری نسامی، زینب حمزه گردشی صفحات 31-43
    سابقه و هدف
    در منابع متعدد، سن شروع سالمندی و عوامل موثر بر آن متفاوت توصیف شده است؛ چرا که هرکس ممکن است در سن خاصی پیر شود. هدف از این مطالعه اکتشاف چگونگی آغاز حس سالمندی و عوامل موثر بر آن بر اساس تجارب زنان سالمند بوده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه با رویکرد کیفی و به روش تحلیل محتوای گرانهیم و لاندمن طراحی و اجرا شد. 20 زن سالمند در این پژوهش شرکت کردند. در مجموع داده های20 مصاحبه و مشاهده تحلیل شد. هم زمان با جمع آوری داده ها تحلیل با مرور مداوم متن مصاحبه، مشاهده و یادداشت های در عرصه انجام شد.
    یافته ها
    بر اساس یافته ها، نقطه آغاز حس سالمندی برای برخی از مشارکت کنندگان ملموس و برای برخی نیز ناملموس و تدریجی اظهار شد. به طوری که دو مقوله از سالمندی شامل سالمندی روانی و جسمی پدیدار گردید. در این مطالعه بعضی از زنان سالمند از نظر ذهنی احساس سالمندی روانی داشتند و بسیاری از عوامل زمینه ساز مانند فوت همسر، فوت فرزند، به دانشگاه رفتن و ازدواج فرزندان، ابتلاء به بیماری های متعدد در آنان حس سالمندی را ایجاد کرده بود که هر کدام در سنین متفاوتی (قبل از 65 سال و بعد از آن) آن را تجربه کرده بودند. با توجه به سن این گروه از سالمندان، در واقع آنان به نوعی از سالمندی، یعنی به سالمندی روانی اشاره داشتند. این در حالی است که برخی از شرکت کنندگان نقطه شروع احساس سالمندی را زمان مشخصی بیان نکردند و تنها روند آن را تدریجی بیان نمودند. لذا به نظر می رسد آنان از این طریق، وقوع نوعی دیگر از سالمندی یعنی سالمندی جسمی را تجربه کرده اند.
    استنتاج
    با توجه به یافته های مطالعه حاضر می توان گفت که برخی سالمندان احساس سالمندی روانی و برخی دیگر تنها احساس سالمندی جسمی را تجربه کردند. آشنایی و توجه به این دو احساس در مراقبت و جلب رضایت زنان سالمند برای پرستاران و تیم مراقبتی ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: سالمندی جسمی، سالمندی روانی، زنان سالمند، تحقیق کیفی
  • شبنم جوانمرد، پریسا پورآبادی، ناهید اکرمی صفحات 45-57
    سابقه و هدف
    افراد بر اساس ویژگی های شخصیتی خود به گونه متفاوتی با پدیده اینترنت برخورد می کنند. هم چنین ویژگی های شخصیتی افراد را برای ابتلاء به برخی اختلالات روان شناختی آسیب پذیرتر می کنند. از آن جایی که به اعتقاد برخی روان شناسان شخصیت مبتنی بر عملکرد دستگاه عصبی است، پژوهش حاضر به بررسی نقش ویژگی های شخصیتی برخاسته از سیستم های مغزی رفتاری از یک سو و جنسیت از سوی دیگر بر اعتیاد به اینترنت است.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش که از نوع علی مقایسه ای می باشد، به وسیله نمونه گیری خوشه ای225 نفر از بین مراجعین کافی نت ها، کتابخانه ها و ورزش کاران شهر اصفهان انتخاب شدند و مقیاس اعتیاد به اینترنت یانگ و پرسشنامه شخصیتی گری ویلسون را تکمیل کردند.
    یافته ها
    نتایج تحلیل MANOVA تفاوت معنی دار دو گروه به هنجار و معتاد به اینترنت را در فعالیت سیستم های مغزی رفتاری نشان داد. بر اساس آزمون مقایسه های زوجی این تفاوت ناشی از اختلاف در مولفه های اجتناب منفعل، جنگ و گریز است. نتایج آزمون t مستقل نیز حاکی از تفاوت اعتیاد به اینترنت در دو گروه زنان و مردان است. تحلیل رگرسیون چندگانه نیز نقش ترکیبی اجتناب منفعل و جنسیت را در پیش بینی اعتیاد اینترنتی تایید کرد.
    استنتاج
    حساسیت سیستم بازداری رفتاری بر اعتیاد به اینترنت تاثیرگذار است. این تاثیر به دلیل هم زمانی ماهیت لذت بخش اینترنت و به تعویق افتادن اثرات منفی ناشی از آن است؛ که هر دو برای افراد با سطح بازداری رفتاری بالا خوشایند هستند. مردان نیز به دلیل گرایش بیش تر به ایجاد روابط اجتماعی و دریافت سطح پایین تر حمایت خانوادگی نسبت به زنان، بیش تر مستعد ابتلاء به اعتیاد اینترنتی هستند.
    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، جنسیت، سیستم فعال ساز رفتاری، سیستم بازداری رفتاری، سیستم جنگ گریز
  • بررسی رابطه مولفه های فرهنگ سازمانی و فن آوری اطلاعات در پیاده سازی مدیریت دانش در دانشگاه علوم پزشکی مازندران در سال 1391
    مریم معتمدی جویباری، آرین قلی پور، جمشید یزدانی چراتی صفحات 65-69
    سابقه و هدف
    امروزه اکثر سازمان ها ارزش دارایی های نامشهود خود را درک کرده و به دنبال به کارگیری روش های متعدد برای استفاده بهینه از این دارایی ها هستند. یکی از این دارایی های نا مشهود دانش است و مدیریت دانش عبارت است از فرآیند ایجاد ارزش از دانش سازمان البته پیاده سازی و اجرای مدیریت دانش کارا و موثر مستلزم توجه به عوامل مهمی مانند فرهنگ سازمانی و فن آوری اطلاعات می باشد که اهمیت این عوامل در سازمان های مختلف با توجه به اهداف سازمان، زمینه فعالیت سازمان، محیطی که سازمان در آن قرار دارد، میزان اطلاعات و آگاهی کارکنان و امکانات سازمان متفاوت است. لذا این مطالعه با هدف بررسی رابطه مولفه های فرهنگ سازمانی و فن آوری اطلاعات در پیاده سازی مدیریت دانش در بخش ستادی دانشگاه علوم پزشکی مازندران در سال 1391 انجام شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه از نوع توصیفی- پیمایشی است. جامعه پژوهش مدیران و کارکنان ستادی دانشگاه مازندران بودند که با استفاده از جدول مورگان حجم نمونه حدود 200 نفر انتخاب گردید و از این تعداد 189 نفر (97 نفر زن و 88 نفر مرد) به پرسشنامه پاسخ دادند. ابزار گردآوری پرسشنامه ای با 55 سوال اصلی در زمینه فن آوری اطلاعات، فرهنگ سازمانی و مدیریت دانش و تعدادی سوالات جمعیت شناختی می باشد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که زنان نسبت به مردان 17/2 درصد کم تر آگاهی و تمایل نسبت به مدیریت دانش دارند (039/0p). هم چنین بین حمایت مدیران، حس تعلق سازمانی، مشارکت، سیستم های اطلاعاتی و مدیریت فن آوری اطلاعات و مدیریت دانش ارتباط معنی دار وجود دارد. ولی بین اعتماد و فرآیند کسب اطلاعات ارتباط معنی دار وجود ندارد. هم چنین برای تحلیل های آماری از نرم افزار SPSS و روش رگرسیون خطی استفاده گردید.
    استنتاج
    با توجه به اهمیت مدیریت دانش برای سازمان ها و ارتباط تنگاتنگ فرهنگ سازمانی و فن آوری اطلاعات با پیاده سازی و اجرای درست مدیریت دانش، پیشنهاد می شود از حمایت کارکنان، بهره مندی از تجربه و دانش آن ها، ایجاد سیستم های اطلاعاتی پیشرفته در سازمان و آموزش کارکنان جهت بالا بردن توانایی آن ها در استفاده از فن آوری اطلاعات استفاده شود.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، فرهنگ سازمانی، حمایت مدیران، اعتماد، حس تعلق سازمانی
  • ذبیح الله یوسفی، مهدی سیدی راد * صفحات 67-77
    سابقه و هدف

    تصفیه و دفع سپتاژ در کشورهای پیشرفته دنیا تابع ضوابط و استانداردهای سخت گیرانه ای است اما در غالب کشورهای در حال توسعه، هنوز استاندارد مناسبی وجود ندارد. سپتاژ در صورت عدم تصفیه صحیح می تواند مشکلات زیادی ایجاد نماید. این مطالعه جهت بررسی کمی و کیفی سپتاز شهری شرق مازندران (ساری، بهشهر، نکا و گلوگاه)، به منظور ارائه راهکار مدیریتی انجام شد‎.

    مواد و روش ها

    ابتدا سازمان های مرتبط و دفاتر تخلیه چاه و متصدیان تانکرهای تخلیه در منطقه شناسایی شدند، سپس اطلاعات مورد نیاز (ظرفیت تانکرها، تعداد دفعات تخلیه، نوع فاضلاب، مکان تخلیه و...) جمع آوری شد. در ادامه 14 مرحله نمونه برداری از سپتاژ فاضلاب در روزهای مختلف سال اخذ و در دمای4 درجه سانتی گراد به آزمایشگاه منتقل گردید. تمامی آزمایشات بر اساس روش های استاندارد برای آزمایشات آب و فاضلاب انجام شد. برای تجزیه و تحلیل آماری از نرم افزار Excel2007 و SPSS.18 استفاده شد.

    یافته ها

    از تعداد 45 تانکر فعال در منطقه مورد مطالعه 7/30 درصد دارای مجوز اشتغال بودند. حدود 85 درصد فاضلاب های حمل شده از نوع فاضلاب های خانگی (توالت، حمام و..) و 15درصد از نوع فاضلاب صنعتی بود. حجم سپتاژ مورد انتقال روزانه از شهرهای شرق مازندران، 50 متر مکعب بود. مقادیر TSS. ‎BOD،COD، کم تر از راهنمای EPA بود. پارامترهای TKN، NO3-، NH4، TP‎ کمی بیش تر از رهنمودهای EPA بود. حداقل و حداکثر COD سپتاژ برابر با 2000 و 20000 میلی گرم در لیتر بود. حداکثر BOD5‎ 7907 میلی گرم در لیتر تعیین شد. میانگین کلیفرم کل و کلیفرم مدفوعی به ترتیب 39550000 و33790000 عدد در میلی لیتر می باشد. حداکثر ازت آمونیاکی حدود 900 پی پی ام به دست آمد. حداکثر میزان نیتروژن کجلدال در سپتاژ تانکرهای شرق مازندران از مرز 2500 میلی گرم در لیتر گذشت.

    استنتاج

    در کوتاه مدت می توان با روش تصفیه قلیایی به دلیل کاربرد آسان، مقرون به صرفه بودن و کاهش MPN/100cc به کم تر از 1000 استفاده نمود. به علاوه تلفیق سه سیستم راکتور بی هوازی بافل دار (ABR) به همراه لجن فعال و بسترهای لجن خشک کن جهت تصفیه سپتاژ شهرهای شرق مازندران با توجه به بعد مسافت به مرکزیت شهرستان نکا استفاده کرد. سازمان های مسئول یا توجه تمایل مشارکت، سرمایه گذاری، ساماندهی و تقاضای واگذرای مکان مخصوص تخلیه 100 درصد متصدیان تانکرها شایسته است که پیش بینی احداث، بهره برداری از روش های نوین تصفیه سپتاژ را جهت جلوگیری از اثرات زیست محیطی داشته باشند.

    کلیدواژگان: لجن چاه های جذبی، تانکر شرق مازندران، سپتاژ، تانکرهای تخلیه، BOD5، COD
  • اسفندیار حیدریان، غزل موحد محمدی، جواد صفاری، کیهان قطره سامانی صفحات 79-90
    سابقه و هدف
    استامینوفن یک داروی متداول ضد درد و تب است که در دوزهای بالا منجر به نکروز کبدی و کلیوی در انسان و حیوان می گردد. شاهی گیاهی با ترکیبات فلاوونوئیدی، آلکالوئیدی و خواص آنتی اکسیدانی است. در تحقیق حاضر، اثر محافظت کبدی عصاره هیدروالکلی شاهی در مسمومیت کبدی ناشی از استامینوفن مورد بررسی قرار گرفته است.
    مواد و روش ها
    42 سر رت نر در 6 گروه 8 تایی به طوری تقسیم شدند که به گروه اول (شاهد) و گروه دوم (مسموم) روز اول و دوم ساعت 8 صبح و 4 عصر حلال دارو ولی به گروه های سوم، چهارم و پنجم به ترتیب عصاره شاهی را در دوزهای200، 500 و 1000 میلی گرم برکیلوگرم وزن بدن داده شد و به گروه ششم (کنترل مثبت) سیلیمارین به میزان mg/kg 200 داده شد. سپس در روز دوم ساعت 10 صبح به تمامی گروه ها به جز گروه شاهد به میزان mg/kg400 استامینوفن به صورت خوراکی داده شد. پس از 24 ساعت جهت اندازه گیری ALP (آلکالن فسفاتاز)، GPT (گلوتامات پیروات ترانس آمیناز)، GOT (گلوتامات اگزالواستات ترانس آمیناز)، مالون دی آلدئید (MDA) و ظرفیت آنتی اکسیدانی سرم تهیه شد. بخشی از کبد جهت اندازه گیری فعالیت آنزیم کاتالاز و مطالعات هیستوپاتولوژیکی برداشته شد. از آزمون ANOVA یک طرفه جهت آنالیز میانگین متغیرها در گروه ها استفاده شد. برای مقایسه گروه ها به صورت دو به دو از آزمونTukey استفاده گردید.
    یافته ها
    ALP، GPT، GOTو MDA سرم در گروه های دریافت کننده عصاره شاهی نسبت به گروه استامینوفن بدون درمان به میزان معنی داری کاهش یافت (001/0p<). در مورد GPT و ALP این کاهش وابسته به دوز عصاره بود. ظرفیت آنتی اکسیدانی سرم و سطح کاتالاز کبدی در گروه های دریافت کننده عصاره شاهی و گروه سلیمارین به طور معنی داری (001/0p<) نسبت به گروه استامینوفن بدون درمان افزایش یافت. از نظرهیستوپاتولوژیک نیز، نکروز و ارتشاح لنفوسیتی درکبد گروه های دریافت کننده عصاره شاهی و گروه سلیمارین کاهش یافته بود.
    استنتاج
    نتایج نشان می دهند که عصاره هیدروالکلی شاهی در بهبود مسمومیت کبدی حاد ناشی از استامینوفن نقش محافظتی دارد.
    کلیدواژگان: شاهی، استامینوفن، آنتی اکسیدان، کاتالاز، مسمومیت کبدی
  • اثرات هیستو پاتولوژیکی نیتریت سدیم بر سرخرگ کلیوی موش صحرایی
    فاطمه جویبار، سعید خاتم ساز، لیلی سپهرآرا صفحات 91-100
    سابقه و هدف
    نیتریت، ماده مورد استفاده در صنعت می باشد که جهت نگهداری مواد غذایی به خصوص سوسیس و کالباس مورد استفاده قرار می گیرد. با توجه به مصرف زیاد غذاهای فست فود در جامعه و بالا بودن نیتریت در آن ها و هم چنین وجود این ماده مضر در آب، خاک و اکوسیستم، سلامتی بسیاری از انسان ها را به خطر می اندازد. لذا مطالعه حاضر جهت بررسی اثرات هیستو پاتولوژیکی نیتریت سدیم بر سرخرگ کلیوی موش صحرایی صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه آزمایشی بر اساس جنسیت 60 سر موش صحرایی نر و ماده بالغ نژاد ویستار را به طور تصادفی به شش گروه 10 تایی تقسیم کرده سپس آن ها را به مدت 60 روز تحت مداخله قرار دادیم. که به گروه دریافت کننده با دوزحداقل نیتریت سدیم (mg/kg/day 175)، گروه دریافت کننده دوز حداکثر نیتریت سدیم (mg/kg/day350) و گروه کنترل تقسیم شدند. موش های صحرایی نیتریت سدیم را از طریق آب شرب دریافت می کردند. در پایان روز 60 پس از بیهوشی و خون گیری مستقیم از قلب، سرخرگ کلیوی از بدن حیوان خارج و سپس جهت بررسی تغییرات بافتی از آن ها، مقاطع بافتی تهیه گردید. رنگ آمیزی نمونه ها به روش هماتوکسیلین- ائوزین صورت پذیرفت و ضخامت لایه میانی intima media thickness)) نیز توسط نرم افزار image tool اندازه گیری شد. فاکتورهایی نظیر ویژگی های بافت شناسی (مورفومتریک و مورفولوژیک) سرخرگ، تغییرات وزن بدن در قبل و بعد از آزمایش و میزان NOx خون در هر دو جنس مورد بررسی قرار گرفت. در انتها نتایج به دست آمده به وسیله نرم افزار SPSS17 مورد بررسی آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که میزان NOx خون حیوانات در هر دو جنس در گروه دریافت کننده با دوز 350 میلی گرم بر کیلوگرم نیتریت سدیم و گروه دریافت کننده با دوز 175 میلی گرم بر کیلوگرم در مقایسه با گروه کنترل خود، به صورت معنی داری افزایش یافته است (05/0p≤). هم چنین ضخامت لایه میانی در گروه نر و ماده دریافت کننده دوز 350 میلی گرم نیتریت سدیم، در سطح معنی دار نسبت به گروه کنترل خود کاهش یافته است (05/0p≤).
    استنتاج
    براساس نتایج حاصل، نیتریت سدیم در دوزهای مختلف میزان NOx خون را افزایش داد و در دوز 350 میلی گرم نیتریت سدیم باعث کاهش ضخامت لایه میانی سرخرگ کلیوی گردید؛ لذا با توجه به مطالعه حاضر به نظر می رسد که وجود نیتریت در مواد غذایی می تواند مشکلات عروقی را در افراد مصرف کننده ایجاد نماید و به عنوان یک عامل تهدید کننده سیستم عروقی به حساب آید.
    کلیدواژگان: نیتریت سدیم، سرخرگ کلیوی، نیتریک اکساید، موش صحرایی، اثرات هیستوپاتولوژیکی
  • مصطفی معظمی گودرزی، مهناز آذرنیا، غلامرضا کاکا، سید همایون صدرایی، عمید خطیبی اقدا صفحات 102-111
    سابقه و هدف
    در این مطالعه تاثیر درمانی تزریق سلول های استرومایی مغز استخوان (Bone marrow stromal cells= BMSC)، فاکتور رشد عصب (Nerve growth factor=NGF) و ماتریژل بر عصب سیاتیک له شده موش صحرایی توسط بررسی رفتاری، الکتروفیزیولوژ‍ی و هیستولوژی ارزیابی شد.
    مواد و روش ها
    پس از له کردن عصب سیاتیک موش های صحرایی نر بالغ به طور تصادفی در شش گروه 7 تایی تقسیم شدند. گروه نرمال، رت های سالم بدون ایجاد آسیب، گروه شاهد، رت های باله شدگی عصب سیاتیک بدون مداخله درمانی، گروه ماتریژل، رت های باله شدگی عصب سیاتیک که با تزریق ماتریژل به محل آسیب درمان شدند، گروه NGF، رت های باله شدگی عصب سیاتیک که با تزریق NGF درمان گردیدند. گروه سلول درمانی غیر اتولوگ، رتهای با له شدگی عصب سیاتیک که با تزریق غیر اتولوگ BMSC درمان شدند، گروه سلول درمانی اتولوگ، رتهای با له شدگی عصب سیاتیک که با تزریق اتولوگ BMSC درمان شدند. میزان بهبودی توسط شاخص فعالیت حرکتی عصب سیاتیک (Sciatic functional index=SFI)، الکتروفیزیولوژی و مطالعات بافت شناسی ارزیابی گردید.
    یافته ها
    ن SFI در پایان هفته چهارم در گروه های درمان نسبت به گروه شاهد افزایش نشان داد گرچه این افزایش معنی دار نبود. میانگین SFI در پایان دو هفته پس از ترمیم در هر دو گروه سلول درمانی (اتولوگ و غیر اتولوگ) نسبت به گروه شاهد معنی دار بود (04/0p<). بررسی میانگین سرعت هدایت عصب (Nerve conductive velocity=NCV)در گروه سالم نسبت به گروه های درمانیاز لحاظ آماری اختلاف معنی داری نداشت. میانگین دامنه پتانسیل فعالیت حرکتی Amplitude muscle action potential= AMP)) در گروه شاهد کاهش شدیدی را نسبت به گروه سالم (067/0p=) نشان داد اما این متغیر در گروه های درمانی نسبت به گروه شاهد افزایش داشت. تعداد رشته های عصبی در گروه های درمانی، در هفته ششم پس از ترمیم، نسبت به گروه شاهد، افزایش داشته است. از لحاظ آماری گروه نرمال با سایر گروه های مورد آزمایش دارای اختلاف معنی دار بود (001/0p=).
    استنتاج
    به نظر میرسد که سلول های استرومایی مغز استخوان به همراه نوروتروفین NGF و ماتریژل اثرات مثبتی بر ترمیم عصب سیاتیک له شده داشته است. به نظر می رسد، که سلول های استرومایی مغز استخوان بتوانند، با ترشح فاکتورهای رشد و نوروتروفیک در محل ضایعه از مرگ نورون های آسیب دیده جلوگیری کنند.
    کلیدواژگان: سلول های استرومایی مغز استخوان، فاکتور رشد عصب، ماتریژل، ترمیم، عصب سیاتیک، موش صحرایی
  • بررسی اپیدمیولوژی سرطان پستان در استان مازندران
    سید ابوالحسن نقیبی، داود شجاعی زاده، علی منتظر ی، جمشید یزدانی چراتی صفحات 113-120
  • نرگس نجفی، عاطفه طیبی، احمد علیخانی، علیرضا داودی صفحات 122-125
    بیماری سل هر ارگانی را می تواند درگیر سازد. درگیری CNS در 15-10 درصد موارد سل خارج ریوی دیده می شود. در این مقاله، ما به معرفی یک مورد ناشایع توبرکولوم سلی پرداخته ایم. یک مرد 36 ساله که با مشکل کاهش سطح هوشیاری و پارزی اندام های تحتانی به بیمارستان رازی قائم شهر ارجاع داده شد. در Brain MRI با تزریق ضایعات متعدد و کوچک Hyperatenuated در پونز و هیپوتالاموس و لوب های تمپورال مشاهده گردید و آنالیز مایع مغزی نخاعی نشان دهنده مننژیت سلی بود. برای بیمار درمان ضد سل همراه با پردنیزولون شروع شد. پس از پایان درمان بیمار کاملا بهبود یافت و شواهد بیماری در MRI هم برطرف گردید. در مناطق اندمیک بیماری سل باید این بیماری به عنوان یک تشخیص افتراقی هر بیماری که با تب و کاهش سطح هوشیاری و اختلالات نورولوژیک مراجعه می کند مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سل، سیستم عصبی مرکزی، توبرکولوما
  • طاهر علمی، شیرزاد غلامی، مهدی فخار، فریبرز عزیزی صفحات 127-134
    نانو ذرات ذرات ریز پراکنده یا ذرات جامد با اندازه 10-100 نانو متر هستند که به اشکال مختلف تهیه می شوند. با توجه به قطعی نبودن اثر درمانی داروهای ضد انگلی و عوارض جانبی آن ها، طی سال های اخیر به استفاده از نانو ذرات در درمان بیماری ها از جمله بیماری های انگلی توجه ویژه ای شده است. مصارف پزشکی نانو ذرات دارای سابقه طولانی در درمان بیماری های مختلف است. در حال حاضر از نانو ذرات مختلف در درمان سرطان ها و آرتریت روماتوئید استفاده می شود؛ هم چنین در سال های اخیر استفاده از مشتقات طلا و نقره در برابر بیماری های انگلی مورد توجه قرارگرفته است. هر چند تحقیقات محدودی در این خصوص انجام شده است. در این مطالعه مروری، پیشرفت های اخیر در استفاده از نانو ذرات مختلف مانند طلا، نقره و اکسید فلزات به عنوان داروهای ضد انگل با تاکید بر عمده بیماری های گرمسیری مانند مالاریا، لیشمانیوز، تریپانوزمیازیس و شیستوزومیازیس که میلیون ها نفر از مردم سراسر جهان با آن درگیر هستند و روش های درمانی در آن ها از محدودیت های بسیاری برخودار است مورد بررسی قرار گرفته است. یافته ها نشان می دهد که نانو ذرات نقره، طلا،کیتوزان و اکسید فلزات، بر روی انگل های مختلف از جمله ژیاردیا، لیشمانیا، مالاریا، توکسوپلاسما و لارو حشرات اثر کشندگی یا مهارکنندگی رشد دارند. در مطالعات ارزیابی های مختلفی از تاثیر درمانی نانو ذرات مانند طلا و نقره بر روی عوامل تک یاخته ها، به ویژه لیشمانیا و مالاریا، شده است. از نانو ذرات برای از بین بردن انگل ها می توان به صورت منفرد یا ترکیبی استفاده کرد، در نتیجه استفاده از نانو ذرات در نابودی انگل ها (دارای اثر کشندگی و مهاری) ساخت داروهای موثرتر و کم ضررتر و هم چنین واکسن های مفید جهت پیشگیری و مبارزه با انگل ها توصیه می شود.
    کلیدواژگان: نانوذرات، درمان، عفونت های انگلی
  • آیا مکمل روی بر میزان سلامت عمومی پرستاران شاغل در بخش های مراقبت ویژه تاثیر دارد؟
    حمید صالحی نیا صفحات 135-136
    آیا مکمل روی بر میزان سلامت عمومی پرستاران شاغل در بخش های مراقبت ویژه تاثیر دارد؟ سردبیر محترم مقاله ای با عنوان بررسی تاثیر مکمل روی بر میزان سلامت عمومی پرستاران شاغل در بخش های مراقبت ویژه در مجله علوم پزشکی مازندارن دوره 23، شماره 98 و در اسفند 1391 به چاپ رسیده است(1). این مطالعه یک مطالعه تجربی از نوع کارآزمایی بالینی تصادفی شده (RCT) دو سوکور شاهددار می باشد که تعداد 46 پرستار مراقبت های ویژه (23 نفر مداخله و 23 نفر کنترل) با اختلال در سلامت عمومی با روش نمونه گیری در دسترس در سال 1390 انتخاب شده اند. گروه مداخله کپسول سولفات روی 220 میلی گرم را دو روز در میان به مدت یک ماه مصرف کرده و گروه کنترل پلاسبو را به همین روش مصرف کرده اند. قبل و بعد از مداخله، سطح سلامت عمومی و سطح سرمی روی اندازه گیری شده است، سپس داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS18 و با استفاده از آزمون های آماری توصیفی و استنباطی (مجذور خی، t مستقل و زوجی) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. میانگین و انحراف معیارکلی نمره سلامتی در گروه مداخله، یک ماه بعد از آزمون 54/9 ± 04/23 و گروه کنترل 82/13± 96/27 بوده است. مطالعه نشان داد که تفاوت معنی دار نبوده است (298/0(p= اما در چهار بعد از ابعاد سلامت عمومی فقط در بعد نشانه های جسمی در گروه مداخله تفاوت معنی دار بوده است (044/0(p= و در سایر ابعاد سلامت عمومی، تفاوت معنی دار نبوده است. بر این اساس نویسندگان نتیجه گیری کردند که مداخله بر روی بعضی از جنبه های سلامت عمومی تاثیرگذار می باشد. ضمن تشکر از نویسندگان مقاله بابت انتخاب موضوع مناسب و انجام یک مطالعه کارآزمایی، چند نکته در مورد این مقاله قابل بحث می باشد. اعمال معیار ورود و خروج، ترسیم جدول و مقایسه دو گروه در ابتدای مطالعه از نکات بسیار با ارزش در این مطالعه می باشد(2،3). نویسندگان مقاله ذکر کرده اند که 2 نفر از افراد مرد و 44 نفر زن بوده اند (274/0 =p) آیا 2 مرد در یک گروه قرار داشته اند یا نه در هر گروه یک نفر؟ و این جا ذکر p برای خواننده مقداری گیج کننده می باشد و آیا منظور عدم تفاوت جنسیتی در بین دو گروه می باشد یا مفهوم درگیری مدنظر نویسنده بوده است؟ نکته دیگری که قابل ذکر می باشد، محقق با استفاده از آزمون آماری t زوجی با 044/0= p نتیجه گیری کرده است که مداخله در بعد عملکرد جسمانی تاثیرگذار می باشد. از آن جایی که مطالعات اپیدمیولوژیک چه مطالعات مشاهده ای و چه مداخله ای به شدت تحت تاثیر مخدوش شدن قرار دارند و یکی از روش های کاهش مخدوش شدن در مطالعات استفاده از مدل های آماری مناسب در هنگام تجزیه و تحلیل داده ها می باشد(4) و با توجه به مقدار p ذکر شده (440/0) براساس آزمون t زوجی، به نظر می رسد مخدوش کنندگی در این نتیجه تاثیرگذار بوده است و با استفاده از انتخاب مدل رگرسیونی مناسب ممکن است این نتیجه معنی دار نباشد(5). لذا جهت آنالیز و استنتاج نتیجه بهتر، استفاده از مدل رگرسیونی مناسب با وارد کردن همه متغیرهای زمینه ای و مخدوش کنندگی پیشنهاد می شود. حمید صالحی نیا دانشجوی کارشناسی ارشد اپیدمیولوژی، دانشگاه علوم پزشکی تهران و پژوهشگر مرکز تحقیقات آترو اسکلروز و عروق کرونر بیرجند دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران E-mail: alesaleh70@yahoo.com References 1. Gholipour Baradari A، Mahdavi A، Shokri Afra G، Hoseini SH، Yazdani Cherati J، Emadi SA، et al. Effect of Zinc Supplement on General Health of ICU Nurses. J Mazand Univ Med Sci 23(98): 76-85. 2. Moher D، Hopewell S، Schulz KF، Montori V، GÃ tzsche PC، Devereaux PJ، et al. CONSORT 2010 explanation and elaboration: updated guidelines for reporting parallel group randomised trials. BMJ: British Medical Journal. 340. 3. Begg C، Cho M، Eastwood S، Horton R، Moher D، Olkin I، et al. Improving the quality of reporting of randomized controlled trials. Journal-American Medical Association South East Asia 1996; 12: 33-35. 4. McNamee R. Regression modelling and other methods to control confounding. Occupational and Environmental Medicine 2005; 62(7): 500-506. 5. Sedgwick P. Confounding in randomised controlled trials. BMJ. 341. سردبیر محترم احتراما، در پاسخ به نقد مقاله بررسی تاثیر مکمل روی بر سلامت عمومی در پرستاران شاغل در بخش های مراقبت ویژه ضمن تقدیر و تشکر از اساتید محترم نسبت به توجه بسیار دقیق به روش های علمی استفاده شده و نقطه نظرات اعلام شده مراتب به شرح ذیل جهت اطلاع ایفاد می گردد. 1- با توجه به جدول شماره 1 کاملا مشخص است که در هر گروه یک مرد وجود دارد. 2- تا حد امکان برای حذف متغیرهای مداخله گر در حین نمونه گیریاز matching استفاده شده است لذا همانطوری که آنالیز داده ها نشان داده است دو گروه از نظر مشخصات دموگرافیکی تفاوت معنی داری نداشته اند. 3- با توجه به آنکه پراکنندگی داده ها از نظر همبستگی تفاوت معنی داری نداشته اند و ارتباط خطی معنی داری بین آن ها وجود نداشته است (پراکنش داده ها معنی داری نبوده است)، لذا از ساده ترین روش جهت تجزیه تحلیل داده ها (آزمون های T مستقل و زوجی) استفاده شده است. نقد علمی اساتید قطعا راهگشای پژوهش های بعدی ما خواهد بود.
|
  • Comparing Ultrasonography with Cytology and Pathology in Thyroid Nodules
    Hadi Majidi, Adeleh Bahar, Zahra Kashi, Farshad Naghshvar, Abbas Hedayati Asl Pages 2-7
    Background and
    Purpose
    The gold standards for diagnosis of thyroid nodules are cytology (FNA) and pathology. However، the role of ultrasonography is rising in detection and characterization of malignant and benign thyroid nodules. This study compared these two diagnostic methods to establish a complementary role for ultrasonography.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was performed between June 2008 to October 2009. Two hundred and fifty four patients with thyroid gland nodule or nodules were evaluated by US، CFD and FNA in Sari Imam Khomeini Hospital. The collaboration between radiologist and pathologist/endocrinologist was double blind. After data acquisition we used SPSS-17 to calculate the sensitivity، specificity، negative predictive value (NPV) and positive predictive value (PPV) for all 12 variables. We also determined cutoff point for thyroid nodule size by drawing Roc curve and measuring the cutoff point. The data was then analyzed using regression logistic analysis.
    Results
    Frothy-four patients with inadequate cytology were excluded from the study. In the remaining 210 patients we found 191 (91%) benign، 12 (5. 7%) suspicious and 7 (3. 3%) malignant nodules in cytology. All patients with malignant cytology and eight patients from twelve patients with suspicious cytology underwent surgery. After surgery and pathological study 11 (5. 34%) were found malignant. Malignant lesion showed higher frequency of enlarged thyroid lobe with prominent nodule (63. 6 vs. 20. 5%; P<0. 01) and blurred margin nodules than benign nodules (54 vs. 5. 1% p<0. 0001)
    Conclusion
    Our study demonstrated that no single parameter could identify malignancy. We found that blurred margin and enlarged thyroid lobe with prominent nodule is the best differentiating factor between missing malignancy and benignicity.
    Keywords: Ultrasonography, thyroid nodule, cytology
  • Determination of Pharmacokinetics Properties of Sildenafil Syrup in Pediatric Pulmonary Hypertension
    Mohammad Reza Rafati, Mohammad Reza Shiran, Arash Badiee, Fariba Rashidi Ghader, Majid Saeedi Pages 9-17
    Background and
    Purpose
    Pulmonary arterial hypertension (PAH) is a fatal disease affecting patients in all ages that could result in acute and chronic heart failure with high mortality rate. Oral sildenafil is approved to treat PAH in adults and recently in children. There are limited studies on the pharmacokinetics parameters of sildenafil، therefore، this study was designed to determine the pharmacokinetics properties of sildenafil syrup in pediatric pulmonary hypertension.
    Materials And Methods
    In this interventional open-label prospective study، 20 children aged between two months to 12 years with PAH were included. The patients received sildenafil syrup 0. 5 mg/kg every 12 hour، which was increased to 2 mg/kg every 12 hour (if necessary) to control the pulmonary hypertension. Minimum treatment period was 12 weeks. A week after initiating therapy or dose change five plasma samples were obtained to determine the pharmacokinetic parameters of sildenafil. The samples were determined by HPLC and the data was analyzed using P-Pharm software.
    Results
    Among the subjects، 17 including nine boys and eight girls completed the study. The mean of sildenafil dose was 1. 6 mg/kg/day and the opened one-compartment was considered as the best pharmacokinetic model. The sildenafil pharmacokinetic parameters were Cl=4. 19±1. 35L/h، t1/2=4. 94±1. 49h and Vd=27. 86±7. 39L. The most prevalent side effect of the drug was hot flash.
    Conclusion
    Pharmacokinetic parameters of sildenafil in children with pulmonary hypertension were similar to adults. The patients easily tolerated sildenafil syrup and no severe or serious side effect was observed. Therefore، sildenafil could be considered as a safe and cheap drug to manage pediatric pulmonary hypertension.
    Keywords: Pulmonary hypertension, infants, sildenafil syrup, pharmacokinetic, HPLC
  • Hamid Reza Hatamabadi, Hamed Mansouri, Farhad Asarzadegan, Majid Shojaee Pages 19-22
    Background and
    Purpose
    The new thrombolytic agents have opened a new horizon in the treatment of patients with stroke. However، the contraindication and delay in beginning of the drug have caused serious obstacles to apply this therapy. In this study we verified these obstacles in early beginning of thrombolytic treatment.
    Materials And Methods
    In this cross sectional study، we investigated the patients with stroke attending Tehran Imam Hossain hospital from June 2010 to September 2011. The data including demographic features، financial status، previous medical history، and time interval were obtained using a questionnaire. The data was then analyzed in SPSS ver. 18 applying Student’s t-tests and Chi-square.
    Results
    Of 171 subjects، 151 were investigated. The mean age of the patients was 59. 7 years and they were 97 (64. 2%) male. The main barriers to delivery of thrombolytic therapy were losing the golden time (70. 3%)، drug contraindication (20. 9%)، absence of intensive care bed (5. 4%)، and financial problems (3. 4%). The average time from patient arrival time in emergency department to the time of physician’s visit، performing brain CT scan، neurology consultation and making the final decision were 11، 112، 211 and 320 minutes، respectively.
    Conclusion
    The main obstacle to timely initiation of thrombolytic therapy is delay in referral to the emergency department. Therefore، public education to promote public awareness could be of great benefit in reducing the referral delay time.
    Keywords: Stroke, time, thrombolytic therapy, obstacles
  • Fatemeh Khoshandam Sarvynehbaghi, Seyed Amir Reza Mozaffari, Abbas Yaghoubi Poor, Abbas Nezamtabar Malekshah Pages 24-29
    Background and
    Purpose
    Today high blood pressure is considered as one of the most important public health problems and there is a high relationship between that and cardiovascular diseases. In Iran more than 15 percent of adults are seen with hypertension. The incidence of sudden death is more than two-thirds in patients with hypertension compared with those who have normal blood pressure. The prevalence of hypertension is high among professional drivers due to their sedentary lifestyle، poor nutrition، stress and tobacco consumption. The aim of this study was to determine the prevalence of hypertension and its relationship with risk factors among professional drivers.
    Materials And Methods
    This descriptive cross-sectional study was conducted in 400 drivers working in suburban parts of Mazandaran province. The data including systolic and diastolic blood pressure، age، experience، body mass index، and the BMI were recorded. Then the correlation of these variables with systolic and diastolic blood pressure was measured. The data was analyzed using Pearson''s Chi-square test in SPSS. High blood pressure was defined as systolic blood pressure > 140 mmHg or diastolic blood pressure > 90 mmHg.
    Results
    The results showed that 20% of drivers had high blood pressure and 53. 2% were pre-hypertensive. The mean systolic blood pressure and diastolic blood pressure were 119. 6 + 15/2 and 77. 41 + 8. 5، respectively. The drivers were 72% overweight or obese. Statistical tests showed significant linear correlation between age، experience، body mass index and hypertension (P< 0. 05).
    Conclusion
    The prevalence of high blood pressure was 20% among the studied population and a high percentage were pre-hypertensive. Prevention and control of hypertension is necessary to prevent drivers from entering pre-hypertension to hypertension stage. In order to reduce the risk factors، efforts should be made to improve their lifestyle and the best approach could be through educational programs provided by authorities.
    Keywords: Hypertension, professional drivers, prevalence
  • Masoumeh Bagheri-Nesami, Zeynab Hamzehgardeshi Pages 31-43
    Background and
    Purpose
    Different sources have provided various descriptions on the onset of senescence and its associated factors. Any person may become senile at a different age. The objective of the present study was to explore the feelings related to the onset of aging and factors influencing it based on old women’s experience.
    Materials And Methods
    This study used a qualitative approach and Graneheim and Lundman’s content analysis. The participants included 20 elderly women. The data from 20 interviews were investigated and analyzed. Alongside data collection، analysis was achieved through continuous text revision، observation and in-field notes.
    Results
    According to the findings، the onset of senescence was tangible for some participants and gradual and intangible for others، giving rise to two different aspects of senescence mental and physical senescence. In this study، some elderly women had a mental feeling of senescence and some underlying factors (such as death of partner، death of children، children leaving home for university or getting married، and experiencing many diseases) made them to feel senescence at a different age (before or after 65 years)). Considering the participants’ age، their comments referred to mental senescence. On the other hand، some participants did not mention a specific time for feeling senile and simply stated that it was a gradual process. Thus، it appears that these participants experienced another aspect of senescence، which was physical senescence.
    Conclusion
    According to our findings، some elderly women experienced emotional aging while others experienced physical senescence. Nurses and caregivers are ought to recognize and pay more attention to these two feelings in order to provide optimal care for elderly women.
    Keywords: Physical aging, emotional aging, elderly women, qualitative study
  • Shabnam Javanmard, Parisa Poorabadi, Nahid Akrami Pages 45-57
    Background and
    Purpose
    Individuals treat the Internet phenomenon differently based on their personalities. Also، personality can predispose individuals for some psychological disorders. Some psychologists state that personality comes from nervous system functions، therefore، this study investigated the personality characteristics caused by brain-behavioral systems and gender on Internet addiction.
    Materials And Methods
    This casual-comparison research was performed in 225 people selected through cluster sampling from Internet cafes، libraries and gyms’ clients in Isfahan. The data was collected using Young’s Internet addiction scale and Gray-Wilson Personality Questionnaire.
    Results
    Multivariate Variance Analysis (MANOVA) showed significant differences in brain-behavioral systems of addicted and non-addicted groups. Paired-test showed that these differences were due to differences in passive avoidance، and fight and flight subscales. Independent sample t-test also showed significant differences in Internet addiction between male and female. Moreover، multiple regression analysis confirmed the predicting role of passive avoidance and gender in Internet addiction.
    Conclusion
    Behavioral inhibition system sensitivity could influence the risk factors of internet addiction. This is probably caused by enjoying the nature of Internet activities and delay in the negative outcomes at the same time. These are pleasant for individuals with high behavioral inhibition system sensitivity. Furthermore، males are more prone to Internet addiction; that is due to more tendencies to develop social relations and gaining less family support than females.
    Keywords: Internet addiction, behavioral approach system, behavioral inhibition system, fight, flight system
  • Effects of Components of Organizational Culture and Information Technology on the Implementation of Knowledge Management in Mazandaran University of Medical Sciences, 2012
    Maryam Motamedi Joybari, Aryan Gholipour, Jamshid Yazdani Charati Pages 65-69
    Background and
    Purpose
    Today، most organizations have recognized the value of their invisible assets and seek multiple methods to use them efficiently. One of these invisible assets is knowledge and knowledge management is a process of creating value from knowledge implementation. Execution of knowledge management requires paying attention to important factors such as organizational culture and information technology. The importance of these factors varies in different organizations according to organizational goals، organizational activities، the environment in which the organization is located، the amount of information and knowledge of the staff and facilities. This study was conducted to investigate the key factors in the establishment of knowledge management in administrative offices of Mazandaran University of Medical Sciences
    Materials And Methods
    This descriptive survey was conducted among the managers and the staff working in administrative offices of Mazandaran University of Medical Sciences. Morgan table was used and 200 people were selected of whom 189 (97 female and 88 male) completed a questionnaire. The questionnaire included 55 questions regarding information technology، organizational culture and knowledge management، and some questions on demographic features. Data analysis was done using IBM SPSS 20.
    Results
    The result of this study showed significant differences between the knowledge of female and male subjects and the female case’s knowledge was lower than male cases (P <0. 039). On the other hand there were significant association between support executives، sense of organization، collaboration، and management of information technology and knowledge management، but no significant correlation was found between trust and process information
    Conclusion
    Due to the importance of knowledge management for organizations and interconnected nature of organizational culture and IT، staff should receive supports to maximally benefit from their experience and knowledge، thereby the most advanced information systems are created.
    Keywords: Knowledge management, organizational culture, management support, confidence, sense of organization
  • Zabihollah Yousefi, Mehdi Seyedi Rad Pages 67-77

    Background and

    Purpose

    Treatment and disposal Septage in developed countries is subject to strict regulations and standards، but in most developing countries، there is no decent standard. Septage if not treated properly can create many problems. This quantitative and qualitative study of urban Septage was done in East Mazandaran (Sari، Behshahr، Neka and Galogah) to provide administrative approaches.

    Materials And Methods

    Primarily related agencies and offices that discharged septage and discharge tanker operators in the region were identified. The data including the capacity of tankers، the frequency of discharges، septage type، discharge locations، etc. was collected. The sampling was performed in 14 times on different days. The samples were then transferred to the laboratory at 4 ° C. All experiments were performed according to standard methods for the examination of water and wastewater. SPSS. 18 was used to analyze the data.

    Results

    From 45 tankers operating in the study area، 30. 7 percent had a business license. About 85 percent of septage transport was domestic (toilet، shower، etc.) and 15 percent was industrial wastewater. Total transferred septage of East Mazandaran cities، was 50 cubic meters. The values of TSS، BOD، and COD were lower than EPA guidelines. However، the values of TKN، NO3، NH4، and TP were slightly more than EPA guidelines. The minimum and maximum COD for septage was 2000 and 20000 mg liter، respectively. The maximum BOD5 was 7907 mg per liter. Average total coliform and fecal coliform per ml were 33790000 and 39550000، respectively. The maximum ammonia nitrogen was about 900 ppm. Maximum Kjeldahl nitrogen in East Mazandaran septage was more than 2500 mg per liter.

    Conclusion

    Short-term treatment with alkali is easy to use and affordable which reduced MPN/100cc to less than 1000. Furthermore، combining three anaerobic baffled reactors (ABR) with activated sludge and sludge drying beds is applicable for treating septage in Eastern cities of Mazandaran. Therefore، authorities should focus on new methods for treating wastewater to reduce such environmental problems.

    Keywords: Septage, characteristics, East of Mazandaran, COD, BOD5
  • Esfandiar Heidarian, Ghazal Movahed-Mohammadi, Javad Saffari, Keihan Ghatreh-Samani Pages 79-90
    Background and
    Purpose
    Acetaminophen is a routine analgesic and antipyretic agent that in overdose causes liver and kidney necrosis in both humans and animals. The cress (Lepidium sativum L.) contains flavonoid، alkaloid، and antioxidant components. In this study we investigated the hepatic protection of the hydroethanolic extract of cress against hepatotoxicity due to acetaminophen.
    Materials And Methods
    Forty-two rats were randomly divided into six groups. The first (control) and second (test without treatment) groups were administered the solvent of drug in the morning (08:00) and evening (16:00) on days 1 and 2 but، the third، fourth، and fifth groups received 200، 500، and 1000 mg/kg b. w of the extract of the cress، respectively. The sixth group (positive control) received 200 mg/kg b. w silymarin. Then all groups، except the control group، received 400 mg/kg acetaminophen per os on day 2 (10:00). After 24 hr، all blood samples were collected for determination of GOT (glutamic-oxaloacetic transaminase)، GPT (glutamic- pyruvic transaminase)، ALP (alkaline phosphatase)، malondialdehyde (MDA)، and serum antioxidant capacity. Also، a piece of liver was used for determining catalase activity and histopathological studies. For statistical analysis of the data، group means were analyzed with one way ANOVA followed by Tukey’s test for multiple comparisons.
    Results
    Serum GOT، GPT، ALP، and MDA reduced significantly (P< 0. 001) in the treated groups with the extract of cress compared to acetaminophen group without treatment. The reduction of GPT and ALP were dose dependent. The serum antioxidant capacity and liver catalase in treated groups with the extract of the cress and silymarin treated group elevated significantly (P< 0. 001) compared to the acetaminophen group without treatment. The liver histopathology in rats treated with the extract of cress showed a remarkable reduction of lymphocyte infiltration compared with rats without treatment (group two).
    Conclusion
    These results demonstrate that the extract of the cress have protection effect against hepatotoxicity due to acetaminophen.
    Keywords: Cress, Lepidium sativum L., acetaminophen, anti, oxidant, catalase, hepatotoxicity
  • Histopathological Effects of Sodium Nitrite
    Fatemeh Juibar, Saeed Khatamsaz, Leili Sepehrara Pages 91-100
    Background and
    Purpose
    Nitrite is the material used in industry for storing food specially sausage and ham. Fast foods which contain high levels of nitrite are widely eaten throughout the world. Nitrite is also found in water، soil and ecosystem، and could highly influence human’s health. This study was performed to examine the histopathological effect of sodium nitrite on renal artery in rats.
    Materials And Methods
    This study included 60 adult male and female Wistar rats، divided into six groups of 10. They were examined for 60 days، and were assigned into the following groups: 175 mg/kg/day dose recipient group، 350 mg/kg/day dose recipient group and control group which absorbed nitrite through drinking water. At the end of day 60، after anesthesia blood sample was collected from the heart. The arteries were taken out of the body، then tissue sections were prepared to identify the tissue changes. The samples were stained with Hematoxilin Eozin method and thickness of intima media was measured with image tool software. In both sexes، we checked morphometric and morphologic features of the arteries، body weight changes before and after the test and blood NOx level. The data was then analyzed using SPSS ver. 17.
    Results
    The outcome of NOx plasmatic density measurement showed that NOx level significantly increased in animal ’s blood in 175 mg/kg/day dose recipient group and 350 mg/kg/day dose recipient group compared with the control group (P≤ 0. 05). Also، in both sexes the thickness of media layer decreased significantly in the 350 mg/kg/day dose recipient group.
    Conclusion
    According to the results، nitrite in different dose could increase the amount of blood NOx and renal artery intima media thickness could reduce by 350 mg/kg sodium nitrite. Existence of nitrite in foods can cause vascular problems in consumers، therefore، it could be considered as a threatening factor in vascular system.
    Keywords: Sodium nitrite, renal artery, histopathological effects, nitric oxide, rat
  • Mostafa Moazami Goudarzi, Mahnaz Azarnia, Gholamreza Kaka, Seyed Homayoon Sadraii, Amid Khatibi Aghda Pages 102-111
    Background and
    Purpose
    The aim of this study was to test the effects of bone marrow stromal cells (BMSC)، nerve growth factor (NGF) and Matrigel on nerve regeneration in crushed sciatic nerve in rat model by behavioral and electrophysiological examinations and histology.
    Materials And Methods
    In this research 42 male adult rats were divided into six groups including Normal: healthy rats without any injuries، Control: rats with crushed sciatic nerve، Matryigel: rats with wounding cured cells by matrigel، NGF: rats with injured and crushed sciatic nerve treated by NGF، The autologe and Non-autolog remedial cells groups treated by non-autolog and autologe BMSC injection، respectively. The improvement rate was evaluated by SFI، electrophysiology and histology.
    Results
    In the treatment groups the SFI average increased after four weeks. The mean of SFI increased significantly after two weeks in both remedial cells groups (P< 0. 04). The mean of nerve conductive velocity (NCV) was not significantly different in healthy group compared with treatment groups. The average of amplitude muscle action potential (AMP) in control group demonstrated an extreme decrease compared with healthy group (P=0. 067). However، it increased in remedial groups. The count of nerve fiber in experimental groups showed a significant increase (p=0. 001). The increase of myelin sheath width was higher in remedial (cells) group especially in non-autolog group but it was observed less in Matrigel group.
    Conclusion
    This study showed the positive effect of neurotropine (NGF) and Matrigel on nerve regeneration of crushed sciatic nerve in rat model. NGF، BMSC and Matrigel injection in damaged nerve led to speedy improvement of crushed nerve.
    Keywords: NGF, BMSC, Matrigel, improvement, sciatic nerve, rat
  • Epidemiology of Breast Cancer in Mazandaran Province, 2009 - 2010
    Seyed Abdolhasan Naghibi, Davood Shojaizadeh, Ali Montazeri, Jamshid Yazdani Cherati Pages 113-120
    Background and
    Purpose
    Breast cancer is the most common malignancy and a leading cause of cancer deaths in women throughout the world. Breast cancer is accounted for 16 percent of all cancers. This study was performed to investigate the epidemiology of breast cancer in Mazandaran Province.
    Materials And Methods
    This longitudinal descriptive study included all cases with breast cancer recorded in Health Department of Medicine in Mazandaran and Babol University of Medical Sciences between 2009 and 2010. The data was collected from public and private pathology centers which was classified according to the World Health Organization (WHO) International Classification of Diseases for Oncology ICD-O. SPSS ver. 18 was used to analyze the data.
    Results
    We found 251 patients with breast cancer in 2009 and 237 cases in 2010. Crude incidence rate of breast cancer among the women in Mazandaran province was 17. 45 and 16. 32 per thousand in 2009 and 2010، respectively. The ASR rates of breast cancer was 26. 6and 24. 9 per hundred thousand in the studied periods، respectively. Most cases occurred in women aged 50-54 years (17%، annual rate). The most common type of breast cancer morphology in 2009 and 2010 was infiltrating ductal carcinoma.
    Conclusion
    The results showed similar incidence rate of breast cancer in Mazandaran province to other provinces in Iran. Efficient approaches should be taken for cancer registry systems especially breast cancer. Moreover، an appropriate structure with skilled specialists could have an important role in the discovery and recording of cases.
    Keywords: Epidemiology, breast cancer, Mazandaran
  • Narges Najafi, Atefeh Tayebi, Ahmad Alikhani, Alireza Davoudi Pages 122-125
    Tuberculosis could involve every organ. CNS involvement occurs in 10–15% of patients with extra pulmonary tuberculosis. This paper presents an unusual case of tuberculoma. A 36- year-old man was referred to Qaemshahr Razi hospital with decrease in consciousness level and paraparesia. His brain MRI revealed small and multiple hyperatenuated lesions in pons، hypothalamus and temporal lobes. Analysis of CSF fluid was consistent with TB meningitis. Anti-TB drugs and prednisolone was started for the patient. His status improved and his brain MRI involvement resolved by the end of treatment. In an endemic area، tuberculosis should be considered as a differential diagnosis for patients with fever، decrease in consciousness level and neurological deficit.
    Keywords: Tuberculosis, CNS, Tuberculoma
  • Taher Elmi, Shirzad Gholami, Mehdi Fakhar, Fariborz Azizi Pages 127-134
    Nanoparticles are dispersed droplets or solid particles with a size of 10-100nm which are made in different shapes. Nanoparticles have received more attention as antiparasitic drugs in recent years since current antiparasitic drugs have some side effects and their efficacy is not proved yet. Nanoparticles are currently used in cancer treatment and gold and silver nanoparticles have a long history in the treatment of rheumatoid arthritis. However، far too little attention has been paid to the potential use of gold derivatives against parasitic diseases. In this paper recent developments in the use of gold nanoparticles as anti-parasitic drugs، with emphasis on the major tropical diseases such as Malaria، Leishmaniasis، Schistosomiasis and Trypanosomiasis are reviewed. These diseases affect millions of people worldwide and are involved with many limitations in treatment methods. Some researches indicate that silver nanoparticles، gold، chitosan، and oxidized metals have growth inhibitory or cytotoxic effect on various parasites، including Giardia، Leishmania، Malaria، Toxoplasma and insect larva. Some studies also evaluated the health effects of nanoparticles، such as gold and silver on particular protozoa specially Leishmania and Malaria. Nanoparticles could be used against parasites individually or in combination. Therefore، nanoparticles are recommended for destroying parasites (cytotoxic and inhibitory effect)، making more effective and less harmful drugs and also beneficial vaccines for the prevention and control of the parasites.
    Keywords: Nanoparticles, treatment, parasitic infections