فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 103 (امرداد1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/20
  • تعداد عناوین: 15
|
  • حسن کرمی، سونیا میری، جمشید یزدانی چراتی، لیلا سرپرست*، اعظم مولایی صفحات 2-9
    سابقه و هدف

    مانومتری آنورکتال روش مناسبی برای تشخیص یبوست مزمن کودکان است و می تواند اطلاعات مفیدی در مورد علل زمینه ای یبوست در اختیار ما قرار دهد. با انجام این مطالعه و بررسی پارامترهای مانومتری قبل و بعد از درمان استاندارد می توان پاسخ دهی درمان استاندارد را ارزیابی نموده و روش های تشخیصی را بهبود بخشید.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی بر روی 48 بیمار مبتلا به یبوست مزمن انجام شده وپارامترهای مربوط به مانومتری آنورکتال قبل و 6 ماه بعد از دریافت درمان استاندارد با یکدیگر مقایسه گردید.

    یافته ها

    متوسط سن 08/1±8/6 سال که 31 نفر پسر بودند. درمان استاندارد باعث کاهش فشار پایه آنال شده بود (004/0 p<). با توجه به علایم بالینی در 75 درصد بیماران (27 نفر) پاسخ به درمان، خوب بود. بیش ترین تغییرات شل شدن موج در فاز 1 ثانیه بعد از اتساع رکتوم دیده شده بود. طول موج و مدت شل شدن در حجم های بالای 30 سی سی با یکدیگر تفاوتی نداشت.

    استنتاج

    گرچه درمان استاندارد بر روی مدت زمان شل شدن اسفنکتر داخلی موثر نمی باشد، ولی با تاثیر بر روی دامنه موج شل شدن می تواند در بهبود وضعیت بیماران نقش مهمی ایفا نماید. بیش ترین تغییرات در فاز 1 ثانیه بعد از اتساع رکتوم دیده شد. لذا می توان طول مدت انجام مانومتری آنورکتال را کوتاه تر کرد.

    کلیدواژگان: مانومتری آنورکتال، یبوست مزمن فانکشنال، کودکان
  • اورنگ ایلامی، سید هوشنگ رحیمیان، محمد کارگر، البرز جهانگیری سیسخت، سید ذاکر سعیدی نژاد، ابوالقاسم هادی نیا صفحات 11-18
    سابقه و هدف
    نایسریا گونور آو کلامیدیا تراکوماتیس از متداول ترین عوامل ایجاد کننده عفونت های منتقله از راه جنسی می باشند. هدف این مطالعه شناسایی نایسریا گونورآو کلامیدیا تراکوماتیس در بیماران مبتلا به اورتریت علامت دار با استفاده از روش های Multiplex PCR، رنگ آمیزی گرم و کشت ادرار بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه تحلیلی- مقطعی بر روی 137 بیمار مبتلا به اورتریت علامت دار، مراجعه کننده به کلینیک شهید مفتح یاسوج انجام شد. پس از تکمیل پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، مقدار 15-10میلی لیتر نمونه ادرار صبح گاهی به وسیله شرکت کنندگان گرفته شد. بعد از سانتریفوژ نمودن، از رسوب ادرار جهت انجام واکنش زنجیره ای پلی مراز بر پایه پرایمر پلاسمیدی و کشت بر روی محیط شکلات آگار استفاده شد. داده ها با آزمون های آماری توصیفی و مجذور کای تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    تعداد 28 نفر (20 درصد) از نمونه ها مرد و 109 (80 درصد) زن بودند. فراوانی عفونت با کلامیدیا تراکوماتیس و نایسریا گونور آبه ترتیب 65/3 و 11/5 درصد بود. تعداد 5 نفر (65/4 درصد) از زنان و 2 نفر (14/7 درصد) از مردان مبتلا به اورتریت گونوکوکی و 3 نفر (6/2 درصد) از زنان و 2 نفر (14/7 درصد) از مردان مبتلا به اورتریت کلامیدیایی بودند. آلودگی هم زمان به کلامیدیا تراکوماتیس و نایسریا گونور آمشاهده نشد. با روش های کشت، رنگ آمیزی گرم و Multiplex PCR جهت تشخیص نایسریا گونورآبه ترتیب؛ 11/5، 38/4 و 84/5 درصد و با روش Multiplex PCR جهت تشخیص کلامیدیا تراکوماتیس 6/3 درصد موارد مثبت بودند.
    استنتاج
    فراوانی عفونت با دو باکتری نایسریا گونورآو کلامیدیا تراکوماتیس در بیماران مبتلا به اورتریت علامت دار در شهر یاسوج کم بود.
    کلیدواژگان: نایسریا گونورآ، کلامیدیا تراکوماتیس، اورتریت، واکنش زنجیره ای پلی مراز
  • محسن فروغی پور، امیر مقدم احمدی، احمد پور رشیدی، زهرا تفاخری، آتنا شریفی رضوی، سحر فدایی، الهام صالحیان نیک صفحات 20-27
    سابقه و هدف
    التهاب عصب بینایی یکی از علل شایع کاهش دید یک یا دو طرفه است. شایع ترین علل این اختلال، بیماری های از بین برنده میلین در سیستم عصبی مرکزی است و اکثریت بیماران مبتلا به نوریت اپتیک، در آینده سایر علایم اسکلروز مولتیپل را نشان می دهند. تشخیص، بر پایه یافته های بالینی است؛ با این حال MRI، روش انتخابی کشف ضایعات می باشد. هدف این مطالعه بررسی یافته های موجود در MRI مغز در بیماران مبتلا به نوریت اپتیک است.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی- مقطعی بود و جمعیت مورد مطالعه، تمام بیماران مبتلا به نوریت اپتیک مراجعه کننده به بخش های اعصاب بیمارستان قائم (عج) در سال87 بودند. تشخیص اختلال در تمامی موارد از نظر علایم و یافته های بالینی قطعی شده و سپس MRI مغز از همه بیماران انجام گرفت. جهت آنالیز داده ها از SPSS و آزمون های آماری کای دو، T تست و آزمون غیر پارامتریک معادل استفاده شد.
    یافته ها
    سی و نه (7/55 درصد) بیمار مبتلا به نوریت اپتیک، یافته های غیرطبیعی در MRI مغز داشتند. از این گروه، در تصاویر 15 بیمار پلاک هایی در ناحیه سوپراتنتوریال و در 9 بیمار در ناحیه اینفراتنتوریال رویت شد و سایر بیماران در هر دو محل دارای پلاک بودند. تنها در 2 بیمار (1/5 درصد) ضایعات عصب بینایی مشاهده شدند.
    استنتاج
    اگرچه MRI استاندارد مغز جهت تشخیص ضایعات CNS می باشد، اما در ارتباط با نشان دادن ضایعات خود عصب بینایی ناکارآمد است. بنابراین، تکنیک های تصویربرداریی بایستی در این بیماران استفاده کردند که قادر باشند یافته های غیر طبیعی در عصب بینایی را نشان دهد.
    کلیدواژگان: نوریت اپتیک، MRI مغز، پلاک دمیلینیزان
  • پرویز امری مله، ابراهیم علیجانپور، نوین نیک بخش، رضا مدرس، علی نقشینه، محمد اسماعیلی صفحات 29-32
    سابقه و هدف
    درد بعد از عمل شایع ترین مشکل بعد از جراحی انتخابی کوله سیستکتومی می باشد. در این مطالعه اثر گاباپنتین بر درد بعد از جراحی کوله سیستکتومی به روش لاپاراسکوپی بررسی شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر از نوع کارآزمایی بالینی دوسوکور می باشد. 80 خانم که کاندید جراحی انتخابی کوله سیستکتومی به روش لاپاراسکوپی بودند به صورت تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. گروه مورد 600 میلی گرم گاباپنتین وگروه شاهد پلاسبو به صورت خوراکی دریافت کردند. میزان درد در 24 ساعت بعد از عمل بر اساس مقیاس دیداری درد بین 10- 0 اندازه گیری شد. میزان مصرف مورفین و Score درد در دو گروه مقایسه شد.
    یافته ها
    میانگین مصرف مورفین وریدی در گروه گاباپنتین 6/2 5/2 میلی گرم و در گروه پلاسبو 7/2 7/2 میلی گرم بوده است (05/0 p>). هم چنین میانگین نمره درد در 24 ساعت اول پس از جراحی تفاوتی نداشت (05/0 p>).
    استنتاج
    بر اساس این مطالعه، اثر بی دردی گاباپنتین با دوز 600 میلی گرم یک دوز قبل از جراحی کوله سیستکتومی به روش لاپاراسکوپی موثر نیست، بنابراین ما دوز بالاتر و تکرار آن را بعد از عمل توصیه می کنیم.
    کلیدواژگان: گاباپنتین، لاپاراسکوپی، کوله سیستکتومی
  • حسن نصرالله زاده ساروی، رضا پورغلام، نیما پورنگ، مریم رضایی، آسیه مخلوق، حوریه یونسی پور صفحات 33-44
    سابقه و هدف
    فلزات سنگین جزوآلاینده های غیر قابل تجزیه می باشند که بر موجودات در آب از جمله ماهی ها اثر می گذارند. این مطالعه به بررسی غلظت شش فلز سنگین (روی، مس، نیکل، سرب، کادمیم و جیوه) در بافت خوراکی ماهی کپور (Cyprinus Carpio) منطقه جنوبی دریای خزر در سال 1389 به همراه تجمع زیستی و برآورد میزان سیبل خطر می پردازد.
    مواد و روش ها
    دراین تحقیق تعداد 28 نمونه ماهی کپور در پره های صیادی و به وسیله تور ترال طی فصول زمستان و بهار تهیه گردید. فلزات موجود در نمونه های مورد نظر پس از آماده سازی (خشک شدن در دستگاه فریز درایر) و انجام فرآیندهای استخراج و هضم، با استفاده از دستگاه جذب اتمی مجهز به سه سیستم شعله، گرافیت و سیستم بخار اندازه گیری گردیدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد حداکثر میانگین به همراه خطای معیار در بافت عضله ماهی کپور مربوط به فلزات روی و مس به ترتیب 57±185، 30/0± 68/3 میکروگرم برگرم وزن خشک بوده است. در میان فلزات سمی و غیر ضروری جیوه غلظتی برابر 17/0±50/0 میکروگرم برگرم وزن خشک داشته است و دو فلز سرب و کادمیم زیر حد تشخیص دستگاه بوده اند. در ضمن فاکتورتجمع زیستی برای روی بیشتر از مس و در مورد مس بیشتر از جیوه بوده است.
    استنتاج
    مقادیر فلزات نیکل، کادمیم و سرب در عضله ماهی کپور دریای خزر در مقایسه باحد مجاز استانداردهای مختلف ناچیز بوده اما غلظت جیوه بیش تر از حد مجاز WHO مشاهده گردید.
    کلیدواژگان: آلاینده فلزی، تجمع زیستی، سیبل خطر، ماهی کپور دریای خزر
  • عبدالستار پقه، مهدی فخار *، مهدی شریف، وحید دانش، زیبا احمدی صفحات 46-52
    سابقه و هدف

    اخیرا موارد زیادی از بیماری لیشمانیوز پوستی در شهرستان تربت جام از استان خراسان رضوی گزارش می شود. لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی جنبه های اپیدمیولو‍ ژیک لیشمانیوز پوستی در این منطقه انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی- مقطعی بر روی افراد مشکوک به لیشمانیوز پوستی که از سال 1388 تا سال 1390 به آزمایشگاه مراکز بهداشتی- درمانی شهرستان تربت جام مراجعه نمودند، انجام شد. تشخیص بیماری با تهیه گسترش مستقیم از ضایعات پوستی و سپس رنگ آمیزی با گیمسا بود. هم چنین به منظور تعیین گونه انگل از روش PCR اختصاصی گونه استفاده شد.

    یافته ها

    در مجموع، از میان 855 نمونه بررسی شده، نتیجه آزمایش مستقیم 504 نفر (9/58 درصد) از نظر این بیماری مثبت شد که از این تعداد 291 نفر (7/57 درصد) مذکر و 213 نفر (3/42 درصد) زن بودند. هم چنین بیش ترین موارد بیماری مربوط به سال 1390 با 204 مورد (5/40 درصد) بود. بیش ترین فراوانی در گروه سنی 5 تا 10 سال (3/22 درصد) و کم ترین آن در گروه سنی بالای 40 سال (6/2 درصد) بود. در این مطالعه گونه انگل های لیشمانیا جدا شده از بیماران با استفاده از روش PCR اختصاصی گونه، لیشمانیا تروپیکا بود.

    استنتاج

    با توجه به روند رو به افزایش بروز بیماری در سال های اخیر، به نظر می رسد یک کانون آندمیک جدید بیماری در این منطقه به تدریج در حال شکل گیری است. هم چنین با توجه این که مخزن اصلی بیماری انسان است تشخیص زودرس بیماری و درمان به موقع بیماران از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

    کلیدواژگان: لیشمانیوز پوستی، لیشمانیا تروپیکا، اپیدمیولوژی، کانون آندمیک
  • اسحق رحیمیان بوگر، مهدی قدرتی میرکوهی صفحات 54-65
    سابقه و هدف
    ترک موفق سیگار رخدادی مهم در برنامه های ارتقای سلامت است. هدف از مطالعه حاضر بررسی نقش خودکارآمدی، بهوشیاری، و متغیرهای جمعیتی در ترک موفق سیگار بود.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه توصیفی مقطعی، تعداد 284 نفر شامل 86 فرد موفق به ترک سیگار و 198 فرد ناموفق در اقدام به ترک سیگار با روش نمونه گیری در دسترس از میان افراد مراجعه کننده به ده کلینیک ترک سیگار در شهر تهران انتخاب شدند. شرکت کنندگان پرسشنامه خودکارآمدی ترک سیگار (SEQ-12)، مقیاس آگاهی و توجه بهوشیار (MAAS) و پرسشنامه عوامل جمعیت شناختی را تکمیل کردند. داده ها توسط t-test chi-square، Logistic Regression با نرم افزار SPSS-16 تحلیل گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که خودکارآمدی (282/17- 122/3: CI 95%؛ 816/9OR=)، بهوشیاری (258/11- 226/1: CI 95%؛ 664/5OR=)، جنسیت مونث (556/14- 655/1: CI 95%؛ 009/4 OR=)، تحصیلات دانشگاهی (051/18- 866/2: CI 95%؛ 801/7OR=) و وضعیت اجتماعی- اقتصادی مطلوب (624/12- 467/1: CI 95%؛ 605/6OR=) به طور معنی داری ترک موفق سیگار را پیش بینی می کنند (001/0p<). سن نقش معنی داری در پیش بینی ترک موفق سیگار نداشت (05/0p>).
    استنتاج
    تقویت خودکارآمدی برای ترک سیگار و بهبود بهوشیاری با در نظر گرفتن جنسیت، تحصیلات و وضعیت اجتماعی- اقتصادی، راهبرد مناسبی برای افزایش احتمال موفقیت در برنامه های ترک سیگار و مبنایی مهم در انجام مداخلات پیشگیریانه و درمانی برای افراد سیگاری است.
    کلیدواژگان: بهوشیاری، خودکارآمدی، تحصیلات، ترک سیگار
  • محمود محمدیان، احمد علیزاده لاریمی، سیاوش اعتمادی نژاد، راضیه یوسفی نژاد صفحات 67-75
    سابقه و هدف
    غلظت های زیاد ذرات قابل استنشاق در محیط های داخل و محیط زیست باعث ایجاد عوارض بهداشتی و کاهش کارآیی در دانش آموزان می شود. این مطالعه به هدف بررسی غلظت ذرات قابل استنشاق در داخل کلاس ها و ذرات PM2.5 در خارج کلاس های مدارس ابتدایی شهر ساری و تعیین رابطه بین غلظت ذرات در محیط خارج و سایر عوامل محیطی انجام شد.
    مواد و روش ها
    همه شش مدرسه ابتدایی موجود در بخش مرکزی شهر برای مطالعه انتخاب شدند. یک دستگاه اندازه گیری مستقیم ذرات (GRIMM Particle Monitor) که قابلیت اندازه گیری ذرات در اندازه های مختلف را دارد برای اندازه گیری ذرات در داخل کلاس و یک دستگاه مشابه دیگر اندازه گیری مستقیم ذرات (Micro Dust Pro) برای اندازه گیری ذرات خارج از کلاس مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    حداکثر غلظت ذرات PM1 و PM2.5 در فصل بهار و حداقل غلظت این ذرات در فصل پاییز و بیش ترین غلظت ذرات PM10 در فصل زمستان مشاهده شد. میانگین غلظت PM2.5 در داخل کلاس ها (μgm-36/46) به طور معنی داری (05/0p<) بیش تر از میانگین غلظت ذرات PM2.5 در خارج از کلاس ها بود (μgm-39/36). دمای هوای محیط همبستگی معنی داری با غلظت ذرات PM2.5 داخل کلاس ها داشت.
    استنتاج
    پراکنده شدن ذرات ته نشین شده و جابه جایی هوای داخل و خارج کلاس ها موثرترین عوامل افزایش غلظت ذرات در داخل کلاس ها هستند.
    کلیدواژگان: مدرسه ابتدایی، PM10، PM2، 5، PM1، ساری
  • ادریس حسین زاده، ناصر رحیمی، علیرضا رحمانی، لیلا عزتی صفحات 77-87
    سابقه و هدف
    استفاده از شاخص های کیفی آب جهت پایش رودخانه ها و تعیین صلاحیت مصرف آن ها برای کاربردهای مختلف از جمله کشاورزی امری لازم و ضروری است. این مطالعه با هدف بررسی کیفیت آب شاخه راست رودخانه ساروق شهرستان تکاب با استفاده از شاخص ویلکوکس انجام شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی پارامترهای کیفی قابل سنجش شامل دما، سدیم، کلسیم، منیزیم، سختی کل، pH، هدایت ویژه آب (EC)، نسبت جذب سدیم (SAR) و کل جامدات محلول در 5 ایستگاه مستقر در طول رودخانه به طور ماهیانه طی فصول بهار و تابستان 1390 اندازه گیری شدند. تغییرات EC و SAR با دبی رودخانه مشخص گردید و کیفیت آب هر ایستگاه از روی دیاگرام ویلکوکس و نرم افزار GIS تعیین شد.
    یافته ها
    بیش ترین SAR و EC با مقادیر 3/1 و s/cmμ 1368 برای ایستگاه بعد از تلاقی سر شاخه زره شوران (C) در شهریور ماه و کم ترین مقدار آن ها برای ایستگاه سرشاخه بلقیس (A) در اردیبهشت ماه به دست آمد. نتایج نشان داد با افزایش دبی رودخانه، غلظت پارامترهای اندازه گیری شده کاهش می یابد. کیفیت آب رودخانه بر اساس SAR در کلاس S1 (خطر قلیایی شدن کم) و بر اساس EC بین کلاس های C1، C2، C3 (خطر شوری کم، متوسط و زیاد) در نوسان بود.
    استنتاج
    نتایج مطالعه نشان داد که کلاس آب در فصل کم آبی از خیلی خوب و خوب به متوسط کاهش یافته است. احتمالا وجود سنگ های رسوبی، چشمه های آهک ساز و پساب کارخانه های استحصال طلای موجود در منطقه در کاهش کیفیت آب رودخانه نقش داشته اند.
    کلیدواژگان: کیفیت آب، شاخص ویلکوکس، GIS
  • بهمن حسن نسب، نادیا بنی هاشم، افشین خوشبخت، زیبا شیرخانی صفحات 89-93
    سابقه و هدف
    لرز پس از بیهوشی یکی از عوارض شایع و ناخوشایند پس ازجراحی است. هدف از این مطالعه بررسی اثر دوز پایین کتامین در پیشگیری از لرز پس از جراحی در بیماران تحت بیهوشی عمومی می باشد.
    مواد و روش ها
    مطالعه کارآزمایی بالینی دوسوکور حاضر بر روی 60 بیمار که در کلاس I وII انجمن بیهوشی قرار داشتند انجام شد. در این بیماران بیهوشی با میدازولام، فنتانیل، تیوپنتال سدیم وآتراکوریوم انجام شد. قبل از بستن زخم، به صورت تصادفی به بیماران دو گروه نرمال سالین 9/0 درصد و یا کتامین mg/kg 2/0 داده شد. وقوع و شدت لرز و عوارض جانبی به مدت 30 دقیقه در ریکاوری بررسی شد.
    یافته ها
    07/36 درصد بیماران در گروه کنترل و 7/6 درصد بیماران در گروه کتامین دچار لرز پس از بیهوشی شدند (005/0=p). تعداد بیماران با شدت لرز متوسط درگروه کنترل نسبت به گروه کتامین بیش تر بود (02/0=p) عوارض جانبی در دو گروه مشابه بود.
    استنتاج
    دوز پایین کتامین (mg/kg2/0) بدون داشتن عارضه جانبی در پیشگیری از لرز موثر است. شماره ثبت کارآزمایی بالینی: 1 N201012224923IRCT
    کلیدواژگان: لرز، کتامین، بیهوشی عمومی
  • بهروز حاجیلو، حامد اسماعیلی، مهرداد عنبریان صفحات 95-103
    سابقه و هدف
    کاهش استقامت عضلات بازکننده کمر، ریسک فاکتور و نشانه کلینیکی مهمی برای کمر درد محسوب می شود. هدف این پژوهش تعیین ارتباط بین شاخص خستگی عضلات ناحیه کمر و هایپرلوردوسیس کمر بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مورد- شاهدی بر روی 12 نفر مرد با قوس ستون فقرات کمری نرمال و 12 نفر مرد دچار هایپرلوردوسیس کمری انجام شد. فعالیت الکترومیوگرافی عضلات ایلیوکوستالیس لامبروم، لانجیسیموس توراسیک، مالتی فیدوس و گلوتئوس ماکزیموس حین انجام آزمون سورنسن ثبت شد. داده ها با آزمون های آماری تی مستقل و ضریب همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    مقادیر کاهش شیب میانه فرکانس عضله ایلیوکوستالیس لامبروم (022/0=p) و مالتی فیدوس (004/0=p) در دو گروه اختلاف معنی داری داشت. عضله گلوتئوس ماکزیموس در گروه هایپرلوردوسیس همبستگی بالایی با زمان استقامت داشت (005/0=p، 87/0r=).
    استنتاج
    به نظر می رسد که عضله ایلیوکوستالیس لامبروم در گروه مورد با کاهش بیش تر در میانه فرکانس سعی در جبران کاهش میانه فرکانس عضله مالتی فیدوس کرده است. هم چنین با توجه به یافته های این پژوهش، عضله گلوتئوس ماکزیموس در گروه شاهد و عضله ایلیوکوستالیس لامبروم در گروه مورد تعیین کننده زمان استقامت بودند. بنابراین پیشنهاد می شود به تمرینات اصلاحی برای عضلات ایلیوکوستالیس لامبروم و مالتی فیدوس در افراد دچار هایپرلوردوسیس و عضله گلوتئوس ماکزیموس در افراد با انحنای فقرات کمری نرمال توجه خاصی مبذول شود.
    کلیدواژگان: استقامت عضلات کمر، میانه فرکانس، تست سورنسن، الکترومیوگرافی
  • میترا چراغی، حمیدرضا پورخباز، سعیده جوانمردی صفحات 105-113
    سابقه و هدف
    جیوه یکی از عناصر مهم زیست محیطی است که به شدت نوروتوکسیک بوده و عمدتا از طریق مصرف غذاهای دریایی آلوده به این عنصر وارد بدن انسان شده و در اندام ها تجمع می یابد. در پژوهش حاضر، ضمن اندازه گیری غلظت جیوه کل با دستگاه اسپکتروفتومتر جذب اتمی و تکنیک بخار سرد در نمونه های عضله ماهی بیاح (Liza abu) رودخانه کارون، حد مجاز مصرف این ماهی برای انسان نیز مورد ارزیابی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    30 قطعه ماهی از 6 ایستگاه در اوزان بازاری از رودخانه کارون در استان خوزستان به صورت تصادفی انتخاب و غلظت جیوه در آن ها با استفاده از دستگاه جذب اتمی و تکنیک بخار سرد اندازه گیری شد.
    یافته ها
    میانگین غلظت جیوه در عضله ماهی بیاح 26/0 میکروگرم بر گرم وزن تر (75/0 میکروگرم بر گرم وزن خشک) بود که این میزان پایین تر از حد استاندارد تعیین شده توسط سازمان های معتبر جهانی مانند USEPA،FAO، WHO و FDA می باشد.
    استنتاج
    نتایج نشان داد شاخص ریسک (HQ) بیش تر از 1 (11/1) بودکه بر این اساس مصرف ماهی بیاح این منطقه خطراتی برای مصرف کنندگان از نظر میزان جیوه در پی خواهد داشت و برای حفظ سلامتی، میزان مجاز مصرف آن 27 گرم در روز و یک وعده در هفته توصیه می شود.
    کلیدواژگان: جیوه، ماهی بیاح (Liza abu)، شاخص ریسک، رودخانه کارون
  • ندی بابایی، علی خوش سیرت، طاهره ملانیا * صفحات 115-119
    سابقه و هدف

    با توجه به این که تفاوت قابل ملاحظه ای در میزان شیوع ضایعات مختلف دهان در نقاط مختلف دنیا وجود دارد(1) و از آن جایی که در کشور ما مطالعه های زیادی در این زمینه صورت نگرفته است، هدف از این مطالعه بررسی شیوع ضایعات دهانی در مراجعین به بخش بیماری های دهان دانشکده دندانپزشکی بابل می باشد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه به صورت توصیفی و روش نمونه گیری سرشماری بوده است.تمام افراد 15 سال و بالاتر که به بخش بیماری های دهان دانشکده دندانپزشکی بابل در سال 1389 مراجعه کرده بودند از نظر جنس، سن، وجود ضایعات دهانی، بیماری سیستمیک، مصرف سیگار، الکل و استفاده از پروتز بررسی شدند، اطلاعات بیمار در پرسشنامه ثبت گردید و با نرم افزار آماری SPSS و آزمون های آماری square-Chi مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    در این مطالعه 1870 نفر که شامل 784 مرد و 1086زن، مورد بررسی قرار گرفتند. فراوانی ضایعات دهانی در مجموع4/26 درصد بود. شایع ترین ضایعات مشاهده شده زبان باردار (8/4 درصد)، زبان شیار دار (9/3 درصد) ولیکن پلان (8/1 درصد) بود. ضایعات دهانی در زنان بیش تر از مردان بود. فراوانی کل ضایعات به طور معنی داری در افراد سیگاری و افرادی که از پروتز استفاده می کردند بیش تر بود. ارتباط معنی داری بین مصرف الکل و بروز ضایعات مشاهده نشد.

    استنتاج

    فراوانی نسبتا بالایی از ضایعات دهانی در مطالعه ما مشاهده شد که مرتبط با مصرف سیگار و استفاده از پروتز بود. در نتیجه برنامه هایی برای بالا بردن آگاهی مردم در زمینه خطر مصرف سیگار و استفاده صحیح از پروتز نیاز می باشد.

    کلیدواژگان: فراوانی، ضایعات دهان، بافت نرم
  • افسانه واعظی، ایمان حقانی، مهرناز محمد داودی، بیتا موسوی، سهام انصاری، محمد علی نوشک، صادق خداویسی، حمید بدلی صفحات 121-137
    آسپرژیلوزیس مهاجم عفونت شدید با مرگ و میر بسیار بالا در بیماران دچار نقص سیستم ایمنی، نوتروپنی شدید، گرانولوماتوز مزمن، بدخیمی های خونی، دریافت کنندگان پیوند مغز استخوان، سلول های بنیادی و افراد در حال استفاده از استروئیدها و آنتی بیوتیک های طولانی مدت و هم چنین ظهور گروه های جدید در معرض خطراز قبیل افراد مبتلا به بیماری انسدادی مزمن ریوی است. مدیریت درمانی موفقیت آمیز آسپرژیلوزیس مهاجم، وابسته به شروع به موقع درمان، انتخاب داروی موثر ضد قارچی و عدم مقاومت قارچ به آن می باشد. تشخیص آسپرژیلوزیس تهاجمی بسیار مشکل بوده بنابراین به عنوان یکی از مشکلات در قارچ شناسی مطرح می باشد لذا در این بیماران درمان بایستی سریع و در پی مظنون شدن به بیماری شروع شده و تا زمان بهبودی کامل ادامه یابد. درمان این بیماری در صورت امکان بیش تر بر اساس جراحی، داروهای ضد قارچی و کاهش سرکوب ایمنی می باشد. مقاومت آزولی در ایزوله های آسپرژیلوس فومیگاتوس از سال 1999 در هلند مشاهده گردید. نحوه شکل گیری و تکامل مکانیسم مقاومت آزولی مشخص نشده است ولی آن چه مشخص است گسترش مقاومت آزولی درمحیط و این که بیماران مبتلا به آسپرژیلوزیس مهاجم با ایزوله های مقاوم به آ.فومیگاتوس درمان آزولی موفقی نخواهند داشت به علت وجود آسپرژیلوس فومیگاتوس در محیط، ریسک بالایی برای ابتلا به آسپرژیلوزیس در بیماران وجود دارد و ازآزول ها برای پروفیلاکسی و درمان آن ها استفاده می شود. بنابراین بررسی علت افزایش مقاومت آزولی در آسپرژیلوس فومیگاتوس مساله بسیار مهمی می باشد زیرا گسترش مقاومت می تواند در کنترل بیماری های ناشی از این قارچ اختلال ایجاد کند.
    کلیدواژگان: آسپرژیلوزیس تهاجمی، آسپرژیلوس فومیگاتوس، مقاومت آزولی، ژنCyp51A، آنزیم الفا دی متیلاز
  • محمدرضا مهدوی، محمدطاهر حجتی، پیام روشن صفحات 139-149
    تالاسمی، کم خونی همولیتیک شدیدا پیشرونده با توارث ناهمگون و شدت های مختلف می باشد. در تالاسمی کاهش ساخت هر کدام از زنجیره های گلوبین، موجب به هم خوردن نسبت میان زنجیره های آلفا و بتا می گردد و رسوب زنجیره های جفت نشده در گلبول های قرمز آغاز مشکلات بیماران تالاسمی می باشد. علی رغم این که در حال حاضر تزریق واحدهای خونی سازگار مهم ترین روش درمانی در این بیماری می باشد، عمده عوارض به وجود آمده در این بیماران از تزریق واحدهای خونی می باشد که مهم ترین آن ها اضافه بار آهن می باشد که موجب اختلال در عملکرد بافت های آسیب دیده از این عارضه مثل اختلالات قلبی و عروقی، اندوکرین و انعقادی می گردد. سه علت عمده برای پدیده اضافه بار آهن را می توان از اریتروپویز غیر موثر، تزریق خون های متعدد و افزایش جذب روده ای آهن نام برد. درمان توامان تزریق خون و آهن زدایی جهت جلوگیری از رسوب ذرات آهن در بافت های حیاتی، باعث افزایش چشم گیر طول عمر بیماران تالاسمی شده است. امروزه پیوند مغزاستخوان، تعیین مولکولی وجود آنتی ژن های سطحی گلبول های قرمز جهت تزریق واحدهای خونی هرچه سازگارتر و استفاده از فراورده های دارویی جدید در کاهش وابستگی این بیماران به خون در درمان بیماران تالاسمی می تواند امید بخش باشد.
    کلیدواژگان: تالاسمی آلفا، تالاسمی بتا، کم خونی همولیتیک
|
  • Hasan Karami, Sonia Miri, Jamshid Yazdani Cherati, Leila Sarparast, Azam Molaei Pages 2-9

    Background and

    Purpose

    Anorectal manometry is a suitable diagnostic method in children with chronic constipation and could provide useful information on the causes of constipation. This study was done to evaluate the therapeutic response of standard treatment and improve the diagnostic method via assessment of manometric parameters before and after the standard treatment.

    Materials And Methods

    In a cross-sectional study، anorectal manometry was performed in 48 patients including 31 male (with the mean age of 6. 8±1. 08 years) with chronic constipation. The manometry parameters were compared before and after six months therapeutic period.

    Results

    Forty eight children with chronic constipation underwent anorectal manometric testing. Basal anal pressure decreased in standard treatment (P<0. 004). According to clinical symptoms، acceptable therapeutic response was achieved in 27 (75%) patients. Severe changes in sphincter relaxation were seen at one second after rectal dilatation phase. But no significant differences were seen in Amplitude and duration of relaxation in volumes higher than 30cc.

    Conclusion

    Standard treatment had no long term effect on Duration of Relaxation، however، it could play a role in improving the status of patient by influencing Amplitude of relaxation. More changes were seen at one second after rectal dilatation phase، hence، the length of manometry procedure can be shortened.

    Keywords: Anorectal manometry, functional chronic constipation, children
  • Owrang Ilami, Seyyed Hoshang Rahimian, Mohammad Kargar, Alborz Jahangiri Sisakht, Seyyed Zaker Saeedinejad, Abolghasem Hadinia Pages 11-18
    Background and
    Purpose
    Chlamydia trachomatis and Neisseria gonorrhoeae are the most common causes of sexually transmitted infections. The aim of this study was detection of N. gonorrhoeae and C. trachomatis in patients with symptomatic urethritis using Multiplex PCR، gram stain and urine culture.
    Materials And Methods
    This cross sectional study was conducted in 137 patients with symptomatic urethritis، referring to Yasuj Sahid Mofateh Clinic. After completing a demographic questionnaire، 10-15 ml of first void urine was obtained. After centrifugation of the urine، sediments were used for polymerase chain reaction based on plasmid primers and then cultured on chocolate agar medium. The data was analyzed using descriptive statistics and Chi-square test.
    Results
    The patients included 28 (20%) male and 109 (80%) female. The frequency of infection with C. trachomatis and N. gonorrhoeae was 3. 65% and 5. 11%، respectively. N. gonorrhoeae was detected in two (7. 14%) male and five (4. 65%) female and C. trachomatis was observed in two (7. 14%) male and three (2. 6%) female. No coinfection with C. trachomatis and N. gonorrhoeae was detected. Using culture، gram stain and Multiplex PCR for detection of N. gonorrhoeae we found 5. 11، 4. 38 and 5. 84% positive cases، respectively. Through Multiplex PCR assay for detection of C. trachomatis 3. 6% of the cases were found positive.
    Conclusion
    The results of this study showed a relatively low frequency of C. trachomatis and N. gonorrhoeae in Yasuj.
    Keywords: C. trachomatis, N. gonorrhoeae, urethritis, polymerase chain reaction
  • Mohsen Forughipur, Amir Moghadam-Ahmadi, Ahmad Pourrashidi, Zahra Tafakhori, Atena Sharifi-Razavi, Sahar Fadaee, Elham Salehian Nik Pages 20-27
    Background and
    Purpose
    Optic neuritis is one of the common causes of unilateral or bilateral visual loss. The most common cause of this disorder is demyelinating disease of the central nervous system (CNS) and most of the patients with optic neuritis will present other signs of multiple sclerosis (MS). The diagnosis depends on the clinical findings، however، magnetic resonance imaging (MRI) is the choice of imaging method for detecting demyelinating lesions. The aim of this study was to investigate the MRI findings in patients with optic neuritis.
    Materials And Methods
    This descriptive-cross sectional study consisted all patients with optic neuritis (n=70) referring to neurology department of Ghaem Hospital in Mashhad، Iran، 2008. The diagnosis was made based on clinical signs and symptoms. Information including demographic details and visual findings was collected through questionnaires. Conventional brain MRI was performed for all patients and evaluated for abnormal findings. We used chi square test for qualitative variables and T-test for quantitative variables
    Results
    Thirty-nine (55. 7%) patients with optic neuritis were seen with abnormalities in MRI. In this group، 31 (79. 4%) cases had plaques in the supratentorial and 22 patients (54. 6%) in the infratentorial areas. In 24 cases (61. 5%) periventricular region was the most common site with plaques. We observed optic nerve lesions in two (5. 1%) patients.
    Conclusion
    Standard MRI of the brain is useful for detecting CNS lesion، however، it is ineffective in revealing optic nerve lesions. So، appropriate imaging techniques must be used in such patients to find abnormalities in the affected optic nerve.
    Keywords: Optic neuritis, MRI, demyelinating plaque
  • Parviz Amri Maleh, Ebrahim Alijanpour, Novin Nickbakhsh, Reza Modarress, Ali Naghshineh, Mohammad Esmaeili Pages 29-32
    Background and
    Purpose
    Postoperative pain is the most common problem after elective laparoscopic cholecystectomy. This study assessed the effect of gabapentin on postoperative pain after laparoscopic cholecystectomy.
    Materials And Methods
    In this study 80 patients aged 20-60 (ASA class I، II) who were candidates for laparoscopic cholecystectomy were randomized into two groups to receive gabapentin 600 mg (n=40) and placebo (n=40). The pain was evaluated by a visual analogue scale (VAS) at 2، 4، 6، 8، 12، 18، and 24 hour post operation. Intravenous morphine was administrated to treat postoperative pain on VAS>3. Morphine consumption and pain scores were recorded.
    Results
    The means of intravenous morphine consumption were 2. 5 ± 2. 6 mg and 2. 7 ± 2. 7 mg in the gabapentin group and the placebo group، respectively which showed no significant difference between the two groups (P>0. 05). We also found no significant difference in the average pain score of the two groups in the first 24 hours after surgery (P>0. 05).
    Conclusion
    According to this study، the analgesic effect of gabapentin at a single dose of 600 mg before laparoscopic cholecystectomy is not obvious، so we recommend it at repeated and higher doses.
    Keywords: Gabapentin, laparoscopy, cholecystectomy
  • Hassan Nasrollahzadeh Saravi, Reza Pourgholam, Nima Pourang, Maryam Rezaei, Asieh Makhlough, Horieh Unesipour Pages 33-44
    Background and
    Purpose
    Heavy metals are non-degradable pollutants that could accumulate in marine animals including fish. The aim of this study was to determine the levels of six heavy metals (Zn، Cu، Ni، Pb، Cd and Hg) in edible tissue of Caspian carp (Cyprinus Carpio). We also studied the bioaccumulation factor (BFA) and target hazard quotients (THQ) of this fish in the southern Iranian Caspian Sea coast.
    Materials And Methods
    Twenty eight samples of fish were collected from seine and trawl during winter and spring 2010. Heavy metals were prepared (using Freeze dryer) by digestion and extraction process and then analyzed using atomic absorption equipped with flame، graphite and cold vapor system.
    Results
    Results showed that Zinc (185±57) and Cu (3. 68±0. 30) µg/g. dw were seen more amongst the contaminants in the edible tissue of the Caspian carp. Concentration of Hg was 0. 50±0. 17 µg/g. dw and levels of Cd and Pb were below the limit of detection. BAF of metals were Zn> Cu> Hg.
    Conclusion
    Ni، Cd and Pb in the Caspian carp muscle were lower that standard levels، but concentration of Hg was higher than the standard levels recommended by WHO، and ERL and ERM limits.
    Keywords: Heavy metals pollutants, bioaccumulation, Target hazard quotients, Caspian crap
  • Abdol Sattar Pagheh, Mahdi Fakhar, Mahdi Sharif, Vahid Danesh, Ziba Ahmadi Pages 46-52

    Background and

    Purpose

    Recently، a high rate of cutaneous leishmaniasis (CL) has been reported in Torbat-e-Jam a town in Khorasan Razavi province، Iran. The aim of the present study was to investigate the epidemiological aspects of CL in this district.

    Materials And Methods

    This descriptive cross-sectional study was carried out in patients referring to health centers of Torbat-e-Jam، during 2009-2011. Diagnosis of CL was made by direct smear and staining was done through Giemsa. Also، specific PCR method was performed for detection of the species of Leishmania spp.

    Results

    Totally 855 individuals were investigated of whom 504 (58. 9%) were found positive through direct smears. Among the subjects 291 (57. 7%) were male and 213 (42. 3%) were female. The majority (40. 5%) of the positive cases were observed in 2011. The most highly infected cases were aged 5-10 years (22. 3%) and the least rate was seen amongst those aged >40 years of age (2. 6%). Also، Leishmania spp isolated from patients were Leishmania tropica by species specific PCR.

    Conclusion

    According to the increasing trend of CL، it is believed that a new endemic focus of Anthroponotic CL (ACL) is gradually developing in Torbat-e-Jam. Humans are the main reservoir of ACL، therefore، early diagnosis and treatment among them are of great importance.

    Keywords: Cutaneous leishmaniasis, Leishmania tropica, Epidemiology, Endemic focus, Torbat, e, Jam
  • Isaac Rahimian Boogar, Mehdi Ghodrati Mirkouhi Pages 54-65
    Background and
    Purpose
    Successful smoking cessation is an important approach in promoting healthy lifestyle. This study investigated the role of self-efficacy، mindfulness and demographic factors in successful smoking cessation.
    Materials And Methods
    In a cross-sectional descriptive study 284 people attending 10 smoking cessation clinics in Tehran were selected based on convenience sampling. The subjects included 86 people with successful smoking cessation and 198 cases without successful smoking cessation. All participants completed the Smoking Self-Efficacy Questionnaire (SEQ-12)، the Mindful Attention Awareness Scale (MAAS) and the Demographic Factors Questionnaire. The data was analyzed using Chi Square، t-test and Binary Logistic Regression in SPSS V. 16.
    Results
    The variables that significantly predicted successful smoking cessation were self-efficacy (OR=9. 816; CI: 3. 122-17. 282%)، mindfulness (OR=5. 664; CI: 1. 226-11. 258%)، female gender (OR=4. 009; CI: 1. 655-14. 556%)، university education (OR=7. 801; CI: 2. 866-18. 051%)، and appropriate socio-economic status (OR=6. 605; CI: 1. 467-12. 624%) (P<0. 001). Age did predict success of smoking cessation (p>0/05).
    Conclusion
    Enhancing self-efficacy and mindfulness are believed to be appropriate strategies for increasing probability of success in smoking cessation programs and could be used as therapeutic intervention for smokers. Furthermore، educational level، socio-economic status، and gender are variables that could influence such programs.
    Keywords: Mindfulness, self, efficacy, literacy, smoking cessation
  • Mahmoud Mohammadyan, Ahmad Alizadeh Larimi, Siyavash Etemadinejad, Razieh Yosefinejad Pages 67-75
    Background and
    Purpose
    High concentrations of respirable particles in both the outdoor and indoor environments are associated with adverse health effects that could reduce the performance of students. This study was carried out to investigate the indoor concentrations of respirable particle and outdoor concentrations of PM2. 5 at classrooms in primary schools in Sari، north of Iran. We also evaluated the relationship between outdoor concentration of particles and other environmental factors.
    Materials And Methods
    Six primary schools located in Sari city center were selected. A size selective GRIMM particle monitor was used to measure the indoor classrooms continuous real-time particle distribution and a real time Micro Dust Pro monitor was used for outdoor measurement.
    Results
    The maximum and minimum concentrations of indoor PM1 and PM2. 5 were observed in spring and autumn، respectively. The highest level of PM10 was seen in winter. The mean indoor PM2. 5 concentration in classrooms was (46. 6 µgm-3) which was higher (P<0. 05) than the mean outdoor PM2. 5 concentration (36. 9 µgm-3). Ambient temperature had a significant negative effect on indoor PM2. 5 levels.
    Conclusion
    Resuspension of indoor particles and replacement of indoor and outdoor air are amongst the most effective determinants for indoor particle concentrations.
    Keywords: Primary school, PM1, PM2.5, PM10, Sari
  • Edris Hoseinzadeh, Naser Rahimi, Ali Reza Rahmani, Leila Ezzati Pages 77-87
    Background and
    Purpose
    Using Water Quality Indices are necessary for monitoring the quality of water in various applications، including agriculture. This study aimed to assess the quality of Takab Sarugh river right branch by WILCOX index.
    Materials And Methods
    In this cross sectional study some quality parameters including water temperature، sodium، calcium، magnesium، total hardness، pH، electrical conductivity، sodium adsorption rate، total dissolved solids were measured monthly in five stations located along the river during spring and summer 2011. EC and SAR levels changes toward river discharge were determined for each station. Also، quality of water in each station was determined using WILCOX diagram and geographical information system.
    Results
    The maximum SAR and EC values (1. 3 and 1368 s/cmµ، respectively) were found in station C in September، while the lowest values were seen in station A in May. Results showed that the concentration of parameters decreased when the river flow increased. Based on SAR index the quality of water was in class S1 (low alkaline risk) and the EC was fluctuating between C1، C2، C3 classes (salinity risk: low، medium، and high، respectively).
    Conclusion
    The results showed that quality class of river water in low water season decreased into moderate class from good and excellent classes. Probably sedimentary rocks، limestone springs and effluent of a gold extraction factory located in the studied area resulted in declining quality of water.
    Keywords: Water quality, WILCOX Index, GIS
  • Bahman Hasannasab, Nadia Banihashem, Afshin Khoshbakht, Ziba Shirkhani Pages 89-93
    Background and
    Purpose
    Post anesthetic shivering is a common and unpleasant postoperative complication. The aim of this study was to evaluate the efficacy of low-dose prophylactic ketamine in preventing postoperative shivering after general anesthesia.
    Materials And Methods
    A double-blind randomized controlled trial was carried out in 60 patients of ASA class I-II undergoing general anesthesia. General anesthesia was performed with fentanyl، midazolam، sodium thiopental and atracurium. The patients were randomly allocated to receive either saline 0. 9% or ketamine 0. 25 mg kg−1 intravenously at the beginning of wound closure. Occurrence and severity of shivering was evaluated for 30 min in the recovery room. Side effects were also assessed in the recovery room.
    Results
    In postoperative period incidences of shivering were 36. 07% and 6. 7% in control group and ketamine group، respectively. The difference between ketamine group and control group was statistically significant. (P=0. 005) The number of patients with shivering score of 2 was significantly higher in control group compared with that of the ketamine group. (p=0. 02) The incidence of side effects was similar in the two groups.
    Conclusion
    Prophylactic low dose ketamine (20mg) was effective in preventing postoperative shivering without significant side effect. (Clinical Trials Registry Number: IRCT201012224923N1)
    Keywords: Shivering, ketamine, general anesthesia
  • Behrooz Hajiloo, Hamed Esmaili, Mehrdad Anbarian Pages 95-103
    Background and
    Purpose
    Impaired function of trunk extensor endurance is known as a risk factor and clinical sign for low-back pain. The aim of this study was to determine the relationship between selected back muscles fatigue index and hyperlordosis.
    Materials And Methods
    This case-control study was carried out in 12 males diagnosed with hyperlordosis and 12 with normal lumbar curve. Surface electromyography activity of iliocostalis، longissimus thoracis، multifidus and gluteus maximus muscles were recorded during performing Sorensen test until exhaustion. Independent t-test and Pearson correlation coefficient were used for data analyses (P<0. 05).
    Results
    Median frequency slope decreased significantly for iliocostalis lumborum (P=0. 022) and multifidus (P=0. 004) muscles. Gluteus maximus muscle had a high correlation with endurance time among hyperlordotic group (r=0. 87، P=0. 005).
    Conclusion
    Lower median frequency in the iliocostalis lumborum muscle in hyperlordosis group resulted in reduction of median frequency in the multifidus muscle. According to our findings، the gluteus maximus and the iliocostalis lumborum muscles were important determinant of endurance time in case and control groups، respectively. Therefore، iliocostalis lumborum and multifidus muscles training program should be considered in individuals with increased lumbar lordosis while Gluteus maximus training is beneficial for subjects with normal lumbar curve.
    Keywords: Back muscles endurance, median frequency, Sorensen test, electromyography
  • Mitra Cheraghi, Hamidreza Pourkhabbaz, Saeideh Javanmardi Pages 105-113
    Background and
    Purpose
    Mercury is one of the most toxic heavy metals that is neurotoxic and can enter the human body mainly through consumption of contaminated seafood and get accumulated in tissues. In this study، the human health risk due to consumption of Mullet fish (Liza abu) in Karoon river، was investigated by measuring the concentration of mercury in muscle samples.
    Materials And Methods
    A total of 30 fresh fish was collected from six stations in Karoon River (located in Khuzestan province، Iran). Concentration of mercury was measured using atomic absorption spectrophotometer and cold vapor technique.
    Results
    The average concentration of mercury in muscle of Liza abu was 0. 26 μg/g of fresh weight (0. 75 μg/g dry weight) which was less than the allowable amount for human consumption determined by the international organizations such as USEPA، WHO، FAO and the FDA.
    Conclusion
    HQ Index exceeded 1 (1. 11)، therefore، the consumption of the Liza abu is a threat to the consumers’ health and a consumption permitted rate of 27 g/day is recommended.
    Keywords: Mercury, Liza abu, Hazard Quotient, Karoon River
  • Neda Baabae, Ali Khoshsirat, Tahereh Molania Pages 115-119

    Background and

    Purpose

    There are remarkable differences in the prevalence of oral lesion throughout the world. The purpose of this study was to evaluate the frequency of oral mucosal lesion among patients referring to Babol Dental School in Iran.

    Materials And Methods

    This descriptive study was done in 2010 and census sampling was used to collect the data. The subjects included all the patients aged >15 years old attending Babol Dental School. The participants’ information regarding gender، age، systemic disease، drinking alcohol، smoking، oral lesion، and wearing dentures were recorded through a questionnaire. The data was then analyzed using chi-square test in SPSS.

    Results

    Totally 1870 subjects including 1086 female and 784 male were studied. Frequency of oral lesion was 26. 4%. The most prevalent lesions were coated tongue (4. 8%)، fissured tongue (3. 9%)، and lichen planus (1. 8%). We observed higher frequency of lesions among females. There was a significant correlation between smoking and wearing dentures and the occurrence of mucosal lesion، however، no relation was found between drinking alcohol and mucosal lesion.

    Conclusion

    The findings in this study revealed a high prevalence of oral soft tissue lesions related to smoking and wearing denture. Therefore، awareness programs are needed to enhance the knowledge of people about the risks of smoking and applying dentures correctly.

    Keywords: Frequency, oral lesion, soft tissue
  • Afsaneh Vaezi, Iman Haghani, Mehrnaz Mohammad Davoudi, Bita Mousavi, Saham Ansari, Mohammad Ali Noshak, Sadegh Khodavaisy, Hamid Badali Pages 121-137
    Invasive Aspergillosis (IA) is an important cause of mortality and morbidity in the immunocompromised host such as، neutropenic individuals، chronic granulomatous disorder، leukemia، those undergoing solid organ transplantation، patients using broad spectrum antibiotics and steroids، patients with severe underlying diseases and patients with chronic pulmonary obstructive disease are among the main risk groups. Successful management in the treatment of IA depends on early diagnosis and treatment، the adequate choice of therapy، and antifungal resistance. The diagnosis of IA remains difficult and significant proportions of cases of IA remain undetected، thus in case of IA treatment should be considered as early as possible and carried out until the improvements. The treatment is usually based on surgery، antifungal therapy and reduction of immunosuppression. Azole-resistant Aspergillus fumigatus was first observed in Netherlands in 1999. Full mechanism of evolution of azole resistance is not completely known، however، increasing evidence indicates a role for azole fungicide used in agriculture. Due to the presence of A. fumigatus as an agent of IA in our environment and risk for patients، understanding the evolution of the increasing azole resistance in A. fumigatus is crucially recommended. Therefore، induction of azole resistance or its spread can be possibly prevented to allow future treatment of IA due to A. fumigatus.
    Keywords: Invasive aspergillosis, Aspergillus fumigatus, azole resistant, CYP 51A gene, 14 α, demethylase
  • Mohammad Reza Mahdavi, Mohammad Taher Hojjati, Payam Roshan Pages 139-149
    Thalassemia is a highly progressive hemolytic anemia with different levels of complexity in patients. In thalassemia، reduced level of synthesis of hemoglobin chains results in an imbalanced production of alpha and beta globin chains، and sedimentation of unpaired chains inside red blood cells is the beginning of complications among thalassemia patients. Nowadays compatible blood transfusion is the main approach in treatment of the disease، however، major problems of the patients، results from this treatment، and the most pronounced one is iron overload، which influences the function of different organs including cardiovascular، endocrine and coagulation systems. The major causes of iron overload are non-effective erythropoiesis، frequent blood transfusion، and increased iron absorption through intestine. In order to prevent iron deposition in vital organs، blood transfusions and iron chelation therapy could significantly increase the life expectancy of thalassemia patients. Today، bone marrow transplantation، molecular identification of RBC surface antigens to find the most compatible blood for the patient، and replacing old medications with newly developed ones، are very promising in reducing the dependence of patients on blood transfusion.
    Keywords: Alpha thalassemia, beta thalassemia, hemolytic anemia