فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 108 (دی 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/18
  • تعداد عناوین: 17
|
  • جعفر اکبری، رضا عنایتی فرد*، مجید سعیدی، کتایون مرتضی سمنانی، رفعت علیزاده صفحات 2-15
    سابقه و هدف

    قرص ها، متداول ترین شکل دارویی خوراکی می باشند. مطالعه سازگاری بین دارو و مواد جانبی، یکی از فرایند های مهم در فرمولاسیون شکل دارویی جامد پایدار است. ناسازگاری بین دارو و مواد جانبی، می تواند پایداری، فراهمی زیستی و کیفیت داروها را تحت تاثیر قرار دهد. هدف از انجام این تحقیق، بررسی تاثیر اجزای فرمولاسیون در گذشت زمان و نقش عوامل محیطی بر خصوصیات فیزیکی قرص های آتنولول بود.

    مواد و روش ها

    قرص های آتنولول به روش پرس مستقیم و با استفاده از مواد جانبی مختلف تهیه گردید. آزمایش های اولیه بر روی فرمولاسیون ها انجام گرفت، سپس قرص ها در شرایط مختلف دمایی و رطوبتی به مدت سه و شش ماه قرار گرفتند. میزان داروی آزاد شده و زمان باز شدن قرص ها پس از این مدت، بررسی گردید. برای تعیین پایداری فیزیکی قرص ها و امکان تداخل بین دارو با اکسپیانت از DSC (Differential scanning calorimetry) و FTIR (Fourier transform infrared spectroscopy) استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج حاصل از بررسی رهش دارو از فرمولاسیون های مختلف که به مدت سه و شش ماه درشرایط مختلف نگهداری شد، تفاوت معنی داری را نشان داد. زمان باز شدن قرص ها پس از این مدت، افزایش یافت. بررسی طیف های FTIR و DSC تمامی فرمولاسیون ها، واکنش شیمیایی خاصی را نشان نداد.

    استنتاج

    نتایج نشان داد که قرار دادن قرص های آتنولول تهیه شده به مدت سه و شش ماه در شرایط مختلف، سبب تغییر در رهش دارو می شود. همچنین تغییری در پایداری فیزیکی قرص ها مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: قرص، آتنولول، پایداری، سازگاری
  • وحید حسینی، حافظ فاخری، عالیه زمانی، علی شوپای جویباری، نادیا بنی هاشم، ایرج ملکی، ترنگ تقوایی صفحات 17-22
    سابقه و هدف
    کولونوسکوپی یک روش تشخیصی تهاجمی کوتاه مدت است که سبب درد، ناراحتی و اضطراب قابل توجهی در بیماران می شود. برای کاهش این عوارض از روش های متفاوت آرام بخشی و بی دردی استفاده می شود. هدف از این مطالعه مقایسه اثر آرام بخشی دو رژیم پروپوفول- فنتانیل و مپردین- میدازولام در بیماران کاندید کولونوسکوپی الکتیو بود.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه تصادفی دو سو کور 83 بیمار تحت کولونوسکوپی الکتیو مورد مطالعه قرار گرفتند. در گروه پروپوفول-فنتانیل، پس از تزریق 1 میکروگرم بر کیلوگرم وزن بدن فنتانیل و 5/0 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن پروپوفول، انفوزیون پروپوفول با دوز 25 میکروگرم بر کیلوگرم وزن بدن در دقیقه ادامه یافت. در گروه میدازولام- مپردین نیز مپردین با دوز 7/0 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن و میدازولام 03/0 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن تزریق شد. کیفیت آرام بخشی، ضربان قلب، فشار خون، Saturation اکسیژن شریانی و طول مدت ریکاوری در دو گروه مقایسه شد.
    یافته ها
    افت فشار خون سیستولی، ضربان قلب و Saturation اکسیژن شریانی در هیچ یک از گروه ها، گزارش نشد. درجه آرام بخشی در گروه پروپوفول- فنتانیل از گروه مپردین- میدازولام بیشتر بود. طول ریکاوری در گروه پروپوفول- فنتانیل90/4 ± 68/12 دقیقه و در گروه مپردین- میدازولام 07/2 ± 75/25 دقیقه بود (023/0 = P).
    استنتاج
    پروپوفول- فنتانیل آرام بخشی، بی دردی و رضایت بهتری را نسبت به مپردین- میدازولام در بیماران تحت کولونوسکوپی فراهم می کند. استفاده از این ترکیب به جای میدازولام- مپردین در بیماران تحت کولونوسکوپی انتخابی، توصیه می شود.
    کلیدواژگان: کولونوسکوپی، پروپوفول، فنتانیل، میدازولام، مپریدین
  • جمشید یزدانی چراتی، الهام احمدی باصری *، سید جابر موسوی صفحات 24-28
    سابقه و هدف

    یکی از بزرگ ترین مشکلاتی که جهان امروز با آن مواجه است، تصادفات ترافیکی و تبعات ناشی از آن می باشد. سالانه بین 25 تا 27 هزار نفر در اثر تصادفات رانندگی در کشور جان خود را از دست می دهند. این مطالعه به منظور بررسی عوامل موثر بر بقای تلفات ناشی از تصادفات جاده ای انجام شد.

    مواد و روش ها

    اطلاعات افراد متوفی در تصادفات برون شهری استان مازندران طی سال های 1386 تا 1389 به صورت گذشته نگر مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. اثر متغیرهای جنسیت، سن، نوع خودرو، راننده بودن، ضربه به سر هنگام تصادف، رسیدن به بیمارستان پس از تصادف و محل تصادف بررسی شد. برای تحلیل داده ها از روش کاپلان- مایر و مدل مخاطرات متناسب کاکس استفاده شد.

    یافته ها

    اثر متغیرهای ضربه به سر هنگام تصادف و رسیدن به بیمارستان بر خطر فوت معنی دار بود.

    استنتاج

    با توجه به معنی دار شدن عوامل مربوط به نوع ضربه واردشده و خدمات درمانی پس از وقوع حادثه، انجام اقدامات اضطراری و تخصیص منابع بهداشتی و درمانی در نقاط پر خطر، برای کاهش تلفات ناشی از تصادفات، توصیه می شود.

    کلیدواژگان: خطر فوت، تصادف، بقا، مخاطره
  • مهرنوش صدیقی، مصیب نوری احمدابادی، محمود رفیعیان کوپایی، جمشید ابراهیم پور سامانی، نجمه شاهین فرد صفحات 30-39
    سابقه و هدف
    گل محمدی، در طب سنتی ایران برای درمان بعضی از ناراحتی های گوارشی استفاده می شود. در این تحقیق، اثر ضد انقباضی عصاره هیدروالکلی گلبرگ های گیاه، بر انقباضات ایلئوم موش های صحرایی نژاد Wistar و بیان مکانیسم محتمل بر آن بررسی شد.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق مداخله ای، 48 سر موش صحرایی، از نژاد Wistar (g 200-150) به شش گروه تصادفی هشت تایی شامل گروه شاهد، گروه دریافت کننده عصاره گل محمدی، پروپرانولول، نالوکسان، ال- نیم (L-NAME) و کلرور کلسیم تقسیم شدند. به منظور بررسی اثر مکانیسم ایلئوم با داروهای آنتاگونیست رسپتورهای بتا آدرنرژیک، اوپیوئیدی و مهار کننده سنتز نیتریک اکساید، انکوبه شدند و تحت تاثیر دوزهای متفاوت کلرور کلسیم قرار گرفتند. اثرات مشاهده شده ثبت و درصد تغییرات محاسبه گردید. آنالیز آماری با آزمون های متغیری طرح اندازه گیری مکرر، ANOVA و Student t، انجام گرفت.
    یافته ها
    عصاره گل محمدی انقباضات ایلئوم ناشی از کلرور پتاسیم را کاهش داد (0001/0 > P). پروپرانولول و نالوکسان، اثر مهاری عصاره بر انقباضات ناشی از کلرور پتاسیم را به صورت معنی دار مهار نمود (0010/0 > P). ال- نیم بی اثر بود. کلسیم، سبب انقباض بافت دپولاریزه شده توسط کلرور پتاسیم شد و این اثر انقباضی، توسط غلظت های تجمعی عصاره به صورت معنی دار کاهش یافت (0010/0 > P).
    استنتاج
    احتمال می رود عصاره گل محمدی، با تحریک گیرنده های بتاآدرنرژیک و اوپیوئیدی و کانال های کلسیمی وابسته به ولتاژ، حرکات ایلئوم موش صحرایی را کم کند و می توان از آن به منظور درمان ناراحتی های گوارشی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: گل محمدی، ایلئوم، موش صحرایی
  • محسن میرزایی، علیرضا ریاحی بختیاری، عبدالرسول سلمان ماهینی، مهدی غلامعلی فرد صفحات 41-52
    سابقه و هدف
    از آن جا که پایش کیفیت آب رودخانه ها و آگاهی از وضعیت سلامت آن ها در طول زمان و در نهایت شناسایی زون های آسیب پذیر و کلیدی، به عنوان یک گام اساسی در راستای توسعه پایدار و مدیریت بهینه محیط محسوب می گردد، مطالعه حاضر با استفاده از روش های چند متغیره آماری برای آگاهی از وضعیت و تحلیل اطلاعات موجود از کیفیت آب رودخانه های استان مازندران انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه، از اطلاعات ماهانه پارامترهای کیفیت آب شامل TDS (Total dissolved solids)، EC (Electrical conductivity)، pH، -3NO، -43PO، -32CO، -3HCO، -42SO، +2Ca، +2Mg، K+، Na+، SAR (Sodium absorption rate)، درصد Na، Per.H (Permanent hardner) و Tem.H (Temporary hardner) در خلال سال های 91-1390 استفاده شد. از تحلیل مولفه های اصلی، تحلیل خوشه و در نهایت، نمایش مکانی تحلیل های ذکر شده جهت ارایه بهتر نتایج بهره برداری شد.
    یافته ها
    بسیاری از پارامتر های اندازه گیری شده، دارای همپوشانی بودند و TDS، pH، -42SO، -3NO و -43PO به عنوان پارامتر های بهینه هستند که در مجموع قادرند 94/96 درصد از تغییرات واریانس جامعه را توصیف نمایند. نتایج گروه بندی ایستگاه ها، کیفیت نسبی آب رودخانه ها در نواحی غربی استان را پایین تر نمایش داد و وضعیت نسبی برخی ایستگاه ها (شامل بلیران، دوآب، پل مرگن، پل سفید و کرچا) را بحرانی برآورده کرده است.
    استنتاج
    تحلیل های چند متغیره آماری قادر است حجم گسترده ای از داده ها را پردازش نماید و به عنوان راهکاری کمی در مدیریت کیفیت آب رودخانه های استان مطرح گردد. تعیین مهم ترین پارامتر های کیفیت آب منجر به کاهش هزینه ها و هدفدار نمودن پایش می شود و شناسایی نواحی همگن قادر است نقش به سزایی در مدیریت یکپارچه زیست محیطی داشته باشد.
    کلیدواژگان: کیفیت آب رودخانه، تحلیل مولفه های اصلی، تحلیل خوشه ای، استان مازندران
  • ذبیح الله یوسفی، رضا علی محمدپور تهمتن، علی مشایخ صالحی * صفحات 54-67
    سابقه و هدف

    سرب عنصری است که به علت انحلال پذیری بالای آن در محیط های آبی، سبب ایجاد مسمومیت توسط مصرف کننده می گردد. از این رو حذف یا کاهش سرب از فاضلاب صنایع و آب آشامیدنی آلوده، امری اجتناب ناپذیر است. در سال های اخیر توجه خاصی به انواع مختلفی از جاذب های طبیعی و مواد هزینه- اثربخش جهت جذب آلاینده ها از محلول های آبی شده است. پوسته صدف دو کفه ای از این جاذب های ارزان قیمت است که امکان حذف این آلاینده را دارد.

    مواد و روش ها

    جاذب مورد نظر از پوسته صدف دریایی دو کفه ای بود که پس از جمع آوری از سواحل دریای مازندران، پودرسازی شد. پس از قرار گرفتن در تماس با جاذب، در غلظت های متفاوتی از فلز محلول سرب در شرایط آزمایشگاهی مختلف، غلظت ثانویه توسط دستگاه جذب اتمی خوانده شد. طرح این پژوهش، مرکب مرکزی بود که یکی از روش های متدولوژی رویه پاسخ (RSM یا Response surface method) می باشد. تعداد نمونه های استاندارد مطالعه 31 عدد بود.

    یافته ها

    ترین pH برای جذب توسط جاذب 6 بود. افزایش دوز جاذب و زمان تماس به ترتیب تا 55/0 میلی گرم در لیتر و 45 دقیقه بهینه بوده است. مکانیسم جذب از ایزوترم لانگمویر تبعیت داشت و فرایند جذب، به صورت تک لایه و هموژن بود. اثر متقابل درجه دومی پارامتر pH معنی دارترین عامل شناخته شد (0001/0 = P).

    استنتاج

    پوسته صدف دو کفه ای، توانایی جذب یون های دو ظرفیتی فلز سرب را دارا است. این توانایی به علت مکانیسم های جذب سطحی و تبادل یون می باشد. بالاترین بازده در اثر متقابل pH- دوز جاذب بهینه بود. به نسبت سایر جاذب ها نظیر پوست میوه و... که دسترس پذیری آن ها تابع مصرف آن می باشد، استفاده از این جاذب به علت بی هزینه بودن و وفور آن، می تواند توجیه اقتصادی داشته باشد.

    کلیدواژگان: جذب سطحی، سرب، پوسته صدف دو کفه ای، طرح مرکب مرکزی، محلول آبی
  • محمد شکرزاده، راضیه کشاورز ملکی، حامد حقی امین جان، سمیه معصومی، جمشید یزدانی چراتی صفحات 69-75
    سابقه و هدف
    گیاه چای کوهی (Stachys lavandulifolia vahl) به سبب اثرات درمانی مختلف از جمله اثرات ضد اضطراب، در بیماری های روماتیسمی، تومورهای ژنیتال و زخم های سرطانی مفید است و دارای اثرات جانبی بر کبد و کلیه است. هدف مطالعه حاضر، ارزیابی اثرات سمی عصاره آبی چای کوهی بر موش های صحرایی در مدل های تحت حاد و تحت مزمن بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، 30 موش صحرایی در 5 گروه شامل یک گروه شاهد و چهار گروه مورد، برای 14 روز تحت تزریق داخل صفاقی (IP یا Intra protaneal) عصاره آبی گیاه چای کوهی با دوزهای 50، 100، 150 و 200 mg/kg قرار گرفتند. در روز 8 مطالعه، از هر گروه 6 سر موش، 3 سر به منظور مطالعه تحت حاد و در روز 15، 3 سر دیگر به منظور مطالعه تحت مزمن مورد بررسی آزمایش های ALT (Alanine transaminase)، AST (Aspartate aminotransferase)، ALP (Alkaline phosphatase)، GSH (Glutathione)، Cr (Creatinine) و BUN (Blood urea nitrogen) قرار گرفتند و با هم مقایسه شدند.
    یافته ها
    در مطالعه تحت حاد AST و ALT در دوز mg/kg 100، BUN در دوزهای mg/kg 100 و mg/kg 200، GSH در همه دوزها (به جز دوز mg/kg 150) با گروه شاهد اختلاف معنی دار داشتند (05/0 > P). در مطالعه تحت مزمن فقط AST در دوز mg/kg 200 با گروه شاهد اختلاف معنی دار داشت (05/0 > P).
    استنتاج
    عصاره آبی چای کوهی اثرات توکسیک شدید بر کبد و اثرات توکسیک ضعیف تر بر کلیه ها دارد و لازم است مصرف این گیاه در بین عموم با احتیاط صورت گیرد.
    کلیدواژگان: چای کوهی، سمیت تحت حاد، سمیت تحت مزمن، عصاره آبی
  • بارانک صفاییان، احسان علایی، صفا آریان نژاد، ناصر بهنام پور، ساناز علیزاده، ریحانه هاشمی نژاد صفحات 77-81
    سابقه و هدف
    تفاوت های نژادی، منطقه ای و نوع رژیم غذایی می تواند در میزان دفع کلسیم از ادرار موثر باشد. با توجه به این که شایع ترین سنگ های ادراری، سنگ های کلسیمی هستند و شایع ترین اختلال متابولیک مستعد کننده تشکیل سنگ، هایپرکلسیوری می باشد، هدف از این مطالعه، بررسی و مقایسه سطح کلسیم به کراتینین ادراری در کودکان مبتلا به سنگ ادراری و نیز کودکان فاقد سنگ ادراری با تشخیص سونوگرافی بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مورد- شاهدی بر روی کودکان یک ماهه تا 15 ساله مبتلا به سنگ ادراری مراجعه کننده به درمانگاه نفرولوژی مرکز آموزشی- درمانی طالقانی گرگان به عنوان گروه مورد و کودکان مراجعه کننده به همین مرکز که طی سونوگرافی انجام شده از کلیه و مجاری ادراری، فاقد سنگ بودند، به عنوان گروه شاهد انجام شد. 202 نفر در گروه مورد و 302 نفر در گروه شاهد از نظر نسبت کلسیم به کراتینین ادرار در سه گروه سنی مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات توسط نرم افزار آماری SPSS و آزمونهای 2X و Mann-whitney مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    درصد موارد غیر طبیعی نسبت کلسیم به کراتینین ادرار کودکان در هر سه گروه سنی زیر 7 ماه (5/27 درصد در مقابل 4 درصد)، 7 ماه تا 2 سال (3/33 درصد در مقابل صفر) و بالای 2 سال (5/73 درصد در مقابل 4/14 درصد) در گروه مورد به طور معنی داری بیشتر از گروه شاهد بود (05/0 > P).
    استنتاج
    نتایج مطالعه نشان داد که نسبت کلسیم به کراتینین ادرار کودکان در گروه مورد بیشتر از گروه شاهد بود. از این رو با توجه به بالاتر بودن میزان دفع کلسیم ادراری در مبتلایان به سنگ، می توان از شاخص دفع کلسیم ادرار برای پیش بینی موارد مستعد به سنگ استفاده کرد.
    کلیدواژگان: سنگ کلیه، نسبت کلسیم به کراتینین ادرار، هیپرکلسیوری
  • جمشید یزدانی چراتی، مهران ضرغامی، سمانه سعادت * صفحات 83-89
    سابقه و هدف

    اختلال دو قطبی نوع یک، اختلالی شدید است. سیر طبیعی و تظاهرات آن بسیار متغیر و اغلب با عود همراه می باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین عوامل موثر بر عود اختلال دو قطبی نوع یک با استفاده از مدل فرایند شمارشی Andersen- Gill انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    در یک مطالعه هم گروهی دو سو نگر، 255 بیمار (141 مرد و 114 زن) مبتلا به اختلال دو قطبی نوع یک با سابقه بستری در مرکز روان پزشکی زارع ساری به مدت 4 سال از گذشته و 1 سال از آینده و در مجموع، طی دوره پنج ساله (از فروردین 1386 تا اسفند 1390) مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات مورد نیاز از پرونده های پزشکی بیماران و تماس تلفنی با خانواده های آنان جمع آوری و در فرم هایی که حاوی متغیرهای دموگرافیکی، روان پزشکی و متغیرهای مربوط به عود بیماری بود، وارد گردید. جهت در نظر گرفتن کل موارد عود اختلال دو قطبی نوع یک و به منظور تعیین متغیرهای پیش بین عود، از مدل رگرسیونی فرایند شمارشی Andersen- Gill و بسته نرم افزار آماری STATA نسخه 10 استفاده شد.

    یافته ها

    در کل، 693 مورد عود در طول دوره پیگیری رخ داد. عود در بیماران اختلال دو قطبی نوع یک شایع بود؛ به طوری که همه بیماران حداقل یک بار عود را تجربه نمودند. 29 نفر (4/11 درصد) فقط یک بار،90 نفر (3/35 درصد) دو بار، 87 نفر (1/34 درصد) سه بار، 25 نفر (8/9 درصد) چهار بار، 21 نفر (2/8 درصد) پنج بار و 3 نفر (2/1 درصد) شش بار دچار عود شدند. مدل رگرسیونی فرایند شمارشی Andersen- Gill نشان داد که تعداد برهه های قبلی، سابقه اختلالات روانی در بستگان درجه یک، مخاطره رخداد عود را افزایش (نسبت خطر بیشتر از 1، 05/0 > P) و وجود روان پریشی در هر عود مخاطره رخداد عود را کاهش (نسبت خطر کمتر از 1، 05/0 > P) می دهند.

    استنتاج

    اختلال دو قطبی نوع یک، دارای عود زیادی می باشد. با برازش مدل رگرسیونی فرایند شمارشی Andersen- Gill برای پیش بینی متغیرهای تاثیرگذار بر رخداد عود اختلال دو قطبی نوع یک، مشخص گردید که تعداد برهه های قبلی، سابقه اختلالات روانی در بستگان درجه یک و وجود روان پریشی در هر عود متغیرهای پیش بین عود می باشند.

    کلیدواژگان: آنالیز بقا، مدل فرایند شمارشی Andersen، Gill، اختلال دو قطبی نوع یک، عود اختلال دو قطبی نوع یک
  • مسعود حاتمی منش، محسن میرزایی، مجتبی بندگانی، مهربان صادقی، فرح ناز ثابت صفحات 91-98
    سابقه و هدف
    امروزه آلودگی های محیط زیست، یکی از مخاطرات و موضوعات مهم در بحث ایمنی مواد غذایی در سطح جهان است. با توجه به اهمیت نمک و آب در رژیم غذایی و استحصال آن از دریاچه مهارلو، مطالعه حاضر سعی در اندازه گیری غلظت فلزات سنگین کروم، جیوه، آرسنیک، کادمیوم و سرب در نمک و آب دریاچه مهارلو در فصول مختلف سال به عنوان یکی از مهم ترین آلاینده های زیست محیطی دارد.
    مواد و روش ها
    به منظور پایش آلودگی فلزات کروم، آرسنیک، جیوه، کادمیوم و سرب از مرداد 1388 تا اردیبهشت 1389 در هر فصل، 5 نمونه از آب و نمک این دریاچه، نمونه برداری صورت گرفت و پس از هضم نمونه ها، غلظت این فلزات با استفاده از دستگاه جذب اتمی تعیین شد.
    یافته ها
    ترتیب غلظت فلزات در فصول مختلف به ترتیب در نمک Hg < Pb < Cd < As < Cr و در آب Pb < Cd < Hg < As < Cr بود. در نمک، بیشترین غلظت فلزات کروم، کادمیوم، آرسنیک و سرب در فصل بهار و برای جیوه در فصل تابستان مشاهده گردید و همچنین در نمونه های آب، بیشترین غلظت آرسنیک و کادمیوم در فصل بهار، جیوه و کروم در تابستان و فلز سرب در پاییز به دست آمد.
    استنتاج
    تغییرات غلظت فلزات در فصول مختلف سال، ناشی از تغییر میزان آب ورودی و فعالیت های انسانی به ویژه فعالیت های کشاورزی در فصول مختلف می باشد. همچنین غلظت جیوه و سرب در نمونه های نمک این دریاچه، کمتر از استاندارد (ایران) حداکثر مجاز آلاینده ها، در نمک خوراکی بود.
    کلیدواژگان: دریاچه مهارلو، فلزات سنگین، نمک، آلودگی آب، ایران
  • مرجان مشکوتی، ابوالفضل حجاری، مهناز مستاجران، شهربانو نعمت اللهی، عبدالله محمدیان، لیلا حسینی صفحات 100-107
    سابقه و هدف
    ایدز یک بیماری رفتاری است و برای این که در رفتار افراد تغییر ایجاد شود، باید آموزش آن در جامعه فراگیر شود. در برنامه پنجم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی ایران، بر پیشگیری و درمان ایدز تاکید شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع مطالعات توصیفی- تحلیلی بود که به صورت مقطعی در سال 1390 انجام شد. افراد وارد شده به مطالعه، زنان همسردار 10 تا 49 ساله مراجعه کننده به مراکز بهداشتی- درمانی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بودند. نمونه به روش سیستماتیک از دفاتر تنظیم خانواده، انتخاب گردید. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه محقق ساخته بود که توسط مصاحبه تکمیل شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 15 تجزیه و تحلیل گردیدند.
    یافته ها
    میانگین نمره آگاهی در زنان مورد مطالعه، 7/17 ± 6/81 بود و تفاوت آماری معنی داری بین نمره آگاهی با سن و سطح تحصیلات و شغل زنان مورد مطالعه مشاهده شد (001/0 P <). نمره نگرش زنان مورد مطالعه 2/11 ± 3/84 بود و بین نمره نگرش با سن، سطح تحصیلات، شغل، محل سکونت و سابقه داشتن آزمایش HIV (Human immunodeficiency virus) تفاوت آماری معنی داری مشاهده شد (001/0 P <).
    استنتاج
    با توجه به یافته های مطالعه، لازم است برنامه های آموزشی در خصوص این بیماری تقویت گردد و از روش های جدید و متنوع آموزشی استفاده گردد. همچنین تقویت درک خطر در جمعیت عمومی، نسبت به انگ زدایی و حفظ حقوق بیمار و تقویت بازاریابی اجتماعی جهت خدمات VCT (Voluntary counseling and testing) به منظور سهولت دسترسی به خدمات و مراقبت های بیمار HIV انجام شود.
    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، ایدز، زنان همسردار
  • کوثر رضایی، مسعود هدایتی فرد، اسماعیل فتاحی صفحات 109-121
    سابقه و هدف
    دودی کردن سرد یکی از روش های قدیمی و رایج برای افزایش مدت زمان نگهداری ماهیان می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به استخراج و بررسی میزان هیدروکربن های آروماتیک چند حلقه ای (PAHs یا Polycyclic aromatic hydrocarbon) سرطان زا توسط HPLC و همچنین مقادیر اسیدهای چرب، ارزش غذایی و جمعیت باکتریایی در بافت 3 گونه از ماهیان دودی پر مصرف شامل ماهیان سفید، کپور نقره ای و کفال طلایی پرداخته شد.
    یافته ها
    میزان PAHs با وزن مولکولی بالا به ترتیب در ماهی دودی کپور نقره ای، کفال طلایی و سفید عبارت بودند از 100/0، 039/0 و 033/0 میکروگرم بر کیلوگرم (05/0 > P). میزان Benzo(a)pyrene در ماهی کپور نقره ای و سفید 001/0 میکروگرم در کیلوگرم و در کفال طلایی 004/0 میکروگرم در کیلوگرم به دست آمد (05/0 > P). همین طور نتایج نشان دهنده فراوانی اسید چرب غیر اشباع در بافت این ماهیان دودی بود. مجموع ω-3 در ماهی کپور نقره ای، کفال طلایی و سفید به ترتیب 79/15 درصد، 18/11 درصد و 74/8 درصد بود. میزان شاخص Polyene (EPA + DHA / C16) به ترتیب 30/0 درصد، 13/0 درصد و 14/0 درصد به دست آمد (05/0 > P). بین میزان چربی و PAHs رابطه همبستگی مثبتی مشاهده گردید (56/0 = 2r). طبق نتایج به دست آمده میزان باکتری های بی هوازی در ماهی کپور نقره ای، کفال طلایی و سفید به ترتیب 26/5، 15/5 و 18/5 log CFU/g (لگاریتم تعداد کلنی تشکیل شده در هر گرم) و میزان TC (Total count) نیز به ترتیب 21/5، 23/5 و 20/5 log CFU/g به دست آمد (05/0 > P).
    استنتاج
    مقادیر PAHs، فاکتورهای کیفی و بار باکتریایی در محدوده مجاز بود و میزان اسیدهای چرب غیر اشباع (Unsaturated fatty acid UFA) و شاخص غیر اشباعیت مناسب در ماهیان دودی مطالعه شده قابل توجه می باشد.
    کلیدواژگان: اسید چرب، Benzo(a)pyrene، کیفیت، ماهی دودی، هیدروکربن های آروماتیک چند حلقه ای
  • محمد جواد کبیر، علیرضا حیدری، ناهید جعفری، محمدرضا هنرور، محمدعلی وکیلی، سید علی آقاپور، محسن اعرابی، بهروز علیزاده، بابک عرب، مریم ایری، سید کمال الدین میرکریمی صفحات 123-132
    سابقه و هدف
    ارزیابی محیط داخلی، مقدمه ای برای بهبود کیفیت و اولین مرحله اعتباربخشی می باشد. شناسایی شایستگی ها و نقاط ضعف، سازمان را قادر می سازد تا استراتژی های مواجهه با نیروهای محیطی را انتخاب کند. هدف این مطالعه، ارزیابی محیط داخلی بیمارستان های شهرستان های گرگان و گنبد کاووس به منظور شناسایی نقاط قوت و زمینه های قابل بهبود بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی به صورت توصیفی- تحلیلی در بیمارستان های 5 آذر، دزیانی و طالقانی از شهرستان گرگان و بیمارستان های مطهری و شهدا از شهرستان گنبد کاووس انجام شد. جامعه آماری 310 نفر از پرسنل درمانی و غیر درمانی بیمارستان های پیش گفته را شامل می شد. ابزار جمع آوری داده ها، پرسش نامه 35 سوالی بود. داده ها به وسیله نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد. آزمون های آماری مورد استفاده شامل ANOVA و t و Pearson بود.
    یافته ها
    5/83 درصد از شرکت کنندگان مطالعه وضعیت محیط داخلی بیمارستان ها را مطلوب و 5/16 درصد، آن را نامطلوب می دانستند. حیطه پاداش ها با 8/55 درصد عدم مطلوبیت، ضعیف ترین و حیطه تدوین هدف با 9/93 درصد مطلوبیت، قوی ترین حیطه ارزیابی شد. وضعیت محیط داخلی بیمارستان ها با سابقه کاری (030/0 = P)، بخش (008/0 = P) و بیمارستان (021/0 = P) از نظر آماری رابطه معنی داری داشت؛ اما با سن (371/0= P)، جنسیت (559/0 = P)، وضعیت استخدامی (527/0 = P) و سطح تحصیلات (110/0 = P) رابطه آماری معنی داری نداشت.
    استنتاج
    وضعیت محیط داخلی بیمارستان های مورد مطالعه، با وجود داشتن وضعیت کلی مناسب، در حیطه پاداش ها نیاز به بهبود بیشتری دارد. در این راستا، مدیران باید پاداش ها را فردی کنند و به عملکرد پیوند دهند.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی استراتژیک، نقاط ضعف و قوت، محیط داخلی
  • پروین فرزانگی، معصومه حبیبیان، آتنا کافتری صفحات 134-136
    سابقه و هدف
    تمرین هوازی، به عنوان یک شیوه مهم برای کنترل و پیشگیری بیماری های قلبی- عروقی و اختلالات متابولیکی توصیه می شود. هدف از مطالعه حاضر، بررسی اثر 6 هفته فعالیت ورزشی هوازی بر استرس اکسیداتیو و آنتی اکسیدان های آنزیمی در زنان یائسه مبتلا به فشارخون بالا بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه نیمه تجربی، 20 زن یائسه غیر فعال (55-50 سال) مبتلا به فشارخون بالا، به طور تصادفی به دوگروه مورد و شاهد تقسیم شدند. برنامه تمرینی شامل 60-45 دقیقه فعالیت هوازی ریتمیک با شدت 60-40 درصد حداکثر ضربان قلب، 3 جلسه در هفته و به مدت 6 هفته بود. فشار خون و نمونه های خونی قبل و پس از 6 هفته، برای سنجش سطوح سوپر اکسید دیسموتاز، مالون دی آلدئید و فعالیت کاتالاز آنالیز شدند. آنالیز آماری داده ها با استفاده از آزمون های t مستقل و t وابسته صورت گرفت.
    یافته ها
    پس از 6 هفته تمرین هوازی، کاهش معنی داری در فشارخون سیستولی و دیاستولی (به ترتیب 001/0 > P و 001/0 > P) مشاهده شد که با افزایش معنی دار سطوح سوپر اکسید دیسموتاز (004/0 = P)، فعالیت کاتالاز (001/0 = P) و کاهش سطوح مالون دی آلدئید (003/0 = P) همراه بود.
    استنتاج
    6 هفته تمرین هوازی با کاهش معنی دار فشارخون سیستولی و دیاستولی، در زنان یائسه مبتلا به فشارخون بالا همراه بود و این اثر ورزش، ممکن است به افزایش دفاع آنتی اکسیدانتی و کاهش سطوح آسیب اکسایشی ناشی از تمرین هوازی مربوط شود.
    کلیدواژگان: ورزش، فشارخون بالا، یائسگی، استرس اکسیداتیو، PhD
  • حمید شافی، مهرداد رفعتی رحیم زاده، سپیده سیادتی، سمیرا طهماسبی پور صفحات 138-144
    سرطان بیضه حدود 1 درصد از همه سرطان ها در مردان را به خود اختصاص داده است که 2-1 درصد موارد به صورت خانوادگی است. تاریخچه فامیلی سرطان بیضه از شاخص های اصلی خطر می باشد. با توجه به نادر بودن موارد خانوادگی سرطان بیضه، در این مطالعه دو مورد سرطان بیضه فامیلیال بیان می شود. مورد اول آقای 39 ساله که با بزرگی و درد شکم مراجعه نمود و توده های قابل لمس در بیضه راست داشت، معرفی می شود. تومور مارکرهای سرم IU/ml 373 = AFP (Alpha-fetoprotein)، mIU/ml 216 = ßHCG (ßhuman chorionic gonadotrophin) بوده است. مورد دوم، برادر بیمار، 35 ساله که با بزرگی بیضه سمت راست و بدون درد مراجعه نمود و دارای تومور مارکرهای طبیعی بود. هر دو بیمار، تحت رادیکال ارکیدکتومی راست قرار گرفتند. نتیجه پاتولولوژی سمینوما کلاسیک محدود به تونیکا واژینالیس بود. سپس برای هر دو بیمار، شیمی درمانی صورت گرفت. در این مطالعه، مشخص شد که یکی از علت های مهم سرطان بیضه، عوامل وراثتی است. برای بقا و راحتی بیشتر بیماران، تشخیص زود هنگام مثل معاینه بالینی، سطح تومور مارکرها و سونوگرافی مهم هستند.
    کلیدواژگان: فامیلیال، سرطان بیضه، عوامل وراثت
  • علی عباسخانیان، دانیل زمانفر، ایمان صادقیان صفحات 146-149
    بیماری کاناوان لکودیستروفی اتوزومال مغلوب، به دلیل انباشته شدن NAA (N-acetylaspartic acid) در مغز، مایع مغزی- نخاعی و ادرار است که با علایمی همچون تاخیر تکاملی، ماکروسفالی، تشنج، اختلال خواب و هیپوتونی پیش رونده به سمت اسپاسیتی مشخص می گردد. MRI (Magnetic resonance imaging) نشان دهنده تغییرات ماده سفید مغز است. بهترین روش تشخیص، بررسی سطح ادراری NAA می باشد. این پسر 30 ماهه، اولین علایم خود را در 6 ماهگی نشان داد و در MRI بیمار، ضایعات با سیگنال بالا در 2T وجود داشت. HPLC (High-performance liquid chromatography) و EEG (Electroencephalography) طبیعی بودند. در 22 ماهگی، اولین حمله تشنج تونیک کلونیک را داشت و در 30 ماهگی، دچار اسپاسیتی، هیپوتونی، ماکروسفالی، سفتی مفاصل و اختلالات خواب شد. بیمار با اندازه گیری سطح NNA در ادرار تشخیص داده شد.
    کلیدواژگان: بیماری کاناوان، لکودیستروفی، Magnetic resonance imaging، تست اسیدهای ارگانیک ادرار
  • نازنین لطفی، طاهره شکوهی صفحات 151-165
    زخم سوختگی، محیط بسیار مناسبی برای رشد و تکثیر میکروارگانیسم ها است. بافت های داخل زخم سوختگی، زنده نیستند و عروق خونی ندارند، به این دلیل پلی مورفونوکلئرها، آنتی بادی ها و آنتی بیوتیک های سیستمیک نمی توانند به درون آن نفوذ کنند. بدین ترتیب شرایط داخل زخم برای رشد باکتری ها و قارچ های فرصت طلب از قبیل کاندیدا، موکور، رایزوپوس، پنی سیلیوم و آسپرژیلوس مهیا می باشد. در حالی که استفاده گسترده آنتی بیوتیک های موضعی و سیستمیک، عمل جراحی زود هنگام و روش های مراقبت و جداسازی بیماران منجر به کاهش قابل توجهی در عفونت های باکتریایی زخم شده است، بروز عفونت های قارچی مهاجم زخم سوختگی را در بیماران با سوختگی وسیع افزایش داده است. حضور همه جا و همه وقت قارچ ها در محیط و حضور آن ها به عنوان فلور طبیعی بیماران، به همراه تضعیف سیستم ایمنی، بیماران را برای ابتلا به عفونت های قارچی خطرناک مستعد می کند. روش های رایج برای شناسایی قارچ ها شامل آزمایش میکروسکوپی مستقیم و کشت است. به تازگی برای تشخیص سریع تر و قابل اعتمادتر، روش های مولکولی بر پایه PCR (Polymerase chain reaction) توصیه شده است. از آن جایی که تشخیص عفونت قارچی هنوز با مشکلاتی مواجه است درمان های پروفیلاکتیک و به خصوص درمان تجربی ضروری است. برای تاثیر بهتر و افزایش ایمنی دارو هنگام انتخاب داروی ضد قارچی باید گونه قارچی مسبب، محل عفونت، عملکرد کبد و کلیه، سن بیمار و درمان های ضد قارچی قبلی مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: عفونت قارچی، سوختگی، تشخیص، درمان
|
  • Jafar Akbari, Reza Enayatifard, Majid Saeedi, Katayoun Morteza, Semnani, Rafat Alizadeh Pages 2-15

    Background and

    Purpose

    Oral route is the most frequently used route for drug administration and tablets are the most popular oral drug forms. The study of drug-excepient compatibility is an important process in development of a stable solid dosage form. Incompatibility between drugs and excipients can alter the stability and bioavailability of drugs, thereby affecting its safety and/or efficacy. In this study, the effects of formulation ingredients under aging and environmental factors on physical properties of atenolol tablets were evaluated.

    Materials And Methods

    Atenolol tablets were obtained by the Direct Compression method and using different excepients. After conducting some initial tests, tablets were subjected indifferent temperatures and humilities for six months. From different formulations, the atenolol release and disintegration time were analyzed. Differential scanning calorimetry (DSC) and Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR) were used to determine the possible interactions between drug and excipients.

    Results

    The results of drug release from different formulations after 3 and 6 months storage in 25°C/60% relative humidity (RH) and 40°C/75%RH showed significant differences among various times. Under all the storage conditions, atenolol tablets showed an increase in disintegration time. DSC and FTIR did not show any interaction.

    Conclusion

    The results of dissolution and disintegration time showed that keeping atenolol tablets for three or six months in different conditions caused significant changes in the drug release and disintegration. Moreover, no change was observed in the physical stability of tablets.

    Keywords: Tablet, atenolol, stability, compatibility
  • Vahid Hosseini, Hafez Fakheri, Aliyeh Zamani, Ali Shoopay, Juybari, Nadia Banihashem, Iraj Maleki, Torang Taghvaei Pages 17-22
    Background and
    Purpose
    Colonoscopy is an invasive short-lasting procedure causes the patient's considerable pain, discomfort and anxiety. Therefore, various types of sedation and analgesia techniques have been used during the procedure. The aim of this study was to compare the quality of sedation/analgesia of propofol-fentanyl and midazolam-meperidine combinations in patients undergoing elective colonoscopy.
    Materials And Methods
    Eighty-three patients scheduled for elective colonoscopy under sedation were enrolled in this randomized double-blind study. In propofol-fentanil group, patients received fentanyl (1 µg/kg) and propofol (0.5 mg/kg) followed by an infusion of 25 µg/kg/min. Group midazolam-meperidine received meperidine (0.7 mg/kg) with midazolam (0.03 mg/kg). The assessment included measurements of quality of sedation, heart rate, blood pressure, oxygen saturation, and evaluation of the recovery time.
    Results
    The systolic blood pressure, heart rate, and percent of blood oxygen saturation (SPO2) remined stable during the procedure. Sedation level was higher in propofol-fentanil group. Recovery time was 12.68 ± 4.90 and 25.75 ± 2.07 minutes in the propofol-fentanil and midazolam-meperidine groups, respectively (P = 0.023).
    Conclusion
    Propofol-fentanil can provide better sedation, satisfaction and analgesia than midazolam-meperidine during colonoscopy. Therefore, it can be recommend in patients scheduled for elective colonoscopy.
    Keywords: Colonoscopy, Propofol, Fentanyl, Midazolam, Meperidine
  • Jamshid Yazdani, Charati, Elham Ahmadi, Basiri, Seyed Jabber Mousavi Pages 24-28

    Background and

    Purpose

    Nowadays one of the major problems around the world is traffic accidents and its consequences. Annually, 25 to 27 thousands of people lose their lives in motor vehicle accidents in Iran. This study aimed to investigate the effective factors on death caused by road accidents.

    Materials And Methods

    Information of deceased persons during the years 2009 to 2000 in suburban accidents of Mazandaran province, Iran, were reviewed and analyzed retrospectively. Variables of gender and age of the driver, type of vehicle, head injury during the accident, getting to the hospital after the accident and location of the accident were investigated. Kaplan-Meier and Cox proportional hazards model were used for data analysis.

    Results

    The variables, head injury during the accident and getting to the hospital after the accident, had a significant effect on risk of death caused by road accidents.

    Conclusion

    Given the significant relation of the type of injury and medical services after road accident with death, emergency actions and allocation of health resources in high-risk areas are recommended to reduce losses due to accidents.

    Keywords: Risk of death, accident, survival, hazard
  • Mehrnoosh Sedighi, Mosayeb Noori–Ahmadabadi, Mahmoud Rafieian, Kopaei, Jamshid Ebrahimpoor, Samani, Najmeh Shahinfard Pages 30-39
    Background and
    Purpose
    Rosa damascena Mill in Iranian folk medicine is used for treating digestive disorders. We assessed the antispasmodic effects of extract of the leaves of this plant on ileum contractions in Wistar rats; possible mechanisms were investigated, too.
    Materials And Methods
    In this experimental study, 48 male Wistar rats (150-200 g) were divided randomly into six groups of eight members, including control group and the groups received extracts of Rosa damascena Mill, propranolol, naloxone, L-nitro-arginine methyl ester (L-NAME), and calcium chloride. To evaluate the effectiveness mechanisms, ileum was placed adjacent to antagonist drugs of β-adrenergic receptors, opioid and inhibitor of the synthesis of nitric oxide, and also under the influence of different doses of calcium chloride. The observed effects were recorded. Then, the percent changes were calculated. Statistical analysis was done using parametric tests of repeated measuring design, ANOVA and t tests.
    Results
    Cumulative extract of Rosa damascena Mill (100, 500 and 1000 mg/k) decreased ileum contractions induced by KCl (P < 0.0001). Propranolol and naloxone significantly decreased the inhibitive effect of the extract on contractions induced by KCl (P < 0.0010), but L-NAME was ineffective. Also, calcium led to the contraction of depolarized tissue through KCI and this contractile effect decreased significantly by the cumulative concentration of Rosa damascena Mill (P < 0.0010).
    Conclusion
    Extract of Rosa damascena Mill probably decreases ileum movements of the rat through stimulating the β-adrenergic and opioid receptors and voltage-dependent channels, and it may be used to treat digestive disorders.
    Keywords: Rosa damascena Mill, Ileum, L, NAME, Rat
  • Mohsen Mirzayi, Alireza Riyahi Bakhtiyari, Abdolrasool Salman Mahini, Mehdi Gholamali Fard Pages 41-52
    Background and
    Purpose
    Monitoring quality of rivers water and awareness of its health status over time and identifying vulnerable zones are considered as essential steps towards sustainable development and efficient management of the environment. This study used multivariate statistical methods for analyzing water quality and awareness of rivers state in the Mazandaran province, Iran.
    Materials And Methods
    The monthly data of the rivers water quality parameters including electrical conductivity (EC), pH, NO3-, PO43-, CO32-, HCO3-, SO42-, Ca2+, Mg2+, K+, Na+, sodium absorption rate (SAR), Na%, permanent hardness (Per.H) and temporary hardness (Tem.H) during the 2011-2012 was collected. The principal components analysis, cluster analysis and spatial analysis were used to provide better results.
    Results
    There were overlapped between many of the measured parameters. TDS, pH, SO42-, NO3-, and PO43- were optimization variables that could describe the water quality with 94.96% of variance. Results of grouped stations showed the relative quality of rivers water was lower in the western areas of the Mazandaran province. Relative situation of some stations including Baliran, Doab, Pol Mergen, Pol Sefid and Kercha was critical.
    Conclusion
    Multivariate statistical analysis is able to process vast amounts of data, simultaneously. Determining important rivers water quality parameters can reduce costs and identification of homogeneous regions can play a significant role in integrated environmental management.
    Keywords: River water quality, principal component analysis (PCA), cluster analysis (CA), Mazandaran province, Iran
  • Zabihollah Yousefi, Reza, Ali Mohammadpour, Tahamtan, Ali Mashayekh, Salehi Pages 54-67

    Background and

    Purpose

    Lead (Pb) is an element that due to high solubility in aqueous solutions can cause poisoning in consumer. Therefore, removal or reduction of Pb (II) from industries wastewater and contaminated drinking water is inevitable. In recent years, particular attention to the variety of natural structures and cost-effective materials to remove pollutants from aqueous solutions has been made. Bivalve mollusk shell is one of the cheap-price natural adsorbents can remove these contaminants.

    Materials And Methods

    The requested adsorbent was derived from the shells of marine bivalve mollusk collected from the shores of the Caspian Sea, and then was powdered. After contacting the adsorbent with different concentrations of lead solution in laboratory conditions, readings of the secondary concentration by atomic absorption spectrophotometer were conducted. Experimental design of this study was central composite design (CCD), is one of the methods of response surface methodology (RSM). There were 31 standard samples.

    Results

    The best pH for absorption by the adsorbent is 6. Increasing adsorbent dose to 0.55 mg/l and the contact-time to 45 minutes was optimal. The mechanism of adsorption followed the Langmuir isotherm and adsorption process was monolayer and homogeneous. Quadratic interaction for pH parameter was significant (P = 0.0001).

    Conclusion

    Bivalve mollusk shells have the ability to adsorp Pb (II). This ability is due to the mechanism of adsorption and ion exchange. Maximum efficiency is related to the interaction between pH and optimum adsorbent dose. As compared to other adsorbents such as epicarp etc. that their availability is follows their consumption, usage of absorbent due to its low cost and abundance can be economically justified.

    Keywords: Adsorption, lead [Pb (II)], bivalve mollusk shells, central composite design (CCD), aqueous solutions
  • Mohammad Shokrzadeh, Razieh Keshavarz-Maleki, Hamed Haghi-Aminjan, Somayeh Masoumi, Jamshid Yazdani-Charati Pages 69-75
    Background and
    Purpose
    Therapeutic effects of Stachys lavandulifolia include anxiolytic effects; also، it has beneficial effects in rheumatic diseases، genital tumors and cancerous ulcers but it showed adverse effects on liver and kidney. We investigated the subacute and subchronic toxic effect of Stachys lavandulifolia water extract in rat.
    Materials And Methods
    The animals were randomly divided into four groups as cases and one group as control respectively received doses of 50، 100، 150 and 200 mg/kg of the water extract and normal saline، intraperitoneally، daily، for 14 days. At 8th and 15th days، the serum levels of alanine transaminase (ALT)، aspartate aminotransferase (AST)، alkaline phosphatase (ALP)، glutathione (GSH)، creatinine (Cr)، and blood urea nitrogen (BUN) were evaluated in different groups.
    Results
    On the subacute study، there was significant increase of AST and ALT levels at dose of 100 mg/kg، BUN level at doses of 100 and 200 mg/kg، GSH level at all doses except the dose of 150 mg/kg compared to the control group (P < 0. 05 for all). On the subchronic administration، only the AST level significantly increased at the dose of 200 mg/kg compared to the control group (P < 0. 05).
    Conclusion
    Stachys lavandulifolia extract caused severe toxic effects on the liver and weaker toxic effects on the kidney; therefore، it should be used warily in the public.
    Keywords: Stachys lavandulifolia, subacute toxicity, subchronic toxicity, water extract
  • Baranak Safaeian, Ehsan Alaee, Safa Ariannejad, Naser Behnampoor, Sanaz Alizadeh, Reyhaneh Hasheminejad Pages 77-81
    Background and
    Purpose
    Differences of race, region and type of diet can be effective in the urinary excretion of calcium. Calcium stones are the most common kidney stones. The most common metabolic disorder predisposing to stone formation is hypercalcuiria. The aim of this study was to comparison the urine level of calcium to creatinine ratio in children suffering from urolithiasis and the control group.
    Materials And Methods
    In this case-control study, the children of 1 month to 15 years of age with urinary stone returned to Nephrology clinic of Taleghani Hospital (Gorgan, Iran), as case group, and other children referred to this center without kidney stone in urinary tract in ultrasonography, as controls, were studied. The ratio of calcium to creatinine was analyzed in 202 cases and 302 controls. Data were analyzed using chi-square and Mann-Whitney tests.
    Results
    In the age groups of under 7 month (27.5% vs. 4%), 7 month to 2 years (33.3% vs. 0%), and older than two year (73.5% vs. 14.4%), calcium to creatinine ratio was significantly higher than the control group (P < 0.05).
    Conclusion
    The results showed that the ratio of urine calcium to urine creatinine in children suffering from urolithiasis was higher than control group. Therefore, using this ratio to screen amonge predisposed cases can be suggested.
    Keywords: Kideny stone, ratio of urine calcium to creatinine, hypercalcuiria
  • Jamshid Yazdani, Charati, Mehran Zarghami, Samaneh Saadat Pages 83-89

    Background and

    Purpose

    Bipolar disorder is a severe psychiatric disorder with a variety of natural courses and manifestations, and a recurrent nature. The aim of this study was to determine the effective factors on recurrence using Andersen-Gill counting process model.

    Materials And Methods

    In an ambidirectional cohort study (4 years retrospective and 1 year prospective from 2007 to 2012), 255 patients (141 men, and 114 women) with bipolar type I disorder and history of hospitalization in Zare psychiatric center (Sari, Iran) were studied. Demographic, psychiatric and other variables related to recurrence were gathered from patient's medical records. Andersen-Gill counting process model via Statistical Package of STATA was used to determine predictive variables of recurrence.

    Results

    693 recurrences occurred during the 5 years follow-up period; all the patients experienced recurrence at least once, 29 patients (11.4%) only once, 90 (35.3%) twice, 87 (34.1%) thrice, 25 (9.8%) four times, 21 (8.2%) five times, and 3 (1.2%) six time. Counting process regression model showed that the number of previous episodes and psychiatric family history in first-degree relatives (hazard ratio > 1; P < 0.05) increased the probability of recurrence; and presence of psychotic features in each recurrence decreased hazard of recurrence (hazard ratio < 1; P < 0.05).

    Conclusion

    Bipolar disorder has a high rate of recurrence. Predictor variables include number of previous episodes, first-degree relatives’ psychiatric family history and presence of psychotic features in each recurrence.

    Keywords: Survival analysis, Andersen, Gill counting process model, bipolar I disorder, recurrence
  • Masoud Hatami Manesh, Mohsen Mirzayi, Mojtaba Bandegani, Mehrabn Sadeghi, Farah Naz Sabet Pages 91-98
    Background and
    Purpose
    Today, environmental pollutions are of the most important issues and hazardous in food safety around the world. Given the importance of salt and water in dietary, and extracting them from Maharloo Lake, Iran, this study aimed to investigate the concentrations of heavy metals, as environmental pollutions, in salt and water of this lake at different seasons.
    Materials And Methods
    In order to monitor heavy metals, including chromium (Cr), mercury (Hg), arsenic (As), cadmium (Cd) and lead (Pb), water and salt samplings were done in each season from August 2009 to May 2010. Using atomic absorption, the concentration of the mentioned metals was determined after digesting the samples.
    Results
    The order of concentration of detected metals in different seasons in salt was Cr > As > Cd > Pb > Hg, and in water was Cr > As > Hg > Cd > Pb. In salt, the highest concentrations of Cr, Cd, Pb, and As were detected in spring and of Hg was seen in summer. Also in water, the highest concentrations of As and Cd were detected in spring, of Cr and Hg in summer, and of Pb in autumn.
    Conclusion
    In summary, it could be concluded that the changes in the concentration of metals during different seasons was caused by the changes in the inlet water and human activities, especially agricultures. In addition, compared to Iranian standard, determined concentrations of Pb and Hg in salt samples were lower.
    Keywords: Maharlo Lake, Iran, heavy metal, salt, water, pollution
  • Marjan Meshkati, Abolfazl Hajari, Mahnaz Mostajeran, Shahrbanoo Nematolahi, Abdulah Mohammadian, Hafshejani, Hafshejani, Leila Hosseiny Pages 100-107
    Background and
    Purpose
    Expanding of acquired immune deficiency syndrome (AIDS) is such an important issue that one of the main goals of World Health Organization (WHO) is increasing of knowledge about human immunodeficiency virus (HIV)/AIDS in general population. Thus, in Iran forth developing program, prevention programs for HIV/AIDS has been mentioned. AIDS is a behavioral disease, so education is necessary for changing high-risk behaviors.
    Materials And Methods
    In this descriptive study, 9207 married women at the age of 10-49 years who were coming to health centers were selected by systematic method sampling. We collected data by a valid questioner. Total score for knowledge and attitude was 100.
    Results
    85.4% of women were living in cities and 14.6% in villages. Most of them were homemaker (93.4%). The women were trained about HIV/AIDS but just 13.4% of them had complete awareness. The first source for getting information was television and then, health care providers. The mean score for knowledge was 81.6 ± 17.7 and there was a significant relation between the score of knowledge and women''s age, educational level and career (P < 0.001).
    Conclusion
    Findings showed limited knowledge about HIV/AIDS so we need to improve methods of training and use variety in our awareness program for married women at the age of 10 to 49. It is necessary to keep the rights of patients and increase social marketing for voluntary counseling and testing (VCT), care and treatment of people live with HIV/AIDS.
    Keywords: Knowledge, attitude, acquired immune deficiency syndrome (AIDS), human immunodeficiency virus (HIV), married women
  • Kowsar Rezaei, Masoud Hedayatifard, Esmaeil Fattahi Pages 109-121
    Background and
    Purpose
    Cold-smoking is one of the most common ways to increase the shelf life of fish during storage.
    Materials And Methods
    This study aimed to extract and measure the polycyclic aromatic hydrocarbon (PAH) carcinogens, using high-pressure liquid chromatography (HPLC)-mass, fatty acids profile, nutritional value, and bacterial community in three widely-used species of smoked fishes [Rutilus frisii (Kutum), Liza aurata, and Hypophthalmichthys molitri] of Caspian Sea, Iran.
    Results
    Amounts of high molecular weight (HMW)-PAHs, as indicator of carcinogenic components in smoke, showed concentrations of 0.100, 0.039 and 0.033 µg/kg in smoked Hypophthalmichthys molitrix, Liza aurata and Rutilus frisii, respectively (P < 0.05). The concentration of Benzo[a]Pyrene was calculated in Hypophthalmichthys molitrix and Rutilus frisii 0.001, and in Liza aurata 0.004 µg/kg (P < 0.05). The amounts of ω-3 in Hypophthalmichthys molitrix, Liza aurata and Rutilus frisii were 15.79%, 11.18% and 8.74%, respectively (P < 0.05). The Poleyen index amounts (EPA+DHA/C16) were 0.30% in, 0.13% and 0.14% in Hypophthalmichthys molitrix, Liza aurata and Rutilus frisii, respectively (P < 0.05). High correlation was considered between amounts of lipids and PAHs (R2 = 0.56). Number of anaerobic bacteria in smoked Hypophthalmichthys molitrix, Liza aurata and Rutilus frisii was 5.26, 5.15 and 5.18 log ufc/g, respectively and amounts of total coliform (TC) was recorded 5.21, 5.23 and 5.20 in them, respectively (P < 0.05).
    Conclusion
    Contents of PAHs, quality indexes and bacterial community were at the accepted ranges and the suitable unsaturated fatty acids (UFA) and Polyen index were considerable in studied fish.
    Keywords: Benzo[a]Pyrene, quality, polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs), smoked fish
  • Mohammad, Javad Kabir, Alireza Heidari, Nahid Jafari, Mohammad, Reza Honarvar, Mohammad, Ali Vakili, Seyed, Ali Aghapour, Mohsen Aarabi, Behruz Alizadeh, Babak Arab, Maryam Eri, Seyed, Kamaledin Mirkarimi Pages 123-132
    Background and
    Purpose
    Internal assessment is an introduction for improving the quality and the first step of accreditation. Identifying the competencies and the weaknesses enables the organizations to choose the strategies to face environmental forces. This study aimed to identify the strengths and the weaknesses of hospitals in Gorgan and the Gonbad-e Qabus cities, Iran.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was performed in Azar the 5th, Deziani, and Taleghani hospitals in the city of Gorgan and Shahid Motahari and Shohola hospitals in the city of Gonbad-e Qabus. Statistical Society was included 322 clinical and non-clinical staff of the hospitals. Data collection instrument was a questionnaire. The data were analyzed using ANOVA, t, and Pearson correlation tests.
    Results
    83.5% of respondents considered desirable internal hospital environment and 16.5% of them considered undesirable. The weakest area was rewards and the strongest area was target. There were significant relationships between internal environment of hospitals and years of services (P = 0.030), ward (P = 0.008), and hospital (P = 0.021) but there were not significant relationships between internal environment of hospitals and age (P = 0.371), sex (P = 0.559), employment status (P = 0.527), and level of education (P = 0.110).
    Conclusion
    Internal environment status was good from employee's viewpoint but rewards need to improve. It is necessary for managers to give rewards to personnel practice-basely and individually.
    Keywords: Strategic planning, strengths, weaknesses, internal environment
  • Parvin Farzanegi, Masoumeh Habibian, Atena Kaftari Pages 134-136
    Background and
    Purpose
    Aerobic exercise has been recommended as an important strategy for management of cardiovascular diseases and endocrine-metabolic disorders. The aim of this study was to evaluate the effect of 6-weeks aerobic exercise training on oxidative stress and enzymatic antioxidants in postmenopausal women with hypertension.
    Materials And Methods
    In a quasi-experimental study, 20 sedentary postmenopausal women with hypertension (age: 50-55 years) with borderline to stage 1 hypertension at baseline were randomly divided in two groups: exercise training (ET, n = 10) and control (n = 10). Training program consisted of 45-60 minutes of aerobic exercise at 40-60 percent of maximal heart rate, 3 sessions per week for 6 weeks. The control group did not change their activity. Blood pressure measurements and blood samples were collected at baseline and after six weeks to evaluate levels superoxide dismutase (SOD), malondialdehyde (MDA) and catalase activity. Data were analyzed by paired and independent t tests.
    Results
    Significant reduction in both systolic (P < 0.001) and diastolic (P = 0.008) blood pressure values was seen after exercise training which was accompanied by markedly increase of superoxide dismutase level (P = 0.004) and catalase activity (P = 0.001). Plasma malondialdehyde level was significantly reduced (P = 0.003) after exercise training.
    Conclusion
    Six-weeks aerobic exercise was accompanied by significantly reduce resting systolic and diastolic blood pressure in postmenopausal women with hypertension; this protective effect of exercise may be related to increased antioxidant defense and decreased oxidative damage resuted from regular aerobic exercise.
    Keywords: Exercise, hypertension, menopause, stress oxidative
  • Hamid Shafi, Mehrdad Rafati-Rahimzadeh, Sepideh Siadati, Samira Tahmasbipour Pages 138-144
    Testicular cancer allocate for only 1% of all male cancers، that 1-2% of them، would be familial. Family history of testicular cancer will be major risk factor. In this study، noticing the fact that familial testicular cancers are rare، we introduce cases of familiar testicular cancer. The first case was a 39-years-old man that came with abdominal enlargement، pain، and painless palpable masses in right testis. Serum tumor markers showed alpha-fetoprotein (AFP) as 373 IU/ml and ß-human chorionic gonadotropin (ßHCG) as 216 IU/ml. The second case (his brother) was a 35-years-old man came to clinic with painless right testis enlargement. Serum tumor markers were normal. This patient underwent radical orchidectomy. Pathology reported classic seminoma limited to tunica vaginalis. Next، both of patients underwent chemotherapies. This study reveals that in familiar testicular cancer، one of the most important causes will be hereditary factors. For patients'' more survival and comfortability، early diagnosis via physical examination، serum tumor markers evaluation and sonography is important.
    Keywords: Familiar, testicular cancer, hereditary factors
  • Ali Abbaskhanian, Daniel Zamanfar, Iman Sadeghian Pages 146-149
    Canavan disease is an autosomal recessive leukodystrophy due to accumulation of N-acetyl aspartic acid (NAA) in brain، cerebrospinal fluid (CSF)، and urine characterized by early onset developmental delay، initial hypotonia progressing to hypertonia، sleep disturbance and macrocephaly. Brain magnetic resonance imaging (MRI) shows white-matter changes. The best method for diagnosis is determined NAA in the urine. We report a 30-month-old boy manifesting his symptoms when he was 6 months old. Brain MRI showed high signal intensity in T2 images. High-performance liquid chromatography (HPLC) and electroencephalography (EEG) were normal. His symptoms were generalized tonic-clonic seizures at the age of 22 months and spasticity، hypotonia، macrocephaly، joint stiffness، and sleep disturbance at the age of 30 months. The patient was diagnosed by assessing NAA level in urine.
    Keywords: Canavan disease, leukodystrophy, magnetic resonance imaging, urine organic acids test
  • Nazanin Lotfi, Tahereh Shokohi Pages 151-165
    Burn wound is a suitable environment for growth and reproduction of microorganisms. The tissue in the burn wounds is not live and do not have blood vessels; so, polymorphonuclear antibodies and systemic antibiotics cannot diffuse into it. Thus, the condition of the wound is provided for the growth of bacteria and opportunistic fungi such as Candida, Mucor, Rhizopus, Penicillium, and Aspergillus. While the widespread use of topical and systemic antibiotics and early surgical, surveillance or isolation procedures of burn patients led to a significant reduction in wound bacterial infections, the incidence of invasive fungal infections in burn patients with extensive burns has increased. The ubiquitous presence of fungi in the environment and patients’ fungal flora, in combination with the immune system dysfunction, make burn patients susceptible to serious fungal infections. Conventional methods for the identification of fungi include direct microscopic examination and culture; however, recently, for faster and more reliable diagnosis, polymerase chain reaction (PCR)-based molecular methods are recommended. As diagnosis of fungal infection remains challenging, surveillance, prophylactic and empirical treatment is necessary. To improve the safety and efficacy of antifungal therapy, the causing species, infection site, patient’s age, and kidney and liver function should be considered in selecting the appropriate agents.
    Keywords: Fungal infection, burn, diagnosis, treatment