فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 114 (تیر 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/04/24
  • تعداد عناوین: 25
|
  • سید احسان حسینی، نوروز دلیرژ، ناهید افضل آهنگران صفحات 1-7
    سابقه و هدف
    ژل رو یال که توسط زنبورهای کارگر ترشح می شود، دار ای فعا لیت های ز یستی مختلف ی در سلول ها و بافت های بدن می باشد. در این مطالعه تاث یر ژل رو یال بر سلول های تک هسته ای خون مح یطی و رو یارویی ای ن سلول ها با مورد بررسی قرار گرفته است. K سلول سرطانی 562 سلول) انسا نی با غلظت های متفاوت از ژل رو ی ال PBMC
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجرب ی، سلول (106 5) به طور جداگانه و درشرا یط استا ندارد برای مدت زمان 72 ساعت کشت داده شد. mg/ml، 10 mg/ml، 25 mg/ml) علیه سلول های سرطانی، PBMC فلوسایتومتری) تاثیر ژل رویال بر میزان سلول کشی سلول های) Anexin PI سپس در تست مورد ارز یابی و سنجش قرار گرفت. در این آزمایش از آزمون آنالیزی واریانس نیز به منظور ارز ی ابی اختلاف بین K562 گروه ها استفاده شد. و PBMC فلوسایتومتری) و مجاورسازی رقت های مشخصی از این ژل، با سلول ها ی) Anexin PI
    یافته ها
    در تست رویارویی این سلول ها با سلول های سرطا نی ما شاهد افزا یش م یزان آپوپتوز و سلول کشی سلول های سرطا نی، نسبت به گروه کنترل بودیم. که با ژل رو ی ال رو به PBMC
    استنتاج
    با توجه به افزایش م یزان آپوپتوز سلول های سرطانی مواجه شده با سلو لهای رو شده اند می توان نت یجه گرفت که ژل رو یال می تواند در تقو یت س یستم ایمنی بر عل یه سلول های سرطا نی و نابود ی بیش تر آن ها موثر واقع شود..
    کلیدواژگان: سلول های تک هسته ای خون محیطی، K ژل رویال، 562
  • مصطفی عنایت راد، حمید صالحی نیا صفحات 8-16
    سابقه و هدف
    سرطان یکی از مهم ترین علت مرگ و میر می باشد و در بین سرطان ها، سرطان معده دارای بروز و کشندگی بالایی می باشد. شناخت اپیدمیولوژی و روند سرطان معده می تواند در برنامه ریزی بسیار تاثیرگذار باشد، با توجه به مشخص نبودن روند این سرطان در کشور، این مطالعه با هدف بررسی بروز و روند تغیرات سرطان معده در کشور ایران صورت گرفته است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه که یک نوع تحلیل مجدد داده های موجود می باشد و از داده های نظام ثبت سرطان در ایران طی سال های 1382 تا 1390 برای این مطالعه استفاده شد. میزان های بروز گزارش شده بروز مستقیم و براساس جمعیت سازمان بهداشت جهانی استاندارد شد و روندی از بروز این بیماری در کشور ترسیم شد.
    یافته ها
    بررسی آمار ثبت سرطان در سال های 82 تا 88 نشان دهنده روند صعودی سرطان معده در کشور می باشد. تعداد 42135 مورد سرطان معده در کل کشور ثبت شده که از 4254 مورد در سال 82 به 6886 مورد در سال 88 رسیده است. بیش ترین و کم ترین میزان بروز در مردان و زنان بترتیب در سال 87 و 82 گزارش شده است. نسبت جنسی در این سال ها 51/2 محاسبه شده است. در استان های کشور بیش ترین میزان بروز در مردان مربوط به اردبیل و کم ترین آن مربوط به کهکیلویه و بویراحمد و برای زنان بیش ترین میزان در سمنان و کم ترین آن در هرمزگان و کهکیلویه و بویراحمد گزارش شده است.
    استنتاج
    بر اساس نتایج مطالعه بروز سرطان معده در ایران به خصوص در مناطق غربی و شمال غربی کشور در حال افزایش می باشد، این افزایش می تواند ناشی از رژیم غذایی و عفونت هیلوباکترپیلوری باشد، از این رو با توجه به روند افزایش این سرطان، برنامه های غربالگری و تشخیص زودرس در مناطق و افراد در معرض خطر بالا بسیار توصیه می شود.
    کلیدواژگان: سرطان معده، بروز، روند، اپیدمیولوژی
  • فرزاد بزرگی، ابوالقاسم لعلی، سید محمد حسینی نژاد، حامد امینی آهیدشتی، مهسا مهدوی، راضیه فلاح صفحات 17-25
    سابقه و هدف
    یکی از عوامل موثر در بهینه سازی و ارتقاء کیفیت خدمات اورژانس، بررسی گردش کار و زمان توقف بیماران در اورژانس می باشد و وجود یک سیستم تریاژ کارآمد سبب افزایش بهره وری و کاهش عوارض ناشی از تاخیر در دسترسی به موقع خدمات است. لذا این مطالعه با هدف تعیین سرعت خدمات اورژانس و عوامل مرتبط با آن در سیستم تریاژ 5 سطحی در مرکز آموزشی درمانی امام خمینی (ره) ساری انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی در آذرماه سال 1391 در مرکز آموزشی درمانی امام خمینی (ره) ساری انجام گرفت. پژوهشگر ضمن بررسی پرونده های پزشکی و برگه های تریاژ بیماران با تکمیل فرم های جمع آوری اطلاعات، سرعت اقدامات انجام شده برای هر بیمار را محاسبه کرد. پرسشنامه حاوی دو بخش بود. بخش اول شامل مشخصات دموگرافیک بیماران و قسمت دوم شامل اطلاعات مربوط به روند ارائه خدمت در اورژانس بود. تعداد نمونه مورد بررسی 365 مورد بود. تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از نرم افزار آماری SPSS16 انجام شد. داده ها با آزمون chi-Square و anova تجزیه و تحلیل شد و 05/0< P به عنوان سطح معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    زمان اولین ویزیت پزشک 2/7±4/6دقیقه، زمان اولین خدمات پرستاری 4/14 ±9/14 دقیقه و زمان تعیین تکلیف 3/147±6/136 دقیقه بوده است. هم چنین ارتباط معنی داری بین شیفت کاری با زمان دسترسی به پزشک و خدمات و تعیین تکلیف بیمار وجود داشت. بین سطح تعیین شده بیمار با زمان دسترسی به پزشک و خدمات و تعیین تکلیف نیز ارتباط معنی داری مشاهده شد.
    استنتاج
    زمان ارائه خدمات در بخش اورژانس بیمارستان امام ساری که از سیستم تریاژ 5 سطحی استفاده می نماید کم بوده و سرعت ارائه خدمات در سطح مطلوب قرار دارد.
    کلیدواژگان: خدمات اورژانس، تریاژ، نمایه وخامت اورژانس
  • سمیه علیزاده، مرجان هادی زاده، حکیمه عامری صفحات 26-35
    سابقه و هدف
    آمار ناباروری در جهان و به خصوص در کشور ما افزایش یافته است. داده کاوی رشته علمی جدید در زمینه بازیابی اطلاعات از پایگاه داده ها می باشد. مطالعات معدودی در زمینه ناباروری و استفاده از دانش داده کاوی برای توصیف و پیش بینی روش های مختلف درمانی و شناسایی ویژگی های تاثیر گذار بر موفقیت روش درمان، ارائه شده است. هدف این مقاله ارائه مدلی است برای ارزیابی میزان تاثیر داروهای مختلف درمان ناباروری بر بیمارانی که تحت درمان با روش IUI قرار گرفته اند.
    مواد و روش ها
    برای انجام این تحقیق پرونده های سال 1376 تا 1388 بیماران نابارور بیمارستان صارم بررسی شده اند که 26035 رکورد اولیه استخراج شده است. اطلاعات موجود در پرونده بیماران با استفاده از روش های داده کاوی در نرم افزار CLEMENTINE 12.0 تجزیه وتحلیل شدند. برای شناسایی عوامل موثر بر تاثیر داروها بر موفقیت درمان از الگوریتم های خوشه بندی و دسته بندی داده کاوی استفاده شد.
    یافته ها
    با استفاده از خوشه بندی K-Means، ویژگی های بیمارانی که درمان آن ها موفق بوده است، شناسایی شده اند. به کمک درخت تصمیم CHAID تاثیر داروهای مختلف درمان ناباروری در بیماران نابارور و در نتیجه باروری مشخص شده است. مدل ساخته شده می تواند نتیجه استفاده از داروی پیشنهادی را با دقت 71 درصد پیش بینی کند.
    استنتاج
    با استفاده از تکنیک های داده کاوی می توان روند درمان بیماران نابارور را بعد از بررسی ها و انجام معاینات و آزمایشات گوناگون و انتخاب فیلدهای تاثیرگذار بر بیماری، بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: ناباروری، داروهای ناباروری، روش درمانی IUI، داده کاوی
  • فرزین اصلانی، علیرضا عمرانی، مسعود فیض بخش، روشنک غفاری، فرهاد ثبوتی صفحات 36-43
    سابقه و هدف
    ظهور تصویربرداری دیج یتال، تحولی در رادیولوژی ایجاد کرده اس ت. با وجود همه مزایای رادیوگرافی دیجیتال، از آن جایی که اختلاف نظر در تعیین لندمارک ها، عامل مهمی در اشتباه های آنالیزهای سفالومتریک می باشد، لذا هدف از این مطالعه، شناسایی تفاوت لندمارک های آناتومیک در دو تکنیک رادیوگرافی لترال سفالومتری دیجیتال و معمولی به روش ترسیم دستی بوده است.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی - تحلیلی می باشد که در آن روی 17 جمجمه، 9 نشانگر فلزی رادیواپک به لندمارک های Pog و B، A، PNS، ANS، S، N و تحتانی ترین نقطه حاشیه فک پایین و Go متصل گردید و از هر جمجمه ابتدا به صورت دارای نشانگر و سپس بدون نشانگر،دورادیوگرافی معمولی و دیجیتال، تهیه گردید. درهردورادیوگرافی، 3 ارتودونتیست لندمار ک ها را ترسیم کرده واختلاف هر لندمارک بارادیوگرافی معادل دارای نشانگر محاسبه وبا آزمون آماری t test و سطح معنی داری p-value< 0/ 05 ارزیابی شد.
    یافته ها
    اختلاف اندازه نقطه (S) در هیچ کدام از دو بعد افقی (x) و عمودی (y) معنی دار نبود. اختلاف اندازه نقاط PNS و ANS در هر دو نوع روش رادیوگرافی در بعد افقی معنی دار بوده ولی در بعد عمودی معنی دار نبود. هم چنین، اختلاف اندازه نقاط B، Go، A و تحتانی ترین نقطه حاشیه تحتانی مندیبل در هر دو بعد دارای اختلاف معنی داری بود. اختلاف اندازه نقطه Pog در بعد افقی (x) معنی دار نبوده ولی در بعد عمودی (y) معنی دار بود.
    استنتاج
    با وجود این که تفاوت شناسایی لندمارک بین دو نوع رادیوگرافی لترال سفالومتری دیجیتال و معمولی، در برخی نقاط در هر دو بعد معنی دار می باشد، ولی این تفاوت ها از نظر کلینیکی معنی دار نمی باشد.
    کلیدواژگان: لندمارک های آناتومیک، سفالومتری، رادیوگرافی دیجیتال
  • مهدی نیک ورز، مسعود شایسته آذر، محمدحسین کریمی نسب، مجید سجادی، علیرضا خلیلیان، میلاد بهاری صفحات 44-51
    سابقه و هدف
    درد قدامی زانویکی ازاختلالات شایع در جوانان و بالغین می باشد. نظر برآن است که کندرومالاسی پاتلا می تواند علت اصلی آن باشد. علی رغم اقدامات درمانی مختلف هم چنان درمان کندرومالاسی پاتلا غیرقطعی بوده و در اکثریت مواقع مقاوم به درمان می باشند. لذا ارائه راهکار درمانی مناسب و جدید دراین رابطه ضروری به نظر می رسد. هدف این مطالعه مقایسه اثرات درمان با PRP با فیزیوتراپی می باشد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش کار آزمایی بالینی غیر تصادفی بر روی 60 بیمار مبتلا به کندرو مالاسی پاتلا و درد قدام زانو انجام شد. 30 بیمار تحت درمان فیزیوتراپی و 30 بیمار تحت تزریق داخل مفصلی PRP قرار گرفته و بررسی شدند. پیامد اصلی مورد بررسی درد بیماران بود که با مقیاس VAS (Visual Analogue Score) سنجیده شد و عوارض احتمالی نیز ثبت گردید.
    یافته ها
    تفاوت معنی داری بین دو گروه از نظر سن، جنس و سمت زانوی مبتلا وجود نداشت (05/0< P). از نظر مدت درد قبل از درمان تفاوت معنی دار بین دو گروه وجود داشت (05/0< P). از نظر میزان درد و بهبود علایم در زمان پیگیری بعد از 45 روز گروه فیزیوتراپی بهبود قابل توجهی نسبت به گروه PRP نشان داد (05/0< P). عوارض قابل توجهی ناشی از درمان در دو گروه دیده نشد.
    استنتاج
    در پایان پیگیری بیماران درمان در گروه فیزیوتراپی نتیجه بخش تر بودیعنی میزان کاهش درد و بهبود علایم در این گروه بهتر از گروه تزریق PRP بود.
    کلیدواژگان: پلاکت غنی از پلا کت، کندرومالاسی پاتلا، زانو
  • رزیتا رضایی، سوسن ساعت ساز، سید حمیدشریف نیا، زهرا بهشتی، سرور ملوک زاده صفحات 52-59
    سابقه و هدف
    آسیب های پرینه از مشکلات شایع زایمان طبیعی بوده که سلامت و کیفیت بعدی زندگی فرد را تحت تاثیر قرار می دهند. این مطالعه با هدف تاثیر کنترل پرینه با روش های Hands on و Hands off بر صدمات پرینه حین زایمان انجام شده است.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر از نوع کار آزمایی بالینی تصادفی بوده که نمونه های آن را 600 زن نخست زا تشکیل دادند که به طور تصادفی به دو گروه Hands on و Hands off (300 نفر در هر گروه)تقسیم شدند. در روش on Hands وقتی کراونینگ سر انجام شد، ماما انگشت نشانه، میانی، انگشت حلقه و انگشت کوچک دست چپ خود را روی اکسی پوت جنین قرار می داد به طوری که همزمان توسط انگشتان نشانه و شست دست راست به طور u شکل بر بخش خلفی پرینه فشار وارد می شد. در روش off Hands در مرحله خروج عملکرد ماما بیش تر انتظاری بود و موفقیت چرخش خارجی، زایمان شانه ها و بقیه بدن را مشاهده می نمود. داده ها با استفاده از نرم افزار 19 SPSS و آزمون های آماری مجذور کای و T-Test مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    دو گروه از نظر میزان صدمات کلی پرینه تفاوت آماری معنی داری نداشتند (7/0=p). بیش ترین آسیب مشاهده شده در هر دو گروه، پارگی درجه 1 پرینه بوده است. در گروه off Hands تروماهای درجه 3 (01/0 =p) و میزان اپی زیاتومی (003/0= p) به طور معنی داری کم تر از گروه Hands on بوده است ولی میزان پارگی پری یورترال در گروه off Hands به طور معنی داری بیش تر از گروه Hands on بوده است (01/0 =p). بین دو گروه از نظر طول مدت مرحله دوم زایمان و پیامدهای نوزادی تفاوتی وجود نداشت.
    استنتاج
    در مطالعه حاضر کاربرد روش off Hands سبب کاهش موارد اپی زیاتومی و پارگی های درجه 3 کانال زایمانی شده است بنابراین میتوان آن را به عنوان یک روش ایمن برای زایمان توصیه نمود.
    کلیدواژگان: زایمان، آسیب های پرینه، Hands on، Hands off
  • نونا طاهری، حمید بطحی، علیرضا آموزنده نوباوه، نادر زرین فر، احسان الله غزنوی راد صفحات 60-73
    سابقه و هدف
    عفونت های بیمارستانی یک مشکل عمده جهانی هستند. محیط بیمارستان مخزنی برای پاتوژن های بیمارستانی می باشد. هدف از این مطالعه بررسی میزان شیوع و تعیین شاخص های مقاومت آنتی بیوتیکی در باکتری های جداشده از محیط و تجهیزات پزشکی در بیمارستان ولیعصر اراک می باشد.
    مواد و روش ها
    210 نمونه از بیمارستان جمع آوری و تعیین هویت گردید. Staphylococcus ها از نظر مقاومت القایی نسبت به کلیندامایسین با روش ZoneD و حساسیت به ونکومایسین با محیط مولر هینتون آگار و test E بررسی شدند. حساسیت این سویه ها نسبت به سفوکسیتین و اگزاسیلین با روش دیسک دیفیوژن و تایید این مقاومت با بررسی ژن mecA با روش PCR مورد بررسی قرار گرفت. باسیل های گرم منفی از نظرتولید ESBL با روش استاندارد، مقاومت بتالاکتامازی AmpC با روش Amp C disk test، مقاومت کارباپنمازی توسط MHT و متالوبتالاکتامازی توسط E-test حاوی ایمیپنم و ایمیپنم + EDTA بررسی شدند.
    یافته ها
    از 210 نمونه گرفته شده،240 ایزوله به دست آمد که (77 درصد) 185 نمونه مربوط به staphylococcus ها می باشد (5/73 درصد) 136 نمونه staphylococcus ها مقاوم به سفوکسیتین و اگزاسیلین بوده و مقاومت القایی به کلیندامایسین در آن ها (25 درصد) 46 گزارش شده است. ازطرفی دو نمونه Staphylococcus epidermidis مقاوم به ونکومایسین بودند. هم چنین ژن Sa442 در Staphylococcus aureus و ژن mecA در MRSA به جز دو مورد تایید گردید. فراوانی باکتری های گرم منفی (23 درصد) 55 گزارش شد. ژن 51Ox در Acinetobacter baumanniشناسایی گردید. 15 باسیل گرم منفی 100 درصد غیرتخمیری و 65 درصد از 40 ایزوله انتروباکتریاسه تولیدکننده ESBL بودند. تعداد (33/33 درصد) 6 از نمونه Klebsiella pneumoniae تولیدکننده ژن AmpC بودند (60 درصد) 9 از باسیل های غیرتخمیری MHT مثبت گزارش شدند.
    استنتاج
    با توجه به این بررسی، حضور میکروارگانیسم ها در محیط بیمارستان ولیعصر اراک و بروز و افزایش مقاومت های آنتی بیوتیکی در آن ها به عنوان یک مشکل عمده مطرح می باشد. می توان با تعیین پاتوژن های احتمالی در بیمارستان و تعیین الگوی شاخص های مقاومت آنتی بیوتیکی به پزشکان، در انجام درمان موفق بیماران کمک نمود.
    کلیدواژگان: عفونت های بیمارستانی، باکتری های پاتوژن، شاخص های مقاومت آنتی بیوتیکی
  • شفیقه محمدی تبار، پروین رهنما، خدیجه محمدی صفحات 74-82
    سابقه و هدف
    درخواست بیمار و مختار بودن وی در امر تصمیم گیری از اساسی ترین اصول اخلاق پزشکی واحترام به شخصیت و استقلال بیمار یک وظیفه اخلاقی است و با توجه به همین امر برخی پزشکان اقدام به سزارین را در موارد غیر ضروری و تنها بر اساس خواست بیمار جایز می دانند. هدف مطالعه حاضر تعیین میزان شیوع سزارین انتخابی و ارتباط آن با عوامل موثر در شهر تهران در سال های 1390-1389بود بوده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به روش مقطعی (cross-sectional) انجام شد و مطالعه بر روی کلیه زنان مراجعه کننده برای انجام زایمان به بیمارستان های منتخب شهر تهران انجام شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات بر 850 زن باردار در شهر تهران در فاصله سال های 1389تا1390 که تحت عمل سزارین قرار گرفته بودند در شهر تهران در سالهای 1390-1389 انجام گردید. نمونه گیری به روش نمونه گیری طبقه بندی خوشه ایانجام شد. نرم افزار مورد استفاده SPSS بود و آنالیز آماری انجام شده رگرسیون لجستیک یک طرفه بود.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد که میزان سزارین بر اساس درخواست مادر در بین گروه مورد مطالعه 2/11 درصد بوده و در 3/82 درصد علت آن ترس از زایمان طبیعی بوده است. هم چنین نتایج بیانگر آن بود که در مواردی که سن زن باردار کم تر از 21 سال باشد، احتمال سزارین انتخابی 2/3 برابر (89/8-15/1=CI 95%، 20/3=Odds ratio)، با افزایش سطح تحصیلات احتمال آن به میزان 5/18 برابر (35/139-45/2)=CI 95%،50/18 =Odds ratio) و احتمال درخواست مادر برای انجام سزارین در زنان شاغل به میزان 2 برابر زنان حامله خانه دار(93/3-45/1)=CI 95%،39/2 =Odds ratio) افزایش می یابد. نوع شغل همسر احتمال وقوع سزارین به درخواست مادر را تا 6 برابر (99/15-33/2)=CI 95%،037/6 =Odds ratio)، انجام زایمان در بیمارستان خصوصی نسبت به بیمارستان دولتی احتمال مطرح شده را تا 7 برابر (44/12-08/4)=CI 95%،13/7 =Odds ratio) و نظرمثبت گروه پزشکی، را تا 45 برابر (93/82-39/25)=CI 95%،89/45 =Odds ratio) افزایش می دهد.
    استنتاج
    به نظر می رسد عوامل مختلفی بر درخواست مادر برای انجام سزارین اثر گذار است و با توجه به این که بر اساس نتایج مطالعه حاضر هنجارهای اجتماعی تاثیر به سزایی در انجام سزارین به درخواست مادر دارد بنا بر این ارتقاء آموزش در سطوح مختلف جامعه می تواند بسیار اثرگذار باشد.
    کلیدواژگان: تقاضای مادر، عوامل موثر، شیوع، سزارین
  • مجید سعیدی، کتایون مرتضی سمنانی، بهاره بهمنی، جعفر اکبری، حمیدرضا کلیدری صفحات 83-92
    سابقه و هدف
    بیماری هیرسوتیسم یا افزایش رویش ناخواسته موهای ترمینال از جمله مشکلاتی است که بر الگوی زندگی فرد تاثیر می گذارد. اسپیرونولاکتون از جمله داروهایی است که در درمان این عارضه به کار می رود. عوارض جانبی اسپیرونولاکتون خوراکی سبب شده است که فرمولاسیون موضعی این دارو مورد توجه قرار گیرد. در این پژوهش به بررسی نقش عوامل مختلف در فرمولاسیون امول ژل اسپیرونولاکتون پرداخته شده است.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش از پلیمر کربوپل TR2 جهت تهیه امول ژل استفاده گردید. هم چنین تاثیر سایر اجزای فرمولاسیون از جمله مقادیر حامل های فاز مایی نیز مطالعه شد. سپس ویژگی های فیزیکی فرآورده های تهیه شده تا مدت دو ماه بررسی گردید. جهت مطالعه آزادسازی دارو از دستگاه انحلال شماره 2 فارماکوپه ایالات متحده استفاده شد. بدین منظور فرآورده در داخل کیسه دیالیز قرار داده شد و میزان آزادسازی دارو تا مدت 24 ساعت انجام پذیرفت. جهت مطالعه میزان جذب پوستی از سلول توزیع و پوست موش استفاده گردید. میزان داروی وارد شده به فاز گیرنده به روش اسپکتروفتومتری فرابنفش اندازه گیری گردید. جهت بررسی کینتیک آزادسازی و جذب پوستی، داده های به دست آمده به سه مدل درجه صفر، یک و هیگوشی برازش گردید.
    یافته ها
    نتایج حاصل از بررسی ویژگی های فیزیکی فرآورده های حاصل نشان دهنده عدم پایداری فرآورده های حاوی گلیسرین بود. این یافته ها بیانگر تاثیر مقدار پلیمر بر کیفیت فرآورده بود. هم چنین میزان رهش دارو با افزایش میزان پلیمر کاهش یافت. بررسی pH نشان داد تمامی فرآورده ها در محدوده pH پوست بودند. مطالعه جذب پوستی فرآورده منتخب، بیانگر2/4±61/39 درصد جذب دارو پس از 24 ساعت می باشد.
    استنتاج
    نتایج حاصل از این مطالعه بیانگر تاثیر میزان پلیمر، نوع و مقدار حامل در فاز مایی بر ویژگی های امول ژل دارو می باشد. مطالعات رهش و جذب پوستی نیز بیانگر مناسب بودن فرآورده امول ژل اسپیرونولاکتون، به عنوان یک فرآورده موضعی مناسب با جذب پوستی مطلوب می باشد.
    کلیدواژگان: اسپیرونولاکتون، امول ژل، آزادسازی، جذب پوستی، کینتیک
  • محمد شکرزاده، فائزه علیدوست، یزدان نوریان، نرگس واعظی، ابراهیم محمدی، فاطمه شکی صفحات 93-101
    سابقه و هدف
    رسوراترول ترکیبی پلی فنولیک است و به مقدار زیاد در هسته انگور و سایر گیاهان دارویی یافت می شود. رسوراترول دارای اثرات آنتی اکسیدانی می باشد و اثرات خوبی را در جلوگیری از آسیب اکسیداتیو نشان داده است. پاراکوات می تواند از طریق استرس اکسیداتیو و اختلال در عملکرد میتوکندری سبب بروز آسیب بافتی شود. در این مطالعه، اثرات محافظتی رسوراترول روی سمیت میتوکندریایی پاراکوات روی میتوکندری های ایزوله از ریه و مغز رت مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    بافت ریه و مغز از رت ویستار جدا شده و میتوکندری آن ها با روش سانتریفیوژ متعدد جداسازی شد. هر یک از میتوکندری های جدا شده از بافت های ریه و مغز، به سه گروه کنترل، گروه تحت پاراکوات و گروه تحت رسوراترول تقسیم شدند. میزان عملکرد میتوکندری به وسیله تست MTT مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    پاراکوات سبب اختلال در عملکرد میتوکندری های ایزوله شده از ریه و مغز رت به صورت وابسته به غلظت شد که سمیت بیش تری را در میتوکندری های ایزوله شده از مغز رت نشان داد. رسوراترول باعث محافظت در برابر اختلال در عملکرد میتوکندری ناشی از پاراکوات در میتوکندری های ایزوله شده از ریه و مغز رت شد.
    استنتاج
    با توجه به اثر محافظتی رسوراترول روی آسیب میتوکندریایی ناشی از پاراکوات، می توان از رسوراترول در شرایط پاتولوژیک ناشی از استرس اکسیداتیو و آسیب میتوکندری استفاده کرد.
    کلیدواژگان: پاراکوات، رسوراترول، عملکرد میتوکندری
  • احمد رضا یزدانبخش، مصطفی لیلی، منصور رضازاده آذری، محمدرضا مسعودی نژاد، منیره مجلسی صفحات 102-113
    سابقه و هدف
    کلروفرم از محصولات جانبی گندزدایی است که بر اثر واکنش بین کلر باقی مانده در آب با ترکیبات آلی به عنوان پیش ساز آن ها تشکیل می شود. وجود این محصولات جانبی گندزدایی در آب شرب می تواند خطرات بهداشت عمومی از جمله پتانسیل سرطان زایی داشته باشد. لذا در این مطالعه غلظت کلروفرم به عنوان شاخص محصولات جانبی گندزدایی با کلر در داخل آب شرب تهران بررسی شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی- مقطعی بود که در آن نمونه های مورد نظر از آب خروجی تصفیه خانه ها و نقاط مشخصی از شبکه توزیع آب در فصول مختلف سال در تهران در سال 1388 برداشت شده و با استفاده از روش های استاندارد از نظر وجود ترکیبات کلروفرم مورد آنالیز قرار گرفت. هم چنین پارامترهای دما، pH و غلظت کلر باقیمانده به عنوان مهمترین فاکتورهای در ارتباط با غلظت های کلروفرم اندازه گیری شدند.
    یافته ها
    میانگین کل غلظت کلروفرم در آب خروجی از تصفیه خانه ها و شبکه توزیع به ترتیب برابر 2/11 و 5/36 میکروگرم در لیتر اندازه گیری شد که در شبکه توزیع تقریبا 3/3 برابر بیشتر از مقادیر مربوط به آب خروجی از تصفیه خانه هاست.
    استنتاج
    بررسی غلظت های کلروفرم در آب خروجی از تصفیه خانه ها و شبکه توزیع با مقادیر دما، pH و کلر باقی مانده نشان دهنده وجود ارتباط مستقیم بین آن ها می باشد که این ارتباط در شبکه توزیع معنی دار بوده در حالی که در آب خروجی از تصفیه خانه ها این ارتباط معنی دار نبود. هم چنین مقادیر اندازه گیری شده ی غلظت های کلروفرم پائین تر از حدود مجاز قرار داشت.
    کلیدواژگان: کلروفرم، کلر باقی مانده، گندزدایی، پیش سازها
  • مهناز فولادی نژاد، احسان علایی، محمد معمارزاده صفحات 114-119
    سابقه و هدف
    اندازه فاصله آنوژنیتال شاخصی مطمئن و پذیرفته شده از اثر آندروژن درون زاد یا محیطی بر روی تکامل سیستم تولید مثل جنین در رحم مادر و نیز نوزاد است. لذا این مطالعه با هدف تعیین همبستگی طول پنیس با فاصله آنوژنیتال و برخی از پارامترهای آنتروپومتریک انجام شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی طول پنیس در حالت کشیده و فاصله آنوژنیتال تعداد 427 نوزاد پسر ترم سالم متولد شده در مرکز آموزشی- درمانی در شمال ایران مورد بررسی قرار گرفت. سایر متغیرهای مورد بررسی سن مادر، وزن، قد و دور سر نوزادان بود. ابتدا نرمال بودن توزیع متغیرها با آزمون شاپیرو– ویلک سنجش گردید و از ضریب همبستگی پیرسون استفاده گردید.
    یافته ها
    در این مطالعه میانگین طول پنیس نوزادان پسر ترم و از نظر بالینی سالم mm5/3±1/32 میلیمتر و میانگین فاصله آنوژنیتال در آن ها mm 5/2±5/24 بود. بین طول پنیس و فاصله آنوژنیتال رابطه مستقیم ضعیفی وجود داشت (046/0= P، 097/0= r).
    استنتاج
    همبستگی بین طول پنیس و فاصله آنوژنیتال نشان داد که می توان از فاصله آنوژنیتال نیز مانند طول پنیس برای ارزیابی سیستم تناسلی استفاده کرد و شاید بتواند به عنوان یک شاخص مشترک برای ارزیابی در هر دو جنس مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: طول پنیس، فاصله آنوژنیتال، نوزاد ترم، پسر
  • سهیل سبحان اردکانی، سارا طالبیانی، محمد معانی جو صفحات 120-130
    سابقه و هدف
    با توجه به آلودگی روز افزون منابع آب قابل بهره برداری و اهمیت پایش مداوم آن ها، در این پژوهش، نسبت به ارزیابی غلظت آرسنیک، روی، سرب و مس منابع آب زیرزمینی دشت تویسرکان و تهیه نقشه پهنه بندی عناصر اقدام گردید.
    مواد و روش ها
    20 حلقه چاه در سطح دشت انتخاب و نمونه برداری از آن ها طی فصول بهار و تابستان سال 1391 مطابق روش استاندارد انجام شد. قرائت غلظت عناصر نیز پس از انجام آماده سازی نمونه ها از طریق افزودن اسید نیتریک غلیظ، حرارت دادن، هم زدن و صاف کردن توسط کاغذ صافی واتمن 42، توسط دستگاه ICP انجام شد. برای تهیه نقشه پهنه بندی عناصر و پردازش آماری داده ها نیز به ترتیب از نرم افزارهای ArcGIS و SPSS استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین غلظت آرسنیک، روی، سرب و مس نمونه ها در فصل بهار به ترتیب برابر با 76/0±68/3، 84/0±85/3، 35/0±66/1 و 01/1±59/8 و در فصل تابستان به ترتیب برابر با 83/0±99/3، 12/1±30/6، 71/0±85/1 و 85/1±49/12 ppb بود. مقایسه میانگین غلظت عناصر در نمونه ها با رهنمود WHO و سازمان حفاظت محیط زیست ایران بیانگر وجود اختلاف معنی دار (05/0>P) می باشد. به طوری که میانگین غلظت تجمع یافته عناصر پایین تر از حد مجاز بود.
    استنتاج
    گرچه در حال حاظر منابع آب زیرزمینی دشت تویسرکان در معرض آلودگی بیش از حد مجاز به فلزات سنگین نیستند، اما استفاده بی رویه و بلندمدت از نهاده های کشاورزی و همچنین استقرار صنایع آلاینده می تواند ضمن تهدید منابع آب زیرزمینی این منطقه، تبعات غیر قابل جبرانی را نیز به دنبال داشته باشد.
    کلیدواژگان: توزیع مکانی، آب زیرزمینی، ارزیابی مخاطره
  • لیلا امینی، مریم حیدری، حمیدرضا دانش پرور، بنفشه قرایی، عباس مهران صفحات 131-135
    سابقه و هدف
    خشونت در ابعاد گوناگون، برای زنان پیامدهای روانی و اجتماعی بسیار سهمگینی به دنبال دارد. هدف این مطالعه تعیین ارتباط ابعاد خشونت خانگی با تعیین کننده های اجتماعی ساختاری سلامت زنان مراجعه کننده به مرکز پزشکی قانونی شهر تهران بود.
    مواد و روش ها
    این پژوهش مقطعی بر روی 196 زن مراجعه کننده به مرکز پزشکی قانونی شهر تهران در سال 92- 1391 و با روش نمونه گیری در دسترس انجام شد. اطلاعات به وسیله پرسش نامه های مشخصات دموگرافیک و مقیاس تاکتیک های تعارضی- 2 (CTS-2) جمع آوری و با استفاده از نرم افزار SPSS 16 تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد در زنان تحت مطالعه، خشونت فیزیکی بیش ترین میانگین 80/16 ± 29/37 را از میان انواع خشونت به خود اختصاص داده بود. نتایج آزمون ANOVA در مقایسه میانگین نمرات انواع خشونت نشان داد که میانگین نمرات خشونت کلامی با سن زن (029/0= p) و شغل همسر (0001/0 p<)، خشونت جنسی با سن زن (003/0= p) و خشونت روانی با سن همسر (012/0= p) مرتبط می باشد. در نهایت، نتایج آزمون تی مستقل نشان دهنده ارتباط خشونت جنسی با شغل زنان بود (009/0= p).
    استنتاج
    ارتباط بین خشونت با برخی عوامل فردی از قبیل سن و شغل و سن همسر ایجاب می نماید که ارائه دهندگان خدمات بهداشتی و درمانی نسبت به شناسایی افراد در معرض خطر اقدام نمایند.
    کلیدواژگان: خشونت خانگی، خشونت فیزیکی، تعیین کننده های اجتماعی سلامت، مرکز پزشکی قانونی
  • سمیه باقرزاده خداشهری، سید داور سیادت، محمد رهبر صفحات 135-139
    سابقه و هدف
    هموفیلوس آنفلوانزای تایپ Hib) b)، یکی از مهم ترین عوامل مننژیت های باکتریایی در کودکان زیر 5، به خصوص در کشورهایی است که واکسیناسیون علیه Hib را انجام نمی دهند.
    در این مطالعه، ما سروتایپ، سویه های کپسول دار هموفیلوس آنفلوانزای جدا شده از نمونه های بالینی را به روش واکنش زنجیره ای پلیمراز (PCR)، تعیین کردیم.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق، DNA نمونه های بالینی هموفیلوس آنفلوانزا به روش جوشاندن استخراج گردید. سویه های دارای کپسول توسط آغازگرهای ژن bexA تعیین و نوع سروتایپ سویه های کپسول دار توسط مجموعه آغازگرهای اختصاصی تایپ «f تا a» مشخص شد.
    یافته ها
    از 50 سویه هموفیلوس آنفلوانزای جدا شده از نمونه های بالینی، 4 سویه ژن bexAرا نشان دادندکه تمام آنهادارای کپسول بودند و هر 4 جدایه، به عنوان سویه های تایپ b تعیین شدند.
    استنتاج
    با توجه به عدم رشد باکتری های تعیین شده در این بررسی در آزمایشگاه های اولیه (جواب های منفی با ژن های اختصاصی روی نمون ه ها و موارد PCR درنمونه ها بالینی، انجام روش Hib کاذب) و وجود سویه های بیماری زای مشکوک ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: هموفیلوس آنفلوانزای تایپ b، سروتایپ، PCR
  • حسین پارسا، پدرام طالبیان، فیروزه نادری * صفحات 141-146
    سابقه و هدف

    درمان توصیه شده جهت بیماران دچار تنگی کاروتید قابل توجه، آندارترکتومی کاروتید از طریق جراحی می باشد و نسبت به درمان دارویی در جلوگیری از سکته مغزی موثرتر می باشد. هدف از این تحقیق بررسی عوارض و مرگ و میر پس از آندارترکتومی شریان کاروتید در بیماران دچار تنگی کاروتید می باشد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی روی 138 بیمارکه در طول سال های 1387 تا 1391تحت عمل جراحی آندارترکتومی شریان کاروتید قرار گرفته بودند، انجام شد. جنس، سن، درصد و جهت تنگی، علت عمل و عوارض حین و بعداز عمل و هم چنین میزان مرگ ومیر بیماران جمع آوری و ثبت گردید و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 آنالیز گردید.

    یافته ها

    از 138 بیمار جراحی شده 3 مورد مرگ مشاهده شد که 2 مورد به دلیل کاهش سطح هوشیاری و یک مورد به دلیل ایست قلبی ایجاد شد. همچنین این سه مورد مرگ در بیماران دچار سکته قلبی و دارای تنگی شریان شدید اتفاق افتاد. میزان عوارض نیز 5/27 درصد (38نفر) بود که 34 مورد مربوط به بیماران دچار تنگی شدید و 4 مورد نیز مربوط به تنگی متوسط بود. هم چنین 72 درصد عوارض در بیمارانی دیده شد که به علت حوادث عروق مغزی بستری شده بودند. هم چنین میزان عوارض و مرگ ومیر در افراد دارای تنگی شدید شریان کاروتید و بیماران دارای سکته مغزی حین بستری نسبت به بیماران دیگر بیش تر بود.

    استنتاج

    نتایج نشان داد که میزان عوارض و مرگ و میر مشاهده شده در این مطالعه در مقایسه با مطالعات دیگر در حد قابل قبولی می باشد.

    کلیدواژگان: آندارترکتومی کاروتید، عوارض پس از عمل جراحی، میزان مرگ و میر
  • سید عبدالله حسینی، نرگس دهگانی، مهدی شریف، احمد دریانی، سارا غلامی، فاطمه ابراهیمی، عبدالستار پقه، نصیبه عارف خواه صفحات 146-150
    سابقه و هدف
    توکسوپلاسموزیس، توسط تک یاخته درون سلولی توکسوپلاسما گوندی ایجاد می شود. شیوع این انگل در مناطق مختلف با توجه به شرایط جغرافیایی، عادات غذایی و سابقه تماس با گربه متفاوت است. هدف از این مطالعه، تعیین میزان شیوع سرمی توکسوپلاسما در زنان باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشت شهرستان های رامسر و تنکابن در سال 1391 بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی – مقطعی، 289 نف ر از زنان باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهرستان های رامسر و تنکابن در سال 1391 به طور تصادفی انتخاب شدند. پس از ثبت اطلاعات در پرسشنامه و تهیه نمونه علیه توکسوپلاسم ا گوندی با(Immunoglobulin M (IgM و (Immunoglobulin G (IgG خون از این افراد، آنتی بادی روش الیزا مورد آزمایش قرار گرفت پس از انجام آزمایش های فوق داده ها با آزمون مجذور کای مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده از این مطالعه نشان می دهد 170 نفر (8 اختصاصی علیه توکوپلاسما را در (IgG و IgM) 1 درصد) نیز هر دو نوع آنتی بادی / مثبت و 4 نفر (4 IgM (2/4 درصد) 37 درصد) از نظر هر دو نوع آنتی بادی منفی بودند هم چنین در بررسی حاضر بین سطح / سرم خود داشتند و 108 نفر (4 با فاکتورهای اپیدمیولوژیک سن، شغل، سطح تحصیلات، تماس با گربه، مصرف گوشت خام و محل IgG و IgM سرمی سکونت ارتباط معنی داری وجود نداشت.
    استنتاج
    مطالعه حاضر نشان دهنده شیوع بالای انگل توکسوپلاسما در بین زنان باردار در شهرستان های رامسر و تنکابن بوده است. با توجه به اهمیت توکسوپلاسموز در زنان باردار، می توان با آموزش بهداشت و افزایش سطح آگاهی های افراد و اقدامات کنترلی دیگر از ایجاد آلودگی و عوارض آن کاست..
    کلیدواژگان: توکسوپلاسما، IgG، IgM، الیزا
  • اعظم باقری، نرگس اسکندری، فاطمه عباس زاده صفحات 151-157
    سابقه و هدف
    خود درمانی به عنوان یکی از مشکلات حاد بهداشتی جامعه محسوب می شود به خصوص اگر این کار توسط مادر باردار انجام شود لذا با توجه به اهمیت مصرف داروها در دوران بادرای مطالعه ای با هدف بررسی مصرف خودسرانه دارو و مکمل ها در زنان باردار شهری و روستایی طراحی و انجام شد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی مقطعی بوده که به روش نمونه گیری تصادفی بر روی 303 نفر از مادران باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهرستان کاشان در سال 1391 انجام شد. در این پژوهش اطلاعات با استفاده از پرسشنامه پژوهشگر ساخته جمع آوری شد. این پرسشنامه شامل ویژگی های دموگرافیک، ویژگی های بارداری، مصرف مکمل ها در دوران بارداری و خوددرمانی در بارداری و برخی عوامل مرتبط با آن بود. در نهایت نتایج به دست آمده با استفاده از آزمون نرم افزار آماری SPSS و به وسیله آمارهای توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    از بین 303 زن مورد مطالعه 99 نفر (7/32 درصد) در مناطق روستایی و 204 نفر (2/63درصد) در مناطق شهری سکونت داشتند. 99 درصد مکمل آهن، 2/82 درصد مکمل کلسیم و 7/92 درصد مولتی ویتامین در دوران بارداری مصرف کرده بودند. اکثریت زنان ذکر کردند که همواره داروی اضافی در منزل دارند (7/64 درصد)، در صورت نیاز از داروهای اضافه استفاده می کنند(1/60 درصد)، بدون نسخه اقدام به تهیه دارو از داروخانه می کنند (64 درصد). مصرف خودسرانه دارو در زنان روستایی به طرز معنی داری از زنان ساکن در مناطق شهری بالاتر بود (04/0p=). فراوانی خرید بدون نسخه با تعداد حاملگی و سن مادر تفاوت معنی دار آماری نشان داد. زنان گراوید سه و بالاتر بیش ترین خریداری دارو بدون نسخه (03/0 P=) را داشتند و با افزایش سن زنان باردار به ویژه بالای 30 سال تهیه خودسرانه دارو به طرز معنی داری افزایش می یافت (03/0 P=).
    استنتاج
    با توجه به شیوع بالای مصرف خودسرانه دارو در دوران بادرای به ویژه در مناطق روستایی، گراوید و سن بالا پیشنهاد می شود آموزش های لازم در این زمینه به عرضه کنندگان دارو، مراقبین بهداشتی و زنان داده شود و زنان باردار در مورد عوارض مصرف دارو در حاملگی به خوبی توجیه شوند.
    کلیدواژگان: خوددرمانی، مصرف مکمل، بارداری
  • فاطمه امینیان، بابک نیک خواهان، رقیه نظری صفحات 159-163
    سابقه و هدف
    واکسیناسیون از مهم ترین راه ها برای پیشگیری از هپاتیت B است. اما با توجه به این که برخی از افراد واکسینه شده علیه هپاتیت B، پاسخ دفاعی مناسبی نشان نمی دهند، این مطالعه به منظور بررسی میزان پاسخ ایمنی کارکنان درمانی بیمارستان 17 شهریور آمل نسبت به واکسینایون هپاتیت B انجام گردید.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش توصیفی- مقطعی تعداد 117 نفر از کارکنان درمانی بیمارستان هفده شهریور آمل در سال 1392 مورد مطالعه قرار گرفتند. میزان آنتی بادی ضد آنتی ژن سطحی هپاتیت B با روش الیزا روی نمونه سرمی آن ها اندازه گیری شد و نتایج با توجه به مدت زمان سپری شده از واکسیناسیون، سن و جنس مورد تجزیه تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    در این پژوهش توصیفی- مقطعی تعداد 117 نفر از کارکنان درمانی بیمارستان هفده شهریور آمل در سال 1392 مورد مطالعه قرار گرفتند. میزان آنتی بادی ضد آنتی ژن سطحی هپاتیت B با روش الیزا روی نمونه سرمی آن ها اندازه گیری شد و نتایج با توجه به مدت زمان سپری شده از واکسیناسیون، سن و جنس مورد تجزیه تحلیل آماری قرار گرفت.
    استنتاج
    یافته های این مطالعه حاکی از آن است که انجام واکسیناسیون علیه هپاتیت B، تضمین کننده ایمنی کامل و مادام العمر افراد واکسینه شده نیست و ایمنی ایجاد شده در زنان بیش تر بوده و تحت تاثیر مدت زمان طی شده از آخرین دوز واکسن قرار دارد.
    کلیدواژگان: هپاتیت B، ایمنی، آنتی بادی، واکسیناسیون
  • حسین قمری گیوی، زهرا محبی، مرتضی صادقی صفحات 163-168
    سابقه و هدف
    متاسفانه هر سال با افزایش چشمگیر بزه کاری نوجوانان در کشورمان روبه رو هستیم. این پژوهش با هدف کلی بررسی بخشش درمانی بر پرخاشگری و میزان بخشش در پسران نوجوان کانون اصلاح و تربیت شهر تهران طراحی و اجرا شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش از نظر روش شبه آزمایشی محسوب می شود و طرح آن پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه نوجوانان پسر کانون اصلاح و تربیت شهر تهران در سال1391 (تقریبا 300 نفر) بود. روش نمونه گیری به صورت نمونه گیری تصادفی است و حجم نمونه شامل 30 نفر از پسران کانون اصلاح و تربیت بود که به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جای گرفتند. آزمودنی های گروه آزمایش 10 جلسه تحت آموزش بخشش درمانی قرار گرفتند و گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای را دریافت نکردند. ابزار به کار رفته شامل فهرست خشم حالت- صفت اسپیلبرگر برای خشم و پرسشنامه انگیزه های بین فردی مرتبط با آسیب بود که بر روی تمام افراد نمونه به عنوان پیش آزمون و پس آزمون اجرا شد. داده های به دست آمده با استفاده از روش تحلیل واریانش چند متغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تحلیل آماری این پژوهش بیان می دارد که درمان آموزش بخشش بر اساس مدل فرایندی انرایت سبب کاهش شاخص کلی پرخاشگری و افزایش بخشش بین فردی گروه آزمایش گردیده است.
    استنتاج
    به کارگیری بخشش درمانی، به طور مستقل و یا در کنار سایر روش های درمانی، عمدتا می تواند شاخص های مربوط به بهداشت روانی را افزایش داده و به بهزیستی افراد در حوزه های مختلف زندگی بیانجامد.
    کلیدواژگان: بخشش درمانی، پرخاشگری، پسر، نوجوان
  • محمد جواد کبیر، علیرضا حیدری، اشرفی بابازاده گشتی، ناهید جعفری، محمد نعیمی طبیعی، محمد علی پور عباسی، سیدمهدی صداقت، منصوره لطفی، محمدرضا هنرور، مریم ایری صفحات 170-174
    سابقه و هدف
    فرسودگی شغلی سندرمی است مرکب از خستگی جسمی و عاطفی که منجر به ایجاد خود پندارهای منفی در فرد، نگرش منفی نسبت به شغل و فقدان احساس ارتباط با مراجعان به هنگام انجام وظیفه می شود. پیامدهای نامطلوب فرسودگی شغلی غیبت از کار، ترک خدمت، تاخیرهای متوالی و کاهش کیفیت عملکرد فرد و سطح پایینرضایتشغلی می باشد.هدف از انجام این مطالعه تعیین سطح فرسودگی شغلی بهورزان استان گلستان بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی، محیط پژوهش خانه های بهداشت استان گلستان در سال 1391 و جامعه آماری مورد بررسی بهورزان شاغل بودند. روش نمونه گیری سرشماری و ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه فرسودگی شغلی Maslach بود. داده ها با استفاده از نرم افزارSPSSآنالیز گردید.
    یافته ها
    از نظر شدت فرسودگی شغلی، 6/29درصد بهورزان در سطح خفیف، 5/58درصد در سطح متوسط و 8/11درصد در سطح شدید بودند. از نظر فراوانی فرسودگی شغلی 3/30 درصد بهورزان در سطح خفیف، 5/53 درصد متوسط و 2/16درصد در سطح شدید بودند. شدت و فراوانی فرسودگی با سن، سابقه کاری، سطح تحصیلات و شهرستان محل سکونت از نظر آماری ارتباط معنی داری داشت.
    استنتاج
    وضعیت فرسودگی شغلی بهورزان مورد مطالعه علی رغم داشتن وضعیت کلی متوسط، در ابعاد خستگی عاطفی و درگیری شغلی نیاز به بهبود بیش تری دارد. ضروری است مداخلات مناسبی در مورد بهورزان مسنتر، بهورزان با سابقه تر و بهورزانی که سطح تحصیلات پایین تری دارند، صورت پذیرد
    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، بهورز، خستگی عاطفی، مسخ شخصیت، عملکرد فردی، درگیری شغلی
  • منصوره فرزانه، سید داود نصرالله پور شیروانی، سید احمد نورمحمدحسینی، مسعود فرزانه صفحات 174-179
    سابقه و هدف
    روند رو به افزایش شیوع بالا بودنBMI (Body Mass Index) در کودکان و نوجوانان یک نگرانی جدی در بهداشت جامعه بوده و یکی از مشکلات عمده ای است که می تواند سبب ایجاد اختلالات و نارسایی های جسمی، روانی و اجتماعی در سال های بعد شود. عوامل متعددی ممکن است در بالا رفتن BMI نقش داشته باشند. این مطالعه به منظور تعیین شیوع بالا بودن BMI و عوامل مرتبط در دانش آموزان پایه اول دبیرستان های شهرستان آمل در سال 1392 انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه نوع توصیفی- تحلیلی 371 دانش آموز پایه اول دبیرستان های شهرستان آمل به روش نمونه گیری طبقه ای و تصادفی انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته با سئوالات باز و بسته حاوی سه بخش شامل: متغیرهای فردی، متغیرهای زمینه ای و متغیرهای وابسته بوده که روایی و پایایی آن مورد تائید قرار گرفت. BMIمحاسبه شده به چهار دسته لاغر، طبیعی، اضافه وزن و چاق تقسیم و در نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در گروه بندی وزن بر اساس نمایه توده بدنی یا BMI، 76 نفر (1/20درصد) لاغر، 215 نفر (7/56درصد) طبیعی، 63 نفر (6/16درصد) اضافه وزن و 25 نفر (6/6درصد) چاق بودند. بین BMI بالا و میزان کار با رایانه رابطه معنی دار وجود داشت (041/0=p). بین BMI بالا و جنس، تحصیلات پدر، تحصیلات مادر، محل سکونت، نوع مدرسه، میزان مصرف فست فود، دفعات فعالیت های ورزشی، دفعات پیاده روی، مدت تماشای تلویزیون رابطه معنی دار وجود نداشت (P>0/05).
    استنتاج
    نتایج این مطالعه نشان داد که حدود یک چهارم دانش آموزان بدون ارتباط با عمده عوامل اجتماعی و بالاتر از حد طبیعی دارند. ضروری است برنامه های مداخله ای برای همه گروه های دانش آموزی BMI، رفتاری مرتبط طراحی و اجرا گردد.
    کلیدواژگان: نمایه توده بدنی، دانش آموزان، نوجوانان، اضافه وزن، چاقی
  • محمد جواد طهماسبی بیرگانی، راحله طبری جویباری، محمد علی بهروز، شعله آروندی، مرضیه طهماسبی صفحات 181-186
    سابقه و هدف
    باریکه های الکترونی به طور وسیعی جهت درمان سرطان های سطحی به کار می روند. منحنی درصد دوز عمقی(Percentage depth dose) (PDD) در درمان با الکترون در انرژی های بالا برخلاف فوتون، دارای یک نقطه ماکزیمم مشخص نیست و یک محدوده عمقی را شامل می شود. هدف از این پژوهش به دست آوردن PDD با کمک یک رابطه تحلیلی بود تا بتوان با این رابطه وسعت ناحیه درمان و سایر فاکتورهای درمانی مانند عمق ماکزیمم دوز (Cdepth of maximum dose)، محتمل ترین انرژی (Cprodable Energy)، برد عملی (Practical Range)، عمق دوز 50 درصد (R50) را نیز محاسبه کرد.
    مواد و روش ها
    اندازه گیری های PDD در بخش رادیوتراپی بیمارستان گلستان اهواز با دستگاه شتاب دهنده زیمنس پرایمس پلاس با استفاده از دوزیمتر اتاقک یونیزاسیون CC13 و با کمک فانتوم آب برای انرژی های 6، 9، 12، 15، 18 و 21 میلیون الکترون ولت و میدان های متفاوت در عمق های مختلف انجام شد. داده ها با استفاده از نرم افزار MATLAB نسخه 8/7 تحلیل شدند.
    یافته ها
    تابعی که بهترین برازش با داده ها را داشت انتخاب و با استفاده از این تابع، Rp و R50 برای هر میدان و انرژی محاسبه شده و وابستگی آن ها به اندازه میدان و انرژی به دست آمد.
    استنتاج
    ضرایب مربوطه نشان دادند که تابع چهار گوسی برازش خوبی با داده ها دارد (). افت سریع دوز بعد از یک ناحیه تقریبا یکنواخت مشاهده شد. منحنی دارای یک دنباله بود که علت آن آلودگی فوتونی است. نقاط R50وRp به دست آمده برای انرژی ها و میدان های مختلف با استفاده از تابع تحلیلی نشان داد که R50 به اندازه میدان و انرژی وابسته است اما Rp فقط به انرژی بستگی داشته و به تغییر میدان وابسته نیست.
    کلیدواژگان: باریکه های الکترونی، درصد دوز عمقی، برد عملی، محتمل ترین انرژی
  • حمید بدلی، صادق خداویسی، مهرناز محمد داودی، الهام بیرانوند، مسعود مردانی صفحات 186-206
    امروزه با وجود پیشرفت هایی در زمینه علوم دارویی و داروهای ضد قارچی، عفونت های قارچی تهاجمی موجب مرگ و میر بسیاری از بیماران مبتلا به نقص سیستم ایمنی می شوند. قارچ های فرصت طلب کاندیدا و آسپرژیلوس، منجر به عفونت های پیشرفته و سیستمیک تهاجمی در این افراد می شوند. هرچند به طور قابل توجهی وضعیت سیستم ایمنی فرد تعیین کننده روند بیماری است، اما برای کنترل این عفونت ها استفاده از داروهای ضد قارچی مور لازم می باشد و درمان ضد قارچی زود هنگام برای نجات این بیماران ضروری می باشد. امروزه تعدادی عوامل ضد قارچی موثر با قابلیت تحمل پذیری بالاتر برای بیمار در دسترس است که در مقایسه با آمفوتریسین ب داکسی کولات بسیار گران قیمت تر می باشد. در درمان تجربی عفونت خونی کاندیدایی، فلوکونازول داروی انتخابی برای بیماران نوتروپنیک بدون سپسیس شدید یا شوک سپتیک بوده و م صرف قبلی داروهای آزولی می باشد. آمفوتریسین ب داکسی کولات یا کاسپوفانژین گزین های برای درمان بیماران با مصرف قبلی دارو های آزولی می باشند. در بیماران نوتروپنیک درمان تجربی با آمفوتریسین ب داکسی کولات انتخاب اول در نظر گرفته شده است. برای درمان عفونت های ناشی از گون ه های کاندیدا آلبیکنس،کاندیدا تروپیکالیس و کاندیدا پاراپسیلوسیس، داروی فلوکونازول و برای درمان عفونت های ناشی از کاندیدا گلابراتا و یا کاندیدا کروزئی، داروی آمفوتریسین ب داکسی کولات یا کاسپوفانژین خط اول درمان توصیه می شود. دستورالعمل مهم درمان آسپرژیلوزیس تهاجمی به صورت درمان اولیه، درمان نجات دهنده و درمان ترکیبی در بیماران بد حال می باشد. وریکونازول،کاسپوفانژین (اگر به عنوان درمان اولیه استفاده نشود) و آمفوتریسین ب لیپوزومی برای درمان بیماران مقاوم به درمان توصیه می شود. هم چنین درمان ترکیبی با کاسپوفانژین همراه با وریکونازول و آمفوتریسین ب لیپوزومی باید در بیماران بد حال در نظر گرفته شود. در تصمیم گیری های بالینی برای تجویز یک دارو باید نتایج حاصل از مطالعات و راه کارهای منتشر یافته و هم چنین وضعیت صدور مجور و هزینه های برآوردی آن در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: عفونت های قارچی تهاجمی، کاندیدیازیس تهاجمی، آسپرژیلوزیس تهاجمی، داروهای ضد قارچی
|
  • Seyed Ehsan Hosseini, Norouz Delerezh, Nahid Afzal Ahangaran Pages 1-7
    Background and
    Purpose
    Royal jelly (RJ) is a substance synthesized by worker bee- is shown to have various biological activities on different cells and tissues of the human body. In this study the effect of RJ on peripheral blood mononuclear cells cytotoxicity against the K562 Erythroleukemia cell line was investigated.
    Material And Methods
    In this experimental study human PBMCs (106 cells/ml) were separately cultured in standard conditions. The cells were then incubated with different concentrations of RJ (5 mg/ml, 10 mg/ml, 25 mg/ml) for 72 hours. Subsequently, cytotoxic effect of PBMCs pulsed with RJ on K562 was evaluated by Anexin PI test (Flow cytometry).
    Results
    In the Anexin PI test, apoptotic property and cytotoxic effect of PBMCs pulsed with RJ on K562 increased significantly compared to those of the control group.
    Conclusion
    PBMCs pulsed with RJ increased survival rate of PBMCs after treatment with RJ. This compound could be beneficial in preventing and controlling carcinoma cells.
    Keywords: Royal jelly, K562, peripheral blood mononuclear cell
  • Mostafa Enayatrad, Hamid Salehiniya Pages 8-16
    Background and
    Purpose
    Cancer is a major cause of death worldwide and gastric cancer with high mortality rate is one of the leading causes of cancer-related death. Understanding the epidemiology of gastric cancer could be of great benefit. However, no clear trend is available on incidence of this cancer in Iran, therefore, this study aimed at investigating the incidence of gastric cancer.
    Material And Methods
    Data included the records from the cancer registry system in Iran during 2003 to 2009. The incidence rates were then standardized using direct method.
    Results
    We found an increasing trend during 2003 to 2009 in Iran. A total of 42,135 cases with gastric cancer were reported of which 4254 were recorded in 2003. However, this rate increased to 6886 cases in 2009. The highest and lowest rate of stomach cancer in male and female were observed in 2008 and 2003, respectively. The sex ratio was 2.51 in these years. Different regions in Iran were found with different rates of incidence. Men and women were more prone to suffer from gastric cancer in Ardabil and Semnan provinces, respectively. While the least number of diagnosed male were recorded in Kohkilooyeh Boyer Ahmad. Also, the incidences of gastric cancer were lowest in female living in Kohkilooyeh Boyer Ahmad and Hormozgan provinces.
    Conclusion
    According to this study the prevalence of gastric cancer is increasing in northern and western regions of Iran. This could be caused by diet and Helicobacter pylori infection, hence, screening and early detection programs are highly recommended in high-risk areas.
    Keywords: Gastric cancer, Iran, incidence, trends, epidemiology
  • Farzad Bozorgi, Abolghasem Lali, Seyyed Mohammad Hosseini Nejad, Hamed Amini Ahidashti, Mahsa Mahdavi, Razieh Fallah Pages 17-25
    Background and
    Purpose
    Waiting time to receive appropriate services in emergency departments is considered as an important indicator for evaluating hospitals. Triage is the most important and the first stage of patient’s management at the time of arrival to hospital emergency department. This study aimed at determining the length of waiting time to receive treatment and diagnostic services and related factors within 5 level triage system in Imam Khomeini Hospital in Sari.
    Material And Methods
    This cross-sectional study was done in Imam Khomeini Hospital of Sari in December 2012. The subjects included 365 individuals who were selected through Morgan table. Waiting time for receiving treatment and diagnostic services for each patient was calculated by researcher from medical records of the patients and the triage sheet and entered in data collection forms. These forms contained two sections. The first part included demographic data and the second part contained information on the emergency department service delivery. The statistical analysis was performed in SPSS V.16.
    Results
    The mean time of first consultant by physician was 6.4 + 7.2 mins, the mean time to receive the first nursing service was 14.9 + 14.4 mins, and the mean time to determine the patients’ status was 136.6 + 143 mins. There was a significant relation between the working shift and the mean time of first consultant by doctor and determination of the patients’ status. The same relation was also found for triage level.
    Conclusion
    This study indicated a good level of service provided by emergency department of Sari Imam Khomeini Hospital.
    Keywords: Waiting time to receive emergency services, triage, emergency severity index
  • Somayeh Alizadeh, Marjan Hadizadeh, Hakimeh Ameri Pages 26-35
    Background and
    Purpose
    The rate of infertility has increased throughout the world. Data mining is a new method for analyzing information from databases. Few studies are done regarding infertility and using data mining in describing and predicting different treatment methods and factors influencing these methods. This paper proposes a model for evaluating the efficacy of different drugs in treatment of infertility among patients treated with IUI.
    Material And Methods
    The records of 26,035 infertile patients (from 1998 to 2009) in Sarim Hospital have been examined. Clinical data of patients were analyzed through data mining methods (Clementine V.12.0). To identify the factors influencing the efficacy of drugs classified data mining and clustering algorithms were used.
    Results
    We identified the characteristics of patients with successful treatment using K-Means clustering. CHAID decision tree helped to indicate the result of different drugs in infertility treatments. The proposed model can predict the result of used drugs with 71 percent accuracy.
    Conclusion
    Data mining techniques can improve the process of treatment in infertile patients by detecting the factors affecting the course of treatment.
    Keywords: Infertility, infertility drugs, IUI treatment, data mining
  • Farzin Aslani, Alireza Omrani, Masud Feyzbakhsh, Roshanak Ghafari, Farhad Sobuti Pages 36-43
    Background and
    Purpose
    Digital radiography has led to many improvements in radiology. Despite many advantages there are different ideas in determining anatomical landmarks which results in some errors in cephalometric analyses. The aim of this study was to determine the degree of identification differences of anatomical landmarks by conventional and digital lateral cephalometric techniques using manual tracing of human skulls.
    Material And Methods
    This descriptive-analytical study was conducted in 17 cases of human skulls in which metal radiopaque markers were attached to 9 landmarks as follows: N, S, ANS, PNS, A, B, Pog, the most inferior point of lower mandibular border, and Go. Conventional and digital lateral cephalograms were obtained from each skull with and without markers. The two cephalograms without markers were traced for landmarks by three orthodontists. Any difference between these landmarks and those of cephalograms with markers, were recorded and analyzed by student t-test.
    Results
    The level of differences in S point was not statistically significant along both x and y coordinates. The measurement differences for the ANS and PNS points obtained by both radiographic methods were significant along the x coordinate but not significant along the y coordinate. Also, the measurement differences for the most inferior point of lower mandibular border, A, B, and Go points along both x and y coordinates were observed to be statistically significant. The measurement difference obtained for the Pog point was significant along the y coordinate and non-significant along the x coordinate.
    Conclusion
    The difference in landmark identification between the two digital and conventional lateral cephalometric techniques was statistically significant for some points on both dimensions, however, the difference was not clinically significant.
    Keywords: Anatomic landmarks, Cephalometry, digital radiography
  • Mehdi Nikvarz, Masoud Shayestehazar, Mohammad Hosein Kariminasab, Majid Sajadi, Alireza Khalilian, Milad Bahari Pages 44-51
    Background and
    Purpose
    Anterior knee pain (AKP) is one of the most common disorders in young individuals and adults. Pathophysiology of AKP is not clear but chondromalacia patella is considered as the main cause. Different evidences show that physical therapy can alleviate Patellofemoral pain. Despite these therapeutic modalities the treatment of chondromalacia patella is not accurate and most cases are resistant to treatment. A novel and appropriate therapeutic modality is definitely required. This study compared the therapeutic effect of platelet-rich plasma (PRP) and physiotherapy in relieving the AKP.
    Material And Methods
    A prospective non-randomized clinical trial was performed in 60 patients with anterior knee pain and chondromalacia patella. They were assigned into two groups to receive either physiotherapy or intra-articular (knee) injection of PRP (n=30 per group). Outcome was evaluated using Visual Analogue Score (VAS) and the complications of treatment were recorded.
    Results
    There was no significant difference between the two groups in age, sex and the involved knee (right or left) (P<0.05). But duration of pain before treatment showed a significant difference (P<0.05). At 45 days follow up, the symptoms and level of pain in the group that received physiotherapy decreased significantly (P<0.05). We did not observe any treatment complication in the two groups.
    Conclusion
    This study signifies the role of physiotherapy in decreasing the symptoms and relieving the anterior knee pain.
    Keywords: Platelet, rich plasma, chondromalacia patella, knee
  • Rozita Rezaee, Soosan Saat Saz, Seyed Hamid Sharif Nia, Zahea Beheshti, Soroor Mulook Zadeh Pages 52-59
    Background and
    Purpose
    Perineal lacerations are common complications of normal vaginal delivery which influence maternal health and quality of life of mothers. This study aimed at comparing perineal protection using hands on and hands off techniques on perineal lacerations during delivery.
    Material And Methods
    This clinical trial included 600 nulliparous women who were randomly divided into hands on and hands off groups (n=300 per group). In hands on technique when the head was crowning, a midwife placed her index, middle, ring and little fingers on the infant’s occiput, simultaneously she placed her other hand (index finger and thumb) in a “u” shape exerting pressure on the posterior region of the perineum. In hands off technique during expulsive period the midwife’s conduct was expectant, as she only observed the successive movement of external rotation, delivery of shoulder and remainder of the body. The data was analyzed using chi –square and independent T-Test in SPSSV.16.
    Results
    The rate of Perineal lacerations was not different between the two groups (P=0.7). In both groups first degree lacerations were more dominant. Three degree lacerations (P=0.01) and episiotomy (P=0.003) were significantly lower in hands off group but the rate of periurethral lacerations was significantly higher in hands-off group (P=0.01). Second stage of labor and neonatal outcomes were similar in both groups.
    Conclusion
    In present study the use of hands off technique reduced the rate of episiotomy and three degree lacerations of birth canal, therefore, it could be recommended as a safe method during labor.
    Keywords: Labor, perineal lacerations, hands on, hands off
  • Nona Taheri, Hamid Abtahi, Alireza Amozande, Nobaveh, Nader Zarinfar, Ehsanollah Ghaznavi, Rad Pages 60-73
    Background and
    Purpose
    Nosocomial infections are a major health problem worldwide. Hospital environment is a reservoir for nosocomial pathogens. This study aimed at determining the prevalence of antimicrobial resistance pattern of bacteria isolated from the environment and medical equipment in Valiasr Hospital in Arak.
    Material And Methods
    A total of 210 samples was collected from hospital and identified. Inducible clindamycin resistance in Staphylococcus was determined with D Zone and sensitivity to vancomycin was identified by using Mueller Hinton agar and E-test. The sensitivity of these strains to cefoxitin and oxacillin was determined by disk diffusion method. The resistance was confirmed by investigating the presence of mec A gene using PCR technique. To identify the ESBL producing gram-negative bacill standard method was used. Amp C beta lactamase resistance was assessed by Amp C disk test, and for carbapenemase resistant MHT was applied. E-test with imipenem and imipenem+EDTA were used to identify the resistance pattern of metalo beta lactamase.
    Results
    There were 240 isolates of which 185 (77%) were Staphylococcus. Among these isolates 136 (73.5%) were resistant to oxacillin and cefoxitin. Inducible clindamycin resistance was found in 46 (25%) isolates. Two samples of the Staphylococcus epidermidis were vancomycin resistant. The presence of Sa442 genes in Staphylococcus aureus and the mecA gene of MRSA was confirmed in all isolates expect in two. The frequency of gram-negative bacteria was 55(23%). ox51 gene was identified in acinetobacter baumannii. Fifteen nonfermenting gram-negative bacill and 40(65%) strains of Enterobacteriaceae were ESBL producers. Among the Klebsiella pneumoniae six (33.33%) were AmpC producers. MHT positive was found in nine (60%) nonfermenting bacills.
    Conclusion
    According to this study presence of microorganisms in Valiasr Hospital environment and high incidence of antibiotic resistance are considered as major health problems. By determining potential pathogens in hospital setting and the pattern of antibiotic resistance markers physicians can perform more successful treatments.
    Keywords: Nosocomial infections, pathogen bacteria, antibiotic resistant determinants
  • Shafigheh Mohammaditabar, Parvin Rahnama, Khadijeh Mohammadi Pages 74-82
    Background and
    Purpose
    Autonomy in making decision is one of the most fundamental principles of medical ethics. Respect for patient autonomy is a moral duty, therefore, many doctors agree to perform unnecessary cesarean. This study was designed to determine the incidence of maternal demands for cesarean sections and influential factors on making decision among pregnant women in Tehran, 2010-2011.
    Material And Methods
    This cross-sectional study was carried out in women attending some hospitals in Tehran for delivery. There were 850 pregnant women who delivered their babies through cesarean section. Data was analyzed using univariate logistic regression in SPSS.
    Results
    The prevalence of cesarean delivery on maternal request was 11.2%. The cause of cesarean among 82.3% was fear of vaginal childbirth. Pregnant women aged < 21 years old were 3.2 times more interested in having a cesarean section (OR=3.200, CI 95%=1.15-8.89), and those who had higher education were 18.5 times more likely to deliver their babies through cesarean (OR=18.5, CI95%=2.45-139.35). Performing cesarean on maternal request was found two times more in working women compared to housewives (OR=2.39, CI95%=1/45-3.93). Moreover, the employment status of husband (OR=6.037, CI95%=2.33-15.99), delivery in private hospital (OR=7.13, CI95%=4.08-12.44), and the idea of medical team (OR=45.89, CI95%=25.39-82.93) increased the probability of cesarean delivery.
    Conclusion
    The findings indicated several factors that influenced cesarean birth on maternal request. Social norms were found as the most influential factor, therefore, providing the society with more training and education is necessary in enhancing the public idea about unnecessary cesarean section.
    Keywords: Maternal demand, predisposing factor, incidence, cesarean section
  • Majid Saeedi, Katayoun Morteza, Semnani, Bahareh Bahmani, Jafar Akbari, Hamidreza Kelidari Pages 83-92
    Background and
    Purpose
    Hirsutism, the growing unwanted terminal hair, is one of the disorders which affect life style. Spironolactone is one of the common drugs used in treatment of hirsutism. Topical preparation has been focused in many researches due to side effects after oral administration. In this study, the effect of formulation ingredients on spironolactone emulgel characteristics was evaluated.
    Material And Methods
    Carbopol TR2 was used as polymer in this study. The effects of aqueous and oily phase ingredients were also investigated. Physical properties of emulgels were studied for two months. Dissolution of drug was evaluated using USP apparatus No. II dissolution tester. Then the prepared material was filled in membrane sac (27 Kd) and drug release was studied for 24 hours. Diffusion cell and mice skin were used for percutaneous absorption evaluation. The drug release was determined by UV spectrophotometer method. The drug release and percutaneous absorption data were fitted in zero order, first order, and Higuchi model for kinetic evaluation.
    Results
    The results showed that emulgels containing glycerin were not stable. We also observed the effects of polymer content on the quality of prepared material. The drug release was decreased by increase in polymer content (P<0.01). The pH of final preparations was near to skin pH value. The percutaneous absorption study showed that the dug was 39.61% ± 4.2 absorbed during 24 hours.
    Conclusion
    This study showed polymer, type and amount of vehicle effect on spironolactone emulgel characteristics. The dissolution and transdermal absorption showed that this product could be used as suitable topical preparation.
    Keywords: Spironolactone, emulgel, dissolution, percutaneous absorption, kinetic
  • Mohammad Shokrzadeh, Faezeh Alidous, Yazdan Nourian, Narges Vaezi, Ebrahim Mohammadi, Fatemeh Shaki Pages 93-101
    Background and
    Purpose
    Resveratrol (RSV) is a naturally existing polyphenolic compound abundantly found in grapes and several plants. It has potent free radical scavenger and antioxidative properties with significant effects in reducing oxidative damage. Oxidative stress and mitochondrial dysfunction contribute to PQ induced tissue damage. In this study, the protective effect of RSV was investigated against PQ induced mitochondrial toxicity in lung and brain isolated mitochondria.
    Material And Methods
    Mitochondria were isolated from fresh rat’s lung and brain tissues using differential centrifugation technique. Isolated mitochondria were divided into control group, PQ group, and PQ plus RSV-pretreated group. Mitochondrial viability was assessed using the MTT colorimetric assay.
    Results
    Paraquat induced mitochondrial dysfunction was found in lung and brain isolated mitochondria in a concentration-dependent manner and higher toxicity was observed in brain isolated mitochondria. RSV prevented PQ-induced mitochondrial dysfunction in rat’s lung and brain isolated mitochondria.
    Conclusion
    Considering the protective effects of RSV against mitochondrial toxicity of PQ, this compound can be used as possible agent for prevention and treatment of pathological condition due to oxidative stress and mitochondrial dysfunction.
    Keywords: Paraquat, resveratrol, mitochondrial dysfunction, brain, lung, MTT assay
  • Ahmadreza Yazdanbakhsh, Mostafa Leili, Mansour Rezazadeh Azari, Mohammadreza Masoudinejad, Monireh Majlesi Pages 102-113
    Background and
    Purpose
    Chloroform is a disinfection byproducts (DBPs) that results from reactions between residual chlorine and organic compounds as precursors. The presence of these DBPs in chlorinated drinking water can pose a severe public health threat including potential carcinogenicity. In this study chloroform concentrations as an indicator of DBPs of chlorinated water was evaluated in Tehran’s drinking water system.
    Material And Methods
    This study was a cross-sectional study in which the samples were taken from water treatment outlet and from certain points of the water distribution network in different seasons during 2009. The samples were analyzed for presence of chloroform compounds using standard methods. The temperature, pH, and residual chlorine concentration were measured as the most important factors associated with chloroform concentrations.
    Results
    Total average concentrations of chloroform in the water treatment plant outlet and in the distribution network were 11.2 and 36.5 micrograms per liter, respectively. These amounts in distribution network concentrations were almost 3.3 times more than the amount of water treatment outlet concentrations.
    Conclusion
    Evaluation of chloroform concentrations in the water treatment plant outlet and distribution network involving temperature, pH, and chlorine residual indicated a direct correlation between them, which was significant in distribution network system and non-significant in the water treatment plant.
    Keywords: Chloroform, residual chlorine, disinfection, precursors
  • Mahnaz Fouladinejad, Ehsan Alaee, Mohammad Memarzadeh Pages 114-119
    Background and
    Purpose
    Anogenital distance is an accepted indicator for endogenous or environmental effects of androgens on development of reproductive system in fetus and newborns. This study was done to determine the relationship between penile length and anogenital distance in Iranian newborns.
    Material And Methods
    In this cross-sectional study stretched penile length (PL) and anogenital distance (AGD) were measured in 427 healthy male newborn infants born in a Teaching Hospital (in north of Iran). Other variables included the age of mothers, and weight, height, and head circumference of neonates. Normal distribution of variables was measured by Shapiro-Wilk and data was analyzed using Pearson Correlation tests.
    Results
    The mean of PL was 32.1±3.5 mm and the mean of AGD was 24.5±2.5mm. A weak correlation was observed between PL and AGD (r=0.097, p=0.046).
    Conclusion
    The correlation between penile length and AGD showed that, AGD could be also used in assessing the genital system and even as a common indicator to assess the genital system in both sexes
    Keywords: penile length, anogenital, distance, term newborn, male
  • Soheyl Sobhanardakani, Sara Talebiani, Mohammad Maanijou Pages 120-130
    Background and
    Purpose
    Pollution of exploitation water resources is increasing throughout the world. Continuous monitoring of these resources could play a key role in reducing such pollutions. This study aimed at evaluating As, Zn, Pb and Cu concentrations in groundwater resources in Toyserkan Plain and preparing the zoning map through GIS.
    Material And Methods
    Groundwater samples were collected from10 selected stations during two seasons in 2012. The samples were filtered (0.45 μm) and maintained cool in polyethylene bottles. Samples were taken for the analysis of cations, the former was acidified with HNO3 (suprapur Merck, Germany) to pH lower than 2. Minor elements (As, Zn, Pb and Cu) were determined using ICP-OES (Varian, 710-ES, Australia). All statistical analyses were performed using SPSS. Kriging method was used for preparing spatial distribution maps of elements in groundwater samples.
    Results
    The results showed that mean concentrations of As, Zn, Pb and Cu in groundwater samples were 3.68±0.76, 3.85±0.84, 1.66±0.35 and 8.59±1.01 ppb, respectively in spring, and 3.99±0.83, 6.30±1.12, 1.85±0.71, and 12.49±1.85 ppb, respectively in summer. The mean concentrations of evaluated metals in groundwater samples were significantly different compared to those of the WHO and IranDOE permissible limits for drinking and agricultural use (p< 0.05). In fact, the mean concentrations of aforementioned metals were significantly lower than the permissible limits.
    Conclusion
    Currently the groundwater resources of Toyserkan Plain are not polluted with heavy metals, but long-term excessive use of agricultural inputs and construction of polluting industries can cause a threat to groundwater resources in this area.
    Keywords: Spatial distribution, groundwater resources, risk assessment
  • Leila Amini, Maryam Heydari, Hamidreza Daneshparvar, Banafsheh Gharaee, Abbas Mehran Pages 131-135
    Background and
    Purpose
    All forms of violence have mental and social consequences for women. The purpose of this study was to determine the relationship between dimensions of domestic violence and social structural determinants of health in women referred to forensic center in Tehran.
    Material And Methods
    This cross-sectional study was conducted in 196 women attending forensic center in Tehran using continuous sampling method in 2013. Data was collected through demographic questionnaire and CTS-2 and analyzed in SPSS V.16.
    Results
    The results showed that the mean score of physical violence was the highest (37.29 ±16.80) among the subjects. ANOVA test also showed a significant correlation between verbal violence, age and husband’s job (p<0.0001), sexual violence and age (p= 0.029), and emotional violence and husband’s age (p=0.003). Moreover, sexual violence was found to be significantly higher in working women.
    Conclusion
    The relationship between violence and some social determinant factors such as husbands’ age and job indicates the necessity of identifying women at risk to provide them with enough care.
    Keywords: Domestic violence, physical violence, social determinants of health, forensic center
  • Somayeh Bagherzadeh Khodashahri, Seyed Davar Siadat, Mohammad Rahbar Pages 135-139
    Background and
    Purpose
    Haemophilus influenzae type b (Hib), is one of the major causes of bacterial meningitis in children younger than five years of age, especially in countries that immunization against Hib is not conducted. In this study we have determined the serotype, encapsulated Haemophilus influenza strains isolated from clinical samples by polymerase chain reaction (PCR) method.
    Material And Methods
    In this study, DNA of H. Influenzae spp was extracted through boiling method. The encapsulated strains were determined by bexA gene primers. The encapsulated strains serotype were then detected using type-specific primer sets "a to f".
    Results
    From the total of 50 strains of the Haemophilus influenzae isolated from clinical specimen, four strains have shown the bex A gene which all of them were encapsulated and all of four isolates have been determined as type b strains.
    Conclusion
    It is well shown that H influenza spp were not detected by routinely culture method in many clinical laboratories. Despite the presence of pathogenic strains of Hib in different clinical specimens, molecular diagnostic such as PCR should be replaced and performed for miss detected bacteria.
    Keywords: Haemophilus influenzae type b, serotype, PCR
  • Hosein Parsa, Pedram Talebian, Firoozeh Naderi Pages 141-146

    Background and

    Purpose

    Recommended treatment for patients with carotid stenosis, is Carotid Endarterectomy (CEA) that is more effective in preventing stroke compared to other therapies. The purpose of this study was to evaluate morbidity and mortality rate in patients with carotid stenosis after CEA.

    Material And Methods

    In this descriptive study, 138 patients undergoing CEA admitted in the Shahid Rajaei and Velayat Hospitals in Qazvin were studied. Sex, age, and percentage of stenosis, the cause of surgery and postoperative complications during and after surgery and mortality rates were recorded. Data was analyzed using SPSS 16.

    Results

    Death occurred in three cases of which two were due to loss of consciousness and one was induced as a result of cardiac arrest. These cases also had severe carotid artery stenosis and myocardial infarction. Complication rate was 27.5% (38 subjects) of whom 34 individuals had severe stenosis and four suffered from moderate stenosis. Moreover, 72% of the complications were associated with cerebrovascular attack (CVA).

    Conclusion

    Results showed acceptable rate of mortality and morbidity is after endarterectomy surgery compared to other studies.

    Keywords: Carotid endarterectomy, carotid stenosis, postoperative morbidity, mortality
  • Seyad Abdollah Hoseini, Narges Dehgani, Mehdi Sharif, Ahmad Daryani, Sara Gholami, Fatemeh Ebrahimi, Abdol Sattar Pagheh, Nasibeh Arefkhah Pages 146-150
    Background and
    Purpose
    Toxoplasmosis is an infection caused by an intercellular protozoan called Toxoplasma gondii. Toxoplasma has global expansion and its prevalence is different in regions according to geographical conditions, habits and history of contact with cats. The present study determined the seroepidemiology of toxoplasma in pregnant women attending health centers in two cities in north of Iran.
    Material And Methods
    In this cross-sectional study, 289 pregnant women who referred to health centers in Ramsar and Tonekabon were randomly selected. After the debriefing questionnaire, blood samples were taken from the subjects. Then IgG and IgM antibodies against T. gondii were examined by ELISA method. Finally the data was analyzed in SPSS.
    Results
    Positive IgG and IgM anti-Toxoplasma antibody were found in 170 (58.8%) and 7 (2.4%) expectant mothers, respectively. Among the participants four (1.4%) were positive for both IgM and IgG and 116 (40.1%) were negative for both types of antibodies. There was no significant relation between the possible risk of T. gondii infection and pregnant women’s place of living, educational level, age, occupation, exposure to cats, and the consumption of raw meat.
    Conclusion
    This study demonstrates a high prevalence of Toxoplasma among pregnant women in Ramsar and Tonekabon. Hence, more training are necessary to raise awareness especially in pregnant women
    Keywords: Toxoplasma, IgG, IgM, ELISA
  • Azam Bagheri, Narges Eskandari, Fatemeh Abbaszadeh Pages 151-157
    Background and
    Purpose
    Self-medication is considered as an acute health problem especially when it is in pregnant women. Considering the importance of the drug side effects during pregnancy, we studied the situation of self-medication and supplement therapy in pregnant women.
    Material And Methods
    the present study is cross sectional which performed over 303 pregnant women referring to kashan facilities in 1391. The instrument for gathering data researcher made questionnaire that the validity and reliability of it was confirmed through content method and test re test (r= 0.83). Demographic data, pregnancy information, supplement therapy, self- medication and some related factors evaluated. Spss software was used for analyzing the data.
    Results
    from 303 women in this study the place of residence in 99 was rural and 204 were urban areas. 99% of them used ferrous sulfate, 82.2% Calcium and 92.7% multi vitamin during pregnancy. The most of women mentioned that they have usually extra drugs in their home (64.7%), they use this drugs as self-medication if it be necessary (60.1%) and they used to buy their needs from drugstores without physician description (64%). There was significant difference in self-medication in them (p=0.04) and it was higher in rural women. The frequency of preparing drugs without physician description was higher in women with 3 gravid and more (p=0.03). The self- medication increased with the high age especially after 30 (p=0.03).
    Conclusion
    considering the high incidence of self-medication during pregnancy in this study especially in rural areas and with higher age and parity, purpose to be more educated the presenting drug staff, Midwives and pregnant women.
    Keywords: self, medication, supplement therapy, pregnancy
  • Fatemeh Aminian, Babak Nikkhahan, Roqayeh Nazari Pages 159-163
    Background and
    Purpose
    Vaccination against hepatitis B is one of the most important ways to prevent this viral disease. However, some individuals vaccinated against hepatitis B do not show adequate defense. This study was designed to investigate the immune response towards this disease by assessing the level of hepatitis B antibody in vaccinated health care workers (HCWs) in north of Iran.
    Material And Methods
    This descriptive– cross sectional study was carried out in 2013 in which 117 HCWs of Amol 17 Shahrivar Hospital were studied. Levels of hepatitis B surface antibody were measured in serum samples using ELISA kit. The results were analyzed considering elapsed time of vaccination, and age and gender of the subjects.
    Results
    Among the studied HCWs 79 (67.5%) had complete vaccination while 38 (32.5%) had incomplete vaccination. Immune response was found in safe level in 98 (83.3%) and non-safe in19 (16.2%) (titer below 10mlu/ml). There was a significant correlation between hepatitis B surface antibody levels and elapsed time of vaccination (p<0.05). The antibody titers was higher in women and individuals younger than 40 years of age, however, this difference was not significant (p>0.05).
    Conclusion
    Findings suggest that vaccination against hepatitis B does not guarantee a complete immunity and the level of immunity is very much affected by elapsed time of vaccination. Although women were found with higher antibody titers in this study.
    Keywords: Hepatitis B, immunity, antibody, vaccination
  • Hossein Ghamari Givi, Zahra Mohebbi, Morteza Sadeghi Pages 163-168
    Background and
    Purpose
    Juvenile delinquency is increasing in many countries including Iran. This study was designed to investigate the efficacy of forgiveness therapy in reducing aggression and enhancing forgiveness in adolescent boys in Tehran Correctional and Rehabilitation Centre.
    Material And Methods
    This quasi-experimental study included pretest-posttest with control group. The research population consisted of all adolescent boys attending Tehran Correctional and Rehabilitation Centre in 2012. (almost 300 persons). Thirty accessible individuals were randomly selected and divided into experimental and control groups. The experimental group attended ten sessions of forgiveness therapy while the control group received no intervention. STAXI-2 and TRIM questionnaires were completed by subjects as pretest and posttest. Data was analysed performing MANOVA.
    Results
    In this study forgiveness therapy based on Enright’s process model, reduced aggression and promoted forgiveness in experimental group.
    Conclusion
    Forgiveness therapy either alone or alongside other treatments could improve mental health, thereby reducing many unwanted consequences.
    Keywords: Forgiveness therapy, aggression, boy, adolescent
  • Mohammad Javad Kabir, Alireza Heidari*, Ashrafi Babazadeh Gashti, Nahid Jafari, Mohammad Naeemi Tabibi, Mohammad Ali Pourabbasi, Seyed Mehdi Sedaghat, Mansureh Lotfi, Mohammad Reza Honarvar, Maryam Eri Pages 170-174
    Background and
    Purpose
    Job burnout as a syndrome includes physical and emotional exhaustion, negative attitude towards job, and lack of enthusiasm and motivation. Undesirable outcomes of job burnout include absence from work, reduced professional efficacy, and low levels of job satisfaction. The purpose of this study was to determine job burnout among health care workers in Golestan province.
    Material And Methods
    This cross-sectional study was conducted in health centers in rural areas of Golestan. among employed health care workers. They were selected using census method. Data was collected using Maslach Burnout Inventory and analyzed in SPSS.
    Results
    The intensity of job burnout was in low level in 29.6%, average in 58.5%, and high in 8.11% of the health workers. The frequency of job burnout was found in in low-level in 30.3%, moderate in 53.5%, and high in 16.2% of the participants. There were significant relationships between the intensity and frequency of job burnout and age, years of experience, level of education and the place of residence.
    Conclusion
    Burnout was observed to be moderate in studied health workers. However, some interventions are needed to improve the dimensions of emotional exhaustion and job involvement, especially in individuals with old age, higher years of services, and those with lower levels of education.
    Keywords: Burnout, health workers, emotional exhaustion, depersonalization, personal performance, job involvement
  • Mansore Farzane, Seiyed Davoud Nasrollahpour Shirvani, Seiyed Amad Normohammad Hoseini, Masoud Farzane Pages 174-179
    Background and
    Purpose
    The increasing prevalence of overweight and obesity in children and teenagers is a serious health concern which could result in physical, mental and social disorders in next years. Several factors contribute to overweight and obesity. This study aimed to determine the factors affecting overweight and obesity among high school students in Amol (north of Iran) in 2013.
    Material And Methods
    In this descriptive-analytical study, 381 high school students in Amol were randomly selected. Data was collected in a questionnaire containing open and closed questions including three sections: demographic variables, contextual variables and dependent variables. The validity and reliability of the questionnaire were also confirmed. The obtained BMI (Body Mass Index) was divided into four categories: underweight, normal, overweight and obese. Data was then analyzed in SPSS.
    Results
    In this study the BMI of the students showed that 76 (20.1%) were underweight, 215 (56.7%) were normal, 63 (16.6%) were overweight, and 25 students (6.6%) were obese. There was a significant relationship between high BMI and the time spent using computer (P= 0.041). No significant relationship was found between high BMI and sex, parent’s educational background, place of residence, type of school (private or state), consumption of fast food, having exercise, going for walk, and time spent watching television (p>0.05).
    Conclusion
    The results showed that almost a quarter of the students with high BMI were not influenced by any social or behavioral factors. However, further intervention programs should be designed for all student groups to reach more accurate conclusions.
    Keywords: BMI, students, teenagers, overweight, obesity
  • Mohammad Javad Tahmasebi Birgani, Raheleh Tabari Juybari, Mohammad Ali Behrouz, Shole Arvandi, Marzieh Tahmasebi Pages 181-186
    Background and
    Purpose
    Electron beams are extensively used in superficial cancer therapy. Unlike photon therapy, percentage depth dose curves (PDD) do not specify a maximum point in high energy electron therapy and include a depth range. The aim of this study was to obtain PDD by an analytical formulation which can be helpful to acquire the size of treatment area and other treatment factors such as the depth of maximum dose, the most probable energy (Ep), practical range (Rp), and the depth which the dose reaches the peak of 50% (R50).
    Material And Methods
    Measurements of PDD was done in radiotherapy department of Ahvaz Golestan Hospital for Siemens Primus Plus accelerator, using ionization chamber CC13 dosimeter and a water phantom for energies of 6, 9, 12, 15, 18, and 21 MeV and different field sizes at various depths. Data was analyzed using MATLAB 7.8 software.
    Results
    The function which had the best fit to the data was selected. This function was used to calculate the, Rp and R50 points for each field size and energy. The dependence of these points to field size and energy were also obtained.
    Conclusion
    We found that 4 Gaussian function had the best fit to the data (). Rapid dose reduction was observed after a relatively flat area. The curve had a sequence that was due to photon contamination. R50and Rp points obtained for the various fields and energies by analytical function revealed that R50 depends on the field size and energy. But, Rp depends only on energy and does not depend on field size variation.
    Keywords: Electron beams, 4 Gaussian function, percentage depth dose, the most probable energy, practical range
  • Hamid Badali, Sadegh Khodavaisy, Mehrnaz Mohammad Davoudi, Elham Biranvand, Massoud Mardani Pages 186-206
    Recently, despite the application of surgery and antifungal therapy, mortality rate of invasive fungal infections due to opportunistic fungi such as Candida and Aspergillus species has dramatically increased specially in immunocompromised host. The status of the immune system plays a key role in controlling the disease, yet antifungal therapy is of great benefit in saving involved patients. Today some efficient antifungal agents are available which are very expensive compared to amphotericin B deoxycholate. The empiric treatment of Candida bloodstream infections is fluconazole therapy which is the best choice for neutropenic patients with and without septic shock. However, amphotericin B deoxycholate and caspofungin therapy are the optional treatments for patients who previously used azole agents. These drugs are considered as the first choice of treatment in patients with neutropenia. Fluconazole therapy is recommended for fungal infections due to C. albicans, C. tropicalis and C. parapsilosis and amphotericin B deoxycholate or caspofungin are applied for C. glabrata and C. krusei. Primary teherapy for invasive aspergillosis includes combination therapy in critically ill patients. Voriconazole and caspofungin (if not used as primary treatment) and liposomal amphotericin B are recommended in patients resistant to conventional treatments. Moreover, combination therapy with caspofungin with voriconazole and liposomal amphotericin B should be considered in severely ill patients. In clinical decision making clinicians should consider the results of different studies and also the cost of treatment.
    Keywords: Invasive fungal infection, invasive candidiasis, invasive aspergillosis, antifungal agent