فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 117 (مهر 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/07/16
  • تعداد عناوین: 26
|
  • فرشته بیگم طالب پور امیری، مهناز محمودی راد*، مهری میر حسینی، منصوره میرزایی صفحات 1-11
    سابقه و هدف
    تاخیر در ترمیم زخم افراد دیابتی یک پدیده شایع است که پاتولوژی آن کم تر شناخته شده است. انواع سلول های پوستی، ماتریکس خارج سلولی و انواع فاکتورهای رشد در ترمیم زخم دخالت دارند. تحقیقات زیادی در خصوص اثرات ژن درمانی و سلول درمانی در بهبود زخم انجام شده است. در این مطالعه تجربی، اثرات انتقال سلول فیبروبلاست ترنسفکته شده با ژن IGF-1 بر روی زخم های دیابتیک در رت مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    در مطالعه تجربی حاضر، دیابت در موش های صحرایی با استرپتوزوتوسین القا شد. فیبروبلاست ها کشت داده شدند و با IGF-1 ترنسفکته شدند. از لیپوفکتامین 2000 به عنوان معرف ترنسفکشن استفاده شد. میزان بیان IGF-1 ترنس ژن شده به وسیله الایزا اندازه گیری شد. جهت مطالعه در محیط In Vivo حیوانات (با وزن 200-170 گرم) به طور تصادفی به سه گروه (5 رت/گروه) تقسیم شدند و زخم هایی با ضخامت کامل پوست در ناحیه پشت گردن ایجاد شد. سوسپانسیونی از سلول های فیبروبلاست ترنسفکته و ترنسفکته نشده به لبه زخم تزریق شد و با زخم های درمان شده با نرمال سالین مقایسه گردید. برای آزمایشات میکروسکوپی، بیوپسی در روز 8 انجام شد.
    یافته ها
    در محیط آزمایشگاهی، حداکثر بیانIGF-1 در سلول های فیبروبلاست ترنسفکته (95/96 پیکوگرم/ میکرولیتر)، 24 ساعت بعد از ترنسفر ژن بود. همچنین در محیط In Vivo، ژن درمانی باعث افزایش فیبروبلاست ها و کراتینوسیت ها در فرایند ترمیم زخم شد. بافت گرانوله تشکیل شده در زخم های ترمیم شده با فیبروبلاست ترنسفکته و فیبروبلاست ترنسفکته نشده در مقایسه با گروه کنترل سازمان یافته تر بود.
    استنتاج
    این مطالعه نشان داد که با بهینه سازی انتقال ژن، بیانIGF-1 افزایش یافت و انتقال سلول فیبروبلاست ترنسفکته شده به محیط زخم، دارای اثرات قابل توجهی در بهبود زخم های حاد دیابتی در موش های صحرایی بود.
    کلیدواژگان: فاکتور رشد انسولینی، ژن درمانی، دیابتی، ترمیم زخم
  • مصطفی بخشی، فیروز ابراهیمی*، جمیل زرگان، شهرام نظریان، وحیده شیخ زاده صفحات 12-20
    سابقه و هدف
    باکتری E. coliO157:H7 جزء پاتوژن های روده ای می باشد که آسیب های جدی در دستگاه گوارش پدید می آورد. اتصال باکتری در روده بزرگ به واسطه یک سری از فاکتورهای بیماری زا صورت می پذیرد که پروتئین های ترشحی نوع 3 نیز جزء این فاکتورها دسته بندی می شوند. در بین پروتئین های موجود در سیستم مذکور، پروتئین EspA نقش اصلی و مهم را در پیکره شکل گیری این سیستم ایفا می کند. هدف از انجام این تحقیق همسان سازی و بیان این پروتئین به شکل نوترکیب جهت دستیابی به یک ساختار و منبع پایدار برای تولید آن به منظور بررسی های آینده به عنوان کاندید واکسن می باشد.
    مواد و روش ها
    طراحی پرایمر اختصاصی برای ژن espA توسط نرم افزار Oligo 7 انجام شد و تکثیر ژن توسط واکنش PCR از روی DNA الگو صورت پذیرفت. واکنش های هضم آنزیمی و الحاق ژن درون وکتور بیانی pET28a(+) انجام شد. پس از تایید همسان سازی ژن مورد نظر، بیان نوترکیب پروتئین EspA با استفاده از القاءگر مصنوعی IPTG صورت پذیرفت. آنالیز وسترن بلات نیز برای تایید پروتئین EspA صورت پذیرفت.
    یافته ها
    همسان سازی ژن espA درون وکتور pET28a(+) به شکل مناسب بین جایگاه های مربوطه صورت پذیرفت و پروتئین EspA پس از القا، بیان نوترکیب مناسب و قابل توجهی را نشان داد. آنتی بادی مورد استفاده در وسترن بلات نیز توانست به شکل مناسبی EspA را شناسایی کند.
    استنتاج
    ساختار نوترکیب پایدار محتوی ژن espA تولید گردید که بیان نوترکیب قابل توجهی از پروتئین را نشان داد. بنابراین پروتئین EspA را می توان در مطالعات آینده برای بررسی میزان ایمن سازی علیه E. coli O157:H7 مورد بررسی قرار داد.
    کلیدواژگان: پاتوژن روده ای، همسان سازی ژن espA، بیان نوترکیب، وسترن بلات
  • سید محمد جواد هاشمی پطرودی، قاسم جان بابایی*، سید محمدباقر هاشمی سوته، رامین شکرزیر فومنی، محمدرضا مهدوی، علی قائمیان، نصرت امینی صفحات 21-28
    سابقه و هدف
    سکته قلبی در افراد جوان پدیده شایعی نیست، اما به علت میزان بالای مرگ و میر ناشی از آن، مسائل روحی و روانی و اقتصادی زیادی همراه دارد. در این مطالعه ارتباط میان فاکتورهای ژنتیکی و غیر ژنتیکی با سکته قلبی حاد در افراد کم تر از 50 سال مورد بررسی قرار گرفته است.
    مواد و روش ها
    مطالعه ی حاضراز نوع مورد- شاهدی بود که روی 101 بیمار کم تر از 50 سال با تشخیص سکته قلبی مراجعه کننده به بیمارستان حضرت فاطمه الزهرا (س) ساری و 101 فرد به عنوان شاهد انجام گرفت. اطلاعات دموگرافیک RFLP-PCR لیدن و پروترومبین هر یک از بیماران و گروه شاهد با روش V و عوامل خطر ثبت شد و ژن های فاکتور مورد بررسی مولکولی قرار گرفت. 4 درصد) و در یک / 94 درصد) نرمال، در 10 مورد هتروزیگوت (95 / لیدن در 191 نفر (55 -V
    یافته ها
    ژن فاکتور 6 درصد) و در گروه شاهد 3 بیمار / 0 درصد) گزارش شده بود. در گروه مورد 7 بیمار (9 / مورد نیز هوموزیگوت (49 نیز در 197 نفر G20210A جهش ژن پروترومبین. (p=0/ لیدن هتروزیگوت بودند (27 -V 2/97 درصد) از نظر فاکتور) 2 درصد) هتروزیگوت گزارش شده بود که بین دو گروه / 97/5 درصد) از افراد مورد بررسی نرمال و تنها در 5 نفر (5). (p=0/ اختلاف آماری معناداری مشاهده نشد (17 در این افراد نسبت به افراد نرمال (G20210A لیدن و پروترومبین V
    استنتاج
    شیوع دو فاکتور ژنتیکی (فاکتور اختلاف معنی داری نداشت. مطالعات بیشتر جهت لزوم بررسی این فاکتورها در این گروه سنی توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: G20210A لیدن، پروترومبین V سکته قلبی، فاکتور
  • عطیه رفعت منش، سیاوش عابدی، جواد غفاری، مجتبی نجفی، سعید عابدیان کناری* صفحات 29-38
    سابقه و هدف
    آسم آلرژیک بیماری التهابی مزمنی است که به وسیله پاسخ بیش از حد به آلرژن ها وادمراه های هوایی مشخص می شود. T-bet و GATA-3 دو فاکتور نسخه برداری هستند که موجب تمایز Th1 وTh2 از Tnaive می شوند. در این مطالعه ما به بررسی میزان بیان این دو فاکتور در بیماران مبتلا به آسم آلرژیک در مقایسه با گروه شاهد پرداختیم.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مورد- شاهدی، 26 بیمار مبتلا به آسم آلرژیک و 26 فرد سالم که با گروه مورد از لحاظ سن و جنس همسان سازی شده بودند، مورد مطالعه قرار گرفتند. پس از خونگیری سلول های تک هسته ای خون محیطی جدا گردید، RNA آن ها استخراج و cDNA سنتز شد و با استفاده از Real-time PCR (Real-time Polymerase chainreaction) بیان ژن های T-bet و GATA-3مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد میزان بیان T-betوGATA-3 در بیماران افزایش معناداری نسبت به گروه شاهد داشت. به علاوه نسبت GATA-3/T-bet نیز در گروه مورد افزایش معناداری نسبت به گروه شاهد داشت (005/0(p=.
    استنتاج
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان می دهد که میزان بیان این دو فاکتور، سبب تنظیم تعادل سلول های Th1وTh2می گردد. لذا پیشنهاد می شود ارزیابی ژن های T-bet و GATA-3 نقش مهمی در درمان و تعیین وضعیت بالینی بیماران مبتلا به آسم آلرژیک داشته باشد.
    کلیدواژگان: آسم آلرژیک، GATA، 3، T، bet
  • سلمان احمدی اسبچین، معین صفری*، ندا سلطانی، مریم کمالی صفحات 39-54
    سابقه و هدف
    سیانوباکتری ها منبع غنی از متابولیت های ثانویه هستند. باتوجه به مقاومت روزافزون میکروارگانیسم های بیماری زا به آنتی بیوتیک ها وگرایش عمومی به ترکیبات طبیعی، شناسایی سیانو باکتری های توانمند جهت استخراج ترکیبات ضدمیکروبی اهمیت دارد. هدف اصلی ای نمطالعه بررسی اثرات ضدباکتریایی برخی ازگون ه های سیانوباکتری ها می باشد.
    مواد و رو شها: در این مطالعه تجربی، سویه های سیانوباکتری فیشرلا آمبیگوآ، سینکوکوس الانگاتو سو شیزوتریکس و اجینات ااز کلکسیون ریزجلبک ها در پژوهشکده علوم پایه کاربردی جهاد دانشگاهی تهیه شدن د. عصاره گیری با آغشته کردن بیوماس سیانوباکتری با حلال و سپس صاف و خشک کردن مخلوط حاصل صورت گرفت. به منظور بررسی اثر ضدباکتریایی از روش انتشار در دیسک و برای تعیین حداقل غلظت مهارکننده از روش براث میکرودیلوشن استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد هر سه عصاره متانولی، اتری و آبی فیشرلا آمبیگوآو عصاره آبی سینکوکوس الانگاتوس دارای اثرات ضدباکتریایی قابل ملاحضه ای بودند. عصاره اتری فیشرلا آمبیگوآب یش ترین تاثیر را بر استافیلوکوکوس اورئو سو 32 میلی متر بود. / 31 و 67 / استافیلوکوکوس اپیدرمی سداشت، به طوری که میانگین قطر هاله اطراف آن ها به ترتیب 67 موثرترین عصاره بر باکتری های گرم منفی عصاره آبی سینکوکوس الانگاتوسو موثرترین عصاره بر باکتری های گرم مثبت عصاره اتری فیشرلا آمبیگوبآود.
    استنتاج
    دو گونه سیانوباکتری فیشرلا آمبیگوآو سینکوکوس الانگاتو س دارای فعالیت ضدمیکروبی قابل توجهی هستند. عصاره آبی سینکوکوس الانگاتوس بهترین عصاره برای جداسازی ترکیبات ضدباکتریایی و همچنین دیاتیل اتر بهترین حلال برای استخراج ترکیبات ضدمیکروبی از گونه فیشرلا آمبیگوآ می باشد.
    کلیدواژگان: سیانوباکتری، ضدباکتریایی، ترکیبات طبیعی، براث میکرودیلوشن
  • لیلا گودرزی، روحا کسری کرمانشاهی* صفحات 55-64
    سابقه و هدف
    پروبیوتیک ها و پری بیوتیک ها که مفهوم تازه تری می باشند، اثرات مثبت در تعادل میکروفلور روده و دستگاه ادراری و به واسطه آن بهبود سلامت میزبان ایجاد می کنند. این مطالعه با هدف بررسی اثر پری بیوتی کها بر تولید Lactobacillus plantarum ATCC، Lactobacillus acidophilus ATCC فاکتورهای ترشحی پروبیوتیک های 4356 Lactobacillus casei و Lactobacillus fermentum ATCC 9338، Lactobacillus rhamnosus ATCC 7469، 8014 انجام پذیرفت. Proteus vulgaris بر علیه رشد سویه های مختلف ATCC 39392.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه خاصیت ضد میکروبی مایع رویی کشت پروبیوتیک ها در دو حالت محیط کشت پایه براث در حضور پری بیوتیک های رافینوز، لاکتولوز، ترهالوز، اینولین و ریبوفلاوین به MRS براث و محیط کشت MRS مورد بررسی قرار گرفت. (Well Diffusion Agar) کمک روش انتشار در آگار توسط چاهک.
    یافته ها
    نتایج بررسی حاضر نشان داد پری بیوتیک های مورد بررسی در تمامی حالات توانستند فعالیت ضد میکروبی 29 میلی متر / تا 67 Lactobacillus را افزایش دهند و میانگین قطر هاله عدم رشد در حضور پری بیوتیک ها برای سویه های افزایش داشته است.
    استنتاج
    بنابر نتایج به دست آمده می توان ادعا نمود که پری بیوتیک ها باعث افزایش خاصیت ضد میکروبی به طور اختصاصی وابسته به نوع پری بیوتیک و سویه Lactobacillus پروبیوتیک ها شده و این افزایش در فعالیت سویه های مورد بررسی بوده است. بنابراین محصولات پری بیوتیکی در مواجه با پروبیوتی کهای می توانند خواص و Lactobacillus کارایی آن ها را افزایش دهند.
    کلیدواژگان: فعالیت ضد میکروبی، Proteus vulgaris، پروبیوتیک ها، پری بیوتیک
  • داود ذوالفقاری، غلامرضا کاکا، سید همایون صدرایی، غلامرضا حرفه دوست* صفحات 65-73
    سابقه و هدف
    مهم ترین فاکتور در انتخاب پلیمر جهت تهیه نانو فیبر برای استفاده در مقاصد پزشکی و بیولوژی ویژگی های زیست سازگاری و زیست تخریب پذیری است. پلیمر پلی لاکتیدکوپلی گلیکولید (poly (lactic-co-glycolic acidPLGA)) بخاطر مزایای فوق و نیز توجه بسیار در امر مهندسی بافت، در تحقیق حاضر که هدف BMSCs موش صحرایی رت آن بررسی کشت سلول های استرومایی مغز استخوان بر روی نانو الیاف PLGA است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ابتدا به روش الکتروریسی نانو الیاف PLGA در حلال هگزا فلورو بیس پروپانول تهیه شد. ویژگی های این پلیمر با روش میکروسکوپ الکترونی روبشی و میکروسکوپ اینورت مورد بررسی قرار گرفت. پس از استحصال سلول ها و رسیدن به پاساژ دو، سلول ها دردو گروه روی بستر بدون نانو الیاف و بستر حاوی نانو الیاف PLGA کشت داده شدند. حیات و مرگ سلول ها در روزهای دوم، چهارم و ششم توسط رنگ آمیزی اکریدین اورنج و مورفولوژی سلول ها روی بستر نانو الیاف به وسیله میکروسکوپ الکترونی روبشی مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج رشد سلول ها روی بستر نانو الیاف PLGA در مقایسه با رشد سلول در محیط کشت از لحاظ میزان رشد و مورفولوژی اختلافی نداشتند.
    استنتاج
    با توجه به بررسی نتایج حاصل ازکشت سلول های مغز استخوان می توان نتیجه گیری کرد که از نانو الیاف PLGA می توان به عنوان داربستی زیست تخریب پذیر و زیست سازگار به همراه سلول های مغز استخوان در امر مهندسی بافت بهره گرفت.
    کلیدواژگان: سلول های استرومایی مغز استخوان، مهندسی بافت، کشت سلول، PLGA نانوالیاف
  • محمدرضا مهرابی، مسعود سلیمانی*، سعید آبرون، محمد واسعی، محمدحسین مقدسی صفحات 74-83
    سابقه و هدف
    سیستم های میکروفلوییدی ریزسازه هایی هستند که جهت تحقق کامل پروتوکل های کشت سلولی مرسوم در آزمایشگاه به کار گرفته می شوند. هدف این پژوهش طراحی و ساخت سیستم میکروفلوییدی و ارزیابی قابلیت آن جهت تولید اینترلوکین 2 توسط سلول های جورکت بود.
    مواد و روش ها
    ابتدا نقشه کانا لهای سیستم میکروفلوییدی با نرم افزار کورل دراو طراحی و با استفاده از لیتوگرافی نرم روی پلیمر پلی دی متیل سیلوکسان ساخته شد و پس از تعبیه سوراخ های ورودی و خروجی روی آن، به کمک روش با سرعت 3 میکرولیتر در RPMI اکسیژن پلاسما روی اسلاید شیشه ای چسبانیده و به یک پمپ حاوی محیط کشت 1640 ساعت متصل گردید. سپس سلول های جورکت درسیستم تلقیح شدند. در تمام مدت انکوباسیون جریان پیوسته ای از محیط کشت و مواد محرک در کانال های این سیستم با سلول ها برخورد داشت. همزمان سلو لها در فلاسک نیز کشت داده شدند سپس از نظر تکثیر و تولید اینترلوکین با سیستم میکروفلوییدی مقایسه شدند.
    یافته ها
    نتایج پژوهش حاکی از میزان تکثیر و تولید اینترلوکین 2 توسط سلول های جورکت در سیستم میکروفلوییدی، به مقدار تقریبی دو برابر نسبت به کشت معمول بود ضمن آن که این سیستم روی حیات سلول ها نیز اثر منفی نگذاشت.
    استنتاج
    سیستم میکروفلوییدی به دلیل ایجاد شرایط دینامیکی حاصل از جریان پیوسته مواد غذایی و حذف مواد زائد می تواند تقریبا شرایطی مشابه درون بدن برای تکثیر و تولید فرآورده های سلولی ایجاد کند علاوه بر این به دلیل کارایی بالاتر، مصرف مواد و محیط کشت به مراتب کم تر، می تواند جانشین روش های کشت سلولی مرسوم گردد.
    کلیدواژگان: سیستم میکروفلوییدی، سلول جورکت، کشت سلول، اینترلوکین 2
  • محبوبه تقوی، مهدی فخار، هاجر ضیایی هزار جریبی*، احمد دریانی، شهاب الدین سروی صفحات 84-91
    سابقه و هدف
    تریکومونیازیس یک عفونت تک یاخته ای مجاری ادراری- تناسلی تحتانی با شیوع متغیر در جمعیت های متفاوت می باشد که فاقد علائم ویا علائم آن مشابه با سایر واژینیت ها است بنابراین به عنوان بیماری انگلی فراموش شده در مراجعین به درمانگاه های زنان بیمارستان های آموزشی شهرستان ساری مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش که یک مطالعه توصیفی است، در مجموع 1900 نمونه بین سال های 1385 تا 1392 مورد بررسی قرار گرفت. دو روش نمونه گیری بیماریابی فعال به تعداد 400 مورد (نمونه گیری از بیماران مشکوک) و بیماریابی غیرفعال به تعداد 1500 مورد (بررسی گذشته نگراسلایدهای پاپ اسمیر) انجام شد. پس از تهیه چک لیستی از اطلاعات دموگرافیک بیماران، گسترش مرطوب، کشت و اسمیرهای پاپ اسمیر مورد بررسی میکروسکوبی قرار گرفتند. ضمنا به منظور تایید مولکولی نمونه های مثبت از روش nested PCR استفاده شد. آنالیز داده ها با استفاده از تست مجذور مربع کای انجام شد.
    یافته ها
    از مجموع 1900 مورد اعم از گسترش مرطوب، کشت و پاپ اسمیر، 1/1 درصد (21 مورد) مبتلا به عفونت تریکوموناس واژینالیس بوده اند. ضمنا باند 1100 جفت باز مربوط به ژن اکتین تریکوموناس واژینالیس برای تمام نمونه های مثبت مشاهده گردید. همچنین از بین نمونه های مثبت مورد بررسی، 7/64 درصد به عفونت های همزمان قارچی و باکتریایی نیز مبتلا بوده اند. بیش ترین شیوع عفونت در گروه سنی 35 تا 44 سال مشاهده شد.
    استنتاج
    نتایج حاصل از مطالعه حاضر نشان داد که شیوع تریکوموناس واژینالیس در افراد تحت بررسی جامعه نرمال به طور نسبی پایین بود. همچنین، این بیماری در گروه سنی 35 تا 44 سال به عنوان بیماری فراموش شده مطرح می باشد لذا توجه و انجام مطالعات تکمیلی به روی این گروه توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: تریکوموناس واژینالیس، پاپ اسمیر، کشت، گسترش مرطوب، فراموش شده
  • محمد نجفی مصلح، منا نساج، فاتح رحیمی، محمدرضا عربستانی* صفحات 92-102
    سابقه و هدف
    انتروکوک های دارای مقاومت دارویی چندگانه، به عنوان پاتوژن های مهم بیمارستانی در حال افزایش می باشند. آگاهی از الگوی مقاومت ضد میکروبی در تدوین دستورالعمل های درمان عفونت های انتروکوکی ضروری می باشد. در این مطالعه مقاومت ضد میکروبی انتروکوک های ایزوله شده از بیمارستان های آموزشی شهر همدان مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    این تحقیق بر روی 242 سویه انتروکوک فکالیس و انتروکوک فاسیوم جدا شده از نمونه های بالینی بیماران بستری و سرپایی در بیمارستان های آموزشی شهر همدان در طی سال های 1393-1391 انجام گرفت. گونه های شناسایی شده به روش بیوشیمیایی، با استفاده از روش مولکولی PCR تایید شدند. الگوی مقاومت دارویی با استفاده از روش دیسک دیفیوژن انجام شد و حداقل غلظت مهارکنندگی (Minimum InhibitoryConcentration MIC:) آنتی بیوتیک های ونکومایسین و تیکوپلانین به روش Microdilution Broth انجام گرفت.
    یافته ها
    از 280 سویه انتروکوک، 175 سویه (5/62 درصد) به عنوان گونه انتروکوک فکالیس، 67 سویه (24 درصد) به عنوان گونه انتروکوک فاسیوم و 38 سویه (5/13 درصد) تا حد جنس انتروکوک شناسایی شدند. هیچ گونه مقاومتی نسبت به آنتی بیوتیک های نیتروفورانتوئین و لینه زولید در بین سویه های انتروکوک فکالیس مشاهده نشد و تمامی سویه های انتروکوک فاسیوم به آنتی بیوتیک لینه زولید حساس بودند. میزان مقاومت به آنتی بیوتیک های آمپی سیلین، ونکومایسین، تیکوپلانین، اریترومایسین، سیپروفلوکساسین، نورفلوکساسین، جنتامایسین و نیتروفورانتوئین در سویه های انتروکوک فاسیوم بیش تر از سویه های انتروکوک فکالیس شناسایی شد.
    استنتاج
    اوای ی اوک وم و و هم چنین مقاومت در حال افزایش انتروکوک ها نسبت به اکثر آنتی بیوتیک های معمول، ورت رد اات و ا ود دارد. ر آبیوتیک، ام آزن آام ای ر از درن د دد.
    کلیدواژگان: انتروکوک فکالیس، انتروکوک فاسیوم، مقاومت آنتی بیوتیکی، حداقل غلظت مهارکنندگی
  • محمد تقی صمدی، رضا شکوهی، ملیحه عراقچیان، منیره طرلانی آذر* صفحات 103-115
    سابقه و هدف
    ورود مستمر آنتی بیوتیک ها به محیط عامل مشکلات بالقوه بسیاری هم چون مقاومت میکروارگانیسم های بیماری زا می باشد. از این روی محققین به دنبال روش های کاهش و حذف آنتی بیوتیک ها در فاضلاب های بیمارستانی و آب های آلوده می باشند. آموکسی سیلین یک آنتی بیوتیک پر مصرف در درمان عفونت ها می باشد که تقریبا بخش عمده آن به صورت غیر متابولیزه دفع، وارد فاضلاب و در نهایت وارد محیط زیست می شود. مطالعه حاضر با هدف بررسی کارایی نانولوله های کربنی چند دیواره در حذف آموکسی سیلین از محیط های آبی انجام گردید.
    مواد و روش ها
    در تحقیق تجربی حاضر، کارایی نانولوله های کربنی چند دیواره در حذف آموکسی سیلین با بررسی تغییرات پارامترهای pH (4 تا10)، غلظت یونی (0 تا1/0 مول در لیترکلرید سدیم) و دوز جاذب (4/0تا 8/1 گرم در لیتر) در سیستم ناپیوسته انجام گرفت. در نهایت مدل های ایزوترمی و سینتیک های جذب بررسی گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که حداکثر کارایی حذف آموکسی سیلین در 8pH= می باشد. هم چنین افزایش غلظت یونی باعث کاهش و افزایش دوز جاذب موجب افزایش میزان حذف شد. داده های تعادلی جذب با ایزوترم لانگموئر (9108/0R2=) و سینتیک جذب با معادله سینتیکی درجه دو مطابقت بهتری نشان داد.
    استنتاج
    با توجه به نتایج حاصل می توان نانولوله های کربنی چند دیواره را به عنوان جاذب قابل قبولی در حذف آنتی بیوتیک آموکسی سیلین از محیط های آبی در نظرگرفت.
    کلیدواژگان: آموکسی سیلین، نانولوله های کربنی چند دیواره، ایزوترم جذب، سینتیک واکنش
  • مسلم محمدی*، بهزاد پارسی صفحات 116-124
    سابقه و هدف
    مسمومیت با ترکیبات ارگانوفسفره از طریق مهار استیل کولین استراز، تجمع استیل کولین در سیناپس های کولینرژیک و تحریک بیش از حد سیستم کولینرژیک ایجاد می شود. فعالیت بیش از حد سیستم کولینرژیک مغز می تواند در پاتوفیزیولوژی اضطراب نقش داشته باشد. هدف مطالعه حاضر بررسی تاثیر مواجهه مکرر با پاراکسان بر رفتارهای مرتبط با اضطراب در موش های صحرایی نر بالغ بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه موش های صحرایی نر نژاد ویستار (250- 200 گرم) استفاده شدند. دوزهای 1/0، 2/0 و 3/0 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن پاراکسان، روزانه و به مدت 14 روز از طریق داخل صفاقی تزریق شد. پس از یک دوره ریکاوری 24 ساعته، رفتارهای اضطرابی با استفاده از آزمایش های ماز بعلاوه ای شکل و تی شکل مرتفع بررسی شد.
    یافته ها
    پاراکسان به صورت وابسته به دوز منجر به مهار فعالیت کولین استراز پلاسما و مغز شد. تنها دوز 3/0 پاراکسان توانست منجر به افزایش معنی دار درصد ورود به بازوهای باز و درصد زمان حضور در بازوهای باز ماز بعلاوه ای شکل (05/0>p) و افزایش تاخیر در فرار و کاهش تاخیر اجتناب در ماز تی شکل (001/0>p) شود.
    استنتاج
    نتایج نشان داد مواجهه مکرر با دوز 3/0 پاراکسان اثرات از بین برنده اضطراب در ماز بعلاوه ای شکل و تی شکل مرتفع داشت.
    کلیدواژگان: پاراکسان، اضطراب، ماز بعلاوه ای شکل مرتفع، ماز تی شکل مرتفع
  • فریبا کیقبادی، وحیده مقدم حسینی*، فرزانه کیقبادی، محمدحسن رخشانی صفحات 125-132
    سابقه و هدف
    سالمندان از جمله گروه های آسیب پذیر در جامعه می باشند و پدیده سالمندآزاری از جمله چالش های مطرح در حیطه مراقبت و حمایت از سالمندان است و تهدیدی جدی برای افراد بالای 65 سال مطرح می گردد که همه اقوام و گروه ها را درگیر می کند و می تواند در اشکال مختلفی از تهدید و ناسزاگویی تا آسیب های جنسی تظاهر پیدا کند. هدف از مطالعه حاضر بررسی فراوانی و عوامل خطر سوءرفتار با زنان سالمند در سبزوار می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی- تحلیلی بر روی 180 زن بالای 60 سال که دارای معیارهای ورود به مطالعه بودند، در سال 92 و در شهرستان سبزوار انجام شد. واحدهای پژوهش به روش طبقه ای متناسب با حجم از مساجد و بیمارستان های شهر سبزوار جمع آوری شدند. سوء رفتار با سالمند با استفاده از پرسشنامه «سوء رفتار با سالمند در خانواده» بعد از تایید روایی و پایایی استفاده شد. اطلاعات به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 و آزمون های آمارهای توصیفی و ناپارامتریک تحلیلی مورد تجزیه و تحیلی قرار گرفت.
    یافته ها
    در 39/49 درصد از زنان سالمند سوء رفتار گزارش گردیدکه در این بین بیش ترین و کم ترین شیوع به ترتیب مربوط به غفلت عاطفی(69 درصد) و طردشدگی (87/42 درصد) می باشد. نتایج مطالعه ارتباط معناداری را بین سوءرفتار با سالمندان و بستری مجدد در بیمارستان نشان دادند (006/0p=) که این ارتباط معنی دار بین غفلت مراقبتی، سوء رفتار روانی و طرد شدگی بود (00/0p=). در صورتی که بین سوءرفتار با سطح تحصیلات، وضعیت زندگی، منبع درآمد و داشتن بیماری مزمن ارتباط معناداری دیده نشد.
    استنتاج
    یافته های مطالعه نشان داد که تقریبا نیمی از زنان سالمند اشکالی از سوء رفتار را تجربه می کنند که می تواند زمینه ساز تشدید بیماری های جسمی و بستری های مکرر باشد.
    کلیدواژگان: سالمند، سوء رفتار، زنان، سبزوار
  • عارف هوشیاری، غلامرضا نجفی*، رجبعلی صدرخانلو، لیلا روشنگر صفحات 133-142
    سابقه و هدف
    وتاگراوئولنس (RG) به طور معمول تحت عنوان سداب، از زمان قدیم به عنوان یک گیاه دارویی شناخته شده است. فعالیت آنتی اکسیدانی، ضد التهاب، ضد تومور و ضد آندروژن از جمله خواص دارویی RG است. این مطالعه به منظور ارزیابی اثرات ضد باروری عصاره آبی سداب و میزان رشد داخل آزمایشگاهی جنین ها در موش ماده صورت پذیرفته است.
    مواد و روش ها
    در مطالعه تجربی حاضر، 30 موش ماده استفاده شد. حیوانات به 2 گروه کنترل و RG تقسیم شدند. گروه های کنترل 2/0 میلی لیتر نرمال سالین و گروه های RG عصاره آبی RG را با دوز mg/kg 300 در هر روز به صورت خوراکی به مدت 14 روز دریافت کردند. اووسیت های بالغ به محیط کشت HTF حاویmg/ml) BSA 4(انتقال داده شدند. درصد اووسیت های لقاح یافته، جنین های دو سلولی، بلاستوسیست ها و جنین های هچ شده پارامترهای مورد ارزیابی در این مطالعه بودند.
    یافته ها
    RG در مقایسه با گروه کنترل باعث کاهش معنی دار (05/0p<) در رشد جنین ها در مراحل مختلف شد. این در حالی است که با توقف مصرف عصاره، تفاوت معنی داری بین گروه کنترل و آزمایشی مشاهده نشد.
    استنتاج
    نتایج این مطالعه نشان داد که مصرف عصاره آبی RG با کاهش رشد جنین ها، توان باروری را در موش های ماده کاهش می دهد. مضافا اینکه اثرات منفی سداب بر باروری با قطع مصرف برگشت پذیر می باشد.
    کلیدواژگان: ضد باروری، روتاگراوئولنس، موش
  • مهدی غلامعلی فرد*، رضا امیدی پور صفحات 143-156
    سابقه و هدف
    توسعه روز افزون مناطق شهری و افزایش بی رویه جمعیت در آن ها باعث تولید انواع پسماندهای شهری شده است. بنابراین چگونگی دفع و معدوم سازی پسماندهای شهری به یک دغدغه در محیط زیست شهری تبدیل گردیده است. این تحقیق با هدف تعیین مناطق مناسب برای دفن زباله بر اساس ضوابط محیط زیست و با استفاده از روش های بولین و ترکیب خطی وزنی در شهر ایلام انجام پذیرفت.
    مواد و روش ها
    در تحقیق حاضر ابتدا معیارهای مهم و موثر در مکان یابی محل دفن پسماند شامل شیب، ارتفاع، فاصله از آبراهه، فاصله از جاده، فاصله از چشمه، کاربری اراضی، هیدروژئولوژی، فاصله از گسل و فاصله از مناطق مسکونی شناسایی گردید. همچنین برای استانداردسازی فاکتورها از توابع عضویت فازی و برای تعیین وزن لایه ها از روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج روش های بولین و ترکیب خطی وزنی نشان داد به ترتیب 99 و 93 درصد از منطقه فاقد هر گونه شایستگی برای مکان یابی محل دفن پسماند می باشد. همچنین سایت فعلی دفن پسماندهای شهر ایلام در محلی واقع شده که معیارهای محیط زیستی در آن رعایت نشده است.
    استنتاج
    نتایج حاصل از روش ترکیب خطی وزنی نسبت به منطق بولین دارای تطابق بیشتری با معیارهای محیط زیست می باشد. محل کنونی دفن پسماند شهر ایلام فاقد بسیاری از ضوابط محل های دفع پسماندهای عادی می باشد؛ بنابراین انتظار می رودکه مدیریت ضعیف پسماندهای این شهر پایداری آینده این ناحیه را به شدت تهدید کند.
    کلیدواژگان: مکان یابی، محل دفن پسماند، ترکیب خطی وزنی، منطق بولین، شهر ایلام
  • مریم زنگنه، فیروزه ویسی، بهزاد ابراهیمی*، محمد رسول قدمی صفحات 157-164
    سابقه و هدف
    درد پس از عمل جراحی، به صورت قابل توجهی بر سرعت بهبود بیماران موثر است. رده های مختلف ضد دردها با مکانیسم های مختلف در مطالعات گوناگون مورد بررسی قرار گرفته اند. این مطالعه به منظور مقایسه اثرات شیاف ایندومتاسین و ترکیب شیاف ایندومتاسین- استامینوفن بر میزان درد پس از عمل سزارین انجام شد.
    مواد و روش ها
    در مطالعه کارآزمایی بالینی حاضر، 75 بیمار به طور تصادفی در دو گروه قرار گرفتند: گروه A: یک شیاف 50 میلی گرمی ایندومتاسین و یک شیاف پلاسبو بلافاصله پس از پایان سزارین به صورت رکتال، سپس هر 6 ساعت تا 24 ساعت و گروه B: یک شیاف 50 میلی گرمی ایندومتاسین و یک شیاف 325 میلی گرمی استامینوفن بلافاصله پس از پایان سزارین به صورت رکتال، سپس هر 6 ساعت تا 24 ساعت تجویز شد. درطی این مدت در صورت وجود درد، 25 میلی گرم پتدین به صورت عضلانی تجویز شد. شدت درد بر اساس VAS و میزان نیاز به ضد درد ثبت شد. با استفاده از روش های آماری 2χ و ANOVA و نیز t.test آنالیز آماری داده ها انجام شد.
    یافته ها
    میزان درد 6 ساعت پس از سزارین در گروه B به صورت معناداری کم تر از گروهA بود. هم چنین در گروه B نیاز به داروی ضد درد کم تر بود.
    استنتاج
    تجویز شیاف ایندومتاسین همراه با شیاف استامینوفن، در مقایسه با تجویز شیاف ایندومتاسین به تنهایی، به صورت معنی داری موجب کاهش درد پس از سزارین و نیز میزان کم تر مصرف مخدر جهت کاهش درد می گردد. شماره ثبت کارآزمایی بالینی: 1 N20103042013069IRCT
    کلیدواژگان: درد پس از سزارین، استامینوفن، ایندومتاسین
  • محمد شکرزاده، نرگس آماده جویباری* صفحات 165-172
    سابقه و هدف
    قارچ ها حاوی مقادیر اندکی کالری و مقادیر قابل توجهی از پروتئین های گیاهی، ویتامین، مواد معدنی، آمینو اسید و فیبر هستند و غذایی با ارزش محسوب می شوند. در قارچ ها ممکن است آلودگی به انواع فلزات سنگین مانند سرب، کادمیوم و کرومو... وجود داشته باشد که به نوع و فیزیولوژی انواع قارچ و اکوسیستم آن ها بستگی دارد. هدف از این مطالعه تعیین میزان سرب، کروم و کادمیوم در قارچ های تکمه ای خوراکی شاخص توزیع شده در سطح عرضه شهر ساری است.
    مواد و روش ها
    تحقیق حاضر به روش آزمایشگاهی و بر روی 108 نمونه قارچ شاخص تجاری با بیش ترین عرضه در سطح شهر ساری که به صورت کدهای 1 تا 6 شماره گذاری شده در دو قسمت ساقه و کلاهک قارچ انجام شد. در نهایت عناصر سرب، کروم و کادمیوم با بهره گیری از دستگاه اسپکترومتر جذب اتمی مورد بررسی و تعیین قرار گرفت.
    یافته ها
    سطح غلظت سرب و کادمیوم در تمامی نمونه ها کم تر از حد مجاز تعیین شده در استاندارد فوق الذکر می باشد ولی سطح غلظت کروم در تمامی نمونه ها بیش تر از استاندارد کدکس «20/0 میلی گرم بر کیلوگرم» بوده است. همچنین PTWI به دست آمده نیز نشان داد فقط مقدار کروم در کلاهک برابر با حد استاندارد می باشد و سایر نمونه ها کم تر از حد استاندارد است.
    استنتاج
    این میزان بالای کروم در قارچ می تواند ناشی از مقدار بالای کروم در مواد مورد نیاز برای پرورش قارچ (کمپوست) و یا آلودگی آب باشد.
    کلیدواژگان: کادمیوم، کروم، قارچ های تکمه ای
  • لادن استرکی، منصوره جمشیدی منش*، زهرا بهبودی مقدم، حمید حقانی صفحات 173-183
    سابقه و هدف
    رفتارهای دلبستگی پدر به جنین نوعی احساس عشق و علاقه عمیق پدر نسبت به کودک متولد نشده طی دوران بارداری همسرش می باشد. این رفتارها نقش مهمی را در پذیرش هویت پدری، پیامد مطلوب بارداری و رشد و تکامل کودک آینده ایفا می کند. شدت این رفتارها در پدران با یکدیگر متفاوت و ناشی از عوامل مختلف است. هدف از انجام این مطالعه تعیین رفتارهای دلبستگی پدر به جنین و برخی عوامل مرتبط با آن می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت مقطعی در 12 مرکز بهداشتی درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد.400 پدر که همسرانشان در هفته های 20 تا 40 بارداری بودند در این پژوهش شرکت کردند. ابزار گرداوری داده ها 2 پرسشنامه محقق ساخته و پرسشنامه رفتارهای دلبستگی پدر به جنین بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آنوا، پست هوک، ضریب همبستگی پیرسون و تی تست استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که زبان و گویش فارسی، سن و تحصیلات بالای پدر، سن بارداری همسر، تمایل قبلی به بچه دار شدن، رضایت از جنسیت جنین و افزایش تعداد جلسات شرکت پدر در سونوگرافی های همسر با افزایش رفتارهای دلبستگی پدر به جنین ارتباط معنی دار دارد. وجود ناهنجاری در جنین، سابقه ازدواج قبلی، استعمال دخانیات، افزایش تعداد فرزندان و بارداری پرخطر همسر، با کاهش رفتارهای دلبستگی پدر به جنین ارتباط داشته است. هم چنین بین نسبت فامیلی با همسر، سابقه نازایی، نوع سونوگرافی، سابقه سقط و مرده زایی، شرکت پدر در کلاس های آمادگی برای زایمان و رفتارهای دلبستگی پدر به جنین ارتباط معناداری یافت نشد.
    استنتاج
    با توجه به موانع و عوامل موثر بر رفتارهای دلبستگی پدر به جنین، می توان با انجام آموزش ها و مشاوره های مرتبط با آن بستر لازم را جهت افزایش دلبستگی و به طبع افزایش نقش پدر طی مراقبت های دوران بارداری همسرش فراهم ساخت.
    کلیدواژگان: دلبستگی، رفتارهای دلبستگی پدر به جنین، عوامل مرتبط
  • قاسم عابدی، سید هاشم درواری، اصغر نادی قرا، فریده رستمی* صفحات 184-193
    سابقه و هدف
    آگاهی از کیفیت زندگی توام با رضایت زوجین نابارور علاوه برآن که از اطلاعات مهم بهداشتی و اجتماعی محسوب می شود، می تواند در برنامه ریزی های بهداشتی و درمانی و مشاوران خانواده جهت ارتقا کیفیت زندگی، بهبود روابط مفید واقع شود. لذا هدف از این پژوهش، بررسی ارتباط کیفیت زندگی با رضایت مندی زوجین نابارور مراجعه کننده به مراکز فوق تخصصی ناباروری حضرت مریم (س) و مرکز آموزشی و درمانی حضرت امام خمینی (ره) شهرستان ساری بود.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر مطالعه ای توصیفی- تحلیلی از نوع همبستگی می باشد که در زوجین نابارور مراجعه کننده به مراکز فوق تخصصی درمان ناباروری شهرستان ساری در حجم نمونه 276 نفر انجام شد. ابزار اندازه گیری رضایت زناشویی (پرسشنامه ENRICH) و ابزار اندازه گیری کیفیت زندگی (پرسشنامه کیفیت زندگی) سازمان جهانی بهداشت بود. روش آماری مورد استفاده در دو سطح آمار توصیفی شامل فراوانی، درصد، میانگین و آمار استنباطی مورد استفاده در این مقاله شامل تحلیل مسیر و تحلیل همبستگی بود.
    یافته ها
    بررسی ها نشان می دهد که بین بعد جسمانی کیفیت زندگی و رضایت زوجین میزان بار عاملی استاندارد برابر با 41/0 که این میزان با توجه به مقدار t که برابر با 58/4 است در سطح 05/0 معنی دار می باشد اما بین بعد روانی کیفیت زندگی و رضایت زوجین میزان بار عاملی استاندارد برابر با 38/0- که این میزان با توجه به مقدار t که برابر با 03/0- است در سطح 05/0 معنی دار نمی باشد.
    استنتاج
    در بررسی حاضر هر چند کیفیت در ابعاد روانی و محیطی به طور مستقیم با رضایت از زندگی رابطه ندارد ولی به طور غیرمستقیم با اثرگذاری بر ابعاد دیگر کیفیت، بر روی رضایت تاثیر دارند. لذا مداخله در جهت ارتقاء سطح مطلوبیت کیفیت زندگی در قلب برنامه های نظام شبکه پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، رضایت زناشویی، نابارور، مراکز درمان ناباروری
  • امید صادقی، زهرا مقصودی، مرتضی نصیری، فریبرز خوروش، غلامرضا عسکری* صفحات 194-203
    سابقه و هدف
    میگرن یکی از انواع سردردهای اولیه می باشد که سیستم عصبی و عروقی را درگیر می کند. مطالعات نشان داده اند که چاقی می تواند شدت، فرکانس و طول مدت حملات میگرن راتحت تاثیر قرار دهد. هدف مطالعه حاضر، بررسی شاخص های آنتروپومتریکو شدت، فرکانس و طول مدت حملات سردرد در بیماران میگرنی می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی همبستگی بر روی 100 بیمارمیگرنی مراجعه کننده به کلینیک خورشید و امام موسی صدر اصفهان در سال 1392 صورت گرفت. شاخص های آنتروپومتریک شامل نمایه توده بدنی (BMI)، توده چربی بدن (BFM) و دور کمر (WC) برای هر فرد اندازه گیری شد. شدت، فرکانس و طول مدت حملات میگرن بر اساس معیارهای IHS (International Headache Society) ارزیابی شد. تجزیه و تحلیل داده ها به وسیله نرم افزار SPSS19 و روش های آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (آزمون تی تست، کای دو، رگرسیون) انجام شد.
    یافته ها
    میانگین BMI، BFM وWC در مردان و زنان به ترتیب 45/4± 46/24 و 58/4±72/24 کیلوگرم/ مترمربع، 12/8± 66/17 و 31/7± 12/20 کیلوگرم، 68/11± 62/88 و 03/9±81/80 سانتی متر بود. میانگین شدت، فرکانس و طول مدت حملات میگرن در مردان و زنان به ترتیب 92/0± 96/6 و 92/0± 15/7، 68/8± 21/11 و 16/10±26/11 در ماه، 16/16± 19/18 و 63/18± 75/21 ساعت بود.آنالیزها درکل جمعیت نشان داد که BMI، BFM و WC نقش مثبت و معناداری در شدت و فرکانس حملات میگرن دارند (01/0p≤). با این وجود، ارتباطی بین شاخص های ذکر شده با طول مدت حملات میگرن مشاهده نشد(05/0p>).
    استنتاج
    در این مطالعه میانگینBMI، BFM و WC که شاخص های چاقی عمومی و مرکزی هستند، در سطح مناسبی قرار داشتند، اما این شاخص ها نقش مثبت و معناداری در شدت و فرکانس حملات میگرن نشان دادند. با این وجود هیچ ارتباط معناداری بین شاخص های ذکر شده با طول مدت حملات میگرن مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: میگرن، نمایه توده بدنی، نمایه چربی بدن، دور کمر، چاقی
  • نسرین حسن زاده، عباس اسماعیلی ساری*، صابر خدابنده، نادر بهرامی فر صفحات 204-213
    سابقه و هدف
    آلودگی اکوسیستم های آبی، موجودات زنده را درگیر مشکلات جدی نموده است. از بین آلاینده های مختلف، ترکیبات شبه استروژنی به علت ایجاد اختلال در سیستم تولید مثلی موجودات مختلف قابل توجه هستند. فتالات استرها (عامل روان کننده در ساخت مواد پلاستیکی) به راحتی در محیط زیست پراکنده می شوند. تا کنون مطالعه ای در خصوص وجود و مقادیر فتالات استرها در محیط زیست ایران انجام نشده است و هدف این مطالعه، تعیین غلظت دو ترکیب پر مصرف فتالات استر شامل DEHP و DnBP در آب تالاب بین المللی انزلی بود.
    مواد و روش ها
    برای تعیین غلظت این آلاینده ها، نمونه های آب از 30 ایستگاه در تالاب انزلی برداشت شد و پس از استخراج با روش میکرو استخراج مایع- مایع پخشی D LLME))، غلظت این دو ترکیب توسط دستگاه کروماتوگرافی گازی با طیف سنج جرمی تعیین شد.
    یافته ها
    غلظت فتالات های DEHP و DnBP در نمونه های آبی به ترتیب 15/31-41/0 و 84/21-03/0 میکروگرم بر لیتر تعیین شد. در تمام30 نمونه بررسی شده، این دو ترکیب مشاهده شد. همچنین غلظت دو ترکیب در ایستگاه های ناحیه شرقی بسیار بیش تر از نواحی غربی بودند. مقادیر یافت شده این ترکیبات در تالاب بسیار بیش تر از محدوده خطر زیست محیطی تعیین شده بود.
    استنتاج
    با توجه به اینکه غلظت های به دست آمده در تالاب انزلی بیش تر از محدوده خطر محیط زیستی می باشد، به دلیل راه یافتن این ترکیبات به آبزیان منطقه و در نهایت انسان، می تواند عامل ایجاد اختلالات تولید مثلی از جمله عقیمی جنس نر گردد. لذا اتخاذ یک راه کار عملی و موثر برای کنترل ورود انواع فتالات استرها در تالاب انزلی به منظور جلوگیری از صدمات جدی بسیار ضروری است.
    کلیدواژگان: ترکیبات مختل کننده سیستم درون ریز، دی، اتیل هگزیل فتالات، دی، ان بوتیل فتالات، ارزیابی خطرات اکولوژیک، تالاب انزلی
  • سید عبدالله موسوی، * سید جابر موسوی، ربابه میرزایی صفحات 214-217
    سابقه و هدف
    در دهه اخیر مطالعات متعددی در خصوص تاثیر تغییر پاسخ در نتایج سوالات چند گزینه ای صورت گرفته است که اکثرا نتایج آن را مفید ارزیابی کرده اند. ولی هنوز این باور عمومی وجود دارد که تغییر پاسخ اولیه نمره نهایی آزمون را پایین می آورد. لذا ما در این مطالعه بر آن شدیم که میزان تاثیر تغییرات داده شده روی پاسخ ها بر روی نمره نهایی را در دانشجویان پیراپزشکی مورد بررسی قرار دهیم.
    مواد و روش ها
    در مطالعه توصیفی حاضر، 145 دانشجوی کارشناسی اتاق عمل به 40 سوال 4 گزینه ای پاسخ دادند و تاثیر تغییرات داده شده در انتخاب گزینه صحیح بر نمره نهایی مورد تحلیل آماری قرار گرفت. 57 درصد موارد از غلط به صحیح بوده است در حالی که تغییر پاسخ از صحیح به غلط در /
    یافته ها
    تغییر پاسخ در 9 20 درصد موارد نیز تغییر گزینه از غلط به غلط بوده است. / تنها 22 درصد موارد رخ داد. 1
    استنتاج
    با مرور مجدد پاسخ ها در آزمون های چند گزین های و تغییر در پاسخ اولیه عمدتا این اقدام منجر به تغییر پاسخ از غلط به صحیح می شود.
    کلیدواژگان: آزمون چند گزینه ای، نمره، تغییر
  • سید ابوالحسن نقیبی*، جمشید یزدانی چراتی، جلیل شجاعی صفحات 218-224
    سابقه و هدف
    بیماری هاری یکی ازمهم ترین بیماری های مشترک بین انسان و حیوان می باشد و یک اولویت مهم بهداشت عمومی به شمار می آید. این مطالعه به منظور بررسی ویژگی های اپیدمیولوژیک موارد حیوان گزیدگی مراجعه کننده به مراکز پیشگیری از هاری دانشگاه علوم پزشکی مازندران درفاصله سال های87 تا91 انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر ازنوع توصیفی مقطعی می باشد. کلیه موارد ثبت شده حیوان گزیدگی در مراکز پیشگیری از هاری مرکز بهداشت شهرستان های استان مازندران طی سال های 87 تا 91 بررسی شده است. داده های مطالعه بر حسب اطلاعات دموگرافیک و اپیدمیولوژیک با استفاده از روش های آمارتوصیفی و استنباطی موردتجزیه وتحلیل قرارگرفت.
    یافته ها
    25869 مورد حیوان گزیدگی در فاصله سال های 87 تا 91دراستان مازندران گزارش شده است. میانگین میزان بروز حیوان گزیدگی در دوره پنج ساله 4/203 درصد هزار بود. 9/79 درصد موارد درمردان و 1/20 درصد در زنان بود. 4/62 درصد موارد حیوان گزیدگی در روستا و 6/37 درصد در شهر بود. بیش ترین سن از نظرگزش 20 تا 30 سال بود و بیش ترین گزش توسط سگ با 9/83 درصد و بیش ترین محل گزش (3/46 درصد) مربوط به دست ها بوده است.
    استنتاج
    با توجه به موارد زیاد حیوان گزیدگی در استان لزوم برنامه ریزی برای فعالیت آموزشی و مراقبتی درجهت کاهش فراوانی حیوان گزیدگی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: اپیدمیولوژی، حیوان گزیدگی، مازندران
  • سعیده سادات شبیری، موسی محمدنیا افروزی، نرگس جعفری، سعید عابدیان کناری* صفحات 225-246
    لنفوسیت های T به انواع مختلف سلول ها از قبیل لنفوسیت های Th1 (T helper)،Th2، Th3، Th9، T Cytotoxic و سلول های T تنظیمی (Regulatory) تقسیم می شود که هر یک از این سلول ها عملکرد ویژه ای در سیستم ایمنی دارند که متمایز از سایر لنفوسیت ها می باشد. سلول های T تنظیمی از سلول های موثر در سیستم ایمنی محسوب می شوند که نقش مهمی در سرطان ها، بیماری های خودایمنی و بیماری های عفونی دارند. دو زیرگروه اصلی سلول های T تنظیمی (T reg) عبارتند از: الف) سلول های T reg طبیعی (tT reg یا nT reg) که در طی بلوغ در تیموس ایجاد می شوند و فعالیت سرکوبگری آن ها برای استقرار و حفظ هومئوستاز ایمنی در حالت ثابت ضروری است. ب) سلول های T reg القایی (iT reg) که به دنبال شناسایی آنتی ژن خودی در خارج از تیموس از سلول های T مبتدی به وجود می آیند. عامل نسخه برداری Foxp3 نقش کلیدی در تکامل و عملکرد سلول T reg دارد. با این حال، بیان Foxp3 به تنهایی برای ایجاد و حفظ عملکرد و فنوتیپ سلول T reg کافی نیست. در جریان پاسخ ایمنی، سلول های T reg به جایگاه های التهابی و گره های لنفاوی تخلیه کننده مهاجرت می کنند تا عمل سرکوبگری خود را اعمال نمایند. مکانیسم های متعددی برای چگونگی سرکوب سلول های اجرایی توسط سلول های T reg پیشنهاد شده اند. این مکانیسم ها شامل تولید سایتوکاین های مهاری از قبیل IL-10، TGF-β و IL-35، القاء مرگ سلول های اجرایی با مصرف و به اتمام رساندن سایتوکاین هایی نظیر IL-2 یا لیز سلول ها، ایجاد اختلال در متابولیک موضعی سلول های هدف، و در نهایت مهار عملکرد سلول های دندریتیک می باشد.
    کلیدواژگان: سلول T تنظیمی، Foxp3، سرکوب، TGF، β، IL، 2
  • طهورا موسوی، علیرضا رفیعی*، محمد یوسف پور صفحات 247-265
    سابقه و هدف
    خرما ازجمله گیاهانی است که نام آن چندین بار در قرآن آمده است و با توجه به وجود منابع سرشار انرژی و ریز مغدی های فراوان، در روایات اسلامی و طب سنتی همواره بر مصرف آن در سلامت و بیماری تاکید شده است. هدف از این مطالعه مروری، بررسی ارزش غذایی و اهمیت درمانی خرما از دیدگاه منابع اسلامی به ویژه قرآن کریم و کتب روایی و هم چنین منابع طب سنتی- ایرانی می باشد تا به واسطه شناخت و معرفی مکانیسم های تاثیر مواد غذایی و ریز مغذی های موجود در میوه خرما، بتوان تا حدودی علل تاکید بر مصرف آن را نشان داد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه با استفاده از کلید واژه های خرما، قرآن، ترکیبات مغذی، گیاهان دارویی، و واژه های date، Phoenix dactyliferal، Holy Quran، Anticancer effect، Medicinal plant جستجو در منابع در سال های 2014-1994 صورت گرفت. مرور اطلاعات در پایگاه های علمی نظیر Google scholar، PubMed، SID، Scopus، Springer، Web of sciences و هم چنین قرآن کریم،کتب روایی و منابع طب سنتی مورد بررسی قرارگرفت. بعد از استخراج داده ها، نتایج در قالب مفاهیم، جداول و اشکال دسته بندی گردید.
    یافته ها
    بررسی ها نشان داد نام خرما بیش هر میوه دیگر در قرآن آمده است و در روایات اسلامی و منابع طب سنتی بر اثرات خرما در سلامت و بیماری بسیار تاکید شده است. اثرات شناخته شده خرما بیش تر ناشی از وجود ترکیبات آنتی اکسیدانی و فنلی است. این میوه حاوی مقادیر سرشاری از فیبر، کربوهیدرات ها، اسیدهای چرب و هم چنین ریزمغذی های مختلف نظیر ترکیبات معدنی و ویتامین هاست که می تواند در درمان بسیاری از بیماری های قلبی، سرطان و دیابت موثر باشد.
    استنتاج
    اشاره هایی که قرآن در رابطه با گیاهان از جمله خرما دارد نشان دهنده اهمیت تغذیه و اثرات مفید آن ها در سلامت و بیماری است. پیشرفت های شگرفی که در سال های اخیر در علوم مختلف به ویژه علوم تجربی شده است، پرده از برخی رموز خلقت برداشته است. یکی از این پیشرفت ها، شناسایی ترکیبات مختلف موجود در گیاهان مغذی نظیر خرما و آشکار شدن مسیرهای متابولیسمی این ترکیبات می باشد که چنان چه این نتایج با مستندات قرآنی و روایات اسلامی محک بخورد، جنبه های اعجاز قرآن بیش از پیش آشکار خواهد شد.
    کلیدواژگان: قرآن، خرما، سلامت، طب سنتی، آنتی اکسیدان، ریز مغذی
  • محمدرضا مطلوبی پهنه کلایی*، حسین سلیمانی فرد، حمید شیرآشتیانی صفحه 267
|
  • Fereshteh Beygom Talebpour Amiri, Mahnaz Mahmoudirad*, Mehri Mirhoseini, Mansoureh Mirzaei Pages 1-11
    Background and
    Purpose
    Delayed wound healing is a common complication of diabetes mellitus. However، less is known about the cause of this pathology. Types of skin cells، extracellular matrix and variety of growth factors are involved in wound healing. The use of recombinant growth factors in researches and production of skin substitutes are still a challenge. Much research has been done on the effects of gene therapy and cell therapy in wound healing. This experimental study assessed the effect of insulin-like growth factor (IGF-1) over expression in combination with fibroblast cells therapy to diabetic wounds in rats.
    Material And Methods
    Diabetes was induced in rats using Streptozotocin. Fibroblasts were cultured and transfected with IGF-1. Lipofectamine 2000 was used as reagent transfection and transgene expression levels were measured by ELIZA. To study the in vivo، rats (weighing 170-20 g) were randomly divided into three groups (5/group) and full-thickness wounds were created on the dorsum region. Suspensions of transfected fibroblast and native fibroblast cells were injected into the wound and were compared with the wounds treated with normal saline. For microscopic examination، biopsy was performed on day 8.
    Results
    In in vitro، the maximum expression of IGF-1 in transfected fibroblast cells (96. 95 pg/ml) was 24 h after gene transfer. In vivo، IGF-1 gene therapy increased the number of fibroblast and keratinocyte cells in wound healing process. Granulation tissue formation in transfected fibroblast and native fibroblast cells groups compared with the normal saline group were found to be more organized.
    Conclusion
    The expression of IGF-1 increased by optimization of gene transfer. High concentrations of IGF-1، in combination with cell therapy، had a significant effect on delayed wound healing in diabetic rats.
    Keywords: IGF, 1, gene therapy, Diabetic, wound healing
  • Mostafa Bakhshi, Firouz Ebrahimi*, Jamil Zargan, Shahram Nazarian, Vahideh Sheikhzade Pages 12-20
    Background and
    Purpose
    E. coli O157: H7 is one of the intestinal pathogens that mediate serious damages in gastrointestinal track. The bacterium attachment in large intestine is mediated via some colonization factors mainly Type III secretion proteins that are involved in this process. Among these factors، EspA protein plays an important role in system foundation. The aim of this study was cloning and recombinant expression of EspA in order to achieve a stable construct for the protein production and using it as a vaccine candidate in future investigations.
    Materials And Methods
    Specific primers were designed by Oligo 7 software and gene amplification was performed by PCR technique on template DNA. Enzymatic digestion and ligation were done by restriction enzymes and T4 ligase enzyme، respectively. Recombinant expression of EspA was induced by IPTG following cloning confirmation. Protein confirmation was done by Western blotting analyze.
    Results
    Results showed that cloning of espA in pET28a (+) vector was performed in an appropriate mode between expected sites. Also، EspA had good and remarkable recombinant expression after induction and the antibody used in western blotting could recognize EspA on nitrocellulose membrane.
    Conclusion
    Stable recombinant construct containing espA gene was fabricated that showed appropriate recombinant expression of protein. So، this protein could be used in future studies as a vaccine candidate against E. coli O157: H7.
    Keywords: Intestinal pathogen, espA gene cloning, Recombinant expression, Western blotting
  • Seyyed Mohammad Javad Hashemi Petroudi, Ghasem Janbabai*, Seyyed Mohammad Bagher Hashemi Soteh, Ramin Shekarriz Fomani, Mohammad Reza Mahdavi, Ali Ghaemian, Nosrat Amini Pages 21-28
    Background and
    Purpose
    Beside the environmental determinants there are major genetic factors that could cause Myocardial Infarction (MI). The aim of this study was to clarify the relationship between factor V Leiden and prothrombin G20210A with acute MI in patients younger than 50 years of age.
    Materials And Methods
    In this case-control study we recruited 101 MI patients and 101 healthy individuals in Fatemeh Zahra Hospital، affiliated to Mazandaran University of Medical Sciences. Demographic information and risk factors including age، past history of MI، diabetes mellitus، hypertension، dyslipidemia، and smoking were recorded. Genes of factor V Leiden and prothrombin G20210A were analyzed using PCRRFLP method.
    Results
    Among all subjects، 191 (94. 55%) had no factor V Leiden gene، 10 (4. 95 %) were heterozygous، and one (0. 49%) was homozygous. In case group، and control group there were seven (6. 9%) and three (2. 97%) heterozygous for factor V Leiden، respectively (P= 0. 27). There was no mutation of prothrombin G20210A gene in 197 (97. 5%) individuals and only five (2. 5%) were heterozygous. There was no statistically significant difference between the two groups (P= 0. 17).
    Conclusion
    The prevalence of factor V Leiden and prothrombin G20210A gene mutation، in patients was not significantly different from that of the normal individuals. However، further studies are recommended in this age group to investigate these factors.
    Keywords: Myocardial infarction_factor V Leiden_prothrombin G20210A
  • Atiehrafatmanesh, Siavash Abedi, Javad Ghaffari, Mojtaba Najafi, Saeid Abediankenari* Pages 29-38
    Background and
    Purpose
    Allergic asthma is a chronic inflammatory disease identified by high response to allergens and excessive air ways edema. T-bet and GATA-3 are two transcriptional factors that differentiate Th1 and Th2 from Tnaive. In this study، we examined the expression levels of these two factors in patients with allergic asthma incomparison with healthy controls.
    Materials And Methods
    In a case- control study، 26 patients with allergic asthma and 26 healthy subjects were studied who were matched for age and sex. Sampling was done and peripheral blood mononuclear cells were isolated and cDNA was synthesized after RNA extraction. Gene’s expressions were evaluated by Real-time Polymerase chain reaction.
    Results
    The results showed that T-bet and GATA-3 expression levels significantly increased in patients in comparison with control group. In addition، GATA-3/T-bet ratio showed a significant increase in case group (P=0. 005).
    Conclusion
    This study showed that the genes expression of T-bet and GATA-3 regulate the balance ofTh1/Th2. Therefore، evaluation of T-bet and GATA-3 is believed to have an important role in treatment and clinical condition of asthma patients.
    Keywords: Allergic asthma, T, bet, GATA, 3
  • Salman Ahmadi Esbechin, Moein Safari, Neda Soltani, Maryam Kamali Pages 39-54
    Background and
    Purpose
    Cyanobacteria are rich sources of secondary metabolites. Antibiotic resistant pathogens are rising and people are more interested in using natural products these days. Hence, identifying competent cyanobacteria for the extraction of antimicrobial compounds is of great benefit. The main objective of this study was to investigate the in vitro antibacterial activity of methanol, ether and aqueous extracts of some species of cyanobacteria.
    Materials And Methods
    In this experimental study, the cyanobacteria of Fischerella ambigua, Synechococcus elongatus and Schizothrix vaginata were obtained from the culture collection of algae at the Iranian Academic Centre for Education, Culture and Science. Extraction was performed by adding the solvent to cyanobacterial biomass and then filtering and drying of the mixture. The antimicrobial effect was studied using disk diffusion method and broth microdilution method was applied to determine the minimum inhibitory concentration.
    Results
    Results showed that methanol, ether and aqueous extracts of Fischerella ambigua and aqueous extract of Synechococcus elongatus had considerable antibacterial activity. Ether extract of Fischerella ambigua was the most effective against Staphylococcus aureus and Staphylococcus epidermidis, and the average diameter of inhibition zone were 31/67 and 32/67 mm, respectively. The most effective extracts against gram-negative and gram-positive bacteria were the aqueous extract of Synechococcus elongatus and the ether extract of Fischerella ambigua, respectively.
    Conclusion
    Two species of cyanobacteria Fischerella ambigua and Synechococcus elongatus were found with significant antimicrobial activity. The aqueous extract of Synechococcus elongatus was the best for isolation of antibacterial compounds and diethyl ether was an efficient solvent for the extraction of antimicrobial compounds from Fischerella ambigua species.
    Keywords: Cyanobacteria, antibacterial, natural products, broth microdilution
  • Leila Goudarzi, Rouha Kasra Kermanshahi* Pages 55-64
    Background and
    Purpose
    Probiotics and prebiotics are new concepts which have been demonstrated to positively modulate the intestinal micro flora and could promote host health. The aim of this study was to evaluate the effects of prebiotics on production of antimicrobial properties of Lactobacillus acidophilus ATCC4356، Lactobacillus plantarum ATCC 8014 Lactobacillus fermentum ATCC 9338 Lactobacillus rhamnosus ATCC 7469، and Lactobacillus casei ATCC 39392 against growth or activity of Proteus vulgaris.
    Materials And Methods
    Antimicrobial activity of bacterial culture supernatant was tested using Agar Well Diffusion (AWD) method in two medium compositions: basic MRS broth and MRS broth with Inulin، Trehalose، Raffinose، Lactulose، and Riboflavin as prebiotic.
    Results
    Results showed that prebiotics were able to increase antimicrobial activity. Zone of inhibition in presence of prebiotic for Lactobacillus spp. increased up to 29/67 mm.
    Conclusion
    According to the results، prebiotics could increase antimicrobial activity of Lactobacillus spp. and this activity of Lactobacillus was specifically strain dependent and related to kind of prebiotics. Therefore، probiotic products efficiency could be increased in presence of specific prebiotic properties.
    Keywords: Probiotics, prebiotics, Proteus vulgaris, antimicrobial activity
  • Davod Zolfagari, Gholamreza Kaka, Sadraee Seyyed Homayoon Sadraee, Gholamreza Herfehdoost* Pages 65-73
    Background and
    Purpose
    Properties of biocompatibility and biodegradation are important factors in choosing a polymer to prepare nano-fiber for medical and biological purposes. PLGA high attention in tissue engineering for the above properties، the aim of present study is the evaluation of rat bone marrow stromal cells cultured on PLGA nanofibers.
    Material And Methods
    In this study، the PLGA nanofibers were prepared using electrospinning technique in hexa fluoro propanol solvent. To study the nanofiber properties scanning electron microscopy (SEM) and invert microscope were used. After bone marrow stromal cells culture (BMSCs) and achieving passage two، the cells were grown in two groups of PLGA nanofibers and without nanofibers. Life and death of cells were examined in second، fourth، and sixth days by Acridine Orange. Also، the morphology of cells was investigated via light microscopy.
    Results
    The results showed no significant reduction in cell growth in PLGA nanofibers compared with that of the control group.
    Conclusion
    According to the results obtained from BMSCc culture، PLGA nanofibers could be used as biodegradable and biocompatible scaffold alongside bone marrow cells in tissue engineering.
    Keywords: Nano fiber, PLGA, bone marrow stromal cells, tissue engineering, cell culture
  • Mohammad Reza Mehrabi, Masoud Soleimani*, Saeed Abroun, Mohammad Vasei, Mohammad Hossein Moghadasi Pages 74-83
    Background and
    Purpose
    Microfluidic systems are microstructures that could be used to improve the conventional cell culture protocols used in laboratories. The aim of this research was to design and construct the microfluidic system and evaluating its ability to produce IL-2 by jurkat cells.
    Material And Methods
    At first، the sketch of microfluidic canals was designed by Corel draw and was built on poly dimethyl siloxan using soft lithography. After embedding entry and exit pores، it was attached to glass slide via oxygen plasma technique. It was then connected to a pump containing RPMI1640 culture medium by 3 μL/hour speed. Afterwards، Jurkat cells were inoculated in the system. In the course of incubation، a continuous flow of culture medium and stimulants were encountered with cells in system canals. Simultaneously، the cells were cultured in flasks regarding proliferation and IL-2 production. The cultured cells were then compared with microfluidic system.
    Results
    The rate of proliferation and IL-2 production by jurkat cells was about twice in microfluidic system compared with that of the conventional cell culturing method and the system did not show negative effect on cell viability.
    Conclusion
    Microfluidic system can create a condition similar to the in-vivo for proliferation and production of cell culture products due to dynamic condition resulted from continuous flow of food and waste removal. Moreover، this system showed higher performance and consumed less culture medium and materials، so it could be used as an alternative method for conventional cell cultures.
    Keywords: Microfluidic system, Jurkat cell, cell culture, Interleukin, 2
  • Mahboubeh Taghavi, Mahdi Fakhar, Hajar Ziaei Hezarjaribi*, Ahmad Daryani, Shahabeddin Sarvi Pages 84-91
    Background and
    Purpose
    Trichomoniasis، is a protozon infection in lower urinary reproductive tract with various prevalence rate in different populations. In this study we investigated that as a neglected parasitic disease in Women''s Clinic attending Teaching Hospitals affiliated with Mazandaran University of Medical Sciences.
    Material And Methods
    This descriptive study was performed in 1900 samples during 2006 - 2014. Active and passive case finding was conducted at 400 patients and 1500 archived smears، respectively. After preparing a demographical check list، the wet smears of vaginal specimens and Pap smears were microscopically examined. For molecular confirmation of positive samples the nested PCR was performed. To analyze the data chi-square test was applied in using SPSS V. 19.
    Results
    A total of 1900 samples were analyzed in this study of which 21 (1. 1%) were infected with Trichomonas vaginalis. The 1100 bp band corresponding actin gene T. vaginalis was successfully amplified. Also، 64. 7% of positive samples had trichomoniasis، candidiasis and bacterial co infections. The prevalence of infection was higher in those aged 35-44 years of old.
    Conclusion
    The results showed that prevalence of Trichomonas vaginalis was relatively low in studied area. But، the disease is regarded as neglected among women aged 35 to 44 years of old. Therefore، further investigations are recommended among this age group.
    Keywords: Trichomonas vaginalis, Pap smear, culture, wet mount, neglected
  • Mohammad Najafi Mosleh, Mona Nasaj, Fateh Rahimi, Mohammad Reza Arabestani* Pages 92-102
    Background and
    Purpose
    Multi-resistant enterococci are important nosocomial pathogens that are shown to have high prevalence in recent years. Knowledge of antimicrobial resistance pattern is essential to formulate treatment guidelines for infections caused by enterococci. The aim of this study was to investigate the antimicrobial resistance among enterococci isolated from Hamedan hospitals.
    Material And Methods
    The study was carried out during 2012-2014 in 242 Enterococcus faecalis and Enterococcus faecium Strains isolated from clinical specimens of teaching inpatients and outpatients hospitals in Hamedan. Identified species by biochemical methods were confirmed by PCR. Antibiotic resistance was performed by disk diffusion. MIC (Minimum Inhibitory Concentration) of vancomycin and Teicoplanin were determined by Microdilution Broth method.
    Results
    A total of 280 enterococcal isolates were studied of which، 175 (62. 5%) were identified as Enterococcus faecalis، 67 (24%) as Enterococcus faecium، and 38 (13. 5%) as Enterococcus spp. No resistance to Linezolid and Nitrofurantoin was detected among E. faecalis isolates. All isolates of E. faecium were susceptible to Linezolid. Resistance rates to ampicillin، Vancomycin، Teicoplanin، ciprofloxacin، erythromycin، Norfloxacin، gentamicin and Nitrofurantoin were found higher in E. faecium isolates than those of the E. faecalis group.
    Conclusion
    Due to the high prevalence of Vancomycin-resistant enterococci and also increasing resistance of enterococcus to most common antibiotics، there is a need for preventive and control measurements. Therefore، antibiotic susceptibility testing is recommended for all patients before prescription of appropriate antibiotics.
    Keywords: Enterococcus faecalis, Enterococcus faecium, antibiotic resistance, minimal inhibitor concentration
  • Mohammad Taghi Samadi, Reza Shokoohi, Malihe Araghchian, Monireh Tarlani Azar* Pages 103-115
    Background and
    Purpose
    Continuous input of antibiotics to the environment causes many problems such as antibiotic resistance in pathogenic microorganisms. Therefore، researchers are aiming to find solutions to reduce antibiotics in hospital effluents and polluted waters. Amoxicillin is an antibiotic which is widely used to treat infections. Due to inappropriate use it enters the wastewater and finally the environment in almost unmetabolized form. This study was conducted to evaluate the performance of multi-walled carbon nanotubes for Amoxicillin removal from aqueous solutions.
    Materials And Methods
    In this study the efficacy of multi-walled carbon nanotubes for the removal of amoxicillin was investigated in a batch system considering pH (10-4)، ionic strength (0 to 0. 1 mol/ L sodium chloride)، and adsorbent dose (0. 4 – 1. 8 g /L). Finally، isotherms and kinetics of the adsorption was analyzed.
    Results
    The results showed that the maximum removal of amoxicillin occurred at pH 8. Also، increase in the ionic strength decreased the removal efficiency while increase in the adsorbent dose increased the removal efficiency. The equilibrium adsorption isotherm data well fitted with Langmuir model (R2= 0. 9108) and adsorption kinetics fitted with pseudo second order model.
    Conclusion
    According to the results multi-wall carbon nanotubes could be assumed as an acceptable adsorbent for Amoxicillin removal in the aquatic solutions.
    Keywords: Amoxicillin, multi, walled carbon nanotubes, adsorption isotherm, kinetic
  • Moslem Mohammadi*, Behzad Parsi Pages 116-124
    Background and
    Purpose
    Organophosphate (OP) compounds exert toxicity by inhibition of acetylcholinesterase (AChE)، leading to the accumulation of acetylcholine in cholinergic synapses and overstimulation of the cholinergic system. Hyperactivity of brain cholinergic system can contribute to the pathophysiology of anxiety. The purpose of this study was to investigate the influence of repeated exposure to paraoxon on behaviors related to anxiety in male adult rats.
    Materials And Methods
    Adult male Wistar rats were repeatedly exposed to paraoxon at daily doses of 0. 1، 0. 2، and 0. 3 mg/kg، IP for 14 days. Following a recovery period of 24 hours، the anxiety level was determined using behavioral tests (elevated plus-maze and elevated T-maze).
    Results
    Plasma and brain ChE activity was inhibited in a dose dependent manner by paraoxon. Paraoxon (0. 3 mg/kg) increased the percentage of entry in the open arms and the time spent on the open arms in the elevated plus-maze (P<0. 05). Results of the elevated T-maze showed that 0. 3 mg/kg paraoxon increased escape latency and decreased avoidance latencies (P<0. 001).
    Conclusion
    Results showed that repeated exposure to 0. 3 mg/kg paraoxon exerts anxiolytic-like effects in the elevated plus-maze and elevated T-maze.
    Keywords: Paraoxon, anxiety, elevated plus, maze, elevated T, maze
  • Fariba Keyghobadi, Vahideh Moghaddam Hosseini*, Farzaneh Keyghobadi, Mohammad Hasan Rakhshani Pages 125-132
    Background and
    Purpose
    Older people are one of the most vulnerable groups in every society and elder abuse is an important issue when considering their care and support. This study aimed at investigating the prevalence of elder abuse against women and related factors in Sabsevar (north east of Iran).
    Materials And Methods
    This analytical-descriptive study was conducted in 180 women older than 60 years of age who met our inclusion criteria. They were selected through stratified sampling in 2013. Data was collected using domestic elder abuse questionnaire. To analyze the data descriptive and non-parametric analytical tests were performed in SPSS V. 16.
    Results
    Among the studied population 49. 39% were observed to suffer from elder abuse. The criteria with highest and lowest prevalence of elder abuse against women were emotional neglect (69%) and abandonment (42. 87%)، respectively. Significant association was seen between three types of elder abuse namely care neglect، psychological abuse، and abandonment and re-hospitalization (P=0. 000). But no significant relationship was observed between elder abuse and educational level، economic state، income resources، and suffering from a chronic disease.
    Conclusion
    This study showed that almost half of older women experience some types of abuse which can lead to different diseases and re-hospitalization.
    Keywords: Elder abuse, women, Sabzevar
  • Aref Hoshyari, Golamreza Najafi*, Rajabali Sadrkhanlo, Leila Roshangar Pages 133-142
    Background and
    Purpose
    Ruta Graveolens (RG) commonly called sudab، has been known as a medicinal plant since ancient times. Anti-oxidant، anti-inflammatory، anti-tumor، anti androgenic، and anti-fertility activities are amongst the medicinal properties of RG. The present study investigated the antifertility effects of RG and in-vitro embryo development in female mice.
    Materials And Methods
    The study was performed in 30 female mice that were divided into two groups as control and RG. The control group received normal saline 0. 2 ml and the RG group received 300 mg/kg aqueous extract of RG per day، orally for 14 days. Matured oocytes were transported to HTF+BSA (4mg/ml). Then fertilized oocytes، two cell، blastocyst and hatching embryos were evaluated.
    Results
    In case group RG reduced embryo growth (P<0. 05) at different stages. However، by disrupting RG administration no significant differences were observed between control and test animals.
    Conclusion
    The results showed that the aqueous extract of RG decreased the embryo growth and fertilizing ability in female mice. Moreover، the negative impact of RG on fertilizing potential is recurrentable after disruption of exposure.
    Keywords: Anti, fertility, Rutagraveolens, Mice
  • Mehdi Gholamalifard*, Reza Omidipour Pages 143-156
    Background and
    Purpose
    Urban developments and population growth have dramatically increased all kinds of municipal solid waste (MSW) generation. Hence، treatment and disposal of municipal waste is one of the main concerns in urban environmental management. The aim of this study was to determine suitable locations for landfill based on environmental criteria using Boolean and Weighted Linear Combination (WLC) in Ilam (in the west of Iran).
    Material And Methods
    First، the most important criteria effecting the location of landfill including slope، elevation، distance from the river، distance from the road، distance from the spring، land use، hydrogeology، distance from fault، and distance from residential areas were identified. Fuzzy membership functions and AHP method were used for standardization of criteria and determining the weights of factors، respectively.
    Results
    Boolean and a weighted linear combination methods shows that 99 and 93% of study area are not suitable for landfill siting، respectively. Also، the current landfill in Ilam shows a lack of consistency with the environmental criteria for MSW landfills.
    Conclusion
    In this study WLC showed greater consistency with the environmental criteria compared with Boolean logic. Current landfill site in Ilam does not meet many criteria of MSW disposal sites. Therefore، this poor waste management could seriously threaten the area’s stability.
    Keywords: Site selection, landfill, weighted linear combination, boolean approach, Ilam city
  • Maryam Zangeneh, Firoozeh Veisi, Behzad Ebrahimi, Mohammad Rasoul Ghadami Pages 157-164
    Background and
    Purpose
    Post operation pain management is an important concept in care which leads to earlier mobilization. Various analgesic drugs have been evaluated in different studies. This study was performed to compare the effects of indomethacin and indomethacin acetaminophen suppository on the amount of pain after cesarean section.
    Material And Methods
    In this clinical trial، 75 patients were randomly assigned into two groups. Group A received a 50 mg rectal suppository indomethacin and a rectal suppository placebo immediately after the end of the cesarean section، then every 6 hours for 24 hours. Group B was given 50 mg indomethacin rectal suppository and 325 mg rectal suppository acetaminophen immediately after cesarean operation، then every 6 hours for 24 hours. In the event that a patient complained of pain، 25 mg pethidine intramuscular was administered. Pain intensity was measured according to Visual analog scale (VAS) and the need for an analgesic was also recorded. Data was analyzed using ANOVA، χ ² and t-test.
    Results
    Pain scores were significantly lower in group B. Also، analgesic was less required in that group.
    Conclusion
    Combined use of indomethacin suppository and acetaminophen suppository، significantly decreased pain scores after cesarean section compared with indomethacin suppository alone. Moreover، it led to less narcotic drug use among the studied subjects. (Clinical Trials Registry Number: IRCT2013042013069N1)
    Keywords: Pain after cesarean section, acetaminophen, indomethacin
  • Mohammad Shokrzadeh, Narges Amadeh Juybary* Pages 165-172
    Background and
    Purpose
    Mushrooms are highly nutritive، since they are low in calories and contain significant amounts of vegetative proteins، vitamins، minerals، amino acid، and fiber. Mushrooms might be contaminated by heavy metals such as lead، cadmium، chromium، etc. This contamination depends on type of mushrooms، their physiology، and ecosystem. The present study aimed at determining the amount of lead، cadmium and chromium in edible mushrooms disturbed in the city of Sari (north of Iran).
    Material And Methods
    This study was done in laboratory on 108 samples of commercial mushrooms widely found in supermarkets in Sari. They were coded 1 to 6 and their stem and cap were studied. Finally، the amount of lead، cadmium، and chromium were determined using atomic absorption spectrometer (AAS).
    Results
    The concentrations of lead and cadmium were found to be less than standard levels recommended by Codex guidelines. But the amount of chromium in all samples was observed to be more than Codex standards (20 mg/kg). The Provisional Tolerable Weekly Intake (PTWI) for chromium in cap was similar to standard levels while this was lower in stem.
    Conclusion
    High concentrations of chromium could be due to high levels of that found in composts used for growing mushrooms or contaminated water.
    Keywords: Edible mushroom, lead, chromium, cadmium, Sari
  • Ladan Astaraki, Mansooreh Jamshidimanesh*, Zahra Behboodi Moghadam, Hamid Haghani Pages 173-183
    Background and
    Purpose
    Paternal-fetal attachment behaviors areexpectantfather’s feelingtowards his unborn baby. These behaviors play very important roles in paternal identity، pregnancy outcome، and future growth and development of the baby. The severities of these behaviors are different between fathers and depend on many factors. The aim of this study was to assess paternal-fetal attachment behavior and some related factors.
    Material And Methods
    This cross-sectional study was carried out in 12 health centers affiliated to Tehran University of Medical Sciences. Four hundred expectant fathers who had wives in their 20- 40thweeks of pregnancy were selected. Data was collected through aself-structured questionnaire and the paternal fetal attachment scale. Pearsoncorrelation، ANOVA، and t-test were applied to analyze the data.
    Results
    Findings showed that factors such as ethnic groups، higher education، gestational age، planned pregnancy، baby’sgender، and attendingultrasound scans hadsignificant effects on paternal-fetal attachment. Previous marriage، fetal anomaly، tobacco use، multiparty and high risk pregnancy resulted in lower paternal attachment to the fetus. Norelationship was found between paternal-fetal attachment and being married to a relative، infertilityhistory، previous intrauterine fetal death or abortion، type of ultrasound، and attending prenatal classes.
    Conclusion
    According to the factors influencing paternal-fetal attachments، enhancing the level of prenatal care by providing training and consultationswill help expectant fathers to accept their roles more easily and act more supportive towards their wives.
    Keywords: attachment, paternal, fetal, predictors
  • Ghassem Abedi, Seyyed Hashem Darvari, Asghar Nadighara, Farideh Rostami* Pages 184-193
    Background and
    Purpose
    Awareness on quality of life of infertile couple and their level of marriage satisfaction is an important issue which could be also helpful in planning effective health programs. This study investigated the relationship between quality of life and marriage satisfaction in infertile couples attending Hazrat-e Maryam Fertility Center and Imam Khomeini Hospital in Sari.
    Materials And Methods
    This descriptive-analytical study was done in 138 couples. Data was collected using ENRICH questionnaire and WHOQOL (quality of life assessment). Descriptive and inferential statistics were performed to analyze the data.
    Results
    In factor analysis physical dimensions had a strong load on marital satisfaction 0. 41،Tvalue= 4. 58). But the factor loading for mental dimensions was not significant (-0. 038، T-value= 0. 03).
    Conclusion
    In this study no correlation was found between mental and environmental dimensions with marital satisfaction، however، these dimensions could indirectly influence other dimensions، thereby affecting marital satisfaction. Hence، health system should implement efficient interventions to enhance the quality of life in infertile couples.
    Keywords: Quality of life, couple satisfaction, infertility, fertility center
  • Omid Sadeghi, Zahra Maghsoudi, Morteza Nasiri, Fariborzkhorvash, Gholamreza Askari* Pages 194-203
    Background and
    Purpose
    Migraine is a kind of primary headache that involves neurovascular system. Some studies have shown that obesity could affect the severity، frequency and duration of migraine attacks. This study aimed at investigating the association between anthropometric measurements and severity، frequency and duration of headache in patients with migraine.
    Material And Methods
    This descriptive-correlational study was conducted in 100 migraine patients who referred to Isfahan Korshid and Imam Mosua Sader Clinics in 2013. Anthropometric measurements such as weight، height، Body Mass Index (BMI)، Body Fat Mass (BFM) and Waist Circumference (WC) were measured for each patient. Data was analyzed by SPSS V. 19 using t-test، X2 and regression tests.
    Results
    The mean of patients’ BMI، BFS and WC in men and women was 24. 46±4. 45 and 24. 72±4. 58kg/m2، 17. 66±8. 12 and 20. 12±7. 31 kg، 88. 62±11. 68 and 80. 81±9. 03 cm، respectively. The mean of severity، frequency and duration of migraine attacks in men and women was 6. 96±0. 92 and 7. 15±0. 92، 11. 21±8. 68 and 11. 26±10. 16 per month، 18. 19±16. 16 and 21. 75±18. 63 hours، respectively. In total population، BMI، BFS and WC had significant effect on severity and frequency of migraine attacks (P≤ 0. 01). While، no significant association was found between anthropometric measurements and duration of migraine attacks (P>0. 05).
    Conclusion
    In this study، the mean of BMI، BFM and WC، (the indices of central and general obesity) were in appropriate levels but these indices had significant role in severity and frequency of migraine attacks. However، no significant relationship was seen between mentioned measurements and duration of migraine attacks.
    Keywords: Migraine, body mass index, body fat mass, waist circumference, obesity
  • Nasrin Hassanzadeh, Abbas Esmaili Sari*, Saber Khodabandeh, Nader Bahramifar Pages 204-213
    Background and
    Purpose
    Today، environmental pollution، especially pollution of aquatic ecosystems، has caused serious problems for humans and other organisms. Endocrine disrupting chemicals are a group of chemical compounds that have serious adverse effects on humans and animals reproduction system. Phthalate acid esters (PAEs) are used as plasticizers which are easily released and transferred from plastics to the environment. To our knowledge، so far، no studies have been done in Iran on contamination levels of 2 PAEs، therefore، this study aimed to determine the concentration of di (2- ethylhexylphtalate) (DEHP) and di-n-butyl phthalate (DnBP) in the surface water of Anzali wetland.
    Material And Methods
    Water samples were taken from stations and prepared using dispersive liquid–liquid microextraction (DLLME) method. Then، they were injected into the Gas Chromatographymass Spectrometry (GC-MS).
    Results
    The concentration ranges of DEHP and DnBP in water samples were 0. 41-31. 15 and 0. 03-21. 84 (in μg/l)، respectively. Among 30 samples analyzed، no sample was found to be free of DEHP and DBP، which indicates these two phthalate esters were ubiquitous in this wetland. The concentrations of DEHP and DnBP in eastern part of Anzali wetland were higher than those of the western part.
    Conclusion
    Results showed that the concentrations of DEHP and DnBP in the water of Anzali wetland were higher than the environmental risk limit (ERL). DEHP and DnBP are potentially hazardous to the aquatic organisms and humans and could cause serious infertility problems in male species. So، an effective PAE management and control strategy must be implemented in order to reduce the problems caused by PAEs in the environment.
    Keywords: Endocrine Disruption Compounds (EDCs), DEHP, DnBP, ecological risk assessment, Anzali wetland
  • Seyed Abdollah Mousavi*, Seyed Jaber Mousavi, Robabeh Mirzaei Esbuei Pages 214-217
    Background and
    Purpose
    In recent decades، several studies have been performed to assess the impact of answer switching on multiple choice questions final score. But still there is a general belief that changing the initial response could decrease the test scores. The aim of this study was to evaluate the impact of answer changing on final scores in paramedical students.
    Material And Methods
    The study population included 145 operating room students studying in undergraduate courses. They answered 40 multiple choice questions، all of which were the four-option type. The impact of changes in selecting correct answer on final scores was analyzed.
    Results
    Answer switching in 57. 9% was from a wrong answer to a correct one. While، change of answer in 22% was from correct to wrong. In 20. 1% the changes were from incorrect option to another incorrect option.
    Conclusion
    In this study changing the initial response lead to selecting a correct answer.
    Keywords: Multiple choice questions, score, switching
  • Seyed Abolhassan Naghibi*, Jamshid Yazdani Charati, Jalil Shojaie Pages 218-224
    Background and
    Purpose
    Rabies is a zoonosis which is considered as a public health priority. This study was conducted to evaluate the epidemiological characteristic of animal-bite cases attending Rabies Prevention Center affiliated to Mazandaran University of Medical Sciences between 2004 to 2011.
    Material And Methods
    In this cross-sectional study، all cases of animal bite recorded at the Rabies Prevention Center from 2009 to2011were studied. Data was analyzed according to demographic، epidemiological and clinical information through descriptive and analytic statistics using SPSS V. 20.
    Results
    During the study period the registered cases of animal bite were 25869 in Mazandaran province. The rate of five-year animal bite was 203. 4 per100000 (79. 9% in male and 20. 1% in female، 62. 4% occurred in rural and 37. 6% occurred in urban areas). The cases were mostly aged 20-30 years of old. Most cases were bitten by dogs (83. 9%) which occurred on hands (46. 3%).
    Conclusion
    High incidence of animal bites in Mazandaran province requires effective planning and providing more training to reduce the rate of this health problem.
    Keywords: Epidemiology, animal, bite, Mazandaran
  • Saeideh Sadat Shobeiri, Mousa Mohammadnia Afrouzi, Narges Jafari, Saeid Abediankenari* Pages 225-246
    T lymphocytes have been characterized to different subsets such as cytotoxic T، Thelpe 1 (Th1)، Th2، Th3، Th9، Th17، and regulatory T cells. Each of these subsets have specific function which distinct them from other lymphocytes. Regulatory T lymphocytes are effective cells in immune system that play an important role in cancers، autoimmune and infectious diseases. Two main subsets of regulatory T cells (T regs) have been identified: a) naturally occurring T reg cells which are generated during maturation in the thymus and have suppressive activity that is critical for the establishment and maintenance of immune homeostasis in the steady state. b) Induced T reg cells (iT reg) that are produced from naive T cells following self-antigen recognition outside the thymus. The transcription factor Foxp3 has a key role in T reg cell development and function. But the expression of Foxp3 alone is not sufficient for generation and maintenance of T reg cell function and phenotype. T reg cells migrate into both inflammatory sites and draining lymph nodes during an immune response. Multiple mechanisms have been proposed to elucidate how T reg cells suppress effector cells. These mechanisms include the production of inhibitory cytokines (IL-10، TGF-β، and IL-35)، induction of effector cells death by cytokine deprivation (such as IL-2) or cytolysis، local metabolic agitation of target cells، and finally inhibition of dendritic cell functions.
    Keywords: Regulatory T cell_Foxp3_suppression_TGF_β IL_2
  • Tahoora Mousavi, Alireza Rafiei*, Mohammad Yoosefpour Pages 247-265
    Background and
    Purpose
    The fruit of the date palm is highly nutrient which is mentioned in Holy Quran for several times. In addition to being a good energy source، date contains many micronutrients، therefore، it is recommended in Islamic and traditional medicine for health and prevention of diseases. In this study we reviewed the health benefits of date according to Holy Quran، and Islamic and traditional medicine.
    Materials And Methods
    In this review study، some scientific databases such as Google scholar، PubMed، Web of Science، Scopus، Springer، SID، and Magiran were used. Also، Holy Quran، Islamic narrations and hadith، books about traditional medicine and medicinal plants were studied. The findings were restricted to works published from 1994 to 2014. The keywords for search included date، date palm، Phoenix dactylifera، Quran، nutrients، medicinal plants، and anticancer effect. Finally، the data was categorized.
    Results
    In Holy Quran، date is mentioned more than other fruits. Also، Islamic and traditional medicine sources have shown many effects of date in health and prevention of diseases. Date is considered very nutrient due to containing antioxidants and phenolic elements. There are some compounds in dates such as fiber، carbohydrates، fatty acids، mineral substances، and vitamins that make date useful in the treatment of heart diseases، cancer، and diabetes.
    Conclusion
    The Holy Quran mentions about some plants such as date. This signifies the nutritional value and health benefits of date. In recent years، significant developments in many fields such as science have cleared many unknown secrets of nature. One of these progresses is the identification of different compounds in date. Such findings when compared with Quran and Quranic and Islamic narrations will prove the miraculous aspects of Quran.
    Keywords: Dates, Quran, health, traditional medicine, antioxidant, micronutrient
  • Mohammadreza Matloubi Pahneh Kolahi*, Hossein Soleimanifard, Hamid Shirashtiani Page 267