فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی مازندران - پیاپی 127 (امرداد 1394)

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 127 (امرداد 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/05
  • تعداد عناوین: 15
|
  • مقالات پژوهشی
  • شکوفه مهرتاش فر، آریا اسماعیلی خطیر، مهدی صفرپور، محمد مقدم، احمد ابراهیمی صفحات 1-9
    سابقه و هدف
    بیماری عروق کرونر به عنوان رایج ترین فرم بیماری های قلبی و عروقی، یک بیماری چند فاکتوری با اتیولوژی پیچیده بوده که مجموعه ای از فاکتورهای محیطی و ژنتیکی در بروز آن تاثیر گذار می باشد. از جمله مهم ترین ژن های شناخته شده مرتبط با بیماری های قلبی می توان به ژن نیتریک اکسید سنتاز 3 (NOS3) اشاره نمود.از آن جایی که نیتریک اکسید یک مولکول کلیدی تنظیمی با تاثیرات گسترده متابولیک، عروقی و سلولی است، کاهش سنتز آن می تواند در روند ایجاد آترواسکلروز کرونری موثر باشد. از این رو می توان پلی مورفیسم های ژن NOS3 را با افزایش استعداد ابتلا به بیماری عروق کرونر مرتبط دانست.
    مواد و روش ها
    مطالعه مورد- شاهدی حاضر از شهریور الی اسفند سال 1392 بر روی 50 بیمار مبتلا به بیماری عروق کرونر (تایید شده بر مبنای نتایج آنژوگرافی) و 100 فرد سالم در مرکز ژنتیک پارسه انجام گرفت. DNA ژنومیک از لکوسیت های خون محیطی به روش Salting out استخراج و پلی مورفیسم -T786C به وسیله تکنیک ARMS-PCR تعیین ژنوتیپ شد.
    یافته ها
    فراوانی آلل C واریانت -T786C در بیماران به میزان قابل توجهی بیشتر از گروه کنترل بود (04/0(p=. بر این اساس حضور آلل C)آلل موتانت(شانس ابتلا به بیماری را به میزان 67/1 برابر افزایش می داد (041/0(OR=1.67، 95% CI= 1.01-2.73 p=.
    استنتاج
    یافته های بررسی حاضر نشاندهنده ارتباط معنی دار میان تغییرات ژنتیکی ژن eNOS با خطرابتلا به بیماری عروق کرونر می باشد. از این رو می توان پلی مورفیسم -T786C را به عنوان یک مارکر پیش بینی کننده خطر ابتلاء به بیماری عروق کرونر در جمعیت ایرانی معرفی کرد.
    کلیدواژگان: بیماری عروق کرونر، پلی مورفیسم، eNOS، rs2070744
  • شکوفه مزدستان، محمد علی ابراهیم زاده، معصومه خلیلی صفحات 10-24
    سابقه و هدف
    گیاه مورد از خانواده میرتاسه یکی از گیاهان داروئی مهم بوده که در سراسر دنیا در طب سنتی به کار می رود. این گیاه بسیار شناخته شده بوده و فعالیت آنتی اکسیدانی اثبات شده ای دارد. این مطالعه به منظور بررسی تاثیر روش استخراج بر محتوای تام فنلی، فلاونوئیدی و میزان فعالیت آنتی اکسیدانی برگ گیاه این گیاه طراحی شده است.
    مواد و روش ها
    برگ های گیاه مورد، در سایه خشک شده و به قطعات ریز خرد شدند. عصاره گیری به سه روش ماسیراسیون، با کمک سوکسله و با کمک امواج التراسونیک با حلال متانول انجام شد. فعالیت آنتی اکسیدانی با چهار روش مختلف مورد ارزیابی قرار گرفت: به دام اندازی رادیکال آزاد DPPH و نیتریک اکساید، تست احیاکنندگی و بررسی فعالیت شلاته کنندگی آهن. علاوه بر آن محتوای تام فنلی و فلاونوئیدی نیز اندازه گیری شد. آنالیز واریانس یک سویه و متعاقب آن نیومن کولز توسط نرم افزار گراف پد پریسم 5 به منظور مقایسه میانگین ها به کار رفت.
    یافته ها
    بالاترین راندمان عصاره گیری مربوط به سوکسله بود. این عصاره بالاترین میزان فنلی تام و فلاونوئید تام را نیز دارا بود (001/0< p). در به دام اندازی رادیکال DPPH عصاره حاصل از روش سوکسله μg/ml) 3/0 ± 3/11(IC50= اختلاف معنی داری با عصاره های حاصل از دو روش دیگر داشت (05/0< p). هر سه عصاره قوی تر از BHA بودند (001/0< p). در تست شلاته کنندگی آهن، عصاره حاصل از روش سوکسله قوی تر از عصاره های دیگر بود. توانایی عصاره سوکسله در شلاته کردن آهن از نظر آماری به طور معنی داری از عصاره التراسونیک (01/0< p) و ماسیراسیون (001/0< p) بالاتر بود. فعالیت تمامی عصاره از EDTA که به عنوان کنترل مثبت به کار رفت، ضعیف تر بود (001/0< p). در تست قدرت احیاکنندگی، عصاره حاصل از ماسیراسیون بالاترین فعالیت را از خود نشان داد (001/0< p). در تست قدرت به دام اندازی رادیکال آزاد نیتریک اکساید، میزان IC50 برای عصاره های به دست آمده از روش اولتراسونیک، 1/355 برای روش سوکسله 9/402 و برای روش ماسیراسیون 3/173 میکروگرم بر میلی لیتر محاسبه شد. در این تست نیز، عصاره ی حاصل از ماسیراسیون بالاترین فعالیت را از خود نشان داد. اختلاف بین تمامی مقادیر از نظر آماری معنی دار بود (001/0< p).
    استنتاج
    نتایج به وضوح نشان داد که استفاده از روش استخراج، تاثیر زیادی بر فعالیت آنتی اکسیدانی و محتوای تام فنلی و فلاونوئیدی دارد. در مورد این گیاه، روش عصاره گیری با سوکسله و ماسیراسیون مناسب تر از التراسونیک تعیین شد.
    کلیدواژگان: میرتل، میرتوس، روش استخراج، آنتی اکسیدان، فنل، فلاونوئید
  • الهام مرادی، اسفندیار حیدریان، مصطفی غلامی ارجنکی، جواد صفاری چالشتری، گشتاسب مردانی، علیرضا کریمی طاقانکی، زهرا نورمحمدیان صفحات 25-37
    سابقه و هدف
    متوترکسات به عنوان داروی شیمی درمانی باعث آسیب مزمن هپاتوسلولار، ارتشاح سلول های التهابی، استرس اکسیداتیو و آسیب مستقیم روی لوله های کلیه می شود. کوئرستین یک فلاونوئید با خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی است. بنابراین، هدف از این پژوهش بررسی اثر کوئرستین روی رفع سمیت کبدی و کلیوی ناشی از متوترکسات می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، 32 سر موش صحرایی به 4 گروه تقسیم شدند. گروه اول (شاهد) غذای معمولی، گروه دوم (تست بدون درمان) متوترکسات تک دوز، گروه سوم متوترکسات با کوئرستین و گروه چهارم (کنترل مثبت) متوترکسات با سیلیمارین دریافت کردند. پس از 5 روز، نمونه های خون تهیه شد وCr، ALP، GOT، GPT، اوره سرم و ظرفیت آنتی اکسیدانی پلاسما اندازه گیری شدند. بخش های از کبد و کلیه جهت اندازه گیری فعالیت آنزیم کاتالاز، مالون دی آلدئید وSOD کبدی وکلیوی و مطالعات هیستوپاتولوژیکی برداشته شد.
    یافته ها
    مقادیر سرمی Cr، ALP، GPT، GOTو MDA کبدی و کلیوی در گروه دوم، نسبت به گروه کنترل افزایش معنی داری (05/0>p) را نشان داد. پارامترهای مذکور به طور معنی داری (05/0>p) در گروه دریافت کننده کوئرستین کاهش یافت. FRAP، SOD، کاتالاز کبدی و کلیوی و اوره سرم در گروه دوم، به طور معنی داری (05/0>p) نسبت به گروه کنترل کاهش یافت. تجویز کوئرستین باعث افزایش معنی دار (05/0>p) این پارامترها وکاهش ارتشاحات لنفوسیتی کبدی و کلیوی گردید.
    استنتاج
    بر اساس این نتایج، تجویز کوئرستین در رفع مسمومیت کبدی و کلیوی ناشی از متوترکسات نقش محافظتی دارد که به علت خاصیت آنتی اکسیدانی این ماده می باشد.
    کلیدواژگان: کوئرستین، مسمومیت کبدی، مسمومیت کلیوی، متوترکسات
  • بهروز اکبری آدرگانی، مژگان عزالدین، حمید هاشمی مقدم، شهرام شعیبی صفحات 38-48
    سابقه و هدف
    کنترل ایمنی روغن های خوراکی از نظر میزان فلزات سنگین از جمله اقداماتی است که به منظور حفظ سلامت افراد جامعه و نیل به تضمین ایمنی آن ها باید مورد توجه قرار گیرد. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر مراحل فرایند تولید روغن آفتابگردان بر میزان سرب و آرسنیک می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تحقیقی-کاربردی، طی سه دوره از مراحل مختلف فرآیند تولید روغن شامل روغن خام، خنثی سازی، رنگبری، بی بوسازی، وینترایز و بسته بندی در محل کارخانه نمونه برداری شد. آماده سازی نمونه ها به روش هضم مایکروویو، اندازه گیری سرب به روش جذب اتمی کوره گرافیتی و اندازه گیری آرسنیک به روش جذب اتمی بخار هیدرید انجام شد.
    یافته ها
    میانگین غلظت سرب و آرسنیک در روغن آفتابگردان در مراحل مختلف فرایند به ترتیب در روغن خام 2/0±9/2 و 1/0±5/0، خنثی شده 1/0> و 1/0±2/0، بی رنگ شده 7/0±0/2 و 1/0±8/0، بی بو شده 1/0±2/0 و 1/0>، وینترایز شده 1/0±3/1 و 1/0±9/0 و در مرحله بسته بندی 3/0±1/5 و 3/0±6/1 میکروگرم برکیلوگرم به دست آمد. مراحل خنثی سازی و بی بوسازی سبب کاهش غلظت سرب و آرسنیک و مراحل رنگبری و وینترایز سبب افزایش غلظت این عناصر در روغن شد.
    استنتاج
    به نظر می رسد ناخالصی های فلزی موجود در خاک بنتونیت و مخازن آهنی فاقد پوشش مناسب به ترتیب از عوامل شاخص افزایش سرب و آرسنیک در مراحل رنگبری و بسته بندی هستند. هم چنین خارج شدن مواد گلیسریدی اشباع شده و موم ها در مرحله وینترایز می تواند تغلیظ عناصر سنگین را در فاز روغنی به جا مانده سبب شود.
    کلیدواژگان: روغن آفتابگردان، فرایند تصفیه، سرب، آرسنیک، جذب اتمی
  • قادر غنی زاده، علی آذری، حامد اکبری، روشنک رضایی کلانتری صفحات 49-64
    سابقه و هدف
    آلودگی های شیمیایی آب روش های ، آن ر کرد. هدف مطالعه حاضر بهینه سازی جذب نیترات از آب با روش تاگوچی توسط گرافن شیت مغناطیسی بود.
    مواد و روش ها
    بهینه سازی 5 فاکتور (pH، زمان تماس، دما، دز جاذب و غلظت نیترات) در 4 سطح مختلف با استفاده از از نرم افزار Minitab بر مبنای طراحی تاگوچی در راکتور بسته انجام گرفت. نسبت پاسخ به خطا (Noise/Signal) با رویکرد «بالاترین بهترین است» به منظور تعیین شرایط بهینه آزمایش و بیش ترین راندمان حذف نیترات استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد درشرایط بهینه جذب (3 pH، زمان تماس 60 دقیقه، دز جاذب 2 گرم در لیتر، غلظت 50 میلی گرم در لیتر و دمای 50 درجه سانتی گراد) راندمان حذف نیترات به 4/86 درصد و حداکثر ظرفیت جذب به 37/39 میلی گرم بر گرم می رسد. نتایج بیانگر این موضوع بود که pH و غلظت نیترات با 20/40 و 49/7 درصد به ترتیب بیش ترین و کم ترین تاثیر را در جذب نیترات دارد. مطالعه ایزوترم و سینتیک جذب نشان داد که جذب نیترات از ایزوترم لانگمیر (R2>0.993) و مدل سینتیکی شبه درجه دوم (94/0 > R2). تبعیت می کند.
    استنتاج
    گرافن شیت مغناطیسی به دلیل دارا بودن مزایایی چون جداسازی ساده و سریع از محلول و راندمان مناسب می تواند به عنوان یک جاذب موثر و مفید برای حذف نیترات از آب یا فاضلاب به کار رود.
    کلیدواژگان: نیترات، گرافن شیت مغناطیسی، جذب، روش تاگوچی
  • علیشا اکیا، سمیه جعفری، کمال احمدی، اعظم الهی صفحات 65-73
    سابقه و هدف
    گونه های سیتروباکتر عفونت های فرصت طلب بیمارستانی ایجاد می کنند و به دنبال کسب بتالاکتامازهای دامنه گسترده (ESBL) درمان آن ها مشکل ساز شده است. هدف از این مطالعه بررسی فراوانی ژن های ESBL در ایزوله های سیتروباکتر در بزرگ ترین بیمارستان شهر کرمانشاه (امام رضا) در سال 1392-1393 بود.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی بود. در این مطالعه 70 جدایه سیتروباکتر از نمونه های بالینی جمع آوری شد و به وسیله تست های استاندارد باکتری شناسی و کیت API 20E تایید شدند. پس از سنجش حساسیت آنتی بیوتیکی به روش انتشار دیسک، وجود آنزیم های ESBL از نظر فنوتیپی به روش آزمایش دیسک ترکیبی مشخص شد. از پرایمرهای اختصاصی جهت تعیین ژن های b laCTX-M، blaTEM وblaSHV در میان جدایه ها در آزمایش PCR استفاده شد. داده ها توسط نر م افزارSPSS نسخه 18 و آزمون فیشر و کای اسکویر (Chi-Square) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از 70 جدایه سیتروباکتر، 5 (1/7 درصد) جدایه از نظر فنوتیپی برای تولید آنزیم های بتالاکتاماز دامنه گسترده مثبت شدند. آزمایش PCR نشان داد از نظر ژنوتیپی 19 ایزوله (6/31 درصد) ESBL مثبت شدند و فراوانی ژن های blaCTX-M، blaTEM و blaSHV به ترتیب 3/21 درصد، 4/11 درصد و 4/1 درصد بود. بیش ترین مقاومت آنتی بیوتیکی به سفازولین (8/84 درصد)، آمپی سیلین (2/71 درصد) و کوتریموکسازول (4/36 درصد) و کم ترین مقاومت نسبت به جنتامایسین (1/9 درصد)، پیپراسیلین/تازوباکتام (5/4 درصد) و ایمی پنم (5/1 درصد) بود.
    استنتاج
    نتایج نشان داد که سیتروباکتر فروندی گونه غالب در ایجاد عفونت های بیمارستانی در کرمانشاه می باشد. فراوانی کلی جدایه های سیتروباکتر دارای ژن های ESBL بالا است و در این میان ژن blaCTX-Mدارای بیش ترین شیوع نسبی می باشد. بین فراوانی فنوتیپی و ژنوتیپی ESBL در ایزوله های سیتروباکتر اختلاف زیادی وجود داشت که ممکن است نشانگر عدم بیان بالای ژن های ESBL در ایزوله سیتروباکتر باشد.
    کلیدواژگان: blaCTX، M، blaTEM، blaSHV، گونه های سیتروباکتر
  • حمیدرضا درستکار، ناهید زمردی زارع، آذر علیخانی مهوار، محمد تقی گودرزی صفحات 74-81
    سابقه و هدف
    به عدم تحمل گلوکزی که برای نخستین بار در دوران بارداری شروع و یا تشخیص داده شود دیابت بارداری می گویند. با توجه به اهمیت تشخیص و درمان به موقع این بیماری، این مطالعه برای تعیین میزان شیوع دیابت بارداری در گروه های سنی مختلف در شهرستان رزن واقع در استان همدان انجام گردید.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی با توجه به اجرای طرح جدید غربالگری و تشخیص دیابت بارداری که به تمام مراکز بهداشتی درمانی کشور اعلام شده است، تمامی 493 زن بارداری که به بیماری های حاد و مزمن مبتلا نبودند و در سه ماه پایانی سال 1392 برای آزمایشات غربالگری دیابت بارداری به آزمایشگاه مرکزی شهرستان رزن مراجعه کرده بودند وارد مطالعه شدند. سپس نمونه های خون ناشتا، یک و دو ساعت پس از نوشیدن محلول حاوی 75 گرم پودر گلوکز از مراجعین اخذ شد. بالاتر بودن میزان قند خون از دامنه مرجع حداقل در یک مرتبه از سه مرتبه آزمایش، دیابت بارداری در نظر گرفته شد. نتایج با استفاده از محاسبه میانگین و انحراف معیار و آزمون تی بررسی شد.
    یافته ها
    در این مطالعه تعداد 60 نفر (2/12 درصد) از مراجعین دارای دیابت بارداری تشخیص داده شدند. شیوع دیابت از 1/7 تا 3/33 درصد در سنین مختلف مشاهده شد که موید این موضوع بود که با افزایش سن مادران، دیابت بارداری با درصد بالاتری رخ می دهد.
    استنتاج
    اگرچه شیوع دیابت بارداری در شهرستان رزن با شیوعی که از نقاط مختلف گزارش شده است هم خوانی دارد اما به نظر می رسد که اطلاع رسانی بیش تری در زمینه این بیماری لازم است. هم چنین انجام مطالعات بر اساس دستورالعمل جدید در مناطق مختلف کشورمان ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: تشخیص، دیابت بارداری، شیوع، غربالگری
  • فاطمه طهماسبی، منصوره موحدین، زهره مظاهری صفحات 82-91
    سابقه و هدف
    سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) یکی از شایع ترین علل ناباروری می باشد. یک مدل حیوانی مناسب می تواند وسیله با ارزشی برای مطالعه پاتوژنز آن فراهم کند. اختلالات PCOS می تواند در نتیجه فاکتورهای محیطی از جمله گونه های واکنش گر اکسیژن ایجاد گردد. در این مطالعه تلاش بر آن بود تا با القای مدل PCO، شرایط استرس اکسیداتیو در تخمدان ایجاد شود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، مدل PCO در موش های ماده بالغ در طی 8 هفته ایجاد گردید. 30 سر موش به دو گروه کنترل و آزمایش (القای PCO با استفاده از استرادیول والریت به میزان mg/kg40) تقسیم شدند. در طی 8 هفته پس از القای مدل، وزن موش ها به صورت هفتگی اندازه گیری شد. سپس موش ها به روش نخاعی کشته شدند، بافت تخمدان آن ها برداشته و نمونه بافتی تهیه گردید. پس از لیز بافت، میزان استرس اکسیداتیو با استفاده از ماده DCFH-DA به روش فلوسایتومتری ارزیابی گردید. ظرفیت آنتی اکسیدانی کل نیز توسط روش FRAP اندازه گیری شد. نتایج بررسی با نرم افزار SPSS و آزمون T-test ارزیابی شد.
    یافته ها
    وزن موش ها در گروه ها طی هشت هفته، افزایش معنی داری (05/0p≤) را نسبت به هم نشان دادند. در بررسی های بافتی، مدل PCO تایید گردید. نتایج حاصل از بررسی میزان ROS نشان داد که استرس اکسیداتیو در گروه PCO نسبت به کنترل افزایش معنی داری (05/0p≤) یافته بود. میزان ظرفیت آنتی اکسیدانی کل در بافت تخمدان، بین گروه ها اختلاف معنی داری نداشت.
    استنتاج
    ایجاد مدل PCO با استفاده از تک تزریق استرادیول والریت می تواند منجر به افزایش استرس اکسیداتیو در بافت تخمدان گردد. این افزایش می تواند منجر به کیست های بیش تری در تخمدان موش گردد.
    کلیدواژگان: تخمدان پلی کیستیک، استرس اکسیداتیو، آنتی اکسیدان
  • ملیحه اعظم حاج هاشم خانی، اصغر دالوندی، زهرا کاشانی نیا، مریم جوادی، اکبر بیگلریان صفحات 92-99
    سابقه و هدف
    خانواده یکی از مهم ترین نهادهای جامعه و شکل دهنده شخصیت آدمی است. مطلوبیت، رضایت، خشنودی، کیفیت و کارکرد بهینه خانواده اعمال تاثیرگذار بر رشد، شکوفایی و پیشرفت اعضای خانواده هستند. سبک زندگی ارتقا دهنده سلامت خانواده عاملی ارزشمند و تاثیر گذار بر عادات فرزندان آن ها می باشد. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت خانواده با عادات خواب در کودکان 6 تا 11 ساله قزوینی در سال 1393 است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی و مقطعی است. جامعه پژوهش در این مطالعه شامل 278 خانواده و کودکان 6 تا 11 ساله (کلاس اول تا ششم ابتدایی) آن ها بود که در مدارس شهر قزوین (دولتی و غیر دولتی) و در دو ناحیه آموزش و پرورش مشغول به تحصیل بودند. نمونه گیری به صورت تصادفی خوشه ایانجام گرفت. داده ها با استفاده از پرسشنامه استاندارد سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت پروفایل 2 و پرسشنامه ابزار سنجش عادات خواب کودکان اونز جمع آوری و با آزمون ضریب همبستگی پیرسون، تی مستقل و آنالیز واریانس یک طرفه تحلیل شدند.
    یافته ها
    نمره کل سبک زندگی ارتقا دهنده سلامت در خانوارهای مورد مطالعه برابر 48/125 بود. هم چنین نتایج نشان داد که بین مسئولیت پذیری خانواده در قبال سلامت با بیداری صبح کودک (00/0= sig، 12/0= r)، رشد معنوی خانواده با بیداری صبح کودک (00/0= sig، 14/0= r)، نمره کل سبک زندگی ارتقا دهنده سلامت در خانواده با بیداری صبح کودک (00/0= sig، 18/0= r) و روابط بین فردی در خانواده با خوابیدن کودک (00/0= sig، 19/0= r) رابطه معنی داری وجود دارد.
    استنتاج
    براساس یافته های این پژوهش به نظر می رسد که خانواده دانش آموزان از سبک زندگی ارتقا دهنده سلامت متوسطی برخوردار بودند و به همین دلیل فرزندان آن ها عادات خواب نسبتا خوبی داشتند. بنابراین، ارتقا سبک زندگی خانواده موجب اصلاح خواب کودکان خواهد شد.
    کلیدواژگان: سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت، خانواده، عادات خواب
  • رضا نوری، علی عالمی، علی دلشاد نوقابی صفحات 100-107
    سابقه و هدف
    پرفشاری خون یکی از شایع ترین بیماری ها در سراسر دنیا می باشد که مانند سایر بیماری های مزمن باعث کاهش کیفیت زندگی می شود. حفظ و ارتقاء کیفیت زندگی بیماران نیازمند حمایت جدی خانواده ها است. در این پژوهش تاثیر الگوی توانمندسازی خانواده- محور بر کیفیت زندگی و فشار خون بیماران مبتلا به پرفشاری خون بررسی شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مداخله ای طی بهار 1392 در شهرستان گناباد انجام شد. 120 بیمار مبتلا به پرفشاری خون به روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه آزمون و کنترل تخصیص داده شدند. برای گروه آزمون، الگوی توانمندسازی خانواده- محور اجرا شد. ابزارهای پژوهش شامل فشارسنج عقربه ای، پرسشنامه های اطلاعات دموگرافیک بیمار و کیفیت زندگی SF36 بودند.
    یافته ها
    هر دو گروه آزمون و شاهد از نظر اطلاعات دموگرافیک همسان بودند. بین دو گروه از نظر میزان کیفیت زندگی قبل از مداخله اختلاف معنی داری مشاهده نشد (819/0p=) ولی بعد ازمداخله میانگین نمرات کیفیت زندگی در گروه آزمون نسبت به گروه شاهد به طور معنی داری افزایش یافت (001/0p=). هم چنین بین دو گروه از نظر میانگین فشار خون سیستولیک (555/0p=) و دیاستولیک (358/0p=) قبل از مداخله اختلاف معنی داری مشاهده نشد، ولی بعد از مداخله میانگین فشار خون سیستولیک (008/0p=) و دیاستولیک (014/0p=) در گروه آزمون نسبت به گروه شاهد به طور معنی داری کاهش یافت.
    استنتاج
    نتایج مطالعه ما نشان داد که استفاده از الگوی توانمندسازی خانواده- محور می تواند موجب افزایش سطح کیفیت زندگی و کاهش فشار خون بیماران مبتلا به پرفشاری خون شود.
    کلیدواژگان: الگوی توانمند سازی خانواده حور، کیفیت زندگی، فشار خون بالا
  • سهیلا رشادت، علیرضا زنگنه، شهرام سعیدی، سید رامین قاسمی، نادر رجبی گیلان، صبریه عباسی صفحات 108-112
    سابقه و هدف
    باروری، مولفه ای تاثیرگذار بر رشد جمعیت است که عوامل موثر بر آن ممکن است با گذر زمان تغییر یابند. هدف از این مطالعه بررسی و شناخت برخی عوامل اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی موثر بر میزان باروری کل کرمانشاه بوده است.
    مواد و روش ها
    در مطالعه توصیفی حاضر جامعه آماری زنان 15 تا 49 ساله شهر کرمانشاه در سال های 1375، 1385 و 1390بودند. داده ها از مرکز آمار ایران، ثبت احوال و مرکز بهداشت شهرستان جمع آوری و با استفاده از نرم افزار SPSS و Arc/GIS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در سال 1375 سه عامل فعالیت عمومی، سواد جامعه و نرخ سال خوردگی با میزان تاثیر به ترتیب 064/0-، 069/0- و 031/0- و در سال 1385 شش عامل سواد زنان با تاثیر 190/0-، بی سوادی جامعه 146/0، فعالیت عمومی 129/0-، اشتغال به تحصیل زنان 050/0، نرخ سال خوردگی 031/0- و بارتکفل خالص 026/0 بر میزان باروری کل تاثیرگذار بوده اند. اما در سال 1390 سیزده عامل بر میزان باروری کل تاثیر داشته اند. تاثیر جوانی جمعیت 370/0، اشتغال به تحصیل جامعه 184/0-، بعد خانوار 256/0، مشارکت اقتصادی زنان191/0-، بی کاری زنان 048/0-، مشارکت اقتصادی جامعه 210/0، فعالیت عمومی 965/0-، نرخ سال خوردگی 179/0-، ازدواج زنان 018/0-، بی سوادی جامعه 266/0، سواد جامعه 935/0-، ضریب تکفل 145/0 و اشتغال به تحصیل زنان 065/0- بوده است.
    استنتاج
    متغیرهای فرهنگی از یک سو و فشارهای اقتصادی بر خانوارها از سوی دیگر به عنوان بیش ترین عوامل تعیین کننده، منجر به کاهش نرخ باروری کل در طی دوره مورد مطالعه شده است.
    کلیدواژگان: میزان باروری کل، عوامل اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، زنان
  • مقالات گزارش کوتاه
  • حسن خانی، سوسن بلیر، سعید زمانی، نرگس زمانی صفحات 113-118
    سابقه و هدف
    رفتار درمانگری دیالکتیکی درمانی نوپاست که در مراکز علمی معتبر جهان بسیار مورد توجه و کاربرد برای فوریت ها و مداخله در بحران ها و درمان بیماران آشفته و اختلال های پیچیده قرار گرفته است. هدف پژوهش حاضر بررسی اثر بخشی رفتاردرمانی دیالکتیکی در درمان بود.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی، با دو گروه آزمایشی (رفتار درمانی دیالکتیک) و کنترل بود. جامعه آماری پژوهش حاضر، مشتمل بر کلیه مادران کودکان مبتلا به اختلالات روانی با تشخیص اختلال افسردگی بودند. نمونه پژوهش شامل 16 آزمودنی (دو گروه 8 نفره) بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. گروه آزمایش در سه مرحله پیش از شروع درمان، مهارت آموزی گروهی و پیگیری مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار اندازه گیری شامل پرسشنامه ی افسردگی بک بود. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تی برای نمونه های همبسته مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که بین دو گروه آزمایش و کنترل پس از اجرای رفتاردرمانی دیالکتیک در متغیر افسردگی تفاوت معنی دار وجود دارد (001/0p<).
    استنتاج
    برنامه رفتاردرمانی دیالکتیکی به شیوه ی گروهی می تواند جزء برنامه های مداخلاتی در سطوح گروه های هدف مراکز روان درمانی قرار گیرد و به کاهش افسردگی درمانجویان کمک نماید.
    کلیدواژگان: رفتار درمانی دیالکتیکی، تحمل پریشانی، نظم بخشی هیجانی، افسردگی، اختلالات روانی
  • رضا مهدی زاده مقدم، محمد آهنجان صفحات 119-123
    سابقه و هدف
    گیاهان دارویی از ارزش و اهمیت خاصی در تامین سلامتی جوامع به لحاظ پیشگیری از بیماری ها برخوردار بوده و گیاه مرزنجوش که از خانواده نعناییان به شمار می رود دارای خاصیت آنتی باکتریال زیادی بر روی میکروارگانیسم ها می باشد.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش خاصیت ضد میکروبی عصاره الکلی (اتانولی و متانولی) گیاه مرزنجوش بر روی باکتری های E.coli(atcc:25922) و Salmonlla enterica(atcc:13076) به روش دیسک دیفیوژن مورد بررسی قرار گرفت و حداقل غلظت مهار کنندگی و حداقل غلظت میکروب کشی به روش رقت در لوله اندازه گیری گردید
    یافته ها
    اندازه گیری حداقل غلظت مهار کنندگی و حداقل غلظت میکروب کشی عصاره اتانولی و متانولی بر روی E.coli با هم برابر بوده و به ترتیب 100و 120 میلی گرم بر میلی لیتر می باشد. این مقدار برای عصاره اتانولی و متانولی بر روی Salmonlla enterica با هم برابر بوده و به ترتیب 80 و 90 میلی گرم بر میلی لیتر به دست آمد.
    استنتاج
    نتایج نشان داد که عصاره الکلی گیاه مرزنجوش خاصیت ضد باکتریایی خوبی داشته و در بین عصاره های الکلی، عصاره اتانولی موثرترین عصاره بوده و بیش ترین و کم ترین تاثیر را بر روی Salmonlla enterica و E.coli داشته است.
    کلیدواژگان: مرزنجوش، دیسک دیفیوژن، حداقل غلظت مهارکنندگی(MIC)، حداقل غلظت میکروب کشی (MBC)
  • مقاله گزارش مورد
  • فرشته عراقیان مجرد، گیو شریفی، اکرم ثناگو، لیلا جویباری صفحات 124-129
    شوآنوما یک تومور خوش خیم سلول های شوآن غلاف عصبی است که معمولا منفرد، کپسول دار و با رشد آهسته می باشد و در طول عصب محیطی مغزی یا سمپاتیک رشد می نماید. مطالعه حاضر یک مورد شوآنومای پری ساکرال در آقای 49 ساله را گزارش می نماید که با شکایت هماتواسپرمی متناوب و درد مبهم شکم به مدت یک سال مراجعه می کرد. در سی تی اسکن شکم توده کیست مانند با اندازه 60×65×60 میلی متر در حفره قدامی لگن با انحراف به سمت استخوان ساکرال با منشا عصبی و در بررسی های متعدد، نوروفیبروما مطرح شد. به علت بزرگی توده و موقعیت آن نسبت به اعصاب لگنی، بیمار صرفا تحت عمل لاپاراتومی با رزکسیون نسبی توده قرار گرفت. در بررسی پاتولوژی، تشخیص شوآنومای قدیمی (ancient schwanoma) با تغییرات دژنراتیو قطعی شد. رادیوتراپی برای کاهش سایز بقیه تومور انجام گردید. در بیمار مورد نظر، شوآنوما به طور اتفاقی تشخیص داده شد. اندازه تومور نشان دهنده فاصله زمانی نسبتا طولانی از زمان ایجاد تومور تا تشخیص آن می باشد. تشخیص قطعی بیماری علی رغم استفاده از یافته های پاراکلینیک، با مطالعه هیستوپاتولوژی انجام شد.
    کلیدواژگان: نوروفیبروما، شوآنوما، تومور پری ساکرال
  • مقاله مروری
  • لعیا خوش طبیعت، مجید مهدوی صفحات 130-145
    در طی فعالیت های نرمال سلولی گونه های فعال اکسیژن (ROS) و نیتروژن ((RNS تولید می گردد که علاوه بر عملکردهای سودمند، در مرگ سلولی وجلوگیری از آپوپتوز نقش حیاتی دارند. هرسلول برای جلوگیری از تولید بیش از حد این رادیکال های فعال به سیستم دفاع آنتی اکسیدانی مجهز می شود. استرس اکسیداتیو طی تولید بیش از حد این گونه های فعال، ناشی از منشا خارجی (به عنوان مثال اشعه ماورای بنفش) و منشا درونی (در سطح سلولی که میتوکندری درگیر است)، با تخریب دفاع آنتی اکسیدانی سلولی اتفاق می افتد. ROS و RNS می تواند برای سلول ها و بافت ها سودمند و یا مضر باشد. گونه های فعال اکسیژن در سطح پایین فیزیولوژیکی به عنوان پیام رسان ردوکس (اکسیداسیون و احیا)، در پیام رسانی و تنظیم درون سلولی عمل می کنند در حالی که در سطح بالا در ماکرومولکول ها تغییرات اکسیداتیو ایجاد کرده و باعث مهار عملکرد پروتئین و پیشبرد مرگ سلولی می شوند. درک کاملی از کنترل ردوکس و تاثیر آن در القاء و مهار آپوپتوز می تواند اقدامات درمانی در ارتباط با اختلالات مرتبط با استرس اکسیداتیو را توسعه دهد. در این مقاله منابع اصلی گونه های فعال اکسیژن و نیتروژن در سلول، نقش آن ها در فیزیولوژی طبیعی بدن و سرطان زایی، و عملکرد آنتی اکسیدان ها به عنوان تنظیم کننده استرس اکسیداتیو و آپوپتوز (به عنوان نوعی از مرگ سلولی) مورد بررسی قرار گرفته و در نهایت ارتباط آن ها با مرگ سلولی بیان می گردد.
    کلیدواژگان: گونه های فعال اکسیژن (ROS)، گونه های فعال نیتروژن (RNS)، استرس اکسیداتیو، دفاع آنتی اکسیدانی، مرگ سلولی
|
  • Shokoufeh Mehrtashfar, Aria Esmaeli Khatir, Mahdi Safarpour, Mohammad Moghadam, Ahmad Ebrahimi Pages 1-9
    Background and
    Purpose
    Endothelial-derived nitric oxide (NO) is a major contributor in regulating myocardial function and has been implicated in development of coronary artery disease (CAD) as the most common type of cardiovascular disease. It is synthesized in the human body from L-arginine by constitutive endothelial NOS (eNOS) as one out of three known isoforms of NO synthase (NOS) involved in this process. Based on recent studies, single nucleotide polymorphisms (SNPs) of some genes, such as eNOS, appear to be genetic risk factors for CAD; however, the results are inconsistent across different ethnic populations. Therefore, the current study was carried out to assess the association between -786T/C polymorphism (rs2070744) and susceptibility to CAD risk in Iranian population.
    Materials And Methods
    The study included 50 patients with angiographically confirmed CAD (≥50% stenosis in at least one coronary vessel) and 100 aged-matched individuals without cardiovascular background, hypertension, diabetes, or any other specific illness. The genomic DNA was extracted from peripheral blood cells and genotyping was performed using amplification refractory mutation system-polymerase chain reaction (ARMS-PCR).
    Results
    The frequency of risk allele (C) was significantly higher in case group compared to control group (P= 0.04). According to the findings, the presence of the C allele was associated with 1.67-fold increased risk of CAD compared with individulas lacking the risk allele (95% CI= 1.01-2.73, P= 0.04).
    Conclusion
    Several studies revealed association of -T786C polymorphism with coronary spasm, myocardial infarction, hypertension, and multivessel CAD in different populations. In current study, a possible association was found between -T786C polymorphism and risk of CAD, which is in line with previous findings. These results suggest this variation as a predictor marker for estimating the risk of CAD in Iranian population.
    Keywords: Coronary artery disease, Polymorphism, eNOS, rs 2070744
  • Shokofeh Mozdastan, Mohammad Ali Ebrahimzadeh, Masoumeh Khalili Pages 10-24
    Background and
    Purpose
    Myrtus communis L. (Myrtle, Myrtaceae) is a known medicinal plant used in traditional medicine worldwide. It is a well-known plant with distinctive antioxidant activity. In this study we investigated the impact of extraction methods on total phenolic and flavonoids contents and antioxidant activities of Myrtle (Myrtus communis L.) leaf.
    Materials And Methods
    The shade-dried leaf was extracted by three different methods including meceration, ultrasonic assisted, and soxhlet assisted extraction. Antioxidant capacity was assessed using four different
    Methods
    DPPH and nitric oxide (NO) free radicals scavenging, reducing power and iron chelating activity. The total phenolic and flavonoid contents were also identified. The data were analyzed by analysis of variance and the means separated by Newman-Keuls Multiple Comparison test (GraphPad Prism 5).
    Results
    The highest yield of extraction was achieved with soxhlet assisted extraction. It also showed highest amount of total phenolics and flavonoids contents. In DPPH radical scavenging activity, the soxhlet extract (IC50 = 11.3 ± 0.3 µg ml) had a higher activity which was significantly different from other extracts (P< 0.05). All extracts were stronger than BHA (P<0.001). This extract had higher iron chelating activity, too. It was significantly more potent than ultrasonic (P<0.01) and maceration extracts (P<0.001). But EDTA was so stronger than other extracts (P<0.001). In reducing power assay, maceration extract showed the highest activity (P<0.001). In nitric oxide radical scavenging activity, IC50 for ultrasonic extract, soxhlet assisted extraction and maceration extract were 355.1, 402.9, and 173.3 µg/ml, respectively. Here, the maceration extract showed the highest activity, too (P<0.001).
    Conclusion
    The results clearly indicate that extraction methods used in this study significantly affected antioxidant capacities and total phenolic and flavonoids contents. Soxhlet assisted extraction and maceration methods were found to be more efficient in extraction of antioxidant components of Myrtle.
    Keywords: Myrtle, Myrtus communis, extraction methods, antioxidant, total phenolics, total avonoids
  • Elham Moradi, Esfandiar Heidarian, Mostafa Gholami, Arjenaki, Javad Saffari, Chaleshtori, Gashtasb Mardani, Alireza Karimi, Taghanaki, Zahra Normohammadian Pages 25-37
    Background and
    Purpose
    Methotrexate as a chemotherapy drug causes chronic liver damage, infiltration of neutrophils, oxidative stress, and direct renal tubular damage. Quercetin is a flavonoid with antioxidant and anti-inflammatory properties. Therefore, the aim of this study was to investigate the effect of quercetin on eliminating the liver and kidney toxicity of methotrexate.
    Materials And Methods
    In this experimental study, 32 rats were divided into 4 groups. Group I (control) was given regular diet. Group II received single-dose methotrexate. Group III received methotrexate + a single dose quercetin and the last group (positive control) received methotrexate + a single dose silymarin. After five days, blood samples were taken and the serum GOT, GPT, ALP, Cr, urea and antioxidant capacity of plasma were measured. Some parts of liver and kidney were removed to measure the liver and kidney SOD, MDA, catalase activity and histopathological studies.
    Results
    Serum GOT, GPT, ALP, Cr, and liver and kidney MDA were significantly higher (P<0.05) in group II, compared with those of the control group. These parameters significantly decreased (P<0.05) in group III. Compared to the control group, antioxidant capacity of plasma, activity of the liver and kidney SOD, catalase and serum urea decreased significantly in group II (P<0.05). Administration of quercetin significantly increased these parameters (P<0.05) and decreased hepatic and renal lymphocyte infiltration.
    Conclusion
    According to the results, administration of quercetin could have a protective role in preventing liver and renal toxicity induced by methotrexate which could be due to its antioxidant property.
    Keywords: Quercetin, liver toxicity, renal toxicity, methotrexate
  • Behrouz Akbari, Adergani, Mojgan Ezeddin, Hamid Hashemi Mogaddam, Shahram Shoeibi Pages 38-48
    Background and
    Purpose
    Safety control in edible oil industry regarding its pollution to heavy metals is one of the most important factors in maintaining the health of people and assuring their safety. This research aimed at evaluating the effect of production process of sunflower oil on its lead and arsenic content.
    Materials And Methods
    All sunflower samples were collected from a local factory during various stages of production process including raw oil, neutralization, de-coloring, de-odoring, winterizing and packaging. Sample preparation was performed by closed-vessel microwave extraction and lead and arsenic were analyzed by graphite furnace and vapor hydride atomic adsorption spectrometry, respectively.
    Results
    The mean concentration of lead and arsenic in sunflower oil in various stages of production process were 2.9±0.2 and 0.5±0.1 for raw oil, <0.1 and 0.2±0.1 for neutralized oil, 2.0±0.7 and 0.8±0.1 for de-coloring oil, 0.2±0.1 and <0.1 for de-odoring oil, 1.3±0.1 and 0.9±0.1 for winterized oil, and 5.1±0.3 and 1.6±0.3 µg/Kg for packaged oil, respectively. Neutralizing the oil and its de-odoring reduced the concentration of lead and arseneic, while de-coloring and winterizing the oil increased the concentration of these metals in oil.
    Conclusion
    It seems that heavy metal impurities in Bentonite soil and poor coat conditions of oil reservoirs were the major factors in increasing the concentration of lead and arsenic in de-coloring and packaging phases. Also, saturated glyceride and waxes which are coming out in winterizing phase has a major contribution in polluting the oil by heavy metals.
    Keywords: Sunflower oil, treatment process, lead, arsenic, atomic absorption
  • Ghader Ghanizadeh, Ali Azari, Hamed Akbari, Roshanak Rezaei Kalantary Pages 49-64
    Background and
    Purpose
    Nitrate is one of the chemical water contaminants which can be eliminated through physical, chemical and biological techniques. In this study we aimed for optimization of nitrate adsorption from water onto Magnetic Graphene sheet Nano Particles (G-Fe3O4 MNPs) via Taguchi experimental design.
    Materials And Methods
    Batch reactor was used for optimizing of the five parameters (pH, contact time, temperature, adsorbent dosage, and nitrate concentration) at four levels by Minitab software, based on Taguchi experimental design. Signal to noise ratio was used with ‘the highest is better’ approach for optimization of experimental conditions and the highest nitrate removal efficiency.
    Results
    The results revealed that in optimized status (pH=3, contact time= 60 min, initial concentration= 50 mg/L, adsorbent dose= 2g/L, temperature= 50oC) nitrate removal efficiency and adsorption capacity reached 86.4% and 39.37 mg/g, respectively. Contribution percentage of each variable implied that pH and initial concentration of nitrate with 40.20% and 7.49% had the highest and lowest influences on nitrate removal, respectively. Isotherm and kinetic studies illustrated that, nitrate adsorption complied with Langmuir isotherm model (R2>0.993) and pseudo second-order kinetics models (R2>0.94).
    Conclusion
    G-Fe3O4 MNPs can be used as an effective sorbent for nitrate removal from water or wastewater due to several advantages including easy and rapid separation from solution and high removal efficiency.
    Keywords: Nitrate, magnetic graphene sheet, adsorption, Taguchi model
  • Alisha Akya, Somayeh Jafari, Kamal Ahmadi, Azam Elahi Pages 65-73
    Background and
    Purpose
    Citrobacter species can cause opportunistic hospital-acquired infections and their treatment has become problematic following the acquisition of extended spectrum beta- lactamases (ESBLs). The purpose of this study was to determine the frequency of ESBL genes in clinical isolates in Kermanshah Imam Reza Hospital.
    Materials And Methods
    In this study, 70 Citrobacter isolates were collected from various clinical specimens and confirmed by standard bacteriological tests and API20E Kit. After antibiotic susceptibility testing using disk diffusion method, the presence of ESBL phenotype was determined by combined disk test. Specific primers were used to detect blaCTX-M, blaTEM and blaSHV genes among isolates using PCR. Data was analyzed in SPSS V.18 applying Chi-Square test and Fisher's exact test.
    Results
    From 70 isolates of Citrobacter, 5 (7.1%) were phenotypically positive for ESBL. The PCR test determined 19 isolates (31.6%) genetically positive for ESBL, and the frequency of blaCTX-M, blaTEM and blaSHV genes were 21.3%, 11.4% and 1.4%, respectively. The highest antibiotic resistance of isolates was to cefazolin (84.8%), ampicillin (71.2%) and co-trimoxazole (36.4%), and the lowest was to gentamicin (9.1%), piperacillin/tazobactam (4.5%), and imipenem (1.5%).
    Conclusion
    The results showed that Citrobacter freundiii was the dominant species for hospital-acquired infections in Kermanshah. A high percentage of isolates contained ESBL genes and blaCTX-M was the most common. There was a high gap between the frequencies of genotypic and phenotypic for ESBL, which may indicate ESB genes are not highly expressed in Citrobacter isolates.
    Keywords: blaCTX, M, blaSHV, blaTEM, Citrobacter Spp
  • Hamidreza Dorostkar, Nahid Zomorodi Zare, Azar Alikhani Mahvar, Mohammad Taghi Goodarzi Pages 74-81
    Background and
    Purpose
    Gestational diabetes mellitus (GDM) is glucose intolerance that begins or is diagnosed during pregnancy. Given the importance of early detection and timely treatment of the disease, this study aimed to determine the prevalence of GDM in different age groups in city of Razan, Hamadan province (Iran).
    Materials And Methods
    In a cross-sectional study (according to the screening program for GDM conducted in all health centers in the country) 493 pregnant women attending Razan central laboratory for gestational diabetes screening (in 2014) were recruited. The participants did not have any acute or chronic diseases. Glucose tolerance test (GTT) was done and expectant mothers were considered to have gestational diabetes if their blood glucose concentration was higher than reference range at least once. Data was analyzed using descriptive statistics and Student t-test in SPSS V. 20.
    Results
    Among the participants 60 (12.2%) were diagnosed with gestational diabetes. The lowest and highest incidences of GDM were found in women aged 25-29 years old (7.1%) and 40-44 years old (33.3%), respectively. These results indicated higher incidence of gestational diabetes in older women.
    Conclusion
    The prevalence of GDM in studied region is similar to the reports from other regions in Iran. Therefore, it is necessary to inform pregnant women about GDM and its complications. Also, further studies concerning the screening program for GDM are required, to reduce its incidence and complications.
    Keywords: Diagnosis, gestational diabetes, prevalence, screening
  • Fateme Tahmasebi, Mansoure Movahedin, Zohre Mazaheri Pages 82-91
    Background and
    Purpose
    Polycystic ovary syndrome (PCOS) is one of the most common causes of infertility in modern societies. The etiology of PCOS is unknown, so a good animal model can be valuable in studying its pathogenesis and could help in making a more effective diagnosis and choosing appropriate treatments. All PCOS disorders may be the result of multiple genetic and environmental factors. One of these environmental factors is reactive oxygen species (ROS). The aim of this study was to make oxidative stress by induction of polycystic ovary model.
    Materials And Methods
    PCOS was induced in 30 NMRI mature female mice during 8 weeks which were divided into a control group and an experimental group. PCOS was induced by single injection of estradiol valerate (40 mg/kg). After PCOS induction, body weight was measured weekly for 8 weeks. Mice in each group were scarified and their ovarian tissues were collected. Histopathological study was done to confirm the model. Oxidative stress and antioxidant capacity levels were measured in ovarian tissue using Flow cytometric and Fluorometric techniques. Data was analyzed by independent sample T-test.
    Results
    Both groups showed significant increase in weight at the end of the study (P≤0.05). Histopathological studies confirmed PCO model. Flow cytometric analysis revealed that oxidative stress significantly increased in ovarian tissue in PCO group, (P≤0.05). Also, in TAC study of ovarian tissue no significant difference was observed between the two groups.
    Conclusion
    According to this study, PCO can increase oxidative stress in ovarian tissue. This increase could make more cysts in mouse ovarian tissue.
    Keywords: Polycystic ovarian syndrome, oxidative stress, reactive oxygen specious, antioxidant
  • Maliheh Azam Hajhashemkhani, Asghar Dalvandi, Zahra Kashaninia, Maryam Javadi, Akbar Biglarian Pages 92-99
    Background and
    Purpose
    Family is among the most important foundations in a society which forms the personality of individuals. Satisfaction, happiness and quality of life provided by the family will influence the growth and life skills of its individuals. Family health promoting lifestyle can immensely affect children’s habits. The aim of this study was to evaluate the relationship between family health promoting lifestyle and sleeping habits among children (6 to 11 years of age) in Qazvin, Iran 2014.
    Materials And Methods
    In this analytical cross-sectional study we included 278 families and their 6-11-year old children (year 1 to 6 in state and private primary schools) who were selected through random cluster sampling. Data was collected using Health-Promoting Lifestyle Profile [HPLP II] and the Children's Sleep Habits Questionnaire (CSHQ). Pearson Correlation Coefficient was applied to analyze the data.
    Results
    The participants had an overall HPLP-II score of 125.48. Significant relationships were found between children wake up time and family’s responsibility (sig = 0.00, r = 0.12), family’s spiritual growth (sig= 0.00, r=0.14) and the total HPLP-II score (sig=0.00, r=0.18). There was also significant associations between children´s sleeping habit and the relationships in the family (sig=0.00, r=0.19).
    Conclusion
    The families were found to have average standards in health promoting lifestyle which led to having children with relatively good sleeping habits. Therefore, improving the health promoting lifestyle in a family can modify children sleeping habits.
    Keywords: Health promoting lifestyle, family, sleep habits
  • Reza Noori, Ali Alami, Ali Delshad Noghabi Pages 100-107
    Background and
    Purpose
    Hypertension is one of the most common diseases in the world that like many chronic diseases decreases the quality of life (QOL). Maintaining and promoting the quality of life in these patients requires support of their families. This research aimed at investigating the effect of family-centered empowerment model on the quality of life and blood pressure levels in patients with hypertension.
    Materials And Methods
    This experimental study was conducted in 120 patients with hypertension, selected by stratified sampling in Gonabad, Iran, 2013. They were randomly divided into a control group and an experimental group. Family-centered empowerment model was implemented in experimental group. Demographic characteristics were recorded and SF-36 was used to measure the QOL. Data was analyzed applying chi-square test, Paired-samples t test and Independent-samples t test.
    Results
    There was no significant difference between the two groups in demographic characteristics. The two groups did not have significant differences in quality of life before the intervention (P=0.819). The QOL mean score in experimental group increased significantly after the intervention (P=0.001). Before the study, no significant difference was observed between the mean systolic (P=0.555) and diastolic (P=0.358) blood pressure levels. But they lowered significantly after the intervention (P=0.008 and 0.014, respectively).
    Conclusion
    Our results showed that family-centered empowerment model could enhance quality of life and lower blood pressure in hypertension patients.
    Keywords: Family, Centered Empowerment Model, quality of life, hypertension
  • Sohyla Reshadat, Alireza Zangeneh, Shahram Saeidi, Seyed Ramin Ghasemi, Nader Rajabi Gilan, Sabrieh Abbasi Pages 108-112
    Background and
    Purpose
    Fertility is an effective factor on population growth that its influential factors can be changed over time. This study aimed at surveying some effective social, cultural and economic factors on total fertility rate (TFR) in Kermanshah.
    Materials And Methods
    The study population included women aged 15-49 years old resident in Kermanshah during 1996, 2006, and 2011. Data was obtained from Statistical Center of Iran, National Organization for Civil Registration, and Kermanshah health center. Data was then analyzed by SPSS software using multiple regression.
    Results
    In 1996, three factors were effective on TFR including: general activity rate (-0.064), literacy rate in society (-0.069), and rate of aging (-0.031). In 2006, six factors were found to be more influential on TFR including women literacy rate (-0.190), illiteracy rate in society (0.146), general activity rate (-0.129), women continuing education (0.50), rate of aging (-0.031), and net dependency rate (0.026). But in 2011, there were 13 effective factors on TFR including young population rate (0.370), continuing education (-0.184), family size (0.256), women's economic participation (-0.191), women unemployment (-0.048), society’s economic participation rate (0.210), general activity rate (-0.965), rate of aging (-0.179), women marriage rate (-0.018), illiteracy rate in society (0.266), literacy rate in society (-0.935), dependency rate (0.145), and women continuing education (-0.065).
    Conclusion
    Cultural variables on the one hand and economic pressures on households, on the other hand, as the most determinant factors, lead to decline in the total fertility rate in the study period.
    Keywords: Total fertility rate, social, cultural, economic factors, women
  • Hassan Khani, Sousan Belir, Saeed Zamani, Narges Zamani Pages 113-118
    Background and
    Purpose
    Dialectical behavior therapy (DBT) is a new approach that is used in treatment of complicated mental health disorders. This study aimed at assessing the efficacy of DBT on depression.
    Materials And Methods
    This quasi-experimental study included an experimental group (DBT) and a control group. The study population included all mothers having children with mental disorders who were diagnosed with major depressive disorder. Using convenience sampling 16 mothers were selected. Experimental groups were studied in three stages: before the treatment, during training and follow-up. Data was collected through structured clinical interview for one axis disorder and Beck Depression Inventory. Data was analyzed using repeated measures ANOVA and t-test for paired samples.
    Results
    The results showed significant differences between the level of depression in experimental and control groups after DBT implementation (P<0.001).
    Conclusion
    Group DBT sessions could be of great benefit in treatment interventions and help in reducing depression in target groups.
    Keywords: Dialectical behavior therapy, distress tolerance, cognitive emotion regulation, depression, mental disorders
  • Reza Mehdizadeh Moghadam, Mohammad Ahanjan Pages 119-123
    Background and
    Purpose
    Medicinal plants are of great value in disease prevention and sustaining healthy communities. Marjoram is a plant of the mint family with large antibacterial effect on some microorganisms.
    Materials And Methods
    In this research the antimicrobial activity of marjoram alcoholic extracts (methanol and ethanol) were examined on Staphylococcus aureus (ATCC 25923), E.coli (ATCC 25922) and Salmonella enterica (ATCC 13076) using disk diffusion method. The minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) of the extracts were measured by germicidal tube dilution method.
    Results
    The MIC and MBC values for ethanol and methanol extracts were equal on E.coli (100 and 120 mg/ml, respectively). These concentrations also had equal volumes on Salmonella enterica (80 and 90 mg/ml, respectively).
    Conclusion
    The results showed the alcoholic extracts of marjoram with strong antibacterial properties, amongst which ethanol extract was found to be the most effective with maximum effect on E.coli and least impact on Salmonella enterica.
    Keywords: Marjoram, disk diffusion, minimum inhibitory concentration, minimum bactericidal concentration
  • Fereshteh Araghian Mojarad, Giv Sharifi, Akram Sanagoo, Leila Jouybari Pages 124-129
    Schwannomas are benign tumors of the nerve sheath and are usually single encapsulated and slow growing in peripheral or sympathetic nervous system. In this report a 49 year-old man is presented with one year complain of abdominal pain and intermittent hematospermia. The CT scan of the abdomen showed a 60 × 65 × 60 mm mass in anterior pelvic cavity with deviation to the sacral bone, originated from nerve. Several examinations revealed neurofibroma. Due to the large size of the tumor and it's position to the pelvic nerves, to remove the mass the patient only underwent laparotomy with partial resection. Pathology tests confirmed Ancient Schwannoma with degenerative changes. Radiotherapy was done with the aim of reducing the size of the rest of tumor. In our case, schwannoma was diagnosed incidentally. The size of the tumor indicated a relatively long period from the time that tumor was generated until the time of diagnosis. Despite using paraclinical findings, a definite diagnosis of the disease was made by histopathological tests.
    Keywords: Neurofibroma, Schwannoma, Presacral Tumor
  • Laya Khoshtabiat, Majid Mahdavi Pages 130-145
    Abstract During normal cellular activities Reactive Oxygen Species (ROS) and Reactive Nitrogen Species (RNS) are produced. In addition to beneficial functions they play a critical role in cell death and prevent apoptosis. Every cell is equipped with an extensive antioxidant defense system to combat the excessive production of active radicals. Oxidative stress occurs with destruction of cellular antioxidant defense in overproduction of these reactive species induced by exogenous (e.g. ultraviolet rays) and endogenous (at the cellular level where mitochondria are involved). ROS and RNS can be beneficial or harmful to cells and tissues. At physiological low levels, reactive oxygen species act as redox messengers in intracellular signaling and regulation, whereas excess ROS induce oxidative modification of cellular macromolecules, inhibit protein function, and promote cell death. A full understanding of the redox control of apoptosis induction and inhibition can develop therapeutic interventions associated with oxidative stress-related disorders. In this review, major sources of ROS and RNS in a cell, the role of these reactive species in normal physiology and carcinogenesis and the role of antioxidants as regulators of oxidative stress and apoptosis are described. Finally, the relationship between oxidative stress and cell death are demonstrated.
    Keywords: Reactive Oxygen Species, Reactive Nitrogen Species, oxidative stress, antioxidant defense, cell death