فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی مازندران - پیاپی 131 (آذر 1394)

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 131 (آذر 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/20
  • تعداد عناوین: 20
|
  • صمد روحانی، محمد باقر* صفحات 1-13
    سابقه و هدف
    طرح پزشک خانواده و بیمه روستایی از سال 1384 در سراسر کشور در حال اجرا است. بر به کارگیری نظام ارجاع در این طرح تاکید شده است. عدم موفقیت در اجرای درست نظام ارجاع یکی از مهم ترین مشکلات طرح پزشک خانواده است. با توجه به اهمیت نظام ارجاع درطرح پزشک خانواده، این مطالعه کیفی با هدف بررسی نظام ارجاع در طرح پزشک خانواده و بیمه روستایی از دیدگاه پزشکان خانواده شاغل درطرح مذکور درشهرستان ساری درسال1391 انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه کیفی با استفاده از شیوه تحلیل محتوا قراردادی انجام شده است. نمونه گیری از نوع غیر احتمالی و هدفمند بود. برای جمع آوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختارمند استفاده شده است. مصاحبه با 26 نفر از پزشکان خانواده که حداقل یک سال سابقه کاری داشته اند، صورت گرفت.
    یافته ها
    مهم ترین مشکلات از دیدگاه مصاحبه شوندگان در چهار تم یا موضوع اصلی شامل نقش ارائه کنندگان خدمات سطوح بالاتر، نقش بیماران، نقش پزشکان خانواده، و نقش سازمان های مجری و سازمان های نظارت کننده دسته بندی شد، که با موضوعات فرعی شامل عدم ارائه پس خوراند، ارجاع معکوس، عدم آگاهی بیماران از دستورالعمل، عدم اعتماد بیماران به توانمندی پزشکان خانواده، مشکل مقاومت در مقابل درخواست بیماران، فشار سایر ذینفعان و ضمانت اجرایی دستورالعمل مرتبط بوده اند.
    استنتاج
    مشکلات نظام ارجاع یا به اجزای تشکیل دهنده وزارت بهداشت به عنوان مجری دستورالعمل یا به سازمان بیمه همگانی سلامت مرتبط است. از آن جایی که وزارت بهداشت هم درتنظیم سیاست وهم در اجرای آن نقش اصلی را دارد، بنابر این راه حل را یا در تجدید سیاست اتخاذ شده و یا در بهبود ظرفیت مدیریتی و اجرایی آن باید جستجو نمود.
    کلیدواژگان: ارجاع، پزشک خانواده، دروازه بانی
  • مهدی مختاری، محمد میری، امیر محمدی*، حسن خرسندی، یعقوب حاجی زاده، علی عبدالله نژاد صفحات 14-23
    سابقه و هدف

    مطالعات اپیدمیولوژیک در دو دهه گذشته نشان می دهد، آلودگی هوا منجر به افزایش نارسایی های تنفسی، بیماری های قلبی عروقی، برونشیت مزمن و حتی مرگ و میر می شود. هدف این مطالعه برآورد شاخص کیفیت هوا ((AQI (Air Quality Indexو موارد ریسک ابتلا به بیماری های تنفسی، قلبی عروقی و مرگ زودرس ناشی از PM10، PM2.5 و SO2 شهر یزد در سال 1392 بوده است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه اکولوژیک کیفیت بهداشتی هوا با شاخص AQI و اثرات بهداشتی PM10، PM2.5 و SO2 با نرم افزار AirQ مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    از بین سه آلاینده PM10، PM2.5 و SO2، بیش ترین موارد بستری در بیمارستان و تعداد موارد مرگ زودرس منتسب به PM10 460 و 283 مورد و کم ترین درصد نسبت منتسب و تعداد موارد مرگ زودرس منتسب به SO2، 29/0 درصد و 9 مورد به دست آمد که بیان کننده اثرات کوتاه مدت تماس با سه آلاینده هوا می باشد. کیفیت بهداشتی هوا در کم تر از 10 درصد روزهای سال، ناسالم (100<AQI) تعیین گردید. به طوری که بیش ترین مقدار AQI در فصول بهار و تابستان بود و آلاینده مسئول در 11 ماه PM10 و فقط در هفته اول فروردین ماه O3 بود.

    استنتاج

    مرگ زودرس کل و بیماری های تنفسی و قلبی عروقی منتسب به PM10، PM2.5 در شهر یزد بر اساس تحلیل نرم افزار AirQ قابل توجه می باشد. هم چنین کیفیت ناسالم هوای یزد در برخی روزهای سال می تواند ناشی از احتراق سوخت، وزش باد، ریزگردها و خشکی هوا باشد.

    کلیدواژگان: آلودگی هوا، اثرات بهداشتی، مرگ و میر، کیفیت هوا
  • زهرا کاشی، زهره احسانی، آویده معبودی، عادله بهار*، نادیا رضایی صفحات 24-31
    سابقه و هدف
    دیابت از اختلالات مهم در بارداری است. پریودنتیت با افزایش فاکتورهای التهابی، به عنوان فاکتور خطر دیابت بارداری مطرح شده است. این مطالعه جهت ارزیابی ارتباط بیماری پریودنتال و فاکتورهای التهابی با دیابت بارداری طراحی گردید.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مورد- شاهدی، تعداد 200 خانم باردار 20 هفته یا بالاتر با بارداری تک قلویی (100 نفر با اختلال در تست گلوکز و 100 باردار با قند نرمال) تحت معاینه دندانپزشکی قرار گرفته و از نظر وجود جنجیوایتیس و پریودنتیت مورد ارزیابی قرار گرفتند. میزان سدیمان گلبول های قرمز و CRP نمونه خون افراد مورد مطالعه، اندازه گیری شد. جهت آنالیز داده ها از نرم افزار SPSS و آزمون های T test independentو کای دو، استفاده شد و سطح معنی داری 05/0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    شیوع پریودنتیت در گروه دیابتی، 36 درصد و در گروه کنترل 28 درصد بود (22 /0= p). تمامی موارد پریودنتیت مشاهده شده درجه متوسط داشته و هیچ مورد پریودنتیت شدید مشاهده نشد. 74 درصد از مادران باردار دیابتی و 83 درصد از گروه کنترل، مبتلا به جنجیوایتیس بودند (12 /0= p). 18 درصد از گروه بیماران و 22 درصد از گروه کنترل جینجیوایتیس شدید و بقیه ژنژیویت متوسط تا خفیف داشته اند (45 /0= p). 73 درصد افراد دیابتی و 91 درصد افراد با قند نرمال پلاک دندانی داشتند (01 /0= p). سطح فاکتورهای التهابی بین افراد با و بدون پریودتیت و جنجیوایتیس اختلاف معنی دار نداشت.
    استنتاج
    در مطالعه حاضر ارتباطی میان دیابت بارداری، جنجیوایتیس، شدت جنجیوایتیس، پریودنتیت و هم چنین فاکتورهای التهابیESR و CRPیافت نشد. با توجه به پلاک دندانی کم تر در افراد دیابتی، عامل دیگری به جز عدم رعایت بهداشت به عنوان عامل جنجیوایتیس در این افراد مطرح است. به علت تخمین کاذب بالاتر عمق پروب ناشی از هایپرتروفی بافت نرم لثه در بارداری، لازم است جهت ارزیابی پریودنتیت در بارداری، به دنبال معیارهای دقیق تری بود.
    کلیدواژگان: دیابت بارداری، جنجیوایتیس، پریودنتیت، پلاک دندانی
  • نرگس قربانی، جمشید یزدانی چراتی*، کاظم انوری، نسرین قربانی صفحات 32-39
    سابقه و هدف
    هدف از این مطالعه، برآورد بقای بدون بیماری، در بیماران زن مبتلا به سرطان پستان و تعیین اثرعوامل خطر می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه کوهورت گذشته نگر، پرونده 377 بیمار که طی سال های 1385 الی 1390به بیمارستان امید مشهد مراجعه کرده بودند، به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب گردید. وضعیت بیماران تا فروردین 1393 مورد پیگیری قرار گرفت. تحلیل داده ها با نرم افزار آماری SAS 9.3 و با روش رگرسیونی نیمه پارامتری کاکس، با تعیین متغیر وابسته زمان پس از جراحی تا رخداد اولین عود یا متاستاز انجام گرفت.
    یافته ها
    از میان 377 بیمار با میانگین سنی 49 سال، 249 نفر (66 درصد) عدم رخداد متاستاز و 128 نفر (34 درصد) رخداد متاستاز داشته اند. با روش ناپارامتری کاپلان مایر، احتمال بقای بدون بیماری برای 2920 روز پیگیری معادل 8 سال، 5 /52 درصد با میانه 6 سال و سه ماه محاسبه گردید. بین میزان بقا بدون بیماری، برای بیماران با اندازه های متفاوت تومور و تعداد غدد درگیر تفاوت معنی دار وجود داشت (01 /0>p). افزایش خطر عود یا متاستاز بیماری، با افزایش اندازه تومور، افزایش تعداد گره های لنفی درگیر وافزایش میزان نشانگر سرطان (u/ml(Cancer Antigen 15-3 (CA 15-3) قبل از عود، در ارتباط است. نسبت شانس بروزخطر متاستاز بیماری به طور همزمان با کنترل سایر متغیرها، به ازای هر واحد افزایش در اندازه تومور، 19درصد، به ازای افزایش هر یک گره لنفی درگیر،10 درصد و به ازای هر واحد افزایش در میزان نشانگر u/ml CA 15-3، 0/6 درصد افزایش می یابد.
    استنتاج
    بر اساس نتایج، افزایش نشانگرCA 15-3 در کنار اندازه تومور و تعداد غدد درگیر، به عنوان عوامل پیش آگهی دهنده خطر بروز متاستاز یا عود تعیین شدند.
    کلیدواژگان: بقای بدون بیماری، متاستاز، سرطان پستان، کاپلان مایر
  • ندا گیلانی، انوشیروان کاظم نژاد*، فرید زایری صفحات 40-47
    سابقه و هدف
    غلظت پایین آلبومین ب یک پیش بینی کننده قابل اعتمادی در مرگ و میر مرحله نهایی بیماری کلیوی می باشد. لذا هدف از مطالعه حاضر به کارگیری مدل اثرات تصادفی در تعیین عوامل موثر بر تغییرات آلبومین بیماران همودیالیز شهید بهشتی بابل بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه همگروه تاریخی 297 بیمار همودیالیزی (137 نفر زن با میانگین سنی 86/15±3/58 و 160 نفر مرد با میانگین سنی 8/17±1/59) بین سال های 1386 تا 1392از مرکز درمانی شهید بهشتی بابل به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب گردیدند. پس از جمع آوری اطلاعات از پرونده بیماران، متغیر سرم آلبومین خون به عنوان متغیر پاسخ و جنس، سن، وزن، تحصیلات، وضعیت تاهل، شغل، سابقه مصرف سیگار، علت بیماری کلیوی، سابقه بیماری های قلبی عروقی و سن تشخیص بیماری به عنوان متغیرهای حاضر در این مطالعه طولی در نظر گرفته شدند. جهت بررسی عوامل موثر بر سطح آلبومین خون بیماران، از مدل اثرات تصادفی و نرم افزار R استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بیشترین میزان آلبومین در بیمارانی گزارش شد که به علت دیابت دیالیز می شدند (2 /70 درصد) ب. همچنین با استفاده از مدل اثرات تصادفی، وزن (001 /0>p)، سن تشخیص بیماری (012 /0p=)، جنسیت (001 /0>p)، وضعیت تاهل (034 /0p=) و زمان تکرار (004 /0p=) با سطح سرم آلبومین رابطه معنی دار آماری داشتند.
    استنتاج
    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که ویژگی های فردی از قبیل وزن، سن تشخیص بیماری، وضعیت تاهل، جنسیت و زمان تکرار با سطح سرم آلبومین ارتباط داشته و استفاده از مدل رگرسیون طولی با اثرات تصادفی می تواند برآوردهای دقیقی از عوامل موثر بر سطح آلبومین و در نتیجه روند تشخیص بهبود یا پیشرفت بیماری به دست دهد.
    کلیدواژگان: مدل اثرات تصادفی، همودیالیز، آلبومین
  • مهرنوش صفرپور، لیلا کهن*، عبدالحسین پورخواجه صفحات 48-55
    سابقه و هدف
    بیماری کبد چرب غیرالکلی (NAFLD)عمده ترین علت اختلال در عملکرد کبد بوده که با چاقی همراه می باشد. ژن امنتین (ITLN1) به میزان زیادی در بافت چربی احشایی بیان می شود. سطح امنتین پلاسما با چاقی ارتباط معکوس دارد و در افراد با بیماری کبد چرب افزایش می یابد. مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط بین پلی مورفیسم Val109Asp ژن امنتین و خطر ابتلاء به NAFLD انجام گرفته است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مورد- شاهدی بر روی 94 بیمار مبتلا به کبد چرب غیرالکلی (45 زن با دامنه سنی 83-20 سال و 49 مرد با دامنه سنی 66-21 سال) و 188 شرکت کننده سالم (90 زن با دامنه سنی 81-19 سال و 98 مرد با دامنه سنی 65-20 سال) انجام شد. DNA ژنومی از نمونه خون افراد استخراج شد. پلی مورفیسم ژنتیکی Val109Asp ژن امنتین به کمک روش PCR-RFLP تعیین گردید. به منظور بررسی ارتباط بین پلی مورفیسم Val109Asp ژن امنتین و ابتلاء به NAFLD، آنالیز رگرسیون لوجستیک به کار برده شد.
    یافته ها
    فراوانی آلل Asp در گروه سالم و بیمار به ترتیب 77 درصد و 67 درصد و فراوانی آلل Val 23 درصد و 33 درصد بود. ارتباط آماری معنی داری بین آلل Val و استعداد ابتلا به NAFLD مشاهده شد (01 /0 =p، 4/2-1/1: CI 95 درصد، 6/1.(OR: هم چنین نتایج نشان داد که ژنوتیپ Asp/Val با افزایش خطر ابتلا به بیماری همراه می باشد (005 /0=p، 5/3-2/1: CI 95 درصد، 07 /2. (OR:
    استنتاج
    پلی مورفیسم Val109Asp ژن امنتین با استعداد ابتلا به NAFLD در ارتباط می باشد.
    کلیدواژگان: کبد چرب غیرالکلی، امنتین، پلی مورفیسم
  • فاطمه مطهری نژاد، شهریار پروانه*، ستاره قهاری، امیرهوشنگ بختیاری، اکبر بیگلریان، یحیی سخنگویی، سوزان فورول صفحات 56-66
    سابقه و هدف
    خستگی یکی از شایع ترین علائم در مولتیپل اسکلروزیس (ام اس) می باشد. ابزارهای موجود ارزیابی خستگی، شدت و یا تاثیر خستگی را می سنجند و هیچ یک قابلیت راهنمایی درمانگران در درمان و کنترل خستگی را ندارند. مقیاس ارزیابی جامع خستگی در افراد مبتلا به ام اس (CFAB-MS) Fatigue Assessment Battery for Multiple Sclerosis علاوه بر ارزیابی خستگی، فاکتورهای مرتبط با آن را نیز مورد ارزیابی قرار می دهد. هدف از مطالعه حاضر ترجمه و بومی سازی این پرسشنامه و بررسی روایی نسخه فارسی مقیاس ارزیابی جامع خستگی CFAB-MS) در افراد مبتلا به ام اس در ایران می باشد.
    مواد و روش ها
    پس از ترجمه مستقیم و برگردان با استفاده از روش بین المللی ترجمه کیفیت زندگی، نسخه فارسی CFAB-MS توسط 60 ایرانی مبتلا به ام اس تکمیل گردید. پرسشنامه جهت بررسی روایی صوری و محتوایی در اختیار 10 درمانگر صاحب نظر قرار داده شد و برای روایی ساختاری، ارتباط بین نمرات نسخه فارسی CFAB-MS و نمرات پرسشنامه های کیفیت خواب، معیار تاثیر خستگی، درد، وضعیت راه رفتن و مقیاس اضطراب و افسردگی بیمارستانی بررسی گردید.
    یافته ها
    از نظر 10 درمانگری که در زمینه ام اس خبره بودند، همه سوالات قابل فهم و از نظر فرهنگی قابل قبول بودند. همان گونه که فرض شده بود، نمرات نسخه فارسی مقیاس ارزیابی جامع خستگی در بیماران ام اس با نمرات پرسشنامه های موردنظر ارتباط معنی داری داشت (470 /0 تا 863 /0، 001 /0 p<) و روایی قابل قبول تا عالی را نشان داد.
    استنتاج
    براساس نتایج به دست آمده مقیاس ارزیابی جامع خستگی در بیماران مبتلا به ام اس از روایی مطلوب برای ارزیابی علل خستگی در بیماران ام اس در ایران برخوردار است.
    کلیدواژگان: مولتیپل اسکلروزیس، خستگی، روایی
  • مونا کاکاوند، قاسم یزدان پناه، حسن نیک نژاد * صفحات 67-78
    سابقه و هدف
    پرده آمنیون یکی از داربست های مناسب جهت استفاده در مهندسی بافت عروق می باشد. این مطالعه با هدف ارزیابی خون سازگاری سطح اپی تلیال پرده آمینون و مقایسه با رگ صناعی انجام شده است.
    مواد و روش ها
    در مطالعه تجربی حاضر تاثیر سطح اپی تلیال پرده آمنیون بر روی آزمون های انعقاد خون شامل زمان پروترومبین (PT)، زمان پارشیال ترومبوپلاستین (aPTT)، زمان تشکیل لخته (CT)، همولیز و تجمع پلاکتی در مقایسه با پلی تترافلورواتیلن انبساطی (ePTFE) مورد بررسی قرار گرفت. جهت بررسی میزان فعال شدن پلاکت ها مقادیر p-selectin آزاد شده پس از تماس با سطح اپی تلیال پرده آمنیون به روش الایزا اندازه گیری شد. هم چنین میزان چسبندگی و تغییر مورفولوژی پلاکت ها توسط میکروسکوپ الکترونی مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج آزمون های PT، aPTT و CT در این مطالعه نشان دادند که سطح اپی تلیال پرده آمنیون مسیر خارجی انعقاد را کم تر از ePTFE فعال می کند و هم چنین اثر مشابهی با ePTFE در فعال کردن مسیر داخلی انعقاد دارد. هم چنین سطح اپی تلیال پرده آمنیون مانع از تجمع، فعال شدن و اتصال پلاکت ها به آن می شود در حالی که تعداد پلاکت های متصل به ePTFE بیش تر بود.
    استنتاج
    با توجه به خواص ویژه پرده آمنیون و یافته های امیدوارکننده ای که از آزمون های خون سازگاری سطح اپی تلیال پرده آمنیون در این مطالعه به دست آمده است، این پرده می تواند جایگزین مناسبی جهت استفاده در مهندسی بافت عروق باشد.
    کلیدواژگان: پرده آمنیون، خون سازگاری، مهندسی بافت، ePTFE
  • علیرضا داوودی بدابی، حانیه خراشادی زاده، محسن اعرابی، شهریار عالیان، رحمان غفاری، ولی الله حبیبی، نرگس نجفی *، فاطمه آهنگرکانی صفحات 79-86
    سابقه و هدف
    عفونت یکی از مهم ترین عوارض پس از جراحی قلب باز می باشد. هدف از این مطالعه بررسی عوامل خطر احتمالی ایجاد عفونت در بیماران پس از جراحی قلب باز بوده است.
    مواد و روش ها
    مطالعه توصیفی حاضر به صورت آینده نگر روی 986 بیمار بستری جهت انجام جراحی قلب باز در بیمارستان فاطمه زهرا ساری طی سال های 1393 تا 1394 انجام شد. عوامل خطر احتمالی ایجاد عفونت قبل و حین و پس از جراحی ثبت و بیماران تا 30 روز بعد از جراحی از نظر عفونت های احتمالی پی گیری شدند. داده ها در نرم افزار 18 SPSS با روش T-TEST و &chi2 آنالیز شدند. سطح معناداری کم تر از 05/0 معنادار تلقی گردید.
    یافته ها
    از 986 بیمار 52 نفر (3/5 درصد) دچار عفونت شدند که شایع ترین آن ها به ترتیب سپسیس (8/28 درصد)، پنومونی (7/17 درصد)، مدیاستینیت (3 /15 درصد) و عفونت عمقی محل جراحی (5 /11 درصد) بودند. استفاده طولانی از سوند فولی، بالون داخل عروقی حین جراحی، استفاده از شریان مامیلاری داخلی به عنوان گرافت، میزان برونده قلبی سمت چپ قلب، بالا بودن فشار خون در صبح روز جراحی، تعداد روزهای بستری در بخش قبل از جراحی و پس از آن، مدت زمان انتوباسیون پس از جراحی، مدت اقامت بیماران در ICU، مدت زمان انجام جراحی Bypass،BMI بالاو جراحی مجدد به دنبال عوارض، رابطه آماری معنی داری با ایجاد عفونت پس از اعمال جراحی قلب باز داشتند (05 /0p<).
    استنتاج
    عوامل خطر حین عمل و پس از آن نسبت به عوامل خطر قبل از جراحی بیماران ارتباط بیش تری با ایجاد عفونت پس از جراحی دارند.
    کلیدواژگان: عفونت، جراحی قلب، عوامل خطر
  • معصومه کردانی، افشین تکدستان * صفحات 87-97
    سابقه و هدف
    هیدروکربن های نفتی یکی از متداول ترین گروه های آلاینده های آلی پایدار در محیط می باشند. گیاه پالایی فن آوری جدیدی است که در آن از گیاهان مقاوم برای حذف یا کاهش غلظت آلاینده های آلی و معدنی و ترکیبات خطرناک از محیط زیست استفاده می شود. هدف این مطالعه بررسی اثر گیاه وتیور بر حذف TPH از خاک آلوده به نفت در غلظت های مختلف آلودگی نفتی در ناحیه صنعتی خوزستان بود.
    مواد و روش ها
    ابتدا خاک ها از اطراف میدان نفتی اهواز جمع آوری و با غلظت های 5 درصد، 7 درصد و 10 درصد وزنی نفت آلوده شدند. میزان TPH در طی چهار ماه با دو تکرار و در پنج زمان ماند اندازه گیری شد. جهت تعیین میزان غلظت TPH باقی مانده از دستگاه GC با دتکتور FID استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج حاصله نشان داد که بهترین راندمان حذف TPH در تیمار 5 درصد آلودگی نفتی به میزان 91 درصد توسط گیاه وتیور و در زمان 120 روز حاصل گردید. بیش ترین تغییرات جمعیت میکروبی در تیمار 7 درصد به میزان CFU/g 106× 78/9 در مدت زمان 120 روز بوده است.
    استنتاج
    نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که گیاه وتیور توانایی بالایی در حذف آلودگی های نفتی از خاک آلوده را داراست.
    کلیدواژگان: وتیور (Vetiveria Zizanioides)، آلودگی نفتی، هیدروکربن های نفتی
  • علی خلیلی، موسی محمدنیا افروزی، ایرج ملکی، وحید حسینی، ترنگ تقوایی، هادی حسین نتاج، سعید عابدیان کناری* صفحات 98-107
    سابقه و هدف
    کرون یک بیماری اتوایمیون می باشد که شکست تحمل نسبت به آنتی ژن های روده ای، نقشی محوری در پاتوژنز این بیماری ایفاء می کند. سلول های T تنظیمی (Treg) پاسخ های ایمنی نسبت به آنتی ژن های خودی و بیگانه را کنترل می کنند و نقش مهمی در حفظ تحمل به خود دارند؛ لذا در این مطالعه، فراوانی سلول های Treg در خون محیطی بیماران کرون در مقایسه با گروه کنترل مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه مورد شاهدی، تعداد 18 نفر از بیماران مبتلا به بیماری کرون و 20 نفر داوطلبین سالم، انتخاب شدند. سلول های تک هسته ای خون محیطی این افراد جدا گردید و سپس فراوانی سلول های Treg با شاخص های CD4+CD25+FoxP3+CD127low/– و سلول های T اجرایی فعال شده با شاخص های CD4+CD25+FoxP3–در خون محیطی بیماران کرون و گروه کنترل با فلوسیتومتری بررسی شد. داده ها با استفاده از نرم افزارهای GraphPad Prism و SPSS آنالیز شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که فراوانی سلول های Treg در خون محیطی بیماران کرون در مقایسه با گروه کنترل به طور معنی داری کم تر بود. هم چنین یک کاهش معنی دار در نسبت سلول های Treg به سلول های T اجرایی فعال شده در بیماران کرون در مقایسه با گروه کنترل مشاهده شد.
    استنتاج
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان می دهد که بیماری کرون با کاهش ذخیره سلول های Treg خون محیطی مرتبط می باشد. هم چنین به نظر می رسد که تعادل و بالانس بین سلول های T تنظیمی و سلول های T اجرایی فعال شده در این بیماران مختل می باشد.
    کلیدواژگان: بیماری کرون، سلول های T تنظیمی، فلوسیتومتری
  • امید عمادیان ساروی، ژیلا ترابی زاده*، اناهیتا نصرتی، سیده زینب احمدی صفحات 108-116
    سابقه و هدف
    با توجه به درجه تمایز و میزان تهاجم یکسان در سرطان کولورکتال، فاکتورهای زیادی در پیشرفت، متاستاز و بقاء تومور اهمیت دارند. یکی از این فاکتورها پروتئین گالاکتین 3 می باشد که با توان خودنوسازی و تمایز چند رده ای در سلول های سرطانی، مورد توجه قرار گرفت. بررسی بروز و ارتباط این مارکر با ویژگی های کلینیکوپاتولوژیک و بقای بیماران در بافت های سرطانی کولورکتال مورد ارزیابی قرار می گیرد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی تحلیلی بر روی 130 بلوک پارافینی نمونه های سرطان کولورکتال در بیماران مراجعه کننده به بیمارستان امام خمینی ساری ازسال 1385 تا 1391 مورد بررسی قرارگرفت. تشخیص نوع و گرید نمونه پاتولوژیک توسط دو پاتولوژیست با تجربه و رنگ آمیزی ایمنوهیستوشیمی طبق پروتکل بخش پاتولوژی با استفاده از کیت آنتی بادی مونوکلونال موشی گالکتین 3 انجام شد و بروز کم تر از 50 درصد به عنوان گروه منفی یا ضعیف (امتیاز 1) و بیش تر از50 درصد به عنوان مثبت قوی یا متوسط (امتیاز 2) در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    130 نمونه مورد بررسی در مطالعه (70 مرد و 60 زن) با میانگین سنی 9/11± 2/58 سال، شامل 18 مورد موسینوس کارسینوما و 112 مورد آدنوکارسینوما که بیان گالکتین 3 در سیتوپلاسم همه بافت ها مشاهده شد. 69 مورد از تومورها، بیان ضعیف و 61 مورد بیان قوی نشان دادند. بیان گالکتین 3 ارتباطی با سن، جنس، محل تومور، اندازه، تمایز و گرید تومور نداشت (05/0<(p، اما با بقا و میزان درگیری عقده لنفاوی و متاستاز مرتبط بوده و متاستاز منتشر، درگیری بالای عقده لنفاوی و بقا کم تر در گروهی که بیان مارکر گالکتین 3 آن ها، منفی یا ضعیف بوده، بیش تر دیده شد (05/0>(p. میانگین بقا بیماران بر حسب بیان مارکر گالکتین 3 برای افراد با بیان ضعیف مارکر، 31 ماه و افراد با بیان قوی، 42 ماه بود.
    استنتاج
    با ارزیابی بروز مارکر گالکتین 3 بر روی نمونه های بیش تر، می توان در بررسی پیش آگهی بیماران و بهبود استراتژی های درمانی به پزشک کمک کرد.
    کلیدواژگان: سرطان کولورکتال، مارکر گالکتین 3، متاستاز، بقاء
  • روح الله میرزایی *، محمد ساکی زاده، هادی قربانی صفحات 117-127
    سابقه و هدف
    نیترات یکی از مهم ترین آلاینده های منابع آب است که باعث بیماری متهموگلوبینمیا در کودکان و سرطان معده در بزرگسالان می شود. هدف این پژوهش بررسی وضعیت آلودگی آب های زیرزمینی شهرستان های شاهرود و دامغان به نیترات و تعیین الگوی مکانی تغییرات آن در آب زیرزمینی منطقه است.
    مواد و روش ها
    تعداد 154 نمونه آب از چاه های محدوده شهرستان های شاهرود و دامغان برداشت شد و غلظت یون نیترات در آن ها اندازه گیری شد. آزمون کروسکال والیس به منظور مقایسه غلظت نیترات در مناطق شهری، روستایی و دشتی، و آزمون من ویتنی به منظور مقایسه غلظت نیترات در چاه های کشاورزی و شرب استفاده گردید. به منظور تعیین الگوی مکانی نیترات در آب زیرزمینی منطقه نیز روش کریجینگ بیزین تجربی استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میانگین غلظت نیترات در چاه های شهری، روستایی و دشتی به ترتیب 18/29، 58/11 و 40/10 میلی گرم در لیتر است. غلظت نیترات در چاه های محدوده شهری با چاه های محدوده های روستایی و دشتی دارای اختلاف معنی دار بود. نتایج هم چنین نشان داد که غلظت نیترات در چاه های با مصرف شرب و کشاورزی دارای اختلاف معنی داری نبودند. نتایج تحلیل زمین آمار نیز نشان داد که غلظت نیترات در بخش جنوبی منطقه بیش تر از بخش شمالی است.
    استنتاج
    اگرچه 5/4 درصد از چاه های مطالعاتی دارای غلظت نیترات بیش از استاندارد بودند، اما به نظر می رسد در حال حاضر نیترات به عنوان یک مشکل حاد در منطقه مطرح نیست.
    کلیدواژگان: کیفیت آب، نیترات، GIS، کریجینگ بیزین تجربی
  • بهرام صمد زاده، رحمان نجفلویی*، حمیدرضا عمرانی، منصور رضایی صفحات 128-135
    سابقه و هدف
    بیش فعالی مثانه از مشکلات شایع ارولوژی است و بسیاری از بیماران پس از انجام پروستاتکتومی از علائم بیش فعالی مثانه رنج می برند. این مطالعه با هدف بررسی اثر دیلتیازم به عنوان بلوک کننده کانال کلسیم بر درمان بیش فعالی مثانه انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به روش کارآزمایی بالینی تصادفی از اسفند 1392 تا اسفند 1393 برروی 80 بیمار انجام شد. بیماران مرد بالای 65 سال که در بخش ارولوژی بیمارستان امام رضا کرمانشاه پروستاتکتومی شده بودند و شرایط ورود به مطالعه را داشتند به طور تصادفی در دو گروه 40 نفره که یک گروه 60 میلی گرم دیلتیازم دو بار در روز به علاوه 2 میلی گرم در روز تولترودین دریافت کردند و گروه 40 نفره دیگر 2 میلی گرم تولترودین دو بار در روز به علاوه پلاسبو دریافت نمودند. گروه ها به مدت یک ماه دارو دریافت نمودند.
    یافته ها
    میزان کاهش نمره نمره کلی IPSS: International prostate symptom score در دو گروه تفاوت معنی داری نداشت (05 /0p). دو گروه از نظر عارضه خشکی دهان تفاوت معنی داری نداشتند.
    استنتاج
    با توجه به نتایج به دست آمده می توان گفت که افزودن دیلتیازم به تولترودین در کاهش علایم بیش فعالی مثانه موثر بوده و تجویز آن ها در بیماران مسن منطقی به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: تولترودین، دیلتیازم، پروستاتکتومی، بیش فعالی مثانه
  • ذبیح الله یوسفی، جمشید یزدانی چراتی، معصومعلی موحدی، فاطمه کریمی نژاد * صفحات 136-150
    سابقه و هدف
    صنایع چوب و کاغذ روزانه پسآبی با آلاینده های گوناگون تولید می کنند. از میان روش های مختلف تصفیه فاضلاب این صنایع، بیوجذب بیهوازی به دلیل نیاز کم به انرژی مکانیکی، تولید بیوگاز، میزان بارگذاری بالا (OLR)، تولید لجن کم تر و سیستم پایدار مورد توجه است. OLR به عنوان یکی از مهم ترین پارامترهای هیدرودینامیکی موثر بر میزان کارایی است. در این مطالعه اثر OLR بر سیستم بیوجذب بیهوازی به منظور تصفیه پسآب صنایع چوب و کاغذ مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    به منظور ساخت راکتور از یک استوانه به حجم مفید 96/1 لیتراستفاده شد. فاضلاب به وسیله پمپ از پایین راکتور به داخل تزریق گردید. دما و pH به ترتیب در محدوده 2±30 درجه سانتی گراد و 2/7-8/6 حفظ شد. اثر میزان OLR در محدوده ی kgCOD/m3.d12-1 بر بازدهی سیستم مورد بررسی قرار گرفت. کلیه آزمایشات در شرایط ثابت و براساس دستورالعمل کتاب استاندارد متد انجام شد.
    یافته ها
    بر اساس نتایج حاصله، در OLR برابر kgCOD/m3.d7 و سرعت رو به بالاm/h 56/0 توانایی حذف بالغ بر 80 درصد COD را دارد. در OLR بیش تر، تاثیر چشمگیری بر میزان افزایش کارایی مشاهده نشد؛ لذا به عنوان بارگذاری بهینه انتخاب گردید. بازدهی سیستم با کاهش سرعت رو به بالا و افزیش زمان ماند رابطه مستقیم دارد. میزان گاز تولید شده معادل 32/0 مترمکعب به ازای کیلوگرم COD حذف شده بود.
    استنتاج
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که سیستم بیوتجزیه بیهوازی توانایی رضایتبخشی در تصفیه پسآب صنایع چوب و کاغذ دارد و می تواند پسآب خروجی را به حد استانداردهای ملی تخلیه پسآب برساند.
    کلیدواژگان: صنعت، فاضلاب، COD، توده زیستی، بیهوازی، جذب
  • جلیل شجاعی، علی حسینی، قاسم عابدی، علی بیاتانی، جمشید یزدانی چراتی، فرزاد کاوه، رقیه رمضانخانی*، فریده رستمی صفحات 151-154
    سابقه و هدف
    از آن جایی که لپتوسپیروز از شایع ترین بیماری های زئونوز در سطح جهان می باشد و مسائل بهداشت عمومی و انتشار بیماری ها با جغرافیای منطقه رابطه مستقیم دارند، GIS می تواند نقش به سزایی در مدیریت و برنامه ریزی مسائل بهداشت عمومی و مطالعه انتشار بیماری ها داشته باشد. هدف از این مطالعه تحلیل الگو و پراکندگی فضایی بیماری لپتوسپیروز در استان مازندران طی سال های 1390 تا 1392 بوده است.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر از نوع مقطعی به روش تحلیلی از سال 1390 تا1392 بود و جهت گردآوری اطلاعات از سیستم موقعیت یاب جهانی استفاده شد. از آن جا که تقسیمات شهرستانی واحدی مناسب برای تجزیه و تحلیل نبود از روش Modifiable Areal Unit Problem جهت اصلاح واحدهای فضایی بهره گرفته شد. سپس با استفاده از ابزار Spatial Join نقاط مکانی بیماران به کدهای شبکه منتقل گردید.
    یافته ها
    توزیع موارد لپتوسپیروز در استان مازندران خوشه ایمی باشد (05/0< p). نتایج آنالیزهای مکانی نشان داد شهرستان ساری به عنوان کانون اصلی بوده و قائم شهر و آمل نیز از کانون های مهم بیماری می باشند. بروز این بیماری در مردان بیش تر از زنان بوده است.
    استنتاج
    کاربرد GIS می تواند در شناسایی خوشه بیماری لپتوسپیروز برای برنامه ریزی در استان مازندران و پیش بینی انتشار بیماری ها، کنترل عوامل و پارامترهای موثر مفید باشد.
    کلیدواژگان: الگوی پراکندگی، لپتوسپیروز، مازندران، GIS
  • محمد عابدی سماکوش، نیره آقایی*، فرهنگ با با محمودی، علیرضا داوودی صفحات 155-158
    سابقه و هدف
    با توجه به شیوع بالای عفونت دستگاه ادراری و رو به افزایش بودن میزان مقاومت ارگانیسم های عفونی نسبت به آنتی بیوتیک ها، این مطالعه با هدف بررسی فراوانی عوامل پاتوژن ادراری والگوی مقاومت آنتی بیوتیکی آن ها در بیماران مبتلا به عفونت ادراری بستری شده در بیمارستان رازی قائم شهر در سال 1390 انجام شده است.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر به صورت توصیفی- مقطعی در سال 1390 روی 107نمونه ادراری بیماران مبتلا به عفونت ادراری بستری در بخش عفونی مرکز آموزشی- درمانی رازی قائم شهر که کشت ادرار آن ها مثبت شده بود، انجام گردید. سپس MIC (Minimal Inhibitory Concentration) آنتی بیوتیکی روی ارگانیسم ها به روش E-Test مشخص گردید. داده ها با کمک نرم افزار SPSS 18 و آنالیز آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سنی بیماران 38/18±63/61 سال بود و در محدوده سنی 10 تا 91 سال قرار داشتند. در میان نمونه ها 27 درصد مذکر و 73 درصد مونث بودند. اشرشیاکولی شایع ترین ارگانیسم عفونی گرم منفی (2/68 درصد) بود که بیش ترین حساسیت را نسبت به نیتروفورانتوئین (4/90 درصد) و ایمی پنم (5/79 درصد) و بیش ترین مقاومت را نسبت به آمپی سیلین (2/93 درصد) و کوتریموکسازول (7/76 درصد) نشان داد. در میان کلیه ارگانیسم های عامل عفونت بیش ترین حساسیت آنتی بیوتیکی به ترتیب نسبت به نیتروفورانتوئین (3/81 درصد)، ایمی پنم (5/78 درصد) و بیش ترین مقاومت نسبت به آمپی سیلین (4/94 درصد) بود.
    استنتاج
    درمان ضدمیکروبی باید با توجه به نتایج حاصل از کشت ادرار و آزمون حساسیت ضد میکروبی انجام گیرد.
    کلیدواژگان: عفونت ادراری، مقاومت آنتی بیوتیکی، E، Test
  • سیدابوالحسن نقیبی*، مهرانه حمیدی صفحات 159-164
    سابقه و هدف
    ازدواج عامل تشکیل خانواده و تکثیر و بقای نسل انسان است. یکی از شاخص های مهم برای ارزیابی میزان سلامت جسمی و روانی افراد یک جامعه سن ازدواج است. مطالعه حاضر با هدف سنجش نگرش جوانان نسبت به ازدواج در شهرستان قائمشهر صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی و مقطعی است که با حجم نمونه 267 نفر از جوانان 18 تا 35 ساله ازدواج نکرده قائمشهر با روش نمونه گیری تصادفی در سال 1393 صورت گرفت. گردآوری داده ها با استفاده از پرسشنامه ای مشتمل بر سه بخش اطلاعات دموگرافیک، سنجش نگرش و ملاک انتخاب همسر انجام گرفت. داده ها با استفاده از نسخه 22 نرم افزار SPSS و آزمون های آماری توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد که متغیرهایی چون عوامل اقتصادی با میانگین 78/3، عوامل اجتماعی با میانگین 65/3، عوامل فردی با میانگین 53/3 و عوامل فرهنگی با میانگین 25/3 فضای مفهومی نگرش به ازدواج را تبیین و پیش بینی نموده اند. در عوامل اقتصادی متغیر شاغل بودن، در عوامل اجتماعی متغیر مسئولیت پذیری طرفین، در عوامل فردی متغیر نیافتن فرد مناسب و در عوامل فرهنگی متغیر اعتقادات مذهبی اهمیت بیش تری داشتند. مهم ترین ملاک انتخاب همسر از سوی نمونه های پژوهش وفاداری و تعهد اخلاقی با میانگین 82/4 بود. بین متغیرهای دموگرافیک و نگرش نسبت به ازدواج ارتباط معنی داری یافت نشد.
    استنتاج
    ازآن جایی که در این مطالعه تلفیقی از متغیرهای اقتصادی، فردی،اجتماعی و فرهنگی حیطه نگرش جوانان نسبت به ازدواج را شامل می شود، اتخاذ سیاست های مناسب با الویت برنامه های اقتصادی برای ترویج ازدواج توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: ازدواج، نگرش، جوانان
  • محمود موسی زاده، قاسم عابدی *، فرشته فرشیدی، ابولحسن نقیبی، فریده رستمی، امین افشاری مقدم صفحات 165-180
    سابقه و هدف
    سنجش میزان رضایت گیرندگان و ارائه دهندگان خدمت یکی از محوری ترین شاخص های ارزیابی کیفیت برنامه پزشک خانواده روستایی می باشد. با توجه به گذشت حدود 10 سال از اجرای این برنامه و وجود نتایج متنوع از میزان رضایت برنامه پزشک خانواده روستایی در بین مقالات منتشر شده، هدف این مطالعه تعیین میزان رضایت گیرندگان و ارائه دهندگان خدمت از این برنامه در ایران با استفاده از متاآنالیز می باشد.
    مواد و روش ها
    با جستجو در پایگاه های اطلاعاتی ملی و بین المللی، مقالات مرتبط منتشر شده در فاصله زمانی فروردین 1384 الی 10اردیبهشت 1394 مورد بررسی قرار گرفت. بررسی منابع و مذاکره با مراکز تحقیقاتی و پژوهشگران مرتبط با موضوع جهت افزایش حساسیت جستجو انجام گرفت. بر اساس نتایج ارزیابی کیفیت و معیارهای ورود و خروج، مقالات نهایی جهت ورود به متاآنالیز انتخاب شد. با توجه به وجود هتروژنیتی بین مطالعات اولیه، با استفاده از نرم افزار stata از مدل اثر تصادفی برای برآورد کلی میزان رضایت گیرندگان و ارائه دهندگان خدمت استفاده شد.
    یافته ها
    در این متاآنالیز و مرور سیستماتیک 18 مقاله مرتبط وارد مطالعه شد و میزان رضایت 8009 نفر از گیرندگان خدمت و 921 نفر از ارائه دهندگان خدمت تعیین گردید. نتایج متاآنالیز نشان داد که با استفاده از مدل اثر تصادفی، میزان رضایت گیرندگان خدمت از برنامه پزشک خانواده روستایی (4/67-6/40) 03/54 و میزان رضایت ارائه دهندگان خدمت (03/73-8/27)4/50 درصد است.
    استنتاج
    میزان رضایت گیرندگان و ارائه دهندگان خدمت از برنامه پزشک خانواده روستایی ایران در سطح متوسط قرار دارد.
    کلیدواژگان: پزشک خانواده، رضایت، گیرندگان خدمت، رضایت شغلی، پزشک، ماما
  • یوسف محسن زاده، فاطمه سایه میری، فائزه کیانی، کورش سایه میری، مرتضی ابدار اصفهانی، مرتضی متدین * صفحات 181-195
    سابقه و هدف
    بیماری های عروق کرونر قلب از شایع ترین علل مرگ و میر در اغلب جوامع هستند. بالا بودن چربی های خون از جمله افزایش کلسترول تام از عوامل خطرزای شناخته شده قلبی هستند با توجه به این که مطالعات مختلفی در ایران انجام شده و برآوردهای مختلفی از میزان شیوع اختلالات چربی های خون به دست آمده، لذا هدف از این مطالعه بررسی شیوع کلیافزایش کلسترول تام در ایران و بررسی روند کلی آن در کشور می باشد.
    مواد و روش ها
    در مطالعه مروری سیستماتیک حاضر با استفاده از کلید واژه های معتبر از جمله کلسترول تام، شیوع، متاآنالیز و ایران در پایگاه های اطلاعاتی Magiran، Irandoc، Iran medex، SID، Pubmed، Google Scholar و غیره تعداد 41 مقاله بین سال های 1377 تا 1390 جمع آوری شد و وزن هر مطالعه با توجه به تعداد نمونه و شیوع با استفاده از توزیع دوجمله ای محاسبه گردید. داده ها با استفاده از روش متاآنالیز مدل اثرات تصادفی (Random effects model) و با نرم افزار R و Stata Version10آنالیز و سوگرایی انتشار با استفاده از فانل پلات بررسی گردید.
    یافته ها
    تعداد کل افراد شرکت کننده در 41 مقاله مورد بررسی 205913 نفر بود. شیوع کلسترول&ge 200(CI95%)، در کل 38 درصد (46-30)، در مردان 41 درصد (49-33) و در زنان 43 درصد (51-35) به دست آمد. شیوع کلسترول &ge240 (CI95%)، در کل 17 درصد (19-15)، مردان 15 درصد (19-11)، زنان 18 درصد (22-13)، در شهر 18 درصد (21-15) و در روستا 23 درصد (29-16) بود.
    استنتاج
    با کاهش کلسترول تام می توان از بروز بیماری های قلبی- عروقی در جامعه کاست. بنابراین آگاهی از میزان شیوع افزایش آن به سیاست گزاران بهداشت و درمان کشور کمک خواهد نمود تا در جهت کاهش آن برنامه ریزی و مداخله نمایند.
    کلیدواژگان: کلسترول تام، شیوع، متاآنالیز، ایران
|
  • Samad Rouhani, Mohammad Bagher Pages 1-13
    Background and
    Purpose
    Family physician program was implemented in Iran since 2005. The referral system is considered to be highly important in this program. But failure in appropriate implementation of referral system is a core problem of rural family medicine program in Iran. This study investigated the viewpoints of family physicians regarding referral system in 2012.
    Materials And Methods
    This qualitative research was conducted using a conventional content analysis. Purposive sampling was done and continued until data saturation. Semi-structure interviews were carried out with 26 respondents who had at least one year experience as family physician.
    Results
    Main problems were categorized as four main themes including: the role of service providers at higher levels, the role of patients, and role of executive authorities. These themes were associated with sub-themes including lack of feedback, reverse referral, patients’ lack of knowledge about the program, lack of patients’ trust in family physicians, patients who insist on receiving higher level services, and inappropriate implementation of instructions.
    Conclusion
    Failure in referral system in family physician program is believed to be associated either with ministry of health as the main policy-maker or the Iran Health Insurance Organization. Therefore, the policies should be reviewed or the implementation of the program should be done with more strict supervision.
    Keywords: Referral, family physician, gatekeepingr
  • Mehdi Mokhtari, Mohammad Miri, Amir Mohammadi, Hassan Khorsandi, Yaghoub Hajizadeh, Ali Abdolahnejad Pages 14-23
    Background and Purpose

    In the past two decades, epidemiological studies have shown that outdoor air pollution lead to increase in respiratory symptoms, cardiovascular diseases, chronic bronchitis and mortality. This study aimed to estimate AQI index and the risk of cardiovascular and respiratory diseases and premature mortality caused by PM10, PM2.5 and SO2 in Yazd, 2013-2014.

    Materials And Methods

    In this ecological-descriptive study the air quality was assessed using AQI index. The health impact assessment of PM10, PM2.5 and SO2 was obtained by AirQ software.

    Results

    According to the results, PM10 was the main cause of hospital admissions (n=460) and premature death (n=283) while SO2 was observed as the least effective pollutant involving 0.29% hospitalization and 9 premature death. The days with unhealthy air quality (AQI >100) was estimated less than 10 percent per year. The highest values of AQI were observed in spring and summer. PM10 was responsible for high AQI in 11 months and O3 was only responsible in first week of April.

    Conclusion

    The AirQ showed high rates of premature death, cardiovascular and respiratory diseases associated with PM10 and PM2.5 in Yazd. Unhealthy air quality in some days could be due to fuel combustion, wind, dust, and air dryness.

    Keywords: Air pollution, health impact, mortality, air quality
  • Zahra Kashi, Zohreh Ehsani, Avideh Maboodi, Adele Bahar, Nadia Rezai Pages 24-31
    Background and
    Purpose
    Gestational diabetes mellitus is one of the main complications in pregnancy. Periodontitis associated with increase in inflammatory factors is a risk factor in pregnancy. In this study we investigated the relation between periodontitis and related inflammatory mediators and gestational diabetes mellitus.
    Materials And Methods
    A total of 100 singleton pregnant women with gestational diabetes and 100 singleton pregnant women with normal glucose level (gestational age >20 weeks) were included. The patients underwent dental examinations and those with periodontitis and gingivitis were identified. Blood samples were taken and ESR and hsCRP were measured in all patients. Data was analyzed in SPSS applying independent t-test and qui square.
    Results
    The prevalence of periodontitis in patients and controls were 36% and 28%, respectively (P= 0.22). All periodontitis were moderate and no severe periodontitis was observed. Gingivitis was seen in both pregnant women with diabetes (74%) and control patients (83%) (P= 0.12). Among the subjects 18% of patients and 22% of the control group had severe gingivitis while others had moderate to mild gingivitis (P= 0.45). Dental plaques were seen in 73% of pregnant women with diabetes and 91% of the control group (P= 0.01). No significant relationship was seen in inflammatory mediators between the individuals with/without periodontitis and gingivitis.
    Conclusion
    In this study, no relationship was found between gestational diabetes, gingivitis, severity of gingivitis, periodontitis, and inflammatory markers. According to the lower levels of dental plaque in pregnant women with gestational diabetes other reasons rather than poor oral hygiene are believed to be involved. Due to higher false positive estimation of probing depth caused by gingival hypertrophy in pregnancy, more precise criteria are needed to investigate periodontitis in pregnant women.
    Keywords: Gestational diabetes mellitus, gingivitis, periodontitis, dental plaque
  • Narges Ghorbani, Jamshid Yazdani Cherati, Kazem Anvari, Nasrin Ghorbani Pages 32-39
    Background and
    Purpose
    The aim of this study was to estimate the disease-free survival rate, in female patients with breast cancer and determining the level of influencing factors.
    Materials And Methods
    In a retrospective cohort study, the records of 377 patients attending Mashhad Omid hospital, Iran, spanning the years 2006 to 2011 were selected using convenience sampling. The patients were followed up until April 2014. Data analyses were done in SAS (ver.9.3) applying Cox’s semi-parametric regression method. The time after surgery until first recurrence or metastasis was considered as the dependent variable.
    Results
    From 377 patients (mean age: 49 years) 249 (0.66%) were found to have no any metastasis, while 128 (34%) had metastasis. Using Kaplan-Meier’s nonparametric method, the probability of the disease-free survival in 2920 days (8 years) follow-up was estimated to be 52.5% (mean time: 6 years and 3 months). There were significant differences between disease-free survivals in different tumor sizes and the involved lymph nodes and type of invasive breast cancer Also, increase of recur risk or metastasis was found to be associated with increases in size of tumor, in number of involved lymph nodes and in the level of cancer anti-gene CA 15-3 before first recur. The hazard ratio of the chance of metastasis occurrence while controlling other variables increased 19% against per unit increase in the size of tumor, 10% per involved number of lymph nodes, and 0.6 % per unit increase in CA 15-3 antigen.
    Conclusion
    The CA 15-3 antigen was determined as the prognostic factor for occurrence of metastasis alongside tumor size and the number of involved nodes.
    Keywords: Disease, free survival, metastasis, breast neoplasm, Kaplan, Meier
  • Neda Gilani, Anoshirvan Kazemnejad, Farid Zayeri Pages 40-47
    Background and
    Purpose
    A low concentration of albumin is a predictor of mortality in end-stage renal disease. The aim of this study was to assess the factors influencing albumin serum amongst hemodialysis patients using random effects model.
    Materials And Methods
    In a retrospective cohort study, 297 hemodialysis patients (137 women and 160 men, mean age: 58.3 ± 15.86 and 59.1± 17.80 years, respectively) were randomly selected from Shahid Beheshti Medical Center in Babol, Iran, during 2007- 2013. Data was collected from patient's files and blood serum albumin level was considered as a response variable. Explanatory variables included sex, age, education level, marital status, smoking history, cause of kidney disease, history of cardiovascular disease, and age at diagnosis. Random effects model was applied to investigate the factors influencing the level of blood albumin using R software.
    Results
    The highest levels of albumin were found in patients who were under dialysis due to diabetes (70.2%). The random effect model showed that weight (P<0.001), age of diagnosis (P=0.012), sex (P<0.001), marital status (P=0.034), and time trend (P=0.004) had significant effects on serum albumin concentration.
    Conclusion
    According to this study, level of albumin serum was associated with individual characteristics such as weight, age of diagnosis, sex, marital status, and time trend. Applying random effects model could give more accurate estimates of the factors affecting the level of albumin, thereby, providing a better understanding of the state of disease.
    Keywords: Random effects model, hemodialysis, albumin
  • Mehrnush Safarpur, Leila Kohan, Abdolhossein Poorkhaje Pages 48-55
    Background and
    Purpose
    Non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) is the major reason for abnormal liver function and is associated with obesity. Omentin (ITLN1) gene is highly expressed in visceral adipose tissue. The plasma omentin level is inversely correlated with obesity and serum omentin is elevated in patients with fatty liver diseases. This study investigated the association between Val109Asp polymorphism in omentin gene and susceptibility to NAFLD.
    Materials And Methods
    This case-control study was carried out in 94 patients with NAFLD (45 women aged 20-83 and 49 men aged 21-66) and 188 healthy participants (90 women aged 19-81 and 98 men aged 20-65). Genomic DNA was extracted from blood samples. The omentin gene Val109Asp polymorphism was determined using PCR-RFLP method. Logistic regression analysis was used to investigate the association between omentin gene Val109Asp polymorphism and susceptibility to NAFLD.
    Results
    In control and NAFLD groups the frequencies of Asp allele were 0.77 and 0.67 and Val allele frequencies were 23% and 33%, respectively. Significant association was found between Val allele and susceptibility to NAFLD (OR: 1.6, 95%CI: 1.1-2.4, P= 0.01). Also, the results showed that Asp/Val genotype is associated with increased risk of NAFLD (OR: 2.07, 95%CI: 1.2-3.5, P= 0.005).
    Conclusion
    Omentin gene Val109Asp polymorphism is associated with susceptibility to NAFLD.
    Keywords: Non, alcoholic fatty liver disease, ITLN1 protein, polymorphism
  • Fatemeh Motaharinezhad, Shahriar Parvaneh, Setareh Ghahari, Amir Hoshang Bakhtiary, Akbar Biglarian, Yahya Sokhangoye, Susan Forwel Pages 56-66
    Background and
    Purpose
    Fatigue is a common symptom in multiple sclerosis (MS). Available fatigue measurement tools evaluate severity or impact of fatigue and none of them can be used to guide therapists on planning fatigue management interventions. Comprehensive Fatigue Assessment Battery for Multiple Sclerosis (CFAB-MS), in addition to assessment of the fatigue, evaluates factors related to fatigue, including sleep, pain, mobility, stress, anxiety, mood and fatigue management skills. The aim of this study was to translate the tool into Persian, adapt it culturally and establish validity of this measure in people with MS in Iran.
    Materials And Methods
    After a forward-backward translation using the International Quality of Life Assessment process, the Persian-CFAB-MS was administered to 60 people with MS. The content validity and face validity of the tool was assessed by 10 therapists. Construct validity was assessed by measuring the associations between score of the Persian-CFAB-MS and Modified fatigue impact scale (MFIS), the hospital anxiety and depression scale (HADS), Pittsburg sleep quality index (PSQI), Short-Form McGill Pain Questionnaire (SF-MPQ), and WALK-12. Data was then analyzed using SPSS (version 20).
    Results
    From the view of 10 therapists who were experts in MS, all items of the Persian-CFAB-MS were understandable and culturally acceptable to Iranians. As hypothesized the scores were significantly correlated with MFIS, HADS, PSQI, SF-MPQ and WALK-12 (ranging from 0.470 to 0.863, P<0.001), and showed satisfactory to excellent validity.
    Conclusion
    The results illustrated evidence to support validity of the Persian-CFAB-MS in studying the reasons for fatigue in patients with MS.
    Keywords: Multiple sclerosis, fatigue, validity
  • Mona Kakavand, Ghasem Yazdanpanah, Hassan Niknejad Pages 67-78
    Background and
    Purpose
    Amniotic membrane (AM) is a proper candidate for vascular tissue engineering. The aim of this study was to evaluate the hemocompatibility of the epithelial surface of the AM.
    Materials And Methods
    In this study, we assessed the effects of the epithelial surface of the AM on blood coagulation system by measuring activated partial thromboplastin time (aPTT), prothrombin time (PT), clotting time (CT), hemolysis and platelet aggregation compared with expanded Polytetrafluoroethylene (ePTFE). The amount of P-selectin was measured to test the platelet activation using ELISA. Adhesion and morphological changes of platelets were analyzed by scanning electron microscopy.
    Results
    The results of aPTT, PT and CT tests showed that the epithelial surface of the AM activated the external coagulation pathway less than ePTFE and had same effects as this synthetic material on the internal coagulation pathway. Furthermore, the epithelial surface of the AM suppressed aggregation, activation and adhesion of the platelets and in turn inhibited initiation of clot formation. In contrast, more number of platelets were adhered and activated on the surface of ePTFE.
    Conclusion
    Based on suitable features of the AM and hemocompatibility results of amniotic epithelial cells which have stem cell characteristics, the AM could be a good candidate for vascular tissue engineering.
    Keywords: Amniotic membrane, hemocompatibility, tissue engineering, ePTFE
  • Alireza Davoudi Badabi, Hanieh Khorashadizadeh, Mohsen Aarabi, Shahriar Alian, Rahman Ghafari, Valiollah Habibi, Narges Najafi, Fatemeh Ahangarkani Pages 79-86
    Background and
    Purpose
    Infection is one of the most important complications after coronary artery bypass surgery. The purpose of this study was to evaluate the risk factors for infection in these patients.
    Materials And Methods
    A descriptive prospective study was performed in 986 patients hospitalized in Sari Fatemeh Zahra hospital, Iran 2014-2015. Possible risk factors for infection (before, during and after the surgery) were recorded. Patients were followed up for possible infection until 30 days after surgery. Data was analyzed in SPSS applying t-test and Chi-Square. The p value less than. 05 was considered significant.
    Results
    Totally, 52 patients (5.3%) developed infection including sepsis (28.8%), pneumonia (17.7%), mediastinitis (15.3%) and deep incisional surgical site infection (11.5%). Significant associations were found between developing infection following coronary artery bypass and prolonged use of Foley catheter, the balloon inside the artery during surgery, using internal mammary artery as a graft, left ventricular outputs, high blood pressure in the morning of surgery, days of hospitalization before and after the surgery, duration of intubation after surgery, duration of ICU stay, duration of bypass surgery, high BMI, and reoperation following complications (P> 0.05).
    Conclusion
    In this study, the risk factors during and after the surgery were more responsible for infection after coronary artery bypass surgery compared to preoperative conditions.
    Keywords: Infection, heart surgery, risk factors
  • Masoumeh Kardani, Afshin Takdastan Pages 87-97
    Background and
    Purpose
    Petroleum hydrocarbons are one of the most common persistent organic pollutants in the environment. Phytoremediation is a new technology in which the resistant plants are used to remove or reduce organic and mineral contamination and hazardous environmental substances. The purpose of this study was to evaluate the effect of Vetiveria Zizanioides plants on total petroleum hydrocarbons (TPH) removal in soil contaminated by oil in different concentrations of oil pollution in Khuzestan industrial area.
    Materials And Methods
    The soil samples were collected from the areas around Ahvaz oil field and were contaminated by oil in different concentrations (5%, 7%, and 10 % w/w). TPH measurement was done (and repeated twice) during four months in five retention time. Determination of TPH concentration in GC was performed using FID detector.
    Results
    According to the results, the best efficiency of Vetiveria Zizanioides in removal of TPH was found in treatment with 5% oil pollution (91%) during 120 days. Most changes in microbial population occurred in 7% oil pollution (106 × 9.78 CFU/g) in 120 days.
    Conclusion
    Vetiveria Zizanioides showed to be highly capable of removing TPH from contaminated soil.
    Keywords: Vetiveria Zizanioides, oil pollution, petroleum hydrocarbons
  • Ali Khalili, Mousa Mohammadnia, Afrouzi, Iradj Maleki, Vahid Hosseini, Tarang Taghvaei, Hadi Hossein, Nattaj, Saied Abediankenari Pages 98-107
    Background and
    Purpose
    Crohn disease (CD) is an autoimmune disorder in which a failure of tolerance to the intestinal antigens plays a pivotal role in the pathogenesis of this disease. Treg cells control immune responses to self and foreign antigens and have an important role in maintaining self-tolerance. In this study we evaluated the frequency of Tregs in the peripheral blood of patients with Crohn disease compared with healthy control group.
    Materials And Methods
    In a case-control study, 18 patients with Crohn disease and 20 healthy volunteers were enrolled. Blood sampling was done in both patients and controls and peripheral blood mononuclear cells were isolated. Then, the frrequency of CD4+CD25+FoxP3+CD127low/– Tregs and CD4+CD25+FoxP3– activated effector T cells were evaluated by flow cytometry. Data analysis was performed in GraphPad Prism and SPSS.
    Results
    The results showed that the frequency of Treg cells in the peripheral blood of CD patients was significantly lower compared to that of the healthy controls. In addition, a significant decrease in Treg/activated effector T cells ratio was observed in CD patients compared to controls.
    Conclusion
    The results showed that Crohn disease is associated with a decrease in the peripheral blood Tregs pool. Moreover, it seems that the balance between Tregs and effector T cells is disturbed in CD patients.
    Keywords: Crohn disease_Regulatory T cells_Flow cytometry
  • Omid Emadian Saravi, Zhila Torabizadeh, Anahita Nosrati, Seyedehzeinab Ahmadi Pages 108-116
    Background and
    Purpose
    Some factors are involved in progression and metastasis in colorectal cancer with same differentiation and invasion. Galectin-3 is one suspected factor which has the capacity to self–review and to differentiate to carcinoma cells. This study has evaluated the association of Galectin-3 expression with clinicopathologic features and survival in patients with colorectal cancer.
    Materials And Methods
    This descriptive-analytic study was performed in 130 paraffin-embedded colorectal tumor specimens obtained from Sari Imam Khomeini Hospital, Iran 2006- 2012. The type and grade of the samples were identified by two independent experienced pathologists. Immunohistochemistry staining was performed by mouse monoclonal antibody kit of Galectin-3.The expression less than 50% was considered negative (score1) and more than 50% was regarded as strong or moderate (score2).
    Results
    Overall 130 cases were studied (70 males and 60 females, mean age 5.82 ± 11.9 years). There were18 mucinous carcinoma and 112 adenocarcinoma samples. The expression of Galectin-3 was observed in cytoplasm of all tumor cells. Weak and strong expressions were found in 69 and 61 specimens, respectively. This study demonstrated no relationship between Galectin-3 expression and the age, gender, size, place, and tumor grade (P>0.05). But the expression of Galectin-3 was associated with metastases, lymph node involvement and survival. In other words, more lymph node involvement, widespread metastases and lower survival rate were seen in patients with negative Galectin-3 expression (P<0.05). The mean survival rate in cases with weak and strong expression of Galectin-3 were 31 and 42 months, respectively.
    Conclusion
    Further large-scale investigations on Galectin-3 expression could be beneficial in prognosis and improving treatment strategies.
    Keywords: Colorectal neoplasms, Galectin, 3, metastasis, survival
  • Rouhollah Mirzaei, Mohammad Sakizadeh, Hadi Ghorbani Pages 117-127
    Background and
    Purpose
    Nitrate is one of the most important water pollutants contributing to methemoglobinemia in children and stomach cancer in adults. The aim of this study was to investigate the nitrate contamination of groundwater in Shahrood and Damghan and determination of the spatial pattern of its distribution.
    Materials And Methods
    A total of 154 wells were sampled in shahrood and Damghan and the nitrate concentration was analyzed. Kruskal-Walliss test was applied to compare the concentrations of nitrate in urban, rural and plain areas. The nitrate concentrations in agricultural and drinking wells were compared using Mann-whitney test. Empirical bayesian kriging method was used to study the spatial distribution of nitrate in the groundwater.
    Results
    The mean concentration of nitrate in urban, rural, and plain area wells were 29.18, 11.58, and 10. 40 mgl-1, respectively. There was a significant difference in nitrate concentration between urban areas and that of the rural and plain areas but no significant difference was found in nitrate concentration between the drinking and agricultural wells. The geostatistical analysis showed higher concentration of nitrate in southern part of the area than that of the northern part.
    Conclusion
    The concentration of nitrate was higher than the permissible levels in 4.5% of the studied wells however, at present this is not considered a health risk in the region.
    Keywords: Water quality, nitrate, GIS, empirical bayesian kriging
  • Bahram Samadzadeh, Rahman Najafloee, Hamidreza Omrani, Mansour Rezaei Pages 128-135
    Background and
    Purpose
    Overactive bladder symptoms are common in patients after prostatectomy. This study aimed at evaluating the effect of diltiazem plus tolterodine on overactive bladder symptoms.
    Materials And Methods
    In a double blind randomized clinical trial conducted in 2013-2014, 80 men aged &ge65 years old with unresolved over active bladder symptoms after prostatectomy (in Kermanshah Imam Reza Hospital) who met our inclusion criteria were studied. They were randomly divided into two groups (n=40 per group) to receive either 60 mg bid diltiazem plus 2mg bid tolterodine/twice daily or 2mg bid tolterodine plus placebo/twice daily. The treatments continued for 4 weeks.
    Results
    The decrease in total score of International Prostate Symptom Score (IPSS) was not significantly different between the two groups (P> 0.05). Voiding frequency significantly improved in diltazem plus tolterodine group (P< 0.05). Mouth dryness was not significantly different between the two groups.
    Conclusion
    Diltiazem plus tolterodine treatment is associated with a significant improvement in reducing the symptoms of overactive bladder and could be used as a reasonable treatment option in older patients.
    Keywords: Tolterodine, diltiazem, overactive bladder, prostatectomy
  • Zabihollah Yousefi, Jamshid Yazdani Cherati, Masoumali Movahedi, Fatemeh Kariminejad Pages 136-150
    Background and
    Purpose
    Pulp and paper industries produce large quantities of effluent that release various pollutants daily. Among various methods for treating such effluents, anaerobic biosorption process is of interest because of lower need to mechanical energy, boigasses production, high organic loading rate (OLR), low sludge production, and resistant system. OLR is one of the most important effective hydrodynamic parameters. In this study, the effect of OLR was investigated on anaerobic biosorption reactor in treating pulp and paper effluent.
    Materials And Methods
    A 1.96L effective volume cannon pilot was used and wastewater was injected by pumping to the bed of the reactor. Temperature and pH were maintained about 30±2°C and 6.8-7.2, respectively. The effect of OLR on efficiency of system was studied in 1-12 kgCOD/m3.d. All experiments were performed under steady state conditions using procedures outlined in Standard Methods.
    Results
    In OLR 7kgCOD/m3.d and upflow velocity of 0.56m/h the system was able to reduce over 80% of COD concentration after 33-39h. No significant increase was observed in efficiency of the system at more OLRs, so it was selected as optimum loading rate. System efficiency was found to have a direct relation with decrease of upflow velocity and increase of HRT. The gas generation rate was 0.32 m3/kg COD removed.
    Conclusion
    According to this study, anaerobic biosorption system satisfactorily treated pulp and paper mill effluent and could perform this close to wastewater discharge standards established by national guidelines.
    Keywords: Industry, wastewater, COD, Biomass, Anaerobic, Absorption
  • Jalil Shojaee, Ali Hosseini, Ghassem Abedi, Ali Bayatani, Jamshid Yazdani Cherati, Farzad Kaveh, Roghieh Ramezankhani, Farideh Rostami Pages 151-154
    Background and
    Purpose
    Leptospirosis is one of the most common zoonotic diseases in the world. Some public health problems and diseases are directly associated with geographic context of places, therefore, geographic information system (GIS) could be of great benefit in management of such issues and planning to control the spread of diseases. The aim of this study was to investigate the spatial distribution pattern of leptospirosis in Mazandaran province during 2011-2013 using GIS.
    Materials And Methods
    In this cross sectional study data was collected by GIS. The district division was found to be an inappropriate unit for analysis, therefore, we used Modifiable Areal Unit Problem for correcting the spatial units. Spatial analysis was performed after the integration of spatial data based on network coding within each cell.
    Results
    In our study a cluster distribution of leptospirosis was observed (P< 0.05) and Sari was seen to be the main focus and Qaemshahr and Amol were the next two foci for the disease. Leptospirosis was more common in men.
    Conclusion
    Applying GIS could be useful in determining disease clustering, forecasting the spread of disease and controlling the affecting parameters in Mazandaran province.
    Keywords: Distribution pattern, leptospirosis, Mazandaran, GIS
  • Mohammad Abedi Samakoosh, Naiereh Aghaei, Farhang Babamahmodi, Ali Reza Dawodi Pages 155-158
    Background and
    Purpose
    There is a high incidence of urinary tract infection (UTI) and the resistance rate of infectious organisms to antibiotics is increasing. In this study we aimed to investigate the frequency and pattern of antibiotic resistance of pathogens in urinary tract infections in hospitalized patients.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was conducted using 107 urine samples with positive urine cultures form patients with urinary tract infections admitted to the department of infectious diseases in Razi Hospital (an educational hospital in Quemshar), 2011. Then the minimal inhibitory concentration (MIC) of antibiotics was determined by E-Test. Data was analyzed in SPSS (V. 18).
    Results
    The mean age of the samples was 61.63 ± 18.38 years (age range 10-91 years) and there were 27% male and 73% female. E. coli was found as the most common gram-negative organism (68.2%) that showed a high sensitivity to nitrofurantoin (90.4%) and imipenem (79.5%) and a high resistance against ampicillin (93.2%) and cotrimoxazole (76.7%). Among all infections, the highest antibiotic susceptibility was to nitrofurantoin (81.3%), imipenem (78.5%) and the highest resistance was observed against ampicillin (94.4%).
    Conclusion
    Antimicrobial therapy should be performed according to the results of urine culture and antimicrobial susceptibility testing.
    Keywords: Urinary tract infection, antibiotic resistance, E, Test
  • Abolhassan Naghibi, Mehraneh Hamidi Pages 159-164
    Background and
    Purpose
    Marriage is beginning of family and the cause for reproduction and genetic survival. One of the most important criteria for evaluating the physical and mental health of individuals is the age of marriage. The aim of this study was to investigate the attitude of youth towards marriage in Ghaemshahr, Iran.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was carried out in 267 unmarried young individuals aged 18-38 in 2014. The samples were selected using random sampling. Data was collected by a questionnaire consisting of three sections: demographic characteristics, attitudes, and the criteria for choosing a spouse. The data was then analyzed in SPSS V.22.
    Results
    Some factors including economic (mean score: 3.78), social (3.65), individual (3.53) and cultural (3.25) were the main variables that could predict and explain the attitude of youth towards marriage. Among economic, social, individual and cultural factors, the employment status, taking responsibility, not finding an appropriate spouse, and religious beliefs were more important, respectively. The main criteria for choosing a spouse were loyalty and moral commitment (mean score: 4.82). No significant relationship was found between demographic variables and the attitudes of studied individuals towards marriage.
    Conclusion
    According to this study, the attitude of youths towards marriage is formed by a combination of economic, social, individual and cultural factors. Thus, appropriate policies are recommended to promote marriage while prioritizing economic factors.
    Keywords: Marriage, attitude, youth
  • Mahmood Moosazadeh, Ghasem Abedi, Fereshteh Farshidi, Abolhasan Naghibi, Farideh Rostami, Amin Afsharimoghaddam Pages 165-180
    Background and
    Purpose
    Measuring the satisfaction of service recipients and service providers is one of the main key indices for evaluation of rural family physician program. So far, 10 years has passed since this program was implemented and different results have been published. In this study we aimed to estimate the overall level of both service recipients and service providers’ satisfaction using meta-analysis.
    Materials And Methods
    National and international databases were reviewed and articles published in March 2005 to April 2015 were identified. We also investigated the study references and interviewed some researchers to enhance the search sensitivity. Eligible papers for final meta-analysis were selected after quality assessment and application of inclusion/exclusion criteria. There was a significant heterogeneity between the results of the studies, therefore, random effects model was applied to estimate the total level of stakeholder satisfaction using Stata SE. V.11.
    Results
    This meta-analysis included 18 relevant studies investigating the satisfaction level of 8009 service recipients and 921 service providers. Total levels of satisfaction among service recipients and service providers regarding the rural family physician program were estimated to be 54.03% (40.6- 67.4) and 50.4% (27.8-73.03), respectively.
    Conclusion
    The current study showed a moderate level of satisfaction regarding the rural family physician program among stakeholders.
    Keywords: Family physician, satisfaction, job satisfaction, physician, midwife
  • Yousof Mohsenzadeh, Fatemeh Sayehmiri, Faezeh Kiani, Kourosh Sayehmiri, Morteza Abdar Esfahani, Morteza Motedayen Pages 181-195
    Background and
    Purpose
    Coronary heart disease is one of the most common reasons for mortality in many countries. High lipid levels such as high total cholesterol are recognized as the risk factors for cardiovascular diseases. Various studies investigated the prevalence of dyslipidemia in Iran, so, in current study we performed a systematic review and meta-analysis of all studies assessing the prevalence of dyslipidemia in Iran.
    Materials And Methods
    The search was conducted using different databases such as Pubmed, SID, Magiran, Iranmedex, Irandoc, Medlib, and Google Scholar. The search keywords and terms included total cholesterol, prevalence, meta-analysis, and Iran. Finally 41 articles that were published during 1998-2011 were selected. Assigning weights to the studies was done based on number of samples and the prevalence was investigated using binomial distribution. Data was analyzed applying random effects model in STATA (version 10) and R software. Also, publication bias was assessed by funnel plot.
    Results
    Total number of samples in selected articles were 205913. Prevalence of total cholesterol &ge 200 mg/dl was 38% (CI95% = 30-46) which was 41% in male and 43% in female. The prevalence of cholesterol &ge 240 mg/dl (CI95%) was 17% (15-19) 15% in male and 18% in female. This prevalence was seen in both urban (18%) and rural (23%) areas.
    Conclusion
    Precise information and knowledge on prevalence of lipid profile disorders could help clinicians and policy makers to plan for suitable interventional programs that decrease the prevalence of cardiovascular diseases.
    Keywords: Total cholesterol, prevalence, meta, analysis, Iran