فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی مازندران - پیاپی 141 (مهر 1395)

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 141 (مهر 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/28
  • تعداد عناوین: 25
|
  • ندا سپهی حسین آبادی، لیلا کهن، اطهر راسخ جهرمی صفحات 1-7
    سابقه و هدف
    اندومتریوز یک اختلال خوش خیم می باشد که به حضور بافت اندومتر در خارج از حفره لگنی اطلاق می شود و در ارتباط با درد لگنی تضعیف کننده و ناباروری است. miRNAها، یک خوشه از RNA های کوچک درون ژنی غیر کدشونده هستند که به UTR ′3 مربوط به mRNA هدف متصل و منجر به تخریب mRNA یا مهار ترجمه می شوند. Mir-126 نوعی miRNA است که در بسیاری از فرآیندهای حیاتی مثل تهاجم و رگ زایی شرکت می کند. هدف از این مطالعه، مقایسه پلی مورفیسم rs4636297 G/A ژنmir-126 در زنان نابارور مبتلا به اندومتریوز و زنان سالم بوده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مورد- شاهدی روی 71 زن نابارور مبتلا به اندومتریوز و252 زن سالم به عنوان گروه شاهد انجام شد.
    پس از استخراج DNA از نمونه های خون محیطی، تعیین ژنوتیپ پلی مورفیسم مورد نظر، از طریق تکنیک Tetra ARMS PCR صورت گرفت. آنالیز آماری با استفاده از نرم افزار17 SPSS انجام شد. توزیع ژنوتیپی و فراوانی آللی پلی مورفیسم rs4636297 ژن mir-126 بین گروه شاهد و بیمار به وسیله آزمون رگرسیون لوجستیک مورد مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    ارتباط معنی داری بین آلل A در پلی مورفیسم rs4636297 ژن mir-126 و اندومتریوز مشاهده شد (005/0 =p، 84/0-4/0 =CI 95 درصد، 6/0= .(ORدر مدل ژنتیک غالب برای آلل A (مقایسه AA+AG در مقابل GG)، ژنوتیپ های AA+AG اثر حفاظتی بر ابتلا به بیماری اندومتریوز داشتند (007/0 =p ، 82/0-28/0 =CI%95 ، 48/0=OR).
    استنتاج: ارتباط معنی داری بین پلی مورفیسم rs4636297 ژن mir-126 و استعداد ابتلا به اندومتریوز وجود دارد.
    کلیدواژگان: اندومتریوز، ناباروری، mir، 126، پلی مورفیسم
  • مریم عزیزخانی، فهیمه توریان صفحات 8-15
    سابقه و هدف
    فرآورده های گیاهی و ادویه جات، که از گذشته به صورت پودر، اسانس و عصاره مورد استفاده قرار گرفته اند واجد ترکیبات ضدمیکربی و قابلیت کاربرد به عنوان نگهدارنده های طبیعی خوراکی می باشند. در مطالعه حاضر، تاثیر ضدویروسی اسانس های دارچین، رزماری و آویشن شیرازی بر عفونت زایی سویه های نورو ویروس، کلسی ویروس گربه (FCV) و نوروویروس موش (MNV)، مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، هر کدام از ویروس ها در تیترهای حدود TCID50/ml log 8-7، به طور جداگانه، با غلظت های مختلف اسانس ها مخلوط شده و به مدت 2 ساعت در 4 و 37 درجه سانتی گراد گرمخانه گذاری شدند. عفونت زایی ویروس های بازیابی شده از طریق ارزیابی کشت سلولی بررسی گردید.
    یافته ها
    در 37 درجه سانتی گراد، اسانس دارچین در غلظت 3 درصد، اسانس رزماری در غلظت 5/2 درصد و اسانس آویشن شیرازی در غلظت 1/0 درصد تیتر FCV را، به ترتیب، به میزان 38/2، 38/3 و TCID50/ml log 51/4 کاهش داده و تاثیر آن ها در غلظت های پائین تر کاهش یافت. هم چنین، غلظت های مختلف این اسانس ها موجب کاهش تیتر MNV به میزان TCID50/ml log 44/1-25/0 گردید. حداکثرکاهش تیتر FCV طی تیمار ویروس در 37 درجه سانتی گراد با غلظت 1/0 درصد اسانس آویشن شیرازی (به میزان TCID50/ml log 51/4) به دست آمد.
    استنتاج: کاهش مشاهده شده در تیتر عفونت زایی سویه های نوروویروس توسط اسانس های مورد بررسی، پتانسیل این اسانس ها را برای کاربرد به عنوان نگهدارنده های طبیعی جهت ارتقای سلامت و عمر نگهداری مواد غذایی آشکار می سازد.
    کلیدواژگان: آویشن شیرازی، دارچین، رزماری، ضدویروس، نوروویروس
  • علیرضا صادقی، مجتبی رئیسی، مریم ابراهیمی، عباس عابدفر، یوسف دادبان شهامت صفحات 16-25
    سابقه و هدف
    اسید فیتیک نقش زیادی در کاهش دسترسی به املاح موجود در مواد غذایی دارد. این مطالعه با هدف ارزیابی تاثیر تخمیر کنترل شده خمیرترش آرد گندم حاوی لاکتوباسیلوس پلانتاروم و لاکتوباسیلوس برویس بر کاهش اسید فیتیک خمیر و نان تولیدی انجام شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی که در دو دانشگاه علوم پزشکی گلستان و دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان در سال 1394 انجام گردید، پس از جداسازی دو لاکتوباسیلوس غالب خمیرترش آرد کامل گندم و شناسایی مولکولی آن ها، تاثیر تخمیر کنترل شده خمیرترش حاوی جدایه های مذکور به صورت جداگانه و مخلوط با نسبت مساوی با اعمال محدوده های دمایی 28، 32، 36 درجه سانتی گراد و زمانی 16، 24، 32 ساعت مختلف تخمیر، بر میزان اسید فیتیک خمیر و نان تولیدی به روش جذب سنجی مبتنی بر تعیین میزان آهن مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    توالی یابی محصولات PCR منجر به شناسایی لاکتوباسیلوس پلانتاروم و برویس به عنوان دو جدایه لاکتیکی غالب خمیرترش آرد کامل گندم شد. آنالیز آماری نشان داد که میزان اسید فیتیک خمیر و نان تولید شده با هر یک از این جدایه ها با افزایش دما و زمان تخمیر، به شکل معنی داری کاهش یافت(05/0p≤). به علاوه، تاثیر مخلوط جدایه های مذکور نسبت به هر یک از آن ها به طور مستقل، تاثیر بیش تری بر کاهش اسید فیتیک داشت.
    استنتاج: نتایج این مطالعه نشان داد که تخمیر کنترل شده خمیرترش گندم به نحو چشم گیری در کاهش اسید فیتیک و متعاقبا افزایش دسترسی به املاح موجود در خمیر و نان تولیدی موثر است.
    کلیدواژگان: لاکتوباسیلوس برویس، لاکتوباسیلوس پلانتاروم، اسید فیتیک، خمیرترش
  • رضوان منصوری، شیوا خضری، سید میثم ابطحی فروشانی صفحات 26-35
    سابقه و هدف
    آنسفالومیلیت تجربی خودایمن (EAE) مدل تجربی مولتیپل اسکلروزیس است. شاخصه اصلی این بیماری یک التهاب عصبی خود ایمن است که به دنبال حمله لنفوسیت های خود واکنش گر ایجاد می گردد. مطالعات قبلی اثرات مستقیم نروپروتکتیو فنی توئین را در EAE نشان داده است. هدف از این مطالعه بررسی اثرات ایمونومودولاتوری فنی توئین در EAE بوده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، EAE توسط نخاع هموژنیزه شده خوکچه هندی و ادجوانت کامل فروند در رت های نژاد ویستار القاء شد. سپس رت ها در دوگروه 7راسی قرار گرفتند. درمان با فنی توئین (mg/Kg 50 روزانه) از زمان بروز علائم درمانگاهی در گروه درمانی (روز 12) آغاز گشت. هم زمان، گروه کنترل تنها حلال دارو را دریافت نمودند. علائم تا زمان کشتار رت ها (روز 36) روزانه ثبت گردید. میزان تکثیر به وسیله آزمون MTT و میزان تولید سایتوکاین ها به وسیله ELISA و در بین سلول های طحالی سنجیده شد.
    یافته ها
    تجویز فنی توئین پس از بروز علائم به طور معنی داری موجب تخفیف شدت علائم بالینی و بهبود وزن گیری رت های مبتلا به EAE گشت. فنی توئین موجب کاهش سطح سایتوکاین های پیش التهابی TNF-α، 17-IL و IFN-γ در سوپ رویی کشت سلول های طحال شد (001/0< p). با این حال سطح سایتوکاین ضد التهابی 10IL- تغییر معنی داری نیافت. شدت تکثیر لنفوسیتی نیز در رت های گروه تیمار نسبت به گروه شاهد کاهش معنی داری یافت (001/0< p).
    استنتاج: فنی توئین علاوه بر اثرات مستقیم نوروپروتکتیو از طریق تعدیل واکنش های ایمنی نیز می تواند موجب بهبود EAE شود.
    کلیدواژگان: مولتیپل اسکلروزیس، آنسفالومیلیت تجربی خودایمن، فنی توئین
  • فاطمه ناظمی، ایرج خدادادی، علی حشمتی صفحات 36-44
    سابقه و هدف
    باقیمانده آفت کش ها در محصولات غذایی یکی از نگرانی های بزرگ سلامتی می باشد. تاثیر فرآیند آماده سازی ماده غذایی بر میزان باقیمانده از نقطه نظر ایمنی اهمیت زیادی دارد. هدف از این مطالعه ارزیابی تاثیر نگهداری و شستشو با شوینده های مختلف بر باقیمانده حشره کش دی کلروس گوجه فرنگی بوده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مداخله ای نمونه های گوجه فرنگی 24 ساعت بعد از سمپاشی با دی کلروس برداشت و غلظت سم آن ها اندازه گیری شد. گروهی از نمونه ها در دمای اتاق یا یخچال به مدت 10 روز نگهداری و به مدت 20 ثانیه در زیر آب شسته شدند. تغییرات مقدار دی کلروس هر دو روز یک بار و بعد از این مراحل بررسی گردید. گروه دوم نمونه ها به مدت 10، 20 و30 دقیقه در آب، محلول 1، 2 و3 درصد کلرید سدیم، اسید استیک یا بی کربنات سدیم غوطه ور شدو تاثیر این تیمارها بر باقیمانده با دستگاه گاز کروماتوگرافی مجهز به آشکارساز ربایش الکترون ارزیابی گردید.
    یافته ها
    باقیمانده دی کلروس نمونه ها در طول نگهداری کاسته و در دمای اتاق و یخچال به ترتیب بعد از 8 و 10 روز کم تر از بیشینه مقدار مجاز(MRL) شد. سی دقیقه خیساندن در آب، محلول آب نمک، اسید استیک و بی کربنات سدیم به ترتیب سبب کاهش 75/35 ، 62/34 ،48/14 و 74/92 درصد دی کلروس گردید. محلول بی کربنات سدیم بسته به زمان و غلظت بالاترین و محلول اسید استیک کم ترین تاثیر را در حذف دی کلروس ایجاد کرد.
    استنتاج: رعایت دوره کارنس و غوطه وری به مدت مناسب در محلول قلیا برای اطمینان از حذف دی کلروس در گوجه فرنگی و افزایش سطح سلامتی آن پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: دی کلروس، گوجه فرنگی، باقیمانده های آفت کش، گاز کروماتوگرافی
  • مجید سعیدی، جعفر اکبری، کتایون مرتضی سمنانی، سید سهراب رستمکلایی، کسری بنایی صفحات 45-58
    سابقه و هدف
    دارورسانی به حفره دهانی دارای ویژگی های خاصی است که آن را به عنوان یک جایگاه درمانی مد نظر محققان قرار داده است. علاوه بر خصوصیات دارورسانی سیستمیک و عدم وجود مشکل گذر اول کبدی در این مسیر، دارورسانی موضعی در این محل نیز دارای جایگاه خاصی می باشد. در این تحقیق، موسیلاژ استخراج شده از دانه های گیاه بارهنگ، به عنوان یک پلیمر زیست چسب، در فرمولاسیون قرص های زیست چسب داخل گونه ای پروپرانولول هیدروکلراید استفاده شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، دانه های گیاه بارهنگ در اسید کلریدریک 1/0 نرمال بر روی هیتر حرارت داده شد. موسیلاژ حاصل پس از صاف شدن با استفاده از اتانول رسوب داده شد و جدا گردید. سپس قرص های پروپرانولول هیدروکلراید 80 میلی گرمی با نسبت های مختلف از دارو به موسیلاژ و نسبت های مشابه از پلیمر HPMCK4M، به تنهایی و مخلوط موسیلاژ با این پلیمر تهیه شد. روند آزاد سازی، سرعت جذب آب، تغییرات وزن، تورم، فرسایش، سختی و زیست چسبی مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده نشان می دهد که حداکثر قدرت مخاط چسبی با فرمولاسیون F1 و کم ترین قدرت مخاط چسبی با فرمولاسیون F6 مشاهده می گردد. قدرت مخاط چسبی با افزایش میزان موسیلاژ در فرمولاسیون ها کاهش می یابد. هم چنین سرعت رهش دارو با افزایش میزان موسیلاژ افزایش می یابد. در بین 7 فرمولاسیون اول که دارای مخلوطی از موسیلاژ و پلیمر می باشند، کم ترین و بیش ترین سرعت رهش به ترتیب در فرمولاسیون F1 و F7 که دارای بیش ترین میزان پلیمر و موسیلاژ (70 میلی گرم) می باشند، مشاهده گردید.
    استنتاج: موسیلاژ بارهنگ همراه با پلیمر HPMC K4M می تواند به عنوان یک عامل زیست چسب، همراه با اثرات کنترل کننده رهش مطرح گردد.
    کلیدواژگان: موسیلاژ، بارهنگ، زیست چسب، HPMC K4M، DSC، FTIR
  • میترا غلامی، مهدی فرزادکیا، یحیی زندسلیمی، شهرام صادقی، احسان ابویی مهریزی صفحات 59-69
    سابقه و هدف
    یکی از عمده ترین آلاینده های محیط زیست که در پساب صنایع مختلف از جمله نساجی وجود دارد، وجود رنگ می باشد که برای انسان و محیط زیست آلودگی ایجاد کرده است. رنگ های آزو، بزرگ ترین و بیش ترین کلاس از رنگ های تجاری هستند (حدود 50 درصد). لذا هدف از این مطالعه، کارایی نانو ذرات اکسید روی دوپ شده با اکسید کروم در حذف رنگزای راکتیو سیاه 5 از محیط های آبی در حضور اشعه خورشید بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک مطالعه تجربی- آزمایشگاهی بود که با استفاده از طراحی آزمایش سطح- پاسخ انجام شد. نانو ذرات اکسید روی دوپ شده با کروم با روش هم رسوبی سنتز شد. از آنالیز XRD و SEMجهت تعیین مشخصات نانو ذرات استفاده شد. اثر پارامترهایی شبیه pH، دوز نانوذره، غظت اولیه رنگ RB5 و زمان تماس بر کارایی حذف مورد بررسی قرار گرفت. غلظت ماده رنگزای RB5نیز با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتر در طول موج 597 تعیین گردید. تحلیل مدل پیشنهادی به روش آنالیز واریانس ANOVA انجام شد.
    یافته ها
    نتایج مشخص ساخت که با افزایش غلظت نانو ذره و زمان تماس کارایی حذف افزایش یافت. هم چنین مشخص گردید که با افزایش غلظت اولیه رنگ و pH کارایی حذف به ترتیب کاهش یافت. شرایط بهینه برای حذف رنگزا در 4 =pH، غلظت نانو ذره 75/1 گرم در لیتر، غلظت اولیه رنگزا 5/112 میلی گرم در لیتر و زمان تماس 75 دقیقه که در این شرایط راندمان حذف برابر 41/75 و در شرایط مطلوب برابر 905/0 می باشد.
    استنتاج: به طور کلی نتایج نشان داد که می توان از نانو ذرات اکسید روی دوپ شده با کروم به عنوان یک روش سریع و موثر و مقرون به صرفه در حذف مواد رنگزا از محیط های آبی استفاده کرد. هم چنین طراحی آزمایش به نحو مطلوبی فرایند حذف را بهینه می سازد و کاهش تعداد آزمایش ها سبب افزایش بازده حذف آلاینده می گردد.
    کلیدواژگان: راکتیوسیاه 5، نانو ذرات اکسید روی دوپ شده با کروم، فتوکاتالیست، تصفیه فاضلاب
  • مریم خدادادی، محمدحسین ساقی، نمامعلی آزادی، شهرام صادقی صفحات 70-82
    سابقه و هدف
    آلاینده های متعددی در نتیجه شهرسازی و صنعتی شدن وارد منابع آبی می گردد. کروم شش ظرفیتی از جمله آلاینده هایی است که به دلیل سمیت و به لحاظ تاثیرات مضر یکی از آلاینده های بسیارمهم در منابع آب های سطحی و زیرزمینی، خاک و فاضلاب می باشد. هدف از این مطالعه تعیین کارایی کامپوزیت نانو ذرات مغناطیسی آهن- زیرکونیوم/کیتوسان، جهت حذف کروم شش ظرفیتی از محیط های آبی و بررسی تاثیر pH، زمان، مقدار جاذب، غلظت اولیه کروم و دما بر فرایند جذب بوده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه در مقیاس آزمایشگاهی اجرا گردید. سنتز نانوکامپوزیت مورد مطالعه به روش ترسیب شیمیایی صورت گرفت و جهت بررسی خصوصیات آن از روش های SEM، XRD ،FTIR استفاده شد. تاثیر متغیرهای مختلفی از قبیل زمان تماس(720-0 دقیقه)، pH اولیه محلول (12-2) ، دوز جاذب(2-4/0گرم) غلظت اولیه فلز (10-0 میلی گرم بر لیتر)، و دما (35-15درجه سانتی گراد) در یک سیستم ناپیوسته مورد بررسی قرار گرفت. اندازه گیری غلظت فلز سنگین کروم با دستگاه اسپکتروفتومتر در طول موج 540 نانومتر صورت گرفت.
    یافته ها
    نتایج این تحقیق نشان داد که بالاترین راندمان حذف فلز سنگین کروم در pHبرابر4(52/99 درصد) بوده است. همچنین افزودن مقدار 1گرم این کمپوزیت، می تواند کروم شش ظرفیتی در همین غلظت را به میزان بیش از 91 درصد حذف نماید و افزایش غلظت فلز سنگین تاثیر چندانی در راندمان حذف نداشت و ایزوترم جذب به خوبی با ایزوترم فروندلیچ همخوانی داشت.
    استنتاج: با توجه به نتایج حاصل از این تحقیق، جاذب مورد مطالعه کارایی بالایی در حذف کروم شش ظرفیتی از محیط های آبی دارد.
    کلیدواژگان: کامپوزیت نانو ذرات مغناطیسی، آهن، زیرکونیوم، کیتوسان، جذب، فلزات سنگین
  • الهام سرکی، خدیجه وظیفه شناس درمیان، سمیرا ایزی، جواد بیات، فرهاد شهامت، زهرا قیروانی، مهران حسینی صفحات 83-94
    سابقه و هدف
    شواهد متعدد علمی نشان می دهند که اختلال در عملکرد تولید مثلی در جنس نر یکی از عوارض شایع دیابت می باشد. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی اثرات مصرف آغوز بر پارامترهای اسپرمی، غلظت تستوسترون و تغییرات بافتی بیضه در موش های دیابتی طراحی و اجرا گردید.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش تجربی، 30 سر موش دیابتیک نر نژاد ویستار به صورت تصادفی به 3 گروه مساوی (مدل دیابتی، تجربی 1 و تجربی 2) تقسیم شدند و یک گروه ده تایی موش سالم همسن نیز به عنوان گروه کنترل سالم در نظر گرفته شد. گروه های تجربی 1 و 2 به ترتیب با دوزهای 100 و mg/kg200 پودر لیوفلیزه آغوز (حل شده در نرمال سالین) به صورت خوراکی و به مدت 8 هفته متوالی تیمار شدند. پارامترهای قندخون، هورمون های جنسی، تعداد و درصد تحرک اسپرم، مالون دی آلدئید و تغییرات بافت شناسی بافت بیضه مورد ارزیابی قرار گرفت. جهت مقایسه بین گروهی یافته ها از آزمون های آماری ANOVA، Kruskal-Wallis و Mann-Whitney به کمک نرم افزار آماری SPSS ویرایش 18 استفاده گردید.
    یافته ها
    آغوز در هر دو غلظت توانست به طور معنی داری افزایش قند خون (01/0>p) و مالون دی آلدئید (05/0>p) بیضه را در مقایسه با گروه مدل دیابتی مهار نماید؛ از کاهش تستوسترون، تعداد و تحرک اسپرم ها، مساحت لوله های اسپرم ساز، تعداد اسپرماتوگونی ها و ضخامت اپیتلیوم زایشی نیز جلوگیری نماید.
    استنتاج: یافته های این پژوهش به وضوح نشان می دهند که مصرف مکمل آغوز می تواند پیشرفت عوارض سیستم تولید مثلی موش های صحرایی دیابتی را مهار نماید.
    کلیدواژگان: دیابت، آغوز، بیضه، اسپرم، تستوسترون، مالون دی آلدئید، موش صحرایی
  • سعید کرمانی، حسام فضلعلی، حیدر صادقی صفحات 95-102
    سابقه و هدف
    پیچیده و گران بودن روش های ارزیابی عملکردی مبتلایان به پارگی رباط صلیبی قدامی، گرایش استفاده از ابزارهای ساده مانند شتاب سنج و تجزیه و تحلیل گام افراد، مبتنی بر تکنیک های پردازش سیگنال را افزایش داده است. به این منظور، حین به کارگیری این سنسور روی درشت نی، تعیین مراحل گام، ضروری است. هدف این مطالعه، ارایه الگوریتمی نوین بر پایه توابع موجک و پیچش زمانی پویا، به منظور شناسایی گام و تفکیک مراحل گام سیگنال های خام شتاب درشت نی می باشد.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش نیمه تجربی، جهت آشکارسازی استقرار و تاب خوردن گام 20 فرد سالم و 20 فرد مبتلا به پارگی رباط صلیبی، با کمک تبدیل موجک تا جزء 32 کلاه مکزیکی، سیگنال های شتاب به منطقه جستجو محدود شد و از روش ساده آشکارسازی قله، اعمال پیچش زمانی پویا و قیود زمانی، تحلیل در حوزه زمان انجام شد.
    یافته ها
    376 گام از 391 گام سالم افراد نرمال و 392 گام از 415 گام سالم افراد غیرنرمال به درستی استخراج شد. در افراد نرمال از 17 گام دارای خلل، 14 گام و در افراد غیر نرمال، تمامی گام های دارای خلل به درستی کنار گذاشته شد.
    استنتاج: روش پیشنهادی توانایی تفکیک مراحل استقرار و تاب خوردن را برای دو گروه نرمال و مبتلا به پارگی رباط صلیبی، به ترتیب دقت 94 و 95 درصد دارد که بالاتر از مطالعات مشابه است و برای شناسایی گام افراد سالم و دچار پارگی رباط صلیبی بسیار مفید است.
    کلیدواژگان: رباط صلیبی قدامی، آنالیز گام، شتاب سنج، استقرار و تاب خوردن گام
  • آویده معبودی، نفیسه سلیمی، علی آقاجانی، پریسا قبله نما، محدثه حیدری صفحات 103-110
    سابقه و هدف
    از آن جایی که بسیاری از افراد دارای بیماری های دهان و دندان، ابتدا به پزشک مراجعه می کنند، پزشکان باید در زمینه اقدامات اولیه درمانی، آگاهی کافی داشته باشند. این مطالعه با هدف بررسی آگاهی کارورزان دانشکده پزشکی بابل، ساری و مشهد از بیماری های دهان و دندان و اورژانس های دندانپزشکی در سال 93-1392 انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی مقطعی- تحلیلی بر روی 98 کارورز دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ساری، بابل و مشهد انجام شد. پرسشنامه ای با توجه به کتب، منابع علمی و مقالات موجود در این زمینه طراحی شد که از نظر روایی محتوا، مورد نقد چهار نفر از متخصصین قرار گرفت. جهت بررسی پایایی پرسشنامه از روش Test-Retest استفاده شد و ضریب همبستگی اسپیرمن 8/0 به دست آمد. اطلاعات با استفاده از نرم افزار آماری 20 SPSS V. و آزمون های ANOVA و Tukey مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و 05/0p< معنی دار تلقی گردید.
    یافته ها
    میانگین نمره آگاهی دانشجویان مورد بررسی 3/8 بود. نمره آگاهی دانشجویان بین سه دانشگاه اختلاف معنی داری داشت (004/0 >p) و در دانشگاه علوم پزشکی بابل بالاتر از دو دانشگاه دیگر بود.
    استنتاج: با توجه به پایین بودن میزان آگاهی کارورزان پزشکی در مورد بیماری های دهان و دندان، مطالعات بیش تری جهت شناخت عوامل موثر در این زمینه، آموزش بیش تر و برگزاری دوره های آموزشی برای دانشجویان پزشکی و باز آموزی برای پزشکان مورد نیاز است.
    کلیدواژگان: آگاهی، بیماری های دهان و دندان، اورژانس های دندانپزشکی، کارورزان پزشک
  • ملوس نادری، نعمت الله آهنگر، فاطمه شکی صفحات 111-122
    سابقه و هدف
    سدیم والپروات یک داروی پر مصرف و مهم در درمان صرع و کنترل انواع خاصی از تشنج ها است. هدف از این مطالعه ارزیابی اثر حفاظتی روی و سلنیوم در سمیت کلیوی ناشی از سدیم والپروات در رت های ویستار می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه رت ها به پنج گروه کنترل، سدیم والپروات (mg/kg IP200)، سدیم والپروات+ روی mg/kgIP10، سدیم والپروات+ سلنیوم mg/kg IP1، سدیم والپروات+روی+سلنیوم تقسیم شدند. در پایان بعد از دریافت والپروات 4 هفته متوالی، حیوانات کشته شده و بافت کلیه جدا شدو پارامترهای استرس اکسیداتیو شامل اندازه گیری محتوای گلوتاتیون، پراکسیداسیون لیپیدیوپروتئین کربونیل و خون جهت پارامترهای بیوشیمیایی (اوره و کراتینین) مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    دریافت سدیم والپروات برای 4 هفته متوالی منجر به افزایش مارکرهای کلیوی اوره و کراتینین شد. هم چنین استرس اکسیداتیو درگروه والپروات با افزایش پراکسیداسیون لیپیدی، پروتئین کربونیل و اکسیداسیون گلوتاتیون مشهود است. دریافت روی و سلنیوم قادر به حفاظت علیه بدتر شدن در مارکرهای کلیوی و مهار افزایش مارکرهای استرس اکسیداتیو شد.
    استنتاج: مطالعه ما نشان داد که تخریب اکسیداتیو نقش حیاتی در سمیت کلیوی ناشی از والپروات دارد. که به طور چشمگیری با دریافت روی و سلنیوم مهار می شود. بنابراین مکمل های روی و سلنیوم می تواند برای حفاظت از سمیت کلیوی ناشی از والپروات پیشنهاد شود.
    کلیدواژگان: سدیم والپروات، کلیه، سمیت، استرس اکسیداتیو، سلنیوم، روی
  • محمدحسین معتضدیان، مرادعلی فولادوند، افشین برازش صفحات 123-130
    سابقه و هدف
    عفونت توکسوپلاسموز در بیماران همودیالیزی منجر به عوارض شدید و حتی در برخی موارد باعث مرگ و میر می شود و مخارج قابل ملاحظه ای را به سیستم های بهداشتی تحمیل می کند. با توجه به شیوع بالای انگل در نقاط مختلف کشور ایران، بررسی حاضر به منظور تعیین شیوع توکسوپلاسموز در افراد تحت همودیالیزی شهرستان بوشهر صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی مقطعی، تمامی مراجعین (84 بیمار) همودیالیزی شهر بوشهر که در فاصله زمانی مهرماه 1390 لغایت شهریورماه 1391 به مرکز دیالیز شهر مراجعه کردند، به روش الایزا، از نظر وجود آنتی بادی های IgG و IgM ضد توکسوپلاسما مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    در این مطالعه، 32 نفر (1/38 درصد) از بیماران همودیالیزی شهر بوشهر از نظر آنتی بادی IgG و 2 نفر (4/2 درصد) از نظر آنتی بادی IgM مثبت بودند. نتایج مطالعه نشان داد که بین عفونت و برخی از متغیرهای آنالیز شده نظیر سابقه تماس و یا نگهداری حیوانات، مصرف و نحوه شستشوی سبزیجات و نگهداری گربه از نظر آماری رابطه معنی داری وجود ندارد.
    استنتاج: با توجه به شیوع بالای عفونت توکسوپلاسموز در بین بیماران همودیالیزی شهر بوشهر در مقایسه با سایر افراد این منطقه و با در نظر گرفتن این واقعیت که توکسوپلاسموز به عنوان یک ریسک فاکتور تهدیدکننده حیات در افراد همودیالیزی مطرح می باشد، پیشنهاد می شود این بیماران قبل از دیالیز و همچنین قبل از عمل پیوند کلیه تحت غربالگری توکسوپلاسموز قرار گیرند تا از انتشار این عفونت از طریق روند دیالیز جلوگیری به عمل بیاید.
    کلیدواژگان: توکسوپلاسموز، همودیالیزی، بوشهر، ایران
  • محمد یوسف مقدم، روح الله دهقانی، احمد علی عنایتی، محمود فاضلی دینان، سید فرزاد متولی حقی صفحات 131-136
    سابقه و هدف
    عقرب زدگی یکی از عوامل تهدید کننده سلامت انسان خصوصا در ایران محسوب می شود. شناسایی عوامل اپیدمیولوژی موثر بر عقرب زدگی نقش مهمی در پیش گیری از این مشکل بهداشتی دارد. بنابراین این مطالعه با هدف بررسی اپیدمیولوژی عقرب زدگی در شهرستان درمیان استان خراسان جنوبی انجام گرفته است.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی- مقطعی به صورت گذشته نگر بوده است که در آن تمامی افرادی که از تاریخ 1/1/1394 لغایت 29/12/1394 درشهرستان درمیان استان خراسان جنوبی دچار عقرب زدگی شده و به مراکز بهداشتی و درمانی مراجعه نموده اند مورد مطالعه و بررسی قرارگرفتند. اطلاعات دموگرافیک و اپیدمیولوژی بیماران از فرم های ثبت موارد عقرب زدگی موجود در مراکز بهداشتی و درمانی استخراج شد و با استفاده از نرم افزار 20 SPSS موردتجزیه و تحلیل قرارگرفت.
    یافته ها
    از مجموع 132 مورد عقرب زدگی بررسی شده، 58 مورد مرد (9/43 درصد) و 74 مورد زن (1/56 درصد) بودند. بیش ترین موارد (22 درصد) در گروه سنی 35 تا 44 سال، کم ترین موارد (8/6 درصد) درگروه سنی 65 سال به بالا و3/8 درصد از موارد نیزدرگروه سنی زیر 15 سال قرارداشتند. دست ها با 7/47درصد، پاها با 4/39 درصد و سر و صورت با 9/12 درصد به ترتیب بیش ترین موارد عقرب زدگی را به خود اختصاص داده بودند. بیش ترین موارد در 6 ماهه اول سال و پیک شیوع آن (22 درصد) در تیرماه رخ داده است. 5/29 درصد موارد که در این پژوهش موردبررسی قرارگرفته اند در مناطق شهری و5/70 درصد موارد در مناطق روستایی سکونت دارند.
    استنتاج: با توجه به این که بیش ترین درصد عقرب زدگی در مناطق روستایی شهرستان گزارش شده است، لذا آموزش راه های پیشگیری از عقرب زدگی به جامعه روستایی و هم چنین بهسازی و بهینه سازی منازل مسکونی و معابر روستا می تواند سهم زیادی در کاهش عقرب زدگی داشته باشد.
    کلیدواژگان: عقرب زدگی، اپیدمیولوژی، عقرب
  • فائزه سرور، رضا نکوییان، سمیرا ساعی راد، محمد جواد غروی، محسن تهرانی، مریم مریم سرور طاهر آبادیطاهر آبادی، مسعود شریف، سعید عابدیان کناری صفحات 137-142
    سابقه و هدف
    سرطان سینه یکی از مشکلات بهداشتی در جامعه محسوب می شود. هدف از این مطالعه تعیین شیوع ژن های شایع BRCA1و BRCA2 در دختران مادران مبتلا به سرطان سینه بوده است.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه مورد-شاهدی، تعداد 109 نفر از خانم هایی با سن زیر 40 سال که مادر مبتلا به سرطان سینه داشتند، انتخاب شدند. جهت تعیین جهش در ژن های BRCA1 و BRCA2، اگزون های 2 و 20 برای BRCA1 و اگزون 11 در BRCA2 با استفاده از روش Real Time PCR استفاده شد. علاوه بر این، 109 فرد سالم، بدون تاریخچه خانوادگی ابتلا به سرطان پستان به عنوان کنترل مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    هیچ یک از جهش های مورد بررسی در جمعیت مورد مطالعه یافت نشد.
    استنتاج: نتایج حاصل از این مطالعه نشان می دهد که هیچ یک از ژن های مورد مطالعه در نمونه های تست و کنترل دیده نشده است. لذا شاید جهش های دیگر در پاتوژنز سرطان پستان در جمعیت مورد مطالعه دخالت دارند.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، موتاسیون، آنتی ژن سرطان پستان 1
  • محمد شکرزاده، عمران حبیبی، آناهیتا زمانی، منا مدانلو، مریم علیزاده صفحه 143
    سابقه و هدف
    میریستین به عنوان یک فلاونوئید طبیعی در چای و قهوه، اثرات فارماکولوژیک وسیعی دارد. اندوسولفان موتاژن بوده و توانایی القای آسیب های ژنتیکی در سلول های خونی انسان را دارد. هدف از این مطالعه، بررسی اثر محافظتی میریستین در برابر آسیب DNA ناشی از اندوسولفان در لنفوسیت های خون انسان می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، نمونه های خونی پس از 3 ساعت انکوباسیون با غلظت های مختلف میریستین، با Mμ10 اندوسولفان برای 24 ساعت انکوبه شدند. سپس جهت ارزیابی تولید میکرونوکلئوس در لنفوسیت های دو هسته ای مهار شده در سیتوکینز، لام تهیه شد و با میکروسکوپ نوری بررسی شد. سپس با استفاده از نرم افزار PRISM و آزمون ANOVA (posttest: Tukey)، مقادیر مختلف میانگین ها با هم مقایسه شد.
    یافته ها
    انکوبه کردن نمونه های خونی با اندوسولفان موجب القای ژنوتوکسیسیته در لنفوسیت ها شده و مجاور نمودن سلول ها از قبل با میریستین به مقدار قابل توجهی تعداد میکرونوکلئوس ها را کاهش می دهد (01/0>p). نتایج این مطالعه نقش موثر میریستین به عنوان عامل محافظتی در برابر ژنوتوکسیسیته حشره کش اندوسولفان را نشان می دهد.
    استنتاج: میریستین به عنوان آنتی ژنوتوکسیک قوی در برابر آسیب های DNA ناشی از اندوسولفان آشکار شد که می تواند حاصل مکانیسم به دام اندازی و اسکاونجری رادیکال های آزاد و جلوگیری از اثرات مخرب آن ها باشد. از آن جا که میریستین یک ترکیب طبیعی و بدون خطر می باشد، از آن می توان به عنوان یک مکمل جهت محافظت افراد در برابر مخاطرات شیمیایی و محیطی سود جست.
    کلیدواژگان: اندوسولفان، میریستین، ژنوتوکسیسیته، لنفوسیت انسانی، تست میکرونوکلئوس
  • محمود رضا یحیایی، محمدرضا شجاعی، امیر رضا خراسانچی، سیدعلی آقایان صفحات 149-154
    سابقه و هدف
    در سال های اخیر کاربرد مواد پرتوزا برای هدف های تشخیصی و درمانی در پزشکی هسته ای رشد سریعی داشته است. در این میان تکنسین های تصویربرداری، تزریق وهم چنین پرستاران این مراکز به دلیل تماس بیش تر با بیماران پس از دریافت پرتودارو، میزان پرتو متفاوتی دریافت می کنند. هدف از این مطالعه، بررسی پرتوگیری کارکنان از بیماران قلبی که پرتوداروی Tc-MIBI m99را دریافت می کنند بوده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، برای نخستین بار در مرکز پزشکی هسته ای بیمارستان امام حسین(ع) شاهرود، آهنگ دز تابشی از 50 بیمار قلبی متشکل از دو گروه استراحت (27 بیمار) و استرس (23 بیمار) تحت اسکن قلب با پرتوداروی Tc-MIBI m99 توسط آشکارساز گازی در فواصل مختلف اندازه گیری شد. در ادامه با محاسبه مدت زمان قرارگیری کارکنان در این فواصل، پرتوگیری تکنسین ها مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    مقدار آهنگ دز تابشی از بیماران دریافت کننده Tc-MIBI m99 برای دو گروه از بیماران استرس و استراحت به ترتیب با مقدار متوسط، 9/9 و 4/13میکرو سیورت بر ساعت در فاصله cm 25 از بیماران به دست آمد. با محاسبه میانگین زمان تماس نزدیک (کم تر از یک متر) تکنسین ها با بیماران، پرتوگیری تکنسین ها در یک روز کاری به طور متوسط 2/1 ± 1/2 و 2/1 ±9/2 میکروسیورت برای بیماران حالت استرس و استراحت به دست آمد.
    استنتاج: پرتوگیری کارکنان در مقایسه با مقادیر مجاز اعلام شده (60 میکرو سیورت در روز) در حد پایین قرار دارد. هم چنین پرتوگیری کارکنان از بیماران قلبی در حالت استراحت بیش تر می باشد.
    کلیدواژگان: آهنگ دز تابشی، پرتوگیری، Tc، MIBI m99، کارکنان
  • جمیله بیگم طاهری، محمد نیر آبادی، سمیه عظیمی، محمدرضا ترحمی صفحات 155-159
    سابقه و هدف
    لیکن پلان دهانی، بیماری مزمن التهابی در مخاط دهان است. با توجه به ناشناخته بودن علت دقیق بیماری و امکان ارتباط گروه های خونی با استعداد ابتلا به بیماری های مختلف، مطالعه حاضر با هدف بررسی توزیع گروه های خونی در بیماران مبتلا به لیکن پلان دهانی انجام گرفته است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی ،100 بیمار مبتلا به لیکن پلان دهانی مراجعه کننده به بخش بیماری های دهان دانشکده دندان پزشکی شهید بهشتی تهران مورد بررسی قرار گرفتند و نوع گروه های خونی ABO و نوع Rh هر یک از آنان ثبت گردید. اطلاعات به دست آمده با استفاده از آزمون مجذور کای و نرم افزار 18 SPSSمورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از میان 100 بیمار مبتلا، 38 بیمار(38 درصد) دارای گروه خونی O بودند و بقیه به ترتیب دارای گروه های خونی A (28 درصد)، B (18 درصد) و AB (16درصد) بودند. هم چنین 96 نفر دارای Rh مثبت و 4 نفر دارای Rh منفی بودند.
    استنتاج: در این مطالعه گروه خونی O و نوع Rh مثبت در بیماران مبتلا به لیکن پلان دهانی بیش تر از سایر گروه های خونی بود.
    کلیدواژگان: لیکن پلان دهانی، گروه های خونی ABO، نوع Rh
  • محمد شکرزاده، عمران حبیبی، گل آرا دادخواه، منا مدانلو صفحات 160-164
    سابقه و هدف
    امروزه استفاده از گیاهان دارویی در درمان سرطان از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است. گیاه Juglans regia به دلیل دارا بودن ترکیبات فنلی برای مطالعات سمیت سلولی با اهمیت می باشد. در این مطالعه به بررسی اثرات عصاره هیدروالکلی گل گیاه گردو روی مهار رشد سلول های سرطانی انسانی (کبد، سرویکس) پرداختیم.
    مواد و روش ها
    ابتدا عصاره هیدروالکلی میوه گیاه به روش پرکولاسیون تهیه شد. بعد از مواجهه سلول های سرطانی HeLa و HepG2 با غلظت های مختلف از عصاره گیاه به مدت 72 ساعت، مرگ و میر سلول ها باروش MTT مورد بررسی قرار گرفت. محاسبات آماری با نرم افزار Prismver-3 و مقایسه داده ها با روش آنالیز واریانس (ANOVA) و Posttest انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میزان IC50 عصاره گیاه بر رده های سلولی سرطان کبد انسانی (HepG2) و سرطان سرویکس انسانی (HeLa) به ترتیب برابر با 26/18±1/449 و 66/2 ± 4/222 میکروگرم بر میلی لیتر و میزان IC50 داروی سیس پلاتین بر این رده های سلولی به ترتیب برابر با 117/1± 96/15 و 147/1±79/15 میکروگرم بر میلی لیتر است.
    استنتاج: میزان IC50 عصاره گیاه گردو بر روی رده های سلول سرطانی HepG2 و HeLa در مقایسه با داروی ضد سرطان سیس پلاتین بیش تر بوده است. در کل بر اساس نتایج پیشنهاد می شود با توجه به تام بودن عصاره، آنالیز روی گیاه صورت بگیرد و تاثیر مواد موثره مختلف این گیاه بررسی گردد.
    کلیدواژگان: Juglans regia، رده های سلولی سرطانی، IC50، MTT assay
  • منصور کرجی بانی، آزیتا میر کازهی، فرزانه منتظری فر، مریم گمرکی، احمد غلامی صفحات 165-169
    سابقه و هدف
    شیر نقش اساسی در سلامتی انسان دارد و مصرف مناسب آن یکی ازشاخص های توسعه فرهنگ تغذیه ای می باشد. این مطالعه با هدف بررسی میزان آلودگی شیر و فراورده های لبنی پاستوریزه مصرفی به انواع میکروب های بیماری زا در شهر زاهدان طراحی شده است.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه توصیفی- تحلیلی، مقطعی 551 نمونه شامل 244 نمونه شیر پاستوریزه، 165 نمونه ماست و 142 نمونه دوغ پاستوریزه از واحدهای تولیدی شیر و فراورده های لبنی شهر زاهدان به شکل تصادفی در یک دوره 10 ماهه انتخاب و جهت آزمایشات میکروبی به روش استاندارد ملی به کاربرده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد از نمونه های شیرپاستوریزه به ترتیب 9 /86 درصد قابل مصرف و 1/13 درصد آن ها غیر قابل مصرف بودند. هم چنین از نمونه های ماست و دوغ پاستوریزه به ترتیب 8/81 و 1/ 95 درصد قابل مصرف و2/18و 9/4 درصد غیرقابل مصرف بود. بیشترین آلودگی میکروبی در مربوط به استافیلوکوکوس ارئوس (5/45درصد بود. بیش ترین و کم ترین درصد نمونه های غیر قابل مصرف شیر پاستوریزه به ترتیب در فصول تابستان (23 درصد) و بهار (3/13 درصد) مشاهده شد.
    استنتاج: عمده محصولات لبنی مورد مطالعه دارای کیفیت مطلوب بودند ولی مشکل آلودگی در ارتباط با عوامل مستعد کننده آلودگی میکروبی هنوز درمنطقه وجود دارد.
    کلیدواژگان: آلودگی میکروبی، شیر، فراورده های لبنی، زاهدان
  • ابوالفضل فیروزیان، افشین قلی پور برادری، مهران فضلی، سولماز عسکری، انسیه حاجی علیزاده کردآبادی صفحات 170-174
    سابقه و هدف
    پرستاران بخش مراقبت های ویژه نقش مهمی در پیش گیری غیردارویی از پنومونی ناشی از ونتیلاتور دارند. مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان دانش پرستاران بخش بخش مراقبت های ویژه در مورد اقدامات غیردارویی پیش گیری از پنومونی ناشی از ونتیلاتور در بیمارستان های آموزشی انجام شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، 120 پرستار شاغل در بخش مراقبت های ویژه 3 بیمارستان آموزشی دانشگاه علوم پزشکی مازندران در سال 1394، مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات دموگرافیک پرستاران شامل سن، جنس، مدت سابقه حضور در بخش مراقبت های ویژه و سطح تحصیلات آنان در پرسش نامه ثبت شد. برای سنجش دانش پرستاران در مورد پیش گیری از پنومونی ناشی از ونتیلاتور از یک پرسش نامه معتبر چندگزینه ای استفاده گردید.
    یافته ها
    از 120 پرستار مورد مطالعه با میانگین سنی 57/5±39/32 سال و میانگین سابقه کاری5/4±94/5 سال، 96 نفر زن و 24 نفر مرد بودند. میانگین تعداد تخت ها در بخش های مراقبت ویژه 97/1±53/9 تخت (9Median=) بود. درصد پاسخ صحیح پرستاران در مورد مسیر انتوباسیون، تغییرات مدار ونتیلاتور، نوع مرطوب کننده راه هوایی، دفعات تعویض مرطوب کننده، نوع ساکشن، دفعات تعویض سیستم ساکشن، درناژ ترشحات ساب گلوتیک، نوع تخت و پوزیشن بیماران به ترتیب برابر 7/81، 3/53، 5/42، 7/6، 5/62، 3/38، 30، 7/46 و 8/85 درصد بود. میانگین نمره پرستاران مورد مطالعه برابر 69/1±48/4 از 9 بود.
    استنتاج: سطح دانش پرستاران بخش های مراقبت ویژه در مورد نوع مرطوب کننده، دفعات تعویض آن، دفعات تعویض سیستم ساکشن، درناژ ترشحات ساب گلوتیک و نوع تخت بسیار پایین بود. در نتیجه آموزش و ارزیابی مداوم جهت ارتقاء دانش پرستاران حاضر در بخش های مراقبت ویژه برای پیش گیری غیردارویی از پنومونی ناشی از ونتیلاتور توصیه می شود.
    کلیدواژگان: پنومونی مرتبط با ونتیلاتور، بخش مراقبت های ویژه، پرستاران، دانش
  • رامین شکرریز، آناهیتا نصرتی صفحات 175-181
    کارسینوم نورواندوکرین معده نوعی سرطان نادر و بسیار تهاجمی می باشد که به ندرت در مجاری گوارشی، به ویژه در معده، ایجاد می شود. در این گزارش، آقای 81 ساله ای که با شکایت اصلی درد اپیگاستر و سیری زودرس در سال 1393 به بیمارستان امام خمینی (ره) ساری مراجعه کرده بود، معرفی می گردد. در طی بررسی آندوسکوپی مجرای گوارشی فوقانی، توده ای با سطح زخمی به اندازه 3×4×4 سانتی متر در تنه معده مشاهده و چندین بیوپسی نیز از این توده تهیه گردید. بررسی میکروسکوپی توده، دال بر وجود کارسینوم نورواندوکرین با تمایز ضعیف بود. هم چنین در رنگ آمیزی ایمونوهیستوشیمی، کارسینوم نورواندوکرین تایید شد که پس از 6 جلسه شیمی درمانی، کاهش سایز توده معده و هم چنین بهبود متاستاز کبدی مشاهده گردید. لذا با توجه به پاسخ مناسب این دسته از تومورها به درمان، داشتن شک بالینی و مورفولوژیک به این بیماری و انجام رنگ آمیزی های اختصاصی برای اثبات آن ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: سرطان معده، کارسینوم نورواندوکرین، رنگ آمیزی ایمونوهیستوشیمی، شیمی درمانی
  • سمیرا دودانگه، مهدی فخار صفحات 182-191
    آکانتامبا آمیب آزادزی و از پاتوژن های فرصت طلب برای انسان ها و حیوانات است. پروگنوز آن به شدت ضعیف است و نیاز به تشخیص سریع و درمان موفقیت آمیز دارد. دو فاز در چرخه زندگی آن وجود دارد: فرم تروفوزوئیت فعال و کیست دو جداره مقاوم. این جنس آمیب عامل دو بیماری در انسان است: کراتیت آکانتامبائی و آنسفالیت آمیبی گرانولوماتوز. کیست های آکانتامبا اغلب بعد از درمان زنده می مانند و منجر به عودهای جدی و مکرر عفونت می شوند. مقاومت کیست های دو جداره اساسا به دلیل مولکول های سلولز حاضر در در دیواره داخلی کیست هاست. بنابراین تخریب سلولز یا مهار سنتز سلولز، یک استراتژی بالقوه در درمان موثر آکانتامبا پیشنهاد می شود. در این مطالعه مروری غیرنظامند، سعی داریم با مروری بر ساختار سلولز، نقش آن را در ساختار اسکلتی و هم چنین فعالیت های فیزیکوشیمیایی این تک یاخته به عنوان تارگت جدید دارویی جهت درمان عفونت های آکانتامبایی معرفی نماییم. در مجموع تخریب دیواره سلولز، آمیب را حساس به داروهای شیمیایی خواهد ساخت و حداقل مانع آنکیسته شدن (encystment) آکانتامبا می شود، بنابراین از عود عفونت جلوگیری می نماید. علاوه بر این، مهارکننده های سلولز منجر می شوند که داروهای رایج علیه آکانتامبا در غلظت و زمان پایین تر از حد معمول اثر نمایند. بنابراین استفاده از ترکیبات یا داروهایی که مانع سنتز سلولز شوند، می توانند روش درمانی جدید و مناسبی برای عفونت های آکانتامبایی باشند.
    کلیدواژگان: آکانتامبا، دیواره کیست، سلولز، تارگت های دارویی
  • میلاد اعظمی، کوروش سایه میری صفحات 192-204
    سابقه و هدف
    دیابت ملیتوس یکی از شایع ترین عوارض اندوکرین در بیماران تالاسمیک می باشد. در مطالعات مختلف، شیوع دیابت در بیماران تالاسمی ماژور ایران متفاوت ذکر شده است و یک برآورد کلی از آن وجود ندارد. لذا این مطالعه با هدف تعیین شیوع دیابت در بیماران تالاسمی ماژور ایران به روش متاآنالیز انجام شده است.
    مواد و روش ها
    مطالعه مروری حاضر بر اساس چک لیست PRISMA انجام شد. مستندات به دست آمده از بانک های اطلاعاتیMagiran ، Iranmedex، SID، Medlib،IranDoc ، Scopus، Pubmed، Sciencedirect، Cochrane، Web of Science، Springer، Online Library Wiley و موتور جستجوی Google Scholar بدون محدودیت زمانی تا بهمن ماه 1394 با استفاده از کلیدواژه های استاندارد بوده است. جستجو و استخراج داده ها توسط دو نفر از پژوهش گران به صورت مستقل انجام شد. تمام مقالات مرور شده که دارای معیار ورود به مطالعه بودند مورد بررسی قرار گرفتند. مقادیر شیوع با استفاده از مدل اثرات تصادفی به روش متاآنالیز توسط نرم افزار Stata Ver.11.1 برآورد شد.
    یافته ها
    در 42 مطالعه، 6380 نمونه مورد بررسی قرار گرفت. شیوع دیابت در بیماران تالاسمی ماژور ایران 5/9درصد (فاصله اطمینان95درصد: 3/11 -8/7) برآورد گردید. کم ترین و بیش ترین شیوع دیابت در بیماران تالاسمی ماژور مربوط به غرب (3/10درصد) و شمال ایران (3/8 درصد) بود. شیوع این بیماری در جنس مذکر 6/12درصد (فاصله اطمینان 95درصد: 1/19 -1/6) و در جنس مونث 8/10درصد (فاصله اطمینان95درصد: 5/14 -2/8) برآورد گردید.
    استنتاج: شیوع دیابت در بیماران تالاسمی ماژور ایران بالا می باشد و بررسی تست های دیابتی برای این بیماران هر شش ماه یک بار جهت تشخیص زودرس ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: دیابت، اختلال غدد درون ریز، تالاسمی ماژور
  • بهزاد دماری، فروزان اکرمی صفحات 205-206
|
  • Neda Sepahi Hossein Abadi, Leila Kohan, Athar Rasekh Jahromi Pages 1-7
    Background and
    Purpose
    Endometriosis is a benign disorder defined by the presence of endometrial tissue out of pelvic cavity and is related to debilitating pelvic pain and infertility. MiRNAs, are a cluster of small endogenous noncoding RNA that bind to 3׳ UTR of target mRNA and cause mRNA degradation or repressing translation of mRNA. Mir-126 is a type of miRNA that is involved in many vital processes such as invasion and angiogenesis. In this study, mir-126 rs4636297 G/A gene polymorphism was compared between infertile women with endometriosis and healthy women.
    Materials And Methods
    This analytical study was done in 72 infertile women with endometriosis and 252 healthy women as a control group. After extraction of genomic DNA from peripheral blood samples, desired polymorphism was genotyped using Tetra-ARMS-PCR method. Statistical analysis was performed using SPSS ver. 17. Genotype distributions and allelic frequencies of mir-126 rs4636297 gene polymorphism were compared between patient and control groups by Logistic regression analysis.
    Results
    A significant association was found between A allele of rs4636297 mir-126 polymorphism and endometriosis (OR: 0. 6, 95% CI: 0. 4-0. 84, P= 0. 005). In the dominant model of A allele (comparison between AA VS. GG), AA had protective effect on endometriosis (OR: 0. 48, 95% CI: 0. 28-0. 82, P= 0. 007).
    Conclusion
    There is a significant association between rs4636297 mir-126 polymorphism and susceptibility to endometriosis.
    Keywords: endometriosis, infertility, Mir, 126, polymorphism
  • Maryam Azizkhani, Fahimeh Tooryan Pages 8-15
    Background and
    Purpose
    Since long time ago herbal products and spices have been used as powders, essential oils (EOs), and extracts. They consist of antimicrobial components and could be applied as natural food preservatives. In the present work, the antiviral effect of cinnamon, rosemary, and zataria EOs has been investigated against norovirus surrogates including feline calicivirus (FCV) and murine norovirus (MNV).
    Materials And Methods
    Different concentrations of EOs were individually mixed with each virus at titers of ca. 7-8 log TCID50/ml and incubated for 2 h at 4ºC and 37 ºC. The infectivity of the recovered viruses was evaluated by cell-culture assays.
    Results
    At 37 ºC, 3% of cinnamon, 2.5% of rosemary and 0.1% of zataria EOs decreased the FCV titers by 2. 38, 3.38, and 4.51 log TCID50/ml, respectively. At lower concentrations they were found to be less effective. Also, different concentrations of EOs decreased MNV titers by 0.25-1.44 log TCID50/ml. The maximum titer reduction (4.51 log TCID50/ml) was achieved when the FCV was treated at 37 ºC with 0.1% of zataria EO.
    Conclusion
    The reduction on the infectivity titers found for the tested norovirus surrogates with these EOs highlighted their potential role as biopreservatives to improve food hygiene and shelflife.
    Keywords: antiviral, cinnamon, norovirus, rosemary, zataria
  • Alireza Sadeghi, Mojtaba Raeisi, Maryam Ebrahimi, Abbas Abedfar, Yousef Dadban Shahamat Pages 16-25
    Background and
    Purpose
    Phytic acid plays a major role in reducing the bioavailability of minerals in food. The aim of this study was to evaluate the effect of controlled sourdough fermentation on reduction of phytate content in dough and bread produced by whole wheat flour containing Lactobacillus plantarum and Lactobacillus brevis.
    Materials And Methods
    This experimental study was carried out as a joint project in Golestan University of Medical Sciences and Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources. After isolation of two dominant lactobacillus isolates from whole wheat sourdough and their molecular identification, the effect of controlled sourdough fermentation (dominant isolates were used as starter culture, under treatments (as separate or mixed with equal proportions) of 28, 32, 36 °C fermentation temperatures and 16, 24, 32 h fermentation times) was examined on phytate content of produced dough and bread, using a spectrophotometric assay based on the measurement of iron.
    Results
    Sequencing of PCR products led to identification of Lactobacillus plantarum and Lactobacillus brevis as the dominant lactobacillus isolates from whole wheat sourdough. According to statistical analysis, by increasing fermentation time and temperature, the amount of phytate significantly decreased in dough and bread produced by each of dominant isolates (P≤ 0.05). Furthermore, mixture of lactobacillus as starter culture was more effective on phytate reduction compared with using them separately.
    Conclusion
    Our results showed that controlled fermentation of whole wheat sourdough have significant effect on reduction of phytate and increasing the bioavailability of bread minerals.
    Keywords: Lactobacillus brevis, Lactobacillus plantarum, phytic acid, sourdough
  • Rezvan Mansouri, Shiva Khezri, Seyed Meysam Abtahi Froushani Pages 26-35
    Background and
    Purpose
    Experimental autoimmune encephalomyelitis (EAE) is an animal model of multiple sclerosis. The hallmark of this disease is an autoimmune neuroinflammation induced by autoreactive lymphocytes attack. Pervious documents indicated that phenytoin can protect axonal loss in EAE. Here, we investigated the immunomodulatory effects of phenytoin in EAE.
    Materials And Methods
    In this experimental study, EAE was induced by guinea pig spinal cord homogenate and complete Freund’s adjuvant in Wistar rats. The animals were then divided into two therapeutic groups (n=7 per group). Phenytoin therapy (50 mg/kg-daily) was started in treatment group at day 12 when the treatment group developed a disability score. EAE control mice received vehicle alone on the same schedule. Signs of disability were monitored daily until day 36 when mice were sacrificed. Splenocytes were checked for proliferation by MTT test and cytokine production by ELISA.
    Results
    Phenytoin therapy after the occurrence of clinical symptoms significantly regressed the clinical symptoms and improved the weigh index of EAE rats. Phenytoin significantly decreased the production of pro-inflammatory TNF-α and IL-17 as well as IFN-γ in supernatant of spleen cells culture (P
    Conclusion
    In addition to direct neuroprotective effects, phenytoin can also improve EAE via modulation of immune responses.
    Keywords: multiple sclerosis, experimental autoimmune encephalomyelitis, phenytoin
  • Fatemeh Nazemi, Iraj Khodadadi, Ali Heshmati Pages 36-44
    Background and
    Purpose
    Pesticide residues in food products is of great concern. Food preparation highly influences the pesticide residue and safety of the food. The aim of this study was to evaluate the effects of storage and different washing solutions on dichlorvos residue in tomato.
    Materials And Methods
    A Interventional study was performed in which tomato samples were harvested after 24 h of dichlorvos spraying and their dichlorvos concentration was determined. A group of samples was stored in room or refrigerator temperature for 10 days. Dichlorvos changes were recorded every two days and the samples were washed for 20 s. The changes in dichlorvos residues were recorded again after washing the tomatoes. The second group of samples was immersed for 10, 20 and 30 min in water and solutions of 1, 2 and 3% sodium chloride, acetic acid and sodium bicarbonate. The impact of each treatment on residue was evaluated by gas chromatography equipped electron capture detector.
    Results
    Dichlorvos residue reduced during storage and its concentration in samples stored at room and refrigerator temperature reached to lower than the maximum residual limit (MRL) after 8 and 10 days, respectively. Thirty min of immersion in water and solution of sodium chloride, acetic acid and sodium bicarbonate caused 35.75, 34.62, 14.48 and 92.74% reduction in levels of dichlorvos, respectively. Sodium bicarbonate solution, depending on its concentration and washing time, had the highest impact on dichlorvos removal and acetic acid solution was found to have the lowest effect.
    Conclusion
    In order to remove dichlorvos from tomato and increase its safety, it is necessary to consider the preharvest interval (PHI) and its immersion in alkaline solutions for suitable time.
    Keywords: dichlorvos, tomato, pesticide residues, gas chromatography
  • Majid Saeedi, Jafar Akbari, Katayoon Morteza, Semnani, Seyyed Sohrab Rostamkalaei, Kasra Banaee Pages 45-58
    Background and
    Purpose
    Pharmaceutical aspects of mucoadhesion have been the subject of great interest during recent years because it provides the possibility of avoiding either destruction by gastrointestinal contents or hepatic first-pass inactivation of drug. In this study, polysaccharide mucilage derived from the seeds of Plantago major L. (Plantaginaceae family) was investigated for use in matrix formulations containing propranolol hydrochloride.
    Materials And Methods
    An experimental study was performed in which the mixture of Plantago major seeds in 0.1 N HCl was macerated on a heater and was filtered through a cotton cloth. The mucilage was precipitated by ethanol. Then several ratios of the drug-mucilage and drug-mucilage-polymer were prepared. The polymer selected for comparison was HMPCK4M. Drug release, swelling, erosion, hardness, and bioadhesion were evaluated.
    Results
    Maximum bioadhesive strength was observed with F1 and the lowest bioadhesive strength was seen with F6. The results also showed that bioadhesive force decreased with increase in the amount of mucilage. As the amount of mucilage increased initial drug release as well as drug release in the later hours was increased. The lowest and the highest release rate was observed in F1 and F7 with highest amount of polymer and mucilage (70 mg), respectively.
    Conclusion
    P. major seed mucilage could be used as a bioadhessive polymer. This mucilage also controlled the release profile of drug.
    Keywords: mucilage, Plantago major, bioadhesive, release, polymer
  • Mitra Gholami, Mahdi Farzadkia, Yahya Zandsalimi, Shahram Sadeghi, Ehsan Abouee Mehrizi Pages 59-69
    Background and
    Purpose
    Dyes from textile industry are amongst the major pollutants of the environment that are harmful for both human health and the environment. Azo dyes constitute the largest and the most important class of commercial dyes, accounting for 50% of all commercial dyes. This study investigated the efficacy of Cr-doped ZnO nanoparticles in removal of reactive black 5 (RB5) dye from aquatic solutions in presence of solar radiation.
    Materials And Methods
    An experimental laboratory study was done by designing the surface-answer test. Cr-doped ZnO nanoparticles were synthesized using co-precipitation method. X-ray diffraction (XRD) and scanning electron microscopy (SEM) were used for characterization of the nanoparticles prepared. Effects of parameters such as pH, nanoparticle dosage, initial RB5 concentration, and contact time on the removal efficiency of RB5 were studied. The remaining concentration of RB5 was analyzed by UV/VIS spectrophotometer at a wavelength of 597 nm. Finally, the statistical analysis of the model was conducted by ANOVA.
    Results
    Results showed that removal efficiency increased by increasing nanoparticle dosage and contact time. Also, we found that removal efficiency decreased by increasing the initial dye concentration and pH. The optimum condition for dye removal was obtained at pH 4, nanoparticle dosage of 1.75 g/L, initial dye content of 112.5 mg/L, and 75 min contact time. In this condition the efficiency removal and desirability were 75.41 and of 0.905, respectively.
    Conclusion
    Removal of textile dyes was found to be quick and effective when using Cr-doped ZnO nanoparticles. Also, designing and performing the experiment (in low frequency) can help in optimizing the efficiency removal of pollutant from aqueous media.
    Keywords: reactive black 5, Cr, doped ZnO, nanoparticles, photocatalyst, wastewater treatment
  • Maryam Khodadadi, Mohammad Hossien Saghi, Nammam Ali Azadi, Shahram Sadeghi Pages 70-82
    Background and
    Purpose
    Various contaminants are released into water resources each year as a results of urbanization and industrialization. Chromium VI is one of the most toxic metals released into the aquatic environments, wastewater, and soil mainly via industrial sewage. The purpose of this study was to evaluate the performance of iron-zirconium/chitosan magnetic nanoparticles composite in removal of hexavalent chromium VI from aquatic environments.
    Materials And Methods
    A pilot-study was conducted in laboratory scale. Nancomposites synthesis was done using chemical precipitation and tested by SEM, XRD, and FTIR. Various factors such as contact time (0-720 min), initial pH of the solution (2-12), adsorbent dose (0.4-2 gr), initial concentration of metal (0-10 milligrams per liter), and the system temperature (15-35 ℃) were studied. The concentration of heavy metal chromium was measured using a spectrophotometer at 540nm.
    Results
    The results showed that the highest removal efficiency of heavy metal chromium was obtained at pH 4.0 (52.99%). Moreover, addition of 1 gr composite in the same concentration could boost removing the hexavalent chromium by more than 91%. Increasing the concentration levels of heavy metals had little impact on the removal efficiency. Adsorption isotherms fitted the Freundlich isotherm.
    Conclusion
    According to the results, the absorbent showed a high performance in removing chromium VI from aquatic environments.
    Keywords: composite magnetic nanoparticles, iron, zirconium, chitosan, adsorption, heavy metals
  • Elham Serki, Khadijeh Vazifeshenas Darmiyan, Samira Ezi, Javad Bayat, Farhad Shahamat, Zahra Ghiravani, Mehran Hosseini Pages 83-94
    Background and
    Purpose
    Multiple line of evidence suggested that diabetes has adverse effects on male sexual and reproductive functions. The aim of present study was to investigate the protective effect of colostrum (COL) on sperm parameters, sex hormones, testes histopathological changes, and oxidative stress in diabetic rats.
    Materials And Methods
    In this experimental study, 30 diabetic male Wistar rats were randomly divided into three groups (n=10) and were treated either by saline (model) or COL (100-200 mg/kg). Also, 10 healthy age matched rats were allocated as normal control group which received only saline. The rats in the COL treated groups were given colostrum at 100-200mg/kg once a day orally for 8 weeks. At the end of the study, epididymal sperms were counted, and testis tissues and blood samples were collected for histopathologic and biochemical analysis. Data were analyzed using ANOVA, Kruskal-Wallis and Mann-Whitney tests in SPSS V.18.
    Results
    COL treatment (at both doses) significantly decreased the elevated glucose (P
    Conclusion
    The results clearly provide evidence that CLO treatment can inhibit the progression of reproductive system complication in diabetic rats.
    Keywords: diabetes, colostrum, testes, sperm, testosterone, malonaldehyde, rats
  • Saeed Kermani, Hesam Fazlali, Heydar Sadeghi Pages 95-102
    Background and
    Purpose
    High cost and complication of some instruments assessing functional capabilities in athletes with anterior cruciate ligament (ACL) deficiency have caused increasing attentions towards using inexpensive and user-friendly instruments as accelerometers and gait analyzing based on signal processing. Therefore, gait phases detection seems to be necessary while accelerometer is mounted on tibia. The aim of this study was to present a novel algorithm based on wavelet functions and dynamic time warping in order to gait detecting and gait breakdown from tibia acceleration raw data.
    Materials And Methods
    A semi-experimental study was performed in which swing and stance phases of 20 healthy individuals and 20 ACL-deficient individuals’ gait were detected using up to order 32 of Mexican hat function of wavelet transformation. The acceleration signals were divided o peak searching parts. Time domain analyses were performed using peak detectors and dynamic time warping functions.
    Results
    In normal individuals and ACL-deficient subjects, 376 and 392 strides were detected from 391 and 415 strides, respectively. Also, in normal individuals from 17 distorted strides 14 and in those with ACL-deficiency all distorted strides were completely corrected.
    Conclusion
    The suggested algorithm was found to be capable of detecting swing and stance phases of the gait in both normal and ACL-deficient patients by accuracy rates of 94% and 95%, respectively. These rates are higher compared with previous studies. This novel algorithm could be applied as a useful method for gait evaluation in healthy people and individuals with ACL-deficiency.
    Keywords: anterior cruciate ligament, gait, analysis, swing, acceleration
  • Avideh Maboudi, Nafise Salimi, Ali Aghajani, Parisa Gheblenama, Mohadeseh Heidari Pages 103-110
    Background and
    Purpose
    Many people with oral and dental diseases will see their physicians first, therefore, doctors must have enough knowledge about primary medical treatments. This research was conducted to study the knowledge of medical interns in Sari, Babol, and Mashhad medical schools about oral and dental diseases and also dental emergencies in 2013-2014.
    Materials And Methods
    An analytical cross-sectional study was performed in 98 medical interns. A questionnaire was designed based on the books, scientific sources and available articles in this field. Content validity of the questionnaire was determined by four specialists. In order to evaluate the reliability of the questionnaire, the Test-retest method was used and the spearman correlation coefficient was 0.8. Data analysis was done in SPSS V.20 applying, ANOVA and Tukey test. P
    Results
    The mean score for student's knowledge was 8.3. The mean knowledge scores of medical interns about oral and dental diseases were significantly different between the universities (P
    Conclusion
    Low level of knowledge in oral and dental diseases among medical interns calls for further studies that could identify the factors causing this problem. Also, more training courses for interns and retraining of physicians are required.
    Keywords: knowledge, dental diseases, emergencies, internship
  • Maloos Naderi, Nematoollah Ahangar, Fatemeh Shaki Pages 111-122
    Background and
    Purpose
    Valproic acid (VPA) is used worldwide as a major drug in the intervention of epilepsy and in control of several kinds of seizures. The aim of our investigation was to evaluate the nephrotoxic potential of VPA and protective effects of zinc and selenium against VPA-induced nephrotoxicity in Wistar rats.
    Materials And Methods
    In this study, the animals were divided into five groups: control, VPA (200 mg/kg IP), VPA Zn (10 mg/kg IP), PA Se (1 mg/kg IP), and VPA Zn Se. After the administration of VPA for 4 consecutive weeks, the animals were killed and kidney tissues were separated. Finally, oxidative stress markers including glutathione (GSH) content, lipid peroxidation (LPO), protein carbonyl (PCO) were measured and blood was taken for measuring biochemical markers (BUN and Cr).
    Results
    The administration of VPA for 4 consecutive weeks resulted in an increase in kidney marker (BUN and Cr). Also, oxidative stress was evident in VPA group by increased lipid peroxidation (LPO), protein carbonyl (PCO) and glutathione (GSH) oxidation. Zn and Se administration was able to protect against deterioration in kidney markers and suppressed the increase in oxidative stress markers.
    Conclusion
    Our study showed the critical role of oxidative damage in Valproate-induced nephrotoxicity that markedly inhibited by administration of Zn and Se. Therefore, Zn and Se supplementation could be suggested for prevention of valproate-induced nephrotoxicity.
    Keywords: valproic acid, kidney, toxicity, oxidative stress, selenium, zinc
  • Mohammad Hossein Motazedian, Moradali Fouladvand, Afshin Barazesh Pages 123-130
    Background and
    Purpose
    Toxoplasmosis infection in hemodialysis patients may cause severe complications, and even in some cases the cause of death. It can be impose considerable costs to health systems. Since the high prevalence of this parasite has been reported in various parts of the country, this study was conducted to determine the prevalence of toxoplasmosis in hemodialysis patients in Bushehr, Iran.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, all hemodialysis patients who were continuously referred from September 2011 to September 2012 to the dialysis center at Bushehr, were evaluated by the ELISA method for determine the presence of anti-Toxoplasma IgG & IgM antibodies.
    Results
    From a total of 84 patients studied, 32 (38.1%) and 2 (2.4%) patients were positive for IgG and IgM antibodies, respectively. The results showed that there is no significant relationship between infection and some variables analyzed, such as consuming and washing vegetables and keeping cats.
    Conclusion
    Considering the high prevalence of toxoplasmosis infection among hemodialysis patients in Bushehr in comparison with healthy people in the region and since the fact that toxoplasmosis is a risk factor for life-threatening of hemodialysis patients, it is recommended that these patients should be screen for toxoplasmosis before dialysis as well as kidney transplant to prevent the spread of the infection through the process of dialysis.
    Keywords: Toxoplasmosis, Hemodialysis, Bushehr, Iran
  • Mohammad Yousef Mogaddam, Rouhullah Dehghani, Ahmad Ali Enayati, Mahmoud Fazeli, Dinan, Farzad Motevalli Haghi Pages 131-136
    Background and
    Purpose
    Scorpionism is a life-threatening hazard in many parts of the world including Iran. Identifying the epidemiology of effective factors causing this health problem could play a major role in its prevention. Therefore, this study was conducted to understand the epidemiology of scorpionism in Darmian, Iran.
    Materials And Methods
    A retrospective cross-sectional study was designed in which all the people stung by scorpion between March 2015-2016 were investigated. The subjects were residing in Darmian, Southern Khorasan province, Iran. Epidemiology of patients and demographic data were collected in a checklist and data was analyzed in SPSS V.20.
    Results
    A total of 132 cases stung by scorpion were recorded including 58 males (43.9%) and 74 females (56.1%). The highest and lowest rates were found in people aged 35-44 (22%) and≥65 (6.8 %), respectively. Among the cases 3.8% were younger than 15 years of age. Hands, legs, and head and face were the most prevalent sting sites (47.7%, 39.4% and 12.9%, respectively). Most cases of scorpion stings occurred during spring and summer while July was the month with highest rate (22%). Of total cases 29.5% were residing in urban areas and 70.5% were in rural areas.
    Conclusion
    The highest rate of scorpionism cases were reported in rural areas, therefore, training programs should be considered for preventing scorpionism in rural communities. Also, development and optimization of residential houses and rural roads can greatly reduce the incidence of scorpion stings.
    Keywords: scorpion stings, epidemiology, scorpions
  • Faezeh Sarvar, Reza Nekoeian, Samira Saei Rad, Mohammad Javad Gharavi, Mohsen Tehrani, Maryam Sarvar Taherabadi, Masoud Sharif, Saeid Abediankenari Pages 137-142
    Background and
    Purpose
    Breast Cancer is one of the health problems in every population. The aim of this study was to determine the frequency of BRCA1 and BRCA2 common mutations in women whose mothers were diagnosed with breast cancer.
    Materials And Methods
    A case–control study was performed in 109 females (less than 40 years of age) who had mothers with breast cancer. For scanning of genomic mutations in BRCA1 and BRCA2, genes mutation analysis was done in BRCA1 (exon2, 20) and BRCA2 (exon11) using Real Time PCR test. We also studied 109 healthy controls without family history of breast cancer.
    Results
    No any mutation was found in this population.
    Conclusion
    This study showed no mutation in affected and control group. Therefore, other mutations and genes may have a role in breast cancer pathogenesis in our population.
    Keywords: breast neoplasms, BRCA1, mutation
  • Mohammad Shokrzadeh, Emran Habibi, Anahita Zamani, Mona Modanloo, Maryam Alizadeh Page 143
    Background and
    Purpose
    Myricetin as a natural flavonoids in tea and coffee, has extensive pharmacological effects. Endosulfan is mutagenic and is capable of inducing genetic damage in human blood cells. The aim of this study was to investigate the protective effect of myricetin against DNA damage caused by endosulfan on human blood lymphocytes.
    Materials And Methods
    Blood samples after 3 hours of incubation with different concentrations of myricetin, were incubated with Mμ10 endosulfan for 24 hours. Then, to evaluate the production of micronucleus in binucleated lymphocytes, the slides were prepared and were evaluated by light microscopy. The mean values were compared using PRISM and ANOVA (posttest: Tukey).
    Results
    The incubation of blood samples with Endosulfan induced additional genotoxicity in lymphocytes, and Myristin pretreatment significantly reduced the micronucleus frequency (P
    Conclusion
    Myristin appeared to scavenge and trap free radicals to prevent the damage induced by ROS. It is a natural compound and is considered to be safe, therefore, it can be used as a supplement to protect people exposed to chemical or environmental hazards.
    Keywords: endosulfan, myristin, genotoxicity, human lymphocyte, micronucleus test
  • Mahmood Reza Yahyaei, Mohammad Reza Shojaei, Amir Reza Khorasanchi, Seyed Ali Aghayan Pages 149-154
    Background and
    Purpose
    In recent years the use of radioactive materials for diagnostic and therapeutic purposes grew rapidly in nuclear medicine. The imaging technicians and nursing staff in radiopharmaceutical centers are in close contact with patients. Therefore, they are exposed to different radiation levels. This study was done on risk assessment of staff exposed to 99mTc-MIBI
    Materials And Methods
    In this study, the radiation dose rate from two groups of patients (rest patients n= 27 and rest patients n= 23) who received 99mTc-MIBI for myocardial perfusion imaging was measured using detection at different distances in Shahrood Imam Hospital, Iran. Then, the radiation dose rate of the staff was calculated based on the duration of time they were exposed to radiation at different distances.
    Results
    The value of radiation dose rate from patients receiving 99mTc-MIBI for stress and rest patients were 9.9 and 13.4 micro Sv per hour in 25 cm distance from patients, respectively. By calculating the mean time of technicians’ close contact (less than a meter) with patients, their mean daily exposure rate was found to be 2.1±1.2 and 2.9±1.2 micro Sv per hour for rest and stress patients, respectively.
    Conclusion
    Compared with threshold level (60 micro Sv per day) lower levels of radiation exposure was seen in our population. But generally, the exposure rate in rest patients was found to be higher.
    Keywords: exposure, radiation dose rate, staff, 99mTc, MIBI
  • Jamileh Bigom Taheri, Mohammad Nayir Abadi, Somayyeh Azimi, Mohammadreza Tarahomi Pages 155-159
    Background and
    Purpose
    Oral lichen planus is a chronic inflammatory disease of the oral mucosa. The exact cause is not yet well understood. Possible associations have been suggested between blood groups and susceptibility to various diseases. This study investigated the distribution of ABO blood groups and Rh system in patients with oral lichen planus in Iran.
    Materials And Methods
    In a cross-sectional study, 100 patients with oral lichen planus attending Oral Medicine Department in Shahid Beheshti dental school, Tehran, were examined. ABO blood groups and Rh type were recorded. Data was analyzed in SPSS V.18 applying Chi-square test.
    Results
    Among 100 patients, 38 (38%) had blood group O and others had blood group A (28%), B (18%), and AB (16%), respectively. Also, 96 patients were Rh-positive while four were Rh-negative.
    Conclusion
    Patients with oral lichen planus in this study had higher distribution of O blood group than other blood groups. Also, most of them were Rh-positive.
    Keywords: oral lichen planus, ABO Blood Group System, Rh, Hr Blood Group System
  • Mohammad Shokrzadeh, Emran Habibi, Golara Dadkhah, Mona Modanloo Pages 160-164
    Background and
    Purpose
    Today medicinal plants have received much attention in treatment of many cancers. Juglans regia has phenolic compounds and is used in cytotoxicity studies. This study investigated the effects of hydroalcoholic extract of Juglans regia on the growth of human cervical and liver cancer cells.
    Materials And Methods
    The hydroalcoholic extract of the fruit of Juglans regia was prepared by percolation method. The HeLa and HepG2 cancer cells were cultivated and further incubated with different concentrations of the extract. After 72 hours, cell growth inhibition was examined using MTT assay. The results were statistically analyzed in Prism ver.3 applying ANOVA and post-test.
    Results
    The inhibitory concentration 50 (IC50) of the plant extract on human HepG2 and HeLa cancer cells were 449.1 ± 18.26 μg/ml and 222.4 ± 2.66 μg/ml, respectively. The IC50of Cisplatin on these cancer cells were found to be 15.96±1.117 and 15.79±1.147 μg/ml, respectively.
    Conclusion
    The IC50of Juglans regia on HeLa and HepG2 was more than that in Cisplatin. Accordingly, further investigations are needed on other cancer cell lines. Moreover, due to the fact that the extract was total, future studies should aim at identifying its active substances.
    Keywords: Juglans regia, cancer cell lines, inhibitory concentration 50, MTT assay
  • Mansour Karajibani, Azita Merkazee, Farzaneh Montazerifar, Maryam Gomrekee, Ahmad Gholamee Pages 165-169
    Background and
    Purpose
    Milk has an essential role in human health and its proper consumption is one of the indices of healthy nutritional style. This study was designed to assess the contamination of pasteurized milk and dairy products by different pathogenic microbes in Zahedan, Iran.
    Materials And Methods
    In an analytical cross-sectional study, 551 samples including 244 pasteurized milk, 165 pasteurized yogurts, and 142 pasteurized yogurt drinks were randomly obtained during 10 months. They were tested using national standard method.
    Results
    According to the results, 86.9% and 13.1% of pasteurized milk were found to be acceptable and unacceptable for human consumption, respectively. In this study 81.8% and 95.1% of yogurts and yogurt drinks were acceptable and 18.2% and 4.9% were unacceptable for human consumption, respectively. The main microbial contamination was associated with S. aureus (45.4%). The majority of milk samples unacceptable for human use were observed in summer (23%) and spring (13.3%).
    Conclusion
    The quality of most of the pasteurized dairy products was found to be good, however, there are still problems in the region with factors predisposing to microbial contamination.
    Keywords: microbial contamination, milk, dairy products, Zahedan
  • Abolfazl Firouzian, Afshin Gholipour Baradari, Mehran Fazli, Solmaz Askari, Ensiyeh Hajializadeh Kerdabadi Pages 170-174
    Background and
    Purpose
    Intensive care unit (ICU) nurses play an important role in non-pharmacological prevention of ventilator-associated pneumonia (VAP). The aim of this study was to assess the knowledge of nurses in ICU about non-pharmacological prevention of ventilator-associated pneumonia.
    Materials And Methods
    In a descriptive cross-sectional study, 120 ICU nurses were studied in teaching hospitals of Mazandaran University of Medical Sciences, 2015. Demographic information of nurses were recorded including age, sex, duration of being in ICU and their educational level. An authentic multiple-choice questionnaire was administered to assess the nurse's knowledge about the prevention of VAP.
    Results
    120 nurses including 96 females and 24 males (mean age: 32.39±5.57, mean work experience: 5.94±4.5 years) were studied. The average number of beds in the studied ICUs was 9.53±1.97 beds (Median=9). Percentage of correct answers of nurses on the oral route for intubation, frequency of ventilator circuit changes, type of airway humidifier, frequency of humidifier changes, type of suction system, frequency of change in suction systems, drainage of subglottic secretions, kinetic vs. standard beds, and patients positioning were 81.7%, 53.3%, 42.5%, 6.7%, 62.5%, 38.3%, 30%, 46.7%, and 85.8%, respectively. The average score of the participants was 4.48±1.69 out of 9.
    Conclusion
    ICU nurse's knowledge about the type of humidifier, switching frequency of humidifier, switching frequency of suction system, subglottic secretion drainage, and the type of bed was found to be very low. These findings call for continuous training and assessment to promote the knowledge of nurses in ICUs for non-pharmaceutical prevention of VAP
    Keywords: ventilator, associated pneumonia, intensive care unit, nurses, knowledge
  • Ramin Shekarriz, Anahita Nosrati Pages 175-181
    Neuroendocrine carcinoma (NEC) of stomach is a rare and highly malignant tumor. It rarely occurs in the gastrointestinal (GI) tract especially in stomach. In this report, an 81-year-old male is presented with chief complaint of epigastric pain and early satiety. Endoscopic examination of the upper GI tract revealed an ulcerative mass measuring 3x4x4 cm in body of stomach, and a biopsy was taken. Accordingly, poorly differentiated neuroendocrine carcinoma was observed on microscopic examinations. On immunohistochemical staining, neuroendocrine carcinoma was confirmed. After six cycles of chemotherapy the primary tumor size declined and also improvement of hepatic metastasis was observed. Due to acceptable responses of these tumors to therapy, clinical and morphological evaluations along with specific staining are necessary.
    Keywords: stomach neoplasms_neuroendocrine carcinoma_immunohistochemistry staining_chemotherapy J Mazandaran Univ Med Sci 2016
  • Samira Dodangeh, Mahdi Fakhar Pages 182-191
    Acanthamoeba is a free-living amoeba that is an opportunistic pathogen of humans and animals. Its prognosis is potentially poor that requires fast diagnosis and successful treatment. There are two phases in its life cycle: an active trophozoite form and the double-walled resistant cyst. This amoebic genus is the causative agent of two severe diseases in humans: Acanthamoeba keratitis (AK) and fatal granulomatous amoebic encephalitis (GAE). Acanthamoeba cysts almost remain viable after treatments and lead to serious and frequent recurrence of infection. Resistance of the double walled cysts is mainly due to cellulose molecules presented in the inner layer of the cysts. Thus, cellulose degradation or inhibiting the cellulose synthesis offers a potential strategy for effective treatment of Acanthamoeba. In this non-systematic review we aimed at providing an overview of the cellulose structure, its role in skeletal structure and also physicochemical activity of the protozoa and present it as new drug target for the treatment of amoebic infection. Overall, the degradation of the cyst wall will make amoeba susceptible to chemotherapeutic drugs, and at least inhibition of Acanthamoeba excystment, consequently it prevents the recurrence of infection. Furthermore, cellulose synthesis inhibitors cause current drugs to affect on Acanthamoeba in lower time and concentrations. Therefore, using compounds or drugs that inhibit the synthesis of cellulose can be a new treatment for amoebic infections.
    Keywords: Acanthamoeba, cyst wall, cellulose, drug target
  • Milad Azimi, Korush Sayemiri Pages 192-204
    Background and
    Purpose
    Diabetes mellitus is one of the most common endocrine complications in thalassemic patients. Several studies investigated the prevalence of diabetes in Iranian patients with thalassemia major and reported different results but no overall estimate was calculated. Therefore, we conducted a meta-analysis to study the prevalence of diabetes in patients with thalassemia major in Iran.
    Materials And Methods
    This review study was conducted by PRISMA checklist. Electronic databases including Magiran, Iranmedex, SID, Medlib, IranDoc, Scopus, Pubmed, Science direct, Cochrane, Web of Science, Springer, Online Library Wiley and Google Scholar were searched in chronological order without time limit, in January 2016, using relevant keywords. Two researchers independently performed article selection and data extraction. All studies meeting our inclusion criteria were investigated. Data analysis was done using random effect model in Stata Ver.11.1.
    Results
    Overall, 6380 patients were studied in 42 articles. Prevalence of diabetes in patients with thalassemia major in Iran was 9.5% (CI: 95%, 7.8-11.3). The minimum and maximum prevalence of diabetes were found in West (10.3%) and North of Iran (8.3%), respectively. The prevalence rate in male and female thalassemia major patients were 12.6% (CI: 95%, 6.1-19.1) and 10.8% (CI: 95%, 8.2-14.5), respectively.
    Conclusion
    Prevalence of diabetes in Iranian patients with thalassemia major was found to be high. Therefore, routine blood tests should be done every six-month for early diagnosis of diabetes in this population.
    Keywords: diabetes mellitus, thalassemia major, meta, analysis
  • Behzad Damari, Forouzan Akrami Pages 205-206