فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 27 (تابستان 1379)

  • تاریخ انتشار: 1379/04/11
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فرزاد متولی حقی، شیرزاد غلامی، مهدی شریف، محمد مهدی صداقت، بهزاد پارسی صفحه 1
    سابقه و هدف
    با توجه به نقش انگلهای خارجی جوندگان در انتقال بیماری های مختلف از جمله طاعون، تب، راجعه، تیفوس مورن و غیره؛ مطالعه ای جهت بررسی انگلهای خارجی جوندگان در شهر ساری و نواحی مرکزی در سال 77-1376 انجام پذیرفت.
    مواد و روش ها
    تحقیق به روش توصیفی انجام شد. جامعه مورد مطالعه جوندگان شهر ساری و نواحی مرکزی (5کیلومتر اطراف شهرساری) بودند.با نصب تله های زنده گیربصورت تصادفی دراماکن مختلف نسبت به صیدجوندگان اقدام گردید. در تله از برش خیار و نان آغشته به روغن و غیره بعنوان طعمه استفاده گردید. پس از کارگزاری تله ها در بعد از ظهر و بازدید آنها در روز بعد، در صورت صید جونده، آنها را به آزمایشگاه انتقال داده، پس از بیهوشی و ثبت مشخصات ظاهری جوندگان، آنها در بالای تشتک آبی به منظور جداکردن انگلهای خارجی برس زده می شدند. انگلهای خارجی پس از جمع آوری از روی آب تشتک در الکل 70 درجه نگهداری شده تا پس از مونته شدن مورد شناسایی قرار گیرند. همچنین کلیه اطلاعات مربوط به جونده و انگل در فرم مخصوص ثبت گردیده و مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    نتایج
    درطی این بررسی مجموعا 126جونده متعلق به پنج گونه صید گردید که عبارتند از: Rattus.norvegicus 3 عدد(3/29 درصد)؛ Rattus.rattus 45 عدد(7/35 درصد) گونه های نیمه اهلی، Mus Musculus 12 عدد (5/9 درصد)؛ گونه های اهلی Glisglis 25 عدد (8/19 درصد)؛ Apodemus sglvaticus 7 عدد (5/5 درصد). گونه های وحشی، از این مجموع 45 عدد موش(7/35 درصد) آلوده به یک یا چند اکتوپارازیت بودند. آلودگی فقط در گونه هایRattus Rattus، Rattus norvegicus مشاهده گردید. و سایر گونه ها فاقد آلودگی بودند. همچنین در این بررسی اکتوپارازیت های جدا شده عبارت بودند از: Rhipicephalus، Hoplopleare، opiliacaridae، Echinolaelaps echidnini که بیشترین فراونی مربوط به Hoplopleare و کمترین فراوانی مربوط به Echinolaelaps echidnini می باشد.
    استنتاج
    نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد که میزان آلودگی به انگلهای خارجی در جوندگان صید شده و در منطقه مورد مطالعه 7/35 درصد می باشد. آلودگی در گونه های Rattus rattus، Rattus norvegicus مشاهده گردید و در سایر جوندگان صید شده بعلت نوع زیست آنها مشاهده نشد. با توجه به اینکه اکتوپارازیت های جداشده همگی از نظر پزشکی و دامپزشکی حائز اهمیت می باشند لذا پیشنهاد می گردد در برنامه های مبارزه با جوندگان، مبارزه با جونده و انگلهای خارجی آن بطور همزمان صورت گیرد تا پس از مرگ جونده، انگلهای خارجی به اماکن انسانی و انسانها حمله نکنند.
    کلیدواژگان: انگلهای خارجی، جونده، گونه
  • ژیلا ترابی زاده، فرشاد نقشوار، نغمه شهربندی صفحه 8
    سابقه و هدف

    جهت جمع آوری نمونه های خون برای اندازه گیری زمان PT و APTT به طور روتین در ایران حتی در بیماران آنمیک نیز از 9 قسمت خون کامل و یک قسمت سیترات سدیم 6/3درصد استفاده می شود، در حالیکه در برخی از کیت های آزمایشگاهی و کتب مرجع توصیه به تصحیح حجم سیترات با توجه به میزان هماتوکریت (HCT) شده است. ما در این تحقیق نتایج تست PT و APTT را نزد بیماران آنمیک با و بدون تصحیح حجم سیترات مقایسه کرده ایم.

    مواد و روش ها

    این تحقیق به روش تجربی بر روی نمونه خون 80 بیمار آنمیک انجام گرفت و تست PT و APTT برای هر بیمار در 2 لوله با غلظت سیترات روتین به نسبت 9 به 1 در یکی و با غلظت سیتراتی که حجم آن با توجه به میزان HCT تصحیح شده است. آزمایش ها با استفاده از کیت بیومریو و دستگاه کواگولومتر انجام شد. نتایج هر لوله نیز جداگانه گزارش شد. نتایج بر اساس آزمون t- student مورد بررسی قرار گرفت.

    نتایج

    میانگین اختلاف PT بین دو لوله 3/0 ثانیه و APTT 15/1 ثانیه بوده است.

    استنتاج

    تصحیح حجم سیترات با توجه به میزان HCT تفاوت معنی داری را در میزان PT و APTT نسبت به زمانی که این تصحیح صورت نگرفته و غلظت سیترات به طور روتین استفاده شود (نسبت 9 به 1) هم از نظر بالینی و هم از نظر آماری نشان نمی دهد.

    کلیدواژگان: زمان پروترومبین، زمان ترومبوپلاستین، هماتوکریت، سیترات، آنمی
  • امیر اسماعیل نژاد مقدم، عباسعلی کریم پور، فرشته طالب پور امیری، فاطمه تارینگو صفحه 12
    سابقه و هدف

    ناباروری که عبارت از بچه دار نشدن زوج پس از یک سال زندگی زناشویی است، یکی از مشکلات مهم بهداشتی- اجتماعی جوامع مختلف محسوب می شود. شیوع نازایی در نواحی مختلف متفاوت گزارش شده است، بگونه ای که مقدار آن در گزارشهای مختلف از 5درصد بیش از 30درصد آمده است. به دلیل اهمیت تعیین میزان ناباروری در برنامه ریزی های بهداشتی و درمانی و نیز عدم انجام چنین کاری در استان، در پژوهش حاضر شیوع آن در مناطق مرکزی استان مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    نمونه گیری به روش خوشه ای- تصادفی از 15 منطقه شهری، شهرهای ساری، قائم شهر و نکا و نیز 50 روستای تابع شهرهای مذکور و با استفاده از روش مصاحبه با زنان در درب منازل توسط دو گروه آموزش دیده از دانشجویان پزشکی و مامائی انجام پذیرفت.

    نتایج

    شیوع ناباروری در این مطالعه 2/13درصد و میزان ناباروری حل نشده 4درصد بوده است. ارتباطی بین شیوع ناباروری و ازدواج فامیلی مشاهده نشد، اما بین شیوع آن و سابقه فامیلی ارتباط معنی داری دیده می شود. همچنین 4/29درصد از افراد در گروه نابارور حداقل یک بار سقط جنین داشته اند، در حالی که این نسبت در گروه بارور بطور معنی داری کم تر و فقط در حدود 3/16درصد بوده است.

    استنتاج

    شیوع بالای ناباروری ضرورت توجه به بهداشت باروری در مراکز و خانه های بهداشتی و نیز راه اندازی مراکز درمان نازائی را مورد تاکید قرار می دهد.

    کلیدواژگان: ناباروری، شیوع، ضعف باروری، سقط آنی
  • اشکان فرهادی، عادله بهار، مهرنوش کوثریان، محمدرضا مهدوی صفحه 19
    مواد و روش ها

    مطالعه بر روی 400 دانش آموز که بطور تصادفی از سه مقطع تحصیلی دبستان، راهنمایی و دبیرستان انتخاب شده بودند انجام شد. از هرفرد ابتدا مشخصات شامل سن، جنس، منطقه شهری، وضعیت اجتماعی- اقتصادی (شامل موارد شغل پدر، تحصیلات والدین، نحوه تصرف واحد مسکونی، سطح زیربناء، تعداد افراد خانواده، محل اقامت درشهر، آب مصرفی و نحوه اداره مدرسه) درفرم اطلاعاتی ثبت گردید. سپس بر روی نمونه سرم آنها، وجود آنتی بادی ضد هلیکوباکترپیلوری از نوع IgG با روش الیزا و کیت HPG Screen شرکت Genesis.Diagnostic انگلستان بررسی شد ونتایج با برنامه آماریSPSS وآزمون کای دو بدست آمد و از آمار توصیفی و ضریب همبستگی پیرسون برای نمایش داده ها استفاده شد.

    نتایج

    شیوع عفونت H.P % 2/19 (با فاصله اطمینان % 95، 2/21 – 2/17) بوده است که با بالا رفتن سن افزایش نشان می دهد. بین شیوع عفونت باسن یا مقطع تحصیلی(2 00/0›P)، وضعیت اجتماعی- اقتصادی(4 0/0›P)، سواد پدر (2 0/0›P)، سواد مادر(6 00/0›P)، سطح زیربنا (5 000/0›P)، تعداد اعضای خانواده(2 00/0›P)، نوع اداره مدرسه (5 0/0›P)، رابطه معنی دار دیده شد ولی با متغیرهای جنس، شغل پدر، منطقه سکونت، سابقه مشکلات گوارشی در فرد و والدین او، نحوه تصرف واحد مسکونی و نوع آب آشامیدنی رابطه معنی داری وجود نداشت.

    استنتاج

    شیوع عفونت H.P در کودکان 18-7 ساله شهر ساری بالا است و مطالعات بیشتر در مورد اهمیت بالینی این مطلب توصیه می شود.

    کلیدواژگان: هلیکوباکتر پیلوری، سرواپیدمیولوژی، الیزا
  • بهزاد پارسی صفحه 26
    سابقه و هدف

    سایپروهپتادین (CYP) یک عامل ضدهیستامین و ضد سروتونین است و خواص ویژه ای از خود نشان می دهد که آن را با دیگر عوامل آنتی هیستامینی و ضد سروتونینی متمایز می سازد.
    تاثیر CYP در افزایش اشتها ثابت شده است. اما نتایج مربوط به تاثیر این ماده بر میزان گلوکز خون و سطح گلیکوژن کبدی در حیوانات مختلف متفاوت است. از اینرو این تحقیق جهت بررسی اثرات دوزهای مختلف CYP بر روی میزان گلوکز خون و سطح گلیکوژن کبدی مورد مطالعه قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق برای تعیین اثرات دوزهای مختلف CYP بر روی میزان گلوکز خون و سطح گلیکوژن کبدی 28 راس حیوان (رت) با وزن متوسط 95 گرم مورد مطالعه قرار گرفت.
    حیوانات به پنج گروه شامل یک گروه شاهد و چهار گروه آزمایش تقسیم شدند که هر گروه در قفس های جداگانه نگهداری شدند. در چهار گروه آزمایش به ترتیب مقادیر 5/2 و 5 و 10 و 20 میلی گرم CYP به ازای هر کیلوگرم وزن حیوان روزانه به مدت 14 روز به حیوانات خورانده شد و اثرات آن بر میزان گلوکز خون و سطح گلیکوژن کبدی مورد ارزیابی قرار گرفت. از تست آماری ANOVA جهت مقایسه استفاده شد.

    نتایج

    میزان گلوکز در زیرگروه های 1 (شاهد)، 2، 3، 4، 5 به ترتیب 39/82، 32/110، 4/109، 54/120 و 54/121 میلی گرم درصد میلی لیتر بوده است که تفاوت بین تمامی گروه ها مشاهده شد و این تفاوت بین گروه های مختلف معنی دار بود (45/5 = F، 008/0 = P).
    میزان گلیکوژن کبدی در زیر گروه های 1 (شاهد)، 2، 3، 4، 5 به ترتیب 86/142، 06/83، 92/7، 13/9 و 1/26 میلی گرم در هر گرم بافت کبدی بوده است که تفاوت بین تمامی گروه ها مشاهده شد و این تفاوت بین گروه های مختلف معنی دار بود (88/26 = F، 000/0 = P).

    استنتاج

    نتایج این تحقیق نشان می دهد که اثرات CYP بر میزان گلوکز و گلیکوژن کبدی به صورت هیپرگلیسمی تراکم گلیکوژن درکبد بروز می کند.

    کلیدواژگان: سایپروهپتادین (CYP)، گلیکوژن، هیپرگلیسمی، رت
  • عفت برقی صفحه 32
    سابقه و هدف

    دوک عضلانی اساسا بوسیله فیبرهای عصبی گاما عصب دهی می شوند. فیبرهای گاما براساس نوع عملشان به دو گروه تونیک و فاز یک تقسیم گردیده و عقیده بر این است که گامای فازیک به تمام انواع فیبرهای دوک عضلانی عصب می دهند در حالیکه نوع تونیک آن فقط به فیبرهای عضلانی تونیک و فاز یک نوع دوم عصب می دهند. هدف از انجام این کار تحقیقی مطالعه فعالیت موتونرونهای گاما در هنگام استراحت و در حین کشش های فازیک و تونیک در فیبرهای دوک عضلانی و سپس نحوه اثرگذاری آنها بر فیبرهای حسی این رسپتور کینتیک بود. زیرا آگاهی هرچه بیشتر در این زمینه از مکانیسم های فیزیولوژیک اعمال فیبرهای گاما، آوران ها و نحوه کنترل آنها، کمک شایانی در کنترل بیماران مبتلا به حرکات غیرارادی و دیستونیک خواهد کرد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه از پانزده سرموش نر نرمال Sprague-Dawely با میانگین وزن 500 گرم و محلول داروی بیهوشی اورتان (ml100 / g30) با دوز g100/mg170 وزن بدن موش با تزریق I.P. استفاده گردید. برای بررسی این فیبرهای عصبی Iaminectomy در ناحیه کمری- خاجی Lumbosacral صورت گرفت.

    نتایج

    هنگام تحریک شدید گوش خارجی در موشهای تحت بیهوشی عمیق، فعالیت فیبرهای گاما افزایش یافته و فیبرهای آوران دوک را تحت تاثیر قرار داده بطوری که فیبر la فعالیت بیشتری در قیاس با فیبرهای گروه ll آوران نشان دادند. با ایجاد کشش در دوک های عضلانی ابتدا فعالیت فیبرهای عصبی گاما مهار و پس از رهائی از کشش های فازیک و تونیک فیبرهای گاما فعال شدند. در نوع کشش فازیک فعالیت آورانهای la دوک عضلانی زیادتر و محسوس تر از فیبرهای گروه ll آوران بود درحالیکه درکشش تونیک دامنه دپولاریزه la کوتاه شده ولی بهرحال دو نوع فیبر حسی فعالند.

    استنتاج

    به دنبال فعالیت موتونرونهای گاما، فیبرهای آوران دوک عضلانی در همان سگمان نخاعی و حتی یکی یا دو سگمان بالاتر افزایش دامنه دپولاریزه را نشان دادند بطوری که همواره فعالیت فیبرهای دوک عضلانی متناوبا با زمان نوسان داشتند. به هرحال هر دو نوع فیبر آوران بوسیله حلقه گاما کنترل می شدند، گاما تحت کنترل هسته های حرکتی اعصاب مرکزی بوده و در وضعیت سکون مداوم فعالیت la محسوس نبود.

    کلیدواژگان: دوک عضلانی، فیبر عصبی گاما، فیبر la، فیبر گروه ll آوران
  • محمد آهنجان، محترم نصرالله یی صفحه 40
    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی کلیه رفتگران شهر ساری که بر اساس موقعیت شغلی؛ میزان آگاهی از چگونگی انتشار باسیل سل؛ شرایط اقتصادی و کثرت جمعیت خانوار در ریسک بالای آلودگی قرار داشتند مورد مطالعه قرار گرفتند و آزمایشات کلینیکی؛ پاراکلینیکی و تست توبرکولین بر روی آنها انجام شد. در این بررسی ظهور اندوراسیون در محل تزریق PPD با قطر بیش از ده میلیمتر مثبت در نظر گرفته شد.

    نتایج

    در این تحقیق 160 نفر با میانگین سنی 8 ± 44 سال مورد بررسی قرار گرفتند که 45 نفر (39درصد) دارای واکنش مثبت توبرکولین بودند. از این تعداد 41 نفر (91درصد) واکنشی با قطر اندوراسیون بین 10-15 میلی متر را نشان داده و 4 نفر (9درصد) دارای واکنش با قطر بیش از 15 میلیمتر بودند. آزمایش لام مستقیم خلط تمامی رفتگران مورد مطالعه از نظر وجود باسیل سل (B.K) منفی بود. در آزمایش رادیوگرافی در قفسه سینه هیچیک از رفتگران آثاری از وجود ضایعه در بافت ریه مشاهده نگردید.

    استنتاج

    باسیل به دلیل ویژگی های خاص باکتری و همچنین شرایط اقلیمی کشور در منطقه حضور مداوم دارد. برنامه مدون بهداشتی- آموزشی جهت کنترل انتشار آلودگی از سوی مرکز بهداشتی می تواند نقش موثری در سلامت جامعه ایفا نماید.

    کلیدواژگان: تست توبرکولین، رفتگران، باسیل سل
  • روح الله عبدی، سیداحمدشهاب کوثریان، مهرنوش کوثریان صفحه 44
    سابقه و هدف

    با توجه به گزارشهایی مبنی بر وجود سنگ های سیستم صفراوی در بیماران تالاسمی و شیوع این بیماری در مازندران و به منظور تعیین شیوع سنگهای صفراوی در 200 نفر از مراجعین به مرکز تالاسمی ساری در سال 75 پژوهش حاضر انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    بررسی به روش توصیفی و سونوگرافی با دستگاه GE مدل RT-2800 به وسیله دو نفر متخصص رادیولوژی انجام گرفت. بیماران 14 ساعت ناشتا بودند.
    در سونوگرافی اندازه و اکوژنسیته کبد، اندازه و شکل جداره کیسه صفرا و مجاری صفراوی و طحال و سیستم پورت نیز مورد بررسی قرار گرفت و خصوصیات سنی و جنس بیماران ثبت گردید. بیمارانی که قبلا با تشخیص سنگ، کله سیستکتومی شده بودند به عنوان فرد مبتلا تلقی شدند.

    نتایج

    شیوع کلی سنگ در این بیماران 14درصد (در زنان 4/15درصد و در مردان 9/11درصد) بوده است و با افزایش سن، شیوع سنگ های سیستم صفراوی افزایش می یابد.

    استنتاج

    با توجه به شیوع به نسبت بالای بیماران در این منطقه و بویژه در سنین بالا، توصیه می گردد در برنامه درمانی آنها سونوگرافی نیز لحاظ و تحقیقات برای جلوگیری از این عارضه در مبتلایان به تالاسمی معمول گردد.

    کلیدواژگان: سنگ های صفراوی، تالاسمی ماژور، سونوگرافی
  • فرهنگ بابامحمودی صفحه 48
    سابقه و هدف

    شیوع هپاتیت ب در آمریکا 5/0 - 1/0 درصد است و در ایران 5/6 - 6/1 درصد می باشد. میزان تشکیل آنتی بادی 3روز پس از تزریق واکسن 90 - 79 درصد گزارش شده است.سطح آنتی بادی با گذشت زمان نزول می کند و سن بالا تاثیر بسزایی در کاهش پاسخ به واکسن دارد. این تحقیق به منظور تعیین سطح آنتی بادی ضد آنتی ژن اس هپاتیت B بعد از تزریق واکسن علیه هپاتیت و میزان نزول آن با گذشت زمان در پرسنل پرستاری بیمارستان رازی قائم شهر انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه بصورت مقطعی در شهریور 1378 در بین 183 نفر از پرسنل پرستاری بیمارستان رازی قائم شهر انجام شد. به این صورت که cc4 خون از هر یک از افراد دریافت شد و همزمان سابقه واکسیناسیون آنها در پرسشنامه ای ثبت گردید. سپس با استفاده از کیت Euro و به روش ELISA، HBSAg و HBSAb نمونه ها به صورت کمی اندازه گیری شد.

    نتایج

    6/1 درصد از پرسنل +HBSAg بوده اند. 1/45 درصد از پرسنل سه نوبت، 1/13 درصد 2 نوبت و 9/10 درصد 1 نوبت واکسن دریافت کرده بودند که به ترتیب 86 درصد، 71 درصد و 55 درصدآنها آنتی بادی بالایmu/ml 10 داشته اند. 9/21 درصد واکسن دریافت نکرده اند ولی 5/12 درصد آنها آنتی بادی بالای mu/ml 10 داشته اند. با گذشت زمان از تیتر آنتی بادی کم شده است به طوری که از 1/94 درصد در سال اول پس از تزریق، به 8/67 درصد در سال پنجم رسید و سن بالای 40 سال تاثیر منفی در تشکیل آنتی بادی داشته است.

    استنتاج

    سن بالا، دفعات تزریق واکسن در پاسخ به واکسن تاثیر بسزائی دارد و با گذشت زمان از تیتر آنتی بادی ضد HBS کم می شود که لزوم تزریق دوز بوستر را باید مدنظر قرار داد.

    کلیدواژگان: سطح آنتی بادی هپاتیتB، واکسیناسیون علیه هپاتیتB، کارکنان پرستاری، آنتی ژن سطح هپاتیت B، (HBSAg)
  • سالار بهزادنیا، پرویز مرادی، بیژن شعبانخانی صفحه 53
    سابقه و هدف

    کونژونکتیویت نوزادان که اکثرا پس از تولد ایجاد می شود، بر اساس آمارهای جهانی شیوع بالائی دارد (4/0 تا 9/18 درصد) ولی در کشور ما آمار دقیق آن در دسترس نیست. روش پیشگیری استاندارد نیز گران و قابل دسترس در همه جا نیست. این بیماری در نوزاد می تواند باعث زخم قرنیه، کوری و عفونت گردد. در این تحقیق از داروی بتادین 5/2 درصد که طی مطالعات قبلی تاثیر آن و کم عارضه بودنش به ثبوت رسیده، جهت پیشگیری ورم ملتحمه نوزادان استفاده شده و بدون توجه به عوامل ایجاد کننده آن بررسی گردید که آیا بتادین 5/2درصد قادر خواهد بود از میزان بروز ورم ملتحمه در نوزادان بکاهد یا خیر؟

    مواد و روش ها

    تعداد 1130 نوزاد متولد شده در زایشگاه بیمارستان رازی قائم شهر طی یکسال 1377-1376، به روش سرشماری مورد بررسی قرار گرفتند. مطالعه به روش کور (Blind) انجام شد. بلافاصله پس از تولد نوزادان، در یک چشم آنها قطره بتادین 5/2 درصد ریخته شد وچشم دیگر همان نوزادان به عنوان شاهد در نظرگرفته شد(self controlled). سپس طی دو مرحله ویزیت در هفته اول و هفته دوم توسط مجری طرح موارد مثبت کونژونکتیویت مشخص گردید.

    نتایج

    تاثیر این دارو در هفته اول بسیار مطلوب بود، میزان بروز کونژونکتیویت در بین افرادی که قطره بتادین دریافت نکردند 37/1 برابر میزان بروز این عارضه در نوزادانی بود که قطره دریافت کرده بودند، ولی در هفته دوم تفاوت چندانی بین دو گروه وجود نداشت. سایر یافته های مهم، ورم ملتحمه در نوزادان متولد شده به روش زایمان طبیعی بیشتر از زایمان سزارین بود (P < 0.001). کونژونکتیویت در پسرها در هفته اول و دوم بیش تر از دخترها دیده شد (P<0.001). تفاوت عمده ای در بروز ورم ملتحمه در نوزادان کامل و نارس و در پرده جنین سالم و پاره مشاهده نشد.

    استنتاج

    با توجه به ارزان بودن و قابل دسترس بودن و تاثیر مثبت این دارو در جلوگیری از ورم ملتحمه بخصوص در هفته اول تولد، استفاده همه گیر این دارو به عنوان پیشگیری کننده از ورم ملتحمه نوزادان توصیه میشود.

    کلیدواژگان: بتادین، پویدون آیداین، پیشگیری، کونژونکتیویت نوزادان، ورم ملتحمه نوزادان
  • مهدی شریف، هاجر ضیایی هزار جریبی صفحه 59
    سابقه و هدف

    اکسیورزیکی از مشکلات عمده بهداشتی دنیا بخصوص در کودکان زیر 12 سال است. بیش از 40 میلیون آمریکائی خصوصا کودکان به اکسیور آلوده اند. یکی از عوارض انگل نقش آن در ایجاد ولویت می باشد. ازآنجایی که انگل در دختران شایعتر از پسرهاست این تحقیق با هدف اطلاع از میزان شیوع اکسیور و ولویت در دختران 2 تا 5 ساله مهد کودکهای شهرستان ساری انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    این مطالعه به صورت توصیفی مقطعی انجام شد و از کلیه کودکان در دسترس 2 تا 5 ساله مهدهای کودک شهر ساری با استفاده از روش چسب اسکاچ نمونه گرفته شد. ولو کودکان فوق توسط ماما و زیر نظر متخصص زنان مورد بررسی قرار گرفت و اطلاعات مربوط به خارش، شقاق مقعد، ادم و خارش ولو و واژن و سوزش، بیقراری و شب ادراری کودک پس از بررسی در پرسشنامه هر کودک ثبت گردید.
    سایر اطلاعات هر کودک شامل سن کودک، نوع مهد، سواد و شغل پدر و مادر، تعداد افراد خانوار، تعداد همبازی های خانوادگی، تعداد کودکان و مربیان هر کلاس، وضعیت ناخن و عادات نامعقول کودکان، تعویض روزانه لباس زیر و شستشوی روزانه کودک، ضدعفونی کردن روزانه اسباب بازی ها و ملحفه، وجود پزشک در مهد و کارت بهداشتی مربی وکودک، به کمک مربیان و والدین در پرسشنامه هر کودک ثبت گردید و از کودکان مبتلا به اکسیوروز نمونه مجدد چسب اسکاچ از ناحیه ولو گرفته شد.

    نتایج

    از مجموع 217 کودک بررسی شده 64 نفر (5/29درصد) مبتلا به اکسیوروز بودند و 38 نفر (5/17درصد) ولویت داشتند و در 13کودک (6%) آلودگی توام به اکسیور و ولویت دیده شد که با انجام آزمون آماری X2 ارتباط معنی داری بین اکسیوروز و ولویت دیده نشدودر2/34درصدازکودکانی که ولویت داشتندهمزمان اکسیوروزنیز دیده شده است.
    بین آلودگی به اکسیور با سن رابطه معنی دار (001/0P<) و بین آلودگی به ولویت و گروه های سنی رابطه معنی دار (05/0P<) و بین آلودگی به اکسیور و استفاده از اسباب بازی به صورت فردی و جمعی رابطه معنی دار (01/0P<) دیده شده است و بین آلودگی به ولویت و خارش و شقاق مقعد رابطه معنی دار (05/0P<) مشاهده شده است.

    استنتاج

    با توجه به میزان شیوع اکسیور و نقش آن در ایجاد ولویت و وجود محدودیتهایی در زمینه بررسی آن لزوما اجرای برنامه های وسیع جهت ارزیابی سلامت کودکان از نظر عوامل ایجاد کننده ولویت ضرورت دارد.

    کلیدواژگان: اکسیور، ولویت، اکسیورز، مهدکودک
  • نورالله رضایی، حکیمه مهدیزاده، علیرضا خلیلیان صفحه 66
    سابقه و هدف

    در بیمارستانها یا سایر موسسات بهداشتی که با حیات مهمترین منبع اقتصادی یک کشور یعنی نیروی انسانی سروکار دارند عمده اطلاعات لازم برای برنامه ریزی و تصمیم گیری موثر و کارساز، توسط بخش مدارک پزشکی در قالب گزارشات و نمودارها به مدیران ارائه می گردد. این تحقیق به منظور بررسی میزان آگاهی مدیران بیمارستانهای آموزشی- درمانی و درمانی استانهای مازندران و گلستان نسبت به بخش مدارک پزشکی انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    جامعه مورد بررسی، کلیه مدیران بیمارستانهای آموزشی- درمانی و درمانی استانهای مازندران (24 مورد) و گلستان (12 مورد) می باشد. تحقیق به روش توصیفی انجام گرفت. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه بود وسوالات پرسشنامه به صورت باز و بسته تهیه شده و توسط مدیر هر بیمارستان تکمیل شده است.

    نتایج

    تحقیق نشان داد که: 1- 6/66درصد (15/10نفر)از مدیران بیمارستانهای آموزشی- درمانی و4/90 درصد (21/19نفر) از مدیران بیمارستانهای درمانی میزان آگاهی شان نسبت به بخش مدارک پزشکی ضعیف و یا خیلی کم بوده است. میزان آگاهی مدیران آموزشی- درمانی به بخش مدارک پزشکی بیشتر از مدیران درمانی است. آزمون x2 نشان داد که این اختلاف در میزان آگاهی مدیران از لحاظ آماری معنی دارمی باشد (p<0.05).2- 86 درصد (36/31نفر)از مدیران جامعه مورد بررسی دارای تحصیلات دانشگاهی در رشته غیرمدیریتی و8/13 درصد (36/5نفر) دارای تحصیلات دانشگاهی درسایررشته های مدیریتی به جز مدیریت اداره امور بیمارستانها می باشند.3- سابقه کاری 1/72 درصد (36/26نفر) از مدیران و نیز سابقه مدیریتی5/80 درصد(36/29نفر) آنان یک الی دو سال می باشد. 4- 8/13 درصد (36/5 نفر) از مدیران دارای مدرک تحصیلی دیپلم و فوق دیپلم و بقیه لیسانس و بالاتر می باشند. 5- 8/55 درصد (34/19نفر) از مسئولان مدارک پزشکی بیمارستانهای موردمطالعه دیپلم و زیر دیپلم می باشند. 6- مهمترین ضعف بخش مدارک پزشکی عدم توجه همکاران پزشک وپیراپزشک می باشد و مهمترین علت عدم تشکیل کمیته مدارک پزشکی در این مراکز عدم درخواست از سوی مسئول مدارک پزشکی می باشد

    استنتاج

    :برای بالا بردن بهره وری بیمارستانی بهتر است مدیران بیمارستانها از دانش آموختگان در رشته مدیریت امور بیمارستانها انتخاب شوند. همچنین از طریق برگزاری کارگاه های آموزشی و آموزش کوتاه مدت آگاهی مدیران فعلی بیمارستانها را نسبت به مدارک پزشکی می توان افزایش داد. و به منظور پویایی بخش مدارک پزشکی و ارسال گزارشات و اطلاعات و آمار درست و قابل اعتماد به پزشک و مدیر بیمارستان شایسته است مسئولان بخش مدارک پزشکی از رشته مدارک پزشکی ترجیحا کارشناسی یا بالاتر باشند.

    کلیدواژگان: آگاهی مدیران، مدارک پزشکی، بیمارستان
|
  • F. Hagghi, Sh Gholami, M. Sharif, M.M. Sedaghat, B. Parsi Page 1
    Background and
    Purpose
    Rodents Ëctoparasites play important role in transmission of diseases such as plaque, recurrent fever, Typhus etc. Â study was conducted to determine rodent ectoparasites in sari city and central region of sari in 1997-1998.
    Materials And Methods
    This research was a descriptive study, done on rodents living in sari city and the central region (the distance of 5 km. From city), the animals were trapped by installing hunting net randomly in different places of the areas under studying. The prey was slices of bread and cucumber soaked with oil, etc. Âfter anaesthetizing and writing all the external characteristics, the body was bruched over on a water container in order to isolate the parasites. Âfter collection of ectoparasite from the water container they were preservated in 70% alcohol to be identified by wet mount method. Âlso the necessary information about the rodent and alcohol were written in special form to be analyzed statistically.
    Results
    Ïn this study the total number of 196 rodents belonging to five species were hunted which whereas following 3(29.3%) Rattus norvegicus, 45(35.7%) Rattus rattus 12(9.5%) of 25(19.8%) of original species of Glisglis 7(5.5%) of wild species of Âpodemus sgluaticus. Ôf these 45(35.7%) mice were infected with one or more of ectoparasites. Çontamination was observed only in Rallus Rattus, Rattus norvegicus, and the other species were not contaminated. Âlso the isolated ectoparasites were as following, Rihipicephalus, Hoplopleare, Ôpiliacaridae, Ëchinolaelaps echidnini. Çonclusion: The result indicated that the rate of contamination with hunted rodent ectoparasites in the area of under studying was 36.7%. Çontamination was observed in Rattus norvegicus, Rattus rattus species, but was not observed in the other hunted rodents, due to the type of the living conditions.Since the isolated ectoparasites are important medically, veterinary point of view, hence eradication programme of the rodents along with ectoparasites are recommended, so after the death of the rodents the ectoparasite not to invade residential area.
    Keywords: Ectoparasites, Rodent, Ectoparasites eradication, Rodents eradication
  • Zh Torabizadeh, F. Naghshevar, N. Shahrbandi Page 8

    Background and

    Purpose

    Çollection of blood for the measurement of PT and ÂPTT time in routine diagnostic laboratory work, and even for the anemic patients in Ïran is done as 9 parts for blood and 1 part for sodium citrate (3.6%). While in some diagnostic lab kits and reference books, adjusted citrate volume with the value hematocrits (Hct) is recommended. Ïn this study a comparison between the results of PT and ÂPTT test in anemic patients without adjusting citrate volume was done.

    Materials And Methods

    This research was Basic- applied, and done on 80 anemic patients, PT and ÂPTT tests were done in two tubes for each patients. Ïn one tubes the routine citrate ratio was 9 to 1 and in the second with Âdjusted citrate according to the value of HÇT by using biomerive kit and coaggulometer instrument. The result of each tube reported separately. The results were analysed by T- student test.

    Results

    The mean difference of PT between two tubes was 0.3 second and for ÂPTT was 1.15 seconds. Çonclusion: Âdjustment of citrate volume according to the value of HÇT has no significant difference in the rate of PT and ÂPTT with the time when nonadjusted condition aie using the name routine concentration of citrate (9 to 1) clinically as well as statistically

    Keywords: Prothrombin time, Partial thromboplastin time, Hematocrite, Çitrate, Ânemia, Çoagulation tests
  • A. Moghaddam, A.A. Karimpoor Malakshah, F. Talebpoor Amiri, F. Taringou Page 12

    Background and

    Purpose

    Ïnfertility means, couple not having a child for a year after married life, is one of the most important socio-health problems of different societies. Â lot of variations in it’s prevalence rate has been reported some reports state that the prevalence rate is 0.5% to more than 3%. Therefore, since the determination of infertility rate is important in futhur planning of health and treatment programmes and also since it has never been done in Mazandaran province, this study was conducted to determine the prevalence rate of infertility in central region of the province.

    Materials And Methods

    Sampling was done randomly from 15 regions of sari, Ghaemshahr and Neka cities and also 50 villages affiliated to these cities. The reproduction history was obtained by home interviewers with the women, coducted by two groups of medical and midwifery students.

    Results

    The prevalence of infertility in this study was 13.2% out of which 4% were unresolved infertility. There was no statistical correlation between familial marriage and infertility, but the correlation between familial history and infertility was significant. 29.4% of infertility women had at least one experience of spontaneous abortion, while it was significantly lower in fertile women (16.3%). Çonclusion: The high prevalence of infertility necessitates a programme of assisted reproduction in health service centers and can be used for setting up such centers for the trearment of infertility.

    Keywords: Ïnfertility, Prevalence, Subfertility, Spontaneous abortion
  • A. Farhadi, A. Bahar, M. Kosarian, M.R. Mahdavi Page 19

    Background and

    Purpose

    Helicobacter pylori is the most prevalent infection in the world, particularly in the developing countries, which usually leads to gastritis, gastric ulcer, deoudenal ulcer, even gastric cancer and lymphoma. Çonsidering the importance of this infection and its different prevalence rate in various provinces of the country, this study was conducted to determine the prevalence of helicobacter pylori among the persons of 7-18 years of age in Sari township during 1999.

    Materials And Methods

    Some 400 students were selected randomly from the primary, secondary and high school. Primarily, personal characteristics like the age, sex, civil region, Socio-economic status i.e. father’s-occupation, parent’s education, dwelling situation, foundation area, the number of family members, address, the amount of used water and the type of management in school were recorded in the forms. Serum samples were examined for the existence of Âb ÏgG by ËLÏSÂ method and kit of HPG screen made by Genesis diagnostic company of Ëngland. Statistical analysis of the results was done by SPSS and X2 test.

    Results

    Âccording to the results, the prevalence rate of H.P. was 19.2% (accuracy 95%, 17.2-21.2)therefore, there is a statistically significant relationship between the prevalence of H.P. infection and the age or educational status (P<0.002), Socio-economic status (P<0.04), father’s education (P<0.02), mother’s education (P<0.006), foundation area (P<0.0005), number of family members (P<0.002) and the type of management in school (P<0.05). But the other variables like Sex, father’s occupation, residential place, history of digestive problems in the subject, his parents, dwelling situation and the type of water used, had statistically no significant relationship. Çonclusion: The prevalence rate of H.P. infection in children of 7-18 years of age is high in Sari township and an extensive study on its clinical importance is recommended.

    Keywords: Helicobacter pylori, Seroepidemiologi, ELISA
  • B. Parsi Page 26

    Background and

    Purpose

    Çyproheptadine (ÇYP) is an antihistaminic and antiserotonine agent with specific property which differentiates it from the other antihistaminics and antiserotonic agent. The appetite stimulating effect of (ÇYP) is well documented in man but its effects on the blood glucose and liver glycogen are not the same. Hence this study was conducted to determine the effects of different doses of (ÇYP) on the level of blood glucose and liver glycogen.

    Materials And Methods

    Ïn this study a group of 28 rats with weight of 95 grams were selected, in order to determine the effect of different doses of (ÇYP) on the blood glucose and liver glycogen, the animals were divided into five groups as a control and four experimental groups. Ëach groups was kept in separate animal cages. The rats of experimental groups were fed 2.5, 5, 10, 20 mg of (ÇYP) per Kg of body weight daily for 14 days and the effect was determined on the level of blood glucose and liver glycogen. Statistical analysis was done with the help of Ânova test.

    Results

    the level of glucose in control group and the experimental groups Ï,e 2,3,4 and 5 were 82.39, 110.32, 109.4, 120.54 and 121.54 mg per 100 ml respectivley which showes a significant difference between the groups F=4.43, P=0.008. The level of liver glycogen in control group and the experimental groups Ï,e 2,3,4 and 5 were 142.86, 83.06, 7.92, 9.13 and 26.1 mg per gram of liver tissue. There was significant difference between the groups F=26.88, P=0.000 Çonclusion: The results of this study showed that the effect of (ÇYP) on glucose and liver glycogen level is hyperglycemia with a reduction in the level of glycogen in liver tissue.

    Keywords: Cyproheptadine (CYP). Glycogen, Hyperglycemia, Albino rats
  • E. Barghi Page 32

    Background and

    Purpose

    Basically, The muscle spindle is innervated by γ – fibers, γ – fibers are divided into phasic and tonic groups on the basis of their function. Ït is believed that phasic one γ innervate all the muscle spindle fibers where as tonic one innervate only tonic muscle spindle fibers and phasic of type two. The purpose of this study was to observe the fiber activity during phasic and tonic stretches in muscle spindle of rat tail and their effect on the sensory afferent fibers. Ând more knowing about physiologic mechanisms of γ-fibers, afferents and the way of controlling them will provide significant help in control of patients with rigidity and distonic move ments.

    Materials And Methods

    Ïn this study, 15 normal male Sprague-Dawely rats with mean 500 gram weight were selected. General anaesthesia urethane (30 g/100 ml) with the dose of 170 mg/100g body weight and laminectomy was done in part of lumbosacral.

    Results

    During severe stimulation of external ear of anaesthetized rat, γ fibers activity increases and affect afferent spindle fibers, so that, La fiber showed more activity compare to group ÏÏ afferent fibers. Stretches in muscle spindle first inhibits the activity of γ neuron fibers, after releasing of stretches physic and tonin γ fiber will be active. Ïn phasic stretches activity of la afferents of muscle spindle will be more and more while than group ÏÏ afferent fibers while the tonic of amplitude of Depolarized la decreases. However two sensory fibers are active. Çonclusion: Following γ-mononeuron activity, muscle afferent fibers shown the depolarized amplitude in the same spindle segment or even one or two segments upper. Ïn a way, always muscle spindle activity had stimulfaneous fluctuation with time. Âny way both the afferent fibers are controlled by γ ring. γ is under control of nuclear activity of central nerve. Ând in continual resting position La activity was not clear.

    Keywords: Muscle spindle fibers, γ neural fibers, La fibers, ÏÏ group afferents
  • M. Ahanjan, M. Nasrollahi Page 40

    Background and

    Purpose

    Tuberculosis (TB) is a chronic infectious disease, and its epidemiologic study in risk group people plays important role in controlling of this disease. This study was conducted to determine the purified protein Derivatives (PPD) reaction in Municipality street cleaners which is a T.B. diagnostic method.

    Materials And Methods

    Ïn this descriptive study municipality street cleaners were under studying, because of being high risk group on the basis of their job status, awareness of T.B spreading, economic condition and the high number of households. The clinical trials and laboratory test including PPD was done. Ând appearance of induration more than 10 mm diameter was considered positive.

    Results

    Ïn this study 160 street cleaners of mean 44 ± 8 age group were under studying, out of which 43(39%) had positive PPD response and 41(91%) of them showed induration of 10-15 mm, 4(9%) showed induration of more than 15 mm. The smear preparation of sputum of all the street cleaners was negative for tubercle bacilli. Ând chest X-ray of them did not show any lesion of the lungs. Çonclusion: This bacterium is persistant in the region due to geological condition and bacterial characteristics. Â proper health education program me for prevention of the spread of the disease can be important for the health improvement of the society.

    Keywords: Tuberculin test, Tubercule bacilli, Tuberculosis risk groups
  • R. Abdi, S.A.Sh Kosaryan, M. Kosaryan Page 44

    Background and

    Purpose

    There are many cases of Thalassemia major in mazandaran province, and cholelithiasis is a known complication of all hemolytic anemias. Ïn order to evaluate the incidence of this complication in Thalassemia patients of Sari city, a descriptive study was designed and performed in two hundred thalassemia patients referred to Thalassemia control center.

    Materials And Methods

    The assessments were done by Ültrasonography by two radiologists. GË machine RT 2800 model of Ültrasound was used. The patients were such as kept in 14 hours fasting condition. Ïn sonography the informations such as liver size and Ëchogenecity, the shape and size of gall bladder wall, portal system, bile ducts spleen and portal system, as well as, sex and age were registered. The patients with previous history of stone formation along with cholelilithiasis were considered as positive.

    Results

    The total incidence of stone formation was 14% (15.4% in females and 11.5% in males) in these patients. There was a correlation between the incidence of cholelithiasis with increase in age of the patient. Çonclusion: Due to the high incidence of this complication in thalassemic patients, it is recommended to include Ültrasonography in routine examinations of these patients, in order to prevent such complications in the thalassemic patients.

    Keywords: Cholelithiasis, Thalassemia Major, Ültrasonography
  • F. Baba Mahmoodi Page 48

    Background and

    Purpose

    The prevalence of Hepatitis B in ÜSÂ was reported 0.5- 0.1 % while in Ïran is 1.6- 6.5 %. Ït was reported that the titer of antibody three days after vaccination was 79-90 %. The titer of antibody decreases with the pass of time, and age has a significant role in the respones to vaccination. This study was performed in order to evaluate the HBS titer after vaccination against hepatitis and the rate of its decline as time passes in the nursing staff of Gaemshahr Razi Hospital.

    Materials And Methods

    This was a Çross- sectional study, done on 183 nursing staff. 4cc blood was collected from each person at the same time vaccination was repeated. The history of vaccination was reported in a questionnaire paper by the same candidate. HBSÂg and HBSÂb were measured quantitatively with using Ëuro kit by ËLÏSÂ method.

    Results

    1.6 % of staff were HBSÂg positive. 54.1%, 13.1% and 10.9% staff received vaccine three times, two times and once and 86%, 71% and, 55% of them had antibody titer more than 10 mu/ml respectively. 21.9% of them were not vaccinated, but 12.5% of them had antibody titer more than 10 mu/ml as time pass there was a decline in antibody titer. So that 94.1% of them in the first year declined to 67.8% in the next fifth year and the age above 40 years had a negative effect on antibody formation. Çonclusion: Ôld age and numbers of vaccinations has a significant role in the responses to vaccine, and with time the titer of HBS antibody declines, so a booster dose should be considered.

    Keywords: Hepatitis B Surface antibody, Hepatitis B Vaccination, Nursing staff, Hepatitis B surface antigen
  • S. Behzadnia, P. Moradi, B. Shabankhani Page 53

    Background and

    Purpose

    Neonatal conjunctivitis which mostly occurs after birth, has a high prevalence rate according to the world statistics (0.4-18.9%). But its statistical value in our country is not known. Standard prevention methods are costly and not accessible. This disease can lead to corneal ulceration, blindness and infection. Ïn this study, Povidone Ïodine 2.5% was used for treatment of conjunctivitis regardless of its ethiology to determine, whether this drug which effectiveness and safety has already been proved in previous studies, could prevent or reduce neonatal conjunctivitis or notω

    Materials And Methods

    1130 neonates born in nursury of Razi hospital in Ghaemshahr were studied during 1997-98. The study was double blind in which Betadine drops 2.5% was used in one eye of the neonate immediately after birth and the other eye of the same neonate was treated as control. Then during two visits in two consecutive weeks, the positiveness of conjunctivitis was noted by visiting preformer.

    Results

    The preventive effect of the drug was desirable during the first week of treatment because the eye which was not received the drug developed conjunctivitis 1037 times more than the eye which received the drug. But during the second week the difference was not significant in two eyes. Ôther important findings include, higher conjunctivitis rate in neonates born by normal delivery as compare to cesarean section (P<0.001). Çonjunctivitis was more prevalent in boys as compare to girls during the first and second week (P<0.001). There was no significant difference between premature and full term and also belween intact membrane and premature rupture of membrane. Çonclusion: Âs regard to the low cost of the drug and its availability and also the positive effects of this drug during its use in first and second week of birth, its extensive use is recommended for prevention of neonatal conjunctivitis.

    Keywords: Betadine, Povidone Ïodine, Prevention, Neonatal Çonjunctivitis
  • M. Sharif, H. Ziaie Hezar Garibi Page 59

    Background and

    Purpose

    Ôxyuris vermicularis is one of the main hygienic problems in the world specially in children under 2 years of age. Ôver 40 million Âmericans specially children are infected by oxyuris vermicularis. Ône of the complications of parasite is it’s role in causing vulvitis. Since the parasite is more prevalent in girls than boys, this study was conducted to show the rate of prevalence of oxyuris vermicularis and vulvutis in girls between 2-5 years of age in kindergarden’s of Sari.

    Materials And Methods

    Samples were collected by scotch tape method from all children of 2-5 years of age. Vulua of the children were examined by a midwife under the supervision of specialist. Ïnformations about itching, edema, erythema and vulva itching, vaginal excretion, pruritus and bed wetting were recorded in a questionnaire. Ôther informations like age, education, occupation of parents, Family members, the number of siblings, the number of children in each class and their baby sitters, cleanliness of nails, beds and their informal habbits, bathing, disinfection of fomities and bed sheets, the presence of physicians in kindergarten, hygienic card for baby sitters and the children infected with oxyuris vermicularis were recorded in a questionnaire and the children infected to oxyuris vermicularis were examined by scotch tape method.

    Results

    From the total number of 217 children under study, 64 (29.5%) were infected to oxyuris vermicularis and 38 (17.5%) persons had vulvitis, and 13 (6%) persons had vulvitis along with oxyuris vermicularis, and there was no significant relationship between oxyuris vermicularis and vulvitis by X2 statistical analysis. 34.2% who had vulvitis, were infected to oxyuris vermicularis too. There was a significant relationship between the age and oxyuris vermicularis infection (P<0.001), between vulvitis and age group (P<0.05). between oxyuris vermicularis and using fomities (P<0.01) and between vulvitis and itching of anus (P<0.05). Çonclusion: Regarding the prevalence of oxyuris vermicularis infection and it’s role in vulvitis and the limitation in the studies in this field, it is necessary to have a proper planning for the improvement of health and the agents of causing vulvitis.

    Keywords: Oyuris vermicularis, Vulvitis, Oyurosis, Kindergarten
  • N. Rezaie, H. Mehdizadeh, A.R. Khalilian Page 66

    Background and

    Purpose

    Ïn hospitals or the other health service centers which deal with the life of the human resources who are the main economical resources, the main required information for planning and effective decision making are provided to managers by Medical Record Department in format and chart. This study was designed and performed in order to determine the rate of Medical record knowledge of the Managers in hospitals and the other health service centers under studying.

    Materials And Methods

    This study was descriptive and done on 24 and 12 managers from Mazandaran and Golestan provinces respectively. The data were collected in closed and open questionnaires filled by the managers.

    Results

    This study showed that 10.15 (66.6%) managers of educational- treatment centers and 12.9 (90.4%) managers of treatment centers had weak or very less knowledge of Medical record, but the rate of the knowledge of the managers in Ëducational-Treatment centers was more than in treatment centers. The data were analyzed by X2 test which showed statistically significant differences (P<0.05). 31.36 (86%) of the managers had non-management Üniversity degree. 5.36(13.8%) of managers had management Üniversity degree, but none of hospital management. The jop service of 26.36 (72.1%) and management experience of 29.39 (80.5) of the managers was one to two years. 5.36 (13.8%) of them were diploma or completed two-year university course and the rest had bachelor degree or higher. 19.34 (55.8%) of the administrators Medical record had diploma or under diploma. The main inefficiency of medical record was due to ignorance of the physicians and paramedical staff. Ând the main reson of unestablished medical record committee in these two stats was due to no request from the medical record administrators. Çonclusion: For inhancing the optimization of hospital it is better to appoint those who are qualified in general management or hospital management and also the selected managers attend different workshop, and the present managers abserne different short courses on medical record subject. Ïn order to increase the efficiency of medical record in order to receive proper records the medical record staff preferably be selected from the bachelor degreee or the higher.

    Keywords: Manager's knowledge, Medical record Hospitals