فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 29 (زمستان 1379)

  • تاریخ انتشار: 1379/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهرا اسماعیلی، نازنین واعظ زاده صفحات 1-6
    سابقه و هدف

    هر ساله میلیون ها کودک به دنبال سوانح جان خود را از دست می دهند. سوانح در کودکان به صورت های مختلف مشاهده می گردد که با توجه به سن کودک، نوع خاصی از سانحه در آنها بیشتر اتفاق می افتد. در کشور ما نیز هر ساله گروه های زیادی از کودکان دچار سوانح می شوند. با توجه به وقوع سوانح در کودکان به عنوان گروه آسیب پذیر، شناخت الگوهای سوانح می تواند راهبردهای مناسبی جهت پیشگیری از سوانح را فراهم نماید. لذا پژوهشی در زمینه بررسی الگوهای سوانح در کودکان زیر 15 سال انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی، تعداد 2225 کودک زیر 15 سال سانحه دیده مراجعه کننده به مراکز اورژانس بیمارستان ها و مراکز پزشکی قانونی استان مازندران در مدت یکسال به طور تصادفی انتخاب شدند. روش گردآوری داده ها مصاحبه از طریق پرسشنامه منظم با سوالات بسته بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی و آزمون آماری کای دو استفاده شد.

    نتایج

    این پژوهش نشان داد که سقوط (1/30درصد) و تصادم (6/26درصد) شایع ترین نوع سانحه هستند. آزمون آماری کای دو (1) بین جنس و نوع سانحه (P<0.0001) و همچنین بین سن و نوع سانحه ارتباط معنی داری را نشان داد (P<0.0001).

    استنتاج

    با توجه به مشخص شدن الگوهای سوانح در کودکان زیر 15 سال، پیشنهاد می شود با بهره گیری از اقدامات پیشگیرانه در خصوص سوانح بر اساس ویژگی های آن در هر منطقه گامی موثر در جهت کاهش سوانح برداشت.

    کلیدواژگان: سوانح، کودکان، پیشگیری
  • کامران حیدری، محمد بیات، هانیه ژام صفحات 7-14
    سابقه و هدف

    در تحقیق حاضر آثار تابش لیزر کم توان هلیوم نئون بر التیام نقص استخوانی جزیی در استخوان تی بیای خرگوش به وسیله روش های ارزیابی کمی بافت شناسی بررسی گردید.

    مواد و روش ها

    تحقیق به روش تجربی صورت پذیرفت. چهل و دو راس خرگوش نر بالغ به طور تصادفی به دو گروه شاهد و تجربی تقسیم شدند. هرگروه به سه گروه مساوی کوچکتر تقسیم شد. در هر خرگوش، تحت بیهوشی عمومی و با رعایت شرایط استریل برشی در بافت نرم نمای داخلی ساق اندام خلفی چپ، ایجادکرده و با یک دریل برقی دارای مته فولادی به قطر 2میلی متر یک نقص استخوانی جزیی درسطح داخلی تنه استخوان تی بیا تا عمق کانال مرکزی استخوان ایجاد گردید. روز عمل جراحی روز صفر و روز بعد، روز یک محسوب شد. از روز صفر تا انتهای روز چهاردهم در زیرگروه یک و تا روز بیست ویکم در زیرگروه دوم و تا روز بیست وهشتم در زیرگروه سوم به خرگوش های گروه تجربی لیزر کم توان هلیوم نئون با انرژی دانسیته 2/1 با روش Grid به محل ضایعه تابانده شد. در موعدهای فوق الذکر خرگوش ها به وسیله اترکشته شدند. نمونه تهیه شده ازمحل نقص استخوانی پس از ثبوت، دکلسیفیکاسیون و پردازش بافتی با پارافین قالبگیری، و برش هایی از آن تهیه شد. برش ها به دو روش رنگ آمیزی هماتوکسیلین و ائوزین، و تریکروم ماسون رنگ شدند. برای انجام مطالعه بافت شناسی از دو روش رتبه ای توصیفی و اندازه گیری استفاده شد. در روش رتبه ای توصیفی، مقاطع بافت- شناسی هریک از نمونه های متعلق به گروه های شاهد و تجربی در یکی از درجه های جدول رتبه بندی بلوغ کال قرار گرفتند. در روش کمی با استفاده از قطعه چشمی مخصوص ضخامت پریوست وکال اندازه گیری شد. روش آماری مورد استفاده برای مقایسه گروه ها در هر یک از روزهای مورد بررسیMann Whitney U test بود.

    نتایج

    از نظر رتبه ای توصیفی، در گروه تجربی میانگین روز چهاردهم کمتر از گروه شاهد و در روز بیست و یکم برابر آن و در روز بیست و هشتم بیشتر از آن بود. ولی هیچ یک از تغییرات فوق الذکر از نظر آماری معنی دار نبود. نتایج روش اندازه گیری در گروه تجربی در اکثر موارد بهتر بود و اختلاف مربوط به میانگین ضخامت پریوست در روز بیست ویکم از نظر آماری (05/0P<) هم معنی دار بود.

    استنتاج

    تابش لیزرکم توان هلیوم نئون بر نقص استخوانی جزیی استخوان تی بیای خرگوش موجب افزایش معنی دار ضخامت پریوست در روز بییست ویکم بررسی و افزایش وضعیت رتبه ای توصیفی همین گروه در روز بیست وهشتم بررسی در مقایسه با گروه شاهد گردید.

    کلیدواژگان: لیزر، التیام شکستگی، تی بیا، خرگوش، بافت شناسی
  • علمدار آشناگر، حمیدرضا مجمع، نسرین عاقل صفحات 15-22
    سابقه و هدف

    با توجه به اهمیت گسترده اسکوپولامین (Scopolamine) و آتروپین (Atropine) به عنوان دو آلکالویید اصلی موجود در گیاه داتورا، تصمیم گرفته شد تا در این زمینه تحقیقات ادامه یابد.
    اهداف این کار تحقیقاتی عبارتند از: 1- جداسازی آلکالوییدهای عمده موجود در گیاه داتورا کشت شده در اهواز و بررسی تاثیر عوامل جغرافیایی در نوع این آلکالوییدها؛ 2- شناسایی آلکالوییدهای جداسازی شده به روش های نوین طیف سنجی مانند I.R.،UV-VIS.،MASS،13CNMR،1HNMR.

    مواد و روش ها

    جداسازی آلکالوییدهای عمده موجود در گیاه داتورا استرامونیوم کشت شده در اهواز به روش عصاره گیری در محلول های الکلی و اسیدی و سپس تخلیص آنها از طریق کروماتوگرافی لایه نازک انجام گردید.

    نتایج

    با توجه به پیچیدگی ساختمان شیمیایی این ترکیبات، شناسایی و تعیین ساختمان هر یک از آلکالوییدهای جداسازی شده بر اساس طیف های I.R.، UV-VIS.، MASS، 13CNMR، 1HNMR آنها صورت گرفت. دو آلکالویید عمده آتروپین و اسکوپولامین جداسازی و شناسایی گردیدند.

    استنتاج

    عمده ترین ترکیبات آلکالوییدی موجود در گیاه داتورا استرامونیوم، آتروپین و اسکوپولامین می باشند. عوامل جغرافیایی مانندشرایط آب وهوایی ومحل رویش تاثیر چندانی برنوع کیفی و کمی آلکالوییدهای فوق نداشته است.

    کلیدواژگان: داتورا استرامونیوم، آلکالویید، آتروپین، اسکوپولامین
  • مسعود مردانی صفحات 23-29
    سابقه و هدف

    سیاه زخم یا شاربون یکی ازبیماری های مشترک بین انسان و دام محسوب می شود که توسط باسیل گرم مثبت اسپوردار به نام Bacillus anthracis ایجاد می شود. این بیماری هنوز یکی از مشکلات بهداشتی کشورهای درحال توسعه می باشد. ایران یکی از مناطق آلوده به این بیماری محسوب می شود. استان چهارمحال بختیاری یکی از قطب های کشاورزی و دامداری ایران است که سالیانه متحمل خسارات فراوانی ناشی از ابتلای انسان و حیوانات به سیاه زخم می گردد. این مطالعه با هدف بررسی یافته های کلینیکی و آزمایشگاهی و اقدامات درمانی روی موارد سیاه زخم جلدی انجام شده است.

    مواد و روش ها

    این تحقیق به صورت گذشته نگر و به روش توصیفی روی 50 بیمار ثابت شده سیاه زخم جلدی از پرونده های بیماران بستری در بخش عفونی بیمارستان آیت الله کاشانی شهرکرد بین سالهای 1366 تا 1376 انجام گرفته است.

    نتایج

    شایع ترین سن ابتلاء 11 تا 20 سال بوده و آقایان اندکی بیش از خانم ها به سیاه زخم جلدی مبتلا شده اند. اکثریت بیماران مورد بررسی در فصل تابستان به بیماری مبتلا شده بودند و بالغ بر 96درصد بیماران ساکن مناطق روستایی بوده اند. از لحاظ منبع عفونت، 32درصد سابقه تماس با دام آلوده و 12درصد گزش حشرات را ذکر نموده بودند. شایع ترین عضو گرفتار، صورت و سپس دست ها و بازو بوده است و 100درصد بیماران ادم غیرگوده گذار و 80درصد آنها ضایعه نکروتیک همراه با اریتم داشته اند. تب در 78درصد، سردرد در 64درصد و لنفادنوپاتی ناحیه ای در 42درصد بیماران وجود داشت. افزایش ESR، لکوسیتوز و CRP مثبت از علایم آزمایشگاهی کمک کننده محسوب می شوند، اگرچه تشخیص نهایی با اسمیر از ترشحات زخم و کشت آن میسر می گردد.
    تمامی بیماران با پنی سیلین درمان و 92درصد آنها تا سه روز پس از شروع آنتی بیوتیک از تب رها شدند. در بررسی انجام شده، مرگ ومیر صفر درصد و شایع ترین عارضه، عفونت ثانوی محل زخم بوده است.

    استنتاج

    در مناطق اندمیک بیماری سیاه زخم، هر زخم مشکوک با ادم غیرگوده گذار با یا بدون ضایعه نکروتیک باید از نظر سیاه زخم بررسی شود و شناخت هرچه بیشتر بیماری در کشورهای درحال توسعه و گسترش تحقیقات پزشکی به خصوص در زمینه راه های پیشگیری از بیماری می تواند کمک موثری در کاهش موارد ابتلا به بیماری محسوب شود.

    کلیدواژگان: سیاه زخم، جلدی، بیماری های مشترک بین انسان و دام
  • احمدطالبیان، ماندانا کوهنورداصلی، سیدعبدالرضا طبسی صفحات 30-34
    سابقه و هدف

    نظر به این که سردرد یکی از مشکلات شایع در کودکان و نوجوانان بوده ولی در درصد کمی از موارد ناشی از یک ضایعه تهدید کننده داخل مغزی است و با توجه به این که در درصد بالایی از این کودکان سی تی اسکن مغز با صرف هزینه بالایی انجام می شود، در این مطالعه یافته های موجود در سی تی اسکن در کودکان با سردرد مزمن و راجعه مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    این تحقیق بر روی 300 کودک بین 5-15 سال با سردرد مزمن و مکرر، مراجعه کننده به درمانگاه های اعصاب، اطفال و مطب محققین در سال 1375 در شهر کاشان صورت گرفت. از تمامی کودکان بعد از گرفتن شرح حال دقیق و انجام معاینه فیزیکی و عصبی، سی تی اسکن مغز به عمل آمد. اطلاعات مربوطه در پرسشنامه های مخصوص درج شده، سپس این اطلاعات استخراج و مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.

    نتایج

    از بیماران موردمطالعه 3/53 درصد دختر و7/46 درصد پسر و میانگین سنی آنها 85/2 ± 3/10 بود. شایع ترین نوع سردرد در آنها میگرن با فراوانی 3/45 درصد بود. سی تی اسکن مغز در 294 نفر (98درصد) از بیماران طبیعی بود و تنها در6 مورد(2درصد) یافته های غیرطبیعی وجود داشت. همه بیماران با معاینه عصبی غیرطبیعی، سی تی اسکن غیر طبیعی داشتند (100%= Sensitivity) و درهمه بیماران با معاینه عصبی طبیعی، سی تی اسکن هم طبیعی بود (100%= Specificity) یعنی توافق یافته های فیزیکی و سی تی اسکن 100 درصد بود.

    استنتاج

    انجام سی تی اسکن مغز در تمامی کودکان با سردرد مزمن و راجعه لازم نیست و تنها در موارد دارای یافته مثبت در معاینه فیزیکی یا عصبی، انجام این روش تشخیصی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: سردرد، میگرن، سی تی اسکن
  • احترام سادات ایلالی، روانبخش اسماعیلی صفحات 35-40
    سابقه و هدف

    خانواده هایی که از کودک عقب مانده اشان در خانه مراقبت می کنند در محاصره مسایل متنوع در همه اشکال و اندازه ها قرار دارند. این مسایل با میزان عقب ماندگی کودک، معلولیت جسمی و هیجانی همراه با آن، ارزش ها، علایق و شرایط محیطی دیگراعضاء خانواده فرق می کنند. نظر به اهمیت موضوع، این مطالعه به منظور تعیین عوامل تنش زا و مکانیسم های سازگاری با آنها در والدین کودکان عقب مانده ذهنی انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    این مطالعه به روش توصیفی است که واحدهای مورد پژوهش شامل 98 پدر و مادر کودک عقب مانده ذهنی مدارس استثنایی شهر ساری می باشند که در سال 1376 مورد بررسی قرار گرفتند. روش نمونه گیری واحدهای مورد پژوهش به طریقه سرشماری انتخاب گردیده است.

    نتایج

    نتایج نشان می دهند که یافته ها در سه حیطه از نظر عوامل تنش زا بالاترین سطح تنش در حیطه اجتماعی در مادران (62درصد) و در پدران (54درصد) می باشد و بالاترین سطح سازگاری مربوط به حیطه روانی در مادران (58درصد) و در پدران (61درصد) می باشد. از نظر ارتباط میان عوامل تنش زا با متغیرهای دموگرافیک والدین، ارتباط بین سطح تحصیلات و وضعیت شغلی والدین و همچنین وضعیت تاهل، طول مدت ازدواج، تعداد فرزندان عقب مانده، سن کودک عقب مانده و سن تشخیص عقب ماندگی کودک وجود داشت. از نظر ارتباط بین مکانیسم های سازگاری با متغیرهای دموگرافیک والدین، ارتباط با وضعیت شغلی، طول مدت ازدواج، تعداد فرزندان عقب مانده ذهنی، جنس کودک عقب مانده ذهنی در بستگان نزدیک و مدت زمانی که کودک به مدرسه می رود وجود داشت.

    استنتاج

    بر اساس نتایج حاصله می توان گفت که سطح تنش با توجه به متغیرهای دموگرافیک در مادران کودکان عقب مانده ذهنی بیشتر از پدران می باشد و پدران نسبت به مادران از سطح سازگاری بیشتری در سه حیطه زیستی، روانی، و اجتماعی برخوردارند.

    کلیدواژگان: عقب ماندگی ذهنی، عوامل تنش زا، سازگاری
  • محمد حکمت نیا، محمد اسلامیان صفحات 41-43
    سابقه و هدف

    با توجه به ارزش تخمین وزن دربررسی تاخیر رشد درداخل رحم(IUGR) وبررسی وزن جنین های نارس وماکروزوم وهمچنین اهمیت تخمین وزن درمادرانی که دچارپارگی زودرس کیسه آب شده اند، این مطالعه انجام شد.
    در این مطالعه آینده نگر سعی بر آن بوده است که بتوان بهترین فرمول ممکن جهت بررسی سیر رشد جنین براساس پارامترهای قطر سر (BPD) و طول پا (FL) و دورشکم(AC) به دست آید.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه، 100 مادر مراجعه کننده به بیمارستان های آموزشی در شهر اصفهان که حداکثر یک هفته پس از سونوگرافی زایمان نمودند، مورد مطالعه قرار گرفتند. وزن جنین براساس پارامترهای BPD ‚ FL ‚ AC و بر اساس چهار فرمول (سه فرمول Hadlock و یک فرمول از Shepard) محاسبه، و سپس با وزن واقعی پس از تولد مقایسه و نتایج استخراج گردید.

    نتایج

    نتایج حاصله نشان دادکه فرمول 4E دراین مطالعه (یکی از فرمول های Hadlock که از هر سه پارامتر استفاده نموده است) با خطای g/kg28 مناسبترین فرمول می باشد.

    استنتاج

    با توجه به پیشرفت های حاصل در سونوگرافی و تعیین BPD، FL، و AC، با خطای بسیار اندک می توان وزن جنین را تخمین زد.

    کلیدواژگان: وزن جنین، مادران حامله، Hadlock، Shepard، سونوگرافی
  • حمیدرضا ذاکری، کیومرث نوروزپور دیلمی صفحات 44-46

    Wolfram یا Didmoad syndrome یک بیماری نادر ژنتیکی است که همراه با بیماری هایی نظیر دیابت، دیابت بیمزه، آتروفی عصب اپتیک و بعضی اختلالات نورولوژیک دیگر می باشد. بیمار حاضر، دختر 23 ساله ای است که با این تشخیص معرفی می گردد.

    کلیدواژگان: سندرم (دیدمود) ولفرام، گزارش مورد
|
  • Z. Esmaeili, N. Vaez Zadeh Pages 1-6

    Background and

    Purpose

    Millions of children die because of accidents annually. Âccidents in children occur in various forms, considering their age, a typical form of accident is more common. Ïn our country also many children meet with an accident annually. Çonsidering the occurrence of accident in children as an accident prone age group, recognition of different patterns of accidents could be of help in its prevention. Thereby a research about the accidents patterns in children under 15 years of age has been performed.

    Materials And Methods

    Ïn this descriptive study 2225 children under 15 years of age who were injured and referred to emergency centers of hospitals and forensic medicine centers in Mezandaran province for a period of one year were selected randomly. Method of data collection was interview by regular questionnaire with closed questions. For data analysis descriptive and analytic statistics and X2 test were used.

    Results

    This study shows that falling (30.1%) and collision (26.6%) were the most common accidents. The difference between sex and type of accident was statistically significant (P<0.001) and also between the age and type of accident shows an statistically significant difference (P<0.0001). Çonclusion: Since the accidents pattern in children under 15 years of age has been defined and identified, it is suggested that the preventive measures, specific for peculiar accidents in a particular area are effective steps in their decline.

    Keywords: Accidents, Children, Prevention
  • K. Heydari, M. Bayat, H. Zham, A. Hoseini, A. Azari Pages 7-14

    Background and

    Purpose

    During present research the effects of low power helium-neon laser rediation on rabbit’s tibia after partial ostetomy were studied by quantitively histological methods.

    Materials And Methods

    The type of the research was experimental. 42 male adult rabbits randomly divided into experimental (ex) and control (co) groups. Ëach group divided into 3 equall sub groups. Ünder general anesthesia and sterile conditions one incision were made on the soft tissue of medial aspects of the left tibia and then one small circular defect was made in the shaft of the tibia (partial osteotomy). The depth of defect was reached the central the chanal of bone. The day of surgery was day zero and next day was day one and etc. ... Ïn the ex group from day zero until 14th day at subgroup one and until 21th day at subgroup two and unril 28th day at subgroup three low power helium neon laser was irradiated on the defect by Grid technique. Ënergy density of the laser was 1.2. Ât the end of the above mentioned periods, rabbits were killed by ether and one sample were obtained from obtained from the defect. The samle fixed and decalcified and processed and embedded in parafin and sections were obtained from the block. Sections were stained by Hematoxyline and Ëosin method and masson’s trichrome method. Sections were studied histologically by 2 following mthods: 1- Graded descriptively evaluation method. 2- Quantitative method. When sections were studied by the first method, according to the quality of maturation of the callus, they were graded from zero until 8. When section by the second method the depth of newly periosteum and callus were calculated by a special eyepiece. Tow groups were compared with each other by ann Whitney Ü test method.

    Results

    Results of graded descriptively evaluation method of ex. group were lower than co. group at 14th day and were equall at 21 th day and were higher at 28th day but non of this differences weren’t significant. Results of quantitative method of ex. Group were better than co. group and differences of increased depth of newly formed periosteum at 21th day were significant (P<0.05). Çonclusion: Low power helium-neon laser radiation on partial osteotomy of rabbit’s tibia were increased significantly the depth of newly formed periosteum and total depth of newly formed periosteum and callus at 21th day and results of graded descriptively evaluation method at 28th day were higher than control group.

    Keywords: Laser, Fracure healing, Histology, Tibia, Rabbit
  • A. Ashnaghar, H.R. Majma, N. Agheli Pages 15-22

    Background and

    Purpose

    Because of the widespread presence of atropine and scopolamine as two major alkaloids in Datura stramonium plant, this study was conducted with following objective in mind: 1. Ïsolation of the major alkaloids in Datura stramonium, grown in the city of Âhwaz, for the evaluation of the effects of climatic changes on the types and quality of these alkaloids. 2. Ïdentification and characterization of their structures by spectroscopic methods of ÏR, ÜN-VÏS MÂSS,13 ÇNMR and HNMR.

    Materials And Methods

    Âtropine and scopolamine alkaloids were isolated by extraction of Datura stramonium in alcohol-Âcid sotutions and then purification of atropine and scopolamine was done by thin layer chromatography (TLÇ) method.

    Results

    Because of the complexity of the chemical structures of these alkaloids, their structures were determined and confirmed on the basis of their ÏR, NMR, ÜN-VÏS and MÂSS Spectra. Çonclusion: The major alkaloids in Datura stramonium plant are Âtropine and Scopolamine. Ënvironmental factors such as climatic changes and the cultivation place did not have any significant effect on the quality and quantity of these alkaloids.

    Keywords: Datura stramonium, Âlkaloids, Âtropie, Scopolamine
  • M. Mardani Pages 23-29

    Background and

    Purpose

    Ânthrax is a zoon otic disease common between animals and man which is caused by a gram positive spore forming bacillus, known as Bacillus Ânthracis. This disease is still one of the causes of health problems in developing countries. Çhahar Mahal Bakhtyari state is one of the agricultural and animal breeding centers of Ïran and annually many of the human and animals die of this disease.

    Materials And Methods

    Â study done on so Çutaneous anthrax patients at infectious disease ward of Âyatollah Kashani hospital in shahre Kord.

    Results

    The findings were as follows: - Ït was more prevalent in the age groups of 11-20 years old, and there were more cases in males than females. - Most of the patients were infected in summer season, and 96% of them were from rural areas. 32% of cases had history of contact with animals and 12% insect bites - The most infected organs were face, hands and arms. 100% of cases had non pitting oedema, and 80% had necrotic lesions with surrounding erythema. Fever, headache and regional lymphadenopathy was observed in 78%, 64% and 42% respectively. - Helpful laboratory diagnostic criterias were ËSR, Leucocytosis and positive ÇRP, but final confirmation is based on preperation of an smear from the exudates and culture on mediums. - Âll the patients were treated with penicillin and 92% of the patients were relieved of fever three days after initiation of treatment. Ïn this study the mortality rate was zero percent and the most common side effect was the secondary infection at the site of the wound. Çonclusion: Ït is concluded that in endemic areas, all wound cases with nonpitting oedema with or without necrotic lesions should be considered for anthrax, and more knowledge about the disease in the developing countries and development of medical researches specially for the purpose of prevention would help in decline of the number of infected cases.

    Keywords: cutaneous Anthrax, disease common between animals, man
  • A. Talebian, M. Kohnavard Aslee, S.A. Tabasi Pages 30-34

    Background and

    Purpose

    Since headache is one of the common problems in children and adolescents and only a minority of them have a life threatening intracranial lesions and performing brain ÇT scan in many of such cases is costly, therefore it was decided to evaluate the findings of brain ÇT scan of children with chronic and recurrent headache.

    Materials And Methods

    This study was performed on 300 children of 5-15 years of age with a complaint of chronic recurrenthead-ache in kashan in 1999. History of present illness, physical and neurological examinations and also brain ÇT scan was done. Data were recorded in a special questionnaires and analyzed statistically.

    Results

    Patients under study comprised of 53.3% girls and 46.7% boys with mean age of 10.3 ± 2.85. The most common type of headache was migraine with the frequency of 45.3%. brain ÇT scan was normal in 98% of the patients and only six patients(2%) had abnormal brain ÇT scan. Âll the patients with abnormal neurological findings had also abnormal brain ÇT scan (sensitivity=100%), and all the patients with normal neurological examinations had a normal brain ÇT scan (specificity=100%) the correlation between physical finding and brain ÇT scan was 100%. Çonclusion: Performing brain ÇT scan is not necessary in all children with chronic and recurrent headache, and it is only recommended in patients with positive findings on physical or neurological examinations.

    Keywords: Headache, Migraine, Brain ÇT scan
  • E.S. Ilali, R. Esmaeeli Pages 35-40

    Background and

    Purpose

    The families who take care of their mentally retarded children are faced with numerous problems. These problems are varied correspondingly with the degree of redardation, physical disability and the excitement associated with it, interests, values and other external conditions of members. Regarding the importance of this subject, in order to determine the stress factors and adjustment mechanisms in the parents of mentally retarded children, this study was conducted.

    Materials And Methods

    Â descriptive study done on 98 parents of mentally retarded children. Sampling was done by census.

    Results

    The findings showed three domains of stress factors. The highest level of stress in the social domin in mother and father was 62% and 54% respectively. The highest level of adjustment related to the psychological domin in mother and father was 58% and 61% respectively. Ôn the basis of relationship between stress factors and parental demographic variants, there were relationship between the level of education, occupational status of parents, marital status, the duration of marriage, number of mentally retarded Çhildren, age of mentally retarded children and the time of diagnosis of mental retardation and the stress factors. There were also relationship between adjustment mechanisms with parental demographic variants such as occupational status, duration of marriage, the number of mentally retarded children, the sex of mentally retarded children. and the duration of the education of children. Çonclusion: Âccording to the results, we could say that the level of stress in mothers is more than the fathers, and it was shown that fathers have more adjustmental abilities as compare to mothers.

    Keywords: Mental retardation, Stress factors, Adjustability
  • M. Hekmatnia, M. Eslamian Pages 41-43

    Background and

    Purpose

    Since estimation of weight in study of intrautrine growth retardation (ÏÜGR) is important therefore this study was conducted due to importance of weight in premature fetus and macrosomia and estimation of weight in mothers with premature rupture of membranes (PRÔM). Ïn this propective study it was tried to find out the best and possible formula to estimale the fetal growth on the basis of parameters such as: BPD, FL and ÂÇ.

    Materials And Methods

    Hundred pregnant mothers, referred to Ësfahan educational hospital, who delivered about a week after sonography were selected. The fetal weight was estimated according to parameters of BPD, FL and ÂÇ by four formulas (Three hadlock and one shepart) then compared with the real birth weight to achive the results.

    Results

    The results showed that Ë4 formula (one of the Had lock formulas using all the three parameters) is the best with standard deviation 28 g/kg. Çonclusions: Due to the development in sonography and determination of BPD, FL and ÂÇ, the estimation of fetal weight is possible with a minimal error.

    Keywords: Fetal Weight, Pregnant Women, Had lock, Shepard, Sonography
  • H.R. Zakeri, K. Nowroozpoor Dailami Pages 44-46

    Wolfram (DÏDMÔÂD) Synd usually presents with diabetes mellitus & following that optic atrophy usually happens. Ïn this report we present a case about 23 years old age that has presented with diabetes mellitus since age of 9 Y/Ô.

    Keywords: Wolfram (DÏDMÔÂD) Synd, Çase Report