فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 31 (تابستان 1380)

  • تاریخ انتشار: 1380/04/11
  • تعداد عناوین: 13
|
  • محمدجعفر صفار، ابوالقاسم عجمی، فاطمه پورفاطمی صفحه 1
    سابقه و هدف
    سرخجه یک بیماری ویروسی است که اغلب در کودکان و نوجوانان عارض می گردد. ابتلا به سرخجه در دوران حاملگی در مادری که نسبت به بیماری حساس می باشد، می تواند عوارض وخیمی در جنین به صورت مرگ و سقط جنین تا ناهنجارهای شدید مادرزادی (به نام سندرم سرخجه مادرزادی=CRS) ایجاد کند. یکبار ابتلا به بیماری سبب تولید مصونیت خواهد گشت و سنجش میزان ایمونوگلوبین از گروه IgG به عنوان شاخصی در تعیین افراد مصون به بیماری به کار می رود. از آنجا که در ایران واکسن سرخجه رایج نیست، لذا بر آن شدیم تا وضعیت ایمنی نسبت به سرخجه را در زنان در سن باروری در سطح استان مازندران بررسی کنیم.
    مواد و روش ها
    گروه مورد مطالعه ما را 1420 نفر از دختران آماده ازدواج که جهت آزمایشات قبل از ازدواج به مراکز بهداشتی مراجعه کرده اند تشکیل می دهند. این پژوهش یک مطالعه مقطعی (Cross sectional) می باشد. روش نمونه گیری تصادفی ساده بوده است بدین صورت که از هشت شهر استان که تصادفی انتخاب شدند از هر شهر براساس نسبت جمعیتی سال 1377 تعدادی نمونه در نظر گرفته و سپس تیترآنتی بادی سرخجه (IgG) با روش الیزا اندازه گیری شد و موارد به صورت مثبت (وجود آنتی بادی- مقاوم) و منفی (عدم وجود آنتی بادی- حساس) گزارش شدند.
    نتایج
    از کل 1420 نمونه مورد بررسی تعداد 109 نفر (7/7درصد) بر اساس مناطق مختلف نسبت به سرخجه حساس بوده و 1311 نفر (3/92درصد) نسبت به بیماری مصونیت داشتند. نسبت افراد حساس 2/6درصد، 25/10درصد، 9/4درصد، 55/5 درصد، 6/5 درصد، 1/5 درصد، و 9/8 درصد به ترتیب در شهرهای قائم شهر، بابل، آمل، ساری، نوشهر، بهشهر، رامسر، و نور بوده است.
    استنتاج
    با توجه به حساس بودن حدود 8 درصد از زنان درسن باروری استان به سرخجه و خطر کسب عفونت فوق در دوران بارداری و متعاقب آن به دلیل آندمیک بودن بیماری در منطقه و مشکل تشخیص بالینی بیماری، توصیه می شود که تمام دختران قبل از رسیدن به سن باروری خصوصا در دوران کودکی برعلیه بیماری فوق به طور فعال واکسینه شوند.
    کلیدواژگان: سرخجه، سندرم سرخجه مادرزادی، ایمنی
  • ذبیح الله یوسفی، علیرضا مصداقی نیا، منصور غیاث الدین صفحه 7
    سابقه و هدف
    دفع باکتری ها توسط سیستم وتلند حاوی گیاهان، در مطالعات متعدد توسط محققان گزارش شده است. این تحقیق برای تعیین کارآیی وتلندهای مصنوعی زیر سطحی در دفع باکتری های شاخص کلیفرم از فاضلاب خانگی با گیاه گونه Iris Pseudacorus معروف به Yellow Flag Iris از تیره زنبق و خانواده Iridaceae انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    چهار رآکتور آزمایشگاهی در دو سری که درهرسری سه تای آن به ترتیب حاوی2،1و 3 گیاه و یکی به عنوان شاهد (فاقد گیاه) بود، در این مطالعه مورد استفاده قرار گرفت.درهر دو سری از رآکتور از گراول به عنوان مدیا استفاده شد. اندازه موثر گراول نخودی در این رآکتورها 5 میلیمتر، ضریب یکنواختی آنها 2/2، وضریب تخلخل 33 درصد بود.MPN در 100 میلی لیتر فاضلاب ورودی 20000 الی 92000000 (3/4 الی 96/7 لگاریتم)کلیفرم بوده است.زمان ماند هیدرولیکی 1 الی 10 روز بوده است.الگوی جریان متناوب(منقطع)بود.با تزریق فاضلاب مسکونی به رآکتورها بعد از زمان ماند معین، نمونه ها اخذ و برابر روش استاندارد شاخص کلیفرم مورد بررسی وشمارش قرار گرفت.
    نتایج
    کارآیی رآکتور قبل از سری شدن 7/91، 5/92، 8/95،و 7/99 درصد اما در مرحله دوم 29/99، 97/99، 99/99، و999/99 درصد به ترتیب برای رآکتور شاهد و رآکتورهای حاوی 1، 2 و 3 گیاه بوده است که اختلاف میانگین بین رآکتورهای مرحله اول حاوی 1،2و3 گیاه ورآکتور شاهددر حذف کلیفرم های مدفوعی با احتمال 95درصد معنی دار نیست، امابین رآکتور های مرحله دوم سری شده با احتمال 99درصد معنی دار است. نتایج نشان داد زمان ماند مناسب برای حذف کلیفرم ها در سیستم های وتلند مصنوعی 5 الی 6 روز می باشد.
    استنتاج
    نتایج این تحقیق نشان می دهد رآکتور وتلند مصنوعی با جریان زیر سطحی و با مدیای گراول حاوی گیاه تیره زنبق در زمان ماند 5 الی 6 روزه استاندارد پسآب های خروجی به آب های پذیرنده را از نظر کلیفرم تامین می کند.
    کلیدواژگان: وتلند مصنوعی زیر سطحی، بستر گراول، گیاه گونه Iris Pseudacorus (Yellow Flag Iris)، حذف کلیفرم ها
  • نورالله رضایی، سید محمدباقر هاشمی صفحه 16
    سابقه و هدف
    با توجه به اهمیت تکامل اعضاء در جنین و نقش مهم ویتامین A در روند تکامل در طی دوره رویانی، این مطالعه به منظور بررسی اثرات ازدیاد تجویز آمپول ویتامین A روی اندام و تعیین زمان بیشترین اثر آن و زمان بحرانی شکل گیری اندام ها انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    مطالعه به روش تجربی روی 140 مورد موش باردار از نژاد Swiss webster انجام شده است. موش های باردار به طور تصادفی به دو گروه کنترل و تجربی تقسیم شده اند. سپس موش های گروه تجربی به طور تصادفی به سه زیر گروه الف، ب، وج تقسیم و به ترتیب یک دوز IU/Kg 15000 (در ساعت 8 صبح)، دو دوز IU/Kg 10000 یا 15000 (در ساعت های 8 صبح و 18 عصر همان روز) ویتامین A در یکی از روز های 9، 10، 11 یا 12 بارداری (روز مشاهده پلاک واژن = روز صفر حاملگی) به صورت داخل صفاقی تزریق گردید. در روز 17 بارداری جنین ها از رحم مادر تخلیه و با استفاده از استرئو میکروسکوپ و تکنیک رنگ آمیزی آلسین بلو وآلیزارین رد- اس موردبررسی قرار گرفتند.
    نتایج
    ویتامین A سبب ایجاد ناهنجاری های وسیع در اندام های جلویی و پشتی به صورت کوتاهی و عدم چرخش اندام ها، کوتاهی انگشتان، افزایش شکاف بین انگشتی، و نیز نقایصی در سیستم عصبی و کام شده است. در میان گروه های تجربی موثرترین دوزویتامین Aکه بتواند سبب فراوانی بالایی از ناهنجاری در اندام ها شود IU/Kg 15000×2 می باشد که در روز دهم بارداری 6/28درصد()در اندام های جلویی و روز یازدهم بارداری 6/20درصد()در اندام های پشتی در مقایسه با گروه کنترل صفر درصد بوده است. همچنین در مقایسه با گروه کنترل میزان جذب جنین های تجربی افزایش یافته و میانگین وزن و طول سری دمی جنین های تجربی کاهش یافته است و آزمون MANOVA نشان داد که به لحاظ آماری این اختلاف معنی دار می باشد(001/0 P<).
    استنتاج
    نتایج نشان داد که ازدیاد ویتامین A یک تراتوژن قوی است و سبب ایجاد ناهنجاری در اندام ها می شود که میزان فراوانی و شدت این ناهنجاری ها به دوز دارو و زمان تجویز آن بستگی دارد. چنانچه جنین در طی دوره بحرانی تکامل اندام ها در معرض دوز بالای ویتامین A قرار بگیرد، ممکن است این ماده با پدیده های تکاملی معینی مداخله کند و منجر به نقایص متعدد اندام ها در نوزادان تازه متولد شده شود.
    کلیدواژگان: ویتامین A، جنین موش، شکل گیری اندام، تراتوژن
  • محمد آزادبخت، نصرالله قاسمی دهکردی صفحه 25
    سابقه و هدف
    گونه های دیژیتال و گلیکوزیدهای قلبی آنها در بیماری نارسایی احتقانی قلب (CHF) کاربرد دارند. در ایران تنها گونه دیژیتالیس نروزا در قسمت های شمالی به فراوانی رویش دارد. گلیکوزیدهای قلبی سایر گونه های این گیاه به روش های مخلتف از جمله روش HPLC شناسایی شده اند. هدف این تحقیق شناسایی گلیکوزیدهای قلبی گونه دیژیتال ایران می باشد.
    مواد و روش ها
    در روش HPLC، از حلال متانل برای استخراج و از استونیتریل و آب مقطر به روش گرادیان برای کروماتوگرافی و از بتا متیل دیگوکسین به عنوان استاندارد داخلی استفاده شده است.
    نتایج
    در برگ گیاه دیژیتالیس نروزا با روشHPLC، پانزده گلیکوزید قلبی شناسایی شد که بیشترین مقدار گلیکوزید قلبی در این گیاه را لاناتوزید A تشکیل می داد.
    استنتاج
    با توجه به شناخت گلیکوزیدهای قلبی این گیاه، از آنجایی که در کشورهای مختلف از گونه های متفاوت دیژیتال جهت تهیه داروهای موثر در بیماری نارسایی احتقانی قلب استفاده می شود، در صورت مطالعات تکمیلی به ویژه مطالعات فارماکولوژی و توکسیکولوژی، از گونه دیژیتال ایران نیز می توان به این دسته از داروها دسترسی یافت.
    کلیدواژگان: دیژیتال، نارسایی احتقانی قلب، دیژیتالیس نروزا، HPLC، گلیکوزیدهای قلبی
  • سعید عسگری صفحه 31
    سابقه و هدف
    آماده سازی کانال ریشه اصلی دندان مولر علاوه بر این که امکان یک پرکردگی مناسب اپیکالی را فراهم می آورد، فضای لازم برای قرار دادن یک Post را ایجاد می کند. میزان عاج باقیمانده و شکل و قطر کانال ریشه بر استحکام و گیر Post و همچنین مقاومت ریشه دندان موثر است. مطالعه حاضر جهت بررسی اثرات دو روش اینسترومنتیشن بر قطر کانان وعاج باقیمانده ریشه می باشد.
    مواد و روش ها
    کانال اصلی 60 دندان مولر اول و دوم فک بالا و پایین در 4 گروه آزمون و با دو روش (S.B) Step Back و (PSB) Passive Step Back آماده سازی شد و سپس در فواصل 9،7،5، و 11 میلیمتری از اپکس دندان، مقاطع تهیه و اندازه گیری لازم انجام شد.
    نتایج
    قطر کانال و ضخامت عاج باقیمانده پس از استفاده از دو روش مختلف SB و PSB در جهات مختلف اندازه گیری شد و نتایج با استفاده از آزمون t موید عدم وجود اختلاف معنی دار بین گروه ها بود.
    استنتاج
    استفاده از هر دو روش SB و PSB جهت اینسترومنتیشن کانال ریشه و تهیه فضای Post توصیه می شود و فقط با توجه به ضخامت کم عاج باقیمانده در نواحی خطر (Danger Zone) باید مراقب بود تا ضخامت عاج کمتر از میزان 1 میلیمتر نشود و همچنین پرفوریشن نواری ایجاد نگردد.
    کلیدواژگان: قطر کانال، ضخامت عاج، فضای Post، تکنیک Step Back، تکنیک Passive Step Back
  • حمیدرضا ذاکری، عذرا اخی صفحه 36
    سابقه و هدف
    فلج دوره ای هیپوکالمیک بیماری شایعی نمی باشد. در مطالعات گذشته میزان ارتباط این بیماری با پرکاری غده تیرویید متفاوت گزارش شده است. مطالعه حاضر ارتباط این دو بیماری را در منطقه مازندران نشان می دهد.
    مواد و روش ها
    تمامی بیماران مراجعه کننده به بیمارستان های بوعلی و امام ساری به علت فلج دوره ای هیپوکالمیک مورد بررسی قرار گرفتند و بعد از انجام اقدامات تشخیصی و درمانی و رد مسایل ثانویه هیپوکالمی، تعداد 20 بیمار با فلج دوره ای مشخص گردید. برای این 20 بیمار تست های عملکرد تیروییدی انجام گردید.
    نتایج
    از 20 بیمار با فلج دوره ای 8 نفر (40درصد) دچار پرکاری تیرویید و 12 نفر باقیمانده (60 درصد) عملکرد تیرویید نرمال داشتند. تمامی بیماران مرد بوده و کمترین سن 22 سال و بیشترین سن در بین آنها 46 سال بوده است. سابقه فامیلی در 5 درصد بیماران دیده شده است.
    استنتاج
    40 درصد بیماران با فلج دوره ای هیپوکالمیک مبتلا به پرکاری تیرویید می باشند که درمان آنها سبب رفع دایمی فلج می شود (با درمان پرکاری تیرویید و نرمال شدن آزمون های تیرویید). بنابراین انجام تست های تیروییدی برای این بیماران الزامی می باشد.
    کلیدواژگان: پرکاری تیرویید، فلج دوره ای هیپوکالمیک، هیپوکالمی
  • مهدی یونسی رستمی، حسن احمدنیا صفحه 46
    سابقه و هدف
    درمان سنگ حالب بدون جراحی باز و از طریق یوروتروسکوپی در اطفال.
    مواد و روش ها
    در طی مدت یک سال و نیم 21 کودک جهت درمان آندوسکوپیک سنگ حالب به ما مراجعه نمودند. در تمامی بیماران ابتدا آزمایشات بیوشیمی و کشت ادرار انجام گردید و به جز یک بیمار در بقیه بیماران قبل از عمل IVP انجام شد. تمام بیماران تحت یورتروسکوپی با استفاده از یورتروسکوپ ولف شماره Fr 8 قرار گرفتند و پس از مشاهده سنگ با استفاده از Swiss lithoclast سنگ خرد گردید و در پایان عمل برای بیماران کاتتر حالبی گذاشته شد. در دو بیمار که سنگ دوطرفه حالب داشتند یورتروسکوپی دوطرفه انجام گردید.
    نتایج
    طیف سنی بیماران تحت درمان از 2 سال و 8 ماه تا 11 سالگی بود. 14/57 درصد بیماران پسر و 85/42 درصد آنها دختر بودند. در تمام بیماران توسط یورتروسکوپ به سنگ رسیدیم و انجام آن در دخترها آسانتر از پسرها بود. 23/95 درصد بیماران فاقد سنگ (Stone free) بیمارستان را ترک نمودند. هیچ مورد عارضه جدی در بیماران روی نداد. درصد عوارض ایجاد شده شامل هماچوری در 66/66درصد بیماران و کولیک کلیوی در یک بیمار بود که تماما با درمان نگهدارنده بهبود یافتند.
    استنتاج
    اگرچه تجربه یورتروسکوپی در کودکان محدود می باشد، با این حال مطالعه ما نشان می دهد که با استفاده از یورتروسکوپ های ظریف، یورتروسکوپی برای تشخیص و درمان سنگ های حالب در اطفال به آسانی و با حداقل موربیدیته قابل انجام است.
    کلیدواژگان: اطفال، سنگ حالب، یورتروسکوپی، پنوماتیک لیتوتریپسی
  • ابوالقاسم عجمی، مهدی شریف صفحه 51
    سابقه و هدف
    آلودگی به توکسوپلاسما گوندی انتشار جهانی داشته و در ایران نیز از شیوع قابل ملاحظه ای برخوردار است. آلوده شده زنان باردار منجر به سقط جنین، مرگ جنین، زایمان زودرس، و توکسوپلاسموز مادرزادی می گردد. اطلاع از جمعیت زنان غیر ایمن به توکسوپلاسما، در میان زنان داوطلب ازدواج می تواند معیار خوبی برای پی بردن به جمعیت زنان در معرض سقط جنین، مرگ جنین، زایمان زودرس، و همچنین میزان کودکان در معرض ابتلاء به توکسوپلاسموز مادرزادی باشد.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه توصیفی از 980 خانم مراجعه کننده به مراکز بهداشتی شهرهای ساری، قائم شهر، بابل، آمل، بهشهر، نوشهر، و نور جهت انجام آزمایشات قبل از ازدواج خونگیری به عمل آمد و سرم آنها جدا گردید و از روش ایمونوفلوئورسانس غیر مستقیم جهت تعیین وجودآنتی بادی استفاده شد. ابتدا رقت50/1جهت تعیین وجودآنتی بادی در سرم تهیه شده و در صورت مثبت بودن، رقت های بالاتر نیز مورد آزمایش قرار گرفت. وجود هر تیتری ازآنتی بادی در سرم به عنوان موارد مثبت در نظر گرفته شد.
    نتایج
    در سرم 731 نفر (6/74درصد) از 980 نفرخانم موردآزمایش، آنتی بادی ضد توکسوپلاسموز وجود داشت که فاصله اطمینان این نسبت با اطمینان 95 درصد 7/2 محاسبه گردید (7/2 ± 6/74). بیشتر این افراد دارای تیتر 200/1 (37 درصد) و 100/1 (24درصد) بوده اند. با افزایش سن، میزان موارد مثبت افزایش نشان داد. بیشترین موارد مثبت در خانم های بی سواد (3/96 درصد) دیده شد و میزان موارد مثبت در بین ساکنین روستا (3/76 درصد) و شهر (74درصد) و همچنین شاغل (2/73 درصد) و خانه دار (2/74 درصد) تفاوتی را نشان نمی دهد.
    استنتاج
    میزان توکسوپلاسموز در مازندران بیشتر از سایر مناطق ایران بوده و با توجه به درصد بالای موارد مثبت در خانم های مراجعه کننده جهت انجام آزمایشات قبل از ازدواج، می توان نتیجه گرفت که غالب خانم ها در هنگام حاملگی دارای ایمنی بوده و خطرات ناشی از آلودگی به توکسوپلاسما در دوران حاملگی در این استان زیاد نمی باشد. بنابراین توصیه های بهداشتی جهت پیشگیری از ابتلا به توکسوپلاسموز در این دوران بهترین راه حل می باشد.
    کلیدواژگان: توکسوپلاسموز، سرولوژی، خانم های متقاضی ازدواج
  • اسدالله فرخ فر صفحه 57
    سابقه و هدف
    کوررنگی نوعی اختلال در درک رنگهاست که طبق آمارهای موجود میزان آن بین 2 تا 8 درصد در افراد مذکر و 3/2 تا 4 درصد در افراد مونث می باشد. این بیماری به صورت وابسته به جنس و توسط کروموزوم X انتقال می یابد و در نتیجه در افراد مذکر بیشتر دیده می شود. به دلیل تفاوت بسیار در میزان شیوع این بیماری و عدم انجام مطالعه در منطقه، این مطالعه به منظور بررسی میزان شیوع بیماری کوررنگی ارثی در دانش آموزان ابتدایی شهرستان ساری انجام پذیرفت.
    مواد و روش ها
    در این بررسی که یک مطالعه توصیفی است، 1650 پسر و 1450 دختر سنین ابتدایی شهرستان ساری در سال 1379 به وسیله تست ایشی هارا مورد بررسی قرار گرفتند. نمونه گیری به صورت خوشه ایبا انتخاب تصادفی 15 مدرسه پسرانه و 11 مدرسه دخترانه از میان مدارس ابتدایی شهرستان ساری انجام پذیرفت.
    نتایج
    از میان 3000 نفر دانش آموز مورد مطالعه 42 مورد کوررنگ بوده اند (41/2درصد) که 41 نفر آنها (40/2 درصد) پسر و 1 نفر (06/0درصد) دختر بوده است. از میان 42 مورد کوررنگی یافت شده 30 مورد توتان (706/1درصد)، 6 مورد Deutranopia 36/0 درصد)، و 6 مورد Protanopia (36/0 درصد) بوده است.
    استنتاج
    یافته های این پژوهش نشان داد میزان کوررنگی در جمعیت مورد مطالعه از اغلب مناطق دیگر جهان پایین تر است.
    کلیدواژگان: کوررنگی، بیماری های مادرزادی، بیماری های ژنتیکی وابسته به جنس
  • محمد خاکساری، علی خوش باطن صفحه 63
    سابقه و هدف
    کالمودولین، یک پروتئین متصل شونده به کلسیم است که بسیاری از اعمال داخل یاخته ای کلسیم را واسطه گری می نماید. مهارکننده های کالمودولین که دارای اعمال ضد روان پریشی هستند، اعمال غیر مغزی آنها کمتر مطالعه شده است؛ بنابراین در پژوهش حاظر اثر ضد التهابی سه مهار کننده فنوتیازینی کالمودولین روی خیز التهابی ناشی از سوختگی یا کاراگینین بررسی شده و این اثرات با اثرات ضد التهابی ایبوپروفن مقایسه شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مداخله ای- تجربی روی رت های بالغ نر انجام شد. دو سری سوختگی درجه دو در پشت رت ها ایجاد شد و همچنین التهاب حاد پنجه توسط تزریق داخل کف پنجه 1میلی متر محلول کاراگینین 5/0 درصد ایجاد شد. تری فلوئوپرازین (TFP)، تیودی فنیل آمید کلراید (TDPAC) و کلروفنوتیازین با دوزهای mg/kg 8 و mg/kg 32 و ایبوپروفن با غلظت mg/kg 12 به صورت i.p. و بعد از ایجاد سوختگی یا بعد از تزریق کاراگینین مصرف شدند. میزان خیز التهابی با اندازه گیری محتوای آب، مقدار رنگ آبی ایوانز (Evans Blue) خارج عروقی در بافت ملتهب و اندازه گیری تغییرات حجم پنجه تعیین گردید.
    نتایج
    تجویز دوز mg/kg 32، TFP محتوای رنگ آبی ایوانز و همچنین محتوای آب را در پوست سوخته تحت درمان با این دارو در مقایسه با گروه کنترل (گروه سوخته درمان نشده) به طور معنی داری به میزان 29 درصد کاهش داد، در حالی که دو داروی دیگر بی اثر بودند. اثر TFP روی محتوای رنگ یا نشت پروتئین در پوست سوخته قابل مقایسه با ایبوپروفن است؛ اگرچه، TFP، محتوای آب را در پوست سوخته به طور معنی داری به میزان 2/22 درصد بیشتر از ایبوپروفن مهار کرده است. TFP و TDPAC افزایش حجم پنجه ناشی از کاراگینین را به ترتیب به میران 2/38 درصد و 3/55 درصد مهار نمودند. و همچنین TFP محتوای رنگ را در پنجه ملتهب به میران 8/45 درصد مهار نمود. اثر ابیوپروفن بر روی مهار افزایش حجم پنجه بیشتر از اثر TFP بود ولی تفاوت معنی داری برای اثر مهاری این دو دارو روی کاهش رنگ آبی مشاهده نشد.
    استنتاج
    این نتایج پیشنهاد می کنند که مصرف مهار کننده کالمودولین (TFP) خیز التهابی حاد بعد از سوختگی و خیز ناشی از تزریق کاراگینین را کاهش می دهد، به طوری که اثر مهاری آن قابل مقایسه با اثر ایبوپروفن است.
    کلیدواژگان: سوختگی، کاراگینین، خیزالتهابی، مهارکننده های کالمودولین، تری فلوئوپرازین
  • بهروز توانا، حمیدرضا تقوی، علیرضا خلیلیان صفحه 75
    سابقه و هدف
    سندرم کانال کارپ یکی از بیماری های شایع دست به ویژه در زنان میانسال می باشد که به علت تنگ شدگی مجرای عصب مدیان در ناحیه مچ دست به وجود می آید و یکی از موارد اختلال در زندگی روزمره بیمار و مراجعه پی در پی به پزشک است. تکنیک های درمانی سندرم کانال کارپ متعدد بوده و علاوه بر جراحی، درمان های دیگری نیز پیشنهاد شده است. درمان های دارویی شامل تزریق استرویید، درمان با ویتامین B6، و استفاده از داروهای ضد التهابی و غیر استروییدی است.
    هدف از این تحقیق، مطالعه کاربردی جهت روشن ساختن میزان تاثیر دو روش درمانی اولتراسوندتراپی و فونوفروزیس با پماد هیدروکورتیزون 1درصد در درمان سندرم کانال کارپ می باشد و همچنین کاهش درد و عوارض ناشی از بیماری از اهداف دیگر این تحقیق به شمار می آید.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق، بیماران مبتلا به سندرم کانال کارپ مراجعه کننده به درمانگاه های فیزیوتراپی بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی آجا تهران به عنوان واحد پژوهشی انتخاب شدند. بیماران بعد از تشخیص به صورت متناوب به دو گروه تقسیم شدند و یک گروه با امواج مافوق صوت (18 نفر) و گروه دیگر (18 نفر) با فونوفروزیس تحت درمان قرار گرفتند. میزان بهبودی بعد از یک ماه اندازه گیری و ثبت گردید. نتایج با استفاده از آمارهای t - test و ویلکاکسون مورد مقایسه قرار گرفت.
    نتایج
    36 بیمار مورد مقایسه قرار گرفتند که گروه سنی آنها 30 تا 60 با میانگین 5/8 ± 11/42 می باشد. برای مقایسه اختلال حس قبل و بعد از درمان با فونوفروزیس در تمام موارد کاهش اختلال حس بعد از درمان گزارش شده است. با توجه به نتایج به دست آمده و با استفاده از آزمون مقایسه ویلکاکسون در سطح 0002/0 = P تفاوت قبل و بعد از درمان معنی دار شده است که نشان دهنده تاثیر درمان با فونوفروزیس بر کاهش اختلال حس می باشد.
    استنتاج
    با توجه به تاثیر مثبت فونوفروزیس از نظر بالینی و الکترودیاگنوستیک، در کلیه مواردی که تزریق کورتیکواسترویید اندیکاسیون داشته باشد، فونوفروزیس جانشین مناسبی محسوب می گردد.
    کلیدواژگان: فونوفروزیس، CTS، الکترودیاگنوستیک
  • مریم نخشب، فریدون مجتهدزاده، فاطمه پورفاطمی صفحه 80
    سندرم آپرت (Apert) یکی از انواع کرانیوسین استوزیس است و از دسته سندرم های Acrocephalosyndactyly می باشد که علاوه بر کرانیوسین استوزیس با ناهنجاری توام انگشتان دست یا پا نیز همراه است. شایعترین علایم بالینی این سندرم، اکروسفالی و توری براکی سفالی (Turribrachycephaly)، پیشانی بلند، بخش میانی صورت رشد نیافته، چشم ها برآمده (Proptosis)، خط چشم ها به صورت شیار، Antemongoloid، شکاف کام، چسبندگی انگشتان در دست و پا، و انگشت شست کلفت و کوتاه می باشد.
    در این جا یک مورد از سندرم آپرت با علایم شاخص این بیماری معرفی می شود.
    کلیدواژگان: کرانیوسین استوزیس، سندرم آپرت، ناهنجاری مادرزادی
  • ژیلا ترابی زاده، فرشاد نقش وار، امید عمادیان صفحه 87
    آلکاپتونوری بیماری بسیار نادر ارثی است (1 مورد در یک میلیون) که به دلیل کمبود آنزیم کبدی هموژنتزیک اسید اکسیداز پدید می آید و در نتیجه شاهد تجمع هموژنتزیک اسید در بدن و دفع زیاد آن در ادرار بیماران خواهیم بود. به تظاهرات بالینی گوناگون آلکاپتونوری (تظاهرات مفصلی، بافت همبندی، و احشایی) اکرونوزیس (Ochronosis) گفتهمی شود.
    بیمار مورد بحث مرد میانسالی است که دارای تظاهرات مفصلی و بافت همبندی برجسته و طولانی مدت همراه با تغییر رنگ ادرار می باشد که یافته های تایید شده پاراکلینیک (بیوپسی مفصل و تست های آزمایشگاهی ادرار) را نیز به همراه دارد.
    کلیدواژگان: آلکاپتونوری، اکرونوزیس، هموژنتزیک اسید
|
  • M.J. Saffar, A. Ajami, F. Pourfatemi Page 1
    Background and
    Purpose
    Rubella is a viral disease, which occurs in children and adolescents. Rubella infection in gestation period, in a person sensitive to this disease, can lead to serious complication in the fetus. Such as mortality and abortion and serious congorited disorders (congenital rubella syndrome). Ïnfection with rubella causes permanent immunity. Ând immunoglobulins essay of ÏgG as an indicator for the determination of immunity in the patients. Since rubella vaccination is not common in Ïran, hence we decided to determine the immunological status in the pregnant women infected with rubella virus in mazandaran province.
    Materials And Methods
    The population who underwent our studying were 1420 girls about to get married referring to the health center laboratory for certain tests. This research is cross sectional study. The samples were collected by simple randomized method. 8 cities of the province were selected randomly the number of collecting samples were decided according to the estimated population of the cities taken in 1998 them the titer of ÏgG against rubella infection was measured by Ë L, & Â and the corded as positive for (the presence of antibody known as resistant) and negative (without of antibody, known as sensitive).
    Results
    From the total number of 1420 causes under investigation. 109 (11.5.4.9) were sensitive to rubella on the basis of geological area and 1311 (92.3%) were resistant the percentage of sensitive cases were as follow 6.2, 10.25, 4.9, 5.55, 5.6, 5.1 and 8.9 in the cities of Babol and amol, sari, noshahr, behshahr, ramsar and noor respectively. Çonclusion: Çonsidering the sensitivity of 7% of the females in the pregnancy age group to rubella in this province and the risk of getting in the gestation period, and subsequently, due to endimicits of this disease in the region and the problem of clinical diagnosis vaccination of all the girls prior to their gestation period is recommenden, specially in the curly of life.
    Keywords: Rubella, immurity, congenital rubella syndrome
  • Z. Yousefi, A. Mohseni Bandpey, M. Ghiaseddin, S. Naseri, M. Shokri, F. Vaezi, A.R. Mesdaghinia Page 7
    Background and
    Purpose
    Removal of bacteria by macrophytes in wetland system had been reported by many researchers. This study was designed and performed to determine the efficiency of sub-surface constructed wetland in removal of coliform bacteria from sewage.
    Materials And Methods
    We have used 4 plastic reactors in Bench-Scale in two series. Ïn each serie and to the three reactors were added 1,2 and 3 plants respectively and the fourth reactor was kept as control (without plant). Gravel media was used in both series of reactors with the effective size of 5mm and porosity coefficient of 2.2 and 33 percent respectively. Çoncentration of coliform to act as MPN/100 ml in influent sewage was 2000-9200000 (4.3-7.96 Log). Detention time applied in the reactors was 1-10 days. Flow pattern of reactors was intermittent. Sewage samples were injected to the reactors on certain time interval, Samples were collected from the reactors and the standard method number of coliform was counted.
    Results
    Çoliform removal efficiency was obtained 91.7%, 92.5%, 95.8%, 99.7% in first reactor series and 99.29%, 99.97%, 99.99%, 99.999% in second reactor series with 0,1,2,3 plant respectively. There was no significant relationship between the reactors in first seri (P>0.05), but was significant in second series (P<0.05). The results showed optimum detention time for removal of coliforms in constructed wetland in 5-6 days. Çonclusion: This study indicates Subsurface-constructed wetland with gravel media and Ïris-pseudacorus plant in 5-6 days detention times has the efficiency to remove coliform of influent sewage.
    Keywords: Subsurface Constructed wetland, Gravel media, Ïran pseudacorus plant (yellow flag irus), Coliform
  • N. Rezaee, M.B. Hashemi, A.R. Khalilian, A. Moghaddam Page 16
    Background and
    Purpose
    Regarding to the developing organs in embryo and important role of vitamin (Vit) Â on developing process in embryonic period, the present study was done in order to survey effects of excess Vit-Â administration on limb development and determine the optimum teratogenic dose of this substance and the critical time of its formation.
    Materials And Methods
    This experimental study was done on 140 pregnant Swiss Webster strain mice. They were randomly divided into two control and experimental groups. The experimental group was subdivided into three groups as Â,B,Ç. Ône dose of 15000 ÏÜ/kg (at 8am), two doses of 10000 or 15000 ÏÜ/kg (at 8am & 18pm the same day) Vit  was injected interaperitoneally by insulin syringe on the day 9,10,11 or 12 days of gestation (vaginal plug = day 0 of gestation). The embryoes were removed on the 17th day. They were survied by Stereomicroscope and alcian blue- alizarin red S staining technique.
    Results
    Vit-Â gas produced major malformations in the forelimbs and hindlimbs of developing mouse embryos, such as short and unrotation limbs, short fingers, increasing interdigital cleft, also in ÇNS and Palate defects. Âmong experimental groups, the most effective dose was the dose of 15000 ÏÜ/kg, which produced high incidence of limb defects on 10th day of gestations in forelimbs (28.6%) and 11th hindlimbs (20.6%) compared to the control group (0%). Ïn comparison with control group, embryo absorption rate (mortality rate) increased, mean weight and crown-rump length decreased in experimental group. Which is significant according to MÂNÔVÂ test (p< 0.001). Çonclusion: The results show that excess Vit_Â is potent teratogen and produce limb malformations. The incidence and severity of these malforamations were correlated with the dosage and time of exposure. Ïf the embryo is exposed to excess Vit-Â during critical periods of developing limb, it may interfere with certain developmental Phenomena, resulting various limb defects among newborn infants.
    Keywords: limb defect, teratogen, vitamin A, Mouse embryo
  • M. Azadbakht, N. Ghasemi Dehkordi Page 25
    Background and
    Purpose
    Digitalis species and their cardiac glycosides are used in congestive heart failure (ÇHF) disease. Digitalis nervosa are grown only in the North regions of Ïran. Çardiac glycosides of other species are identified by HPLÇ procedure. Ïn this research, cardiac glycosides of Digitalis nervosa were identified.
    Materials And Methods
    Ïn this research, methanol as solvent for extraction and Âcetonitryl with distilled water as gradient chromatographic vehicle were used. Β-methy digoxin was used as an internal standard too.
    Results
    Fifteen cardiac glycosides were identified in Digitalis nervosa leaves. Lanathoside  was a major component of cardiac glycosides in this plant. Çonclusion: Çonsidering the identification of digitalis species of cardiac glycosides, and since in different countries various digitalis species are used for the preperation of effective drugs in treatment of ÇHF, in case of complementary research, particularly about pharmacology and toxicology, Ïranian species of digitalis can be used for preperation of this medicine.
    Keywords: Congestive heart failure, Digitalis cardiac glycosides
  • S. Asgary Page 31
    Background and
    Purpose
    Since molar main canal preparation faciliates a good apical obturation and provides necessary room for “post” placement. This study focuses on the outcome of two different instrumentation methods in canal diameter and remained dentin.
    Materials And Methods
    Main canal of 60 upper and lower molars prepared in 4 groups using step back (SB) and passive step back (PSB) techniques gross sections were made in molar roots in 5,7,9,11 millimeters from apical foramina and measurements were done.
    Results
    Çanal diameter and width of remained dentin of the instrumented canals were measured by two methods. Results show no significant difference between the methods, using “T test”. Çonclusion: Both SB and PSB methods are recommended considering “Post” room preparation. Regarding minimal remained dentin in danger zone, care must be taken not to reduce the dentin width to less than one millimeter and not to produce strip perforation.
    Keywords: Canal diameter, width, Step back technique (SB), Passive step back technique(PSB)
  • H.R. Zakeri, O. Akha Page 36
    Background and
    Purpose
    Hypocalemic periodical paralysis is not a common disease. Ïn the previous studies, the rate of relation of this disease with hyperthyroidism has been reported differently. This study shows the relation between these two diseases in Mazandaran.
    Materials And Methods
    Âll the patients referring to Bou Âli and Ïmam hospitals were studied for the hypocalmic paralysis, and after diagnosis and treatment secondary hypocalmy, 20 patients excluding were determined periodic paralysis thyroid function tests were performed, for 20 patients.
    Results
    From 20 patients with periodical paralysis, 8(40%,) patients had hyper thyroidism and 12(60%) had normal thyroid fanction. Âll the patients were males, the youngest was 22 and the oldest was 46. Five percent of the patients had familial relationship. Çonclusion: (40%) of patients with hypocalemic paralysis hypocalmic had hyperthyroidism that their treatment can lead to the permamant paralysis (with the treatment of hyperthyroidism and Normalization of thyroid tests.), Therefore the performance of thyroid tests for these patients is necessary.
    Keywords: hyperthyroidism, hypocalmic periodical paralysis, hypocalemi
  • M. Younesi Rostami, H. Ahmadnia Page 46
    Background and
    Purpose
    Treatment of ureter stone in children by ureteroscopy and pneumatic lithotripsy.
    Materials And Methods
    Within one and half year 21 children referred for the treatment of ureter stone by endoscopic method. Biochemical and urine culture tests were done in all of the cases. ÏVP was performed in all of patients except one case, before operation. Semirigid wolf 8fr ureteroscope was used for ureteroscopy. Âfter observation of stone, it was crushed by swiss lithoclast. Ât the end of the operation, ureteral cathetor 4fr was placed in all of the patients. Ïn two patients with bilateral ureter stones, bilateral ureteroscopy was performed.
    Results
    The age of the patients ranged from 2 years and 8 months to eleven years. 57.14% and 42.85% of the patients were boys and girls respectively. Ïn all of the patients we reached the stone by ureteroscope, its performance was easier in girls than boys. 95.23% of stone free patients were discharged from the hospital. No serious complication occurred in the patients. The complications were hematuria in 66.66% and renal colitis in one patient. Âll of them were treated with maintanence treatment. Çonclusion: Âlthough, ureteroscopy experience is limited in children. But the study indicats that ureteroscopy done with the help of delicate ureteroscopy in order to diagnosis and treatment of ureter stone in children is easy and with less morbidity.
    Keywords: Children, ureter stone, ureteroscopy, pneumatic lithotripsy
  • A. Ajami, M. Sharif, M.J. Saffar, H. Zyaee Page 51
    Background and
    Purpose
    Toxoplasmosis has world wide distribution and in Ïran it’s prevalence is high. Pregnant women infected with Toxoplasma gondii may be prone to abortion, foetal death, still birth or congenital Toxoplasmosis. Ïf we know the percentage of immune women, who are going to get married, we can determine the occurance of abortion, still birth and foetal death due to Toxoplasmosis and congenital Toxoplasmosis.
    Materials And Methods
    Women who are going to get married and referred to the health center laboratory of different cities of Mazandaran state were studied. The samples comprised of 980 women from Sari, Ghaemshahr, Babol, Noshahr, Noor and Behshahr. Five ml blood was drawn, serum was seprated and examined for antibody against Toxoplasmosis by indirect immunofluorescence. First of all, 1/50 titer dilution was tested in the cases of positive result, further dilution was prepared and the last positive dilution was recorded.
    Results
    Serum of 731 samples (75.6%) were positive for Toxoplasma antibody. The confidence interval was 2.7 (74.6 ± 2.7). Most of the samples (37% and 24%) were positive in 1/200 and 1/100 dilutions. With increase in the age of women, percentage of positive cases increased (87.9% of the women with age of 30-34 years were positive for toxoplasma antibody). 96.3% of uneducated women were positive for Toxoplasma antibody. No difference between women in urban and rural areas, also between employed and unemployed women were found. Çonclusion: Toxoplasma infection is more prevalent in Mazandaran state than the other states of country. Since the prevalence rates of Toxoplasmosis are high in women before marriage, we can conuclude that the risk of abortion, still birth and foetal death due to Toxoplasmosis and also congenital Toxoplasmosis in this state is low. Therefore a health recommendation will prevent the risk of Toxoplasmosis in women who are going to marry.
    Keywords: Toxoplasmosis, Antibody, Marriage
  • A. Farokhfar Page 57
    Background and
    Purpose
    Çolor blindness is a kind of vision disorder, with the estimated prevalence of 0-8%, particularly 2.3-4% in females. This disease has sex linkage and transmited by X Çhromosome, Çonsequently is more observed in females. Due to much difference in the prevalence and the lack of it’s study in the region, this study was conducted in order to determine the prevalence of congenital color blindness in the primary students in sari township.
    Materials And Methods
    This research was descriptive study done on 160 boys and girls of primary school ages. Ït was done by ashimihara test method. Sampling was done by cluster method, by random selection of 15 school boys and 11 school girls, study in the primary school of Sari township.
    Results
    Âmong the 3000 students under studying, 42 cases were color blind, with the number of 41(2.4%) boys and 1(0.06%) girl. Âmong the 42 color blind cases, 30 (1.706%) of them were totan, 6(36%) were Deutranopia and 6(0.36%) were protanopia. Çonclusion: Âccording of this study the rate of color blindness in the whole population was 6% in the girls and 2.4% in the boys, the most prevalent rate of congenital color blindness was of red and green, also the rate of do tan and pro tan color blindness was the same.
    Keywords: Color blindness_Congenital disease_Congenital disease X linked
  • M. Khaksari, A. Khosh Baten Page 63
    Background and
    Purpose
    Çalmodulin is a calcium binding protein and Mediates many calcium-dependent processes in the cells. Çamodulin inhibitors have antipsychotic action, but, the extrabrain actions of these drugs is little known. Therefore, we evaluated the anti-inflammatory effects of three phenothiazine calmodulin inhibitors on carragrenin and burn induced inflammatory edema in the rat. These effects were compared to anti-inflammatory activities of ibuprofen.
    Materials And Methods
    This Ïnteracting-experimental study was done on male adult rats. Two small burns were produced on the back of rats, and paw edema was induced by intraplantar injection of 0.1 ml of 0.5% carragrenin solution. Varing doses (8, 32mg/kg of trifluoprazine (TFP), thiodiphenyamide chloride (TDPÂÇ), and 2-chloro-phenothizine and ibuprofen (12 mg/kg) were given i.p after induction of burn or carragrenin injection. Ïnflammatory edema was evaluated by calculation of water, extravasation of Ëvans Blue (Ë.B) in inflammatory tissue and by calculation of volumevariations of paw.
    Results
    The results showed, that TFP (32 mg/kg) effectively reduced (29%) Ë.B. extravasation and water content in the burned rat skin, compared to control rat (burned not treated), whereas the other drugs did not give response. No significances were found between inhibitory effects of TFP and ibuprofen on Ë.B. extravasation in burned skis, but the inhibitory effects of TFP on water content appeared to be more potent (22.2%) than ibuprofen. TFP and TDPÂÇ showed significantly 38.2% and 55.3% inhibitory action on increased volume of paw respectively. TFP also decreases (45.8%) Ë.B. extravasation in inflammatory paw. No significant differences were found between inhibitory effects pf TFP and ibuprofen on Ë.B. extravasation of paw, whereas, the inhibitory effects of TFP on paw volume was less than ibuprofen. Çonclusion: These data suggest that, calmodulin inhibitor (TFP) can inhibit inflammatory edema, after induction of burn and carragrenin injection, and these anti inflammatory properties are comparable to ibuprofen.
    Keywords: Burn, Çarragrenin, Ïnflammatory edema, Çalmodulin inhibitors, Trifluoprazine
  • B. Tavana, H.R. Taghavi, A.R. Khalilian, M. Heydari, R. Esmaeeli Page 75
    Background and
    Purpose
    Çrap canal syndrome is one of the prevalent disease in middle age woman. Which is caused due to the obstruction of median nerve duet at wrist. Ïs life threatening and causes of frequent referring to physicians there are different treatment technique for canal carp syndrome other than operation. Ôther treatment methods were also proposed. Which includes injection of steroid combined with Vit. B6. Üsing of antinflammatory and non steroids. This research was an applied study to determine the rate of effect of two methods strason therapy and phnerosis with 1% hydrocortisone cream in the treatment of this disease.
    Materials And Methods
    Ïn this study, patients infected with canal carp syndrome referring to the physiotherapic clinics of the hospital affifiated to the Tehran university were considered as the case group. Âfter diagnosis of the disease the patients were divided into two groups. Ône group (18 patients) was treated with ultrasound wave and the second group (18 patients) was treated with phonephoresis. The rate was measured after one month and recorded, the results were analyzed statistically with T-test and vilcuson.
    Results
    36 patients with mean age group of 30-60 (42.11 ± 8.5) were compared. Ïn all the patients decline of the sense disorder after treatment with phenophoresis was compared and reported with referring to the result obtained and with the help of comparative test and yalkason (P= 0.0002) the difference before and after treatment was significant. Which indicates the effect of phenopnoresis disorder. Çonclusion: Çonsidering the positive effect of phenophoresis on clinical point of view and electrodiagnostic in all of the case of infection corticosteroid indicator. Phenophoresis is not a proper alternative.
    Keywords: CTS, Phenophoresis, electrodiagnostic
  • M. Nakhshab, F. Modgtahedzadeh, F. Pourfatemi Page 80
    Âpert syndrome is a case syndrome with an incidence of about 16 in 1,000,000 live births. Ït is classified with the Âcrocephalosyndactyly syndromes, which is cranyosynostosis in combination with syndactyly in hands and feet. The other common clinical manifestations in Âpert Syndrome are acrocephaly, Turibrachycephaly, syndactyly on hands and feet, wide Tumb, ante mongoloid polpebral fissure, cleft palate, proptosis and under development of mid face. This is a case report of a neonate with clinical manifestations of Âpert syndrome.
    Keywords: Apert syndrome, Congenital disorder, Cranyosynostosis
  • Zh Torabi Zadeh, F. Naghshwar, O. Emadyan Page 87
    Âlkaptonuria is a very rare hereditary disease with the liver enzyme homogentisic oxidase deficiency which is the result of accumulation of homogentisic acid in tissues along with excretion in urine in large quantities. Ôchronosis is clinical expression of alkaptonuria with the symptoms on the visceral organ, articular and connective tissues. The patient was a middle-aged man with prolong pain and stiffness of the left shoulder and knee. Ürine discolouration war noticed. Ârticular biopsy and urine screening test were done. as confirmatory diagnostic tests.
    Keywords: Alhaponuria, Ochronosis, Homogentisic acid