فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 33 (زمستان 1380)

  • تاریخ انتشار: 1380/10/11
  • تعداد عناوین: 11
|
  • داوود فرزین، خاطره سورتجی صفحه 1
    سابقه و هدف
    دکسترومتورفان یک آنتاگونیست غیر رقابتی گیرنده NMDA گلوتامات می باشد که به عنوان یک داروی ضدسرفه OTC مورد استفاده قرار می گیرد. در مطالعه قبلی خود که نتایج آن در مجله Eur. J. Pharmacol.، 1999، 377، 35-42 چاپ شده است نشان داده ام که دکسترومتورفان از طریق مسیرهای اوپیوییدی و دوپامینرژیک قادر است علایم سندرم Withdrawal القاء شده توسط نالوکسون در موش های وابسته به مرفین را تقلیل دهد. مطالعات بالینی مختلفی نیز نشان داده است که دکسترومتورفان می تواند درد بعد از اعمال جراحی و همچنین نیاز به تجویز مرفین پس از اعمال جراحی مختلف را کاهش دهد. این مطالعات پیشنهاد می کنندکه احتمالا دکسترومتورفان اثر ضد دردی دارد و ممکن است اثر ضد دردی آن از طریق مسیرهای اوپیوییدی و دوپامینرژیک واسطه گری شود. در مطالعه حاضر، اثر دکسترومتورفان بر روی پاسخ درد القاء شده توسط اسید استیک در موش ها با استفاده از تست Writhing مورد آزمایش قرار گرفت. علاوه بر این نقش تعدیلی مکانیسم اوپیوییدی و دوپامینرژیک بر روی اثر دکسترومتورفان مورد مطالعه واقع شد.
    مواد و روش ها
    تزریق داخل صفاقی 10 میلی لیتر/کیلوگرم اسید استیک 6/0 درصد به موش ها ایجاد رفتار Writhing می کند که با درد مزمن مطابقت دارد. در مطالعه حاضر دوزهای مختلف دکسترومتورفان بر پاسخ Writhing در عدم حضور و حضور داروهای مختلف اوپیوییدی و دوپامینرژیک مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    دکسترومتورفان در دوز داخل صفاقی 30 میلی گرم/کیلوگرم به طور معنی داری رفتار Writhing ایجاد شده توسط اسید استیک را کاهش داد. این دوز از دکسترومتورفان در تست Rota rod فاقد اثر بر هماهنگی حرکتی موش بود که نشاندهنده اثر ضد دردی دکسترومتورفان است. دکسترومتورفان اثر ضد دردی مرفین را نیز تقویت نمود. اثر ضد دردی دکسترومتورفان و اثر تقویتی آن بر روی افزایش آستانه درد ناشی از تجویز مرفین توسط آنتاگونیست گیرنده های اوپیوییدی «نالوکسون» آنتاگونیزه گردید. اثر ضد دردی دکسترومتورفان توسط آگونیست گیرنده های D1 و D2 دوپامینی «آپومرفین»، نیز آنتاگونیزه شد که این اثر توسط آنتاگونیست گیرنده های D1 دوپامینی «SCH 23390»، بلوکه گردید، در صورتی که آنتاگونیست گیرنده های D2 دوپامینی «سولپیراید»، و آنتاگونیست گیرنده های محیطی دوپامین «دامپریدون»، در این رابطه بدون اثر بودند.
    استنتاج
    این نتایج نشان می دهد مکانیسم های گیرنده های اوپیوییدی و D1 دوپامینی مرکزی در اثر ضد دردی دکسترومتورفان نقش تعدیلی دارند.
    کلیدواژگان: دکسترومتورفان، مرفین، آپومرفین، تست
  • محمدجعفرصفار، حسین نیلی، مهرنوش کوثریان صفحه 14
    سابقه و هدف
    تداوم بقاء مایع در فضای گوش میانی (Otitis media with effusion = OME) عارضه شایعی از اوتیت حاد گوش میانی (Acute otitis media = AOM) در کودکان می باشد. دلیل قطعی آن روشن نیست و در صورت ادامه بیش از 3 ماه OME علی رغم درمان آنتی بیوتیکی مناسب، جهت جلوگیری از احتمال عوارض آن، جراحی میرنگوتومی توصیه می گردد. هدف مطالعه ارزیابی اثر سیستمیک استرویید پردنیزولون در جذب احتمالی مایع قبل از اقدام به جراحی در کودکان مبتلا به OME مراجعه کننده به درمانگاه بیمارستان بوعلی سینا و مطب بوده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه تجربی دوسوکور بر روی 49 نفر از کودکان مبتلا به OME بیش از 3 ماه تایید شده با تمپانومتری علی رغم درمان با دو دوره آنتی بیوتیک وسیع الطیف مناسب انجام گرفت. بیست و پنج بیمار در گروه مورد و تحت درمان با پردنیزولون با دوز mg/kg/day 1 و 24 بیمار در گروه شاهد و تحت درمان با دارونما به مدت 12 روز قرار گرفتند. نتایج با روش آماری کای دو مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. بیماران بین 2 هفته تا 6 ماه پی گیری شدند.
    یافته ها
    از مجموع 25 بیمار گروه مورد، در 22 نفر (88 درصد) مایع گوش میانی جذب شده بود، ولی از 24 بیمار گروه شاهد فقط 8 نفر (3/33 درصد) از مایع پاک شدند. در مقایسه دو گروه با روش آماری، تفاوت معنی دار بوده است (0002/0=P، 19/13=X2). طی مدت پیگیری، مواردی از عود مشاهده نشد.
    استنتاج
    براساس نتایج حاصله، با توجه به نقش مثبت پردنیزولون در جذب مایع در گوش میانی بیماران مبتلا به OME بیش از 3ماه، قبل از اقدام به جراحی میرنگوتومی، در صورت ممنوع نبودن مصرف استرویید، یک دوره درمان با پردنیزولون به مدت 10 روز انجام شود.
    کلیدواژگان: اوتیت مدیا با مایع، اوتیت سروز، پردنیزولون، میرنگوتومی
  • مجید کاتبی، منصوره سلیمانی صفحه 20
    سابقه و هدف
    اثر میدان های الکترومغناطیسی بر موجودات زنده یکی از مباحث روز می باشد. با پیشرفت تکنولوژی و افزایش روز افزون استفاده از امواج الکترومغناطیسی در صنعت و بهداشت، بشر در معرض میدان های الکترومغناطیسی متعدد ناشی از کابل های برق فشار قوی، اجسام فرومغناطیسی رادیو، تلویزیون، تلفن همراه و کامپیوتر قرار دارد. هدف این مطالعه بررسی اثرات تراتوژنیک میدان الکترومغناطیسی بر مخچه رت در دوره حیات داخل رحمی و دوره قبل از بلوغ (پایان دو ماهگی) می باشد.
    مواد و روش ها
    به منظور بررسی اثرات تراتوژنیک میدان الکترومغناطیسی بر مخچه رت دستگاه مولد با شدت 120 گوس طراحی شد و رت های نروژی نژاد Wistar به عنوان مدل آزمایشگاهی انتخاب شدند. رت ها به دو گروه کنترل و آزمایش تقسیم شدند. در دو گروه، روز صفر حاملگی به روش اسمیر واژینال تعیین گردید. سپس گروه آزمایش از روز صفر حاملگی در معرض میدان الکترومغناطیسی با شدت 120 گوس قرار گرفتند. برای مطالعات هیستولوژیک، نوزادان پس از تولد نیز روزانه هشت ساعت به مدت دو ماه در معرض میدان بودند.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده نشان دهنده کاهش تعداد سلول های پورکنژ مخچه وکاهش لایه سلول های دانه دار بود.
    استنتاج
    براساس یافته های این تحقیق می توان نتیجه گرفت که امواج الکترومغناطیسی با شدت معین می توانند باعث تخریب بافت حساس و آسیب پذیری مانند بافت مخچه شوند.
    کلیدواژگان: میدان الکترومغناطیسی، رت، مخچه
  • مهران ضرغامی، داوود فرزین، کیوان باقری صفحه 27
    سابقه و هدف
    افسردگی یکی از شایعترین اختلالات روانپزشکی است که منجر به عوارض شایان توجهی برای قشر فعال جامعه می شود. در متون سنتی به اثرات ضدافسردگی گل سرخ اشاره شده است، ولی تاکنون تحقیق علمی در این زمینه انجام نشده است. هدف مطالعه حاضر تعیین اثرات ضدافسردگی این گیاه می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه بر روی موش های آزمایشگاهی با آزمون شنای اجباری انجام شد و اثرات گل سرخ با غلظت های مختلف با اثرات دارونما و آمفتامین مقایسه گردید.
    یافته ها
    قطره گل سرخ با غلظت 5درصد فاقد اثر ضدافسردگی بود، ولی غلظت های 10درصد، 20درصد و 40درصد به طور معنی داری در مقایسه با دارونما افسردگی را کاهش داد که مشابه تاثیر آمفتامین بود.
    استنتاج
    نظر به این که اثر ضدافسردگی قطره گل سرخ مانند آمفتامین به صورت حاد و با فاصله کم ظاهر شده است، احتمالا این تاثیر ناشی از تغییر آزادسازی نورآمین ها می باشد.
    کلیدواژگان: افسردگی، گل سرخ، آمفتامین
  • علی حمیدی، خدیجه بخت آور، شهرام اخلاق پور صفحه 34
    سابقه و هدف
    آمبولی شریانی شایعترین علت حملات ایسکمیک زودگذر (TIA) و ایسکمی در مغز می باشد و کمتر از 50 درصد بیماران مبتلا به TIA دارای تنگی عروقی می باشند. بنابراین بررسی عروق کاروتید ازجهت وجود پلاک آترواسکلروز خفیف به عنوان منشاء آمبولی و ایجاد TIA و سکته مغزی با ارزش است. در مطالعه حاضر، بیماران مبتلا به سکته مغزی را بر اساس اندازه ناحیه انفارکتوس مورد بررسی سونوگرافی داپلر عروق کاروتید قرار داده و ارتباط اندازه ناحیه اینفارکت با درجه تنگی و نوع پلاک در عروق کاروتید را مورد تجزیه و تحلیل قرار می دهیم.
    مواد و روش ها
    بررسی به روش مقطعی بر روی 100بیمار مبتلا به سکته مغزی در محدوده Anterior circulation در بخش رادیولوژی بیمارستان سینا صورت گرفته است. بیماران با توجه به معیارهای ورود و خروج در نظر گرفته شده در مطالعه انتخاب شده و سپس سی تی اسکن مغز انجام و عروق کاروتید اکستراکرانیال آنها توسط سونوگرافی داپلر (Aloka- SSD-1700) مورد بررسی قرار گرفت و یافته های بدست آمده از این مطالعات در سال 1379 ثبت گردید.
    یافته ها
    پلاک های آترومی در 49 درصد بیماران در کاروتید سمت مبتلا به سکته مغزی مشاهده شد. شایعترین محل درگیری بخش پروگزیمال شریان کاروتید داخلی بوده است (34درصد) و نواحی Bifurcation و بخش دیستال شریان کاروتید مشترک مناطق بعدی را تشکیل می دهند. فراوانی شدت تنگی به ویژه در تابلوی انسداد کامل با افزایش اندازه ناحیه انفارکتوس افزایش یافته است، این میزان برای انفارکتوس های با اندازه کوچک، متوسط و بزرگ به ترتیب صفر، 16 و 3/33 درصد می باشد.
    استنتاج
    فراوانی شدت تنگی به ویژه در انسداد کامل در عروق کاروتید سمت مبتلا به انفارکتوس در انفارکتوس های بزرگ به طور قابل ملاحظه ای بیشتر از انفارکتوس های کوچک است (05/0 P<، 3/3% VS 25%).
    کلیدواژگان: اینفارکت مغزی، انسداد شریان کاروتید، سونوگرافی داپلر
  • رضاعلی محمدپور تهمتن، غلامرضا بابایی، محمود محمودی صفحه 39
    سابقه و هدف
    یکی از روش های مهم برای تشخیص و پیشگویی شدت بیماری عروق کرونر استفاده از تست ورزش است. برای ارزیابی دقت این روش تشخیصی اندازه های مختلفی گزارش شده است که نیاز به بررسی بیشتری دارد. به دلیل ماهیت داده های مربوط به بیماری عروق کرونر و تست تشخیصی که بعضی از آنها مبهم ونادقیق (فازی) هستند روش تحلیل ممیزی در حالت فازی مورد استفاده قرار می گیرد. هدف از این مطالعه ارزیابی نقش هر یک از متغیرهای تست ورزش و ترکیب آنها در تشخیص بیماری عروق کرونر و پیشگویی شدت آن از طریق تحلیل ممیزی می باشد که در هر دو حالت فازی وممیزی کلاسیک مقایسه می شود.
    مواد و روش ها
    بیمارانی که به بخش آنژیوگرافی بیمارستان امام خمینی ساری در نیمه دوم 79 و 9ماه اول سال 80 مراجعه کردند و در فاصله کمتر از یک ماه مورد تست ورزش و آنژیوگرافی عروق کرونر قرار گرفتند، گروه مورد مطالعه را تشکیل می دادند. تعداد 125 نفر که شرایط لازم را داشته اند، به صورت تصادفی انتخاب شدند. متغیرهای تست ورزش در مورد آنها ثبت شده و با نتایج آنژیوگرافی به روش تحلیل ممیزی مورد مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    از مجموع 125 بیمار که نتایج تست ورزش در آنها مثبت گزارش شده است، تعداد 24 نفر(2/19 درصد) بر اساس نتایج آنژیوگرافی عروق کرونر طبیعی و تعداد 101 نفر (8/80 درصد) ازیک تا سه رگ با تنگی بالای 50 در صد داشته اند. غیر از متغیر های تست ورزش، دو متغیر سن و جنس نیز مورد بررسی قرار گرفت که میانگین سن افراد مورد مطالعه در دو گروه مذکور اختلاف معنی داری نداشته است ولی نسبت بیماران طبیعی به بیماران مبتلا به بیماری عروق کرونر در دو جنس متفاوت بود. مهمترین متغیرهای تست ورزش که به روش تحلیل ممیزی فازی بیشترین اثر را در طبقه بندی بیماران و تعیین شدت بیماری داشته اند عبارتند از: دپرسیون قطعه ST، شاخص ST/HR و HR r و ماگزیمم زمان تست ورزش.
    استنتاج
    بر اساس نتایج مطاله حاضر، مشخص شده است که بیشترین میزان دقت تست ورزش در تشخیص و پیشگویی شدت بیماری عروق کرونر به متغیرهای دپرسیون قطعه ST، شاخص ST/HR و HR r بستگی دارد که در صورت استفاده ترکیبی از آنها، معادلات ممیزی قدرت تشخیص و طبقه بندی را افزایش می دهند. بقیه متغیر ها ارزش کمتری دارند. این نتایج با استفاده از روش ممیزی کلاسیک و نیز با دقت طبقه بندی کمتری به دست آمده است.
    کلیدواژگان: الکتروکاردیوگرام، تست ورزش، بیماری عروق کرونر، تحلیل ممیزی، تحلیل ممیزی فازی
  • رحیم براری سوادکوهی، احمد سیادتی، اسماعیل ذوقی صفحه 46
    سابقه و هدف
    تب مالت بیماری عفونی ناشی از باکتری های بروسلا در حیوان و انسان و یکی از بیماری های اندمیک در ایران می باشد که سبب علایم گوناگون و عوارض خطیری چون مننژیت، آندوکاردیت، نفریت و پان سیتوپنی به خصوص در کودکان می گردد. با توجه به شیوع بیماری در ایران و به خصوص در منطقه ما، مطالعه ای ازنقطه نظر علایم بالینی، روش های تشخیص آزمایشگاهی و راه درمانی مناسب، در کودکان زیر 12 سال صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی (Case series) بر پایه اطلاعاتی که از 116 بیمار بستری دارای علایم بالینی و کشت خون مثبت در محیط اختصاصی یا سرولوژی مثبت به صورت سرشماری در دو مرکز طبی کودکان تهران و امیرکلا بابل جمع آوری شد، انجام پذیرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه 93درصد بیماران سن کمتر یا مساوی ده سال داشتند. نسبت بیماران مذکر به مونث 6/1 برابر بود. تب در 97درصد بیماران وجود داشته و در 72 درصد بیماران درد زانو مشاهده شد. پنجاه و شش درصد بیماران سابقه مصرف لبنیات راداشتند. ESR در96درصد بیماران کمتر از50 واحد بودو96درصد بیماران با رژیم درمانی کوتریموکسازول (6 هفته) وجنتامایسین (2 هفته) بهبود یافتند.
    استنتاج
    براساس نتایج حاصله، این بیماری در سنین زیر ده سال شایع بوده و پسران بیشتر از دختران مبتلا می شوند. تب و درد زانو جزء شایعترین علایم بیماری بوده و بیش از نیمی از بیماران سابقه مصرف مواد لبنی را داشتند. بر همین اساس دربیماران با علایم فوق و سابقه مصرف مواد لبنی، در صورت پایین بودن ESR باید تب مالت جزء تشخیص های افتراقی قرار گیرد. به طور کلی بیماران مورد مطالعه با رژیم درمانی کوتریموکسازول وجنتامایسین پاسخ مناسب داشتند.
    کلیدواژگان: تب مالت، کودکان، درمان
  • سید یعقوب سخایی، خدیجه بخت آور، شهرام اخلاق پور صفحه 52
    سابقه و هدف
    سونوگرافی داپلر یک روش تشخیصی غیرتهاجمی و بدون عوارض جانبی و در عین حال ارزان بوده و دستیابی به نتیجه آزمایش در این بررسی سریع می باشد. با استفاده از سونوگرافی داپلر ارزیابی همودینامیک خون امکانپذیر است، و در همین رابطه دو شاخص ضربان (PI)1 و مقاومت (RI)2 تعریف شده است که محدده 7/0RI≥ و 8/1 PI≥ غیر طبیعی قلمداد می شود. براساس مطالعات انجام شده متوسط PI در شرایط طبیعی و رد پیوند کلیه به ترتیب 56/1 و 53/2 و برای RI به ترتیب 69/0 و 83/0 می باشد. اگر 9/0RI≥ باشد، به احتمال زیاد (High Likely) رد پیوند کلیه مطرح است ولی هیچ یک از مطالعات صراحتا عنوان نکرده اند که کدام یک از شاخص ها از حساسیت بیشتری در تشخیص رد پیوند کلیه برخوردار است. این مطالعه سعی دارد تا بررسی کند که کدام یک از شاخص های PI یا RI از میزان همبستگی بیشتری با استاندارد طلایی (بررسی پاتولوژی) برخوردار است.
    مواد و روش ها
    تحقیق به روش مقطعی و ارزیابی تست و با استفاده از دستگاه سونوگرافی داپلر Aloka با پروب 5/3 مگاهرتز و همکاری دو نفر متخصص انجام شد. در این مطالعه از بیماران با تشخیص بالینی و بیوشیمیایی رد پیوند کلیه سونوگرافی داپلر انجام گرفت و سپس این بیماران در مسیر تشخیص مورد بیوپسی قرار گرفتند و در نهایت در صورت مثبت بودن جواب پاتولوژی برای رد پیوند بیماران مذکور وارد مطالعه شدند.
    یافته ها
    از 17 بیمار مورد مطالعه، 10 بیمار مرد(59 درصد) و 7 بیمار زن (41 درصد) بودند. میانگین PI و RI به ترتیب 21/2 و 87/0 بوده است. چهارده بیمار(82 درصد) دارای RI غیرطبیعی و 16 بیمار(94 درصد) دارای PI غیرطبیعی و 10 بیمار(59 درصد) دارای 9/0RI≥ بودند.
    استنتاج
    در این مطالعه، 94 درصد بیماران دارای شاخص PI غیرطبیعی و 82 درصد دارای RI غیرطبیعی بودند. پس میزان همبستگی شاخص PI غیرطبیعی با جواب پاتولوژی بیشتر از میزان همبستگی شاخص PI غیرطبیعی با نتایج بیوپسی است. به بیان دیگر، اگر PI در حدطبیعی باشد احتمال رد پیوند کمتر از وقتی است که RI طبیعی باشد.
    کلیدواژگان: پیوند کلیه، رد (پس زدن) پیوندکلیه، سونوگرافی داپلر، شاخص مقاومت (RI)، شاخص ضربان (PI)
  • محمدجعفر صفار، مهرنوش کوثریان، حمید محمد جعفری صفحه 57
    سابقه و هدف
    آلودگی و عفونت با ویروس هپاتیت B، از شیوع بسیار بالایی برخوردار بوده و با عوارض دراز مدت غیر قابل درمانی همراه است. موثرترین راه کنترل آن پیشگیری از طریق انجام واکسیناسیون همگانی است. مهمترین مشکل ایمن سازی همگانی، هزینه بالای واکسن می باشد. یک راه حل مناسب کاستن از دوز واکسن بدون کاستن از توان ایمنی زایی آن خواهد بود. هدف مطالعه، انجام واکسیناسیون برعلیه بیماری هپاتیت B با دوز کم و به روش داخل جلدی می باشد.
    مواد و روش ها
    مطالعه تجربی از نوع کارآزمایی بالینی و بر روی 113 نوزاد فول ترم متولد شده در بیمارستان امام خمینی ساری انجام شد. نمونه خون مادران نوزادان مورد مطالعه جهت HBsAg مورد بررسی و در صورت مثبت بودن، نوزادان آنان از مطالعه خارج شدند. مابقی نوزادان به طور تصادفی به دو گروه شاهد و مورد تقسیم شدند. گروه شاهد 10 میلی گرم (5/0میلی لیتر) از واکسن نوترکیبی هپاتیت B را به روش داخل عضلانی در ناحیه دلتویید و گروه مورد 2 میلی گرم (1/0میلی لیتر) از همان واکسن را به روش داخل درمی درناحیه قدام ساعد در زمان های بدو تولد، 5/1 و 6 ماهگی دریافت کردند. پاسخ به واکسن 4 تا 6 هفته پس از آخرین دوز با اندازه گیری سطح آنتی بادی AntiHBs در سرم کودکان مورد مطالعه به روش الیزا و به صورت کمی انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که در گروه مورد 19 نفر از 23 نفر (6/82 درصد) و در گروه شاهد 27 نفر از 28 نفر (4/96 درصد) پاسخ سرولوژیک کامل (10IU/ml≤) داشتند که بر اساس آزمون کای دو تفاوت آنان معنی دار نبوده است، ولی تیتر متوسط آنتی بادی (GMT) (1) در گروه مورد 336 ± 447 و در گروه شاهد 378 ± 458 بوده است که از این نظر تفاوت دو گروه معنی دار بوده است.
    استنتاج
    تزریق داخل جلدی با دوز کم واکسن هپاتیت B توان ایمنی زایی قابل قبولی داشته ولی برای تعمیم این روش به مطالعات تکمیلی با حجم نمونه بیشتر و نیز مطالعه سنجش بقاء ایمنی به فواصل 1و5 سال بعد نیاز می باشد.
    کلیدواژگان: هپاتیت B، واکسیناسیون داخل جلدی، دوز پایین داخل عضلانی
  • عباس مسعودزاده، علیرضا خلیلیان، علیرضا سفیدچیان صفحه 63
    سابقه و هدف
    چگونگی ارجاع بیماران به مراکز درمانی و خدمات پزشکی کشور از موضوعات مهم و اساسی در تحقیقات و به عنوان یک اولویت پژوهشی از طرف وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور اعلام شده است. با عنایت به وجود ارتباط مستقیم بین شناخت به موقع و سریع مشکل و کاهش عوارض بجا مانده از بیماری، این مطالعه به منظور شناسایی مسیری که بیماران با اختلالات روانپزشکی برای دریافت خدمات درمانی تا مراجعه به روانپزشک طی می کنند، انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی یک ساله تعداد 400 بیمار که برای اولین بار به مرکز روانپزشکی زارع مراجعه می کردند، به روش نمونه گیری آسان و با استفاده از پرسشنامه پانزده ماده ای معتبر و مصاحبه بالینی بر طبق DSM-IV مطالعه شدند. اطلاعات بدست آمده به صورت توصیفی و با کمک آزمون مربعات مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از 400 بیمار مورد مطالعه، 5/62درصد مرد، 5/37درصد زن، 8/61درصد متاهل، 8/35درصد مجرد، 5/59درصد شهری، 60درصد بیماران در گروه سنی 21-40 سال، 3/20درصد بی سواد، و 3/37 درصد بیکار بودند. 6/49 درصد توسط خانواده و دوستان، 4/28 درصد توسط کادر پزشکی درمانی، 9 درصد خود ارجاع، و 5/6درصد از طریق نیروی انتظامی به مرکز اعصاب و روان زارع ارجاع شدند. 35درصد (گروه عمده) به زور و اجبار مراجعه داشتند. منبع اولیه درمان در 9/61درصد کادر پزشکی (بیشترین مورد پزشک عمومی با 8/33درصد)، 3/20درصد بدون مراجعه قبلی، و 18درصد درمانگران محلی و فالگیرها بودند. 43درصد بیماران حداقل یکبار به این درمانگران محلی مراجعه داشتند. 7/45درصد با تاخیر بیش از 2 سال از شروع مشکل مراجعه و 3/52درصد بیش از سی هزار تومان تا مراجعه اول متحمل هزینه شدند. اختلالات خلقی با 37درصد، روان پریشانه با 5/33 درصد، و اضطرابی با 7/13درصد شایعترین تشخیص های اولیه بودند.
    استنتاج
    با وجود الگوی فعلی سیستم ارجاع بیماران روانپزشکی، آگاهی نامطلوب کادر پزشکی درمانی و بهداشتی، دخالت پرعارضه درمانگران محلی، مداخله پزشکان غیرروانپزشک و افراد غیرحرفه ای، ضمن عدم مراجعه عده قابل توجهی از بیماران، بسیاری نیز با عوارض بجامانده از بیماری و تحمل هزینه ای سنگین به نزد روانپزشک مراجعه می کنند که در این موارد پیش آگهی نامطلوب و پاسخ بد درمانی در انتظار بیمار خواهد بود.
    کلیدواژگان: اختلالات روانی، مسیر مراجعه، درمان غیرحرفه ای و سنتی، عوامل ماوراءالطبیعه، منبع ارجاع
  • پرویز قدم لی صفحه 73
    سابقه و هدف
    تب با منشاء ناشناخته (FUO)1 یک بیماری شایع در گروه سنی کودکان می باشد، لذا هدف از این مطالعه تعیین علل تب با منشاء ناشناخته و ارزیابی آزمون های تشخیصی می باشد.
    مواد و روش ها
    بیماران این مطالعه از طریق بازنگری گزارشات پزشکی کلیه بیماران مبتلا به FUO بستری در سه مرکز پزشکی شهر تهران در طی فروردین 1373 لغایت اسفند 1377 انتخاب گردیدند.
    یافته ها
    عفونت ها شایعترین علل تب با منشاء ناشناخته بودند. بیماری های بدخیم درکودکان بالای یک سال مشاهده شدند. سونوگرافی شکم نزد 71 بیمار (61 درصد) انجام شد و در 15 درصد موارد در جهت تشخیص کمک کننده بود.
    استنتاج
    اصلاح اقدامات تشخیصی موجب تغییر طیف بیماری ها شده است. در اکثر موارد تشخیص عامل بیماری می تواند با تعداد محدودی از بررسی های آزمایشگاهی و/ یا تصویرنگاری بر پایه یک ارزیابی دقیق بالینی مشخص گردد.
    کلیدواژگان: تب با منشاء ناشناخته، کودک، عفونت
|
  • D. Farzin, Kh Soorteje Page 1
    Background and
    Purpose
    Dextromenthorphan is a NMDÂ receptor antagonist in the glutamatergic system. Çurrently, there are good reports showing that the glutamatergic NMDÂ receptor mechanism modulates endogenous opiods and dopamine actions in several brain regions. This effect may in part change pain threshold in various analgesic tests. The purpose of the present study is to determine the modulatory effect of dextromethorphan on the pain threshold in the mouse writhing test.
    Materials And Methods
    Ïntraperitoneal (i.p.) injection of acetic acid (10 ml/kg, 0.6%) produces abdominal writhing in mice. The number of writhes occurring during a 30 min period after acetic acid injection was recorded.
    Results
    Dextromenthorphan (30 mg/kg, i.p.) caused a significant reduction in acetic acid-induced writhing behavior. The dose of 30 mg/kg, i.p., of dextromethorphan also potentiated mortphine (1-8 mg/kg, s.c.) antinociception. The antinociceptive effect of dextromethorphan was blocked by either naloxone (0.5 mg/kg, i.p.) or apomorphine (0.25-2 mg/kg, s.c.). The effect of apomorphine was antagonized by the dopamine D1 receptor antagonist, SÇH 23390 (1mg/kg, i.p.) but not by the dopamine D2 receptor antagonist, sulpiride (50 mg/kg, s.c.) nor the peripheral dopamine receptor antagonist, domperidone (10 mg/kg, s.c.). Çonclusion: These results suggest that the opioid and central dopamine D1 receptor mechanisms may in part mediate the antinociceptive effect of dextromethorphan in the mouse writhing test.
    Keywords: dextromethrophan, Morphine, Apomorphine, Writhing Test, Mouse
  • M.J. Saffar, H. Nili, M. Kosaryan, M. Esfahani, A.M. Kasiri, A.R. Khalilian Page 14
    Background and
    Purpose
    The most common complication of acute otitis media (ÂÔM) is otitis media with effusion (ÔMË) in children. Ït’s definite cause is not known. Persistant otitis media for more than three months inspite of an appropriate course of antibiotic therapy, requires myringotomy to avoid probable complications. The purpose of this study is to evaluate the effect of oral prednisolone (1mg/kg body weight) on resolution of ÔMË in children before a surgical attempt.
    Materials And Methods
    This experimental study was conducted on 49 patients with ÔMË for more than three months (approved by audiotympanometry) inspite of a two course broad spectrum antibiolic therapy. Ëxperimental group with 25 patients were treated with prednisolone in the dose of 1mg/kg/day for 10 days, and conrol group received only placebo for the same period. Statistical analysis was done using X2 test and clinical follow up was done for 2 week to 6 months.
    Results
    Ôut of 25 patient in experimental group, 22(88%) of them had a resolusion of ÔMË, while in control group, out of 25 patients, the rate of resolusion was only 8(33.3%). The difference between two groups was statistically significant (P=0.0002, X= 13.19) and recurrence was not seen during the follow ups. Çonclusion: Âccording to the results obtained, Ït is recommended that a 10 days prednisolone therapy be tried in patients with ÔMË for more than three months duration, before a surgical attempt, if patient does not have any specific contra- indication for steroids therapy.
    Keywords: Çhronic otitis media, Ôtitis media effusion, Prednisolone, myringotomy
  • M. Ketabi, M. Soleimani, F. Talebpoor Amiri, A. Mogaddam Page 20
    Background and
    Purpose
    Ëffect of electromagnetic filed on the living beings is one of the current issues. With development of technology and increasing application of electromagnetic waves in industry and health affairs, men is exposed to various electromagnetic fields, such as high pressure power cable, radio, ultra magnetic matters, television, mobile and computer. The purpose of this study was to determine the teratogenic effects of electromagnetic field on rat cerebellum in intrauterine growth phase and prepuberty (the end of two months).
    Materials And Methods
    Ïn orders to determine the teratogenic effects of magnetic filed on rat cerebellum a generator instrument with 120 Gauss was designed and wistar rats were selected as experimental models. Rats were divided in to two experimental and control groups. Ïn both groups, the Zero time of pregnancy was determined by vaginal smear method. The experimental group was exposed to 120 Gauss electromagnetic field from the first day of pregnancy. For the histological studies, the neonates were exposed to electromagnetic field eight hours dialy for two months.
    Results
    The data indicate the reduction of the cerebellar purkenji cells number and reduction of the granular cell layer. Çonclusion: Ôn the basis of results obtained from this study, it can be concluded that electromagnetic waves with certain current can cause destruction of sensitive tissues and damage of cerebellar tissue.
    Keywords: electromagnetic Field, Rat, Cerebellum
  • M. Zarghami, D. Farzin, K. Bagheri Page 27
    Background and
    Purpose
    Depression is one of the most common psychiatric disorder that results in significant consequences in active population of the society. Ïn traditional manscripts there are many indications about the antidepressant effects of rose drops, but, sofar no scientific research has been done about this subject. The objective of present study is to determine the anti depressant effects of this plant.
    Materials And Methods
    This study was done on laboratory rats. Üsing the forced mandatory swimming test and the effect of Rosa in different concentrations was compared to the effects of placebo and amphetamine.
    Results
    Rose drops with a concentration of 5% had no antidepressant effect, but concentrations of 10%, 20% and 40%, reduced the depression significantly in Çomparision to placebo, which was similar to amphetamine. Çonclusion: Since the anti depressant effect of Rose drops appeared acutely and in a short period of time, like amphetamine, it is probable that, it’s effect is due to release of pre-synaptic amines.
    Keywords: Depression, Rosa Damascena, Amphetamine
  • A. Hamidi, Kh Bakhtavar, Sh Akhlaghpoor Page 34
    Background and
    Purpose
    Ârterial embolism is one of the most prevalent cause of transient ischemic attack (TÏÂ) and other types of brain ischemias and about 5o% of TÏÂ patiens have vascular stenosis. Therefore the presence of mild atherosclerotic plaques in carotid arteries, as a source of embdlism in causing TÏÂ and other brain strokes are of a great importance. Ïn present study the stroke patients were survaied specially for the size of infarct region by carotid arteries Doppler sonography. The relationship between the size of infarct region and degree of stenosis and tye of carotid arteries plaque were analysed.
    Materials And Methods
    This cross sectional study, was conducted on 100 patients with cerebral infarction in the region of anterior circulation referred to radiology department of Sina hospital. Patients selection was based on the date of admission and after Ç.T scanning, extracranial carotid arteries were survaied by Doppler sonography (Âloka-SSD-1700). Registration of results of this study was done in the year 2000.
    Results
    Plaques were seen in ipsilateral carotid artery in 49% of patients. Proximal internal carotid artery was the most common site of involvement (34%) and carolid bifurcation and distal common carolid artery were involved consequently. Frequency of stenosis, specially the compelete sterosis, increased proportionately with the size of infarct area. The occlusion with small, medium and large sized infarction were zero, 16 and 33.3 percent respectively. Çonclusion: Frequency of stenosis, specially ipsilateral carotid stensis was strongly associated with large than small infarct (25% VS 3.3% p<0.05).
    Keywords: Cerebral infarction, Corotid artery occlusion, Doppler sonography
  • R.A. Mohammaspour, Gh.R. Babaee, M. Mahmodi, A. Memariani, A. Mohseni Page 39
    Background and
    Purpose
    Ëxercise test is one of the important methods for diagnosis and prediction of the severity of coronary artery disease (ÇÂD). For evaluation of exercise test variables, many approaches have been reported, which require further consideration. Çonsidering the nature of ÇÂD and also its diagnostic tests which are some times vague and fuzzy, employment of fuzzy discriminant analysis method is usefull. Purpose of this study is to evaluate the role of each exercise test variables and their combination in diagnosis of coronary artery disease and prediction of its severity by disciminant analysis which is compared both fuzzy and classic discriminant analysis.
    Materials And Methods
    The group under study consisted of patients referred to angiography section of Ïmmam Khomeini hospital of sari during the second half of the year 2001 and first nine months of the year 2002 who under went exercise test and coronary angiography within less than a month. 125 eligible patients were selected randomly. The exercise test variables were registered and compared with the results of angiography by method of discriminant analysis.
    Results
    Ôut of 125 patients in whom the reported results of exercise test were positive, 24(19.2%) of them had a normal coronary angiography and 101 (80.8%) had more than 50% stenosis in one to three vessles. Beside the exercise test variable, two other variables, like age and sex were also considered. Regarding the age, there was no significant difference between the normal and ÇÂD groups. But ratio of normal patients and ÇÂD was different in two sexes. The most important exercise variables which were analysed by fuzzy discriminant method, and, mostly affected the classification of patients were: ST depression, ST/HR index, rHR and maximun time of exercise test. Çonclusion: The results of this study have shown that the most accurate rate of exercise test in diagnosis and prediction of the severity of coronary artery is associated with variants of ST seqment depression, ST/HR index and rHR, which in case of using combined discriminant equlibrium, increases the diagnostic efficiency and stratification, and the other variants have less importance. These results are obtained with less accurancy for stratificationin classic conditions.
    Keywords: ECG, Exercise test, Coronary artery disease (CAD), Discriminant analysis, Fuzzy discriminant analysis
  • R. Sawadkohi, S.A. Siadati, E. Zoughi Page 46
    Background and
    Purpose
    Malta fever is an infectious disease caused by brucella bacteria in humen and animals and it is one of the endemic diseases in Ïran which can causes different clinical manifestations and sever complications like meningitis, endocarditis, nephritis and pancytopenia specially in children. Çansidering the incidence of malta fever in Ïran, specially in our region, we performed this study in children under 12 years of age on the bases of clinical findings, methods of laboratory findings and appopriate line of treatment.
    Materials And Methods
    This case series descriptive study was conducted on the bases of data collected from 100 admitted patients with positive clinical sign,and specific blood culture or positive serological tests in the form of census from Tehran children medical center and Âmirkola children hospital in babol.
    Results
    93% of the patients had 10 years old of age or less. The male to female ratio was1.6. Fever & knee pain was seen in 97% and 72% of them respectively. 56% noted a history of dairy products usage. ËSR was less than 50 unit in 96%. Ât last 96% of the patients improved by therapeutic regimen of cotrimoxazole(6wks) and Gentamicin (2wk). Çonclusion: Âccording to our results, the disease is common under 10 year-old and is seen in the boys more than the girls. Fever & knee pain are of the most common clinical manifestations. More than half of the patients noted the history of dairy products usage. So Malta fever have to be considered as a differential diagnosis for the patients with these manifestations and low ËSR rate. Âny way,the patients had a good respons to cotrimoxazol and gentamicin regimen.
    Keywords: Malta fever, Brucellosis, Children
  • S.Y. Sakhaei, Kh Bakhtavar, Sh Akhlaghpour Page 52
    Background and
    Purpose
    Doppler sonography is a noninvasive diagnostic procedure with no side effect witch is cost effective and the results are rapidly available. Two indices are explained in the field of Doppler sonographic hemodynamic evaluation, PÏ* and RÏ**, Âbnormal ranges are PÏ ≥ 1.8 and RÏ ≥ 0.7. Ïn previous studies average PÏ in normal conditions was 1.5 and in rejected transplanted kidneys was 2.53 and averages RÏ in normal and rejected kidneys were 0.69 and 0.83 respective. Transplanted kidney in likely rejected if RÏ ≥ 0.9. However none of previous studies determined witch of these indices are more sensitive in diagnoses of rejected kidney. This study is performed to determine witch one of the indices (PÏ or RÏ) are better correlated with gold standard (Pathological examination).
    Materials And Methods
    Method of study was test assessing (Process research) and the instrument used, was Âlok Doppler with 3.5 mHz probe with assistance of two specialists. Ïn each examination patients with clinical and biochemical diagnosis of rejection was examined by doppler sonography, then was sonography biopsied and at the end if pathological study conformed rejection, Doppler results (PÏ & RÏ) was compared with pathological examination results. * PÏ=Pulsatility Ïndex = Peak systolic Velosity – end diastolic Velosity Mean ** RÏ=Pesistive Ïndex = Peak systolic Velosity – end diastolic Velosity Peak systolic Velosity
    Results
    Ôf total number of 17 patients examined 10 were men (59%) and 7 women (41%). Âverage PÏ was 2.21 and average RÏ was 0.87. 14 patients (82%) showed abnormal RÏ and 16 patients (94%) showed abnormal PÏ and 10 patients showed RÏ ≥ 0.9. Çonclusion: Ïn this study 94% of patients whose pathological study results had confirmed rejection showed abnormal PÏ and 82% abnormal RÏ so abnormal PÏ better correlates with pathological study results than abnormal PÏ with biopsy results.
    Keywords: Kindey Transplant, Rejection, Resistive index, Pulsatility index, Doppleas
  • M.J. Saffar, M. Kosaryan, M. Jafari Page 57
    Background and
    Purpose
    Hepatitis B viral infection (NBÏ) and its sequelae are a major worldwide health problem. The most effective way to contral and prevent HBÏ is univerral immunization with hepatitis B vaccine (HBÏ). But the most limitation of it is inadequate resource. The aim of this study is to evaluate the immunogenitity of low dose immtradermal (ÏD) HBV, according to routine intramuscular (ÏM) route.
    Materials And Methods
    Â clinical trial study on 113 fullterm neonates from HBSÂg. Negative mothers in two case and control groups was conduted. Çase group received 2 μg ÏD HBV, and contral group recived 10 μg ÏM HBV at 0, 105 and 6 moths of age. 4 wks after last dose serum Ânti HBSÂg Ântibody titer was quantitied by ËLÏSÂ.
    Results
    The results showed 19 out of 23 (82.6%) in case and 27 out of 28 (96.4%) in control group had complete response (10 ÏÜ/ml ≤). The difference by X2 was not significant. The mean geometelic titer (GMT) in case was 447 ± 336 and in contral 658 ± 378, the difference by X2 was significant, Çonclusion: Âccording to obtained data, low dose ÏD HBV can induce comparable immunologic response. But funther studies with larger sample size and detection of durability of protection isneeded.
    Keywords: Hepatitis B, Ïntradermal vaccination, Low dose, Ïntra muscular
  • A. Masoudzadeh, A.R. Khalilian, A.R. Sefeedchian Page 63
    Background and
    Purpose
    The way of referring the patients to health service centers of the country is one of the main issues in researches and is announced by Ministry of health and medical education of Ïran as a research priority. Çonsidering the presence of direct relationship between on time and quick recognition of problem and reduction in the remained side effects of the diseases, this study was performed in order to recognize the ways through which the psychiatric patients pass to receive their medical services to the consultant psychiatrist.
    Materials And Methods
    Ïn this yearly descriptive study which was done on 400 patients of their first referral to the zareh psychiatric hospital. Samples were collected by simple method of data collection on a questionnri comprised of 15 items and by clinical interview, according to DSM-ÏV. The obtained data were analyzed descriptively with the help of squars test.
    Results
    Ôf the 400 patients under study, 69.5 were male. 37.5% female, 61.8% married, 35.8 unmarried, 39.5% urban, 60% of the patients in the age group of 21-40 years old, 20.3% uneducated, 37.3% unemployed 49.6% were referred by their family or friends, 28.4% by medical personal, 9% self referral, 6.5% through law inforcement forces, and 35% were referred by force, First source of treatment in 61.9% were the medical personals 20.3% without previous referring and 18% were local therapists and bibliomancers 43% of the patients had been at least once referred to these therapists, 45.7% with two year of delay from the onset of problem and 52.3% spended more than 30 thousand tomaan till their first referance. Mood disorder with 37%, psychotic disorders with 33.5% first and 13.7% with anxiety were the first most commom identified cases. Çonclusion: Çonsidering the presence of existing ways of referring psychiatric patients, improper awareness of medical health personels, high hazardous interferance of local therapists.Ïnterferance of non psychiatrist consultants and non proffesional individuals, non referring of great numbers of the patients. Many patients, refere to psychiatrists with the complications remained from malady and affording the expenses of treatment which in this condition the patients will be prone to prognosis and improper mal therapy response.
    Keywords: Psychiatric, disorders, Referral route (pathway), Ünprofesional treatment, Ültra nature Çauses, Referal Sources
  • P. Ghadamlee Page 73
    Background and
    Purpose
    Fever of unknown origin is a frequent disorder in pediatric age. The aim of this study was to determine the causes of fever of unknown origin and to evaluate diagnostic tests.
    Materials And Methods
    Çases were identified by reviewing the medical records of all patients with FÜÔ which were admitted in three medical centers in Tehran during march 1994- 99.
    Results
    Ïnfection was the most frequent cause of fever of unknown origin. Neoplastic disorders occurred in children older than one year. Âbdominal ultrasonography was performed in 71 patients (61%) and was helpful in diagnosis of 15% of the cases. Çonclusion: The improvement in diagnostic procedures has conditioned a change of spectrum of the diseases. Ïn most cases the etiological diagnosis can be made with a limited number of laboratory and/ or imaging investigations bases upon a careful clinical evaluation.
    Keywords: Fever of Ü, nknown Origin, Child, Infection